Snabbguide för MapandCoach webbtjänst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbguide för MapandCoach webbtjänst"

Transkript

1 Snabbguide för MapandCoach webbtjänst Version , rev /bj Det här är en kort guide för hur du kommer igång och använder MapancCoach vid orienteringstävlingar och träningar. MapandCoach ersätter Runoway fr o m hösten MapandCoach är ett stöd för uppföljning och analys av träning och tävling. MapandCoach är en webbtjänst vilket betyder att du som användare bara behöver en webb-klient. Det kan vara en laptop, smartphone eller läsplatta som du kan surfa på internet med och som du kan koppla din GPS-klocka eller GPS-logger till. MapandCoach har även stör för GPS-tracking i realtid. Det förutsätter att tracking-enheten kan skicka GPSkoordinater över GSM/GPRS och kan programmeras att skicka GPS-data till den IP-adress där MapandCoach servrar finns. För närvarande kan du inte lägga up egna kartor i tjänsten. Klubben eller tävlingsarrangören måste därför skicka in kartan till MapandCoach. Allt övrigt som att lägga in banor, kontroller och att läsa in resultat från tävlingar eller träningar klarar klubben eller tävlingsarrangören själv. Kontakta MapandCoach för mer info. Deltagaren kan även skapa en rapport över sitt lopp som en högupplöst tvåsidig PDF. Kartan, banan och loppet på ena sidan och winsplit- och GPS-statistik på den andra sidan. Denna funktion förutsätter att arrangören eller ägaren av upphovsrätten till kartan har gett tillstånd till detta. (Anm: Jämför med nedladdning av musik, filmer eller böcker på nätet. Det är upphovsrättsligt samma sak.) Därför är denna funktion inte tillgänglig på alla tävlingar. Webbtjänsten är också förberedd för om klubben vill ha betalt för nedladdning av kartor eller försäljning av träningspaket, mm via webben. Sida 1(19)

2 Nya tävlingar Så fort resultatet på en tävling är inlagt så kan du ladda upp ditt GPS-spår eller rita in dina vägval. De tävlingar som är inlagda kommer att synas på första sidan utan att du är inloggad. Klicka på den tävling du deltagit i Vill du bara titta på hur andra sprungit så är du nu inne i kartspelaren. Vill du ladda upp ditt GPS-spår eller rita in dina vägval så klickar du på Du får då upp en dialogruta för inloggning och uppladdning. Är du redan inloggad får du upp samma dialogruta fast utan fälten för inloggning. Sida 2(19)

3 Inloggning För att kunna ladda upp eller rita in träningar och tävlingar krävs att man har ett konto. Skälet till det är att ingen annan än du skall kunna redigera dina data. Det är också för att kunna hantera vem som har rättighet att göra vad. För att detta skall vara möjligt krävs inloggning. För att bara titta och spela upp redan uppladdade eller inritade lopp krävs inte någon inloggning. Ny medlem fyll i fälten nedan. OBS! Du måste ha en giltig e-postadress Du får en bekräftelse via e-post och därefter är ditt konto aktivt. Sedan är det bara att logga in. När du är inloggad kan du sedan gå in under konto längst upp till höger på sidan och komplettera med mer uppgifter om dig själv om du vill som bild, kön, ålder, maxpuls, vilopuls, mm. Dessa uppgifter kommer senare att kunna användas som stöd för din träning. Under Konto ställer du även in vilket språk du vill använda.. Sida 3(19)

4 Uppföljning och analys av en tävling. För att du skall kunna analysera ditt lopp behöver du registrera loppet. Registrera tävling Har du deltagit i en orienteringstävling och tävlingen finns i tjänsten så kan du antingen ladda upp ditt GPSdata eller rita in dina vägval för hand (med datormusen). Är du inloggad så är det bara att välja tävlingen och sedan namn och klass i resultatlistan. Till vänster om ditt namn ser du två symboler (om du är inloggad). Vill du rita in ditt lopp klickar du på pennan och vill du ladda upp ditt GPS-spår klickar du på uppladdningssysmbolen till höger om pennan. Du kan också klicka på Tävling och Registrera. Med GPS Om du haft en GPS-klocka kan du antingen ansluta den direkt (Från GPS-enhet) eller eller ladda upp GPSdatat från fil. Tillåtna filformat är GPX, FIT, HST och TCX. GPX är ett globalt standardformat för GPS-data men det hanterar bara GPS-koordinater. Vill du ha med pulsdata också måste du använda något av de andra formaten som är Garmins format. Vi har just nu inte stöd för Polars pulsformat. Har du en Polar-GPS eller en GPS-logger av annat märke kan du alltid ladda upp GPX-formatet. Sida 4(19)

5 Anslut din GPS-enhet till USB-porten och klicka på. Välj Tävling, Etapp, Klass och ditt namn och klicka på. Ditt GPS-spår kopplas nu till tävlingen. Eftersom det är du som lagt upp spåret så kommer originalet att finnas registrerat under Min träning. Se mer om Min träning nedan Anslut GPS-klockan eller lite rätt på den fil du vill ladda upp och koppla till tävlingen. Tryck på Klar. Då läses GPS-spåret in och kopplas till tävlingen. Alla GPS-koordinater som sparats i klockan före officiell starttid resp efter officiell måltid klipps bort. Anm: Det är viktigt att starta klockan i god tid före start då hinner GPS-chipet i klockan få bra satellit-fix och spåret blir bättre. Dessutom kan du koncentrera dig bättre på allt annat runt starten om du redan tryckt igång klockan. Därefter är det bara att spela upp loppet enskilt eller simulera gemensam start med andra löpare i samma klass, både de som haft GPS och dom som ritat in sina vägval manuellt Sida 5(19)

6 Utan GPS rita spår manuellt Har du inte använt GPS utan bara vill rita in så öppnar du tävlingen och letar rätt på din klass och ditt namn. När du för musen över resultatlistan så ser du att det dyker upp en penna i vänsterkanten Klicka på pennan och du kommer in i redigera-läget Sida 6(19)

7 Därefter kan du påbörja ritningen. Högerklicka på kontroll/start för att påbörja utritning av rutt. Håll in höger musknapp och rita eller högerklicka för att skapa rutt. När du kommit till ringen på nästa kontroll så släpper du höger musknapp och spåret snappar mot kontrollen. Fortsätt på samma sätt tills du kommer till mål och tryck därefter på Spara Sida 7(19)

8 När du klickat på Spara så kopplas rutten till tävlingen och du kan spela upp den enskilt eller simulera gemensam start med andra löpare i samma klass. Min träning Alla aktiviteter som du själv lagt in sparas under Min träning. Ingen annan kommer åt dom. Det är också där du går in om du vill Ändra eller Ta bort något. Sida 8(19)

9 Om du klickar på symbolen för pennan till höger för aktiviteten så öppnas följande dialogruta Där kan du skriva kommentarer om själva passet, du kan göra det möjligt för någon annan att ta över aktiviteten. Det betyder att om du använt någon annans konto för att ladda upp aktiviteten eller om du har laddat upp en aktivitet för någon annan så kan du rätta till detta här. Har du gjort något fel vid uppladdningen och vill ta bort aktiviteten så klickar du på Ta bort träningspass. Privat betyder att aktiviteten inte syns i aktivitetsnätverket men det kommer fortfarande att synas kopplad till tävlingen tills vidare Sida 9(19)

10 Kartspelaren Kartspelaren består av ett kartfönster till vänster och två flikar till höger om kartfönstret. I den ena fliken finns resultatlistan. Där kan du välja de löpare du vill visa. Än så länge är det bara löpare som antingen laddat upp GPS-spår eller ritat in vägval som du kan välja att spela upp. Senare kommer alla att kunna spelas upp. De som inte ritat i eller laddat upp kommer då få ett rakt spår som går fågelvägen och med en genomsnittlig hastighet från den registrerade sträcktiden. När du valt löpare och gjort inställningar så kan du dölja flickarna genom att klicka på den lilla symbolen mellan kartfönstret och flikarna. Se markering i rött nedan. Genom att klicka på kontrollsymbolerna kan man även simulera gemensam start mellan kontrollerna för markerade löpare. I bilden nedan är kontroll 1 markerad. Då kommer MapandCoach visa vägvalen för de markerade löparna mellan Start och Kontroll 1. Symbolen märkt med T visar hela loppet från start till mål. Sida 10(19)

11 Vill du göra kartfönstret ännu större kan du klicka på Fullskärm under Inställningar. Fliken Inställningar Fliken inställningar har fem val. Allmänt Här kan du välja Fullskärm, att visa GPS-datat och namnen på löparna och att simulera gemensam start. Du kan även skapa kommentarer längs spåret både på din egen aktivitet och på andras. Sida 11(19)

12 Kommentaren visas som en symbol längs spåret där markören i kartspelaren befinner sig. Linje Här kan du markera om hela loppet skall synas vid uppspelning eller om det skall ritas, med en svans, under uppspelningen. Du kan även ställa in längden och bredden på svansen och om den skall vara transparent eller inte. Sida 12(19)

13 Kartlager Om inget kartlager är markerat visas Bing Maps vägkarta som default är OL-kartan synlig om det finns någon. Man kan också välja att visa Terrängkartan, Flygfoto eller kombinationer av dessa kartlager. Sida 13(19)

14 Man kan också välja att visa flygfotot som bakgrund. Då markerar man Aerial i kartkontrollen längst upp till vänster i kartförnstret. Kartkontrollen kan även döljas genom ett klick på denna symbol Sida 14(19)

15 Zoner Här kan du ställa in om du vill att spåret skall klassa utifrån vilken hastighet eller puls du har haft. Se exempel nedan Modifiera Start/Mål Genom att pausa Kartspelaren på en annan plats än Start, Mål eller vid Kontroll och välja Modifiera Start/Mål kan du analysera en valfri sträcka under loppet. Sida 15(19)

16 Skapa Rapport utskrift av PDF Anm: gäller endast vissa tävlingar där arrangören så medger Vill du skapa en rapport över din tävling öppnar du din aktivitet under Min träning. Sedan klickad du på verktygssymbolen uppe i högra hörnet, och väljer Skapa rapport Därefter väljer du inställningar och Skapa PDF Då skapas en Rapport på servern med kartan och spåret på ena sidan Sida 16(19)

17 och ett utdrag ur resultatlistan på baksidan med lite winsplit- och GPS-statistik. Sida 17(19)

18 Lite om tekniken bakom GPS-tekniken använder sig av ett referenssystem som kallas WGS 84. Orienteringskartan måste därför också befinna sig i samma referenssystem. Referenssystem I den geodetiska beskrivningen av jorden skiljer vi mellan tre grundläggande ytor. Jordytan, som innefattar havsytan där det finns hav, är den yta som vi normalt vistas på. Geoiden är den nivåyta i jordens tyngdkraftsfält som bäst ansluter till havsytan. Jordellipsoiden är den matematiska modell, rotationsellipsoid, som bäst ansluter till geoiden. För att ange läget för punkter på jordytan behöver vi geodetiska referenssystem som bygger på de tre ytorna, deras inbördes relationer och deras ändringar med tiden. Källa: Tredimensionella system I takt med att användningen av satellitbaserade mätmetoder (GPS/GNSS) har ökat, har också behovet av tredimensionella referenssystem ökat. Exempel på tredimensionella referenssystem är WGS 84 och SWEREF 99. I de nya, globalt anpassade tredimensionella referenssystemen kan en position anges på ett entydigt sätt som kan användas över hela jorden. Tvådimensionella system Våra traditionella referenssystem är att betrakta som tvådimensionella, det vill säga de har ingen direkt koppling till höjdkomponenten. Detta gäller till exempel för RT 38, RT 90, regionsystemen och lokala, kommunala system. Plana koordinater förekommer också i form av projektioner av de nationella referenssystemen, till exempel RT gon V 0:-15 eller SWEREF 99 TM. Källa: Georeferering av orienteringskartor Det är fem steg med att få upp en tävling på webben så att deltagarna ska kunna ladda upp sina GPS-spår alternativt rita in sina vägval manuellt. Alternativ A kartan är georefererad 1. Tävlingen skapas i webbtjänsten, MapandCoach. Det kräver behörighet men är menystyrt och relativt enkelt. 2. Kartan den läggs in i tjänsten som en georefererad *) rasterbild (GeoTIFF) med 600 dpi upplösning. För att komma dit är det ett antal steg a. Kartfilen läses in i OCAD där vi plockar bort en del onödig grafik som inte behövs för visning på webben. b. Sedan transformerar vi OCAD-filen från SWEREF 99 TM eller RT90 till WGS 84. WGS 84 är den globala standarden för GPS. På så sätt kan vi hantera GPS-data rakt in i tjänsten. Eftersom OCAD inte har stöd för denna transformering använder vi OCAD Transformer. (Nu förminskar OCAD transformer symboluppsättningen i OCAD av någon anledning (bugg?) så det måste manuellt fixas genom att alla symboler förstoras c:a 180 %.) Sida 18(19)

19 c. Sedan exporteras den nya transformerade OCAD-filen som en GeoTIFF men inställningarna upplösning 600 dpi, CMYK, RGB 24 bitar och kompression LZW. d. Projektion definieras för GeoTIFFen (WGS 1984 Web Mercator, Auxiliary Sphere) e. GeoTiFFen exporteras till en geodatabas (vi använder ArcGIS från ESRI) f. Rasterbilden cachas för att maximera prestanda och minimera svarstider vid zoomning och panorering. 3. Banfilen exporteras från OCAD i XML-format och läses in i MapandCoach 4. Resultatfilen, (XML eller CSV-format) läses in i MapandCoach. Anm: om det skulle vara så att klassnamnen som läses in från resultatfilen inte stämmer med de klassnamn som importeras från OCAD (tyvärr relativt vanligt) så skapas nya klasser. Det resulterar i att det kommer att skapas ett antal tomma klasser som man därefter manuellt måste ta bort. Det har vi byggt en funktion för så det är bara att trycka på en knapp så tas de tomma klasserna bort. 5. Nu är allt inne i webbtjänsten. Skulle det vara så att man upptäcker fel i kontroller eller banor så finns det stöd för att redigera det här. Man behöver alltså inte gå tillbaka till OCAD och göra om proceduren där. Alternativ B kartan är EJ georefererad eller DÅLIGT georefererad 1. Se ovan 2. *) skulle kartan inte vara georefererad så gör jag det i OCAD genom att exporterna ett utsnitt av centrumlinjerna från vägnätet i GSD Terrängkartan som en shapefil. Jag öppnar den ej georefererade filen i OCAD, importerar shape-filen med utsnittet av vägnätet och georefererar kartan (i OCAD) med sk affin transformation. Det kan behövas ett antal försök och mellan 5-10 referenspunkter innan resultatet blir perfekt. Tar minst en timme normalt. a. - f Se ovan 3. Eftersom ban- och kontrollfilerna då inte kommer att stämma med den georefererade kartan måste dom passa mot den nya kartan. Det gör man genom att öppna banfilen med den georefererade kartan som bakgrund. Sedan markerar man alla kontroller och flyttar dom så att det stämmer mot originalet. Det är lite pillgöra för vid georefereringen har kartan förändrats, den kan ha ändrat storlek och vinkel. Därför börjar man med att flytta alla kontroller i ett sjok så att EN kontroll passar perfekt. Då ser man om det är någon vinkelförkjutning. Det fixar man genom att rotera hela svärmen med kontroller. Skulle det ha blivit någon skalförändring kan man ta tag i ett hörn i markeringen och dra lite. Eventuella slutjusteringar gör men sedan antingen i OCAD eller i MapandCoach. Det är nästan lättare att göra slutjusteringarna i MapandCoach tycker jag. Den georefererade banfilen exporteras sedan från OCAD i XML-format och läses in i MapandCoach 4. 5 se ovan. Sida 19(19)

Snabbguide för MapandCoach webbtjänst

Snabbguide för MapandCoach webbtjänst Snabbguide för MapandCoach webbtjänst Version 1.0. 2011-10-08 Det här är en kort guide för hur du kommer igång och använder MapancCoach vid orienteringstävlingar och träningar. MapandCoach ersätter Runoway

Läs mer

Manual för publicering av tävlingar på MapandCoach

Manual för publicering av tävlingar på MapandCoach Version 1.0 140528 Manual för publicering av tävlingar på MapandCoach Steg 1 Skaffa inlogg på MapandCoach Gå in på MapandCoachs hemsida http://www.mapandcoach.se/ Ange Namn, Email och ett lösenord och

Läs mer

Ladda in rutt från klockan i datorn

Ladda in rutt från klockan i datorn Ladda in rutt från klockan i datorn Inläsning av data från GPS-enheter och datafiler kan ske på ett antal olika sätt. Avläsning via USB-kabel för GarminsForerunner-modeller. Trådlös avläsning av GarminForerunner-enheter

Läs mer

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Rev PA2b 2014-05-27 I L-100 IF:s kartpärm på http://www.andli.com/doma kan du lägga upp dina kartor och hur du sprang så att alla kan se dem. Här beskrivs hur du publicerar

Läs mer

Handhavandeinstruktion för Igot-U GT-120

Handhavandeinstruktion för Igot-U GT-120 Handhavandeinstruktion för Igot-U GT-120 2014-10-02 1 Utgåva 2 Innehåll 1. Starta och stäng av gps:en 2. Ladda gps:en 3. Importera gpsrutt från gps till dator 3.1. @trip 3.2.1 Importera rutt till Sports

Läs mer

2 Använda QuickRoute Starta QuickRoute från startmenyn, ett tomt fönster öppnas:

2 Använda QuickRoute Starta QuickRoute från startmenyn, ett tomt fönster öppnas: LATHUND FÖR QUICK ROUTE ÖVERSIKT Quick Route (QR) är ett gratisprogram för efteranalys av orienteringslöpning som registrerats med GPS-klocka (eller annan GPS-tracker). Med QR kan du själv lägga upp dit

Läs mer

Rita karta med GPS Garmin 60CSx

Rita karta med GPS Garmin 60CSx Rita karta med GPS Garmin 60CSx 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Installera MapSource för att överföra GPS-data 4. Ställa i Garmin 5. Använda Garmin i skogen 6. Överföra

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning

Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning Sida 1 av 21 Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning Innehållsförteckning Sportident för träning... 1 Utrustning... 1 Användning... 2 Lägg banorna i Purple Pen... 2 Rekommenderade

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program.

Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Arbeta med rutter i Tracker MyWay och andra program. Innehåll Översikt...1 Spara rutter i MyWay...2 Kopiera rutter från MyWay till ett annat MyWay program...2 Arbeta med rutter i MyWay...3 Rita en rutt

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13 För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion för banläggarstöd i OCAD 8 Öppna OCAD 8 Välj Arkiv, Nytt. Välj

Läs mer

Startguide, stafettävling

Startguide, stafettävling Startguide, stafettävling Baserad på OLA 5.0.0-26 Dokumentversion: 20120131 Författare: Redigering och layout: Oskar Berg, Halmstad Henrik Bengtsson, SOFT Niklas Wrane, SOFT Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (9)

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Användarmanual för mycaddie version 2.0

Användarmanual för mycaddie version 2.0 Användarmanual för mycaddie version 2.0 Sida 2 Innehåll Installera och starta mycaddie... 3 Välja positioneringsmetod... 3 Inbyggd GPS (Gäller ej Windows Mobile)... 3 Trådlös GPS (Via bluetooth)... 3 Windows

Läs mer

Introduktion av SportAdmin/Hemsidan

Introduktion av SportAdmin/Hemsidan Introduktion av SportAdmin/Hemsidan Detta är en introduktion till hur man använder SportAdmin som tränare och lagledare. Läs mer om SportAdmin på www.sportadmin.se Lagledare och tränare har rättigheter

Läs mer

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity!

lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! lär dig söka och publicera på världens största videocommunity! En guide av Jennifer Erlandsson och Youtube en stor community där du kan titta på och dela med dig av videoklipp. Det är ett utmärkt ställe

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011 IdéTorget Manual Google kalender Skapa din kalender på Internet Uppdaterad oktober 2011 Googles kalender Att göra sin planering på en digital kalender har många fördelar. Det ger möjlighet att få hjälp

Läs mer

Arrangera - Resultat Export och Import

Arrangera - Resultat Export och Import 2015 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Arrangera - Resultat Export och Import [Här kan du läsa en enkel guide hur du hanterar resultat.]

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

IndTA. Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline. Manual: Administrera dataöverföringar

IndTA. Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline. Manual: Administrera dataöverföringar IndTA Tävlingsadministrativt system för konståkning på IdrottOnline Manual: Administrera dataöverföringar Innehållsförteckning Inledning... 3 Om IndTA...3 Krav... 3 Logga in i IndTA... 3 Administrera dataöverföringar...4

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

OCAD CS. Banläggning

OCAD CS. Banläggning OCAD CS Banläggning Starta banläggningsprojektet Öppna en ny banläggningsfil Välj Nytt i Arkivfliken eller klicka på ikonen för Nytt längst till vänster i verktygsraden. Hämta symboler från: Banläggning

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Senast uppdaterad 2015-09-23

Senast uppdaterad 2015-09-23 Senast uppdaterad 2015-09-23 Manual- projekt 1 Starta ett projekt 2 Lägga till information om projektet 4 Bygga upp en mapp-struktur 6 Lägga till en produkt från systemet 8 Lägga till en egen produkt 10

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Emmaboda Verda OKs kartarkiv

Emmaboda Verda OKs kartarkiv Emmaboda Verda OKs kartarkiv Välkommen till EVOKs digitala kartarkiv. Tanken med arkivet är att vi i Emmaboda Verda OK skall kunna ladda upp våra tävlings- och träningskartor. För att se andras kartor

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Förberedelser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING. Starta programmet MeOS. Skapa tävling. Lägg in banor. Lägg in klasser

Förberedelser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING. Starta programmet MeOS. Skapa tävling. Lägg in banor. Lägg in klasser MEOS GRUNDERNA TRÄNING / ENKEL TÄVLING Förberedelser Starta programmet MeOS Vill man använda löpardatabasen från Eventor, vid anmälan och målgång, måste man kryssa i Använd Eventor och sedan importera

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

Handledning OnTag Digitala Scorekort

Handledning OnTag Digitala Scorekort Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Handledning OnTag Digitala Scorekort EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 15 Innehåll 1 Inledning 3 2 Aktivering av tjänsten 3 3 Exportera slinginformation 4 4 Uppdatera

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton.

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton. Snabbstartsguide Microsoft OneNote 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Växla mellan pekskärm och mus

Läs mer

Kom iga ng med kollektorn

Kom iga ng med kollektorn Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.3 Skapad: 2017-03-21 Uppdaterad: Kom iga ng med kollektorn Använd din surfplatta för att hämta och uppdatera information samtidigt som

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK SNABB MANUAL Reviderad 2015-05-20 Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-2014 April MOBILE Manual senast ändrad 2015-05-20 Register Inloggningsuppgifter

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Guide - Garmin kartinstallation

Guide - Garmin kartinstallation Rev. 1.0 22122010 1 Guide - Garmin kartinstallation Detta dokument innehåller guide för kartinstallation via Garmin MapUpdater och Garmin MapInstall Innehållsförteckning: Förberedelse. sida 2 Kortinstallation

Läs mer

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning I takt med att landet täcks av laserdata ur Lantmäteriets rikstäckande skanning så kommer dessa data att utgöra en viktig informationskälla för många

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Handledning för NVDB på webb

Handledning för NVDB på webb HANDLEDNING 1 (23) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHnvv Fastställt av Dokumentdatum Version 2014-06-10 1.0 Dokumenttitel Handledning för NVDB på webb Handledningen går även

Läs mer

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003.

Manual OE2003. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. Förberedelser Manual OE2003 Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet OE2003. 1. Starta programmet OE2003. 2. Välj Tävling Återställ från Säkerhetskopian. 3. I dialogrutan

Läs mer

Manual Meos. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos.

Manual Meos. Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos. Manual Meos Förberedelser och genomförande av Gå-Lunka-Löp med hjälp av datorprogrammet Meos. Följande moment beskrivs: 1. Skapa tävlingen i Eventor (administratörsrätt krävs) 2. Exportera tävlingen från

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Veteran-ol med SportIdent

Veteran-ol med SportIdent Veteran-ol med SportIdent OE2010. Reviderad 2011-09-26 Inledning Dokumentet beskriver hur en veteranorientering kan arrangeras med SportIdent. Skärmdumpar hämtas från SportSoftwares program OE2010. Det

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

Handledning NVDB på webb för externa användare

Handledning NVDB på webb för externa användare HANDLEDNING 1 (17) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHväda Fastställt av Dokumentdatum Version 2018-11-23 1.6 Dokumenttitel Handledning NVDB på webb för externa användare Handledning

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Kundens snabbhandledning Svenska Innehåll Vad är InSite Prepress Portal?...1 Vad har ändrats i version 5.0...1 Logga in till Prepress Portal...1 Få hjälp...2 Kontrollera

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Skapa Förrättningskarta

Skapa Förrättningskarta Skapa Förrättningskarta Innehåll Skapa, positionera och avbryta placeringen av en ny layout Guiden skapa förrättningskarta (rutnät, norrpil, skalstock, ärendeinformation, teknisk beskrivning och fasadmått)

Läs mer

Manual - Ledningskollen i mobilen

Manual - Ledningskollen i mobilen 8010 Manual Ledningskollen i mobilen.docx Manual - Ledningskollen i mobilen Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Inkluderade funktioner 3. Manualens upplägg 4. Kortversion av manualen 4.1 Registrera

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Så här fungerar kartprogrammet

Så här fungerar kartprogrammet Så här fungerar kartprogrammet För att göra detta enkelt delar vi in kartan i några större delar (se bild nedan) och går igenom del för del för att sen fördjupa oss i några saker Vill du komma direkt till

Läs mer

ETT TRÄFFSÄKERT VAL FÖR SKYTTEN. Skytteappen Logga. Två appar som hjälper dig i ditt skytte.

ETT TRÄFFSÄKERT VAL FÖR SKYTTEN. Skytteappen Logga. Två appar som hjälper dig i ditt skytte. ETT TRÄFFSÄKERT VAL FÖR SKYTTEN Skytteappen Logga Två appar som hjälper dig i ditt skytte. MIKAEL LINDSTRÖM 2013 KAPITEL 1 Logga Mobil Den enkla appen för både tävling och träning. Appen håller enkelt

Läs mer

Vad är ManPlan. Du kan också lägga upp ditt kundregister i manplan så att du kan koppla ihop persoanl med både en resurs och kund.

Vad är ManPlan. Du kan också lägga upp ditt kundregister i manplan så att du kan koppla ihop persoanl med både en resurs och kund. Vad är ManPlan Med ManPlan schemalägger du personalens arbetspass och tilldelar personalen till företagets resurser. Resurser definerar du själv och kan vara olika från företag till företag beroende av

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Användarmanual icad Arkiv

Användarmanual icad Arkiv Användarmanual icad Arkiv Ett webbaserat ritningsarkiv från Astacus Användarmanual för icad Arkiv Ver 1.2 1 Förutsättningar: icad är ett digitalt ritningsarkiv som hanteras via ett webbgränssnitt. Ritningsarkivet

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android )

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android ) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android ) Innehållsförteckning Innan du använder din Brother-maskin... Definitioner av anmärkningar... Varumärken... Introduktion... Hämta

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Att göra banor med OCAD.

Att göra banor med OCAD. Att göra banor med OCAD. 1 Inledning Detta är en kortfattad handling om vad man behöver och hur man gör för att rita banor i OCAD och få dem utskrivna och levererade. 2 Skaffa program 2.1 OCAD Det första

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Innehåll: Logga in. Hjälpsidor. Startmenyn. Tidsrapportering. Rapporthistorik. Skapa / ta ut rapporter. Projekt. Projektegenskaper.

Innehåll: Logga in. Hjälpsidor. Startmenyn. Tidsrapportering. Rapporthistorik. Skapa / ta ut rapporter. Projekt. Projektegenskaper. Adminmanual adminmanual Innehåll: Logga in Hjälpsidor Startmenyn Tidsrapportering Rapporthistorik Skapa / ta ut rapporter Projekt Projektegenskaper Projektposition Visa personalens position Redigera /

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät.

En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät. En guide till Hembygdsgilletsgillets intranät. Hembygdsgillets sajt administreras via ett publiceringssystem som heter WordPress. I princip är det upplagt som sidor som ligger framme för vem som helst,

Läs mer