På kryss till den sista kongressen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "På kryss till den sista kongressen"

Transkript

1 På kryss till den sista kongressen Alldeles för få medlemmar hade ett par fantastiska vårdagar i Fiskebäckskil på Västkusten, när årets kongress löpte av stapeln i slutet av maj. Jo, i det här sammanhanget kan det vara förlåtet att använda båttermen, ty vid sidan av kongressförhandlingar blev det nämligen solig och saltstänkt båttur mellan de vackra Bohusöarna. Detta var MVR:s allra sista kongress. Nästa gång, på Öland 2016, samlas vi nämligen till förbundstämmma. Värdföreningen MVR Bohuslän, förtjänstfullt representerad av sjövane Anders Swedenfeldt, hade snickrat ihop ett fantastiskt program för den förhållandevis lilla men synnerligen entusiastiska skaran medlemmar, som i de allra flesta fall tagit med sig sina respektive till de soldränkta klipporna utmed den vackra kustremsan. På programmet stod således så mycket mer än bara de kongressförhandlingar som tog större delen av lördagen i anspråk. Redan på fredagskvällen, sedan gästerna droppat in under några eftermiddagstimmar, embarkerades M/S Windros och paret Yvonne och Ingemar Johansson tog emot med uppvärmda motorer och en härlig skaldjursbuffé. Avgången skedde planenligt runt 18.00, men vi steg inte iland igen vid tjusiga Gullmarsstrand Hotell & Konferens förrän närmare två timmar senare än beräknat. De skymde bland kobbarna när vi stävade in efter en fantastisk kvällstur, som tagit oss både till Gullholmen och Grundsund. På Gullholmen, som är ett av västkustens äldsta fiskelägen, finns det fantastiska Skepparhuset, som fastnat i tiden redan vid sekelskiftet Entusiastiskt guidade av det synnerligen kunskapsstinna paret Ann Breeze och Sune Johansson, knallade vi rakt in i historien i detta skepparhus som byggdes 1893 och där praktiskt taget ingenting ändrats sedan den tiden. På vägen tillbaka norrut, tog Windros ett varv in i sundet i Grundsund, där vi bland annat passerade Pelles Restaurang, som de flesta sett i tv-serien Saltön. Det regn som utlovats kom aldrig, utan vi kunde i den nedgående solen kryssa vidare mellan de karaktäristiska västkustskären, tillbaka till Fiskebäckskil och över bukten blänkte Lysekil i de mjuka dyningar som drev in från Skagerak. En kväll att minnas och vi är alla tacksamma mot Anders Swedenfeldt för det fina initiativet. M/S Windros av Fiskebäckskil embarkeras av entusiastiska sjömän, för en kvällstur i skärgården.

2 Lördagskvällen blev minnesvärd av helt andra anledningar. Kvar på Gullmarstrands hotell fick vi vänta i över en timme på maten. Det berodde inte på dålig service, utan på kvällens gäst, som inte för en sekund lät oss längta efter den förvisso fantastiska måltiden. Bert Karlsson hade tillfälligt lämnat sitt senaste projekt, Ursands Camping utanför Vänersborg, för att underhålla sällskapet. Och det blev klassisk underhållning á la Karlsson, med berättelser ur hans bokstavligt talat rika liv. Han berättade om projekt som gått bra och där han bollat med hundratals miljoner, och projekt som gått mindre bra och till och med dåligt. Och mellan de färgstarka anekdoterna ur den välkände entreprenörens liv fick vi dessutom en och annan, inte alltid helt rumsren, vits Jag engageras ganska ofta i de här sammanhangen, säger Bart Karlsson. Det blir gånger per år. Och jag tycker det är väldigt roligt att få dela med mig av mina erfarenheter. Jag tror nog att en och annan kan inspireras. Man ska aldrig ge upp en idé! Gästande Bert Karlsson tillsammans med Kerstin Sturesson, MVR:s nya ansikte utåt. Viktiga frågor Huvudskälet till sammankomsten var ändå kongressförhandlingarna, som inleddes på lördagen och skulle fortsätta till sena eftermiddagen. Förmiddagen var vikt för förhandlingsagendan och ett av huvudspåren var MVR:s nya profil, som väl inte undgått någon. Bland annat ny logotype och ny hemsida efter skilsmässan med Entreprenörföretagen. Det försöket till fruktbart samarbete med PLR är nu lagt till handlingarna och MVR stävar med nya mål och grepp framåt på egen hand. En stor del av diskussionsutrymmet upptogs av problematiken kring medlemsvärvning. Här kom en rad förslag på hur man kan gå tillväga, bland annat genom att anamma de sociala nätverken på nätet, exempelvis Facebook och Twitter, för att i det informationsflödet bli mer levande. Antalet medlemsföretag är idag omkring 250 medan potentiella företag är åtskilliga tusen. Att göra dessa medvetna om fördelarna med att tillhöra MVR är ett viktigt fokus för förbundets arbete i strävan att samla medlemmar. Här beslutade man också att på ett mer effektivt sätt utnyttja tidningen Svensk Verkstad för att marknadsföra förbundet mot, inte bara informera medlemmar. Styrelsen fick också i uppdrag att gå vidare med den regionindelning som diskuterats under ganska lång tid. Man tror att aktiviteten i de många föreningar, eller snarare bristen på den, skulle må bra av att man slår ihop föreningarna till större enheter, nämligen sex regioner som ungefär sammanfaller med de regioner företagsrådgivarna länge arbetat inom. Nu har styrelsen tre år på sig, till nästa förbundsstämma, att snickra ihop ett bra förslag.

3 Mötet diskuterade också högaktuella EN Fortfarande är det många svetsande företag som inte certifierat sig i enlighet med standarden och därmed riskerar att inte kunna åta sig jobb med bärande konstruktioner efter halvårsskiftet Om detta pratade också gästtalande Tomas Carlevi, ENW AB, ett av de företag som hjälper företag med certifieringen. Carlevi fick många frågor i ämnet och hade svar på allihop. Även Zebra Osbäck från Svetsansvarig AB, berörde EN 1090, även om hennes huvudfokus var företagets kursverksamhet kring SS-EN EN 1090-certifiering är dessutom ett argument som kan användas vid medlemsvärvning, eftersom förbundet kan göra mycket för att hjälpa företag med certifieringen. Under eftermiddagen gästades kongressen av ytterligare tre gäster, nämligen Lotta Solander från Säkra, som informerade om företags- och fordonsföräkringar samt tolkningar av villkorstexter, Thomas Candemar från System Andersson, som berättade om företagets senaste tjänster och uppdateringar av sina system, och slutligen Håkan Karlsson från Aga Gas AB, som hade med sig en purfärsk ny, lätthanterlig och säker gasflaska. Omval och nyval I samband med kongressförhandlingarna upptog naturligtvis valen en stor del. Här konstaterar vi att ordföranden Kenth Westin sitter kvar på ordförandeposten, liksom hans vice Johan Lannebris. Dennis Forssell, Andreas Khysing, Anders Swedenfeldt och Stefan Olofsson omvaldes på sina poster som ordinarie och fick en nya kamrat i styrelsen, nämligen Richard Lundgren. Anders Jeppsson avsade sig omval. Conny Gutsäter omvald styrelsesuppleant och David Lia valdes som ny styrelsesuppleant. Avslutningsvis beslutade man två saker om kongressen, dels att mötet i fortsättningen inte ska kallas kongress, eftersom benämningen för tankarna till sammankomster i politiska sammanhang, samt att nästa kongress, ursäkta förbundsstämma ska arrangeras på Öland, då således MVR Sydost står för värdskapet. Större delen av nya styrelsen. Fr.v. Andreas Khysing, Anders Swedenfeldt, Richard Lundgren, David Lia, Conny Gutsäter, Fredrik Ling (ej styrelseledamot), Stefan Olofsson och Kenth Westin. Saknas:Johan Lannebris.

4 MVR på ScanPlåt MVR arrangerar bussresa till EMOmässan i Hannover. Efter flera år arrangerades den här våren återigen en branschinriktad plåtmässa i Göteborg. Scanplåt, som arrangeras av Nice Events, kommer förhoppningsvis att bli en återkommande mässa framledes. MVR deltog vid mässan, där i huvudsak leverantörer av plåtbearbetningsmaskiner ställde ut, tillsammans med Svensk Verkstad och Qimtek, i montern alldeles vid en av ingångarna till den stora hallen. MVR representerades i första hand av Andreas Khysing, men fick i slutet lite förstärkning av Anders Swedenfeldt. Det är viktigt att synas i många sammanhang, och deltagandet på mässan var ett förhållandevis billigt sätt att visa upp sig, då förbundet kamperade ihop med sin tidning Svensk Verkstad. MVR:s nya logotype var det få som undgick på de flaggor som mötte de flesta besökare i entrén till utställningshallen. EMO Hannover är den ledande mässan för metallbearbetning. EMO äger rum vartannat år och är den givna internationella mötesplatsen för branschen. Den september arrangerar MVR en resa till EMO-mässan i Hannover för våra medlemmar, vi vill att du redan nu gör en intresseanmälan till Närmare information med exakta tider, pris och program för resan kommer via mail till er som skickar in intresseanmälan. Under resa kommer vi att informera om aktuella ämnen som du har nytta av i din verksamhet, har du tips på information du vill ha så skriv gärna detta i din intresseanmälan. Vi ser fram mot ditt deltagande och en trevlig och givande resa! OBS! Vi vill ha din intresseanmälan omgående för att kunna genomföra resan. Samarbetsavtal mellan MVR och ENW. Avtalet innebär att MVRs medlemmar till ett rabatterat paketpris får hjälp av ENW med en kvalitetsmanual för sin verksamhet samt anpassning och intrimning av rutiner som krävs för en EN 1090 eller enbart EN Kontakta MVR för mer information!

5 WPQR-bank För att kunna certifiera sig mot EN 1090 och EN 3834 måste man utarbeta en WPS enl. nedanstående procedurprov. Det som kostat mycket pengar för varje företag är att få ett provningsintyg, en s.k. WPQR. MVR håller på att upprätta en WPQR-bank för sina medlemmar. F.n. har vi 25 st WPQR till försäljning. Är du intresserad av att köpa någon eller några av dessa intyg är du välkommen att höra av dig så får du ett excelark med samtliga tekniska data där du kan välja ut vilken/vilka du vill köpa. Priset per intyg är kr. Utförande av svetsprocedurprov Utförande och provning av ett procedurprov sker efter följande steg: Utarbetande av en preliminär WPS (pwps) Utarbetande av en pwps styrs av kraven i det praktiska svetsabete som skall utföras, följaktligen är svetsprocess, grundmaterial, tillsatsmaterial och svetsdata bestämda. Omfattningen av svetsdata som skall vara med framgår av SS-EN ISO Det kan bli nödvändigt att beräkna värmetillförseln i de fall där det ställs krav på slagseghet och/eller hårdhet. Förhöjd arbetstemperatur beräknas efter EN Svetsning av provämnen Svetsning utförs efter den utarbetade pwps:en, och alla relevanta data registreras. Svetsning av provstycke övervakas av en oberoende tredje part. Oförstörande- och mekanisk provning Utarbetande av en preliminär WPS Svetsning av provämnen NDT och mekanisk provning Utfärdande av WPQR Utarbetande av WPS för produktion Provning utförs efter SS-EN ISO Utfärdande av procedurprovningsresultat (WPQR) Det ackrediterade provningsföretaget utfärdar en WPQR enl. den provning som anges. WPQR består av en första sida med namn på företaget och vilket giltighetsområde proceduren har. Andra sidan består av relevanta detaljuppgifter som registrerats vid provsvetsningen. Utarbetande av WPS för produktion Från WPQR överförs relevanta data till WPS-formuläret, dessa data måste ligga inom de giltighetsområden som anges i SS-EN

6 Kreditupplysning (samarbetsavtal med Creditsafe) Som tidigare hjälper vi dig som medlem att kostnadsfritt få en företagsupplysning. Ring kansliet och uppge org.nr eller Företagets namn så får du en upplysning via mail eller per telefon. MVR stänger för semester under perioden Vecka Följande rådgivare kan nås under respektive vecka under semester stängningen: INDEX Entreprenadindex E 84 Byggnadsarbeten Feb Mars Apr Maj 126 Stålstomme 104,6 104,9 105,5 105,5 Broarbeten 252 Broarbeten,stål 102,2 102,3 102,8 102,8 Underentreprenad er 2021 Smide Rostfria arbete Stålkonstr Industriportar Material 1042 Stålbalk Rörprofil RHS Stångstål Rostskyddsfärg Arbetslöner 3043 Svemekavtalet Verkstadsavtal Tjänsteman.lön Övriga kostnader 8011 Allm.kostn Vi önskar dig en riktigt glad o solig sommar! Hans Bergström , V Ronny Nilsson , V. 31 Göran Hallin , V. 28 Alexander Iljev , V Lasse, Janne och Kerstin

Från hyresrätt till bostadsrätt. Ditt eget boende ditt eget val

Från hyresrätt till bostadsrätt. Ditt eget boende ditt eget val Från hyresrätt till bostadsrätt Ditt eget boende ditt eget val Många vill äga sin bostad men inte alla. Det är viktigt att det fi nns både hyresrätter och bostadsrätter att välja mellan. Idag saknas den

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

April 2010 Nr 2 Årgång 1

April 2010 Nr 2 Årgång 1 April 2010 Nr 2 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr två i lådan. I detta nummer presenterar vi 2010 års styrelse i Norrköping och ny förening i Finspång, vi berättar om vårens träffar och aktiviteter som

Läs mer

Äntligen har vi hittat vår plats i världen. I centrum!

Äntligen har vi hittat vår plats i världen. I centrum! MEDLEMSBLADET Ängelholms FLYG MUSEUM Årgång 2009 F10 Kamratförening Nr 19 Äntligen har vi hittat vår plats i världen. I centrum! Muséets 12 000:e besökare. Ulla Cederlund med sitt barnbarn Julius får presenter

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Historiskt ögonblick! Nu är BiS på nätet! Första Internetkursen!

Historiskt ögonblick! Nu är BiS på nätet! Första Internetkursen! Internetkurs med ABF Av Lena Nordström Historiskt ögonblick! Nu är BiS på nätet! Första Internetkursen! Det började med en enkät Birmasällskapet skickade under 2003 och del av 2004 ut enkäter till alla

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Nr 2 september 2012. S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2

Nr 2 september 2012. S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2 Nr 2 september 2012 S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2 l e d a r e God franchiserelation innebär både delad vinst och delad risk Jag har i veckan

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben.

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Bilaga 6, Remissdebatt RÅM 2010-01-04 Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Laura de Jong, jag är från Umeklubben och har suttit som vice kassör.

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

UngDrive Värnamo kommun 2011

UngDrive Värnamo kommun 2011 Projektutvärdering UngDrive Värnamo kommun 2011 1 Vi samlar... UNGA ENTREPRENÖRER Meritlistan för våra coacher kan göras lång. Europas främsta Unga Entreprenörer, Årets Studentföretagare, Sveriges främsta

Läs mer

Ny styrelse vid årsmötet 7 feb. Club Alexis Premiär 20 mars. Pride Sundsvall & Stockholm. Utbildning Säkrare sex informatörer.

Ny styrelse vid årsmötet 7 feb. Club Alexis Premiär 20 mars. Pride Sundsvall & Stockholm. Utbildning Säkrare sex informatörer. Medlemsblad mars-maj 2009 mars - maj 2009 Ny styrelse vid årsmötet 7 feb Club Alexis Premiär 20 mars Pride Sundsvall & Stockholm Utbildning Säkrare sex informatörer 2 Din förening Föreningslokal Besöksadress

Läs mer

Skillingetrycket maj 2014

Skillingetrycket maj 2014 Innehåll Ordförande har ordet Klubbchefen informerar Fastighetskommittén förändras Hur spelas KM 2014? Juniorerna igång, juniorläger Team Sollentuna i Portugal Nationaldax & Midsommardax Resultat från

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2010

Kalendarium våren/sommaren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2010 årgång 11 nr 2 Hej medlemmar! Och glad vår på er! Visst är det en skön känsla att få hänga in den tunga vinterrocken där den hör hemma längst in i garderoben...

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

April 2014. Inledning

April 2014. Inledning Huvudartiklar: Centrala branschavtalsförhandlingarna Skyddet informerar Korsord April 2014 Inledning Hela branschen är i gungning och det har väl knappast undgått någon vad som händer på Veolia för tillfället.

Läs mer

December 2006. Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet

December 2006. Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet December 2006 Medlemstidning för Föreningen för Världsbutiken Klotet Detta är ju slutet på en era! Det sa jag till Ulla Nord, snart f d anställd här, och tilla också hastigt men du är ju inte sååå gammal.

Läs mer

Byggettan. God morgon. byggnadsarbetare! TIDNING FÖR MEDLEMMAR I BYGGNADS STOCKHOLM-GOTLAND ÅRGÅNG 45, NR 3 AUGUSTI 2013. Mathias letar upp lärlingar

Byggettan. God morgon. byggnadsarbetare! TIDNING FÖR MEDLEMMAR I BYGGNADS STOCKHOLM-GOTLAND ÅRGÅNG 45, NR 3 AUGUSTI 2013. Mathias letar upp lärlingar Byggettan TIDNING FÖR MEDLEMMAR I BYGGNADS STOCKHOLM-GOTLAND ÅRGÅNG 45, NR 3 AUGUSTI 2013 God morgon byggnadsarbetare! Mathias letar upp lärlingar Jessica älskar utmaningar Vinnare och förlorare Christian

Läs mer

STARKARE FÖRETAG. Så hjälper Guldpengen dig att utvecklas. Tema: Affärsmannaskap och lönsamhet. Premiär för NYA EIO Aktuellt!

STARKARE FÖRETAG. Så hjälper Guldpengen dig att utvecklas. Tema: Affärsmannaskap och lönsamhet. Premiär för NYA EIO Aktuellt! EIO Aktuellt För medlemsföretag i Elektriska Installatörsorganisationen EIO Nummer 1 2015 Premiär för NYA EIO Aktuellt! Tema: Affärsmannaskap och lönsamhet STARKARE FÖRETAG Så hjälper Guldpengen dig att

Läs mer

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning.

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Datum: 2015-05-07 Förening: RFSL Kalmar län Organisationsnummer: 802474-4916 Handläggare: Annelie Skogsberg 2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Detta är RSFL Kalmar läns andra

Läs mer

Radioprogrammet Kaliber besökte oss och temat var arbetsmiljö. Lyssna på P1 den 31/3 kl 12.00.

Radioprogrammet Kaliber besökte oss och temat var arbetsmiljö. Lyssna på P1 den 31/3 kl 12.00. Monthly Radioprogrammet Kaliber besökte oss och temat var arbetsmiljö. Lyssna på P1 den 31/3 kl 12.00. Niklas blir intervjuad i sin roll som huvudskyddsombud. Det är ingen enkel uppgift att få en mikrofon

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Juridiska föreningen vid Umeå universitet Verksamhetsberättelse för året 2012

Juridiska föreningen vid Umeå universitet Verksamhetsberättelse för året 2012 Julia Berglund Emma Lövgren Lisa Claar Maja Edlund Emily Töyrä Jens Werner Ulrika Byström Oskar Nellström Sandra Wikström Beatrice Rohdin Juridiska föreningen vid Umeå universitet Verksamhetsberättelse

Läs mer