Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper."

Transkript

1 Vitamin A A-vitamin omfattar en grupp av föreningar med närbesläktad kemisk struktur och fysiologisk verkan. Den egentliga aktiviteten hos A-vitamin är knuten till ämnet retinol, som huvudsakligen finns i animaliska produkter. I växter, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol. Funktion: Det har betydelse för ögonens funktion och förmåga att se i svag belysning. Stärker epitelcellerna som täcker alla inre och yttre ytor. Ökar resistensen mot infektioner och förgiftningar. Motverkar allergiska reaktioner. Aktiverar thymus och bildandet av lymfocyter. Ökar koncentrationen av syre i cellerna. Följder av brist: Nattblindhet, överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren hy och inflammationer i huden. Mjäll och kliande hårbotten. Sköra och skrovliga naglar. Ökad mottaglighet för infektioner. Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper. Rekommenderad daglig dos: i.e. (gravida och ammande upp till 8000 i.e.). Terapeutisk dosering: i.e. Giftig dos: Mer än i.e. under en längre tid. Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk, ömma armar och ben. Det kan uppträda näsblod, yrsel och röda missfärgningar av tandköttet. Symtomen försvinner snabbt när intaget upphör. Källor: Helleflundreleverolja och andra fiskoljor, lever, grädde, smör, ägg, mjölk, morötter, fisk, spenat, tomat, pumpa, selleri, sallad, majs, aprikos, banan och apelsin.

2 Vitamin B Det första B-vitaminet (B1) isolerades 1926 och sedan dess har familjen B-vitaminer stadigt växt. Idag känner man till upp emot 30 olika B-vitaminer och det finns ingen anledning att tro att vi upptäckt alla ännu. De flesta folkslagen i västerlandet lider otvivelaktigt av följderna av B-vitaminbrist. B-vitaminer är vattenlösliga och måste därför tillföras genom den dagliga kosten. Men den industriellt bearbetade kosten, som de flesta livnär sig på idag, är så fattig på B-vitaminer, att det måste betraktas som livsfarligt att enbart förlita sig på den som vitaminkälla. Ämnesomsättningssjukdomar och degenerativa besvär breder ut sig alltmer. En del kallar de också för "civilisationens sjukdomar". B-vitaminbrist är absolut en orsak till att dessa sjukdomar uppstår. I stort sett alla B-vitaminer fungerar som co-enzymer, vilket innebär att ett givet enzym blir aktivt först i det ögonblick det blir kopplat till det rätta B-vitaminet. Och utan enzymer fungerar inte ämnesomsättningen. Trötthet, stress, blodbrist, irritation, nervositet, sömnlöshet, förstoppning och kolesterolproblem kan alla vara ett uttryck för en simpel B-vitaminbrist. Listan skulle kunna göras mycket längre, men jag vill bara tillägga att enligt nobelpristagaren Otto Warburg skyddar B- vitaminerna riboflavin, niacin och pantotensyra cellerna mot carcinogener. För att bättra på situationen vore det förnuftigt att göra följande: 1) Ersätta industriellt bearbetade matvaror med mer naturliga, oförstörda produkter, t ex vitt ris med råris, vitt mjöl med fullkornsmjöl. Undvik socker och överdrivet bruk av alkohol. 2) Förse kosten med B-vitaminrika kosttillskott som öljäst, vetegroddar, melass etc. 3) Komplettera med ett bra B-komplexpreparat eller ett multi-vitaminpreparat. 4) Få ordning på tarmfloran, eftersom den då kan producera en del av B-vitaminerna. En förnuftig kost, mjölksyrekultur, vassleextrakt och vitlök kommer i regel att regenerera tarmfloran. Då B-vitaminerna är vattenlösliga, är de med få undantag helt ogiftiga, även i stora doser. Ett eventuellt överskott lagras inte upp i organismen utan avsöndras med urinen. Man bör emellertid vara försiktig med att använda stora doser av ett enskilt B-vitamin, eftersom när överskottet avsöndras drar det med sig andra B-vitaminer ut ur organismen. På så sätt kan det uppstå en terapeutisk skapad B-vitaminbrist. Utmärkta resultat kan uppnås med terapeutiska doser av de enskilda B-vitaminerna, men det måste alltid åtföljas av och stöttas med hela B-vitaminkomplexet och B-vitaminrik mat. Naturliga B-vitaminkällor: Öljäst, vetegroddar, ris (oskalat råris), fullkorn, melass, lever, ägg, fjäderfä, frö, nötter, bönor, mjölk, gröna sallader.

3 Vitamin B1 Tiamin Funktion: Ett viktigt co-enzym vid förbränningen av kolhydrater. Viktigt för normal funktion av hjärna och nerver. Reglerar hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd. Verkar svagt vattendrivande. Förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. Reglerar magens saltsyreproduktion ämjar tarmens peristaltik. Inflytande på lever och bukspottskörtel. Följder av brist och terapeutisk användning: Inflammation av nerverna, neuralgi, matsmältningsproblem, hypoglykemi, alkoholism, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias, hudbesvär. Rekommenderad daglig dos: 1,4 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

4 Vitamin B10 Para-aminobesoesyra Funktion: Kan bildas av en frisk tarmflora och medverkar vid syntesen av folinsyra. Det skyddar effektivt mot ultraviolett strålning och förhindrar sålunda att man bränner sig öjligtvis motverkar det rynkor och grått hår. Följder av brist och terapeutisk användning: Används såväl invärtes som utvärtes (i krämer) för att förebygga och behandla solbränna. Eksem, vitiligo (pigmentbrist). Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Illamående och uppkastningar kan uppträda vid mycket höga doseringar. Långvariga höga doseringar kan medföra hjärt-, njur- och leverskador.

5 Vitamin B12 Cobalamin Funktion: Medverkar vid bildandet av blod och är ett co-enzym vid nedbrytningen av fetter, kolhydrater och proteiner samt vid syntesen av ribonukleinsyror. Motverkar toxiska leverskador och fettlever. Det stimulerar bildandet av gallsyror och sänker blodets Följder av brist och terapeutisk användning: Perniciös anemi behandlas av läkarna med B12- injektioner. Mental obalans följt av trötthet, irritation, dålig koncentrationsförmåga och dåligt minne. Goda resultat har uppnåtts vid behandlingen av migrän, neuralgi, allergier, psoriasis, giktsjukdomar och geriatriska problem. Rekommenderad daglig dos: 3 mcg. Terapeutisk dosering: mcg. Mega-dosering: Upp till 2000 mcg. Symtom på överdosering: Okända.

6 Vitamin B13 Orotsyra Orotsyra isolerades från vassla av Biscaro och Belloni Orotsyra syntetiseras i organismen. Det stämmer därmed inte helt med definitionen på ett vitamin, och det råder oenighet äkarna om dess egentliga natur. Funktion: Orotsyra medverkar vid syntesen av nukleinsyra och är ett av naturens viktigaste tillväxtbefrämjande ämnen. Det är därför inte underligt att det förekommer så rikligt i mjölk. De växtstimulerande egenskaperna inskränker sig inte enbart till däggdjuren. Orotsyran stimulerar också tillväxten hos en lång rad växter och mikroorganismer, t.ex. många av de bakterier som finns i människans hud-, tarm- och slemhinneflora, vilket jag med stor framgång utnyttjat vid behandlingen av dysbioser (ofta felaktigt kallat "infektioner"). B13 är viktigt för hjärnans funktion. Orotsyra är väsentligt för hjärtats ämnesomsättning. Ryska och tyska forskare har kunnat notera lysande resultat vid behandlingen av en lång rad hjärtsjukdomar. Det sänker blodets kolesterolhalt, vilket är av betydelse vid cirkulationsbesvär och leversjukdomar. Orotsyran ökar blodets gammaglobulinhalt och stärker således resistensen mot infektionssjukdomar. Vid djurförsök har man kunnat notera en utpräglat cancerhämmande effekt. Cancerpatienter har också upplevt en tydlig förbättring i det allmänna välbefinnandet vid intagandet av orotsyra. Vitaminet används i övrigt i behandlingen av geriatriska besvär, degenerationer och multipel skleros. B13 är tillgängligt i form av orotater d v s mineralsalter framställda på orotsyrabas. Dessa salter har visat sig vara överlägsna andra mineralsalter beträffande lättupptagligheten och verkningsgraden. I handeln finns det en del koncentrater av vassla under namn som Molkosan, Molkur, Molkoncentrat etc. Dessa preparat är mycket värdefulla kosttillskott som förutom orotsyra innehåller en rad andra vitala näringsämnen. Jag har rekommenderat dessa preparat till patienter med dysbioser, utslag, fetsvamp, svampsjukdomar i munhålan, tarmsjukdomar o dyl. Vasslepreparaten förtunnas med kokt vatten och anbringas lokalt på kroppen. Resultaten är ofta förbluffande. T.ex. har jag sett en hårdnackad infektion i slidan, som suttit i i flera år, bli helt symtomfri på 24 timmar efter två påstrykningar med preparatet. Följder av brist och terapeutisk användning: Lever-, hjärt- och cirkulationssjukdomar. Tarm-, slid- och huddysbioser. Tarmsjukdomar, skleros, cancer, geriatriska sjukdomar, besvär med bukspottskörteln. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: Upp till 6000 mg. Symtom på överdosering: Okända.

7 Vitamin B15 Pangaminsyra Funktion: B15 reducerar organismens syrebehov och bildandet av mjölksyra i arbetande muskler och har således betydelse för alla syreförbrukande funktioner. Det skyddar mot koloxid-förgiftning och ökar blodets kapacitet att transportera syre. Det stimulerar nerv- och körtelfunktionerna och är väsentligt ör fettomsättningen. Det reducerar behovet av alkohol. Följder av brist och terapeutisk användning: Cirkulationssjukdomar som höjer blodets kolesterolhalt, åderförkalkning, hjärtförkalkning, störningar av hjärtrytmen och kallbrand. Används också vid leverbesvär, muskelsjukdomar, sexuella störningar, cancer, alkohol och drogmissbruk. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslaget, men behovet är sannolikt c:a 50 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

8 Vitamin B17 Amygdalin B17 liksom B15 upptäcktes av biokemisten E. T. Krebs jr. Det är ännu inte officiellt godkänt som ett vitamin, utan har tvärtom blivit utsatt för ett massivt undertryckande ån läkarföreningar och socialstyrelser. Funktion och terapeutisk användning: B17 är, enligt Krebs, speciellt effektivt mot cancer och det används av en del biologiskt orienterade läkare för att förebygga och behandla cancer. Amygdalinmolekylen innehåller giftet cyanid i inaktiv form. Cyaniden frigörs av enzymet betaglucoronidas som finns i 1000 gånger högre koncentration i cancercellerna än i vanliga celler. Samtidigt innehåller friska celler ett annat enzym, rhodanes, som neutraliserar cyanid. Cancercellerna saknar detta enzym. Det betyder i praktiken att amygdalin är särskilt giftigt för cancercellerna, men relativt ofarligt för friska celler. Det är med andra ord ett specifikt cystostaticum och som sådant långt säkrare att använda än de kemiska cystostatica. Stora orala doser bör dock användas med försiktighet och hjärtfunktionen bör stå under regelbunden övervakning. Gravida bör inte behandlas med leatril, eftersom fostrets celler under den första perioden av havandeskapet har karaktäristiska som påminner om cancercellen och därför är särskilt känsligt för cyaniden. Enligt den tyska forskaren Hans Nieper bör leatrilbehandlingar understödjas av enzympreparatet Bromelain, som utvinns ur ananas. Bromelain "avskärmar" svulstens cellmembran och förbättrar sannolikt cancercellens upptagande av amygdalinet. Vid avskärmningen blottläggs cancercellens antigena komponenter, vilket främjar kroppens immunologiska aktivitet mot cancercellerna, då immuncellerna lättare kan "känna igen" cancercellerna. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: mg dagligen som injektion. Symtom på överdosering: Vid höga doseringar kan störningar av hjärtfunktionen uppträda. Källor: Vetegräs, aprikoskärnor, groddar och mandlar.

9 Vitamin B2 Riboflavin Funktion: Riboflavin är ett co-enzym för många av de enzymer som styr cellandningen. Oumbärligt för normal växt och reproduktion. Främjar normal funktion hos hud, hår, naglar och ögon. Medverkar vid förbränning Följder av brist och terapeutisk användning: Sprickor i mungiporna, sårig hud kring näsborrarna, rynkor på överläppen. överkänslighet för ljus, rinnande ögon, känsla av grus i ögonen. Blodsprängda ögon, muskelsvaghet, mental apati, klåda i slidan och varma fötter. Rekommenderad daglig dos: 1,3-1,7 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

10 Vitamin B3 Niacin Det finns två ämnen i denna grupp: nikotinsyra och nikotinamid. Nikotinsyran har en kraftigt kärlutvidgande effekt som yttrar sig i form av en obehaglig brännande känsla Funktion: Liksom många andra B-vitaminer är niacin ett co-enzym med inflytande på omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Medverkar vid bildandet av könshormoner, cortison, thyroxin och insulin. Medverkar vid energiproduktionen och är nödvändig för normal nerv- och matsmältningsfunktion. Sänker för högt blodtryck och för hög kolesterolhalt i blodet. Följder av brist och terapeutisk användning: Allvarlig brist orsakar sjukdomen pellagra (pell agra = torr hud), som i första hand drabbar huden, centrala nervsystemet och matsmältningen. Pellagra karaktäriseras av de fyra D:na: dermatit (inflammation i huden), diarré, dementia (slöhet) och död. Mindre brister rubbar magens saltsyreproduktion och förorsakar matsmältningsproblem och tjocktarmsinflammation. Det kan uppträda yrsel, irritation, sömnlöshet, illamående, uppkastningar och huvudvärk. Goda resultat har uppnåtts vid niacinbehandling av migrän. Mycket stora doser har framgångsrikt använts i behandlingen av schizofreni och alkoholism. Används vid hypoglykemi, för hög kolesterolhalt i blodet och Menières sjukdom. Rekommenderad daglig dos: mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: Upp till 5000 mg. Symtom på överdosering: Mycket stora doser kan medföra skador på bukspottskörtel, lever och gallblåsa. Nikotinamid medför depression hos vissa personer.

11 Vitamin B5 Pantotensyra Funktion: B5 finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA), som katalyserar förbränningen av alla energigivande näringsämnen. Syntesen av fettsyror, kolesterol, hormoner i binjurebarken och acetylkolin är beroende av CoA. Sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, äribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester. Följder av brist och terapeutisk användning: Irritation, oro, kramp, bristande koordination av musklerna. Trötthet, utmattning och nedsatt tolerans mot socker. Nersatt funktion av binjurarna. Hypoglykemi och för lågt blodtryck. Ledsjukdomar, däribland ledvärk. Rekommenderad daglig dos: 10 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: 1000 mg. Symtom på överdosering: Vid mycket höga doseringar kan smärttoleransen reduceras.

12 Vitamin B6 Pyridoxin Funktion: Co-enzym vid omvandlingen av aminosyror och syntesen av ribonukleinsyror (DNA och RNA), vilka är bärare av de ärftliga anlagen. Reglerar kaliumnatrium balansen och har därmed inflytande på vätskebalansen, cellernas näringsförsörjning och exkretionen. Medverkar vid bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. är ett naturligt antihistamin och vattendrivande medel. Följder av brist och terapeutisk användning: Ledsjukdomar, ödem, premenstruella kramper, anemi, allergier och besvär med blodsockerhalten. Kramper och neuralgier, neurologiska störningar hos alkoholister. Depressioner hos kvinnor som använder p-piller. Illamående på morgnarna hos gravida kvinnor. Åderbråck och hemorrojder. Bristande förmåga att komma ihåg drömmar. Geriatriska besvär. Rekommenderad daglig dosering: 1,4-2,6 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: Upp till 2000 mg. Symtom på överdosering: Okända, men alltför höga doser kan störa sömnen på grund av för kraftig drömaktivitet.

13 Vitamin B8 Biotin Funktion: Medverkar vid cellernas oxidationsprocesser och katalyserar syntesen av fettsyror och hemoglobin. Det aktiverar bakterie-bekämpande är frisk. Följder av brist och terapeutisk användning: Experimentellt framkallad biotinbrist har hos försökspersoner medfört illamående, brist på aptit, anemi, kraftig trötthet, lättare depressioner, hallucinationer, panik, muskelsmärtor, torr hud, håravfall och överkänslighet för beröring. Goda resultat har setts vid behandlingen av led- och urinsyregikt, olika typer av gikt samt eksem. Rekommenderad daglig dos: mcg. Terapeutisk dosering: Upp till 5 mg. Symtom på överdosering: Okända.

14 Vitamin B9 Folinsyra Funktion: B9 är ett co-enzym vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen av DNA och RNA. Det är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod ska bildas och för normal celldelning. Stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor åhud och matsmältning. Följder av brist och terapeutisk användning: Anemi och nedsatt produktion av vita blodkroppar och antikroppar. Bristande mjölkproduktion och missfall. Geriatriska problem. ödem, magsår, diarré, impotens. Rekommenderad daglig dos: 0,4 mg. Terapeutisk användning: 5-10 mg. Symtom på överdosering: Okända. Terapeutiska doser bör endast intas om det är fastslaget, att perniciös anemi inte föreligger, eftersom folinsyra kan dölja symtomen på denna sjukdom.

15 Vitamin C Askorbinsyra Askorbinsyra kan syntetiseras ur glykos av de flesta växter och djur. Människor, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har emellertid en medfödd enzymdefekt, som förhindrar dem att producera vitaminet. De måste därför öra det genom kosten. Funktion: Vid C-vitaminbrist kan bindvävsproteinet, kollagen, inte bildas normalt, vilket är orsaken till de symtom som karaktäriserar skörbjugg. Kollagen är ett limämne som binder samman kroppens celler. Dess funktion kan liknas vid cementens i ett tegelhus. Kollagen binder bl. a. samman cellerna med blodkärlen. Vid den C-vitaminbetingade kollagendefekten, skörbjugg, blir blodkärlen mer genomträngliga och brister lätt. Det uppstår blödningar och blodsutgjutningar, och sår läker långsamt. Blödningar kan förekomma i lederna, ögats hinnor, slemhinnorna i näsan, mag-tarm-kanalen och tandköttet. Bindväven i allmänhet lider av bristtillståndet och giktsymtom kan uppträda, men även degeneration av broskväven, smärtor i ryggens nedre del, diskbråck o dyl. Då en väsentlig del av immunförsvaret är knutet till bindväven, stimulerar askorbinsyran bildandet av antikroppar och ökar antalet och aktiviteten hos de vita blodkropparna. Omvänt kan också C-vitaminet minska antalet leucocyter, när så krävs, t ex vid leukemi. Det är dokumenterat genom otaliga försök att vitaminet är ett ypperligt effektivt anti-toxin som neutraliserar de flesta virus- och bakterietoxinerna. Samtidigt stimulerar det bildandet av ämnet interferon, som vid virusinfektioner skyddar cellerna mot angrepp. C-vitaminet främjar upptagandet och utnyttjandet av en lång rad viktiga näringsämnen som kalcium, järn, folinsyra, zink, koppar och vissa aminosyror. Det reducerar blodets kolesterolhalt genom att ändra blodplasmans ytspänning, och på så sätt löses kolesterolet lättare upp. Det stimulerar framväxten av den fysiologiska bakteriefloran i tarmen. Till slut kan nämnas att C-vitaminet utgör ett effektivt skydd mot miljögifter. Det gäller t.ex. många tungmetaller, besprutningsgifter, tillsatser i maten (t ex nitrit) och luftföroreningar. Följder av brist och terapeutisk användning: Amerikanaren Dr. Fred R. Klenner är nog den läkare som har den största kliniska erfarenheten av C-vitaminterapi. Dr Klenner har med jätte-doser av askorbinsyra behandlat åtskilliga patienter, som var döende av allvarliga infektionssjukdomar som stelkramp, meningit, polio, lunginflammation m fl. Många av dessa patienter var medvetslösa och hade lämnats utan hopp av andra läkare. Klenner behandlade med injektioner av väldiga doser askorbinsyra, ända upp till 4000 mg, varannan timme. De flesta återfick medvetandet inom loppet av några timmar och var helt friska på mindre än en vecka. Adelle Davis nämner att hon har sett upp emot 50 patienter, som lidit av mononukleos, bli fullständigt friska inom loppet av en vecka genom stora doser C-vitamin, understött av B6 och pantotensyra. Vitaminets inverkan på immunprocesserna kan också användas i behandlingen av allergier. Allergipatienter har konsekvent låga koncentrationer av askorbinsyra i blodet, vilket hämmar förmågan att avgifta allergiframkallande ämnen (allergener). Det allergiska reaktionsmönstret verkar bl a vara knutet till en speciell typ av vita blodkroppar, kallade eosinofila leucocyter, vars antal är för högt hos allergiker. Det är experimentellt bevisat att brist på askorbinsyra leder till det tillstånd, som benämns eosinofili. C-vitamin är ett naturligt antihistamin, och histamin är ju som bekant aktivt involverat i allergiska reaktioner. Jag har sett förbluffande framsteg hos allergipatienter, som blivit behandlade med stora doser askorbinsyra, B6, pantotensyra, A- vitamin, E-vitamin, kalcium och kisel. Askorbinsyra är relativt ogiftigt även i mycket stora doser. Ända upp till mg askorbat dagligen har använts i behandlingen av cancer och leukemi, ofta med enastående resultat, vilket inte är så överraskande då C-vitaminet reglerar respirationsprocesserna i cellernas mitokondrier. C-vitaminbrist åtföljs ofta av utmattning, lättretlighet, ångest och sömnlöshet. Dessa tillstånd kan avhjälpas med vitaminet. Binjurebarkens hormonproduktion är beroende av askorbinsyra och kolesterol, vilket förbrukas i stora mängder vid stresspåverkan. Rekommenderad daglig dos: 70 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-doseringar: Upp till mg i form av askorbat. Symtom på överdosering: Okända. Källor: Potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta och röda vinbär och jordgubbar.

16 Vitamin D D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan, rakitis, som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600 talet. Man har upptäckt mer än 10 ämnen i D-vitamingruppen. De viktigaste är D2, ergocalciferol, och D3, cholecalciferol, som båda har samma effekt på människan. D3 kan bildas av en oljeaktig substans i huden då den utsätts för solstrålning. Funktion: Vitaminet åstadkommer en lämplig balans mellan kalcium och fosfor i blodet och främjar bildandet av benväv. Det främjar upptagandet av kalcium i tarmen, och vid underskott mobiliserar det kalcium från benstommen och hämmar utsöndringen i njurarna. Följder av brist: Engelska sjukan, kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls. Terapeutisk användning: Vid kalciumbrist, engelska sjukan, urkalkning, kramper och närsynthet. Rekommenderad daglig dos: 400 i.e. Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, ökad urinering, sängvätande, förkalkningar, lever- och njurskador. Källor: Hälleflunderleverolja, fisk, lever, äggula och mejeriprodukter. Undvik det syntetiska D-vitaminet. Det naturliga är mycket säkrare.

17 Vitamin E E-vitamin är en grupp ämnen som kallas tochoferoler. De fina terapeutiska resultat, som kan uppnås med E-vitamin, kan bara förväntas vid användning av det naturliga d-alfatochoferol. Funktion: Vitaminet är en naturlig anti-oxidant, vilken förhindrar härskning av fetter och andra substanser. Det skyddar därför kretsloppet mot förkalkningar och blodproppar. Det höjer syrekoncentrationen i blodet, vilket är till nytta för alla celler. Vitaminet stärker kapillärväggarna och bildar nya blodkärl för att kringgå blockerade vener och artärer. Det förbättrar musklernas syreförsörjning, motverkar ärrbildningar och har en läkande verkan på sår. Det ökar effekten av A- vitaminet och skyddar lungorna mot luftföroreningar. Följder av brist: Hjärt- och cirkulationssjukdomar, muskelbesvär, svaghetstillstånd, hormonella störningar och anemi. Terapeutisk användning: Cirkulationssjukdomar, sterilitet, klimakteriella besvär, muskelbesvär, sår och ärr. Rekommenderad daglig dos: 30 i.e. Terapeutisk dosering: i.e. Symtom på överdosering: Okända vid användning av maximalt i.e. d-alfatochoferol. Människor som haft reumatisk feber eller lider av för högt blodtryck, bör dock starta med små doser och trappa upp mycket långsamt, eftersom dessa tillstånd annars kan förvärras till en början. Källor: Frö och vegetabiliska oljor, vetegroddar, gröna bladväxter, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.

18 Vitamin F och Lecitin F-vitamin och lecitin. Dessa ämnen behandlas i det följande mer utförligt än övriga vitaminer, därför att de har en så avgörande betydelse för förebyggandet av cirkulationssjukdomar, vilket är den vanligaste dödsorsaken i de flesta civiliserade länder. När fetterna bryts ner vid matsmältningen, omvandlas de till fettsyror. Fettsyrorna klassificeras efter hur många väteatomer molekylstrukturen innehåller, i de mättade och omättade fettsyrorna. De omättade fettsyrorna saknar en eller flera väteatomer i molekylstrukturen, vilket är orsaken till att det bildas dubbelbindningar i fettsyrans centrala kolkedja. Antalet dubbelbindningar avgör huruvida fettsyran är enkel-omättad eller fleromättad. Ju större antalet dubbelbindningar är, desto lägre blir fettets smältpunkt. Därför är de omättade fetterna flytande även vid mycket låga temperaturer, medan de mättade stelnar redan vid kroppstemperatur (c:a 37 grader Celcius), om det inte finns tillräckliga mängder av de omättade närvarande. De mättade fettsyrorna finner vi med vissa undantag (t ex kokosolja) företrädesvis i animaliska fetter, medan de omättade fettsyrorna (även det med vissa undantag) finns i rikligast mängd i fettämnen av vegetabiliskt ursprung. Andra allmänt använda beteckningar för omättade fettsyror är "essentiella fettsyror" eller "F-vitamin". De viktigaste är linolsyra med två dubbelbindningar och med en smältpunkt på -5 C och linolensyra med tre dubbelbindningar och en smältpunkt på -11 C. Arakidonsyra med fyra dubbelbindningar finns i första hand i fetter med maritimt ursprung. Hos vissa arktiska djur och plankton finner vi ett omättat fettämne med fem dubbelbindningar: eicosapentaenolsyra. Endast linalsyran svarar exakt mot definitionen på ett vitamin, i det att de andra två kan bildas av organismen själv när vitaminer och mineraler finns närvarande i tillräckliga mängder. Symtom på F-vitaminbrist blev för första gången beskrivna av Burr och Burr De observerade "fettbristsjuka" hos råttor som utfordrades med en kost som saknade vegetabiliska fetter. Störningar i växten uppstod hos råttorna och en torr, fjällig hud som gradvis spred sig från fötterna till resten av kroppen. De förlorade förmågan att föröka sig och de fick gallsten. Man har senare funnit att de omättade fettsyrorna i den mänskliga organismen medverkar till att hålla fetterna flytande och att deras närvaro är en förutsättning för normalt utnyttjande av fetterna. Vid underskott ökar blodets kolesterolhalt och kolesterolet stelnar i blodkärlen och förorsakar hjärt- och cirkulationsstörningar. Fetterna förbränns inte normalt, utan lagras i stället, vilket leder till energiförlust och övervikt. Syndaren i detta spel är, ytligt sett, kolesterolet, eftersom blodets kolesterolhalt väsentligt ökar vid hjärt- och cirkulationssjukdomar och vid de flesta andra störningar av fettämnesomsättningen. Läkare har försökt få bukt med tillståndet genom fettfattiga dieter, men i stort sett utan framgång. Detta beror på att kolesterolet i själva verket är ett livsviktigt näringsämne, som kan bildas i levern utav de ämnen som uppstår vid nedbrytningen av fettsyror och kolhydrater. Ett underskott i kosten kompenseras genom ökad syntes i levern. Kolesterol är grundsubstansen för syntesen av en lång rad viktiga ämnen, däribland kan nämnas D3-vitaminets förstadium, binjurebarkens hormoner, gallsyra och könshormoner. Vid cirkulationsbesvär kan man se, parallellt med den ökade kolesterolkoncentrationen, en reduktion av blodets innehåll av omättade fettsyror. Det har därför legat nära till hands att behandla dessa sjukdomar med en ökad tillförsel av vegetabiliska fetter. Det har företagits omfattande forskningar med detta och resultaten har ofta varit framgångsrika, men i många fall också nedslående. Varför fungerar de omättade fettsyrorna nu så bra i vissa fall, men inte i andra? Svaret är att den kolesterolupplösande effekten blir maximal när de omättade fettsyrorna ombildas till fosfolipiden lecitin, som är kolesterolets egentliga motpart i fettämnesomsättningen. Lecitin bildas i levern utav omättade fettsyror, förutsatt att B-vitaminerna kolin, inositol och pyridoxin, samt E-vitamin och magnesium finns i tillräckliga mängder i kosten. Bristfälliga resultat kan därför förväntas hos patienter som har underskott på ett eller flera av dessa vitaminer och mineraler. Den optimala lösningen på kolesterolproblemet är en kombination av omättade fettsyror och lecitin, understött av andra vitaminer och mineraler, som har betydelse för omsättningen av fetter och syntesen av lecitin.

19 Inositol Inositol är liksom kolin en medlem i B-vitamingruppen och är en del av lecitinmolekylen. Funktion: Medverkar vid syntesen av RNA i cellerna och av biotin i tarmen. Medverkar vid omsättningen av fetter och sänker blodets kolesterolhalt. Åstadkommer en avspänning av nervsystemet och främjar normal hud- och tarmfunktion. Nödvändigt för syntesen av lecitin i levern. Följder av brist och terapeutisk användning: Cirkulationsbesvär orsakat av för högt kolesterolvärde. Ångest, sömnlöshet, spänningstillstånd och stress. För högt blodtryck, eksem, håravfall och förstoppning. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslaget, men behovet är sannolikt mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

20 Vitamin K Det finns tre ämnen i denna grupp: Kl och K2 är naturliga och kan skapas av tarmfloran. K3 är syntetisk. Funktion: Medverkar till att det i levern bildas ämnen med en koagulerande verkan. Vid underskott förlorar blodet sin förmåga att koagulera och blödningar kan inte stoppas. Det har troligen betydelse för leverns funktion. Symtom på överdosering: Okända. Källor: Alfalfa, spenat, fiskmjöl, kål, tångmjöl, lever, soja- och tistelolja.

Att vara hälsorådgivare

Att vara hälsorådgivare Att vara hälsorådgivare Hälsorådgivare, smaka på ordet, visst låter det bra. Och så är det också meningen att det ska tolkas. Att vara någons rådgivare innebär att man har en betydelsefull funktion, eftersom

Läs mer

De flesta sjukdomars orsaker, hur man botar dem samt håller sig frisk och bromsar upp åldrandet.

De flesta sjukdomars orsaker, hur man botar dem samt håller sig frisk och bromsar upp åldrandet. De flesta sjukdomars orsaker, hur man botar dem samt håller sig frisk och bromsar upp åldrandet. Jag Bo Nilsson anser följande Tror du (fortfarande) att det räcker att äta husmanskost, eller tror du att

Läs mer

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13

SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 D I A B E T E S M E L L I T U S SLUTUPPSATS AKUPUNKTURAKADEMIN / PERNILLA HOLMSTEN, GRUPP 13 Email: holmsten.pernilla@telia.com INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 4 2.1 Diabetes Mellitus enligt

Läs mer

Nutrition - Mer än näring

Nutrition - Mer än näring Nutrition - Mer än näring Författare: Petra Lundström och Jörgen Tannerstedt Bilder: Adrian Friberg NUTRITION - MER ÄN NÄRING I stort sett allt det vi äter och dricker bryts ned till olika beståndsdelar,

Läs mer

Människoföda Sammanställning av innehållet i boken Välfärdens Ohälsa av Lars Wilsson

Människoföda Sammanställning av innehållet i boken Välfärdens Ohälsa av Lars Wilsson Lars-Ingvar Karlsson Mat 2003-08-17 Människoföda Sammanställning av innehållet i boken Välfärdens Ohälsa av Lars Wilsson Sammanfattning Innehållet i boken visar vägen tillbaka till den matkultur som människan

Läs mer

Kapitel 3. Kosten en ständig kamp mellan gott Och ont. Kroppens förmåga till anpassning -1-

Kapitel 3. Kosten en ständig kamp mellan gott Och ont. Kroppens förmåga till anpassning -1- Kapitel 3 Kosten en ständig kamp mellan gott Och ont Det finns en barnramsa som lyder, Äta bör man annars dör man, men äta gör man och ändå dör man. Det är egentligen precis vad det handlar om. Det som

Läs mer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer

INTELLIGENT VIKTMINSKNING. Av Martin Kreutzer INTELLIGENT VIKTMINSKNING Av Martin Kreutzer Innehåll: Sidan 5 Sidan 10 Sidan 12 Sidan 24 Sidan 32 Sidan 40 Sidan 48 Sidan 54 Sidan 60 Sidan 64 Sidan 70 Sidan 76 Sidan 78 Sidan 89 Introduktion: Smal på

Läs mer

Njut av livet fullt ut!

Njut av livet fullt ut! PRODUKTGUIDE Njut av livet fullt ut! Njut av livet fullt ut! Det var vår vision när vi började utveckla Wellness-produkterna tillsammans med Sveriges ledande forskare. Syftet med våra produkter är att

Läs mer

Sjukdomarnas orsak och prevention av P-J Fager

Sjukdomarnas orsak och prevention av P-J Fager Sjukdomarnas orsak och prevention Innhehåll (fram till 17 februari 2007) Inledning: Sjukdomar - livsföringsfel... 2 Den stora paradoxen... 3 Kapitel 1, Hälsans tre hörnstenar... 6 Är sjukdomar något naturligt

Läs mer

Vart har all kunskap om kostens betydelse för hälsa och sjukdom tagit vägen?

Vart har all kunskap om kostens betydelse för hälsa och sjukdom tagit vägen? Vart har all kunskap om kostens betydelse för hälsa och sjukdom tagit vägen? Under de första 3-4 årtiondena av 1900-talet gjordes stora framsteg inom näringsforskningen. Man upptäckte då bl a de flesta

Läs mer

MSM, organiskt svavel och metyl. Livsviktig näring för hela din kropp

MSM, organiskt svavel och metyl. Livsviktig näring för hela din kropp MSM, organiskt svavel och metyl. Livsviktig näring för hela din kropp Tänk dig en produkt som förstärker ditt yttre genom att göra ditt hår starkare och mer levande, dina naglar starkare och din hud mjukare,

Läs mer

Matsmältningen, A och O för din hälsa

Matsmältningen, A och O för din hälsa Matsmältningen, A och O för din hälsa Lär känna din kropps språk och förstå dess behov Matsmältningen är A och O för din hälsa. När den fungerar, fungerar du bättre och tvärtom. Genom att förstå vad som

Läs mer

Te-Chá. Av: Marianne Rydell. Akupunkturakademin grupp 14. Avgångs år 2005

Te-Chá. Av: Marianne Rydell. Akupunkturakademin grupp 14. Avgångs år 2005 茶 Te-Chá Av: Marianne Rydell Akupunkturakademin grupp 14 Avgångs år 2005 1 Innehållsförteckning 1. Förord 4 2. Teets historia 4 3. Svensk historia 5 4. Camellia sinensis 5 4.1 Grönt te/kinas gröna guld

Läs mer

PRO PLANS foderskola

PRO PLANS foderskola 1 PRO PLANS foderskola Innehåll PRO PLANS foderskola - Del I... 2 Proteiner och deras funktioner... 2 PRO PLANS foderskola - Del II... 5 Fetter och deras funktion... 5 PRO PLANS FODERSKOLA del III... 9

Läs mer

Michael Collan. Hemjärn. Det naturliga sättet för järnsupplementering. Allt du behöver veta om hemjärn. Ed 1.0

Michael Collan. Hemjärn. Det naturliga sättet för järnsupplementering. Allt du behöver veta om hemjärn. Ed 1.0 Michael Collan Hemjärn Det naturliga sättet för järnsupplementering Allt du behöver veta om hemjärn. Ed 1.0 Hemjärn Det naturliga sättet för järnsupplementering Naturligt hemjärn har använts i stor skala

Läs mer

Inre hälsa, yttre skönhet

Inre hälsa, yttre skönhet Inre hälsa, yttre skönhet - en teoretisk studie om hur man själv kan påverka sitt utseende Lina Ljungkvist Examensarbete för Estenom (YH)-examen Utbildningsprogrammet för Skönhetsbranschen Vasa 2010 EXAMENSARBETE

Läs mer

Projektarbete, 100 p. Polhemskolan Lund 2009

Projektarbete, 100 p. Polhemskolan Lund 2009 Naturvetenskapliga programmet, Nv3c Handledare: Katarina Schiemann Hur medeltida läkekonst stöds av dagens forskning Av Fatimah Sultan Projektarbete, 100 p Polhemskolan Lund 2009 Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Institutionen för mat, hälsa och miljö MHM. Fisk i nöd och lust. Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi

Institutionen för mat, hälsa och miljö MHM. Fisk i nöd och lust. Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi Institutionen för mat, hälsa och miljö MHM Fisk i nöd och lust Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi Jenny Grunnegård och Sofia Hjalmarsson Kandidatuppsats, 15 hp Kost-

Läs mer

Dialys. RNj informerar. Riksförbundet för Njursjuka - RNj

Dialys. RNj informerar. Riksförbundet för Njursjuka - RNj Dialys RNj informerar Riksförbundet för Njursjuka - RNj 2 Dialys Innehållsförteckning Förord 5 Modern dialysbehandling och dess bakgrund 6 Kort historik 6 Hur vanligt är det med dialys 7 Orsaker till njursvikt

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Våra hjältar. Kosttillskott och livsmedel i urval

Våra hjältar. Kosttillskott och livsmedel i urval Våra hjältar Kosttillskott och livsmedel i urval Holistic Sverige AB Vi lever i en snabbt föränderlig värld på väg in i en ny tidsålder som innebär nödvändiga och stora förändringar. Detta ställer stora

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EN ADEKVAT VÅRD AV DIABETES Av Dr Matti Tolonen och Dr Pentti Raaste

RIKTLINJER FÖR EN ADEKVAT VÅRD AV DIABETES Av Dr Matti Tolonen och Dr Pentti Raaste RIKTLINJER FÖR EN ADEKVAT VÅRD AV DIABETES Av Dr Matti Tolonen och Dr Pentti Raaste 1 2 Det tar år att vänja sig vid bestående livsstilsförändringar. Det första steget är att överge tanken på kortsiktiga

Läs mer

Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP...

Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP... Basbehov...3 Människan... 3 Inledning... 3 Våra basbehov...3 Sömn... 4 Vilja, kunskap och färdigheter... 4 Psyket...6 Stress... 6 STOP...7 Tänk på!... 7 Energi... 8 Förbränning...8 Mätmetoder... 8 Energiförbrukning...

Läs mer

Kunskap och information sedan 1989

Kunskap och information sedan 1989 2011 / 2012 Kunskap och information sedan 1989 Produktkatalog Naturlig mat, ren luft, rent vatten, rätt ljus och positiva tankar är nyckeln till god hälsa 1 2 Bästa hälsovän! Att ta eget ansvar över sin

Läs mer

Ett föredrag i Sund Livsstil

Ett föredrag i Sund Livsstil Ett föredrag i Sund Livsstil RDI/RDA Alla hamnar inte i kategorin friska personer * Arbeta/leva under mycket stress * Tungt arbete * Kraftig/brist på motion * Skador, sår eller brännskador * Matsmältningsproblem

Läs mer

ADHD, ADD. GABA- brist kan orsaka: Ångest

ADHD, ADD. GABA- brist kan orsaka: Ångest ADHD, ADD ADHD och ADD är en hjärn- och beteendestörning som börjar i tidig barndom och består genom tonåren och vuxen ålder. Ofta upptäcks problemet på grund av en eller fler symtom av ouppmärksamhet,

Läs mer

Moxa är en metod att värma punkter på kroppen, akupunkturpunkter, ömma punkter eller områden.

Moxa är en metod att värma punkter på kroppen, akupunkturpunkter, ömma punkter eller områden. ²²» ; Moxa - livgivande värme 4 Moxa är en viktig del av den traditionella kinesiska medicinen. I den här artikeln går Bo Engborg igenom hur den kan användas. Makrobiotik - från teori till praktik 17 Steven

Läs mer

Fett och olja. Steven Acuff:

Fett och olja. Steven Acuff: Steven Acuff: Fett och olja Det stora missförståndet Olestra heter det syntetiska fett som utvecklats och marknadsförs framgångsrikt i USA av Proctor & Gamble, den stora producenten av tvättmedel. Det

Läs mer

Mat, vikt och fysisk aktivitet

Mat, vikt och fysisk aktivitet Mat, vikt och fysisk aktivitet Informationshäfte från Nordic Sugar Mat, vikt och fysisk aktivitet 1 Informationshäftet Mat, vikt och fysisk aktivitet är utarbetat av Nordic Sugar. Copyright tillhör Nordic

Läs mer