Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning"

Transkript

1 Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Brandvarnare Goda Råd

2 PM - Rädda-Varna-Larma-Släck Att Rädda människor och djur som hotas av brand är det viktigaste man kan göra. Var medveten om riskerna om du gör en egen räddningsinsats, det är lätt att överskatta hur mycket rök och värme man tål. Varna de som kan vara i fara i din omgivning. Då kan du också få hjälp med släckning och utrymning. Larma alltid på telefon 112 om du ser att det brinner eller om det är mycket rök. Att Släcka kan vara enkelt om du är med när branden startar. En våt handduk eller filt kan räcka för att kväva branden. Ryck ner brinnande gardiner och trampa på branden. Har branden hunnit längre - använd brandsläckare eller vatten. Om du inte kan släcka själv, försök begränsa och stänga in branden. En stängd dörr kan fördröja branden i minuter

3 PM - Anlagd brand Den stora ökningen av antalet anlagda bränder är i hög grad ett socialt problem kopplat till stölder, missbruk, ökad förstörelselusta och bristande respekt för liv och egendom. Det är svårt att förebygga anlagda bränder men det finns en del åtgärder som är viktiga. Allmän ordning och reda. Låsning och inhägnad. Larm kompletterat med ljusvakt. Lagra inte brännbart material såsom papper, tomma kartonger och annat emballage intill byggnad. Håll lastbryggor fria från brännbart material. Avstånd mellan en sopcontainer och närmaste byggnad bör vara minst 6 meter. Håll god ordning i korridorer och källarutrymmen. Lås utrymmen som inte är allmänna. Uppmärksamma tillfälliga besökare. Rapportera alla tillbud. En skada uppstår inte den orsakas!

4 PM - Elektriska fel Elektriska fel orsakar bränder på grund av: Kortslutning och skadade kablar. Tröttnande och felaktiga komponenter i kylskåp, disk- och tvättmaskiner, lysrör med kondensatorer, TVapparater, kaffebryggare etc. Överslag i lindningar i motorer, strömbrytare etc. Det går att göra mycket för att förebygga bränder i olika elinstallationer: En timer som stänger av strömmen efter inställd tid bör finnas vid uttag för kaffebryggare, strykjärn, trinettkök (minikök) och mindre spisar. Varma säkringar, stickproppar och eluttag kan vara ett tecken på överbelastning. Skadade kablar och eluttag måste bytas ut. Se upp med varma oskyddade glödlampor och i synnerhet halogenlampor. Kontrollera hur eventuella värme- och bordsfläktar fungerar. Bryt strömmen till torktumlare, diskmaskin och tvättmaskin när du inte är hemma. Byt lysrör och glimtändare om lysrören blinkar. Installera jordfelsbrytare för all jordad elutrustning. Jordfelsbrytare bryter eltillförseln omedelbart om strömmen går en felaktig väg, till exempel genom kroppen. Låt göra en grundlig elbesiktning vid upprepade störningar i elinstallationer. All elutrustning kräver regelbunden översyn!

5 PM - Rökning och levande ljus Rökning kan lätt ge upphov till brand. Aska, glöd och fimpar måste därför tas om hand på ett betryggande sätt. En brinnande ciggarett i en säng eller en soffa startar en förrädisk glödbrand som börjar långt innan man ser öppen låga. Efter en halvtimme har det bildats så mycket koloxid att en person som befinner sig i närheten blir medvetslös. Alkohol och droger är en starkt bidragande orsak till att man somnar ifrån en tänd cigarett. Levande ljus och andra öppna lågor tänder lätt brännbart material. Lämna aldrig ett rum där det finns brinnande ljus! Se till att ljusen står stadigt i ljusstaken som är tillverkad av obrännbart material. Lär barnen hur man handskas med eld på ett säkert sätt och förvara tändstickor på ett barnsäkert ställe. Att lära barn brandskydd kan rädda liv. Redan i förskoleåldern är barn mottagliga för att förstå riskerna med tändstickor, tändare och levande ljus. Lär barnen ropa på hjälp istället för att gömma sig om de råkar orsaka en brand. Barns lek med eld blir tyvärr alltför ofta allvar!

6 PM - Risker i köket Spisar och matlagning orsakar många bränder. En bortglömd spisplatta kan orsaka en torrkokning och efter ett tag brinner allt i kastrullen. Värmen från en upphettad platta kan göra att köksfläkten droppar fett som antänds på plattan. Branden sprids sedan via fläkten in i utsugningsröret. En brand i matolja, t.ex vid frityrkokning, kvävs med ett lock eller en bricka. Använd alternativt en kolsyresläckare om en sådan finns till hands. Försök aldrig att släcka brinnande matolja med vatten! Den brinnande olja flyter snabbt ovanpå vattnet. Vattnet expanderar och kastar brinnande olja upp i taket som antänder hela köket. 1 liter vatten ger 1850 liter vattenånga!

7 PM - Brandfarliga varor Vätskor Det som avgör en vätskas brandfarlighet är flampunkten, den temperatur där vätskan avger så brännbar gas att den kan antändas. Det är gasen som brinner, inte vätskan! Brandfarliga vätskor indelas i tre klasser: Klass 1 - Mycket brandfarliga Vätskor som vid rumstemperatur, 21 o C och lägre, avger brännbar gas. Exempel: bensin, aceton, k-sprit och koncentrerad spolarvätska. Klass 2 - Brandfarliga Vätskor med flampunkt o C är t.ex: lacknafta, terpentin och fotogen. Dessa måste värmas för att avge brännbara gaser. Förpackningar måste alltid vara märkta med text och symboler. Klass 1-vätska med svart flamsymbol mot orangegul botten och texten "Mycket brandfarlig". Klass 2-vätskor märks med texten "Brandfarligt". Klass 3 - Hit hör diesel, eldningsoljor och tyngre produkter med flampunkt mellan o C. Efter uppvärmning avger dessa brännbara gaser och brinner på samma sätt som klass 1 och klass 2 vätskor. Gaser Brännbara gaser har samma egenskaper som de "mycket brandfarliga" vätskorna. Exempel på brännbara gaser är acetylen, vätgas, propan och butan. Gasol är en blandning av propan och butan. Gaser skall förvaras och transporteras under tryck i stålflaskor och cisterner. Gasbehållare har en säkerhetsventil som löser ut vid uppvärmning. Mindre gasolbehållare som cigarettändare och sprayburkar saknar dock säkerhetsventil. Brännbara gaser har stor explosionsrisk i samband med brand! Kasta aldrig tomma sprayburkar i öppen eld!

8 PM - Rök och brännskador Även en liten brand i exempelvis plast eller lätt brännbart material fyller på några minuter bostaden eller en lokal med rök. Redan efter ett par andetag får man andnöd. Man tappar lätt orienteringen och hittar inte ut. Låg ställning, gärna krypande och med en fuktig handduk för näsa och mun gör att man klarar sig betydligt längre om man till exempel tvingas stanna kvar på rummet vid en hotellbrand. Försök också att öppna eller slå sönder fönstret för att påkalla hjälp. En rökskadad person skall snabbt ut i friska luften och eventuellt få konstgjord andning. Brand i kläder Försök att snabbt få ner den skadade på marken. Kväv branden med en fil eller ett klädesplagg från huvudet mot fötterna. Frilägg skadan och ta av brända klädesplagg. Kyl skadan med kallt vatten under lång tid. Om skadan är större än handflatan - uppsök närmaste vårdcentral. Mer omfattande och djupare skador kräver specialistvård - ring 112 för råd och anvisningar.

9 PM - Släckutrustning För att en brand skall uppstå krävs tre förutsättningar: Värme - Bränsle - Syre Det räcker med att ta bort en komponent så slocknar branden. Vilket släckmedel och vilken metod man skall använda beror på vad som brinner. En trädgårdsslang på rulle, det vill säga en smidig slang som räcker överallt, ansluten till en vattenkran är effektivt mot brand i papper, trä, möbler, stoppning mm. En tryckvattensläckare med 10 liter vatten eller skum fyller samma funktion men innehållet är begränsat och räcker bara i 30 sekunder. En pulversläckare är effektiv men den töms fort. Pulvret smutsar ner och kräver total sanering av allt i bostaden eller kontoret. En pulversläckare är effektivast mot brännbara vätskor och vid brand i bil eller båt. Med en kolsyresläckare kan man släcka olja på spisen liksom brinnande vätskor och elutrustning. Den klarar inte glödbrand i fibröst material. Med en brandfilt kan man kväva brand i kläder eller en begränsad brand. Det krävs övning för att kunna använda och förstå olika brandsläckares kapacitet och begränsningar.

10 PM - Brandvarnare Brandvarnaren är ett måste i alla hem! Den är billig men ändå pålitlig, upptäcker röken tidigt och ger larm. Med en eller flera brandvarnare finns det som regel tid både att vakna, utrymma, larma och göra en egen släckinsats. Glöm inte att byta batteri i brandvarnaren minst en gång per år. Byt lämpligen batteri före första advent varje år.

11 Goda råd Skaffa brandvarnare! Den ger dig chansen att upptäcka en brand i tid. Gör en utrymningsplan för bostaden! Samla familjen och öva. Lär dig använda rätt brandsläckare vid rätt tillfälle. Många dödsolyckor kan undvikas med en enkel och billig jordfelsbrytare. De flesta allvarliga bränder i hemmet uppstår på natten. Rök inte i sängen - fimpa i tid för allas säkerhet. Om rummet fylls av rök - kryp under röken. Tänk på att röken är fem gånger så dödlig som lågan. I statistiken är det elfel och anlagd brand som orsakar flest bränder.

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips för dig som bor i hyresrätt Rädda Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma Ring 112. Tala

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler.

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler. Brandskyddsregler För medlemmar i BRF Timmermannen 1 Version 1 17.09.03 Det här dokumentet innehåller information om vilket brandskyddsansvar du har som medlem i BRF Timmermannen 1. Genom att följa ett

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna?

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? var förberedd om olyckan skulle vara framme med bättre kunskap Med bättre kunskap om riskerna kan vi minska antalet bränder. Det är också

Läs mer

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 önskar Er välkomna till brandskyddskoordinator 150203 robert.petersen@ssbf.brand.se LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Så här förebygger du bränder Du kan göra mycket själv! När bränder väl uppstår kan de utvecklas snabbt och få väldigt stora konsekvenser. Men det finns faktiskt

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM!

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! Vad du inom äldreomsorgen kan göra för att förhindra bränder hos äldre Äldre drabbas oftare av brand i hemmet Risken för att det börjar brinna hemma ökar i takt med åldern på grund

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 5>kaff* brandvarnare. o

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Checklista Gör ditt hem brandsäkert

Checklista Gör ditt hem brandsäkert Checklista Gör ditt hem brandsäkert Minska risken för köksbränder Många bränder börjar på spisen. Att något står och kokar torrt är en vanlig brandorsak. Fett och oljor kan börja brinna när temperaturen

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Inledning!... 1 1) Brandskyddspolicy!... 1 2) Ansvar och organisation!... 1 3) Instruktioner vid brand!... 2 4) Byggnads- samt verksamhetsbeskrivning!... 3 5) Risker!...

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand och dess fasta brandskyddsinstallationer, medan den som hyr eller använder lokalerna svarar för att dessa används på ett ansvarsfullt sätt. Kort om materialet

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Det räcker ofta långt med enkla insatser och goda vanor för att brandsäkra ett hem. När du känner till riskerna är

Läs mer

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning Brandskyddsplan Brf Slottsparken Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att systematiskt arbeta med brandförebyggande och skyddande åtgärder. Detta i enlighet med lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Läs mer

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 Brandsäkerhet Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 1 (7) Brandorsaker År 2002 ryckte räddningstjänsten i Sverige ut på 5610 bränder i bostäder.

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt Bostadsrättsföreningen Häggen Häggen Nytt Juni 2014 Glad midsommar! Den nya styrelsen som valdes på årsstämman vill önska alla medlemmar en härlig sommar och en bra semester. Samtidigt vill vi passa på

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Om du upptäcker en brand eller larmet går ska du göra följande: RÄDDA Alla som är i akut fara. Använd ordinarie utgångar, eller nödutgångar. LARMA 1. Tryck

Läs mer

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort (Enligt min nuvarande information) Pågående byggen. 1. Björksäter. 72 platser på Särskilt boende. Färdigt om ca 1 år. Privat. 2. Björksäter. Ca 40 Hyreslägenheter

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år RUBINEN NYTT 4 2006 önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år 2007 www.brfrubinen.se Årsstämma Årets stämma hölls måndagen den 11 december i föreningslokalen, De 34 boende som hade hörsammat

Läs mer

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Attunda är din räddningstjänst Brandkåren Attunda gör den skadefria kommunen möjlig, det är vår vision. Om det börjar brinna går det fort Om du vet

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...3 Inte kunna upptäcka eller agera vid brand...4 Glömma

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen.

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Brf Stanstorp 2013 BRANDSKYDDSPOLICY Skyldighet enligt lag Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Lagen innebär att Brf Stanstorp i egenskap

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

SYSTEMATISKT BRANDSKYDD SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Denna information baserar sig på informationsbroschyren Brandsäkerhet i flerbostadshus utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Broschyren kan i sin helhet beställas

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten är elevernas

Läs mer

Vi lär oss om eld och brand

Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Innehåll: 1. Eld och brand...3 2. Hur brand startar och sprider sig...5 3. Hur upptäcker du att det brinner?...8 4. Vad ska du göra om det brinner?... 10 5. Olika utrymningsvägar...12

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus Julens risker Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss? Eller att ljus är den främsta orsaken till ökade

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

5. (Brand)skyddsregler

5. (Brand)skyddsregler 5. (Brand)skyddsregler Förändringar i verksamheten 2 Automatiskt brandlarm 3 Information till nyanställda och vikarier 4 Heta arbeten i lokalerna 5 Rökning inom vård och omsorg 6 Tv-apparater och datorer

Läs mer

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsutrustning i fastighetens gemensamma utrymmen Fastigheten är utrustad med två stycken pulversläckare, en kolsyresläckare samt sju stycken brandvarnare.

Läs mer

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 Denna regniga onsdagseftermiddag fick tiotalet intresserade SPF-seniorer en gedigen

Läs mer

Vi lär oss om eld och brand

Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Detta häfte är framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Bodil Moberg och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Brandfarliga varor i hemmen

Brandfarliga varor i hemmen April 1996:3 (Rev 2000-06-06) Brandfarliga varor i hemmen Hur mycket får jag förvara? Hur skall förvaringen ske? Sprängämnesinspektionen, Box 1413, 171 27 SOLNA, Tel: 08-799 83 30 Så här känner Du igen

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA)

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och

Läs mer

Backe centralskolas plan i systematiskt brandskyddsarbete.

Backe centralskolas plan i systematiskt brandskyddsarbete. Backe rektorsområde Backe centralskola 2007-08-22 1 (12) Backe centralskolas plan i systematiskt brandskyddsarbete. Denna plan skall vara ett hjälpmedel för ett systematiskt brandskyddsarbete vid Backe

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat 1 av 5 015-01-01 14-1-31 5. BRANDSKYDDSREGLER 5.1. Generella brandskyddsregler Regler för att förebygga brands uppkomst Intyg för "heta arbeten" avkrävs alla hantverkare som använder svets, värmepistoler

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18. Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö

Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18. Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18 Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö Inledning I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anges att ägare eller nyttjanderättshavare

Läs mer

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Brandavskiljande displayskåp serie SGS Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Rätt förvaring av brandfarlig vätska och aerosoler i enlighet med kraven i SÄIFS 1996:2. Skapa med färg och ljus

Läs mer

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand?

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand? Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Bollebygd, Borås, Mark Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun Utbildningen handlar om att förhindra att brand

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Beskrivning av byggnader och verksamhet Bostadsrättsföreningen består av två fastigheter om totalt 104 lägenheter samt en extern hyresgäst i form av en sushirestaurang.

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet 2013-02-25 1 (6) Personal som gör hembesök hos socialtjänstens kunder Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Åtgärdskatalogen är uppdelad efter olika brandrisker som finns i hemmet och visar vilka

Läs mer

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck.

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck. 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. 1. BRANDSKYDDSANSVARIG Brandskyddsansvarig för bygdegården är ordförande Erika Sandström. Utsedd av styrelsen att systematiskt jobba med brandskyddet är

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Värjan

Bostadsrättsföreningen Värjan Viktig infrmatin m brandskyddet ch säkerheten i din bstad BRANDSKYDDSUTRUSTNING I BRF VÄRJAN Varje lägenhet i BRF värjan är utrustad med brandvarnare, brandsläckare ch brandfilt. Utrustningen tillhör lägenheten

Läs mer

Vad är en brandfarlig vätska?

Vad är en brandfarlig vätska? Vad är en brandfarlig vätska? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan som de kommer från. Brandfarliga vätskor

Läs mer

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut.

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. CHANSLÖS Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. Varje vecka brinner en pensionär inne i sitt eget

Läs mer

STIHL AK 10, 20, 30. Säkerhetsanvisningar

STIHL AK 10, 20, 30. Säkerhetsanvisningar { STIHL AK 10, 20, 30 Säkerhetsanvisningar Innehållsförteckning Översättning av originalbruksanvisningen............................... 1 1.1 Varningssymboler................................... 1 1.2

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR MÅL OCH FÖRHANDSUPPFATTNINGAR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det

Läs mer

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris Samhällets resurser på lokal nivå Räddningstjänst Ditt eget ansvar FRG (frivillig resursgrupp) Krisplan Var mentalt förberedd på att det kan hända mig Hjälp

Läs mer

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape 3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet Nicklas Knape Cupola AB Nicklas Knape Helhetslösningar brandskydd Kursinnehåll Brand och dess uppkomst Brandfarliga varor Klassindelning av brandfarliga varor,

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5)

Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5) Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5) Antagen av kommunfullmäktige KF 89, 2016-10-26 2(5) 3(5) Tillämpning Dessa regler skall tillämpas inom all verksamhet inom Älvkarleby kommun. Definitioner Fastighetsägaren

Läs mer

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador.

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador. Att tänka efter före En handbok om att förebygga skador. Inbrott Att kunna känna sig trygg i sina lokaler är en självklarhet. Det finns mycket du kan göra för att förebygga inbrott. Med till exempel ett

Läs mer

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning

Läs mer

STIHL AP 100, 200, 300, 300 S. Säkerhetsanvisningar

STIHL AP 100, 200, 300, 300 S. Säkerhetsanvisningar { STIHL AP 100, 200, 300, 300 S Säkerhetsanvisningar Innehållsförteckning Översättning av originalbruksanvisningen Tryckt på klorfritt blekt papper. Tryckfärger innehåller vegetabiliska oljor, återvinningsbart

Läs mer

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet Var rädd om dina vänner och anhöriga! 2 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...................3 Inte kunna upptäcka eller agera

Läs mer

Brandskyddsutbildning Borås lasarett.

Brandskyddsutbildning Borås lasarett. Brandskyddsutbildning Borås lasarett. Upprättad av Bo Sandström och Anders Johansson SÄRF mars 2002 Målsättning och syfte: Att ge de anställda grundläggande kunskaper i brands uppkomst, spridning och brandsläckning.

Läs mer

Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv

Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv 1 Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv Länsförsäkringar består av 23 självständiga länsförsäkringsbolag som erbjuder kunderna en helhet av bankoch försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring

Läs mer

Lär dig hantera gasol. Råd och regler.

Lär dig hantera gasol. Råd och regler. Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är ett säkert, miljövänligt

Läs mer

Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening

Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening 1 2011-11-20 Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening Styrelsen vill med denna manual öka beredskapen för akuta situationer i huset. Här finns information om: - Viktiga frågor som berör alla bostadsrättsinnehavare

Läs mer

En olycka händer så lätt

En olycka händer så lätt En olycka händer så lätt En olycka händer så lätt Detta häfte är framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per Steffensen Illustrationer: Sanna Pärli Tryck: AB Danagårds Grafiska

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Gör ditt hem riskfritt.

Gör ditt hem riskfritt. Gör ditt hem riskfritt. Tips och råd om hur du förebygger vattenskador, inbrott och bränder hemma. Färre skador ger dig lägre premier. SBC arbetar aktivt för att ta fram attraktiva försäkringslösningar

Läs mer

GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI. MyAGA.se

GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI. MyAGA.se GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI MyAGA.se Varmt eller kallt - oändliga möjligheter med gasol. I den här broschyren får du veta mer om gasol och hur du med några enkla grundregler kan ta del av

Läs mer

Syfte Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara.

Syfte Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara. Utrymningsväg Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara. Det ej finns lösa belamrande föremål som blockerar utrymningsvägen t ex möbler, skåp eller annan utrustning.

Läs mer

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet Brandvarnare EL Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel EL & VVS - för din säkerhet Jonisk eller optisk brandvarnare? En jonisk brandvarnare reagerar på den osynliga rök som framkallas av öppna lågor.

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill Art.nr. G06-87A ÅTERFÖRSÄLJARE Lämna dessa anvisningar till kunden. FARA KUND Spara dessa anvisningar för framtida bruk. Av säkerhetsskäl innehåller

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand (socialtjänst och vård) 2012-03-02 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld M Å L G R U P P 4-7 Å R 1 2 Detta häfte är framtaget av Rädd nings ver ket Illustrationer: Per Hardestam Tryck: Danagård Grafi ska AB Utgivningsår: 2005 Beställningsnummer:

Läs mer

Utrymningsregler. Utförare: Gäller alla anställda samt besökare, entreprenörer och konsulter. Ansvarig: Brandskyddsansvarig. 2004-10-19 Utgåva Nr 1

Utrymningsregler. Utförare: Gäller alla anställda samt besökare, entreprenörer och konsulter. Ansvarig: Brandskyddsansvarig. 2004-10-19 Utgåva Nr 1 1(7) Utrymningsregler Att möjliggöra och underlätta en snabb och säker utrymning. Tillse att utrymningsvägarna är fri från hinder och övrigt fungerar väl, så att alla kan ta sig ut innan kritiska förhållande

Läs mer

Använd endast rätt typ av gasbehållare (se sidan 2) och sätt i den som bilden uppe till höger i denna illustration visar.

Använd endast rätt typ av gasbehållare (se sidan 2) och sätt i den som bilden uppe till höger i denna illustration visar. BRuKSANVISNING Läs noga bruksanvisningen innan kaminen tas i bruk. Om instruktionerna och säkerhetsföreskrifterna inte följs kan det leda till att människor dör, allvarliga personskador och/eller att saker

Läs mer

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme Eld Eld kan vara värmande, mysigt och häftigt men det kan som ni alla vet även vara farligt. Eld är faktiskt också kemi. Det är namnet på en kemisk process som alstrar värme och ljus. Man brukar säga att

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

Wretlings får säkerhet att fungera

Wretlings får säkerhet att fungera Wretlings får säkerhet att fungera Brandskyddsutbildning Deltagardokumentation Tfn 08-759 67 78, 070-581 31 82 INNEHÅLLSFÖRTECKNING NÅGRA ENKLA MEN GODA RÅD FÖR DITT PRIVATA BRANDSKYDD!... 3 SYFTE OCH

Läs mer

I SAMARBETE MED HOUSEGARD PRESENTERAR VI FLER PRODUKTER SOM KAN RÄDDA LIV!

I SAMARBETE MED HOUSEGARD PRESENTERAR VI FLER PRODUKTER SOM KAN RÄDDA LIV! I SAMARBETE MED HOUSEGARD PRESENTERAR VI FLER PRODUKTER SOM KAN RÄDDA LIV! Säker design för moderna hem Design Edition white Housegard har tagit fram Design Edition - ett exklusivt sortiment med designade

Läs mer

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ!

Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! Brand, utrymning & bombhot DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ! TÄNK EFTER FÖRE! Om det börjar brinna, lokalerna du befinner dig i behöver utrymmas eller du får ett bombhot då måste du veta vad du ska göra. I alla

Läs mer

EGENKONTROLL FÖR MOTORKLUBBAR

EGENKONTROLL FÖR MOTORKLUBBAR Kontrollplan för checklista "Intern brandskyddskontroll" Kontroll av brandskyddet skall genomföras enl. årschecklista och av utsett brandsäkerhetsombud. 1. BRANDRISKER Hindra brands uppkomst (även anlagd

Läs mer