Small Arms And Light Weapons (SALW) - Ett hot mot regional tillväxt och säkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Small Arms And Light Weapons (SALW) - Ett hot mot regional tillväxt och säkerhet"

Transkript

1 Telemeddelande (A) Sid. 1(10) Mnr ABUJ/ Abuja Holmström/Lundgren UD-AF Dnr 40 Small Arms And Light Weapons (SALW) - Ett hot mot regional tillväxt och säkerhet Sammanfattning Lätta vapen underlättar terrorism, organiserad brottslighet och är en bidragande faktor till både nationella och regionala konflikter i Västafrika. Enligt UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) finns det uppskattningsvis 7-10 miljoner handeldvapen i Västafrika, varav 1-2 miljoner tros vara illegala. Spridningen av lätta vapen har flera orsaker, bl a staters oförmåga att beskydda sina invånare, utbredd fattigdom, arbetslöshet, konflikter och kriminalitet. Kombinationen av lättillgängliga vapen, svaga stater och vetskapen att brott i många fall kan begås ostraffat har gjort att en våldskultur frodats på många håll i Västafrika. ECOWAS största svaghet är organisationens, och vissa av dess medlemsländers, bristande resurser och problem att implementera fattade beslut.

2 2(10) Den utbredda korruptionen i regionen är ytterligare en käpp i hjulet för fungerande nationella handlingsplaner. Råder man inte bot på korruptionen så spelar det ingen roll hur många vapenkonventioner som antas, lätta vapen kommer ändå att flöda relativt fritt mellan länderna. Spridningen av lätta vapen 1 och dess ammunition innebär en säkerhetsrisk för individer, samhällen och stater runt om i världen. De skapar konflikter och underminerar den internationella säkerheten. Vapnen är tillräckligt lätta för att kunna användas av barn och kan hanteras utan tidigare träning. Eftersom de dessutom är lättillgängliga och billiga har de varit det självklara valet i 95 procent av alla större konflikterna världen under 90-talet. Lätta vapen har också använts i majoriteten av de konfliktrelaterade dödsfallen i Västafrika. Enligt UNODC finns det uppskattningsvis 7-10 miljoner handeldvapen i regionen, varav 1-2 miljoner är illegala. President Goodluck Jonathans före detta säkerhetsrådgivare General Aliyu Gusau, uppskattar att över 8 miljoner vapen cirkulerar i regionen, av vilka över 70 procent tros finnas i Nigeria. De flesta av ECOWAS medlemsländer har upplevt inbördeskrig och blodiga statskupper som resulterat i miljontals döda. Flertalet av dessa konflikter har antingen möjliggjorts eller förvärrats av lätta vapen. De lätta vapnen har framför allt varit en bidragande faktor till inbördeskrigen i Liberia där människor dog och i Sierra Leone där över dog. Andra länder i regionen som drabbats på senare år är Elfenbenskusten, Guinea-Bissau, Nigeria och Mali. Västafrika har under en lång tid varit den mest instabila regionen i världen och bara för att en konflikt officiellt tar slut försvinner inte vapnen. De skiftar endast användningsområde, till kriminell verksamhet eller till att elda på andra etniska, religiösa och politiska konflikter. Lätta vapnen möjliggör i många fall också den illegala handeln med människor, droger och naturresurser som olja och diamanter. Detta ger rebellgrupper, kriminella grupper och terroristnätverk ökat inflytande, bidrar till spridningen av väpnat våld och terrorism, samt bidrar till att ytterligare underminera staters auktoritet. I en region där nästan 90 procent av befolkningen är dåligt betald och saknar tilltro till sin regering utgör lätta 1 Förenklat kan man säga att lätta vapen och handeldvapen inkluderar vapen som är designade för att kunna användas av en eller flera individer: pistoler, granater, minor, gevär, automatkarbiner och lätta/tunga kulsprutor.

3 3(10) vapen ett förödande hot. Fler och fler ungdomar vänder sig till vapen eller illegal verksamhet för inkomst och säkerhet. Hotet från fattigdomen Många av de västafrikanska länderna är sk svaga stater. Svaga stater är ett resultat av otillräcklig styrning, svaga politiska system, ineffektiva rättssystem, korruption, otillräcklig infrastruktur, porösa gränser, konflikter och svaga ekonomiska strukturer. Svaga stater har ofta social, politisk och ekonomisk ojämlikhet, hög arbetslöshet och lättillgängliga vapen och droger. Rättstatsprincipen är generellt svag i Västafrika. Dels på grund av svaga lagar men framför allt för att länderna helt enkelt saknar kapacitet att effektivt implementera sina lagar. Västafrikas ekonomier är delvis svaga för att de fokuserar på ett begränsat antal exportvaror, vilket leder till att ekonomierna är mycket sårbara för marknadsfluktuationer och väderförhållanden. Paul Collier visar i sin bok Bottom Billion ett tydligt samband mellan beroendet av en primär exportvara och en ökad chans för inbördeskrig. Ett fenomen som ofta kallas resursförbannelsen. 90 procent av Västafrikas 360 miljoner invånare lever på mindre än två USD per dag. Det gör Västafrika till den fattigaste regionen i världen. På Förenta Nationernas mänskliga utvecklingsindex placerar sig 13 av ECOWAS 15 medlemsländer bland de sista 30. Majoriteten av länderna har dessutom underbetalda och dåligt utrustade polisstyrkor som i värsta fall saknar ammunition till sina vapen, bensin till sina bilar, etc. Många poliser är dessutom korrupta. Enligt Transparency International fick polisen i Västafrika lägst betyg i hela världen. När brott går ostraffade på grund av ett korrupt polis- och rättsväsende väljer många medborgare att ta lagen i egna händer genom att t ex skaffa vapen eller gå med i milisgrupper. Porösa gränser Ett lands gränser utgör grundkoncepten för en stats suveränitet. Kontroll över ett lands gränsöverskridande aktiviteter är viktig för att kunna säkerställa fred och stabilitet. Västafrikanska gränser är ofta långa, av varierande terräng och otillgängliga på grund av bristande infrastruktur, något som gör gränsövervakningen väldigt dyr. Den största andelen vapen som smugglas mellan ECOWAS medlemsländer görs under småskaliga former. Ofta utnyttjas det faktum att länderna i

4 4(10) regionen har olika lagstiftning. Vapen kan t ex inhandlas legalt i ett land för att därefter smugglas in i nästa land där det säljs illegalt. Skulle smugglarna stöta på patrull är ofta tulltjänstemännen lättköpta. Bristen på en harmoniserad lagstiftning i regionen är ett stort problem, även om det största problemet är bristande implementering av existerande lagar tog ECOWAS ett steg mot effektivare gränsövervakning då man skapade en säkerhetsdivision vars främsta uppgift är att koordinera medlemsländernas gränsövervakning. För tillfället arbetar dock endast en person på säkerhetsdivisionen pga. ECOWAS anställningsstopp. Spridning och förekomst av lätta vapen Vapen som smugglas in i regionen kommer ursprungligen från främst Kina, Ryssland, Ukraina, Israel och Iran. Vapnen säljs ofta till Nigeria, Guinea eller Guinea-Bissau, varifrån de därefter sprids över regionen. Vapnen kan nå sin slutdestination på flera olika sätt. Några exempel är: Regeringar ger vapen till paramilitära grupper under konflikter, rebellgrupper erhåller vapen från grannländers regeringar, vapen transporteras från och mellan konfliktzoner över porösa gränser, rebeller och kriminella grupper stjäl, köper eller hyr vapen av korrupt säkerhetspersonal, soldater som varit på uppdrag i andra länder säljer sina vapen när de kommer hem, politiker köper vapen från illegala vapenhandlare för att beväpna sina säkerhetsstyrkor, etc. Illegala vapenhandlare använder ofta falska slutdestinationscertifikat, och korrupta tjänstemän, för att föra in vapen i regionen. En vapenhandlare kan för så lite som 200 USD köpa ett blankt slutdestinationscertifikat med de nödvändiga signaturerna och stämplarna från en korrupt regeringsanställd. Certifikatet kan vapenhandlaren därefter fylla i efter egen förmåga och så länge ingen kontrollerar certifikatets autenticitet kan han sedan skeppa sina varor med minimal risk och maximal vinst till valfri konfliktzon användes två falska certifikat i Nigeria för en beställning av 200 ton vapen från Serbien, samtliga vapen hamnade slutligen i Liberia. I oktober 2010 la tulltjänstemän i Lagos, Nigeria, beslag på en last med 13 containrar innehållande granatkastare, raketgevär och andra vapen skeppade från Iran. Det är fortfarande inte helt klarlagt vart lasten skulle. Det mesta tyder dock på att vapnen var avsedda för Gaza och Hamas med Gambia som transitland.

5 5(10) Den legala handeln med lätta vapen till regionen har minskat avsevärt de senaste åren, bland annat tack vare ECOWAS restriktioner. Hur lätta vapen påverkar regionen 2009 stod ECOWAS medlemsländer för 0,2 procent (3,1 miljarder USD) av världens totala militära utgifter. UNODC uppskattar att kriminella grupper och rebeller i regionen årligen spenderar runt 160 miljoner USD på ammunition och runt sju miljoner USD på vapen. Svårigheterna i att importera vapen legalt har gett lokala illegala vapenmarknader i länder som Ghana, Mali och Guinea, ett uppsving. Handtillverkade vapen användes exempelvis flitigt under konflikterna i Liberia och Sierra Leone. SmallArmsSurvey.org uppskattar att Ghana producerar över vapen per år, vilka utgör över 80 procent av alla vapen som konfiskeras av polisen samt används i över 30 procent av alla våldsbrott i landet. Denna sorts vapen har dock begränsningar jämfört med en fabrikstillverkad AK47:a och minskar därav troligen inte efterfrågan på maskintillverkade vapen. Det finns mycket information kring hur mycket ett vapen kostar i Västafrika. Priser varierar beroende på produkt, samt tillgång och efterfrågan. Enligt UNODC kostar det uppskattningsvis 100 USD för en handtillverkad pistol i Ghana, och upp till USD för ett automatvapen i Nigerdeltat, förtjänsten sägs ligga mellan 75 till 5000 USD per vapen. Gunpolicy.org uppskattar priserna för en AK47 i Liberia till 45 USD och i Nigeria till 180 USD. Sedan 11 september 2001 har fler än 900 terroristattacker utförts i Nord- och Västafrika. Flera av attackerna har utförts av Al Qaida:s regionala förgrening AQMI (Al-Qaeda i islamiska Maghreb). Staters svaga närvaro kombinerat med år av ihållande torka och avfolkning i Sahelområdet har lett till att ett laglöst ingenmansland utvecklats, en fristad för multinationella kriminella nätverk som tagit nationalstaternas plats. Få initiativ till att rensa upp bland terroristerna har gjorts, vilket har lett till att kriminalitet och smuggling av allt från vapen till människor frodats. Laglösheten har underminerat utvecklingssatsningar och investeringar i områdets omfattande energi- och mineraltillgångar. AQMI tjänar bl a pengar på smuggling och genom att ta betalt av organisationer för att eskortera dem och deras laster genom Sahel. Pengarna som terrorister och kriminella organisationer tjänar på droghandel, kidnappningar, tullar, etc., används för att utöka och säkerställa inflytandet i

6 6(10) regionen. Enligt ECOWAS har ett flertal möten kring problematiken anordnats och en strategi håller på att utvecklas, men ännu har inget handfast gjorts på regional nivå. Nigeria är särskilt utsatt på grund av den stora spridningen av lätta vapen i landet. En region i landet som drabbats extra hårt är Nigerdeltat som står för cirka 90 procent av Nigerias oljeexport. Konflikten har sin grund i bristen på utveckling, frånvaron av gott samhällsstyre, korruption samt den betydande miljöförstöringen oljeutvinningen orsakat. Flera välbeväpnade grupper försöker få sin del av oljan vilket resulterat i att hundratals människor dödats och tusentals flytt. Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) är ett exempel på en grupp som fått vapen från flera olika håll. Exempelvis stal åtta soldater i Nigerias armé 2006 cirka vapen från ett nationellt vapenförråd och sålde till MEND. Vapen och ammunition har även smugglats in av illegala vapensmugglare i utbyte mot olja. Konflikten i Nigerdeltat fick den före detta presidenten Yar Adua att börja prata om blood oil. Illegal handel med kokain och olja är de största finansieringskällorna till den illegala vapenhandeln. För tillfället är problemet främst nigerianskt, men den nyligen påbörjade oljeutvinningen i Ghana och den omfattande oljeprospekteringen i regionen kan göra att problemet sprider sig. Etniska och religiösa konflikter blir alltmer dödliga i och med att tillgången till handeldvapen ökar. Enligt en undersökning av FN uppmuntras befolkningen i vissa av regionens konflikter att skaffa vapen för att skydda sig och för att utkräva hämnd. Ett exempel på detta är den nigerianska delstaten Plateau där fler än 200 människor dödats sedan julafton Det politiskt motiverade våldet har tyvärr flyttat fram positionerna den senaste tiden, inte minst pga. konflikten i Elfenbenskusten. Dr. Cyriaque, chef för ECOWAS Small Arms Unit, hävdar att politiska val i Västafrika ofta leder till våldsamheter eftersom de politiska aktörerna nästan alltid har vapen tillgängliga. Antalet begäranden om vapenimport ökar också markant i valtider. I Elfenbenskusten sköttes till exempel stora delar av den nationella säkerheten före presidentvalet av privata, beväpnade säkerhetsstyrkor, vilka oftast leddes av politiker. Den främsta orsaken till att privata säkerhetsfirmor tog hand om den nationella säkerheten var att den nationella polisen saknade både kompetens och resurser. Befolkningen beväpnade sig därför för att kunna försvara sig. Dr. Cyriaque hävdar även att stora delar av Burkina Fasos

7 7(10) legala vapenimport den senaste tiden troligtvis har reexporterats till Elfenbenskusten och använts i konflikten. Internationella överenskommelser Ett flertal internationella och regionala överenskommelser har slutits för att ta itu med vapenproblematiken. Flera länder har även börjat utveckla nationella strategier och handlingsplaner för att hantera den illegala handeln med, och spridningen av, vapen. Det första steget mot en större insyn i den internationella vapenhandel togs 1991 då FN godkände en resolution som etablerade ett FN-register för konventionella vapen. Tanken med resolutionen var att länder skulle rapportera in samtlig import, export och innehav av vapen. Medlemsländerna har dock inte alltid uppfyllt sina åtaganden, framför allt inte i Afrika. Komorerna var t ex det enda afrikanska land som lämnade in en rapport Den första FN-resolutionen som specifikt nämner lätta vapen kom Resolutionens syfte var att ta reda på vilka typer av lätta vapen som används i konflikter. Rapporten ledde till en FN-konferens 2001 vilken följdes upp av ytterligare en konferens 2006, där FN:s vapenhandelsfördrag (Arms Trade Treaty, ATT) godkändes. I oktober 2009, under en konferens där alla FN:s medlemsländer medverkade, antogs en resolution där man åtog sig att anordna en FN-konferens 2012 under vilken vapenfördraget förmodligen kommer att bli bindande. ECOSAP (ECOWAS Small Arms Control Programme) ECOWAS strävar efter att minska handeln med, och smuggling av, lätta vapen lovade medlemsstaterna att inte importera, exportera eller tillverka vapen eller ammunition utan att först få tillstånd av ECOWASkommissionen. För att implementera beslutet skapades nationella organ i varje medlemsland, NATCOMs (National Commission on Small Arms), med representanter från både regering och NGOs. För att underlätta implementeringen av konventionen i medlemsländerna skapades ECOSAP ECOSAP:s främsta uppgift har varit att stärka NATCOM:s kapacitet. ECOSAP har förmedlat ekonomiskt och tekniskt stöd till NATCOMs och dessas arbete med att harmonisera regionens olika vapenlagar. ECOSAP stödjer även informationskampanjer riktade mot civilsamhället. Den 29 september 2009 trädde ECOWAS konvention Small Arms Light Weapons, Their Ammunition and Other Related Materials i kraft och 2010 godkände ECOWAS en femårig handlingsplan med syfte att koordinera implementeringen av konventionen mellan ECOWAS-kommissionen och

8 8(10) dess medlemsstater. I handlingsplanen fick bland annat ECOSAP en budget på 31,5 miljoner dollar för att bistå medlemsstaterna med implementeringen. Lätta-vapen-konvention fastslår att medlemsstater inte får handla med vapen utan godkännande från ECOWAS-kommissionen och att de måste se över och uppdaterar sina vapenlagar. En viktig samarbetspartner till ECOWAS är WAANSA (West African Action Network on Small Arms) en paraplyorganisation med över 300 olika civila organisationer och nätverk. WAANSA har bland annat, med hjälp av lobbyister och olika kampanjer, hjälpt till att övertyga regeringar, politiker, opinionsbildare och media att stödja lätta vapen-konventionen De var även aktiva inför skapandet av Arms Trade Treaty. Enligt WAANSA:s direktör Baffour Amoa krävs det först och främst ett starkt, engagerat och mobiliserat civilsamhälle som står upp mot spridningen av lätta vapen, eftersom det är befolkningen på gräsrotsnivå som vet var vapnen finns och vapentillverkarna håller hus. ECOWAS anses vara den regionala institution i Afrika som har störst kapacitet inom fred och säkerhet. Vad gäller lätta vapen anser dock dr Cyriaque att man antog lätta vapen-konventionen för snabbt. Viljan finns, men för tillfället saknas de ekonomiska resurserna, teknologin och den kvalificerad personalen för att kunna implementera konventionen i ECOWAS alla medlemsländer. Processen har bl a varit segstartad, mycket på grund av att de ansvariga politikerna varit upptagna med aktuella händelser i exempelvis Nigeria, Niger, Guinea och Elfenbenskusten. Några av de länder som har längst väg att vandra mot en fullständig implementering är Nigeria, Senegal, Gambia, Elfenbenskusten, Guinea, Guinea-Bissau och Mali. Ghana, Benin, Togo och Burkina Faso har hittills kommit längst i processen att implementera lätta-vapen-konventionen. Överste Adama, programansvarig för ECOWAS fredsbevarande insatser betonar, precis som dr. Cyriaque, att ECOWAS inte har den ekonomi som krävs för att koordinera samarbeten både regionalt och nationellt. När länder som Guinea-Bissau säger att man inte kan/vill betala för sin gränsövervakning har ECOWAS t ex inga möjligheter att ta över ansvaret. ECOWAS har bett EU att frivilligt begränsa mängden vapen som exporteras till regionen med tanke på att FN:s Arms Trade Treaty ännu inte trätt i kraft och det därför inte finns några avtal (förutom embargon) som begränsar EU:s handel med vapen till regionen.

9 9(10) Kapacitetsuppbyggnad Europeiska rådet antog den 16 december 2005 en strategi för att bekämpa den illegala handeln med vapen. Afrika identifierades som den kontinent som drabbats värst. EU hjälper länder att skriva nationella lagar mot illegal handel med lätta vapen, förbättra gränskontroller, vapenlagerhantering, samt insamling och tillintetgörande av vapen. EU samarbetar också med AU och FN för att tillsammans förbättra säkerheten i Afrika, samt ger ECOWAS finansiellt stöd för att kunna implementera lätta-vapen-konventionen på både regional och nationell nivå. Sverige bistår ECOWAS och har som mål att stärka institutionens roll som en regional aktör. Bland annat bidrog SIDA med 20 miljoner SEK under till ECOSAP. Eventuellt kommer även stöd att ges till ECOWAS fredsoch säkerhetsfond. Slutsatser Lätta vapen innebär en enorm säkerhetsrisk för regionen, de bidrar till terrorism, organiserad brottslighet och är en bidragande faktor till både nationella och regionala konflikter. ECOWAS största svaghet är organisationens, och vissa av dess medlemsländers, bristande resurser och problem att implementera fattade beslut. Ofta skiljer sig ord och handling åt vad gäller medlemsländernas engagemang. I vissa fall kan statsöverhuvuden engagera sig på regional nivå men sedan inte implementera beslutade reformer på nationell nivå. Denna oförmåga har gjort att integrationsprocessen gått långsamt. Om inte gränspoliser, nationella och internationella organ börjar samarbeta och delge varandra information vid gränsen kommer det att bli oerhört svårt att få rätsida på problematiken med lätta vapen. Detsamma gäller medlemsländernas lagar som måste harmoniseras. Den utbredda korruptionen i regionen är ytterligare en käpp i hjulet för fungerande nationella handlingsplaner. Råder man inte bot på korruptionen så spelar det ingen roll hur många vapenkonventioner som antas, lätta vapen kommer ändå att flöda relativt fritt mellan länderna. ECOWAS måste också bli effektivare på att demobilisera stridande enheter efter att en konflikt upphört för att kunna förstöra de lätta vapen som annars sprids och används på andra håll i regionen. Sverige bör aktivt stödja implementeringen av lätta-vapen-konventionen i regionen. Möjliga kanaler kan vara fortsatt stöd till ECOSAP (avhängligt pågående utvärdering), alternativt NGOs som WAANSA, eller ECOWAS

10 10(10) Small Arms Unit. Small Arms Unit har även uttryckt att man gärna önskar erhålla bättre data genom vetenskapliga studier, exempelvis på hur många vapen som finns i regionen. LINDGÄRDE

Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln?

Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln? Vad kan FN göra åt den internationella vapenhandeln? Paul Beijer Enheten för Nedrustning och ickespridning Bakgrundsteckning väpnat våld och konflikt Den internationella handeln med vapen FNs insatser

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01. Abuja. Markus Lundgren. UD-AF Dnr 9. Droghandel i Västafrika.

Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01. Abuja. Markus Lundgren. UD-AF Dnr 9. Droghandel i Västafrika. Telemeddelande (A) Sid. 1(9) Mnr ABUJ/20110201-1 2011-02-01 Abuja Markus Lundgren UD-AF Dnr 9 Droghandel i Västafrika Sammanfattning Sedan 2004 har handeln med droger, främst kokain, ökat exponentiellt

Läs mer

BNP/invånare: Ca 850 USD (2010) Ekonomisk tillväxt: Ca 5 procent (2010)

BNP/invånare: Ca 850 USD (2010) Ekonomisk tillväxt: Ca 5 procent (2010) Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr ABUJ/20110430-1 2011-03-28 Abuja Lundgren/Holmström UD-AF Dnr 38 ECOWAS- Basfakta 2011 Yta: Befolkning: Befolkningstillväxt: BNP: Cirka 5 miljoner kvadratkilometer (hälften

Läs mer

BARNSOLDATER I VÄRLDEN

BARNSOLDATER I VÄRLDEN BARNSOLDATER I VÄRLDEN Definitionen och förekomsten av barnsoldater Till kategorin barnsoldater räknas minderåriga barn som avsiktligt rekryteras, tränas och används i militära styrkor. Det kan även handla

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor AP101.544/AA1-25 12.02.2014 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 Förslag till betänkande Medföredragande: Moses Kollie (Liberia) och Zita Gurmai

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen

Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:3078 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) med anledning av prop. 2014/15:108 Några ändringar i vapenlagen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN 13.12.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 335/99 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja.

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Grupp 8 Internationell Politik 733G20 2012-05- 23 Jakob Holmin Fridell Anton Holmstedt Isabelle Holmstedt Martin Hjers Table of Contents Irans atomenergiprogram...

Läs mer

Om drogrelaterade skador

Om drogrelaterade skador Den internationella legaliseringsdebatten Om drogrelaterade skador Att narkotikan hittills har varit illegal beror till stor del på att psykoaktiva substanser är potentiellt skadliga. Att väcka frågan

Läs mer

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED". Gemensamt förslag till

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking LIMITED. Gemensamt förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 26.10.2018 JOIN(2018) 22 final/2 2018/0300 (NLE) This document replaces JOIN(2018) 22 final of 25.7.2018.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU- FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor 11.02.2013 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om hot mot demokratin och den politiska stabiliteten i AVS-länderna till följd av militärkupper

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 4.2.2015 B8-0129/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för utveckling 2009 3.2.2006 PE 369.874v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-42 Förslag till betänkande Margrietus van den Berg Effektivt bistånd och korruption i utvecklingsländer

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15648/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14755/17 Ärende: CT 160

Läs mer

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR Foto: UN Photo/ Eskinder Debebe SÄKERHETSRÅDETS MEDLEMMAR Fem av medlemmarna sitter permanent i säkerhetsrådet och har dessutom vetorätt. Dessa är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. Om

Läs mer

Den totala budgeten för projektet uppgår till euro.

Den totala budgeten för projektet uppgår till euro. Protokoll 1 2010-08-25 UF2010/50923/IH Utrikesdepartementet Bidrag till Världstullorganisationen (WCO) avseende projekt om bekämpning av illegal internationell handel med utrotningshotade djur, det s.k.

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se FN:s huvudsakliga syften 1. Definerar staters plikter gentemot varandra (särskilt på området våldsanvändande),

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155 Kommittédirektiv Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism Dir. 2014:155 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 16 januari 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Motion nr 17 Angående terrorismen hotar Sverige Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Angående: Terrorismen måste tas på allvar och bekämpas Med dagens säkerhetspolitiska läge måste Sverige agera mot den storskaliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN ACP-EU JOINT PARLIAMENTARY ASSEMBLY Utskottet för politiska frågor 07.02.2017 FÖRSLAG TILL RAPPORT om finansiering av politiska partier i AVS-länderna och

Läs mer

Socialdemokraternas tolvpunktsprogram för nedrustning

Socialdemokraternas tolvpunktsprogram för nedrustning Stockholm 2010-04-20 Socialdemokraternas tolvpunktsprogram för nedrustning En svensk offensiv mot massförstörelsevapen och för nedrustning 1. Minska kärnvapenarsenalerna Sverige måste med politiska och

Läs mer

Konflikten i Mali

Konflikten i Mali 4 2013-12-30 Konflikten i Mali 2112-13 Konflikten i Mali -2013 Frankrikes intervenering Kortfattad presentation (lathund) Tidig historia Del av tre Västafrikanska riken kontrollerade transsahariska handeln

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utveckling och samarbete PRELIMINÄR VERSION 2003/2078(INI) 22 augusti 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling och samarbete till utskottet för

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P/ responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation Promemoria 2017-05-02 Ju2017/03958/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Ämnesråd Marie Skåninger 08-405 35 82 076-140 84 59 marie.skaninger@regeringskansliet.se Uppdrag att överväga ett särskilt

Läs mer

ORGANISERAD BROTTSLIGHET

ORGANISERAD BROTTSLIGHET ORGANISERAD BROTTSLIGHET WALTER KEGÖ Senior Fellow Detective Superintendent Västra Finnbodavägen 2 131 30 Nacka-Stockholm Tel: +46(0)8-41056968 E-mail: wkegö@isdp.eu PRESENTATION Narkotikindustrin i världen

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Hur långt bär resolution 1325?

Hur långt bär resolution 1325? Hur långt bär resolution 1325? Målet med FN-resolutionen 1325 är att ge mer makt åt kvinnor i fredsprocesser. Istället för att ses som passiva offer ska kvinnor synliggöras som pådrivande aktörer. Men

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Europeisering av civil protection - civilskydd. Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan

Europeisering av civil protection - civilskydd. Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan Europeisering av civil protection - civilskydd Fil.dr Malena Britz Institutionen för Säkerhet, Strategi och Ledarskap Försvarshögskolan När kan EU spela en roll som krishanterare? Politiska kriser där

Läs mer

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken L 70/22 Europeiska unionens officiella tidning 11.3.2014 BESLUT RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

Läs mer

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C

12892/15 KH/chs,ub 1 DGD1C Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2015 (OR. en) 12892/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12449/15 Ärende: COSI 120 ENFOPOL

Läs mer

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA 10 GLOBALA FAKTA OM I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Det finns ungefär 800 miljoner vuxna som inte kan läsa i världen 1 KÖNSFÖRDELNINGEN BLAND VUXNA ANALFABETER ANDELEN ANALFABETER

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik P5_TA(2003)0471 Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik Europaparlamentets resolution om kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om en handlingsplan för insamling

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT

FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU- FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor 16.10.2014 FÖRSLAG TILL ARBETSDOKUMENT om kulturell mångfald och mänskliga rättigheter i AVS- och EU-länderna Medföredragande:

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 10. Globalisering. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 10. Globalisering. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 10. Globalisering Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Vad är globalisering? Tre olika perspektiv: Hyperglobalister: Globalisering är ett verkligt och nytt fenomen. sprider

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar

Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Våldsbejakande extremism - Göteborgs Stads ansvar Uppdrag Stadsdirektören gav Social resursförvaltning 2014-04-23 i uppdrag att ta fram en struktur och plan för hur stadens förebyggande insatser mot våldsbejakande

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

BILAGOR. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 BILAGOR till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om förhindrande av att handeln med vissa viktiga mediciner

Läs mer

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet

Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Frågor och svar om FN:s resolutioner 1325, 1820 och 1888 om kvinnor, fred och säkerhet Vad är FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 och vad innebär den? År 2000 enades FN:s säkerhetsråd om en resolution om

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Källa: För 2015, 6461 personer (skadade och/eller döda) Landmine Monitor från 2016.

Källa: För 2015, 6461 personer (skadade och/eller döda) Landmine Monitor från 2016. 1 Minor började användas i samband med andra världskriget. De var och är billiga att tillverka, en mina kan kosta runt 2 dollar. Därför används de främst i regioner där de stridande parter är fattiga.

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

Vi gör Sverige tryggare

Vi gör Sverige tryggare Vi gör Sverige tryggare Stoppa den fria rörligheten för kriminella, illegala vapen och narkotika Moderaterna ska göra Sverige tryggare. Det kräver att den fria rörligheten stoppas för kriminella, illegala

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 24.2.2014 JOIN(2014) 7 final 2014/0060 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING om

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för utveckling 29.4.2015 2014/2204(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om ebolakrisen: långsiktiga lärdomar och hur hälso- och sjukvårdssystemen i utvecklingsländer kan stärkas

Läs mer

SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN

SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 6.11.2007 SEK(2007) 1425 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR som åtföljer förslag till rådets rambeslut om ändring av rambeslut 2002/475/RIF om

Läs mer

Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar

Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar Misstänkta illegala avfallstransporter av uttjänta bilar RKP RAPPORT 2008:7 Rikskriminalpolisen Kriminalpolisenheten September 2008 Utgivare Rikskriminalpolisen Box 12256 102 26 Stockholm Telefon 08-401

Läs mer

Aktivitetstips. Drömlandet

Aktivitetstips. Drömlandet Aktivitetstips Drömlandet Drömlandet är ett rollspel. Deltagarna får en uppgift men förutsättningarna förändrar sig efter vägen och övningen blir en annan. Övningen inleder med att ta upp svårigheten med

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs

Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs World Federation Against Drugs World Federation Against Drugs bildades i Stockholm 2009. WFAD

Läs mer

på IAEA:s verifikationsarbete i Iran. Samtalet med CTBTO fokuserade på uppbyggnaden av den verifikationsregim som ska kunna upptäcka

på IAEA:s verifikationsarbete i Iran. Samtalet med CTBTO fokuserade på uppbyggnaden av den verifikationsregim som ska kunna upptäcka Stockholm 2015-05-05 Den 12 mars 2015 beslutade utrikesutskottet att genomföra en delegationsresa till Wien. Syftet med resan var att utbyta information med representanter för Österrikes parlament och

Läs mer

Fredsarbete i konfliktländer

Fredsarbete i konfliktländer Fred i utveckling Fredsarbete i konfliktländer 90 procent av alla väpnade konflikter som startat under 2000-talet har varit i länder som tidigare haft inbördeskrig. 1 Länder som har drabbats av väpnad

Läs mer

Lätta vapen Svåra problem Malin Berggren

Lätta vapen Svåra problem Malin Berggren Lätta vapen Svåra problem Malin Berggren gren 1 2 Lätta vapen Svåra problem Malin Berggren PAX Förlag Sverige, Stockholm, november 2002 ISBN: 91-85678-98-8 Distribution: Kristna Fredsrörelsen Starrbäcksgatan

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Tillsammans för en rättvisare värld

Tillsammans för en rättvisare värld Tillsammans för en rättvisare värld 2 Inledning Den värld vi lever i är inte rättvis. Miljoner människor lider av fattigdom, sjukdomar, krig och konflikter. Mänskliga rättigheter kränks och för många är

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN ASSEMBLÉE PARLEMENTAIRE PARITAIRE ACP-UE Utskottet för politiska frågor 24.9.2015 FÖRSLAG TILL RAPPORT om utvärdering av den fredsbevarande resursen för Afrika

Läs mer

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län Grov organiserad brottslighet Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län 1 2 Organiserad brottslighet enligt EU:s kriterier Samarbete mellan fler än två personer. Egna tilldelade uppgifter åt var

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Energiförsörjningens risker

Energiförsörjningens risker Energiförsörjningens risker Hot mot energiförsörjningen i ett globalt perspektiv Riskkollegiets seminarium, ABF-huset Stockholm 9 November 2010 Dr Mikael Höök Globala Energisystem, Uppsala Universitet

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:43

Regeringens skrivelse 2012/13:43 Regeringens skrivelse 2012/13:43 2012 års redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll Skr. 2012/13:43 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 8 november

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

11050/11 lym/al/chs 1 DG H

11050/11 lym/al/chs 1 DG H EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 20 (8.6) (OR. en) 050/ JAI 396 COSI 46 ENFOPOL 84 CRIMORG 8 ENFOCUSTOM 52 PESC 78 RELEX 603 NOT från: Ordförandeskapet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 0088/2/

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP))

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen (2015/2968(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2015)0412 Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen Europaparlamentets resolution av den 26 november 2015 om Afghanistan, särskilt dödandet i Zabulprovinsen

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2008/0137(NLE) 21.9.2016 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om ingående av det inledande avtalet om ekonomiskt

Läs mer

Regeringens internationella narkotikasamarbete

Regeringens internationella narkotikasamarbete Regeringens internationella narkotikasamarbete Lina Pastorek, Narkotikafrågorna samordnas av ANDT-strategin, Gabriel Wikström Missbruks- och behandlingsfrågor, Åsa Regnér Berör hela Regeringskansliet men

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT Miljö- och klimatbiståndet syftar till bättre miljö, hållbart nyttjande av naturresurser, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljö- och klimatförändringar.

Läs mer

Det väpnade våldets vardag - därför behövs ett internationellt vapenhandelsavtal

Det väpnade våldets vardag - därför behövs ett internationellt vapenhandelsavtal Det väpnade våldets vardag - därför behövs ett internationellt vapenhandelsavtal ARMS TREATY NOW armstreatynow.org Kyrkornas världsråd ARMS TREATY NOW INLEDNING Varje år dödas tusentals människor på grund

Läs mer

10393/16 rr/ss 1 DG C 1

10393/16 rr/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Luxemburg den 20 juni 2016 (OR. en) 10393/16 COAFR 187 ACP 94 CFSP/PESC 509 RELEX 540 MIGR 119 POLMIL 64 CIVCOM 119 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 20 juni

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT BOMBER OCH GRANATER S V E N S K A B A N K E R S I N V E S T E R I N G A R I K O N T R O V E R S I E L L VA P E N E X P O R T Detta är en sammanfattning av en längre rapport publicerad på engelska av Diakonia

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0386/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder

Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder Finansutskottets betänkande 2012/13:FiU14 Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för fattiga länder Sammanfattning Utskottet behandlar

Läs mer

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future.

Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Rewrite the Future Som företagsvän julen 2008 stödjer ni Rädda Barnens projekt Rewrite the Future. Här följer en presentation som i korthet beskriver projektet och hur er gåva kommer till nytta i år. Rewrite

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0243/2017 31.3.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION som avslutning på debatten om förhandlingarna med Förenade kungariket efter landets anmälan om sin avsikt att utträda

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR34, Barn i väpnad konflikt, 7,5 högskolepoäng Children in Armed Conflict, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. 1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-11-27 LS-LED06-393 99 Ratificering av Europarådet för lokala och regionala organs (CLRAE) deklaration om kampen mot människohandel, trafficking Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer