Verksamhetsberättelse Vuxenlärandeenheten 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Vuxenlärandeenheten 2015"

Transkript

1 Kommunförvaltningen Claes Dyst rektor Verksamhetsberättelse Vuxenlärandeenheten Organisationsöversikt Inom Vuxenlärandeenheten har vi samlat all verksamhet som på något sätt handlar om äldre ungdomars och vuxnas väg mot en egen försörjning. De olika verksamheterna hålls inte isolerade från varandra, utan samverkar för att kunna hitta lösningar som gynnar den enskilde kommunmedborgaren. En strikt uppdelning skulle annars kunna beskrivas enligt följande: Kommunal vuxenutbildning (Komvux) på grundläggande och gymnasial nivå. Verksamheten är riktad till vuxna kommuninvånare med behov av utbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Vi har även yrkesutbildning riktad mot vården. Särskild utbildning för vuxna (Särvux). Verksamheten är riktad till vuxna med utvecklingsstörning, begåvningsmässigt funktionshinder, autism eller autismliknande tillstånd. SFI, svenska för invandrare. Verksamheten är avsedd för nysvenskar bosatta i Nora kommun. Gymnasieskolan Hjernet med introduktionsprogrammen: Individuellt alternativ, Preparandutbildningen, Yrkesintroduktion samt Språkintroduktion. Flyktingmottagningen jobbar med bosättning och integration av nyanlända på uppdrag av Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Arbetsmarknadsenheten (AME) jobbar med olika verksamheter på uppdrag av arbetsförmedlingen, försäkringskassan och socialförvaltningen. 2. Processbeskrivning Inom den kommunala vuxenutbildningen är utgångspunkten alltid att med hjälp av studievägledare upprätta en individuell studieplan. Huvudparten av utbildningen bedriver vi i egen regi, men vi använder också externa utbildningsanordnare för viss distansutbildning. För våra vård- och omsorgskurser har vi ett samarbete med arbetsgivare inom vården, dels genom utbildningens behov av praktik, dels genom Vård- och omsorgscollege. Postadress E-postadress Telefon Bankgiro Organisationsnr Nora kommun nora.kommun@nora.se Nora Besöksadress Prästgatan 15 Internet

2 SFI-undervisningen är en målinriktad och effektiv svenskundervisning, som är anpassad till varje elevs behov och förutsättningar. Verksamheten är organiserad så att särskild hänsyn tas till tidigare skolgång och studievana. Vi samarbetar med arbetsförmedlingen och socialförvaltningen för att ytterligare kunna anpassa den enskilde elevens studier. Inom de individuella programmen utgår vi alltid från en individuell planering som beskriver ungdomens mål och vägen dit. Verksamheten präglas av respekt, lyhördhet, tydlighet samt inte minst en hel del humor. Genom höga men rimliga förväntningar och ett respektfullt bemötande är målet att eleven ska bli självständig och ta ansvar för sin egen utveckling. För AME är målgruppen framförallt arbetssökande år. Uppdraget är att ordna praktik, vilket även kan innebära språkpraktik, social praktik och arbetsträning för dem som står utanför arbetsmarknaden. Inom arbetsmarknadsenheten finns även våra egna praktiska verksamheter: Verkstan och Hjernet café. AME handhar även de kommunala feriejobben. Inom enheten är vi också i hög grad utbildningsmäklare och jobbar uppsökande mot företag för att lyssna in behov av strategisk kompetensutveckling och rekryteringsbehov. Vi anordnar uppdragsutbildningar åt företag samt mäklar kontakter med andra utbildningsanordnare, samt deltar på företagsbesök med näringslivsutvecklare. 3. Lokaler Merparten av utbildningsverksamheten bedrivs på Hjernet, Malmgatan 4. För utbildningen finns fyra stora klassrum, en datasal samt ett antal mindre rum, fördelade på två plan. Lokalerna är handikappanpassade och hiss finns. Eftersom antalet elever i verksamheterna ökat under året, framförallt inom SFI och IM, har det blivit tydligt att undervisningslokalerna inte räcker till på Hjernet. Inför 2016 är det en fråga som måste lösas. Arbetsmarknadsenheten har de teoretiska aktiviteterna förlagda till Hjernet, fördelade på två konferensrum och delad datasal med Komvux. På Hjernet driver AME också ett café i ändamålsenlig lokal. Den praktiska verksamheten med verkstaden och snickeri ligger ca 1 km ifrån Hjernet. 4. Personal Enheten har 1,0 tjänst som chef för hela verksamheten. Inom kommunal vuxenutbildningen har vi 5,25 tjänster knuten till gymnasial nivå, 1,45 tjänst för Grundvux och 0,3 för Särvux. Inom SFI har vi 3,3 tjänster, och Gymnasieskolan Hjernet 4,25 % tjänst. AME har 1,0 tjänst som samordnare och 1,5 tjänster praktiska handledare. Under året har det varit ytterligare en handledare/jobbcoach som jobbat med deltagare från arbetsförmedlingen, finansierad av de pengar som AF avtalen ger. Denna tjänst permanentades i september. 2 (6)

3 Verksamheten har hittills bedrivits med ovanstående personalresurser men på grund av att elevantalet på SFI ökat med det dubbla från 75 elever till idag närmare 150 elever pågår en nyrekrytering. Likaså inom SPRI har ett ännu större behov av att nyanställa pedagoger funnits. I slutet av 2015 söktes pedagoger till tre nya tjänster. Ingen av dessa tjänster kunde besättas med behörig person, helt enkelt på grund av att det inte längre finns lärare att tillgå på arbetsmarknaden. 5. Klienter/barn/elever Komvux kan man gå på från och med hösten det år man fyller 20, eller då man fullföljt ett nationellt program inom gymnasieskolan. Utbildning ska i första hand erbjudas till personer med tidigare låg utbildning, samt till personer som saknar behörighet för högre studier. Med hjälp av statliga medel har vi också kunnat erbjuda utbildning till personer som står långt från arbetsmarknaden. Våra introduktionsprogram riktar sig till ungdomar under 20 som av olika anledningar inte går på ett nationellt program. Man kan beskriva de olika programmen på följande sätt: - Individuellt alternativ, en praktiskt inriktad verksamhet för skoltrötta elever. - Preparandutbildning, för de som behöver komplettera sin grundskola för att komma in på ett nationellt program. - Yrkesintroduktion, för de som vill pröva ett yrke inför kommande studier. - Språkintroduktion, för ungdomar som inte har svenska som modersmål, i vårt fall huvudsakligen ensamkommande flyktingbarn. SFI är en utbildning i svenska för invandrare som kommit hit som flyktingar, även om antalet personer som kommit hit av annan anledning inte är obetydlig. 6. Kort redovisning av årets arbete/enhet Generellt gäller att vår verksamhet är ganska oförutsägbar. Det är svårt att på förhand veta vilka volymer varje verksamhet kommer att omfatta. Inom gymnasieskolan är det språkintroduktionen som haft störst volym, medan övriga program haft sammanlagt 5-10 elever med individuella lösningar inskrivna samtidigt. Språkintroduktionen startade i september 2014 med åtta elever. I december 2015 var 17 elever inskrivna. I början av 2016 förväntas detta antal uppgå till cirka 40 elever och under året kommer troligen fler att tillkomma. Samhällsorienteringen för nyanlända ges numera på boendeorten, inte i Örebro, och en ny kursstartar så snart det finns en tillräckligt stor språkgrupp. Detta är ett länsövergripande samarbete. 7. Redovisning av nyckeltal 3 (6)

4 Inom Komvux hade vi under våren elever som tillsammans startade kurser om gymnasiepoäng/verksamhetspoäng varav fullföljdes. Under hösten var det 156 elever som startade kurser om gymnasiepoäng/verksamhetspoäng varav fullföljdes. Inom SFI har vi haft 162 personer som varit inskrivna någon gång under året. Särvux har under 2015 haft 10 elever. Gymnasieskolan Hjernet har 2015 haft 41 elever på introduktionsprogrammen fördelade på:preparandutbildning: 7, Individuellt alternativ: 7, Språkintroduktion: 27. På arbetsmarknadsenheten har totalt 350 personer varit inskrivna. 106 personer var remitterade från socialförvaltningen och 243 personer från arbetsförmedlingen. Utöver dessa har vi jobbat med 88 ungdomar som haft kommunalt feriearbete. Flyktingmottagningen har under 2015 tagit emot 104 personer med permanent uppehållstillstånd (PUT). Nora kommun har ett avtal om att ta emot 50 personer per år. Det extra höga antalet personer beror på egenbosättare som själva hittat en bostad i Nora och på eget initiativ bosatt sig i kommunen. 8. Måluppfyllelse Inom Komvux har vi som målsättning att alla elever ska slutföra sina kurser, och där betyg sätts med minst betyget E (godkänt). Det är dock inte alldeles enkelt att göra beräkningar kring detta. En del kurser löper över flera terminer varför beräkningar kan göras på flera sätt. Och ett eventuellt avbrott inte behöver betyda ett misslyckande. Men en statistik med studiepoäng från de senaste terminerna kan se ut på följande sätt: Måluppfyllelse tabell jämförelse Samtliga kursstarter, i poäng Exklusive avbrott, i poäng Minst godkända betyg under perioden, i poäng Procent minst godkänt på kursstarter Procent minst godkänt på slutförda kurser VT13 HT13 VT14 HT14 1 VT Under några år har antalet elever på Komvux minskat något, men från och med hösten 2015 ser det ut att öka igen. En grupp som tydligt blir större är de 4 (6)

5 som är nyanlända/personer med utländsk bakgrund. Många har relativt god skolbakgrund och är inriktade på att studera i Sverige. Dessa kommer de närmaste åren att utgöra en allt större andel av dem som studerar på Komvux. Det kan vara svårt att bedöma utvecklingen och orsaker till att resultaten försämras eller förbättras. Andelen godkända betyg av samtliga påbörjade kurser ligger stabilt de senaste åren. Utvecklingsarbetet på Komvux/SFI har under 2015 handlat om dokumentation av elevers kunskaper och formativ bedömning. På Gymnasieskolan Hjernet har fokus under detta år legat på elevers frånvaro, hantering och förebyggande åtgärder, i första hand för IMprogrammen Individuellt alternativ och Preparandutbildning. 9. Kommentarer om verksamheterna som särskilt bör uppmärksammas/beaktas På grund av de stora flyktingströmmarna under 2015 har elevantalet ökat högst påtagligt både på SFI och på gymnasieskolans SPRI. Detta har utmanat den reguljära verksamheten i många avseenden. Inte minst i fråga om personal och lokaler. Inom arbetsmarknadsområdet har DUA (Delegationen för unga i arbete) krävt förhållandevis stora arbetsinsatser. Under 2015 har flera workshops hållit tillsammans med arbetsförmedlingen i syfte att flyktingmottagningen tillsammans med arbetsförmedlingen lyckats hjälpa olika kommunala verksamheter med anställningar av tvåspråkiga personer inom ramen för etableringsuppdraget. 10. Hur ser framtiden ut? Regeringens satsning på vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsområdet i form av yrkesvuxsatsning och DUA kommer leda till ett fortsatt intensivt arbete under Med den grund som nu lagts kring samarbetet med arbetsförmedlingen finns goda förutsättningar att lyckas med det gemensamma målet att fler norabor ska öka sin anställningsbarhet och nå den reguljära arbetsmarknaden, inte minst med hjälp av yrkesutbildningar. 11. Problemområden/utvecklingsområden Den största utmaningen för 2016 handlar om att hantera den pågående flyktingströmmen. Både kring ensamkommande barn, men även kring vuxna personer. Eftersom det inte finns behöriga lärare i ämnet svenska som andraspråk, kommer utmaningen för kommunen kring dessa elevgrupper handla om att ge dem en så kvalitativ utbildning som de har rätt till. En annan utmaning är att finna vägar för våra ungdomar som inte fullföljt sin gymnasieutbildning, att nå egen försörjning. Många har en lång väg dit där ett intensivt motivationsarbete krävs. 12. Arbetsmiljö- och likabehandlingsarbete 5 (6)

6 Arbetsmiljön? Likabehandlingsarbetet har tydligt elevfokus där vi dels försöker få in värderings- och bemötandefrågor i den dagliga verksamheten, dels avläser eventuella missgärningar via en enkät två gånger om året. Vårens enkät visade att fem personer (av 109 som svarat) som upplevt sig dåligt behandlade. Höstens enkät visade att en person (av 54 som svarat) upplevt sig dåligt behandlad. 13. Sjuktal Inga särskilda anmärkningar finns rörande enhetens sjuktal. 14. Kompetens Samtliga lärare på Hjernet har under året jobbat särskilt med att dokumentera den formativa bedömningen samt återkopplingen till eleverna kring densamma. SFI-lärarna har varit på en gemensam utbildningsdag i Stockholm i frågan. 15. Analys och kommentarer till avvikelser i förhållande till årsbudget Vuxenlärandeenhetens resultat för 2015 gav ett överskott på närmare 1,4 miljoner. Den huvudsakliga anledningen till detta är de statsbidrag som erhålls kring flyktingmottagningens arbete. 16. Eventuella förändringsbehov i budget De förändringsbehov som kan komma ske hänger samman med hur många flyktingar som kommer bosätta sig i Nora under (6)

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar

Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Ljungby Kommun Unga som varken arbetar eller studerar Parter Ljungby Kommun organisationsnummer 212000 0670 Arbetsförmedlingen organisationsnummer 202100-2114

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 för Järntorgsskolan år F-6

Verksamhetsberättelse 2016 för Järntorgsskolan år F-6 2017-01-09 dnr KS2017-009 Kommunförvaltningen Barn och Ungdom Anders Forsberg Verksamhetsberättelse 2016 för Järntorgsskolan år F-6 Processbeskrivning I alla klasser på Järntorgsskolan finns elever i behov

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Kommunala vuxenutbildningen 1. Ekonomiska resultat /avvikelser Vuxenutbildning Intäkter -1 980 000-3 047 956 153,9% Personalkostnader 5 392 706 7 719 171 143,1% Övriga

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare Verksamhetsplan 2014 Komvux gymnasial Komvux grundläggande Särvux Samhällsorientering Sfi svenska för invandrare VERKSAMHETERNA Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå De kurser som erbjuds följer gymnasiets

Läs mer

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år

Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga år Bilaga 2: Lokal modell för verksamhet i samverkan för Unga 16-29 år 1. Bakgrund Parterna tecknade 2016 en lokal överenskommelse inom DUA där målet var att minska ungdomsarbetslösheten i Enköpings kommun.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-03-07 Hedemora kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hedemora kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Helår 2015 Kunskapsforum

ÅRSREDOVISNING. Helår 2015 Kunskapsforum ÅRSREDOVISNING Helår 2015 2 (6) Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 2 Viktiga händelser... 3 2.1 Medborgare... 3 2.2 Medarbetare... 3 2.3 Utveckling... 4 3 Ekonomisk analys... 4 4 Framtiden... 4 5 Nyckeltal

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning

Uppföljning vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hellstrand Eva Datum 217-11-2 Diarienummer AMN-217-95 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Innehåll 1. Målgruppens sammansättning 2 2. Lagändringar 3 3. Insatser för målgruppens behov 4 3.1 Gymnasieskola 4 3.2 Ung framtid 5 4.

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

Lärcentrum - härifrån går du stärkt att möta framtiden

Lärcentrum - härifrån går du stärkt att möta framtiden Lärcentrum - härifrån går du stärkt att möta framtiden Gunilla Peterson, rektor Roger Alf, chef Anna Junehag, Mentor Annika Nellhov, SYV Catarina Kjellander, SFI-lärare Barbara Tuvesson, SFI-lärare KÄVLINGE

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd

Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd LULEÅ KOMMUN REMISSVAR Dnr 1 (5) Sven Lindahl 2018-02-20 2018/187 Remissvar till lagrådsremiss Ny möjlighet till uppehållstillstånd (Ert dnr Ju2018/00750/L7) Sammanfattning Sammanfattningsvis är Luleå

Läs mer

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Tidsplan FFU publicerad 6 april Tilldelning innan sommar Avtalstart/ första utbildningar augusti-september Ny behovsförfrågan Varför Vårdbiträde men inte USK? I

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Lokal modell Örkelljunga kommun

Lokal modell Örkelljunga kommun Lokal modell Örkelljunga kommun» En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Bilderna nedan visar kompetensförsörjningsbehovet i Örkelljunga. Arbetsförmedlingens prognosundersökning,

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet:

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: 1(5) BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: Ale kommun, Arbetsmarknadsenheten (AME) Inom AME erbjuder vi idag olika typer av stöd, både individuellt och i grupp. Individuellt erbjuds evidensbaserade

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 160908 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till de nationella

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10. Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10. Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) Dir. 2013:10 Beslut vid regeringssammanträde den 24 januari 2013 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun.

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Parter Strömstads kommun organisationsnummer: 212000-1405 Arbetsförmedling Norra Bohuslän organisationsnummer: 202100-2114 Syfte Att genom

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Beskrivning av hur verksamheterna i samverkan ska bedrivas och organiseras på lokal nivå. Så arbetar Arbetsförmedlingen med nyanländas etablering Arbetsförmedlingen skapar förutsättningar för att personer

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Överenskommelse DUA Jönköping

Överenskommelse DUA Jönköping Överenskommelse DUA Jönköping Del 1. Kartläggning och analys 1.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Industrin behöver väldigt mycket arbetskraft. Trenden är att alla arbeten

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009 Vår handläggare Bilaga 1 NYCKELTAL 29 Datum Vår beteckning Marie Esbjörnsson 21-2- 29 Alla nyckeltal.doc Kvalitetsstrateg Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 29 Vuxenutbildning (grundläggande, gymnasial

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 AGENDA 08.00-08.30 Drop-in frukost 08.30-08.40 Extratjänster 08.40-09.10 Hemfrid berättar om sin verksamhet och sitt rekryteringsbehov 09.10-09.40 Utvecklad Sfi

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens 1 Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens beslut 2015-04-21, 30. Mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015 GYMNASIEUTBILDNINGEN

Läs mer

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Vuxenutbildningen Ansvarig för redovisningen av kvalitetsarbetet: Anders Jelmbark 1 Redovisning av kvalitetsarbete Enhetens namn: Vuxenutbildningen

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se Enligt skollagspropositionen 2009/10:165 mats.soderberg@skl.se Introduktionsprogram i gymnasieskolan Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Språkintroduktion

Läs mer

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad.

Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Reviderad modell för styrning, planering och uppföljning av IM Språkintroduktion i Västerås stad. Dr.nr 2016/642-UAN-666 Språkintroduktion Utbildningens syfte Introduktionsprogrammen regleras i skollag

Läs mer

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet:

BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: 1(5) BILAGA 2 Redovisning av befintlig verksamhet: Ale kommun, Arbetsmarknadsenheten, AME. Inom AME erbjuder vi idag olika typer av stöd, både individuellt och i grupp. Individuellt erbjuds evidensbaserade

Läs mer

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-23 Utvecklingsförvaltningen 1 (8) Britt-Marie Lundberg Björk Förvaltningschef Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie-

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden Plan för introduktionsprogrammen Mölndals stad Utbildningsnämnden Introduktionsprogram (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Vuxnas lärande

Verksamhetsberättelse 2015 Vuxnas lärande Verksamhetsberättelse 2015 Vuxnas lärande Kompetens för tillväxt Rektor Johan Fahlström 1(9) Verksamhetsområdet... 3 - Nationell statistik... 4 Viktiga händelser... 4 Verksamhetens övergripande mål...

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Skollag (2010:800) kap.15-17

Skollag (2010:800) kap.15-17 Skollag (2010:800) kap.15-17 Detta dokument innehåller Skolverkets utdrag ur Skollagens kapitel 15 till 17 om gymnasieskolan. Kapitel 15-16 innehåller allmänna bestämmelser om gymnasieskolan och nationella

Läs mer

Delårsbokslut 2014 jan- juli. Dahlstiernska gymnasiet och Vuxenutbildningen. Innehållsförteckning

Delårsbokslut 2014 jan- juli. Dahlstiernska gymnasiet och Vuxenutbildningen. Innehållsförteckning Delårsbokslut 2014 jan- juli Dahlstiernska gymnasiet och Vuxenutbildningen Innehållsförteckning 1 Dahlstiernska... 2 2 Dahlstiernska Gymnasium... 6 3 Vuxenutbildning... 7 1 Dahlstiernska 1.1 Delårsbokslut

Läs mer

Bilaga 2 - Beskrivning av befintliga verksamheter

Bilaga 2 - Beskrivning av befintliga verksamheter Bilaga 2 - Beskrivning av befintliga verksamheter Beskrivning av Introduktionsprogrammet (IM-programmet) i Lysekils kommun IM-programmet har flera olika inriktningar och nivåer. Preparandutbildning är

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1 HOFORS KOMMUN Björkhagsskolan 2003-04-15 Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1. Inledning En stor del av vår verksamhet regleras av statliga styrdokument i form av lagar och förordningar,

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig

Läs mer

Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Introduktionsprogram UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:2 2018-02 - 01 U2018/00404/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Klicka för datum Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2015-2016 Henrik Oleskog rektor Kunskapens hus Sida 2 av 7 Innehållsförteckning Dokumentation av kvalitetsarbete...

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning

Kommunal vuxenutbildning TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Sektor utbildning, kultur och fritid Diarienummer: UBN.2017.129 Datum: Verksamhetsutvecklare Maggan Melander E-post: maggan.melander@ale.se Utbildningsnämnden Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016).

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan.   mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016). 1(9) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/kommunmapp mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016).docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 Inflyttning och Arbete 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning

Läs mer

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA SYFTET MED MÖTET Tillsammans reflektera och föra en dialog kring sfi-resultaten i Nacka samt utvecklingsområden för att förbättra sfi-resultaten.

Läs mer

Indikatorer till verksamhetsplan

Indikatorer till verksamhetsplan ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2015-03-04 rev 2015-03-18 Diarienummer AMN-2015-0011 Arbetsmarknadsnämnden Indikatorer till verksamhetsplan Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5435 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sida: 1 av 7 Af-2016/00430191 Datum: 2016-12-13 Avsändarens referens: Ju2016/08546/L7 Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning Utbildningsinspektion i Värnamo kommun Komvux Värnamo Dnr 53-2007:435 Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Plan för utbildning gällande:

Plan för utbildning gällande: Mall avseende Plan för utbildning utdelad i samband med seminarium vid Skolriksdagen, SKL, den 6 maj 2019. /Bengt Weidow Plan för utbildning gällande: Programinriktat val Programinriktat val riktar sig

Läs mer

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle Kommunens arbete Utbildningstillfälle/Informationstillfälle 2015-06-11 Nyanlända familjer - Hur ser våra erfarenheter ut hittills på Tjörn? Bostad en fast grund att stå på Erfarenheten hittills är dock

Läs mer

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Bildningsnämndens prioriterade frågor och utmaningar för gymnasieskolan, vuxenutbildningen

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FLER UNGA TILL ARBETE ELLER STUDIER LULEÅ Innehållsförteckning Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier. 1 Parter. 1 Syfte 1 Mål. 1-3 Målgrupp

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Cristina Pontis, undervisningsråd Regleringar: lag, förordning, allmänna råd Analys och uppföljning Kartläggning av behov, mål

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Praktik och tidsbegränsade anställningar med statligt stöd från Arbetsförmedlingen sker på kommunens förvaltningar samt i kommunens för ändamålet skapade

Läs mer

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 20.4 Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram Regeringens förslag: För behörighet till ett yrkesprogram ska det krävas godkända betyg i svenska, engelska,

Läs mer

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden RAPPORT 1 (6) 219-1-22, reviderad 219-2-15 Kompetensnämnden Dnr Kon 219/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden Bakgrund Järfälla kommun samverkar med Arbetsförmedlingen

Läs mer