Saknat enhetligt system för förrådshantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Saknat enhetligt system för förrådshantering"

Transkript

1 PROJEKT LIVREM Lägre kostnader för inköp och materiel och mer tid för patienterna. Det var målsättningen när projekt livrem startade i Landstinget i Värmland. Livrem, ett märkligt namn på ett landstingsprojekt kan tyckas. Frågan varför det heter så går till projektledaren Roy Sjöqvist vid landstingsservice. - Liv är en förkortning för Landstinget i Värmland och rem för rationell, effektiv, materielhantering. Men det ligger även lite symbolik i namnet nu drar landstinget åt remmen och skärper till lagerstyrningen. Under försommaren 2016 lämnade projektet sin slutrapport. På följande sidor kan du läsa mer om livrem. Saknat enhetligt system för förrådshantering Genom åren har verksamheterna i den värmländska hälso- och sjukvården själva skött sina förråd. Landstinget har saknat ett enhetligt system för förrådshantering. Förråden har sett olika ut på olika platser, likaså rutinerna för hur arbetet ska bedrivas. Från ingen jättebra koll till effektiv lagerhållning. Det är tanken med den nya styrningen av logistik och förråd i landstinget. Minskade kostnader och avlastning för vårdpersonalen följer också av förändringarna, berättar projektledaren Roy Sjöqvist. Men en effektivare materielförsörjning bidrar även till att vi kan nyttja våra lokaler på ett bättre sätt. Genom att tänka nytt och minska lagerhållningen har vi fått loss en hel del utrymmen som i stället kan användas för vårdens behov. Det finns hundratals förråd bland vårdens verksamheter de flesta förråd har sett olika ut.

2 Enklare, säkrare, mer tid för patienterna Carina Flodman och Anna-Karin Larsson vid njurmedicinkliniken upplever att det blivit ordning och reda i förrådet och att personalen får mer tid för patienterna. Gazmend Mustafa vid landstingsservice sköter inköp, tar emot varor och ser till att de rätta sakerna finns på rätt plats när vårdpersonalen behöver dem. Anna-Karin Larsson ingick i den pilotgrupp från vårdavdelning 8, Näva, som var först ut med att testa de nya rutinerna för förrådshantering. I dag är hon verksamhetschef vid njurmedicin där projekt livrem infördes för två år sedan. Hon berättar att avdelning 33 och dialysen delar på ett förråd och att det fungerar alldeles utmärkt. Vårt förråd sköts av Gazmend Mustafa på landstingsservice som är ett proffs på förrådshantering och ser till att allt vi behöver finns i lager. Att det numera finns färre produkter att välja bland i förrådet upplever inte Anna-Karin som något problem. Vi följer rekommendationerna och vet att vi får prisvärda varor som uppfyller krav på kvalitet och miljö. Vi har själva fått vara med och bestämma vad som ska lagerhållas. Personalen på avdelningen har helt klart fått mer tid för patienterna, jag skulle uppskatta att det tidigare gick åt cirka en dag varje vecka till förrådsarbete. Känner igen sig Anna-Karin upplever att det blivit enklare och mera säkert med det nya förrådssystemet. Hon får medhåll av kollegan Carina Flodman. Alla medarbetare känner igen sig i förråden, systemet är ju numera lika på många arbetsplatser, säger Carina. Förr hade inte artiklarna en självklar plats utan lades på lite olika ställen beroende på vem som plockade upp eller vem som städade i förrådet, men det resulterade i att det var svårare att hitta bland varorna. Kunde bli felbeställningar Anna-Karins berättar att hennes första erfarenheter av ett förråd på en vårdavdelning var redan Då jobbade jag som klinikbiträde på barn med uppdrag att vara just förrådsansvarig. Som klinikbiträde ansvarade man för beställning av engångsförråd, sterilförråd, textilförråd förutom att man skötte kaffekokning och höll ordning på avdelningen. Barnkliniken hade på den tiden sitt eget system och vi brukade för säkerhets skull hålla oss med ett extralager av det mesta, ifall något oförutsett skulle inträffa. Det hände att det blev felbeställningar och då fick vi för mycket eller för lite materiel med en massa extra besvär som följd. Men riktigt så illa som den berömda felbeställning som drabbade polisen i Hagfors var jag aldrig med om, säger Anna-Karin som själv är bördig från Hagfors och ler. Fotnot: En dag kom en långtradare med förbrukningsartiklar till polishuset i Hagfors. Någon hade skrivit fel i en beställning. I stället för paket hade man köpt hem ett tjugotal pallar av toalettpapper och pappershanddukar. Avlastningen gick inte att stoppa och garage och del av kontoret förvandlades till lagerlokal. Först efter 20 år tog den sista toarullen från leveransen slut.

3 Förrådshissen banade vägen för livrem På bilden några av medarbetarna vid landstingsservice som varit engagerade i projekt livrem samlade framför förrådshissen. Från vänster servicemedarbetarna Magnus Söderqvist och Magnus Dunder, Ann- Britt Glänfält, materielstrateg, Helene Höök, materieladministratör samt Roy Sjöqvist, projektledare. Innan projektt livrem startade visade en undersökning bland ett fyrtiotal sjukhus att Värmland låg långt ned på listan vad gällde kostnader, effektivitet och service kring materielförsörjning. Undersökningen blev en bekräftelse på att något måste göras. Först gällde det att få reda på hur de landsting som låg i topp hade gjort. Det visade sig att de tagit ett helhetsgrepp och styrt upp processen, från hur varor beställs till hur de levereras, förvaras, vem som sköter förråden och så vidare. Det blev utgångspunkten för livrems fortsatta arbete, berättar Roy. att inte få ha ett eget förråd och att någon annan än vårdpersonal skulle ta hand om beställningar, upplockning av varor med mera. Dessutom hade antalet förrådsvaror minskat från till cirka 500, det var inte heller så populärt till en börja. Men när förrådshissen väl vari drift visade det sig att det fungerade riktigt bra. Förrådshissen blev ett skyltfönster Under våren 2011 togs en ny vårdbyggnad i bruk på Centralsjukhuset. I den finns en förrådshiss med basvaror som är gemensamt för verksamheterna i huset. Servicepersonal skötte förrådet, vilket var något helt nytt. Förrådshissen blev en framgång och något av ett skyltfönster för projekt livrems fortsatta arbete, den visade att det gick att tänka i nya banor. Till en början hade många svårt att vänja sig vid tanken Förrådshissen blev en framgång som bidrog till att göra det enklare för alla att tänka i nya banor vad gäller materielförsörjning, berättar Roy Sjöqvist.

4 Mattias och Helene har inventerat, rensat, byggt och utrustat över 40 förråd Helene Höök och Mattias Brunzell har byggt och utrustat över 40 förråd i projekt livrems regi. Helene Höök arbetade som undersköterska på infektionsavdelning 31 när projekt livrems pilotstudie startade. Helene berättar: Det var nästan alltid ryckigt och stressigt att arbeta med förrådet på avdelningen. Patientarbetet var alltid prioriterat så ofta var det svårt att få tiden att räcka till, det blev sällan riktigt bra. När livrem skulle starta som pilot på vår avdelning så var det något som hälsades välkommet med öppna armar. Tre sorters blöjor i stället för tio I dag arbetar Helene som materieladministratör vid landstingsservice och leder införande av livrem på vårdavdelningar och mottagningar. Hon berättar i korthet om hur arbetet går till. Vi inleder med att inventera alla förråd som finns på avdelningen, eller på två avdelningar om de ligger nära varandra, då finns det ofta möjligheter till samverkan. Arbetet sker hela tiden tillsammans med vårdpersonalen. Vi brukar omgående rensa bort massor av varor och vi diskuterar vad som verkligen behövs, vilka saker som ska finnas på hyllorna och i vilken mängd. Vi mäter förbrukningen och uppskattar hur mycket materiel som går åt under en vecka, fortsätter Helene. Jag verkar för att det behövs färre sorter av varor som nästan är identiska, till exempel tre sorters blöjor i stället för ett tiotal, och det får jag oftast gehör för. Efter hand brukar det visa sig att flera mindre förråd kan slås ihop till ett större på avdelningen. Nya hyllsystem och skåp införskaffas, dessa brukar vår fastighetsförvaltning vara behjälplig med att montera. Mer tid för patientarbete Servicepersonalenär hela tiden involverade i arbetet och när det stundar driftstart tar de över ansvaret för förrådet; beställer och tar emot varor, plockar upp, håller koll på leveranser och lager, sakattesterar fakturor etc. Redan när vi gjorde pilotstudien så märkte vi snabbt att kostnaderna för materiel minskade kraftigt och att vi som jobbade i vården vi fick mer tid för patientarbete. I dag använder ett femtiotal verksamheter runt om i länet det nya förrådskonceptet och fler står på tur för att bli med.

5 Daniel och Gazmend är proffs på förråd Gazmend Mustafa (till höger) ansvarar för flera stora förråd. Här har han besök i förrådet av kollegan Daniel Dahlström Gazmend Mustafa sköter sju stora förråd på Centralsjukhuset, bland annat på vårdavdelning 33, förlossningen och akutmottagningen. Han har helhetsansvar för förråden och ser till att hyllor och skåp är fyllda med rätt saker. Gazmend beställer, packar upp, inventerar och håller koll på att alla leveranser är i sin ordning. Jag trivs mycket bra med jobbet. Det känns meningsfullt och jag märker att personalen uppskattar att det råder ordning och reda i förråden. Känns som att jag är en del av teamet på avdelningen. Kul även att våra förråd rönt stort intresse bland andra landsting, vi har tagit emot flera studiebesök. Läser av med mobilen Gazmend berättar att alla förråd som projekt livrem inrett i stort sett är identiska. Han beskriver systemet med hyllavskiljare, plocklager och säkerhetslager, korten med qr-koder och visar de nya logistiskåpen. När plocklagret tar slut och någon av vårdpersonalen behöver ta en vara ur säkerhetslagret eller ur skåpen så sätter de bara upp ett kort på en whiteboardtavla. Då vet jag är det dags att beställa och läser av kortet med mobilen. Via en app går informationen direkt till inköpsportalen. Varje förråd är anpassat efter beräknad förbrukning. Skulle något oförutsett inträffa som gör att det snabbt tar slut så är det möjligt att låna varor ur förrådshissen eller ur något annat förråd. Vid ledighet eller sjukdom träder Gazmends kollegor in och sköter driften av förråden. Varje korg eller sektion i förrådet har ett kort med QR-kod som innehåller information om produkten och antal som ska beställas. När plocklagret tagit slut sätter vårdpersonalen upp kortet på en tavla. Kortet scannas och beställningen går med automatik in i e-builder som är landstingets inköpsportal.

6 Ibland har det varit lite som att vända en atlantångare Från tiotusentals olika varor till cirka Det har under senare år blivit betydligt färre produkter att välja bland vad gäller förbrukningsvaror som är upphandlade. Dock har det varit fritt att handla ur grossistens breda sortiment, men från och med 1 november 2016 styrs utbudet på ett helt annat sätt. Ann-Britt Glänfält, materielstrateg vid landstingsservice, berättar att landstinget från och med 1 november 2016 har en ny leverantör av förbrukningsvaror. Då tog företaget Mediq över som grossist och därifrån kommer endast produkter som är upphandlade att kunna beställas. Vidare måste alla beställningar gå genom inköpsportalen. Viktigt med köptrohet Genom att styra upp inköp, en ny leverantör och avgränsning av sortimentet och räknar landstinget med att reducera kostnaderna för förbrukningsmateriel med cirka fem miljoner kr per år. Målsättningen är även att göra det enklare och smidigare att beställa och lagerhålla varorna. Det har inte varit helt enkelt att få gehör bland alla för förändringarna då många vant sig vid tillgången till grossistens hela sortiment. Stundtals har det nästan varit som att vända på en atlantångare, säger Ann-Britt som fått många samtal. Jag försöker beskriva fördelarna med ett avgränsat sortiment och hur viktigt det är att se till helheten. Viktigt även att vi alla visa köptrohet mot vår leverantör. Ann-Britt Glänfält får ofta beskriva fördelarna med ett avgränsat sortiment samt betona hur viktigt det är att vara köptrogen mot upphandlad leverantör. Engångsförkläden bra exempel Ann-Britt leder de sex referensgrupper med företrädare för vårdens kärnverksamheter som har i uppdrag att ta fram sortimentet. Hon ger exempel på en dagligvara som landstinget köper färre av. Tidigare fanns det ett 20-tal modeller av engångsförkläden i olika former och färger att välja bland, i dag finns det tre. Kontorsmateriel är ett annat område där utbudet av artiklar är långt ifrån lika stort som tidigare. Ny leverantör av förbrukningsmateriel Landstinget i Värmland köper årligen in förbrukningsmateriel för cirka 74 miljoner kronor. Under senare år har det blivit betydligt färre varor att välja bland, sortimentet har krympt från långt över till cirka produkter. Den 1 november 2016 tog företaget Mediq över som landstingets grossist och därifrån kommer enbart upphandlade produkter att kunna beställas. Vidare måste alla beställningar i fortsättningen gå genom inköpsportalen. Genom att styra upp inköp, få en ny leverantör samt avgränsa sortimentet beräknas kostnaderna för förbrukningsmateriel reduceras med fem miljoner kronor per år. Ny leverantör av varor till vårdens förråd.

7 Så här tycker ledningen Hallå där! Harald Ludviksen, biträdande landstingsdirektör och projektägare för projekt livrem vars slutrapport nyligen överlämnades till landstingsledningen. Vilka nyttoeffekter upplever du att projekt livrem har för landstinget? Livrem är ett stort projekt som redan har fört med sig flera goda effekter och kommer garanterat att vara till stor nytta i framtiden. Det är ett bra och omfattande arbete som utförts och som bidrar till att effektivisera en stor del av materielförsörjningen bland annat vad gäller förbrukningsvaror. Livrem leder till att vården får mer tid för patienterna och att vi inte behöver binda upp lika mycket kapital i lager som tidigare. Är det något särskilt som du är särskilt nöjd med under resans gång? Egentligen flera saker, men ett område som jag anser viktigt är patientsäkerhetsaspekten. Genom att vi ser över och styr urvalet av varor som landstinget köper, så garanterar vi att de är säkra för patienter och personal och vi tar hänsyn till miljön. Vidare är det väldigt roligt att livrem och förändringsarbetet mötts av så många engagerade och positiva medarbetare i hälso- och vården, det märks att det varit ett efterlängtat projekt. Något som kunnat bli bättre? Det är väl i så fall tidsaspekten som varit relativt kort, det har varit ett stort arbete och stora arbeten kräver sin tid. Hur ser du på framtiden, vad stundar inom området materielförsörsörjning? Det gäller att fortsätta utveckla stödet till verk- samheterna med hjälp av ny och smart teknik. Nu har vi skaffat en inköpsportal för förbrukningsvaror, men det finns fler olika system för lagerhantering i landstinget. Här bör vi kunna styra upp och standardisera ännu mer än idag, enligt min uppfattning bör vi kunna skapa ett gemensamt system. Det bidrar till effektivitet och kvalitet, och förstås till att vi inte släpper ifrån oss pengar i onödan, de ska gå till vården. Så livrem är här för att stanna? Självklart, och det här är bara början. Harald Ludviksen tror på fortsatt standardisering och styrning av materielförsörjning och lagerhantering. I dag är ett femtiotal verksamheter anslutna till det nya förrådssystemet och fler står på tur att bli med. I projekt livrems slutrapport framgår att omsättningen av förbrukningsvaror under ett år ökat med tre gånger och att kostnaderna reducerats med cirka fyra miljoner kronor, vilket motsvarar tio tjänster. Var sak på sin plats ordning och reda i landstingets förråd! Denna panoramabild får avsluta informationen om projekt livrem. För ytterligare information kontakta roy.sjoqvist@liv.se, helene.hook@liv.se, ann-britt.glanfalt@liv.se Oktober 2016

MediCarrier AB Företagspresentation. MediCarrier AB

MediCarrier AB Företagspresentation. MediCarrier AB Företagspresentation MediCarrier AB MediCarrier AB MediCarrier är ett logistikföretag där drygt 100 personer från 24 nationaliteter arbetar. Vi är placerade i Spånga. Omsättningen är ca 550 MSEK. Vi tillhandahåller

Läs mer

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder.

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder. Genomtänkt. datatillbehör / kontorsmateriel / konferensutrustning & kontorsmaskiner / emballage & förpackningsmateriel engångsartiklar & servering / torkpapper / städ, kem, hygien / skola & förskola Marknadsledande.

Läs mer

Rätt produkt till rätt person

Rätt produkt till rätt person Rätt produkt till rätt person ToolBar effektiviserar, sparar och förenklar, i alla led. LAGERHÅLLNING INKÖP Minskar förbrukningen med 25-40% Underlättar produktoptimering Sparar tid genom att effektivisera

Läs mer

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs EXPERTER 12 NYA Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment

Läs mer

Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år

Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år Beställaren har satt funktionskrav i upphandlingen på hur tjänsterna ska fungera och mätas Coors ansvar som serviceleverantör är att utforma

Läs mer

YTTRANDE Diarienummer LS Styrelses yttrande

YTTRANDE Diarienummer LS Styrelses yttrande YTTRANDE Styrelses yttrande Landstingsdirektörens Planeringsunderlag inför budget 2018 med plan för åren 2019-2021 samt förslag till investeringsutrymme och investeringsplan för 2018-2027 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum

Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum Lovisa von Goës/Hjälpmedelscentralen 160301 1.0 1 (6) Livsmedel för särskilda näringsändamål beställning, distribution och kompetenscentrum Lovisa von Goës/Hjälpmedelscentralen 160301 1.0 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

Så beställer du via ny och enkel e-handel

Så beställer du via ny och enkel e-handel Så beställer du via ny och enkel e-handel Nu lanseras Martin & Serveras nya e-handel. Bättre sökfunktion, utökad produktinformation, detaljerad leveranskalender, tydlig bristhantering och modern layout.

Läs mer

Logistik- och försörjningsstrategi för Västra Götalandsregionen

Logistik- och försörjningsstrategi för Västra Götalandsregionen Logistik- och försörjningsstrategi för Västra Götalandsregionen Innehåll Varför behöver Västra Götalandsregionen en Logistik- och försörjningsstrategi? Bakgrund och syfte Framtagningsprocess och målbild

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO2 14 PRAO 217 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 217. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Kommunikationsplan för vårdnära service

Kommunikationsplan för vårdnära service KOMMUNIKATIONSPLAN 1 (6) Kommunikationsplan för vårdnära service 1 Bakgrund/nuläge FM (Facility Management) handlar om att på ett tydligt sätt koordinera och utveckla landstingets stödtjänster inom fastighets-

Läs mer

HISTORIEN. Femklövern. Tre klövern

HISTORIEN. Femklövern. Tre klövern HISTORIEN Femklövern 2004 Tre klövern 1999 1995 VÅRT UPPDRAG Försörja 5 landsting med förbrukningsvaror Skapa avtal, lagerhålla och distribuera Frigöra resurser för bättre alternativ användning Aggregerad

Läs mer

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Hälso- och sjukvården Datum 2018-05-08 Sida 1 (6) Västerbergslagen Dnr Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett 1. Mötets

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

Anvisningar för inkontinenshjälpmedel 2012

Anvisningar för inkontinenshjälpmedel 2012 Regionens och kommunernas inkontinensverksamhet, resursenheten för inkontinensfrågor, ska vila på de grunder som anges i Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). En av grundprinciperna för inkontinensverksamheten

Läs mer

T DOC - & Syst i em t n ti egra on 2009-10-18 1

T DOC - & Syst i em t n ti egra on 2009-10-18 1 T-DOC & Systemintegration t ti 1 SYSTEMINTEGRATION Systemintegration t ti är ett begrepp inom Informationsteknologi. Begreppet innebär att flera olika fristående system kopplas ihop för att fungera tillsammans.

Läs mer

Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning!

Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning! 19.5.2010 1 / 5 Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning! Den svenska apoteksmarknaden genomgår sedan årsskiftet 2009 2010 en omreglering från statligt monopol till fri marknad. Omregleringen

Läs mer

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg AFFE FASTER -FYFFE Förrådshållning och transport av MTP med specificerad renhetsgrad

Läs mer

En inblick i hur instrumenten upplevs av...

En inblick i hur instrumenten upplevs av... En inblick i hur instrumenten upplevs av... Sterilteknikerutbildningen 300 YH p, 2017 YrkesAkademin AB Författare: Carl Paulsson Handledare: Maria Hansby Examensarbete/ Steriltekniker, 300 YH poäng vid

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Leverantörer 12:1 Leverantörer Intervju med Per Dahlgren Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Det handlar om pengar men också om miljö och etik. Per Dahlgren kräver både stabil

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Hjälpmedel Skåne Habilitering & Hjälpmedel

Hjälpmedel Skåne Habilitering & Hjälpmedel Hjälpmedel Skåne Habilitering & Hjälpmedel Senast uppdaterad: Innehåll Snabbguide Sesam LMN... 2 Inloggning... 2 Skapa en förskrivning... 2 Registrera artiklar... 3 Söka artikel... 4 Antal uttag... 4 Checklista:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling 1 / september 2012 Från ord till handling rätt läkemedel, till rätt ställe, i rätt tid! internationell utmaning för kurs & konferens smartare materialhantering kan spara miljoner bättre service med nytt

Läs mer

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Enmansföretag inköp utav material Postad av Johan - 30 jul 2017 20:35 Hur gör ni som är egenföretagare vid inköp av material? är där ngn som gör sina inköp från internetgrossister såsom elbutik, elonline

Läs mer

Krisberedskap - förstudie

Krisberedskap - förstudie Revisionskontoret AM Rev/17022 Krisberedskap - förstudie Rapport 9-17 2 Krisberedskap förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga verksamheter.

Läs mer

REPROCESSERING AV MEDICINTEKNISKA ENGÅNGSPRODUKTER (RAME) SLUTRAPPORT RAME. Dokument Slutrapport RAME

REPROCESSERING AV MEDICINTEKNISKA ENGÅNGSPRODUKTER (RAME) SLUTRAPPORT RAME. Dokument Slutrapport RAME 1 SLUTRAPPORT RAME REPROCESSERING AV MEDICINTEKNISKA ENGÅNGSPRODUKTER (RAME) 2 1 SAMMANFATTNING Inom Svensk Hälso- och sjukvård är det inte tillåtet att resterilisera medicintekniska produkter under de

Läs mer

13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland

13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-06-08 PVN16-0097-2 13/16 Yttrande över motion - Bättre vård för multisjuka äldre i Sörmland Diarienummer: PVN16-0097 Behandlat

Läs mer

Gör det enklare att vara proffs

Gör det enklare att vara proffs Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden Ahlsell bara för dig Ahlsell är Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg och maskiner.

Läs mer

Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa

Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa En satsning 2012-2016 850 miljoner/år Långsiktighet Utveckling i ordinarie strukturer Gemensamt ansvarstagande Centrala inslag Överenskommelse med

Läs mer

Julens gåvor 2014. Tel 020-55 44 20. www.fruktbudet.se

Julens gåvor 2014. Tel 020-55 44 20. www.fruktbudet.se Julens gåvor 2014 Tel 020-55 44 20 www.fruktbudet.se BESTÄLL IDAG OCH SLIPP ALL STRESS, VI LEVERERAR FINA GÅVOR TILL RÄTT ADRESS Tro det eller ej, men det har blivit dags att beställa julens gåvor! Här

Läs mer

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats.

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Välkommen till en av vårdens trevligaste arbetsplatser. Med cirka 4300 anställda är Södersjukhuset Södermalms största arbetsplats. Vi är

Läs mer

Vi vill effektivisera och spara pengar. Vill ni?

Vi vill effektivisera och spara pengar. Vill ni? Vi vill effektivisera och spara pengar. Vill ni? Elektroskandia Tjänster Kund Lönsamma projekt Ökad lönsamhet och lösning på kapacitetsbristen! Elektroskandia Tjänster Kund Lönsamma projekt Elektroskandia

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND.

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. Till dig som bor på Öland och vill veta mer om landstingsvalet den 14 september. FRAMTIDSPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA I KALMAR LÄN "EN NÄRA SJUKVÅRD ATT VARA STOLT ÖVER"

Läs mer

Gör det enklare att vara proffs

Gör det enklare att vara proffs Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment via en kontaktperson,

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

WellnessCard det nya friskvårdskonceptet

WellnessCard det nya friskvårdskonceptet Fördelar med WellnessCard Mottagaren får själv välja såväl produkt som leveransdatum. Allt ingår i priset. Alla produkter levereras med Postens företagspaket inom 48 timmar. WellnessCard är smidigt för

Läs mer

Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17

Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17 Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen (VGR) InnoMed 2013-01-17 Västra Götalandsregionen 49 kommuner Folkmängd: 1,5 miljoner Invånare/km 2 : 63 Avstånd nord-syd: 300 km Avstånd öst-väst: 250 km Anställda

Läs mer

Organisationsstruktur och säkerhet. SFOG Kristianstad Harald Almström

Organisationsstruktur och säkerhet. SFOG Kristianstad Harald Almström Organisationsstruktur och säkerhet SFOG Kristianstad 2012-08-27 Harald Almström Patientsäkerhetslagen jan 2011 Ersatte lagen om yrkesverksamhet för hälso- och sjukvårdspersonal 1998 VÅRDGIVAREN ska * planera,

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av förrådsverksamheten. Servicenämnden Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av förrådsverksamheten. Servicenämnden Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av förrådsverksamheten Servicenämnden Landstinget Halland 2005-10-25 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte och metod...3 3. Allmänt...3

Läs mer

Personcentrerat Samarbete en projektrapport

Personcentrerat Samarbete en projektrapport Personcentrerat Samarbete en projektrapport Slutrapport Projektnamn: Personcentrerat samarbete och främjande samarbete mellan vårdgivare och vårdnivåer. Vården behöver ställa om. Projektledare: Projekttid:

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

SKL 2009-09-29. Harald Almström

SKL 2009-09-29. Harald Almström SKL 2009-09-29 Harald Almström UltraGyn Läkarhuset Odenplan 1991 Danderyds sjukhus 1993 Ultraljudsdiagnostik som underentreprenör till kvinnokliniken Hallunda centrum 2006 2009-09-29 Harald Almström 2

Läs mer

TRAFIKKONTORET UTVÄRDERING RAMAVTAL GROSSIST,

TRAFIKKONTORET UTVÄRDERING RAMAVTAL GROSSIST, TRAFIKKONTORET UTVÄRDERING RAMAVTAL GROSSIST, 2017-01-25 1 2017-01-25 Utvärdering ramavtal grossist Materielförsörjning belysning Trafikkontoret, Stockholms Stad 2 Bakgrund 2001 I en förstudie avseende

Läs mer

Projektpresentation. Regionövergripande e-handel och förrådshantering. Lena Billgren, projektledare. Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172.

Projektpresentation. Regionövergripande e-handel och förrådshantering. Lena Billgren, projektledare. Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172. Projektpresentation Regionövergripande e-handel och förrådshantering Lena Billgren, projektledare Lena.billgren@se.fujitsu.com 0761-308172 1 Bakgrund Prestandan i Raindance beställningsportal är otillräcklig

Läs mer

Hur vill du hålla kontakten? Behöver du beställa något mer? Håll dig uppdaterad om nyheter och insikter. EFG är tillgängligt dygnet runt.

Hur vill du hålla kontakten? Behöver du beställa något mer? Håll dig uppdaterad om nyheter och insikter. EFG är tillgängligt dygnet runt. EFG KUNDSERVICE Together we make it matter EFG Kundservice - gör det enklare att vara kund. EFG lanserar en helt ny kundservice och logistikmodell för snabbare, tydligare och bättre kommunikation. Det

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

ÖKA EFFEKTIVITETEN PÅ BYGGET

ÖKA EFFEKTIVITETEN PÅ BYGGET CONTAINERKONCEPT FÖR FÖRNÖDENHETER UTE PÅ BYGGET ÖKA EFFEKTIVITETEN PÅ BYGGET INGA ONÖDIGA BYGGSTOPP MINSKA SVINNET VI FIXAR FORNODENHET SAMLA ALLT I EN CONTAINER Spara tid Färre byggstopp Minska svinnet

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa 2 Kompetens Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka?

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Norra Gotlands Pastorat har blivit en Smart Kyrka, de sänker sina energikostnader med 30 procent med hjälp av Vattenfalls Energikontrollen och smarta

Läs mer

KD SJUKVÅRDSLOGISTIK VÅR BEHANDLING FÖR GOD SJUKVÅRD

KD SJUKVÅRDSLOGISTIK VÅR BEHANDLING FÖR GOD SJUKVÅRD KD SJUKVÅRDSLOGISTIK VÅR BEHANDLING FÖR GOD SJUKVÅRD 1 SMART LOGISTIK GER FRISK VÅRD I din verksamhet finns en slumrande potential. En möjlighet att spara tid, pengar och andra resurser genom en väl utvecklad

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens förlossningsvård

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (3) HSN 2017-0306 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens

Läs mer

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsen Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Föredragande

Läs mer

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Golven vill du ha strålande, dina fönster ska vara glasklara och att toaletten alltid är ren och fräsch är ett krav. Men det fungerar inte alltid som du vill, och

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten

Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Planering och rapportering via mobilen minskar stressen i hemtjänsten Sammanfattning Hemtjänsten i Göteborg ville effektivisera sin administration och komma bort från trasslet med lösa lappar för schemautskrifter

Läs mer

En viktig länk i vårdkedjan. Vårdnära service = bättre vård sid. 6 7 Fokus på patientsäkerhet sid. 12. sid. 4 5

En viktig länk i vårdkedjan. Vårdnära service = bättre vård sid. 6 7 Fokus på patientsäkerhet sid. 12. sid. 4 5 PERSONALTIDNING FÖR LANDSTINGET I VÄRMLAND NUMMER 5 OKTOBER 2016 Vårdnära service = bättre vård sid. 6 7 Fokus på patientsäkerhet sid. 12 En viktig länk i vårdkedjan sid. 4 5 REDAKTION Jens Magnusson Júlia

Läs mer

Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet

Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet Viktiga årtal i Julas historia 1979 Jula industri startas på gården Jultorp. 1984 Jula Postorder startas. 1985 Jula Postorder flyttar till Skara. 1992 butik

Läs mer

Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms läns landstings uppföljning av effektiviseringar i sjukvårdsverksamheten

Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms läns landstings uppföljning av effektiviseringar i sjukvårdsverksamheten Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-20 LS 1310-1253 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 3 '12" 0 I 0 0 0 1 0' Skrivelse från Helene Öberg (MP) om Stockholms

Läs mer

Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar

Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar 1 (11) Kl. 14:00-15:50 41-49 Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar Maria Fälth Petra Larsson Plats Mälarsalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Maria Fälth (KD) (ordförande) Sofia Paulsson

Läs mer

KUNDCASE. Karlskrona kommun Från mobilkoll till totalkoll med Pro

KUNDCASE. Karlskrona kommun Från mobilkoll till totalkoll med Pro KUNDCASE Karlskrona kommun Från mobilkoll till totalkoll med Pro För 10 år sedan valde Karlskrona kommun att börja använda ett Telecom Expense Management system (TEM) från ProOpti Sweden AB. Kommunen led

Läs mer

Några ord från olika aktörer Inköparen: Jag har stenkoll på hur vi nyttjar våra avtal och jag vet precis hur bra leverantörerna lever upp till våra

Några ord från olika aktörer Inköparen: Jag har stenkoll på hur vi nyttjar våra avtal och jag vet precis hur bra leverantörerna lever upp till våra LYRA! LYRA är ett it-stöd som ger dig full kontroll på avtal, beställningar och leveranser. Systemet är modulärt uppbyggt för att ge dig möjlighet att välja de delar som gör mest nytta i din verksamhet.

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Dahl eshop. många smarta funktioner

Dahl eshop. många smarta funktioner Dahl eshop många smarta funktioner Dahl eshop många smarta funktioner Välkommen till Dahl eshop, butiken som är öppen även när vi har stängt. Här kan du handla när du vill, både från datorn, surfplattan

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Landstingets arbete med delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstingets arbete med delaktighet för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Landstingets arbete med delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll Plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning... 3

Läs mer

66 Inrättande av varuförsörjningsnämnd. Hälsokonsekvensbeskrivning (HKB) Ärendet lämpar sig inte att göra HKB på. Landstingsstyrelsens beslut

66 Inrättande av varuförsörjningsnämnd. Hälsokonsekvensbeskrivning (HKB) Ärendet lämpar sig inte att göra HKB på. Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-05-19 LKD 03341 66 Inrättande av varuförsörjningsnämnd Bakgrund Föredrogs bilagd skrivelse 2003-04-22 från landstingsdirektören med förslag om ändring av organisationen för

Läs mer

Guide till bättre balans i livet.

Guide till bättre balans i livet. Guide till bättre balans i livet. En praktisk handledning för både arbetsgivare och anställda. Balans i livet kan betyda mycket. Hur ska vi alla kunna kombinera arbete med privatliv utan att det kostar

Läs mer

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt.

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Välj en leverantör som passar dig Det kan vara viktigare än du tror! Hur mår din port? Kanske är det uppenbart dags

Läs mer

Marita Ölmheden. Danderydsgeriatriken, SLSO

Marita Ölmheden. Danderydsgeriatriken, SLSO Projekt: GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING I ORTOPEDI FÖR OMVÅRDNADSPERSONAL PÅ GERIATRISK VÅRDAVDELNING MED INRIKTNING ORTOPEDI 2009 Deltagare: Marita Ölmheden Från: Danderydsgeriatriken, SLSO Vad har projektet

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Framgångsrik implementering av automatisk varupåfyllning

Framgångsrik implementering av automatisk varupåfyllning Framgångsrik implementering av automatisk varupåfyllning Case: AB Karl Hedin - Bygghandel Projektledare: Robin Eriksson robin.eriksson@abkarlhedin.se Presentation 1. Kort företagsfakta 2. Bakgrund 3. Varför

Läs mer

Ett steg längre inom Print och IT

Ett steg längre inom Print och IT Ett steg längre inom Print och IT TDO som IT-partner. Alla företag är i behov av IT-kompetens, men det är inte alla företag som kan eller vill anställa en IT-specialist. Låt oss berätta hur vi kan ta över

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Välj affärssystem & partner i 5 steg En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Att byta affärssystem är en utmaning, men ofta ett nödvändigt steg för att lyfta verksamheten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

Östergård 9-11 januari 2008

Östergård 9-11 januari 2008 Östergård 9-11 januari 2008 Kartlagd process: Arbetsrutiner 7-13.30 Nulägeskarta NULÄGE Östergård Någon Rapport Hämta pärm Lämna pärm Kök dryckes- Arbetsfördelnin. Hämta tvätt- Väckn.,förkläde Kolla rummet

Läs mer

Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP

Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP 2013-04-02 Rev 2015-08-10 Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP Styrdokument Lagen om medicintekniska produkter ( 1993:584 ) Socialstyrelsen föreskrifter om användning av medicintekniska

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Solweig Eriksson Kurg Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård 160824 Tillsynen Tillsynen börjar med en visning av

Läs mer

Några pågående projekt

Några pågående projekt Trafiken är ett av Stockholms största miljöproblem Några pågående projekt Biltullar Utbyggnad av kollektivtrafik Nya vägar och järnvägar Samordning av transporter Mycket köer och det är svårt att komma

Läs mer

Information om Socialstyrelsens beredskapslagring av antidoter och infusionsvätskor

Information om Socialstyrelsens beredskapslagring av antidoter och infusionsvätskor Information om Socialstyrelsens beredskapslagring av antidoter och infusionsvätskor Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä

Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä 2 Hela denna bilaga är en annons för Järna Trä Pappa Kennert och sönerna Stefan och Jonas Andersson äger och driver idag Järna Trä - under samma framgångsrika koncept som gällt de senaste 35 åren. 35 år

Läs mer

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2018-10-04 KLK 2018/235 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje Peter Graf, VD TIOHUNDRA AB TioHundra startade 2006 Unikt samarbete mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting Permanentat 1 jan 2016 STYRNING Landstingsfullmäktige

Läs mer

Getinge Care. Service med omsorg

Getinge Care. Service med omsorg Getinge Care Service med omsorg Peace of mind från början till slut Namnet Getinge Care valdes med största omsorg. Vi vill uppfylla dina behov och maximera värdet av din investering. Reservdelar Försäljning

Läs mer

Processbeskrivning av dialysleveranser till PD-patienter

Processbeskrivning av dialysleveranser till PD-patienter Processbeskrivning av dialysleveranser till PD-patienter DokumentID 030 v1.0-1212 Den senaste versionen finns att ladda ner på: www.apoex.se/stockholm Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 2 2.

Läs mer

Rätt självklart. K AMPANJHANTERING

Rätt självklart. K AMPANJHANTERING Rätt självklart. Rätt erbjudande. Rätt kanal. Rätt mottagare. Rätt tid. IT-SYSTEM AUTOMATISER AD KOMMUNIK ATION Rätt självklart. K AMPANJHANTERING LOGISTIKOP TIMERING Det spelar ingen roll hur bra din

Läs mer

Makes quality Happen NÖJDA KUNDER EFFEKTIVITET

Makes quality Happen NÖJDA KUNDER EFFEKTIVITET Makes IT happen Idnet grundades 1991 och har på den tiden gått från att vara en teknikleverantör till att bli en expert på IT-logistiklösningar för varuflöden i både butik-, lager- och transportsektorn.

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

SYSTEM 2000 Skydda värden Perstorp Plastic Systems

SYSTEM 2000 Skydda värden Perstorp Plastic Systems SYSTEM 2000 Skydda värden Perstorp Plastic Systems System 2000 Skydda värden Perstorp Plastic Systems 1 PPS skyddar värden överallt. Vad jobbar du med? Oavsett bransch har PPS en logistik- och materialhanteringslösning

Läs mer

HOS OSS ÄR DU ALDRIG EN I MÄNGDEN

HOS OSS ÄR DU ALDRIG EN I MÄNGDEN HOS OSS ÄR DU ALDRIG EN I MÄNGDEN Över 14 000 artiklar i lager PÅFYLLNADSLAGER Det tar lång tid att leta rätt artiklar, i rätt dimensioner och kvalitet till ett bra pris. Ofta används inte ens hela kvantiteten

Läs mer