Besök på Segera Child Care Center den 4-5 oktober 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Besök på Segera Child Care Center den 4-5 oktober 2009"

Transkript

1 Besök på Segera Child Care Center den 4-5 oktober 2009 Fakta om centrat Segera Child Care Centre drivs av tre mindre församlingsgrupper inom K.I.P.R.C (Independent Protestant Reformed Church) i en liten by i Gucha södra distriktet, Kisii, KENYA. Centret registrerades i januari Det ligger ca 4 mil utanför Kisii stad men det tar drygt två timmar att ta sig dit med bil varav de sista två milen utgörs av en mycket dålig och gropig väg. Det finns ingen el i området och de flesta människor lever i fattigdom. Många försörjer sig på enkelt jordbruk och boskapsskötsel. Redan 2007 började pastorer och församlingsmedlemmar ta hand om föräldralösa barn i området. Barnen saknar en eller båda föräldrar på grund av HIV, andra sjukdomar, olyckor och dödsfall i samband med politiska oroligheter. Området är starkt drabbat av HIV på grund av traditionen att en hustru förs vidare till mannens bror om mannen dör. På så sätt har stora delar av familj och släkt decimerats och ibland finns bara de äldre och mindre barnen kvar. En tragisk och förödande situation. Antalet barn blir fler och fler och vid vårt besök i oktober 2009 var 175 barn registrerade på skolan varav 63 är föräldralösa. I förskolan finns 109 barn och i primärskolan som f.n. har tre klasser (år 1-3) är de 62 barn. Ca 50 barn betalar en liten skolavgift. Några betalar 200Ksh per term och några betalar 50Ksh (20 resp. 5kr). Skolan har sex lärare som arbetar mer eller mindre ideellt. Pastorernas fruar och även andra församlingsmedlemmar ställer upp frivilligt att handla, laga mat och sköta andra sysslor. Några ungdomar hjälper också till då och då som assistenter i skolan.

2 Under våren och sommaren 2009 har det byggts två enkla temporära byggnader som ska tjäna som bostäder åt de föräldralösa barnen. Ett hus för flickor och ett för pojkar med vardera tre rum. Då vi besökte Segera fanns plåttak på bägge byggnaderna och väggarna på en av byggnaderna var också täckta med lera och sten. Nästa steg är att putsa väggarna med fin lera samt utrusta rummen med sängar och madrasser. Man räknar med att ha fyra våningssängar per rum med två barn i varje säng. Under tiden man väntar på medel att slutföra byggnaderna och utrusta dem används de för primärskolan på vardagar och byggnaden utan väggar som kyrka på söndagar. Visionen är att även bygga både en för- och primärskola på samma område. Församlingarna hyr också en liten enkel byggnad för förskolan på en tomt längre bort. I ett klassrum på ca 4x4m sitter 83 barn tätt, tätt sammanpressade för att lära. De mindre barnen får ibland stå i ett hörn och titta på då de äldre lär sig att läsa och skriva. Visserligen är det bara 30min pass, men ändå! och annat som de behöver. F.n. bor de föräldralösa barnen hos mor- eller farföräldrar eller någon annan släkting eller familj. Tanken är att samla barnen för att bättre kunna övervaka och se till att barnen får mat Den drivande motorn i skol- och barnhemsprojektet heter Moses Nyangocho. Han är 33 år, fembarnsfar och förskole- och primärskolelärare. Han och hans fru tar också hand om 5 av de föräldralösa barnen. Jag lärde känna Moses då jag och min man KeA arbetade uppe i Lokichoggio i nordvästra Kenya. Moses gick en bibelkurs för kyrkoledare där och han kom att berätta om sin nöd för barnen i sin by. Genom internet och mejl kunde vi hålla kontakt

3 även sedan han åkt tillbaka till sin by och jag hem till Sverige. Jag har delat nöden för barnen med släktingar och vänner. Sedan juni 2008 har min bror och svägerska tillsammans med vänner gett ett månatligt stöd på 2000kr till centrat. Pengarna har främst använts till mat och kläder. Det har också köpts en del skoluniformer till de föräldralösa barnen. Genom en gåva från en annan vän har de också fått hjälp till plåttaken, träpålar och spik till de två byggnaderna (7000kr).

4 Vårt besök Efter ca 1 timmes flygtur i ett av MAFs mindre plan (Cessna 210) landade vi på Kisiis landningsbana. Piloten, Jane Wambui, är kenyanska och har arbetat för MAF sedan Med oss på resan var också två av våra kenyanska vänner, Nancy och Joseph Kamau, välkända för er som följt oss på vår hemsida. De är riktiga klippor att ha med sig då man ska besöka olika projekt. Så fort propellern stannat omringades vi av ett glatt gäng vuxna och barn. En del av dem hade kommit från Segera Children Care Center för att hämta oss. Efter diverse presentationer packade vi in oss i en skranglig minibuss som tog oss genom ett grönt, prunkande och underbart vackert landskap. Vilken kontrast till det torra Nairobi och det ökenliknade landskap som vi tittat ner på från luften under större delen av flygresan. Efter mycket skumpande, som av KeA beskrevs som en dos av daglig massage, kom vi fram till Centrat. Det ligger på en höjd omgivet av grönskande höjder och dalar. Hänförande! Gröna fält av majs, sockerrör, hirs och olika sorters grönsaker vittnar om den bördiga jorden och tillräckligt med regn. Människorna vi mötte bekräftade att det finns goda utsikter för en riklig skörd i slutet av året. Vi välkomnades in i kyrkan, en byggnad med plåttak, men utan väggar. Där satt ett stort antal barn tätt sammanpackade och de vuxna satt längst bak eller stod utmed väggarna. Välkomstsångerna rungade medan vi tog plats tillsammans med pastorer och ledare. Jag förstod genast att kyrkan var en av de två byggnader jag sett på bilder som Moses skickat. De som ska användas som hem för de föräldralösa barnen.

5 Under två timmar av diverse presentationer, sång, predikan och slutord satt alla barnen knäpp tysta. De flesta stirrade på oss med stora svarta ögon. En av kvinnorna gick diskret runt med en kanna och gav barnen vatten att dricka. Det här verkar vara en kyrka som ger plats åt barnen, tänkte jag stilla för mig själv. Jag var djupt tagen och rörd. Efter gudstjänsten presenterades vi för två av de föräldralösa barnen. Venus Nyansarora 5 år bor med sin mormor efter att bägge föräldrarna dött i aids. Hon har inga syskon. Elisabeth Muragwas mamma dog i cancer. Hennes pappa är okänd. Hon bodde hos sin morfar Elijah Arore tills för en vecka sedan då han hastigt gick bort. Nu har hon inga släktingar kvar. En äkta afrikansk måltid med ugali, kyckling i sås, githeri och zukumawiki serverades i byggnaden med lerväggar. Det är här flickorna ska bo. Vi tittade på plåttaket som vår vän Gunilla Andersson varit med och sponsrat. Det såg stabilt ut. Med putsade väggar, cementgolv, sängar och madrasser kan det nog bli fint för barnen här. Ja, inte fint enligt svenska förhållanden men enligt de lokala förhållandena. Efter måltid och diskussioner fanns det många som ville prata och fotograferas tillsammans med oss. Moses mamma, en kvinna som han ärar högt, är lika gammal som jag (59) och vi skulle naturligtvis fotograferas tillsammans. Under tiden deltog KeA i afrikansk dans till mångas stora förtjusning.

6 Så bar det av till ett av de andra samlingsställena, det ställe som är tänkt som kyrkolokal då barnhemmet tas i bruk. F.n. utgörs byggnaden endast av ett träskelett utan väggar och tak. Men här samlas människor i alla åldrar för att sjunga och läsa bibeln. Efter härlig sång blev det högtidlig utdelning av gåvor. Kisii är känd för sin soap stone. Vi fick ta emot underbart vackert dekorerade muggar och fat skulpterade i denna sten. Jag och KeA fick möjlighet att säga något men plötsligt upptäckte vi hur himlen mörknade vid horisonten och vi förstod att ett oväder närmade sig. Snart skulle regnet ösa ner och om vi inte hann fram till vårt natthärbärge (ett enkelt lokalt hotell) innan regnet kom skulle vi bli fast. Bussen skulle inte kunna ta sig fram på de leriga vägarna. Det blev ett hastigt uppbrott och vi hade knappt fått igen bussdörren förrän chauffören med en rivstart satte av i den mest äventyrliga och skräckfyllda bussfärd jag varit med om. Folk och fä hoppade förskräckta åt sidan då bussen kom skenande uppför och nerför den skumpiga vägen. Vi hann! Just som bussen stannat vid hotellet kom de första dropparna och sedan brakade det loss. På måndagen återvände vi till centrat. Men innan vi kom fram stannade vi vid den byggnad som de hyr för förskolan. Vi tittade in i ett av klassrummen. Alla barnen hade samlats på centrat men Moses berättade att här samlas normalt ca 83 barn. Jag blev helt förstummad. 83 barn i detta lilla klassrum! Omöjligt! Moses och de andra bedyrade att det var så. Barnen sitter tätt sammanpackade. De är små, sa Moses och vi undervisar i korta pass om 30 min. Mellan lektionerna har vi utomhusaktiviteter. Kunde inte låta bli att tänka på våra förskolor i Sverige. Det gick inte att hindra tårarna.

7 En titt på barnens toalett väckte också tankar. På centrat var nu kyrkan fylld av skolbarn, många i fina skoluniformer. Barnen såg välnärda och välmående ut där de satt, minst fyra stycken vid varje bänk. I ett rum i byggnaden med lerväggarna fann vi ett gäng härliga barn i 12-årsåldern. En flicka visade sin kunskap genom att snyggt och säkert skriva upp siffror på svarta tavlan. De flesta hade enkla skrivböcker men inga läroböcker. Några ungdomar presenterade sig som frivilliga lärare och assistenter till barnen. Med ännu en god afrikansk måltid och diskussioner om hur vi bäst ska kunna hjälpa våra vänner avslutades vårt besök. Det var hög tid att återvända till flygplanet för att hinna landa i Nairobi i tid. Barn och vuxna försökte utan hämningar tränga sig in i bussen för att följa med till planet men blev till slut stoppade av Moses som så småningom valde ut de lyckliga.

8 Väl framme, efter att ha blivit stoppade vid ett otal polis kontroller, gjorde Jane snabbt planet i ordning. Eftersom landningsbanan är på hög höjd och relativt kort och vi tillsammans utgjorde en ganska tung last var Jane tvungen att ta oss, två i taget, till en landningsbana längre bort (ca 15 min) som är längre och på något lägre höjd. Den ligger vid en stad som heter Migori. Nancy och Joseph flög iväg först. Då Jane kom tillbaka var hon förtvivlad. Just som hon lämnat Nancy och Joseph kom ett störtregn. Landningsbanan ligger öde utan någon byggnad eller skydd. Vi förstod att våra vänner måste vara totalt genomblöta vid det här laget. Eftersom regnet var häftigt med åska kunde vi inte återvända till våra vänner direkt. Efter ca en halv timme flög vi iväg. Det regnade fortfarande kraftigt och det var svårt att hitta flygfältet. Vi cirklade runt i en halvtimme men så fick Jane plötsligt till sin stora lättnad syn på fältet. Hon gick ner för landning och landade med stor finess på den genomvåta banan. Men var fanns Nancy och Joseph? Som tur är finns det mobiltelefoner. De hade gått iväg för att söka skydd och hittat en hydda. En gammal mama välkomnade dem med öppna armar. I den mörka hyddan fanns en liten pojke. Gumman berättade att hans båda föräldrar var döda och nu fick hon ta hand om pojken. Det fanns ingenting i hyddan utom några träpinnar. Dessa användes för att göra upp en eld så att Nancy och Joseph skulle kunna värma sig lite. De var dyngsura och kalla. Innan de gick för att möta oss gav de gumman en slant. Hon blev överlycklig och sa att de var änglar som Gud sänt. Regnet hade försenat oss så vi var tvungna att övernatta i Migori. Jane lyckades via MAF få tag i en taxi och ett hotell. Nästa morgon sken solen och vi återvänd lyckligt till Nairobi.

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

Phymean vet precis hur. Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun

Phymean vet precis hur. Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun Varför nomineras Phymean? Nominerad barnrättshjälte Sidorna 32 51 Phymean Noun TEXT: JOHANNA HALLIN & EVELINA FREDRIKSSON FOTO: ALEXANDRA ELLIS Phymean Noun nomineras till World s Children s Prize 2015

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Din trygghet. Vi lever i en tid då. Gud gav emellertid ett. Vi går in i detta nya år med. Gud skapade oss för att vi. Bibeln säger Hos ingen

Din trygghet. Vi lever i en tid då. Gud gav emellertid ett. Vi går in i detta nya år med. Gud skapade oss för att vi. Bibeln säger Hos ingen Nr 1-2015 -Safariresan som blev något helt annat! - Kampanjer i Rwanda och Tanzania -Upprättelsecenter byggs för krigets offer i Kongo - Kritisk läge i Ukraina Trosgnistans Mission Hemsida www.trosgnistan.se

Läs mer

Några har kommit med önskemål om att man inte behöver få kontoutdrag

Några har kommit med önskemål om att man inte behöver få kontoutdrag Nyhetsbrev Sommaren 2013 Peru Hälsning från Barnhjälpen Vi kan med glädje meddela att vi fått besked från Skatteverket om att vi blivit godkända för skattereduktion från och med den 7 mars 2013. Alla gåvor

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Ola Lönnqvist HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Familjen, staden och Sverige under senare delen av 1600-talet Pjäsen avser skildra livet för och hos en borgarfamilj i Söderköping,

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011

INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011 INBLICK: AFRIKA Ögonblick, berättelser och reportage från Evangeliska Frikyrkans arbete i Afrika 2011 2 Från ett trasigt paradis Jag går längs stranden och hör palmbladen smattra i takt till Indiska oceanens

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

ABRIGO. En hälsning från oss på. Rainha Sílvia. Utbildning av unga mammor är det kanske bästa sättet att lyfta ett land ur svält och fattigdom.

ABRIGO. En hälsning från oss på. Rainha Sílvia. Utbildning av unga mammor är det kanske bästa sättet att lyfta ett land ur svält och fattigdom. En hälsning från oss på ABRIGO Rainha Sílvia Kära Vänner och Medarbetare! Den 7 september 1822 befann sig den unge prinsen Pedro vid stranden av floden Ipiranga då en kurir nådde fram med en order om att

Läs mer

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/10 Årgång 39

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/10 Årgång 39 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 5/10 Årgång 39 God Jul & Gott Nytt År! som fadder är du med och bygger framtiden... Varför? För världen kanske du bara är en enda människa

Läs mer

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 2 2009 Ungdomar förbereds för vuxenlivet En fadderresa till Etiopien Svårt att plugga utan skolböcker Annorlunda julgåvor Glöm inte att fadderbarnen också är

Läs mer

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40 Barn i Nöd nr 4 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 4/11 Årgång 40 2 Barn i Nöd nr 4 2011 Vill du satsa langsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg

Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg Mitt vittnesbörd av Christer Åberg Innehållsförteckning Daglig sommarföljetong: Mitt vittnesbörd...3 Mitt vittnesbörd del 1: Jag är inte rotlös eftersom jag har Jesus...4 Mitt vittnesbörd del 2: Som barn

Läs mer

Trons. Gnista. Nr 3 2009 juni - juli. Änglavakt. Kampanjmöten. Flyktinghjälpen

Trons. Gnista. Nr 3 2009 juni - juli. Änglavakt. Kampanjmöten. Flyktinghjälpen Trons Änglavakt Missionär David Duveskog besökte Rwanda och Kongo på ett missionsuppdrag i maj. Den bil de åkte med körde av vägen och taket trycktes in. Alla kunde kliva ur bilen oskadda. Vi tackar Gud

Läs mer

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST DEN NYA TIDEN II MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST äfven i den svåraste belägenhet kasta hoppet på nyårsmorgonen någon stråk af sitt vänliga rosenskimmer på den slöja, som för den dödliges blick

Läs mer

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum Nyheter * Nummer 2 2005 * Årgång 1 Ge dom ni att äta Från Mark 6:35-37 läser vi: När det redan var sent på dagen, kom lärjungarna till honom och sade: "Trakten är öde, och det är sent. [36] Låt dem ge

Läs mer

ABRIGO. En hälsning från oss på. Rainha Sílvia

ABRIGO. En hälsning från oss på. Rainha Sílvia En hälsning från oss på ABRIGO Rainha Sílvia Kära Vänner och Medarbetare! Nu är vårt brasilianska presidentval avklarat! Vi kan åter slå på radio och tv utan att behöva genomlida mer valpropaganda. Dona

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 1 2 Resan till norra Irak Innehållsförteckning Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande S t a r t e n 4 Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 E r b i l 8 Nineveområdet 10 Bagdede

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 3 Regnmakarna Den här boken är den tredje av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Rainha Sílvia. Plusgiro 90 40 45 2 Abrigo

Rainha Sílvia. Plusgiro 90 40 45 2 Abrigo En hälsning från oss på ABRIGO Rainha Sílvia Plusgiro 90 40 45 2 Abrigo Kära Vänner och Medarbetare, Jag skriver det här brevet en kylig midvinterkväll i Rio. Jag förstår att 16 grader inte imponerar på

Läs mer