Sammanfattning Chris Sundqvist Järn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning Chris Sundqvist Järn"

Transkript

1 Sammanfattning Chris Sundqvist Järn Seminariegruppen AB Gabriella Arroyo 2016

2 1 Tänker inte alla som jag?! Chris Sundqvist Järn är en erfaren föreläsare inom området proaktivt ledarskap och försäljning. Hon har gjort karriär som ekonom, storkundssäljare och säljchef på företag som IBM och WM data men började för 13 år sedan att jobba bl.a. med ledarskaps och säljutveckling samt rekrytering. Chris är även författare och en av grundarna till Nonna s gelato och Wolfpoof. DISC teorins grundare psykolog William Moulton Marston beskrev att människor lär sig och väljer attityd i förhållande till den miljö de verkar i det kan dom flesta känna igen oss i att vi kan vara starka inom en färg i arbetsmiljön men att en helt annan färg dominerar hemma eller i andra miljöer (William uppfann även lögndetektorn och skapade WonderWoman). Det är alltså en gammal teori kring drivkrafter och styrkor och Chris menar att det är en viktig markering att det handlar om just positiva egenskaper att vi ska fokusera på, och bli ännu bättre i det vi är riktigt bra på. Helt säkert kommer det att finnas personer i din omgivning som har styrkor där du har svagheter och det är så vi kompletterar varandra istället för att vara halvbra på allting. CHRIS SUNDQVIST JÄRN Tänker inte alla som jag?! Att förstå att andra kan se en situation annorlunda är inte helt lätt och något man ständigt behöver påminnas om. Det är självinsikt som det handlar om i mångt och mycket och det är inget som är rätt eller fel, vi är bara på olika våglängder när vi tar in budskap... en viktig markering att det handlar om just positiva egenskaper att vi ska fokusera på det vi är riktigt bra på. Några av vinsterna med att försöka förstå andra personer i sin omgivning är ökat samarbete och inte minst att undvika missförstånd. Kunskap och nya erfarenheter tillkommer på köpet. Det kan till och med underlätta att prata färg istället för personlighet, det avdramatiserar och fokuserar på just egenskaper och blir inte personligt då kanske det underlättar att förstå sig på andra.

3 2 Bara för att ta ett exempel; fyra olika reaktioner på ett uppstartande av projekt; Röd: Dör hellre än att tveka jag kör! Alla som vill vara med är välkomna men nu sätter jag igång! Gul: Oj vad spännande, aldrig provat detta men det ska blir så spännande. Hur ska jag lösa detta då? Inga problem, det ordnar sig! Grön: Vänta ett tag, låt mig tänka efter. Backar ett steg för att reflektera för och nackdelar med mig själv, därefter tar jag beslut om jag drar igång. Blå: Stopp här! Finns det tillräckligt med fakta för att ens fatta det här beslutet. Det är väl viktigast att det är korrekt? Inget av dessa reaktioner är egentligen rätt eller fel, det är bara olika perspektiv och det är det som DISC teorin handlar om. Chris kallar det en reaktionsmodell, både på hur man själv agerar och reagerar men även om hur andra gör det och visst är det bra om vi har olika egenskaper i en grupp när vi leder ett projekt tillsammans? Allting startar med självinsikt, att analysera sig själv och vara medveten om just sina styrkor. Ofta känner man igen sig inom flera färger, men ändå brukar en färg vara starkast inom en.

4 3 Chris inledde föreläsningen med att gå igenom de olika färgpersonligheterna; Röd Framförallt en logisk styrka och snabb. En person som ser målet långt fram och ska dit med snabbhet. Börjar ofta innan den helt har tänkt klart, att sätta igång saker känns bra och en röd kan tänka på vägen vilket kan innebära att det kan bli omvägar men att sätta igång direkt är viktigt. Hur svårt kan det vara är ett vanligt talesätt från en röd person som gärna ger sig in på helt okända områden och vill utmana sin förmåga. Omöjliga projekt upplevs som spännande, det ska gärna finnas utmaningar för att utmana sina egna begränsningar. Den här personen trivs inte i monotona miljöer där allt flyter friktionsfritt, då blir långtråkigt. Gunde Svan är ett praktexempel på en röd person, han är den ende sedan 1500 talet som åkt vasaloppet med bara en stav det handlar framförallt om att tävla mot sig själv för att se hur bra och snabb man kan bli, vinnarskallar finns dock inom alla färger. Att kasta ut sig i det okända är en stark drivkraft för röd. Drivkraft: Utmaningar. Den berömda moroten passar perfekt för den röda personen. Gul Den gula och röda personen har gemensamt att det ska hända saker, det får inte bli tråkigt. Det som däremot skiljer dom åt är att den gula styrs mycket mer av känsla. Här är alltså människor en större fokus och inte alls målet som hos den röda. Att umgås, prata och diskutera ger den gula personligheten massor av energi den personen uppskattar att bli sedd och är bra på att få med sig personer i sin omgivning på ett positivt sätt. Den är bra på att motivera och inspirera andra på ett positivt sätt men det ska inte förväxlas med en klämkäck typ utan snarare en person som är positiv när det gäller att hittar lösningar. En gul provar sig gärna fram till den bästa lösningen och kallas ofta kreativ, en som tänker utanför boxen. Inga problem, jag fixar det! Är ett vanligt uttryck och den här personen litar mycket på sin magkänsla, på sin intuition. Forskning säger att intuition är samlad erfarenhet så det har alla människor men den gula personligheten litar lite mer på den känslan. En gul personlighet tar ofta beslut baserat på sin magkänsla medan en annan färg helt säkert känner sin känsla men vill understödja den med mer information och fakta.

5 4 Den gula personen glöder av att finnas med i ett sammanhang och det räcker ofta med att få synas, ett hej räcker så långt har du klippt dig? Fin tröja! Motsatsen, att inte få hålla dialoger eller synas sänker den gula, en känslomänniska med andra ord. Drivkraft: Bekräftelse. Erkännandet att få betyda något som människa är helt klart viktigast. GUL GRÖN BLÅ RÖD Inspirerande "Det ordnar sig" Magkänsla Bra på service Tålmodig & lyssnare Bra på framförhållning Systematisk & logisk Faktabaserad Formell & exakt Målfokuserad Handlingskraftig Initiativrik Grön Vänta, låt mig få tänka efter! Grön kan absolut ha samma tankar som den gula men istället för att låta orden trilla ut ur munnen direkt vill den gröna väga för och nackdelar emot varandra först. Gemensamt med den gula är att en grön personlighet är en känslomänniska men mycket mer eftertänksam. Här startas inget innan tanken har fått landa, det är en person som är grundlig i sitt sätt att arbeta det är viktigt att det känns bra men också att det känns stabilt. Här är det viktigt att vara trovärdig för att vinna förtroende, det är ytterst viktigt att hålla sina deadlines och inget får glömmas bort. Det är en strukturerad person som uppskattar ordning och reda, gör gärna en sak i taget för att saker och ting ska bli rätt och lägger all sin fokus och kunskap på uppgiften innan den går vidare till nästa uppgift. Grön är dessutom väldigt ofta en bra lyssnare men behöver också tid för reflektion och för att bearbeta frågan. En grön ska alltså inte stressas i sina beslut, det är viktigt att tankarna får tid att hamna på rätt plats så att hela bilden träder fram som ett pussel. Det behöver inte ta lång tid. Den som är grön jobbar som allra bäst när förväntningarna från omgivningen är tydliga. Drivkraft: Stabilitet och trygghet är viktigt. Vill veta förutsättningar & varför.

6 5 Blå Här finns eftertänksamheten gemensamt med den gröna, blå behöver få tid att få tänka själv en stund det som skiljer dom åt är att den blå är en logisk styrka som är mycket noggrann och korrekt. Det handlar om att detaljerna måste blir rätt för finns inte dessa så blir inte helheten heller rätt. Är det inte rätt så är det fel och det är mycket viktigt att kontrollera i alla led för att kunna leverera korrekt. Här är det trovärdighet som står på spel, ett stavfel eller ett kommatecken som har hamnat fel är inte acceptabelt så den blåa styrkan är mycket noga med att gå igenom sitt arbete både en och två gånger för att försäkra sig om att allt är i sin ordning. Blå fattar sina beslut på sakliga grunder, inte på tro och känsla endast fakta. Det är viktigt att kunna påvisa vilken fakta som leder till ett beslut, det är viktigt att hålla sig till regler och riktlinjer för att kunna garantera resultaten. En blå använder sig av noggrann metodik och då blir det ännu viktigare att ha regler för att ha något att förhålla sig till. Det är viktigt att hålla sig till det som är överenskommet! En blå personlighet bryter ogärna mot reglerna men om något inte fungerar så är det viktigt att reglerna ändras. Drivkraft: Korrekthet. Att få leverera det andra förväntar sig. Det finns enligt Chris inget som tyder på att det skulle finnas skillnader i könsfördelningen avseende vilken färgpersonlighet man har däremot finns en tendens att kvinnor håller tillbaka röda styrkor i en del sammanhang för att inte uppfattas som hotfulla och dominanta. Lika många män anser att de inte kan visa sina gröna styrkor för då uppfattas de som mesiga. Vi föds med en personlighet som formas med familjens kultur och värderingar. Arbetslivs och livserfarenheten bygger sedan på hur vi agerar men grunddrivkrafterna finns kvar. Det händer att ens profil ändras helt vid exempelvis traumatiska livshändelser men oftast så varieras styrkornas grad bara lite och grundfärgen består under livet.

7 6 Diskmaskinen på arbetsplatsen är ett bra exempel på hur vi ser olika på händelser och situationer. En röd personlighet ser fram emot att ta en snabb kopp kaffe och glömmer lätt bort att plocka ur maskinen, den gula passar på att tanka energi samtidigt genom att småprata med kollegor som finns i närheten. Den gröna har en framförhållning och vill underlätta för andra samt undvika diskberg i diskhon men också för att det ser trevligt ut. Den blåa tömmer naturligtvis också diskmaskinen om det är diskvecka. Man kan även avläsa en personlighet via handslaget; Röd: Tar ett kraftfullt tag om handen och inger känslan av Vem är du vad vill du vad kostar det? Hur hanterar man det? Jo, genom att klämma tillbaka, det finns annars risk att bli överkörd. Den rödes handslag kan liknas vid en maktdemonstration där den röda vill läsa av vem mottagaren är. Gul: Liksom pumpar mer än två gånger. Åh vad trevligt att träffas känslan. Gul är den typiska nickaren som inte för den sakens skull håller med utan snarare bekräftar närvaron och uppmärksamheten. Det är likadant i telefonsamtal då är den gula en person som hummar och bekräftar lyssnandet aktivt under hela samtalet. Den gula kramas också väldigt gärna om möjlighet finns. Grön: Har ett mjukt handslag och är mer närvarande i blicken. Det är inte ovanligt att gröna upplever att de alltid blir stoppade på stan av människor som frågar efter vägen det är det välkomnande, icke hotande kroppsspråket. Blå: Ett vänligt och korrekt handslag. Den blåa personligheten tar ofta ett litet steg tillbaka för att behålla avståndet ett tankeavstånd kan man beskriva det som.

8 7 Hur ser andra på mig? VINSTERNA Gemensamt för gul och grön är människor, känslor och nyfikenhet. Det gemensamma för den röda och blå personligheten är skepsisen och analytikern som vill hitta fakta. Men vad händer då åt andra hållet, vilka kombinationer har störst utmaningar? Gult blått samt rött grönt. Röd & gul vill att ska det hända saker man tar den plats man tycker man behöver medan blå & grön reflekterar mer, tänker först och pratar sen. Bästa samarbetena är precis samma kombination som de som har de största utmaningarna, skillnaden är insikten och förståelsen för att man kompletterar varandra. Den stora vinsten med kunskapen kring DISC eller liknande modeller är att du får chansen att (försöka) förstå hur andra färger ser på dig, om du vill få andra med dig vill säga. Du håller troligtvis inte med alls eller kanske till och med har svårt att förstå hur dom kan tro detta om dig men oavsett din åsikt så uppfattas du på ett sätt som du faktiskt kan påverka. Röd uppfattas av grön som: dominant, kontrollerande, alltför snabb, krävande, maktlysten och egoistisk. Tips till röd för att motverka uppfattningen: Ge utrymme och tid, ta en paus och låt andra komma till tals. Ställ gärna öppna frågor och förklara gärna hur du kommit till ditt beslut eller förslag det kan också hjälpa dig själv att fånga upp saker du missat i din snabbhet. Grön uppfattas av Röd som: Orolig, långsam, lättsårad, undfallande, förändringsobenägen och att ha svårt att prioritera. Tips till grön för att motverka uppfattningen: Tala om vad du behöver och sätt tydliga gränser för hur mycket du vill ställa upp & hjälpa andra för att undvika känslan att bli överkörd eller utnyttjad.

9 8 Gul uppfattas av Blå som: Mycket snack, indiskret och taktlös, tidsoptimist, känslosam, ytlig och överpositiv. Tips till gul för att motverka uppfattningen: Se över din struktur och strategi. Var gärna tydlig och tänk gärna högt. Lyssna mer fokuserat och för guds skull avbryt inte! Blå uppfattas av Gul som: Petig, defensiv, känslokall, obeslutsam, misstänksam och konflikträdd. Tips till blå för att motverka uppfattningen: Inled gärna dialoger med något positivt och försök att hitta fler än 1 sätt som är rätt. Fundera över din lägstanivå när är det tillräckligt bra? Alltså sänk kraven på dig och andra. Kommunicera och berätta mer av dina tankar och idéer. Hur får man med de olika styrkorna? Hur får man då med den som har den röda styrkan? Utmana gärna med en extra arbetsuppgift. Gul: Gå mycket på känsla och använd gärna brainstorming. Det ska vara roligt! Grön och Blå: Viktigt med förberedelse och vad tydlig med förväntningarna. Ge rätt verktyg och begär återkoppling om underlaget fungerar, var tydlig att du finns tillgänglig som bollplank. Allt handlar om att öka förståelsen för varandra för ett ökat samarbete. Det spar både på tid och din värdefulla energi

10 9 Om Seminariegruppen i Stockholm AB Vi har många års erfarenhet av att anordna föreläsningar och har under åren skaffat oss goda kontakter med några av Sveriges bästa föreläsare. Vår styrka finns i att handplocka "rätt" föreläsare så att du kan känna dig trygg med att få med din grupp på relevanta föreläsningar som lyfter er som arbetsgrupp men som även ger något på det personliga planet. Varje säsong erbjuder vi 6 olika föreläsare som pratar om olika aktuella ämnen, välj mellan att gå ensam för att fylla på med egen inspiration och energi eller gå med hela gruppen som en teamaktivitet. Fråga oss gärna om du vill ha tips eller om du behöver komma i kontakt med en föreläsare som passar just din grupp/ organisation vi finns på vår hemsida www. men också på LinkedIn och Facebook, följ oss för att hålla dig uppdaterad! Med sammanfattningen bifogas förslag på lite olika workshopövningar som kan användas tillsammans med gruppen.

Jobb& Pengar. Driver på och fattar snabba beslut Gröna Jenny. Vill ha tid att fundera innan beslut fattas. Röda Emma. 88 amelia

Jobb& Pengar. Driver på och fattar snabba beslut Gröna Jenny. Vill ha tid att fundera innan beslut fattas. Röda Emma. 88 amelia Jobb& Pengar redaktör: Charlotta rönn a Emma Driver på och fattar snabba beslut Gröna Jenny Vill ha tid att fundera innan beslut fattas Emma och Jenny är varandras färgmotsatser. Läs på nästa sida om hur

Läs mer

Sammanfattning Michael Södermalm

Sammanfattning Michael Södermalm Sammanfattning Michael Södermalm Seminariegruppen AB 2016 kontakt@ 1 Skapa motiverade team och attityder Michael Södermalm är en av landets mest uppskattade föreläsare och är specialist inom prestationspsykologi

Läs mer

Pussel DISC. Självska)ning Beteendes2l Kommunika2onss2l. Över ytan 4 färger

Pussel DISC. Självska)ning Beteendes2l Kommunika2onss2l. Över ytan 4 färger Vilken färg är du? Pussel DISC Självska)ning Beteendes2l Kommunika2onss2l Över ytan 4 färger Personlig rapport Gruppdynamik SYFTE och MÅL DISC ü Förstå sig själv ü Förstå sin omgivning ü Utnyttja styrkor

Läs mer

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram 1. Mentorskap vad och varför? I den grekiska mytologin berättas att Odysseus, strax innan han lämnade ön Ithaka, anförtrodde sin son Telmachos uppfostran

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Kommunikation Din beteendestil och drivkrafter på jobbet - En sammanfattning ID: 90139 Ensize International AB Analysdatum: 2013-01-21 Tid: 18 minuter Utskriftsdatum: 2013-11-18

Läs mer

Lagroller. Tieto PPS AH084, 3.3.0, Sida 1

Lagroller. Tieto PPS AH084, 3.3.0, Sida 1 Lagroller Sida 1 Om lagroller Högpresterande lag är nödvändiga när man skall lösa komplexa problem eller stora arbetsuppgifter. Den enkla lösningen med en grupp bestående enbart av experter får ofta svårt

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Här följer en kort introduktion till. - utveckling genom insikt

Här följer en kort introduktion till. - utveckling genom insikt Här följer en kort introduktion till - utveckling genom insikt Syftet med IPU Profilanalys o Att få insikt om dig själv och att kunna identifiera ditt eget sätt att arbeta. o Tydligare se olika personers

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Hantera besvärliga typer

Hantera besvärliga typer Hantera besvärliga typer 2224 Verkligheten och min uppfattning om verkligheten är inte detsamma. Jag har ansvar för mina tankar. Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser och hör. Det

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

HÖR NI INTE VAD JAG SÄGER? N å a n d r a m e d d i t t b u d s k a p o c h s k a p a a r b e t s l u s t g e n o m d i n k o m m u n i k a t i o n

HÖR NI INTE VAD JAG SÄGER? N å a n d r a m e d d i t t b u d s k a p o c h s k a p a a r b e t s l u s t g e n o m d i n k o m m u n i k a t i o n HÖR NI INTE VAD JAG SÄGER? N å a n d r a m e d d i t t b u d s k a p o c h s k a p a a r b e t s l u s t g e n o m d i n k o m m u n i k a t i o n The single biggest problem in communication is the illusion

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1 Kommunikation Sida 1 Kommunikation uppstår i alla relationer och möten människor emellan. Kommunikation betyder överföring av budskap. En fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för framgång

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

PUSSEL DISC. Coaching ID: 15. En beteendestilsanalys som beskriver ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning

PUSSEL DISC. Coaching ID: 15. En beteendestilsanalys som beskriver ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning PUSSEL DISC Coaching En beteendestilsanalys som beskriver ditt sätt att kommunicera med och relatera till din omgivning Analysdatum: 2013-03-22 Tid: 0 minuter Utskriftsdatum: 2013-04-09 Solleftegatan 15

Läs mer

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN Innan du börjar läsa platsannonser och skriva ansökningar är det bra att fundera över vad det är du vill arbeta med. I kapitlet går du igenom din kompetens för att

Läs mer

För Maximiliam Bergström som samarbetar med Janina Andersson

För Maximiliam Bergström som samarbetar med Janina Andersson JÄMFÖRELSE- RAPPORT För Bergström som samarbetar med Andersson 08.08.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46 70 539

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation.

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation. Håll upp din hand framför dig. Sträck ut alla fingrar och titta på dem. Du tittar just nu på den hand som kommer att vara ditt redskap och din hjälp under din positiva utveckling de kommande åren. Bilden

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

K A R R I Ä R H O G A N U T V E C K L I N G. Hogans Personlighetsinventorium för Karriärutveckling. Rapport för: Testa Person ID: HC275500

K A R R I Ä R H O G A N U T V E C K L I N G. Hogans Personlighetsinventorium för Karriärutveckling. Rapport för: Testa Person ID: HC275500 U R V A L U T V E C K L I N G L E D A R S K A P H O G A N U T V E C K L I N G K A R R I Ä R Hogans Personlighetsinventorium för Karriärutveckling Rapport för: Testa Person ID: HC275500 Testdatum: Februari

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av:

Jämförelserapport. För Christina Jonsson som samarbetar med Lars Andersson Denna rapport tillhandahålls av: Jämförelserapport För Christina Jonsson som samarbetar med Andersson 07.09.2018 Denna rapport tillhandahålls av: Lambertson Consulting Riddarvägen 42 184 51 Österskär E-mail: urban@u-lab.se Mobil: +46

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Foto: Sophie Eriksson

Foto: Sophie Eriksson Foto: Sophie Eriksson Att skapa tydlighet och strukturerade samtal Elisabeth Almgren Eriksson Leg.Sjuksköterska Omvårdnadshandledare Utbildare och Föreläsare Tillsammans blir vi bättre Nationell kontrollkonferens

Läs mer

LEDARSKAPSTANKAR EMPATI & TYDLIGHET. 2 ord som räcker för att bli bästa chefen för företagets bästa och för medarbetarnas bästa hälsa.

LEDARSKAPSTANKAR EMPATI & TYDLIGHET. 2 ord som räcker för att bli bästa chefen för företagets bästa och för medarbetarnas bästa hälsa. LEDARSKAPSTANKAR Min formel inom ledarskap? Mod & disciplin med fokus på empati & tydlighet tack vare 3 enkla verktyg som 1. Engagerar > 2. Involverar > 3. bekräftar medarbetarna EMPATI & TYDLIGHET 2 ord

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker:

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker: Intuition kommer från latin och definieras av Nationalencyklopedin som "förmåga till omedelbar uppfattning eller bedömning utan (medveten) tillgång till alla fakta; ofta i motsats till logiskt resonerande

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Kommunikation Exempel på agenda för första coaching mötet ID: 72955 Ensize International AB Analysdatum: 2012-06-14 Tid: 14 minuter Utskriftsdatum: 2013-09-23 Ensize International

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014

Granskningsrapport. Brukarrevision. Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014 Granskningsrapport Brukarrevision Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014 Daglig verksamhet INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

Chefsprofilen Sammanställning av resultat

Chefsprofilen Sammanställning av resultat Chefsprofilen Sammanställning av resultat Namn: Allan Allansson Läsanvisning Om Chefsprofilen Chefsprofilen används som ett stöd för utveckling av det egna ledarskapet. Profilen mäter beteenden som i ledarskapsforskning

Läs mer

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning.

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Tycker du som jag att känslor är ett knepigt kapitel. Vi är i så fall inte ensamma. Vi tillhör en hel generation som upplever rädsla för och okunskap

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Sälj- och kundserviceprofil

Sälj- och kundserviceprofil Sälj- och kundserviceprofilen ger en bild av hur du använder dina talanger som säljare. Resultatet i sig självt är inte "bra" eller "dåligt", utan bör vägas mot hur din roll som säljare ser ut. Genom att

Läs mer

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås.

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås. 22 januari 2018 Kompetenslista Haninge kommun använder kompetensbaserad rekrytering. Denna mall innehåller de kompetenser som valts ut och definierats vara viktiga för Haninge kommun. Kompetensmallen används

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Mer tid Mer pengar Mer energi

Mer tid Mer pengar Mer energi Mer tid Mer pengar Mer energi 27 augusti 2014 Feedback kompendium Introduktion Syftet med dina fem sinnen är att ge dig feedback, inget annat. Lukt, smak, syn, hörsel och känsel är de fem sinnen vi är

Läs mer

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Patientsäkerhetskonferensen 2016-09-21, seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Deltagarnas mentometersvar på frågan: Vad tar du med dig härifrån? Det här ska jag testa o Det här

Läs mer

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra.

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra. Guide: De vanligaste besluts- och tankefällorna Du är inte så rationell som du tror När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Frågor till dig som söker arbete hos oss

Frågor till dig som söker arbete hos oss Frågor till dig som söker arbete hos oss För att vi ska få en mer utförlig bild av dig och dina förväntningar på oss, samtidigt som du får en bild av oss och våra förväntningar, vill jag be dig läsa igenom

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA handlar

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20170421 Så här ser dagen ut! Upprop Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Att tala med barn Föräldrar Lunch kl.12.00-13.00

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

DISC Comparison. Demoföretaget. Jämförelse av beteendestilsprofiler: ID: 2 och ID: 3. Demoföretaget Analysdatum: Utskriftsdatum:

DISC Comparison. Demoföretaget. Jämförelse av beteendestilsprofiler: ID: 2 och ID: 3. Demoföretaget Analysdatum: Utskriftsdatum: DISC Comparison Jämförelse av beteendestilsprofiler: och Demoföretaget Demoföretaget Analysdatum: 2010-12-01 Utskriftsdatum: 2013-04-09 Innehållsförteckning 3 Några utmärkande egenskaper 4 För dig är det

Läs mer

25 knep för att hålla koll på din tid

25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 1 Gör dina sysslor realistiska och genomförbara Planera dina sysslor, projekt och uppgifter efter din kapacitet att genomföra

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna (drömsk musik) Kjell: Jakten på den perfekta

Läs mer

Johari Fönster. Johari Fönster. Arena. Blint. Fasad. Okänt Modell om individens självbild JAG ANDRA. Syfte. Innehåll.

Johari Fönster. Johari Fönster. Arena. Blint. Fasad. Okänt Modell om individens självbild JAG ANDRA. Syfte. Innehåll. Syfte Ingenjörsprofessionalism Kommunikation Aseel Berglund Lära oss verktyg för tydlig kommunikation Att bli tydliga i vårt budskap Ge och ta emot utvecklande feedback: konstruktiv kritik och positiv

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Grupprapport Demo Utskriftsdatum: 2013-03-25 ENSIZE Soleftegatan 15 16253 Vällingby Spelplan Positionen i diagrammet visar den sammanvägda effekten av alla fyra beteendefaktorerna.

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Ledare. Att vara ledare är inte självklart! utbildning ver XXutbildning ver XXutbildning ver

Ledare. Att vara ledare är inte självklart! utbildning ver XXutbildning ver XXutbildning ver Ledare utbildning ver 2017-03-24 Att vara ledare är inte självklart! 1 1. Varför idrottar barn och ungdomar? Likasinnade Sociala band Ha roligt Utmanande Motion Hälsa Tävla Talang 1. Varför idrottar barn

Läs mer

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Samtal - bottnar i social förmåga Varje samtal föregås av ett möte. Vårt bemötande av andra grundar sig i: Våra

Läs mer

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Boksammanfattning Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Tvärtom är skriven för dig som vill bli en vinnare i dina egna ögon, säger författaren Max Söderpalm

Läs mer

KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN

KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN Kompetensgarantier för arbetsmarknaden ger en samlad bild av en deltagares kompetenser. Metoden fungerar som en kvalitetssäkring

Läs mer

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran Värdegrund, vision, arbetsmetod För var och en inom Strands förskolor Att få växa och utvecklas med förundran Alla ska med! Allt går! Alla gör skillnad! Alltid framåt! Välkomna till Strands förskolor För

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Handledarskap, inkludering och tolerans

Handledarskap, inkludering och tolerans Handledarskap, inkludering och tolerans TOLERANSÖVNINGAR - ATT PROAKTIVT TRÄNA PÅ HANDLEDARSKAPETS DYNAMIK INLEDNING Detta övningsmaterial har tagits fram av Lika Olika inom ramen för projektet Fastighetsbranschen

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson

Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Deltagarutvärdering 1 (7) Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Utvärdering av utbildning i oktober 21 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 8 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Sida. Säljteknik GRUND Frågor

Sida. Säljteknik GRUND Frågor Sida Säljteknik GRUND Säljteknik Grund - Sida 2 Varför är det viktigt? Med rätt frågor hjälper du kunden att förstå vad våra försäkringar kan hjälpa till med. Vi guidar kunden med rätt frågeställningar

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Led dig själv med visioner

Led dig själv med visioner Var är du i livet Söker du färdigheter r och verktyg för att kunna Led dig själv med visioner en kurs i personligt ledarskap och effektivitet hantera förändringar? Är du intresserad av personlig utveckling

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Utbränd lärare? Om du känner dig utbränd, vad gör du?

Utbränd lärare? Om du känner dig utbränd, vad gör du? Utbränd lärare? Känner du dig utbränd? Är du en eldsjäl som börjat brinna upp? Du vill så mycket men tiden räcker inte till och när tiden inte räcker till så börjar en känsla av vantrivsel infinna sig...

Läs mer

Sluta motivera dina medarbetare! Marina Marklund

Sluta motivera dina medarbetare! Marina Marklund Sluta motivera dina medarbetare! Marina Marklund Syfte med seminariet Inspiration kring andra sätt att hantera motivation andra sätt att leda Innehåll lite bakgrund, lite trendspaning. prova på, testa,

Läs mer

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Välkomna till Suntarbetslivs podd. Ni kan väl börja med att berätta vilka ni är. Jag heter Boel Steen och arbetar som HR-strateg i Kristianstads

Läs mer

Kvintessensen HA KUNDENS FOKUS! Avgörande är att äga kundupplevelsen. INTE ha kunden i fokus! - Ta klagomålet som en gåva!

Kvintessensen HA KUNDENS FOKUS! Avgörande är att äga kundupplevelsen. INTE ha kunden i fokus! - Ta klagomålet som en gåva! Kvintessensen AV BEMÖTANDE OCH BESVÄRLIGA MÄNNISKOR Kvintessensen av Kvintessensen LARS J O LARSSON - KONSULT, UTBILDARE Hjälper budskap fram Skärper kommunikationen Vässar pennan för kunderna Utbildar

Läs mer

Nå dina mål. Fredrik Alm

Nå dina mål. Fredrik Alm Nå dina mål Fredrik Alm Fredrik Alm är skribent, coach, föreläsare och utbildare. Fredrik driver moveforward, ett företag med spetskompetens inom personlig och professionell utveckling för unga karriärkvinnor.

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

PUSSEL DISC. [Demo] Grupprapport. Ensize AB - Melker Melker Karlsson Sofielundsvägen Sollentuna

PUSSEL DISC. [Demo] Grupprapport. Ensize AB - Melker Melker Karlsson Sofielundsvägen Sollentuna PUSSEL DISC Grupprapport [Demo] Utskriftsdatum: 2018-01-09 Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46 70 719 1233 Spelplan För att göra det möjligt att även jämföra din position med andra går det att reducera

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/1/201 INSTÄLLNING Säker BESLUT Problemlösande INNOVATION Uthållig Utåtriktad Optimistisk Beslutsam Samverkansorienterad Riskvillig Tempo Öppen/reflekterande

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20190812 Så här ser dagen ut! Upprop Lunch kl.12.00-13.00 Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Kommunikation Att tala med

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Norlandiavärderingar i vardagen

Norlandiavärderingar i vardagen Norlandiavärderingar i vardagen Tack! BÄSTA MEDARBETARE! Kvalitet uppstår i möten mellan människor. Den skapas av oss, samtliga medarbetare på Norlandia, genom våra arbetsinsatser för våra barn, hotellgäster

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer