Entreprenöriellt lärandet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Entreprenöriellt lärandet"

Transkript

1 Entreprenöriellt lärandet - Att värdesätta det omätbara Balli Lelinge Forskare, utvecklingsstrateg, författare

2 Styrkedjans betydelse för framgång, stabilitet och långsiktighet Erfarenheter från Skolverkets nationella satsning från

3 Några deltagares tankar efter Skolverkskursen - Våra erfarenheter kan närmst beskrivas som en spiralform där nya utvecklingstankar ständigt är i rörelse. - Våra kurslärare och deras entreprenöriella förhållningssätt under kursen vi lever som vi lär, har gett oss kursdeltagare möjlighet att på riktigt praktisera Learning by doing. - Jag som kursdeltagare har hela tiden fått vara delaktig och aktiv i mitt eget lärande och därigenom utvecklat mina entreprenöriella förmågor, en aha- upplevelse. - Det har varit ett kreativt kaos många gånger när våra lärare ställt motfrågor kring examinationer: hur vill Du presentera din arbete? Det har varit en omvälvande erfarenhet! (VT15)

4 På min egen fakultet LS, och enheten KSM började ett intellektuellt bråkande om begreppets möjligheter och hinder - Resultatet blev en antologi där sju forskare förhåller sig till entreprenöriellt lärande i skola och samhälle, i teori och praktik.

5 Vi inleder boken med en reflektion kring kortsiktigt mätande i relation till långsiktiga effekter De flesta har deltagit i debatten om den svenska skolans påfrestande läge i den internationella mätningarna såsom PISA. Här är vi långt ner på listan Men få har hört talas om Innovation Union Scoreboard där man bl a mäter människors kreativa förmågor och nytänkande inom EU:s 27 medlemsstater. Sedan starten i början på 2000talet är vi i topp!

6 Stora skillnader i entreprenöriella angreppssätt Den praktiska verksamhet som bedrivs i utbildningssystemet idag uppvisar stora variationer hur man tolkar och arbetar med entreprenöriella arbetssätt. Grund-, gymnasie- och högskola angriper frågan på helt olika sätt och med helt olika idéer om vad entreprenörskap är.

7 Ett entreprenöriellt arbetssätt som lyfts fram på alla nivåer i utbildningssystemet är behovet av att öka samverkan med omvärlden. På högskolorna finns en trend att sådan samverkan kopplas allt närmare utbildning och forskning genom att praktiker kommer in till högskolesalen och forskaren kommer ut i klassrummet.

8 Vad är synligt? Vad är osynligt? Är det synonymt med EL i skola och utbildning?

9 Entreprenöriella begrepp vilka skulle Du lyfta fram? Tre lärare ville göra ett nytt luciaspel. De hade tröttna på det traditionella, gamla, slitna. De började med att låta eleverna skatta sig själva utifrån några entreprenöriella begrepp. ta initiativ samarbeta ta ansvar omsätta idéer till handling kommunicera utveckla nyfikenhet självtillit kreativitet mod ta risker fatta beslut Hur hade du skattat dig på en 1-10? (10 = väldigt bra på)

10 Inget nytt? Det har vi alltid gjort! Olika lärmiljöer- nya kunskapsallian ser Självstyrd motivation kontrollerad motivation Nyttoaspekter Deltagar orienter ad Entreprenörskap i skola och utbildning Verklig hetsbas erat Testa idéer/ risktagande Ämnesövergripande /tematiskt Medska pande Handlings orienterat Känslor ökad tolerans

11 Läroplansfokus? Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. (Lgr 11) Undervisning i entreprenörskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i metoder för att driva projekt och genomför målinriktade processer. (Skolverket, Gy) Entreprenörskap är ett av EU:s nyckelkompetenser för det livslånga lärandet och regeringens mål är att det ska löpa som en röd tråd genom hela utbildningssystemet (Skolverket)

12 Bred och smal definition av entreprenörskap I Toward an Enterprising Culture a Challange for Education and Training (OECD, 1989), förklaras entreprenörskap utifrån två ansatser: snäv och bred. Smal definitionen: företagande, affärsutveckling, kunna anställa sig själv. Bred definition: betonar i högre utsträckning personlig utveckling som värdeskapande för fler än mig själv, interaktion med omvärlden, teamarbete, gränsöverskridande osv.

13 Entreprenöriella kompetenser Entreprenörskapsforskningen har: 1. Aldrig kunnat påvisa att det finns en typisk entreprenöriell personlighet (Gartner, 1988), däremot studeras entreprenöriellt beteende och entreprenöriella processer. 2. Lyft fram ett antal kompetenser som tycks vara utmärkande hos individer som agerar entreprenöriellt, t ex färdigheter att se möjligheter, sociala färdigheter, strategiska färdigheter. De entreprenöriella kompetenser kan i stort delas in i tre områden: De kunskapsrelaterade, Färdighetsrelaterade och Attitydrelaterade (I Lackéus, 2014).

14 om, för, genom Utbildning om entreprenörskap Fokus främst på entreprenören, starta ett nytt företag Utbildning för entreprenörskap Fokuserar ofta på entreprenören som startar ett företag, men kan även innefatta att agera entreprenöriellt utan särskild koppling till att starta företag Utbildning genom entreprenörskap Process-, upplevelse- och erfarenhetsbaserat lärande

15 Utbildning genom entreprenörskap Aktionsbaserat lärande (Kolb, 1984) - Lärsituationen kännetecknas av hög grad av aktivt deltagande. (Deltagarorienterat arbete) Entreprenöriellt lärande (Leffler & Falk- Lundqvist, 2013) - Innefattar både ett entreprenöriellt förhållningssätt som olika pedagogiska metoder för att utveckla individens entreprenöriella kompetenser. OECD menar att entreprenöriellt lärande handlar om förhållningssätt till lärande som omfattar arbetsformer som stimulerar elevernas självtillit, självkännedom, kreativitet och handlingskraft.

16 Värdeskapande som pedagogisk metod (Lelinge, 2014; 2015) - PBL finns här, en riktig mottagare finns här. Nyttoaspekten är påfallande. Jag mår bra av de konkreta värdena. Tydligaste vinsterna: elever som har problem att följa den mer traditionella undervisningen.

17 Entreprenörskap som värdeskapande pedagogisk metod Samverka med omvärlden i projektform kring autentiska problem och utmaningar bygger kunskapsallianser och nya spännande möten utvecklas. Eleverna får ta större ansvar för processen som tillför både konkreta omedelbara värden och långsiktiga effekter. Tydlig ökad grad av motivation, lust och engagemang. Där finns en stor portion av relevans, nytta och begriplighet.

18 En variant som innehåller spår av PBL, Kollaborativt och utmaningsbaserat lärande som i större utsträckning ger högre flexibilitet, upplevd meningsfullhet och engagemang hos elever och lärare/pedagoger. Arbetssättet inkluderar alla, alla startar tillsammans och är i mål tillsammans. Skapas lätt en tsunami av känslor, där de omsorgsetiska värdena får ett högt värde i skolarbetet.

19 Några teoretiska förståelseramar John Dewy Learning by doing Edward Thorndike Trial and error Jonas Aspelin; Neil Nodding Omsorgs etiskt perspektiv Martin Buber Relationell pedagogik Feiwel Kupferberg Problembaserat lärande Daniel H Pink Motivationsteorier, inre/yttre drivkrafter Michael Bachtin Uppochner, ombytta roller, karnelvalsteorin Vilka använder du?

20 En sak är säkert, det är ett mångtydigt begrepp En lärare på mellanstadiet säger så här: På vårt stadium handlar det mer om ett sätt att tänka. Har de problem så ger jag dem inte lösningen, utan vägleder dem. Det handlar mycket om att skapa, lösa problem, reflektera och våga. Våga är en jättestor del. Våga fråga någon, våga tro på sin idé, våga tillföra gruppen sina tankar. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi tränar och uppmuntrar den här typen av förmågor därför jag tror att det handlar om en förutsättning för att vårt land ska överleva och att vi kan behålla vårt välstånd. Att vi uppmuntrar dessa människor som kan skapa!

21 Musikalen - En entreprenöriell katalysator för lärandet Entreprenöriellt lärande i skolan (Lelinge & Widén, red., 2014)

22 Under de senaste åren har jag alltmer intresserat mig för: Entreprenöriella lärprocesser i relation till estetiska lärprocesser för att skapa långsiktigt och meningsfullt lärande, såväl ur ett elev- som ett lärarperspektiv. Som forskare arbetar jag upp till 60-70% av min tjänst mot det omgivande samhället - kunskapsallianser i samverkan.

23 Jag började experimentera med drama och teater som en inkluderande arbetsform. FÖRST med besvärliga klasser, sedan med hela stadier (t ex alla 8:or eller alla 9:or) och nu senast med olika skolor på okända arenor Månteatern det blev en oväntad GLÄDJE-LUST-EXPLOSION!

24 Ett viktigt ledord: - To get something you never had, you have to give something you Till ett samlärande, där never done de blir sedda, uppmärksammade och En för alla alla för en, får en konkret innebörd. Från dramaövningar för att stärka gemenskapen, självkänslan och öka identifieringen av varandra.

25 När fokus för lärandet hamnar utanför klassrummet händer något annorlunda och då suddas gränserna mellan Vi och Dom ut När elever från två olika skolor sam-skapar under fem-sex dagar här man inte tid att bevaka revir När det är skarpt läge och det finns en riktig mottagare ser eleverna mening och nytta När processen är starkt deltagarorientera d och medskapande blir summan Action learning Läraren måste lita på fler än sig själv

26 Eleverna förmågor och relationer de vill utveckla Inför musikalveckan skrev eleverna ner vilka förmågor de ville utveckla. kommunicera bättre få större självförtroende utveckla sin kreativitet våga samarbeta med sådana man inte känner bli mer modig jobba under stress

27 Om betydelsen av att byta lärmiljö och komma hem igen det blev mer rättvist de gamla rollerna försvann man blev inspirerad av den nya miljön det var skönt att slippa vara på sin egen skola När vi kom tillbaka efter musikalveckan var det så konstigt, för fler lärare kom fram och gratulerade för en bra föreställning och klappade en på ryggen.

28 Lärarna förmågor och synligt lärande Detta arbete beskriver en handlingsorienterad och värdeskapande process, där eleverna stimuleras att använda sina färdigheter, sinnen och kunskaper på ett helt nytt sätt där lärandet blir synligt, vilket även vi vuxna behövde göra.

29 Nya kunskapsallianser i samverkan Jag som deltagande forskare upplever att alla medverkande parter känner sig som vinnare. Ingen är exkluderad och ingen är bättre än någon annan. Alla börjar samtidigt och alla kommer i mål samtidigt.

30 Transfereffekter Det kanske mest intressanta är hur känslan av självstyrande har en kraftfull inverkan på den individuella prestationen och attityden. Det har visat sig att man får bättre betyg, större uthållighet, ökad produktivitet, vänskapskretsen och de salutogena faktorerna växer. (Pink, 2012; Bamford, 2013; Winner, Goldstein & Vincent- Lancrin, 2013; Alwall & Lelinge, 2014).

31 Ett år senare Jo, visst har vi arbetat med teman och projekt tidigare, men då har man alltid typ vetat vem som är A och vem som är F. Men i detta projekt så visste man typ inte vem som var bra på vad man var tvungen att lyssna på varandra och på riktigt jobba för att komma i mål. Alla var liksom beroende av varandra, man ville inte göra någon besviken (Fokusgrupp, 2015, ett år senare).

32 En rektors tankar Elevernas sociala resa under musikalen kan man inte få under en vanlig schemalagd skolvecka. De vänskapsband de knyter mellan varandra och de kunskaper de tillägnar sig är helt otroliga! Jag är beredd att erkänna att de kunskaper som eleverna utvecklar under den här veckan är svåra att få på annat sätt, än i just sådana här skapande processer. De lär sig känna och bli medmänniskor! För mig som skolledare är det viktigt att stödja, våga och ge denna lärprocess lika stor legitimitet som den traditionella skolveckan. (i Lelinge, 2014, rektor)

33 Några övergripande slutsatser För att det ska fungera som en utmaning som leder till utveckling måste man ha en förståelse för att det finns en skarp skillnad mellan ett hinder och en utmaning. Likaså att det är skillnad på en uppgift och en utmaning. De elever som får vara med i en process som är entreprenöriellt influerad slutar att skolka eller bete sig illa när eleverna tillåts äga sin lärprocess skapas oftast konstruktiva, meningsfulla och transformativa erfarenheter. Musikalen speglar hur lärare och elever litar på varandra, där läranderummet är mobilt. Processen kännetecknas av att det bryter mönster och skapar nya kontaktytor (kunskaps-samverkar), där nyttoaspekten är påfallande, både där och då och senare

34 Musikalprocessen tycks ge samtliga inblandade något mer än bara ett tillfälligt uppochnedvändande av vardagens formella lärprocesser de får värden som varar livet ut. Lärprocessen lämnar avtryck lång tid efter att lamporna släckts och publiken gått hem. Arbetssättet och projektformen tycks även bidra till att tidigare roller inte längre är lika behovsstyrda. Inkluderingsmöjligheter mångdubblas, utan att någon kategoriseras som i behov av särskilda åtgärder eftersom arbetssättet i sig är särskilt. Musikalen känns och upplevs, här skapas möjligheter att erfara gammal och ny kunskap i nya former.

35 Med nya sätt att tänka skapas nya lösningar på gamla frågor Verklighetsbaserad undervisning ökar elevers intresse. Om eleverna erbjuds en inlärningsmiljö där både praktiska och teoretiska moment integreras, där även yttre parter samspelar väcks en nyfikenhet att bidra. Nyttoaspekterna blir plötsligt synbara. Genom entreprenöriellt lärande kan man erbjuda eleverna en lärmiljö som är anpassad till de förändrade kunskaps- och kompetenskrav som ställs på eleverna idag. (Helena Sagar Teacher change in relation to professional development in entrepreneurial learning, 2014) gupea_2077_34375_1.pdf

36 Framgångsfaktorer och utmaningar med den värdeskapande entreprenörskapsmetoden De största utmaningar med arbetssättet är kopplade till utbildningssystemet som sådant i form av rigida regler och utvärderingssystem, stöd från ledningen, ont om tid för planering, bristande entreprenöriell kompetens och svårigheter att få respons från omvärlden. Härutöver finns även utmaningar att lösa som hör ihop med vem som är inom upplevelse - cirkeln och utanför. (Sagar, 2012; Lackéus; Lelinge, 2014, 2015)

37 En central fråga: Hur blir entreprenöriellt lärande en naturlig röd tråd genom hela utbildningssystemet?

38 Tack för idag! Kontaktuppgifter: Intresserad av mer? Artiklarna: 1. Hur många glas krävs för att (inte) släcka kunskapstörsten? (på väg i Svens pedagogisk forskning) 2. Alla kan vara med. När entreprenöriellt lärande blir värdeskapande (UF)

ALLA KAN VARA MED. NÄR ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE BLIR VÄRDESKAPANDE GÄSTSKRIBENT BALLI LELINGE, FORSKARE, MALMÖ HÖGSKOLA (I UF, Bilaga KvP 2015-11-20)

ALLA KAN VARA MED. NÄR ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE BLIR VÄRDESKAPANDE GÄSTSKRIBENT BALLI LELINGE, FORSKARE, MALMÖ HÖGSKOLA (I UF, Bilaga KvP 2015-11-20) ALLA KAN VARA MED NÄR ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE BLIR VÄRDESKAPANDE GÄSTSKRIBENT BALLI LELINGE, FORSKARE, MALMÖ HÖGSKOLA (I UF, Bilaga KvP 2015-11-20) Längre versionen Kan vi lämna skolan, vi behöver våra

Läs mer

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen Fjärde tillfället 2018-05-30 Starter VIP 1. Namnge de 3 rikaste personerna i världen just nu. 2. Namnge

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Vilken kul grej du valde! Dagordning 18 augusti Knappekulla 08.30-09.30 Teoretisk bakgrund

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge, LÄROPLANEN EN HELHET Att se den röda tråden Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning 3 Läroplan 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. De övergripande målen och riktlinjerna

Läs mer

Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola

Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Mats Westerberg, professor i entreprenörskap & innovation Monica Grape, universitetsadjunkt KKL Maria Andersson, Lärare 7-9 Anneli Fagerstedt,

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

Begreppet entreprenörskap

Begreppet entreprenörskap Entreprenöriellt lärande i praktiken mot en mer meningsfull skola Mats Westerberg, professor i entreprenörskap & innovation Monica Grape, universitetsadjunkt KKL Maria Andersson, Lärare 7-9 Anneli Fagerstedt,

Läs mer

Entreprenörskap - en röd tråd genom utbildningssystemet

Entreprenörskap - en röd tråd genom utbildningssystemet Entreprenörskap - en röd tråd genom utbildningssystemet på vilka grunder? Forskningscentrum Företagsamt lärande och Entreprenöriell pedagogik Umeå universitet Vilket samhälle är vi på väg till? jordbruks-

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Dagordning 4 mars Lekstorp 8.30-9.15 Varför EL? Teoretisk grund 9.15-10.00 Övning Elbarometern

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som pedagog? Bergsnäs Förskola Aktivt lärande Ett aktivt lärande av medvetna pedagoger.att

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Dagordning 4 mars Uddared 12.30-13.15 Varför EL? Teoretisk grund 13.15-14.00 Övning Elbarometern

Läs mer

Vad menar vi med entreprenörskap i skolan?

Vad menar vi med entreprenörskap i skolan? Vad menar vi med entreprenörskap i skolan? Mia Liljestrand SVENSKT NÄRINGSLIV Mia.liljestrand@svensktnaringsliv.se Nationell strategi Definitionen entreprenörskap (EU) " Entreprenörskap är en dynamisk

Läs mer

Att planera entreprenöriellt

Att planera entreprenöriellt Malmö högskola Entreprenöriellt lärande VT2014 Rikard Linde Att planera entreprenöriellt Utan motstånd Att arbeta med entreprenöriellt lärande i skolan har i kursen beskrivits lite som en kamp. Jag har

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som lärare? Bergsnässkolan Ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet i entreprenöriellt

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Näringslivet i Kalix 2011 Näringslivet i Kalix är mycket differentierat med en stor bredd och lite av ett Sverige i miniatyr. Basindustrierna

Läs mer

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare Malin Brändström projektledare Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten - en dynamisk och hållbar plattform där samhällets aktörer kan samverka och agera och där det

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Dagordning 27 oktober 8.30 Genomgång & inledning 8.30-9.15 Varför EL? Teoretisk grund 9.15-10.00

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster Tid 09.00-10.00 Storgrupp Aktivitet Förändringsprocesser Analys och systematisk kunskapsbildning Att se mönster, Att skapa kategorier Pedagogisk verksamhetsidé Lärområden utifrån helhetsidén 10.00-10.30

Läs mer

Förskoleklassnätverket. Vygotskij, 21 september 2017

Förskoleklassnätverket. Vygotskij, 21 september 2017 Förskoleklassnätverket Vygotskij, 21 september 2017 Upplägg, dagens nätverk 14.00 Entreprenöriellt/Värdeskapande Lärande 15.00 Fika och grupparbete 16.00 Presentationer och avslut Almekärrskolan Aspenässkolan

Läs mer

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt Malin Brändström projektledare jktld Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten en dynamisk och hållbar plattform

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet Här nedan beskrivs hur man genom att arbeta med äventyrspedagogik kan utgå från Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Att mäta det omätbara Att leda lärande i verkligheten

Att mäta det omätbara Att leda lärande i verkligheten Att mäta det omätbara Att leda lärande i verkligheten Martin Lackéus, tekn.lic och doktorand i entreprenöriell utbildning Chalmers Entreprenörskola 1. Entreprenöriell utbildning vad är det? 2. Hundraåriga

Läs mer

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar

Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Entreprenöriellt Lärande Att förlösa eldsjälar Hasseludden 6 november 2006 Marielle Peterson & Christer Westlund Betydelsefulla kompetenser Med utgångspunkt i det samhälle som finns idag. Vilka 10 kompetenser

Läs mer

Katarina Ellborg

Katarina Ellborg Katarina Ellborg katarina.ellborg@lnu.se Det entreprenöriella Kunskap i arbete Entreprenörskap En dynamisk och social process, där individer, enskilt eller i samarbete, identifierar möjligheter och gör

Läs mer

Reell - Regionalt entreprenöriellt livslångt lärande

Reell - Regionalt entreprenöriellt livslångt lärande 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer UC/Regional samverkan 2013-05-04 RS130148 Rutger Herlin/Utvecklingsledare Skola/Utbildning 070 570 44 43 Regionstyrelsen Reell - Regionalt entreprenöriellt livslångt

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem FRITIDSHEM -DEN LÄRANDE LEKEN Måldokument för fritidshem i Varbergs kommun Arbetsgrupp Madelene Eriksson, fritidspedagog Eva-Lotta Bjärne, fritidspedagog Lovisa Sandberg Ronan, utredare Mikael Sili, rektor

Läs mer

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa Diskussionsmetod Pedagogisk personal Övrig personal Fsk Gsk Gy Från 10 minuter 2-5 personer Kortleken innehåller öppna frågor och det finns inget rätt eller fel. Här gäller det att vara så öppen och modig

Läs mer

Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop

Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop Hur rustar vi eleven för livet? Genom att Få eleven att verkligen tänka Få eleven att bli medveten och delaktig Utmana eleven

Läs mer

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt Malin Brändström projektledare jktld Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten en dynamisk och hållbar plattform

Läs mer

Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande

Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande Dialogmetod Pedagogisk personal Gsk Gy Från 20 minuter 2-8 personer Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande Dialogkorten gör att ni på ett trevligt sätt fräschar upp era kunskaper

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt Malin Brändström projektledare Susann Johansson utbildare Vad händer? Seminarieserie för styrgrupp Överkalix Tre tillfällen, varje tillfälle kl 13

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet

VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet Dagordning: Presentation Ev matfrågor? Lena visade diplomet vi fått från Södermanlands Lilla Ekomatsliga för att Lena handlat 46 % ekologiska matvaror. Barnens bästa

Läs mer

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld VISION Våra elever ska förändra världen. I samverkan med samhälle, omvärld, kultur och näringsliv skapas meningsfulla

Läs mer

Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten

Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten - en dynamisk och hållbar plattform där samhällets aktörer kan samverka och agera och där det Entreprenöriella lärandet är drivkraften för utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen

Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen VARFÖR FÖR VEM HUR? Varför för vem hur 1/3 Syftet med företagsamhetsriktlinjerna är att rikta in, utveckla och styra främjandet av entreprenörskap samt presentera

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet Skola-arbetsliv foto:leif Johansson, bildarkivet.se Handlingskraft Nyskapande Stolthet Handlingsplan skola-arbetsliv Inledning I läroplanerna samt i flera dokument på nationell nivå betonas vikten av att

Läs mer

Entreprenöriellt lärande i verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammet - samverkan i kreativa former

Entreprenöriellt lärande i verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammet - samverkan i kreativa former Entreprenöriellt lärande i verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammet - samverkan i kreativa former Konferens om verksamhetsförlagd utbildning att lära i team för att verka i team Göteborg

Läs mer

entreprenöriellt lärande?

entreprenöriellt lärande? Hur kan vi stimulera elevers skrivande med hjälp av entreprenöriellt lärande? 12 NOVEMBER 2015, NCS KONFERENS Sara Hägglund och Anna Haglund Dagens plan Ringa in begreppet entreprenöriellt lärande (EL)

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AGENDA DANIEL NORDSTRÖM OM NORDSTRÖM EDUCATION FILMVISNING FRÅN HUDIKSVALL VARFÖR SATSA ENTREPRENÖRSKAP I AVESTA KOMMUN? BEVILJAD PROJKETANSÖKAN

Läs mer

Dialogspel - om entreprenöriellt lärande

Dialogspel - om entreprenöriellt lärande Dialogmetod Pedagogisk personal Fsk Gsk Gy Från 20 minuter 2-8 personer Dialogspel Spelet gör att ni på ett trevligt och enkelt sätt får möjlighet att gemensamt fräscha upp och reflektera över ert pedagogiska

Läs mer

Värdeskapande skola! Viktigt på riktigt. Twitter: marwim123

Värdeskapande skola! Viktigt på riktigt. Twitter: marwim123 Värdeskapande skola! Viktigt på riktigt Maria.wiman@huddinge.se Twitter: marwim123 Vad kan skolan göra för att. Skapa aktiva världsmedborgare? Rusta elever för en framtid vi inte vet så mycket om? Forma

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. EL&pedagogen Tillfälle Aspenäs

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. EL&pedagogen Tillfälle Aspenäs Pedagogen och det entreprenöriella lärandet EL&pedagogen Tillfälle 4 151201 Aspenäs Dagordning 1 december Aspenäs 12.00-13.00 Gemensam lunch 13.10 Inledning - sammanhangsmarkering 13.40 Övning Outsider

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens högskola och UKK Resultat från två studier Eva Insulander, Anna Ehrlin, och Anette Sandberg Perspektiv på entreprenöriellt lärande i yngre åldrar (studie 1) Ehrlin,

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande, Lerum Dela gärna och använd men ange självklart alltid källan. Dagordning 14 april Uddared

Läs mer

Vägen till entreprenörskap!

Vägen till entreprenörskap! Vägen till entreprenörskap! Styrdokument 2011 I skollagen står det att skolan ska främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande, Lerum Dela gärna och använd men ange självklart alltid källan. Dagordning 6 mars 14:15 Litteraturseminarium

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Digitalisering i förskolans läroplan

Digitalisering i förskolans läroplan Digitalisering i förskolans läroplan Två frågor Vad behöver förändras i undervisningen? Vad innebär det för utbildningen i förskolan? Sida 2 Digitalisering i Lpfö 18 Regeringen Nationell digitaliseringsstrategi

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (6) Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Hämtad från komptensförsörningsenheten Publicerad: 2018-10-15 En gemensam kompetensprofil bidrar till att

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Första gången jag kom i kontakt med termen entreprenörskap och Ung företagsamhet var när jag läste till lärare på Malmö högskola.

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET Balli Lelinge, 1 LÄROPLANEN EN HELHET Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Från två olika dokument till en samlad läroplan När Lpo 94 kom fick många nöja sig med att få Lpo 94 samt ett utdrag ur kursplanen för de ämnen

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Lärare och skolledare

Lärare och skolledare Lärare och skolledare Grundskola och gymnasium Jag är Jag är verksam på Jag är verksam i Tycker du att entreprenörskap i skolan handlar om ett förhållningssätt till kreativitet, ansvar, risktagande, problemlösning,

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande, Lerum Dela gärna och använd men ange självklart alltid källan. Dagordning 6 oktober 15:00 Litteraturseminarium

Läs mer

Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande

Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande Årets stora konferensnyhet. Välkommen! STOCKHOLM 23 OKT GÖTEBORG 12 NOV u Vad är värdeskapande lärande

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg Ett program för undervisning i teknik och fysik Vad är Algodoo? Ett program för alla åldrar Skapa simuleringar i fysik och teknik Uppföljare till Phun Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN

Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN Innehåll Vision för stadsdelsnämnden Västra Göteborg: 3 Mål för stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg:... 3 Förhållningssätt och organisationskultur:...

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

FOKUS Fokus Plan för satsning Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem

FOKUS Fokus Plan för satsning Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem FOKUS 2020 Fokus 2020 Plan för satsning 2013-2020 Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem Fokus 2020 År 2020 utses Sjöbo till årets skolkommun. Vision 2020, Sjöbo kommun 1. Mål och syfte med Fokus 2020

Läs mer

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus

Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A. Carro Östberg Jenny Stockhaus Miljöprojekt i entreprenöriell anda Norrtullskolan, Arbetslag A Carro Östberg Jenny Stockhaus Arbetslag A Norrtullskolan Bred kompetens i arbetslaget både formell och informell Entreprenörskapets didaktik,

Läs mer

Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt. Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt. Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande Forskning som når in i klassrummet uppskattande förhållningssätt Ulrika Bergmark, Institutionen för konst, kommunikation och lärande Varför skrev vi boken? Göra vår forskning tillgänglig för olika yrkesgrupper

Läs mer

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar är grunden för vår pedagogiska plattform. Varje utvalt ord i vår plattform vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Läs mer om detta

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström. Susann Johansson utbildare ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt Malin Brändström projektledare jktld Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten en dynamisk och hållbar plattform

Läs mer