Anna Bengtsson. Anna-Clara Tidholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anna Bengtsson. Anna-Clara Tidholm"

Transkript

1 Anna Bengtsson Anna Bengtsson, född 1951, uppvuxen i Vreta kloster i Östergötland. Bosatt i Stockholm. KV:s konstskola i Göteborg 1975/76 och Konstfacks linje för grafisk formgivning och illustration Bollongexpeditionen, Undervåttensresan, Myror i fara, Åskan kommer, Gummi-Lisa hittar hem, Det kittlar när löven kommer m.fl. Anna-Clara Tidholm Illustratör och författare född 1946 i Stockholm, bosatt i Arbrå i Hälsingland sedan Debuterade med diktsamling, arbetade som journalist (bl a Expressen, Örebro-Kuriren), skrev för radio och TV. Adjö, herr Muffin, Pojken och Stjärnan, sju böcker med den lilla gubben Ture som huvudperson, Ture blir blöt, Ture kokar soppa m.fl. Emma Virke Född och uppvuxen i Stockholm. Arbetat som grafisk formgivare i flera år och sedan sadlat om och utbildat sig på bland annat Pernbys Målarskola. Varvar arbete med bilderböcker och tidningsillustration med fria bilder till konstutställningar. Arbetar främst i blyerts och collage. Mops, Brevet till månen, Memmo och Mysen söker efter färger m.fl. Gunilla Kvarnström Född 1946 och uppvuxen i Göteborg i en konstnärsfamilj där det var självklart att rita och måla. På den tiden hade Göteborgs Posten en gång i veckan en sida där de publicerade barnteckningar. Hennes mamma skickade då och då in teckningar som hon och hennes syster gjort och de kom ofta med på veckans sida. Lilla Snoppboken och lilla Snippa boken. na om Turbo m.fl.

2 Gunna Grähs Född 1954 i Filipstad och började som glad ettåring att rita och har inte slutat sedan dess. Är numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1982 med Jullan vill vara med (text av Kjell Johansson) och har sedan dess hunnit illustrera ett femtiotal titlar, mestadels bilderböcker, men också faktaböcker och serier. na om Jullan, na om Nusse-kudden, Tutu och tant Kotla m.fl. Helena Davidsson-Neppelberg Föddes 1963 i Tolg, Småland men är nu bosatt i Stockholm. Utbildad vid Konstfack, linjen för Grafisk Design & Illustration Verksam som illustratör med tidningar, reklambyråer och bok- och läromedelsförlag som uppdragsgivare. Kom in om du vågar!, Mammas lilla Olle, Det spökar Gubben! m.fl. Helena Willis Uppvuxen på söder i Stockholm och numera bosatt i Tullinge. Har ritat så länge hon kan minnas. Har gått på Nyckelviksskolan samt Beckmans reklamlinje. Började sedan frilansa och startade med att gå till Kamratposten. LasseMajas Detektivbyrå, 21 titlar ihop med författaren Martin Widmark Olga kastar lasso, Olga och Stefan gräver guld m.fl. Jeanette Milde Född i Malmköping. Gått i skola i Upplands-Väsby. Jeanette gick linjen Grafisk formgivning och illustration på RMI-Berghs, som skolan hette då, och var då inriktad på reklam och arbetade också med reklam först Oscars pinnar, När jag mötte Carl-Einar (för jag lyckades övertala Carl-Einar Häckner att vara med i boken), Serien om Noah m.fl.

3 Jens Ahlbom Jens Ahlbom är född och uppvuxen i Hudiksvall. Är i grunden bildlärare och har sedan 1986 arbetat som illustratör och tecknare på heltid vann Jens andra pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling med Jonatan på Måsberget. En historia om en pojke utan vingar i en värld där alla kan flyga. Mulle Meck, Dagsspöket på kalas, Luddes första cup m.fl. Johan Egerkrans Arbetar som illustratör och serietecknare. I tidig ålder plockade han upp en penna, började rita och har inte lagt ned den sedan dess. Har arbetat som professionell illustratör i femton år och illustrerat för spel, böcker, serier, filmer, mode, reklam och magasin. Taggtråds Tim, Lille Atlas, Monsterflickan serien, Legenden om Tann m.fl. Johan Unenge Född 1963 i Stockholm och nu boende i Enskede, är mycket produktiv både som tecknare och författare. Han försågs tidigt med drivor av ritblock av sina tecknande föräldrar. Han har tecknat hela sitt liv, och arbetade under en period som reklamtecknare. Livet enligt Rosa, Eva & Adam, Hotell Gyllene knorren m.fl. Jonas Burman Född 1962 och bor med sin familj i Uppsala. Han började sin illustratörsbana 1985 som mellantecknare på Cinemation i Stockholm. Filmen han jobbade med var Grodan Boll och Kalle Stropp. Jonas utbildade sig på RMI-Berghs Här kommer bussen, Här kommer polisbåten, Halvan kör brandbil, Halvan kör polisbil, Här kommer tåget, Här kommer rymdskeppet, Halvans ABC m.fl.

4 Kristina Digman Född 1959 i Göteborg och uppvuxen i Båstad. Är illustratör på heltid sedan 1999 då hon debuterade med bilder till Sanna Töringes Vår hemliga trädgård. Hon har sedan dess illustrerat närmare 30 böcker, och medverkat i lika många antologier. Floras Kulle, Floras Blommor, Floras egen bok, Vår Hemliga Trädgård, Lilla Äppelboken, Lilla Vinterboken, Följa Felix, na om Sandvargen m.fl. Lotta Geffenblad Född 1962 i Lund. Hon är uppvuxen i Teckomatorp men flyttade till Stockholm 1982 för att studera på Beckmans. Lotta har huvudsakligen arbetat med animerad film sedan Björnes magasin-vinjetten är nog den mest välkända av dem. Prick och Fläck snöar in, Prick och Fläck ser stjärnor, Prick och Fläck är hemliga Betty mitt i natten, Astons stenar, Astons presenter m.fl. Lotta Sjöberg Lotta föddes i en förort till Stockholm på sjuttiotalet av arbetskraftsinvandrande föräldrar från Finland. Hon ritade mycket tillsammans med sin pappa när hon var liten, det blev många karikatyrer på politiker. Sedan 2009 driver hon också den öppna bloggen Family living - the true story på Facebook. Family living - den ostädade sanningen, Bebisbekännelser m.fl. Maria Nilsson-Thore Född 1975 i Täby utanför Stockholm. Bosatt i Norrby, Haninge. Är utbildad på Konstfack (Grafisk design & illustration) i Stockholm. Ända sedan den avslutade utbildningen år 2000 har hon frilansat som illustratör. Idag är hon verksam som illustratör och författare. Molly och molnet, Petras prick, Vira vaknar, Sami somnar m.fl.

5 Mati Lepp Föddes 1947 och växte upp i en omodern arbetarbostad i Saltsjöbaden. Hans föräldrar hade flytt till Sverige från Estland ett par år tidigare, för att komma undan den sovjetiska regimen. Efter examen i Saltsjöbaden fortsatte Mati sina studier på Konstfacks linje för reklam och bokhantverk. Eriks Kanin, Röda hund, na om Viggo, na om Billy m.fl. Mia Nilsson Född i Malmö och uppväxt i Skanör i Skåne. Hon har jobbat en del med tidningar som Dagens Nyheter, Vanity Fair, The Guardian Newspaper, Tatler, Vogue India, Damernas Värld, Esquire magazine med flera. Andra kunder innefattar Arla, Acne, Apotekens Service, Vinmonopolet-Norge och Moderna Museet. Djurens ABC, Mitt Livsfarliga Liv, Tudor & Konta Monsterdansen m.fl. Michaela Favilla Är uppvuxen i Växjö och i Haninge. Började arbeta med animation och illustration för tecknad film 1995 och för dataspel Arbetar sedan 2008 främst med bilderböcker och pysselböcker. Baddags med Bolibompadraken, Hos tandläkaren med Bolibompadraken, Ludde blir en lirare, Luddes första cup m.fl. Per Gustavsson Började rita och måla när han var 14 och bodde i Arvika. Jag försökte imponera på en tjej i min klass, berättar Per. Men hon blev väl kanske inte så imponerad just då så jag tröttnade på henne men fortsatte måla och rita bilder. Stoppa bollen, När prinsar fångar drakar, Så känns kärlek, Så gör prinsessor, Så känns ilska, Deckarboken m.fl.

6 Pernilla Stalfelt Född 1962 och är i Sverige mest känd för succéboken Bajsboken. Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernillas böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, bland både publik och press. Pernilla Stalfelt är den första svensk som fått Klax-Award. Hårboken, Bajsboken, Lilla maskboken, Lika som bär, Dödenboken m.fl. Peter Bergting Uppväxt i Åmål och har ritat sedan han kunde hålla i en penna. Hemvändare efter 15 år i Stockholm. Peter har varit yrkesverksam i 20 år. Mestadels inom serier och barnböcker. Aktuell med pocketomslagen till Ronja Rövardotter och Sagan om Ringen böckerna, samt min alldeles egna romantrilogi Legenden om Morwhayle. The Portent, Legenden om Morwhayle, De dödas rike, Gängkrig 145 m.fl. Sara Lundberg Född 1971 och bosatt i Stockholm. Hon är bildkonstnär, illustratör och barnboksförfattare. Hon har illustrerat ett 20-tal barnböcker. Hennes egen debut som författare, bilderboken Vita streck, nominerades till debutantpriset Slangbellan. Vita streck och Öjvind, Emblas Universum, Sommar, Skriv om och om igen, Dunderlunds Bästa Bokstav, Vita Streck, Bland Tomtar och Troll m.fl. Sven Nordqvist Född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. Barnboksförfattare och egen illustratör blev han när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Genombrottet kom med nästa bok Pannkakstårtan med gubben Pettson och hans katt Findus. Agaton Öman och alfabetet, Pannkakstårtan, Mamma Mu gungar m.fl.

Hanne Bartholin Danmark, född 1962

Hanne Bartholin Danmark, född 1962 Hanne Bartholin Danmark, född 1962 Hanne Bartholin utbildade sig till tecknare och grafiker 1987 vid Designskolen i Kolding. Sedan hon debuterade 1995 har hon arbetat med en rad bokprojekt tillsammans

Läs mer

Läs om... Sara Woodrows väg till branschen. I am Caty - Tillbaka i skolbänken Möt skaparen bakom. Kan Dee

Läs om... Sara Woodrows väg till branschen. I am Caty - Tillbaka i skolbänken Möt skaparen bakom. Kan Dee Sketch 10/2011 LÖSNUMMERPRIS: 69,90 KR (inkl. moms) Realistisk konst med promarkers? -Inspireras av Bokkei Sofie Larsson: Bloggarna gav mig insyn i designbranschen Läs om... Sara Woodrows väg till branschen

Läs mer

Mellan raderna. Lärarhandledning. Beskrivning av serien. Författarporträtt vill locka till böckernas värld

Mellan raderna. Lärarhandledning. Beskrivning av serien. Författarporträtt vill locka till böckernas värld Författarporträtt Åk 4 6 20 program Åk 0 3 20 program Porträtt av andra som arbetar med text Åk 4 6 10 program Åk 0 3 9 program Beskrivning av serien Lärarhandledning Alla borde få möjlighet att hitta

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND

KONST AKTUELLT DALSLAND 17 KONST AKTUELLT DALSLAND AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 16/3 12/5 2013 Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB Hon var Astrids favoritillustratör Ingrid Vang Nyman var kvinnan bakom

Läs mer

Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 8 2012. Din Huvudbok

Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 8 2012. Din Huvudbok Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 8 2012 Din Huvudbok Aktuella huvu dböcker 0 1,5 år Bäbis kan + Bäbis hejdå Av Ann Forslind. + Mössa Nr 902494 DIN HUVUDBOK 1,5 3 år 4-5 år Max och Maja: Den stora

Läs mer

Din Huvudbok. Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 13 2012

Din Huvudbok. Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 13 2012 Din Huvudbok Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 13 2012 krönika Att bli berörd Vi har många svenska författare och illustratörer som kan konsten att förmedla en historia så man blir berörd. Två av

Läs mer

Din Huvudbok. Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 2 2013

Din Huvudbok. Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 2 2013 Din Huvudbok Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 2 2013 krönika Nu vill vi bli ännu bättre Alla barn har en läsare inom sig. Det är vi på Barnens Bokklubb säkra på, och vi ser det som en viktig uppgift

Läs mer

Nyheter sommar & höst 2010

Nyheter sommar & höst 2010 Nyheter sommar & höst 2010 Gunilla Bergström Rabén & Sjögren Box 2052, 103 12 Stockholm Tel: 08-769 88 00 Besöksadress: Tryckerigatan 4 rabensjogren.se Kundtjänst: order@rabensjogren.se Fax: 08-769 87

Läs mer

JAGUAREN. Läs en film-handledning av. Bisse Falk

JAGUAREN. Läs en film-handledning av. Bisse Falk JAGUAREN Läs en film-handledning av Bisse Falk Innehåll Till dig som pedagog 3 Jaguaren, handling 4 Små barn och filmtittande 5 Att jobba med Jaguaren på förskolan 6 Tips på lekar 7 Har ni mera tid 9 -

Läs mer

Temanummer om litteratur. Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin!

Temanummer om litteratur. Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin! Nummer 9/10 2012 Temanummer om litteratur Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin! Pelle och den stora Hajen Det var en gång en fisk

Läs mer

Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 1 2013. Din Huvudbok. Snömannen. En hög med snö GOD JUL! Beställ julklapparna på webben senast 16 december

Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 1 2013. Din Huvudbok. Snömannen. En hög med snö GOD JUL! Beställ julklapparna på webben senast 16 december Medlemstidning för Barnens Bokklubb Nr 1 2013 Din Huvudbok Snömannen En hög med snö GOD JUL! Beställ julklapparna på webben senast 16 december G o D j u Sista chansen att beställa julklapparna! Julen närmar

Läs mer

2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap

2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap 2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap 1 förord FAKTA Redaktionsråd Anita Andersson, Värmländska Författarsällskapet, Hedvig Bergenheim, Lars Falkman, Maria Östergren och Ulf Nordström från

Läs mer

BOKPOOLEN. på Lindesbergs stadsbibliotek

BOKPOOLEN. på Lindesbergs stadsbibliotek BOKPOOLEN på Lindesbergs stadsbibliotek BOKPOOLEN PÅ LINDESBERGS BIBLIOTEK- en resurs för skolans bokförsörjning! Bokpoolen är placerad i anslutning till bibliotekets barnavdelning, Du är välkommen att

Läs mer

Innehåll. Kära läsare 1. Fredrik Ahlerup 2. Konsten att vara närvarande och osynlig 7. Lasse assistentkarta 8. Sven-Erik Johansson 9

Innehåll. Kära läsare 1. Fredrik Ahlerup 2. Konsten att vara närvarande och osynlig 7. Lasse assistentkarta 8. Sven-Erik Johansson 9 Innehåll sid Kära läsare 1 Fredrik Ahlerup 2 Konsten att vara närvarande och osynlig 7 Lasse assistentkarta 8 Sven-Erik Johansson 9 Att vara personlig assistent 13 Törnrosa 14 Ny blissbroschyr 16 Böcker

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Grodan på SVT Barnkanalen

Grodan på SVT Barnkanalen BERGHS 2009/2010 Grodan på SVT Barnkanalen Max Velthuijs grodan leker kurragömma grodan stor favorit på förskolor och dagis Grodan och hans vänner leker kurragömma. Grodan ska leta och han hittar inte

Läs mer

Sagan om prinsessan Bulleribång Lena Frölander-Ulf & Hannele Mikaela Taivassalo

Sagan om prinsessan Bulleribång Lena Frölander-Ulf & Hannele Mikaela Taivassalo Böcker för barn och unga Böcker för barn Sagan om prinsessan Bulleribång Lena Frölander-Ulf & Hannele Mikaela Taivassalo Det var en gång uti Kapushong ett land där mest friden rår unga prinsessan Bulleribångmed

Läs mer

70 år av lust. att gå längs bokhyllorna. men när man föreställer sig vad dagens barn. men astrid lindgren och de andra på

70 år av lust. att gå längs bokhyllorna. men när man föreställer sig vad dagens barn. men astrid lindgren och de andra på slag 70 år av lust foto: magnus liam karlsson att gå längs bokhyllorna på Rabén & Sjögren är som att göra känslosamma nedslag i tiden, från Krakel Spektakel och Pippi Långstrump till Ture Sventon och Harry

Läs mer

Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien. av Mohsin Hamid SKÖNLITTERATUR

Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien. av Mohsin Hamid SKÖNLITTERATUR HÖSTENS BÖCKER 2013 SKÖNLITTERATUR Årets Ved? Så blir du äckligt rik i det snabbväxande Asien av Mohsin Hamid foto: MIA CARLSSON Förra året hade Natur & Kultur två osannolika bästsäljare. Två böcker som

Läs mer

JOHANNES ANYURU En storm kom från paradiset

JOHANNES ANYURU En storm kom från paradiset JOHANNES ANYURU En storm kom från paradiset En ung man blir förhörd i ett underjordiskt rum någonstans i östra Afrika. För inte så länge sedan skulle han bli stridspilot i Ugandas flygvapen. Han studerade

Läs mer

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ Av Guus Ponsioen Libretto Suzanne van Lohuizen Översättning Maria Tellander Från 5 år LÄRARMATERIAL OM FÖRESTÄLLNINGEN En dag får de tre farbröderna, Charlie, Micke och

Läs mer

Dagarnas grå och drömmarnas blå om Ruth Milles.

Dagarnas grå och drömmarnas blå om Ruth Milles. Dagarnas grå och drömmarnas blå om Ruth Milles. Ljusa vårkvällar i Paris! Lätt förtonande blå luft med opalskimmer. En luft, som vibrerade av obestämda önskningar, av en längtan vilken ej hade något bestämt

Läs mer

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern Kathryn Stockett Niceville Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern Utländsk skönlitteratur Oktober 2010 När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man?

En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? En mus är död. Den måste begravas. Hur gör man? I kyrkan vet man hur begravningar går till! Ylva, Eleonora och Susanne har hand om Barnens kyrktimme i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Det är den 17 april

Läs mer

David Larsson, jobbar med digitala medier på TV4

David Larsson, jobbar med digitala medier på TV4 David Larsson, jobbar med digitala medier på TV4 Stockholm 2009 Jobbar med digitala medier på TV4. Först och främst, medieprogrammet. Därefter tog jag en kandidatexamen i journalistik (läste programmet

Läs mer

GRUPPKORSBAND TILL HUSHÅLLEN

GRUPPKORSBAND TILL HUSHÅLLEN GRUPPKORSBAND TILL HUSHÅLLEN Petter om glädjen att läsa Varför har du skrivit den här boken? Boken kom till när jag insåg att det fi nns killar och tjejer som inte vet vad böcker kan betyda i deras liv.

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation

Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation Årgång 2011: 8 mars 12 april 2012 Svenska barnboksinstitutet (Sbi) Odengatan 61, 113 22 STOCKHOLM tel 08 54 54 20 50 e-post: info@sbi.kb.se www.sbi.kb.se

Läs mer