Information/kommunikation - verksamhetsplan för informatörernas förening 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information/kommunikation - verksamhetsplan för informatörernas förening 2012"

Transkript

1 Datum Beteckning Verksamhetsplan 2012 Information/kommunikation - verksamhetsplan för informatörernas förening 2012 Regeringen har höjt takten i det förvaltningspolitiska förändringsarbetet och särskilt pekat ut begreppen rättssäkerhet, effektivitet och medborgarorientering som ledstjärnor. Regeringen har även starkt betonat vikten av att alla myndigheter fortsätter sin utveckling inom e- förvaltning. Detta pågående förändringsarbete genomsyrar länsstyrelserna och alla dess verksamheter. Kraven på att samarbeta och att ensa system och processer har ökat. Det råder en mycket stark efterfrågan på informatörer i samband med länsstyrelsegemensamma projekt. Länsråden och Landshövdingarna ger informatörernas förening allt fler uppdrag i olika arbetsgrupper med krav på att stå för nationella och samordnade informationsinsatser. För att möta denna efterfrågan, så behöver vi en bra mottagarorganisation med tydlig styrning och ledning. Det är samtidigt glädjande att se att informatörernas förening har varit föregångare i detta koncern -tänkande. I början på 1990-talet togs det första gemensamma informationsmaterialet om länsstyrelserna fram. År 2002 fastställde landshövdingarna en gemensam strategi för information och kommunikation och 2007 antogs vår första gemensamma kommunikationsplan. Webbsamarbetet påbörjades 2003 och det har lett till ett gemensamt webbsamarbete som nu inbegriper samtliga 21 län samt Vattenmyndigheten beslutades om att samtliga län skulle bygga sina nya externa webbplatser i en gemensam plattform. Under 2010 beslutade landshövdingarna om en gemensam kommunikationspolicy för det länsstyrelsegemensamma arbetet och i januari 2011 beslutade länsråden om förvaltningsorganisation för kommunikation och webbsamordningen, samt fastställde styrdokument för den nationella webbförvaltningen. 1. Organisation, styrning och ledning Samtliga informatörer är medlemmar i informatörernas förening. Föreningens arbete leds av en styrgrupp, vars ordförande och ledamöter väljs på föreningens årsmöte. Länsråd och landshövdingar ger styrgruppen uppdrag, oftast i form av att delta i nationella projekt och där stå för nationella och samordnade informationsinsatser. Informatörernas förening och dess styrgrupp tar även själva initiativ till att bilda arbetsgrupper för att hantera stora frågor som är av strategisk betydelse. Det gemensamma arbetet bedrivs igenom en distribuerad organisation, där informatörer vid olika tidpunkter går in i olika projekt. För information om medlemmar i olika uppdrag, projekt och arbetsgrupper, läs mer i bilaga 1. Förslag till budget för Kommunikations- och webbsamordningen 2012 finns med i bilaga 2.

2 1.1. Ansvarsfördelning Styrgrupp Ordförande (ledning och styrning) Arbetsledning Avtal och upphandling (juridiskt ansvarig) Budgetansvar Styrgruppens ledamöter (samordning av) Kommunikationsprojektet Webbsamordning Kriskommunikation Projekt Kommunikationsstrategiskt arbete (gemensamt mediearbete, sociala medier, mässor och utställningar) Arbetsgrupper Webbsamordningen Webbutvecklingsledare (samordning, beställare gentemot konsult) Rutiner och riktlinjer Supportorganisation Budget Upphandling Utveckling, nya gemensamma funktioner Samordna och samarbeta IT-enheten Tillgänglighetsfrågor Redaktionellt ansvarig Textansvar, skriva och beställa texter Förankra, granska Publicera Presentationsmaterial Design Funktionsansvarig Funktionsönskemål, samla in och prioritera Kravspecifikationer Testrutiner Testning Supportansvarig Organisering av webbsupporten/användarstöd Framtagning av stöd för webbredaktörer och supportansvariga Kompetensutveckling för supportansvariga och webbredaktörer Strukturansvarig Målgruppsanalyser Utvärdering av webbplatsernas informationsstruktur, navigering och funktioner Användartester

3 2. Kommunikation för länsstyrelserna i samverkan Hösten 2010 fastställde landshövdingar och länsråd en gemensam kommunikationspolicy och kommunikationsstrategi för länsstyrelserna i samverkan. Målet är att Länsstyrelserna i samverkan ska uppfattas som en samlande kraft i svensk statsförvaltning och att alla målgrupper ser att länsstyrelserna aktivt samverkar för ökad effektivitet. Det gemensamma informationsarbetet föreslås vidareutvecklas under Det finns skäl att överväga en nyutveckling av länsstyrelsernas gemensamma logotyp. Den nuvarande logotypen, med ordet Länsstyrelserna under en heraldisk krona, riskerar att leda tankarna till uppfattningen att Länsstyrelserna är en samlad organisation. Genom att bygga en logotyp utifrån begreppet Länsstyrelserna i samverkan markeras att länsstyrelserna är många självständiga myndigheter som här gör något tillsammans. Det vore också fördelaktigt att utveckla logotypen för gemensamma kommunikationsinsatser till en modern logotyp, som även är anpassad för digitala medier. Följande insatser kan därefter bli aktuella 2012: Ta fram ett grafiskt profilprogram för länsstyrelsernas gemensamma kommunikation, dels för samarbeten som ekonomiadministration, löneadministration och IT, dels för gemensamma projekt, trycksaker, mässor etc Ta fram nytt gemensamt presentationsmaterial i olika kanaler och former. Det kan vara folder, film etc Medverkan i Energiutblick på Svenska mässan i Göteborg, mars 2012 där länsstyrelsernas arbete med energi- och klimatfrågor lyfts 3. Nationell webbsamordning Det övergripande syftet med den nationella webbsamordningen är att på bästa möjliga sätt tillgodose våra användares behov samtidigt som vi driver en kostnadseffektiv förvaltning och utveckling av länsstyrelsernas webbplatser. Alla länsstyrelser deltar i det nationella webbsamarbetet sedan ett par år. Den dagliga förvaltningsorganisationen består av webbsamordningsgruppen och i dagsläget fem arbetsgrupper med olika ansvarsområden, t.ex. funktionsutveckling, support och teknik. År 2012 kommer att bli ett intensivt år för webbsamordningen med fortsatt utveckling av den relativt nya drift- och förvaltningsorganisationen för våra externa webbplatser samt driva det nya intranätsprojektet. Länsstyrelsernas gemensamma portal lansstyrelsen.se lanseras i MOSS under hösten Portalen ska vara en ingång till respektive länsstyrelse och huvudsyftet är att slussa vidare till respektive länsstyrelse för att besökaren lätt ska få tag på rätt information och kontaktuppgifter. Gemensamma tjänster kommer också presenteras på portalen, ofta genom att (automatiskt) sammanställa/länka till information som redan finns, som till exempel: publikationer blanketter (bidrag och tillstånd) olika områden (skapade med områdesmallen) författningar (lagrummet.se)

4 e-tjänster diariet lediga jobb (offentliga jobb) samarbetsprojekt mellan länsstyrelser och andra myndigheter samhällsinformation som rör länsstyrelsens verksamhetsområden nyheter (både länsstyrelsegemensamma och regionala) Samarbetet mellan webbsamordningen och IT-enheten är nu en naturlig del av förvaltningen och kommer att utvecklas än mer under året som kommer. Under hösten 2011 upphandlas en ny extern konsult som ska bistå länsstyrelserna och IT-enheten med utveckling av våra MOSS-webbar. Med ny samarbetspar behöver nya rutiner och arbetsformer tas fram. Intranätsprojektet Länsstyrelsernas nya stora samarbetsprojekt, intranätsprojektet, ska ta fram en gemensam teknisk plattform med gemensam innehållsstruktur för länsstyrelserna. Projektet kommer att kräva samordning mellan verksamheterna och arbetsinsatser i samband med utvecklingsarbetet. Framförallt handlar det om stöd från IT-organisationen för att införliva den nya plattformen i befintlig infrastruktur och delta i utvecklingsarbete och testning av nya funktioner. Även medarbetare på övriga avdelningar, såväl med webbkompetens som vanliga användare, behöver engageras för att ta fram och sedan testa konceptet. Den huvudsakliga arbetsinsatsen förväntas inträffa med start i början av 2012 och sträcka sig fram till lansering på hösten samma år. Intranätsprojektets huvudmål är att med en gemensam teknisk plattform uppnå effektivisering och kvalitetshöjning genom samordning och kompetensöverföring, på såväl ett nationellt som regionalt plan. Effektivare sammankoppling av befintliga verktyg, enklare att hitta information, effektivare bokning av resurser, möjlighet till dialog och gemensamma arbetsytor, är några av de förbättringsönskemål som har identifierats. Webbsamordningens organisation, ansvarsfördelning och riktlinjer för det gemensamma webbsamarbetet finns att läsa om i Webbsamordningens förvaltningsplan, se bilaga 3. Förslag till budget för Kommunikations- och webbsamordningen 2012 finns med i bilaga 2. Förslag till budget för MOSS intranätsprojektet finns med i bilaga Information för lika rättigheter och möjligheter 2010 fastställdes Länsstyrelsernas handlingsplan för lika rättigheter och möjligheter En särskild informationsgrupp ska under bidra till att genomföra de åtgärder som återstår i den gemensamma handlingsplanen genomfördes utbildning för informatörerna med fokus på tillgänglig information. För 2012 återstår arbetet med att ta fram checklistor för hur man skriver samt använder bilder utan att diskriminera, samt rutiner för att erbjuda alternativa informationsformat. 5. Kompetensutveckling Under 2012 ska en gemensam kompetensutvecklingsinsats genomföras i samband med den gemensamma informatörskonferensen i vår. Utöver detta sker en mängd kompetensutvecklingsinsatser inom de många olika arbetsgrupper och projekt som informatörer deltar i, exempelvis inom webbsamordningens alla arbetsgrupper.

5 6. Kriskommunikation - samverkan på nationell nivå I kriskommunikationssammanhang har Marie Månsson, Stockholm och Ann-Nina Finne, Skåne, utsetts till vår mottagarorganisation. De är kontaktpersoner för länsstyrelserna gemensamt i kriskommunikationssammanhang, och de representerar samtliga länsstyrelser i nationella samverkansgrupper och liknande. 7. P4 Länsstyrelserna driver ett gemensamt strategiskt verksamhetsutvecklings- och e- förvaltningsarbete, som hålls samman i ett projekt kallat P4. Projektet syftar till att uppnå korta handläggningstider, effektivare och enklare ärendehantering samt att underlätta för medborgarnas och företagens kontakter med Länsstyrelserna. Detta är ett mycket stort projekt som kräver samordning och god kommunikation. En person kommer att finansieras nationellt för att arbeta som kommunikationsstrateg i projektet. Styrgruppen har i uppdrag att tillsätta/utse denna person. Delprojekt Mallutveckling Mallutvecklingsprojektet är ett av flera delprojekt inom P4-projektet, och fr.o.m. augusti 2011 finns en arbetsgrupp tillsatt med olika kompetenser som omfattar, juridik, diarie och arkivering, Platina, IT, klarspråk samt information. Kerstin Alvinge Västmanland och Erik Wangel Kalmar är informatörernas representanter, och arbetar aktivt i gruppen. Till deras hjälp för utökade diskussioner finns ytterligare två informatörer, Amelie Wintzell Västra Götaland och Maud Edhager Södermanland. Dessa fyra informatörer kommer att fungera som kontaktpersoner mellan informatörsnätverket och mallprojektet/it. Informatörerna har fått ansvaret för att ta fram underlag till verksamhetsövergripande mallar som ska vara ensade för samtliga län.

6 Bilagor Bilaga 1. Medlemmar i olika uppdrag, projekt och arbetsgrupper Informatörernas styrgrupp Mariethe Larsson, Östergötland ordförande Ulrika Kjellström, Örebro vice ordförande Annika Braide, Västra Götaland Jessica Rönnberg, Norrbotten Anders Rosén, Dalarna Niklas Glans, Halland Kommunikationsprojektet Styrgruppen. Annika Braide är projektledare. Övriga samarbetsuppdrag Antidiskrimineringsgruppen Kontaktpersoner i kriskommunikationsfrågor Nationella pandemigruppen P4 Mallutvecklingsprojektet Annika Braide, Västra Götaland, Anders Rosén, Dalarna Ewelina Axell, Jönköping Marie Månsson, Stockholm Ann-Nina Finne, Skåne Marie Månsson, Stockholm Ann-Nina Finne, Skåne Ej utnämnd än Kerstin Alvinge, Västmanland Erik Wangel, Kalmar Amelie Wintzell, Västra Götaland Webbsamordningsgruppen Maria Oscarsson, Örebro Ewelina Axell, Jönköping Peo Olsson, Stockholm Michael Hedlund, Skåne Jonas Mattebo, Västerbotten Roger Larsson, Gotland, IT-enheten Jonas Gunnarsson, IT-enheten Webbutvecklingsledare Redaktionellt ansvarig Ordf. Support Ordf. Funktion Ordf. Struktur och innehåll IT-enheten Ordf. Teknik

7 Bilaga 2. Budget för Kommunikations- och webbsamordningen 2012 Budget 2012 Kommunikation och webbsamordning Budget Finansiering Ingående balans ca Personal Styrgruppen att fördela Avgift 22 x = Webbsamordningsgruppen Webbutvecklingsledare 0,75åa Redaktionellt ansvarig 0,75 åa Funktionsansvarig 0.50% åa Supportansvarig 0.25% åa Strukturansvarig 0,25% åa Support och utveckling Support Moss Talande webb Utveckling, förbättring av mallar och funktioner, språköversättningar,certifieringar Resor och möten Utbildning Övrigt Summa

8 Bilaga 3. Förvaltningsorganisation för kommunikations- och webbsamordningen för Länsstyrelserna i samverkan Samt Riktlinjer för länsstyrelsernas webbsamordning Finns att läsa på vår gemensamma sharepoint-yta under informatörernas förening. Bilaga 4. Förslag till budget för MOSS intranätsprojektet 2012 Kompletteras snart.

Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning Verksamhetsplan för 2013

Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning Verksamhetsplan för 2013 Datum 2012-10-11 Beteckning Verksamhetsplan 2013- Version 0.4 Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning Verksamhetsplan för 2013 1. Inledning Regeringen har höjt takten i det förvaltningspolitiska

Läs mer

Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning styrning, organisation och förvaltning

Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning styrning, organisation och förvaltning 2012-10-11 (0.5) Länsstyrelsernas nationella kommunikationssamordning styrning, organisation och förvaltning Bakgrund Informatörerna har en lång tradition av aktivt samarbete mellan länsstyrelserna. Alla

Läs mer

Verksamhetsplan Nationell kommunikationssamordning 2015

Verksamhetsplan Nationell kommunikationssamordning 2015 2015-02-17 Verksamhetsplan Nationell kommunikationssamordning 2015 1. Inledning Målet för länsstyrelsernas gemensamma kommunikationsarbete lyder Länsstyrelserna i samverkan ska uppfattas som en samlande

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Flik 6.23 Kommunikationspolicy 2014-2018 Flik 6.23 Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-16, 76 att gälla från 2014-08-01. Kommunikationspolicy 2014-2018 Innehåll: 1 Syftet med kommunikationen... 2 2 Strategi...

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Upphandlingsavdelningen Sid 1(9) KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Område 1 Område 2 Område 3 Strategisk kommunikations- och kriskommunikationsplanering Strategisk intern- och förändringskommunikation

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Kommunikationsplan för ehälsalyftet

Kommunikationsplan för ehälsalyftet Kommunikationsplan för ehälsalyftet Om kommunikationsplanen Kommunikationsplanen gäller för projektet ehälsalyftet. Första versionen av denna plan togs fram i april 2016 och kommer att uppdateras efter

Läs mer

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena som

Läs mer

Arbetsmaterial. Vi hjälper arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra

Arbetsmaterial. Vi hjälper arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra Arbetsmaterial Vi hjälper arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra Välkommen till Arbetsförmedlingen Vårt uppdrag är att ge dig som arbetssökande det stöd du behöver på din väg mot ett jobb som

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

GOTLANDS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

GOTLANDS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING GOTLANDS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017 Företagsklimatet i 2017 De privata företagen i Västra Götalands län sysselsätter 550000 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 116 miljarder. Det motsvarar 836000 förskoleplatser eller 224000 sjuksköterskor.

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan Sydsvensk REGION BILDNING Kommunikationsplan Kommunikationsplan Sydsvensk Regionbildning 2013-09-17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1 Projektmål... 2 2 Kommunikationsmål... 2 3 Målgrupper...

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017 Företagsklimatet i 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Primär målgrupp: Företag med minst en anställd

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Om undersökningen i Kronobergs län Kronoberg Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 7 Industri Handel 24 19 1-5 39 Bygg Tjänster till företag 16 10 6-25

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013

Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Kommunikationsstrategi för teknikförvaltningen 2011 2013 Inledning Med kommunikation kan vi styra verksamheten mot de mål som Tekniska nämnden anger och kommunikationsaspekten ska finnas med i alla beslut

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/24 Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för 2017-2018 Samordningsförbundet Stockholms stad Samordningsförbundet Stockholms stad Sid 1 (6) Inledning När lagen om finansiell

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning 2017-10-31 1 (8) Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning Riktlinjer för Energimyndigheten, funktionerna kommunal energi- och klimatrådgivning samt regional utvecklingsledning.

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicyn anger Högskolan i Halmstads förhållningssätt till intern och extern kommunikation. Policyn tydliggör dessutom ansvarsfördelning

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin 1 Syftet med uppdraget Förankring av den nationella IT-strategin Framtagning av en handlingsplan

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Informations- policy. Falköpings kommun

Informations- policy. Falköpings kommun Informations- policy Falköpings kommun 1 Informationspolicyn består av två delar. En del som allmänt beskriver informationsarbetet och informationsenhetens roll samt ett styrdokument med övergripande mål,

Läs mer

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi

Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Version 1.0 2013-08-27 Dnr 1308-0342-33 Arbetsgivarverkets kommunikationsstrategi Inledning... 2 Styrdokument för vår kommunikation... 2 Huvudbudskapen genomsyrar all kommunikation... 2 Primära målgrupper...

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Lång tradition av kommunalt självstyre som syftar till att stärka demokratin och göra offentlig verksamhet mer effektiv Kommunerna har betydande ansvarsområden

Läs mer

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle Charlotte Humling Tove Elvelid Varför samarbete? Arbetskraftsförsörjning Säkra tillväxt för Gävleregionen Utmaning Inskrivna arbetslösa

Läs mer

YH - antal platser med avslut

YH - antal platser med avslut YH - antal platser med avslut 2017-2023 Ekonomi, administration och försäljning Teknik och tillverkning Samhällsbyggnad och byggteknik Data/IT Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Hotell, restaurang

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt Hinder för tillväxt 1 Totala näringslivets företag, anställda, omsättning och förädlingsvärde 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 97% Företag Anställda Omsättning Förädlingsvärde 3% 0,5% 0,1% 0-9

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljösamverkan Sverige Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljötillsynsutredningen Betänkande juni 2017 SOU 2017:63 Miljösamverkan Sverige uppmärksammat

Läs mer

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa Din ehälsa Syfte med ehälsa Rätt information till rätt person i rätt tid Tillgänglighet Din journal på nätet Kunna följa sitt ärende Invånare Medarbetaren Beslutsfattare Ansöka om vård Tidsbokning Individuellt

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter

Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-05-26 Handläggare Gunilla Konradsson Projektledare gunilla.konradsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsdirektiv för kommungemensamt kontaktcenter STK-2014-587

Läs mer

Läkarbemanning psykiatri oberoende av hyrläkare

Läkarbemanning psykiatri oberoende av hyrläkare Läkarbemanning psykiatri oberoende av hyrläkare Martin Rödholm Överläkare psykiatri, Med.Dr. SKL, Uppdrag Psykisk Hälsa 2015 2015-05-20 SR Ekot 2015-01-07 Varför läkarbemanning oberoende av hyrläkare?

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Verksamhets- och budgetplan 2015

Verksamhets- och budgetplan 2015 Verksamhets- och budgetplan 2015 Antagen av förbundsstyrelsen 2014-12-05 INNEHÅLL sida 1. Verksamhet 3 1.1 Ändamål 3 1.2 Medlemmar 3 1.3 Övergripande uppdrag 3 1.4 Årscykel för styrprocess 4 2 Arbetsorganisation

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström

2014-10-27 2:1 Infogat rättningar från Jonas Appelberg Karin Jones 2015-01-29 2:2 Infogat rättningar, budskapsformuleringar Sara Ekström 02-02 KOMMUNIKATIONSPLAN Forum Norr forum norr för klinisk forskning Beställare: Norrlandstingens regionförbund Mottagare: Styrgrupp Forum Norr Kommunikationsansvarig: 1 nr: Revisionshistorik Datum nr

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018 Företagsklimatet i Kronobergs län Om undersökningen i Kronobergs län Kronobergs län Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen - Alla län 6 5 4 3 2 3,8 3,7 3,6 3,6 3,5 3,5 3,5 3,4 3,4 3,4 3,4

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se Kompetensförsörjningsdagar våren 2018 Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz Aktuellt om yrkeshögskolan Hur går det för de som gått en YHutbildning? Vad tycker arbetslivet om YH? Expandera med

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Kunskap till praktik. Utveckling av missbruks- och beroendevården

Kunskap till praktik. Utveckling av missbruks- och beroendevården Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Utveckling av missbruks- och beroendevården Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete som startade i maj 2008 inom Sveriges Kommuner

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Företagsklimatet 2016 Kronobergs län

Företagsklimatet 2016 Kronobergs län Företagsklimatet 2016 Kronobergs län Om undersökningen Intervjuperiod januari-april 2016 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer Antal

Läs mer

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 INLEDNING...3 KOMMUNIKATION...3 INFORMATIONSANSVAR...3 INTERN KOMMUNIKATION...4 INTERNA KANALER...4 GroupWise och Intrapolis...4

Läs mer

SMHI/SGI-seminarium. Länsstyrelsernas möjliga samarbetsområden inom klimatanpassning. Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010

SMHI/SGI-seminarium. Länsstyrelsernas möjliga samarbetsområden inom klimatanpassning. Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010 SMHI/SGI-seminarium Anpassning till förändrat klimat Malmö den 20-21 april 2010 Länsstyrelsernas nätverk om klimatanpassning Diskussion och workshop om framtida samarbetsområden Klimatanpassningssamordnarnas

Läs mer

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse Sida 1 av 10 Information och kultur Christina Nilsson Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun 2014-2016 antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Tjänsteskrivelse Sida 2 av 10 Inledning

Läs mer

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Vision och styrkort 2015 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Länsstyrelsen och länet står inför stora utmaningar. Vi måste vara

Läs mer

Företagsklimatet i Blekinge län 2018

Företagsklimatet i Blekinge län 2018 Företagsklimatet i 018 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Bransch Handel 1 Bygg 17 9% 31% % 4% 8% Inga 1-5 -5-50 4% 51-100 Fler än 100 Industri Tjänster till företag Transport Besöksnäring

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Arbetsförmedlingen - Efter

Arbetsförmedlingen - Efter Arbetsförmedlingen - Efter 20190701 Arbetsförmedlingens erbjudande till arbetsgivare Rekrytera medarbetare Hitta rätt kompetens, lämpliga kandidater och få en bild av dina vägval när du ska anställa nya

Läs mer