RAPPORT 2016:27 REGERINGSUPPDRAG. Formulera beslut och hantera överklaganden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT 2016:27 REGERINGSUPPDRAG. Formulera beslut och hantera överklaganden"

Transkript

1 RAPPORT 2016:27 REGERINGSUPPDRAG Formulera beslut och hantera överklaganden

2

3 Formulera beslut och hantera överklagande

4 Titel: Formulera beslut och hantera överklaganden Rapportnummer: 2016:27 Utgivare:, oktober, 2016 Upplaga: 1 Tryck: internt ISBN tryck: ISBN pdf: Sökord: Vägledning, formulera, skriva, beslut, lov, bygglov, marklov, rivningslov, förhandsbesked, handläggning, beslutsunderlag, handlingar, överklaganden, plan- och bygglagen. Diarienummer: /2015 Rapporten kan beställas från. Webbplats: E-post: publikationsservice@boverket.se Telefon: Postadress:, Box 534, Karlskrona Rapporten finns i pdf-format på s webbplats. Den kan också tas fram i alternativt format på begäran.

5 Förord har fått i uppdrag av regeringen att ta fram vägledning och anordna kompetensinsatser i syfte att bland annat undvika onödiga överklaganden och att underlätta för den instans som har att pröva ett överklagande i det fall ett sådan ändå kommer till stånd. har i uppdraget analyserat vilka problem som finns när det gäller att formulera beslut och att hantera överklaganden. konstaterar att behovet av vägledning är omfattande. Utifrån det har ett antal vägledningstexter skrivits till PBL kunskapsbanken på s webbplats. Eftersom den största mängden överklagande ärenden är lov och förhandsbesked fokuserar texterna på dessa ärenden för att göra så stor nytta som möjligt. För att vägledningen ska vara till hjälp i kommunernas beslutsskrivande har valt att göra vägledningen detaljerad. hoppas att vägledningen och utbildningsinsatserna ska göra att beslut blir mer rättssäkra och att kommunerna kommer att hantera överklaganden på ett korrekt sätt vilket bland annat kan korta överklagandetiderna. Ansvarig enhetschef för regeringsuppdraget har varit Anette Löfgren. Klara Falk har varit projektledare och i arbetet har Anna Hedbäck Paulsson, Ulrica Lidfors och Kajsa Lind deltagit. Karlskrona oktober 2016 Janna Valik Generaldirektör

6 Innehåll Sammanfattning... 5 Inledning... 6 Beskrivning och syftet med uppdraget... 7 Problembeskrivning... 8 Beslut om lov och förhandsbesked...8 Orsaker till att handläggningen av överklaganden tar lång tid...8 Redovisning av uppdraget Genomförande av uppdraget Avgränsning av uppdraget Resultat av uppdraget Bilaga 1 Sammanfattning Swecos studie Bilaga 2 Länkar till texterna på PBL kunskapsbanken... 16

7 Formulera beslut och hantera överklaganden 5 Sammanfattning fick hösten 2015 i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning och anordna kompetensinsatser för beslutsskrivande och handläggning av överklagande enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Uppdraget har utförts i samverkan med länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. har utfört vägledningsuppdraget genom att skriva texter till PBL kunskapsbanken på s webbplats. har även föreläst om beslut på PBL-dagen den 27 september 2016 samt kommer att anordna ett webbseminarium om beslut i december Huvudfokus på vägledningen och kompetensinsatserna är hur beslut om lov och förhandsbesked bör utformas. Denna avgränsnig baseras på referensgruppens synpunkter och intervjustudier gjorda i uppdraget. Även hur kommunens rättidsprövning går till och vilka handlingar som ska överlämnas i samband med ett överklagande ingår i vägledningen.

8 6 Formulera beslut och hantera överklaganden Inledning Ett av de förslag som PBL-överklagandeutredningen lämnade i SOU 2014:14 berörde kvaliteten på det beslutsunderlag som ligger till grund för prövningen av överklagade kommunala beslut enligt plan- och bygglagen. I sitt betänkande konstaterade PBL-överklagandeutredningen bland annat att länsstyrelserna ofta måste begära in kompletteringar från kommunerna när ett kommunalt beslut enligt plan- och bygglagen har överklagats. Vanligtvis är det då fråga om att inte allt material som har legat till grund för det överklagade beslutet har lämnats över. Detta gäller såväl överklagade kommunala beslut om detaljplaner och områdesbestämmelser som beslut om lov, förhandsbesked och tillsyn. Utredningen konstaterar vidare att det finns brister i de kommunala besluten när det gäller angivelse av beslutsskäl de kan vara knapphändiga eller saknas helt. Med utgångspunkt i dessa förhållanden föreslog utredningen att skulle ges i uppdrag att ta fram en vägledning och utbildning avseende hur ett sådant underlag bör vara utformat. fick ett sådant uppdrag av regeringen i augusti 2015.

9 Formulera beslut och hantera överklaganden 7 Beskrivning och syftet med uppdraget Regeringen anger i uppdraget att ska ta fram vägledning och genomföra kompetensinsats avseende utformning av kommunala beslut enligt plan- och bygglagen och handläggning av dessa i samband med överklaganden. Syftet med vägledningen och kompetensinsatsen bör enligt regeringen inte bara vara att undvika att onödiga överklaganden kommer till stånd eller att underlätta för den instans som har att pröva ett överklagande i det fall ett sådant ändock kommer till stånd. Det grundläggande syftet bör vara att alla beslut ska uppfylla grundläggande krav på demokrati och rättssäkerhet.

10 8 Formulera beslut och hantera överklaganden Problembeskrivning Beslut om lov och förhandsbesked Efter analys av ett antal delegations- och nämndsbeslut om lov- och förhandsbesked samt utifrån intervjustudier, JO-protokoll och referensgruppsmöte kan följande slutsatser dras när det gäller beslut: Besluten uppfyller ofta inte de krav på innehåll som finns i plan- och bygglagen. Många beslut saknar motivering vilket för de flesta beslut är ett krav enligt förvaltningslagen. Besluten saknar ofta lagstöd eller hänvisar till fel lagstöd. Det är ibland oklart vad utgången av beslutet är har ansökan beviljats eller avslagits? Besluten tagna i byggnadsnämnden är överlag bristfälligare än delegationsbesluten. Länsstyrelserna och mark- och miljödomstolarna tycker att kommunernas beslut ofta är undermåliga, främst när det gäller lagstöd och motivering. Det är tidskrävande att formulera bra beslut. Kravet på kort handläggningstid från såväl plan- och bygglagen som politiker och chefer kombinerat med resursbrist gör att handläggarna ofta känner sig tvingade att skriva sämre beslut än vad de själva önskar. Det är svårt att formulera bra beslut och det finns ibland traditioner eller interna policys på kommuner om hur beslut ska se ut och det kan därför vara svårt att få till förändringar. De som tjänar mest på väl formulerade beslut är sökanden, grannar, sakägare, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolarna, alltså inte kommunen som är den som skriver besluten. Orsaker till att handläggningen av överklaganden tar lång tid Ett av syftena med uppdraget är att minska antalet överklaganden och förkorta handläggningstiden om ett ärende blir överklagat. När det gäller

11 Formulera beslut och hantera överklaganden 9 varför hanteringen av överklagade PBL-ärenden tar lång tid är orsakerna enligt bland annat intervjustudie, förutom bristfälliga beslut, bland annat: Ej kompletta handlingar från kommunen. Avsaknad av ärendeblad som visar vad som gjorts i ärendet. Underlag som beslut hänvisar till saknas. Oklart vad som har prövats. Bristfällig avvägning mellan intressen. Problem i form av att kommunerna inte rättidsprövat eller att man gjort felaktiga bedömningar om överklagandena inkommit i rätt tid. Missbedömning av ärendets komplexitet hos prövande instanser. Rutinerna för intern ärendehantering brister hos länsstyrelsen och domstolarna. Arbetsanhopning. Kommunicering, internyttranden och syn på plats tar tid.

12 10 Formulera beslut och hantera överklaganden Redovisning av uppdraget Genomförande av uppdraget Uppdraget har genomförts av en projektgrupp på bestående av bygglovsarkitekt, planeringsarkitekt och jurist. Studier genomförda av Sweco inledde uppdraget med att ge konsultföretaget Sweco i uppdrag att genomföra studier för att avgränsa och kartlägga behovet av kompetensinsatser samt samla in underlag till det kommande vägledningsarbetet. Sweco genomförde undersökningarna med enkäter och intervjuer med mark- och miljödomstolarna, länsstyrelserna och ett urval av kommuner. Se sammanfattning av studierna i bilaga 1. Referensgrupp m. m. samlade en referensgrupp för att diskutera vägledningsbehovet och få praktiska inspel. Referensgruppen har utgjorts av två kommunjurister specialiserade på PBL, två länsjurister och en representant från SKL. Referensgruppen och s projektgrupp träffades en heldag januari 2016 och har i övrigt haft mailkontakt. Utöver deltagarna i referensgruppen har haft mail- och telefonkontakter med Domstolsverket och Justitieombudsmannen, JO, för att få underlag och inspel. Chefsjuristerna på länsstyrelserna I maj 2016 besökte länsstyrelsernas chefsjuristnätverk och vi fick då möjlighet att redovisa uppdraget och avgränsningen samt diskutera ett antal knäckfrågor med dem för att komma vidare i vägledningsarbetet. Insamling av exempel och underlag För att få en bild av hur kommunerna utformar sina beslut begärde in ett antal exempel på beslut om bygglov, förhandsbesked, startbesked, slutbesked m. m. tagna på delegation från ett tiotal kommuner. Ett antal exempel skickades även in från referensgruppen. Protokoll från byggnadsnämnder har också samlats in. Dessa exempel tillsammans med SKL:s mallar för beslut har varit utgångspunkt för exempeldelen i vägledningen.

13 Formulera beslut och hantera överklaganden 11 JO-protokoll JO inspekterar regelbundet myndigheter runt om i landet. har gått igenom ett antal protokoll från JO:s inspektioner av byggnadsnämnder. Uttalanden, kommentarer och råd om utformning av beslut från dessa protokoll utgör en väsentlig del i vägledningen som har tagit fram. Handlingar vid överklagade ärenden En del i regeringsuppdraget handlar om att ta fram vägledning om vilka handlingar som krävs mellan instanserna vid överklagande. Vissa länsstyrelser har tagit fram checklistor över detta som fått ta del av och arbetat in i vägledningen. Länsstyrelserna har under 2016 lanserat en e-tjänst för överlämnande av överklagningsärenden från kommun till länsstyrelse. E-tjänsten är ett led i att på ett enkelt och effektivt sätt överlämna överklagade kommunala beslut till länsstyrelserna. Än så länge kan följande ärendetyper hanteras i tjänsten: bygglov/marklov/rivningslov förhandsbesked föreläggande enligt plan- och bygglagen byggsanktionsavgift. Länsstyrelserna uppger även att det pågår ett arbete med att ta fram en tjänst för elektroniskt överlämnande av överklagade länsstyrelsebeslut till överinstans. 1 Under arbetet med regeringsuppdraget ändrades instansordningen för överklagade detaljplaner och områdesbestämmelser. Numera ska sådana överklaganden skickas från kommunen till mark- och miljödomstolarna i stället för till länsstyrelserna. har haft kontakt med Domstolsverket och direkt med några av domstolarna, men än finns det inte några motsvarande checklistor eller egen e-tjänst från domstolarna. Avgränsning av uppdraget har, utifrån egna resonemang, Swecos studie och i samförstånd med referensgruppen valt att fokusera vägledningsarbetet på beslut om lov och förhandsbesked. Det är här den stora mängden ärenden ute i kommunerna finns och det är dessa PBL-ärenden som överklagas oftare än andra. Därmed borde en vägledning om dessa typer av ärenden göra mest nytta. 1 Rapport 2016:24, Länsstyrelsernas användande av digital teknik.

14 12 Formulera beslut och hantera överklaganden När det gäller ärenden om detaljplan så har inom ramen för det här uppdraget tagit fram två vägledningstexter, en om kommunens hantering vid ett överklagande och en om överklagandeanvisning, även kallad besvärshänvisning. Vad gäller tillsyn finns det viss vägledning om beslut redan idag på PBL kunskapsbanken. Resultat av uppdraget Uppdraget har varit att ta fram vägledning och andra kompetensinsatser. har utfört vägledningsuppdraget genom att skriva texter till PBL kunskapsbanken. Kompetensinsaterna består i att har deltagit på PBL-dagen den 27 september 2016 samt kommer att anordna ett webbseminarium i december Vägledningstexter till PBL kunskapsbanken har fokuserat vägledningsarbetet på att ta fram texter till PBL kunskapsbanken. I vägledningen finns, förutom texter som beskriver kraven på beslut i plan- och bygglagen, förvaltningslagen och kommunallagen, även ett stort antal exempel på hur de olika delarna i beslut om lov och förhandsbesked bör formuleras. har valt att inte ta fram mallar för beslut utan ger i stället flera exempel på hur olika delar av beslut kan formuleras. I uppdraget har följande texter till PBL kunskapsbanken tagits fram. (se även bilaga 2) Beslut om lov Beslut om lov Administrativ information Beslutsformulering Ärendebeskrivning Motivering av beslut Bullerberäkningar Underrättelse och yttranden Villkor i lov Upplysningar i lov

15 Formulera beslut och hantera överklaganden 13 Vem som har fattat beslutet Överklagandeanvisning Beslut om förhandsbesked Beslut om förhandsbesked Administrativ information Beslutsformulering Ärendebeskrivning Motivering av beslut Underrättelse och yttranden Villkor i förhandsbesked Upplysningar i förhandsbesked Vem som har fattat beslutet Överklagandeanvisning Detaljplan Överklagandeanvisning Texter om överklagande Kommunens hantering av överklagande av lov Kommunens hantering av överklagande av förhandsbesked Kommunens hantering av överklagande av detaljplan I arbetet med uppdraget har även påbörjat vägledning om överklagade ärenden enligt PBL. Ett uppdrag lades ut på juridisk konsult som har levererat utkast till ca 15 texter om överklagande. har för avsikt att färdigställa och publicera dessa under Texter om Roller och ansvar Parallellt med uppdraget har tagit fram och publicerat vägledningar om Roller och ansvar för såväl bygglov som detaljplan. Dessa texter har koppling till uppdraget i de delar de handlar om vem som får fatta beslut, hur det ska gå till och vad jäv, mutor, tjänstfel och skadestånd vid beslutsfattande innebär.

16 14 Formulera beslut och hantera överklaganden Övriga kompetensinsatser Förutom texterna på PBL kunskapsbanken har gjort och kommer att göra följande insatser för att öka kompetensen om beslutsskrivande och hantering av överklaganden. PBL-dagen Den 27 september 2016 anordnade en nätverksdag med inriktning på den praktiska tillämpningen av plan- och bygglagen. Dagen riktade sig i första hand till de som praktiskt arbetar med plan- och bygglagen på kommun eller länsstyrelse. höll tillsammans med jurist från Umeå kommun ett föredrag om hur man formulerar bra beslut. Föredraget webbsändes via s webbplats. Webbseminarium kommer att ha ett webbseminarium i december På webbseminariet kommer förutom även jurist från Malmö stad och jurist från länsstyrelsen i Västra Götaland delta. På webbseminariet kommer det bland annat föras diskussioner om varför det är viktigt att formulera bra beslut, vilka fördelarna är och vilka följer det kan bli om besluten är dåligt formulerade. Även vad ett beslut ska och bör innehålla kommer tas upp. Dessutom kommer seminariet handla om kommunens hantering av överklaganden, det vill säga hur det går till att göra rättidsprövning och vilka handlingar kommunen ska skicka till länsstyrelsen eller markoch miljödomstolen.

17 Formulera beslut och hantera överklaganden 15 Bilaga 1 Sammanfattning Swecos studie Konsultinsatser i regeringsuppdrag angående beslutsunderlag vid prövningen av överklagade beslut enligt plan- och bygglagen

18 BESLUT OCH ÖVERKLAGANDEHANTERING BOVERKET PLAN OCH BYGG Konsultinsatser i regeringsuppdrag angående beslutsunderlag vid prövningen av överklagade beslut enligt plan- och bygglagen PLABYG 1 ÖVERKLAGANDE PBL SWECO ARCHITETCS AB Helena Holm Mikael Bäckman Elina Friberg Erik Mejer repo001.docx

19 Sammanfattning har fått i uppdrag av Regeringen (Regeringsbeslut N2015/6103/PUB) att ta fram en vägledning och anordna kompetensinsatser i syfte att bl.a. undvika onödiga överklaganden och att underlätta för den instans som har att pröva ett överklagande i det fall ett sådant ändock kommer till stånd. För att få ett samlat underlag inför vägledningsarbetet har Sweco på uppdrag av, genomfört en enkät- och intervjustudie med landets länsstyrelser, mark- och miljödomstolar samt ett urval av landets kommuner. Enkätsvaren från mark- och miljödomstolarna samt länsstyrelserna visar på att det i alla län finns problem med att inkomna, överklagade ärenden inte är kompletta och/eller att det saknas beslutsmotivering eller att den är otydlig när sådan finns med. Problem med beslut och beslutsunderlag som länsstyrelser och mark- och miljödomstolar anser orsakar merarbete/tidsfördröjning vid hanteringen av överklagade PBL-ärenden ej kompletta handlingar avsaknad av eller bristfällig beslutsmotivering avsaknad av eller bristfällig hänvisning till relevant lagrum underlag som beslut hänvisar till saknas bristfällig avvägning mellan intressen avsaknad av ärendeblad som visar vad som gjorts (ex. vilka grannar som hörts) Fokus för kommande vägledning och kompetensinsatser kring överklagade PBL-ärenden bör dels ligga på utformningen av beslut (tydliga beslutsskäl, beslutsmotivering och hänvisning till relevant lagrum m.m.) och dels på vilket underlag som bör medfölja ett överklagat beslut för att hanteringen vid prövningsinstansen skall underlättas. Ärendetyper som utmärker sig enligt länsstyrelser och mark- och miljödomstolar: detaljplaner vad gäller beslutsformulering och handlingar, kortfattade genomförandebeskrivningar, handlingar som det hänvisas till i planbeskrivning, avsaknad av planillustration, bedömning av betydande miljöpåverkan, undermålig utredning av dagvattenfrågan bygglov/rivningslov/marklov vad gäller beslutsformulering och handlingar, mått och skala på ritningar, bristande beslutsmotivering, beaktande av planbestämmelser. MMD lyfter även att tolkningen av 2 kap PBL och 3-4 kap. MB varierar mellan olika länsstyrelser. förhandsbesked vad gäller beslutsformulering och handlingar oklart vad som prövas repo001.docx BESLUT OCH ÖVERKLAGANDEHANTERING

20 tillsynsbeslut vad gäller beslutsformulering och handlingar, taxor och uträkningar. Föreläggande ofta otydliga. Formella brister. rättidsprövning vad gäller genomförande Mallar och checklistor efterfrågas av många kommuner och är en möjlig väg att gå. Flertalet av de kommuner som pekats ut som föredömen avseende beslutsmotivering använder sig av malltexter vid utformningen av sina beslut. En del av dem nyttjar idag en digital programvara med förprogrammerade formuleringar som grundar sig på rekommendationer från SKL. Andra har framställt egna mallar, särskilda formuleringsbanker. Alla beslut av samma typ är dock inte varandra helt lika. Inför beslut behöver modifieringar av grundmallen beroende på det specifika ärendets natur. Ibland används en specifik checklista som utgångspunkt. En del kommuner har byggt upp en större mängd egna mallar för beslut, vilka ofta tagits fram gemensamt i en större grupp. En del kommuner har i sådana arbeten tagit med juridisk spetskompetens för formulerande av särskilt svåra beslut. Några kommuner nämner att de granskar alla beslut gemensamt inför nämnd, och sedan ytterligare en andra gång av ett presidium inför nämnd. Några kommuner anger att de arbetar med krav på tydlighet och fyllighet samt med ambitionen att även utomstående ska kunna förstå ärendet och dess beslut. Vissa kommuner arbetar i små grupper om 3-4 handläggare vilket de bedömer gör att man kan diskutera ärenden och beslut på ett bättre och mer effektivt sätt. Detta är förstås svårt i kommuner med en ensam handläggare på bygglov och då det är hög arbetsbelastning och tidsbrist. För de kommuner som har få egna resurser kan det finnas en poäng i att bilda ett nätverk med grannkommuner för stöttning och vägledning. Något som framfördes i enkäten som mycket givande av den kommun som hade erfarenhet av det. Behovet av vägledning och kompetensinsatser Behovet av vägledning kring hanteringen av PBL-ärenden som efterfrågas varierar mellan mark- och miljödomstolarna, länsstyrelserna och kommunerna, men även inom respektive kategori. Mark- och miljödomstolarna ser ett behov av kompetensinsatser rörande kommunernas hantering av vitesärenden och beslutsformuleringar vad gäller förelägganden av olika slag, med eller utan utdömande av vite. Även mer generellt önskar de att kommunerna blir bättre på att motivera sina beslut och anger tydliga beslutsskäl. De efterlyser även mer allmän information om rättidsprövning och vilka följder prövningen får, samt att överinstanserna inte kan överpröva den. Ett särskilt spår som nämns är att kommunerna bör upplysas om att PBL inte innehåller "ändring av bygglov" och att ändring av ett redan beviljat bygglov ofta måste bli en ny prövning med eventuellt nytt grannehörande. Länsstyrelserna efterlyser utbildning för kommunerna när det gäller beslutsskrivning med fokus på hur man formulerar juridiskt hållbara förelägganden och beslut samt hur man ska motivera besluten. De ser även att kommuner ofta brister när det gäller kunnande i förvaltningslagen, kommunicering och rättidsprövning. Kommunerna behöver upplysas om vilka handlingar som ska skickas med vid överklagan samt vilka formella krav som finns vid handläggande av olika PBL-ärenden. De ser ett behov av kontinuerliga utbildningar som täcker in hela PBL, såväl på grundläggande/ introduktionsnivå som på fördjupningsnivå För den egna verksamheten önskar länsstyrelser utbildning i förvaltningslagen och kommunicering. De föreslår satsningar på webbseminarier vid t.ex. lagändringar och att BESLUT OCH ÖVERKLAGANDEHANTERING BM p:\3840\ \000\12-text\word\rapport.docx

21 uppdaterar och sammanställer rättspraxis, gärna med egna kommentarer/ analyser och att även fortsättningsvis bistår med rådgivning. Kommunerna själva önskar se exempelmallar och upplysningsinformation för hur beslut ska formuleras och motiveras. Främst ser man det behovet i ärenden som rör avslag men även för positiva besked samt när både PBL och Miljöbalken berör samma ärende. Det uttrycks även önskemål kring tydliggörande om vilka handlingar som ska skickas med vid överklagan för olika ärenden, vilka formella krav som finns vid handläggande av ett överklagande samt när ett ärende vinner laga kraft. De vill få klarhet i vilka som har rätt till besvärshänvisning i detaljplaneärenden samt vilken typ av kvarstående synpunkter som medför besvärsrätt. Kommunerna ser även att det finns en grundproblematik i att regelsystemet i sig självt i viss mån brister i tydlighet och lyfter otydligheter rörande beräkning av t.ex. byggnadshöjd och sluttningsvåning m.m. De efterlyser enklare regler och metoder för delgivning av beslut till grannar och någon form av automatisk delgivning när överklagandeinstansernas beslut har vunnit laga kraft, alternativt en möjlighet att kommunen kan efterforska informationen i överklagandeinstansernas diarier. De ser gärna att det skapas en rättsbank och en sammanställning av prejudicerande domar. 4 (27) BESLUT OCH ÖVERKLAGANDEHANTERING

22 16 Formulera beslut och hantera överklaganden Bilaga 2 Länkar till texterna på PBL kunskapsbanken Texterna på PBL kunskapsbanken som tagits fram inom detta uppdrag finns tillgängliga digitalt på PBL kunskapsbanken via följande länkar: Texterna om beslut om lov byggande/handlaggning/beslut-om-lov/ Texterna om beslut om förhandsbesked byggande/handlaggning/beslut-om-forhandsbesked/ Text om överklagandeanvisning för detaljplan Text om byggnadsnämndens hantering av överklagande av förhandsbesked och lov byggande/handlaggning/byggnadsnamndenshanteringavoverklagan de/ Text om kommunens hantering av överklagande av detaljplan

23

24 Box 534, Karlskrona Telefon: Webbplats:

PBL dagen 27 september 2016

PBL dagen 27 september 2016 PBL dagen 27 september 2016 9.00 Välkommen! 9.10 Se plan och bygglagens möjligheter för ett ökat bostadsbyggande! 9.30 Catwalk på scenen. Metoder och arbetssätt tips och trix från nationella utvecklingsprojekt

Läs mer

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S)

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S) Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet Klockan 8.30-8.45 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Lars Stranne (M), ordförande Alf Olofsson (S), vice ordförande Ove Svan (M)

Läs mer

Vägledning: Överklagade beslut gällande PBL-ärenden Länsstyrelsen i Västra Götaland

Vägledning: Överklagade beslut gällande PBL-ärenden Länsstyrelsen i Västra Götaland 1 Innehåll Allmänt... 1 Att skicka in handlingar till Länsstyrelsen... 2 Överklagande av beslut om bygglov och förhandsbesked... 2 Överklagande av beslut om byggsanktionsavgift och bygglovsavgift... 4

Läs mer

Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV

Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV Mark- och miljö - domstolarnas handläggningstider EN STUDIE AV ÖVERKLAGADE PLANER OCH BYGGLOV Förord Domstolarnas handläggning av överklagade detaljplaner och bygglov drar ofta ut på tiden. Det gör att

Läs mer

Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m.

Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m. Promemoria Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria föreslås att det i plan- och bygglagen införs bestämmelser om att ett

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr P 11898-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-28 i mål nr P 4331-14, se bilaga

Läs mer

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning 2015 Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljningsarbetet Insamling av material: enkäter till länsstyrelser (100 %) och kommuner (92

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

RAPPORT 2016:23. Delårsrapport 2016

RAPPORT 2016:23. Delårsrapport 2016 RAPPORT 2016:23 Delårsrapport 2016 Delårsrapport 2016 Titel: Delårsrapport 2016 Rapportnummer: 2016:23 Utgivare:, augusti 2016 Upplaga: 1 Tryck: ISBN tryck: 978-91-7563-400-5 ISBN pdf: 978-91-7563-401-2

Läs mer

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015)

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 51 177 Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) Dnr 2015-A0172 Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta miljö- byggnadsnämndens

Läs mer

Överlämnande av överklagande till Länsstyrelsen

Överlämnande av överklagande till Länsstyrelsen Överlämnande av överklagande till Länsstyrelsen 1 Innehållsförteckning Överklagande av beslut om bygglov och förhandsbesked... 3 Överklagande av beslut om byggsanktionsavgift och bygglovsavgift... 5 Överklagande

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur Från kaos till struktur Att strukturera upp tillsynsarbetet och göra det hållbart för framtiden Rickard Westling Niklas Fridén Prioritera rätt och arbeta effektivt i praktiken Vår resa från kaos till struktur!

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Planeringsförenklande åtgärder II

Planeringsförenklande åtgärder II Rapport 2013:26 REGERINGSUPPDRAG Planeringsförenklande åtgärder II slutrapportering av regeringsuppdrag, redovisning av kunskapsspridning Planeringsförenklande åtgärder II slutrapportering av regeringsuppdrag,

Läs mer

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks.

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks. Tjänsteskrivelse 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Louise Holm 2017-03-08 Dnr BMN 2017-65 Dnr KS 2017-132 Promemorian Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m m, Begränsad

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Planeringsförenklande åtgärder

Planeringsförenklande åtgärder Planeringsförenklande åtgärder Kerstin Åkerwall (uppdragsansvarig) Kerstin.akerwall@boverket.se Yvonne Svensson, Maria Rydqvist, Jonas Fränne och Agneta Gardar Uppdraget Av regeringsuppdraget framgår att:

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2016-01-14 3.5.1 Diarienummer 3129/2015 NN Essunga kommun 465 82 Nossebro Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden

Läs mer

Alltför många detaljplanebestämmelser

Alltför många detaljplanebestämmelser Alltför många detaljplanebestämmelser saknar stöd i lag är otydliga Eidar Lindgren Institutionen för fastigheter och byggande, Fastighetsvetenskap, KTH 2012-11-15 Innehåll Principer för formulering av

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2018.13 John Hammar john.hammar@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan 2015-2017. från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan 2015-2017. från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2015-2017 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2015-2017 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-16 BN 2017-08-29 Diarienummer 0451/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95 E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Remissvar - Boverkets utvärdering

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2017.47 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag - den 30 maj 2018 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag (2017:900) SOU 2010:29 Prop. 2016/17:180 En modern och rättssäker förvaltning Skäl för lagändring! Den

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(7) Datum 2015-09-18 Diarienummer 1363-2360/2014 Process 3.5.1 NN Sundsvalls kommun 851 85 SUNDSVALL Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Alla hembesök

Läs mer

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Yttrande Datum 2014-11-25 Diarienummer s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se 20140-3268/2014 Ert diarienummer S2014/6634/PBB

Läs mer

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 Uppföljning tillsyn - Boverket 1 av 1 2014-04-08 16:47 Boverket har i uppgift att årligen samla in och sammanställa

Läs mer

Verkställighet av beslut

Verkställighet av beslut Revisionsrapport Verkställighet av beslut Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Syfte och revisionsfrågor...3 2 Metod och avgränsning...3

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet

Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet Revisionsrapport Förvaltningslagens tillämpning avseende service och tillgänglighet Lindesbergs kommun November 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och bedömning...1 2 Bakgrund...2

Läs mer

RAPPORT 2016:26 REGERINGSUPPDRAG. Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan- och bygglagen

RAPPORT 2016:26 REGERINGSUPPDRAG. Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan- och bygglagen RAPPORT 2016:26 REGERINGSUPPDRAG Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan- och bygglagen Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan- och bygglagen

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ärendesammanställning 2015-07-07

Ärendesammanställning 2015-07-07 Ärendesammanställning 2015-07-07 Ärendenummer: Ärendemening: Handläggare: Fastighet: Objekt: Lagfarenägare Ärendets alla händelser BYGG.2014.296 Nybyggnad av enbostadshus Sven Lindvall EKEBY 12:11 SEPPO

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (7) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 juni 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19849-575 Sida 1 (4) Brf Oporto 1 Danko Melchior Sandhamnsgatan 13 115 40 Stockholm Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300 stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2017: RII (Dnr 110-251/2017) Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m. m. Boverkets rapport (2016:26) - Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan-

Läs mer

Här redovisar Boverket en sammanställning av sitt åtgärdsarbete under 2017 enligt de frågor som vattenmyndigheterna ställt.

Här redovisar Boverket en sammanställning av sitt åtgärdsarbete under 2017 enligt de frågor som vattenmyndigheterna ställt. Boverket Myndigheten för sernhaltsplener.nq, byggande och boende Yttrande Datum 2018-02-27 3.1.2 Diarienummer 688112017 Ert diarienummer 537-15992-17 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060201 DOM 2019-01-11 Stockholm Mål nr P 10333-18 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-10-23 i mål nr P 3844-18,

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2017-12-14 3.5.1 Diarienummer 2855/2017 NN Salems kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 144 80 Rönninge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

DOM 2015-04-30 Stockholm

DOM 2015-04-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 2015-04-30 Stockholm Mål nr P 2249-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål P 3302-14, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 2012-03-28 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 Fråga 1: I 58 anges att tiden för utdömande av byggsanktionsavgiften

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare 2019-01-30 Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0086 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2327 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Ängö 2:8 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING Lars Bejstam 5 februari 2018 1 NY KOMMUNALLAG En ny kommunallag, SFS 2017:725 har trätt i kraft den 1 januari 2017. Lagen ska ge goda förutsättningar för den

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-01-28 Stockholm Mål nr P 5960-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-13 i mål nr P 108-12, se bilaga KLAGANDE Svenska Estate

Läs mer

Boverket. Remissvar - Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering och byggande, SOU 2015: 109. Yttrande

Boverket. Remissvar - Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering och byggande, SOU 2015: 109. Yttrande Boverket Myndigheten för samhällsplanenng, byggande och boende Yttrande Datum 2016-03-29 3.1.2 Diarienummer 3958/2015 Ert diarienummer N2015/08971/PUB Regeringskansli et Näringsdepartementet Enheten för

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Fråga om ett lärosätes handläggningstid

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet

TN10 (T12) Exempel BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: Beslutet avser: Fastighet: Sökande: Beslut Handlingar som ingår i beslutet Marklov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM MARKLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Marklov ges med stöd av 9 kap. 35 plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-04-08 Stockholm Mål nr P 4888-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-26 i mål nr P 3558-12, se bilaga KLAGANDE S T Ombud:

Läs mer

Revisionsrapport: Förstudie granskning av marklov för trädfällning

Revisionsrapport: Förstudie granskning av marklov för trädfällning KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 5 december 2018 50 Paragraf KS-2018/2170.912 Revisionsrapport: Förstudie granskning av marklov för trädfällning Kommunstyrelsens beslut

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2029-2035 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus

Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus Tillbyggnation av en- och tvåbostadshus När krävs det bygglov? Plan- och bygglagen (PBL) är beslutad av Riksdagen och det är PBL som säger att det krävs bygglov för vissa åtgärder så som exempelvis nybyggnad,

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt

Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Några tankar om - tillståndsansökan enligt miljöbalken, - kompletteringsbehoven och - vägen framåt Peter Ardö Miljötillståndsdagen Malmö den 30 januari 2019 1 Förkortningar MB= miljöbalken MBF= miljöbedömningsförordningen

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 17 augusti 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar

Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar 1/5 MSN 30 Dnr MSN/2019:136-032 Verkställbarhet av beslut om lov (SOU 2018:86), remissvar Beslut beslutar uttala att nämnden delar uppfattningen om: att omedelbart verkställande är det bästa sättet att

Läs mer

ETT ÖVERKLAGAT SYSTEM RAPPORT 2013-02-25

ETT ÖVERKLAGAT SYSTEM RAPPORT 2013-02-25 ETT ÖVERKLAGAT SYSTEM RAPPORT 2013-02-25 BYGGA I SVERIGE? VAR GOD DRÖJ I stora delar av Sverige råder idag en utpräglad bostadsbrist. (1) Överklaganden och långa handläggningstider är fördyrande för byggprocessen

Läs mer

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 2011-06-16 Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Separat program för fördjupade utbildningsaktiviteter hösten 2011 Detta är en samlad beskrivning av utbildningsaktiviteterna

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL)

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Staden om sommaren på kvällen är en annan än den som vaknade på morgonen. Något har byggts och något har

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 15 februari 2018 SÖKANDE AA Ombud: Advokat Rebecca Sofiadotter Lepic Advokatfirman Wilensky & Partners HB Stora Nygatan 59 211 37 Malmö

Läs mer