Teknikföretagens svar på betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teknikföretagens svar på betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)"

Transkript

1 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer Stockholm Karin Thapper Teknikföretagens svar på betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 1. Sammanfattning 1.1 Lärarutbildning i teknikämnet Teknikföretagen avstyrker utredningens förslag att föra teknikämnet till de praktiska ämnena. Teknikföretagens anser att blivande lärare som ska undervisa barn för ett samhälle som hela tiden använder mer och mer teknik måste förberedas bättre för den uppgiften än vad utredningen föreslår. Teknikföretagen avstyrker förslaget att de som valt inriktningen förskoleklassen och grundskolans årskurser 1-3 inte kan läsa teknik förslaget att de som valt inriktningen grundskolans årskurser 4-6 inte kan läsa teknik förslaget om en ämneslärare i det praktiska ämnet teknik i årskurserna 7-9 och som även ska undervisa i årskurserna 1-6. Teknikföretagen tillstyrker förslaget att de som valt inriktningen mot förskolan ska läsa Grundläggande naturvetenskap och teknik, 7,5 hp förslaget att inriktningen fritidshem ger möjlighet att välja teknik som sidoämne med 30 hp. Teknikföretagen föreslår att ämnet teknik ges större plats i lärarutbildningen. genom att de som väljer inriktningen förskoleklass och grundskolans årskurser 1-3 ska läsa teknik och naturorientering om minst 7,5 hp att de som väljer inriktningen mot grundskolans årskurser 4-6 ska kunna välja naturvetenskap och teknik om minst 30 hp samt samhällsorienterande ämnen, 15 hp eller samhällsorienterande ämnen och teknik om minst 30 hp samt naturorienterande ämnen, 15 hp att de som väljer att bli ämneslärare med inriktning mot grundskolans årskurser 7-9 ska kunna välja teknik antingen som huvudområde eller som ett andraämne med matematik, fysik, kemi eller samhällskunskap som huvudområde. 1(9) Teknikföretagen Box 5510, Stockholm Storgatan 5, Stockholm Telefon Fax

2 Teknikföretagen tillstyrker att kombinationsutbildningar där civilingenjörsutbildning kombineras med ämneslärarutbildning bör bibehållas och utökas att en inriktning där ingenjörsutbildning kombineras med teknik införs att även högskoleingenjörsexamen ska kunna kombineras med ämneslärarutbildning för årskurserna Lärare i yrkesämnen Teknikföretagen tillstyrker Teknikföretagen tillstyrker förslagen till övergripande perspektiv men anser att det saknas ett perspektiv. Teknikföretagen föreslår att samverkan med arbetslivet blir ett övergripande perspektiv för lärarutbildningen. Teknikföretagen tillstyrker förslaget att det särskilda yrkesdidaktiska perspektivet läggs på kurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan, vilket lättare kan garanteras om inriktningen koncentreras till de lärosäten där vetenskaplig grund finns för detta. Teknikföretagen föreslår att samtliga studenter som når en yrkeslärarexamen ska erhålla lika många högskolepoäng genom att kunskaper och kompetenser som krävs för vara behörig att genomgå yrkeslärarutbildningen värderas på samma sätt, oavsett hur de förvärvats, i examen. Teknikföretagen föreslår att den validerade kunskapen och kompetensen som krävs för att vara behörig till yrkeslärarutbildningen ska ge yrkesläraren motsvarande 90 hp i samband med att yrkeslärarexamen utfärdas. Teknikföretagen föreslår att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare undersöks och införs. Teknikföretagen föreslår att yrkeslärarutbildningen ska kunna vara flexibel i både tid och rum, och VFU:n med fördel ska kunna bedrivas på den tilltänkta arbetsplatsen. På detta vis kan yrkeslärarstuderande provanställas redan under utbildningen. 2. Teknikföretagens svar tar upp två delar Teknikämnet Teknikföretagen begränsar sitt svar till två områden i utredningsförslaget nämligen utbildningen för de lärare som ska undervisa i ämnet teknik samt lärare i yrkesämnen. Teknikföretagens engagemang för undervisning i ämnet teknik och tekniskt inriktad utbildning har sin grund i behovet av rätt utbildade medarbetare för att medlemsföretagen ska kunna fortsätta att utveckla sin konkurrenskraft. Företagens verksamhet och produkter ger också insikt om hur beroende samhällets alla delar är av väl fungerande tekniska lösningar. Kunskaper om teknikens möjligheter och begränsningar måste enligt Teknikföretagens 2(9)

3 bedömning alla medborgare ha, inte bara de som på olika sätt är med och utvecklar tekniken. Att ta tillvara och utveckla de ungas intresse för teknik är viktigt, och ämnet teknik bör därför, enligt Teknikföretagen, ha en given plats i grundskolan. Av ämnets kursplan i läroplanen från 1994 framgår att teknik gäller grundskolans samtliga år från förskoleklassen till och med år 9. Ingen ändring av omfattningen föreslås i det uppdrag Skolverket har att ta fram nya kursplaner. När Teknikföretagen i början av 2000-talet nåddes av rapporter om att teknikämnet hade en mycket undanskymd plats i merparten av grundskolorna togs initiativ till två stora satsningar för att stärka undervisningen i teknik, dels Teknikspanarna, dels Årets Teknikutbildning. Teknikspanarna har från år 2004 arbetat med att inspirera lärare och elever till att arbeta mer med teknik i skolan. Vissa år har Teknikspanarna besökt skolor med en tekniklektion som innebär att bygga en städrobot och då även samlat lärarna till inspirationsträffar. Andra år har ett inspirationsmaterial på dvd skickats ut till skolorna. Teknikspanarstödet till grundskolor pågår fortfarande och har hittills haft följande omfattning: Nästan elever i åk 4-6 följer Teknikspanarna. Drygt 4000 lärare arbetar med inspirationsmaterialet. Drygt 8000 aktiva prenumeranter på nyhetsbrevet. Årets Teknikutbildning är en utmärkelse och belöning för att stimulera de skolor som vill förbättra sin teknikundervisning Satsningen ska pågå från 2004 till Åren belönades varje år fem grundskolor som är goda exempel på stimulerande teknikundervisning. Från 2007 ligger fokus på att stimulera de skolor som vill komma igång med eller förbättra sin teknikundervisning. Varje år får 25 grundskolor i landet kronor vardera för att avsätta tid för planeringsarbete. Både Teknikspanarnas material och kriterierna för Året Teknikutbildning följer kursplanen i teknik. Teknikspanarnas kontakter med skolor och lärare landet runt ger tillsammans med de ansökningar som vi årligen får med anledning av Årets Teknikutbildning en mycket bred och ingående bild av teknikämnets ställning. Vi har även genomfört enkäter bland lärare och intervjuat rektorer. De slutsatser vi drar är att vi ser en positiv utveckling för teknikämnet, att eleverna tycker om teknik och att de lärare som undervisar i teknik uppskattar de möjligheter ämnet ger till att utveckla andra sidor hos eleverna än övriga ämnen. Men vi erfar också att kommunerna har brustit stort i sitt ansvar att ge lärarna den utbildning de behöver för att undervisa i teknik. Även skolledare visar okunnighet om teknikämnets plats i grundskolan och har därför gett lärare som vill undervisa i teknik ett klent stöd. Mot denna bakgrund är det för Teknikföretagen en besvikelse att ta del av förslagen om hur lärare i teknik ska utbildas i framtiden. Vi återkommer mer konkret i avsnittet Lärarutbildning i teknikämnet. 3(9)

4 Lärare i yrkesämnen Teknikföretagen har tillsammans med branscherna inom Svenskt näringsliv drivit på frågan om att yrkeslärarutbildningen snabbt måste förändras och/eller reformeras. Vi hävdar att den måste göras mer attraktiv för yrkesmän och yrkeskvinnor i arbetslivet, mer ändamålsenlig utifrån yrkeslärarnas faktiska arbetssituation och bättre anpassad till de individuella behov de sökande har. Vi vill också att den görs mer effektiv, att det sker ett närmare samarbete med de aktuella branscherna och att utbildningen får rätt fokus att ge blivande lärare verktyg att lära ut kunskaper inom ett yrke eller yrkesområde. Teknikföretagen anser att flera av förslagen i rubricerade utredning innebär steg i rätt riktning för yrkeslärarutbildningen. Tyvärr tror vi dock inte att förslagen räcker för att komma tillrätta med rekryteringsproblem och problem med att få obehöriga lärare att motiveras att genomgå föreslagna yrkeslärarutbildning. 3. Övergripande perspektiv Teknikföretagen tillstyrker Teknikföretagen tillstyrker förslagen till övergripande perspektiv men anser att det saknas ett perspektiv. Teknikföretagen föreslår att samverkan med arbetslivet blir ett övergripande perspektiv för lärarutbildningen. Teknikföretagen tillstyrker förslaget att det särskilda yrkesdidaktiska perspektivet läggs på kurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan, vilket lättare kan garanteras om inriktningen koncentreras till de lärosäten där vetenskaplig grund finns för detta. Utredningen har valt att lägga in fyra perspektiv som övergripande för samtliga lärarstuderande Vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt Historiskt perspektiv Internationellt perspektiv Informations- och kommunikationsteknik (IT) och utbildningsresurs. Teknikföretagen tillstyrker förslagen till övergripande perspektiv men anser att det saknas ett perspektiv, nämligen samverkan med arbetslivet. I utredningen om den nya gymnasieskolan är detta en mycket viktig del i nydaningen. Vi anser att de förslag till ny gymnasieskola som berör samverkan med arbetslivet måste få genomslag även i utbildningen av lärare. Även för lärare i lägre årskurser är detta ett viktigt perspektiv som behöver komma in i lärarutbildningen. Utredaren skriver i rubricerade utredning För att tillgodose behovet av det särskilda yrkesdidaktiska perspektivet är det rimligt att ett sådant perspektiv läggs på kurserna i den utbildningsvetenskapliga kärnan, något som lättare kan garanteras om inriktningen koncentreras till de lärosäten där vetenskaplig grund finns för detta. Teknikföretagen tillstyrker detta förslag. 4(9)

5 4. Lärarutbildning i teknikämnet 4.1 Teknik som ett praktiskt ämne Teknikföretagen avstyrker utredningens förslag att föra teknikämnet till de praktiska ämnena. Motivering Teknik är inte ett praktiskt ämne. Att överhuvudtaget dela in ämnen i praktiska och teoretiska ämnen är ett föråldrat synsätt. På sidan 339 hävdar utredningen att de praktiska ämnena (slöjd, hem- och konsumentkunskap samt teknik) kräver särskilda kunskaper hos lärarna i exempelvis ergonomi, säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. Det ger läsaren intrycket att utredarna tänker sig teknikämnet så som det var när det huvudsakligen handlade om verkstadsteknik. Inte ens Teknikföretagen förespråkar en sådan inriktning av teknikämnet. För Teknikföretagen är det oerhört viktigt att undervisningen i teknik blir både teoretisk och praktisk. Elevernas möjlighet att förstå teknik ökar väsentligt om de får arbeta på ingenjörens vis, dvs. fundera ut en lösning på ett problem och prova sig fram tills lösningen fungerar. Däremot får teknikundervisningen inte enbart bli happenings när eleverna bygger eller konstruerar saker. De praktiska inslagen måste ges en teoretisk ram för att eleverna ska ha något att fånga upp sina egna iakttagelser med och för att det ska kunna bli progression i elevens kunskapsinhämtning. Teknik är inte som slöjd! I slöjden är målet hur och med vilka verktyg man tillverkar ett bestämt föremål. I teknik är det snarare processen att nå fram till ed en bestämd funktion hos ett föremål som är det viktiga. Teknikföretagen ser två syften med att teknikämnet finns i grundskolan och gymnasieskolan. 1. Teknik är en så genomgripande förutsättning för mänskligt liv och samhällets utveckling att alla medborgare bör ha kunskaper i och om teknik. Kunskaper som är tillräckliga för att förstå teknikens roll och för att förhålla sig till vad tekniken gör. 2. Sveriges ekonomi och därmed välstånd vilar relativt andra länder i mycket hög grad på tekniska kunskaper. Detta gäller inte bara industrins produkter och därtill kopplade tjänster. Kunskap om teknik blir allt viktigare inom en rad yrken, oavsett om det handlar om vård- och omsorgssektorn, handel, transporter eller energiproduktion. Att tekniken idag är mer dold minskar inte betydelsen av egna kunskaper, tvärtom. Skall dessa syften uppnås kan inte teknikämnet göras till enbart ett ämne av praktisk natur. Det kan inte heller ersättas av no-ämnena fysik och kemi. Visserligen kan en del av teknikens möjligheter och begränsningar förklaras med rön som har gjorts inom dessa vetenskaper, men teknik i människans tjänst har funnits långt innan naturvetenskaperna kom till och har egen teoribyggnad och begreppsapparat. 5(9)

6 I ett avseende har utredningen förstått att modern teknik är viktig för alla lärare nämligen Informations- och kommunikationsteknik. Den tekniken föreslås till och med som ett av fyra övergripande perspektiv. På sidan 197 skriver utredningen att det kan finnas en osäkerhet hos lärare inför den tekniska utvecklingen och för att inte ha samma tekniska kompetens som eleverna. Denna oro påtalas - som i utredningen - oftast på IT-området eftersom eleverna själva är vana vid att använda mobiler och datorer. Oron borde vara minst lika befogad för okunskap om all annan teknik som eleverna möter hela tiden och med all säkerhet har mycket frågor kring. Teknikföretagen kan hålla med utredningen om att det är viktigt för lärare att behärska olika tekniker för informationsbehandling och kommunikation. Men utan att sättas in i ett större tekniskt utvecklingssammanhang riskerar dessa kunskaper att bli lika obsoleta som Facits skrivmaskiner en gång blev. Teknikföretagens slutsats är att blivande lärare som ska undervisa barn för ett samhälle som hela tiden använder mer och mer teknik måste förberedas bättre för den uppgiften än vad utredningen föreslår. 4.2 Teknik för de olika lärarkategorierna Teknikföretagen avstyrker förslaget att de som valt inriktningen förskoleklassen och grundskolans årskurser 1-3 inte kan läsa teknik förslaget att de som valt inriktningen grundskolans årskurser 4-6 inte kan läsa teknik förslaget om en ämneslärare i det praktiska ämnet teknik i årskurserna 7-9 och som även ska undervisa i årskurserna 1-6 Teknikföretagen tillstyrker förslaget att de som valt inriktningen mot förskolan ska läsa Grundläggande naturvetenskap och teknik, 7,5 hp förslaget att inriktningen fritidshem ger möjlighet att välja teknik som sidoämne med 30 hp Teknikföretagen föreslår att ämnet teknik ges större plats i lärarutbildningen. genom att de som väljer inriktningen förskoleklass och grundskolans årskurser 1-3 ska läsa teknik och naturorientering om minst 7,5 hp att de som väljer inriktningen mot grundskolans årskurser 4-6 ska kunna välja naturvetenskap och teknik om minst 30 hp samt samhällsorienterande ämnen, 15 hp eller samhällsorienterande ämnen och teknik om minst 30 hp samt naturorienterande ämnen, 15 hp att de som väljer att bli ämneslärare med inriktning mot grundskolans årskurser 7-9 ska kunna välja teknik antingen som huvudområde eller som ett andraämne med matematik, fysik, kemi eller samhällskunskap som huvudområde. 6(9)

7 Motivering Teknikföretagen ser tre starka skäl för att alla lärarinriktningar för elever upp till årskurs 6 ska läsa teknik och att det ska finnas ämneslärare med teknik som huvudområde för årskurserna Teknik har en viktig roll i alla delar av samhällets funktioner, och tekniska lösningar behövs för att klara de utmaningar mänskligheten står inför, inte minst för livsmedelsförsörjning och klimatrelaterade problem. 2. Teknikämnet upplevs positivt av de yngre barnen. Att ta tillvara och utveckla deras teknikintresse är oerhört viktigt för Sveriges framtid. 3. Teknikämnet är nu inne i en lovande utveckling på många skolor, och alltfler lärare arbetar målmedvetet med att omsätta den nationella kursplanen i en arbetsplan för den egna skolan. Många lärare menar också att det är lätt att arbeta ämnesintegrerat med teknikämnet. I och med att utredningen väljer att ge möjligheten att läsa mest teknik på inriktningen mot fritidshem samt på inriktningen för lärare i praktiska ämnen ser Teknikföretagen flera negativa konsekvenser för teknikämnets plats i grundskolan i synnerhet för elever i årskurserna F-6. Det blir inte de ordinarie lärarna i arbetslaget som har hand om teknikundervisningen utan antingen fritidshemmets personal eller en lärare på en högstadieskola som kommer till ortens skolor för de yngre barnen för att ha teknik. Vi bedömer det som orealistiskt att de mindre skolorna kommer att ha ekonomisk möjlighet att anställa ämneslärare i teknik även om dessa har behörighet att undervisa årskurserna 1-6. Att teknikundervisningen ska genomföras av gästande lärare är olyckligt med tanke på att teknikämnet lämpar sig väl för ämnesintegrerad undervisning. Vi bedömer att det blir svårt att kunna integrera teknikämnet med övriga ämnen när grundlärarna F-6 inte kan teknik. Det lär också bli svårt för fritidspedagogen och den praktiske ämnesläraren att planera teknikteman tillsammans med kolleger som inte kan något alls av teknikämnet. Utredningsförslaget innebär också att de lärare som barnen möter mest inte kommer att ha någon egen kunskap på ett område som barnen dagligen möter och har frågor kring. Att lärarna för årskurserna 4-6 får möjlighet till en viss specialisering ser Teknikföretagen positivt på. För både denna inriktning och för ämneslärarinriktningen mot årskurserna 7-9 föreslår Teknikföretagen att teknikämnet ska kunna kombineras med samhällsorientering respektive samhällskunskap. Utredningen tycks ha missbedömt den starka koppling som också finns mellan teknikens utveckling och samhällskunskap. Med sådana kombinationsmöjligheter kan det också bli lättare att rekrytera kvinnliga studenter som väljer teknik. 4.3 Kombinationsutbildningar Teknikföretagen tillstyrker att kombinationsutbildningar där civilingenjörsutbildning kombineras med ämneslärarutbildning bör bibehållas och utökas att en inriktning där ingenjörsutbildning kombineras med teknik införs att även högskoleingenjörsexamen ska kunna kombineras med ämneslärarutbildning för årskurserna (9)

8 Motivering KTH:s och Stockholms universitets initiativ till en utbildning som ger dubbla examina, både lärar- och civilingenjörsexamen är enligt Teknikföretagen mycket positivt. Att ha ingenjörskunskaper med sig i lärargärningen ger stora möjligheter att visa eleverna vad kunskaper i matematik, naturvetenskap och teknik kan användas till. Problemet hittills har varit att så få utnyttjat sin lärarbehörighet. Det är viktigt att dessa kombinationsutbildningar inte enbart blir någon sorts genväg till ingenjörsexamina. Hur marknadsföringen till blivande studenter och till arbetsgivarna kommunerna utformas är därför viktigt. 5. Lärare i yrkesämnen Teknikföretagen föreslår att samtliga studenter som når en yrkeslärarexamen ska erhålla lika många högskolepoäng genom att kunskaper och kompetenser som krävs för vara behörig att genomgå yrkeslärarutbildningen värderas på samma sätt, oavsett hur de förvärvats, i examen. Teknikföretagen föreslår att den validerade kunskapen och kompetensen som krävs för att vara behörig till yrkeslärarutbildningen ska ge yrkesläraren motsvarande 90 hp i samband med att yrkeslärarexamen utfärdas. Ungdomar som väljer yrkesförberedande program på gymnasiet gör det i syfte att få de färdigheter som krävs för att efter avslutad utbildning kunna börja jobba. Det kräver en utbildning som består av kärn- respektive karaktärsämnen, och att eleverna lär sig att praktiskt tillämpa kärnämnena i karaktärsämnena. För att åstadkomma det ställs höga krav på samarbete mellan lärare i kärn- och karaktärsämnen. Samarbetet får inte riskeras av att det inom lärarkåren uppstår skillnader mellan olika lärares status. Enligt utredningen ska validerad yrkeskompetens inte vara poänggivande. Däremot kan en studerande ha 90hp med sig från annan högskoleutbildning som av högskolan anses ge motsvarande kunskap och kompetens inom området. Det innebär att en yrkeslärare kan söka jobb med 180 högskolepoäng och en annan med endast 90 högskolepoäng, trots att relevansen för att utöva yrkesläraryrket är densamma. Det skulle kunna resultera i att lärare kategoriseras in i ett A- och ett B-lag vilket inte främjar gymnasieskolans utveckling. Det finns även stor risk att tillämpningen av det så kallade EQF systemet kommer bli problematiskt om lärare med samma behörighet har olika många högskolepoäng i sin examen trots att de besitter samma kunskap och kompetens. Alla ingångar måste anses motsvara likvärdig kunskap och kompetens för att utöva yrkesläraryrket. Teknikföretagen anser därför att samtliga vägar ska ge lika många högskolepoäng i examen dvs. 180 hp. Den validerade kunskapen motsvarande 90hp ska dock endast ge värde inom ramen för yrkeslärarexamen. 8(9)

9 Studiestöd för att öka rekryteringen Teknikföretagen föreslår att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare undersöks och införs. I rubricerade utredning skriver utredaren Det går utanför denna utrednings mandat att föreslå förändringar i studiemedelssystemet, men utredningen ser gärna att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare undersöks. Teknikföretagen föreslår att möjligheten att återinföra någon form av särskilt studieekonomiskt stöd för yrkeslärare snarast undersöks och införs. VFU och provanställning i kombination med högskolestudier Teknikföretagen föreslår att yrkeslärarutbildningen ska kunna vara flexibel i både tid och rum, och VFU:n med fördel ska kunna bedrivas på den tilltänkta arbetsplatsen. På detta vis kan yrkeslärarstuderande provanställas redan under utbildningen. Utredaren skriver att yrkeslärarna, precis som andra lärarkategorier, behöver få de lärargemensamma kärnämneskunskaperna och relevant VFU. Utbildningen blir därmed tre terminer lång, men behöver inte nödvändigtvis innebära tre terminers campusförlagda studier på heltid. Utbildningen bör kunna vara flexibel i både tid och rum, och VFU:n kan med fördel bedrivas på den tilltänkta arbetsplatsen. På detta vis kan yrkeslärarstuderande provanställas redan under utbildningen. I detta resonemang instämmer Teknikföretagen. Handledare och examination Utredningen tar upp frågan om vem som bör få vara handledare inom VFU:n. Utredaren föreslår att endast tillsvidareanställda och behöriga lärare som fullgjort minst tre års tjänstgöring ska kunna utses till handledare. Vi anser naturligtvis att detta är en riktig ambitionsnivå men vill ändå påtala att det finns många skolor som idag saknar behöriga lärare inom t.ex. de industriella inriktningarna. Många av dem har emellertid en tillsvidareanställning och har arbetat i flera år vilket måste kunna anses motsvara kraven. Inte minst för de yrkeslärarstuderande som kommer kombinerar sina studier med provanställning är handledarens kunskap och kompetens inom läraryrket oerhört viktig. Stockholm som ovan Teknikföretagen Teknikföretagen Teknikföretagen Industriell utveckling Industriell utveckling Industriell utveckling Johan Ancker Gun-Britt Morhed Karin Thapper 9(9)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89

Bäst i klassen. en ny lärarutbildning. sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89 1 Bäst i klassen en ny lärarutbildning sammanfattning av regeringens ProPosition 2009/10:89 2 Den 11 februari 2010 överlämnade regeringen propositionen Bäst i klassen en ny lärarutbildning (prop. 2009/10:89)

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008. Sammanfattning av uppdraget Med stöd av regeringens

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F ÖRSKOLLÄRR- OCH GRNDLÄRRTBILDNING fr.o.m. 20 örskola 20hp H H H Vft fördjupningsämne ritidshem 0hp Vft Ö Ö H Ö H utbildningsvetenskaplig kärna Ö övriga ämnen -3-6 20hp Ö Ö H H Ö Ö Ö Ö Ö ÄMNESLÄRRTBILDNING

Läs mer

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Inventering med avseende på vad gäller examensrättsansökningar. Bil 15:4 Dokumentet är ett försök att strukturera de krav som ställs av lärarutbildningsutredningen inför en ansökan av examensrätt. Varje

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Utredarens förslag Det ska krävas legitimation för att en lärare ska få undervisa och anställas utan tidsbegränsning i syfte att säkerställa hög och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor; SFS 2011:326 Utkom från trycket den 5 april 2011 utfärdad den 17 mars 2011.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH

Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH 2009-03-30 Yttrande 1(6) Dnr 02-2009:41 Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) U2008/7973/UH Inledning Skolinspektionen delar utredarens

Läs mer

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation Du som vill veta mer om vilka lärarutbildningar som finns idag och vad de innehåller, behörighet och legitimation, vem som behöver detta, hur saker hänger

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om dels fortsatt giltighet av förordningen (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar

Läs mer

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ

EXAMINA PÅ GRUNDNIVÅ ELLER AVANCERAD NIVÅ Promemoria 2010-05-12 Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer Telefon 08-405 16 66 Mobil 070-265 50 03 Telefax 08-723 17 52 E-post per.klingbjer@education.ministry.se Examensbeskrivning

Läs mer

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (8) LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 1. Fastställande

Läs mer

En mer flexibel ämneslärarutbildning

En mer flexibel ämneslärarutbildning PM 2015:58 RIV (Dnr 110-186/2015) En mer flexibel ämneslärarutbildning Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 4 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbildning till yrkeslärare. Dir. 2008:41. Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008

Kommittédirektiv. Utbildning till yrkeslärare. Dir. 2008:41. Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008 Kommittédirektiv Utbildning till yrkeslärare Dir. 2008:41 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka och lämna förslag på hur ett system

Läs mer

En hållbar lärarutbildning SOU 2008:109 och Yrkeskunnande SOU 2008:112

En hållbar lärarutbildning SOU 2008:109 och Yrkeskunnande SOU 2008:112 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Thomas Hagnefur 2009-02-26 20090012 ERT DATUM ER REFERENS 2008-12-22 U2008/7973/UH U2008/8277/UH Utbildningsdepartementet Drottninggatan 16 103 33

Läs mer

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@hsv.se BESLUT 2012-03-13

Läs mer

En grundskola i världsklass. Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan

En grundskola i världsklass. Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan En grundskola i världsklass Teknikföretagens prioriterade frågor för grundskolan 2 TEKNIKFÖRETAGENS PRIORITERADE FRÅGOR FÖR GRUNDSKOLAN En grundskola i världsklass Den tekniska och digitala utvecklingen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2007-12-18 2007/11 Lärarutbildningen 2006/07: Färre nybörjare, men antalet utexaminerade

Läs mer

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet.

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Bilaga 1 Nationella krav Allmänt krav För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Förskollärare Sökandes utbildning ska vara en utbildning med förskollärarinriktning i utbildningslandet.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor U2016/03475/S

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor U2016/03475/S 1 (8) YTTRANDE 2016-11-11 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor U2016/03475/S Vårt yttrande begränsas till det som berör den övergripande

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-690 95 76 Fax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnummer: 14:1403

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4,5 ÅR, 270 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED Observera att godkänt färdighetsprov i krävs. BIOLOGI

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Ämneslärare undervisar i två eller tre ämnen i grundskolans årskurs 7 9 alternativt i ett eller två ämnen i gymnasieskolan. Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och

Läs mer

Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet

Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-08-27 KS-2014/897.609 1 (4) HANDLÄGGARE Björn Rosborg bjorn.rosborg@huddinge.se Kommunstyrelsen Examenspremier till vissa lärare svar på remiss från utbildningsdepartementet

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör?

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Teknikföretag är Sveriges viktigaste företag för tillväxt, sysselsättning, utveckling, export och därmed för välfärden. Det finns en stark koppling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:129 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver att bilaga 2 till

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på lärare och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1469 av Christer Nylander m.fl. (FP) Satsning på lärare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om satsningar på

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Efterled som används i examensbevisen

Efterled som används i examensbevisen som används i examensbevisen I tabellerna nedan framgår vilket kompetensområde respektive inriktning inom Lärarprogrammet ger i efterledet på examensbeviset. Om man läser två inriktningar kommer båda kompetensområdena

Läs mer

hp / 300hp / 330hp

hp / 300hp / 330hp 1 2016-11-11 Dnr U 2016/266 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Ämneslärarutbildning 2. Omfattning i högskolepoäng 270hp / 300hp / 330hp 3. Nivå Avancerad 4. Programkod LAÄ7N (Ämneslärarutbildning

Läs mer

Sammanfattning. Legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för. Bilaga 2

Sammanfattning. Legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för. Bilaga 2 Bilaga 2 I detta betänkande presenterar Lärarutredningen sina förslag till legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för lärare och förskollärare. Förslagen innebär också att behörighetsreglerna

Läs mer

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar T-inst. Bil 24:8

Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar T-inst. Bil 24:8 Inventering med avseende på kompetens vad gäller examensrättsansökningar T-inst. Bil 24:8 Grundläggande utbildningsvetenskaplig kompetens (de 8 först uppräknade kurserna är utredningens förslag därefter

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet Lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlyftet Förskola, Grundskola och Gymnasieskola Information till medarbetare Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet

Läs mer

Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor för deltagande samt finansiering

Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor för deltagande samt finansiering Utbildningskontoret Lars Rehnberg TJÄNSTESKRIVELSE 2012-02-13 12 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Personalutskottet Kommunstyrelsen Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Läget för lärarlegitimationer 2014

Läget för lärarlegitimationer 2014 Läget för lärarlegitimationer 2014 SKL genomförde våren 2014 en enkätundersökning ställd till skolans huvudmän. Den syftar till att följa upp genomförandet av lärarlegitimationsreformen och bland annat

Läs mer

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens.

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Rapport mars 2014 Beslutad av förvaltningschefen 2014-03 - 18 1 Inledning I direktiv

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK

MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar på avancerad

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Ledamöter i Lärarhögskolans styrelse Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade Lärarhögskolans ledningsgrupp har gjort bedömningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:893 Utkom från trycket den 10 oktober 2017 utfärdad den 28 september 2017. Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-10-17 U2017/02696/S Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Uppdraget som utredaren

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag 2010-10-11 REMISSVAR MF/AJH Rnr 38.10 Dnr 206/10 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Lärarnas Riksförbunds synpunkter på förslagen i SOU 2010:28 Teknikdelegationens betänkande; Vändpunkt Sverige ett ökat intresse

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag

Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Lärarnas VFU kan bli bättre utbildningens praktiklänk ännu svag Rapport från Lärarförbundet Student 2014-07-03 Sverige står inför en nationell lärarkris. Den måste mötas på många plan, bland annat genom

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-09-07 Handläggare Lisa Alm 08-508 35 546 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende 9 Yttrande

Läs mer

De stora lärargrupperna

De stora lärargrupperna De stora lärargrupperna Likheter och skillnader mellan de stora grupperna,grund-, och gymnasielärare (15G & 15HP) Matchningsindikatorer, Workshop 3, 2017-11-09, Styrbjörn Holmberg Dagens fokus Prognos

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda yrkeslärarexamen

Beslut om tillstånd att utfärda yrkeslärarexamen Örebro universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Tomas Egeltoft 08-563 088 28 tomas.egeltoft@hsv.se

Läs mer

PM 2009:47 RIV (Dnr /2009)

PM 2009:47 RIV (Dnr /2009) PM 2009:47 RIV (Dnr 323-17/2009) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Remisser från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Lunds universitets ansökan om tillstånd att utfärda. ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 i undervisningsämnet

Lunds universitets ansökan om tillstånd att utfärda. ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 i undervisningsämnet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Loulou von Ravensberg 08-563 085 47 loulou.von.ravensberg@uka.se 2018-01-30 Lunds universitet Rektor 42-00453-16 Lunds universitets ansökan om

Läs mer

Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp

Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp 1 Ämneskombinationer inom ämneslärarprogrammet årskurs 7-9, 270 hp Karlstads universitet Ämneslärare med inriktning mot grundskolan årskurs 7-9 läser tre ämnen, 90 högskolepoäng i ingångsämnet och sedan

Läs mer