Här presenteras ambassadens landrapport för Slovakien.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Här presenteras ambassadens landrapport för Slovakien."

Transkript

1 Promemoria Slovakien Land-PM Här presenteras ambassadens landrapport för Slovakien. Basfakta Officiellt namn: Slovakiska republiken (Slovenská Republika) Folkmängd: (officiell uppskattning för augusti 2010) Befolkning: slovaker 85%, ungrare 10%, romer, tjecker, moraver, rutener, ukrainare Yta: km2 (Sverige ) Huvudstad: Bratislava (cirka (2008) Språk: Slovakiska och ungerska, Religion: 66% katoliker, 6% protestanter, 2% reformerta, 1% ortodoxa Statschef: President Ivan Gašparovič Statsskick: Republik Regeringschef: Premiärminister Iveta Radicova Utrikesminister: Mikulas Dzurinda Regering: Koalitionsregering Slovak Democratic, Kristdemokratiska SDKU-DS, Frihet och Solidaritet (SaS), Kristdemokratiska rörelsen (KDH) samt Moststrana spoluprace (Most-Hid) Parlament: Národná Rada, enkammarparlament med 150 platser Valuta: Euro (uppskattning) 2011 (prognos) Nominell BNP: 63 miljarder 66 miljarder 70 miljarder Real BNP-tillväxt: -4,8% 4,2% 3,3% Arbetslöshet: 11,4 1 % 14,4% 13,1% Inflation: 0,9% 0,7% 2,7% Inrikespolitik Parlamentsvalen 12 juni 2010 innebar regeringsskifte i Slovakien. Koalitionen bestående av det socialdemokratiskt inriktade partiet Smer, det nationalistiska SNS och det populistiska HZDS fick lämna plats för en bred center/högerkoalition bestående av fyra partier, SDKU, SaS, KDH och Most- Hid. Den nya koalitionen förfogar över 79 av de 150 platserna i parlamentet och oppositionen således över 71 mandat. Såväl SaS som Most-Hid är nystartade partier som tar plats i parlamentet för första gången. Det tidigare regeringspartiet HZDS hamnade under 5%-spärren och får således lämna parlamentet. Även partiet SMK, som främst riktar sig till väljare av ungersk 1 Enligt nationellt mätning (Ej Eurostat).

2 Sveriges Ambassad Promemoria 2(5) minoritet, fick lämna parlamentet. Detta till förmån för partiet Most/Hid som även det i första hand riktar sig till den ungerska minoriteten. Det nya oppositionspartiet Smer, under ledning av före detta premiärministern Robert Fico, är dock det klart största partiet med nästan 35% av rösterna. Smer:s tidigare koalitionspartners gjorde dock så mycket sämre ifrån sig i detta val att en ny mandatperiod för Fico och hans parti omöjliggjordes. Detta också p.g.a. att inget av center/högerpartierna sade sig vilja gå i koalition med Smer. Därmed var regeringsskiftet ett faktum. Den nya koalitionen leds av Iveta Radicova, partiledaren för SDKU, som med dryga 15% av rösterna är det största av de fyra koalitionspartierna. Radicova är därmed Slovakiens första kvinnliga premiärminister. Radicova var även främste utmanare till sittande presidenten Ivan Gasparovic när denne i april 2009 omvaldes till sin andra femårsperiod. Eftervalskommentarerna kretsade just kring Radicovas stora framgång och det oväntat hårda motstånd hon gav Gasparovic. Nästa parlamentsval planeras för Utrikes- och säkerhetspolitik Sedan den 29 mars 2004 är Slovakien medlem i NATO och sedan 1 maj samma år också i EU. På det utrikespolitiska området har Slovakien på senare år varit mycket engagerat i utvecklingen i västra Balkan. Värt att notera är att Slovakien är ett av de länder som inte erkänt Kosovo. Slovakien är även aktivt i arbetet med EU:s östra grannar och det s.k. östra partnerskapet. Slovakien försöker ha en så pragmatisk relation till Ryssland som möjligt, bl.a. utifrån sitt stora energiberoende av detta land. Det viktigaste för Slovakien och det styrande är ändå EU:s politik gentemot Ryssland och strävandena efter en gemensam EU-politik, inte minst på energiområdet. Samarbetet inom Visegradgruppen (Slovakien, Tjeckien, Polen och Ungern) är alltjämt ganska aktivt inom vissa delar, men det dagliga arbetet inom EU styr naturligt nog numer vilka som utgör samarbetspartners. På senare tid har t.ex. kontakterna med Slovenien ökat, då Slovenien, som ett litet land med nyinförd euro, har en hel del gemensamt med Slovakien. Relationen med Tjeckien är av förklarliga skäl särskilt nära. Under den förra regeringens tid ökade spänningarna i relationerna till Ungern. Detta bl.a. som en följd av att nationalistpartiet SNS ingick i den förra koalitionen. Relationerna länderna emellan har dock främst använts som politiska instrument politiker emellan. Ett antal uppmärksammade lagar

3 Sveriges Ambassad Promemoria 3(5) relaterade till språk och medborgarskap i båda länderna har givit politikerna rejält med bränsle för att utnyttja frågan. Det finns anledning att tro att en ny regering i Slovakien ger vid handen att förhållandet förbättras något. Inte minst mot bakgrund av att koalitionen innehåller ett parti som representerar den ungerska minoriteten. Något som i sin tur gör att Ungern inte längre kan kritisera Slovakien för att ha ett uttalat ungerskfientligt parti i regeringen. Ekonomi, näringsliv, handel och investeringar Den förra regeringen fortsatte stora delar av den ekonomiska politik som högerregeringen före den hade inlett. Detta med ett stort mål framför ögonen: införandet av euron. Med strikt budgetdisciplin och bibehållande av en investerings- och företagarvänlig ekonomisk politik lyckades den förra regeringen också infria målet att kvalificera Slovakien för euron. Denna infördes den 1 januari Grundvalen för Slovakiens ekonomiska framgångar under 2000-talet utgörs av massiva utländska investeringar i bil- och elektronikindustrin med företag som Volkswagen, Peugeot/Citroën och KIA respektive Samsung och Sony. En av de största arbetsgivarna är vidare US Steel, som moderniserat ett gammalt stålverk i Košice. Före den ekonomiska krisen kunde Slovakien stoltsera med högst BNPtillväxt i EU. Siffran för 2007 visade på en tillväxt på 10,4% och den uppnåddes även utan överhettning av ekonomin. Som bekant klarade sig dock ingen undan den ekonomiska krisen och mot slutet av 2008 började siffrorna dala kraftigt, även om tillväxten för 2008 stannade på hela 7,5% som ett resultat av tre starka första kvartal det året. För 2009 registrerade Slovakien en negativ tillväxt på 4,8 procent. Ekonomin befinner sig nu i en återhämtningsfas, för 2010 antas en real BNP-ökning på 4,2 procent. Därmed skulle Slovakiens nominella BNP för ligga på 66 miljarder. Prognoserna för 2011 ger en fortsatt återhämtning med en ökning på 3,3 procent, men motsvarar fortfarande inte de tvåsiffriga ökningarna innan finanskrisen. Den mycket exportberoende slovakiska ekonomin är direkt påverkad av hur övriga EU, och då inte minst Tyskland, återhämtar sig. Före krisen genererades hela dryga 85% av BNP av exporten. Under den ekonomiska krisen dalade exporten (-15,9% för 2009), men för 2010 har en positiv tillväxt (15,0%) kompenserat den tidigare nedgången. Den starka återhämtningen av den tyska ekonomin har här agerat dragplåster.

4 Sveriges Ambassad Promemoria 4(5) Den inhemska konsumtionen föll under 2009 med en låg inflation som följd, 0,8% enligt EU-harmoniserad statistik. Beräkningarna för 2010 års inflation ligger på 0,6%, Arbetslösheten är, och har alltid varit, stort problem för Slovakien den genomsnittliga arbetslösheten för 2010 låg på 12,4 %. Arbetslösheten steg i samband med den ekonomiska krisen prognosen är att den kommer att sjunka och i genomsnitt ligga på 11,8% för 2011 för att sedan ytterligare gå ner marginellt till 11,1 för Då skulle man fortfarande inte vara tillbaka på ensiffriga nivåer innan krisen (8,4% år 2007). En av förklaringarna till att Slovakien alltid haft en hög arbetslöshet är att man har stor strukturell arbetslöshet. Slovakien befinner sig just nu i ett förfarande avseende alltför stora (budget)underskott från EU-kommissionen Budgetunderskottet för 2009 låg på 7,9 % (av BNP) och Slovakien har som mål att till 2013 att vara tillbaka under Maastrichtkriteriernas gräns på 3%. Finansministeriet höll länge fast vid att budgetunderskottet för 2010 skulle landa på 5,5%, vilket visade sig vara en för låg siffra. Uppskattningen för 2010 ligger istället på 7,9 %. Prognosen för 2011 är på 8,2 %... Mot bakgrund av den globala krisens kraftiga inverkan på ekonomin var det något svårt att bedöma det första året med euron för Slovakien. De allra flesta bedömarna är dock överens om att de positiva effekterna överväger de negativa. Inte minst talas om den stabilitet och det förtroende euron ger. I december 2010 gjorde parlamentets talman, Richard Sulik ett kontroversiellt uttalande om att Slovakien borde hat en Plan B om det inte längre skulle vara fördelaktigt för landet att vara en medlem i Euro-gruppen och då överge euron som valuta. Sulik motsatte sig även krisstöd till Grekland. Premiär- och finansministrarna slätade över uttalandet. Det slovakiska folket är fortsatt mycket positiva till euron (87 % för, 11% emot, våren 2010) och uppger högre förtroendesiffror än EU-genomsnittet (56 för, 37% emot, våren 2010). Kort historisk bakgrund Tjeckoslovakien blev en självständig stat Efter andra världskrigets utbrott utropades ett självständigt Slovakien, som i praktiken var en lydstat till Nazityskland. Efter krigets slut återförenades Tjeckoslovakien, som hamnade i den sovjetiska intressesfären. Kommunistregimen föll som ett resultat av den fredliga "sammetsrevolutionen" Slovakien är en självständig stat sedan 1 januari 1993, då Tjeckoslovakien delades i Tjeckien och Slovakien. Sveriges förbindelser med Slovakien Förbindelserna mellan Sverige och Slovakien har varit goda sedan Slovakien 1993 blev en självständig stat. Efter självständigheten bevakade Sverige Slovakien genom sidoackreditering från ambassaden i Prag. Ett honorärt generalkonsulat upprättades redan i oktober 1990 i Bratislava.

5 Sveriges Ambassad Promemoria 5(5) I januari 2010 fattade regeringen beslut om att stänga ambassaden i Bratislava. Sedan 1 juli 2010 täcker således Sveriges ambassad i Slovakien via sidoackreditering. Ett antal slovakiska fackministrar besökte Sverige under 2008 och Under februari 2009 besökte både statsminister Reinfeldt och migrationsminister Billström Slovakien inför det svenska ordförandeskapet, vilket även miljöminister Andreas Carlgren gjorde i maj I januari 2010 besökte utrikesminister Carl Bildt Bratislava. En svensk försvarsattaché är sidoackrediterad från Prag. Svensk representation Exportrådet har sedan 1974 ett kontor i Bratislava. Kontoret arbetar med att hjälpa svenska företag att exportera till och etablera sig på den slovakiska marknaden. Slovakisk representation i Sverige Slovakien har sedan 1993 en ambassad i Stockholm. Nuvarande slovakisk ambassadör är Peter Kmec som tillträdde I september 2003 öppnades ett slovakiskt konsulat i Göteborg öppnades ett konsulat i Malmö. Ekonomiska förbindelser Sveriges handel med Slovakien har utvecklats positivt sedan självständigheten. Exporten till Slovakien uppgick före den ekonomiska krisen till ca 3,5 miljarder SEK. Exporten till Slovakien utgjorde år ,2 procent av den totala svenska exporten. Siffror finns tillgängliga för de första tre kvartalen, exporten uppgick till ett värde av 1,675 miljarder kronor. De viktigaste exportprodukterna är verkstadsmaskiner, fordon, kemikalier och papper. Importen till Sverige uppgick före krisen till ca 7 miljarder SEK, vilket motsvarade ca 0,7 procent av den totala importen till Sverige. Ökning i importen till Sverige var kraftigare än den svenska exporten till Slovakien. Trenden för detta kvarstod även under den globala krisen även om siffrorna naturligtvis sjönk till följd av det ekonomiska läget. År 2010 stod slovakiska varor för 0,7 % av den totala svenska importen, vilket för de tre första kvartalen motsvarade ett värde på 5,7 miljarder kronor. De främsta importprodukterna är verkstadsprodukter, möbler och alkoholhaltiga drycker. I linje med Slovakiens övriga handel kan en viss försiktig återhämtning även ses i handelsförbindelserna med Sverige. Förutsättningarna för ett ökat svensk-slovakiskt ekonomiskt samarbete i takt med återhämtningen i ekonomin är goda. Det finns f.n. ca 55 svenska dotterbolag i Slovakien. IKEA har idag fyra fabriker i Slovakien och SCA en större fabrik i centrala Slovakien.

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

Officiellt namn: Tjeckiska republiken (Česká republika) Språk: Tjeckiska (officiellt språk), slovakiska, romani

Officiellt namn: Tjeckiska republiken (Česká republika) Språk: Tjeckiska (officiellt språk), slovakiska, romani Promemoria 2015-03-19 Prag Landrapport: Tjeckien Basfakta Officiellt namn: Tjeckiska republiken (Česká republika) Huvudstad: Prag (1,3 milj invånare) Språk: Tjeckiska (officiellt språk), slovakiska, romani

Läs mer

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta Promemoria 2013-12-16 Utrikesdepartementet Ambassaden Dublin p.t.stockholm och Enheten för Europeiska unionen Land-PM Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin (1,2 miljoner) Språk:

Läs mer

Sveriges handel på den inre marknaden

Sveriges handel på den inre marknaden Enheten för internationell 2011-10-05 Dnr: 2011/00259 handelsutveckling Olle Grünewald Petter Stålenheim Sveriges handel på den inre marknaden Sveriges varuexport till EU:s inre marknad och östersjöländerna

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2014 i Helsingfors

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2014 i Helsingfors Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2014 i Helsingfors Nyckeltal för Island Folkmängd 328.170 Förväntad BNP-utveckling 3,4 % Inflationstakt 2,5 % Arbetslöshet 3,8 % Styrränta 6,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte 14.-15. november 2013 Danmark Nyckeltal för Island Folkmängd 325.010 Förväntad BNP-utveckling 2,2 % Inflationstakt 3,5 % Arbetslöshet 4,8 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Landrapport från ISLAND NBO:s styrelsemöte 21.-22.november 2012 i Göteborg

Landrapport från ISLAND NBO:s styrelsemöte 21.-22.november 2012 i Göteborg Landrapport från ISLAND NBO:s styrelsemöte 21.-22.november 2012 i Göteborg Nyckeltal för ISLAND nov. 2012 Förväntad BNP-utveckling 2,8 % Inflationstakt 4,6 % Arbetslöshet 5,0 % Bostadsbyggande prognos

Läs mer

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden RAPPORT JUNI 2019 Hotellmarknaden i EU En kartläggning av storlek och utveckling Perioden 2009 2018 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Inledning / 5 EU:s hotellmarknad / 7 Två miljarder gästnätter på hotell i

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte Reykjavik 17.juni 2013 Nyckeltal för Island 2013. Folkmängd 321.857 Förväntad BNP-utveckling 1,9 % Inflationstakt 4,2 % Arbetslöshet 4,9 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina 2 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 214-6-12 Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina Sveriges exportvärde för jordbruksprodukter inklusive fisk till Ryssland och

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer

2016-02-04. Gora) Norr: Bosnien och Hercegovina, Serbien Öst: Kosovo Söder: Albanien Väst: Kroatien. Gränser:

2016-02-04. Gora) Norr: Bosnien och Hercegovina, Serbien Öst: Kosovo Söder: Albanien Väst: Kroatien. Gränser: Promemoria Sid. 1(9) Landfakta Montenegro Officiellt namn: Gränser: Storlek: Huvudstad (med antal invånare): Större städer (med antal invånare): Folkmängd: Ålder: Republiken Montenegro (Crna Gora) Norr:

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006

FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006 FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006 Konkurrensen om arbetskraften i Baltikum hårdnar Arbetskraftskostnaderna i Estland och Lettland ökar snabbast av de nya EU-länderna. Sedan 2001 har den genomsnittliga

Läs mer

Västnorden. Västnorden ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005. av Tomas Larsson. Sidan 1 av 12

Västnorden. Västnorden ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005. av Tomas Larsson. Sidan 1 av 12 Sidan 1 av 12 ett alternativ till EU? Örebro, 5 februari 2005 av Tomas Larsson -e:/skandinavien/- Sidan 2 av 12 Inledning Sedan folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 har diskussionen om Sveriges framtida

Läs mer

Arbetskraftskostnadernas utveckling i Sverige och Europa 2012

Arbetskraftskostnadernas utveckling i Sverige och Europa 2012 Arbetskraftskostnadernas utveckling i Sverige och Europa 2012 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Högre ökningstakt i Sverige än i Västeuropa och Euroområdet... 4 Växelkursförändringar av stor

Läs mer

Bättre utveckling i euroländerna

Bättre utveckling i euroländerna Bättre utveckling i euroländerna I denna skrift presenteras fakta rörande BNP, tillväxt, handel och sysselsättning för Sverige och övriga utanförländer jämfört med euroländerna. Den gängse bilden av att

Läs mer

Kommentar till situationen i Grekland

Kommentar till situationen i Grekland Kommentar till situationen i Grekland Finansminister Magdalena Andersson 29 juni 2015 AGENDA Vad har hänt? Möjliga följder för Sverige 3 Allvarligt läge 26 juni Tsipras meddelar folkomröstning den 5 juli

Läs mer

Sid. 1(7) 2015-01-02. Polen

Sid. 1(7) 2015-01-02. Polen Sid. 1(7) 2015-01-02 Warszawa Polen Officiellt namn: Republiken Polen/ Rzeczpospolita Polska Nationaldag: 3 maj (Konstitutionen 1791), 11 november (Polen återuppstår som stat 1918) Huvudstad: Warszawa

Läs mer

Figur 2: Inkomsterna i EU-länderna utanför euroområdet konvergerar uppåt mot euroområdet

Figur 2: Inkomsterna i EU-länderna utanför euroområdet konvergerar uppåt mot euroområdet ATT FULLBORDA EUROPAS EKONOMISKA OCH MONETÄRA UNION Kommissionens bidrag till ledaragendan #FutureofEurope #EURoadSibiu EKONOMISK OCH SOCIAL KONVERGENS I EU: NYCKELFAKTA Figur 1: Euron är Europeiska unionens

Läs mer

RAPPORT Dnr TSL PROGNOS TRAFIKPROGNOS LUFTFART 1 (13)

RAPPORT Dnr TSL PROGNOS TRAFIKPROGNOS LUFTFART 1 (13) PROGNOS 2016 2022 TRAFIKPROGNOS LUFTFART 1 (13) Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se

Läs mer

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden

På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden På väg mot ett rekordår på den svenska hotellmarknaden Utveckling 1-2:a tertialet 2015 Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46

Läs mer

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015 Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 215 Nedan granskas konjunkturerna i landskapet Österbotten utgående från information om omsättning per näringsgren. Informationen är beställd från Statistikcentralen

Läs mer

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland

Praktikrapport. Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 + 372 640 56 00. Sveriges ambassad. Pikk 28, 150 55 Tallinn, Estland Praktikrapport Praktikplats Ambassaden Tallinn Praktiktjänstens längd 30 augusti 2010 16 januari 2011 Handledare Kontaktuppgifter Anna Hamrell anna.hamrell@foreign.ministry.se + 372 640 56 00 Sveriges

Läs mer

Promemoria Sid. 1(5) 2012-02-24. Landpromemoria -Irland. Basfakta

Promemoria Sid. 1(5) 2012-02-24. Landpromemoria -Irland. Basfakta Promemoria Sid. 1(5) 2012-02-24 Landpromemoria -Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin Språk: Engelska och Iriska (Gaeilge) Yta: 70,282 km² Folkmängd: 4,58 miljoner. P g a utvandring

Läs mer

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk Institutionen för ekonomi Våren 2009 Rob Hart Provtentasvar Makroekonomi NA0133 Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 1. (a) 10 x 60 + 100 liter mjölk - arbete för 100 liter mjölk 10 x 100 (b) (c) BNP är 1000 kronor/dag,

Läs mer

I sydväst och sydöst finns bördiga slättland. I övrigt täcks Slovakien till stor del av skog.

I sydväst och sydöst finns bördiga slättland. I övrigt täcks Slovakien till stor del av skog. Slovakien https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/slovakien/ Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015

Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015 Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015 Magdalena Andersson 2014-10-13 AGENDA Prognos för svensk ekonomi och offentliga finanser Offentligfinansiella osäkerheter Finanspolitiska ramverket

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av A-punktslistan. 3. Ordförandeskapets arbetsprogram - presentation

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av A-punktslistan. 3. Ordförandeskapets arbetsprogram - presentation Kommenterad dagordning 2005-01-10 Finansdepartementet Peter Holmgren Ekofin-rådets möte den 18 januari 2005 - enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 7 januari 1. Antagande av den

Läs mer

Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin

Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin Det ekonomiska läget och den kommunala ekonomin Statssekreterare Erik Thedéen 22 november 213 1, IMF: Gradvis ljusning i tillväxtutsikterna BNP-tillväxt, prognos från 213 8, 6, 4, 2,, -2, -4, EU27 USA

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA?

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA? Varför högre tillväxt i än i euroområdet och? FÖRDJUPNING s tillväxt är stark i ett internationellt perspektiv. Jämfört med och euroområdet är tillväxten för närvarande högre i, och i Riksbankens prognos

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln SMÅFÖRETAGEN ÄR Större ÄN DU TROR I utrikeshandeln Småföretagen allt viktigare för utrikeshandeln Sverige är en liten utrikeshandelsberoende ekonomi. Det samlade importvärdet uppgick till 1036 mdr kronor

Läs mer

Port Vila (41 200 invånare, 2009) (UI) Befolkning: Ni-Vanuatu 97,6%, övriga 1,3% Befolkningstillväxt: 2,01% (2014 est CIA)

Port Vila (41 200 invånare, 2009) (UI) Befolkning: Ni-Vanuatu 97,6%, övriga 1,3% Befolkningstillväxt: 2,01% (2014 est CIA) Promemoria CANBERRA Landfakta: Vanuatu Officiella namn: Republic of Vanuatu Huvudstad: Port Vila (41 200 invånare, 2009) (UI) Yta: 12 200 km² Folkmängd: 250 000 (2012 DFAT) Befolkning: Ni-Vanuatu 97,6%,

Läs mer

Anna Kinberg Batra. Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna

Anna Kinberg Batra. Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna Anna Kinberg Batra Ordförande i riksdagens finansutskott, gruppledare Moderaterna Viktigast för ett ökat sparande - Stabila offentliga finanser - Stabilt finansiellt system - Fler i arbete - Mer pengar

Läs mer

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten 2016 Knut Hallberg Swedbank Makroanalys 2 Teman under de närmaste åren Låg global tillväxt Populistiska strömningar Fortsatt expansiv penningpolitik

Läs mer

ca 11,1 miljoner (uppdelad på de tre regionerna Flandern c:a 6,4 miljoner, Vallonien 3,6 miljoner och Bryssel 1,1 miljon)

ca 11,1 miljoner (uppdelad på de tre regionerna Flandern c:a 6,4 miljoner, Vallonien 3,6 miljoner och Bryssel 1,1 miljon) Promemoria 2014-05-15 Ambassaden Bryssel pt Stockholm Ulrika Sundberg Telefon 08-405 43 19 Mobil 072-533 94 33 Telefax 08-723 11 76 E-post ulrika.sundberg@gov.se Landpromemoria: Belgien Basfakta Officiellt

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.479.000 Förväntad BNP-utveckling + 0,9 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet (mars 2015) 10,3 % Bostadsbyggande

Läs mer

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 30 juni Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 30 juni Finansdepartementet Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 30 juni 2015 2 AGENDA Utvecklingen i omvärlden Svensk ekonomi Sammanfattning 3 Tillväxt i världen stärks men i långsammare takt BNP-tillväxt i utvalda

Läs mer

BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars

BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars BJÖRN LINDGREN Stockholm, 29 mars 2012 1 När Europa skälver ett steg efter det andra men turbulens på vägen Mest sannolikt: Ett steg efter det andra Grekland, Italien, Spanien m fl röstar igenom reformer.

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport SNS 19 januari Finansminister Anders Borg Konjunkturrådets huvudslutsatser Sverige har hittills klarat krisen med bättre offentliga finanser än andra länder Handlingsutrymme

Läs mer

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag

Mats Persson. Den europeiska. skuldkrisen. SNS Förlag Mats Persson Den europeiska skuldkrisen SNS Förlag SNS Förlag Box 5629 114 86 Stockholm Telefon: 08-507 025 00 Telefax: 08-507 025 25 info@sns.se www.sns.se SNS Studieförbundet Näringsliv och Samhälle

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Regeringens skrivelse 2009/10:244

Regeringens skrivelse 2009/10:244 Regeringens skrivelse 2009/10:244 Villkoren för Sveriges kredit till Lettland Skr. 2009/10:244 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 2 september 2010 Fredrik Reinfeldt Anders

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Konjunkturläget våren Richard Palmer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Konjunkturläget våren Richard Palmer ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Konjunkturläget våren 2017 Richard Palmer Internationell utblick: gryende optimism Den globala tillväxten återhämtar sig Den globala tillväxten förväntas återhämta sig

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 september 2010 Den globala ekonomiska krisens inverkan på Sveriges utrikeshandel Här kan du löpande följa

Läs mer

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank

Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten Knut Hallberg Swedbank Makroanalys. Swedbank Vart är vi på väg? Swedbank Economic Outlook, hösten 2016 Knut Hallberg Swedbank Makroanalys 2 Teman under de närmaste åren Låg global tillväxt Populistiska strömningar Fortsatt expansiv penningpolitik

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma.

d) För att man lättare ska kunna ta hand om lokala problem där de som situationen rör får bestämma. 1. a) En statschef definieras internationellt som landets främsta företrädare att representera landet. I Sverige har Statschefen ej någon politisk makt, däremot i exempelvis USA är den folkvalda presidenten

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker

Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker EUROPEISKA KOMMISSIONEN PRESSMEDDELANDE Bryssel den 5 november 2013 Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker Under de senaste månaderna har det kommit uppmuntrande tecken på en

Läs mer

Officiellt namn: Konungariket Belgien/Koninkrijk België/Royaume de Belgique/Königreich Belgien Huvudstad: Bryssel

Officiellt namn: Konungariket Belgien/Koninkrijk België/Royaume de Belgique/Königreich Belgien Huvudstad: Bryssel Promemoria 2013-08-16 Ambassaden Bryssel pt Stockholm Ulrika Sundberg Telefon 08-405 43 19 Landpromemoria: Belgien Basfakta Officiellt namn: Konungariket Belgien/Koninkrijk België/Royaume de Belgique/Königreich

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition I vårpropositionen skriver regeringen att Sveriges ekonomi växer snabbt. Prognosen för de kommande åren

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Inledning Sverige har haft en period av uppåtgående och stabil tillväxt efter senaste nedgången efter greklands- och eurokrisen. Även om BNP-prognosen

Läs mer

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången?

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången? Minoriteter del 2 Vad pratade vi om förra gången? Romerna De första romerna kom till Sverige under 1500-talet. De har genom historien utsatts för våld och diskriminering. Hat och fördomar mot romerna kallas

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

5b var lägre än beräknat

5b var lägre än beräknat FINLANDS MEDLEMSAVGIFTER TILL EU ÅR 2007 VAR LÄGRE ÄN BERÄKNAT 1/5 Finlands kalkylmässiga nettobetalning till Europeiska unionen var 172 miljoner euro 2007, dvs. 32 euro per invånare. Nettobetalningen

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

I turkcyprioternas självutnämnda stat i norr är Dervish Eroglu president. På den turkcypriotiska sidan är Ozkan Yorgancioglu (CTP) premiärminister.

I turkcyprioternas självutnämnda stat i norr är Dervish Eroglu president. På den turkcypriotiska sidan är Ozkan Yorgancioglu (CTP) premiärminister. Landpromemoria Cypern Basfakta Officiellt namn: Republiken Cypern (Kypriaki Dimokratia/ Kibris Cumhuriyeti) Huvudstad: Språk: Grekiska och turkiska. Engelska används ofta i officiella sammanhang. Yta:

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX)

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) KAPITEL 2 BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 1998-2007 2008-2013 2014-2016 Källa: Konjunkturinstitutet BNP-UTVECKLING 1998-2017 PROCENT 8 6 4 2 0-2 -4

Läs mer

Penningpolitisk rapport september 2015

Penningpolitisk rapport september 2015 Penningpolitisk rapport september 2015 Kapitel 1 Diagram 1.1. Reporänta med osäkerhetsintervall Procent Anm. Osäkerhetsintervallen är baserade på Riksbankens historiska prognosfel samt på riskpremiejusterade

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) maj 2015

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) maj 2015 Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) maj 2015 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 12 938 mnkr. Det är en minskning med 772 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland?

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Pentti Hakkarainen Finlands Bank Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Mariehamn, 15.8.2016 15.8.2016 1 Ekonomiska utsikter för euroområdet 15.8.2016 Pentti Hakkarainen 2 Svagare

Läs mer

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Det allmänna ekonomiska läget och den kommunalekonomin, vintern 2015 Översikt, publicerad 23.12.2015 Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Under hösten har finansmarknaden med oro följt

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB januari 2018

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB januari 2018 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB januari 2018 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 13 412 mnkr. Totalt är det en minskning med 21 mnkr sedan förra månaden, 82%

Läs mer

2016-01-22. Land-PM Irland. Basfakta

2016-01-22. Land-PM Irland. Basfakta Promemoria 2016-01-22 Utrikesdepartementet Ambassaden Dublin p.t. och Enheten för Europeiska unionen Land-PM Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin (1,2 miljoner) Språk: Engelska

Läs mer

Kunskap för stärkt arbetskraft 2014 års ekonomiska vårproposition

Kunskap för stärkt arbetskraft 2014 års ekonomiska vårproposition Kunskap för stärkt arbetskraft 2014 års ekonomiska vårproposition Finansmarknadsminister Peter Norman Statskontorets förvaltningspolitiska dag 9 april 2014 Internationell återhämtning - men nedåtrisker

Läs mer

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (ordinarie Eurobarometerunderökning nr 70) Våren 2008 Analys Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med medborgarna Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Strasbourg den 12 december 2008 Eurobarometerundersökning

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014

Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014 PRESSINFORMATION 2014-08-08 Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014 Stark tillväxt på västmarknader motvind i Ryssland NOKIAN TYRES PLC Januari-juni 2014 01-06/13 % Omsättning 681,5 MEUR 752,2 MEUR

Läs mer

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT Fritt för publicering 8.2.216, kl. 9. ÅRSPUBLIKATION: preliminära uppgifter VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 215 MED FYRA PROCENT Underskottet i handelsbalansen minskade markant på grund av överskottet i handeln

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 829 mnkr. Totalt är det är en ökning med 63 mnkr sedan förra månaden, 79% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Analys väljarrörlighet sedan valet

Analys väljarrörlighet sedan valet Analys väljarrörlighet sedan valet Analysen är baserad på Novus väljarbarometrar sedan valet 2014, där vi tittat på nettoflöden mellan partier över tid. Bakgrund Det har varit en minst sagt turbulent mandatperiod.

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 204 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 056 mnkr. Totalt är det är en ökning med 0 mnkr sedan förra månaden, 9% av ramen

Läs mer

Svensk export till Ungern: 4,6 mdr SEK (2009) Svensk import från Ungern: 6,7 mdr SEK (2009)

Svensk export till Ungern: 4,6 mdr SEK (2009) Svensk import från Ungern: 6,7 mdr SEK (2009) 2010-05-17 Landpromemoria: Ungern Basfakta Officiellt namn: Ungerska republiken (Magyar Köztársaság) Huvudstad: Budapest Språk: Ungerska (tillhör den finsk-ugriska språkgruppen) Yta: 93 033 km 2 (ca. 1/5

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport SNS 19 januari Statssekreterare Hans Lindberg Konjunkturrådets huvudslutsatser Sverige har hittills klarat krisen med bättre offentliga finanser än andra länder

Läs mer

Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid

Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid Presentation av vårbudgeten 2017 Magdalena Andersson 18 april 2017 Foto: Maskot / Folio 1 I korthet Överskott hela mandatperioden Styrkan i Sveriges ekonomi

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2011

Internationell prisjämförelse 2011 Priser kostnader 2012 Internationell prisjämförelse 2011 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2011 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

Swedbank Östersjöanalys Nr 32 28 maj 2012

Swedbank Östersjöanalys Nr 32 28 maj 2012 Swedbank Östersjöanalys Nr 32 28 maj 2012 Polen Europas tillväxtstjärna tappar lyskraft men ljusstyrkan alltjämt bland den starkaste i regionen Efter att Polens BNP-tillväxt nått 4,3 % ifjol förutser vi

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

Sveriges ekonomi inte tillräckligt bra

Sveriges ekonomi inte tillräckligt bra 2014-02-28 PM Till: Från: Tid: Ärende: Ann Öberg Jonas Frycklund, Göran Grahn Utveckling av BNP per capita Sveriges ekonomi inte tillräckligt bra Den allmänna bilden är att svensk ekonomi har utvecklats

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 19 november 2014 Helsingfors

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 19 november 2014 Helsingfors Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 19 november 2014 Helsingfors Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.473.030 Förväntad BNP-utveckling +/- 0 % Inflation 2014 + 1,3 % Arbetslöshet 8,2 % Bostadsbyggande

Läs mer

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016 2.3.216 Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE,7 PROCENT ÅR 21 Exportpriserna ökade,7 procent Enligt Tullens preliminära uppgifter minskade värdet på Finlands varuexport med fyra

Läs mer

Prognos 24 timmar/7 dagar

Prognos 24 timmar/7 dagar Prognos 24 timmar/7 dagar Prognos 24 timmar Antalet sökande förväntas ligga mellan 1 300 1 700. Antalet BUV förväntas ligga mellan 250 400. Prognos 7 dagar Antalet sökande förväntas ligga mellan 8 000

Läs mer

Marknadskommentarer Bilaga 1

Marknadskommentarer Bilaga 1 Marknadskommentarer Bilaga 1 Sammanfattning Under september har utvecklingen på världens börser varit positiv då viktiga beslut har fattats främst i Europa. Både den amerikanska och europeiska centralbanken

Läs mer