SOVJETUNIONENS UPPGÅNG OCH FALL KAPITEL 1. UPPGÅNG OCH GLANSDAGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOVJETUNIONENS UPPGÅNG OCH FALL KAPITEL 1. UPPGÅNG OCH GLANSDAGAR"

Transkript

1 SOVJETUNIONENS UPPGÅNG OCH FALL KAPITEL 1. UPPGÅNG OCH GLANSDAGAR Förutsättningar för det sovjetiska maktövertagandet - Tsarmaktens förlorade legitimitet (1905 års uppror). Nikolaj II avsäger sig makten i februari 1917, Liberalen Kerenskij tillträder. - Den försenade industriella revolutionen, en svag medelklass utan politiska organisationer - WWI hela det fattiga Ryssland har tillgång till vapen. Hur gick maktövertagandet till? - Kuppen 7 november, som kommit att kallas Oktoberrevolutionen. - Valet till den konstituerande församlingen, som vanns av SR. - Upplösandet av församlingen i januari Inbördeskriget Sovjetunionens bildande Vilka ideologiska grunder vilade det på? - Marxismen, det kommunistiska manifestet och Marx-Engels analys av det tidiga kapitalistiska samhället - Lenins analys av imperialismen - Stalins förenklade syn på tillämpningen av dessa teser i praktiken: demokratisk centralism, proletariatets diktatur, terror, ideologisk renhet, revolutionens överordning över nationella, religiösa, privata m fl hänsyn. Hur skapade sovjetstaten legitimitet? - Genom att tillfredsställa grundläggande behov hos de eftersatta massorna: bostäder, bröd, utbildning, kultur, mm. - Många intellektuella gav revolutionen stöd under 20-talet.

2 Vilka var de praktiska problemen? - Framför allt ekonomiska. Det var svårt att skapa ett alternativt system för industri, handel och jordbruk än det traditionella, som vilade på marknadskrafterna. - Utan vinstintresse skapades för få varor, det uppstod en bristekonomi, som ledde till svarthandel mm. - Bolsjevikerna tvingades backa och införa NEP, som en tillfällig lösning. - Jordbruket var ännu i privata händer, även om staten kontrollerade tillgången av matvaror. Maktkampen mellan Stalin och Trotskij. - Trotskij företrädde en mer ideologiskt färgad syn, den permanenta revolutionen, som inriktade sig på ständig förnyelse av det sovjetiska samhället och stöd till världsrevolutionen. - Stalin var mer pragmatisk och förordade socialismens uppbyggnad i ett land i väntan på att idéerna skulle få fäste i resten av världen. Han stod också för mer traditionella samhällsvärderingar (ex kultur, familj), som införlivades i den marx-engels-leninska traditionen. - Trotskij jagades i landsflykt 1929 och mördades 1940 i Mexiko. Stalinismens grunder - Femårsplanerna. Grunden för den statskontrollerade planekonomin. - Förutsättning för statens jätteprojekt, de stora prestigebyggena. Förverkligandet av Lenins tes om sovjetmakt + hela landets elektrifiering, jättesatsning på erövring av landets naturresurser. - Kollektivisering av jordbruket. Grunden för utrotning av den självägande bondeklassen, landsbygdens proletarisering. Skapandet av kolchozer kollektivjordbruk och den högre formen: sovchozer. Analogt skapades också leschozer för skogsbruk. - Gulag. Statens instrument för att kontrollera medborgarna, skaffa fram billig arbetskraft till prestigebyggena och upprätthålla den ideologiska disciplinen i de egna leden. - Systemet bygger på en stark säkerhetstjänst, angiveri, elittänkande och ett utpräglat belöningssystem. Några andra särdrag under Stalin: - Personkult. Närmast religiösa mått. - Judeförföljelser nyckfullt, inte konsekvent.

3 - Infiltration i utländska kommunistpartier, men i realiteten vacklande kontroll av världskommunismen. WWII / Det stora fosterländska kriget. - Molotov-Ribbentropp-pakten 1939 delar upp Östeuropa mellan Nazityskland och Sovjetunionen. Sovjetunionen militärt svagt, men med en växande krigsindustri. Stalin vill vinna tid och stärka sitt inflytande i norr. - Tysklands anfall mot Polen Sovjetunionen stödjer och går samtidigt in i Baltikum och provocerar Finland till Vinterkriget Sovjetunionen passivt när Tyskland angriper Skandinavien och Västeuropa. - Tyskland anfaller Sovjet i juni 1941 Sovjetunionen lyckas slå tillbaka anfallet med gigantiska förluster i människoliv och materiel Sovjetunionen segrarmakt, som ockuperar hela Östeuropa. Endast Finland förblir fritt av länder som krigat mot SU. Ideologisk betydelse av kriget: - Sovjetunionen blir under kriget ännu mer ett nationellt projekt med Ryssland och den ryska kulturen som statsbärande. Landet får en nationalsång (i st f Internationalen), kyrkan tas till nåder (relativt), patriotism uppmuntras på bekostnad av internationalism. Ryssar som suttit i fångläger eller återvänder från exil betraktas med extrem misstro (liksom utlänningar som frivilligt ställt sig på SU:s sida). Återuppbyggnaden - Efter kriget har Sovjet och Stalin en extremt hög legitimitet. Statens resurser kanaliseras in i en snabb återuppbyggnad, som håller samman nationen. - Plantänkandet underlättas av människornas förmåga att hålla samman under svåra omständigheter: svält, bostadsbrist, omvärldens tilltagande misstro. Kalla kriget - Sovjetunionen förlorar legitimitet p g a regisserade prokommunistiska kupper i de nya klientstaterna (Tjeckoslovakien, Polen, DDR osv) - Sovjetunionen känner sig underlägset och prioriterar militär paritet med USA. Atombomben.

4 Maktkampen efter Stalin - Stalin dör 1953, på höjden av personkulten. Landet har hunnit spränga historiens största bomb (vätebomb konstruerad av Andrej Sacharov) och det kalla kriget är som kallast. Koreakriget har fört stormakterna i världen i direkt konfrontation. Kommunismen har segrat i Kina. - Relativt okände Nikita Chrusjtjov tar makten. Gör upp med Stalins personkult och excesser under XX partikongressen Ett mer pragmatiskt ledarskap tar vid. Sovjetstaten gör ekonomiska framsteg och tänker begrava USA genom fredlig ekonomisk kapplöpning. - Intellektuellt töväder under slutet av -50, början av -60-talet Kubakrisen placerar världen på undergångens rand, prestigeförlust för Krusse. Början på slutet för hans vågade, impulsiva ledarskap. Jordbrukets expansion - Erövring av nya jordbruksmarker gör Sovjetunionen känsligt för nycker i vädret (t ex Kazachstan). - Ryssland satsar på kvantitet i stället för kvalitet och effektivitet. - De privata jordlotterna fortsätter att vara viktiga för potatis, grönsaker, frukt, ägg osv. Rymdkapplöpningen - Sovjetunionen blir första land att skicka upp en satellit i omlopp runt jorden (Sputnik 1957), en levande varelse (hunden Laika 1957), och den första människan (Jurij Gagarin 1961). - Detta ger landet och regimen ny legitimitet. Den utnyttjas av de sovjetiska ledarna för att elda på den egna ekonomin och skaffa SU stöd i resten av världen. Inklusive de Östeuropeiska länderna, som så småningom får egna kosmonauter: - Det sovjetiska propagandaövertaget försvinner definitivt 1969 när USA placerar den första människan på månen. - Det sovjetiska/ryska rymdprogrammet är väl så kvalificerat som det amerikanska, men ger inte längre legitimitet till landets ledare.

5 KAPITEL 2 SOVJETUNIONENS NEDGÅNG OCH FALL Brezjneveran 1964 störtas Krusse av en trojka Brezjnev-Kosygin-Podgornyj där Leonid Brezjnev så småningom utkristalliseras som den ledande. Det utmärkande tillskottet i landets ideologiska arsenal är det som kommit att kallas realsocialismen. Systemet med ett styrande elitparti, kommunistpartiet, en styrd massa av partilösa och en statsstyrd planekonomi som reglerar människornas alla ekonomiska mellanhavanden anses nu vara den rådande modellen, som bara ska finjusteras för att så småningom leda till det kommunistiska idealsamhället. Sovjetpatriotismen sätts över det nationella, begreppet sovjetmänniskan skapas. Hon ska vara en sammansmältning av de sovjetiska folken, en bärare av det nya goda som sovjetsamhället skapar. Tjeckoslovakien 1968 Den sovjetiska hegemonin över Östeuropa har skakats av nationella proteströrelser flera gånger Tjeckoslovakien 1948, DDR 1953 och Ungern 1956 men Tjeckoslovakien 1968 är den första som utmanar socialismen med egna ideologiska medel. Dubceks socialism med ett mänskligt ansikte väcker sympati långt över de egna gränserna. Brezjnevdoktrinen om ett kollektivt försvar när socialismen är hotad tas till intäkt för en invasion, som kostar Sovjetunionen väldigt mycket i prestige i västvärlden. Det kalla kriget blir åter kallt, men värms upp några år senare av Willy Brandts Ostpolitik. Oljekrisen Sovjetunionens ekonomi har efter 60-talets snabba tillväxt börjat bromsa in. Det pågår en kamp om marknadsmässiga justeringar och reformer inom ekonomin. - Samtidigt har Sovjetunionen smugit fram som en av världens ledande exportörer av olja. Oljekrisen 1973 leder till en oväntad, drastisk höjning av oljepriserna, som plötsligt ger klirr i statskassan och andrum för den sovjetiska planekonomin. Ett decennium av oförtjänt tillväxt. - Detta blir i realiteten slutet för den sovjetiska planekonomin, som försöker att lösa sina problem med extensiv expansion

6 (sanslösa investeringar) i stället för högre produktivitet och effektivitet. Kapprustningen under 70-talet - Det stora svarta hålet i den sovjetiska ekonomin är militärmakten. - I strävan att hålla jämn takt med USA, satsar SU på paritet inom hela militärområdet, överlägsenhet inom vissa vapenslag (pansar, slagfältsvapen med kärnstridsspetsar). - Militärinvesteringarna tar en allt större andel av BNP SU har inget militärindustriellt komplex SU är ett militärindustriellt komplex. Intellektuell opposition - Intellektuella som varit försiktigt optimistiska under Krusses töväder, blir nu öppet oppositionella: Solzjenitsyn, Sacharov m fl får en röst som når utanför landets gränser. - Samizdat självutgivning - sprider tankarna inom en snäv krets, men skapar rädsla bland makthavarna, som vill ha åsiktsmonopol. Afghanistankriget - December Brezjnevdoktrinen leder till ett fatalt ingripande i Afghanistan, alla stormakters gravplats Oheliga allianser av fundamentalistiska gerillagrupper med västligt stöd besegrar den sovjetiska stormaktsarmén efter tio år av förödande krig. Sovjetunionen tvingas lämna. OS 1980 i Moskva - Det som skulle bli en stor propagandaseger för realsocialismen blir i stället en avslagen tillställning, som bojkottas av ett antal viktiga länder, däribland USA. - De sovjetiska ledarnas auktoritet undergrävs. Solidarnosc Det första allvarliga upproret bland Östeuropas folk efter 68. Den här gången en fackföreningsrörelse, som inte kan ignoreras av de lokala makthavarna i Polen. - Sovjetunionen väljer att inte utnyttja Brezjnevdoktrinen. I stället stöttar man en inhemsk militärregim med begränsad legitimitet. Ett stort svaghetstecken. Början till slutet på det sovjetiska inflytandet över det ockuperade Östeuropa.

7 Stagnationsperioden Efter OS och motgångarna i Afghanistan blir det tydligt att det sovjetiska ledarskapet är på väg att tappa greppet om sitt eget land dör en redan hjälplös Brezjnev och följs av Andropov och Tjernenko, ytterligare två handlingsförlamade och sjuka ledare. - Landets ekonomi sjunker allt djupare, jordbruket visar katastrofsiffror. Negativ återbäring på investeringar. - Reagans aggressiva politik pressar Sovjetunionen till det yttersta för att hålla sin militära stormaktsstatus intakt väljs Gorbatjov till partiledare med uppdrag att rädda kommunistpartiets maktinnehav. - Hans recept är PERESTROJKA, GLASNOST OCH USKORENIE. Perestrojka = ombyggnad, rekonstruktion I realiteten kosmetiska förändringar, som inte leder till någon egentlig förändring av det fundamentala systemet med en statsstyrd ekonomi. Ekonomiska kollektiv tillåts, men ges ingen officiell uppbackning i form av regler för privat ägande eller möjlighet till banklån. Experiment med ökad lokal demokrati, utan att ifrågasätta partiets maktmonopol. Glasnost = öppenhet, genomskinlighet Begränsningarna för yttrande- och tryckfrihet lättas väsentligt. Tidningar och etermedier får större svängrum, tabubelagda frågor tas upp till debatt. Sovjetledarna själva lämnar sig för första gången öppna för kritik. Effekten blir ett mycket större ifrågasättande av systemets och partiets legitimitet än vad Gorbatjov tänkt sig. Gorbatjov och Jeltsin spelar upp sina motsättningar inför öppen ridå. Uskorenie = ökat tempo, påskyndande Den sovjetiska ekonomin ska effektiviseras och produktiviteten höjas. Inget sker. Sjatalin, Javlinskij med flera får i uppdrag att göra en 500- dagarsplan med hjälp av ekonomer från Harvard. Planen blir alltför radikal och sätts aldrig i sjön. I stället fortsätter raset, inflationstrycket ökar, rubeln urholkas och statskassan töms.

8 Uppror i de små sovjetrepublikerna börjar en nationalistisk rörelse växa sig stark i Armenien, oroligheter bryter ut i Baku och Nagorno-Karabach mellan armenier och azerbajdzjaner. - Samtidigt börjar de baltiska länderna visa tecken på att vilja bryta sig ur Sovjetunionen. Estland, Litauen, och så småningom Lettland förklarar sig självständiga. Murens fall - I november 1989 faller Berlinmuren. Det är den symboliska höjdpunkten på en snabb frigörelse från Sovjetunionen i alla de Östeuropeiska länderna: Ungern, Tjeckoslovakien, DDR (som förenas med Förbundsrepubliken Tyskland), Rumänien och Bulgarien. Rysslands första fria val - I juni 1991 håller den ryska republiken val av egen president. Boris Jeltsin vinner med stor majoritet, kommunistpartiets kandidat Nikolaj Ryzjkov blir distanserad tvåa. - Gorbatjovs popularitet är nu på bottennivå och Jeltsin framstår alltmer som landets egentlige ledare. Augusti Den 18 augusti ska representanter för de republiker som ännu inte brutit sig ur SU samlas för att diskutera bildandet av en förnyad union, Gorbatjovs sista försök att rädda sin maktbas. - I stället griper en junta makten och försöker vrida klockan tillbaka. Gorbatjov fängslas på sitt sommarställe, Jeltsin blir hjälte genom att trotsa kuppmakarna. - Kuppen misslyckas, Gorbatjov återvänder till Moskva, men hans dagar som president är räknade. Sovjetunionen upplöses - I början av december 1991 samlas ledare för Ryssland, Ukraina och Vitryssland till ett möte där de beslutar sig för att upplösa SU. Kazachstan ansluter sig kort därefter. Övriga har inget annat val än att bli självständiga. - Gorbatjov avgår på juldagen Det nya Ryssland inleder vägen mot marknadsekonomi på nyåret 1992.

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen

Viktiga begrepp. Stödmaterial: viktiga begrepp Sovjetunionen Viktiga begrepp Denna ordlista kan användas på tre olika sätt: Inför filmen kan du som lärare ta upp orden så att eleverna känner igen dem när de tittar på filmen. Efter att ni sett filmen kan eleverna

Läs mer

Efterkrigstiden 1945-1991

Efterkrigstiden 1945-1991 Efterkrigstiden 1945-1991 1 Det kalla kriget s.254-255 Kalla kriget = förhållandet mellan supermakterna USA och Sovjetunionen 1945 1989. Liberal demokrati mot kommunistisk diktatur, båda supermakterna

Läs mer

Det kalla kriget

Det kalla kriget Det kalla kriget 1945-1991 Kalla krigets karaktär Ekonomisk USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten ingriper om friheten hotas. Sovjet, kommunism, planekonomi

Läs mer

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds

Det kalla kriget. Freden i Europa förbereds Det kalla kriget När Tyskland anföll Sovjet 1941 bildades en allians mellan USA, Storbritannien och Sovjet. På det stora hela fungerade detta bra. Det fanns dock en motsättning mellan de båda västmakterna

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England)

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) Efterkrigstiden 1945 USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) 1948-49 Berlinblockaden Sovjet

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Kalla kriget. Ca år 1945-1989

Kalla kriget. Ca år 1945-1989 Kalla kriget Ca år 1945-1989 Period av starka motsättningar mellan USA och Sovjetunionen, samt deras allierade stater Olika ideologiska, politiska och ekonomiska åsikter: kommunism i Sovjetunionen och

Läs mer

DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena

DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena DET KALLA KRIGET KAPITEL 1 VARFÖR BLEV VÄNNERNA FIENDER? Mellan 1941 och 1945 var USA, kriget stod USA och dess allierade på ena Storbritannien och Sovjetunionen allierade sidan och Sovjet tillsammans

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

Förpliktelser genom avtal: Avtal mellan sydvietnam och USA som förde med sig ett amerikanskt engagemang i Indokina.

Förpliktelser genom avtal: Avtal mellan sydvietnam och USA som förde med sig ett amerikanskt engagemang i Indokina. Världen idag (HI08) *Denna kurs i historia erbjuder många möjligheter. Det är i praktiken ganska fritt fram hur man väljer att bygga upp denna kurs så länge som den har någonslags relevans till rubriken.

Läs mer

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13 KALLA KRIGET Någon bild, tex berlinmuren... FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ Hur påverkar kalla kriget världen ännu idag? ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET Under

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Tjugoårskrisen 1919 1939

Tjugoårskrisen 1919 1939 Tjugoårskrisen 1919 1939 Efterkrigstidens oro, depression och totalitarism Magnus P. S. Persson Periodisering: ekonomiska och politiska förhållanden Dubbla revolutioner: från ca. 1780 industriella, och

Läs mer

Kalla kriget 1945-1989. Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR

Kalla kriget 1945-1989. Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund T 046357624 M dipshoe@gmail.com http://web.me.com/hakan_danielsson /Skola/ Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Kompendium om kalla kriget

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland!

Mellankrigstiden 1919-1939. Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Mellankrigstiden 1919-1939 Fokus på USA, Sovjet och Tyskland! Läget efter det första världskriget Versaillesfreden, som bestämdes av segrarmakterna, var hård mot Tyskland. De var tvungna att betala krigsskadestånd,

Läs mer

Kalla krigets slut vad kan vi lära av historien?

Kalla krigets slut vad kan vi lära av historien? Kalla krigets slut vad kan vi lära av historien? Du arbetar som utrikespolitisk rådgivare och har fått i uppdrag att hålla ett anförande vid en konferens dit många av världens ledare är inbjudna. Anförandet

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet?

Bilder av 1920-talet. Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? Bilder av 1920-talet Hur var 1920-talet? Vad tänker vi på och associerar till? Kris och elände eller glädje och sedeslöshet? George Grosz Kapitalismens största kris: depressionen Börskrasch 29 oktober

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933

Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933 Tidslinje (traditionell) Svältkatastrofen 1932-1933 1917 7 nov (25 okt): Ryska revolutionen 1918 12 Jan: det självständiga Ukrainska folkets republik utropas 20 Jan: Ryska ortodoxa kyrkan skiljs formellt

Läs mer

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen 1989-1991 Leningrad 1990-03-15 Litauens självständighetsförklaring m m Ahlander PM Nyckelord: Litauiska republiken, konstitution, kommunistpartiet,

Läs mer

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor

Industri och imperier HT Instuderingsfrågor Industri och imperier HT 2016 Instuderingsfrågor Det allra bäst är egentligen om ni som studenter skapar era egna frågor och problem vid inläsningen av kurslitteraturen, men det är inte alltid så enkelt.

Läs mer

Dessa länder tillhörde COMECON, den kommunistiska ekonomiska samarbetes organisationen: Östtyskland. Polen Tjeckoslovakien Ungern Rumänien Bulgarien

Dessa länder tillhörde COMECON, den kommunistiska ekonomiska samarbetes organisationen: Östtyskland. Polen Tjeckoslovakien Ungern Rumänien Bulgarien Livet i Östeuropa. Vilka länder tillhörde östblocket? Dessa länder tillhörde COMECON, den kommunistiska ekonomiska samarbetes organisationen: Östtyskland. Polen Tjeckoslovakien Ungern Rumänien Bulgarien

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Osteuropa och perestrojka

Osteuropa och perestrojka ZDENEK HEJZLAR: Osteuropa och perestrojka Med de inhemska kommunisternas hjälp krossade Stalin efter andra världskriget de centraloch sydösteuropeiska småstaterna och skapade så ett bälte av "vänskapliga"

Läs mer

Den väpnade freden 1871-1914

Den väpnade freden 1871-1914 Den väpnade freden 1871-1914 Osäkerhet och misstro Alla förberedde sig för krig Industrialiseringen gav resurser Värnplikt Allianser Trippelalliansen Tyskland, Österrike, Italien (till 1915) (inkl. Bulgarien

Läs mer

Sverige - barriär eller plattform

Sverige - barriär eller plattform -....... - - LENNART ULLER: Sverige - barriär eller plattform Trots att "experterna" nyss huggit grundligt i sten fortsätter de att ogenerat tillkännage vad som bör anses troligt. Men vilken insiktsfull

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR. Håkan Danielsson Bengt Nilson

Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR. Håkan Danielsson Bengt Nilson Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Håkan Danielsson Bengt Nilson Kompendium om kalla kriget med viss tonvikt på de första åren INLEDNING Detta är några rader som vi har satt samman.

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Mellankrigstiden. 1.1 Det första världskriget är slut och det har skett en del förändringar:

Mellankrigstiden. 1.1 Det första världskriget är slut och det har skett en del förändringar: 1. Läget efter det första världskriget Europa har precis avslutat sin (hittills) värsta period i sitt långa liv, nämligen det första världskriget. Många människor har dött, många människor har lidit och

Läs mer

Håkan Danielsson Marcus Karlsson. Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR

Håkan Danielsson Marcus Karlsson. Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Håkan Danielsson Marcus Karlsson Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Innehåll Inledning... 1 Händelseutveckling under Stalin... 1 Det kalla krigets uppkomst den traditionella teorin...

Läs mer

Sovjetunionen/Ryssland och övriga Östeuropa.

Sovjetunionen/Ryssland och övriga Östeuropa. Karlstads universitet Statskunskap Thomas Wennstam-03 Sovjetunionen/Ryssland och övriga Östeuropa. Ryssland av idag är naturligtvis en produkt av 1900-talets historia och utveckling. Och det är en mycket

Läs mer

Oktober 1917 i historiens ljus

Oktober 1917 i historiens ljus 1 Moshe Lewin (2007) TSARREGIMENS OVÄNTADE ARVINGAR Oktober 1917 i historiens ljus Oktoberrevolutionen har präglat 1900-talets historia djupt. 1 Den har gett upphov till åtskillig polemik, rättfärdiganden

Läs mer

Holodomor: Den stora svälten i Ukraina

Holodomor: Den stora svälten i Ukraina 1 Holodomor: Den stora svälten i Ukraina Mellan hösten 1932 och sommaren 1933 dog flera miljoner människor av svält i det mycket stora land som då hette Sovjetunionen. Svälten var värst i den del av Sovjetunionen

Läs mer

sep 8 20:09 sep 8 19:58 sep 8 20:11 sep 8 21:01

sep 8 20:09 sep 8 19:58 sep 8 20:11 sep 8 21:01 FEBRUARIREVOLUTIONEN Bakgrund: 1:sta VKR (förluster, stupade, inflation, svält, sträng vinter 1916 17) Tsarens misstag (ÖB, Rasputin, svag regering, Nikolaj handlingsförlamad inför krisen) Armén svek tsaren

Läs mer

Momentguide: Kalla kriget

Momentguide: Kalla kriget Momentguide: Kalla kriget Ryssland har de senaste åren åtagit sig en iögonenfallande militär upprustning och det senaste åren har man annekterat Krim-halvön och är mer eller mindre involverat i konflikten

Läs mer

Septemberrevolutionen

Septemberrevolutionen HÅKAN GERGILS: Septemberrevolutionen Sovjetunionen genomgår nu en förändring som är fullt i klass med en revolution. Vägen till politisk demokrati och fri ekonomi är lång och svår. Ett problem är att kommunister

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

KALLA KRIGET DEL 1 ÖVERSIKT

KALLA KRIGET DEL 1 ÖVERSIKT KALLA KRIGET 1946-1991 DEL 1 ÖVERSIKT Vad ska vi lära oss? Kalla krigets konflikter, Sovjetunionens sönderfall och nya maktförhållanden i världen. Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

I april kom sovjetrepubliken Georgien

I april kom sovjetrepubliken Georgien KRISTIAN GERNER: Georgien och Sovjetunionens framtid Precis som i Baltikum, Ukraina, Vitryssland och Maldavien har under de senaste två åren en politisk mobilisering ägt rum i Georgien. Både Baltikum och

Läs mer

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden

1919 Versaillesfreden Tyskland skyldigt Tyskland betalar skadestånd Tyskland förnedrat Dolkstötslegenden Ex på orsaker: nationalism, kapprustning, darwinism, allianser, imperialism, misstänksamhet Ex. på konsekvenser: ca 9 miljoner döda och 20 miljoner skadade, kartan ritas om och nya stater uppstår, Tyskland

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

KALLA KRIGET TIDSLINJE

KALLA KRIGET TIDSLINJE KALLA KRIGET TIDSLINJE Efter andra världskriget bildas en järnridå i Europa som delas i öst och väst. Följande 50 år utkämpar USA och Sovjetunionen ett kallt krig om världsherradömet. Läs en sammanfattning

Läs mer

Perspektiv och teorier i internationell politik

Perspektiv och teorier i internationell politik Risk och räddningsprogrammet Internationella relationer Perspektiv och teorier i internationell politik Varför måste vi läsa om teorier? Teorier är vägkartorna som tillåter oss att få ett begrepp om den

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Internationella relationer

Internationella relationer Ulf Bjereld Ann-Marie Ekengren Christina Lilja Internationella relationer analyser, teorier & óvningar Innehall 1 Krig eller fred? 10 Kriget i Kosovo 11 Varfór bombade Nato? 12 Olika teorier ger olika

Läs mer

tisdag 23 oktober 12

tisdag 23 oktober 12 ANDRA VÄRLDSKRIGET PÅ VÄG MOT KRIG Adolf Hitler blir rikskansler i Tyskland, 1933 Hitler sätter in militär i Rhenlandet, 1936 Hitler upphäver Versaillesfördaget, 1937 Ockuperar Österrike, Anschluss, 1938

Läs mer

2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562)

2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562) Det kalla kriget för SM2. 1. Onsdag 4 april, Introduktion, Tidslinje. 2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562) 3. Onsdag 18 april. Kalla kriget orsak,

Läs mer

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen

Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen Ur UD:s arkiv: Diplomatrapportering om Sovjetunionen 1989-1991 Stockholm 1990-09-20 Utvecklingen i Sovjetunionen/Östra Centraleuropa och dess säkerhetspolitiska konsekvenser Starråker PM Nyckelord: världspolitisk

Läs mer

Sovjetunionens roliga historia

Sovjetunionens roliga historia Sovjetunionens roliga historia David Cesarini Claes Ericson Sovjetunionens roliga historia Makten, människan & skämtet Ersatz David Cesarini & Claes Ericson 2006 Ersatz, Stockholm 2006 Omslag, grafisk

Läs mer

Det nyligen genomförda presidentvalet

Det nyligen genomförda presidentvalet Ryssland. På väg vart? debatt & diskussion Av Magnus Haglund Det nyligen genomförda presidentvalet i Ryssland har i alla fall medfört att det presenterats ett större antal mer eller mindre genomtänkta

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se FN:s huvudsakliga syften 1. Definerar staters plikter gentemot varandra (särskilt på området våldsanvändande),

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv2sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 2 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: Idag tänkte vi berätta historien om några av

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

Titel: dec 11-13:43 (Sida 1 av 17)

Titel: dec 11-13:43 (Sida 1 av 17) KALLA KRIGETS SLUT OCH SOVJETUNIONENS UPPLÖSNING Frågor; Välj från kalla krigets dagar en kris som har hotat världsfreden och som Förenta staterna och Sovjetunionen indirekt varit involverade i. redogör

Läs mer

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 Vad krävs av ett land för att vi ska kunna kalla det demokratiskt? DEMOKRATISKA SPELREGLER Majoritetsprincipen Ska gälla vid val eller folkomröstningar. Om det exempelvis finns

Läs mer

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 VALMANIFEST antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 I valet 1970 skall vi för första gången samtidigt välja riksdag och förtroendemän i landsting och kommuner.

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

Sverige och Östersjön

Sverige och Östersjön ROBERT DAI.SJÖ: Sverige och Östersjön Sveriges politik i Ostersjöområdetharunderefterkrigsffden ofta varit försiktig, i kontrast till statsledningens agerande vad gäller mer fjärran områden. Från baltutlämningen

Läs mer

ORSAKER TILL ANDRA VK

ORSAKER TILL ANDRA VK HUVUDORSAKER: Hitler och aggressiv tysk utrikespolitik Nationernas Förbund kollektiv säkerhet misslyckas Eftergiftspolitiken (Appeasement) ANDRA VIKTIGA ORSAKER: Fredsuppgörelserna efter Första VK Ekonomi

Läs mer

Två olika syner på Finlands roll i kriget.

Två olika syner på Finlands roll i kriget. Fortsättningskriget Fortsättningskriget är det andra kriget som Finland deltar i under andra världskriget. Kriget börjar efter att Tyskland inleder operation barbarossa, invasionen av Sovietunionen. Finland

Läs mer

Internationell politik

Internationell politik Internationell politik Internationell politik under 1900-talet, del 2 (kap. 3-4) Rickard Mikaelsson, FD 1 Israel Palestina konflikten Ottomanska imperiets sönderfall Storbritannien kontrollerade mellanöstern

Läs mer

PPP till Föreläsningar 10 och 11

PPP till Föreläsningar 10 och 11 PPP till Föreläsningar 10 och 11 Midsommarkrisen Tyskland vill transportera en division genom Sverige till det ockuperade Norge. Kräver snabbt besked Wigforss (s) m.fl.: avvisa krav, strikt tolkning av

Läs mer

Lärdomar av socialismens utveckling några reflektioner

Lärdomar av socialismens utveckling några reflektioner Presentation Under 1980-talet råkade maoismen in i en allt djupare ideologisk och politisk kris, med splittringar och upplösning av många organisationer som resultat. Sammanbrottet för de flesta s k socialistiska

Läs mer

I. INTRODUKTION TILL REVOLUTIONÄR POLITIK

I. INTRODUKTION TILL REVOLUTIONÄR POLITIK I. INTRODUKTION TILL REVOLUTIONÄR POLITIK 1. KLASSKAMPEN OCH SOCIALISMEN Marx/Engels: Kommunistiska manifestet http://www.marxists.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm Engels: Socialismens utveckling från

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 135:4 2015

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 135:4 2015 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 135:4 2015 Uppfattningar om andra världskrigets historia: Svar till Lennart Andersson Palm Martin Hårdstedt* Umeå universitet Jag har i egenskap av författare till ett av kapitlen

Läs mer

Internationell politik 1

Internationell politik 1 Internationell politik 1 Föreläsning 4. Internationell säkerhet, maktbalans och kollektiv säkerhet Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Att definiera säkerhet Ett i grunden omstritt begrepp. Konsensus kring

Läs mer

Mattias Magnussons elevexempel. i ämnet historia

Mattias Magnussons elevexempel. i ämnet historia Mattias Magnussons elevexempel i ämnet historia använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Den europeiska

Läs mer

Europeisk fascism som ideologi

Europeisk fascism som ideologi Ny ordning Mussolini talade om en totalitär regim : hela befolkningen omfattas av systemet, offentligt och privat liv styrdes, individens intressen underordnades staten/nationen Europeisk fascism som ideologi

Läs mer

Planering historia tillval

Planering historia tillval Planering historia tillval Perioden 1871-1945 Vi skall arbeta med perioden 1871 till 1945. Vi kommer dela upp perioden i fyra block. Block 1- Imperialismen 1871-1914 Block 2 Första världskriget 1914-1918

Läs mer

UKRAINA: Revolution och vägen framåt

UKRAINA: Revolution och vägen framåt UKRAINA: Revolution och vägen framåt Varför ägde revolutionen rum? 2004 Orangea revolutionen. Inre stridigheter och beslutsoförmåga. Viktor Yanukovich vinner presidentmakten 2010. Utvecklas mot patrimonialism

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv1sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 1 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: I två program ska ni få en kortversion av de

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

Europa efter det första världskriget

Europa efter det första världskriget Nya stater i Europa Finland Estland Lettland Litauen Polen Tjeckoslovakien Ö:rike Ungern Jugoslaviem aug 27 14:18 Europa efter det första världskriget Tyskland Turkiet aug 27 12:59 1 Tysklands territoriella

Läs mer