FYSIK VID STOCKHOLMS U NIVERSITET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FYSIK VID STOCKHOLMS U NIVERSITET"

Transkript

1 FYSIK VID STOCKHOLMS U NIVERSITET FYSIKUM AlbaNova universitetscentrum Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik

2 Ifysiken lär man sig att förstå och använda de lagar som styr naturen allt från dess minsta beståndsdelar till hela universum. Här ryms svarta hål och kvantdatorer liksom vardagsfenomen, elektronik- och datortillämpningar och expansiva gränsområden mot biologi och kemi. Fysikum ingår i AlbaNova universitetscentrum, som erbjuder ett nytt spännande möte mellan dessa ämnen. Lärarna är aktiva forskare och de små undervisningsgrupperna ger personlig kontakt mellan lärare och studenter. Fysikstudier ger dig tillgång till en bred arbetsmarknad både inom och utanför universitetet. Fysikämnets internationella karaktär ger stora möjligheter till studier och arbete utomlands. Våra utbildningslinjer ligger till grund för fortsatt arbete med fysik och ger en kompetens som få andra utbildningar ger.

3 Utbildningslinjer 4 Inriktningar och övriga utbildningar 6 Forskarutbildning 7 AlbaNova universitetscentrum 8 Studentliv, arbetsmarknad och utlandsstudier 10 Kontakt och vägbeskrivning 11

4 4 Utbildningslinjer Fysik kan läsas antingen på någon av våra utbildningslinjer (fysiklinjen, sjukhusfysiklinjen, astronomilinjen och meteorologilinjen) eller som fristående kurs. Det senare kan vara lämpligt för den som ännu inte bestämt sig för att bli fysiker eller vill läsa fysik som komplement eller förberedelse till studier i andra ämnen t.ex. geovetenskap eller kemi. Våra linjer ger en gedigen och bred utbildning inom fysikområdet och ger många alternativ till specialisering inom någon del av fysiken. De första två åren på linjerna varvas matematik och fysik. Teoristudier och laborationer avlöser varandra för att ge en grundläggande förståelse för fysiken. Undervisningen på linjerna sker främst i form av föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Flera viktiga kurser har också handledning i grupper om 5 8 studenter, så kallade tutorials. Under tredje och fjärde året vidtar mer specialiserade kurser och det finns stor frihet att välja kurser efter eget intresse från ett brett utbud av fördjupningskurser flera av dessa kurser är gemensamma med Kungl Tekniska Högskolan. Amandaexperimentet på sydpolen letar efter neutriner svårfångade elementarpartiklar som kan ge information om universums gåtor.

5 Forskargrenen Forskargrenen är ett komplement till fysiklinjen och innebär högre studietakt och närmare kontakt med forskningen. Studenterna på forskargrenen läser de ordinarie kurserna på fysiklinjen parallellt med extra matematik- och fysikkurser samt kurser i avancerad problemlösning. Dessa kurser är grenens speciella kännetecken och består av seminarier i en liten grupp ledd av en forskare. Avsikten är att skapa en stimulerande miljö för avancerade fysikdiskussioner. Med träning i avancerad problemlösning avses dels den tekniska färdigheten att räkna problem, dels förmågan till fysikaliskt tänkande. En viktig del av undervisningen är att anknyta till, och informera om, aktuell forskning. På meteorologilinjen lär man sig att göra klimatsimuleringar och väderprognoser. Man kan också välja att specialisera sig mot oceanografi eller kemisk meteorologi. Efter avslutad utbildning kan man arbeta som meteorolog. Kurser på linjerna Årskurs 1 och 2 är i stort sett lika på de olika linjerna och specialiseringar börjar i årskurs 3. ÅRSKURS 1 Introduktionskurs i matematik Matematisk analys 1 och 2 Linjär algebra 1 Mekanik Experimentella metoder Termodynamik ÅRSKURS 2 Matematisk analys 3 och 4 Linjär algebra 2 Numeriska metoder Elektromagnetism Vågrörelselära och optik Kvantfysik ÅRSKURS 3 OCH 4 SPECIALISERINGAR Fysiklinjen fysikinriktningen inriktningen mot tillämpad fysik Astronomilinjen Sjukhusfysiklinjen Meteorologilinjen 5 LINJERNA AVSLUTAS MED ETT EXAMENSARBETE Christina Lagerstedt gör examensarbete inom Amandaexperimentet där hon letar efter neutriner från gammablixtar i universum. Examensarbetet avslutar utbildningen och görs i en forskargrupp eller på något företag. Examina Utbildningslinjerna är på fyra år och ger en magisterexamen. Om man så önskar kan man dock avsluta utbildningen efter tre år med en kandidatexamen.

6 6 Den första strålbehandlingen av tumörer utfördes för över 100 år sedan och fortfarande är strålbehandling en av de mest effektiva metoderna för att bota cancer. Bilden visar en modern svenskbyggd strålbehandlingsenhet, som genom att svepa strålen formar strålfältet efter tumören och därigenom ökar möjligheterna att döda tumören utan att skada den friska vävnaden. För att optimera behandlingen krävs medverkan av universitetsutbildade sjukhusfysiker. Gammablixtar, svarta hål eller strålbehandling? Maria Radenkovic och Marie Andersson laborerar i datorbaserad mätteknik, ett av de moment som ingår på inriktningen mot tillämpad fysik på fysiklinjen. Linjer och inriktningar De första två åren är i stort sett identiska på de olika linjerna. Efter årskurs två vidtar en specialisering och på fysiklinjen kan man dessutom välja olika inriktningar: Fysiklinjen fysikinriktningen, fördjupning inom den moderna fysiken, bl.a. kvantfysik, nanofysik, statistisk fysik, kosmologi och elementarpartikelfysik. inriktningen mot tillämpad fysik, med fokus på mätfysikaliska problem. Astronomilinjen för dig med intresse för astronomi och astrofysik. Sjukhusfysiklinjen utbildning till sjukhusfysiker. Meteorologilinjen utbildning till meteorolog. Övriga utbildningar Fysik och matematik kan även läsas som fristående kurser under de två första åren varefter någon av linjerna eller inriktningarna ovan kan väljas. Lärarutbildning är en viktig del av Fysikums verksamhet det är här fysiklärare får sin ämnesutbildning. Fysikum ger på kvällstid orienteringskurser för den intresserade allmänheten. Dessa är också lämpliga som lärarfortbildningskurser och för den som vill pröva hur det är att läsa fysik. Vi har även spännande sommarkurser, såsom materiens minsta beståndsdelar och relativitetsteori.

7 Forskarutbildning För många är forskarutbildningen en lockande och naturlig fortsättning efter grundutbildningen i fysik. Forskarutbildningen ger fördjupad kunskap i ämnet, skolning i vetenskaplig metodik att ställa upp problem, finna analysmetoder och värdera resultat samt gott om tid för egen forskning. Forskarstuderande på Fysikum ingår i någon av Fysikums forskargrupper och arbetar där med forskare som handleder och stimulerar. För att bli antagen till forskarutbildningen krävs minst ett års matematikoch två års fysikstudier. Samtliga våra utbildningslinjer ger genom sitt djup en mycket bra bas för fortsatt forskarutbildning inom sina respektive ämnen. På Fysikum finns forskargrupper i astropartikelfysik, atomfysik, elementarpartikelfysik, fysikalisk systemteknik, fält- och partikelteori (teoretisk fysik), kvantkemi, kärnfysik och molekylfysik. Med NOT-teleskopet på La Palma observerar Fysikums forskare supernovor stjärnor som slutar sina dagar i enorma explosioner (Supernova Cosmology Project). Dessa observationer ger information om hur universum utvecklas och vad det består av. Med den planerade satelliten SNAP kommer än mer avlägsna supernovor att observeras. 7 Professor Hans Hansson diskuterar gaugefältteori med doktoranden Janik Kailasvuori. Dessa teorier, med ursprung i elementarpartikelfysiken, har visat sig vara mycket användbara också för att beskriva hur elektroner uppför sig i extrema situationer där de kvantmekaniska effekterna är svåra att förstå med vanliga metoder. Ett exempel är kvanthalleffekten som uppkommer i höga magnetfält och vid låga temperaturer. Experimenten och teorierna runt kvanthalleffekten har belönats med två Nobelpris.

8 8 Framtidens fysikcentrum AlbaNova universitetscentrum Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik Fysik. Magnet svävande över supraledare. Astronomi: Timglasnebulosan är en döende stjärna cirka ljusår bort. De olikfärgade ringarna är gas som har stötts bort i stora explosioner. Bioteknik: Detaljerad information om ett proteins struktur kan hjälpa oss förstå dess funktion och användas vid till exempel design av läkemedel. Fysikum är en del av AlbaNova universitetscentrum. Här har man samlat utbildning och forskning inom fysik, astronomi och bioteknik från Stockholms universitet och Kungl Tekniska Högskolan. Modern naturvetenskaplig forskning och utbildning spränger här ämnesgränserna och skapar nya verksamhetsfält, i ständig växelverkan mellan olika kunskapsområden. AlbaNova ligger vid Roslagstull, nära både Stockholms universitet och Kungl Tekniska Högskolan, delvis i nybyggda lokaler, delvis i renoverade hus från det gamla Roslagstulls sjukhus. Till AlbaNova hör Vetenskapens hus. Hit kan skolklasser och allmänheten komma för att lära sig mer om naturvetenskap genom att laborera och lyssna på forskarföredrag.

9 9

10 Studentliv 10 En viktig del av studietiden är studentlivet. Den livaktiga studentföreningen Quanta tar hand om nya studenter och ordnar pubkvällar, fester, studiebesök m.m. Det aktiva ämnesrådet ger studenterna stor möjlighet att påverka utbildningen. Naturvetenskapliga föreningen och Stockholms studentkår ordnar också många studentaktiviteter. Dessutom erbjuder huvudstadens stora kulturutbud många nöjesmöjligheter. SWE-DISH Satellite Systems AB är ett av de företag där fysiker utbildade vid Stockholms universitet arbetar. Bilden visar satellitsändning från New York med hjälp av företagets nya portabla IP-baserade satellitsändare. Arbetsmarknad Fysikstudier ger dig tillgång till en bred arbetsmarknad både inom och utanför universitetet. Fysiker ägnar sig ofta åt forskning och utveckling inom industrin och på universiteten och når också ledande befattningar inom näringslivet. Behovet av lärare i fysik kommer att öka kraftigt i framtiden. Våra utbildningslinjer ger en bred utbildning med djupa kunskaper i fysik. Dessa kunskaper har stor internationell efterfrågan. Utlandsstudier Berkeley-universitetet i Kalifornien är ett av de utländska universitet där studenter från Fysikum kan göra examensarbete. Fysikämnet är internationellt, vilket gör det enkelt och naturligt att läsa kurser eller göra examensarbete vid något utländskt universitet. Fysikum deltar i en rad utbytesprogram, bland annat Erasmus/ Sokrates, Time och Nordplus, och med universitet i USA, Tyskland, Storbritannien, Holland, Japan, Taiwan och Frankrike.

11 Kontakt Världshuset Kräftan ROSLAGSVÄGEN Studievägledare BRUNNSVIKEN Kjell Fransson Mottagning och telefontid: Måndagar: Onsdagar: Fredagar: Roslagsvägen AlbaNova universitetscentrum 11 Mottagning på kvällstid efter överenskommelse per telefon. Tfn: E-post: Rum B4:1001 Roslagstullsbacken 21, AlbaNova universitetscentrum Sveavägen SVEAPLAN Cederdalsgatan Valhallavägen Studentexpeditionen Marieanne Holmberg Öppettider: säkrast må fre , Tfn: Fax: E-post: Rum: B4:1016 Roslagstullsbacken 21, AlbaNova universitetscentrum Vägbeskrivning Till AlbaNova universitetscentrum kan man ta sig på många sätt. Buss: Både buss 43 och 44 har Ruddammen precis framför centret som slutstation. Buss 53 har Roslagstull som slutstation varifrån man når centret efter en kort promenad uppför Roslagstullsbacken. Buss 40 stannar på Roslagsvägen, norr om centret varifrån centret nås efter en kort promenad. Tunnelbana: Med tunnelbana åker man till Tekniska Högskolan varifrån buss 44 går vidare till centret. w w w. p h y s t o. s e Bil: Med bil åker man in från Roslagsvägen vid Albano. Parkering finns sedan längs med husets norra fasad.

12 Fysikum ALBANOVA UNIVERSITETSCENTRUM STOCKHOL MS UNIVERSITET Stockholm Tfn: , w w w.physto.se Produktion: Fysikum Redaktörer: Joakim Edsjö och Carl Hogstedt Grafisk form: Enheten för IT och media, Stockholms universitet Foto: Rahman Amanullah, Martin Andersson Georgios Athanasiadis / Orasis foto, Jonas Berggren / MIRA, CERN, Joakim Edsjö, NASA och Per Westergård. Tryck: Edita Norstedts Tryckeri, 2004

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

Kandidatprogram i fysik 2016/2017

Kandidatprogram i fysik 2016/2017 Kandidatprogram i fysik 2016/2017 180 HP UPPSALA CAMPUS 100% Fysiken behandlar stora frågor om framtidens energiförsörjning, jordens klimatutveckling, nya material och universums uppkomst. Kandidatprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor of Science in Physics 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN I ASTRONOMI OCH ASTROFYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK GÖTEBORGS UNIVERSITET

STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN I ASTRONOMI OCH ASTROFYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK GÖTEBORGS UNIVERSITET STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN I ASTRONOMI OCH ASTROFYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK GÖTEBORGS UNIVERSITET 1. Ämnesbeskrivning och mål för utbildningen Den astrofysikaliska forskningen undersöker och

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 1053/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom matematik, naturvetenskap och teknik U T B I L D N I N G S P L A N erprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Physics, 180

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Lärarfortbildningar 2010

Lärarfortbildningar 2010 Lärarfortbildningar 2010 Vetenskapens Hus och Naturens Hus Vi bjuder härmed in dig som lärare till flera intressanta fortbildningar i Vetenskapens Hus och Naturens Hus under våren och hösten 2010. Vi erbjuder

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2016-02-29 Dnr SU FV-3.2.5-0859-16 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig kandidatexamen Huvudområde: fysik Physics Studiegångar: fysik, biofysik, medicinsk strålningsfysik och miljövetenskap

Läs mer

Masterprogram i fysik 2015/2016

Masterprogram i fysik 2015/2016 Masterprogram i fysik 2015/2016 120 HP UPPSALA CAMPUS 100% Vill du få en djupare förståelse av den fysikaliska världen omkring dig? Vill du använda människans största instrument, till exempel acceleratorn

Läs mer

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp Introduktion till kursen Fysik 3 Dag Hanstorp Vi har fem sinnen: Syn Hörsel Smak Lukt Känsel Hur stor är räckvidden på de olika sinnena? Hur skulle vår världsbild påverkas om vi människor hade saknat

Läs mer

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp Introduktion till kursen Fysik 3 Dag Hanstorp Vi har fem sinnen: Syn Hörsel Smak Lukt Känsel Hur stor är räckvidden på de olika sinnena? Hur skulle vår världsbild påverkas om vi människor hade saknat

Läs mer

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14 Sida 1 (6) Nämnden för lärarutbildning (NLU) KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 14 Undervisningsämne Studiefordringar för ämne I, 90 hp Studiefordringar för ämne II

Läs mer

Naturvetenskaplig fysik i Lund

Naturvetenskaplig fysik i Lund Naturvetenskaplig fysik i Lund Tomas Brage Studierektor Naturvetenskaplig fysik, Lund University, Sweden Stockholm GU 9 december 2011 Tomas Brage, Naturvetenskaplig fysik, Lund University Mitten av 90-talet:

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande sprogrammet Inriktningar och samhälle Skolan har en härlig stämning och sköna elever. NA valde jag för att man kan göra vad man vill efter utbildningen. Man får mycket kunskap om allt

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger en spännande och stimulerande utbildning som förbereder

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Fysik Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i (Doctoral studies in Physics) Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700 10 00 Fax 054-700 14 60 Information@kau.se

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer

SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan

SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan SKOLPROGRAM 2015/16 Förskolan Ansvarig utgivare: Vetenskapens Hus 2015 Foto: Vetenskapens Hus Redaktör och grafisk formgivare: Elisabet Bergknut Vi möter 60 000 elever och lärare varje år Hos oss möter

Läs mer

Användningen av nätet i undervisningen Bilaga 1 Institution: "Bioblocket": biologi (BL), biokemi (BK), biovetenskap (BV), farmaci (F)

Användningen av nätet i undervisningen Bilaga 1 Institution: Bioblocket: biologi (BL), biokemi (BK), biovetenskap (BV), farmaci (F) Användningen av nätet i undervisningen Bilaga 1 Institution: "Bioblocket": biologi (BL), biokemi (BK), biovetenskap (BV), farmaci (F) BV Ämneskurser: Computers / Computational Methods in bioresearch nätet

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Sjukhusfysikerprogrammet, 300 högskolepoäng

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Sjukhusfysikerprogrammet, 300 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/338 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Sjukhusfysikerprogrammet, 300 högskolepoäng Medical Physicist Programme, 300 credits Programkod: N1SJU 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001)

Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001) Institutionen för astronomi VT-13 Allmänt Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001) VT-13 Kursbeskrivning Kursen Introduktion till galaxer och kosmologi har målet att du som student ska få en introduktion

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Ämneslärare, inriktning mot gymnasieskolan Antagna Höst 2014

Ämneslärare, inriktning mot gymnasieskolan Antagna Höst 2014 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Ämneslärare, inriktning mot gymnasieskolan Antagna Höst 2014 Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49 10 00 Orgnr: 202100-2841 Utbildningsplan Ämneslärare,

Läs mer

FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-26/2009 Sida 1 (7) FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Physics Programme, 180 Higher Education Credits Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och samhälle PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också en kompis som skulle

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp Master of Science in Chemical Engineering, 300 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TCTKM Grundnivå

Läs mer

Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp

Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp 1 (5) 2018-12-11 Behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i matematik, naturvetenskap och teknik, KPU, 90 hp Den kompletterande pedagogiska utbildningen bygger på att

Läs mer

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå).

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå). Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

Målgrupp Du som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i fysik i åk 7-9 utan att vara ämnesbehörig.

Målgrupp Du som har en behörighetsgivande lärarexamen och undervisar i fysik i åk 7-9 utan att vara ämnesbehörig. Lärosätets namn Stockholms universitet, Fysikum i samarbete med Institutionen för astronomi samt Institutionen för matematik- och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursens namn Fysik för lärare åk 7-9, 45

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Matematisk statistik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Matematisk statistik Studieplan för utbildning på forskarnivå Matematisk statistik English title: Mathematical statistics TNMAST00 Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden (forskarutbildningsnämnden) 2014-05-14

Läs mer

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes!

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben Innehåll: Nyhetsbrev oktober 2016 Referenslärare sökes! LÄRARFORTBILDNINGAR PÅ GÅNG Kromatografi Prova-på-programmering Mineral och bergarter

Läs mer

Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html

Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html Fysik för poeter 2010 Professor Lars Bergström Fysikum, Stockholms universitet Vi ska börja med lite klassisk fysik. Galileo Galilei

Läs mer

Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp

Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp Master of Science in Engineering Physics, 300 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod TTFYA Nivå Diarienummer Programnamn

Läs mer

Fakulteten för teknik- och naturvetenskap. Studieplan

Fakulteten för teknik- och naturvetenskap. Studieplan Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Studieplan Studieplan för utbildning på forskarnivå i fysik (Doctoral studies in Physics) vid Karlstads universitet Fastställd av fakultetsrådet (Dnr F1/98) Reviderad

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Programkod: Beslut om inrättande: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: TAMTF

Läs mer

A-Ö Ämnet i pdf Ämne - Fysik Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans behov av att förstå och förklara sin omvärld. Fysik behandlar allt från växelverkan mellan materiens

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 7 oktober 2004.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 7 oktober 2004. INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MILJÖVETENSKAPLIGT PROGRAM, 120/160 POÄNG Environmental Science Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin,

Läs mer

Kosmologi. Programkurs 6 hp Cosmology TFYA71 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF

Kosmologi. Programkurs 6 hp Cosmology TFYA71 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF 1(6) Kosmologi Programkurs 6 hp Cosmology TFYA71 Gäller från: Fastställd av Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF Fastställandedatum LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(6) Huvudområde Fysik,Matematik,Tillämpad

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2012.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2012. Naturvetenskapliga fakulteten LLYU66, Fysik för lärare åk 7-9, 30 hp (16-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II, 30 högskolepoäng No English translation available, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 120/160 POÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU ÅTTA FAKULTETER Och mer än 30 världsledande forskningsområden Åtta fakulteter på tre campus Ekonomihögskolan Humanistiska och teologiska fakulteterna

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016

Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016 Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016 Master Programme in Engineering Physics and Electrical Engineering Utbildningsplanen är reviderad 2014-11-06 av Enhetschef

Läs mer

Ämnen, studiefordringar och urval för antagning till KPU HT 13

Ämnen, studiefordringar och urval för antagning till KPU HT 13 Ämnen, studiefordringar och urval för antagning till KPU HT 13 Studiefordringar för undervisningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 HT 13 Undervisningsämne Studiefordringar för ämne I, Studiefordringar för

Läs mer

Undervisningsämne Studiefordringar för ämne I, 90 hp Studiefordringar för ämne II och III, 45 hp Bild

Undervisningsämne Studiefordringar för ämne I, 90 hp Studiefordringar för ämne II och III, 45 hp Bild Sida 1 (6) Nämnden för lärarutbildning (NLU) KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 Ht 15 Ämneskunskaper i minst ett undervisningsämne i grundskolans årskurs 7 9 som motsvarar

Läs mer

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits 1 (6) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TELTA Grundnivå

Läs mer

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 Ht 15

KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 Ht 15 Sida 1 (6) KPU HT 2015 Beslut 2015-02-05 Dnr: 2015/322-3.1.1 Nämnden för lärarutbildning (NLU) KPU - studiefordringar för antagningsämnen i grundskolans årskurs 7 9 Ht 15 Ämneskunskaper i minst ett undervisningsämne

Läs mer

www.hkr.se Utbildningsplan Biologiprogrammet 120/160 poäng (BI05) Inriktning ekologi och geovetenskap Institutionen för matematik och naturvetenskap

www.hkr.se Utbildningsplan Biologiprogrammet 120/160 poäng (BI05) Inriktning ekologi och geovetenskap Institutionen för matematik och naturvetenskap Sidan 1 av 1 Dnr: 621/333-05 Institutionen för matematik och naturvetenskap Utbildningsplan Biologiprogrammet 120/160 poäng (BI05) Inriktning ekologi och geovetenskap Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Fasta tillståndets fysik FFFF05

Fasta tillståndets fysik FFFF05 Fasta tillståndets fysik FFFF05 Carina Fasth; carina.fasth@ftf.lth.se Rum B108 www.ftf.lth.se/courses/ffff05 Kurslitteratur Kompendium säljs hos Media-Tryck (ungefär 150 kr) pdf på hemsidan På hemsidan

Läs mer

Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut UTBILDNINGSPLAN. för. Tekniskt basår. 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet)

Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut UTBILDNINGSPLAN. för. Tekniskt basår. 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet) UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan fastställd enl. VD-beslut 2008-06-30 för Tekniskt basår 60 högskolepoäng (40 poäng enligt gamla systemet) Start ht 2008 1 Inledning 1.1 Bakgrund Att ge kompletterande utbildning

Läs mer

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng.

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng. Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Spel, 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Spel, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-01-20 liga programmet, Spel, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, Computer Games Development, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning

Läs mer

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics Dnr: HNT 2016/337 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG Programme for Electrical and Electronic Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå

Studieplan för utbildning på forskarnivå Studieplan för utbildning på forskarnivå Matematik English title: Mathematics TNMATE00 Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden (forskarutbildningsnämnden) 2014-05-14 Studieplanen för

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS Dnr: 1002/2004-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng Total Quality Maintenance Programme, 180/240

Läs mer

Är du redo för framtiden?

Är du redo för framtiden? Astronomi Beräkningsteknik Biofysik Datalogi Didaktik Fysik Matematik Matematisk statistik Medicinsk strålningsfysik Meteorologi, oceanografi, klimat Är du redo för framtiden? Är klimatfrågan något som

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Propedeutisk fysik 5 sp Lindén/ NN Ons Lindman Fre 15-17

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium. Propedeutisk fysik 5 sp Lindén/ NN Ons Lindman Fre 15-17 Information om studieorienteringsveckan hittas på http://www.abo.fi/student/studieorientering Tutorer: Johan Frisk och Calle Wikman Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium ÅRSKURS 1 Period 1 v. 36-43

Läs mer

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå).

djupa kunskaper inom matematik och naturvetenskap samt teknik inom en vald teknikinriktning (avancerad nivå). Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2013-04-18 Dnr: MDH 2.1.2-178/13 liga programmet, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges efter

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav

Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp och Särskild kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp antagnings- och examenskrav Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) och Särskild kompletterande pedagogisk

Läs mer

Brandingenjör Antagna Höst 2015

Brandingenjör Antagna Höst 2015 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2017/2018 Brandingenjör Antagna Höst 2015 BESLUTSDATUM 2016-10-27 BESLUTSFATTARE Chef Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-01-20 liga programmet, Mjukvaruutveckling 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, Software Development, 180 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

ntations titel Arial 14pt Rubrik rial 26pt,bold 1: Arial 22pt

ntations titel Arial 14pt Rubrik rial 26pt,bold 1: Arial 22pt Bergianska trädgården AlbaNova universitetscentrum 31 som arbetar mer än 20% (18 heltid), 40 besöksledare forskare, lärare, näringsliv Vision Målet med verksamheten på Vetenskapens Hus är att öka ungas

Läs mer

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier Kemi Utbildningen för huvudämnesstuderande i kemin är indelad på två linjer; den ena leder till filosofie magisterexamen i kemi (kemist) och den andra till filosofie magisterexamen i kemi (kemilärare).

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014

Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2016/2017 Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014 BESLUTSDATUM 2015-11-02 DIARIENUMMER 12-15 BESLUTSFATTARE Enhetschef

Läs mer

LNA110, Naturvetenskap för lärare 1 30 högskolepoäng

LNA110, Naturvetenskap för lärare 1 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 2010 LNA110, Naturvetenskap för lärare 1 30 högskolepoäng Science 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng

Datavetenskapliga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: TCV20 OINR liga programmet, Allmän inriktning 180 högskolepoäng Bachelor Program in Computer Science, General Profile 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study

Läs mer

Kön Response Average Total Kvinna 25% 13 Man 71% 36 Jag klassificerar mig varken som 2% 1 kvinna eller man Vill ej ange 2% 1

Kön Response Average Total Kvinna 25% 13 Man 71% 36 Jag klassificerar mig varken som 2% 1 kvinna eller man Vill ej ange 2% 1 View All Responses. Alla deltagare. View Default order Responses: 51 Mall kursutvärderingsfrågor Matematik 1 1 2 Kön Kvinna 25 13 Man 71 36 Jag klassificerar mig varken som 2 1 kvinna eller man Vill ej

Läs mer

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Computer Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-1081-07 Datum 2012-03-23 Sid 1 (7) Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd Bachelor of Science Programme

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Computer Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 19 juni 2003 av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och

Läs mer

Gymnasiearbeten i fysik

Gymnasiearbeten i fysik Gymnasiearbeten i fysik Kosmisk strålning Exoplaneter och astrobiologi VÄLKOMNA! Hemliga koder, förunderliga dofter, extremt små saker och universum. Allt ryms under Vetenskapens Hus tak. Ämnesområden

Läs mer

Gäller från: HT 2017 Fastställd: Ändrad: Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik

Gäller från: HT 2017 Fastställd: Ändrad: Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet i matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik Teacher Education Programme in Mathematics, Science and Technology 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

Kursbeskrivning individuellt val

Kursbeskrivning individuellt val Kursbeskrivning individuellt val KURS KURSKOD POÄNG KURSBESKRIVNING KOMMENTARER KONTAKT PERSON ENGELSKA 7 ENGENG07 100 I Engelska 7 får du möjligheten att utveckla din engelska på en nivå som ligger nära

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng. Electrical Engineering Programme, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng. Electrical Engineering Programme, 180 ECTS Dnr: 207/2005-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, 120 poäng Electrical Engineering Programme, 180 ECTS Ansvarig

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin

Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin Utbildningsplan för kandidatprogrammet i biomedicin 1BI14 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2013-11-07 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-08

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

45 hp 90 hp 120 hp. - cellbiologi och genetik - ekologi.

45 hp 90 hp 120 hp. - cellbiologi och genetik - ekologi. Bilaga till utbildningsplan för KPU: naturvetenskapliga antagningsämnen Ämnesspecifika behörighetskrav, omfattning och innehåll, för 45 hp, 90 hp och 120 hp, för naturvetenskapliga antagningsämnen till

Läs mer

Civilingenjör i kemiteknik, Karlstad (Master of Science in Chemical Engineering) Nätverksmöte juni 2017

Civilingenjör i kemiteknik, Karlstad (Master of Science in Chemical Engineering) Nätverksmöte juni 2017 Civilingenjör i kemiteknik, Karlstad (Master of Science in Chemical Engineering) Nätverksmöte juni 2017 Inför hösttterminen 2017 Försthandssökande civilingenjör Datateknik 38 st (27) Energi- och miljöteknik

Läs mer

Kemiteknikprogrammet

Kemiteknikprogrammet Kemiteknik LTH Möte med programansvariga september 2014 Michaël Grimsberg Programansvarig K Antagning 120 Kemiteknikprogrammet 100 80 60 40 Antal platser 20 1:a hand Slutligt antagna Reserver efter urval

Läs mer