Förenade Reikiförbundet i Sverige Medlemstidning Nr 3 september 2010 Pris: 50 kr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förenade Reikiförbundet i Sverige Medlemstidning Nr 3 september 2010 Pris: 50 kr"

Transkript

1 Förenade Reikiförbundet i Sverige Medlemstidning Nr 3 september 2010 Pris: 50 kr

2 Annons Svenska Skolan för Reiki och Karuna Vill du fortsätta att utveckla dig inom Reiki och Karuna? Vill du dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter? Vill du skapa nya kontakter med Reiki-kollegor? I skärgårdsnära Gustavsberg utanför Stockholm finns en mötesplats för dig som söker inspiration, utveckling, Reikigemenskap och djupare insikter. I oktober startar några spännande Reiki-projekt och dokumentationsstudier både för dig med och utan traditionell sjukvårdsutbildning. Varmt välkommen att höra av dig! Aktuella kurser: Reiki ART/Reiki 3 B den september Reiki steg 2 den 2-3 oktober Karuna Reiki 1 & 2 den oktober Pendelkurs i tre steg startar 26 oktober Reiki steg 1 den november Reiki Master steg 3 startar november Ettårig Meditationsledarutbildning i sex steg Ny grupp startar 10 oktober Reiki Träffar öppna för alla med guidad meditation den 14/9; 14/10; 11/11; 7/12 Maria Nylow Reiki Master och Karuna Reiki Master reg.nr Utbildad hos Marie Dahlberg och William Lee Rand Hemsida: Mail:

3 Redaktörerna har ordet Detta tidningsnummer har varit lite annorlunda i produktion. Numret har nämligen haft två stycken redaktörer! Huvudansvar har Sofie Johansson- Annergren haft. Finlir har fixats av Anna-Sofia Giese. Varför denna nymodighet? Jo, vi vill hitta ett nytt arbetssätt att tillverka tidningen! Många har varit intresserade av att hjälpa till med tidningen. Men många har också backat när de förstått hur mycket arbete som ligger bakom. (Här kan vi alla skänka en tanke till Förbundets grundare Gun Moss Bjerling som gjorde alla nummer + hemsidan själv!) Det är klurigt det här med tid och ansträngning. Alla vet att det är jobbigt att utvecklas, och varje skapelse innehåller oerhörda mängder energi. En hantverkare berättade det hela på ett illustrerande sätt: Det tar en dag att tillverka en ring, men det tog fyra år att komma på hur man skulle göra ringar med rätt passform Vill ni förresten veta hur man gör en tidningsredaktör riktigt glad? Man skickar ett mail och berättar att man hittat något man vill skriva om! Som ni märker när ni läser bakgrunden till varför flera Reikimastrar valt att bli företagare, finns det oerhört vackra historier ute ibland er Det de historier vi vill berätta. Det är er röst som inspirerar! Sofie Johansson Annergren och Anna-Sofia Giese önskar er en riktigt härlig höst! Vi ser framemot ditt mail! Innehåll REPORTAGE 4. Reiki som affärsidé 6. Var den förändring du vill se i världen 7. Kommunikation och Reiki 8. Slump eller epokskifte? 10. Är Reiki en teknik eller yrkesutbildning? ALLTID I TIDNINGEN 2. Ordförande har ordet 2. Kontaktuppgifter styrelsen 3. Information från styrelsen 12. Mitt Reikimirakel 12. Månadens symbol 13. Reikifrågan 13. Kristallklart 14. Medlemsrabatter 15. Så här använder jag Reiki 16. Förenade Reikiförbundets mål, syfte och etik 18. Lokalavdelningar 18. Reikiträffar 19. Aktuella Reikikurser 20. Reikikrönikan Jag valde Reiki från framtiden Tidningsredaktion: Sofie Johansson Annergren Anna-Sofia Giese Solkarina Hammare Matts Jaakkola Marie Nilsson Peter Larsson Gun Moss Bjerling EvaLisa Bergqvist Maria Nylow På omslaget: Illustration från Årsmötet i Strömsund. Vi passerade alla tunneln mot andra sidan när vi blev serverade en bit mat. Foto: Sofie Johansson Annergren Vet du något som skulle passa i medlemstidningen? Tipsa:

4 Ordföranden har ordet Hej kära Reikikollega! Nu känns det som att man har lämnat sommaren bakom sig och återigen kan ta tag i alla de arbetsuppgifter som hör den vanliga vardagen till. Denna höst händer många spännande saker, och just nu så handlar det mycket om min dotter som flera av er känner sedan tidigare. Irmelin har just börjat skolan på riktigt, och detta är naturligtvis en av de största händelserna och det som tar upp mycket tid. Just denna process upplever jag kräver en ocean av tillit, och där tycker jag att reikin är en viktig komponent, och spelar en mycket viktig roll. Dels för att stödja processen med ren energi, men också som något vi känner igen, något vi kan samlas kring, något som är beständigt. Det är först nu runt 6-7 års ålder som våra kroppar och psyken är mogna för en separation, om än naturligtvis bara en liten separation i form av att inte alltid ha kontakt med sin mamma och pappa. Men även om 7-åringen är mogen så kommer förstås kroppen att reagera starkt på processen. Där ser jag att reikin tillsammans med andningsövningar spelar en stor roll för att motverka obalanserna i lungorna som gärna kommer av detta. Så en liten tanke till alla nyblivna skolbarnsföräldrar, och alla andra också förstås, Börja hösten med att ge er själva och era barn reiki över lungorna och gör bukandningsövningar tillsammans. Ha en underbar höst, och hör gärna av er via mail om det finns något jag kan stå till tjänst med. Matts Jaakkola, ordförande Förenade Reikiförbundet Reikiförbundet Medlemsärenden: Nina Holmqvist Hemsida: E-post: Telefon ordförande: Styrelsen Ordförande ( ) Matts Jaakkola, Stockholm Tel: ; Mail: Vice ordförande ( ) Liliann Karlström, Norrköping Tel: Mail: Kassör ( ) Nina Holmqvist, Norrköping, Mail: Sekreterare ( ) Karin Jansson, Kågeröd Tel: Mail: Suppleant: Anna Sporring, Märsta Utvecklingssamordnare ( ) Anna-Sofia Giese, Skellefteå Tel: Mail: Tidningsansvarig Sofie Johansson Annergren, Sundsvall Tel: Mail: Hemsidesansvarig ( ) Erik Jögimar,Linköping Tel: Mail: Ansvarig för medlemsregister Catha Morén, Linköping Mail: Revisor ( ) Revisionsfirman Acme Redovisning Skogsvägen 12, Söderköping Tel: Kontaktperson för spansktalande Maria Susana Fernandez, Nyköping & Valberedning ( ) Lena Jönsson Mail: Vill du arbeta för Reiki i Förenade Reikiförbundet? Hör av dig till Foto: Anna-Sofia Giese

5 Information från styrelsen Nu är sommaren över, men livet fortsätter. Forskare och coacher rekommenderar att ta med sig sommarkänslan långt in på hösten. Vi i Förenade Reikiförbundet vill dra det hela ännu längre. Vi rekommenderar mental och fysisk vila varje dag, året om. Oavsett sysselsättning. Oasvett om vi arbetar, är föräldralediga eller har semester. Det är under vila som kraft och nya idéer återkommer, som tankarna lägger sig till ro och muskeln växer. Vila och återhämtning är lika viktigt som aktivitet och nya utmaningar. Det ena kan inte finnas utan det andra. Så njut! Njut! Njut! Skjut stressen till framtiden och flytta fram lusten till idag! Annelie njuter av ljuset. Foto: Eva Carlsson Vi står nu inför en stor förändringsfas Det är inte bara höstenergin som spritter i benen. Även inom Reikiförbundet sker stor utveckling. Det stora arbetet med en ombildning från förening till förbund har börjat. Det är ett viktigt uppdrag. Vi ska sammanföra era åsikter och hjälpa er med de saker ni vill ha hjälp med! Vi vill naturligtvis ha all din hjälp! Vi vill bilda arbetsgrupper som tar fram underlag för ombildningen. Vi vill ha fler som hjälper till med webb och tidning, våra viktigaste forum! Vi behöver någon med stort intresse av att lära sig bokföring (perfekt erfarenhet inför den egna verksamheten). Vi vill även ha hjälp med goda kontaktnät och personer som kan hjälpa oss med valberedning. Är du intresserad? Känner du någon som skulle kunna vara passande för att sprida Reikins budskap? Kontakta: Ny hemsideansvarig Jag heter: Erik Jögimar Jag bor: Skäggetorp, Linköping Aktuell som: Ny hemsideansvarig Arbetar med: Arbetslös, men arbetar sporadiskt som Reikilärare. Fritid ägnas åt: Kampsport, Brazilian Jiujiutsiu (brottning med stavar och ledlås) och Aikido (kast och träning med träsvärd/trästavar). Boktips: The Japanese art of Reiki, Reikiin s själ, Fightclub Så här använder jag Reiki: Självutveckling & som lärare Min vision: Att skriva färdigt kurslitteratur och börja lära ut min egen Reiki stil, Seitodo Reiki (Reiki i stillhet och rörelse))

6 Reiki som Affärsidé Ursprungligen motsvarar det tredje Reikisteget klivet in i företagsvärlden. Stor del av utbildningen handlar om att bygga upp en funktionell Reikimottagning. Den västerländska Reikimodern Takata var väldigt noga med att Reikin lärdes ut av eldsjälar som var självgående och fyllda av drivkraft. Takatas urvalsprocess bestod bland annat av en skyhög deltagaravgift för att avskräcka de som saknade genuint intresse. Bland annat fick varje master i uppdrag att enbart ha Reiki som inkomstkälla. Idag går väldigt många Reikiutövare alla tre Reikisteg (och gärna några till som ART och flera varianter av Reiki) för sin personliga utveckling. De behandlar framförallt sig själv och sina nära och kära och har inget intresse av att lyfta Reiki till företagsvärlden. Andra arbetar redan som terapeuter inom massage, psykoanalys och liknande. De lägger sällan in rena Reikibehandlingar utan integrerar Reiki som en del av behandlingen. Samtidigt kan vi komma ihåg att det fortfarande finns Reikiteraputer som uppfyller Takatas krav på att enbart ha Reiki som inkomstkälla. Terapeuterna tar steget in i företagsvärlden, bygger Reikimottagningar, håller kurser, skriver (ofta) sitt eget kursmaterial, föreläser och inspirerar genom sin blotta närvaro. Ofta finns det en stark vision i botten, någonting som genomsyrar varje informationsblad och varje flik på hemsidan. Ibland hittar vi även någon Reikiterapeut i ett helt nytt sammanhang, för Reiki hittar sin egen väg, och den som går sina egna vägar behöver ingen karta Men hur vet man vilken nivå man vill arbeta med Reiki? Vill man ha ett heltidsjobb och kanske en firma på sidan av? Vill man kanske arbeta halvtid? Eller är man fullt nöjd med att behandla sig själv samt nära och kära? Vi har frågat några av Reikiförbundets eldsjälar. Gun Moss Bjerling Driver Secorong Förlag & Energibehandlingar (www.secourong.se). Startade företag som 20 åring, Då sålde hon dans-, balett- och gymnastikkläder startade maken och Gun Secourong HB. De viste inte exakt vad det skulle bli utav det, men visste syftet: Secour (secourir) kommer från franskan och betyder att hjälpa Anna-Sofia Giese Har drivit Känsla ditt välbefinnande sedan 2005 (www.kansla.nu). När Anna-Sofia förstod hur livsenergi fungerar förstod hon sig själv. Idag arbetar hon heltid med att förmedla energikunskap till sina medmänniskor.

7 Reiki som affärsidé Hur kom du i kontakt med Reiki? Gun: Genom min syster. Anna-Sofia: Var på en trumresa för en Reikimaster och visste att jag skulle gå kurs för henne. Läste en bok om Reiki och en om healing för att veta vad jag gav mig in i. Förstod halvägs genom boken att jag hittat det jag skulle arbeta med. EvaLisa: Genom min första Reiki Master Monica Drewes. Vilket välmående hon strålade. Hon strålade Ljus och Kärlek till alla. Året var Hon hade själv behandlat sin bröstcancer och är helt frisk tack vare Reiki. I Sverige får vi inte använda oss av ordet botar. Maria: Dels genom min lillasyster Anna dels genom min underbara Reiki-lärare Marie Dahlberg som jag först gick kurser i Medial Utveckling hos. När viste du att du ville arbeta professionellt med Reiki? Gun: Ganska omgående efter att jag lärt mig det. Jag insåg att det är ett fantastiskt redskap för alla, i alla möjliga - och omöjliga - situationer, och ville då sprida det till så många som möjligt. Eftersom det då inte fanns någon svensk litteratur om Reiki skrev jag ett introduktionshäfte till Reiki. De som korrekturläste det uppmuntrade mig att trycka det och sprida det, så det var så Secourong Förlag startade. Vid den tiden då jag mötte Reikin hade jag börjat vidareutbilda mig med målet att bli speciallärare för förståndshandikappade barn. Reikin fick mig att sadla om helt: en vecka före sista anmälningsdag fick jag ingivelser om att i stället bli sjuksköterska. Jag som aldrig haft tankar åt det hållet förvånade alla, inklusive mig själv, när jag målmedvetet började min nya utbildning. Men hela tiden var det Reikin som styrde mitt val: mitt syfte var att sprida Reiki genom detta yrke. Jag började arbeta som sjuksköterska och påbörjade ett forskningsprojekt om healing på arbetsplatsen. Men... tiden räckte inte till för detta som var viktigast för mig. Så jag valde att satsa helt på Reikin och sade upp mig från jobbet. Anna-Sofia: Halvvägs genom min första Reikibok. Jag skrev affärsplanen innan jag gått min första utbildning eller tagit emot någon Reikibehandling. EvaLisa: Under mina Reiki Master studier 2008 när jag tillbringade många helger med min Reikimaster Joakim Näsman. Jag bara kände mitt kall växa mer och mer. Hur jag ville gå ut och sjunga och berätta för hela världen hur bra man kan må. Jag ville och vill visa alla hur jag själv läkt min kropp. Maria: Jag visste att jag skulle bli Reiki Master redan första dagen på grundkursen. Möjligheten att utöva och lära ut Reiki på heltid kom då jag äntligen hittade min lokal Andrummet i Gustavsberg. Vilken är din vision? Gun: Att energimedicinen integreras till sjukvårdsapparaten. Plus att även skolan lär ut de energimedicinska teorierna, så att människor från barnsben får insikt om hur man själva skapar sitt liv. Hade alla insikt om att man får tillbaka den energi man ger ut, skulle världen förändras totalt! Anna-Sofia: Att förklara hur livsenergi fungerar eftersom kunskap förändrar liv. EvaLisa: Att gå ut i kommuner landsting och i skolor m.m och presentera Reiki och få det lika vanligt som massage och taktil stimulering. En större acceptans. Ta bort alla rädslor och visa hur enkelt man kan må bra på ett naturligt sätt. Maria: Att Reiki och annan terapeutisk beröring har en naturlig plats inom omsorg och skolmedicinsk vård i Sverige. Att läkare ordinerar Reiki-behandlingar som ett komplement till ordinarie medicinska behandlingar. Att all personal inom äldreomsorgen har beröringsterapi på dagschemat så att de får möjlighet att med kärlek, värme och äkta medkänsla skapa mer livskvalitet för de boende. Att Reiki och meditation används på skolor så att den yngre generationen lär sig att lösa både inre och yttre konflikter med fredliga medel. Hur påverkar Reikin ditt företagande? Gun: Jag försöker följa Reikins flöde och mitt hjärta i alla beslut. Men eftersom Reikin känns som ett kall och oerhört viktigt att sprida är det ibland svårt att ta betalt för sin tid. Oerhört många timmar har varit idéellt arbete. Anna-Sofia: Reiki ligger i allt jag säger och allt jag gör. Mitt företag är Reiki. EvaLisa: När man gör det man älskar mest av allt så behöver man sällan ha någon strategi man bara sprutar inspiration, man strålar. Nu är ju jag nyföretagare men allt känns rätt från hela mitt hjärta. Att Reiki är friskvård är A och O för oss. När man uttalar dom orden slappnar alla av runtomkring det är helt enkelt en dörröppnare att både vara medlem I Reiki förbundet och Friskvårdschecken. Maria: Efter att jag som journalist arbetat mig in i total utbrändhet började jag förändra livets olika delar. Med hjälp av Reiki har jag skalat bort det som skymde sikten inåt och uppåt. Jag har förstås inte helt kopplat bort hjärnan men hjärtat och känslorna är idag mina viktigaste vägledare. En företagare inom Reiki är ju inte förskonad från svårigheter men jag har valt att använda Reikienergin för att hantera och lösa problem. Att tänka med hjärtat skulle vara utvecklande för alla företag! Maria Nylow Är civilekonom inom personal/ledarskap och journalist i grunden och har haft egna företag i 18 år. Driver Svenska Skolan för Reiki och Karuna, Spacespirit och Andrummet (www.space-spirit.se). EvaLisa Bergqvist Blev företagare alldeles nyligen. Allt hon gjort genom åren har varit på vänskapsnivå samt med hobbyinkomst. Under Maj/ Juni registretade hon företaget Leva i ljuset och håller på bygga upp det. Det är svårt då Reiki är villkorslös kärlek att helt plötsligt ta betalt. Men vi är en yrkesgrupp och vi får komma ihåg att vi lever 2010 och har räkningar som alla andra yrkesgrupper.

8 Vilken är din största insikt? Anna-Sofia: Utvecklingen stannar aldrig av. Det tillkommer alltid något nytt. Det är lika bra att stanna upp och njuta i processen. Men också att fysiskt och själsligt helande är fullt möjligt. Många kan må bättre än vad de någonsin kunnat föreställa sig! EvaLisa: Att så få fortfarande vet vad Reiki egentligen är! Jag blev jätteförvåndad över det inte ens arbetsförmedlingen visste vad det var när jag gick min entreprenörsutbildning i vintras. Så jag berättade med stor inspiration om Reiki och fick då beviljat starta eget. Då har man en sidoinkomst under tiden man bygger upp sitt företag. Det är oerhört stödjande att man kan säga att Reiki är friskvård, många slappnar av när man säger det. Då försvinner många rädslor. Men dom som vet eller dom som provar Reiki talar oftast översvallande hur Reiki förändrat deras liv. Maria: Jag har alltid ett val! Jag väljer min verklighet och mina upplevelser - jag är ansvarig för mitt liv. Jag väljer hur jag ska förhålla mig till händelser och relationer. Även om jag inte medvetet förstår, eller gillar, mina val vet jag att någon av mina medvetandenivåer godkänt och skapat upplevelsen. Jag har också alltid valet att välja kärlek framför rädsla, att välja hjärtats sanning framför egots behov och krav. Vilket råd skulle du vilja ge andra som är företagare? Gun: Företagare eller anställd spelar ingen roll - man ska följa sitt hjärta och göra det som känns rätt, bra och framförallt roligt. Där du finner drivkraft, energi och glädje, det är där du har din uppgift. Anna-Sofia: Företagande är ett hantverk liksom behandlingar är ett hantverk. Skicklighet i det ena ger inte nödvändigtvis det andra. Historien har visat att många bra idéer gått förlorade utan företagsamhet. Omge dig av inspirationskällor och människor som kan mer än du, men var noga med att beslut och tankegångar kommer ifrån dig. Det är du som företagare som skapar företagets själ. Du kommer också märka att företagets själ genomsyrar precis allt! EvaLisa: Stå stark i tilliten till att Reiki drar och magnetiserar kunder. Ta hjälp av andra Reikiutövare som redan startat företag och hör efter om tips och råd på olika tillvägagångssätt. Var ska man marknadsföra sig och var finns kunderna? Det viktigaste är att marknadsföringen sker på ett trovärdigt sätt som är i samma kärleksfulla anda som läran. Lev helt enkelt som du vill lära ut. Tala aldrig illa om någon annan Reikiutövare för att höja dig själv. Har du mer kunskap, dela hellre med dig av den, villkorslöst. Det ger mångfalt tillbaka. Värdesätt dig själv när du sätter ditt pris. OM du värdesätter dig själv ja då gör alla andra det också. Maria: Om en annan företagare nu skulle vilja ha ett råd från mig så får det vara - ta bara emot råd som känns bra. Lyssna på din egen inre röst och visdom, på din passion och dina innersta drömmar. Var den förändring du vill se i världen Text: Evelina Qvarfort Många berättar hur världen är! Samhället är si och så. Människor från andra länder är så. Värderingarna ger oss trygghet eftersom de ger oss riktlinjer över hur vi ska tolka våra sinnesintryck. Vetskap ger en säkerhet, riktlinjer för hur vi ska agera och vilket utfall våra handlingar får. Vår kropp och vårt sinne uppskattar rutiner. Alla våra muskler uppskattar vanor. Genom att upprepa samma rörelsemönster som tidigare använder muskeln mindre energi. Så fort vi utsätter kroppen för en annorlunda rörelse protesterar den genom mentalt motstånd, klumpighet och även träningsvärk. Det är behagligt att vakna varje morgon och veta vilken slags frukost vi ska äta eller vilket innehåll dagen kommer att innehålla. Väldigt få personer skulle uppskatta att återuppfinna hjulet varje dag. Men absolut trygghet är inte heller något mål i sig. Hyresvärlden Janne berättar att en tom lokal faktiskt slits mer än en lokal där någon håller till. En muskel som inte används förtvinar. En relation utan kontinuerlig input kommer förr eller senare att dö ut. Inte ens effekten av en Reikibehandling varar för evigt. Någonting nytt behöver ständigt komma till. Vad skulle hända om vi såg samhället som det samhälle som varit istället för det samhälle som är? Det har tillkommit av en viktig anledning, och fyllt sitt syfte. Vår uppgift är att skapa framtiden, den framtid som vi vill ha. När vi ler sprider sig vår glädje. När vi är närvarande i stunden ser vi människor för vem de är, vilket är en av de mest bekräftande handlingarna en människa kan göra. När vi sprider helande inspirerar vi människor genom att visa att det finns en hopp. Det går att få ett kärleksfullare och friskare liv. Vår närvaro är viktig. VI är del av samhället. Våra handlingar är del av samhällets handlingar. Och när vi förändras då förändras världen med oss. Mahatma Gandhi sa: Var den förändring du vill se i världen. Vi har haft en stor man hos oss. Han har visat oss vägen. Nu är det vår tur. Nu är det vi som ska börja gå

9 Det sägs att ord utgör 10 % av vår kommunikation. 90 % av vår kommunikation består av ord- lös kommunikation som exempelvis kroppsspråk* (och även energier, redaktörs anmärkning). Henrik Fexeus Reiki och kommunikation Text: Sofie Johansson Annergren Definitionen på kommunikation finns det många och ingen vet väl med säkerhet vad som är den korrekta definitionen. Vad är kommunikation? Det är ett subtilt samspel mellan en eller flera parter. Där alla bör känna sig viktiga, hörda och bekräftade Kommunikation är oerhört svårt och det är mycket lätt att bli missuppfattad och budskapet blir misstolkat. Kommunikation är något som ständigt kräver att det arbetas på som exempelvis en partner, en arbetsplats och eller en annan publik arena. Mycket förenklat och nedbrutet kräver god kommunikation som också är Reikiförbundets följande : Ärlighet och respekt Öppenhet utan fördomar Engagemang och aktivt lyssnande Att alla får vara delaktiga och ingen känner sig utanför Framförallt förstå de ord som inte sägs. God kommunikation kan förbättra din livssituation väsentligt Hjärtligt, kärleksfullt och välmenande Vårt samhälle består i stor del i dagsläget av information/kommunikation. Det har i dagspress blivit kallat att vi har stigit in i informationssamhället. Information och kommunikation har lite olika innebörd, men det skulle hellre kallas att vi har klivit in i det goda kommunikationssamhället. Vi är nu i kommunikationens tidsålder, vilket även återspeglas i Reiki. Det kommer ställa krav på oss. Krav på att hålla god etik och krav på att hålla god kommunikation Det kommer sannerligen komma fördelar med det goda kommunikationssamhället. Rätt använt kan Reikiförbundet bättre nå sina medlemmar och förvalta deras förväntningar. Tydlighet är a och o för att få fram ett begripligt budskap Kommunikation är en utmaning men med lite eftertanke går det att förbättra och göra nytta på samtliga plan i ditt liv. Som Reikiterapeut arbetas det dagligen med att förstå det ordlösa språket i form av energier. Det medför att emellanåt måste det framföras förbättringsåtgärder på ett respektfullt men ändå ett glasklart sätt För att budskapet ska bli glasklara: Bör det vara tydligt, enkelt och gärna ett upprepat budskap Förankrat i form av frågor att budskapet har nått fram till mottagaren

10 Det finns många likheter mellan Reikins helande händer och Mindfulness medvetenhetstekniker. De två metoderna och spreds samtidigt över världen. Metoderna visar två vägar mot samma mål. Slump eller epokskifte? Likheter mellan Reiki och Mindfulness Text: Anna-Sofia Giese, utvecklingssamordnare Förenade Reikiförbundet Faktaruta Mindfullness Mindfulness handlar om att leva mer närvarande i nuet, och se saker och ting som de är. Det handlar om att finna ett sinnelag inom sig som präglas av kvaliteter som frid, acceptans, närvaro och icke-dömande. Det är inte en metod, utan snarare handlar det om ett förhållningssätt som följer med människor i livets olika arenor. Allt ifrån kognitiv beteendeterapi, meditation och filosofiska forum, till kurser som handlar om självkännedom, ledarskapsutveckling och konflikthantering har anammat dessa tankar. Mindfulness används i vardagssituationer, som att till exempel inte hänga upp sig på småsaker eller vad andra människor gör eller inte gör, känna sig uppriktigt nöjd medan man städar och tvättar och ta sig tid att lyssna och möta den människa man har framför sig. Mindfulness är en metod som används för att öka medvetenheten om det inre livet. Vilka tankar som ligger till grund för att skapa en viss upplevelse i livet. Terapeutiskt kan man arbeta med dålig självkänsla, relationsproblem, fobier, ångest, sorg, nedstämdhet, vilsenhet, stress, att förhålla sig till smärta och svåra sjukdomsdiagnoser. Meditation är en metod som ofta används i samband med att man tränar på att öka sin medvetna närvaro startade Jon Kabat-Zinn The Stress Reduction Clinik vid Unicersity of Massachusetts Medical Center för att systematiskt lära ut mindfulnessträning till kroppligt sjuka patienter. Han hade själv kommit i kontakt med buddhismen under -70 talet och lärt sig attmeditera. Under 70-talet, samma tidsperiod som Kabat-Zinn lärde sig meditera började Reikins västerländska moder Hawayo Takata initiera Reikimastrar. Vid samma period som Jon Kabat-Zinn skapade det medicinska centret gick Takata bort (1980) vilket medförde att de 22 stycken efterlämnade Reikimastrarna började den Reikispridning som resulterat till dagens Reiki. Reiki och Mindfulness verkar således ha uppstått och spridits samtidigt. Reikins grundare Mikao Usui sökte upplysning. Molekylärbiologen Jon Kabat-Zinn kom i kontakt med buddhismen och lärde sig meditera (vägen till upplysning). Mikao Usui skapade ett helande center. Jon Kabat-Zinn skapade ett meditationscenter. Det verkar onekligen som Mindfulness och Reiki är två tekniker som leder mot samma mål. Men de två teknikerna har spridits med stora skillnader. Reiki var en hemlig teknik. Inga symboler eller anteckningar fick finnas. Takata ville att Reikimastern enbart skulle ägna sig åt Reiki. Ett av kravet för att bli Reikimaster var, förutom de skyhöga deltagaravgifterna, att enbart ha Reiki som inkomstkälla. Jon Kabat-Zinn började I motsatt ände. Han ville sprida teknikerna för världen. Han tog bort känslan av religion och mystik, och framhöll tekniken hellre än ursprunget. Med hjälp av sin forskarbakgrund började han tidigt utvärdera meditation i vetenskapliga studier. Medan Reikin spreds till enstaka eldsjälar spreds mindfulnessteknikerna till grupper av etablerad sjukvårdspersonal, till terapeuter och högskoleutbildade. Är det en slump att så närbesläktade tekniker kom i ungefär liknande tid? Handlar det om en förberedelse inför upplysningen, Vattumannens tidsålder och Mayakalenderns slut.

11 Vilket är målet med Mindfulness? Att vara närvarande i nuet. Inte grubbla över det som varit, och inte oroa sig över det som kommer. Vad sker med hjälp av Reiki? Vi slappnar av för att kunna vara i nuet. Gamla smärtor helas och släpper taget. Vi blir fysiskt och mentalt starkare för att kunna leva livet fullt ut. Vad har Mindfulness och Reiki gemensamt? Både Mindfulness och Reiki är tekniker för att sprida avslappning och helande. Mindfulness är i dag ett etablerat begrepp som används av läkare, KBT-terapeuter, företagsledare och privatpersoner. I praktiken används Reiki av samma slags människor, men de är inte så frispråkiga eftersom det finns ett motstånd för att berätta att man arbetar med healing. Med Mindfulness övar utövaren på att slappna av. Med Reiki kommer avslappningen naturligt, spänningarna släpper av sig själv. Man kan alltså se Reiki som första steget till mindfulness. De två teknikerna kan ses som olika beskrivningar av samma fenomen. De kompletterar varandra och stärker varandra. Vilka är skillnaderna? Skillnaderna mellan Reiki och mindfulness ligger framförallt i dess form. Reiki anses vara en yrkesutbildning, Mindfulness är istället en teknik som kan läras ut av en Certifierad Minfulnesslärare. Reikiterapeuten är ofta egenföretagare (eller har verksamhet på hobbybasis). Den Certifierade Mindfulnessläraren arbetar med Mindfulness teknikerna under socialstyrelsen. De kan ha eget företag, men många använder sig av teknikerna även som landstingsanställda. Men visst är det läckert hur två olika vägar mot upplysning, sinnesfrid och helande har tagit olika form och sprids på olika sätt! Synkronicitet Varför de två teknikerna verkar ha uppstått samtidigt kan vi filosofera över. Vissa andliga lärare pratar om den energistegring som sker just nu som en förberedelsefas inför 2012 och upplysningens tid. Men egentligen är fenomenet att stora uppfinningar som skapas på flera olika plaster over världen samtidigt ingen nyhet. Många forskare har visar på upprepande synkronicitet i utvecklingen. Exempelvis utvecklade både Heinrich Goebel och Thomas Edison glödlampan på varsitt håll. De tekniska förutsättningarna gjorde visserligen att Edison fick bättre förutsättningar, men den största skillnaden mellan resultatet av de båda forskarnas bidrag till samhällsbyggnaden var att Edison var en skickligare marknadsförare vilket gjorde att han kunde dra större nytta av sin uppfinning. Forskare säger att det verkar som om glödlampan skulle göra entré och energin låg i luften! Det är därför olika personer fått liknande idéer ungefär samtidigt. Det kan därför vara värdefullt att uppleva att en god idé handlar lika mycket om företagande som idén själv i det långa loppet. Jon Kabat-Zinn (till höger) använde sig av sin forskarbakgrund när han spred upplysningstekniker till allmänheten. Hawayo Takata (till vänster) spred Reiki till eldsjälar vilka skulle föra fram Reiki med kärlek och rätt anda. Båda teknikerna har idag blivit spridda över hela världen eftersom de är omtyckta och bidragit till stort personlig utveckling

12 Är Reiki en teknik eller en yrkesutbildning? Utvecklingssamordnaren reflekterar Text:Anna-Sofia Giese Vilken Reikiutövare du än möter har alla samma längtan: att Reiki ska bli en del av vården. Vi är inte där än, trots att många sjuksköterskor initierats till Reikiutövare. Men det kan vara värdefullt att komma ihåg att vi redan påbörjat en integration av Reiki i det moderna samhället! Reikiinitierade finns i Ica-kassan, bakom disken på arbetsförmedlingen, i forskningssammanhang och inom psykiatrin. Reikienergi flödar på dagis, i verkstäder och genom många massörers händer. Eftersom det inte finns någon förteckning över alla personer som mottagit en Reikiinitiering finns det inte heller någon specifik data över hur många personer som kan Reiki. Men det handlar om väldigt många personer. Om en av hundra kan Reiki har vi individer i Sverige som kan Reiki. Förenade Reikiförbundet i Sverige bildades av Gun Moss Bjerling i en önskan att sammanföra alla Reikiutövare i Sverige. Idag ställs vi inför nya funderingar. För att kunna integrera Reiki i vården behövs samhällspråk och klara riktlinjer över hur Reiki kan användas. Vi vill bli ett yrkesförbund som är en samhällskraft att räkna med! Idag ställer andra alternativterapeuter sig frågande till hur man kan bli terapeut efter bara två dagars utbildning. Andra terapeututbildningar är årslånga, om inte ännu längre. Frågan har ställt huruvida man kanske skulle integrera fler moment i en Reikiutbildning, såsom basmedicin, bemötande, etik, pedagogik och företagsekonomi och därmed göra utbildningen rikare på kunskap, samtidigt som utbildningen får högre status i samhället. Och detta är en god tanke. OM Reikin enbart varit en yrkesutbildning så hade detta varit en utmärkt lösning. Men de allra flesta som går en Reikiutbildning har inte en tanke på att bli företagare och terapeuter. Istället går de utbildning för sin egen utveckling. Skulle Reikiutbildningen vara årslång skulle vi tappa många av de personer som inte är intresserade av alla pedagogiska moment av utbildningen. En av fördelarna med en Reikiutbildning är att utbildningen är kort! De allra flesta har både råd och tid för att gå en utbildning. En kort utbildning gör att Reiki sprids till fler. Och det är ju där vi vill ha Reiki! I så många händer som möjligt! Samtidigt finns det ett enormt behov av att utveckla våra Reikiterapeuter ytterligare! Naturligtvis ska en Reikiterapeut få samma erkännande som en akupunktör eller massör! Basmedicin är en bra grund, liksom samtalspedagogik och företagsekonomi. Många andra yrkesutbildningar har krav på årsvis vidareutbildning så att kompetensnivån hela tiden stärks. Detta är naturligtvis väldigt intressant även för oss i Förenade Reikiförbundet. Tänk vad som skulle kunna ske när vi i Förenade Reikiförbundet tillhandahåller samhällsledande utbildningar, har de bästa terapeuterna under sina vingar, är en god samhällskanal till Reiki och dessutom kan rekommendera skickliga terapeuter via hemsida och forum.

13 Så, vad skulle hända om vi börjar se Reikitekniken för sig och terapeutskapet för sig? Alltså att tekniken sprids av alla, men att det finns möjlighet att bli certifierad Reikimaster med stor kompetens i många områden. Tanken är stor och omvälvande. Plötsligt öppnar vi upp dörrarna för psykologer att skicka Reiki till sina kunder under behandling, för advokater att skicka Reiki till situationer och konflikter och för förskollärare att jorda barnen med Reiki. Genom att se Reiki som en teknik, hellre än en yrkesutbildning, är det enklare att sprida energierna och skapa utbildningar som ligger på individanpassad nivå. Dessutom är denna omvandling inte något nytt... Det är så det i praktiken ser ut idag! Nästan 95 % av alla som lär sig Reiki går utbildning eftersom de vill arbeta med sig själv och sina nära och kära... De som vill bli terapeuter kompletterar ofta sin Reikimasterutbildning med andra utbildningar för att höja sin kompetens och få ny kunskap. Varför ska man då välja att skilja mellan Reiki som teknik och som yrkesroll? Jo, detta är för att kunna vidareutbilda de som vill bli terapeuter och låta utbildningarna vara kvar för de som enbart vill arbeta med tekniken. Genom att vidareutbilda våra terapeuter kommer Reiki att få en högre status i samhället. En högre status ger mer pondus vilket gör att fler vågar prova Reiki. I Förenade Reikiförbundet vill vi alltså möjliggöra för mer utbildning för terapeuterna så att vi känner att vi får ännu mer kött på benen och blir ännu skickligare i vår yrkesroll. Vi vill att varje terapeut ska känna att de får stöd och hjälp i sitt företagande, samtidigt som de utvecklas och blir skickligare och skickligare. Detta gör vi samtidigt som vi enklare sprider Reikin in i alla samhällets grundpelare, dit där energin hör hemma! Erbjuder kurs i Angelic reiki LÄNGTAR DU EFTER MER ANDLIG UTVECKLING DÅ ÄR DETTA NÅGOT FÖR DIG. Kurs i Luleå oktober, Norrköping november 2010 En workshop i Angelic Reiki kommer att ge dig den perfekta gåvan. Det kan vara att stödja ditt egna personliga helande och din andliga resa. Det kan vara att öppna upp gåvor och andliga färdigheter. Det kan avslöja ditt livs syfte. Det kanske förändrar ditt liv totalt. Det kommer att förändra ditt DNA, dina celler och molekyler och aktivera din ljuskropp. Angelic reiki är en av de renaste och kraftfullaste reikiinitieringar som finns. Grundare: Kevin och Christine Core, kanaliserade från Archangel Metatron. För information: Liliann kommer gärna och håller kurs på andra orter, minst 4 personer krävs. Pris kr/per person Boka din kurs hos Liliann på: eller Norrköpings Reikicentrum Kungsgatan 3, Norrköping och

14 Sättet som jag och Kathryn har knutits samman av andevärlden är nästan som en saga. Jag kan ju berätta den för dig.. Skicka din mirakelhistoria till: Strax efter att jag släppt boken så skickade jag över några exemplar till min dotter i USA. Hon bor i Charleston i South Carolina men besöker pga sitt arbete en stad som heter Ashville och ligger i indianreservatet i North Carlolina. Där fanns tre stenbutiker som hon gick runt och visade min bok till. En av butikerna behöll ett exemplar för påseende. Jag har mailat dem men tyvärr aldrig fått svar. Men hur som helst strax efter var Kathryn och hennes man på besök i Ashville och gick in i en av stenbutikerna för att söka efter stenar eftersom hennes man utöver att han är tandläkare gör helt underbara ringar med stenar i. Kathryn fick syn på min bok och blev helförälskad. Eftersom butiken hade satt ett pris på över 100 USD ansåg hennes man att det var lite väl mycket pengar för en bok. trots att den var jättefin bok. Men Kathryn hade blivit så förälskad i boken att hon smet tillbaka till butiken under deras besök i Ashville och köpte boken och släpade hem den i hemlighet. I höstas var det så dags att öppna Seeking & Indigo som är ett Wellness-spirituallt center i centrala Charleston. De behövde hjälp med att göra loggan och frågade ett antal grafiska designers om hjälp. En av dess var min dotters ena bästa väninna Anne. När Anne kom på besök hos Kathryn låg min bok på hennes bord. Hon gjorde naturligtvis stora ögon och berättade att det var hennes väninnas mamma som var författaren. Detta var i höstas och jag och Kathryn har mailat lite fram och tillbaka sedan dess. Nu i vår öppnades möjligheten att besöka Charleston tack vara min dotter jobbat extra och bjöd mig på resan. Visst är Herrens vägar outgrundliga och fantastiska. Vad som mer ska komma ur detta vet jag inte ännu men jag knöt flera underbara kontakter. Förhoppningsvis blir det fler resor för mig och samarbete över Atlanten. Marie Nilsson Vackraste symbolen av dom alla Vid vandringar i skogen har jag lagt märke till hur myrorna snyggar till och håller rent. Resterna efter en gnagare städas bort på någon dag. Jag reflekterade över att där vi bodde tidigare, i ett villakvarter, kunde jag se att liknande processer ta betydligt längre tid, just på grund av att myrstackarna successivt hade rensats bort från området. I vår iver att skapa våra moderna smidiga liv, hade vi rensat bort vårt naturliga biologiska städsystem som myrorna utgör. När det regnat kraftigt går det utmärkt att gå på skogstigarna som absorberar vattnet, samtidigt som gatorna i stan blir översvämmade. Med teknik skapar vi ibland obalans i tillvaron. På samma sätt ser jag att vår intellektuella förmåga kan orsaka obalanser. Tankar är utmärkta för att lösa mänskliga problemställningar, hjälpa oss uppfinna saker, och resa till månen. Men när vi använder tankar för att förstå vem vi är blir det tokigt. Vem vi är kan inte förstås intellektuellt. Det är omöjligt att förstå oändlighet. Livet är evigt, och alltid mer än det som tankar kan förstå. Inse att du i din skepnad utgör en symbol för livet, den vackraste symbolen av dom alla. Peter Larsson,

15 Jag har gått Reiki I och Reiki II för ett par år sedan. Från början använde jag Reiki flitigt, men det har mer och mer fallit bort. Framförallt tycker jag Reiki är så komplicerat! Varför finns det så många regler och ritualer gällande Reiki?! Undrande Hej Undrande. Du är knappast ensam i dina funderingar. Det finns ett stort behov av Reikiutövare att återgå till enklare vanor och till Reikins enkla ursprung. Det är mest troligt därför som Jikidenreiki blivit så omtyckt. Reiki är i grund och botten en otroligt enkel healingform. Eftersom Reiki ges genom en isolerad kanal ger man Reikienergi och inte sin egen energi. I många helande tekniker ingår år av förberedelser där jordning, en renad kropp och ett starkt fokus är grundpelare för att inte dränera sig själv under energiöverföringsprocessen. Med Reiki lägger dina händer vad du vill och healingen startar av sig själv och går dit den behövs som mest. Den skyddade kanalen gör att du kan ge oerhörda mängder energi, samtidigt som din egen kropp läks och smärtor frigörs. Enklare kan det inte bli! I samhället finns ett stort behov av bevis och effektivitet. Många har därför valt att fördjupa sig i vissa helande moment. Genom vissa symboler kan viss energi riktas, genom att utföra en viss ritual kan vissa delar stärkas. Men denna specialisering behövs egentligen inte, eftersom healingen ändå går dit den behövs som mest. Enkelhet är ingångsnyckeln. Varför ska man inte kunna behandla hela kroppen eftersom det är så skönt, utan enbart där man har ont? Många lärare lär även ut en övertydlighet i utövandet för att eleverna ska känna sig trygga i arbetsformen, ungefär som att skolelever lär sig liggande stolen och ursprunget till kort matematik för att förstå division. När eleverna förstår tillvägagångssättet kan de förkorta ned processen. Mitt tips till dig är därför att använda Reiki på det sätt du trivs med. Regler är till för att göra det enkelt, men överensstämmer reglernas enkelhet inte med din så behöver du inte dem. Sträva efter att ha kul i Reikianvändandet! Skicka gärna in ditt tips till användning till tidningen! Lycka till! Anna-Sofia Giese, utvecklingssamordare.

16 Butiker med blädderexemplar av Reikitidningen Ametistgrottan Hjalmarbrantingsg. 7 Tel: Göteborg Amuletten Storgatan 35 Tel: Sollefteå Artic Gem Nygatan 63 Tel: Skellefteå Bokhandeln Sök & Finn S:a Förstadsgatan 19 Tel: Malmö Böcker & Ting Östra Storgatan 32 Tel: Kristianstad Eldopalen AB Västra Torggatan 16 Tel: Karlstad Indah Import Renmarkstorget 12 A Tel: Umeå Stengården Södra Kyrkogatan 44 Borås Yogacenter Livs- Energi Bagaregatan 58 Tel: Nyköping Änglar o Sånt Karmgatan 5 Tel: Karlstad Vill du synas i tidningen? Alla (ickemedlemmar betalar dock det dubbla annonseringspriset) är välkomna att annonsera i tidningen! Varken reklamskatt eller moms tillkommer eftersom det är en föreningstidning. Bilder bör vara högupplösta (ca 300 dpi) och sparade som EPS eller JPG. Vid annons producerad i Word, bifoga teckensnitt samt bild. Vi kan hjälpa till med mindre justeringar/ reproarbeten av annonser. För mer omfattande bearbetning tillkommer 400 kr/tim.. Maila annonsen till: Annonspriser Annonsera 3 nr i rad, få 25 % rabatt Storlek (mm) Helsida (195 * 265) 1/2 sida stående (95*265) 1/2 sida liggande (195*130) 1/4 liggande (195*63) 1/4 stående (95*130) 1/8 (95*63) Om du inte kan bli kung, bli en helare Svart/vitt 1400 kr 800 kr 800 kr 480 kr 480 kr 300 kr Gammalt singalesikt ordspråk Färg 2800 kr 1600 kr 1600 kr 960 kr 960 kr 600 kr Vill du synas här? Maila RABATTKODER FINNS PÅ HEMSIDAN NÄR DU ÄR INLOGGAD Medlemsrabatter Litteratur & kursmaterial Secourong Förlag 15 % rabatt på ord. pris (återförsäljare 5%) Tel/fax: Kobackav Äspered Musik & Cd-skivor Fønix Musik 10% rabatt med förbundets rabattkod Behandlingsbänkar Optand Massagebänkar 10 % rabatt Tel: Gammelboningsv Jädraås Svenska Massageteamet 20 % rabatt på 70 cm bänkar Döbelnsgatan 113c Borås Kurser Sinnlig Kunskap wwww.sinnligkunskap.se 10 % rabatt på distanskurser över 1000 kr, dock ej Reiki Svenska Massageteamet 500 kr rabatt på massagekurser Döbelnsgatan 113c Borås Logi & turism Edens Garden Bed & Breakfast and Tourist Activities 10 % rabatt Tel: Hällsjö Skultuna Reconnective Healing Barbro Forneus 10 % på healing Tel: Wiks gård, Uppsala

17 Så här använder jag Reiki Väldigt många har Reiki i sina händer. Väldigt många glömmer också bort sin Reiki när någonting oförutsett händer. Som en påminnelse och som inspiration, berätta hur just du använder Reiki! Maila till: Reiki när jag skriver När jag ska skriva rapport, reportage eller annan litteratur brukar jag alltid starta en distans via mina ben. Jag brukar skriva med ena handen på tangentbordet medans den andra handen är på mina ben. Fördelen med att använda Reiki på det här sättet är att orden verkligen flödar ur mig.. Ord formar sig i mitt huvud och det bara att skriva. Det som vanligtvis kan ta flera timmar att skriva kan förkortas och gå på en halvtimme. Det blir oftast vackra och inspirerande texter. Reiki vid väntetid Reiki är en av de få behandlingsformer där det går att helkroppsbehandla sig själv. Exempel massage går det inte i samma omfattning att helkroppsbehandla sig själv. Vid väntetid exempelvis stillastående bilköer, tandläkarbesök, frisören och mycket annat går det att passa på med en välbehövlig Reikistund. Koppla upp en distans via benen (i ett väntrum ser det fullt naturligt att ha händerna på benen. Det vill säga om man önskar hålla sin Reikistund privat). I bilen går det att ha en hand på ratten medans den andra är på benen i en bilkö. Du får en underbar välbehövlig stund istället för en lång väntan. Det är inspirerande! Pröva gärna själv och se om du får fantastiska texter som resultat. Skicka gärna in dina texter till tidningen! Sofie Johansson Annergren Det finns inga begränsningar hur du kan använda Reiki! Använd din fantasi och njut av din Reikistund. Sofie Johansson Annergren TackReiki Reiki är den vackraste gåva jag någonsin kan ge, därför ger jag Reiki som tack Jag skickar tackreiki till mina skyddsänglar, till Gud, till livet, till Moder Natur, till mina vänner, till alla som gett mig livsinsikter, till alla mina hjälpare Och till mig själv förstås... Tack

18 Som medlem får du möjlighet att hålla dig à jour inom Reikiområdet ett forum för frågor och diskussioner gällande Reiki förmedla dina upplevelser/åsikter broschyr med råd och tips vid praktikstart fyra medlemstidningar om året förmånligt pris på ansvarsförsäkring möjlighet att ansluta dig till FriskvårdsChecken annonsera gratis om dina Reikiträffar (hemsida och tidning) annonsera för 500kr/år om dina kurser (hemsida och tidning) tillgång till presentationsmaterial, dokumentationsblanketter, kursplaner, utvärdering m.m. använda förbundets logotyp vid marknadsföring av Reiki reducerat pris på evenemang som förbundet anordnar reducerat pris på förbundets monterplatser på hälsomässor 50% rabatt på annonser i medlemstidningen Rabatt hos flera företag. Aktuella medlemsrabatter hittar du på sida 16. Lokalavdelningar Reikin växer och stärks av samarbete. Därför har vi gjort det enkelt för medlemmar att starta lokalavdelningar. Det kan vara lokala avdelningar eller avdelningar med speciell inriktning. På hemsidan finns en ansökningsblankett som fylls i och skickas till ordföranden. Aktiva lokalavdelningar hittar du på sida 18. Andra Reikiföreningar... kan ansluta sig för samma avgift som en betalande medlem. En förening har samma förmåner och förpliktelser som en enskild medlem. Föreningen får visa upp sig på hemsidan och i medlemstidningen. När medlemmarna i andra Reikiföreningar ansluter sig till Reikiförbundet ansluter de sig enskilt, men eftersom de tillhör en annan Reikiförening får de 100 kr rabatt på medlemsavgiften. Medlemskap kan var och en få som: har Reiki I-utbildning ansluter sig till våra stadgar och etik Medlemsavgift kr Familjemedlem på samma adress (gemensamt brevutskick):50 kr Barn under 18 år: 0 kr Ungdomar år: 100 kr Medlem i annan Reikiförening: 100 kr rabatt mot uppvisande av medlemsbevis Plusmedlem När du betalat 500 kr till Reikiförbundets plusgiro för kursannonsering är du automatiskt plusmedlem. Du lägger själv in dina kurser på hemsidan. Maila även dina kursdatum till om du även vill ha datumen i tidningen. Vill du bli medlem i Förenade Reikiförbundet? Betala in 350 kr till pg , för medlemskap år 2010 Uppge namn, adress, telefonnummer Förenade Reikiförbundet i Sverige ett partipolitiskt och religöst obundet ideellt riksförbund som förenar Reikivänner och Reikiföreningar i Sverige Mål Att höja livsenergin i allt genom Reiki Syfte Verka för att sprida Reiki samt att utbyta erfarenheter och sprida kunskap inom området Förena alla Reikiutövare i Sverige Verka för och stödja bildandet av lokala nätverk Verka för att kvalitetssäkra Reikiutbildningar Verka för samarbete med: - andra Reiki- och healingorganisationer - myndigheter och andra organisationer - hälso- och sjukvården - komplementärmedicinen Reikiförbundets vägledande etik Fullständig kärlek är högsta målet. Vara ärlig och ha ett öppet och rent tankesätt. Ta personligt ansvar för sin livssituation och lita till sina inre resurser. Ha tillit till sin egen inre vägledning och både se positiva och negativa upplevelser som möjligheter till utveckling och erfarenhet. Respektera andras val i livet utan att döma eller skuldbelägga någon. Att alltid uppträda och bemöta klienten med kärlek, respekt och omtanke. Att iaktta tystnadsplikt i sin verksamhet som Reikiutövare. Att alltid uppmana klienten att uppsöka läkare om denne är i uppenbart behov av detta. Att aldrig uppmana klienten att avbryta pågående läkarvård och medicinering. Att känna till och respektera lagstiftningen som berör Reikihealing. Medlemstidningen Medlemstidningen består av medlemmarnas upplevelser, visioner och tips! Skicka gärna in din egen berättelse! Vi förbehåller oss rätten att redigera och/eller förkorta artiklarna. Materialet får inte heller strida emot Reikiförbundets vägledande etik. Skicka ditt material till tidningsredaktionen: Tidningen utkommer 4 ggr/år, i slutet av februari, juni, september, och november. Den skickas gratis till alla medlemmar, vilka också kan läsa och skriva ut tidningen från hemsidan. Tidningen finns som blädderexemplar hos föreningar och butiker listade på sida 14.

19 Annons

20 Lokalavdelningar Förenade Reikiförbundet i Gefle Kontaktperson: Gunilla Forsstrand Mail: Tel: Kassör: Annikki Niemi Sekreterare: Jeanette Bengtsson Ledamot: Eva Rosenberg Förenade Reikiförbundet i Göteborg Kontaktperson: Eva Lundgren Mail: Tel: Kassör: Helena Oscarsson Sekreterare: Magnus Lundgren Förenade Reikiförbundet i Kristianstad Kontakperson: Maria Johansson Tel: Kassör: Sofi Hedberg Sekreterare: Pia Skargren Förenade Reikiförbundet i Köping Kontaktperson: Rosita Larsson Mail: Tel: Kassör: Marianne Björk Sekreterare: Malin Westin Förenade Reikiförbundet i Norrköping Kontaktperson: Liliann Karlström Mail: Tel: Kassör: Elisabet Klavefors Sekreterare: Ywonne Jalvér Ledamot: Elisabet Brage Ledamot: Ywonne Edvardsson Suppleant: Birgitta Nilsson Lagerström Revisor: Bernt Nilsson Förenade Reikiförbundet i Sala webb: Kontaktperson: Jenny Lundin Mail: Tel: Kassör: Mandy de Jong Sekreterare: Kerstin Källebrink Mail: Förenade Reikiförbundet i Skillingaryd Kontaktperson: Teresia K Scher Mail: Tel: Kassör: Eva Blomqvist Sekreterare: Anne Lindkvist Vill du också starta en lokalavdelning på din ort? Det är mycket enkelt! Blankett finns på vår hemsida. Frågor? Kontakta ordföranden Reikiträffar Malmö Kontakt: Åsa Ahlström. 100 kr gång. Föranmälan på alla träffarna. Nacka: En gång/månad Kontakta Anette Björsund för tid och plats Norrköping, föreningen Reikiljus Kontakt: Rose-Marie Lundbäck September 9 kl 18:30-21:00 Oktober 14 kl 18:30-21:00 November 4 kl 18:30-21:00 December 2 kl 18:30-21:00 Nyköping Kontakt: Maria Susana Fernandez Oktober 13 kl. 18:00 Oktober 24 kl. 11:00 November 10 kl. 18:00 November 21 kl. 11:00 December 5 kl. 11:00 December 15 kl. 18:00 Stockholm Kontakt: Maria Nylow Sept 14 Okt 14 Nov 11 Dec 12 Uppsala kontakt Barbro Forneus Reiki I 29 augusti kl. 18 utomhus 20 september kl oktober kl. 19 Reiki II Repetitionskvällar Reiki Networkelever 6 oktober kl oktober kl. 19 Stor återträff Sv. Reikiföreningen 20 november Vill du synas här? Maila kursdatum, ort + dina kontaktuppgifter till: Uppgifterna finns även på vår hemsida. Att annonsera om Reikiträffar är en medlemsförmån och därmed gratis. Övriga Reikiutövare hittar du på KALLELSE Förenade Reikiförbundet i Sverige inbjuder härmed kontaktpersoner från samtliga lokalavdelningar att närvara vid styrelsemötet lördagen den 18:e september för att diskutera behov och önskemål gällande ombildning till yrkesförbund. Ordförande har varit i kontakt med samtliga inblandade. Frågor? Kontakta Gemensam distansreiki Klockan 21 till ca 21:20 Intern Reiki Den 1:a varje månad distansreiki till: Förenade Reikiförbundet i Sverige och dess medlemmars Reikiarbete. Global ReikiDen 15:e varje månad distansreiki: för att höja livsenergin i allt. (Eller ett valfritt globalt mål)

Förenade Reikiförbundet i Sverige

Förenade Reikiförbundet i Sverige Förenade Reikiförbundet i Sverige Medlemstidning Nr 2 juni 2010 Pris: 50 kr Årsmötet 2010 En förening i utveckling Tillbakablick Chiyoko Yamaguchis första Reiju Kristallnytt Stenspalt i tidningen Annons

Läs mer

för avancerad självkännedom

för avancerad självkännedom M U L L I N G S T O R P KURSGÅRD AB för avancerad självkännedom Otto Runmark Mullingstorps ledning Jag tycker det är viktigt att ett sådant här ställe finns där människor ges en möjlighet att kunna växa

Läs mer

Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs

Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs Välkommen till Anna-Lenas Lilla kanaliseringskurs Välommen till en helt ny värld, där bara din fantasi sätter gränser för vad du kommer att uppleva! Du kan göra övningarna i ordnin eller någon du känner

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok Förord Innehåll 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Förord Utvecklande för brukarrörelsen Anita Rinman Vi vill att människor ska växa och komma vidare Anna-Lena

Läs mer

TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan 8, 9 och 10.

TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan 8, 9 och 10. BRÖSTCANCERFÖRENINGARNAS RIKSORGANISATION TEMA KRONISK BRÖSTCANCER TILLBAKA PÅ JOBBET Cheferna stod bakom Monica i kampen mot bröstcancern. Deras stöd hjälpte mig tillbaka, säger hon. Läs mer på sidan

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Personligt ombud. Erfarenheter från arbete med psykiskt funktionshindrade personer i Västra Götaland

Personligt ombud. Erfarenheter från arbete med psykiskt funktionshindrade personer i Västra Götaland Personligt ombud Erfarenheter från arbete med psykiskt funktionshindrade personer i Västra Götaland FoU i Väst och författarna Första upplagan juni 2005 Layout: Infogruppen GR Tryckeri: Elanders Infologistics

Läs mer

Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling

Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling Insightguide Series Tipsbok för motivation, glädje och egen utveckling Tips, idéer och verktyg för motivation, mening och glädje i vardagen Tipsbok Insightguide SERIES Mer motivation, mening och glädje

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Familjehemmet. Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna. och fler intressanta artiklar

Familjehemmet. Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna. och fler intressanta artiklar Familjehemmet En tidning för och om familjevård Årgång 32 Nr 1 april 2014 Mamma/barn i familjehem Vill du ha hjälp? Nej tack, gärna och fler intressanta artiklar I detta nummer Nr 1 2014 Mamma/barn i familjehem...

Läs mer

En tidning för och om familjevård Årgång 28 Nr 2 juni 2010

En tidning för och om familjevård Årgång 28 Nr 2 juni 2010 Familjehemmet En tidning för och om familjevård Årgång 28 Nr 2 juni 2010 SkolFam familjehemsplacerade barn och deras skolgång Att få och vara kontaktfamilj Människor, möten och metoder och fler intressanta

Läs mer

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Framtidens ÄLDREOMSORG SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Vad innebär det i praktiken? ETT GEMENSAMT FLÖDE GYNNAR ALLA Om samverkan mellan kommun och landsting LÄRANDE ORGANISATION Därför gynnas vård och omsorg

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se Hanna Jonsson Skribent: Hanna Jonsson Projektledare & redaktör: Johan Welander, LSU Layout: Gillbring Grafisk Design Illustrationer: Torgeir Husby Korr: Helena Lindh Omslagsidé: Torgeir Husby Omslagsfoto:

Läs mer

Välkommen! resursglasögon. Din röst är viktig var med och bidra! Kort om lösningsfokus. Experiment med resursglasögonen

Välkommen! resursglasögon. Din röst är viktig var med och bidra! Kort om lösningsfokus. Experiment med resursglasögonen attention Välkommen! Lösningsfokus är en viktig del i vårt sätt att arbeta inom Attention. Inte minst i våra projekt. Denna inlaga i tidningen Attention ges ut genom Fri-projektet* där lösningsfokus har

Läs mer

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

BPG. Vara en egen guide. Innan du väljer att gå in I en strid, var säker på att du tror på dess syfte.

BPG. Vara en egen guide. Innan du väljer att gå in I en strid, var säker på att du tror på dess syfte. BPG... 3 Bakgrund... 8 Insidan... 11 Utsidan... 16 Omgivningen... 20 Resultatet... 22 Tack till alla jättar... 24 BPG från början... 30 Verkligheten i huset... 35 Familjen... 41 Arbete... 45 Hjärna och

Läs mer

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal 3:2010 Tidningen för dig som är medlem i RBU RBU:s årsrapport har tillgänglighet i fokus NY DESIGN! Forskning vill visa hur män osynliggörs Johan får ingen sysselsättning Den nationella handlingsplanen

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

attention ung Vad är en hemmasittare? TEMA medlemstidning för Riksförbundet Attention nr 3 2013

attention ung Vad är en hemmasittare? TEMA medlemstidning för Riksförbundet Attention nr 3 2013 attention medlemstidning för Riksförbundet Attention nr 3 2013 TEMA attention ung 23-åriga Victor: "När jag fotar kan jag vara mig själv" 25-åriga Jennifer: "Att vara hockeytränare är det roligaste jag

Läs mer

Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått?

Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått? Nummer 2, juni 2008 Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått? Ur tidning 2/2003 Det kom ett brev Projekt Empowerment var ett projekt under Riksföreningen Autism

Läs mer

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten

10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten NYHETER FRÅN VIVIDA ASSISTANS NR 1 2014 Att åka hoj var mitt kall Livet efter olyckan möt Robert 10 år med Vivida Maria har varit kund sedan starten INLEDNINGSVIS FREDRIC KÄLL, VD VIVIDA ASSISTANS Från

Läs mer

RTP-S. Glögg och Galapagos på RTP-S sid 3 Påverka din livskvalitet Mindfulness sid 4 Väck glömda muskler Feldenkrais sid 6. Nr 1.

RTP-S. Glögg och Galapagos på RTP-S sid 3 Påverka din livskvalitet Mindfulness sid 4 Väck glömda muskler Feldenkrais sid 6. Nr 1. RTP-S Nr 1. 2008 FÖR TRAFIK-, OLYCKSFALLS- OCH POLIOSKADADE I STOCKHOLMS LÄN Glögg och Galapagos på RTP-S sid 3 Påverka din livskvalitet Mindfulness sid 4 Väck glömda muskler Feldenkrais sid 6 Innehåll

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång Ny utbildning: Dansinstruktör Latin Jam! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014 Hej Fötter! Massagestudio med framgång SuJok koreansk handakupunktur Vad krävs av en duktig PT? Känslornas

Läs mer

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger.

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Fakta om TSC Tuberös Skleros Complex (TSC) är en genetisk sjukdom

Läs mer

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap Nummer 1, mars 2009 Föräldraskap Det kom ett brev Hur ska föreningens arbete se ut framöver för att främja deltagande och inflytande för vuxna medlemmar med autism/aspergers syndrom? Riksföreningen Autisms

Läs mer