Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium"

Transkript

1 Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium Upprättat VT 2012

2 Inledning Demokratiska värderingar ska utgöra grunden för all verksamhet på gymnasiet. Skolans miljö ska vara trygg och alla elever ska behandlas likvärdigt. Skolan ska därför bedriva ett aktivt arbete för att förhindra och motverka alla former av kränkande behandling. Det är en lagstadgad rättighet för elever att inte bli diskriminerade eller kränkta. Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principer om alla människors lika värde. Det är mycket viktigt att personalen på skolan agerar mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Diskrimineringslag (2008:567) Lagen trädde i kraft 1 januari 2009 och har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett: kön, etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionshinder sexuell läggning ålder Skollagen 1 Kap. 2 Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan främja jämställdhet mellan könen samt aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. Läroplanen (Gy 11) Grundläggande värden: Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta, är de värden som skolan skall gestalta och förmedla. Barn och utbildningsförvaltningens övergripande mål för likabehandling Alla barn/elever i Hylte kommun ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Alla barn/elever oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder behandlas och bemöts med respekt och värdighet av alla barn/elever och anställda i Hylte kommun. Diskriminering och trakasserier ska inte förekoma. Barn/elever, förälder/vårdnadshavare och anställda har god kännedom om Diskrimineringslagen och handläggningsordningen vid anmälan. Ett förebyggande arbete bedrivs kontinuerligt för att aktivt främja likabehandling av barn/elever oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

3 Varje verksamhet utarbetar en handlingsplan för det inre arbetet med plan mot kränkande behandling. Vad är kränkande behandling I skollagen och läroplanen används begreppet kränkande behandling som ett samlingsnamn för olika former av kränkningar. Kränkningar kan vara: Fysiska (t ex att bli utsatt för slag och knuffar). Verbala (t ex att bli hotad, att bli kallad hora eller bög). Psykosociala (t ex att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning, bli förlöjligad). Text eller bilder (t ex klotter, brev och lappar, facebook, etc. e-post, SMS eller MMS). Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck och kan ha sin grund i felaktiga värderingar avseende kön, socioekonomisk bakgrund, etnicitet, sexuell läggning och funktionshinder. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiskt och återkommande. En viktig utgångspunkt är att den som upplever att hon eller han har blivit kränkt alltid måste tas på allvar. Typer av kränkande behandling Diskriminering Diskriminering är en övergripande term för kränkande behandling av individer eller grupper av individer på grunder som kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder eller ålder. Mobbning Definitionen på mobbning är att en person blivit utsatt för kränkningar vid upprepade tillfällen. Det råder en obalans i makt mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbning. Trakasserier Ett uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Rasism En föreställning om att den egna folkgruppen är överlägsen andra. Uppfattningen bygger på tanken om att det finns biologiska skillnader mellan folkgrupper. Homofobi Homofobi avser motvilja mot eller förakt för homo-, bi- eller transsexuella personer. Främlingsfientlighet Motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga olikheter Åtgärder vid kränkande behandling Känner en elev sig utsatt för någon form av kränkande behandling eller om eleven känner till/misstänker att någon annan utsätts för kränkande behandling bör eleven kontakta sin klassföreståndare/mentor, elevhälsan eller den rektor som ansvarar för elevens program. Känner en elev sig utsatt för kränkande behandling av någon i personalen bör eleven kontakta någon i skolledningen eller någon i elevhälsan direkt.

4 Personal som observerar eller får signal om kränkning ska alltid ingripa och så fort som möjligt kartlägga vad som hänt genom samtal med de inblandade. Akuta händelser rapporteras omgående till skolledning eller elevhälsan. Berörd rektor ansvarar för samtal och utredning med de inblandade och dokumentation av händelsen. I samråd med omyndig elev kontaktas vårdnadshavare till de inblandade. Om det rör sig om en allvarligare eller upprepad förseelse kontaktas omyndig elevs vårdnadshavare inom 24 timmar. Uppföljning sker tills bedömningen är gjord att kränkningen har upphört. Elevhälsan finns till förfogande för de inblandade om eleverna önskar det. Vid behov kallar rektor till elevvårdskonferens som kan upprätta åtgärdsprogram för respektive inblandade. Rektor kan besluta om att ge skriftlig varning. Rektor får även tillfälligt stänga av en elev från undervisningen enligt gymnasieförordningen 6 kap Utredning av kränkning Elevvårdsteamet ansvarar för att arbetet dokumenteras. Utredningen ska alltid ske med all hänsyn till den utsatte och övriga inblandade. Beakta sekretess och tystnadsplikt. Använd de förtryckta blanketterna. Blanketterna är: 1. Utredning om kränkande behandling 2. Åtgärdsprogram vid kränkande behandling 3. Uppföljning av åtgärdsprogram vid kränkande behandling Åtgärder vid våld och hot om våld Alla som vistas på Vildmarksgymnasiet har skyldighet att förebygga och förhindra hot och våld. Om och när hot och våld trots allt förekommer ska det bemötas snabbt och kraftfullt. Följande tjänar som vägledning för hur skolan ska handla: Offer tas om hand. Rektor, elevhälsan, mentor och anhöriga kontaktas. Någon följermed den/de drabbade om läkare/sjukhus behöver uppsökas. Professionell samtalshjälp erbjuds vid behov. Förövare tas om hand. Rektor, elevhälsan, mentor och vårdnadshavare kontaktas. Polis tillkallas om det finns misstanke om brott eller av annat angeläget skäl. Händelsen polisanmäls av rektor. Blanketten utredning om kränkande behandling fylls i och lämnas till ansvarig rektor. Rektor tar ställning till disciplinära åtgärder enligt gymnasieförordningen. Skyddsombud, elevhälsan och annan berörd personal informeras. I normalfallet förs samtal med offer och förövares klass, mentorer, undervisande lärare, programgrupp tillsammans med rektor och elevhälsan. Skolledningen och den/de drabbade samråder om att hålla extra personal- och elevinformation. När elever är inblandade hålls EVK. Händelsen och hela utredningsprocessen dokumenteras och följs upp under berörd rektors ansvar. Vårt förebyggande arbete läsåret 2011/2012 Aktuell likabehandlingsplan ska alltid finnas på gymnasiets hemsida.

5 Vid introduktion av nya elever, nyanställd personal och vid föräldramöten ansvarar rektor för att information lämnas om gällande ordningsregler och plan mot kränkande behandling. Rektor aktualiserar årligen kränkande behandlingsplanen med all personal vid APT. Klassföreståndare/mentor diskuterar plan mot kränkande behandling med eleverna på klassråd minst en gång per läsår, efter uppmaning av rektor. Klassens synpunkter antecknas av elevskyddsombud, om sådan finns i klassen, eller återkopplas av läraren till rektor. Elevvårdsteamet med kurator, skolsköterska, rektorer och studie- och yrkesvägledare samarbetar om enskilda elevers totala studiesituation. Skyddsombud och elevskyddsombud granskar den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Personalen arbetar aktivt med normer och värden i undervisningen. Läroplanens värdegrund, skolans arbetsplan (normer och värden) och ordningsregler diskuteras på klassråd, efter uppmaning av rektor. Klassens synpunkter antecknas av sekreteraren för mötet och återkopplas till rektor. Klassföreståndare/mentorer är uppmärksamma på kamratrelationerna i klassen och diskuterar trivsel och förhållningssätt med eleverna. Elevenkät om bl a upplevelsen av skolklimatet genomförs årligen med elever i åk 2. Eleven har ett stort ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö och till goda relationer med både personal och andra elever. Eleven ska ta del av skolans värdegrund och handla utifrån den. Som elev på skolan förutsätts man respektera andra och visa hänsyn och gott omdöme. En antimobbningsgrupp ska starta bestående av elevrepresentanter på skolan, syftet är att med extra ögon och öron i verksamheten kunna upptäcka kränkningar som annars kan vara svåra att upptäcka. Gruppen leds av kurator och rektor. På någon kompetensutvecklingsdag i juni alt aug. arbetar personalen med case kring kränkande behandling. Våra metoder för att upptäcka kränkande behandling I samband med överlämnandet från grundskolan får elevvårdsteamet och klassföreståndare/mentor en muntlig redogörelse om det finns särskilda förhållanden kring en elev. Efter överlämning informerar skolsköterska eller speciallärare alla berörda lärare om en elev har särskilda behov. Elevhälsan har hälsosamtal med alla elever i årskurs 1. Klassföreståndare/mentor har nära kontakt med eleverna i sin klass, bland annat genom klassråden och elevernas enskilda utvecklingssamtal. Vid programgruppernas möten är elevvård första punkt på dagordningen. Elevvårdsteamet har konferens var femte vecka. Kurator, skolsköterska, specialpedagog, studie- och yrkesvägledare och rektor deltar och diskuterar förslag till åtgärder. Elevvårdkonferens med klassföreståndare/mentor, elevhälsan och rektor sammankallas vid behov. All personal på skolan som har kontakt med eleverna rapporterar misstanke om kränkande behandling via dokumentationsmallen utredning mot kränkande behandling. FC/gy pers information/ handlingsplaner. Anmälan lämnas till berörd rektor.

6 Kvalitetssäkring Incident/misstanke om kränkande behandling rapporteras av all personal till berörd rektor. Akut händelse och åtgärder dokumenteras av någon i skolledningen. Berörd rektor ansvarar för att utredning, åtgärder samt uppföljning genomförs och dokumenteras. En likabehandlingsplan ska upprättas årligen, inte bara följas upp och ses över. Likabehandlingsplanen ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet som bedrivs på skolan. Planen utvärderas årligen. Utvärderingen redovisas i gymnasiets kvalitetsredovisning. Vid konstaterade brister ska också redovisas vilka åtgärder som vidtagits/kommer att vidtas.

7 Utredning om kränkande behandling vid Vildmarksgymnasiet Dagens datum Händelsens datum Namn utsatt elev Klass Mentor Personer som deltar vid samtalet Vem har uppmärksammat problemet Vem/vilka har utfört kränkningen Beskrivning av händelseförloppet Omedelbara åtgärder Datum för uppföljningssamtal Ansvarig i elevvårdsteamet Elev Vårdnadshavare

8 Åtgärdsprogram vid kränkande behandling på Vildmarksgymnasiet Dagens datum Elev Klass Mentor Personer som deltar vid samtalet Nulägesbeskrivning Mål Åtgärder Datum för uppföljningssamtal Ansvarig i elevvårdsteamet Elev Vårdnadshavare

9 Uppföljning av åtgärdsprogram vid kränkande behandling på Vildmarksgymnasiet Dagens datum Elev Klass Mentor Personer som deltar vid samtalet Nulägesbehandling Måluppfyllelse Vidare åtgärder Datum för uppföljningssamtal Ansvarig i elevvårdsteamet Elev Vårdnadshavare

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2016 2017 1. Bakgrund l januari 2009 skärptes kraven på skolan i både skollagen 14 kap och diskrimineringslagen. Den som ansvarar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM LÄSÅRET 2016/2017 Planen utgår från lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, enligt 6 kap. skollag 2010:800 samt kommunens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/ Inledning

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/ Inledning Utbildningsförvaltningen Stockholm Science & Innovation School Sida 1 (11) 2018-09-05 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2018/2019 1. Inledning Diskrimineringslagen 2008:567 säger att

Läs mer

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika.

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Likabehandlingsplan för Eksjö gymnasium justerad 060829 Definitioner av nyckelbegrepp Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av

Läs mer

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan och handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skolans mål Alla ska känna sig trygga på Borås folkhögskola; ingen skall

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/ Inledning

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/ Inledning Utbildningsförvaltningen Stockholm Science & Innovation School Information Sida 1 (11) 2017-09-19 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2017/2018 1. Inledning Lagen om förbud mot diskriminering

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015

Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015 Likabehandlingsplan för Globala gymnasiet 2014-2015 1. Inledning Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i förskolan och skolan(2006:67) säger att den som ansvarar

Läs mer

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår 2015-2016 Likabehandlingsplan På Ingelstorp och Helgesbo gymnasieskolor är vi varandras arbetsmiljö och inga kränkningar får förekomma. Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 Innehållsförteckning Värdegrund...2 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3 Regelverk...3 Lagar som styr arbetet...3

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Likabehandlingsplan Del 1.

Likabehandlingsplan Del 1. Likabehandlingsplan Del 1. Vuxenutbildningen Sundsvall Vision Vuxenutbildningen Sundsvall är en verksamhet där alla känner sig välkomna, trygga och respekterade. Vuxenutbildningen Sundsvall är fri från

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10

LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10 LIKABEHANDLINGSPLAN 09/10 MÅL mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn, ungdomar, vuxna och elever Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland barn

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08 Likabehandlingsplan 2007-06-29 Gäller för lå 07/08 1 Grevhagsskolans vision och värdegrund Likabehandlingsplan Vi vill känna trygghet och livsglädje, visa medmänsklighet och vetgirighet, därför ställer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola Solrosens förskola 2015 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Solrosens förskola 2015-01-20 Inledning Det demokratiska värdet ska utgöra grunden för all verksamhet i förskolan och skolan.

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se Likabehandlingsplan Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19 1 Inledning I både Skollagen, Läroplanen för förskolan (Lpfö) samt Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet

Läs mer

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel Likabehandlingsplan för trygghet och trivsel Innehåll Innehåll Lagar och styrdokument... Värdegrund... Mål för likabehandlingsarbete... Vad är diskriminering och trakasserier?... Kränkande behandling...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019 Sid 1 (9) 2019-01-02 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Solängsskolan 2019 Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Implementering sid 3 Utvärdering sid 3 Definitioner sid

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Sida 1 av 6 Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Reviderad 2014-08-19 Inledning Hässleholms Gymnasium skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Sid 1 (7) 2018-01-04 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018 Solängsskolan Innehållsförteckning Förord sid 2 Styrdokument sid 3 Implementering sid 3 Utvärdering sid 3 Definitioner sid

Läs mer

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad Likabehandlingsplan Samtliga program på skolan har en egen likabehandlingsplan som är anpassad efter programmets behov. Detta är en kortversion som gäller för samtliga program. Om du inte hittar ditt programs

Läs mer

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Aktuella styrdokument Skollagen kap. 14a 8 (plan mot kränkande behandling) Diskrimineringslagen 3 kap. 16 (likabehandlingsplan)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/14

Likabehandlingsplan 2013/14 Internationella gymnasiet Likabehandlingsgruppen Likabehandlingsplan 2013/14 Likabehandlingsplan 2013/14 Internationella gymnasiet Likabehandlingsgruppen och värdegrundsgruppen vid Internationella gymnasiet

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016/17

Likabehandlingsplan 2016/17 2016-08-17 Likabehandlingsplan 2016/17 INTERNATIONELLA GYMNASIET UPPSALA 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Ansvarsfördelning... 3 1.2 Vad är kränkande behandling?... 4 1.3 Typer av kränkande behandling...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Montessoriförskolan Läsåret 2009-2010 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress Stortorget 1 Telefon 0476-550 00 (vx) Fax 0476-13874 Organisationsnr

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Åsbygdens Naturbruksgymnasium. Behandla andra som Du själv vill bli behandlad. Rev.110819

Likabehandlingsplan. Åsbygdens Naturbruksgymnasium. Behandla andra som Du själv vill bli behandlad. Rev.110819 Likabehandlingsplan Åsbygdens Naturbruksgymnasium Behandla andra som Du själv vill bli behandlad Rev.110819 Kränkande behandling: Kränkande behandling står för olika former av kränkningar. Kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013/2014 Läsåret 2013/2014 Planen gäller från 2013-08-19 till 2014-09-20 Inledning En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling och diskriminering. Skolans uppdrag. Några viktiga begrepp

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling och diskriminering. Skolans uppdrag. Några viktiga begrepp LIKABEHANDLINGSPLAN - KORTVERSION 1 (6) Likabehandlingsplan På Hvitfeldtska gymnasiet känner sig alla elever trygga och har möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi bemöter varandra

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet

Kortversion Likabehandlingsplan Odengymnasiet Kortversion Likabehandlingsplan 2017-2018 Innehållsförteckning Vad kan du som elev göra om du själv eller någon annan elev utsätts för kränkande behandling? 2 s trygghetsteam: 2 Vad är kränkande behandling?

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 (15) PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 Knippla skolas/fritidshems/förskolas handlingsplan för likabehandling Öckerö rev. 2012-01-05 2 (15) INNEHÅLL Inledning sid 3 Definition

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Främlingsfientlighet Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper utifrån fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karaktärer.

Främlingsfientlighet Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper utifrån fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karaktärer. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HYLTEBYGDENS LÄRCENTRUM (Reviderad ht 2013) Planen utgår från lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, enligt 6 kap. skollag 2010:800 samt kommunens

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Likabehandlingsplan Hulans enhet

Likabehandlingsplan Hulans enhet 1 (9) 2014-2015 Hulans enhet Likabehandlingsplan Hulans enhet Hulanskolan Uppdaterad 2014-09-01 2 Inledning I skollagen och läroplanerna slås fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratins

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för

Hagges skola och fritidshems årliga plan för pdf 2017-2018 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (8) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter (enhet 1, enhet 2, enhet 3, enhet 4 och enhet 5) På Lerums

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan. Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan. Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017 1 (8) Reviderad 27 juni 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017 g:\bf\skolområde gymnasiet\skolområde gymnasiet\gemensamt\policydokument\likabehandlingsplan\2016-17\övergripande

Läs mer

Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan

Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan 2008-01-28 Gränsskolans plan för arbetet med att motverka alla former av kränkande behandling/likabehandlingsplan Handlingsplanen gäller för elever och personal på Gränsskolan. Uppdrag Skollagen (SFS 1

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Thorildsplans gymnasium

Utbildningsförvaltningen Thorildsplans gymnasium Likabehandlingsplan för läsåret (uppdaterad Nov.-17) - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Inledning s likabehandlingsplan visar hur vår skola aktivt arbetar med att förebygga och motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen Likabehandlingsplan Årlig plan för vuxenutbildningen Vuxenutbildningen NVU 2015 1 Lagstiftning I diskrimineringslagen finns idag sju diskrimineringsgrunder. Lagen är till för att förhindra diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Sköldinge skola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 14 a kap.

Likabehandlingsplan för Sköldinge skola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 14 a kap. Datum BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Sköldinge skola 2011-11-11 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jörgen Karlsson 1 (8) Likabehandlingsplan för Sköldinge skola enligt diskrimineringslagen

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN VÄSTERÅS STAD Rev 2009-05-25 Persboskolan Kerstin Svenson LIKABEHANDLINGSPLAN PERSBOSKOLAN Skultuna Barn & Ungdoms mål och arbete mot kränkande behandling: Mål: Att kränkande behandling inte ska förekomma

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal Stora Vallaskolan 2008 LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal avsedd att FRÄMJA barns och elevers lika rättigheter FÖREBYGGA och FÖRHINDRA diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan VT 2009-VT 2010 Bild av: Sofia Lundvall 2 Vad säger skollagen och läroplanen: Skollagen 1 kap. 2 står följande: Verksamheten i skolan skall

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2010-03-08 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier likabehandlingsplan 2010-2011 KATRINEHOLMS KOMMUN Besöksadress: Drottninggatan 19 Bildningsförvaltningen Telefon: 0150-572

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN 2011-2012 Vision Fröviskolan strävar efter att hela verksamheten ska genomsyras av Kunskap Glädje Gemenskap Trygghet Respekt För att uppnå denna vision krävs det att alla

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömbackaskolan. Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet

Likabehandlingsplan Strömbackaskolan. Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet Likabehandlingsplan Strömbackaskolan Naturvetenskap, Teknik och Introduktionsprogrammet 2016-2017 Innehåll Strömbackaskolans Likabehandlingsplan 2016/2017 del 1.... 3 Strömbackaskolans vision:... 3 Likabehandlingsplan

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

Gullbrandstorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gullbrandstorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi tror på dig! Vi är på din sida. Vi vill att du ska kunna vara dig själv och utveckla dina förmågor och din kreativitet. Vi är intresserade av dina

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN SFI PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN Inledning SFI skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2018/2019 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

DET DU GÖR, SPELAR ROLL

DET DU GÖR, SPELAR ROLL DET DU GÖR, SPELAR ROLL Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2009-2010 inom Bagarmossen Brotorps skolor Bakgrund Bagarmossen Brotorps likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och. handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015

Likabehandlingsplan och. handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015 2014-10-06 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling För Kyrkskolan 2014-2015 Reviderad oktober 2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Kyrkskolan 1.1 Inledning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-03-03 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1.Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen 2018-2019 Inledning Demokratiska värderingar ska utgöra grunden för all verksamhet på Västerbergslagens Utbildningscentrum (VBU).

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer