Snabbguide för MapandCoach webbtjänst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbguide för MapandCoach webbtjänst"

Transkript

1 Snabbguide för MapandCoach webbtjänst Version , rev /bj Det här är en kort guide för hur du kommer igång och använder MapancCoach vid orienteringstävlingar och träningar. MapandCoach ersätter Runoway fr o m hösten MapandCoach är ett stöd för uppföljning och analys av träning och tävling. MapandCoach är en webbtjänst vilket betyder att du som användare bara behöver en webb-klient. Det kan vara en laptop, smartphone eller läsplatta som du kan surfa på internet med och som du kan koppla din GPS-klocka eller GPS-logger till. MapandCoach har även stör för GPS-tracking i realtid. Det förutsätter att tracking-enheten kan skicka GPSkoordinater över GSM/GPRS och kan programmeras att skicka GPS-data till den IP-adress där MapandCoach servrar finns. För närvarande kan du inte lägga up egna kartor i tjänsten. Klubben eller tävlingsarrangören måste därför skicka in kartan till MapandCoach. Allt övrigt som att lägga in banor, kontroller och att läsa in resultat från tävlingar eller träningar klarar klubben eller tävlingsarrangören själv. Kontakta MapandCoach för mer info. Deltagaren kan även skapa en rapport över sitt lopp som en högupplöst tvåsidig PDF. Kartan, banan och loppet på ena sidan och winsplit- och GPS-statistik på den andra sidan. Denna funktion förutsätter att arrangören eller ägaren av upphovsrätten till kartan har gett tillstånd till detta. (Anm: Jämför med nedladdning av musik, filmer eller böcker på nätet. Det är upphovsrättsligt samma sak.) Därför är denna funktion inte tillgänglig på alla tävlingar. Webbtjänsten är också förberedd för om klubben vill ha betalt för nedladdning av kartor eller försäljning av träningspaket, mm via webben. Sida 1(19)

2 Nya tävlingar Så fort resultatet på en tävling är inlagt så kan du ladda upp ditt GPS-spår eller rita in dina vägval. De tävlingar som är inlagda kommer att synas på första sidan utan att du är inloggad. Klicka på den tävling du deltagit i Vill du bara titta på hur andra sprungit så är du nu inne i kartspelaren. Vill du ladda upp ditt GPS-spår eller rita in dina vägval så klickar du på Du får då upp en dialogruta för inloggning och uppladdning. Är du redan inloggad får du upp samma dialogruta fast utan fälten för inloggning. Sida 2(19)

3 Inloggning För att kunna ladda upp eller rita in träningar och tävlingar krävs att man har ett konto. Skälet till det är att ingen annan än du skall kunna redigera dina data. Det är också för att kunna hantera vem som har rättighet att göra vad. För att detta skall vara möjligt krävs inloggning. För att bara titta och spela upp redan uppladdade eller inritade lopp krävs inte någon inloggning. Ny medlem fyll i fälten nedan. OBS! Du måste ha en giltig e-postadress Du får en bekräftelse via e-post och därefter är ditt konto aktivt. Sedan är det bara att logga in. När du är inloggad kan du sedan gå in under konto längst upp till höger på sidan och komplettera med mer uppgifter om dig själv om du vill som bild, kön, ålder, maxpuls, vilopuls, mm. Dessa uppgifter kommer senare att kunna användas som stöd för din träning. Under Konto ställer du även in vilket språk du vill använda.. Sida 3(19)

4 Uppföljning och analys av en tävling. För att du skall kunna analysera ditt lopp behöver du registrera loppet. Registrera tävling Har du deltagit i en orienteringstävling och tävlingen finns i tjänsten så kan du antingen ladda upp ditt GPSdata eller rita in dina vägval för hand (med datormusen). Är du inloggad så är det bara att välja tävlingen och sedan namn och klass i resultatlistan. Till vänster om ditt namn ser du två symboler (om du är inloggad). Vill du rita in ditt lopp klickar du på pennan och vill du ladda upp ditt GPS-spår klickar du på uppladdningssysmbolen till höger om pennan. Du kan också klicka på Tävling och Registrera. Med GPS Om du haft en GPS-klocka kan du antingen ansluta den direkt (Från GPS-enhet) eller eller ladda upp GPSdatat från fil. Tillåtna filformat är GPX, FIT, HST och TCX. GPX är ett globalt standardformat för GPS-data men det hanterar bara GPS-koordinater. Vill du ha med pulsdata också måste du använda något av de andra formaten som är Garmins format. Vi har just nu inte stöd för Polars pulsformat. Har du en Polar-GPS eller en GPS-logger av annat märke kan du alltid ladda upp GPX-formatet. Sida 4(19)

5 Anslut din GPS-enhet till USB-porten och klicka på. Välj Tävling, Etapp, Klass och ditt namn och klicka på. Ditt GPS-spår kopplas nu till tävlingen. Eftersom det är du som lagt upp spåret så kommer originalet att finnas registrerat under Min träning. Se mer om Min träning nedan Anslut GPS-klockan eller lite rätt på den fil du vill ladda upp och koppla till tävlingen. Tryck på Klar. Då läses GPS-spåret in och kopplas till tävlingen. Alla GPS-koordinater som sparats i klockan före officiell starttid resp efter officiell måltid klipps bort. Anm: Det är viktigt att starta klockan i god tid före start då hinner GPS-chipet i klockan få bra satellit-fix och spåret blir bättre. Dessutom kan du koncentrera dig bättre på allt annat runt starten om du redan tryckt igång klockan. Därefter är det bara att spela upp loppet enskilt eller simulera gemensam start med andra löpare i samma klass, både de som haft GPS och dom som ritat in sina vägval manuellt Sida 5(19)

6 Utan GPS rita spår manuellt Har du inte använt GPS utan bara vill rita in så öppnar du tävlingen och letar rätt på din klass och ditt namn. När du för musen över resultatlistan så ser du att det dyker upp en penna i vänsterkanten Klicka på pennan och du kommer in i redigera-läget Sida 6(19)

7 Därefter kan du påbörja ritningen. Högerklicka på kontroll/start för att påbörja utritning av rutt. Håll in höger musknapp och rita eller högerklicka för att skapa rutt. När du kommit till ringen på nästa kontroll så släpper du höger musknapp och spåret snappar mot kontrollen. Fortsätt på samma sätt tills du kommer till mål och tryck därefter på Spara Sida 7(19)

8 När du klickat på Spara så kopplas rutten till tävlingen och du kan spela upp den enskilt eller simulera gemensam start med andra löpare i samma klass. Min träning Alla aktiviteter som du själv lagt in sparas under Min träning. Ingen annan kommer åt dom. Det är också där du går in om du vill Ändra eller Ta bort något. Sida 8(19)

9 Om du klickar på symbolen för pennan till höger för aktiviteten så öppnas följande dialogruta Där kan du skriva kommentarer om själva passet, du kan göra det möjligt för någon annan att ta över aktiviteten. Det betyder att om du använt någon annans konto för att ladda upp aktiviteten eller om du har laddat upp en aktivitet för någon annan så kan du rätta till detta här. Har du gjort något fel vid uppladdningen och vill ta bort aktiviteten så klickar du på Ta bort träningspass. Privat betyder att aktiviteten inte syns i aktivitetsnätverket men det kommer fortfarande att synas kopplad till tävlingen tills vidare Sida 9(19)

10 Kartspelaren Kartspelaren består av ett kartfönster till vänster och två flikar till höger om kartfönstret. I den ena fliken finns resultatlistan. Där kan du välja de löpare du vill visa. Än så länge är det bara löpare som antingen laddat upp GPS-spår eller ritat in vägval som du kan välja att spela upp. Senare kommer alla att kunna spelas upp. De som inte ritat i eller laddat upp kommer då få ett rakt spår som går fågelvägen och med en genomsnittlig hastighet från den registrerade sträcktiden. När du valt löpare och gjort inställningar så kan du dölja flickarna genom att klicka på den lilla symbolen mellan kartfönstret och flikarna. Se markering i rött nedan. Genom att klicka på kontrollsymbolerna kan man även simulera gemensam start mellan kontrollerna för markerade löpare. I bilden nedan är kontroll 1 markerad. Då kommer MapandCoach visa vägvalen för de markerade löparna mellan Start och Kontroll 1. Symbolen märkt med T visar hela loppet från start till mål. Sida 10(19)

11 Vill du göra kartfönstret ännu större kan du klicka på Fullskärm under Inställningar. Fliken Inställningar Fliken inställningar har fem val. Allmänt Här kan du välja Fullskärm, att visa GPS-datat och namnen på löparna och att simulera gemensam start. Du kan även skapa kommentarer längs spåret både på din egen aktivitet och på andras. Sida 11(19)

12 Kommentaren visas som en symbol längs spåret där markören i kartspelaren befinner sig. Linje Här kan du markera om hela loppet skall synas vid uppspelning eller om det skall ritas, med en svans, under uppspelningen. Du kan även ställa in längden och bredden på svansen och om den skall vara transparent eller inte. Sida 12(19)

13 Kartlager Om inget kartlager är markerat visas Bing Maps vägkarta som default är OL-kartan synlig om det finns någon. Man kan också välja att visa Terrängkartan, Flygfoto eller kombinationer av dessa kartlager. Sida 13(19)

14 Man kan också välja att visa flygfotot som bakgrund. Då markerar man Aerial i kartkontrollen längst upp till vänster i kartförnstret. Kartkontrollen kan även döljas genom ett klick på denna symbol Sida 14(19)

15 Zoner Här kan du ställa in om du vill att spåret skall klassa utifrån vilken hastighet eller puls du har haft. Se exempel nedan Modifiera Start/Mål Genom att pausa Kartspelaren på en annan plats än Start, Mål eller vid Kontroll och välja Modifiera Start/Mål kan du analysera en valfri sträcka under loppet. Sida 15(19)

16 Skapa Rapport utskrift av PDF Anm: gäller endast vissa tävlingar där arrangören så medger Vill du skapa en rapport över din tävling öppnar du din aktivitet under Min träning. Sedan klickad du på verktygssymbolen uppe i högra hörnet, och väljer Skapa rapport Därefter väljer du inställningar och Skapa PDF Då skapas en Rapport på servern med kartan och spåret på ena sidan Sida 16(19)

17 och ett utdrag ur resultatlistan på baksidan med lite winsplit- och GPS-statistik. Sida 17(19)

18 Lite om tekniken bakom GPS-tekniken använder sig av ett referenssystem som kallas WGS 84. Orienteringskartan måste därför också befinna sig i samma referenssystem. Referenssystem I den geodetiska beskrivningen av jorden skiljer vi mellan tre grundläggande ytor. Jordytan, som innefattar havsytan där det finns hav, är den yta som vi normalt vistas på. Geoiden är den nivåyta i jordens tyngdkraftsfält som bäst ansluter till havsytan. Jordellipsoiden är den matematiska modell, rotationsellipsoid, som bäst ansluter till geoiden. För att ange läget för punkter på jordytan behöver vi geodetiska referenssystem som bygger på de tre ytorna, deras inbördes relationer och deras ändringar med tiden. Källa: Tredimensionella system I takt med att användningen av satellitbaserade mätmetoder (GPS/GNSS) har ökat, har också behovet av tredimensionella referenssystem ökat. Exempel på tredimensionella referenssystem är WGS 84 och SWEREF 99. I de nya, globalt anpassade tredimensionella referenssystemen kan en position anges på ett entydigt sätt som kan användas över hela jorden. Tvådimensionella system Våra traditionella referenssystem är att betrakta som tvådimensionella, det vill säga de har ingen direkt koppling till höjdkomponenten. Detta gäller till exempel för RT 38, RT 90, regionsystemen och lokala, kommunala system. Plana koordinater förekommer också i form av projektioner av de nationella referenssystemen, till exempel RT gon V 0:-15 eller SWEREF 99 TM. Källa: Georeferering av orienteringskartor Det är fem steg med att få upp en tävling på webben så att deltagarna ska kunna ladda upp sina GPS-spår alternativt rita in sina vägval manuellt. Alternativ A kartan är georefererad 1. Tävlingen skapas i webbtjänsten, MapandCoach. Det kräver behörighet men är menystyrt och relativt enkelt. 2. Kartan den läggs in i tjänsten som en georefererad *) rasterbild (GeoTIFF) med 600 dpi upplösning. För att komma dit är det ett antal steg a. Kartfilen läses in i OCAD där vi plockar bort en del onödig grafik som inte behövs för visning på webben. b. Sedan transformerar vi OCAD-filen från SWEREF 99 TM eller RT90 till WGS 84. WGS 84 är den globala standarden för GPS. På så sätt kan vi hantera GPS-data rakt in i tjänsten. Eftersom OCAD inte har stöd för denna transformering använder vi OCAD Transformer. (Nu förminskar OCAD transformer symboluppsättningen i OCAD av någon anledning (bugg?) så det måste manuellt fixas genom att alla symboler förstoras c:a 180 %.) Sida 18(19)

19 c. Sedan exporteras den nya transformerade OCAD-filen som en GeoTIFF men inställningarna upplösning 600 dpi, CMYK, RGB 24 bitar och kompression LZW. d. Projektion definieras för GeoTIFFen (WGS 1984 Web Mercator, Auxiliary Sphere) e. GeoTiFFen exporteras till en geodatabas (vi använder ArcGIS från ESRI) f. Rasterbilden cachas för att maximera prestanda och minimera svarstider vid zoomning och panorering. 3. Banfilen exporteras från OCAD i XML-format och läses in i MapandCoach 4. Resultatfilen, (XML eller CSV-format) läses in i MapandCoach. Anm: om det skulle vara så att klassnamnen som läses in från resultatfilen inte stämmer med de klassnamn som importeras från OCAD (tyvärr relativt vanligt) så skapas nya klasser. Det resulterar i att det kommer att skapas ett antal tomma klasser som man därefter manuellt måste ta bort. Det har vi byggt en funktion för så det är bara att trycka på en knapp så tas de tomma klasserna bort. 5. Nu är allt inne i webbtjänsten. Skulle det vara så att man upptäcker fel i kontroller eller banor så finns det stöd för att redigera det här. Man behöver alltså inte gå tillbaka till OCAD och göra om proceduren där. Alternativ B kartan är EJ georefererad eller DÅLIGT georefererad 1. Se ovan 2. *) skulle kartan inte vara georefererad så gör jag det i OCAD genom att exporterna ett utsnitt av centrumlinjerna från vägnätet i GSD Terrängkartan som en shapefil. Jag öppnar den ej georefererade filen i OCAD, importerar shape-filen med utsnittet av vägnätet och georefererar kartan (i OCAD) med sk affin transformation. Det kan behövas ett antal försök och mellan 5-10 referenspunkter innan resultatet blir perfekt. Tar minst en timme normalt. a. - f Se ovan 3. Eftersom ban- och kontrollfilerna då inte kommer att stämma med den georefererade kartan måste dom passa mot den nya kartan. Det gör man genom att öppna banfilen med den georefererade kartan som bakgrund. Sedan markerar man alla kontroller och flyttar dom så att det stämmer mot originalet. Det är lite pillgöra för vid georefereringen har kartan förändrats, den kan ha ändrat storlek och vinkel. Därför börjar man med att flytta alla kontroller i ett sjok så att EN kontroll passar perfekt. Då ser man om det är någon vinkelförkjutning. Det fixar man genom att rotera hela svärmen med kontroller. Skulle det ha blivit någon skalförändring kan man ta tag i ett hörn i markeringen och dra lite. Eventuella slutjusteringar gör men sedan antingen i OCAD eller i MapandCoach. Det är nästan lättare att göra slutjusteringarna i MapandCoach tycker jag. Den georefererade banfilen exporteras sedan från OCAD i XML-format och läses in i MapandCoach 4. 5 se ovan. Sida 19(19)

Pointer Solutions Spitfire

Pointer Solutions Spitfire Pointer Solutions Spitfire Version 3.7 Användarmanual 15 September 2008 Innehållsförteckning Introduktion...2 Installation...3 Licens inmatning...8 Karta...11 Kart lager och inställningar...17 Ladda ner

Läs mer

En guide till... att arrangera motionsorientering 2011

En guide till... att arrangera motionsorientering 2011 En guide till... att arrangera motionsorientering 2011 Innehåll >> Inledning Vad är målsättningen med motionsorientering och vad krävs för att arrangera en motionsorientering. Vi går igenom detta och vilket

Läs mer

Användarhandbok Individuell Tävling

Användarhandbok Individuell Tävling Användarhandbok Individuell Tävling OE2003 Edition Sverige Version 10.3 MT2003 Version 10.3 Status: 6.3.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Visualisering med GeoSuite Toolbox

Visualisering med GeoSuite Toolbox Vianova GeoSuite AB presenterar: Visualisering med GeoSuite Toolbox med Google som plattform Jan Ludvigsson 6/17/2011 Innehåll: Visualisering med GeoSuite Toolbox... 3 Bakgrund... 3 Att publicera en översiktskarta

Läs mer

Hantering av MH och MT i SBK Ta vling och SBK Prov

Hantering av MH och MT i SBK Ta vling och SBK Prov Sida 0 Hantering av MH och MT i SBK Ta vling och SBK Prov Handledning från start till mål Svenska Brukshundklubben har från och med 2014-01-01 övergått till elektronisk resultatrapportering av Mentalbeskrivning

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser LEARNIFYMANUALEN Lärresurser och Kursplatser Här kan du hitta steg-för-stegmanualer för de flesta funktioner som finns i Learnifys Lärresurser och Kursplatser. Innehållsförteckning Hitta material i biblioteket...

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Medgivande via hemsida ANVÄNDARMANUAL November 2010

Medgivande via hemsida ANVÄNDARMANUAL November 2010 Medgivande via hemsida ANVÄNDARMANUAL November 2010 Innehållsförteckning 1 Kontaktvägar och adresser...3 2 Introduktion...4 2.1 Vad är Medgivande via hemsida...4 2.2 Om manualen och ytterligare hjälptexter...4

Läs mer

Att göra banor med OCAD.

Att göra banor med OCAD. Att göra banor med OCAD. 1 Inledning Detta är en kortfattad handling om vad man behöver och hur man gör för att rita banor i OCAD och få dem utskrivna och levererade. 2 Skaffa program 2.1 OCAD Det första

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

Travelreporter manual

Travelreporter manual Travelreporter manual Allmänt! 2 Börja använda Travelreporter! 3 Lägga in en bil! 4 Starta din första tripp! 5 Stoppa trippen! 6 Lägga till ytterligare information på en Tripp! 7 Lägga till en anmärkning/notis

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Mobilus Digital Rehab AB. 3.2 Användarmanual. (Ver. 3.2.1: Rev. A)

Mobilus Digital Rehab AB. 3.2 Användarmanual. (Ver. 3.2.1: Rev. A) Mobilus Digital Rehab AB 3.2 Användarmanual (Ver. 3.2.1: Rev. A) Användarmanual Ver. 3.2.1: Rev. A Innehåll 1. ANVÄNDA PROGRAMMET... 4 1.1 LAYOUT... 4 1.2 NAVIGERA... 5 2. SÖKA BILDER... 7 2.1 SÖK MED

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen?

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen? FAQ frågor och svar Vad avser din fråga? 1 Registrering 2 Inloggning/användarkonto 3 Söka jobb/ansökan 4 Rekrytering/frågor om specifika tjänster 5 Felmeddelanden/felsökning/inställningar 6 Radera kontot

Läs mer

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen?

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen? FAQ frågor och svar Vad avser din fråga? 1 Registrering 2 Inloggning/användarkonto 3 Söka jobb/ansökan 4 Rekrytering/frågor om specifika tjänster 5 Felmeddelanden/felsökning/inställningar 6 Radera kontot

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Manual textil samlat och strukturerat - direkt online anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Innehåll Välkommen till Slöjdlexikon Slöjdlexikon Online Logga in Logga ut 2, 16 eller 32 användare online

Läs mer

Mora Datorer AB. Professionellt tidtagningsprogram för skidor, löpning, motorsport m.m. Windows 2000/XP. Revision 2010-02-25

Mora Datorer AB. Professionellt tidtagningsprogram för skidor, löpning, motorsport m.m. Windows 2000/XP. Revision 2010-02-25 Mora Datorer AB Windows 2000/XP Professionellt tidtagningsprogram för skidor, löpning, motorsport m.m. Revision 2010-02-25 Innehållsförteckning Introduktion till Wintid 2002 1 Introduktion till Wintid

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 2.5. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 2.5. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 2.5 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Vad är VisitLog?... 4 3 Innan du börjar... 4 4 Översiktssidan... 5 5 Administration... 6 5.1 Lokala inställningar... 6 5.1.1 Active Directory

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 2.5. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 2.5. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 2.5 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Vad är VisitLog?... 4 3 Innan du börjar... 4 4 Översiktssidan... 5 5 Administration... 6 5.1 Lokala inställningar... 6 5.1.1 Active Directory

Läs mer