En presentation om Addisons sjukdom.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En presentation om Addisons sjukdom."

Transkript

1 En presentation om Addisons sjukdom. Samtliga läkare och sjuksköterskor har läst om Addisons sjukdom under studietiden. De flesta har aldrig mött en Addisonpatient. Man kanske har ett hum om vad Addisons sjukdom är, men detaljerna är bortglömda. Allra helst om man varit ute och jobbat ett tag. Det är inte så konstigt att det är så, med tanke på att det är en ovanlig sjukdom. Jag har mött flera läkare som säger att jag är deras första Addisonpatient. Det trots många år inom sjukvården. Det är viktigt att uppdatera er alla om Addisons sjukdom eftersom vi ibland måste söka akut på grund av en Addisonkris eller annan sjukdom. Det är också viktigt för att ni skall kunna upptäcka en ej ännu diagnostiserad Addisonsjuk.

2 Presentation av oss.

3 Hypofysen och dess hormoner. Hypofysens framlob och baklob står båda under inflytande av Hypothalamus. Framloben skickar ut hormoner i blodbanan efter att ha triggats av releasing hormoner från Hypotalamus. ACTH, TSH, FSH, LH, GH och prolaktin. Bakloben skickar ut hormoner direkt ut i blodbanan. ADH (antidiuretiskt hormon) och oxytocin

4 Hypofysinsufficiens. Kan bero på strålning, blödning, inflammation eller bortopererad hypofys. Då kan delvis eller alla hypofyshormoner behöva ersättas. ACTH Kortison DHEA TSH Levaxin FSH/LH Östrogen/testosteron GH Genotropin ADH Minerin

5 Hormoner från binjuren. Binjuren består av två delar: barken (cortex) och märgen (medulla) Binjurebarken består av tre skikt. Med ett samlingsnamn kallas binjurebarkens steroidhormoner för kortikoider. Binjurebarkens celler producerar tre huvudtyper av kortikoider. De tre skikten ansvarar för huvudsakligen var sin kortikoidtyp. Mineralkortikoider i det yttersta skiktet Glukokortikoider i det mellersta skiktet Androgener i det innersta skiktet.

6 Glukortikoider i det mellersta skiktet Om kortisol. Kortisolfrisättningen står under inflytande av i princip tre regulatoriska system: 1. Dygnsrytmen 2. Stressinducerad, HPA axeln*. 3. Bromsande återkopplingssystem. Kortisol regleras av hypofyshormonet ACTH. * (Hypothalamus-hypofysen-binjurebarken)

7 Varför är kortisol så viktigt? Kortisol har stor betydelse för kolhydrat, fett och proteinomsättningen. Kortisol bryter ner proteiner för att säkra kroppens behov av glukos. Är nödvändigt för att motverka inflammatoriska processer. Tillsammans med aldosteronet har kortisolet även stor betydelse för salt och vätskebalansen. Utan kortisol kan man inte leva.

8 Kortisolfrisättning. En frisk binjurebark frisätter normalt ca mg kortisol/dygn. Ibland frisätter kroppen mycket mer kortisol. Tex vid: sjukdom, skada, operation, vid fysisk och psykisk stress. Vid inflammationer och allergier.

9 För lite kortisol. När kroppen inte kan svara med tillräckligt med kortisol blir man svårt sjuk, speciellt vid tillfällen när kroppen behöver mer. Det som kan hända är att man får cirkulationsvikt på grund av för låg puls och blodtryck vilket kan medföra ett hjärtstopp.

10 Symtom på brist på kortisol. Huvudvärk Aptitlöshet, illamående och kräkningar Trötthet, utmattning och håglöshet Depression Magont Diareé Ont i kroppen, leder och muskler Infektionskänslighet Feber

11 Ersättning för kortisol. En normal ersättningsdos hydrokortison är ca: mg/dygn. Vid sjukdom och feber: >38 2 x normal dos >39 3 x normal dos >40 Sjukhus Vid kris, kräkning, trauma, maginfluensa, influensa mm: 100mg Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning omedelbart utan att vänta på undersökning och provsvar.

12 Mineralkortikoider i det yttersta skiktet Aldosteron - en mineralkortikoid. Reglering: Renin-angiotensin-systemet, RAS. Sparar salt och vatten och därmed ser till att det finns vätska i blodbanan och därmed reglerar blodtrycket. Ökar natriumreabsorptionen i tarmen. Natrium in och kalium ut i svett- och salivkörtlar.

13 Symtom på brist på aldosteron. Yrsel med lågt blodtryck, speciellt det ortostatiska trycket Saltsug Uttorkning

14 Hur man ersätter aldosteron. Aldosteron ersätts med Florinef 0,025-0,2mg/dygn.

15 Androgener i det innersta skiktet i binjuebarken. DHEA Ett anabolt hormon. Stimuleras av ACTH. DHEA omvandlas till testosteron och östrogen. DHEA blir lågt eller försvinner helt vid binjurebarkinsufficiens.

16 Symtom på för lite DHEA. Tappad behåring under armarna och minskad pubis behåring. Låg testosteronhalt hos kvinnor. Torr hud. Svettas inte under armarna.

17 DHEA ersättning. En normal ersättning är 5-25 mg/dag En del kvinnor som tar DHEA tycker att de får mer energi...de mår bättre. Får tillbaka axill och könsbehåring. Ökad benmassa. En del får biverkningar, som kan vara övergående: Svettas mycket (under armarna) Fet hy, fett hår och finnar

18 Kortisonberoende. Vad är skillnaden mellan primär- och sekundär binjurebarkinsufficiens? Primär: Förlorar kortisol, aldosteron och androgener Högt ACTH Det är i binjurarna felet sitter. Sekundär: Förlora kortisol och androgener. Lågt ACTH. Kan även förlora GH, FSH, LH och ADH. Det är i hypofysen felet sitter. Efter en tid atrofierar de kortisolproducerande cellerna.

19 Addisons sjukdom -Morbus Addison. (primär binjurebarkinsufficiens) Binjurarna slutar att producera kortisol, aldosteron och androgener. Vanligaste orsaken är autoimmun sjukdom. Annan orsak, blödning, TBC, HIV eller metastaser. Ca personer drabbas varje år i Sverige. Ca 1500 i Sverige. Vanligaste åldern är år och drabbar både män och kvinnor. Vanligast hos kvinnor. I snitt har tar det 3 år att upptäcka Addisons sjukdom.

20 Sjuk i fem år. Det började med att jag fick huvudvärk när jag tränade, fick diarré, mådde ofta illa och var trött. Menstruationen upphörde och jag fick besked om att jag var i för tidigt klimakterium. Jag fick ont i axlar, nacke, i korsryggen och kramp i fötterna. Åt popcorn och saltlakrits som en besatt men gick ändå ner i vikt. Jag fick en sugande känsla i magen och orkade knappt stå upp. Jag jobbade på och började kräkas på morgnarna. Tog minst 5 grav-tester. Vid det här laget hade jag träffat ca 5 läkare. Jag fick en brun läppkontur som en clownmun. Såg syner på nätterna och hade ont i magen. Jag gick till vårdcentralen och sa, att antingen är jag galen eller svårt sjuk. Jag var hypokondriker. Till slut tog jag slut. Min bror tog mig till akuten när jag inte kom upp ur sängen, men där ville doktorn skicka hem mig. Eftersom jag kräktes och inte kunde ta mig upp från båren blev jag inlagd.

21 Vanliga symtom på Addisons sjukdom. Hyperpigmentering på knogar, armbågar, linjerna i handflatorna, på slemhinnor tex i munnen och allmänt solbränd. Salthunger, yrsel och lågt blodtryck Huvudvärk Aptitlöshet, illamående och kräkningar Trötthet, utmattning, håglöshet och depression Ont i magen Ont i kroppen, leder och muskler Menstruation som upphör Infektionskänslig Feber Har förväxlats med: anorexia, psykisk sjukdom och hjärnhinneinflammation.

22 Hyperpigmentering vid diagnos. Det är inte sommar eller hemkomst från solsemester.

23 Diagnos/tester. 1. S-kortisol kl. 08 <100 nmol/l betyder brist 2. ACTH kl. 08 nivåer förhöjda 3. Antikroppar mot 21-hydroxylas 4. Synachtentest/stimulering Serumkortisol före och 30 min efter injektion ACTH. >550 utesluter kortisolbrist.

24 Medicinering. Vanligaste ersättningsdosen är: Hydrokortison mg / dag Florinef 0,1-0,025 /dag DHEA 5-25 mg / dag Det fi nns även andra kortisonpreparat Kortisonacetat 25 mg Prednisolon 5 mg Betametason 0,6 mg Dexametason 0,75 mg Metylprednisolon 4 mg Jämfört med 20 mg hydrokortison

25 Utdrag ur Läkartidningen nr Om patienten inte kan få i sig hydrokortisontabletterna, eller om upptaget i tarmen är nedsatt på grund av kräkning eller diarré, kan ett livshotande tillstånd snabbt uppstå vid en till synes banal magsjuka. Detsamma gäller vid allvarlig sjukdom såsom sepsis, större trauma etc. Patienter med primär binjurebarkssvikt är känsligare, då de saknar både kortisol och aldosteron. Dessa patienter måste därför snarast uppsöka sjukvården för att få NaCl-dropp och Solu-Cortef. Två aktuella studier av patienter med diagnostiserad binjurebarkssvikt visar en årlig incidens av akut Addisonkris på cirka 8 procent, och att cirka 40 procent hade haft minst en akut Addisonkris. I två stora svenska epidemiologiska studier påvisades en drygt dubblerad risk för död hos patienter med primär bi njurebarkssvikt och en sex gånger ökad risk för död i infektion. Detta kan till viss del ha orsakats av otillräcklig kortisol- och vätskeersättning i samband med infektion.

26 En kvinna dog av kräksjuka. Fick varken kortison eller dropp i ambulansen. Togs inte om hand på akutmottagningen på sjukhuset tillräckligt snabbt. Dog i ett behandlingsrum, där hon lämnats utan uppsikt och behandling. Detta trots att anhöriga påtalat vikten av att ge kortison snabbt. Dödsorsak, cirkulationsvikt med hjärtstopp. En vanlig dödsorsak vid Addisons sjukdom.

27 När det behövs hydrokortison I.V. och dropp med koksalt. Vid kräkning, trauma, diarré, brännskada, influensa, infektioner mm. Om man inte behandlar i tid kan dessa tillstånd leda till en Addisonkris. En obehandlad Addisonkris kan leda till döden. Vid Addisonkris: 100 mg Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning omedelbart utan att vänta på undersökning och provsvar.

28 Undersökningar och operation. Vissa undersökningar och ingrepp kan vara farliga för en Addisonsjuk om man inte tillför extra hydrokortison. Vid mindre ingrepp kan det räcka med att personen själv tar extra hydrokortisontabletter, men ibland behövs mer och då i form av Solu-Cortef I.V. alternativt I.M. Ibland behövs även dropp med koksaltlösning. Strax före operation, 100 mg Solucortef och dropp, under operation Solu-Cortef i droppet och 100 mg efter operationen.

29 Vår Addison-amulett! När man ser denna amulett, då vet man att personen kan behöva Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning. Snabbt. Det kan rädda liv!

30 Vårt Addison-kort!

31 Det nya nationella kortisolkortet.

32

33

34 Vårt mål. Att vi tillsammans kan öka den allmänna kunskapen om Addisons sjukdom. Vi har önskemål om att det skall stå, varning kortisonberoende, i våra journaler inkl. akutbehandling. Att vi får en ambulans prio 1 vid Addisonkris och att vi får Solu-Cortef och dropp redan i ambulansen. Att vi skall få rätt hjälp snabbt när vi söker akut. Att all akutpersonal känner till Addisons sjukdom. Att vi får SoluCortef 100 mg I.V. och dropp med koksaltlösning, NaCl, innan alla prover och frågor.

35 Tack för att ni tog er tid! För mer information:

Livsviktig information om Addisons sjukdom

Livsviktig information om Addisons sjukdom Livsviktig information om Addisons sjukdom Vår nya symbol. Om du ser denna symbol, då vet du att personen som bär den har Addisons sjukdom och kan komma att behöva Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning.

Läs mer

Livsviktig information om Addisons sjukdom.

Livsviktig information om Addisons sjukdom. Livsviktig information om Addisons sjukdom. Innehållsförteckning Om Addisonkris 5 Krisschema 6 Orsaken till binjurebarksvikt 8 Behandling av binjurebarksvikt 10 Akutvård 12 Viktigt att känna till 14 2

Läs mer

En liten bok för dig som har Addisons sjukdom. Broschyren är framtagen av Svenska Addisonföreningen.

En liten bok för dig som har Addisons sjukdom. Broschyren är framtagen av Svenska Addisonföreningen. En liten bok för dig som har Addisons sjukdom. Broschyren är framtagen av Svenska Addisonföreningen. Till dig som fått diagnosen Morbus Addison Detta är en liten bok skriven just för dig. En bok som du

Läs mer

Primär och sekundär binjurebarksvikt. Eva Ekerstad överläkare

Primär och sekundär binjurebarksvikt. Eva Ekerstad överläkare Primär och sekundär binjurebarksvikt Eva Ekerstad överläkare Innehåll 1. Basal anatomi, fysiologi 2. Primär binjurebarksvikt a) Etiologi b) Klinisk bild c) Utredning d) Behandling 3. Sekundär binjurebarksvikt

Läs mer

Akut binjurebarksinsufficiens. Tommy Olsson Medicincentrum 2011

Akut binjurebarksinsufficiens. Tommy Olsson Medicincentrum 2011 Akut binjurebarksinsufficiens Tommy Olsson Medicincentrum 2011 (Adrenogenitalt syndrom - hög känslighet för stress/infektion) HPA-axeln Kortisolproduktion: Ca 10 mg/dygn (5,7 mg/m 2 /dygn) Under maximal

Läs mer

Endokrina organ. Håkan Karlsson

Endokrina organ. Håkan Karlsson Endokrina organ Håkan Karlsson Endokrina organ producerar hormoner Inga utförsgångar (jämför med exokrina organ) Hormonerna utsöndras direkt till blodet eller extracellulärvätskan Specifika receptorer

Läs mer

Hormonproblem vid optikushypoplasi Professor Lars Sävendahl Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Institutet

Hormonproblem vid optikushypoplasi Professor Lars Sävendahl Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Institutet Hormonproblem vid optikushypoplasi Professor Lars Sävendahl Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Institutet Hypothalamus-hypofys 3 veckor 8 veckor Hypofysbakloben Hypofysstjälken Hypofysframloben ACTH-celler

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Team Addison vill uppmärksamma ovanlig sjukdom

Team Addison vill uppmärksamma ovanlig sjukdom Göteborg, april 2016 Team Addison vill uppmärksamma ovanlig sjukdom För tre år sedan fick Linda Pettersson diagnosen Addisons sjukdom. - Denna ovanliga sjukdom innebär att min kropp inte kan producera

Läs mer

ENDOKRINOLOGI. Endokrinologi. Endokrinologi. Människokroppen Kap 6 sid182-213

ENDOKRINOLOGI. Endokrinologi. Endokrinologi. Människokroppen Kap 6 sid182-213 ENDOKRINOLOGI Människokroppen Kap 6 sid182-213 2014 Uppbyggnad funktion Hormoner Kroppens endokrina körtlar Hormonell reglering Endokrinologi Överordnad styrning/ reglering Genom. Med hjälp av Endokrinologi

Läs mer

Sekunda r binjurebarksinsufficiens efter kortisonbehandling

Sekunda r binjurebarksinsufficiens efter kortisonbehandling Sekunda r binjurebarksinsufficiens efter kortisonbehandling Ga r det att fo rutsa ga? Ga r det att förhindra? Hur ska det behandlas? Binjurebarken Zona glomerulosa aldosteron Zona fasciculata Kortisol

Läs mer

Endokrina systemet. Innehåll. Endokrina systemet 2013-10-29. Anatomi och fysiologi. SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Endokrina systemet. Innehåll. Endokrina systemet 2013-10-29. Anatomi och fysiologi. SJSE11 Människan: biologi och hälsa Endokrina systemet Anatomi och fysiologi SJSE11 Människan: biologi och hälsa Annelie Augustinsson Innehåll Vad är det endokrina systemet? Uppdelning och reglering Hypothalamus Hypofysen GH, prolaktin (LTH),

Läs mer

Akut endokrinologi. Inger Friberg 2014

Akut endokrinologi. Inger Friberg 2014 Akut endokrinologi Inger Friberg 2014 Karin 68 år Hypertoni sedan 5 år tar ACE hämmare i kombination med tiazid Osteoporos diagnos efter radiusfraktur tar bisfosfonat och Calcium D vitamin Tröttare senaste

Läs mer

En del läkare letar på Internet.

En del läkare letar på Internet. En del läkare letar på Internet. Jag har också varit med om att inta tas på allvar vid en addisonkris, samt blivit nekad av sos att åka ambulans. Här i småland och Kalmar skulle personalen verkligen behöva

Läs mer

Karin 84 år. Tablett och insulinbehandlad typ 2 diabetes. Förmaksflimmer, Waranbehandling. Hypertoni.

Karin 84 år. Tablett och insulinbehandlad typ 2 diabetes. Förmaksflimmer, Waranbehandling. Hypertoni. Akut endokrinologi Karin 84 år Tablett och insulinbehandlad typ 2 diabetes. Förmaksflimmer, Waranbehandling. Hypertoni. Ensamstående. Hittats av dotter liggandes på golvet. Inkommer pga trötthet och förvirring.

Läs mer

Styrning och samordning (kontroll och koordination) Nervsystemet vs hormonsystemet

Styrning och samordning (kontroll och koordination) Nervsystemet vs hormonsystemet Styrning och samordning (kontroll och koordination) Nervsystemet vs hormonsystemet Nervsystemet : en snabb, kortverkande och noggrann effekt överordnad funktion (styr hormonsystemet) elektrokemiska signaler

Läs mer

Hypofyshormoner. Detta kan ge förhöjt prolaktin. Adenohypofysen Prolaktin LH,FSH ACTH TSH GH. Neurohypofysen ADH, Vasopressin Oxytoxin

Hypofyshormoner. Detta kan ge förhöjt prolaktin. Adenohypofysen Prolaktin LH,FSH ACTH TSH GH. Neurohypofysen ADH, Vasopressin Oxytoxin Hypofys och Binjurar Inger Friberg 2014 03 07 Hypofyshormoner Adenohypofysen Prolaktin LH,FSH ACTH TSH GH Neurohypofysen ADH, Vasopressin Oxytoxin Detta kan ge förhöjt prolaktin prolaktinom graviditet/amning

Läs mer

Hur gör kroppen energi?

Hur gör kroppen energi? Hur gör kroppen energi? Sköldkörteln Sköldkörteln Vad gör sköldkörtelhormoner? Storlek, antal, hastighet! Sköldkörtelhormonerna påverkar hela kroppen Muskler Ögon Lungor Hjärna Immunförsvar Hjärta Njurar

Läs mer

32-årig kvinna ursprungligen från Bangladesh, 2 barn, arbetar som Undersköterska, söker på kvinnokliniken pga oregelbundna menstruationer i januari

32-årig kvinna ursprungligen från Bangladesh, 2 barn, arbetar som Undersköterska, söker på kvinnokliniken pga oregelbundna menstruationer i januari Kortisolsvikt Thomas Addison On the Constitutional and Local Effects of Diseases of the Supra-Renal Capsules Waren & Son, London (1855) Magnus Isaksson Specialistläkare Endokrin- och diabetessektionen

Läs mer

Förbättringsprojektet: Ökad trygghet för patienter med Addisons sjukdom.

Förbättringsprojektet: Ökad trygghet för patienter med Addisons sjukdom. Förbättringsprojektet: Ökad trygghet för patienter med Addisons sjukdom. Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15HP 2017 2018 2017 04 11 BAKGRUND Kortisol är ett av de hormoner

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Kortisolbrist Kortisolbrist kan vara livshotande! I detta PM finner du:

Kortisolbrist Kortisolbrist kan vara livshotande! I detta PM finner du: Kortisolbrist Kortisolbrist kan vara livshotande! I detta PM finner du: Orsak till kortisolbrist, symtom, behandling och behov av ökning av underhållsbehandling Akut kortisolbrist, behandling Känd kortisolsvikt,

Läs mer

Din guide till YERVOY Patientbroschyr

Din guide till YERVOY Patientbroschyr Innehållet i denna broschyr är förenligt med villkor, enligt marknadsföringstillståndet, avseende en säker och effektiv användning av YERVOY TM Din guide till YERVOY Patientbroschyr Bristol-Myers Squibb

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Sköldkörtelsjukdom enkät 2016

Sköldkörtelsjukdom enkät 2016 Sköldkörtelsjukdom enkät 2016 Slutförda:478 Fråga 1 Hur lyder din diagnos? Låg ämnesomsättning (hypotyreos) 54% 256 Låg ämnesomsättning till följd av kronisk inflammation i sköldkörteln, s k Hashimotos

Läs mer

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11 Anatomi -fysiologi Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s. 603-649) Dick Delbro Vt-11 Homeostasbegreppet Homeostas (= lika tillstånd ) cellerna (och därmed vävnaderna och därmed organen)

Läs mer

Utredning av under- respektive överfunktion i binjurebarken

Utredning av under- respektive överfunktion i binjurebarken Utredning av under- respektive överfunktion i binjurebarken Martin Ritzén Karolinska Institutet Disposition Något om diagnostik Vad är normalt S-kortisol? Primär kortisolbrist (felet sitter i binjurarna),

Läs mer

Behandlingsguide Information till patienten

Behandlingsguide Information till patienten Behandlingsguide Information till patienten Viktig säkerhetsinformation för att minimera risken för immunrelaterade biverkningar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

Steroidhormoner: Derivat av. Peptider och proteiner: ex Insulin och. Jonas Melke. jonas.melke@pharm.gu.se

Steroidhormoner: Derivat av. Peptider och proteiner: ex Insulin och. Jonas Melke. jonas.melke@pharm.gu.se Binjurebarkens farmakologi Jonas Melke jonas.melke@pharm.gu.se Institute of Neuroscience and Physiology Section of Pharmacology Sahlgrenska Academy University of Göteborg Endokrin farmakologi Läkemedelsbehandling

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

Fall 1-19-årig kvinna

Fall 1-19-årig kvinna Fall 1-19-årig kvinna En 19-årig kvinna kommer in på akuten med illamående och kräkningar. Påverkat allmäntillstånd och blodtrycket är 80/50 mmhg. Hon har varit trött och har minskat i vikt på sistone,

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Eva Rask 4p Ann Dalius 4p Nils Nyhlin 7p Torbjörn Noren 19p

Läs mer

Fråga 1 - Hur lyder din diagnos?

Fråga 1 - Hur lyder din diagnos? I februari 2016 genomfördes på blogg.visit-stina.com en enkät som riktade sig till sköldkörtelpatienter. 478 personer svarade på enkäten och resultatet redovisas på blogg.visit-stina.com under rubriken

Läs mer

Kortisolsvikt Fokus på kliniska aspekter. Inst Medicinska Vetenskaper Sek. Onkologisk Endokrinologi

Kortisolsvikt Fokus på kliniska aspekter. Inst Medicinska Vetenskaper Sek. Onkologisk Endokrinologi Kortisolsvikt Fokus på kliniska aspekter Inst Medicinska Vetenskaper Sek. Onkologisk Endokrinologi .take home message Binjurebarksvikt är dödligt Behandla på misstanke (diagnos kan ställas i efterhand)

Läs mer

AUTOIMMUN HEPATIT (AIH)

AUTOIMMUN HEPATIT (AIH) AUTOIMMUN HEPATIT (AIH) Innehåll Autoimmun hepatit, AIH... 5 Vad är autoimmun hepatit (AIH)?... 5 Vad är orsaken till AIH?... 5 Smittar AIH?... 5 Hur vanligt är AIH?... 5 Hur ställs diagnosen vid AIH?...

Läs mer

Mat, fasta och Addison.

Mat, fasta och Addison. Mat, fasta och Addison. 5:2 dieten? Jag intervjuade professor Kerstin Brismar, endokrinolog, om fasta och 5:2 dieten. Hon är ansvarig för en studie på KS i Solna. Längre livslängd?...en diet baserad på

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

Malatonin (Hormon) Melatonin

Malatonin (Hormon) Melatonin Malatonin (Hormon) Melatonin Melatonin är ett hormon som bildas i epifysen (tallkottkörteln), en liten körtel som ligger i mitten av hjärnan. Denna körtel har i långa tider omgivits av mystik, många betraktar

Läs mer

Neuroendokrina tumörer. Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet

Neuroendokrina tumörer. Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Neuroendokrina tumörer Eva Tiensuu Janson, professor i medicin Kliniken för onkologisk endokrinologi Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet Indelning av neuroendokrina Carcinoider Lunga Tunntarm

Läs mer

(ref 3,5-8,8 x10 9 /L) (ref x10 9 /L) S-kortisol kl 08 efter 1 mg dexametasonhämningstest: 332 nmol/l, P-ACTH 7,6 pmol/l.

(ref 3,5-8,8 x10 9 /L) (ref x10 9 /L) S-kortisol kl 08 efter 1 mg dexametasonhämningstest: 332 nmol/l, P-ACTH 7,6 pmol/l. Fortsättning utredning av fallet Du befinner dig nu på en endokrinologisk mottagning och har fått remiss på patienten. Inför första besöket har patienten fått lämna en del prover samt fått göra ett 1 mg

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 1

Om läkemedel. vid depression STEG 1 Om läkemedel vid depression BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen att ta

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Guide för anhöriga Svar på dina frågor Att ta hand om någon med avancerat malignt melanom är inte en lätt uppgift. Det kan också kännas oroväckande

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

2011-01-24. Översikt av endokrina systemet och dess sjukdomar. Flercelliga organismer måste ha kontrollsystem

2011-01-24. Översikt av endokrina systemet och dess sjukdomar. Flercelliga organismer måste ha kontrollsystem Översikt av endokrina systemet och dess sjukdomar Olle Söder Flercelliga organismer måste ha kontrollsystem Encellig organism: Ex. bakterie Flercellig organism: Ex. människa, 10 14 celler, 200 celltyper

Läs mer

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Patientguide Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Innehållsförteckning 1> Vad är LEMTRADA och hur fungerar det? 3 2> Översikt över behandling med LEMTRADA 4 3> Biverkningar

Läs mer

Stressfysiologi, 2011-11-09

Stressfysiologi, 2011-11-09 Stressfysiologi, 2011-11-09 Anna-Karin Lennartsson Doktorand, Göteborgs universitet och Institutet för stressmedicin Att mäta stress Arbetsmiljöfaktorer Exponering Upplevelse Fysiologi Utfall Sjukdom Symtom

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Säkert och effektivt teamarbete - CRM 2013-11-05

Säkert och effektivt teamarbete - CRM 2013-11-05 Säkert och effektivt teamarbete - CRM 1 Grundprincip för all vårdverksamhet. Ingen patient ska skadas i vården. Trots detta drabbas cirka 100 000 patienter av vårdskador varje år i Sverige. Socialstyrelsen

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR

TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR Patientinformation TILL DIG SOM FÅR LEVEMIR (insulin detemir) Diabetes Diabetes är ett samlingsnamn för flera ämnesomsättningssjukdomar. Vanligtvis talar man om typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Typ 1-diabetes

Läs mer

http://fluidsurveys.se/account/surveys/3211/reports/5157/

http://fluidsurveys.se/account/surveys/3211/reports/5157/ Sida 1 av 5 Omröstningar Hjälp Ann-Christine Reimer 144 av 144 svar slutförda (100%) Tillbaka till rapporter Visa rapport Editera rapport Dela rapport Word Excel Powerpoint PDF Enkät sköldkörtelsjukdomar

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning Hypertyreos Hög ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

Mat, fasta och Addison.

Mat, fasta och Addison. Mat, fasta och Addison. 5:2 dieten? Jag intervjuade professor Kerstin Brismar, endokrinolog, om fasta och 5:2 dieten. Hon är ansvarig för en studie på KS i Solna. Längre livslängd?...en diet baserad på

Läs mer

Paclitaxel CYTOSTATIKA

Paclitaxel CYTOSTATIKA Paclitaxel Vad är Paclitaxel? Cytostatika, även kallat cellgifter, avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen.

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

CYTOSTATIKA. Docetaxel

CYTOSTATIKA. Docetaxel Docetaxel Vad är Docetaxel? Cytostatika, även kallat cellgifter, avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen.

Läs mer

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Önskas mer info? Ring Pfizer Kunskapscentrum. Direktnummer för sjukvården: 08-550 522 00. Pfizer AB. Telefon 08-550 520 00.

Läs mer

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp.

Hur får jag behandlingen? Behandlingen tar cirka 1,5 timmar och ges var tredje vecka. Behandlingen ges som dropp. EC 60/75 Vad är EC? Cytostatika, även kallat cellgifter avser att döda cancerceller eller hämma deras tillväxt. Cytostatikan förs ut i kroppen via blodet och har därför påverkan på hela kroppen. Även friska,

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Dexametason Abcur 4 mg tabletter. dexametason

Bipacksedel: Information till patienten. Dexametason Abcur 4 mg tabletter. dexametason Bipacksedel: Information till patienten Dexametason Abcur 1 mg tabletter Dexametason Abcur 4 mg tabletter dexametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid.

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid. Omtentamen Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I Kurskod: MC1029 Kursansvarig: Gabriella Eliason 2012-08-20 Skrivtid. 240 min Totalpoäng: 54 poäng Gabriella Eliason 18 poäng Ulrika Fernberg

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Hormoner. Hormoner. Kreatin

Hormoner. Hormoner. Kreatin Hormoner Hormoner Här beskrivs de s k superhormonerna, mycket kortfattat, eftersom det pågår en ganska intensiv forskning om dem framför allt i USA. Den som vill veta mer om hormoner kan söka vidare på

Läs mer

PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2. Komponenter till en offentlig sammanfattning. Översikt över sjukdomsepidemiologi

PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2. Komponenter till en offentlig sammanfattning. Översikt över sjukdomsepidemiologi PLENADREN EU-RMP VERSION 3.2 VI.2 VI.2.1 Komponenter till en offentlig sammanfattning Översikt över sjukdomsepidemiologi PLENADREN innehåller hydrokortison och används för att behandla binjurebarksvikt

Läs mer

Aptitreglering. Stress

Aptitreglering. Stress Aptitreglering Stress Aptiten styrs: Kortidsreglering start och slut Långtidsreglering upprätthåller kroppsvikten Fettvävens och hjärnan Insulin-Leptin Stress och det moderna samhället Jag arbetar från

Läs mer

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 )

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 甲 流 病 毒 图 片 Vad är speciellt med den nya influensan? 甲 流 的 特 点 Den nya influensan A (H1N1)

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism

Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism Hypothyreos, hypothyreos typ 2 och hypometabolism Så här går det till när sköldkörtelhormon bildas, om allt fungerar som det ska Vid behov av sköldkörtelhormon signalerar hypotalamus i hjärnan att mer

Läs mer

Din vägledning för KEYTRUDA

Din vägledning för KEYTRUDA Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Vad är kortison? Kortison och diabetes. Vad är en steroid? Vad är kortison? Vad är en kortikosteroid? Vad är en steroid? 2014-11-19.

Vad är kortison? Kortison och diabetes. Vad är en steroid? Vad är kortison? Vad är en kortikosteroid? Vad är en steroid? 2014-11-19. Kortison och diabetes Pontus Curman Bitr överläkare VO Internmedicin Södersjukhuset 2014-11-13 Vad är en steroid? En sorts steroid Vad är en steroid? Vad är en kortikosteroid? En rad olika kemiska ämnen

Läs mer

GynObstetrik. Ovulationsrubbningar och anovulatoriska blödningar. the33. Health Department

GynObstetrik. Ovulationsrubbningar och anovulatoriska blödningar. the33. Health Department GynObstetrik Ovulationsrubbningar och anovulatoriska blödningar Health Department Innehållsförteckning 1 Ovulationsrubbningar....2 Amenorré......2 Definition Klassifikation Utredning Orsakar Polycystiskt

Läs mer

Bli frisk med T3 - av Paul Robinson Senast uppdaterad 2016-04-19 22:21

Bli frisk med T3 - av Paul Robinson Senast uppdaterad 2016-04-19 22:21 Inledning Jag är inte en professionell författare. Inte heller är jag en läkare, en medicinsk forskare eller en biokemist. Jag är helt enkelt en man som har sett sitt liv spåra ur genom sköldkörtelsjukdom

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Diabetes & psykisk sjukdom. Carina Ursing

Diabetes & psykisk sjukdom. Carina Ursing Carina Ursing Schizofreni en sjukdom som förkortar livslängden Livslängden 20% kortare än generellt 1/3 onaturlig död 2/3 naturlig död hjärtkärl sjukdom dominerar Varför ökad överdödlighet i hjärtkärl

Läs mer

Kortison i palliativ vård hjälper det mot allt? Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem

Kortison i palliativ vård hjälper det mot allt? Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Kortison i palliativ vård hjälper det mot allt? Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Denna föreläsning Effekter i kroppen Biverkningar Hur glukokortikoider

Läs mer

Glukokortikoider; Farmakodynamik och farmakokinetik KORTIKOSTEROIDER. Kortikosteroider används för: G Tobin 2015

Glukokortikoider; Farmakodynamik och farmakokinetik KORTIKOSTEROIDER. Kortikosteroider används för: G Tobin 2015 Glukokortikoider; Farmakodynamik och farmakokinetik G Tobin 2015 KORTIKOSTEROIDER 21-kolsteroid-hormon från kolesterol HO CH 2OH C = O OH produceras i binjuren O Glukokortikoider kraftfullaste medlen för

Läs mer

Menstruationscykeln - kan man förstå sig på den? elizabeth.nedstrand@lio.se specialistläkare Kvinnokliniken, Linköping

Menstruationscykeln - kan man förstå sig på den? elizabeth.nedstrand@lio.se specialistläkare Kvinnokliniken, Linköping Menstruationscykeln - kan man förstå sig på den? elizabeth.nedstrand@lio.se specialistläkare Kvinnokliniken, Linköping Endokrinologiska utmaningar Menstruationscykeln Endokrinologiska effekter Höga östradiolnivåer

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

Patientinformation Hemofili

Patientinformation Hemofili Språk: Svenska / Kinesiska Arabiska Pfizer AB 191 191 90 90 Sollentuna 1 Information om blödarsjuka inkl. hemofili A och hemofili B Vid blödarsjuka saknar man eller har brist på en blodlevringsfaktor.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Xylocain 5 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain 10 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain 20 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain utan konserveringsmedel

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Metopirone 250 mg mjuka kapslar metyrapon

Bipacksedel: Information till patienten. Metopirone 250 mg mjuka kapslar metyrapon Bipacksedel: Information till patienten Metopirone 250 mg mjuka kapslar metyrapon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) WWW.BMS.SE REGIMEN Inledning Före behandling med OPDIVO i kombination med YERVOY TM Det här är

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Emerade 150 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna Emerade 300 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna Emerade 500

Läs mer

Hydrocephalus och shunt

Hydrocephalus och shunt Hydrocephalus och shunt Den här broschyren berättar om hydrocephalus (vattenskalle) och shunt. Den riktar sig i första hand till familjer och personal som kommer i kontakt med barn och ungdomar som har

Läs mer