De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa"

Transkript

1 De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa För att underlätta den oräkneliga mängd biokemiska processer som pågår i våra kroppar varje dag behöver vi ett brett utbud av vitaminer och mineraler och för att få i oss dessa näringsämnen måste vi äta ett brett utbud av födoämnen. Det är oroande att för många av oss är kosten väldigt begränsad och vi väljer gång på gång enbart våra favoriter. I t.ex. Japan däremot är genomsnittpersonens kost mycket mer varierad, många människor konsumerar runt 100 olika sorters födoämnen varje vecka. Så varför inte sikta på att öka ditt intag av sunda födoämnen? Här nedan följer en lista över de allra bästa födoämnena på vår planet och vi börjar med den viktigaste gruppen, nämligen frukt och grönsaker.

2 FRUKT OCH GRÖNSAKER Trots att myndigheter i många länder rekommenderar ett dagligt intag på fem portioner frukt och grönt, är detta ett minimum enligt experter. Nio eller tio är en bättre siffra att sikta på och den är inte svår att uppnå om man lagar t.ex. grytor eller mat i wok. GRUNDERNA 1. Röda och orangea paprikor är rika på antioxidanter, innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som citrusfrukter och har antibakteriella egenskaper. 2. Broccoli är rikt på kalcium, folsyra och antioxidanter. 3. Morötter har egenskaper som sänker kolesterol och är rika på A-vitamin, som är bra för dina ögon. 4. Sötpotatisar är rika på fibrer, C-vitamin, folsyra, järn, koppar och kalcium och de är proppfulla med A-vitamin. 5. Vattenkrasse innehåller höga mängder folsyra, järn och betakaroten, och är bra för hjärt- och kärlsystemet och sköldkörteln. 6. Tomater innehåller höga mängder av C-vitamin, antioxidanter och lykopen. 7. Rödkål är rikt på fibrer, C-vitamin, betakaroten och Sulfat, som bidrar till ett starkt immunförsvar. 8. Blåbär innehåller antocyanin, C-vitamin, och fibrer. De har dessutom höga mängder antioxidanter som stärker immunförsvaret. 9. Äpplen är rika på C-vitamin och lösliga fibrer som är skonsammare för magen än icke-lösliga fibrer. 10. Persikor bryts lätt ned i matsmältningssystemet och har en utrensande effekt på njurar och urinblåsan. 11. Brysselkål är fullt av kalcium, kalium och folsyra. 12. Avokado ger oss 20 grundläggande näringsämnen, bl.a. fibrer och B- och E- vitamin. 13. Blomkål har låga värden fett och höga värden fibrer. 14. Zucchini innehåller få kalorier och har höga mängder folsyra, kalium, mangan och A-vitamin. 15. Gurka har lågt GI-värde och är utmärkt om du behöver C och K-vitamin och kalium. 16. Sallat finns i många varianter, från romansallat till pepprig vattenkrasse; isbergssallat är den med lägst näringsvärden av dem alla. All sallat främjar matsmältningen och en frisk lever. 17. Vindruvor innehåller fytokemikalier som t.ex. resveratrol. 18. Citroner smakar surt men när de tas upp av kroppen blir de basiska. 19. Svampar av arter är ätliga. 20. Oliver har lågt kolesterolvärde och höga värden av fibrer och järn.

3 SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Sparris har höga näringsvärden, speciellt K-vitamin (viktigt för blodkoagulering) och folsyra. 2. Böngroddar är rika på vitamin B3, som håller nere kolesterolvärdena och reglerar blodsockret. De innehåller också höga mängder biokemikalier som främjar matsmältningen. 3. Aubergine innehåller kalcium och betakaroten, och är dessutom bra för hjärt- och kärlsystemet. 4. Sockerärtor är rika på fibrer och vitaminerna A, C och K. 5. Vattenmelon är en frukt som motverkar åldrande och den är rik på lykopen och C- vitamin som främjar immunförsvaret. 6. Ananas innehåller bromelin, ett viktigt matsmältningsenzym som dödar bakterier. Detta hjälper också vid gasbildning. 7. Hallon ger dig 40 % av det rekommenderade dagliga intag av C-vitamin (då du äter en portion), samt innehåller andra kraftfulla antioxidanter. 8. Kiwifrukten är väldigt rik på C-vitamin som främjar immunförsvaret och magnesium och kalium som är vitala för friska nerver och muskler. En enda kiwi innehåller det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. 9. Tranbär innehåller höga mängder av antioxidanter som motverkar åldrande, hjälper till att förebygga plackbildning i kranskärlen och kan förebygga urinvägsinfektioner. 10. Granatäpple hyllas som den nya "superfrukten" tack vare de höga mängderna vitamin A, C och E och andra antioxidanter. 11. Gojibär är asiatiska frukter som innehåller upp till 21 spårmineraler. Det sägs att de innehåller de högsta värdena av karotenoider, bl.a. betakaroten, av alla födoämnen. De finns att köpa i torkad form i hälsokostaffärer. 12. Rucola innehåller enbart 14 kalorier per 100 gram och innehåller höga mängder A- och C-vitamin. 13. Krasse har en pepprig skarp smak och höga värden av spårmineraler och A- vitamin. 14. Guava är en superfrukt rik på A- och C-vitaminer. 15. Persilja är ett måste för varje köksfönster. Med sina höga värden av A och C- vitamin, järn och kalcium ger den varje måltid en naturlig hälsoskjuts. 16. Mango är "frukternas kung" och finns tillgänglig i över 1000 varianter. Det fenoliska ämnet i mango har kraftfulla antioxiderande egenskaper. 17. Mangold är proppfull med tiamin, folsyra och zink, men man bör vara försiktig eftersom den har ganska höga mängder av natrium. 18. Nori är torkad tång med höga värden av jod, kalcium och zink. Den kan användas i t.ex. grytor, sushi och omeletter.

4 KOLHYDRATER Det finns två typer av kolhydrater, långsamma och snabba. Snabba kolhydrater hittas i födoämnen som choklad, kakor, och sötsaker som innehåller "tomma" kalorier - många kalorier men väldigt få näringsämnen! Problemet med snabba kolhydrater är att deras höga koncentration av socker gör att de bryts ner väldigt fort, vilket ger oss en "energikick", men som snabbt följs av en "energisvacka". Långsamma kolhydrater som havre, hirs, majs, ris och vete däremot ger oss energi som kroppen tillgodogör sig långsamt och vi får också värdefulla vitaminer och mineraler från dessa kolhydrater. 1. Råris är en bra energikälla och innehåller också B-vitaminer. 2. Pärlgryn har länkats till låga kolesterolnivåer, är bra för matsmältningssystemet, och innehåller zink som främjar immunförsvaret. 3. Havre är en fantastisk energikälla, rik på fibrer, reducerar kolesterol och är sprängfylld med mineraler, och vitamin B5 som är viktig för hår, hud och naglar. 4. Quinoa är en utmärkt proteinkälla och innehåller E-vitamin och järn, såväl som zink. 5. Dinkel är en avlägsen släkting till vete, men absorberas lättare av kroppen. 6. Råg innehåller järn och B-vitamin. Dagligt intag av råg har kopplats till reducering av hjärtproblem. 7. Bovete innehåller höga värden proteiner; du kan använda detta glutenfria sädesslag i bröd, pannkakor m.m. 8. Hirs är en glutenfri kolhydrat och ett fantastiskt alternativ till ris. Det innehåller zink, järn och vitaminerna B3 och E. 9. Sobanudlar görs vanligtvis av bovete (ibland med inslag av vete). De innehåller selenium och zink. 10. Couscous är en långsam kolhydrat och rik på vitamin B3, som ger energi. Den är också rik på mineraler och vitamin B5, som är viktig för hår, hud och naglar. 11. Bulgur/krossat vete innehåller långsamma kolhydrater. 12. Amarant har höga proteinvärden och är ett bra alternativ till vete.

5 PROTEIN Protein är grundläggande för tillväxt och återhämtning. Den mängd protein du bör äta vid varje måltid motsvarar ungefär volymen av din knutna näve. GRUNDERNA 1. Valnötter är rika på omega-3 och antioxidanter. 2. Skaldjur (de flesta varianterna av skaldjur) har höga värden av omega-3 fettsyror och zink. 3. Kalkon är rik på vitamin B12, kalium, zink och järn. 4. Kikärtor är rika på fytoöstrogener. 5. Ägg - ett ägg ger dig en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B12, vilket är nödvändigt för nervsystem. 6. Kidneybönor är en otrolig fiberkälla och dessutom rika på långsamma kolhydrater. 7. Tofu är ett protein med låga fettvärden och innehåller järn, zink och B-vitaminer. 8. Makrill innehåller mest omega-3 av alla fiskar. 9. Edamame är en sojaböna rik på isoflavoner. 10. Rådjurskött/vilt har lägre värden av mättade fetter jämfört med annat rött kött. 11. Mandlar har låga värden av mättade fetter och är rika på magnesium och kalcium. 12. Adzukibönor används främst inom makrobiotisk matlagning eftersom de har höga proteinvärden, men 0 % natrium och kolesterol. 13. Svarta bönor är utmärkta för att balansera blodsockernivån. En deciliter svarta bönor ger dig 174 % av det dagliga intaget av spårmineralen molybden. 14. Tempeh är en fermenterad sojadelikatess rik på vitamin B Ätliga kastanjer består främst av långsamma kolhydrater och har ett lågt GI-värde. De har också låga protein- och fettnivåer och är helt fria från kolesterol och gluten. De innehåller hyggliga mängder C-vitamin och kalium, men har väldigt låga natriumnivåer. SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Musslor är rika på vitamin B12, selenium och jod; jod främjar sköldkörtelns funktioner. 2. Mungbönor - dess groddar har de högsta näringsvärdena och är rika på mineraler, fytoöstrogener och C-vitamin. 3. Kaninkött har lägre fettnivåer än annat rött kött och är rikt på järn, zink och vitamin B Pumpakärnor har utmärkta järn- och zinkvärden. 5. Dulse (rödalg) är rik på B-vitamin, järn och kalium.

6 6. Hijiki (alg) gynnar en bra balans mellan kalcium och magnesium. Förhållandet mellan kalcium och magnesium i hijikialgen är 2/1. 7. Kokosnötsolja är rik på laurinsyra, som är känd för att vara antibakteriell och antiviral. 8. Hampa - ca % av ett hampafrö består av hampolja, en ätbar olja som innehåller ungefär 80 % essentiella fettsyror 9. Vattenmelon är rik på karotenoider, bl.a. lykopen, fytofluen, fytoen, betakaroten och lutein 10. Maitake-, shiitake- och reishisvampar har många överlappande egenskaper som alla främjar immunförsvaret och hjärt- och kärlsystemets hälsa. Maitake rekommenderas speciellt för magen och tarmarna, såväl som blodsockernivån; shiitake är utmärkt vid näringsbrist och leverproblem; och reishi hjälper vid andningsbesvär. SÄSONGENS FRUKTER OCH GRÖNSAKER Närodlade färska frukter och grönsaker har högre näringsvärden än de som fraktas jorden runt. Här nedan följer en lista över de som är tillgängliga under vintermånaderna, då vi behöver en sund kost mer än någonsin. 1. Kronärtskockan är rik på fibrer, C-vitamin, kalium och magnesium, och den är dessutom bra för matsmältningen. 2. Vinterpumpa är sprängfylld med näringsämnen som främjar dina ögon, blodtrycket och immunförsvaret. 3. Rotselleri innehåller kalium, fosfor, C-vitamin och fibrer. 4. Rödbetan är rik på C-vitamin, betakaroten, magnesium, järn och folsyra. 5. Rödlök är rik på quercetin. 6. Brysselkål är full med folsyra och sulforafan. 7. Passionsfrukten innehåller höga mängder A- och C-vitamin och tros främja god sömn. 8. Satsumas är rika på C-vitamin och folsyra. 9. Grönkålen är full av järn, folsyra och lätt att använda i t.ex. wokad mat. 10. Endiver har viktiga avgiftningsegenskaper, främjar en sund ph-balans i kroppen, hjälper vid problem med katarr, matsmältningsbesvär, gastrit, hepatit, problem med urinblåsan, mask och hemorrojder.

7 FETTER OCH OLJOR Nyttiga fetter är viktiga för din ämnesomsättning och upptaget av vitaminerna A, D, E och K, för hjärnans utveckling och för att du ska känna dig mätt. Men du bör begränsa ditt intag till 70 g per dag. 1. Linfröolja är rik på fettsyror. 2. Rapsolja är en nyttig matlagningsolja och rik på omega Avokado innehåller E- vitamin och är därför fantastisk för din hud. 4. Olivolja är rik på oljesyra (olein) som hjälper dig att ta upp omega Hasselnötsolja innehåller höga värden omega-9 och E- vitamin. 6. Olja från svart spiskummin används för att behandla hudproblem, från eksem till bölder, och verkar lindra den vanliga förkylningens symptom. 7. Olja från granatäpple är främst känd för att vara återfuktande och skyddande. Den är också känd för att ha antiinflammatoriska egenskaper och har därför använts vid behandling av mer eller mindre allvarliga hudproblem, som torr och fjällig hud, eksem, psoriasis m.m. Den här oljans antiinflammatoriska egenskaper beror på de höga värdena av sammansatta fettsyror, huvudsakligen punicinsyra. Oljan tros också kunna reducerade svullnader och lindra muskelvärk. ÖRTER OCH KRYDDOR Dessa innehåller spårelement, har medicinska egenskaper och hjälper till att skapa olika smaker och konsistenser som gör att du kan experimentera med fler födoämnen. 1. Ingefära är bra för matsmältningen och är också antiinflammatorisk. 2. Vitlök har antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper. 3. Mynta innehåller C-vitamin, kalcium och järn. 4. Gurkmeja innehåller kurkumin och har därför antiinflammatoriska egenskaper. 5. Kanel är en värmande krydda som används för att behandla förkylningar, magvärk och dålig blodcirkulation. 6. Lagerblad innehåller spår av järn och fosfor och främjar matsmältningen. 7. Rosmarin är en kraftfull antioxidant och stimulerar immunförsvaret. 8. Gräslök innehåller ämnen som hjälper till att sänka blodtrycket och kolesterolvärdena. 9. Koriander är bra för magen, hjärtat och urinvägarna. 10. Dill är en antibakteriell ört som dessutom innehåller kalcium. 11. Fänkål är känd för sin urindrivande effekt och används traditionellt för att lindra kramp i tarmarna. 12. Persilja innehåller C-vitamin, folsyra och betakaroten. 13. Salvia har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för matsmältningen. 14. Timjan är mest känd för att vara en kraftfull antioxidant.

8 15. Kardemumma är uppiggande, bra för matsmältningen, förebygger gasbildning och används dessutom för att behandla bronkit och feber. 16. Oregano är en utmärkt fiberkälla, så använd den i alla italienska maträtter. 17. Saffran består av de torkade blomtrådarna från krokusväxten och har underbara antioxiderande egenskaper. 18. Dragonört - färska örter används enbart i små mängder, speciellt när de har stark smak, men dragonört är ändå väldigt rik på järn, kalcium och mangan. PLUS HJÄLP VID PMS 1. Solros- och pumpafrön hjälper vid inflammationer. 2. Gröt ger energi som kroppen tillgodogör sig långsamt, vilket kan hjälpa till att kontrollera sockersuget. 3. Bananer innehåller serotonin som förbättrar humöret och kalium som hjälper vid vätskeansamling i kroppen. 4. Linser är proppfulla med magnesium låga värden av magnesium kan leda till kramp. 5. Fullkornsprodukter är rika på vitamin B6 och B1, som hjälper vid kramp. 6. Selleri innehåller fytokemikalier som kan hjälpa till att lugna nerverna. 7. Spenat är rik på folsyra - låga mängder har kopplats till depression. 8. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som innehåller spår av kalcium och järn. ÅLDERSMOTVERKANDE FÖDOÄMNEN 1. Grönt te är rikt på katekin-polyfenoler, som saktar ner tecken på åldrande. 2. Rosa grapefrukt innehåller lykopen, som eliminerar fria radikaler. 3. Lax innehåller dimetylaminoetanol, en kraftfull antioxidant. 4. Manukahonung har bakteriedödande egenskaper som inte finns i andra honungssorter. Denna antibakteriella egenskap kallas Unique Manuka Factor (UMF ). 5. Kombucha är fermenterat japanskt te som innehåller ett brett utbud av B-vitaminer, speciellt B1, B2, B6 och B Matcha är olik andra gröna teer där bladen konsumeras som ett malt pulver; därför innehåller matchate volymmässigt högre koncentration av flavonoider och vitaminer.

9 BRA FÖR HJÄRNAN 1. Basilika används av örtkännare för dess antidepressiva egenskaper. 2. Jordgubbar är rika på antioxidanter och sägs främja koncentrationen. 3. Jästextrakt är fullt med B-vitaminer som främjar hjärnans funktioner. 4. Sardiner är sprängfyllda med omega-3 fettsyror. 5. Krill är rikt på högkvalitativt protein som jämfört med andra proteiner från djurriket dessutom har låga mängder fett och höga värden av omega-3 fettsyror. SOV SÖTT 1. Fikon är en fiberrik frukt som innehåller tryptofan som främjar sömn. 2. Taggsallat är en växt med gröna blad som innehåller det sedativa medlet lactucarium. 3. Sesamfrön innehåller omega-6 som främjar sunda sömncykler. VÅGA PROVA NÅGOT NYTT 1. Nässlor används i örtte och har renande egenskaper. 2. Physalis är rik på C-vitamin. 3. Rättikor har höga värden järn och antioxidanter. 4. Acaibär är antibakteriella. 5. Papaya främjar matsmältningen. 6. Okra är en väldigt bra kalciumkälla. 7. Miso är rik på fytoöstrogener. 8. Guava är rik på C-vitamin. 9. Jams har höga vitamin- och mineralvärden, och innehåller mycket fibrer, samtidigt som den har låga värden av mättade fetter och natrium. 10. Persimonfrukt (kaki) innehåller antioxiderande ämnen som A-vitamin, betakaroten och lykopen. 11. Pitahayafrukt är rik på antioxidanter, och sprängfylld med C och B-vitamin. 12. Stjärnfrukt (carambola) äts antingen färsk eller dricks som en juice, är rik på A och C- vitaminer, innehåller järn och har höga fibervärden. 13. Umeboshi är ett ättiksinlagt "japanskt plommon" som anses vara bra för matsmältningen och förebygga illamående. Citronsyran i denna anses ha antibakteriella egenskaper, hjälpa till att öka salivproduktionen och främja spjälkningen av ris. 14. Alfalfa - alfalfagroddar har låga värden mättat fett, natrium och kolesterol.

10 15. Maskros stöttar leverns och njurarna funktioner, vilka får arbeta hårdare då det varmare vädret förtunnar vårt blod och slem och celler bryts ner i högre grad. Maskrosen smakar som mildast innan den blommar, men bladen som innehåller höga värden av kalcium, kalium, järn och A-vitamin kan ätas under hela säsongen. Det är ett sant nöje att få äta vad som växer vilt i trädgården eller på ängen! 16. Lotusrot har låga värden mättat fett och kolesterol och istället höga värden av kostfibrer, C-vitamin, kalium, riboflavin, vitamin B6, fosfor, koppar och mangan. 17. Endiver har högre nivåer av A-vitamin än de flesta andra födoämnen. De är också rika på C-vitamin, kalcium, klor, järn, fosfor, kalium, svavel, fibrer och karoten. 18. Ätliga blommor: kamomill (för te), gräslök (blommor eller knoppar), klöver, fläder (saft m.m. av blommorna), jasmin (för te), viol (blad och blommor för sallader, kanderade blommor som dekoration på tårtor). Blommor du har odlat själv plockas bäst på morgonen eller sent på eftermiddagen då vattennivån är hög. Rengör dem genom att skölja försiktigt.

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

9. Vitlök är en klassiker i

9. Vitlök är en klassiker i Textstorlek: 25 löjligt nyttiga nyttigheter Rena hälsobomberna, inget knussel. Vissa födoämnen är nästan för nyttiga för sitt eget bästa. Ät dem, nu! 1. Ägg är fullpackade med nyttiga näringsämnen. Bland

Läs mer

Äter du som en australiensare?

Äter du som en australiensare? Äter du som en australiensare? FODMAPs i maten vi äter I Australien är intaget av så kallade FODMAPs (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols) högt och forskning därifrån

Läs mer

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango ProViva Det finns idag många bra-för-magen-produkter. Och så finns det ProViva. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. ProViva innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur,

Läs mer

FRUKT OCH BÄR välj gärna. FRUKT OCH BÄR undvik. GRÖNSAKER välj gärna

FRUKT OCH BÄR välj gärna. FRUKT OCH BÄR undvik. GRÖNSAKER välj gärna FRUKT OCH BÄR välj gärna ANANAS APELSIN BANAN BLÅBÄR CITRONJUICE HALLON HONUNGSMELON JORDGUBBAR KIWIFRUKT KLEMENTINER KOKOSMJÖLK MANDARIN NÄTMELON PASSIONSFRUKT PITAYA (DRAGON FRUIT) RABARBER FRUKT OCH

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631 Det finns många bra-för-magen-produkter. Och så finns det. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur, Lactobacillus plantarum

Läs mer

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel.

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. RIKTLINJER: LIVSSTIL Vår hälsa bygger på god matsmältning. Att

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Kost för idrottare Träningslära 1

Kost för idrottare Träningslära 1 Kost för idrottare Träningslära 1 Undervisningen i kursen ska innehålla: Närings- och kostkunskap för prestation och hälsa Betydelsen av återhämtning och vila för prestation, välbefinnande och hälsa Lektionsinnehåll

Läs mer

Goda kostvanor - Näringslära

Goda kostvanor - Näringslära - Alla människor behöver varje dag få i sig kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och proteiner. Genom att äta normal mat som kött, fisk, potatis, pasta, frukt och grönsaker så får vi i oss den energi

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Goda tillbehör till sommarens grillmat

Goda tillbehör till sommarens grillmat Apelsin- och dragonkokta morötter 4 portioner 1 knippe morötter 1 apelsin 1 msk koncentrerad apelsinjuice 2 dl vatten 4 salladslökar 1 kruka dragon 1 msk rumstempererat smör 1 msk olivolja Salt & peppar

Läs mer

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta 5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta Anton Hansson 1. Kyckling Kyckling är milt för magen och en utmärkt källa till protein. Proteiner är absolut nödvändiga för att reparera mage och

Läs mer

supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen

supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen Molkosan supersmoothies Lättsmälta, bra för hälsan För att känna dig i form

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet Solveig Backström Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet De nya nationella näringsrekommendationerna 04.05.2017 hur kan man minska på användningen av socker och salt hälsosam kost och motion som

Läs mer

VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor-

VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor- VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor- Vårt mål har hela tiden varit att verka för det goda i världen. Initiativet Nourish the Children har gett oss möjligheten att förbättra undernärda och svältande

Läs mer

Veckans middagsrecept!

Veckans middagsrecept! Vi levererar din nya livsstil. VECKA 19 Veckans middagsrecept! Här kommer veckans recept, omsorgsfullt sammansatta av vår kock Karin Andersson och näringsberäknade av vår dietist Sierra de Goldsmith. Smaklig

Läs mer

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES)

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES) L 280/2 24.10.2015 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/1910 av den 21 oktober 2015 om ändring av bilagorna III och V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller

Läs mer

Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist

Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist Grundläggande näringslära Energiintag och fördelning kopplat till prestation Trenddieter kopplat till prestation Train low, compete high Egna erfarenheter

Läs mer

JVi. Vanliga frågor INDEX

JVi. Vanliga frågor INDEX JVi Vanliga frågor INDEX 1. Vad är JVi? 2. Varför bör jag dricka 120 ml JVi per dag? 3. Kan jag ta JVi tillsammans med andra produkter från Nu Skin? 4. Är JVi en SCS-certifierad produkt? 5. Gäller pengarna-tillbaka-garantin

Läs mer

Bra mat för idrottande barn och ungdomar

Bra mat för idrottande barn och ungdomar Bra mat för idrottande barn och ungdomar Bakgrund Grundläggande för att orka prestera är att träna rätt, äta bra och återhämta sig tillräckligt. Med detta underlag hoppas vi på att kunna inspirera till

Läs mer

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin Vitaminer Har du koll på vad alla vitaminer egentligen innehåller?. Vet du vad du matar till ditt djur?. Är du säker på att den får i sig allt? Varför är den hängig, tjurig eller seg på att läka? OBS!

Läs mer

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa.

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Rekommenderade njutningar För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Lätta upp måltiden och minska på vikten med hjälp av bröd 1 skiva bröd innehåller i medeltal 60

Läs mer

Mat. Mer information om mat. Gilla. Sjukvårdsupplysningen. Livsmedelsverket 1 1. nyckelhålet

Mat. Mer information om mat. Gilla.  Sjukvårdsupplysningen.  Livsmedelsverket 1 1. nyckelhålet Mer information om mat Mat www.1177.se Sjukvårdsupplysningen www.slv.se Livsmedelsverket 1 1 Gilla nyckelhålet AUGUSTI 2015 Vad du äter verkar din hälsa och tandstatus. Med en hälsosam vikt och hälsosamma

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Kolhydrater Sockerarter (enkla och sammansatta) Stärkelser Cellulosa Bilden visar strukturformler för några kolhydrater. Druvsocker (glukos) Kolhydrater monosackarider

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

PRODUKTBLAD. ALLERGENER: Markerade med fetstil i ingrediensförteckningen ovan. Kan innehålla spår av nötter. KYLVARA: Förvaras vid VEGANSK

PRODUKTBLAD. ALLERGENER: Markerade med fetstil i ingrediensförteckningen ovan. Kan innehålla spår av nötter. KYLVARA: Förvaras vid VEGANSK Toscansk bönsallad ROSTAD BLOMKÅL MED TOMAT, PINJENÖTTER, OREGANO OCH RUCCOLA Toscana är kanske en av världens mest kända matregioner. När PG bad sin vän Christian di Luca att sätta ihop ett recept på

Läs mer

Hur gör kroppen energi?

Hur gör kroppen energi? Hur gör kroppen energi? Sköldkörteln Sköldkörteln Vad gör sköldkörtelhormoner? Storlek, antal, hastighet! Sköldkörtelhormonerna påverkar hela kroppen Muskler Ögon Lungor Hjärna Immunförsvar Hjärta Njurar

Läs mer

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Januari Fi Fisk/skaldjur: Abborre Fi Fisk/skaldjur: Blåmusslor Fi Fisk/skaldjur: Gädda Fi Fisk/skaldjur: Gös Fi Fisk/skaldjur: Lake Fi Fisk/skaldjur: Ostron Fi

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

Vad räknas till frukt och grönt?

Vad räknas till frukt och grönt? Ät hälsosamt! Norrbottens läns landsting 2013-10-15 Frukt & grönt Vad räknas till frukt och grönt? 1 Frukt & grönt Vilka näringsämnen finns i frukt och grönt? Vitaminer Mineralämnen Kolhydrater Protein

Läs mer

Acai. bären tillför bra med kalorier. Tillsätt bara vatten eller mixa ner i smoothies och juice och servera som mellanmål.

Acai. bären tillför bra med kalorier. Tillsätt bara vatten eller mixa ner i smoothies och juice och servera som mellanmål. Acai Acai är ett mörklila bär från det sydamerikanska palmträdet Acaizeiro. Bäret är proppfullt med B- och C-vitaminer, mineraler, fibrer, protein och fytonnäringsämnen. Halten av kalium, kalcium, järn,

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215 Färsk Juice Adventist On Lines Vänförening 090215 Mer vitaminer och andra näringsämnen eftersom den är färsk, inte tillverkad av koncentrat och inte värmebehandlad. Naturliga vitaminer är nyttigare än

Läs mer

Holistic SuperVitalis Holistic SuperVitalis är ett kosttillskott.

Holistic SuperVitalis Holistic SuperVitalis är ett kosttillskott. Holistic SuperVitalis Holistic SuperVitalis är ett kosttillskott. Innehåll Holistic SuperVitalis finns i flaskor på 1 liter och 0,5 liter. Ingredienser vetegräs, korngräs, spirulina, dunaliella salina,

Läs mer

Kolhydrater (g) per 100 gram

Kolhydrater (g) per 100 gram Livsmedel Kolhydrater (g) per 100 gram Portion Kolhydrater (g) per portion Kött Anka 0 - - Bacon 0 - - Biff 0 - - Entrecôte 0 - - Falukorv 3,9 1 skiva (ca 25 g) 1 Fasan 0 - - Fläskfilé 0 - - Fläskfärs

Läs mer

Hjärtat i centrum hjärtats mat. 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand

Hjärtat i centrum hjärtats mat. 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand Hjärtat i centrum hjärtats mat 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand Kombinera rätt för att må bra Samma effekt som Läkemedel Metod 44 personer fick under fyra veckor äta en kost

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet *

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet * i 1(8) Födoämnen från växtriket * Ajacore ajacore, mango pistasch mandel Alger agar-agar konsistensökare Ananas ananas Anona anona Arrowrot arrowrot stärkelse Banan banan pisang Björk hassel vintergröna

Läs mer

Kost Södertälje FK. Mat är gott!

Kost Södertälje FK. Mat är gott! Kost Södertälje FK Mat är gott! KOST Kunskapsskalan 1 5 10 Det är lättare att komma fram om du vet vart du ska och varför Beteende Medvetet Det vi gör på träning och match Intention Omedvetet Varför gör

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET

TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET Träningen du skall genomföra består av kondition, styrka och rörlighet. Till detta ligger även några tips kring kost som är bra att tänka på i samband med löpning. Lycka

Läs mer

2014-11-05. Kost vid diabetes. Svenska näringsrekommendationer. Kost vid diabetes och kolhydraträkning. Kost vid diabetes vad rekommenderas?

2014-11-05. Kost vid diabetes. Svenska näringsrekommendationer. Kost vid diabetes och kolhydraträkning. Kost vid diabetes vad rekommenderas? Kost vid diabetes och kolhydraträkning Kost vid diabetes VERKSAMHETSOMRÅDE PARAMEDICN, SÖDERSJUKHUSET AGNETA LUNDIN, LEG.DIETIST TEL 08-616 4017 Kosten är en viktig del av diabetesbehandlingen Barnet får

Läs mer

Recept & Hälsa. Ät rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. KarlZon s Recept & Hälsa 2014

Recept & Hälsa. Ät rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. KarlZon s Recept & Hälsa 2014 Recept & Hälsa Är rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. 1 Min tanke med dessa sidor är att du enklare ska komma igång med ditt kostintag till en bättre och hälsosammare livsstil. Här vill

Läs mer

Vad är Functional Food för hund och katt

Vad är Functional Food för hund och katt Vad är Functional Food av Jill Mellström 1 Vad är Functional Food för hund och katt BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det betyder att alla djur ska äta den föda som de är tänkta och anpassade

Läs mer

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nutritionsbehandling Europarådets riktlinjer Samma krav på utredning, diagnos,

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Kost och träning F-00

Kost och träning F-00 Kost och träning F-00 Kolhydrater Våra främsta kolhydratkällor är: bröd potatis ris pasta Kolhydrater = bränsle Kolhydrater har många viktiga funktioner i kroppen och är framför allt bränsle för hjärnan

Läs mer

Näringsämnen. Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten

Näringsämnen. Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten Näringslära Näringsämnen Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten Kolhydrater Kolhydraternas funktion: Bränsle: Kolhydrater är bränsle för att hjärnan,

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

FRUKT och GRÖNT för ANTIOXIDANTER

FRUKT och GRÖNT för ANTIOXIDANTER Professor Göran Petersson februari 2009 Kemi- och Bioteknik Chalmers ------------------------------------------------------------------------------ Tomater, vattenmelon, blodgrape Lykopen Morötter (rårivna),

Läs mer

brytbröd flerkorn halvgro vt

brytbröd flerkorn halvgro vt brytbröd flerkorn vikt 520 gram artikelnummer 242653 varunummer 722 Ett bröd som ger mycket smak och energi. Det är bakat på vete, råg, sesamfrö, linfrö, hirs, havregryn, solrosfrön och bovete. Den grova

Läs mer

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter Alla slags grönsaker och rotsaker är bra mat. Förutom C vitamin, E vitamin och folat (folsyra) innehåller de antioxidanter samt kalcium, kalium, magnesium och kostfiber. C-vitaminet

Läs mer

KOSTSCHEMA A FÖR TRE VECKOR

KOSTSCHEMA A FÖR TRE VECKOR KOSTSCHEMA A FÖR TRE VECKOR Kostschema A för tre veckor Välkommen till ditt kostschema. Här hittar du goda och nyttiga rätter för dagens alla måltider. Du kan kombinera de olika alternativen på vilket

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Kostguide vid läckande tarm

Kostguide vid läckande tarm Kostguide vid läckande tarm Följande råd syftar till att läka tarmslemhinnan och verka inflammationshämmande då läckande tarm och inflammation ofta går hand i hand. Tanken är att du enbart ska äta mat

Läs mer

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring.

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring. Molybden (Mb) Molybden (Mb) Molybden är ett essentiellt spårämne och en viktig del i det enzym som svarar för upptag av järn i kroppen. Molybden upptas av tarmen för vidare transport till blodet. Ämnet

Läs mer

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor Lördagsbuffé! Klyftpotatis m franska örter Quinoa-sallad med ingefärsdressing och grönt 2 sorters ekosalami Tonfiskröra m lime Fänkål i citronolja & dill Fetaostcreme Vitlöksmarinerad zucchini Mathavresallad

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp quinoa förp arborioris Hej! Vi startar denna vecka med en riktig hälsoboost. Quinoasallad med en härlig smakkombination i form av goda blåbär, krämig

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin.

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin. (MS) Ser ut som en stor kotte. Frukten kan vara röd, gul eller svart. Många bär som vuxit ihop till en större frukt. Skalet är hårt och taggigt. Det äter man inte. Under skalet finns ett saftigt, gult

Läs mer

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Örter Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Vår historia Det är 1960. Om fem år ska Sverige få sitt första snabbköp. Ytterligare två år senare ska vi gå över till högertrafik. Mamma och pappa

Läs mer

Kikärtsbiffar med mango chutneysås

Kikärtsbiffar med mango chutneysås Kikärtsbiffar med mango chutneysås 3 förpackningar kokta kikärter (à ca 380 g) 3 morötter 3 vitlöksklyftor 1 1/2 msk majsstärkelse 3 ägg 3 tsk paprikapulver 1 krm caynnepeppar salt och peppar 3 msk matolja

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå NONIQUE Naturlig och läkande hudvård från topp till tå Betydelsen av namnet Står för den vintergröna växten noni som är hjärtat i våra produkter Betyder + eller och Noni från Panama - odlingarnas paradis

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon Åk 2 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta namnges gruppen efter hur de växer

Läs mer

Näringslära En måltid

Näringslära En måltid Näringslära En måltid ger näring och energi till arbete och temperaturreglering är en njutning skapar sociala plus umgänge och avkoppling Ämnesomsättning = Metabolism Anabol uppbyggande Katabol nedbrytande

Läs mer

VI PRESSAR. DU JUICAR.

VI PRESSAR. DU JUICAR. VI PRESSAR. DU JUICAR. Index Ett bra val Dags att Juica Grön Grön2 Röd Gul Orange Vit Grön Rawcore Röd Rawcore Shots Original Nystart Mjukstart Kickstart Omstart Rawcore 5:2 Kvinna 5:2 Man Vilka är vi

Läs mer

Agenda. Näringslära Kosttillskott Frågor

Agenda. Näringslära Kosttillskott Frågor Agenda Näringslära Kosttillskott Frågor Näringslära Vad behöver kroppen? Kolhydrater, kostfibrer Proteiner Fett Annat vi behöver Vatten, mineraler, vitaminer Kolhydrater Kolhydrater är gemensamt namn för

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp dinkelgryn Hej! Dinkelsallad med rostade grönsaker får inleda denna vintervecka. En sallad fullspäckad av nyttigheter från både dinkel, aprikoser och

Läs mer

SUPER&FOOD& &PRODUKTINFORMATION&

SUPER&FOOD& &PRODUKTINFORMATION& SUPERFOOD PRODUKTINFORMATION Här!bjuder!vi!på!lite!information!om!produkterna!inom!sortimentet!Super!Food.! Samtliga!produkter!är!ekologiska.! ACAI! Acai! är! rikt!på! B1H,! B2H,! B3H,! CH! och! EHvitamin,!

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD MÅLTIDSPLANERING Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD och alla säsongens grönsaker Måltiden var lagad för en Demi-vegetarian (-kött och mjölkprodukter) som rörde sig mycket och behövde få

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

NATURLIGT FRISK DETOXBREV

NATURLIGT FRISK DETOXBREV NATURLIGT FRISK DETOXBREV Detoxmat Detoxmat är kost som har ett extra högt näringsinnehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Detta ska du gärna äta extra av under ditt detoxprogram, detta program

Läs mer

lilla kexboken 12 olika smaker med recept.

lilla kexboken 12 olika smaker med recept. lilla kexboken 12 olika smaker med recept. Torbjörn Sandvall 2 lilla kexboken Y.T.S.Nutrition 2015 3 4 Intro Jag var matskribent för en facktidning om ölbryggning, i 5 år. Under denna tid tog jag fram

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt 275 g Grahamsgröt (65 g torr) Spelt/dinkel eller annansädes

Läs mer

Varför ska man ha ett balanserat?

Varför ska man ha ett balanserat? Kosthåll Varför ska man ha ett balanserat? Fylla kroppens lager med energi Ger din kropp tillräckligt med intag av näringsämnen så att du orkar med dagen Stärker ditt immunförsvar som gör att du håller

Läs mer

Prebiotika & Probiotika för små barns magar

Prebiotika & Probiotika för små barns magar Prebiotika & Probiotika för små barns magar Spädbarn kan få ont i magen, som kan bero på förstoppning och gaser. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är orsaken till att magen och tarmen inte fungerar.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Inspiration och idéer för daghem

Inspiration och idéer för daghem Grönsaker Frukter Bär Inspiration och idéer för daghem Koppla ihop rätt frukt, grönsak eller bär med rätt ballong och färglägg sedan frukterna. Fem nävar grönt per dag Enligt de finska näringsrekommendationerna

Läs mer