Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015"

Transkript

1 Promemoria Datum Diarienummer 774/2016 Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2015 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter (inklusive hissar, linbaneanläggningar för persontransport, samt vissa värmepannor) i 8 kap. 3 plan- och byggförordningen (2011:338). Enligt 3 produktsäkerhetsförordningen (2004:469) ska Boverket även utöva tillsyn över produktsäkerhet av byggprodukter enligt produktsäkerhetslagen (2004:451). Uppföljningsarbetet löper kontinuerligt och stäms även av i slutet av året mot kontrollerade projekt. I denna uppföljning redovisas proaktiva marknadskontroller som pågick under 2015 samt reaktiva marknadskontroller som genomfördes under Proaktiv marknadskontroll Under 2015 har Boverket avslutat fyra proaktiva projekt. 1 Fyra nya proaktiva projekt påbörjades. Boverket har även kontinuerligt arbetat med ett antal projekt som påbörjats före Bearbetning av tidigare genomförda proaktiva marknadskontrollprojekt pågår och har tagit en hel del resurser, vilket i vissa fall innebär en försenad handläggning av de nyare ärendena. Projekt påbörjade under Marknadskontroll av minireningsverk Projektet omfattar dokumentkontroll av 26 minireningsverk. Kommunikation pågår. 2. Marknadskontroll av fönster Boverket deltar i ett gemensamt projekt inom AdCo-CPR och genomför marknadskontroll av fönster. Projektet omfattar dokumentkontroll hos 30 1 Slutrapporterna för samtliga avslutade marknadskontrollprojekt finns på Boverkets webbplats, Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

2 ekonomiska aktörer i Sverige och provningar av 20 utvalda fönster. Provningarna är klara och nu återstår bedömning av provningsresultaten, dokumentkontroll och kommunikation med de berörda ekonomiska aktörerna. 3. Marknadskontroll av nöd- och panikutrymningsbeslag Projektet omfattas provning och dokumentkontroll av nöd- och panikutrymningsbeslag från sex ekonomiska aktörer. Fyra nödutrymningsbeslag och fyra panikutrymningsbeslag har ingått i kontrollen. Provningarna är klara och nu återstår bedömning av provningsresultaten, dokumentkontroll och kommunikation med de berörda ekonomiska aktörerna. 4. Marknadskontroll av lastbärande stålkonstruktioner Projektet omfattar dokumentkontroll hos 22 ekonomiska aktörer. Kommunikation pågår. 2(5) Projekt påbörjade före Marknadskontroll av brandvarnare (fortsättning av ett gemensamt EU projekt inom AdCo-CPR samarbetet som påbörjades i slutet av 2013). Projektet omfattade såväl dokumentkontroll som provningar. Hanteringen av provningarna blev klar under Under 2015 har Boverket arbetat med dokumentkontroll. Boverket har kontrollerat att prestandadeklarationen och CE-märkningen följer kraven och att alla dokument finns och är korrekta. Marknaden för brandvarnare präglas av ett stort antal så kallade artikel 15-tillverkare, dvs. importörer och distributörer som säljer produkter under eget namn eller varumärke och tar över tillverkaransvaret. När projektet påbörjades var många ekonomiska aktörer inte medvetna om sitt ansvar. Kontrollen har lett till en ökad medvetenhet om gällande regelverk, men det tar tid för de berörda ekonomiska aktörerna att upprätta all nödvändig dokumentation. Några enskilda ärenden återstår innan projektet kan avslutas. 2. Marknadskontroll av asfalt Dokumentkontroll och provning hos 15 asfalttillverkare genomfördes under Tillverkare med avvikande provningsresultat har fått information om resultatet och beretts tillfälle att förklara avvikelsen. I de fall formella brister har konstaterats har tillverkarna fått tillfälle att vidta korrigerande åtgärder. Projektet avslutades Marknadskontroll av ballast Dokumentkontroll och provning av ballast hos 17 ballasttillverkare genomfördes under Boverket kom fram till att den deklarerade prestandan i stort sett motsvarade resultaten från de provningar som gjordes. I de fall formella brister har konstaterats har tillverkarna fått tillfälle att vidta korrigerande åtgärder. Projektet avslutades Marknadskontroll av takbeläggningar

3 Inventering, inköp och provning av 40 takbeläggningsprodukter utfördes redan Marknadskontrollen har senare kompletterats med en dokumentkontroll. Denna har syftat till att kontrollera förekomst av och innehåll i prestandadeklaration och CE-märkning. I de fall provad prestanda visat sig avvika från deklarerad prestanda, har tillverkaren/distributören visat antingen genom nya provningar eller på annat sätt att prestandan uppfylls. I de fall formella brister har konstaterats har de berörda ekonomiska aktörerna fått tillfälle att vidta korrigerande åtgärder. Projektet avslutades Marknadskontroll av kaminer Projektet omfattade dokumentkontroll hos 23 ekonomiska aktörer i Sverige och provningar av 18 utvalda kaminer. Provningsresultaten har kommunicerats med de berörda ekonomiska aktörerna och har lett till frivilliga korrigerande åtgärder. Dokumentkontrollen har också lett till frivilliga korrigerande åtgärder i alla fallen utom ett, där Boverket beslutade om försäljningsförbud pga. allvarliga formella brister. Kommunikation med de berörda ekonomiska aktörerna har pågått under andra halvåret av 2015 och några enskilda ärenden återstår innan projektet kan avslutas. 6. Marknadskontroll av prefabricerade stålhallar Inom ramen för projektet kontrollerades tre prefabricerade stålhallar. Projektet avslutades 2015 och kan ses som en förstudie för den riktade informationsinsats till branschen och den marknadskontroll av bärande konstruktioner i stål och aluminium som inletts Marknadskontroll av kallformade konstruktionsrör Projektet påbörjades hösten 2012 och omfattade provning och dokumentkontroll av åtta kallformade konstruktionsrör från fyra ekonomiska aktörer. Provningsresultaten har inte lett till några åtgärder. Projektet har efter 1 juli 2013 kompletterats med dokumentkontroll av ytterligare ett antal produkttyper. Kommunikation med de berörda ekonomiska aktörerna har pågått under 2015 och ett enskilt ärende återstår innan projektet kan avslutas. 8. Marknadskontroll av takpannor Projektet påbörjades 2012 och omfattade provning och dokumentkontroll av takpannor från tre ekonomiska aktörer. Provningsresultaten visade inga materiella brister. Dokumentkontrollen pågår och ett enskilt ärende återstår innan projektet kan avslutas. 9. Marknadskontroll av cellplast Projektet påbörjades 2008 och omfattade provning och dokumentkontroll av cellplast. Dokumentkontrollen omfattade 88 produkter. 58 skivor var av 3(5)

4 cellplasttypen EPS (expanderad styrencellplast) och 30 av typen XPS (extruderad styrencellplast). 33 skivor köptes in för test och provning, varav 13 var av typen EPS och 20 av typen XPS. Provningsresultaten visade avvikelser avseende en väsentlig egenskap (långtidslast) hos fem olika produkter. De berörda tillverkarna har fått tillfälle att yttra sig och att vidta korrigerande åtgärder, antingen genom nya provningar eller på annat sätt. Provning av långtidslast tar 608 dagar, vilket återspeglar sig i den långa handläggningstiden. Ett enskilt ärende återstår innan projektet kan avslutas. 10. Marknadskontroll av cement Projektet påbörjades 2013 och omfattade dokumentkontroll av cement hos tio ekonomiska aktörer. Kommunikation pågår och några enskilda ärenden återstår innan projektet kan avslutas. Uppföljning reaktiv marknadskontroll I den reaktiva marknadskontrollen handläggs enskilda ärenden som initieras efter anmälningar från marknaden, andra myndigheter eller från Boverket via en omvärldsbevakning. Dokumentationen består av den information som handlagts i ärendet. Dokumentationen i sig är underlag för vidare uppföljning och senare analys. Under 2015 har Boverkets reaktiva verksamhet omfattat följande: Boverket fick in anmälningar från såväl konsumenter som ekonomiska aktörer. Marknadskontroller som genomförts med anledning av inkomna anmälningar och underrättelser redovisas inte separat. Under 2015 har Boverket hanterat 37 antal reaktiva ärenden. Flest reaktiva ärenden har handlat om duschväggar. Till följd av det stora antalet anmälningarna har duschväggar inkluderats i Boverkets marknadskontrollplan för För att tillförsäkra att våra resurser används så effektivt som möjligt har det som framkommit i anmälningarna lagts till grund för det kommande projektet. Under 2015 har Boverket hanterat ett reaktivt ärende om hissar. Kostnader Kostnaden för marknadskontroll uppgår för år 2015 enligt Boverkets årsredovisning till kronor, vilket omfattar både kontrollverksamhet och personalkostnader. 4(5)

5 5(5)

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Datum 2015-04-14 Diarienummer 1203/2015 1(5) Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2014 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter i 8 kap. 3 plan- och byggförordningen (2011:338),

Läs mer

Marknadskontrollplan 2016

Marknadskontrollplan 2016 Promemoria Datum 2015-12-15 3.10 Diarienummer 3511/2015 Marknadskontrollplan 2016 Boverket, Box 534, 371 23 Karlskrona. Telefon: 0455-35 30 00. Fax: 0455-35 31 00. E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

Läs mer

Marknadskontrollplan 2015

Marknadskontrollplan 2015 Datum 2014-12-16 Diarienummer 4144/2014 1(9) Marknadskontrollplan 2015 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se Webbplats:

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017 Promemoria Datum 2018-03-08 Diarienummer 677/2018 Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2017 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter, hissar och linbaneanläggningar för

Läs mer

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute

CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute CE dig för i entreprenaden! 2014-10-22 Sara Elfving och Ieva Kisieliute Byggproduktförordningen 1 juli 2013 Byggprodukter ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att få säljas OM de omfattas

Läs mer

Marknadskontrollplan 2014

Marknadskontrollplan 2014 Datum 2013-11-20 Diarienummer 1110-4841/2012 1(10) Marknadskontrollplan 2014 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se

Läs mer

Marknadskontrollplan 2017

Marknadskontrollplan 2017 RAPPORT XXX (fylls i av informationsenheten) Marknadskontrollplan 2017 Byggprodukter Diarienummer 4441/2016 Innehåll Bakgrund... 3 Ansvarsområden...3 Mål för s marknadskontroll av byggprodukter...3 Rättslig

Läs mer

Boverkets marknadskontrollplan 2012

Boverkets marknadskontrollplan 2012 Datum 2011-11-14 Diarienummer 1202-4641/2011 1(9) Boverkets marknadskontrollplan 2012 Box 534, 371 23 Karlskrona Besök: Drottninggatan 18 Tel: 0455-35 30 00 Fax: 0455-35 31 00 E-post: registraturen@boverket.se

Läs mer

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2014-01-28 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2018

Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2018 Promemoria Datum 2019-03-06 3.5.4 Diarienummer 644/2019 Uppföljning av Boverkets marknadskontrollplan 2018 Boverket utpekas som marknadskontrollmyndighet för byggprodukter, hissar och linbaneanläggningar

Läs mer

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter

Konsekvensutredning EMK 1. Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll av byggprodukter Konsekvensutredning EMK 1 Allmänna råd om ersättning för provningskostnader vid marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontroll av brandvarnare

Marknadskontroll av brandvarnare INFORMATION 1(5) Datum 2013-11-14 Diarienummer 1119-2494/2013 Till tillverkare, importörer och distributörer av brandvarnare. Marknadskontroll av brandvarnare Byggproduktförordningen (EU) nr 305/2011,

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för prefabricerade stålhallar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för prefabricerade stålhallar Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, december,

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för cement

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för cement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för cement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för cement Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, oktober 2016 Diarienummer: 3.5.4 1989/2013 Webbplats:

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för duschväggar

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för duschväggar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för duschväggar Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för duschväggar Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, juni 2017 Diarienummer:

Läs mer

Boverkets plan för marknadskontroll 2019

Boverkets plan för marknadskontroll 2019 Beslut 1(11) Datum 2018-12-11 1.1.4 Diarienummer 7367-2018 Boverkets plan för marknadskontroll 2019 Bakgrund Ansvarsområden Sverige har som medlem i EU ett åtagande att bedriva marknadskontroll inom en

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving

Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter. 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning av byggprodukter 2013-12-09 Sara Elfving Byggproduktförordningen och CE-märkning Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska byggprodukter vara märkta för

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för kallformade konstruktionsrör

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för kallformade konstruktionsrör Titel: Marknadskontroll av byggprodukter,

Läs mer

Marknadskontroll av utrymningsbeslag

Marknadskontroll av utrymningsbeslag INFORMATION Datum 2015-10-29 Diarienummer 3091/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av panikutrymningsbeslag och nödutrymningsbeslag Marknadskontroll av utrymningsbeslag Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport fasta vägmärken

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport fasta vägmärken Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport fasta vägmärken Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport fasta vägmärken Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, december 2017 Diarienummer:

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport systemskorstenar av metall Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:, maj

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr INFORMATION Datum 2018-03-05 Diarienummer 953/2018 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: ångspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: ångspärr Allmänt om marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving

Marknadskontroll. 2014-03-13 Sara Elfving Marknadskontroll 2014-03-13 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR Sedan 1 juli 2013 ska de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta för att

Läs mer

Marknadskontrollplan 2018

Marknadskontrollplan 2018 RAPPORT XXX (fylls i av informationsenheten) Marknadskontrollplan 2018 Byggprodukter Diarienummer 6726/2017 Innehåll Bakgrund... 3 Ansvarsområden...3 Mål för s marknadskontroll av byggprodukter...3 Rättslig

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och aluminium, SS-EN 1090-1 Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för lastbärande konstruktioner i stål och

Läs mer

Boverket. Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport takpannor av betong

Boverket. Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport takpannor av betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport takpannor av betong Marknadskontroll av bygg prod ukter Slutrapport takpannor av betong Titel: Marknadskontroll av byggprodukter, september, 2016 Diarienummer:

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 6 november 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen Vad är CPR? Vilka byggprodukter omfattas? Prestandadeklaration och CE-märkning Marknadskontroll och kontaktpunkt Europaparlamentets

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för gipsskivor

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för gipsskivor Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för gipsskivor Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för gipsskivor Titel: Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport för gipsskivor, januari 2019

Läs mer

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016

Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 2017-03-17 1 (6) Uppföljning av Konsumentverkets marknadskontrollplan för 2016 Konsumentverket ansvarar för marknadskontroll av: leksaker enligt direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet och lagen (2011:579)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2016:141 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1

Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd 1 INFORMATION Datum 2018-10-05 Till tillverkare, importörer och distributörer av flexibla tätskikt: fuktspärrar Marknadskontroll av flexibla tätskikt: plast- och gummibaserade fuktspärrar inklusive grundmursskydd

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport för förtillverkade betongelement Titel: Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport ytskyddsprodukter för betong

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport ytskyddsprodukter för betong Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Utgivare:,

Läs mer

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter

Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Datum 2017-03-01 Diarienummer 408/2017 Till företag enligt intern sändlista Marknadskontroll av förtillverkade betongprodukter Boverket kommer under våren 2017 att påbörja marknadskontroll av förtillverkade

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Fönster Boverket februari 2013 Slutrapport marknadskontroll Fönster Dnr: 1102-1172/2010 Boverket 2013 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Ytterdörrar Boverket februari 2013 Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen ytterdörrar Dnr: 1202-4097/2011 Boverket

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfalt maj 2015 2 Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen Stenrik asfal Marknadskontroll av byggprodukter,

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 Dags att CE-märka bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1 1 Ett verktyg för CE-märkning Den här broschyren är ett verktyg för dig som arbetar med lastbärande konstruktioner i stål och aluminium.

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

RAPPORT Datum Vår beteckning Sid / (7)

RAPPORT Datum Vår beteckning Sid / (7) 27-3-5 27/3942 (7) Uppföljning av Arbetsmiljöverkets marknadskontroll 27 Arbetsmiljöverket har marknadskontrollansvar för följande områden: - Maskiner () - Personlig skyddsutrustning (PPE) (delat tillsynsansvar

Läs mer

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Ref. Ares(2014)2635481-08/08/2014 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster samhällsskydd och beredskap 1 (6) Tillsynsenheten Marianne Runhage, 010-2405084 Marianne.runhage@msb.se Anne Marie Lindgren, 010-2405257 annemarie.lindgren@msb.se Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll

Läs mer

Uppföljning av Elsäkerhetsverkets marknadskontrollplan 2018

Uppföljning av Elsäkerhetsverkets marknadskontrollplan 2018 PM 1 (12) Kim Reenaas Avdelningschef Avdelningen för produkter 010-168 05 03 2019-03-22 Dnr 18EV1786 Uppföljning av Elsäkerhetsverkets marknadskontrollplan 2018 Vi har uppnått målen för 2018 Vi har genomfört

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Datum Ref. Beteckning Ares(2015)402331-02/02/2015 2014-12-19 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel

Byggproduktförordningen CPR. Annika Wessel Byggproduktförordningen CPR Annika Wessel 2013-02-21 Byggproduktförordningen 120504 Sida 2 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 305/2011 om fastställande av harmoniserade villkor för saluföring

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport brandvarnare

Marknadskontroll av byggprodukter. Slutrapport brandvarnare Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport brandvarnare Marknadskontroll av byggprodukter Slutrapport brandvarnare Titel: Marknadskontroll av byggprodukter Diarienummer: 2494/2013 E-post: publikationsservice@boverket.se

Läs mer

Tillsynsplan marknadskontroll 2013

Tillsynsplan marknadskontroll 2013 Handläggare Anne Marie Lindgren Marianne Runhage marknadskontroll 2013 1 (6) Godkänd av marknadskontroll 2013 Uppdrag Ett av Sveriges åtaganden som medlem i EU är att bedriva marknadskontroll till skydd

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen kaminer Boverket oktober 2014 Slutrapport Marknadskontroll Kaminer Dnr 1102-4606/2008 Boverket 2014 Innehåll Sammanfattning... 4 Proaktiva

Läs mer

Guide till CE-märkning

Guide till CE-märkning Guide till CE-märkning Guiden hur gör man? - Två vägar till CE-märkning - Omfattas min produkt av en harmoniserad standard? 1. CE-märkning via harmoniserad standard 2. CE-märkning när harmoniserad standard

Läs mer

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning

Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Byggprodukter ett nytt område för CE-märkning Till dig som använder byggprodukter Vilka byggprodukter kan jag välja? Hur kan jag få reda på vad produkten har för egenskaper? Varför CEmärks byggprodukter?

Läs mer

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Ref. Ares(2013)3765507-19/12/2013 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar?

Dags att CE-märka. bärande konstruktioner i stål och aluminium EN 1090-1. Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Ska mitt företag vara certifierat? Är det mitt företag som ska CE-märka produkterna När säljs en produkt? Vad är en byggprodukt?

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för FÖRTILLVERKADE AVLOPPSANLÄGGNINGAR Boverket har utfört marknadskontroll av förtillverkade avloppsanläggningar som omfattas av standarden SS-EN 12566-3:2005+A2:2013.

Läs mer

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013

CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 CE-märk nu! Obligatorisk CE-märkning av byggprodukter den 1 juli 2013 Krav på CE-märkning av byggprodukter 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 måste byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard

Läs mer

Årssammanställning 2010 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster

Årssammanställning 2010 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster samhällsskydd och beredskap 1 (7) Tillsynsenheten Marianne Runhage, 010-2405084 Marianne.runhage@msb.se Anne Marie Lindgren, 010-2405257 annemarie.lindgren@msb.se Årssammanställning 2010 av MSB:s marknadskontroll

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2016-2018 Dokumenttyp: Rutin Dokument nummer: PSÄK_0006_PA_PLAN_Marknadskontrollplan Sida: 1 av 12 2 Innehåll Marknadskontrollprogram för

Läs mer

2011-11-11 1(6) PTS Marknadskontrollplan. 1 Rättslig grund. Post- och telestyrelsen

2011-11-11 1(6) PTS Marknadskontrollplan. 1 Rättslig grund. Post- och telestyrelsen Datum Sida 2011-11-11 1(6) PTS Marknadskontrollplan 1 Rättslig grund Post- och telestyrelsen (PTS) är enligt 1 förordningen (2007:951) med instruktion för Post- och telestyrelsen förvaltningsmyndighet

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson

Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson Varför är byggprodukter CE-märkta? Foto: Morgan Carlsson 1 juli 2013 Från den 1 juli 2013 ska många byggprodukter vara CE-märkta för att få säljas i Sverige och 32 andra länder. På vilket sätt produkterna

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen bultar Boverket juli 2013 Marknadskontroll av byggprodukter slutrapport för produktgruppen bultar. Dnr 1102-4607/2008 Boverket 2013 Innehåll

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Datum Beteckning 2016-01-25 2016/256 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter 1102-1173/2010 2013-03-27 Ärendet avslutas med denna slutrapport. Inga åtgärder kommer att vidtas gentemot

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen).

LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut À partir du 1er Juillet 2013 LE MARQUAGE CE SERA OBLIGATOIRE SUR LES PRODUITS DE CONSTRUCTION couverts par une norme européenne harmonisée (appelée norme hen). Svårt

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MARKNADSKONTROLL

HANDLINGSPLAN FÖR MARKNADSKONTROLL FÖR MARKNADSKONTROLL Marknadskontrollmyndighet: Elsäkerhetsverket, Sverige Ansvarig person för den sektoriella marknadskontrollplanen: Karl-Hugo Hult, chef, avdelningen produkter E-post adress: karl-hugo.hult@elsakerhetsverket.se

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 2018-03-19 2018/151 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 Swedac Huvudkontor Stockholmskontor Tel: 0771-99 09 00, www.swedac.se Postadress: Box 878, 501 15 Borås Postadress:

Läs mer

Dnr 14EV4508. Handlingsplan för marknadskontroll

Dnr 14EV4508. Handlingsplan för marknadskontroll Dnr 14EV4508 Handlingsplan för marknadskontroll December 2014 Dnr 14EV4508 ELSÄKERHETSVERKET Författare: Karl-Hugo Hult Sammanfattning Sammanfattning Ett av Sveriges åtaganden som medlem i EU är att bedriva

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2017-2019 Dokumenttyp: Plan Dokument nummer: PSÄK_0037_A_PLAN Marknadskontrollplan Konsumentverket 2017-2019 Sida: 1 av 12 2 Innehåll Marknadskontrollprogram

Läs mer

Datum Vår beteckning Sid / (7) Enheten för produktsäkerhet Jens Åhman,

Datum Vår beteckning Sid / (7) Enheten för produktsäkerhet Jens Åhman, 29-3-5 29/6428 (7) Enheten för produktsäkerhet Jens Åhman, -73 9992 arbetsmiljoverket@av.se Uppföljning av Arbetsmiljöverkets marknadskontroll 28 Arbetsmiljöverket har marknadskontrollansvar för följande

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2016-01-14 3.5.1 Diarienummer 3129/2015 NN Essunga kommun 465 82 Nossebro Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden

Läs mer

Läs detta först. Även om du inte gör ändringar får du alltid kopiera text och bilder till din egen mall och använda din egen logotyp.

Läs detta först. Även om du inte gör ändringar får du alltid kopiera text och bilder till din egen mall och använda din egen logotyp. Läs detta först Detta dokument (diarienummer 18EV690) har tagits fram av Elsäkerhetsverket och kan användas av företag och organisationer som önskar utbilda egna medarbetare eller andra personer om det

Läs mer

Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2012-03-28 Diarienummer 1363-4046/2011 N.N. Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket FKBo:s utbildningskonferens den 14 april 2016 Johan Kjellberg, jurist. Lena Viberg Larsson, arbetsterapeut. Ylva Storm, jurist. Håkan Aronsson, utredare. Det här kommer vi ta upp: Lite fakta om Boverket

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2015-2017 Dokumenttyp: Marknadskontrollplan Dokumentnummer: 2014:10 Version: A Datum: 2014-12-22 Upprättat av: Maria Lindstedt Godkänt av:

Läs mer

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet

Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 1 Marknadskontrollprogram för Konsumentverket - produktsäkerhet 2018-2020 Dokumenttyp: Plan Dokument nummer: PSÄK_0044_A_PLAN Marknadskontrollplan Konsumentverket 2018-2020 Sida: 1 av 12 2 Innehåll Marknadskontrollprogram

Läs mer

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa

BESLUT. Marknadskontrollärende avslutas Detta brev gäller Elsäkerhetsverkets marknadskontroll av er produkt: LED lampa ~ ELSÄKERHETSVERKET Thomas Nilson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 28 BESLUT 2018-11-16 Dnr 18EV4701 1 (3) Highlands Jnternational AB Kabelvägen 19 602 10 Norrköping Marknadskontroll - Elsäkerhet

Läs mer

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell

CE-märkning av byggprodukter. Ebbe Rosell CE-märkning av byggprodukter Ebbe Rosell Ni vet redan: Att våra regelverk kräver CE-märken på många produkter. Att det finns harmoniserade europeiska produktstandarder. Att det finns olika bekräftelseprocedurer

Läs mer

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste

Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Marknadskontroll av leksaker och solgardiner med sugkoppsfäste Rapport 2008:18 Konsumentverket 2009 2 Sammanfattning Konsumentverket

Läs mer

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR

Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Skapa en prestandadeklaration och CE-märkning för SKORSTENAR Boverket har under 2017 påbörjat marknadskontroll av skorstenar som omfattas av den harmoniserade standarden SS-:2009. Kontrollen visar att

Läs mer

CE-märkning Bärande konstruktioner i stål och aluminium EN Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar?

CE-märkning Bärande konstruktioner i stål och aluminium EN Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Vem har ansvar för vad? Vilken roll har mitt företag? Vad är mitt ansvar? Ska mitt företag vara certifierat? Är det mitt företag som ska CE-märka produkterna? När säljs en produkt? Vad är en byggprodukt?

Läs mer

Marknadskontrollplan 2014

Marknadskontrollplan 2014 EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum Dnr 2013-12-10 2013-7703 1 (8) Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektiva produkter Nils Ahlén 016-544 23 72 nils.ahlen@energimyndigheten.se Marknadskontrollplan

Läs mer

Dnr /2018. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter

Dnr /2018. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter Dnr 10.4-36564/2018 Marknadskontrollplan 2019 Egentillverkade medicintekniska produkter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(9) Sammanfattning Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsynsansvar

Läs mer

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter Dnr 10.4-41764/2016 Marknadskontrollplan 2017 Egentillverkade medicintekniska produkter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(8) Sammanfattning IVO har tillsynsansvaret för de egentillverkade medicintekniska

Läs mer

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER

Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Så skapar du en prestandadeklaration och CE-märkning för: FÖNSTER Boverket har under 2015-2016 utfört marknadskontroll av fönster som omfattas av den harmoniserade standarden SS-EN 14351-1. Kontrollen

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017 Datum 2017-01-01 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2017 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

Marknadskontrollplan 2016

Marknadskontrollplan 2016 samhällsskydd och beredskap 1 (14) Tillsynsenheten Marianne Runhage 010-240 50 84 marianne.runhage@msb.se Marknadskontrollplan 2016 enligt krav i 24 punkt 5 förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2017-12-14 3.5.1 Diarienummer 2855/2017 NN Salems kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 144 80 Rönninge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Marknadskontrollplan 2014

Marknadskontrollplan 2014 samhällsskydd och beredskap 1 (13) Tillsynsenheten Marianne Runhage 010-240 50 84 marianne.runhage@msb.se Marknadskontrollplan 2014 enligt krav i artikel 18 punkt 5 förordning 765/2008/EG om ackreditering

Läs mer

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning

Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning Det mesta du behöver veta om personlig skyddsutrustning 1 Vad är personlig skyddsutrustning? Personlig skyddsutrustning är ett begrepp som omfattar alla produkter som är gjorda för att bäras eller hållas

Läs mer

Marknadskontrollplan 2015

Marknadskontrollplan 2015 samhällsskydd och beredskap 1 (13) Tillsynsenheten Marianne Runhage 010-240 50 84 marianne.runhage@msb.se Marknadskontrollplan 2015 enligt krav i artikel 18 punkt 5 förordning 765/2008/EG om ackreditering

Läs mer

Marknadskontroll av filtrerande halvmasker

Marknadskontroll av filtrerande halvmasker Marknadskontroll av filtrerande halvmasker AnnSofie Kero Arbetsmiljöverket Enheten för kemi, mikrobiologi och fysikaliska faktorer Mars 2016 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål med

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen - Vad är CPR? - Vilka byggprodukter omfattas? - Prestandadeklaration och CE-märkning - Boverkets roll 120504 Sida 2 Europaparlamentets

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

Uppföljning av IVO:s Marknadskontrollplan

Uppföljning av IVO:s Marknadskontrollplan Dnr 10.4-43496/2017 Uppföljning av IVO:s Marknadskontrollplan 2017 Egentillverkade medicintekniska produkter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(6) Förord I Sverige är tillsynsansvaret för medicintekniska

Läs mer