Saabs modifieringar av vevhusventilationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Saabs modifieringar av vevhusventilationen"

Transkript

1 Saabs modifieringar av vevhusventilationen Här följer en beskrivning av de förändringar av vevhusventilationen som gjorts. De olika förändringarna beskrivs i kronologisk ordning. Prototyp Ungefär För att kompensera för det ökade vevhustrycket konstruerade Saab ett vevhusventilationssystem som var annorlunda än det som använts till de tidigare motorerna. Vevhusgaserna evakueras från ventilkåpan genom slang A till en oljefälla som kondenserar oljedimman och återför oljan till oljesumpen. Det sitter även en liten oljefälla på insidan av ventilkåpan. Den olja som fångas upp här rinner ner i topplocket. Vehusgaserna, nu utan olja, leds via slang B till en tryckregulator och ventil. Tryckregulatorn ser till att rätt tryck erhålls i vevhuset. En styrsignal från Trionic avgör om slang/rör C eller slang D används för att evakuera vevhusgaserna. Slang/rör C används vid last när det finns ett undertryck vid turbons sugsida. Slang D används vid tomgång eller motorbroms när det finns ett undertryck vid spjällhuset. Tyvärr kunde detta system inte användas då OBD2, i bilar för USA-marknaden, måste övervaka elektriskt styrda funktioner, i det här fallet den Trionic-styrda tryckregulatorn/ventilen. Hur övervakas en sådan funktion till rimlig kostnad? Saab kom fram till att det blev för dyrt/svårt och denna konstruktion skrotades strax innan årsmodell 1998 introducerades. Årsmodell 1998 till 2003 Ungefär september (8kB) Då den av Trionic styrda vevhusventilationen inte kunde användas infördes ett system som liknar de tidigare systemen, dock behölls oljefällan.

2 Vevhusventilationen har två tillstånd. Låg motorbelastning Vid låg belastning, tomgång eller motorbroms finns ett undertryck vid spjällhuset. Detta undertryck gör att vevhusgaserna evakueras från ventilkåpan genom slang C. De evakuerade gaserna består av vevhusgaser plus luft som sugs från turbons sugsida genom slang B, oljefällan och slang A. En strypning i oljefällan (4mm hål i anslutningen för slang B) ser till att lagom undertryck skapas i vevhuset. En backventil på slang C förhindrar att vevhuset trycksätts när det finns ett övertryck vid spjällhuset, dvs när turbon laddar. Hög motorbelastning Vid hög motorbelastning utnyttjas venturi-effekten för att skapa ett undertryck vid anslutningen för slang B vid turbons sugsida. Detta undertryck gör att vevhusgaserna evakueras från ventilkåpan genom slang A till en oljefälla som kondenserar oljedimman och återför oljan till oljesumpen. Vehusgaserna, nu utan olja, leds via slang B till turbons sugsida. Problem Denna konstruktion har problem, t.ex. evakuerar slang C gaser utan att de passerat oljefällan. Modifiering 1 Ungefär oktober (7kB) Det visade sig ganska omgående att vevhusventilationen inte fungerade tillfredställande. Backventilen på slang C höll inte. På de tidigare motorerna var det inget problem, men med Trionic 7 höll den inte pga de snabba tryckstötar som uppstår när Trionic gör snabba korrigeringar med det elektroniskt styrda gasspjället. Den gamla backventilen (nederst på bilden) byts ut mot en större variant (överst på bilden).

3 (13kB) Denna modifiering skall genomföras på alla berörda bilar. Kampanjskylt markeras i ruta B5. Modifiering 2 Ungefär maj (7kB) Ytterligare problem uppstår. Många bilar skapar blå rökmoln vid start och vevhusventilationen visar sig vara en del av det problemet. Många bilar har i stort sett helt obefintlig vevhusventilation. För att förbättra vevhusventilation görs några modifieringar. Anslutningen för slang C vid ventilkåpan borras upp till 3mm och strypningen i anslutningen för slang B på oljefällan borras från 4mm till 6,5mm. Som extra modifiering kan även oljefällan från B235R (Aero) monteras. Denna modifiering verkar enbart genomföras när ägaren har något av de tidigare beskrivna problemen. Ingen markering på kampanjskylt.

4 (9kB) Årsmodell 2004 Ungefär september För årsmodell 2004 verkar Saab ha bestämt sig för att åtgärda problemet helt. Många ändringar införs, tyvärr ändringar som inte är rimliga att göra på redan tillverkade motorer. En ny dubbel oljefälla införs. Den ena oljefällshalvan motsvarar den tidigare oljefällan och evakuerar vevhusgaser från ventilkåpan via slang A genom oljefällan och sedan vidare till turbons sugsida med slang C Fångad olja leds ner till soljesumpen genom en oljeretur. Den andra oljefällshalvan evakuerar vevhusgaser direkt från vevhuset via anslutning B i motorblocket till spjällhuset med slang D. Fångad olja rinner tillbaks in i vevhuset via anslutning B. Slang D är grövre än motsvarande slang i tidigare motorer och har en kraftigare backventil. Ändringarna medför nytt motorblock, ny ventilkåpa, nytt spjällhus, ny oljefälla, ny backventil och nya slangar.

5 (12kB) Modifiering 3 Ungefär november Det visar sig att ytterligare modifieringar är nödvändiga. För att förbättra vevhusventilation ännu en gång görs några modifieringar. Anslutningen för slang C vid ventilkåpan pluggas och slang C ansluts i stället till en nippel som skruvas fast i röret till oljestickan. Strypningen i anslutningen för slang B på oljefällan borras från 4mm (eller 6,5mm) till 10mm och en strypbackventil monteras på slang B. Strypbackventilen, som ersätter strypningen i oljefällan, har litet motstånd för luft i riktning från oljefällan mot turbons sugsida och en strypning för luft i motsatt riktning. Saab artikel-nummer innehåller de delar som behövs för modifiering 3. Även denna konstruktion har problem, t.ex. evakuerar slang C vevhusgaser utan att de passerat en oljefälla. Detta är troligtvis orsaken till att många klagar på hög oljeförbrukning efter att denna modifiering. Tester på min 9 5 visar att 1ml olja för varje körd 10km (dvs 1 liter olja per km) sugs ur motorn genom slang C. Detta stämmer med flera motorers observerade oljeförbrukning. Att slang C evakuerar gaser genom oljesticksröret ger nya problem. Då de varma gaserna från vevhuset sugs upp genom oljesticksröret kondenserar vattenånga och oljedimma på insidan av, det kalla, oljesticksröret. Vatten och olja bildar en emulsion, en vit-gul-brun majonäs, i övre delen av oljesticksröret. Majonäsen är en indikation på att fukt i motorn inte ventileras ut ur motorn, antingen pga hur bilen körs (korta sträckor, kallt klimat, mycket stadskörning) eller för att det finns mycket vatten i oljan t.ex. på grund av läckande kylarvätska. Majonäsen är i sig inte farlig, men om den finns i stora mängder eller finns där även om bilen körs långa sträckor så kan det tyda på att oljan bör bytas och/eller att vatten läcker in till oljan. Ventilationen genom slang C är också så kraftig att den på en del bilar suger luft förbi packningen under det gula oljepåfyllningslocket. Vid fuktig väderlek resulterar detta i att fuktig luft sugs in i

6 oljesticksröret och ytterligare majonäs bildas under locket. Denna modifiering verkar enbart genomföras när ägaren har något av de tidigare beskrivna problemen. Ingen markering på kampanjskylt. Årsmodell 2005 Ungefär september (10kB) Årsmodell 2005 ser ut att ha samma vevhusventilation som årsmodell 2004, förutom att en strypbackventil har monterats på slang C, dvs som på modifiering 3 för tidigare årsmodeller, och oljefällan är ändrad. Efter denna modifiering anser Saab att vevhusventilationen fungerar. Modifiering 4 Ungefär november Årsmodell 2004 uppgraderas med oljefällan och strypbackventilen från årsmodell Efter denna modifiering anser Saab att vevhusventilationen fungerar. Modifiering 3 dras in Ungefär december Ombyggnadssatsen dras in av Saab och verkstäderna ska inte längre genomföra den här modifieringen. Anledningen är den ökade oljeförbrukningen som orsakas av att olja sugs ut ur motorn via oljesticksröret. Modifiering 4b Ungefär mars 2005.

7 Årsmodeller 2004 och 2005 modifieras genom att slang D får en ny slangklämma vid anslutningen mot spjällhuset. Modifiering 5 Mitten av maj Årsmodeller 1998 till 2003 får nu den utlovade modifieringen. Det finns en sats (artikelnummer ) med en ny oljefälla och en ny anslutning för ventilkåpan. Satsen är subventionerad och kostar för närvarande 50 kronor. Det är oklart vilka ändringar som gjorts inne i oljefällan, men den nya anslutningen för ventilkåpan har bara ett större hål för den klena slangen. Enligt Saabs anvisningar består modifieringen av att anslutningen på ventilkåpan och oljefällan byts ut. Om modifiering 3 har gjorts tidigare flyttas den klena slangen tillbaks till ventilkåpan och den övre delen av oljepåfyllnadsröret (med den iskruvade nippeln) byts ut mot en omodifierad del. Med dessa delar monterade så är vevhusventilationen återställd till som den såg ut efter modifiering 2. Enda skillnaden är en ny oljefälla. Jag är mycket tveksam till om denna minimala åtgärd verkligen räcker för att vevhusventilationen skall vara tillräckligt effektiv utan att motorn drar mycket olja skickade Saab ut instruktioner till verkstäderna där de meddelar att modifiering 5 inte är en lösning på vevhusventilationsproblemet. Det enda resultatet av att montera den nya oljefällan är att möjligen reduceras oleförbrukningen och mindre oljeläckage. Att införa modifiering 5 är meningslöst om den höga oljeförbrukningen beror på annat än att den befintliga oljefällan är uppborrad över 6,5mm. Saab rekommenderar inte att modifiering 5 införs annat än i speciella fall. Den slutliga lösningen av vevhusventilationsproblemet ska nu bestå av ett rejält modifierat vevhusventilationssystem som förhoppningsvis finns tillgängligt till hösten Ännu mer väntan alltså... Nytt oljefilter Augusti 2005 Saab introducerar ett nytt effektivare oljefilter. Det nya filtret är svart (tidigare färg var blå) och ersätter det gamla filtret. Der är oklart om detta nya filter kan minska problemen med oil-sludge eller om motivet bara är att klara de allt för långa serviceintervallen som Saab anger för de senaste årsmodellerna. Årsmodell 2006 Ungefär oktober All information om ändringarna som gjorts för årsmodell 2006 har ännu inte släppts av Saab, men ett nytt oljetråg som rymmer en större oljevolym ska tydligen vara en av ändringarna.

8 Vägen till modifiering 6 Hela 2005, början av 2006 Saab planerar nu att den slutliga lösningen av vevhusventilationsproblemet ska bestå av ett rejält modifierat vevhusventilationssystem. Inga detaljer finns tillgängliga för tillfället. Rykten om att modifieringen skulle vara tillgänglig vecka 40 ser inte ut att stämma. Ingen information har ännu skickats ut till verkstäderna men den modifiering Saab funderar på ska tydligen innehålla ett nytt oletråg (större oljevolym), flyttad katalysator och ändrad vevhusventilation. Det verkar bli en dyr ändring. Vecka 45 har reservdelar dykt upp som ska vara till äldre årsmodeller men som inte passar. Troligtvis indikerar detta att några fler delar är på väg och att den nya modifieringen snart är klar. Vecka 50 har delar till den gamla vevhusventilationen, t.ex. slangar, tagit slut. Ännu en indikation på att något verkligen är på gång. Ombyggnadssatser för vevhusventilationen ska nu, vecka 03, finnas i lager i Nyköping, men Saab har inte bestämt sig för vad modifieringen ska kosta. Verkstäderna har ännu inte blivit informerade om vad modifieringen innehåller och när den kommer att finnas tillgänglig. Modifiering 6 April 2006 Ombyggnadssatser för vevhusventilationen ska nu, vecka 14, finnas tillgängliga hos verkstäderna. Artikelnummer för ombyggnadssatsen är och dokumentet som beskriver hur den monteras är utgåva 4. I ombyggnadssatsen finns en ny oljefälla, T-stycke, två backventiler, nytt oljepåfyllnadsrör, ny nippel till ventilkåpa, nya slangar och lite annat.

9 Ombyggnadssatsen kostar ca 260,- (kraftigt subventionerat av Saab då priset är avsevärt lägre för ombyggnadssatsen än priset för de delar den ersätter). Med monteringen blir kostnaden ca 1000,- (eller strax över) för material och montering, men de som betalat för någon av de tidigare ombyggnaderna under de senaste två åren sägs kunna få denna ombyggnad utan kostnad. Modifieringar och årsmodeller Under åren har de olika modifieringarna införts i produktionen av nya bilar. Tabellen visar vilka varianter av vevhusventilationen som kan ha gjorts, eller kan göras, på motorer av olika årsmodeller. Ett X betyder att modifieringen är möjlig, ett R betyder att modifieringen rekommenderas, medan - betyder att modifieringen infördes redan vid tillverkningen eller inte är applicerbar på den årsmodellen. Modifiering Årsmodell X X X X X X X X X X X X X X R - - 4b R R - 5 X X X X X X R R R R R R Fungerar det nu? Fungerar vevhusventilationen nu efter alla ombyggnader? Ja. Med modifiering 6, eller 4b beroende på årsmodell, anser jag att vevhusventilationen fungerar bra. Efter att tidigare ha använt en egen konstruktion använder jag numera modifiering 6 och kan notera en märkbart mindre nedsmutsning av motoroljan jämfört med de tidigare varianterna. För årsmodeller 1998 till 2003 rekommenderar jag att vevhusventilationen modifieras till modifiering 6. För årsmodeller 2004 till 2005 rekommenderar jag att vevhusventilationen modifieras till modifiering 4b. Då och då hör man åsikten att version 6 inte ska användas av en eller annan orsak, t.ex. den orsakar förhöjd oljeförbrukning eller att man inte ska modifiera om man inte har problem. Problemet med den typen av rekommendationer är att när problemen orsakade av dålig vevhusventilation blir synliga är det redan för sent. När problemen väl finns där räcker det inte längre med att modifiera vevhusventilationen. En motor som redan har en förhöjd oljeförbrukning blir inte lagad av en bättre vevhusventilation Saabs reaktion Saab har meddelat att de skall ge information under vecka 2005W05, dvs veckan som börjar med

10 , om ett åtgärdsprogram. Jag vet inte vad åtgärdsprogrammet kommer att innehålla, men jag hoppas att det innehåller en fungerande uppdatering av vevhusventilationen och hjälp till de som redan har, eller kommer att få, motorproblem orsakade av en kombination av långa serviceintervall och den dåligt fungerande vevhusventilationen Saab inför en retroaktiv motorgaranti på åtta år för de berörda bilmodellerna. Saab 9-5 med B205 och B235, modellår Saab 9-3 Kupé/Kombikupé med B205 och B235, modellår Saab 9-3 Cabriolet modellår , 9-3 Viggen modellår En efter omständigheterna bra lösning som löser flera problem. Då garantin är retroaktiv löser det problemet med bilägare som redan har betalat för reparationer. Det lugnar de bilägare som inte har problem, men som är oroliga. Det ger Saab tid att jobba vidare på en modifiering som fungerar. Läs även Saabs pressmeddelande här eller hos Saab Sverige Saab har skickat ut brev till alla ägare till berörda bilmodeller angående den förlängda motorgarantin. Viktiga punkter: Gäller årsmodellerna 1998 till 2003 av 9 5. Gäller årsmodellerna 2000 till 2003 av 9 3. Garantin gäller 8 år från nyregistreringsdatum och följer bilen. Serviceschema enligt instruktionsboken måste ha följts. Dokumenterad service-historik är ett krav. Saab uppmanar även ännu en gång att följa instruktionsbokens anvisningar angående oljebyte, att använda helsyntetisk olja och att regelbundet kontrollera oljenivån. Saabs retroaktiva motorgaranti Saabs pressmeddelande innehåller inga detaljer om vad som omfattas av motorgarantin och vilka villkor som gäller. Saab verkar inte ha alla detaljer klara ännu angående villkoren för motorgarantin. Gäller endast för fel som Saab anser orsakas av dålig olja, t.ex. kamkedjan. Gäller inte för andra typer av fel. Gäller inte heller för fel på turbon, trots att turbon skadas av dålig olja. (kanske blir ändring här)

11 Gäller endast om bilen har fått service enligt serviceschema. Service måste verifierats med t.ex. stämplar i servicehäfte. Tolerans för service är tre månader och 2500 km, dvs max 15 månader och max km mellan servicetillfällen. Saabs retroaktiva motorgaranti kan alltså inte användas som skäl till att strunta i att ge sin bil service och omvårdnad. En intressant konsekvens av motorgarantins villkor är att bilägare kan sorteras in i tre grupper. 1. De som har tagit hand om sin bil enligt instruktionsboken och därför inte behöver utnyttja motorgarantin. 2. De som har tagit hand om sin bil enligt instruktionsboken men har haft otur och råkat ut för motorhaveri. 3. De som inte har tagit hand om sin bil enligt instruktionsboken och därmed inte kan utnyttja motorgarantin. Hur stor är grupp 2 och vad blir reaktionen från grupp 3? Tips För att minska risken för att vevhusventilationen blir så dålig att motorn skadas bör man modifiera vevhusventilationen enligt Saabs instruktioner (modifiering 6 för årsmodellerna 1998 till 2003, modifiering 4b för årsmodellerna 2004 till 2005) och därefter kontrollera vevhusventilationen regelbundet. Kontrollera slangarna A, B och C. På en del motorer blir de igensatta av kletig och/eller stelnad olja. Kontrollera slangarna A och C. På en del motorer spricker eller faller dessa slangar i bitar. Om dessa slangar är trasiga så brukar det lukta bränd olja i kupén. Kontrollera backventilen på slang C. Den skall endast tillåta flöde från ventilkåpan till spjällhuset. (7kB)

12 Använd syntetisk olja av god kvalité och byt gärna oftare än det vanliga intervallet. Saab rekommenderar tätare byten av olja om bilen körs mycket i stadstrafik eller körs korta körsträckor i kallt klimat, dvs inte helt ovanlig användning av en bil i Sverige. Det kan räcka med ett överhoppat oljebyte i kombination med dålig vevhusventilation för att det skall vara dags för en motorrenovering eller ett motorbyte. Ta det lungt med gaspedalen innan motorn blivit varm. Ett riktmärke är att vänta med kraftiga gaspådrag tills fem minuter efter det att temperaturmätaren har börjat röra på sig. Det är när motorn är kall som mycket förbränningsgaser och oförbränd bensin läcker ner i oljan. Om motorn drar onormalt mycket olja (enligt Saab är onormalt mycket när förbrukningen överstiger en liter per km) kan följande punkter vara orsaken: Vevhusventilationen har modifiering 3. En temporär åtgärd är att återgå till modifiering 2 genom att byta plats på den klena slangen och den lilla pluggen på ventilkåpan eller införa modifiering 5. Dräneringsrören till oljefällan som sitter på insidan av ventilkåpan kan vara igensatta. För att kontrollera och rengöra så måste ventilkåpan demonteras. Saab-verkstäder har anvisningar för hur detta ska göras, ST Turbon har havererat. Saab-verkstäder har anvisningar för hur en kontroll av turbon ska göras, ST och ST

2. Motor\Grundmotor, 4-cyl bensin Bulletiner - SI/MI - (210-2561 utg. 3)...

2. Motor\Grundmotor, 4-cyl bensin Bulletiner - SI/MI - (210-2561 utg. 3)... TECHNICAL SERVICE BULLETIN Bulletin Nbr: 210-2561 utg. 3 Date:...April 2006 Market: ej US/CA Missljud från transmissionskedjor samt oljeslam i motorn Berörda bilar Saab 9-5 M98-03 med motoralternativ B205

Läs mer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer Handbok Automatiska tysta kompressorer Innehåll 1 Allmänt...3 1.1 Använda handboken...3 1.2 Innehåll...3 1.3 Förvarning...3 1.4 Bortskaffande av förpackningsmateriel...3 1.5 Lyftning...3 1.6 Säkerhet...4

Läs mer

Tio saker du måste veta om oljebyte läs och spara pengar

Tio saker du måste veta om oljebyte läs och spara pengar Nyheter Tio saker du måste veta om oljebyte läs och spara pengar Motoroljan är lika viktig för din bil som blodet i din kropp. Felaktiga oljebyten kan förstöra din motor och led dyra reparationer. I den

Läs mer

Om vanliga fel på bilar

Om vanliga fel på bilar Om vanliga fel på bilar Carl-Erik Stjernvall, Motormännens Riksförbund Konsumentdagarna, Borås 24-26 Maj 2016 PowerPoint-länk: motormannen.se/konsument2016 Innehåll: CCC vad har egentligen orsakat problemet?

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

Trim Volvo 480 Turbo

Trim Volvo 480 Turbo Trim Volvo 480 Turbo Öka laddtrycket på Volvo 480. 40 hkr för 1 krona. OBS! Jag har gjort denna modifiering på årsmodell 92. Kan inte garantera funktion på andra årsmodeller. All trimning sker på egen

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Drift & skötsel Sugejektor GOLIAT

Drift & skötsel Sugejektor GOLIAT Drift & skötsel Sugejektor GOLIAT 141023_100820:5 QMTC 7SU3-XXXX Adress Amerikavägen 6 SE 393 56 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480 44 71 70 Telefax +46(0)480 44 00 22 Hemsida/ e-post www.qmt3.com info@qmt3.com

Läs mer

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT

BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT BRUKSANVISNING (SE) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 2. SÄKERHETSANVISNINGAR 3. REKLAMATIONSRÄTT 1. FUNKTIONSÖVERSIKT 6 Elektrisk anslutning Fläkten är dubbelisolerad så det krävs ingen jordförbindelse.

Läs mer

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual.

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Dokumentet innehåller instruktioner och ritningar för att bygga en Sodastreamadapter (ett hjälpmedel för att kolsyra dryck på glasflaskor mm). Av: Attackbever

Läs mer

MANUAL HYDRO 7000. Utgåva 3 2012 SVERIGE. info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00

MANUAL HYDRO 7000. Utgåva 3 2012 SVERIGE. info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00 MANUAL HYDRO 7000 Utgåva 3 2012 SVERIGE info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00 Installation av Hydro 7000 1. Tag ut din klädseltvätt från kartongen. 2. Den långa vätskeslangen skall

Läs mer

Användarguide. Lödapparat mod. L / 45. Maxab AB T F

Användarguide. Lödapparat mod. L / 45. Maxab AB T F Användarguide Lödapparat mod. L / 45-1 - Snabbguide för L/45 Maskinen anländer till er med elektrolyt påfylld i vattentanken, bild 2. Anslut strömkabeln. Tryck på knappen (bild 1), den nedre delen, markerad

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

REKOMMENDATIONER OCH TIPS

REKOMMENDATIONER OCH TIPS REKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Läs mer

BRUKSANVISNING Nova Trend

BRUKSANVISNING Nova Trend BRUKSANVISNING Nova Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning till elnätet

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A

Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill. Art.nr. G06-87A Bruks- och monteringsanvisning för Wecamp gasolgrill Art.nr. G06-87A ÅTERFÖRSÄLJARE Lämna dessa anvisningar till kunden. FARA KUND Spara dessa anvisningar för framtida bruk. Av säkerhetsskäl innehåller

Läs mer

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING:

VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR FARA: VARNING: VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR DET ÄR MYCKET VIKTIGT ATT DU VÄRNAR OM DIN EGEN OCH ANDRAS SÄKERHET. Detta häfte innehåller en mängd viktiga säkerhetsanvisningar som även återfinns på apparaten. Läs och iaktta

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER PAINT ZOOM Tack för att du har köpt en Paint Zoom-sprutpistol. Läs bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna noga innan du använder Paint Zoom. Spara handboken för framtida behov. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

BRUKSANVISNING Calypso Trend

BRUKSANVISNING Calypso Trend Calypso Trend BRUKSANVISNING Calypso Trend 2 I. Generella upplysningar Designkupa Calypso Trend ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder ut den använda

Läs mer

Spiskåpa CPDD & CPDL. Teknisk anvisning

Spiskåpa CPDD & CPDL. Teknisk anvisning Innehåll Drift & Skötsel (för brukaren) CPDD & CPDL - allmänt... 3 CPDL - inställning av tilluftstemperatur... 5 Montering (för installatör & servicepersonal) CPDD till värmeåtervinningsaggregat ACF...

Läs mer

BRUKSANVISNING Classic Trend

BRUKSANVISNING Classic Trend BRUKSANVISNING Classic Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I. Generella upplysningar II. Delar III. Tekniska data IV. Driftsvillkor V. Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning

Läs mer

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning ATV spruta Art.: 90 15 552 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING TUNINGKIT XJR 1200 OCH 1300 XJR 1200,1300 WWW.S-RACING.SE XJR 1300 2002-2003 Gummin FJ 1100-1200 Adapterkit 2002-2003 VERKTYGEN Hylsnyckelsats är oumbärlig men även blocknycklar

Läs mer

Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk

Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk Utombordsmotor 9,8 hk 8,0 hk 6,0 hk B R U K S A N V I S N I N G Meguro oy PARSUN högteknologiska utombordsmotorer är kraftfulla, ekonomiska och säkra. Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning

Hurricane 32 och 42. Bruksanvisning Hurricane 32 och 42 Bruksanvisning 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Egenskaper... 3 1.2 Allmänna säkerhetsanvisningar... 3 1.3 Användning... 3 2. Service och underhåll... 4 2.1 Driftsunderhåll...

Läs mer

Bruksanvisning. Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.:

Bruksanvisning. Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.: Bruksanvisning Vedklyv 20 T, 6,5 HK bensindriven Art.: 90 36 774 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

AEROVIT Int. Pat. Pend.

AEROVIT Int. Pat. Pend. AEROVIT TEKNISKE DATA OCH INSTRUKTIONER FÖR DRIFT OCH UNDERHÅLL AV SOTBLÅSNINGSANLÄGGNING AEROVIT Int. Pat. Pend. AEROVIT A/S Korden 15 ٠DK - 8751 Gedved Tel. +45 86 92 44 22 ٠Fax +45 86 92 29 19 CVR/VAT

Läs mer

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTALLATIONS DE MONTAGE

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTALLATIONS DE MONTAGE SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Insticksvärmare MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTALLATIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Läs mer

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm Rörsystem till samplingcentraler Rördelar i slagtålig röd ABS-plast för uppbyggnad av rörsystem i anläggningar med Schneider Electrics ASD 535 samplingcentral. ABS, Akrylnitril Butadien Styren, är ett

Läs mer

Servicemanual för operatör

Servicemanual för operatör Servicemanual för operatör VIMEK 608.2 Revision A Huvudkontor Lidvägen 11 Tel: +46(0)933-135 15 SE-922 31 Vindeln Fax: +46(0)933-710 56 www.vimek.se 1 Service och underhåll Underhåll... 3 Säkerhet... 3

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor)

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor) Isomax,5 mm 4 mm Rev.nr: 404 Kilar (boardremsor) 5 mm T0 Innehållsförteckning: OBS!!! Luckorna bäres stående. A: Sortera upp luckorna per skjutparti. Kontrollera att storlek och antal stämmer. Stäm av

Läs mer

Serviceinstruktion för Disperator Glaskross. 500 EXCELLENT Serien. Modell GKF550

Serviceinstruktion för Disperator Glaskross. 500 EXCELLENT Serien. Modell GKF550 Serviceinstruktion för Disperator Glaskross 500 EXCELLENT Serien Modell GKF550 Disperator AB Mälarvägen 9 SE-141 71 Segeltorp SWEDEN Tel : +46 8 724 01 60 Fax: +46 8 724 60 70 E-mail: info@disperator.se

Läs mer

Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C

Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C Bruksanvisning för mobila filterkretsar FKM20CX04, FKM20CX, FKMF80C Var vänlig och läs bruksanvisningen noggrant innan filterkretsen används. Säkerhetsföreskrifter Följ alltid nedanstående föreskrifter

Läs mer

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000

Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 Svensk Manual Låg lyftande Sax lyft QJY-L3000 INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLL MANUAL Tillverkare Xinghui Auto Maintenance Machinery TEL: 8621-3910 8885, FAX: 8621-3910 8580 www.xinghuijx.com Distributör/

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Instruktionsbok SILA 600A2

Instruktionsbok SILA 600A2 Instruktionsbok! Svenska VIKTIG INFORMATION! Läs bruksanvisningen före användning av (Art nr: 100600-600) Spara bruksanvisningen! SILA AB reserverar sig för tryckfel och produktförändringar. Tillverkare

Läs mer

Spisfläkt Trinda T Ö

Spisfläkt Trinda T Ö Spisfläkt Trinda T Ö SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering.

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering. HowTo Dörrlås AMAZON Låsen i dörren blir slitna med tiden. Tillslut så har man ett lås som krånglar och dessutom går att öppna med vad som helst. Detta faktum är inte så kul. Funderade först på att ta

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen.

Växellådan är försedd med en kopplingsaxel som har Ford 1-23 splines för kopplingslamellen. 1 Installationsanvisningar för - SD905 sekventiell växellåda Om du läser detta dokument kommer du att kunna dra nytta av din SD90 växellåda på ett bra sätt, och du undviker en del fällor som, om du ramlar

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

SANJUAN FÄRSKVATTENKYLSYSTEM

SANJUAN FÄRSKVATTENKYLSYSTEM SANJUAN FÄRSKVATTENKYLSYSTEM Remove automatic drain, (a) Locate the automatic drain reservoir (ADR) on the front, right side and mounted low. (Gray plastic unit with blue plastic drain plug). 4.3/5.0/5.7

Läs mer

MOTORNS SMÖRJSYSTEM 12-1 INNEHÅLL ALLMÄN INFORMATION... 2 MOTOROLJANS KYLARE SPECIALVERKTYG... 3

MOTORNS SMÖRJSYSTEM 12-1 INNEHÅLL ALLMÄN INFORMATION... 2 MOTOROLJANS KYLARE SPECIALVERKTYG... 3 12-1 MOTORNS SMÖRJSYSTEM INNEHÅLL 12109000129 ALLMÄN INFORMATION... 2 SMÖRJMEEL... 3 SPECIALVERKTYG... 3 ÅTGÄR I BIL... 3 Kontroll av motorolja... 3 Byte av motorolja... 3 Byte av oljefilter... 4 Kontroll

Läs mer

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S Handbok Sladdlös skruvdragare SFAA0360S SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att arbetsbelysningen

Läs mer

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual till HN 8395 och HN 8397 spisfläkt slim M602W / M602SS VIKTIGT Läs denna användarmanual noggrant innan installation och användning av spisfläkten.

Läs mer

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden.

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Undvik driftstopp och minska By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Föroreningarna samlas i filterpatronen som byts ut med

Läs mer

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 VBX 400 Frånluftsåtervinning Handledning i montage drifttagning och skötsel Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 Handbok Frånluftsåtervinningsenhet VBX 400 Artikelnummer: 6 720 640 739 Utgåva: 2009/10

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 Installation 1. Montera hjulen och gummidelen på tanken, om dessa inte redan är monterade. 2. Montera insugningsfiltret i kompressorerna, om detta inte redan är

Läs mer

Spiskåpa CPDD & CPDL. Teknisk anvisning

Spiskåpa CPDD & CPDL. Teknisk anvisning Mars 2015 Innehåll Drift & Skötsel (för brukaren) CPDD & CPDL - allmänt... 3 CPDL - inställning av tilluftstemperatur... 5 Montering (för installatör & servicepersonal) CPDD till värmeåtervinningsaggregat

Läs mer

2. Motor\Turbosystem Justering, byte - Demontering

2. Motor\Turbosystem Justering, byte - Demontering Turbo, 4-cyl. Demontering Varning Var försiktig om bilen är varm. Kylvätskan är het och det finns även risk för att bränna sig på avgassamlaren. 1. Öppna expansionskärlets lock för att släppa ut systemets

Läs mer

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner.

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner. Tips och råd om mottagnings förhållanden till ett förråd/ en silo Det finns flera leverantörer och modeller av pellets förråd och pellets silo på marknaden. Undersök i första hand om det finns något som

Läs mer

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen Båttyp Båtnamn Ägare OBS checklistan skall läsas och användas ihop med båtens övriga instruktionsböcker som beskriver vad som gäller för just din båt. Lägg till och dra ifrån punkter så att den passar

Läs mer

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13 Allmänt LW-450E är en kompressor som är tillverkad av Leonard & Wagner. Namnet kan tydas så att 450 är kapaciteten i antalet minutliter och E står för att den går på en trefas elmotor. Den har tre stycken

Läs mer

Bruksanvisning. Elverk Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Elverk Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Elverk Art.: 90 42 044 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar och

Läs mer

HydroElite 3G Service. Driv- och styrsystem. 1 Planerat underhåll Allmän information Inspektion och test... 2

HydroElite 3G Service. Driv- och styrsystem. 1 Planerat underhåll Allmän information Inspektion och test... 2 Hydroware AB, Box 66, SE-342 21 ALVESTA, Sweden Service Driv- och styrsystem Process Service INNEHÅLLSFÖRTECKNING Dokumenttyp / Dokument type Teknisk dokumentation Dokumentnr / Documentnr T 101 65 SE Datum

Läs mer

GCV160 GCV190 INSTRUKTIONSBOK SERIENUMMER OCH MOTORTYP. American Honda Motor Co., Inc. 3SZ0LA00 2004.06 00X3S-ZM0-6020

GCV160 GCV190 INSTRUKTIONSBOK SERIENUMMER OCH MOTORTYP. American Honda Motor Co., Inc. 3SZ0LA00 2004.06 00X3S-ZM0-6020 GCV160 GCV190 SERIENUMMER OCH MOTORTYP INSTRUKTIONSBOK American Honda Motor Co., Inc. 3SZ0LA00 2004.06 00X3S-ZM0-6020 1 Denna instruktionsbok beskriver användandet och underhållet av Din motor, GCV160

Läs mer

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Руководство по эксплуатации 1700583

Läs mer

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt

DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR. 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt DECOR 810/830 PRODUKTENS DELAR PRODUKTENS DELAR 2 1 3 4 5 2 1 3 4 5 1 - Inre skorstensdel 2 - Yttre skorstensdel 3 - Kontrollpanel 4 - Belysning 5 - Delad kantsugsplåt 32 Svenska VARNINGAR OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1 BLENDER METOS HBB250 MG4117102 Bruksanvisningar 07.09.2015 Rev.1.1 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER VARNING När man använder elektriska apparater bör man följa de elementära säkerhetsanvisningarna, inklusive

Läs mer

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare GS solenergidriven ventilation Bruksanvisning för GS-luftsolfångare Innehåll: Solpanel med solceller och fläkt Termostat Plaströr diameter: 100 mm, längd: 63 cm (inkl. dragring) Flänsförband för anslutning

Läs mer

Användarmanual. Datum:

Användarmanual. Datum: Användarmanual Datum: 2011-03-01 Gratulerar till ditt köp av ShopVac Våt & Torrdammsugare! Din nya ShopVac kommer att hjälpa dig vid städning av material som Du normalt aldrig kan suga med din vanliga

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en liten vattenbehållare som sitter under vasken i köket. Behållaren

Läs mer

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31260696 Version 1.2 Art. nr. 31260693 Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo IMG-279201 Volvo Car Corporation Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar

Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar Nybilsgaranti I enlighet med -Nybilsgaranti 05 1. Tillämplighet och giltighetstid I samband med köpet lämnas Nybilsgarantin av det företag som sålt bilen (säljaren)

Läs mer

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing

Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Libretto di Istruzioni Instructions Manual Manuel d Instructions Bedienungsanleitung Manual de instrucciones Manual de Instruções Gebruiksaanwijzing Bruksanvisning Руководство по эксплуатации SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Avskiljning av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Med Grundfos Cleanvent og Magvent löser man detta. Luftavskiljning

Läs mer

BRUKSANVISNING RG 2000

BRUKSANVISNING RG 2000 BRUKSANVISNING RG 2000 T E X T I L V Å R D S M A S K I N Obs! Läs igenom bruksanvisningen noga innan du sätter ihop och startar maskinen. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR! Kontrollera att nätspänningen överensstämmer

Läs mer

Spisfläkt Trinda ECe

Spisfläkt Trinda ECe Spisfläkt Trinda ECe SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

BRUKSANVISNING MR-30

BRUKSANVISNING MR-30 BRUKSANVISNING MR-30 Saxlyften är framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Denna manual innehåller viktig information om saxlyftens installation, dess användning och dess säkerhetsrisker.

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG Slagklippare Modell KT Innan du tar klipparen i bruk för första gången ska du först läsa igenom bruksanvisningen mycket noga och observera säkerhetsåtgärderna. I denna

Läs mer

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 EN Crux TM Canister mounted stove for outdoor use FR DE NL DK SWE NO FI IT ES PT PL CZ OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 RU FIGURE [1] FIGURE [2] O-ring Art. No. 8017867 FIGURE [3] FIGURE [4] FIGURE [5]

Läs mer

Therme Varmvattenberedare. Monteringsanvisning

Therme Varmvattenberedare. Monteringsanvisning Therme Varmvattenberedare Monteringsanvisning A B C D 18 Ø 55 mm 17 20 19 22 22 21 6 2 Therme Varmvattenberedare Innehållsförteckning Använda symboler... 3 Monteringsanvisning Vattenförsörjning... 4 Placering...

Läs mer

Hydraulstyrning. Gör det själv Sid 1 av 7. Text och foto: Lars H Lindén

Hydraulstyrning. Gör det själv Sid 1 av 7. Text och foto: Lars H Lindén Sid 1 av 7 Hydraulstyrning Text och foto: Lars H Lindén Har man en gång kört en motorbåt med hydraulstyrning finns inget annat. Det kostar en hel del och tar lite tid att montera, men det är värt varenda

Läs mer

Informationsbrev Bostadsrättsföreningen Bojen 11

Informationsbrev Bostadsrättsföreningen Bojen 11 Informationsbrev Bostadsrättsföreningen Bojen 11 Detta dokument (pdf-format) samt ytterligare information finns på föreningens hemsida: www.bojen11.a.se Detta dokument riktar sig till föreningens medlemmar

Läs mer

Installationsanvisningar COMBI E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar COMBI E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar COMBI E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI E Quooker COMBI E är en enhet för varmt och kokande vatten som består av en säkerhetsventil,

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar COMBI+ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ E Quooker COMBI+ E är en enhet för varmt och kokande vatten som består av en säkerhetsventil,

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

Bruks och monteringsanvisning NX-M. Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse

Bruks och monteringsanvisning NX-M. Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse Bruks och monteringsanvisning NX-M Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse Funktion: Rörelsedetektorn NX-M är en special tillverkad detektor som tillbehör till

Läs mer

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet

AT Multifunktionell luftbehandlingsenhet AT-5461 Multifunktionell luftbehandlingsenhet Säkerhet Läs och spara dessa instruktioner Utrustningen kan användas av barn från 8 år och uppåt och personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 1 Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

INSUGNINGS-/ AVGASSYSTEM

INSUGNINGS-/ AVGASSYSTEM 5- INSUGNINGS-/ AVGASSYSTEM INNEHÅLL 50900050 ALLMÄN INFORMATION... STANDARDMÅTTUPPGIFTER... SPECIALVERKTYG... ÅTGÄRD I BIL... Kontroll av turboladdarens kompression . Kontroll av avgasöppningens aktivator

Läs mer

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK Tack för att du har valt denna luftkonditionering av högsta kvalitet. Läs denna användarhandbok noga innan du använder apparaten. Vid eventuella

Läs mer

5. Underhåll, hygien och service

5. Underhåll, hygien och service 3004202-2013-01-22 VE330H 5. 5.1 Driftsvisningar via manöverpanelen Manöverpanel Se Handboken för Eact för VE320/330/340/350/360 hur man via teknikermenyn (åtkomstkod 1111) kan gå in i meny 2 Driftsvisningar

Läs mer

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL 1. Säkerhet 2. Aggregatuppbyggnad 3. Monteringsanvisning 4. Injustering 5. Tekniska data 6. Drift- och skötselinstruktion 7. Garantibestämmelser 2015-05-13 1. Säkerhet

Läs mer

TurboSwing Överlägset hög och konstant fettavskiljning vid variabla flöden

TurboSwing Överlägset hög och konstant fettavskiljning vid variabla flöden TurboSwing Överlägset hög och konstant fettavskiljning vid variabla flöden En fettavskiljningsgrad långt högre än andra filter på marknaden kombinerat med enkelt underhåll gör TurboSwing till ett filter

Läs mer

Din manual HUSQVARNA QC728K

Din manual HUSQVARNA QC728K Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HUSQVARNA QC728K. Du hittar svar på alla dina frågor i HUSQVARNA QC728K instruktionsbok

Läs mer

Användarmanual. Baotian Vintage 125cc

Användarmanual. Baotian Vintage 125cc Användarmanual Baotian Vintage 125cc Innehållsförteckning Inledning... 2 Säkerhet... 3 Namn på scooterns delar... 5 Kontrollsystem... 6 Kickstart... 8 Bränsletank... 9 Bränsle och motorolja... 9 Inspektion

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

Instruktionsbok för Rasterrensare. Instructionbook for Copper grid cleaner. Rensning pågår Cleansing. Raster med slagg Copper grid with slag

Instruktionsbok för Rasterrensare. Instructionbook for Copper grid cleaner. Rensning pågår Cleansing. Raster med slagg Copper grid with slag Instruktionsbok för Rasterrensare Instructionbook for Copper grid cleaner 1105 Raster med slagg Copper grid with slag Rensning pågår Cleansing Rensat raster Cleansed copper grid RASTERRENSARE Tekniska

Läs mer