STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen. Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016"

Transkript

1 STÄNG LÖNEGAPET Kompetens och inte kön ska styra lönen Rapport om ojämställda löner i Sundsvall 28 september 2016

2 Innehåll Sammanfattning... 3 Lågt löneläge för akademiker anställda av Sundsvalls kommun... 4 Manligt dominerade yrkesgrupper kan fördubbla sin lön men inte kvinnliga... 6 Chefslöner i statlig och kommunal sektor i Sundsvall... 8 Appendix (10)

3 Sammanfattning Nästa år väntar på nytt en stor avtalsrörelse, då avtal ska omförhandlas för omkring 2,4 miljoner anställda. Akademikerförbundet SSR förhandlar om en rad avtal i alla sektorer på arbetsmarknaden. Det största avtalet gäller akademiker i kommuner och landsting med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som motpart och går ut den 31 mars Lönen är självklart en viktig fråga för den enskilde individen men hur lönestrukturerna ser ut har också avgörande betydelse för hela samhället, bland annat för kompetensförsörjningen. Kommuner och landsting står inför mycket stora rekryteringsbehov. Fram till år 2023 beräknar SKL att det kommer att behövas över en halv miljon nya medarbetare till välfärden. Om kommuner och landsting ska klara av konkurrensen om dagens och morgondagens akademiker måste lönestrukturerna ändras radikalt. I den här rapporten lyfter vi situationen i Sundsvall. Där är lönegapet mellan kommunanställda och privatanställda akademiker i genomsnitt kronor i månaden. På ett år blir det kronor och under ett arbetsliv hela tre miljoner kronor. Lönegapet mellan en kvinna med akademisk utbildning som är anställd av kommunen och en privatanställd man med motsvararande utbildning är ännu större, kronor i månaden. Skillnaden i livslön blir hela fyra miljoner kronor. Vi anser att de stora skillnaderna delvis beror på värdediskriminering. Många av våra medlemmar arbetar inom kvinnodominerade områden och är felavlönade på grund av att det arbete de utför värderas lägre än arbete i manligt dominerade sektorer. Ansvar, kompetens och prestation ska styra lönen, inte könet. Akademikerförbundet SSR driver på för förändringar: Varje arbetsgivare ska ha en genomtänkt lönestrategi. Utbildning, kunskap och kompetens ska tydligt synas i lönestrukturen. Det ska vara möjligt att göra lönekarriär även i kvinnodominerade akademikeryrken. Det ska gå att fördubbla lönen inom yrket. Vi ska ha jämställda löner och de strukturella löneskillnader som nu missgynnar kvinnor ska bort. 3 (10)

4 Lågt löneläge för akademiker anställda av Sundsvalls kommun Akademiker som väljer att jobba för Sundsvalls kommun får dålig ekonomisk utdelning för sitt arbete. Akademikerförbundet SSR har beställt statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar löneläget 2015 i Sundsvalls kommun inom kommunal, statlig respektive privat sektor för kvinnor och män med minst tre års högskoleutbildning 1. Statistiken visar tydligt att kommunanställda akademiker i Sundsvall ligger betydligt lägre i lön än de med samma utbildningsbakgrund inom privat sektor. Tydligast blir skillnaden om man jämför akademiskt utbildade kvinnor anställda av kommunen med privatanställda män med motsvarande utbildning. Lönegapet mellan de två grupperna uppgår till kronor i månaden. Snittlönen totalt för de kommunanställda akademikerna var kronor i månaden, medan de privatanställda akademikerna i genomsnitt hade kronor mer i månaden. På ett år blir det en löneskillnad på kronor. Graf 1. Snittlönen för högskoleutbildade personer som jobbar i Sundsvalls kommun Månadslön, kr Kommunal sektor Statlig sektor Privat sektor Källa: SCB, 2015 Sett över ett helt arbetsliv blir skillnaderna mycket stora. Under 35 år och med en löneskillnad på kronor i månaden blir den sammanlagda inkomsten tre miljoner kronor högre för den som arbetar i privat sektor jämfört med kommunal sektor. Gapet blir ännu större om man jämför livslönen mellan högskoleutbildade män i privat sektor respektive kvinnor i kommunal sektor, då handlar det om över fyra miljoner kronor. Priset för att välja att arbeta i den gemensamma sektorn är alltså mycket högt och det är framför allt kvinnor som betalar det. De ojämställda lönerna finns över hela arbetsmarknaden, i samtliga sektorer. Mönstret är detsamma överallt, kvinnor har generellt sett lägre löner än männen. Och ju högre löneläge, desto större löneskillnader mellan könen. Störst är de i den privata sektorn där högskoleutbildade män i genomsnitt har kronor mer i månaden än kvinnor med motsvarande utbildning. 1 Siffrorna visar medellöner i SCB:s yrkesklassificering SSYK2. 4 (10)

5 Graf 2. Genomsnittlig månadslön för akademiker i Sundsvall, uppdelat på kön och sektor Månadslön Kvinna Man Kvinna Man Kvinna Man Kommun Kommun Stat Stat Privat Privat Källa: SCB, 2015 Sammanfattningsvis visar lönestatistiken för Sundsvall två tydliga mönster, som också finns på nationell nivå. Det ena är att akademikeryrken i kommunal sektor har klart lägre löneläge än akademiker i privat sektor. Det andra mönstret är att snittlönen för kvinnor är lägre än snittlönen för män i alla sektorer. Konkurrensen om högskoleutbildad personal är i dag ofta hård mellan kommunerna. Därmed är risken uppenbar att akademiker väljer bort att jobba i Sundsvall och andra kommuner i Västernorrlands län, för att söka sig till arbetsgivare som betalar bättre för kvalificerad arbetskraft. 5 (10)

6 Manligt dominerade yrkesgrupper kan fördubbla sin lön men inte kvinnliga Lönespridningen är liten i kommunerna. Män som läst på högskolan och jobbar i privat sektor kan fördubbla sin lön inom yrket, medan det är en omöjlighet för många kvinnor. Det illustreras tydligt i graf 3 som visar två utvalda utbildningsgrupper, socionomer och civilingenjörer, och genomsnittlön fördelat på examensår. Siffrorna kommer från Sacoförbundens löneenkäter och gäller hea riket. Upp till fem år efter examen är löneskillnaderna mellan yrkesgrupperna inte så stora, men sedan drar ingenjörerna snabbt iväg. För en socionom anställd av kommunen ökar lönen under ett yrkesliv med i genomsnitt cirka kronor i månaden, medan lönen för en civilingenjör i privat sektor ökar med runt kronor, vilket innebär att lönen fördubblas över yrkeslivet. Civilingenjörer i kommunal sektor har lägre snittlön än i privat sektor, men ligger fortfarande högre än socionomerna. Tittar man på medianlönen för socionomer ligger den i slutet av yrkeslivet runt kronor i månaden. Graf 3. Medellön för socionomer och civilingenjörer, fördelat på examensår Månadslön, kr Examensår Medellön socionom kommunal sektor Medellön civ.ingenjörkommunal sektor Medellön civ.ingenjör privat sektor Källa: Saco Lönesök, (10)

7 Lönespridning kan också mätas som lönen för de som tjänar mest (90:e percentilen, d.v.s. den tiondel som tjänar mest) som andel av lönen för de som tjänar minst (10:e percentilen, d.v.s. den tiondel som tjänar minst). Är siffran 1 innebär det att alla har samma lön och är den 2 betyder det att de med högst lön tjänar dubbelt så mycket som de med lägst lön. I graf 4, som också gäller hela riket, kan vi se att kvinnodominerade yrken som kuratorer, arbetsförmedlare och socialsekreterare har låg lönespridning och därmed finns längst ner till höger i grafen. I dessa yrken lönar sig lång erfarenhet betydligt sämre än i manligt dominerade branscher. Det gör yrkena mindre attraktiva och rekryteringen svårare, vilket vi nu ser tydliga exempel på ibland annat i socialtjänsten. Graf 4. 2,8 2,6 2,4 LÖNESPRIDNING Matematiker mfl. Jurister 2,2 Lednings- och organisationsutvecklare Marknadsförare m.fl Banktjänstemän 2,0 1,8 1,6 Drifttekniker, IT Ingenjörer och tekniker Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl. Civilingenjörsyrken Statistiker Lantmätare Revisorer m.fl. Informatörer, kommunikatörer Planerare och utredare m.fl. Personal- och HRspecialister 1,4 1,2 Brandingenjörer och byggnadsinspektörer m.fl. Präster Gymnasielärare Socialsekreterare Kuratorer Arbetsförmedlare Diakoner 1,0 ANDEL KVINNOR, % Källa: SCB, (10)

8 Chefslöner i statlig och kommunal sektor i Sundsvall Förra året var 320 chefer var anställda av Sundsvalls kommun. De flesta, 250 chefer, var kvinnor (80 procent). Det fanns också ca 190 statligt anställda chefer i Sundsvall, varav drygt hälften var kvinnor. De statliga myndigheter som har personal i Sundsvall är bland annat polismyndigheten, Bolagsverket, åklagarkammaren, Skatteverket och Kriminalvården. Som framgår av graf 5 var kvinnliga chefer inom Sundsvalls kommun den kategori som hade den lägsta snittlönen av alla chefer. Kvinnorna tjänade i genomsnitt kronor mindre i månaden än manliga chefer inom kommunen. Statligt antällda chefer har högre snittlön, men även där ligger kvinnorna lägre. Graf 5. Månadslön för chefer i stat och kommun i Sundsvall Månadslön, kr Kvinliga chefer, kommunen Manliga chefer, kommunen Kvinnliga chefer, statlig mynd. Manliga chefer, statlig mynd. Källa: SCB, 2015 Många av chefsjobben inom kommunal sektor är krävande och innebär ett stort ansvar. Det är rimligt att ställa sig frågan varför chefsuppdragen inom kommunen som kvinnor har värderas lägst. De relativt låga lönenivåerna innebär att det lönar sig dåligt för många kvinnor inom den kommunala verksamheten att ta på sig ett chefsuppdrag. Låga chefslöner sätter också ett tak som bromsar löneutvecklingen för medarbetare med hög kompetens. Det blir svårare att göra lönekarriär, eftersom medarbetarna knappast kan ha högre lön än chefen. På nationell nivå är det tydligt att chefer inom mansdominerade verksamhetsområden i kommunerna som ekonomi, it och räddningstjänst har högre lönenivåer än chefer inom socialt arbete och äldreomsorg. Det är troligt att detta förklarar åtminstone en del av löneskillnaderna också i Sundsvall mellan kvinnliga och manliga chefer som är anställda av kommunen. De strukturella löneskillnaderna och det vi menar är värdediskriminering går igenom på område efter område. Lönegapet måste slutas, inte minst för att kommunerna ska uppfattas som attraktiva arbetsgivare. 8 (10)

9 Appendix Graf 6. Genomsnittlig månadslön för akademiker i kommunal respektive privat sektor i kommuner i Västernorrland Kommunal sektor Timrå Kommunal sektor Härnösand Kommunal sektor Sundsvavll Kommunal sektor Örnsköldsvik Privat sektor Timrå Månadslön, kr Privat sektor Härnösand Privat sektor Sundsvavll Privat sektor Örnsköldsvik Källa: SCB, 2015 Graf 7. Genomsnittslön för akademiker (minst 3 års högskoleutbildning) i kommunal sektor Månadslön, kr Kvinnor Män Totalt Sundsvall Hela Sverige Källa: SCB, (10)

10 Box 12800, Stockholm akademssr.se

För jämställda löner mer lönespridning till kvinnorna! Rapport 2016 03 07

För jämställda löner mer lönespridning till kvinnorna! Rapport 2016 03 07 För jämställda löner mer lönespridning till kvinnorna! Rapport 2016 03 07 Innehåll Inledning... 3 Löneskillnader mellan könen... 4 Lönespridning... 4 Erfarenhet lönar sig dåligt för socialsekreterare...

Läs mer

Så mycket tjänar ingenjörerna i Sverige. 2013 års lönestatistik

Så mycket tjänar ingenjörerna i Sverige. 2013 års lönestatistik Så mycket tjänar ingenjörerna i Sverige 2013 års lönestatistik Ingenjörer bidrar till snabb utveckling och hög tillväxt hos sina arbetsgivare det ska märkas på lönen. Sverige är beroende av kompetenta

Läs mer

Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor

Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Statistik Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Lösningar för att attrahera rätt kompetens 2 Sofia Larsen, ordförande i Jusek Säkra kompetensförsörjningen i offentlig sektor Generationsväxlingen

Läs mer

KVINNOR HAR KRONOR LÄGRE LÖN ÄN MÄN. Lönegapet mellan kvinnor och män OM JUSEKS MEDLEMMARS LÖNER OCH LÖNESAMTALETS BETYDELSE

KVINNOR HAR KRONOR LÄGRE LÖN ÄN MÄN. Lönegapet mellan kvinnor och män OM JUSEKS MEDLEMMARS LÖNER OCH LÖNESAMTALETS BETYDELSE KVINNOR HAR 3 500 KRONOR LÄGRE LÖN ÄN MÄN Lönegapet mellan kvinnor och män OM JUSEKS MEDLEMMARS LÖNER OCH LÖNESAMTALETS BETYDELSE 2 Sammanfattning OFÖRKLARADE LÖNESKILLNADER MELLAN KÖNEN INOM JUSEKS MEDLEMSGRUPPER

Läs mer

Lönerelationer mellan kvinnor och män 2003

Lönerelationer mellan kvinnor och män 2003 mellan kvinnor och män 2003 Sofia Nilsson 17 Löneutvecklingen 2002-2003 Mellan 2002 och 2003 ökade de genomsnittliga lönerna 18 mest i landstingskommunal sektor, där de ökade med 4,4 procent, och med en

Läs mer

Guide till Saco Lönesök. Guide till Saco Lönesök

Guide till Saco Lönesök. Guide till Saco Lönesök Guide till Saco Lönesök Guide till Saco Lönesök Guide för att komma igång med Saco Lönesök Du når Saco Lönesök genom att logga in på ditt förbunds medlemssidor. Vad är Saco Lönesök? Saco Lönesök är en

Läs mer

februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader.

februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader. februari 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Tre exempel på yrken med strukturella löneskillnader. Varför har kvinnor lägre lön än män? 2012 Slut på rean i kommuner och landsting Vision fortsätter

Läs mer

Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor. januari 2014

Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor. januari 2014 Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor januari 2014 Inledning Medarbetarna är välfärdens viktigaste resurs. Det är Vision övertygade om. För att fortsätta ha världens bästa välfärd,

Läs mer

Privatanställda chefer har mest att tjäna på en högskoleutbildning

Privatanställda chefer har mest att tjäna på en högskoleutbildning Privatanställda chefer har mest att tjäna på en högskoleutbildning Staffan Brantingson 3 Bland tre undersökta yrkesgrupper har privatanställda chefer mest att tjäna på en högskoleutbildning. För denna

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2017 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

Jämställda löner för Sverige framåt

Jämställda löner för Sverige framåt Jämställda löner för Sverige framåt 1 2 Sverige ska vara ett jämställt land där män och kvinnor behandlas lika. Där vi bedöms som de individer vi är och efter vilka insatser vi gör. Där kön inte står i

Läs mer

UNDERSÖKNING FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND JULI Lönestatistik 2018

UNDERSÖKNING FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND JULI Lönestatistik 2018 UNDERSÖKNING FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND JULI 2019 Lönestatistik 2018 Baserad på Lärarnas Riksförbunds Löneenkät december 2018 februari 2019 Lönestatistik 2018 Sida 2/11 Om Lönestatistiken I Lärarnas Riksförbunds

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön?

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön? Perspektiv på lärarlöner, del 11 Jobba i fristående skola = högre lön? Dags att satsa på lärarna i fristående skolor Lärarförbundet har under lång tid visat att lärarnas löner halkar efter. Vi har också

Läs mer

Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik

Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik 2 Sveriges Ingenjörers chefslönestatistik Innehåll De höga krav som följer med chefskapet ska synas på lönen... 3 Chefslönestatistik... 4 Saco Lönesök även för dig

Läs mer

Lön i privata och kommunala skolor

Lön i privata och kommunala skolor PM Till Från Datum Angående Namn mottagare Almega Arbetsgivarsamverkan Datum Lön i friskolor Lön i privata och kommunala skolor Denna PM syftar till att bemöta påståenden om att privata skolor har lägre

Läs mer

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission SKTFs rapport Slut på rean i kommuner och landsting dags för en jämställdhetskommission Mars 2011 Inledning SKTF fortsätter sitt arbete med att påvisa hur ojämställd den svenska arbetsmarknaden är och

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2016 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

Löneskillnader mellan yrken och den könsuppdelade arbetsmarknaden

Löneskillnader mellan yrken och den könsuppdelade arbetsmarknaden Löneskillnader mellan yrken och den könsuppdelade arbetsmarknaden Löneskillnader mellan yrken och den könsuppdelade arbetsmarknaden Saco Thomas Andrén Saco 2018 ISBN: 978-91-88019-30-1 www.saco.se Inledning

Läs mer

LEDARNA. Lönlöst att prestera? SVERIGES CHEFSORGANISATION. Små möjligheter till lönekarriär i kvinnodominerade yrken 6/8/2016

LEDARNA. Lönlöst att prestera? SVERIGES CHEFSORGANISATION. Små möjligheter till lönekarriär i kvinnodominerade yrken 6/8/2016 LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION Ledarnas Lönekarriärrapport 2016: Lönlöst att prestera? Små möjligheter till lönekarriär i kvinnodominerade yrken Anna Thoursie Chefsekonom 1 Slutsatser: Vanliga kvinnodominerade

Läs mer

Ditt ansvar ska synas på lönen

Ditt ansvar ska synas på lönen Din chefslön 2015 2 Ditt ansvar ska synas på lönen Att vara chef kan vara det roligaste och mest utvecklande du gör i ditt arbetsliv, men det kan också vara tufft och innebära stora utmaningar. Du ska

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2013 års löneenkät

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2013 års löneenkät Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects Lönestatistik Från 2013 års löneenkät 2 Löneenkät 2013 Innehåll Tack 3 Inledning 4 Ingångslöner 5 Privat sektor 6 Kommunal sektor 11 Statlig sektor

Läs mer

Arbetsmarknadens lönestruktur

Arbetsmarknadens lönestruktur Arbetsmarknadens lönestruktur Löneskillnader mellan anställda kan förklaras av en mängd olika faktorer som t.ex. utbildning, yrkesgrupp, ålder och sektor. Lönestatistiken saknar information om vissa faktorer

Läs mer

Lönestatistik 2012 Jurister

Lönestatistik 2012 Jurister Lönestatistik 2012 Jurister Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Löneskillnader mellan offentlig och privat sektor

Löneskillnader mellan offentlig och privat sektor Fokus på näringsliv och arbetsmarknad Löneskillnader Löneskillnader mellan offentlig och privat sektor Clara Ferdman 15 Sofia Nilsson 15 Av de cirka 3,5 miljoner anställda i Sverige år 2004 arbetade drygt

Läs mer

Lön och kön en studie av löneskillnader mellan kvinnor och män

Lön och kön en studie av löneskillnader mellan kvinnor och män Rön om lön och kön Lön och kön en studie av löneskillnader mellan kvinnor och män Sammanfattning Löneskillnader mellan kvinnor och män existerar i de flesta delar av arbetsmarknaden. Män har högre genomsnittliga

Läs mer

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar hur ingångslön och löneutveckling i olika yrken påverkar den framtida

Läs mer

Så mycket tjänar ingenjörscheferna. Juni 2013

Så mycket tjänar ingenjörscheferna. Juni 2013 Så mycket tjänar ingenjörscheferna i Sverige Juni 2013 2 Så mycket tjänar ingenjörschefer i Sverige Sverige är beroende av kompetenta chefer. Cheferna tar ett stort ansvar för utveckling och kvalitet hos

Läs mer

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna En undersökning om hur ekonomichefer i landets kommuner ser på organisationens förmåga att nyrekrytera ekonomer Välfärdssektorn behöver de bästa ekonomerna

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen inför lönerevisionen 2012

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen inför lönerevisionen 2012 Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen inför lönerevisionen 2012 Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät

Läs mer

Löneläget 2014. En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014.

Löneläget 2014. En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014. Löneläget 2014 En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014. 1 2 Innehåll Inledning 4 Varför samlar vi in lönestatistik? Definitioner Löneutveckling 5 Landsting 6 Tabell och fakta

Läs mer

Lön. Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för Vårdförbundets yrkesgrupper

Lön. Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för Vårdförbundets yrkesgrupper Lön Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för Vårdförbundets yrkesgrupper Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön... 3 2 Metod...

Läs mer

Din lön. Lönestatistik

Din lön. Lönestatistik Din lön Lönestatistik Statistik från Juseks löneenkät hösten 2011 Innehåll Samtal om lön 3 Saco Lönesök 6 Lönesamtalet steg för steg 7 Så använder du statistiken 8 Hela arbetsmarknaden 9 Examensårsvisa

Läs mer

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer.

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Löneläget 2017 En liten folder med lönestatistik för psykologer. lönestatistik_2017.indd 1 2018-02-26 10:54 Tack för din medverkan! Stort tack till dig som bidrar med information till det allsidiga verktyg

Läs mer

Lönestatistik 2012 Samhällsvetare

Lönestatistik 2012 Samhällsvetare Lönestatistik 2012 Samhällsvetare Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

EN RAPPORT BA SER AD PÅ JUSEKS LÖNE STATISTIK. Minus med master? DEN HÖGRE UTBILDNINGENS LÖNSAMHET FÖR JUSEKS MEDLEMMAR

EN RAPPORT BA SER AD PÅ JUSEKS LÖNE STATISTIK. Minus med master? DEN HÖGRE UTBILDNINGENS LÖNSAMHET FÖR JUSEKS MEDLEMMAR STATISTIK EN RAPPORT BA SER AD PÅ JUSEKS LÖNE STATISTIK Minus med master? DEN HÖGRE UTBILDNINGENS LÖNSAMHET FÖR JUSEKS MEDLEMMAR Förord Utbildning ska löna sig. Därför är det olyckligt att utbildningspremien

Läs mer

PM Dok.bet. PID

PM Dok.bet. PID 1 (6) PM Analysavdelningen Nils Holmgren Typfallsberäkningar av pension för de vanligaste yrkena Syftet med beräkningarna är att ge en ungefärlig uppfattning om förväntad pension för de vanligaste yrkena

Läs mer

Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken

Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken Sofia Löfgren, SCB John Ekberg, Medlingsinstitutet Almedalen 3 juli 2014 Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013 Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare juni 2013 Hur står det till med jämställdheten egentligen? Unga välutbildade kvinnor och män ser en jämställd arbetsmarknad som något självklart. Men vad

Läs mer

Lönestatistik 2012 Systemvetare

Lönestatistik 2012 Systemvetare Lönestatistik 2012 Systemvetare Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät som skickas ut årligen till

Läs mer

Den kommunala ingenjören. Kostnad eller tillgång?

Den kommunala ingenjören. Kostnad eller tillgång? Den kommunala ingenjören Kostnad eller tillgång? Inledning Sveriges kommuner står inför stora utmaningar för att nå en effektiv, attraktiv och regionalpolitiskt hållbar utveckling. Många regionala dilemman

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen

Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen Statistikunderlag till förtroendevalda inom kommunen 2016-04-20 Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät som skickas ut

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät som skickas ut årligen

Läs mer

Lönespridning år 2008

Lönespridning år 2008 Lönespridning år 2008 Lönespridning bland arbetare och tjänstemän år 1996 2005 Löne- och välfärdsenheten Mats Larsson Innehåll Sammanfattning...2 1 Syfte och metod...6 2 Lönespridning år 2005...7 3 Lönespridningens

Läs mer

Din lön. - så går det till i Västerås stad

Din lön. - så går det till i Västerås stad 1 Din lön - så går det till i Västerås stad 2015-05-05 2 Årshjul Löneanalys 1 JANUARI Löneöverläggning Medarbetarsamtal Löneöversyn & ny lön Lönekartläggning Avstämning 3 Central nivå När det finns ett

Läs mer

Presskonferens om löner och löneskillnad

Presskonferens om löner och löneskillnad Presskonferens om löner och löneskillnad, tisdag 2018-06-19 Lönestrukturstatistiken 2017 John Ekberg Statistikansvarig Lönestrukturstatistiken Årlig undersökning Baseras på individuppgifter Uppgifter om

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget 2016-04-20 Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät som skickas

Läs mer

Att använda Saco Lönesök

Att använda Saco Lönesök Manual Saco Lönesök 2010 Att använda Saco Lönesök - presentation av funktionerna. Vad är Saco Lönesök? Saco Lönesök är en webbapplikation kopplad till Sveriges största databas för akademikerlöner. Den

Läs mer

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016.

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016. Löneläget 2016 En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016. Tack för att du svarat på löneenkäten! Ett stort tack till alla er som svarade på 2016 års lönenkät! Det är er förtjänst

Läs mer

Ingenjören i kommun och landsting. kostnad eller tillgång?

Ingenjören i kommun och landsting. kostnad eller tillgång? Ingenjören i kommun och landsting kostnad eller tillgång? Behovet av ingenjörer ökar i kommuner och landsting För ingenjörer är lönerna i kommuner och landsting mycket lägre än i den privata sektorn. Det

Läs mer

LÖNESTATISTIK. Att använda. Lönestatistik

LÖNESTATISTIK. Att använda. Lönestatistik LÖNESTATISTIK Att använda Lönestatistik INNEHÅLL Lönestatistik... 3 Vad visar lönestatistiken... 4 Heltidslön... 4 Medellön... 5 Medianlön... 5 Percentil... 6 Att jämföra olika grupper... 7 Procent...

Läs mer

Löneskillnader. mellan kvinnor och män 18,1% En kvinnlig ekonom tjänar i snitt. mindre än en manlig ekonom

Löneskillnader. mellan kvinnor och män 18,1% En kvinnlig ekonom tjänar i snitt. mindre än en manlig ekonom Löneskillnader En kvinnlig ekonom tjänar i snitt 18,1% mindre än en manlig ekonom mellan kvinnor och män Om nyckeltalen Statistiken baseras på svar från närmare 11 000 yrkesverksamma ekonomer. Resultaten

Läs mer

Ökade löneskillnader i privat sektor

Ökade löneskillnader i privat sektor Statistik Ökade löneskillnader i privat sektor Juseks undersökning av nyexaminerade 2010 Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Ökade löneskillnader

Läs mer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång, februari 2011 Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer - en statistisk

Läs mer

Löner i kommun och landsting

Löner i kommun och landsting Löner i kommun och landsting Löner och löneutveckling år 1994 2003 Rapporten har utarbetats av LOs Löne- och välfärdsenhet Innehåll Förord...3 Sammanfattning...4 1 Inledning...5 2 Lönenivå år 2003. 6 3

Läs mer

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken Din lön Lönestatistik Dags för lönesamtal? Använd statistiken Innehåll Så använder du statistiken 3 Samtal om lön 4 Lönesamtalet steg för steg 8 Hela arbetsmarknaden 9 Lön efter examensår och sektor 9

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Osakliga löneskillnader ett överdrivet problem

PRESSMEDDELANDE. Osakliga löneskillnader ett överdrivet problem PRESSMEDDELANDE För ytterligare upplysningar, kontakta: Gunilla Hansén-Larson tfn 08-700 14 61, 070-514 61 00, Elisabet Sundén Ingeström, tfn 08-700 14 05 22 maj 2002 Osakliga löneskillnader ett överdrivet

Läs mer

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Löneavtal HÖK 11 Bilaga 1 till HÖK 11 1 Grundläggande principer för lönesättningen

Läs mer

Svenska kyrkan 2002/2003. Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan

Svenska kyrkan 2002/2003. Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan Svenska kyrkan 2002/2003 Delrapport från SKTF om förhandlingsprocessen, lönekriterier, utvecklingssamtal m.m. inom Svenska kyrkan Februari 2003 2 Svenska kyrkan 2002/2003 Delrapport om förhandlingsprocessen

Läs mer

Varför har kvinnor lägre lön än män?

Varför har kvinnor lägre lön än män? februari 2012 Varför har kvinnor lägre lön än män? En rapport om strukturella löneskillnader. Varför har kvinnor lägre lön än män? 2012 Varför har kvinnor lägre lön än män? Lönerna är lägre i sektorer

Läs mer

Lönestatistik. Avser lönenivåerna 2012

Lönestatistik. Avser lönenivåerna 2012 Lönestatistik Avser lönenivåerna 2012 Innehåll Förord 3 Allmänt 4 5 Varför samlar vi in lönestatistik år efter år 4 Definitioner 4 Sektorsfördelning 4 Fakta 4 Löneutveckling 5 Landsting 6 7 Fakta 6 L1.

Läs mer

Din lön. - så går det till på Mälarenergi

Din lön. - så går det till på Mälarenergi 1 Din lön - så går det till på Mälarenergi 2015-11-18 2 Årshjul Löneanalys 1 JANUARI Löneöverläggning Medarbetarsamtal Löneöversyn & ny lön Lönekartläggning Avstämning 3 Central nivå När det finns ett

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad

Tudelad arbetsmarknad Thomas Ljunglöf 2018-01-30 Tudelad arbetsmarknad I genomsnitt var 4,7 procent av landets akademiker arbetslösa eller verksamma i något arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd under 2017. Andelen är därmed

Läs mer

2009 Thomas Ljunglöf & Galina Pokarzhevskaya. Olika kön-olika lön. Löneskillnader mellan kvinnor och män i 76 akademikeryrken

2009 Thomas Ljunglöf & Galina Pokarzhevskaya. Olika kön-olika lön. Löneskillnader mellan kvinnor och män i 76 akademikeryrken 2009 Thomas Ljunglöf & Galina Pokarzhevskaya Olika kön-olika lön Löneskillnader mellan kvinnor och män i 76 akademikeryrken Olika kön olika lön Löneskillnader mellan kvinnor och män i 76 akademikeryrken

Läs mer

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget inför lönerevisionen 2012

Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget inför lönerevisionen 2012 Statistikunderlag till förtroendevalda inom landstinget inför lönerevisionen 2012 Sveriges Ingenjörer använder två olika statistikkällor för offentliga sektorn. Dels används resultaten från vår löneenkät

Läs mer

Den kommunala löneutvecklingen chefer jämfört med de lägst betalda Skrivelse av Inger Stark (v)

Den kommunala löneutvecklingen chefer jämfört med de lägst betalda Skrivelse av Inger Stark (v) PM 2010: RI (Dnr 209-2823/2008) Den kommunala löneutvecklingen chefer jämfört med de lägst betalda Skrivelse av Inger Stark (v) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelsen

Läs mer

Lönerapport år Löner och löneutveckling år

Lönerapport år Löner och löneutveckling år Lönerapport år 2006 Löner och löneutveckling år 1995 2005 Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: Sjuhäradsbygdens

Läs mer

Särskild övertidsersättning

Särskild övertidsersättning Mars 2016 1(6) Särskild övertidsersättning Sveriges Ingenjörers lönestatistik baseras på den löneenkät som årligen skickas ut till samtliga yrkesverksamma medlemmar. I enkäten ställs en fråga om rätten

Läs mer

AVSKAFFA TJEJTAXAN NU

AVSKAFFA TJEJTAXAN NU Juseks undersökning bland nyexaminerade jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare år 2007. AVSKAFFA TJEJTAXAN NU Ingångslöneskillnaderna ökar dramatiskt 2 Om Juseks arbetsmarknadsundersökning

Läs mer

Medellön anger genomsnittslönen, det vill säga den totala lönesumman dividerad med antalet observationer. Stockholm i januari 2008

Medellön anger genomsnittslönen, det vill säga den totala lönesumman dividerad med antalet observationer. Stockholm i januari 2008 Medlemsinformation. Jusektidningen februari 2008. Tryckt hos Sörmlands Grafiska AB. LÖNESTATISTIK 2007 I detta material presenteras Juseks statistik över löneläget i september 2007. Statistiken kan tjäna

Läs mer

Siffror om jämställdhet Källa: SCB där ej annat anges I de 30 största yrkena finns 56 procent av alla sysselsatta kvinnor och 36 procent av alla sysselsatta män i åldern 20 64 år. Endast sju yrken är jämställda,

Läs mer

Lönetrappan Låg- och höglönetagare bland arbetare och tjänstemän år 2002

Lönetrappan Låg- och höglönetagare bland arbetare och tjänstemän år 2002 Lönetrappan Låg- och höglönetagare bland arbetare och tjänstemän år 2002 LO / Löne och välfärdsenheten April 2004 Mats Larsson 1 Innehåll Sammanfattning...3 1 Syfte och underlag...6 2 Medellön...7 3 Låglönetrappa...9

Läs mer

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun

Lönekartläggning Upplands Väsby kommun Lönekartläggning Upplands Väsby kommun 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt lagen mot diskriminering... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

Jämställda löner och avtalsrörelsen

Jämställda löner och avtalsrörelsen Kvinnors lägre avlöning i förhållande till män hör till de mest konstanta lagbundenheterna inom det ekonomiska livet. Prof. Eli Heckscher, 1914 Jämställda löner och avtalsrörelsen Konferens Polstjärnan,

Läs mer

Livslön välja, studier, arbete, familj Lena Granqvist (red.) Livslön - välja studier, arbete, familj,, 111017

Livslön välja, studier, arbete, familj Lena Granqvist (red.) Livslön - välja studier, arbete, familj,, 111017 Livslön välja, studier, arbete, familj Lena Granqvist (red.) Livslön - välja studier, arbete, familj,, 111017 Innehåll 1. Den obekväma livslönen ett begrepp med många aspekter (Gunnar Wetterberg) 2. Lönestrukturen

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

Den kommunala ingenjören. Kostnad eller tillgång?

Den kommunala ingenjören. Kostnad eller tillgång? Den kommunala ingenjören Kostnad eller tillgång? Den kommunala ingenjören Kostnad eller tillgång? Inledning Sveriges kommuner står inför stora utmaningar för att nå en effektiv, attraktiv och regionalpolitiskt

Läs mer

LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER

LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER LÖNESTATISTIK 2015 SVERIGES FARMACEUTER LÖNESTATISTIK FÖR FARMACEUTER Här kommer 2015 års lönestatistik för farmaceuter. Fortfarande är vår statistik unik på så sätt att den ger möjlighet till överblick

Läs mer

Särskild övertidsersättning

Särskild övertidsersättning Mars 2015 1(6) Särskild övertidsersättning Sveriges Ingenjörers lönestatistik baseras på den löneenkät som årligen skickas ut till samtliga yrkesverksamma medlemmar. I enkäten ställs en fråga om rätten

Läs mer

Yrkesgrupp Antal Köns- Medellön Kv:s. m.fl. 374 46 89 11 16 100 16 500 98 Försäljare, detaljhandel,

Yrkesgrupp Antal Köns- Medellön Kv:s. m.fl. 374 46 89 11 16 100 16 500 98 Försäljare, detaljhandel, Lön De tio vanligaste yrkesgrupperna 2000 Antal i 1 000-tal, könsfördelning (%) samt kvinnornas lön i procent av männens. Hel- och deltidsanställda. Rangordnade efter samtliga i yrkesgruppen Yrkesgrupp

Läs mer

Lönestatistik 2013 Advokatbyråer

Lönestatistik 2013 Advokatbyråer Lönestatistik 2013 Advokatbyråer Din lön Statistiken är baserad på löneenkäter som Jusek har samlat in under oktober 2013, från yrkesverksamma medlemmar anställda vid advokatbyrå*. Samtliga löneuppgifter

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Löner år Löneutvecklingen mellan åren 1994, 1997 och 2001

Löner år Löneutvecklingen mellan åren 1994, 1997 och 2001 Löner år 2001 Löneutvecklingen mellan åren 1994, 1997 och 2001 Denna rapport har utarbetats av LOs Löne- och välfärdsenhet. För ytterligare information kontakta Mats Larsson, telefon 08 796 28 11 eller

Läs mer

Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare

Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare Nr 9/2017 2017-07-07 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare Läkarförbundet skickade i januari 2017 ut en enkät till medlemmarna i Företagsläkarföreningen

Läs mer

Missgynnar pensionssystemet kvinnor?

Missgynnar pensionssystemet kvinnor? Missgynnar pensionssystemet kvinnor? 9 år år+ 4 år 9 år år+ 4 år 9 år år+ 4 år 67-69 år 70-74 år 67-69 år 70-74 år 67-69 år 70-74 år Kronor per månad Kronor per månad 40 000 35 000 30 000 25 000 20 40000

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Lönestatistik 2017 för företagsläkare och skolläkare

Lönestatistik 2017 för företagsläkare och skolläkare Nr 8/2018 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Lönestatistik 2017 för företagsläkare och skolläkare Bakgrund och syfte Läkarförbundet skickade i januari 2018 ut en enkät till medlemmarna i Företagsläkarföreningen

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn

KOMMUNLEDNINGSKONTORET. Rapport inför löneöversyn KOMMUNLEDNINGSKONTORET Rapport inför löneöversyn 2018 2020 Innehållsförteckning Förord 1 Lönekartläggning 2 Tillvägagångsätt 2 Uppföljning handlingsplan från lönekartläggning 2016 inför 2017 löneöversyn

Läs mer

Högskoleutbildning lönar sig allt sämre

Högskoleutbildning lönar sig allt sämre Högskoleutbildning lönar sig allt sämre Lönerna för högskoleutbildade jämfört med gymnasieutbildade, den så kallade högskolepremien ökade trendmässigt från början av 1980-talet fram till början av 2000-talet.

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus

Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Lönesättande samtal resultat och prestation i fokus Ditt lönesättande samtal Det lönesättande samtalet ska kopplas till det årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalet och till den löpande dialogen i

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 3

Perspektiv på lärarlöner, del 3 Perspektiv på lärarlöner, del 3 en oroande framtidsspaning Rapport från Lärarförbundet 2010-03-05 Nu brådskar det! Kan det verkligen vara så att kvinnodominerade yrken idag, en bit in på 2000-talet, fortfarande

Läs mer

Vårdförbundet i siffror Barnmorskor

Vårdförbundet i siffror Barnmorskor Vårdförbundet i siffror 2010 Barnmorskor Barnmorskor Medlemsstatistik Vårdförbundet har 5 556 barnmorskemedlemmar varav 90 procent är yrkesverksamma. Av de yrkesverksamma barnmorskorna är 42 procent mellan

Läs mer

LÖNER/AVTAL. Lönerapport år 2011. Löner och löneutveckling år 2000 2010 efter klass och kön. Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten

LÖNER/AVTAL. Lönerapport år 2011. Löner och löneutveckling år 2000 2010 efter klass och kön. Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten LÖNER/AVTAL Lönerapport år 2011 Löner och löneutveckling år 2000 2010 efter klass och kön Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll Sammanfattning...2 1 Löner och löneutveckling år 2010....4

Läs mer

Lönekartläggning fastighetskontoret 2016

Lönekartläggning fastighetskontoret 2016 Lönekartläggning 2016 Sida 1 (5) 2016-10-06 Mattias Aldrin 08-508 270 49 mattias.aldrin@stockholm.se Lönekartläggning fastighetskontoret 2016 Sammanfattning I kommunfullmäktiges budget för 2016 anges att

Läs mer

Hög tid för jämställda löner

Hög tid för jämställda löner Hög tid för jämställda löner EN GEMENSAM RAPPORT FRÅN KOMMUNAL, LEGITIMERADE SJUKGYMNASTERS RIKSFÖRBUND LSR, AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR, VISION, OCH VÅRDFÖRBUNDET. Hög tid för jämställda löner En rapport

Läs mer