De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa"

Transkript

1 De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa För att underlätta den oräkneliga mängd biokemiska processer som pågår i våra kroppar varje dag behöver vi ett brett utbud av vitaminer och mineraler och för att få i oss dessa näringsämnen måste vi äta ett brett utbud av födoämnen. Det är oroande att för många av oss är kosten väldigt begränsad och vi väljer gång på gång enbart våra favoriter. I t.ex. Japan däremot är genomsnittpersonens kost mycket mer varierad, många människor konsumerar runt 100 olika sorters födoämnen varje vecka. Så varför inte sikta på att öka ditt intag av sunda födoämnen? Här nedan följer en lista över de allra bästa födoämnena på vår planet och vi börjar med den viktigaste gruppen, nämligen frukt och grönsaker.

2 FRUKT OCH GRÖNSAKER Trots att myndigheter i många länder rekommenderar ett dagligt intag på fem portioner frukt och grönt, är detta ett minimum enligt experter. Nio eller tio är en bättre siffra att sikta på och den är inte svår att uppnå om man lagar t.ex. grytor eller mat i wok. GRUNDERNA 1. Röda och orangea paprikor är rika på antioxidanter, innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som citrusfrukter och har antibakteriella egenskaper. 2. Broccoli är rikt på kalcium, folsyra och antioxidanter. 3. Morötter har egenskaper som sänker kolesterol och är rika på A-vitamin, som är bra för dina ögon. 4. Sötpotatisar är rika på fibrer, C-vitamin, folsyra, järn, koppar och kalcium och de är proppfulla med A-vitamin. 5. Vattenkrasse innehåller höga mängder folsyra, järn och betakaroten, och är bra för hjärt- och kärlsystemet och sköldkörteln. 6. Tomater innehåller höga mängder av C-vitamin, antioxidanter och lykopen. 7. Rödkål är rikt på fibrer, C-vitamin, betakaroten och Sulfat, som bidrar till ett starkt immunförsvar. 8. Blåbär innehåller antocyanin, C-vitamin, och fibrer. De har dessutom höga mängder antioxidanter som stärker immunförsvaret. 9. Äpplen är rika på C-vitamin och lösliga fibrer som är skonsammare för magen än icke-lösliga fibrer. 10. Persikor bryts lätt ned i matsmältningssystemet och har en utrensande effekt på njurar och urinblåsan. 11. Brysselkål är fullt av kalcium, kalium och folsyra. 12. Avokado ger oss 20 grundläggande näringsämnen, bl.a. fibrer och B- och E- vitamin. 13. Blomkål har låga värden fett och höga värden fibrer. 14. Zucchini innehåller få kalorier och har höga mängder folsyra, kalium, mangan och A-vitamin. 15. Gurka har lågt GI-värde och är utmärkt om du behöver C och K-vitamin och kalium. 16. Sallat finns i många varianter, från romansallat till pepprig vattenkrasse; isbergssallat är den med lägst näringsvärden av dem alla. All sallat främjar matsmältningen och en frisk lever. 17. Vindruvor innehåller fytokemikalier som t.ex. resveratrol. 18. Citroner smakar surt men när de tas upp av kroppen blir de basiska. 19. Svampar av arter är ätliga. 20. Oliver har lågt kolesterolvärde och höga värden av fibrer och järn.

3 SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Sparris har höga näringsvärden, speciellt K-vitamin (viktigt för blodkoagulering) och folsyra. 2. Böngroddar är rika på vitamin B3, som håller nere kolesterolvärdena och reglerar blodsockret. De innehåller också höga mängder biokemikalier som främjar matsmältningen. 3. Aubergine innehåller kalcium och betakaroten, och är dessutom bra för hjärt- och kärlsystemet. 4. Sockerärtor är rika på fibrer och vitaminerna A, C och K. 5. Vattenmelon är en frukt som motverkar åldrande och den är rik på lykopen och C- vitamin som främjar immunförsvaret. 6. Ananas innehåller bromelin, ett viktigt matsmältningsenzym som dödar bakterier. Detta hjälper också vid gasbildning. 7. Hallon ger dig 40 % av det rekommenderade dagliga intag av C-vitamin (då du äter en portion), samt innehåller andra kraftfulla antioxidanter. 8. Kiwifrukten är väldigt rik på C-vitamin som främjar immunförsvaret och magnesium och kalium som är vitala för friska nerver och muskler. En enda kiwi innehåller det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. 9. Tranbär innehåller höga mängder av antioxidanter som motverkar åldrande, hjälper till att förebygga plackbildning i kranskärlen och kan förebygga urinvägsinfektioner. 10. Granatäpple hyllas som den nya "superfrukten" tack vare de höga mängderna vitamin A, C och E och andra antioxidanter. 11. Gojibär är asiatiska frukter som innehåller upp till 21 spårmineraler. Det sägs att de innehåller de högsta värdena av karotenoider, bl.a. betakaroten, av alla födoämnen. De finns att köpa i torkad form i hälsokostaffärer. 12. Rucola innehåller enbart 14 kalorier per 100 gram och innehåller höga mängder A- och C-vitamin. 13. Krasse har en pepprig skarp smak och höga värden av spårmineraler och A- vitamin. 14. Guava är en superfrukt rik på A- och C-vitaminer. 15. Persilja är ett måste för varje köksfönster. Med sina höga värden av A och C- vitamin, järn och kalcium ger den varje måltid en naturlig hälsoskjuts. 16. Mango är "frukternas kung" och finns tillgänglig i över 1000 varianter. Det fenoliska ämnet i mango har kraftfulla antioxiderande egenskaper. 17. Mangold är proppfull med tiamin, folsyra och zink, men man bör vara försiktig eftersom den har ganska höga mängder av natrium. 18. Nori är torkad tång med höga värden av jod, kalcium och zink. Den kan användas i t.ex. grytor, sushi och omeletter.

4 KOLHYDRATER Det finns två typer av kolhydrater, långsamma och snabba. Snabba kolhydrater hittas i födoämnen som choklad, kakor, och sötsaker som innehåller "tomma" kalorier - många kalorier men väldigt få näringsämnen! Problemet med snabba kolhydrater är att deras höga koncentration av socker gör att de bryts ner väldigt fort, vilket ger oss en "energikick", men som snabbt följs av en "energisvacka". Långsamma kolhydrater som havre, hirs, majs, ris och vete däremot ger oss energi som kroppen tillgodogör sig långsamt och vi får också värdefulla vitaminer och mineraler från dessa kolhydrater. 1. Råris är en bra energikälla och innehåller också B-vitaminer. 2. Pärlgryn har länkats till låga kolesterolnivåer, är bra för matsmältningssystemet, och innehåller zink som främjar immunförsvaret. 3. Havre är en fantastisk energikälla, rik på fibrer, reducerar kolesterol och är sprängfylld med mineraler, och vitamin B5 som är viktig för hår, hud och naglar. 4. Quinoa är en utmärkt proteinkälla och innehåller E-vitamin och järn, såväl som zink. 5. Dinkel är en avlägsen släkting till vete, men absorberas lättare av kroppen. 6. Råg innehåller järn och B-vitamin. Dagligt intag av råg har kopplats till reducering av hjärtproblem. 7. Bovete innehåller höga värden proteiner; du kan använda detta glutenfria sädesslag i bröd, pannkakor m.m. 8. Hirs är en glutenfri kolhydrat och ett fantastiskt alternativ till ris. Det innehåller zink, järn och vitaminerna B3 och E. 9. Sobanudlar görs vanligtvis av bovete (ibland med inslag av vete). De innehåller selenium och zink. 10. Couscous är en långsam kolhydrat och rik på vitamin B3, som ger energi. Den är också rik på mineraler och vitamin B5, som är viktig för hår, hud och naglar. 11. Bulgur/krossat vete innehåller långsamma kolhydrater. 12. Amarant har höga proteinvärden och är ett bra alternativ till vete.

5 PROTEIN Protein är grundläggande för tillväxt och återhämtning. Den mängd protein du bör äta vid varje måltid motsvarar ungefär volymen av din knutna näve. GRUNDERNA 1. Valnötter är rika på omega-3 och antioxidanter. 2. Skaldjur (de flesta varianterna av skaldjur) har höga värden av omega-3 fettsyror och zink. 3. Kalkon är rik på vitamin B12, kalium, zink och järn. 4. Kikärtor är rika på fytoöstrogener. 5. Ägg - ett ägg ger dig en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B12, vilket är nödvändigt för nervsystem. 6. Kidneybönor är en otrolig fiberkälla och dessutom rika på långsamma kolhydrater. 7. Tofu är ett protein med låga fettvärden och innehåller järn, zink och B-vitaminer. 8. Makrill innehåller mest omega-3 av alla fiskar. 9. Edamame är en sojaböna rik på isoflavoner. 10. Rådjurskött/vilt har lägre värden av mättade fetter jämfört med annat rött kött. 11. Mandlar har låga värden av mättade fetter och är rika på magnesium och kalcium. 12. Adzukibönor används främst inom makrobiotisk matlagning eftersom de har höga proteinvärden, men 0 % natrium och kolesterol. 13. Svarta bönor är utmärkta för att balansera blodsockernivån. En deciliter svarta bönor ger dig 174 % av det dagliga intaget av spårmineralen molybden. 14. Tempeh är en fermenterad sojadelikatess rik på vitamin B Ätliga kastanjer består främst av långsamma kolhydrater och har ett lågt GI-värde. De har också låga protein- och fettnivåer och är helt fria från kolesterol och gluten. De innehåller hyggliga mängder C-vitamin och kalium, men har väldigt låga natriumnivåer. SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Musslor är rika på vitamin B12, selenium och jod; jod främjar sköldkörtelns funktioner. 2. Mungbönor - dess groddar har de högsta näringsvärdena och är rika på mineraler, fytoöstrogener och C-vitamin. 3. Kaninkött har lägre fettnivåer än annat rött kött och är rikt på järn, zink och vitamin B Pumpakärnor har utmärkta järn- och zinkvärden. 5. Dulse (rödalg) är rik på B-vitamin, järn och kalium.

6 6. Hijiki (alg) gynnar en bra balans mellan kalcium och magnesium. Förhållandet mellan kalcium och magnesium i hijikialgen är 2/1. 7. Kokosnötsolja är rik på laurinsyra, som är känd för att vara antibakteriell och antiviral. 8. Hampa - ca % av ett hampafrö består av hampolja, en ätbar olja som innehåller ungefär 80 % essentiella fettsyror 9. Vattenmelon är rik på karotenoider, bl.a. lykopen, fytofluen, fytoen, betakaroten och lutein 10. Maitake-, shiitake- och reishisvampar har många överlappande egenskaper som alla främjar immunförsvaret och hjärt- och kärlsystemets hälsa. Maitake rekommenderas speciellt för magen och tarmarna, såväl som blodsockernivån; shiitake är utmärkt vid näringsbrist och leverproblem; och reishi hjälper vid andningsbesvär. SÄSONGENS FRUKTER OCH GRÖNSAKER Närodlade färska frukter och grönsaker har högre näringsvärden än de som fraktas jorden runt. Här nedan följer en lista över de som är tillgängliga under vintermånaderna, då vi behöver en sund kost mer än någonsin. 1. Kronärtskockan är rik på fibrer, C-vitamin, kalium och magnesium, och den är dessutom bra för matsmältningen. 2. Vinterpumpa är sprängfylld med näringsämnen som främjar dina ögon, blodtrycket och immunförsvaret. 3. Rotselleri innehåller kalium, fosfor, C-vitamin och fibrer. 4. Rödbetan är rik på C-vitamin, betakaroten, magnesium, järn och folsyra. 5. Rödlök är rik på quercetin. 6. Brysselkål är full med folsyra och sulforafan. 7. Passionsfrukten innehåller höga mängder A- och C-vitamin och tros främja god sömn. 8. Satsumas är rika på C-vitamin och folsyra. 9. Grönkålen är full av järn, folsyra och lätt att använda i t.ex. wokad mat. 10. Endiver har viktiga avgiftningsegenskaper, främjar en sund ph-balans i kroppen, hjälper vid problem med katarr, matsmältningsbesvär, gastrit, hepatit, problem med urinblåsan, mask och hemorrojder.

7 FETTER OCH OLJOR Nyttiga fetter är viktiga för din ämnesomsättning och upptaget av vitaminerna A, D, E och K, för hjärnans utveckling och för att du ska känna dig mätt. Men du bör begränsa ditt intag till 70 g per dag. 1. Linfröolja är rik på fettsyror. 2. Rapsolja är en nyttig matlagningsolja och rik på omega Avokado innehåller E- vitamin och är därför fantastisk för din hud. 4. Olivolja är rik på oljesyra (olein) som hjälper dig att ta upp omega Hasselnötsolja innehåller höga värden omega-9 och E- vitamin. 6. Olja från svart spiskummin används för att behandla hudproblem, från eksem till bölder, och verkar lindra den vanliga förkylningens symptom. 7. Olja från granatäpple är främst känd för att vara återfuktande och skyddande. Den är också känd för att ha antiinflammatoriska egenskaper och har därför använts vid behandling av mer eller mindre allvarliga hudproblem, som torr och fjällig hud, eksem, psoriasis m.m. Den här oljans antiinflammatoriska egenskaper beror på de höga värdena av sammansatta fettsyror, huvudsakligen punicinsyra. Oljan tros också kunna reducerade svullnader och lindra muskelvärk. ÖRTER OCH KRYDDOR Dessa innehåller spårelement, har medicinska egenskaper och hjälper till att skapa olika smaker och konsistenser som gör att du kan experimentera med fler födoämnen. 1. Ingefära är bra för matsmältningen och är också antiinflammatorisk. 2. Vitlök har antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper. 3. Mynta innehåller C-vitamin, kalcium och järn. 4. Gurkmeja innehåller kurkumin och har därför antiinflammatoriska egenskaper. 5. Kanel är en värmande krydda som används för att behandla förkylningar, magvärk och dålig blodcirkulation. 6. Lagerblad innehåller spår av järn och fosfor och främjar matsmältningen. 7. Rosmarin är en kraftfull antioxidant och stimulerar immunförsvaret. 8. Gräslök innehåller ämnen som hjälper till att sänka blodtrycket och kolesterolvärdena. 9. Koriander är bra för magen, hjärtat och urinvägarna. 10. Dill är en antibakteriell ört som dessutom innehåller kalcium. 11. Fänkål är känd för sin urindrivande effekt och används traditionellt för att lindra kramp i tarmarna. 12. Persilja innehåller C-vitamin, folsyra och betakaroten. 13. Salvia har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för matsmältningen. 14. Timjan är mest känd för att vara en kraftfull antioxidant.

8 15. Kardemumma är uppiggande, bra för matsmältningen, förebygger gasbildning och används dessutom för att behandla bronkit och feber. 16. Oregano är en utmärkt fiberkälla, så använd den i alla italienska maträtter. 17. Saffran består av de torkade blomtrådarna från krokusväxten och har underbara antioxiderande egenskaper. 18. Dragonört - färska örter används enbart i små mängder, speciellt när de har stark smak, men dragonört är ändå väldigt rik på järn, kalcium och mangan. PLUS HJÄLP VID PMS 1. Solros- och pumpafrön hjälper vid inflammationer. 2. Gröt ger energi som kroppen tillgodogör sig långsamt, vilket kan hjälpa till att kontrollera sockersuget. 3. Bananer innehåller serotonin som förbättrar humöret och kalium som hjälper vid vätskeansamling i kroppen. 4. Linser är proppfulla med magnesium låga värden av magnesium kan leda till kramp. 5. Fullkornsprodukter är rika på vitamin B6 och B1, som hjälper vid kramp. 6. Selleri innehåller fytokemikalier som kan hjälpa till att lugna nerverna. 7. Spenat är rik på folsyra - låga mängder har kopplats till depression. 8. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som innehåller spår av kalcium och järn. ÅLDERSMOTVERKANDE FÖDOÄMNEN 1. Grönt te är rikt på katekin-polyfenoler, som saktar ner tecken på åldrande. 2. Rosa grapefrukt innehåller lykopen, som eliminerar fria radikaler. 3. Lax innehåller dimetylaminoetanol, en kraftfull antioxidant. 4. Manukahonung har bakteriedödande egenskaper som inte finns i andra honungssorter. Denna antibakteriella egenskap kallas Unique Manuka Factor (UMF ). 5. Kombucha är fermenterat japanskt te som innehåller ett brett utbud av B-vitaminer, speciellt B1, B2, B6 och B Matcha är olik andra gröna teer där bladen konsumeras som ett malt pulver; därför innehåller matchate volymmässigt högre koncentration av flavonoider och vitaminer.

9 BRA FÖR HJÄRNAN 1. Basilika används av örtkännare för dess antidepressiva egenskaper. 2. Jordgubbar är rika på antioxidanter och sägs främja koncentrationen. 3. Jästextrakt är fullt med B-vitaminer som främjar hjärnans funktioner. 4. Sardiner är sprängfyllda med omega-3 fettsyror. 5. Krill är rikt på högkvalitativt protein som jämfört med andra proteiner från djurriket dessutom har låga mängder fett och höga värden av omega-3 fettsyror. SOV SÖTT 1. Fikon är en fiberrik frukt som innehåller tryptofan som främjar sömn. 2. Taggsallat är en växt med gröna blad som innehåller det sedativa medlet lactucarium. 3. Sesamfrön innehåller omega-6 som främjar sunda sömncykler. VÅGA PROVA NÅGOT NYTT 1. Nässlor används i örtte och har renande egenskaper. 2. Physalis är rik på C-vitamin. 3. Rättikor har höga värden järn och antioxidanter. 4. Acaibär är antibakteriella. 5. Papaya främjar matsmältningen. 6. Okra är en väldigt bra kalciumkälla. 7. Miso är rik på fytoöstrogener. 8. Guava är rik på C-vitamin. 9. Jams har höga vitamin- och mineralvärden, och innehåller mycket fibrer, samtidigt som den har låga värden av mättade fetter och natrium. 10. Persimonfrukt (kaki) innehåller antioxiderande ämnen som A-vitamin, betakaroten och lykopen. 11. Pitahayafrukt är rik på antioxidanter, och sprängfylld med C och B-vitamin. 12. Stjärnfrukt (carambola) äts antingen färsk eller dricks som en juice, är rik på A och C- vitaminer, innehåller järn och har höga fibervärden. 13. Umeboshi är ett ättiksinlagt "japanskt plommon" som anses vara bra för matsmältningen och förebygga illamående. Citronsyran i denna anses ha antibakteriella egenskaper, hjälpa till att öka salivproduktionen och främja spjälkningen av ris. 14. Alfalfa - alfalfagroddar har låga värden mättat fett, natrium och kolesterol.

10 15. Maskros stöttar leverns och njurarna funktioner, vilka får arbeta hårdare då det varmare vädret förtunnar vårt blod och slem och celler bryts ner i högre grad. Maskrosen smakar som mildast innan den blommar, men bladen som innehåller höga värden av kalcium, kalium, järn och A-vitamin kan ätas under hela säsongen. Det är ett sant nöje att få äta vad som växer vilt i trädgården eller på ängen! 16. Lotusrot har låga värden mättat fett och kolesterol och istället höga värden av kostfibrer, C-vitamin, kalium, riboflavin, vitamin B6, fosfor, koppar och mangan. 17. Endiver har högre nivåer av A-vitamin än de flesta andra födoämnen. De är också rika på C-vitamin, kalcium, klor, järn, fosfor, kalium, svavel, fibrer och karoten. 18. Ätliga blommor: kamomill (för te), gräslök (blommor eller knoppar), klöver, fläder (saft m.m. av blommorna), jasmin (för te), viol (blad och blommor för sallader, kanderade blommor som dekoration på tårtor). Blommor du har odlat själv plockas bäst på morgonen eller sent på eftermiddagen då vattennivån är hög. Rengör dem genom att skölja försiktigt.

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel.

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. RIKTLINJER: LIVSSTIL Vår hälsa bygger på god matsmältning. Att

Läs mer

Health starts with attitude! SORTIMENT. Natalie Fröberg, (2014-06-18)

Health starts with attitude! SORTIMENT. Natalie Fröberg, (2014-06-18) Health starts with attitude! SORTIMENT Natalie Fröberg, (2014-06-18) 1 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 1. Inledning... 6 1.1. Begrepp... 7 1.1.1. Ekologiskt... 7 1.1.2. Fair Trade/Rättvisemärkt...

Läs mer

Våra hjältar. Kosttillskott och livsmedel i urval

Våra hjältar. Kosttillskott och livsmedel i urval Våra hjältar Kosttillskott och livsmedel i urval Holistic Sverige AB Vi lever i en snabbt föränderlig värld på väg in i en ny tidsålder som innebär nödvändiga och stora förändringar. Detta ställer stora

Läs mer

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Livsstilsprogram

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Livsstilsprogram Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Livsstilsprogram 2 Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Välkommen till BODYSMART Dagens nyheter är fulla av varningar om att hålla ett öga på midjemåttet. The New England Journal of

Läs mer

TACK! Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans.

TACK! Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans. TACK! Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans. Efter en föreläsning fylld med information, tips och idéer kan det kännas värdefullt att få lite dokumentation och recept. Frukostrecepten hoppas jag

Läs mer

Lärarhandledning - Åk 5. Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön

Lärarhandledning - Åk 5. Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön Lärarhandledning - Åk 5 Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön Övergripande syfte: Att utveckla kunskaper och insikter om en hälsosam livsstil. Här speglas vikten av en hälsosam livsstil för att må bra

Läs mer

Vad är ph-värde det handlar om balans!

Vad är ph-värde det handlar om balans! Var inte så sur! Alla levande organismer såsom jord, växter, djur och människor har ett ph-värde i kroppen. ph står för potential of hydrogen och det är skalan man använder för att mäta syra/bas balansen.

Läs mer

Njut av livet fullt ut!

Njut av livet fullt ut! PRODUKTGUIDE Njut av livet fullt ut! Njut av livet fullt ut! Det var vår vision när vi började utveckla Wellness-produkterna tillsammans med Sveriges ledande forskare. Syftet med våra produkter är att

Läs mer

9. Vitlök är en klassiker i

9. Vitlök är en klassiker i Textstorlek: 25 löjligt nyttiga nyttigheter Rena hälsobomberna, inget knussel. Vissa födoämnen är nästan för nyttiga för sitt eget bästa. Ät dem, nu! 1. Ägg är fullpackade med nyttiga näringsämnen. Bland

Läs mer

INTRODUKTION I KOSTLÄRA

INTRODUKTION I KOSTLÄRA INTRODUKTION I KOSTLÄRA ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN JENNY SJÖGREN Examensarbete Traditionell kinesisk akupunktur Akupunkturakademin, Stockholm April 2007 epost: info@akupunkturakademin.se http://www.akupunkturakademin.se

Läs mer

Moxa är en metod att värma punkter på kroppen, akupunkturpunkter, ömma punkter eller områden.

Moxa är en metod att värma punkter på kroppen, akupunkturpunkter, ömma punkter eller områden. ²²» ; Moxa - livgivande värme 4 Moxa är en viktig del av den traditionella kinesiska medicinen. I den här artikeln går Bo Engborg igenom hur den kan användas. Makrobiotik - från teori till praktik 17 Steven

Läs mer

Vi har över 7000 artiklar i lager

Vi har över 7000 artiklar i lager Alla priser i denna katalog gäller under perioden 25/3-25/4 med reservation för slutförsäljning och tryckfel. Vi har över 7000 artiklar i lager Nu har vi fräschat upp i butiken, välkommen in! Vitaminguide

Läs mer

raw natural superfoods

raw natural superfoods raw natural superfoods KATALOG 2.0 Superfruit: ursprung, kvalitet och rättvisa! Under 2004 började termen Superfoods användas efter att en storsäljande bok presenterade 14 livsmedel med utomordentliga

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

Ett föredrag i Sund Livsstil

Ett föredrag i Sund Livsstil Ett föredrag i Sund Livsstil RDI/RDA Alla hamnar inte i kategorin friska personer * Arbeta/leva under mycket stress * Tungt arbete * Kraftig/brist på motion * Skador, sår eller brännskador * Matsmältningsproblem

Läs mer

från grunden riktlinjer hur och varför bra tips recept vegetarisk diet läckra fettsnåla, fyra matgrupperna för att börja med en kolesterolfria de nya

från grunden riktlinjer hur och varför bra tips recept vegetarisk diet läckra fettsnåla, fyra matgrupperna för att börja med en kolesterolfria de nya Växtbaserat från grunden hur och varför en hälsosammare diet de nya fyra matgrupperna riktlinjer bra tips för att börja med en vegetarisk diet läckra fettsnåla, kolesterolfria recept PCRM 1 Innehåll varför

Läs mer

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE TEMA: HÄLSA MAT OCH HÄLSA DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv.

Läs mer

RESURSMAT. Del 2. Matsedelns användning och innehåll. Elsa Larell, Björn Martén Projekt 2008-44 2013-01-17

RESURSMAT. Del 2. Matsedelns användning och innehåll. Elsa Larell, Björn Martén Projekt 2008-44 2013-01-17 2013 RESURSMAT Del 2. Matsedelns användning och innehåll Elsa Larell, Björn Martén Projekt 2008-44 2013-01-17 Detta verk är licensierad under en Creative Commons Erkännande- IckeKommersiell-DelaLika 4.0

Läs mer

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet .. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial.. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial Vetenskap & Allmänhet Vetenskap & Allmänhet GRÖNSAKSFÖRSÖKET Vad roligt att du och din klass vill

Läs mer

Holistic Sverige AB. Att leva ett liv i hälsa är att leva ett liv i balans

Holistic Sverige AB. Att leva ett liv i hälsa är att leva ett liv i balans Mineralserie Holistic Sverige AB Vi lever i en snabbt föränderlig värld på väg in i en ny tidsålder som innebär nödvändiga och stora förändringar. Detta ställer stora krav på individer, samhällen och nationer

Läs mer

TACK! Efter en föreläsning fylld med information, tips och idéer kan det kännas värdefullt att få lite dokumentation och recept.

TACK! Efter en föreläsning fylld med information, tips och idéer kan det kännas värdefullt att få lite dokumentation och recept. TACK! Ett stort tack för en trevlig morgonstund tillsammans. Att få förmånen att föreläsa för en nyfiken och intresserad grupp är en lustfylld och energirik upplevelse. Efter en föreläsning fylld med information,

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

JUBILEUM HÄLSA I GENERATIONER

JUBILEUM HÄLSA I GENERATIONER NORDENS STÖRSTA TIDNING OM NATURLIG HÄLSA Nummer 3 september 2014 39 kr Missa inte värdekupongerna från Life! EMIL & ANNA delar jobb och mål i livet VAD DRIVER DIG? Experterna: så når du dina mål VETENSKAP

Läs mer

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter Nyttiga fakta om ägg & näring Fakta om ägg från Svenska Ägg Förord Den här skriftens titel Ett ägg är mer än fyra morötter är ett sätt att säga att ägg är mer

Läs mer

14 DAGARS RENINGSKUR. UltraClear Plus ph Mighty DTX Psylliumfröskal Pau D Arco. DTX_Plus2013.indd 1 2013-09-27 08:57:52

14 DAGARS RENINGSKUR. UltraClear Plus ph Mighty DTX Psylliumfröskal Pau D Arco. DTX_Plus2013.indd 1 2013-09-27 08:57:52 14 DAGARS RENINGSKUR UltraClear Plus ph Mighty DTX Psylliumfröskal Pau D Arco 1 DTX_Plus2013.indd 1 2013-09-27 08:57:52 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Renare kropp och mer energi på två veckor... s. 3 Produkterna

Läs mer

Olivoljan - den typiska fettkällan. Små mängder av mättade fetter (som t ex smör, mjölk, ost) Rikligt med grönsaker, baljväxter, ärtor och fruk

Olivoljan - den typiska fettkällan. Små mängder av mättade fetter (som t ex smör, mjölk, ost) Rikligt med grönsaker, baljväxter, ärtor och fruk Hälsoinspiratören Augusti 2010 Månadens tema Gott + nyttigt = Medelhavsmat Innehåll Ledaren Typisk medelhavsmat Välj omättade fetter! Hälsosam dressing Mat skall motverka stress Grönsaker ärter, baljväxter

Läs mer

Nutrition - Mer än näring

Nutrition - Mer än näring Nutrition - Mer än näring Författare: Petra Lundström och Jörgen Tannerstedt Bilder: Adrian Friberg NUTRITION - MER ÄN NÄRING I stort sett allt det vi äter och dricker bryts ned till olika beståndsdelar,

Läs mer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer INTELLIGENT VIKTMINSKNING Av Martin Kreutzer Innehåll: Sidan 5 Sidan 10 Sidan 12 Sidan 24 Sidan 32 Sidan 40 Sidan 48 Sidan 54 Sidan 60 Sidan 64 Sidan 70 Sidan 76 Sidan 78 Sidan 89 Introduktion: Smal på

Läs mer

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Äta, röra sig och må bra handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin tillhör Stockholms läns landsting, och har ett nära samarbete med Karolinska

Läs mer