De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa"

Transkript

1 De 150 bästa födoämnena för optimal hälsa För att underlätta den oräkneliga mängd biokemiska processer som pågår i våra kroppar varje dag behöver vi ett brett utbud av vitaminer och mineraler och för att få i oss dessa näringsämnen måste vi äta ett brett utbud av födoämnen. Det är oroande att för många av oss är kosten väldigt begränsad och vi väljer gång på gång enbart våra favoriter. I t.ex. Japan däremot är genomsnittpersonens kost mycket mer varierad, många människor konsumerar runt 100 olika sorters födoämnen varje vecka. Så varför inte sikta på att öka ditt intag av sunda födoämnen? Här nedan följer en lista över de allra bästa födoämnena på vår planet och vi börjar med den viktigaste gruppen, nämligen frukt och grönsaker.

2 FRUKT OCH GRÖNSAKER Trots att myndigheter i många länder rekommenderar ett dagligt intag på fem portioner frukt och grönt, är detta ett minimum enligt experter. Nio eller tio är en bättre siffra att sikta på och den är inte svår att uppnå om man lagar t.ex. grytor eller mat i wok. GRUNDERNA 1. Röda och orangea paprikor är rika på antioxidanter, innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som citrusfrukter och har antibakteriella egenskaper. 2. Broccoli är rikt på kalcium, folsyra och antioxidanter. 3. Morötter har egenskaper som sänker kolesterol och är rika på A-vitamin, som är bra för dina ögon. 4. Sötpotatisar är rika på fibrer, C-vitamin, folsyra, järn, koppar och kalcium och de är proppfulla med A-vitamin. 5. Vattenkrasse innehåller höga mängder folsyra, järn och betakaroten, och är bra för hjärt- och kärlsystemet och sköldkörteln. 6. Tomater innehåller höga mängder av C-vitamin, antioxidanter och lykopen. 7. Rödkål är rikt på fibrer, C-vitamin, betakaroten och Sulfat, som bidrar till ett starkt immunförsvar. 8. Blåbär innehåller antocyanin, C-vitamin, och fibrer. De har dessutom höga mängder antioxidanter som stärker immunförsvaret. 9. Äpplen är rika på C-vitamin och lösliga fibrer som är skonsammare för magen än icke-lösliga fibrer. 10. Persikor bryts lätt ned i matsmältningssystemet och har en utrensande effekt på njurar och urinblåsan. 11. Brysselkål är fullt av kalcium, kalium och folsyra. 12. Avokado ger oss 20 grundläggande näringsämnen, bl.a. fibrer och B- och E- vitamin. 13. Blomkål har låga värden fett och höga värden fibrer. 14. Zucchini innehåller få kalorier och har höga mängder folsyra, kalium, mangan och A-vitamin. 15. Gurka har lågt GI-värde och är utmärkt om du behöver C och K-vitamin och kalium. 16. Sallat finns i många varianter, från romansallat till pepprig vattenkrasse; isbergssallat är den med lägst näringsvärden av dem alla. All sallat främjar matsmältningen och en frisk lever. 17. Vindruvor innehåller fytokemikalier som t.ex. resveratrol. 18. Citroner smakar surt men när de tas upp av kroppen blir de basiska. 19. Svampar av arter är ätliga. 20. Oliver har lågt kolesterolvärde och höga värden av fibrer och järn.

3 SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Sparris har höga näringsvärden, speciellt K-vitamin (viktigt för blodkoagulering) och folsyra. 2. Böngroddar är rika på vitamin B3, som håller nere kolesterolvärdena och reglerar blodsockret. De innehåller också höga mängder biokemikalier som främjar matsmältningen. 3. Aubergine innehåller kalcium och betakaroten, och är dessutom bra för hjärt- och kärlsystemet. 4. Sockerärtor är rika på fibrer och vitaminerna A, C och K. 5. Vattenmelon är en frukt som motverkar åldrande och den är rik på lykopen och C- vitamin som främjar immunförsvaret. 6. Ananas innehåller bromelin, ett viktigt matsmältningsenzym som dödar bakterier. Detta hjälper också vid gasbildning. 7. Hallon ger dig 40 % av det rekommenderade dagliga intag av C-vitamin (då du äter en portion), samt innehåller andra kraftfulla antioxidanter. 8. Kiwifrukten är väldigt rik på C-vitamin som främjar immunförsvaret och magnesium och kalium som är vitala för friska nerver och muskler. En enda kiwi innehåller det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. 9. Tranbär innehåller höga mängder av antioxidanter som motverkar åldrande, hjälper till att förebygga plackbildning i kranskärlen och kan förebygga urinvägsinfektioner. 10. Granatäpple hyllas som den nya "superfrukten" tack vare de höga mängderna vitamin A, C och E och andra antioxidanter. 11. Gojibär är asiatiska frukter som innehåller upp till 21 spårmineraler. Det sägs att de innehåller de högsta värdena av karotenoider, bl.a. betakaroten, av alla födoämnen. De finns att köpa i torkad form i hälsokostaffärer. 12. Rucola innehåller enbart 14 kalorier per 100 gram och innehåller höga mängder A- och C-vitamin. 13. Krasse har en pepprig skarp smak och höga värden av spårmineraler och A- vitamin. 14. Guava är en superfrukt rik på A- och C-vitaminer. 15. Persilja är ett måste för varje köksfönster. Med sina höga värden av A och C- vitamin, järn och kalcium ger den varje måltid en naturlig hälsoskjuts. 16. Mango är "frukternas kung" och finns tillgänglig i över 1000 varianter. Det fenoliska ämnet i mango har kraftfulla antioxiderande egenskaper. 17. Mangold är proppfull med tiamin, folsyra och zink, men man bör vara försiktig eftersom den har ganska höga mängder av natrium. 18. Nori är torkad tång med höga värden av jod, kalcium och zink. Den kan användas i t.ex. grytor, sushi och omeletter.

4 KOLHYDRATER Det finns två typer av kolhydrater, långsamma och snabba. Snabba kolhydrater hittas i födoämnen som choklad, kakor, och sötsaker som innehåller "tomma" kalorier - många kalorier men väldigt få näringsämnen! Problemet med snabba kolhydrater är att deras höga koncentration av socker gör att de bryts ner väldigt fort, vilket ger oss en "energikick", men som snabbt följs av en "energisvacka". Långsamma kolhydrater som havre, hirs, majs, ris och vete däremot ger oss energi som kroppen tillgodogör sig långsamt och vi får också värdefulla vitaminer och mineraler från dessa kolhydrater. 1. Råris är en bra energikälla och innehåller också B-vitaminer. 2. Pärlgryn har länkats till låga kolesterolnivåer, är bra för matsmältningssystemet, och innehåller zink som främjar immunförsvaret. 3. Havre är en fantastisk energikälla, rik på fibrer, reducerar kolesterol och är sprängfylld med mineraler, och vitamin B5 som är viktig för hår, hud och naglar. 4. Quinoa är en utmärkt proteinkälla och innehåller E-vitamin och järn, såväl som zink. 5. Dinkel är en avlägsen släkting till vete, men absorberas lättare av kroppen. 6. Råg innehåller järn och B-vitamin. Dagligt intag av råg har kopplats till reducering av hjärtproblem. 7. Bovete innehåller höga värden proteiner; du kan använda detta glutenfria sädesslag i bröd, pannkakor m.m. 8. Hirs är en glutenfri kolhydrat och ett fantastiskt alternativ till ris. Det innehåller zink, järn och vitaminerna B3 och E. 9. Sobanudlar görs vanligtvis av bovete (ibland med inslag av vete). De innehåller selenium och zink. 10. Couscous är en långsam kolhydrat och rik på vitamin B3, som ger energi. Den är också rik på mineraler och vitamin B5, som är viktig för hår, hud och naglar. 11. Bulgur/krossat vete innehåller långsamma kolhydrater. 12. Amarant har höga proteinvärden och är ett bra alternativ till vete.

5 PROTEIN Protein är grundläggande för tillväxt och återhämtning. Den mängd protein du bör äta vid varje måltid motsvarar ungefär volymen av din knutna näve. GRUNDERNA 1. Valnötter är rika på omega-3 och antioxidanter. 2. Skaldjur (de flesta varianterna av skaldjur) har höga värden av omega-3 fettsyror och zink. 3. Kalkon är rik på vitamin B12, kalium, zink och järn. 4. Kikärtor är rika på fytoöstrogener. 5. Ägg - ett ägg ger dig en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B12, vilket är nödvändigt för nervsystem. 6. Kidneybönor är en otrolig fiberkälla och dessutom rika på långsamma kolhydrater. 7. Tofu är ett protein med låga fettvärden och innehåller järn, zink och B-vitaminer. 8. Makrill innehåller mest omega-3 av alla fiskar. 9. Edamame är en sojaböna rik på isoflavoner. 10. Rådjurskött/vilt har lägre värden av mättade fetter jämfört med annat rött kött. 11. Mandlar har låga värden av mättade fetter och är rika på magnesium och kalcium. 12. Adzukibönor används främst inom makrobiotisk matlagning eftersom de har höga proteinvärden, men 0 % natrium och kolesterol. 13. Svarta bönor är utmärkta för att balansera blodsockernivån. En deciliter svarta bönor ger dig 174 % av det dagliga intaget av spårmineralen molybden. 14. Tempeh är en fermenterad sojadelikatess rik på vitamin B Ätliga kastanjer består främst av långsamma kolhydrater och har ett lågt GI-värde. De har också låga protein- och fettnivåer och är helt fria från kolesterol och gluten. De innehåller hyggliga mängder C-vitamin och kalium, men har väldigt låga natriumnivåer. SUPERNYTTIGA FÖDOÄMNEN 1. Musslor är rika på vitamin B12, selenium och jod; jod främjar sköldkörtelns funktioner. 2. Mungbönor - dess groddar har de högsta näringsvärdena och är rika på mineraler, fytoöstrogener och C-vitamin. 3. Kaninkött har lägre fettnivåer än annat rött kött och är rikt på järn, zink och vitamin B Pumpakärnor har utmärkta järn- och zinkvärden. 5. Dulse (rödalg) är rik på B-vitamin, järn och kalium.

6 6. Hijiki (alg) gynnar en bra balans mellan kalcium och magnesium. Förhållandet mellan kalcium och magnesium i hijikialgen är 2/1. 7. Kokosnötsolja är rik på laurinsyra, som är känd för att vara antibakteriell och antiviral. 8. Hampa - ca % av ett hampafrö består av hampolja, en ätbar olja som innehåller ungefär 80 % essentiella fettsyror 9. Vattenmelon är rik på karotenoider, bl.a. lykopen, fytofluen, fytoen, betakaroten och lutein 10. Maitake-, shiitake- och reishisvampar har många överlappande egenskaper som alla främjar immunförsvaret och hjärt- och kärlsystemets hälsa. Maitake rekommenderas speciellt för magen och tarmarna, såväl som blodsockernivån; shiitake är utmärkt vid näringsbrist och leverproblem; och reishi hjälper vid andningsbesvär. SÄSONGENS FRUKTER OCH GRÖNSAKER Närodlade färska frukter och grönsaker har högre näringsvärden än de som fraktas jorden runt. Här nedan följer en lista över de som är tillgängliga under vintermånaderna, då vi behöver en sund kost mer än någonsin. 1. Kronärtskockan är rik på fibrer, C-vitamin, kalium och magnesium, och den är dessutom bra för matsmältningen. 2. Vinterpumpa är sprängfylld med näringsämnen som främjar dina ögon, blodtrycket och immunförsvaret. 3. Rotselleri innehåller kalium, fosfor, C-vitamin och fibrer. 4. Rödbetan är rik på C-vitamin, betakaroten, magnesium, järn och folsyra. 5. Rödlök är rik på quercetin. 6. Brysselkål är full med folsyra och sulforafan. 7. Passionsfrukten innehåller höga mängder A- och C-vitamin och tros främja god sömn. 8. Satsumas är rika på C-vitamin och folsyra. 9. Grönkålen är full av järn, folsyra och lätt att använda i t.ex. wokad mat. 10. Endiver har viktiga avgiftningsegenskaper, främjar en sund ph-balans i kroppen, hjälper vid problem med katarr, matsmältningsbesvär, gastrit, hepatit, problem med urinblåsan, mask och hemorrojder.

7 FETTER OCH OLJOR Nyttiga fetter är viktiga för din ämnesomsättning och upptaget av vitaminerna A, D, E och K, för hjärnans utveckling och för att du ska känna dig mätt. Men du bör begränsa ditt intag till 70 g per dag. 1. Linfröolja är rik på fettsyror. 2. Rapsolja är en nyttig matlagningsolja och rik på omega Avokado innehåller E- vitamin och är därför fantastisk för din hud. 4. Olivolja är rik på oljesyra (olein) som hjälper dig att ta upp omega Hasselnötsolja innehåller höga värden omega-9 och E- vitamin. 6. Olja från svart spiskummin används för att behandla hudproblem, från eksem till bölder, och verkar lindra den vanliga förkylningens symptom. 7. Olja från granatäpple är främst känd för att vara återfuktande och skyddande. Den är också känd för att ha antiinflammatoriska egenskaper och har därför använts vid behandling av mer eller mindre allvarliga hudproblem, som torr och fjällig hud, eksem, psoriasis m.m. Den här oljans antiinflammatoriska egenskaper beror på de höga värdena av sammansatta fettsyror, huvudsakligen punicinsyra. Oljan tros också kunna reducerade svullnader och lindra muskelvärk. ÖRTER OCH KRYDDOR Dessa innehåller spårelement, har medicinska egenskaper och hjälper till att skapa olika smaker och konsistenser som gör att du kan experimentera med fler födoämnen. 1. Ingefära är bra för matsmältningen och är också antiinflammatorisk. 2. Vitlök har antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper. 3. Mynta innehåller C-vitamin, kalcium och järn. 4. Gurkmeja innehåller kurkumin och har därför antiinflammatoriska egenskaper. 5. Kanel är en värmande krydda som används för att behandla förkylningar, magvärk och dålig blodcirkulation. 6. Lagerblad innehåller spår av järn och fosfor och främjar matsmältningen. 7. Rosmarin är en kraftfull antioxidant och stimulerar immunförsvaret. 8. Gräslök innehåller ämnen som hjälper till att sänka blodtrycket och kolesterolvärdena. 9. Koriander är bra för magen, hjärtat och urinvägarna. 10. Dill är en antibakteriell ört som dessutom innehåller kalcium. 11. Fänkål är känd för sin urindrivande effekt och används traditionellt för att lindra kramp i tarmarna. 12. Persilja innehåller C-vitamin, folsyra och betakaroten. 13. Salvia har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för matsmältningen. 14. Timjan är mest känd för att vara en kraftfull antioxidant.

8 15. Kardemumma är uppiggande, bra för matsmältningen, förebygger gasbildning och används dessutom för att behandla bronkit och feber. 16. Oregano är en utmärkt fiberkälla, så använd den i alla italienska maträtter. 17. Saffran består av de torkade blomtrådarna från krokusväxten och har underbara antioxiderande egenskaper. 18. Dragonört - färska örter används enbart i små mängder, speciellt när de har stark smak, men dragonört är ändå väldigt rik på järn, kalcium och mangan. PLUS HJÄLP VID PMS 1. Solros- och pumpafrön hjälper vid inflammationer. 2. Gröt ger energi som kroppen tillgodogör sig långsamt, vilket kan hjälpa till att kontrollera sockersuget. 3. Bananer innehåller serotonin som förbättrar humöret och kalium som hjälper vid vätskeansamling i kroppen. 4. Linser är proppfulla med magnesium låga värden av magnesium kan leda till kramp. 5. Fullkornsprodukter är rika på vitamin B6 och B1, som hjälper vid kramp. 6. Selleri innehåller fytokemikalier som kan hjälpa till att lugna nerverna. 7. Spenat är rik på folsyra - låga mängder har kopplats till depression. 8. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som innehåller spår av kalcium och järn. ÅLDERSMOTVERKANDE FÖDOÄMNEN 1. Grönt te är rikt på katekin-polyfenoler, som saktar ner tecken på åldrande. 2. Rosa grapefrukt innehåller lykopen, som eliminerar fria radikaler. 3. Lax innehåller dimetylaminoetanol, en kraftfull antioxidant. 4. Manukahonung har bakteriedödande egenskaper som inte finns i andra honungssorter. Denna antibakteriella egenskap kallas Unique Manuka Factor (UMF ). 5. Kombucha är fermenterat japanskt te som innehåller ett brett utbud av B-vitaminer, speciellt B1, B2, B6 och B Matcha är olik andra gröna teer där bladen konsumeras som ett malt pulver; därför innehåller matchate volymmässigt högre koncentration av flavonoider och vitaminer.

9 BRA FÖR HJÄRNAN 1. Basilika används av örtkännare för dess antidepressiva egenskaper. 2. Jordgubbar är rika på antioxidanter och sägs främja koncentrationen. 3. Jästextrakt är fullt med B-vitaminer som främjar hjärnans funktioner. 4. Sardiner är sprängfyllda med omega-3 fettsyror. 5. Krill är rikt på högkvalitativt protein som jämfört med andra proteiner från djurriket dessutom har låga mängder fett och höga värden av omega-3 fettsyror. SOV SÖTT 1. Fikon är en fiberrik frukt som innehåller tryptofan som främjar sömn. 2. Taggsallat är en växt med gröna blad som innehåller det sedativa medlet lactucarium. 3. Sesamfrön innehåller omega-6 som främjar sunda sömncykler. VÅGA PROVA NÅGOT NYTT 1. Nässlor används i örtte och har renande egenskaper. 2. Physalis är rik på C-vitamin. 3. Rättikor har höga värden järn och antioxidanter. 4. Acaibär är antibakteriella. 5. Papaya främjar matsmältningen. 6. Okra är en väldigt bra kalciumkälla. 7. Miso är rik på fytoöstrogener. 8. Guava är rik på C-vitamin. 9. Jams har höga vitamin- och mineralvärden, och innehåller mycket fibrer, samtidigt som den har låga värden av mättade fetter och natrium. 10. Persimonfrukt (kaki) innehåller antioxiderande ämnen som A-vitamin, betakaroten och lykopen. 11. Pitahayafrukt är rik på antioxidanter, och sprängfylld med C och B-vitamin. 12. Stjärnfrukt (carambola) äts antingen färsk eller dricks som en juice, är rik på A och C- vitaminer, innehåller järn och har höga fibervärden. 13. Umeboshi är ett ättiksinlagt "japanskt plommon" som anses vara bra för matsmältningen och förebygga illamående. Citronsyran i denna anses ha antibakteriella egenskaper, hjälpa till att öka salivproduktionen och främja spjälkningen av ris. 14. Alfalfa - alfalfagroddar har låga värden mättat fett, natrium och kolesterol.

10 15. Maskros stöttar leverns och njurarna funktioner, vilka får arbeta hårdare då det varmare vädret förtunnar vårt blod och slem och celler bryts ner i högre grad. Maskrosen smakar som mildast innan den blommar, men bladen som innehåller höga värden av kalcium, kalium, järn och A-vitamin kan ätas under hela säsongen. Det är ett sant nöje att få äta vad som växer vilt i trädgården eller på ängen! 16. Lotusrot har låga värden mättat fett och kolesterol och istället höga värden av kostfibrer, C-vitamin, kalium, riboflavin, vitamin B6, fosfor, koppar och mangan. 17. Endiver har högre nivåer av A-vitamin än de flesta andra födoämnen. De är också rika på C-vitamin, kalcium, klor, järn, fosfor, kalium, svavel, fibrer och karoten. 18. Ätliga blommor: kamomill (för te), gräslök (blommor eller knoppar), klöver, fläder (saft m.m. av blommorna), jasmin (för te), viol (blad och blommor för sallader, kanderade blommor som dekoration på tårtor). Blommor du har odlat själv plockas bäst på morgonen eller sent på eftermiddagen då vattennivån är hög. Rengör dem genom att skölja försiktigt.

9. Vitlök är en klassiker i

9. Vitlök är en klassiker i Textstorlek: 25 löjligt nyttiga nyttigheter Rena hälsobomberna, inget knussel. Vissa födoämnen är nästan för nyttiga för sitt eget bästa. Ät dem, nu! 1. Ägg är fullpackade med nyttiga näringsämnen. Bland

Läs mer

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango ProViva Det finns idag många bra-för-magen-produkter. Och så finns det ProViva. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. ProViva innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur,

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

FRUKT OCH BÄR välj gärna. FRUKT OCH BÄR undvik. GRÖNSAKER välj gärna

FRUKT OCH BÄR välj gärna. FRUKT OCH BÄR undvik. GRÖNSAKER välj gärna FRUKT OCH BÄR välj gärna ANANAS APELSIN BANAN BLÅBÄR CITRONJUICE HALLON HONUNGSMELON JORDGUBBAR KIWIFRUKT KLEMENTINER KOKOSMJÖLK MANDARIN NÄTMELON PASSIONSFRUKT PITAYA (DRAGON FRUIT) RABARBER FRUKT OCH

Läs mer

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel.

Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. Ett bra system för hälsosam livsstil omfattar en mängd olika näringsämnen och det uppnås bäst genom att äta många olika typer av livsmedel. RIKTLINJER: LIVSSTIL Vår hälsa bygger på god matsmältning. Att

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631 Det finns många bra-för-magen-produkter. Och så finns det. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur, Lactobacillus plantarum

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Kost för idrottare Träningslära 1

Kost för idrottare Träningslära 1 Kost för idrottare Träningslära 1 Undervisningen i kursen ska innehålla: Närings- och kostkunskap för prestation och hälsa Betydelsen av återhämtning och vila för prestation, välbefinnande och hälsa Lektionsinnehåll

Läs mer

Goda tillbehör till sommarens grillmat

Goda tillbehör till sommarens grillmat Apelsin- och dragonkokta morötter 4 portioner 1 knippe morötter 1 apelsin 1 msk koncentrerad apelsinjuice 2 dl vatten 4 salladslökar 1 kruka dragon 1 msk rumstempererat smör 1 msk olivolja Salt & peppar

Läs mer

supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen

supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen supersmoothies Sju energidrycker för en bättre matsmältning mer energi bra för matsmältningen med många essentiella näringsämnen Molkosan supersmoothies Lättsmälta, bra för hälsan För att känna dig i form

Läs mer

Veckans middagsrecept!

Veckans middagsrecept! Vi levererar din nya livsstil. VECKA 19 Veckans middagsrecept! Här kommer veckans recept, omsorgsfullt sammansatta av vår kock Karin Andersson och näringsberäknade av vår dietist Sierra de Goldsmith. Smaklig

Läs mer

VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor-

VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor- VitaMeal -gröt av rostad majs & sojabönor- Vårt mål har hela tiden varit att verka för det goda i världen. Initiativet Nourish the Children har gett oss möjligheten att förbättra undernärda och svältande

Läs mer

Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist

Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist Åsa Bokenstrand, hälsoutvecklare idrottsnutritionist Grundläggande näringslära Energiintag och fördelning kopplat till prestation Trenddieter kopplat till prestation Train low, compete high Egna erfarenheter

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Hur gör kroppen energi?

Hur gör kroppen energi? Hur gör kroppen energi? Sköldkörteln Sköldkörteln Vad gör sköldkörtelhormoner? Storlek, antal, hastighet! Sköldkörtelhormonerna påverkar hela kroppen Muskler Ögon Lungor Hjärna Immunförsvar Hjärta Njurar

Läs mer

Acai. bären tillför bra med kalorier. Tillsätt bara vatten eller mixa ner i smoothies och juice och servera som mellanmål.

Acai. bären tillför bra med kalorier. Tillsätt bara vatten eller mixa ner i smoothies och juice och servera som mellanmål. Acai Acai är ett mörklila bär från det sydamerikanska palmträdet Acaizeiro. Bäret är proppfullt med B- och C-vitaminer, mineraler, fibrer, protein och fytonnäringsämnen. Halten av kalium, kalcium, järn,

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Kolhydrater Sockerarter (enkla och sammansatta) Stärkelser Cellulosa Bilden visar strukturformler för några kolhydrater. Druvsocker (glukos) Kolhydrater monosackarider

Läs mer

Vad räknas till frukt och grönt?

Vad räknas till frukt och grönt? Ät hälsosamt! Norrbottens läns landsting 2013-10-15 Frukt & grönt Vad räknas till frukt och grönt? 1 Frukt & grönt Vilka näringsämnen finns i frukt och grönt? Vitaminer Mineralämnen Kolhydrater Protein

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa.

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Rekommenderade njutningar För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Lätta upp måltiden och minska på vikten med hjälp av bröd 1 skiva bröd innehåller i medeltal 60

Läs mer

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215 Färsk Juice Adventist On Lines Vänförening 090215 Mer vitaminer och andra näringsämnen eftersom den är färsk, inte tillverkad av koncentrat och inte värmebehandlad. Naturliga vitaminer är nyttigare än

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET

TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET TRÄNINGSPROGRAM INFÖR LIDINGÖLOPPET Träningen du skall genomföra består av kondition, styrka och rörlighet. Till detta ligger även några tips kring kost som är bra att tänka på i samband med löpning. Lycka

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer

Recept & Hälsa. Ät rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. KarlZon s Recept & Hälsa 2014

Recept & Hälsa. Ät rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. KarlZon s Recept & Hälsa 2014 Recept & Hälsa Är rätt och må bra! - Det behöver inte vara så krångligt. 1 Min tanke med dessa sidor är att du enklare ska komma igång med ditt kostintag till en bättre och hälsosammare livsstil. Här vill

Läs mer

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin Vitaminer Har du koll på vad alla vitaminer egentligen innehåller?. Vet du vad du matar till ditt djur?. Är du säker på att den får i sig allt? Varför är den hängig, tjurig eller seg på att läka? OBS!

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Hjärtat i centrum hjärtats mat. 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand

Hjärtat i centrum hjärtats mat. 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand Hjärtat i centrum hjärtats mat 22 oktober 2010 Henriette Philipson Leg dietist och doktorand Kombinera rätt för att må bra Samma effekt som Läkemedel Metod 44 personer fick under fyra veckor äta en kost

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nutritionsbehandling Europarådets riktlinjer Samma krav på utredning, diagnos,

Läs mer

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter Alla slags grönsaker och rotsaker är bra mat. Förutom C vitamin, E vitamin och folat (folsyra) innehåller de antioxidanter samt kalcium, kalium, magnesium och kostfiber. C-vitaminet

Läs mer

FRUKT och GRÖNT för ANTIOXIDANTER

FRUKT och GRÖNT för ANTIOXIDANTER Professor Göran Petersson februari 2009 Kemi- och Bioteknik Chalmers ------------------------------------------------------------------------------ Tomater, vattenmelon, blodgrape Lykopen Morötter (rårivna),

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Vad är Functional Food för hund och katt

Vad är Functional Food för hund och katt Vad är Functional Food av Jill Mellström 1 Vad är Functional Food för hund och katt BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det betyder att alla djur ska äta den föda som de är tänkta och anpassade

Läs mer

GRÖNSAKER LIVSMEDEL HÖG FODMAP LÅG FODMAP MÅTTLIG FODMAP. Blomkål ½ dl 33 g

GRÖNSAKER LIVSMEDEL HÖG FODMAP LÅG FODMAP MÅTTLIG FODMAP. Blomkål ½ dl 33 g GRÖNSAKER Blomkål ½ dl 33 g Champinjoner ½ dl 37 g Lök ½ st 45 g Kronärtskocka 25 g Majs, 1 majskolv 85 g Pastasås med lök och vitlök 66 g Purjolök 83 g Rödbeta 4 skivor 41 g Salladslök, vita delen Savoykål

Läs mer

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin.

Frukten ser ut som en liten persika. Frukten innehåller massor av C-vitamin. (MS) Ser ut som en stor kotte. Frukten kan vara röd, gul eller svart. Många bär som vuxit ihop till en större frukt. Skalet är hårt och taggigt. Det äter man inte. Under skalet finns ett saftigt, gult

Läs mer

Mineralet för kraft och energi

Mineralet för kraft och energi Vetenskap Magnesium Magnesium hjälper oss att få mer energi, mer ork och bättre förmåga att motstå flera sjukdomar. Susanna Larsson, forskare på Karolinska Institutet i Solna, berättar att 24 000 personer

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Örter Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Vår historia Det är 1960. Om fem år ska Sverige få sitt första snabbköp. Ytterligare två år senare ska vi gå över till högertrafik. Mamma och pappa

Läs mer

2014-11-05. Kost vid diabetes. Svenska näringsrekommendationer. Kost vid diabetes och kolhydraträkning. Kost vid diabetes vad rekommenderas?

2014-11-05. Kost vid diabetes. Svenska näringsrekommendationer. Kost vid diabetes och kolhydraträkning. Kost vid diabetes vad rekommenderas? Kost vid diabetes och kolhydraträkning Kost vid diabetes VERKSAMHETSOMRÅDE PARAMEDICN, SÖDERSJUKHUSET AGNETA LUNDIN, LEG.DIETIST TEL 08-616 4017 Kosten är en viktig del av diabetesbehandlingen Barnet får

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Näringslära En måltid

Näringslära En måltid Näringslära En måltid ger näring och energi till arbete och temperaturreglering är en njutning skapar sociala plus umgänge och avkoppling Ämnesomsättning = Metabolism Anabol uppbyggande Katabol nedbrytande

Läs mer

SUPER&FOOD& &PRODUKTINFORMATION&

SUPER&FOOD& &PRODUKTINFORMATION& SUPERFOOD PRODUKTINFORMATION Här!bjuder!vi!på!lite!information!om!produkterna!inom!sortimentet!Super!Food.! Samtliga!produkter!är!ekologiska.! ACAI! Acai! är! rikt!på! B1H,! B2H,! B3H,! CH! och! EHvitamin,!

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor

Mathavresallad med paprika, gurka, avokado, spenat, vita bönor, citron & pumpakärnor. Ägghalvor Lördagsbuffé! Klyftpotatis m franska örter Quinoa-sallad med ingefärsdressing och grönt 2 sorters ekosalami Tonfiskröra m lime Fänkål i citronolja & dill Fetaostcreme Vitlöksmarinerad zucchini Mathavresallad

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Grönsaker och rotfrukter

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter Alla slags grönsaker och rotsaker är bra mat. Förutom C vitamin, E vitamin och folat (folsyra) innehåller de antioxidanter samt kalcium, kalium, magnesium och kostfiber. C-vitaminet

Läs mer

Varsågod! Här får du några härliga recept!

Varsågod! Här får du några härliga recept! Varsågod! Här får du några härliga recept! För ett hälsosammare & roligare liv! Chiagröt med Mango, Hallon, Gojibär & Banan 2 msk Chiafrön 4 msk Mandelmjölk, rismjölk eller havremjölk ¼ tsk Vaniljpulver,

Läs mer

FODMAP FRUKT/BÄR. Ignatious Foods. Måttligt FODMAP. Lågt FODMAP. Välj gärna. Undvik

FODMAP FRUKT/BÄR. Ignatious Foods. Måttligt FODMAP. Lågt FODMAP. Välj gärna. Undvik FODMAP FRUKT/BÄR Aprikos Björnbär Katrinplommon Mango Nektarin Granatäpple Persika (vit/gul) Persimmon Plommon Päron Lychee Vattenmelon Äpple Färska fikon Torkade fikon Katrinplommon Torkade äpplen Torkade

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

lilla kexboken 12 olika smaker med recept.

lilla kexboken 12 olika smaker med recept. lilla kexboken 12 olika smaker med recept. Torbjörn Sandvall 2 lilla kexboken Y.T.S.Nutrition 2015 3 4 Intro Jag var matskribent för en facktidning om ölbryggning, i 5 år. Under denna tid tog jag fram

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

Inspiration och idéer för daghem

Inspiration och idéer för daghem Grönsaker Frukter Bär Inspiration och idéer för daghem Koppla ihop rätt frukt, grönsak eller bär med rätt ballong och färglägg sedan frukterna. Fem nävar grönt per dag Enligt de finska näringsrekommendationerna

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 2. Vår mat och dryck

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 2. Vår mat och dryck Handledning Lektion 2 Vår mat och dryck Vad vi äter och dricker Vad vi äter och dricker I samtal om mat och matupplevelser är det viktigt att utgå från elevens verklighet och föreställningar kring hur

Läs mer

Varför ska man ha ett balanserat?

Varför ska man ha ett balanserat? Kosthåll Varför ska man ha ett balanserat? Fylla kroppens lager med energi Ger din kropp tillräckligt med intag av näringsämnen så att du orkar med dagen Stärker ditt immunförsvar som gör att du håller

Läs mer

Hippokrates-terapin. Förutom detta får patienten tre mål om dagen.

Hippokrates-terapin. Förutom detta får patienten tre mål om dagen. Hippokrates-terapin Dr Max Gerson började experimentera i ung ålder. Han märkte att när han höll en grönsaks- och fruktdiet så försvann hans migrän. (Migrän är symptom på att tjocktarmen är toxiskt förgiftad.)

Läs mer

Hur mycket är r lagom att äta? Mat för prestation. Energiintag för olika idrottare. Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl.

Hur mycket är r lagom att äta? Mat för prestation. Energiintag för olika idrottare. Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl. Mat för prestation Ingela Wiese Lic. Personlig tränare Dipl. Kostrådgivare 0704 98 78 57 ingela.wiese@trainersonline.se www.iwprestation.se Hur mycket är r lagom att äta? Idrott Energiintag för olika idrottare

Läs mer

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå

NONIQUE. Naturlig och läkande hudvård från topp till tå NONIQUE Naturlig och läkande hudvård från topp till tå Betydelsen av namnet Står för den vintergröna växten noni som är hjärtat i våra produkter Betyder + eller och Noni från Panama - odlingarnas paradis

Läs mer

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Tillbakablick från föreläsning av näringsexpert Tallriksmodellen Näringsämnen Enkla tips på bra hygien Måltidsordning Köksekonomi När

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

NATURLIGT FRISK DETOXBREV

NATURLIGT FRISK DETOXBREV NATURLIGT FRISK DETOXBREV Detoxmat Detoxmat är kost som har ett extra högt näringsinnehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Detta ska du gärna äta extra av under ditt detoxprogram, detta program

Läs mer

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI STOMIVÅRD Äta gott Leva gott ILEOSTOMI Råd till dig som har en ileostomi Alla individer har olika behov oavsett om man har stomi eller inte. De tips och råd som finns i denna broschyr är endast en vägledning

Läs mer

Mingelcatering. Café. Välj från förslagen för avhämtning

Mingelcatering. Café. Välj från förslagen för avhämtning Café Mingelcatering Välj från förslagen för avhämtning Grönt Melon- och fetaostspett med mynta Fröknäcke med röra Ädelost med äppelinkokta russin på sesamknäcke Cheddarrullar med gräslökscreme Grillade

Läs mer

Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad.

Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad. Egen matlagning. Arbetsbeskrivning: Maträtter: Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad. Hur ser din arbetsplanering ut?

Läs mer

Ägg. Vägledning för näringsdeklaration. Vägledning för näringsdeklaration

Ägg. Vägledning för näringsdeklaration. Vägledning för näringsdeklaration Ägg Vägledning för näringsdeklaration Livsmedelsverket har analyserat och fastställt nya näringsvärden för konventionella och ekologiska ägg. De nya näringsvärdena ersätter tidigare värden, vid näringsdeklaration

Läs mer

Saltå Kvarn. Sortiment 2013:1

Saltå Kvarn. Sortiment 2013:1 Saltå Kvarn Sortiment 2013:1 Mjöl Mustigt och näringsrikt mjöl malt på stenkvarn. Saltå Kvarn i Järna Saltå Kvarn startade 1964 med att mala mjöl och baka bröd av biodynamiskt odlad spannmål. För oss är

Läs mer

Inspiration - Lektion 5. Matvanorna. - För årskurs 2

Inspiration - Lektion 5. Matvanorna. - För årskurs 2 Inspiration - Lektion 5 - För årskurs 2 Matvanorna Övergripande syfte: Att utveckla kunskaper och insikter om en hälsosam livsstil. Här speglas vikten av en hälsosam livsstil för att må bra och knyter

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER IDÉN Vi kallar dem Naughty forties, Fab fifties. De galna, roliga och spännande åren mellan fyrtio och femtio. Den tid då våra kroppar förändras och behöver bättre och nyttigare mat för att fortfarande

Läs mer

Folkhälsan 2012 Text och recept: Susanna Strandback, Linda Hongisto och Silvia Englund Grafisk formgivning: Pia Lehtinen / Simberg & Partners Ab

Folkhälsan 2012 Text och recept: Susanna Strandback, Linda Hongisto och Silvia Englund Grafisk formgivning: Pia Lehtinen / Simberg & Partners Ab Folkhälsan 2012 Text och recept: Susanna Strandback, Linda Hongisto och Silvia Englund Grafisk formgivning: Pia Lehtinen / Simberg & Partners Ab Foto: Dragos Alexandrescu, Shutterstock (sid. 8), Sofia

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre.

Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre. Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre. Kost- och Nutritionsprojekt inom TioHundra 2008 inledde TioHundra ett projekt bland äldre- ordinär- och demensboenden i Norrtälje kommun. Projektets

Läs mer

Weightmanagement. 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1

Weightmanagement. 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1 Weightmanagement 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1 Övervikt har många orsaker! Mat + Dryck Psyke Rörelse Försurning Övervikt Generna Stress Omgivning Hormoner 2009 V2.0 WMM

Läs mer

SALLY VOLTAIRES MAT BONNIER FAKTA

SALLY VOLTAIRES MAT BONNIER FAKTA SALLY VOLTAIRES MAT BONNIER FAKTA FÖRORD I MITT SKAFFERI SÄSONGSGUIDE OM HÅLLBARHET SALLADER ATT BYGGA EN SALLAD BALJVÄXTER KORN, FRÖN OCH GRYN DRESSINGAR OCH TILLBEHÖR PÅ SPISEN I UGNEN OM ÄGG I HANDEN

Läs mer

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Supermat helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Innehåll Inledning 6 Att välja rätt mat 8 Antioxidanter och fria radikaler 10 Regnbågsmat 14 Fettfobi 20

Läs mer

Kom ihåg dina Kolhydrater!

Kom ihåg dina Kolhydrater! Kom ihåg dina Kolhydrater! Nu ingår även kolhydrater i din tallriksmodell och bör finnas där för att du ska kunna tillföra en varierad och rätt sammansatt kost. Du blir inte tjock av potatis! Ät alltid

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag It s in our nature För oss i Eqology är naturen en essentiell drivkraft i och runt omkring oss en kraft som inspirerar oss till att uppnå stora saker. Vi kaller det Naturally Driven. Baserat på denna filosofi

Läs mer

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE TEMA: HÄLSA MAT OCH HÄLSA DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv.

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad vitlök, mejram, kummin, söt paprika, kryddpeppar.

Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad vitlök, mejram, kummin, söt paprika, kryddpeppar. Kryddor DRANA i Sverige www.drana.cz KRYDDBLANDNINGAR Det går att lägga till eller ta bort smakförstarkare E 621 till/från alla kryddblandningar. AFRIKANSK kryddblandning Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad

Läs mer

TACK! Föreläsning - Honung och Hälsa. Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans.

TACK! Föreläsning - Honung och Hälsa. Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans. TACK! Föreläsning - Honung och Hälsa Ett stort tack för trevliga timmar tillsammans. Efter en föreläsning fylld med information, tips och idéer kan det kännas värdefullt att få lite dokumentation och recept.

Läs mer

Fyll på din energi med Raw Food

Fyll på din energi med Raw Food 62 Fyll på din energi med Raw Food Text Liselotte Fritz foto li fernstedt Filosofin bakom raw food är enkel. Du använder nyttiga råvaror och tillagar dem utan upphettning. Kullaliv gick på rawfoodkurs

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT Gå tillbaka till det naturliga och respektera hundarnas ursprung, dig själv och naturen Carnilove Carnilove har anpassats efter hundarnas naturliga ursprung. Eftersom spannmål

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

HÄLSOSAMMA MATVANOR. Leg Dietist Ebba Carlsson

HÄLSOSAMMA MATVANOR. Leg Dietist Ebba Carlsson HÄLSOSAMMA MATVANOR Leg Dietist Ebba Carlsson 2013 Beskrivning av samtalskorten Dessa kort är framtagna för att fungera som ett verktyg vid ett motiverande samtal om hälsosamma matvanor. Inom MI-metodiken

Läs mer