RÄDDNINGSSTYRKORS STORLEK OCH LOKALISERING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÄDDNINGSSTYRKORS STORLEK OCH LOKALISERING"

Transkript

1 RÄDDNINGSSTYRKORS STORLEK OCH LOKALISERING

2 2 Innehållsförteckning Allmänt sid 3 Rekrytering av personal sid 4 Möjlighet till förstärkning sid 4 Krav på insatstider sid 4 Lagstiftning sid 4 Räddningstyrkornas lokalisering.. sid 5 Riskbilden i insatsområdet sid 5 Bebyggelse sid 6 Trafikleder sid 6 Hamnverksamhet sid 6 Flygplats sid 6 Typ av industrier sid 7 Antal invånare i området sid 7 Övriga risker sid 7 Lokalisering av räddningsstyrkor sid 8

3 3 RÄDDNINGSSTYRKORS STORLEK OCH LOKALISERING Allmänt Den organisation en kommun förfogar över för att, enligt Lagen om skydd mot olyckor, LSO, (SFS 2003:778), utföra kommunal räddningstjänstverksamhet består av olika styrkor. Mer sällan handlar det om att en kommun endast har en räddningsstyrka. Detta i sin tur är avhängigt de insatstider räddningsstyrkorna bör ha. Det vanligaste i svenska medel och större kommuner är att organisationen är uppbyggd med en kombination av hel- och deltidstjänstgörande personal. I många mindre kommuner har man enbart deltidstjänstgörande styrkor. Vid ett uppbyggande eller en omorganisation av en kommunal operativ räddningstjänstorganisation uppkommer oftast frågan om storleken på styrkorna och dess lokalisering. Det är i regel ofrånkomligt att räddningstjänststandarden i en kommun, särskilt de som är geografiskt stora, varierar. Detta i sin tur innebär att samtliga invånare i en kommun knappast har samma servicegrad vad gäller räddningstjänstärenden. Oftast är de som bor i större tätorter gynnade när det gäller insatstiden för en räddningsstyrka i samband med en inträffad händelse. Detta är ganska naturligt eftersom rimligtvis styrkornas lokalisering sammanfaller med de större tätorterna och den riskbild som finns här. Detta förhållande får nog sägas vara gällande för hela Sverige. För den skull innebär inte detta att invånare boende i mindre orter eller ren landsbygd inte har tillgång till en effektiv kommunal räddningstjänst. Denna effektivitet åstadkommes genom samverkan mellan olika räddningsstyrkor i egen kommun eller tillsammans med grannkommuners styrkor. Däremot varierar insatstiden d v s hur lång tid det tar för en räddningsstyrka att ingripa på plats efter ett larm om hjälp. Detta förhållande kan ju inte sägas enbart gälla för den kommunala räddningstjänsten utan är ju gällande i princip för all offentlig service. Tvärtom kan man i flera fall påstå att räddningstjänstens organisation i regel är mer decentraliserad än många andra verksamheter.

4 4 Rekrytering av personal De senaste decennierna har det på många platser i Sverige varit uppenbara svårigheter att rekrytera personal för deltidstjänstgöring. Detta är framförallt ett problem på de orter där befolkningen inte är så stor och där många av de boende inte arbetar på orten. Detta är ju dock ofta nödvändigt eftersom räddningsstyrkorna skall vara fulltaliga dygnet runt. Rekrytering av kvinnor till operativ räddningstjänst är också svårt p g a alltför få sökande som klarar uppställda krav. EU-direktivet angående arbetstiden för anställd personal är ytterligare en faktor som för närvarande är oklar huruvida detta eventuellt missgynnar rekryteringen av vissa grupper av deltidstjänstgörande personal anställda i samma kommun. Möjlighet till förstärkning Vid en lokalisering av en räddningsstyrka och även vid bestämmande av dess storlek är ju möjligheterna till förstärkning från andra räddningsstyrkor av väsentlig betydelse. Krav på insatstider Utifrån en riskanalys inom ett insatsområde för en räddningsstyrka måste kommunen fastställa den normalt maximala insatstiden för en räddningsstyrka. Vid en sådan bestämning måste vägas in olika vägars standard, personalens anspänningstid, typ av räddningsfordon m fl lokala faktorer inom insatsområdet. Lagstiftning Vid beslut om en räddningsstyrkas lokalisering och storlek måste kommunen också ta hänsyn till gällande lagstiftning på området. I första hand LSO, men också arbetarskyddslagstiftningen. Lagstiftaren har dock gett kommunen stor handlingsfrihet att forma sin organisation för räddningstjänst.

5 5 Räddningsstyrkors lokalisering och slagkraft Då man i en kommun skall bestämma var räddningsstyrkorna skall vara belägna och vilken slagkraft dessa skall ha finns ett antal hänsyn som måste tas. Dessa hänsyn är: A. Riskbilden för styrkans primära insatsområde. B. Möjlighet att rekrytera personal. C. Möjlighet till förstärkning. D. Krav på insatstider. E. Lagstiftning (minimikrav m m). Riskbilden i insatsområdet Om en räddningsstyrka skall lokaliseras till en viss plats eller ej, hänger ju starkt ihop med den riskbild som finns inom ett insatsområde. Vid en bestämning av riskbilden i samband med kommunal räddningstjänst bör följande hänsyn tas: 1. Bebyggelse (typ och mängd). 2. Trafikleder (väg och järnväg). 3. Förekomst av hamnverksamhet. 4. Förekomst av flygplats. 5. Typ av industrier (storlek, tillverkning). 6. Antal invånare i området. 7. Övriga eventuella risker.

6 6 Bebyggelse Ur räddningstjänstsynpunkt bör främst hänsyn vid bebyggelse tas till sannolikheten för en lyckad livräddningsinsats i samband med brand och behovet av att göra en livräddningsinsats från högre höjd än tre våningar. Det är sällan förekommande att räddningstjänsten genomför livräddning i bostad. I de fall det förekommer sker det oftast i samband med en invändig rökdykarinsats. Mer sällan via fönster/balkong och stege. Trafikleder Livräddande och skadebegränsande åtgärder vid vägtrafikolyckor är idag förhållandevis vanliga framförallt på de större trafiklederna. Insatser vid järnvägsolyckor är sällsynta. Hamnverksamhet I de kommuner där det förekommer hamnar med kommersiell verksamhet kan nämnas exempelvis kollisioner mellan fartyg, brand i i hamnen förvarat gods m fl för hamnar speciella risker. Kommunen har ansvaret för hamnar vad gäller räddningstjänst på vatten. Ansvaret upphör dock vid inloppet till hamnen. Sannolikt finns också i kommersiella hamnar en ökad risk för personskador. I rena fritidsbåthamnar är det möjligen en ökad risk för brand i samband med bränslepåfyllning och hantering av motorbränsle. Flygplats Finns det inom insatsområdet en flygplats av större kommersiell och/eller trafikmässig art krävs en särskild räddningstjänstplanering för detta. Verksamheten faller då också under 4 paragrafen 2 kapitlet i LSO avseende farlig verksamhet. Mindre flygplatser bereder i allmänhet inte räddningstjänsten några speciella problem.

7 7 Typ av industrier Förekomsten av industriell verksamhet är ju en väsentlig faktor då en riskbild för ett primärområde för räddningstjänstingripande skall tas fram. Beroende på typ av verksamhet kan man dela in riskerna i följande typer A. Brand B. Utsläpp av farligt ämne. C. Risk för personskada D. Risk för miljöskada Självfallet kan flera av dessa händelser förekomma samtidigt och vid samma verksamhet. Detta medför ju i sin tur att ett räddningstjänstingripande kan samtidigt avse flera av dessa skador. Detta torde vara som mest sannolikt vid olika typer av tillverkningsindustri. Antal invånare i området Då en sannolikhetskalkyl skall göras för ett insatsområde avseende olika händelser som kan medföra behov av ett räddningstjänstingripande är antal boende och/eller verksamma i ett område av väsentlig betydelse. Det är ju på det sättet att väldigt många händelser förorsakas av människor på ett eller annat sätt. Ett bra riktvärde som torde gälla för hela Sverige är att en räddningstjänsthändelse inträffar varje år per 100 invånare. Som exempel kan då nämnas att i ett insatsområde med invånare det bör inträffa 20 räddningstjänstlarm per år. Korrigering får göras utifall det inom området finns ett större antal automatiska brandlarmsanläggningar som genererar falska larm, eller förekomst av speciell industri som själv genererar många räddningstjänstlarm. Övriga risker Inom ett insatsområde kan ju självfallet det finnas ett antal särskilda risker som höjer sannolikheten för fler och/eller komplicerade räddningstjänstingripanden. Detta kan exempelvis vara underjordsanläggningar, speciella industrier eller särskilda anläggningar.

8 8 Lokalisering av räddningsstyrkor Då en lokalisering av en räddningsstyrka skall utredas bör följande hänsyn tas: A. Sannolikt behov av livräddning vid brand och andra olyckor. B. Behov av snabba ingripanden vid brand och farligtgodsolyckor. C. Sannolikheten för stor skada vid utsläpp av farligt ämne. D. Tid för erhållande av förstärkning från annan styrka. Utöver detta måste också hänsyn tas till möjligheten att rekrytera lämplig personal. För att en kommun skall ha skyldighet att ingripa vid olika typer av nödlägen skall följande vara uppfyllt (se LSO 1 kap 2 ). 1. Behov av ett snabbt ingripande. 2. Det hotade intressets vikt. 3. Kostnaderna för insatsen. 4. Omständigheterna i övrigt. Det råder i allmänhet inga tvivel om att kommunens räddningstjänst har ett ingripandeansvar då händelsen kräver livräddning som inte faller under hälso- och sjukvårdslagen eller polislagen. Däremot kan frågan om ingripandeansvar uppstå i andra fall då det endast gäller att rädda värden eller begränsa skador. Vid utredning angående lokalisering av en räddningsstyrka måste alla nämnda hänsyn sammanvägas.

9 9 Begreppsförklaring Riskanalys = Räddningsstyrka = Anspänningstid = Insatstid = LSO = Räddningstjänsttopografi = AV = AFS = En analys av olika risker som finns inom ett insatsområde samt sannolikheten för olika händelsetyper. En kommunal anställd styrka för räddningstjänstverksamhet. Den tid det tar för en styrka att rycka ut efter ett larm. Den tid från larm det tar för en räddningsstyrka att på en olycksplats ingripa. Lagen om skydd mot olyckor. Den samlade riskbild som finns inom ett givet geografiskt område. Arbetarskyddsverket. Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling = Ett brandbefäl och 3 brandmän. Skyddsgrupp = Rökdykare = En grupp avsedd att skydda en i en byggnad inträngande rökdykargrupp. En brandman iförd tungt och kvalificerat andningsskydd och omfattande övrig skyddsutrustning.

10 10 EN RÄDDNINGSSTYRKAS STORLEK Det är ganska naturligt att det i räddningstjänstsammanhang är av avgörande betydelse för insatsens bedrivande hur stor en räddningsstyrka är. Följande tabell ger vägledning vad olika storlek på en räddningsstyrka medför i insatsförmåga. Här belyses en räddningsstyrka av 5 till 3 personer. TYP AV INSATS STYRKANS STORLEK Utvändig brandsläckning Ja Ja Ja Livräddning m rökdykare Ja Nej Nej Inv livräddning och samtidig Nej Nej Nej brandsläckning Rökdykning m skyddsgrupp Nej Nej Nej Livräddning från stege Ja Ja Ja (lätt stege) 3 våningar Höghöjdslivräddning med Ja Ja Ja stegbil Släckning/begränsning av Ja Ja Ja mark-/skogsbrand Släckning av större vätskebrand Ja Nej Nej Släckning av mindre vätskebrand Ja Ja Ja Enbart livräddning vid kemikalie- Ja Ja Ja olycka Kvalificerad livräddning vid Ja Nej Nej kemikalieolycka

11 11 Skadebegränsning vid Ja Ja Ja kemikalieolycka Livräddning och säkring Ja Ja Ja mot brand vid mindre trafikolycka på väg Avancerad losstagning vid Ja Ja Nej vägtrafikolycka Djurlivräddning Ja Ja Ja Förstahandsingripande vid Ja Ja Ja övriga mindre händelser Beteckningen i tabellen exempelvis avser en styrka av ett befäl och tre brandmän. Denna tabell upptar händelser av mindre eller normalstor omfattning och ej händelser av större omfattning eller som kräver lång arbetstid av en eller flera räddningsstyrkor. För större eller långvariga händelser måste flera räddningsstyrkor samverka. Detta är alltså fallet då flera händelser samtidigt sker. Som tidigare nämnts är en räddningsstyrkas möjlighet att ingripa i olika situationer bl a beroende på dess storlek. Självklart beror denna förmåga även på tillgänglig materiel, fordon, kompetens m fl faktorer. Exempelvis kan man med fog hävda att en kvalificerad rökdykning i byggnad för livräddning eller brandsläckning kräver en styrka av minst 1 arbetsledare (befäl) och 4 brandmän. Vid en rökdykarinsats är det ju av väsentligt betydelse att säkerheten för insatspersonalen är hög. Detta medför att en rökdykarinsats i en byggnad måste ske med minst följande antal personer. 1 arbetsledare (befäl) 1 rökdykarledare 1 pumpskötare för vattensäkring 2 rökdykare

12 12 Detta innebär alltså en styrka av minst personer. Minimikravet på en sådan insats kan man utläsa i Arbetarskyddsverkets föreskrift AFS. Av detta följer att en styrka som är mindre än inte kan göra en kvalificerad rökdykarinsats i byggnad. Dock kan en mindre styrka mycket väl arbeta utomhus bärande på ett tungt andningsskydd utan att för den skull ta för stora risker. Detta förfarande kan möjligtvis också ske i mycket okomplicerade byggnader då insatsen inte är att betrakta som rökdykning. En styrka av fem personer i jämförelse med mindre styrkor I räddningstjänstsammanhang kan man göra en skiljelinje mellan en styrka av 1 arbetsledare (befäl) och 4 brandmän. Denna styrka är nämligen, även med hänsyn tagen till AV:s föreskrift kapabel att göra en livräddningsinsats i byggnad med användande av tungt andningsskydd. Deta gäller även invändig brandsläckning i byggnad. (Dock ej med lång inträningsväg). En styrka mindre än 1 arbetsledare (befäl) och 4 brandmän kan alltså med hänsyn tagen till säkerheten, inte göra livräddnings- och brandsläckningsinsats i byggnad. (Förutom mycket okomplicerade sådan). Detta är dock i huvudsak skillnaden mellan och ingående i en räddningsstyrka. Sålunda kan en styrka som är mindre än ändock göra en väsentlig skadeavhjälpande och/eller skadebegränsande uppgift. Självfallet är det i alla händelser så att en styrka i regel är slagkraftigare ju större den är. Storleken på en styrka kan dock regleras genom samverkan styrkor emellan. (Egna eller grannkommunens). Mindre enheter för förstahandsingripande I Sverige har det inom en del räddningstjänster börjat användas mindre enheter bestående av mindre antal personer än brukligt. Sådana enheter kan göra förstahandsingripande på egen hand men kompletteras ofta med andra mindre enheter från närliggande orter. Skälet för att använda mindre styrkor/enheter torde vara ekonomiska och/eller problem med rekrytering av kompetent personal. Vid användande av mindre enheter måste det ske en planerad samverkan vid olika typer av händelser så att en totalt bra slagkraft ändock uppnås. SAMMANFATTNING Vid en bestämning av en räddningsstyrkas lokalisering och storlek,

13 13 måste, som tidigare nämnts, en analys av riskbilden inom det tänkta primärinsatsområdet ske. Denna analys måste innehålla moment som t ex räddningstjänsttopografin inom området, närheten till andra styrkor, insatstiden för samverkande styrkor samt kommunens samlade behov av räddningsstyrkor (antal och storlek). En annan viktig faktor vid en lokalisering av en räddningsstyrka är tillgången på kompetent personal där detta måste ställas mot vilken insats en styrka självständigt är tänkt att utföra. Storleken på styrkan beror alltså helt på tänkta arbetsuppgifter inom eget och andras insatsområde eller som ingående i en samlad kår för räddningstjänstingripande i en kommun.

Räddningstjänstens operativa förmåga

Räddningstjänstens operativa förmåga Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Räddningstjänstens operativa förmåga Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänst 2017-2021 1 Räddningstjänstens operativa förmåga Inledning Operativ förmåga

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen 2016-2019 KARLSTAD 2016 TRYCK: STROKIRK-LANDSTRÖMS AB Sid 2(70) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Handlingsprogram

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats 1(9) Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinjer för räddningsinsats 2016-11-07 KS 140 KS T o m 2019-12-31

Läs mer

Internt nr: 30-20. Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19 Jan Sjöstedt. Version: 1.5

Internt nr: 30-20. Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19 Jan Sjöstedt. Version: 1.5 1 Räddningstjänsten Väst Räddningstjänstens operativa förmåga Upprättad:2013-07-26 Jens Christiansson Reviderad: 2014-12-17 Jens Christiansson Internt nr: 30-20 Giltigt t.o.m: 2017-01-01 Beslutad:2013-08-19

Läs mer

Brand på hotell Swania i Trollhättan

Brand på hotell Swania i Trollhättan Brand på hotell Swania i Trollhättan Bakgrund (LSO 3 kap, 10 ) Syftet (att lära) Uppdrag Ledningsperspektiv (beslutsfattande, samverkan) Taktik Kommunikation Risk Strategisk och normativ ledning Hotell

Läs mer

5.2 Brandvattenförsörjning

5.2 Brandvattenförsörjning 5.2 Brandvattenförsörjning Ansvarsfördelningen av brandvattenförsörjningen mellan en enskild och en kommun är en fråga som har gett upphov till diskussion. De frågor som ofta ställs är hur långt den enskildes

Läs mer

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda:

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: 1 av9 Bilaga 1. Avtal Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: Mellan Gislaveds och Gnosjö kommuner avseende gemensam ledningsorganisation.

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 27 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Trångsviken 2015-05-20.

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 27 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Trångsviken 2015-05-20. Trångsviken 2015-05-20 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling.. 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Trångsvikens

Läs mer

Räddningsinsatser m.m. vid vindkraftverk på land och till havs

Räddningsinsatser m.m. vid vindkraftverk på land och till havs samhällsskydd och beredskap 1 (7) Räddningsinsatser m.m. vid vindkraftverk på land och till havs Inledning I takt med att antalet vindkraftverk på land och till havs ökar och då det dessutom planeras för

Läs mer

arkeringsgarage Bakgrund

arkeringsgarage Bakgrund arkeringsgarage Bild 1 Bakgrund Inträffande bränder RSG Parkeringsgarage på Siriusgatan samt Betzensgatan Rekommendation från olycksutredning Vidare belysa ur ett nybyggnadsperspektiv/ projekteringsskede

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun 2011-2014 Förebyggande verksamhet och Räddningstjänst inom Vimmerby kommun. 1. Förord Lagen delar upp

Läs mer

Fastställd/Upprättad KF Dokumenttyp Delprogram. Dokumentnamn. Version 2.1. Delprogram räddningstjänstverksamhet

Fastställd/Upprättad KF Dokumenttyp Delprogram. Dokumentnamn. Version 2.1. Delprogram räddningstjänstverksamhet 2015-2018 Delprogrammet utgör tillsammans med dokumentet Umeå kommuns program för säkerhet och trygghet och övriga upprättade delprogram det handlingsprogram som kommunen är skyldig att upprätta enligt

Läs mer

Bergslagens Räddningstjänst. Rökdykarinstruktion. Johan Eriksson/ Gunnar Svensson/ Joakim Svärd/ Roger Liderfors Rev. 2008-02-20

Bergslagens Räddningstjänst. Rökdykarinstruktion. Johan Eriksson/ Gunnar Svensson/ Joakim Svärd/ Roger Liderfors Rev. 2008-02-20 Bergslagens Räddningstjänst Rökdykarinstruktion Johan Eriksson/ Gunnar Svensson/ Joakim Svärd/ Roger Liderfors Rev. 2008-02-20 1 Förord Denna instruktion syftar till att uppnå största möjliga säkerhet

Läs mer

Rutin för befäl inom RäddSam F

Rutin för befäl inom RäddSam F Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den AB RäddSam F-möte 2014-02-25 2014-02-04 www.raddsamf.se Rutin för befäl inom RäddSam F Syfte Denna rutin fastställer vilka befogenheter

Läs mer

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14 Operativa riktlinjer Beslutad 24-2-4 Revideringar Datum Noteringar Utförd av Beslutad av 24-2-4 :a beslutad version HS JK Innehållsförteckning INLEDNING 3 KOMPETENSER FÖR OLIKA BEFATTNINGAR 4 LEDNINGSPRINCIPER

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Remiss - En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Remiss - En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) 2018-10-23 2018/037654 1 (5) Ert datum Er beteckning 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Enheten för människa och omgivning Ingemar Rödin, 010-730 94 04 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats

Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats Räddningsinsats i byggnader högre än 10 våningar En räddningstjänstorganisations syn på tillfredsställande säkerhet för räddningsinsats Linus Lexell Eriksson Groznyj, Tjetjenien, 4 april 2013 Dubai, 18

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2013-10-01 Diarienr: 2013.79 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201300250 SOS larmnummer:52594316 Orsaken till undersökningen:

Läs mer

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete SBA Systematiskt BrandskyddsArbete Anders Lundberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Mars/April 2015 Var kommer SBA ifrån? Ett brandskydd i skälig

Läs mer

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Olycksförlopps utredning. Brand i byggnad, Upprättad: HR

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Olycksförlopps utredning. Brand i byggnad, Upprättad: HR 1 Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Olycksförlopps utredning Brand i byggnad Upprättad: 2017-05-10 HR 2017-398 Inledning: Enligt Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 skall en räddningsinsats utredas,

Läs mer

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB

Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Tranås kommuns plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Antagen av kommunstyrelsen i Tranås 2010-12-20, 196. SB Kommunens plan för räddningsinsats vid Carpenter Sweden AB Farlig verksamhet Då Carpenter

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Karl-Johan Daleén 2019-03-08 KS 2019/0159 Tel 0480-45 75 30 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst

Läs mer

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ Räddar räddningstjänsten v liv vid brand i byggnad? MARCUS RUNEFORS, AVDELNINGEN FÖR BRANDTEKNIK, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MSB BRANDFORSK RISE MALMÖ UNIVERSITET

Läs mer

Yttrande om Handlingsprogram för Räddningstjänsten Öland , enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Yttrande om Handlingsprogram för Räddningstjänsten Öland , enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) Regionstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2019-04-24 Sida 1 (1) 65 Ärendenummer RS 2019/283 Yttrande om Handlingsprogram för Räddningstjänsten Öland 2019-2022, enligt lag (2003:778) om

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNST. Mandatperioden t.o.m 2014

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNST. Mandatperioden t.o.m 2014 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNST Mandatperioden t.o.m 2014 0. FÖRKORTNINGAR OCH ORDFÖRKLARINGAR... 2 1. INLEDNING... 2 2. RISKBILD... 3 2.1 Kommunikation... 3 2.2 Bebyggelse... 4 2.3 Farlig verksamhet...

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Räddningstjänsten 2013-01-18 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Datum 1(6) BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01229 Larmtid 2012-11-03 kl. 07,37

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup Meddelande Upprättad: 2019-01-22/JG Godkänd: 2017-12-15/JG Reviderad: Uppföljning av handlingsprogram för LSO för verksamhetsåret 2018 Trelleborgs kommun Syfte

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar Räddningstjänst och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 19 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lofsdalen 2015-05-20.

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 19 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lofsdalen 2015-05-20. Lofsdalen 2015-05-20 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning........ 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling.... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Lofsdalens

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Sammanställning Dörrforcering

Sammanställning Dörrforcering Sammanställning Dörrforcering Projektgruppen Räddningstjänsten Syd maj 2016 Utmaningen För att insatspersonal snabbt ska kunna ta sig in en brinnande bostad och genomföra livräddande åtgärder krävs inträngning

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: Lillhärdal

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: Lillhärdal Lillhärdal 2015-05-29 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning........ 3 1.1. Avgränsning...........3 2.Befolkningsutveckling.... 4 2.1.Könsfördelning........4 2.2.Åldersfördelning....5 3.Tillsynsobjekt i Lillhärdals

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN Plan enligt 3 kap 6 förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Antagen av räddningsnämnden

Läs mer

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport AR 3-04 Brandskyddsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BRANDSKYDDSFÖRESKRIFTER... 2 Allmänt... 2 Förbud och restriktioner... 2 Heta arbeten... 2 Heta arbeten... 3 Släckutrustning... 3 Förbud och restriktioner...

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor

Handlingsprogram för skydd mot olyckor Handlingsprogram för skydd mot olyckor Räddningstjänstverksamhet Remissversion 1 2 Sammanfattning Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ska varje kommun upprätta ett handlingsprogram för sin räddningstjänstverksamhet.

Läs mer

Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats

Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats Datum: 2011-09-26 10-07 (v 39 och 40) Plats: Swedish Rescue Training Centre i Skövde (Hasslum) Kursen vänder sig till personal inom kommunernas organisation

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet Räddningstjänsten Västerlånggatan 21 575 32 Eksjö Tel 0381-368 81 Fax 0381-132 95 www.eksjo.se Skriftlig redogörelse Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010

Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010 HELSINGBORG Olycksundersökning Nivå 2b Trafikolycka, Pålstorpsvägen Maj 2010 Anledning till utredningen: Trafikolycka i Helsingborg på Pålstorpsgatan, 2010-05-01. Uppdrag: Utvärdera genomförd insats på

Läs mer

Utbildning rökdykarledning 2.1 Benämningar vid rökdykning

Utbildning rökdykarledning 2.1 Benämningar vid rökdykning 2.1 Benämningar vid rökdykning 1 Utbildning rökdykarledning 2.1 Benämningar vid rökdykning Syfte 2.1 Benämningar vid rökdykning 2 Syftet med detta avsnitt är kortfattat beskriva de benämningar som används

Läs mer

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Information till allmänheten Inledning Lag

Läs mer

Individens förståelse grunden för ett lyckat SBA MSB - Förebyggande konferens 22 april 2009. Brandsäkerhetschef Marie Hansson

Individens förståelse grunden för ett lyckat SBA MSB - Förebyggande konferens 22 april 2009. Brandsäkerhetschef Marie Hansson Individens förståelse grunden för ett lyckat SBA MSB - Förebyggande konferens 22 april 2009 Brandsäkerhetschef Marie Hansson Hur har vi tänkt? Förutsättningar för sjukhus Stor, tung organisation Räddningstjänstens

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

2013-02-27. Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Malung-Sälens kommun

2013-02-27. Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Malung-Sälens kommun 2013-02-27 Handlingsprogram för skydd mot olyckor i Malung-Sälens kommun Innehållsförteckning INLEDNING... 3 RISKBILD... 4 INRIKTNING... 5 Strategi... 5 FÖREBYGGANDE VERKSAMHET... 6 MÅL... 6 TILLSYN...

Läs mer

Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser. Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser. Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Olycksundersökningar En viktig källa till lärande från insatser Mattias Strömgren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Skogsbranden i Västmanland Vem vill veta mer om branden och räddningsarbetet?

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus 1 2018-10-10 Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus Bakgrund Inledning Enligt 3 kap 6 i förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) ska kommunen ta fram en plan för räddningsinsatser

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA SKARABORG Datum: 2013-10-31 Diarienr: E1108 OLYCKSUNDERSÖKNING, Mariestad Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: 19-4479464 - 2 Eget larmnr: 4479464 Larmtid: 2013-10-15 kl:

Läs mer

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar:

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: RISKANALYS Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011 7 (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Den som bedriver

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-29 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Dokumentansvarig Risk- o säkerhetssamordnaren

Läs mer

Orsa kommun Orsa kommun Orsa kommun Orsa

Orsa kommun Orsa kommun Orsa kommun Orsa Orsa Handlingsprogram för skydd mot olyckor INNEHÅLL Förkortningar och definitioner...3 Inledning...4 Bakgrund...5 Kommunens mål för olycksförhindrande verksamheten...6 Kommunens tillsynsverksamhet och

Läs mer

Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor

Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet till skydd mot olyckor Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 2013/176 Sida 1(7) 2013-10-07 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad, Utredare Per-Erik Nilsson Medutredare Lars Brolin Olycksdatum 2013-07-24 Utredningsdatum 2013-10-01 Insatsrapportnummer

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten är förberedd De företag som hanterar stora mängder kemikalier är viktiga för näringslivet men innebär också vissa risker. I Arlandastad/Märsta

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: Ljungdalen

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: Ljungdalen Ljungdalen 2015-06-09 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning........ 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling.... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Ljungdalens

Läs mer

Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49

Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49 HELSINGBORG Olycksundersökning Nivå 2b Brand på fritidsgård, Södra Hunnetorpsvägen 49 Juni 2010 Anledning till utredningen: Brand på fritidsgård i Helsingborg på Södra Hunnetorpsvägen 49, 2010-06-09. Uppdrag:

Läs mer

Samuel Koelega. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering.

Samuel Koelega. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering. Samuel Koelega Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering samuel.koelega@msb.se Uppdrag Skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Räddningstjänsten den 28 december 2018 Skriven av: Pär Liljekvist Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Sammanfattning Räddningstjänstens

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN MITT BOHUSLÄN Uddevalla - Lysekil Munkedal Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN MITT BOHUSLÄN Postadress Bastiongatan 14 451 50 Uddevalla Telefon vx 010-161 55 00 Telefax

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås

Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås 2018/17-MBR-926 2018-01-12 Sida 1 av 5 Kommunens plan för räddningsinsats vid Kraftvärmeverket, Västerås Bakgrund Enligt förordning (SFS 2015:236) om skydd mot olyckor och föreskriften om åtgärder för

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande insatser och räddningstjänst i Sunne Kommun

Handlingsprogram för förebyggande insatser och räddningstjänst i Sunne Kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-12-19, 161 Handlingsprogram för förebyggande insatser och räddningstjänst i Sunne Kommun 2011-2014 Så här glad blir man när man får komma på studiebesök till brandstationen

Läs mer

Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser. Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund

Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser. Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund Kan man räkna på lönsamhet? - metoder och underlag för kostnadsnytto-analyser Stockholm 11 november, 2014 Björn Sund Presentation Matematikekonomilinjen Karlstads universitet 1992-1996 Projekt Räddningsverket

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Räddningstjänst i Ånge kommun Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Dokumentnamn: Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt lag om skydd mot

Läs mer

KS 11 5 FEBRUARI 2014

KS 11 5 FEBRUARI 2014 KS 11 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Datum 2014-01-29 Diarienummer KSN-2013-1076 Motion av Simon Alm (SD) om att förbättra brandförsvaret på landsbygden Förslag till beslut

Läs mer

Frågor och svar om tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för vuxna

Frågor och svar om tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för vuxna Ämne: Tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för Innehåll 1. Kan man vidta åtgärder inom hälso och sjukvården eller socialtjänsten mot den enskildes vilja? 2. Får skyddsåtgärder aldrig användas?

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn Alltid redo? Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal skulle hantera en eventuell brand. Om inte då är det dags att börja

Läs mer

Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20

Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20 HELSINGBORG Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20 Anledning till utredningen: Brand i förråd med omfattande rökutveckling i trapphus på Östra Fridhemsgatan 4a-b,

Läs mer

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Hur kan man genomföra en då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Vilka förväntningar har vi på brandskyddet? Försäkringsbolag Enskilda direkt berörda Experter? Allmänheten Varför släckte

Läs mer

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats 2012-02-15 1(12) Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 611 86 NYKÖPING Stora torget

Läs mer

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Handläggare: Ida Håkansson, Kalmar Brandkår 2009-04-03 FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Brandkåren i Kalmar har påbörjat arbetet med att skriva nya avtal gällande automatlarmen. Det syftar till

Läs mer

Förebyggande och operativ verksamhet

Förebyggande och operativ verksamhet Förebyggande och operativ verksamhet Planering, organisation och förmåga Per Björkman Linus Eriksson Fastställd av direktionen den 28 maj 2008 Version 3.1 2008-03-10 4. Genomföra effektiva skadeavhjälpande

Läs mer

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst Några fakta Etablerades 2012 Medlemmar: Varberg och Falkenbergs kommuner 1978 km 2 103 000 invånare 340

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:24 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:23 av Åke Holmström och Sara Frykman (kd) om kombinerad räddnings- och ambulanshelikopter Föredragande landstingsråd: Inger Ros

Läs mer

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen Lilla guiden till arbetsmiljö lagstiftningen Förord I den här skriften får du snabb information om vad som ingår i begreppet arbetsmiljö. Vilka lagar som styr och vilka rättigheter och skyldigheter du

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Rapport 1 (5) 2012-04-24 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Trafik/ Drunkningsolycka Sundskanalen i centrala Hudiksvall Översiktsbild Utredare Per-Erik Nilsson Medutredare Per-Anders Ekvall Olycksdatum 2012-01-28

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga - Kungsör Antagen av direktionen: 2005-08 - 22 1 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Kolmetorp bergtäkt,ncc Industry AB Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-31

Läs mer

TSFS 2019:xx. beslutade den xxxx 2019.

TSFS 2019:xx. beslutade den xxxx 2019. Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2019:25) om beredskap för räddningsinsatser samt räddningstjänst på flygplats; beslutade den xxxx 2019. Utkom från trycket

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2014-07-04 Diarienr: 2014.33 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201400102 SOS larmnummer:52749681 Orsaken till undersökningen:

Läs mer

Kunskapstest preparandutbildning

Kunskapstest preparandutbildning Kunskapstest preparandutbildning 1. Vad är rökdykning enligt AFS 1995:5? 2. Hur många procent syrgas innehåller in- resp. utandningsluften? 3. Vad betyder siffrorna i 324 i andningssapparatens flaskpaket?

Läs mer

Denna presentation är gjord av Räddningstjänsten Karlstad regionen, men formgivningen är ändrad och anpassad till Aktiv mot brand.

Denna presentation är gjord av Räddningstjänsten Karlstad regionen, men formgivningen är ändrad och anpassad till Aktiv mot brand. Denna presentation är gjord av Räddningstjänsten Karlstad regionen, men formgivningen är ändrad och anpassad till Aktiv mot brand. Även vissa bilder är utbytta. Skäligt brandskydd i bostäder Uppgiften:

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums

Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums Kommunens plan för räddningsinsats vid Billerud AB, Gruvöns bruk, Grums Beslutad av räddningschef Datum PPostadress: Räddningscenter Sandbäcken 653 40 Karlstad Besöksadress: Räddningscenter Sandbäcken

Läs mer

Uppfölj dokumentation

Uppfölj dokumentation Uppfölj dokumentation Hur följer ni upp olyckorna i ert område? Större händelser (inkl dödsbrand) följs upp, olika nivåer i insatsutvärdering (Vad vill vi utvärdera på respektive insats? Utrustning, släckmetoder,

Läs mer