Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper."

Transkript

1 Vitamin A A-vitamin omfattar en grupp av föreningar med närbesläktad kemisk struktur och fysiologisk verkan. Den egentliga aktiviteten hos A-vitamin är knuten till ämnet retinol, som huvudsakligen finns i animaliska produkter. I växter, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol. Funktion: Det har betydelse för ögonens funktion och förmåga att se i svag belysning. Stärker epitelcellerna som täcker alla inre och yttre ytor. Ökar resistensen mot infektioner och förgiftningar. Motverkar allergiska reaktioner. Aktiverar thymus och bildandet av lymfocyter. Ökar koncentrationen av syre i cellerna. Följder av brist: Nattblindhet, överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren hy och inflammationer i huden. Mjäll och kliande hårbotten. Sköra och skrovliga naglar. Ökad mottaglighet för infektioner. Terapeutisk användning: Cancer, inflammationer, allergier, eksem, acne, pormaskar, bölder, svullna körtlar och polyper. Rekommenderad daglig dos: i.e. (gravida och ammande upp till 8000 i.e.). Terapeutisk dosering: i.e. Giftig dos: Mer än i.e. under en längre tid. Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk, ömma armar och ben. Det kan uppträda näsblod, yrsel och röda missfärgningar av tandköttet. Symtomen försvinner snabbt när intaget upphör. Källor: Helleflundreleverolja och andra fiskoljor, lever, grädde, smör, ägg, mjölk, morötter, fisk, spenat, tomat, pumpa, selleri, sallad, majs, aprikos, banan och apelsin.

2 Vitamin B Det första B-vitaminet (B1) isolerades 1926 och sedan dess har familjen B-vitaminer stadigt växt. Idag känner man till upp emot 30 olika B-vitaminer och det finns ingen anledning att tro att vi upptäckt alla ännu. De flesta folkslagen i västerlandet lider otvivelaktigt av följderna av B-vitaminbrist. B-vitaminer är vattenlösliga och måste därför tillföras genom den dagliga kosten. Men den industriellt bearbetade kosten, som de flesta livnär sig på idag, är så fattig på B-vitaminer, att det måste betraktas som livsfarligt att enbart förlita sig på den som vitaminkälla. Ämnesomsättningssjukdomar och degenerativa besvär breder ut sig alltmer. En del kallar de också för "civilisationens sjukdomar". B-vitaminbrist är absolut en orsak till att dessa sjukdomar uppstår. I stort sett alla B-vitaminer fungerar som co-enzymer, vilket innebär att ett givet enzym blir aktivt först i det ögonblick det blir kopplat till det rätta B-vitaminet. Och utan enzymer fungerar inte ämnesomsättningen. Trötthet, stress, blodbrist, irritation, nervositet, sömnlöshet, förstoppning och kolesterolproblem kan alla vara ett uttryck för en simpel B-vitaminbrist. Listan skulle kunna göras mycket längre, men jag vill bara tillägga att enligt nobelpristagaren Otto Warburg skyddar B- vitaminerna riboflavin, niacin och pantotensyra cellerna mot carcinogener. För att bättra på situationen vore det förnuftigt att göra följande: 1) Ersätta industriellt bearbetade matvaror med mer naturliga, oförstörda produkter, t ex vitt ris med råris, vitt mjöl med fullkornsmjöl. Undvik socker och överdrivet bruk av alkohol. 2) Förse kosten med B-vitaminrika kosttillskott som öljäst, vetegroddar, melass etc. 3) Komplettera med ett bra B-komplexpreparat eller ett multi-vitaminpreparat. 4) Få ordning på tarmfloran, eftersom den då kan producera en del av B-vitaminerna. En förnuftig kost, mjölksyrekultur, vassleextrakt och vitlök kommer i regel att regenerera tarmfloran. Då B-vitaminerna är vattenlösliga, är de med få undantag helt ogiftiga, även i stora doser. Ett eventuellt överskott lagras inte upp i organismen utan avsöndras med urinen. Man bör emellertid vara försiktig med att använda stora doser av ett enskilt B-vitamin, eftersom när överskottet avsöndras drar det med sig andra B-vitaminer ut ur organismen. På så sätt kan det uppstå en terapeutisk skapad B-vitaminbrist. Utmärkta resultat kan uppnås med terapeutiska doser av de enskilda B-vitaminerna, men det måste alltid åtföljas av och stöttas med hela B-vitaminkomplexet och B-vitaminrik mat. Naturliga B-vitaminkällor: Öljäst, vetegroddar, ris (oskalat råris), fullkorn, melass, lever, ägg, fjäderfä, frö, nötter, bönor, mjölk, gröna sallader.

3 Vitamin B1 Tiamin Funktion: Ett viktigt co-enzym vid förbränningen av kolhydrater. Viktigt för normal funktion av hjärna och nerver. Reglerar hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd. Verkar svagt vattendrivande. Förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. Reglerar magens saltsyreproduktion ämjar tarmens peristaltik. Inflytande på lever och bukspottskörtel. Följder av brist och terapeutisk användning: Inflammation av nerverna, neuralgi, matsmältningsproblem, hypoglykemi, alkoholism, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias, hudbesvär. Rekommenderad daglig dos: 1,4 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

4 Vitamin B10 Para-aminobesoesyra Funktion: Kan bildas av en frisk tarmflora och medverkar vid syntesen av folinsyra. Det skyddar effektivt mot ultraviolett strålning och förhindrar sålunda att man bränner sig öjligtvis motverkar det rynkor och grått hår. Följder av brist och terapeutisk användning: Används såväl invärtes som utvärtes (i krämer) för att förebygga och behandla solbränna. Eksem, vitiligo (pigmentbrist). Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Illamående och uppkastningar kan uppträda vid mycket höga doseringar. Långvariga höga doseringar kan medföra hjärt-, njur- och leverskador.

5 Vitamin B12 Cobalamin Funktion: Medverkar vid bildandet av blod och är ett co-enzym vid nedbrytningen av fetter, kolhydrater och proteiner samt vid syntesen av ribonukleinsyror. Motverkar toxiska leverskador och fettlever. Det stimulerar bildandet av gallsyror och sänker blodets Följder av brist och terapeutisk användning: Perniciös anemi behandlas av läkarna med B12- injektioner. Mental obalans följt av trötthet, irritation, dålig koncentrationsförmåga och dåligt minne. Goda resultat har uppnåtts vid behandlingen av migrän, neuralgi, allergier, psoriasis, giktsjukdomar och geriatriska problem. Rekommenderad daglig dos: 3 mcg. Terapeutisk dosering: mcg. Mega-dosering: Upp till 2000 mcg. Symtom på överdosering: Okända.

6 Vitamin B13 Orotsyra Orotsyra isolerades från vassla av Biscaro och Belloni Orotsyra syntetiseras i organismen. Det stämmer därmed inte helt med definitionen på ett vitamin, och det råder oenighet äkarna om dess egentliga natur. Funktion: Orotsyra medverkar vid syntesen av nukleinsyra och är ett av naturens viktigaste tillväxtbefrämjande ämnen. Det är därför inte underligt att det förekommer så rikligt i mjölk. De växtstimulerande egenskaperna inskränker sig inte enbart till däggdjuren. Orotsyran stimulerar också tillväxten hos en lång rad växter och mikroorganismer, t.ex. många av de bakterier som finns i människans hud-, tarm- och slemhinneflora, vilket jag med stor framgång utnyttjat vid behandlingen av dysbioser (ofta felaktigt kallat "infektioner"). B13 är viktigt för hjärnans funktion. Orotsyra är väsentligt för hjärtats ämnesomsättning. Ryska och tyska forskare har kunnat notera lysande resultat vid behandlingen av en lång rad hjärtsjukdomar. Det sänker blodets kolesterolhalt, vilket är av betydelse vid cirkulationsbesvär och leversjukdomar. Orotsyran ökar blodets gammaglobulinhalt och stärker således resistensen mot infektionssjukdomar. Vid djurförsök har man kunnat notera en utpräglat cancerhämmande effekt. Cancerpatienter har också upplevt en tydlig förbättring i det allmänna välbefinnandet vid intagandet av orotsyra. Vitaminet används i övrigt i behandlingen av geriatriska besvär, degenerationer och multipel skleros. B13 är tillgängligt i form av orotater d v s mineralsalter framställda på orotsyrabas. Dessa salter har visat sig vara överlägsna andra mineralsalter beträffande lättupptagligheten och verkningsgraden. I handeln finns det en del koncentrater av vassla under namn som Molkosan, Molkur, Molkoncentrat etc. Dessa preparat är mycket värdefulla kosttillskott som förutom orotsyra innehåller en rad andra vitala näringsämnen. Jag har rekommenderat dessa preparat till patienter med dysbioser, utslag, fetsvamp, svampsjukdomar i munhålan, tarmsjukdomar o dyl. Vasslepreparaten förtunnas med kokt vatten och anbringas lokalt på kroppen. Resultaten är ofta förbluffande. T.ex. har jag sett en hårdnackad infektion i slidan, som suttit i i flera år, bli helt symtomfri på 24 timmar efter två påstrykningar med preparatet. Följder av brist och terapeutisk användning: Lever-, hjärt- och cirkulationssjukdomar. Tarm-, slid- och huddysbioser. Tarmsjukdomar, skleros, cancer, geriatriska sjukdomar, besvär med bukspottskörteln. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: Upp till 6000 mg. Symtom på överdosering: Okända.

7 Vitamin B15 Pangaminsyra Funktion: B15 reducerar organismens syrebehov och bildandet av mjölksyra i arbetande muskler och har således betydelse för alla syreförbrukande funktioner. Det skyddar mot koloxid-förgiftning och ökar blodets kapacitet att transportera syre. Det stimulerar nerv- och körtelfunktionerna och är väsentligt ör fettomsättningen. Det reducerar behovet av alkohol. Följder av brist och terapeutisk användning: Cirkulationssjukdomar som höjer blodets kolesterolhalt, åderförkalkning, hjärtförkalkning, störningar av hjärtrytmen och kallbrand. Används också vid leverbesvär, muskelsjukdomar, sexuella störningar, cancer, alkohol och drogmissbruk. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslaget, men behovet är sannolikt c:a 50 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

8 Vitamin B17 Amygdalin B17 liksom B15 upptäcktes av biokemisten E. T. Krebs jr. Det är ännu inte officiellt godkänt som ett vitamin, utan har tvärtom blivit utsatt för ett massivt undertryckande ån läkarföreningar och socialstyrelser. Funktion och terapeutisk användning: B17 är, enligt Krebs, speciellt effektivt mot cancer och det används av en del biologiskt orienterade läkare för att förebygga och behandla cancer. Amygdalinmolekylen innehåller giftet cyanid i inaktiv form. Cyaniden frigörs av enzymet betaglucoronidas som finns i 1000 gånger högre koncentration i cancercellerna än i vanliga celler. Samtidigt innehåller friska celler ett annat enzym, rhodanes, som neutraliserar cyanid. Cancercellerna saknar detta enzym. Det betyder i praktiken att amygdalin är särskilt giftigt för cancercellerna, men relativt ofarligt för friska celler. Det är med andra ord ett specifikt cystostaticum och som sådant långt säkrare att använda än de kemiska cystostatica. Stora orala doser bör dock användas med försiktighet och hjärtfunktionen bör stå under regelbunden övervakning. Gravida bör inte behandlas med leatril, eftersom fostrets celler under den första perioden av havandeskapet har karaktäristiska som påminner om cancercellen och därför är särskilt känsligt för cyaniden. Enligt den tyska forskaren Hans Nieper bör leatrilbehandlingar understödjas av enzympreparatet Bromelain, som utvinns ur ananas. Bromelain "avskärmar" svulstens cellmembran och förbättrar sannolikt cancercellens upptagande av amygdalinet. Vid avskärmningen blottläggs cancercellens antigena komponenter, vilket främjar kroppens immunologiska aktivitet mot cancercellerna, då immuncellerna lättare kan "känna igen" cancercellerna. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslagen. Terapeutisk dosering: mg dagligen som injektion. Symtom på överdosering: Vid höga doseringar kan störningar av hjärtfunktionen uppträda. Källor: Vetegräs, aprikoskärnor, groddar och mandlar.

9 Vitamin B2 Riboflavin Funktion: Riboflavin är ett co-enzym för många av de enzymer som styr cellandningen. Oumbärligt för normal växt och reproduktion. Främjar normal funktion hos hud, hår, naglar och ögon. Medverkar vid förbränning Följder av brist och terapeutisk användning: Sprickor i mungiporna, sårig hud kring näsborrarna, rynkor på överläppen. överkänslighet för ljus, rinnande ögon, känsla av grus i ögonen. Blodsprängda ögon, muskelsvaghet, mental apati, klåda i slidan och varma fötter. Rekommenderad daglig dos: 1,3-1,7 mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

10 Vitamin B3 Niacin Det finns två ämnen i denna grupp: nikotinsyra och nikotinamid. Nikotinsyran har en kraftigt kärlutvidgande effekt som yttrar sig i form av en obehaglig brännande känsla Funktion: Liksom många andra B-vitaminer är niacin ett co-enzym med inflytande på omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Medverkar vid bildandet av könshormoner, cortison, thyroxin och insulin. Medverkar vid energiproduktionen och är nödvändig för normal nerv- och matsmältningsfunktion. Sänker för högt blodtryck och för hög kolesterolhalt i blodet. Följder av brist och terapeutisk användning: Allvarlig brist orsakar sjukdomen pellagra (pell agra = torr hud), som i första hand drabbar huden, centrala nervsystemet och matsmältningen. Pellagra karaktäriseras av de fyra D:na: dermatit (inflammation i huden), diarré, dementia (slöhet) och död. Mindre brister rubbar magens saltsyreproduktion och förorsakar matsmältningsproblem och tjocktarmsinflammation. Det kan uppträda yrsel, irritation, sömnlöshet, illamående, uppkastningar och huvudvärk. Goda resultat har uppnåtts vid niacinbehandling av migrän. Mycket stora doser har framgångsrikt använts i behandlingen av schizofreni och alkoholism. Används vid hypoglykemi, för hög kolesterolhalt i blodet och Menières sjukdom. Rekommenderad daglig dos: mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: Upp till 5000 mg. Symtom på överdosering: Mycket stora doser kan medföra skador på bukspottskörtel, lever och gallblåsa. Nikotinamid medför depression hos vissa personer.

11 Vitamin B5 Pantotensyra Funktion: B5 finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA), som katalyserar förbränningen av alla energigivande näringsämnen. Syntesen av fettsyror, kolesterol, hormoner i binjurebarken och acetylkolin är beroende av CoA. Sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, äribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester. Följder av brist och terapeutisk användning: Irritation, oro, kramp, bristande koordination av musklerna. Trötthet, utmattning och nedsatt tolerans mot socker. Nersatt funktion av binjurarna. Hypoglykemi och för lågt blodtryck. Ledsjukdomar, däribland ledvärk. Rekommenderad daglig dos: 10 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: 1000 mg. Symtom på överdosering: Vid mycket höga doseringar kan smärttoleransen reduceras.

12 Vitamin B6 Pyridoxin Funktion: Co-enzym vid omvandlingen av aminosyror och syntesen av ribonukleinsyror (DNA och RNA), vilka är bärare av de ärftliga anlagen. Reglerar kaliumnatrium balansen och har därmed inflytande på vätskebalansen, cellernas näringsförsörjning och exkretionen. Medverkar vid bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. är ett naturligt antihistamin och vattendrivande medel. Följder av brist och terapeutisk användning: Ledsjukdomar, ödem, premenstruella kramper, anemi, allergier och besvär med blodsockerhalten. Kramper och neuralgier, neurologiska störningar hos alkoholister. Depressioner hos kvinnor som använder p-piller. Illamående på morgnarna hos gravida kvinnor. Åderbråck och hemorrojder. Bristande förmåga att komma ihåg drömmar. Geriatriska besvär. Rekommenderad daglig dosering: 1,4-2,6 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-dosering: Upp till 2000 mg. Symtom på överdosering: Okända, men alltför höga doser kan störa sömnen på grund av för kraftig drömaktivitet.

13 Vitamin B8 Biotin Funktion: Medverkar vid cellernas oxidationsprocesser och katalyserar syntesen av fettsyror och hemoglobin. Det aktiverar bakterie-bekämpande är frisk. Följder av brist och terapeutisk användning: Experimentellt framkallad biotinbrist har hos försökspersoner medfört illamående, brist på aptit, anemi, kraftig trötthet, lättare depressioner, hallucinationer, panik, muskelsmärtor, torr hud, håravfall och överkänslighet för beröring. Goda resultat har setts vid behandlingen av led- och urinsyregikt, olika typer av gikt samt eksem. Rekommenderad daglig dos: mcg. Terapeutisk dosering: Upp till 5 mg. Symtom på överdosering: Okända.

14 Vitamin B9 Folinsyra Funktion: B9 är ett co-enzym vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen av DNA och RNA. Det är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod ska bildas och för normal celldelning. Stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor åhud och matsmältning. Följder av brist och terapeutisk användning: Anemi och nedsatt produktion av vita blodkroppar och antikroppar. Bristande mjölkproduktion och missfall. Geriatriska problem. ödem, magsår, diarré, impotens. Rekommenderad daglig dos: 0,4 mg. Terapeutisk användning: 5-10 mg. Symtom på överdosering: Okända. Terapeutiska doser bör endast intas om det är fastslaget, att perniciös anemi inte föreligger, eftersom folinsyra kan dölja symtomen på denna sjukdom.

15 Vitamin C Askorbinsyra Askorbinsyra kan syntetiseras ur glykos av de flesta växter och djur. Människor, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har emellertid en medfödd enzymdefekt, som förhindrar dem att producera vitaminet. De måste därför öra det genom kosten. Funktion: Vid C-vitaminbrist kan bindvävsproteinet, kollagen, inte bildas normalt, vilket är orsaken till de symtom som karaktäriserar skörbjugg. Kollagen är ett limämne som binder samman kroppens celler. Dess funktion kan liknas vid cementens i ett tegelhus. Kollagen binder bl. a. samman cellerna med blodkärlen. Vid den C-vitaminbetingade kollagendefekten, skörbjugg, blir blodkärlen mer genomträngliga och brister lätt. Det uppstår blödningar och blodsutgjutningar, och sår läker långsamt. Blödningar kan förekomma i lederna, ögats hinnor, slemhinnorna i näsan, mag-tarm-kanalen och tandköttet. Bindväven i allmänhet lider av bristtillståndet och giktsymtom kan uppträda, men även degeneration av broskväven, smärtor i ryggens nedre del, diskbråck o dyl. Då en väsentlig del av immunförsvaret är knutet till bindväven, stimulerar askorbinsyran bildandet av antikroppar och ökar antalet och aktiviteten hos de vita blodkropparna. Omvänt kan också C-vitaminet minska antalet leucocyter, när så krävs, t ex vid leukemi. Det är dokumenterat genom otaliga försök att vitaminet är ett ypperligt effektivt anti-toxin som neutraliserar de flesta virus- och bakterietoxinerna. Samtidigt stimulerar det bildandet av ämnet interferon, som vid virusinfektioner skyddar cellerna mot angrepp. C-vitaminet främjar upptagandet och utnyttjandet av en lång rad viktiga näringsämnen som kalcium, järn, folinsyra, zink, koppar och vissa aminosyror. Det reducerar blodets kolesterolhalt genom att ändra blodplasmans ytspänning, och på så sätt löses kolesterolet lättare upp. Det stimulerar framväxten av den fysiologiska bakteriefloran i tarmen. Till slut kan nämnas att C-vitaminet utgör ett effektivt skydd mot miljögifter. Det gäller t.ex. många tungmetaller, besprutningsgifter, tillsatser i maten (t ex nitrit) och luftföroreningar. Följder av brist och terapeutisk användning: Amerikanaren Dr. Fred R. Klenner är nog den läkare som har den största kliniska erfarenheten av C-vitaminterapi. Dr Klenner har med jätte-doser av askorbinsyra behandlat åtskilliga patienter, som var döende av allvarliga infektionssjukdomar som stelkramp, meningit, polio, lunginflammation m fl. Många av dessa patienter var medvetslösa och hade lämnats utan hopp av andra läkare. Klenner behandlade med injektioner av väldiga doser askorbinsyra, ända upp till 4000 mg, varannan timme. De flesta återfick medvetandet inom loppet av några timmar och var helt friska på mindre än en vecka. Adelle Davis nämner att hon har sett upp emot 50 patienter, som lidit av mononukleos, bli fullständigt friska inom loppet av en vecka genom stora doser C-vitamin, understött av B6 och pantotensyra. Vitaminets inverkan på immunprocesserna kan också användas i behandlingen av allergier. Allergipatienter har konsekvent låga koncentrationer av askorbinsyra i blodet, vilket hämmar förmågan att avgifta allergiframkallande ämnen (allergener). Det allergiska reaktionsmönstret verkar bl a vara knutet till en speciell typ av vita blodkroppar, kallade eosinofila leucocyter, vars antal är för högt hos allergiker. Det är experimentellt bevisat att brist på askorbinsyra leder till det tillstånd, som benämns eosinofili. C-vitamin är ett naturligt antihistamin, och histamin är ju som bekant aktivt involverat i allergiska reaktioner. Jag har sett förbluffande framsteg hos allergipatienter, som blivit behandlade med stora doser askorbinsyra, B6, pantotensyra, A- vitamin, E-vitamin, kalcium och kisel. Askorbinsyra är relativt ogiftigt även i mycket stora doser. Ända upp till mg askorbat dagligen har använts i behandlingen av cancer och leukemi, ofta med enastående resultat, vilket inte är så överraskande då C-vitaminet reglerar respirationsprocesserna i cellernas mitokondrier. C-vitaminbrist åtföljs ofta av utmattning, lättretlighet, ångest och sömnlöshet. Dessa tillstånd kan avhjälpas med vitaminet. Binjurebarkens hormonproduktion är beroende av askorbinsyra och kolesterol, vilket förbrukas i stora mängder vid stresspåverkan. Rekommenderad daglig dos: 70 mg. Terapeutisk dosering: mg. Mega-doseringar: Upp till mg i form av askorbat. Symtom på överdosering: Okända. Källor: Potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta och röda vinbär och jordgubbar.

16 Vitamin D D-vitaminbrist är orsaken till engelska sjukan, rakitis, som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras och bröstkorgen sjunker in. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Bäckenet deformeras. Engelska sjukan har varit känd sedan 1600 talet. Man har upptäckt mer än 10 ämnen i D-vitamingruppen. De viktigaste är D2, ergocalciferol, och D3, cholecalciferol, som båda har samma effekt på människan. D3 kan bildas av en oljeaktig substans i huden då den utsätts för solstrålning. Funktion: Vitaminet åstadkommer en lämplig balans mellan kalcium och fosfor i blodet och främjar bildandet av benväv. Det främjar upptagandet av kalcium i tarmen, och vid underskott mobiliserar det kalcium från benstommen och hämmar utsöndringen i njurarna. Följder av brist: Engelska sjukan, kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls. Terapeutisk användning: Vid kalciumbrist, engelska sjukan, urkalkning, kramper och närsynthet. Rekommenderad daglig dos: 400 i.e. Symtom på överdosering: Illamående, uppkastningar, ökad urinering, sängvätande, förkalkningar, lever- och njurskador. Källor: Hälleflunderleverolja, fisk, lever, äggula och mejeriprodukter. Undvik det syntetiska D-vitaminet. Det naturliga är mycket säkrare.

17 Vitamin E E-vitamin är en grupp ämnen som kallas tochoferoler. De fina terapeutiska resultat, som kan uppnås med E-vitamin, kan bara förväntas vid användning av det naturliga d-alfatochoferol. Funktion: Vitaminet är en naturlig anti-oxidant, vilken förhindrar härskning av fetter och andra substanser. Det skyddar därför kretsloppet mot förkalkningar och blodproppar. Det höjer syrekoncentrationen i blodet, vilket är till nytta för alla celler. Vitaminet stärker kapillärväggarna och bildar nya blodkärl för att kringgå blockerade vener och artärer. Det förbättrar musklernas syreförsörjning, motverkar ärrbildningar och har en läkande verkan på sår. Det ökar effekten av A- vitaminet och skyddar lungorna mot luftföroreningar. Följder av brist: Hjärt- och cirkulationssjukdomar, muskelbesvär, svaghetstillstånd, hormonella störningar och anemi. Terapeutisk användning: Cirkulationssjukdomar, sterilitet, klimakteriella besvär, muskelbesvär, sår och ärr. Rekommenderad daglig dos: 30 i.e. Terapeutisk dosering: i.e. Symtom på överdosering: Okända vid användning av maximalt i.e. d-alfatochoferol. Människor som haft reumatisk feber eller lider av för högt blodtryck, bör dock starta med små doser och trappa upp mycket långsamt, eftersom dessa tillstånd annars kan förvärras till en början. Källor: Frö och vegetabiliska oljor, vetegroddar, gröna bladväxter, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.

18 Vitamin F och Lecitin F-vitamin och lecitin. Dessa ämnen behandlas i det följande mer utförligt än övriga vitaminer, därför att de har en så avgörande betydelse för förebyggandet av cirkulationssjukdomar, vilket är den vanligaste dödsorsaken i de flesta civiliserade länder. När fetterna bryts ner vid matsmältningen, omvandlas de till fettsyror. Fettsyrorna klassificeras efter hur många väteatomer molekylstrukturen innehåller, i de mättade och omättade fettsyrorna. De omättade fettsyrorna saknar en eller flera väteatomer i molekylstrukturen, vilket är orsaken till att det bildas dubbelbindningar i fettsyrans centrala kolkedja. Antalet dubbelbindningar avgör huruvida fettsyran är enkel-omättad eller fleromättad. Ju större antalet dubbelbindningar är, desto lägre blir fettets smältpunkt. Därför är de omättade fetterna flytande även vid mycket låga temperaturer, medan de mättade stelnar redan vid kroppstemperatur (c:a 37 grader Celcius), om det inte finns tillräckliga mängder av de omättade närvarande. De mättade fettsyrorna finner vi med vissa undantag (t ex kokosolja) företrädesvis i animaliska fetter, medan de omättade fettsyrorna (även det med vissa undantag) finns i rikligast mängd i fettämnen av vegetabiliskt ursprung. Andra allmänt använda beteckningar för omättade fettsyror är "essentiella fettsyror" eller "F-vitamin". De viktigaste är linolsyra med två dubbelbindningar och med en smältpunkt på -5 C och linolensyra med tre dubbelbindningar och en smältpunkt på -11 C. Arakidonsyra med fyra dubbelbindningar finns i första hand i fetter med maritimt ursprung. Hos vissa arktiska djur och plankton finner vi ett omättat fettämne med fem dubbelbindningar: eicosapentaenolsyra. Endast linalsyran svarar exakt mot definitionen på ett vitamin, i det att de andra två kan bildas av organismen själv när vitaminer och mineraler finns närvarande i tillräckliga mängder. Symtom på F-vitaminbrist blev för första gången beskrivna av Burr och Burr De observerade "fettbristsjuka" hos råttor som utfordrades med en kost som saknade vegetabiliska fetter. Störningar i växten uppstod hos råttorna och en torr, fjällig hud som gradvis spred sig från fötterna till resten av kroppen. De förlorade förmågan att föröka sig och de fick gallsten. Man har senare funnit att de omättade fettsyrorna i den mänskliga organismen medverkar till att hålla fetterna flytande och att deras närvaro är en förutsättning för normalt utnyttjande av fetterna. Vid underskott ökar blodets kolesterolhalt och kolesterolet stelnar i blodkärlen och förorsakar hjärt- och cirkulationsstörningar. Fetterna förbränns inte normalt, utan lagras i stället, vilket leder till energiförlust och övervikt. Syndaren i detta spel är, ytligt sett, kolesterolet, eftersom blodets kolesterolhalt väsentligt ökar vid hjärt- och cirkulationssjukdomar och vid de flesta andra störningar av fettämnesomsättningen. Läkare har försökt få bukt med tillståndet genom fettfattiga dieter, men i stort sett utan framgång. Detta beror på att kolesterolet i själva verket är ett livsviktigt näringsämne, som kan bildas i levern utav de ämnen som uppstår vid nedbrytningen av fettsyror och kolhydrater. Ett underskott i kosten kompenseras genom ökad syntes i levern. Kolesterol är grundsubstansen för syntesen av en lång rad viktiga ämnen, däribland kan nämnas D3-vitaminets förstadium, binjurebarkens hormoner, gallsyra och könshormoner. Vid cirkulationsbesvär kan man se, parallellt med den ökade kolesterolkoncentrationen, en reduktion av blodets innehåll av omättade fettsyror. Det har därför legat nära till hands att behandla dessa sjukdomar med en ökad tillförsel av vegetabiliska fetter. Det har företagits omfattande forskningar med detta och resultaten har ofta varit framgångsrika, men i många fall också nedslående. Varför fungerar de omättade fettsyrorna nu så bra i vissa fall, men inte i andra? Svaret är att den kolesterolupplösande effekten blir maximal när de omättade fettsyrorna ombildas till fosfolipiden lecitin, som är kolesterolets egentliga motpart i fettämnesomsättningen. Lecitin bildas i levern utav omättade fettsyror, förutsatt att B-vitaminerna kolin, inositol och pyridoxin, samt E-vitamin och magnesium finns i tillräckliga mängder i kosten. Bristfälliga resultat kan därför förväntas hos patienter som har underskott på ett eller flera av dessa vitaminer och mineraler. Den optimala lösningen på kolesterolproblemet är en kombination av omättade fettsyror och lecitin, understött av andra vitaminer och mineraler, som har betydelse för omsättningen av fetter och syntesen av lecitin.

19 Inositol Inositol är liksom kolin en medlem i B-vitamingruppen och är en del av lecitinmolekylen. Funktion: Medverkar vid syntesen av RNA i cellerna och av biotin i tarmen. Medverkar vid omsättningen av fetter och sänker blodets kolesterolhalt. Åstadkommer en avspänning av nervsystemet och främjar normal hud- och tarmfunktion. Nödvändigt för syntesen av lecitin i levern. Följder av brist och terapeutisk användning: Cirkulationsbesvär orsakat av för högt kolesterolvärde. Ångest, sömnlöshet, spänningstillstånd och stress. För högt blodtryck, eksem, håravfall och förstoppning. Rekommenderad daglig dos: Inte fastslaget, men behovet är sannolikt mg. Terapeutisk dosering: mg. Symtom på överdosering: Okända.

20 Vitamin K Det finns tre ämnen i denna grupp: Kl och K2 är naturliga och kan skapas av tarmfloran. K3 är syntetisk. Funktion: Medverkar till att det i levern bildas ämnen med en koagulerande verkan. Vid underskott förlorar blodet sin förmåga att koagulera och blödningar kan inte stoppas. Det har troligen betydelse för leverns funktion. Symtom på överdosering: Okända. Källor: Alfalfa, spenat, fiskmjöl, kål, tångmjöl, lever, soja- och tistelolja.

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring.

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring. Molybden (Mb) Molybden (Mb) Molybden är ett essentiellt spårämne och en viktig del i det enzym som svarar för upptag av järn i kroppen. Molybden upptas av tarmen för vidare transport till blodet. Ämnet

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Näringslära En måltid

Näringslära En måltid Näringslära En måltid ger näring och energi till arbete och temperaturreglering är en njutning skapar sociala plus umgänge och avkoppling Ämnesomsättning = Metabolism Anabol uppbyggande Katabol nedbrytande

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Kost för idrottare Träningslära 1

Kost för idrottare Träningslära 1 Kost för idrottare Träningslära 1 Undervisningen i kursen ska innehålla: Närings- och kostkunskap för prestation och hälsa Betydelsen av återhämtning och vila för prestation, välbefinnande och hälsa Lektionsinnehåll

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin Vitaminer Har du koll på vad alla vitaminer egentligen innehåller?. Vet du vad du matar till ditt djur?. Är du säker på att den får i sig allt? Varför är den hängig, tjurig eller seg på att läka? OBS!

Läs mer

B9 (folsyra, folacin, folat, folinsyra)

B9 (folsyra, folacin, folat, folinsyra) B9 (folsyra, folacin, folat, folinsyra) B9 (Folsyra, folacin, folat, folinsyra) Folsyra är ett vattenlösligt vitamin som bildar en del av B-komplexfamiljen. Det bildas i levern med hjälp av C-vitamin och

Läs mer

Kalium (K) - Reglerar tillsammans med magnesium den mängd kalcium som skall tas upp i vävnaden.

Kalium (K) - Reglerar tillsammans med magnesium den mängd kalcium som skall tas upp i vävnaden. Kalium (K) Kalium (K) Kalium är ett av de viktigaste mineralämnena i kroppen. Förhållandet kalium/natrium reglerar hur mycket vatten vi ska ha i kroppen. Kalium samarbetar med natrium och klorid för att

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

PRODUKTINNEHÅLL/BIOSYM

PRODUKTINNEHÅLL/BIOSYM PRODUKTINNEHÅLL/BIOSYM Sedan BIOS skrevs 1999 har en del förändringar av preparaten gjorts, beroende på forskningsresultat mm. BIOSYMS produkter har i nuläget följande innehåll: Mineral Complex Artnr 1401

Läs mer

Mineraler. Begreppen mineraler och spårämnen

Mineraler. Begreppen mineraler och spårämnen Mineraler Mineraler Begreppen mineraler och spårämnen Benämningarna för de oorganiska grundämnena och föreningarna är något inexakta. Talspråksmässigt använder vi begreppen mineraler, mineralämnen och

Läs mer

Fett fett. bränner. men välj rätt

Fett fett. bränner. men välj rätt Rätt sorts fett kan bidra till att hålla dig slank och ge en snygg och proportionerlig kropp! Fettet ger nämligen bränsle åt musklerna och hjälper till med förbränning. Men experterna råder oss att äta

Läs mer

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Tillbakablick från föreläsning av näringsexpert Tallriksmodellen Näringsämnen Enkla tips på bra hygien Måltidsordning Köksekonomi När

Läs mer

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Kolhydrater Sockerarter (enkla och sammansatta) Stärkelser Cellulosa Bilden visar strukturformler för några kolhydrater. Druvsocker (glukos) Kolhydrater monosackarider

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem?

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? ÄMNENA I MATEN 1 Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? 2 varifrån kommer egentligen energin? Jo från början kommer den faktiskt från solen. Solenergi blir till kemisk energi genom

Läs mer

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR

FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR FÖDA, MATSPJÄLKNING, TRANSPORT OCH FÖRSVAR Kost och hälsa Vad behöver kroppen för att hålla sig frisk? Varför behöver kroppen mat? FÖDA S. 146-152 Vatten Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineraler

Läs mer

2007-04-25. grow vitamineral

2007-04-25. grow vitamineral grow vitamineral Cintanas grow vitamineral är ett fodertillskott som är anpassat för fölungars och unghästars speciella behov. Under den första tillväxtperioden är det extra viktigt med ett korrekt intag

Läs mer

Har du näringsbrist, vitamin - mineralbrist?

Har du näringsbrist, vitamin - mineralbrist? Har du näringsbrist, vitamin - mineralbrist? Vitamin A Blir du lätt förkyld? Får du ofta infektioner i hals och lungor? Får du ofta infektioner i urinblåsan eller urinvägarna? Har du problem med bihålorna

Läs mer

Områden om människokroppen. Celler

Områden om människokroppen. Celler Celler Vad är en cell? Var finns celler, hur och när upptäcktes dem? Hur många celler består en människa av. Vad finns det för olika typer av celler i människokroppen. Förklara skillnaden mellan cell,

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Människokroppen. Matspjälkningen. Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå

Människokroppen. Matspjälkningen. Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå Människokroppen Matspjälkningen Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå www.lektion.se Vad ska du äta och varför? Kolhydrater Vår främsta energikälla. Kroppens bränsle, härifrån får vi den energi vi

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

organisk vitamineral

organisk vitamineral organisk vitamineral Cintanas organisk vitamineral är ett välsmakande och komplett vitamin- och mineraltillskott med välgörande örter och naturliga råvaror för den kräsna hästen. Organiska vitaminer och

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa.

Rekommenderade njutningar. För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Rekommenderade njutningar För bantare, motionärer och för dem som ser efter sitt utseende och sin hälsa. Lätta upp måltiden och minska på vikten med hjälp av bröd 1 skiva bröd innehåller i medeltal 60

Läs mer

Näringslära. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009

Näringslära. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009 Näringslära Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2009 NÄRINGSÄMNEN - UPPBYGGNAD OCH FUNKTION... 2 KOLHYDRATER... 2 FETT... 3 PROTEIN... 3 MAKROMINERALÄMNEN OCH SPÅRELEMENT...

Läs mer

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta 5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta Anton Hansson 1. Kyckling Kyckling är milt för magen och en utmärkt källa till protein. Proteiner är absolut nödvändiga för att reparera mage och

Läs mer

Behandling. med sköldkörtelhormon. Ett livsviktigt hormon

Behandling. med sköldkörtelhormon. Ett livsviktigt hormon Behandling med sköldkörtelhormon Ett livsviktigt hormon Behandling med sköldkörtelhormon (tyroxin) Detta hormon bildas normalt i sköldkörteln som sitter framtill på halsen strax nedanför struphuvudet.

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst VI.2.2 Sammanfattning av nyttan av behandlingen VI.2.3 Okända faktorer

Läs mer

Hur gör kroppen energi?

Hur gör kroppen energi? Hur gör kroppen energi? Sköldkörteln Sköldkörteln Vad gör sköldkörtelhormoner? Storlek, antal, hastighet! Sköldkörtelhormonerna påverkar hela kroppen Muskler Ögon Lungor Hjärna Immunförsvar Hjärta Njurar

Läs mer

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA henneiizi Varför behöver man kosttillskott? Det går naturligtvis att få i sig alla ämnen som man behöver genom kosten, men studier har visat att det är få som faktiskt

Läs mer

Adaptogener. September 2007

Adaptogener. September 2007 Adaptogener September 2007 Adaptogener växter Ginseng Ginseng rot Fjärilsranka frukt 2 Adaptogener - produkter med Röd gerimax Blå gerimax 3 Adaptogener Adaptogener har psykostimulerande och prestationshöjande

Läs mer

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31 BioKalcium Kalcium är det mest aktiva och det mest utbredda metalliska macroelementet i den mänskliga kroppen. Kalcium tillverkas inte i kroppen och måste därför erhållas från externa källor. 99 % av kalcium

Läs mer

Vitaminer, mineraler och Antioxidanter

Vitaminer, mineraler och Antioxidanter Vitaminer, mineraler och Antioxidanter Vitaminer Vattenlösliga vitaminer 8 B-vitaminer C-vitamin Fettlösliga vitaminer A,D,E,K B - vitaminer Finns med för att kunna utvinna energi Coenzym omsättning av

Läs mer

Kött och näring. ekomatbilen.se -hemleverans av Sveriges godaste kött.

Kött och näring. ekomatbilen.se -hemleverans av Sveriges godaste kött. ekomatbilen.se -hemleverans av Sveriges godaste kött. En portion stekt biff (100 gram) ger 22 gram protein. Samma mängd protein ger 250 gram (motsvarar innehållet i en burk) kokta vita bönor Kött och näring

Läs mer

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler Bergundaskolan Hem- och konsumentkunskap År 8 Näringslära Vitaminer och mineraler Vitaminer Vitaminer och mineraler är ämnen som är livsnödvändiga för kroppen. Vissa vitaminer kan kroppen tillverka själv,

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Malatonin (Hormon) Melatonin

Malatonin (Hormon) Melatonin Malatonin (Hormon) Melatonin Melatonin är ett hormon som bildas i epifysen (tallkottkörteln), en liten körtel som ligger i mitten av hjärnan. Denna körtel har i långa tider omgivits av mystik, många betraktar

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215

Färsk Juice. Adventist On Lines Vänförening 090215 Färsk Juice Adventist On Lines Vänförening 090215 Mer vitaminer och andra näringsämnen eftersom den är färsk, inte tillverkad av koncentrat och inte värmebehandlad. Naturliga vitaminer är nyttigare än

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Näringsämnena och matspjälkning

Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnen De tre näringsämnen som vi behöver störst mängd av är: - Kolhydrater - Fett - Proteiner Näringsämnena behövs för att bygga upp cellerna och för att ge energi.

Läs mer

Goda kostvanor - Näringslära

Goda kostvanor - Näringslära - Alla människor behöver varje dag få i sig kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och proteiner. Genom att äta normal mat som kött, fisk, potatis, pasta, frukt och grönsaker så får vi i oss den energi

Läs mer

Hjärtat och blodomloppet

Hjärtat och blodomloppet Hjärtat och blodomloppet Hjärtat & Blodomloppet Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken www.lektion.se Vår kropp behöver Syre Vatten Näring Syre behövs för att vi ska kunna förbränna maten och få energi.

Läs mer

Läs mer om kost, diet och motion

Läs mer om kost, diet och motion Läs mer om kost, diet och motion Din kost kan öka din sårbarhet för stress. En del livsmedel innehåller ämnen som är mycket potenta stressutlösare i det att de direkt stimulerar en stressreaktion i kroppen.

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till Maten Vi översvämmas av tips och råd från experter om vad och hur mycket vi ska äta. Men experterna är inte alltid överens. Därför behöver du veta mera om olika näringsämnen, hur de tas upp i kroppen och

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

9. Vitlök är en klassiker i

9. Vitlök är en klassiker i Textstorlek: 25 löjligt nyttiga nyttigheter Rena hälsobomberna, inget knussel. Vissa födoämnen är nästan för nyttiga för sitt eget bästa. Ät dem, nu! 1. Ägg är fullpackade med nyttiga näringsämnen. Bland

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag It s in our nature För oss i Eqology är naturen en essentiell drivkraft i och runt omkring oss en kraft som inspirerar oss till att uppnå stora saker. Vi kaller det Naturally Driven. Baserat på denna filosofi

Läs mer

Choklad innehåller en

Choklad innehåller en Choklad Info K akaobönan Jämfört med kaffe och te som nästan inte har något näringsvärde alls är kakaobönan mycket energirik. Kakaobönan innehåller: 50% fett 20-25% kolhydrater 15-20% protein 1,5% teobromin

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

L-Cystein. L-Argin. L-Cystein

L-Cystein. L-Argin. L-Cystein L-Cystein L-Cystein L-Cystein är en svavelhaltig aminosyra som också är en stark antioxidant. Normalt kan kroppen bilda tillräckligt med cystein av en annan aminosyra, metionin. Det måste emellertid finnas

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Patientinformation från Hudkliniken i Östergötland. Läs igenom denna produktinformation noggrant innan du börjar använda läkemedlet.

Patientinformation från Hudkliniken i Östergötland. Läs igenom denna produktinformation noggrant innan du börjar använda läkemedlet. Isotretinoin Patientinformation från Hudkliniken i Östergötland Läs igenom denna produktinformation noggrant innan du börjar använda läkemedlet. Spara denna produktinformation. Du kan komma att behöva

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

Näringsämnen. Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten

Näringsämnen. Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten Näringslära Näringsämnen Vår kropp består av sex näringsämnen: Protein Kolhydrater Fett Mineraler Vitaminer Vatten Kolhydrater Kolhydraternas funktion: Bränsle: Kolhydrater är bränsle för att hjärnan,

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

För dig med folatbrist. folacin. 1 mg

För dig med folatbrist. folacin. 1 mg 3-2200_PatInfo_Folacin.indd 1 För dig med folatbrist folacin F O L S Y R A 1 mg 2012-11-14 11.1 Vad är folsyra? Folat och folsyra är två olika namn för samma B-vitamin (B 9 ). Folat är samlingsnamnet för

Läs mer

Kost Södertälje FK. Mat är gott!

Kost Södertälje FK. Mat är gott! Kost Södertälje FK Mat är gott! KOST Kunskapsskalan 1 5 10 Det är lättare att komma fram om du vet vart du ska och varför Beteende Medvetet Det vi gör på träning och match Intention Omedvetet Varför gör

Läs mer

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning Hypotyreos Låg ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

Gurkört (Borago officinalis) Boraginaceae

Gurkört (Borago officinalis) Boraginaceae Gurkört (Borago officinalis) Boraginaceae Beskrivning Kallas också för sofferblomma, boretsch, och borago. Ettårig ört, kan bli upp till en meter. Ihåliga, strävhåriga stjälkar och ett grenat växtsätt.

Läs mer

Mineralet för kraft och energi

Mineralet för kraft och energi Vetenskap Magnesium Magnesium hjälper oss att få mer energi, mer ork och bättre förmåga att motstå flera sjukdomar. Susanna Larsson, forskare på Karolinska Institutet i Solna, berättar att 24 000 personer

Läs mer

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Kroppen del 1 Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Matspjälkningen Begrepp att kunna: Tänder Saliv/spott Tunga Matstrupen Magmun Magsäck Magsaft Tolvfingertarm

Läs mer

Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism

Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism Så här går det till när sköldkörtelhormon bildas, om allt fungerar som det ska Vid behov av sköldkörtelhormon signalerar hypotalamus i hjärnan att mer

Läs mer

S E D S 10 november Gisela van der Ster Leg. dietist, Dr Med Sci

S E D S 10 november Gisela van der Ster Leg. dietist, Dr Med Sci S E D S 10 november 2017 Gisela van der Ster Leg. dietist, Dr Med Sci gisela.vanderster@bredband.net När svenska näringsrekommendationer krockar med den ätstörda verkligheten SNR-12 Fettfritt Flexitarian

Läs mer

Pedagogisk planering Elev år 5

Pedagogisk planering Elev år 5 Pedagogisk planering Elev år 5 Arbetsområde (Vad?): Biologi och kemi Kroppen Under denna tid kommer vi att lära oss mer om hur kroppen fungerar och är uppbyggd. Vad våra inre organ heter, ser ut, var de

Läs mer

Prestationstriangeln

Prestationstriangeln Prestationstriangeln TRÄNA VILA Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador -Näringsbrist - Överträning ÄTA Energibalans UTTAG INTAG Ät regelbundet och fyll alltid

Läs mer

Gurkmeja. Curcuma longa.

Gurkmeja. Curcuma longa. Gurkmeja Gurkmeja är en vackert blommande planta i familjen Zingiberaceae. Gurkmeja används ofta för färgning och smak i curryblandningar. Modern forskning pekar på att gurkmeja kank förebygga demens,

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

Näringslära Meri Hakkarainen

Näringslära Meri Hakkarainen Näringslära Meri Hakkarainen Lupus Foder AB Djurskyddsföreningen Enköping 5 sept 2015 Grundläggande näringslära för katt och kattens matbeteende Innehållsförteckningar vad står det på påsen egentligen?

Läs mer

Grov Bulgur. Storlek: grov / Size: large 1 kg 12 portioner Koktid 10 min Näringsvärde för DuVe Bulgur

Grov Bulgur. Storlek: grov / Size: large 1 kg 12 portioner Koktid 10 min Näringsvärde för DuVe Bulgur Grov Bulgur Storlek: grov / Size: large 1 kg 12 portioner Koktid 10 min Näringsvärde för DuVe Bulgur Kolhydrater Vi behöver kolhydrater varje dag och det är speciellt viktigt vid fysiska aktiviteter, eftersom

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension 26.10.2015, Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Naproxen

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

OCH~ ~------------------- FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT FORSVAR. 146 Människan

OCH~ ~------------------- FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT FORSVAR. 146 Människan FODA, MATSPJALKNING, TRANSPORT OCH~ FORSVAR NÄR DU HAR ARBETAT MED AVSNITTET FÖDA, MATSPJÄLKNINCi, TRANSPORT OCH FÖRSVAR KAN DU redogöra för vilka födoämnen vi behöver och vad de används till i kroppen

Läs mer

Agenda. Näringslära Kosttillskott Frågor

Agenda. Näringslära Kosttillskott Frågor Agenda Näringslära Kosttillskott Frågor Näringslära Vad behöver kroppen? Kolhydrater, kostfibrer Proteiner Fett Annat vi behöver Vatten, mineraler, vitaminer Kolhydrater Kolhydrater är gemensamt namn för

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet

Solveig Backström. Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet Solveig Backström Hushållslärare Projektledare Marthaförbundet De nya nationella näringsrekommendationerna 04.05.2017 hur kan man minska på användningen av socker och salt hälsosam kost och motion som

Läs mer

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT SÅ FUNGERAR DIN BEHANDLING MED VELCADE VELCADE används för behandling av benmärgscancer (multipelt myelom) hos patienter som fått minst två tidigare behandlingar

Läs mer

Omega 3 - Det GODA FETTET!

Omega 3 - Det GODA FETTET! Omega 3 - Det GODA FETTET! Människan är faktiskt en av de mest fettberoende arterna på jorden. Vi har en avancerad hjärna och ett känsligt nervsystem som behöver rätt fett för att fungera. Hela 60% av

Läs mer

Allmänt om adaptogener. Sammanfattning. Adaptogener. Rotary, Skurup, 2007. Kontaktinfo. Läs mer om adaptogener klicka här

Allmänt om adaptogener. Sammanfattning. Adaptogener. Rotary, Skurup, 2007. Kontaktinfo. Läs mer om adaptogener klicka här Allmänt om adaptogener Sammanfattning Adaptogener Rotary, Skurup, 2007 Läs mer om adaptogener klicka här Kontaktinfo Tack Adaptogener växter Ginseng Ginseng rot Fjärilsranka frukt 2 Adaptogener - produkter

Läs mer

Vitaminer Mineraler Örter. Glädjen med god hälsa

Vitaminer Mineraler Örter. Glädjen med god hälsa Vitaminer Mineraler Örter Glädjen med god hälsa Kosttillskott av hög kvalitet från naturliga källor Solarays vision är att erbjuda noggrant testade produkter från rena och naturliga källor i en lättupptaglig

Läs mer

Vegetarisk- och vegankost för idrottare

Vegetarisk- och vegankost för idrottare Protein är viktigt för kroppens förmåga att bl a kunna bygga muskler, därför bör idrottande vegetarianer och veganer tänka lite extra på sitt proteinintag. Kommer man däremot upp i en proteinmängd på runt

Läs mer

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K.

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K. 10 Livsviktigt! Förutom de ämnen som ger oss energi, så innehåller maten massvis med andra ämnen som vi också behöver. Vitaminer kan t.ex. fungera som en tändande gnista och sätta igång en reaktion i kroppen,

Läs mer