Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om"

Transkript

1 Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om Här följer något du bör tänka på och följa inför eventuell ombyggnad/renovering av din lägenhet, övrigt se även föreningens stadgar. Tillståndspliktiga åtgärder För att ansökan ska kunna godkännas är det viktigt att den är komplett. Vår förvaltare tar emot ansökan och ser över den, styrelsen godkänner eller avslår sedan. Observera styrelsen ansvar inte för att arbetena utförs på rätt sätt, utan det är du som ansvar för genomförandet. Kontakta förvaltaren vid frågor om din ansökan. För enklare renoveringsarbeten i våtrum som ommålning, byte av blandare, handfat, WC-stol, torkskåp, skåp, duschkabin behövs inget tillstånd från föreningen. Om det finns behov av att stänga vatten och värme så måste ni/entreprenören i GOD TID kontakta vår fastighetsskötaren, kontakta övriga berörda såsom grannar och lokalhyresgäster.

2 Allmän funktionsöversikt av värme- och ventilationssystemen Värmesystemet Radiatorsystemen är ett-rörsystem med dimensionerad systemtemperatur på C, inställd kurva ger tilloppstemperatur max 70 C vid dimensionerande utetemperatur. Varje lägenhet består av en ettrörsslinga. I vissa lägenheter finns ytterligare en slinga som betjänar lägenheter med extra badrum, Det förekommer även att dina radiatorer delar på samma slinga som dina grannar. Detta medför att det inte är tillåtet att ändra/ ta bort någon radiator eller byta ut dem till handdukstork. Se även nedan gällande värmerör/sockel. Injustering av värmesystemet utfördes 2014/15, samt nya termostater monterades. Termostaterna är fabriksinställda, så att de stänger när temperaturen uppnått 23 grader invid dem. Då borde du ha mellan grader i vistelsezonen. zon i ett rum avgränsad horisontellt 0,1 och 2,0meter över golv samt vertikalt 0,6 meter från innervägg och 1,0 meter från yttervägg Ventilationssystemet. Brf Hamnkaptenen har till- och frånluftssystem med återvinning för att säkra ett gott inomhusklimat, även kallat FTX-system. Systemet innebär att det sitter fläktaggregat på vinden som styr både till- och frånluften. Balansen mellan dessa flöden är otroligt viktig, för funktion samt komfort. Systemet är uppbyggt att tillföra förvärmd friskluft i samtliga sov- samt vardagsrum och ventilera ut dålig luft i kök, bad och klädkammare. Totalt har vi sju ventilationssystem som är uppdelat så att ett system försörjer ca två trapphus med ventilation, inklusive lokaler på bottenvåningen. Förskolan på gård A har ett eget system. Varje lägenhet ska ha ett luftflöde av 0,35 l/s per m2. Vid OVK-besiktningen 2016 injusterades systemet i sin helhet, och varje till-och frånluftsdon (ventil) i respektive lägenhet ställdes in. Brister och fel som framkom vid besiktningen åtgärdades. Det som framkom vid OVK besiktningen 2016 var att det under åren genomförts en hel del förändringar i ett stort antal lägenheter, som var och en påverkat ventilationen i sin helhet. Med följd av att vissa lägenhet och lokaler fått för lite ventilation samt att det luktat matos i trapphusen m.m. Så tänk på att dina installationer i din lägenhet påverkar övriga i huset.

3 Tänk på följande om/när du renoverar. Ingrepp (rivning håltagning) i bärande betongväggar är inte tillåtet. Våtrum är ett rum utrustat för bad och eller dusch. Bostadsrättsföreningen har underhållsansvar för inbyggda ledningar för spillvatten (avlopp), tappvatten (kall & varmvatten) och ventilation. Bostadsrättsinnehavaren har underhållsansvar för synliga rör, vattenlås, blandare och övriga installationer som WC, handfat, badkar, dusch, bidé, tvättmaskin, torkskåp samt elinstallationer inkl eventuell golvvärme. Bostadsrättsinnehavaren har även underhållsansvar för våtrummets tätskikt som finns under klinker och kakel eller utgörs av plastmatta. Vid all reparation av våtrum som gör att tätskiktet påverkas ska tätskikt göras om enligt nu gällande våtrumsregler dvs hela tätskiktet måste göras om. Föreningen har underhållsansvar för spillvattenrör och golvbrunn i våtrum. Golvbrunnar äldre än 1990 är inte längre godkända då det inte går att ansluta tätskikt på ett säkert sätt och ska därför alltid bytas vid våtrumsrenovering som innebär att nytt tätskikt utförs. Även nyare brunnar av icke godkänd typ ska bytas. För att göra ingrepp i de byggnadsdelar som omfattas av föreningens underhållsansvar krävs föreningens tillstånd dvs alla byten och eventuella flyttningar av golvbrunnar förutsätter föreningens tillstånd. Våtrumsarbeten omfattande tätskikt får endast göras av GVK-auktoriserade företag godkänt av AB Svensk Våtrumskontroll eller behörigt företag enligt BBV Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum. För rörarbeten krävs auktoriserat VVS-företag godkänt enligt Säker Vatten AB. Likaså gäller att arbeten med elinstallationer utförs av elektriker som kan visa upp behörighetsbevis. Kopia av gällande certifiering/behörighet ska bifogas ansökan om tillstånd för badrumsarbeten som omfattar tätskikt. Golvbrunnen omfattas av föreningens underhållsansvar. Vid badrumsrenovering som utförs av entreprenör anlitad av bostadsrättsinnehavaren, skall det genomföras en Särskild Kontroll i enlighet med GVK. Observera att det är bostadsrättsinnehavaren som betalar kontrollen. Kopia på intyg på att arbeten utförts enligt branschreglerna skall delges förvaltaren när arbetena är utförda. Bjälklagstjockleken mellan lägenheterna är ca 19 cm, det innebär att undersidan på golvbrunnen ligger väldigt nära grannens tak. Det förekommer att när brunnsbyte sker att även grannen blir påverkad, om inte arbetet utförs med försiktighet. Meddela grannen att de

4 kan bli störda, samt försäkra er om att er entreprenör är medveten om risken. Du måste ersätta din granne om olyckan är framme. För att minska störningarna för kringboende ska betong skäras/borras vid byte av golvbrunn. Värmesystem, VVC Handdukstork ansluten till varmvattencirkulationen (vvc) för tappvattnet är inte längre godkänd på grund av ökad risk för tillväxt av legionellabakterier i varmvattnet. Om handdukstorken och anslutande ledningar bibehålls i oförändrat skick är det tillåtet men vid ändring ska handdukstork och anslutande rör demonteras, demonteringen får inte utföras så att det kan bli stillastående vatten kvar i ledningen. Om ny handdukstork installeras är endast eluppvärmd handdukstork godkänd. ( se Branschregler Säker Vatteninstallation) Värmerören som förser radiatorerna med varmvatten ligger i regel fritt i golvvinkeln mot vägg, dolda bakom en plast- eller träsockel. När/om ni lägger parkett, sätter ny sockel se till att entreprenören eller du själv inte klämmer rören eller spikar i rören. Det räcker med en spik/stift som gör ett väldigt lite hål i röret. Vattenskadan som iregel inte upptäcks förrän långt efter ombyggnaden, kommer troligtvis förorsakar stora besvär för dig och kostnader för föreningen. Se till att du har garantier hos entreprenören. Ventilationssystem Vid ombyggnation av lägenheter som kräver ett ingrepp/förändring i ventilationen måste detta godkännas av styrelsen. Samtliga ombyggnationer skall utföras av fackman med kunskaper inom ventilation. Vid renovering av lägenheter som innebär flytt/tillbyggnad av nya väggar måste ventilationen tas i beaktning. I köket får en spiskåpa monteras och direktanslutas till kökskanalen. En spiskåpa har endast ett spjäll med ett grundflöde, samt forcerings möjlighet vid matlagning. Det finns olika modeller av spiskåpor men funktionen skall vara att det finns ett grundflöde samt ett forceringsflöde och dessa flöden skall gå att injustera. Ex. på spiskåpa är Franke Om du däremot väljer att montera in en Spis- eller kolfilterfläkt gäller följande: Dessa får inte anslutas direkt till kökskanalen, då ventilationssystemet är gemensamt och tryckande fläktar påverkar luftflöden i samtliga lägenheter som är anslutna på samma stam. En kolfilterfläkt är en fläkt med inbyggd motor och ett kolfilter, som skall rena den os som uppkommer vid matlagning och sedan återcirkulera detta till köket.

5 I köket måste det monteras en frånluftsventil (Typ Fläktwoods GPDF) i korrekt ram som sedan ventilerar ut den rena luften från köket. Ventiler skall placeras i köket åtkomliga för rengöring, mätning och injustering. Ventiler får ej byggas in eller placeras i skåp. Kolfiltret i fläkten måste bytas beroende på mängden matlagning. Om det börjar lukta dåligt när fläkten är i drift är detta en indikation att byte behöver ske. Vid ombyggnation av badrum skall det monteras en frånluftsventil (Typ Fläktwoods GPDF) i korrekt ram. Plastventiler eller ventiler av andra fabrikat är ej tillåtna. Tilluftsventilerna som sitter i sov samt vardagsrum är av typen Fläktwoods CTVK. Dessa är anpassade för ventilationssystemet. Balansen mellan från och tilluftsflöde är avgörande för komforten. Om tilluftsventiler tas bort/sätts igen så ökar flödet i andra ventiler och det kommer upplevas som dragigt. Om frånluftsventiler ej monteras, alt. monteras fel så kommer detta leda till ett undertryck i lägenheten och luften kommer sugas in i otätheter eller från trapphus. Vid ombyggnation och montering av nya komponenter måste luftflöden injusteras när arbetet är klart. - uppgifter om inställningsvärden kan fås från fastighetsskötaren. Vid en större renovering som kan komma att alstra mycket damm tejpa igen frånluftsventilerna, annars finns risk att ni i onödan smutsar ner kanalerna och filtren som sitter upp i fläktaggregatet.. Har du gjort ingrepp/förändringar i ventilationssystemet så ska du efter ombyggnaden uppvisa ett intyg från sotaren eller annan sakkunnig att du har rätt flöden (fråga fastighetsskötaren) samt att arbetet är rätt utfört. El-installationer. Renovering av våtrum innebär risk för vattenskador men även risker för skador på grund av felaktiga elinstallationer. Elinstallationer i samband med våtrumsrenovering får endast utföras av behörig elektriker. Innan du anlitar en elinstallatör bör du kontrollera om han eller hon har behörighet eller om någon vid företaget har det. Se

6 Beställningar kontrakt, garantier, underhållsansvar och ansvarsförsäkringar. Föreningen rekommenderar att du använder Hantverksformuläret 14 som reglerar avtal om byggnadsarbeten mellan konsument och företag, när du anlitar entreprenörer. Du hittar formuläret på samt mycket annan bra information som du behöver när du anlitar hantverkare. Utförda arbeten som berör föreningens ledningar ska dokumenteras och relationsritning överlämnas till föreningens styrelse när arbetena är klara. Arbets- och materielkostnader som berör installationer som föreningens har underhållsansvar för såsom golvbrunnar och rör i bjälklag och schakt för rör och ledningar bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Underhållsansvaret övertas av föreningen när arbetena är avslutade undantaget fel som uppstår under entreprenörens garantitid. Föreningen har krav på garanti för arbeten som omfattas av föreningens underhållsansvar motsvarande AB 04 kap 4 7 dvs 5 år för arbete och 2 år för material. Checklista när du anlitar hantverkare för renovering och ombyggnad Ta in anbud från flera firmor men låt inte endast priset avgöra ditt val. Begär referenser. Kontrollera att de har F-skattsedel via Skatteverket och om det finns obetalda skulder hos Kronofogden Begär att få se gällande (bevis på att den är inbetald) försäkring för entreprenaden, ansvars- och allriskförsäkring Kontrollera om de är medlem i en branschorganisation. Företagen skall vara certifierad för det arbetet de ska utföra, Såsom Säker Vatteninstallation se hemsida sakertvatten.se, Säkra Våtrum se www. Gvk, kontrollera om elektrikern har behörighet. Var en tydlig beställare genom ett skriftligt avtal och en kravspecifikation. Notera eventuella tilläggsbeställningar skriftligt som tillägg till avtalet. Kom överens om en garanti för arbetet då det inte gäller automatiskt, notera garantin i det skriftliga avtalet. Betala aldrig i förskott, alternativt följ en avtalad betalningsplan där delbetalning görs mot att vissa avtalade arbeten utförts. Anlita enbart vit arbetskraft. Genom att bara anlita kvalificerade hantverkare med försäkring kan misstag och skador ersättas. Ställ krav på att samtliga anställda skall ha en väl synlig legitimation ID 06, eller likvärdigt på sig när det är vistas i trapphus och gård,

7 Skriv in i kontraktet/beställningen att Byggavfall inte får stå kvar på föreningens mark under helger, utan skall helst transporteras bort omgående. Tydliggör för entreprenören att de inte får köra in på gårdarna. Skriv in i avtalet att slutbetalning inte kommer ske förrän arbeten är besiktigade och godkända av en besiktningsman avseende vatteninstallationer, GVK, och OVKprotokoll avseende ändringar i ventilation. Tillse att innehålla minst 10 % av entreprenadsumman tills godkänd slutbesiktning. Hissar måste täckas in om det finns risk för transport skador. /besiktiga gärna hissen innan byggstart. Genomförandet. Prata med dina grannar, om att du kommer renovera. Och under vilken tidsperiod, och om det kommer bli störande. Sätt upp en informationslapp på informationstavlan i trapphuset innehållande; Ditt namn och kontaktuppgifter Vilken tidsperiod renoveringen kommer pågå. Namn på samtliga anlitade entreprenörer, samt kontaktperson på den du beställt arbetet av. Om renoveringen genererar byggsopor, informera om att dessa kommer transporteras bort innan helgen. Inga byggsopor får stå kvar på gårdarna över helgerna. Informera fastighetsskötaren om vad du ska göra, och delge hen dina kontaktuppgifter. Se till att hålla trapphusen rena. Om det finns behov av extra städning gör det själv, alternativt kontakta föreningens städare, som får göra det på din bekostnad. När arbetena är slutförda så skall i förekommande fall besiktningsprotokoll från opartisk besiktningsperson att arbetena utförts enligt gällande branschregler lämnas till föreningen. Lycka till!

Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om

Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om Hamnkaptenens råd o regler för dig som tänker bygga om Här följer något du bör tänka på och följa inför eventuell ombyggnad/renovering av din lägenhet, övrigt se även föreningens stadgar. Tillståndspliktiga

Läs mer

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 OMBYGGNADSAVTAL Enligt föreningens stadgar ska mer omfattande renoveringar alltid meddelas och godkännas av styrelsen före genomförandet. Med

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr

OMBYGGNADSAVTAL 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr 1(5) Bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 orgnr. 716409-9082 OMBYGGNADSAVTAL Enligt föreningens stadgar ska mer omfattande renoveringar alltid meddelas och godkännas av styrelsen före genomförandet. Med

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015

REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015 REGLER FÖR OMBYGGNADER & RENOVERINGAR Maj 2015 Fastigheten ägs i sin helhet av bostadsrättsföreningen St Göran 3. Som medlemmar i föreningen har vi nyttjanderätten till våra lägenheter, men vi äger dem

Läs mer

Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet

Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet 2018-11-15 Information om vad som gäller då du renoverar eller bygger om din lägenhet i Brf.Axet Att du bygger om, underhåller och gör snyggt i din lägenhet är naturligtvis positivt. Men då arbetet påverkar

Läs mer

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt När behövs tillstånd från Restate för en ombyggnation/ändring? Generellt gäller att samtliga större ändringar och renoveringar i lägenheten kräver tillstånd

Läs mer

PM Råd och anvisningar vid ombyggnad

PM Råd och anvisningar vid ombyggnad 1 av (6) PM Råd och anvisningar vid ombyggnad Inledning Många vill bygga om sina bostadsrätter framför allt kök och våtutrymmen. Många bygger i egen regi med eget arbete, vänner, inhyrda hantverkare med

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF OXENGÅRDEN Föreningens namn Lägenhetens adress Lägenhetens nummer Namn innehavare 1 Telefon/Mobil Epost adress Namn innehavare 2 Telefon/Mobil Epost

Läs mer

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm Funderar du på att renovera din lägenhet? Som bostadsrättshavare har du många rättigheter, men även en del skyldigheter. Att äga en bostadsrätt innebär inte att du äger lägenheten. Det innebär medlemskap

Läs mer

HSB Brf Björken, Märsta

HSB Brf Björken, Märsta RAPPORT 1 (8) HSB Brf Björken, Märsta Policydokument för att spara renoverade våtrum vid kommande stambyte Stockholm ÅF-INFRASTRUKTUR AB Projektledning Lars Sandberg POLICYDOKUMENT 2 (8) Krav för att spara

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

Ombyggnad av lägenhet

Ombyggnad av lägenhet Bostadsrättsföreningen Geten 30 Ombyggnad av lägenhet I allmänhet kräver ombyggnad i lägenhet tillstånd av föreningen. När vitala delar av huset berörs vid en planerad ombyggnad i lägenhet skall styrelsen

Läs mer

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum HANDLING FU1 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG C5 Gruppen AB Karlbergsvägen 84 113 35 STOCKHOLM Tel 08-690 26 90 Fax 08-690 26 99 Beställare. Lägenhet nr Ort:.. Datum.....

Läs mer

3. Blanketten "Ansökan om tillstånd" (nedan) skall skrivas under i 2 ex och lämnas in till styrelsen för godkännande innan byggstart.

3. Blanketten Ansökan om tillstånd (nedan) skall skrivas under i 2 ex och lämnas in till styrelsen för godkännande innan byggstart. 2017-11-20 Ansökan renovering Ska du bygga om/renovera din lägenhet kan du behöva Styrelsens godkännande för detta. Blankett för ansökan om godkännande hittar du längst ner på sidan. VÅTRUM/KÖKSRENOVERING:

Läs mer

Bygga ut och Renovera

Bygga ut och Renovera Bygga ut och Renovera Läs igen detta innan ni tänker börja Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Detta brukar uttryckas

Läs mer

1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9

1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9 1. Allmänna regler för ombyggnad av lägenhet i Brf Gillet nr 9 Det kan vara både trevligt och ibland även nödvändigt att bygga om den egna lägenheten, öppna en vägg eller dela av ett av de större rummen

Läs mer

BRF Insjön Ansökan om tillstånd till ändring av lägenhet (7 kap 7 Brl)

BRF Insjön Ansökan om tillstånd till ändring av lägenhet (7 kap 7 Brl) Bostadsrättsinnehavare (Fyll i nedan) Efternamn Förnamn Personnummer Telefon Adress Läg nr nya Läg nr gamla Vån E-mail Beräknad ombyggnadstid (Fyll i nedan) Startdatum Slutdatum Utrymme (Kryssa i rutor

Läs mer

Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar

Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar sidan 1 (6) Rätt att renovera under ansvar och med hänsyn till grannar Du har som bostadsrättshavare stor frihet att renovera din bostadsrätt, men kom ihåg att en del åtgärder kräver styrelsens tillstånd

Läs mer

Regler för renovering och ombyggnad

Regler för renovering och ombyggnad Regler för renovering och ombyggnad 1. Reglernas bakgrund och syften 1.1 Beslut av föreningens styrelse Dessa regler för renovering och ombyggnad av lägenheter och lokaler i Brf Kungsklippan 7-9:s fastighet

Läs mer

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

Bygganmälan Brf Flamingo

Bygganmälan Brf Flamingo Datum: Bygganmälan Brf Flamingo Medlem: Centrumslingan nr: Upplåtelseavtalsnr: I fälten nedan följer ni anvisningarna och fyller i vilka renoveringsåtgärder ni avser att genomföra. För att tydliggöra vad

Läs mer

Riktlinjer renovering/ombyggnad

Riktlinjer renovering/ombyggnad Riktlinjer renovering/ombyggnad Som bostadsrättsinnehavare kan du göra en hel del ombyggnationer i din lägenhet. Men det finns några saker du inte får göra utan tillstånd. Och det är naturligtvis alltid

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Himmelsbågen

Bostadsrättsföreningen Himmelsbågen Ansökan om tillstånd för ändring av lägenhet 1. Bostadsrättshavare Efternamn, Förnamn Personnummer Utdelningsadress Telefon, dagtid E-post Mobiltelefon 2. Lägenhet Fastighetsbeteckning Gatuadress Lgh.

Läs mer

BRF Borätten 14 Wollmar Yxkullsgatan 10 nb Stockholm. Org nr Postgiro Hemsida: boratten14.se e-post:

BRF Borätten 14 Wollmar Yxkullsgatan 10 nb Stockholm. Org nr Postgiro Hemsida: boratten14.se e-post: Regler för renovering/ändring i lägenhet 1 Bostadsrättshavarens underhålls- och reparationsansvar Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren

Läs mer

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av information innan du påbörjar arbetena.

Läs mer

2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. 3. Installation av insatser såsom kasset eller kamininsats i eldstad eller

2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. 3. Installation av insatser såsom kasset eller kamininsats i eldstad eller 017-09-07 POLICY VID OMBYGGNAD Detta policydokument har antagits av styrelsen i BRF Kungshuset Tre Portaler. Syftet med dokumentet är att ge vägledning till medlemmar hur man ska gå till vid ombyggnad

Läs mer

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån.

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. - Anmälan skickas till renovering@brfplatan.se eller lämnas till fastighetsexpeditionen Flintlåsvägen 1 senast 2 veckor innan byggstart. - Lägenhetsinnehavaren

Läs mer

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15 Sidantal 9 Kund/projektnr: : : : STÅHLKLOO INGENJÖRSBYRÅ MORA AB Yvradsvägen 39, 792 34 MORA Tel: 0250-55 34 00, fax: 0250-172 65, e-post: mora@stahlkloo.se, hemsida: www.stahlkloo.se Ingenjörsgruppen

Läs mer

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård. 2018 05-17 Utfört arbete: Obligatorisk ventilationskontroll. Resultat: I stor sett alla lägenheter var tillgängliga vid kontrollen vilket är jättebra.

Läs mer

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN BAKGRUND Byggnaderna uppförda 1962 (55 år gamla) Stora åldersavdrag vid försäkringsärenden Agera innan fler vattenskador uppkommer Teoretisk livslängd på byggnadsdelar Vattenrör

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934

ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934 ANSÖKAN OM TILLSTÅND VID RENOVERING AV LÄGENHET I BRF STRANDPIPAREN 1934 Bostadsrättshavare: Adress: Lägenhetsnummer: Telefon: E-post: Start (åååå-mm-dd): Beräknat färdigt (åååå-mm-dd): Beskrivning av

Läs mer

//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET

//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET 2018-08-13//CF BRF FLEMING REGLER FÖR OMBYGGNAD AV LÄGENHET 1 BAKGRUND OCH SYFTE 3 2 FÖRENINGENS STADGAR 3 3 BYGGA OM ELLER RENOVERA 3 3.1 TILLSTÅNDSPLIKTIGA ÅTGÄRDER 3 3.1.1 ETT TILLSTÅNDSÄRENDE SKA ALLTID

Läs mer

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern 1 Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern Bostadsrättsnummer (se överlåtelseavtalet) Läge (lägenhetsnummer, som anges på namntavlan

Läs mer

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER För bostadsrättsföreningen HSB Brf. Mörbylund 11-15 Ansvar för ordning och trivsel Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som

Läs mer

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Att bo i bostadsrätt innebär att du ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi huset

Läs mer

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET UTKAST 180419 TK ATT RENOVERA SIN LÄGENHET I HSB BRF MELLANGÅRDEN I PARTILLE Version 1 2018-04-19 Att renovera sin lägenhet Att renovera sin lägenhet är ett effektivt sätt att öka inte bara sin trevnad

Läs mer

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta?

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? OBJEKT: KUND: ADRESS: AVVIKELSER FRÅN KRAVEN I BRANSCHREGLER SÄKER VATTENINSTALLATION PÅ GRUND AV: ORT: DATUM: BRANSCHLEGITIMATIONSNR: KONTAKTPERSON:

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Leporiden 1 Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför extra föreningsstämma 2/12 i Frälsningsarmens lokaler på Hornsgatan 96. Våra hus är 50 år gamla, byggda

Läs mer

Checklista för flerbostadshus

Checklista för flerbostadshus 1 (8) Checklista för flerbostadshus Övergripande frågor om egenkontroll 1 Långsiktlig planering och underhåll av fastigheterna Del A När byggdes fastigheten? Hur länge har ni ägt fastigheten? Har ni fastigheter

Läs mer

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING TINGET I NACKA Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 Utgåva juni 2009 fastställd i styrelsen 2009-06-11 Tillägg i inledningen enligt styrelsebeslut 2010-04-15-1 - Inledning.

Läs mer

Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet

Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet Riktlinjer och råd vid renoveringar och ändringar i lägenhet Lägenheten en del av fastigheten Att vara bostadsrättshavare innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening. Föreningen äger fastigheten

Läs mer

Version BRF VÄDUREN RENOVERINGSPLAN

Version BRF VÄDUREN RENOVERINGSPLAN Version 1 2017-11-09 RENOVERINGSPLAN Sid 1! /! 5 Version 1 2017-11-09 RENOVERINGSPLAN Syfte Genom att fylla i renoveringsplanen får du en skräddarsydd plan för din renovering. Med hjälp av renoveringsplanen

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

BRF RÖKERIET. Centralt i Sundbyberg

BRF RÖKERIET. Centralt i Sundbyberg RÖKERINYTT mars 2017 Stadgar under revidering Den 13 mars hölls en extrastämma för att diskutera styrelsens proposition om stadgeändringar. Orsaken är förändringar i lagen om ekonomiska föreningar och

Läs mer

Ombyggnads regler för BRF Liljan 33

Ombyggnads regler för BRF Liljan 33 Ombyggnads regler för BRF Liljan 33 Innehåll 1. Introduktion varför ombyggnadsregler?... 2 Försiktighetsprincip... 2 2. Medlemmens respektive föreningens ansvar... 2 Medlemsansvar... 2 Föreningsansvar...

Läs mer

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er) eller återställande efter vattenskada

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er) eller återställande efter vattenskada 1(5) Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er) eller återställande efter vattenskada Bostadsrättsnummer * Läge ** Bostadsrättshavare 1, namn Personnummer E-postadress Telefonnummer

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering Brf Rudboda - informationsmöte Stambyte och våtrumsrenovering 2018-02-08 Brf Rudboda Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Processen Tider Tillval Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor Brf Rudboda Stambyte

Läs mer

Läcker design Vattentäta konstruktioner

Läcker design Vattentäta konstruktioner Läcker design Vattentäta konstruktioner Inspiration och information om golvbrunnar med väggnära placering Har du idéerna har vi tekniken Det har börjat hända saker med golvbrunnarna i våra våtrum. Från

Läs mer

Information rörande inglasade balkonger/vindskydd Handlingsregler för den som står i begrepp att utföra inglasning/vindskydd:

Information rörande inglasade balkonger/vindskydd Handlingsregler för den som står i begrepp att utföra inglasning/vindskydd: Bilaga 2.2 Information rörande inglasade balkonger/vindskydd Handlingsregler för den som står i begrepp att utföra inglasning/vindskydd: - Anmäl till styrelsen avsikten och bifoga ritningar/skisser på

Läs mer

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar Vägg Golv Tak mellan Veken 1 och dess medlemmar Föreningen äger hela fastigheten, och all fast inredning i samtliga lägenheter. Medan ansvaret för de olika installationerna fördelas mellan de två parterna.

Läs mer

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar Vattenskadesäkert byggande VASKA Vattenskaderisker Råd och anvisningar Här inträffar skadorna! Tvättstuga 7% Annat utrymme 29% Kök 23% Toalett 4% Bad/Dusch 37% Se över villans ledningssystem, tätskikt

Läs mer

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern

Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern 1 Ansökan om tillstånd för renovering/ombyggnad av lägenhet(er), inkl. återställande efter vattenskada, i brf Metern Bostadsrättsnummer (se överlåtelseavtalet) Läge (uppgång-lägenhetsnummer, som anges

Läs mer

Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen. Definition av större ombyggnation och renovering

Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen. Definition av större ombyggnation och renovering Ansökan om godkännande av större ombyggnation / renovering av lägenhet i Brf Högborgen Introduktion På förekommen anledning och för att undvika problem och störningar vid större ombyggnation och/eller

Läs mer

Hamnkaptenens A till Ö

Hamnkaptenens A till Ö Hamnkaptenens A till Ö Praktisk information och trivselregler för boende i Brf Hamnkaptenen på Södermalm Till alla medlemmar i Brf Hamnkaptenen På de här sidorna finner du praktisk information om vårt

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

Information Brf Sätra Äng

Information Brf Sätra Äng Information Brf Sätra Äng Innehåll Sid. 1 Sid. 2 Sid. 3 Sid. 4 Sid. 5 Sid. 6-7 Byggillet i Stockholm AB Arbetsledning Byggledning Utställning Tillvalsbeställningar Egna ombyggnader eller Inköp Större ombyggnader

Läs mer

Trivselregler. Bostadsrättsföreningen. Plogen. G o t l a n d s g a t a n 7 1

Trivselregler. Bostadsrättsföreningen. Plogen. G o t l a n d s g a t a n 7 1 Trivselregler Bostadsrättsföreningen Plogen 7 G o t l a n d s g a t a n 7 1 År 2008 köpte den nybildade föreningen Brf Plogen 7 två hus av dåvarande ägare Svenska Bostäder, ett gatuhus på Gotlandsgatan

Läs mer

Bilaga #1 Rumsbeskrivning till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö. Anne Gyberg / Michael Gyberg

Bilaga #1 Rumsbeskrivning till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö. Anne Gyberg / Michael Gyberg till Underlag för offertförfrågan tillbyggnad av villa Västervångsgatan 19, Malmö Anne Gyberg / Michael Gyberg Inledning Sida 2 av 8 Denna bilaga går igenom rum för rum och beskriver vad det är vi önskar

Läs mer

Uppdaterad information till Brf Svartpoppelns medlemmar 2013

Uppdaterad information till Brf Svartpoppelns medlemmar 2013 Uppdaterad information till Brf Svartpoppelns medlemmar 2013 Nedan finner ni viktig och matnyttig information. Vid frågor och funderingar är ni, som alltid, välkomna att kontakta någon av oss i styrelsen.

Läs mer

Stambyte och nytt badrum

Stambyte och nytt badrum Stambyte och nytt badrum 1 2 Vad händer vid stambytet? I huset du bor i eller är på väg att flytta till så börjar rörstammar och vattenledningar bli gamla. De har slitits under årens lopp och måste nu

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

Läcker design Vattentäta konstruktioner

Läcker design Vattentäta konstruktioner Läcker design Vattentäta konstruktioner Inspiration och information om golvbrunnar med väggnära placering Har du idéerna har vi tekniken Det har börjat hända saker med golvbrunnarna i våra våtrum. Från

Läs mer

Kakel i bad på rätt sätt!

Kakel i bad på rätt sätt! Kakelbroschyr-28jan10 10-02-09 07.29 Sida 1 Kakelbroschyr-28jan10 10-02-09 07.29 Sida 2 Kakelbranschen informerar Kakel i bad på rätt sätt! Är det dags för kakel och klinker i våtrummet? Renovering eller

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

Brf Gjutarens Byggregler

Brf Gjutarens Byggregler Brf Gjutarens Byggregler April 2013 Tillstånd Vid arbeten som påverkar bärande konstruktioner eller ändrad planlösning, måste du ansöka om tillstånd hos Stadsbyggnadskontoret. Kopia av tillståndet lämnas

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

För att föreningen ska fungera, området vara tryggt och trivsamt samt fastigheten och utemiljön kunna hållas i gott skick krävs gemensamma regler.

För att föreningen ska fungera, området vara tryggt och trivsamt samt fastigheten och utemiljön kunna hållas i gott skick krävs gemensamma regler. Trivsel- och ordningsregler i Brf Gröna Husen, Lidingö Antagna vid årsmötet 2016-05-03 - - - - - - - För att föreningen ska fungera, området vara tryggt och trivsamt samt fastigheten och utemiljön kunna

Läs mer

Badrumsunderlaget som du har i din hand är ett underlag för att lotsa dig fram på ett bra sätt när du

Badrumsunderlaget som du har i din hand är ett underlag för att lotsa dig fram på ett bra sätt när du Bygga nytt badrum? Badrumsunderlaget som du har i din hand är ett underlag för att lotsa dig fram på ett bra sätt när du skall bygga om ditt badrum. Under resans gång kommer du att upptäcka att det är

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Vem svarar för underhållet?

Vem svarar för underhållet? Vem svarar för underhållet? Information till bostadsrättshavare i Bostadsrättsföreningen Åsunden. Denna information ger bostadsrättshavare vägledning om vem som svarar för underhållet inom olika områden

Läs mer

Ormen 7 Sidan 1 av 12 COOR Förfrågningsunderlag Luleå 2013-12-02

Ormen 7 Sidan 1 av 12 COOR Förfrågningsunderlag Luleå 2013-12-02 Ormen 7 Sidan 1 av 12 Ormen 7 Lokalanpassning Coor 6.2. RUMSBESKRIVNING Datum: 2013-12-02 Senast ändrad: - PRIMINÄRHANDLING Upprättad av: Simon Sundström Uppdragsansvarig: Simon Sundström INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

INFORMATIONSBREV. Brandvarnare och varmvattenberedare. Byte av fläkt i små lägenheter. Temperaturen i lägenheterna. Ska ni renovera lägenheten?

INFORMATIONSBREV. Brandvarnare och varmvattenberedare. Byte av fläkt i små lägenheter. Temperaturen i lägenheterna. Ska ni renovera lägenheten? 2017-10-09 Till Medlemmar i Brf Kalvheden, Sälen INFORMATIONSBREV Vill med detta brev informera om några av de punkter vi i styrelsen just nu arbetar med. Extra viktigt att ni läser informationen om låsbytet

Läs mer

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om?

Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Är du rätt försäkrad? bostadsrättsförsäkring tillägg Vill du bygga om? Underhåll och reparationer Har något gått sönder hos dig? Då kanske du undrar om du själv måste laga det eller om föreningen kan stå för kostnaderna? Börja med att titta i den bifogade listan vem som ansvarar

Läs mer

RENOVERING BRF BOGÅRDEN ANGÅENDE RENOVERING AV DIN LÄGENHET I BRF BOGÅRDEN

RENOVERING BRF BOGÅRDEN ANGÅENDE RENOVERING AV DIN LÄGENHET I BRF BOGÅRDEN RENOVERING BRF BOGÅRDEN ANGÅENDE RENOVERING AV DIN LÄGENHET I BRF BOGÅRDEN Här finns information som du ska läsa igenom i god tid innan du påbörjar renovering av din lägenhet. Bifogat finns även två stycken

Läs mer

Kanalen nr 4 / Tack 2017, välkommen 2018!

Kanalen nr 4 / Tack 2017, välkommen 2018! Kanalen nr 4 / 2017 Tack 2017, välkommen 2018! I har vi skördat frukterna av insatser som pågått länge. Jag tänker särskilt på de dubbla projekten som gäller tak och fönster. Takprojektet började med att

Läs mer

RENOVERING SAMT OMBYGGNAD AV LÄGENHET RÅD OCH ANVISNINGAR

RENOVERING SAMT OMBYGGNAD AV LÄGENHET RÅD OCH ANVISNINGAR RENOVERING SAMT OMBYGGNAD AV LÄGENHET RÅD OCH ANVISNINGAR Föreningens Bevarande av arkitekturen Årsstämma antog 2008 en policy för bevarande av husens ursprungliga utseende och färgsättning, vid reparationer

Läs mer

Brf Igelbodaplatån. Info-möte 6 dec 2016

Brf Igelbodaplatån. Info-möte 6 dec 2016 Brf Igelbodaplatån Info-möte 6 dec 2016 Dagens agenda Ny personal: Tommy Haldrup (AL) Info från Styrelsen (HW+info om inbrott) Info från Invent (Stefan Wagner) Stambytet (HH/PLH) Svar på gård 5:s frågor

Läs mer

Informationsmöte Brf Höstfibblan 8

Informationsmöte Brf Höstfibblan 8 2012-11-12 Dagordning till informationsmöte, Brf Höstfibblan 8 1 (11) Informationsmöte Brf Höstfibblan 8 På uppdrag av styrelsen är ni härmed välkomna till möte med och Titania Bygg & VVS AB Tidpunkt:

Läs mer

Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25

Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25 Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25 Innehållsförteckning Allmän information... 3 Tidsplan... 3 Tillvägagångssätt... 3 Säkerhet... 4 Detta förväntas av lägenhetsinnehavaren...

Läs mer

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving!

X Fönsterbågar invändigt X Målning av karmar och bågar samt mellan bågar. Nya fönster ska skötas enligt särskild underhållsbeskriving! Sida 1 av 6 Gränsdragningslista Listan avser att förtydliga det ansvar som åligger boende i bostadsrätt gentemot bostadsrättsföreningen Leporiden 1 och vice versa. Byggnaderna är nu 47 år och behovet av

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

Här kommer din MEDGIVANDEBLANKETT

Här kommer din MEDGIVANDEBLANKETT Hej! Här kommer en medgivandeblankett för renoveringen i ditt hus. Genom att skriva under blanketten godkänner du att vi genomför renoveringen och de åtgärder som ingår. Själva hyresnivån förhandlas fram

Läs mer

Sidan 4 av 19 BESIKTNING 1 Granskning av tillhandahållna handlingar samt information från uppdragsgivaren Tillhandahållna handlingar: --- Säljarinformation: Under denna rubrik är samtliga uppgifter lämnade

Läs mer

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Nya stadgar för f brf Bågen Ny lagstiftning Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Uppdelning Stadgar följer lagen / föreningsspecifikt

Läs mer

1. Alla godkända, planerade och pågående renoveringar i. 2. Felanmälningar visas på Hemsidan. Inte bara stora fel utan

1. Alla godkända, planerade och pågående renoveringar i. 2. Felanmälningar visas på Hemsidan. Inte bara stora fel utan Från: Dan Nyström dan.nystrom@hotmail.com Ämne: Motioner till ordinarie bolagsstämma 2017 Datum: 30 december 2016 18:17 Till: styrelse@kungsklippan.se Nedan är motioner till ordinarie stämman 2017 för

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Information & schema kring avloppsrenovering

Information & schema kring avloppsrenovering Information & schema kring avloppsrenovering Detta ska göras i lägenheterna I stort sett ska samtliga avloppsrör i huset bytas. Porslin i badrum demonteras då borrningar för nya genomföringar görs. Ny

Läs mer

Reviderad: 2010-12-07 Upprättad: 2007-12-28 Handläggare: Bo Löfvenberg STYRDOKUMENT VS. Fastighetsförvaltning, Östersunds kommun

Reviderad: 2010-12-07 Upprättad: 2007-12-28 Handläggare: Bo Löfvenberg STYRDOKUMENT VS. Fastighetsförvaltning, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-12-28 : STYRDOKUMENT Fastighetsförvaltning, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas av projektörer som upprättar förfrågningsunderlag

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2014-01-28 HSB Brf Bergshamra Deltagare i projektet Styrelsens arbetsgrupp Dennis Kjellin, P-O Walther, Per Johannesson, Hans Bergstedt Konsulter

Läs mer

sakervatten.se Branschregler Säker Vatteninstallation Oktober 2007

sakervatten.se Branschregler Säker Vatteninstallation Oktober 2007 sakervatten.se Branschregler Oktober 2007 Säker Vatteninstallation Långsiktigt hållbara installationer Oavsett vilket slags VVS-installation som ska göras. Oavsett om det gäller offentlig lokal eller småhus

Läs mer

Brf Safiren 11, oktober 2004

Brf Safiren 11, oktober 2004 Brf Safiren 11, oktober 2004 Policy för hur ansvar och kostnader för reparationer och underhåll fördelas mellan bostadsrättsföreningens medlemmar och bostadsrättsföreningen. Inledning Huvudregeln är att

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer