En presentation om Addisons sjukdom.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En presentation om Addisons sjukdom."

Transkript

1 En presentation om Addisons sjukdom. Samtliga läkare och sjuksköterskor har läst om Addisons sjukdom under studietiden. De flesta har aldrig mött en Addisonpatient. Man kanske har ett hum om vad Addisons sjukdom är, men detaljerna är bortglömda. Allra helst om man varit ute och jobbat ett tag. Det är inte så konstigt att det är så, med tanke på att det är en ovanlig sjukdom. Jag har mött flera läkare som säger att jag är deras första Addisonpatient. Det trots många år inom sjukvården. Det är viktigt att uppdatera er alla om Addisons sjukdom eftersom vi ibland måste söka akut på grund av en Addisonkris eller annan sjukdom. Det är också viktigt för att ni skall kunna upptäcka en ej ännu diagnostiserad Addisonsjuk.

2 Presentation av oss.

3 Hypofysen och dess hormoner. Hypofysens framlob och baklob står båda under inflytande av Hypothalamus. Framloben skickar ut hormoner i blodbanan efter att ha triggats av releasing hormoner från Hypotalamus. ACTH, TSH, FSH, LH, GH och prolaktin. Bakloben skickar ut hormoner direkt ut i blodbanan. ADH (antidiuretiskt hormon) och oxytocin

4 Hypofysinsufficiens. Kan bero på strålning, blödning, inflammation eller bortopererad hypofys. Då kan delvis eller alla hypofyshormoner behöva ersättas. ACTH Kortison DHEA TSH Levaxin FSH/LH Östrogen/testosteron GH Genotropin ADH Minerin

5 Hormoner från binjuren. Binjuren består av två delar: barken (cortex) och märgen (medulla) Binjurebarken består av tre skikt. Med ett samlingsnamn kallas binjurebarkens steroidhormoner för kortikoider. Binjurebarkens celler producerar tre huvudtyper av kortikoider. De tre skikten ansvarar för huvudsakligen var sin kortikoidtyp. Mineralkortikoider i det yttersta skiktet Glukokortikoider i det mellersta skiktet Androgener i det innersta skiktet.

6 Glukortikoider i det mellersta skiktet Om kortisol. Kortisolfrisättningen står under inflytande av i princip tre regulatoriska system: 1. Dygnsrytmen 2. Stressinducerad, HPA axeln*. 3. Bromsande återkopplingssystem. Kortisol regleras av hypofyshormonet ACTH. * (Hypothalamus-hypofysen-binjurebarken)

7 Varför är kortisol så viktigt? Kortisol har stor betydelse för kolhydrat, fett och proteinomsättningen. Kortisol bryter ner proteiner för att säkra kroppens behov av glukos. Är nödvändigt för att motverka inflammatoriska processer. Tillsammans med aldosteronet har kortisolet även stor betydelse för salt och vätskebalansen. Utan kortisol kan man inte leva.

8 Kortisolfrisättning. En frisk binjurebark frisätter normalt ca mg kortisol/dygn. Ibland frisätter kroppen mycket mer kortisol. Tex vid: sjukdom, skada, operation, vid fysisk och psykisk stress. Vid inflammationer och allergier.

9 För lite kortisol. När kroppen inte kan svara med tillräckligt med kortisol blir man svårt sjuk, speciellt vid tillfällen när kroppen behöver mer. Det som kan hända är att man får cirkulationsvikt på grund av för låg puls och blodtryck vilket kan medföra ett hjärtstopp.

10 Symtom på brist på kortisol. Huvudvärk Aptitlöshet, illamående och kräkningar Trötthet, utmattning och håglöshet Depression Magont Diareé Ont i kroppen, leder och muskler Infektionskänslighet Feber

11 Ersättning för kortisol. En normal ersättningsdos hydrokortison är ca: mg/dygn. Vid sjukdom och feber: >38 2 x normal dos >39 3 x normal dos >40 Sjukhus Vid kris, kräkning, trauma, maginfluensa, influensa mm: 100mg Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning omedelbart utan att vänta på undersökning och provsvar.

12 Mineralkortikoider i det yttersta skiktet Aldosteron - en mineralkortikoid. Reglering: Renin-angiotensin-systemet, RAS. Sparar salt och vatten och därmed ser till att det finns vätska i blodbanan och därmed reglerar blodtrycket. Ökar natriumreabsorptionen i tarmen. Natrium in och kalium ut i svett- och salivkörtlar.

13 Symtom på brist på aldosteron. Yrsel med lågt blodtryck, speciellt det ortostatiska trycket Saltsug Uttorkning

14 Hur man ersätter aldosteron. Aldosteron ersätts med Florinef 0,025-0,2mg/dygn.

15 Androgener i det innersta skiktet i binjuebarken. DHEA Ett anabolt hormon. Stimuleras av ACTH. DHEA omvandlas till testosteron och östrogen. DHEA blir lågt eller försvinner helt vid binjurebarkinsufficiens.

16 Symtom på för lite DHEA. Tappad behåring under armarna och minskad pubis behåring. Låg testosteronhalt hos kvinnor. Torr hud. Svettas inte under armarna.

17 DHEA ersättning. En normal ersättning är 5-25 mg/dag En del kvinnor som tar DHEA tycker att de får mer energi...de mår bättre. Får tillbaka axill och könsbehåring. Ökad benmassa. En del får biverkningar, som kan vara övergående: Svettas mycket (under armarna) Fet hy, fett hår och finnar

18 Kortisonberoende. Vad är skillnaden mellan primär- och sekundär binjurebarkinsufficiens? Primär: Förlorar kortisol, aldosteron och androgener Högt ACTH Det är i binjurarna felet sitter. Sekundär: Förlora kortisol och androgener. Lågt ACTH. Kan även förlora GH, FSH, LH och ADH. Det är i hypofysen felet sitter. Efter en tid atrofierar de kortisolproducerande cellerna.

19 Addisons sjukdom -Morbus Addison. (primär binjurebarkinsufficiens) Binjurarna slutar att producera kortisol, aldosteron och androgener. Vanligaste orsaken är autoimmun sjukdom. Annan orsak, blödning, TBC, HIV eller metastaser. Ca personer drabbas varje år i Sverige. Ca 1500 i Sverige. Vanligaste åldern är år och drabbar både män och kvinnor. Vanligast hos kvinnor. I snitt har tar det 3 år att upptäcka Addisons sjukdom.

20 Sjuk i fem år. Det började med att jag fick huvudvärk när jag tränade, fick diarré, mådde ofta illa och var trött. Menstruationen upphörde och jag fick besked om att jag var i för tidigt klimakterium. Jag fick ont i axlar, nacke, i korsryggen och kramp i fötterna. Åt popcorn och saltlakrits som en besatt men gick ändå ner i vikt. Jag fick en sugande känsla i magen och orkade knappt stå upp. Jag jobbade på och började kräkas på morgnarna. Tog minst 5 grav-tester. Vid det här laget hade jag träffat ca 5 läkare. Jag fick en brun läppkontur som en clownmun. Såg syner på nätterna och hade ont i magen. Jag gick till vårdcentralen och sa, att antingen är jag galen eller svårt sjuk. Jag var hypokondriker. Till slut tog jag slut. Min bror tog mig till akuten när jag inte kom upp ur sängen, men där ville doktorn skicka hem mig. Eftersom jag kräktes och inte kunde ta mig upp från båren blev jag inlagd.

21 Vanliga symtom på Addisons sjukdom. Hyperpigmentering på knogar, armbågar, linjerna i handflatorna, på slemhinnor tex i munnen och allmänt solbränd. Salthunger, yrsel och lågt blodtryck Huvudvärk Aptitlöshet, illamående och kräkningar Trötthet, utmattning, håglöshet och depression Ont i magen Ont i kroppen, leder och muskler Menstruation som upphör Infektionskänslig Feber Har förväxlats med: anorexia, psykisk sjukdom och hjärnhinneinflammation.

22 Hyperpigmentering vid diagnos. Det är inte sommar eller hemkomst från solsemester.

23 Diagnos/tester. 1. S-kortisol kl. 08 <100 nmol/l betyder brist 2. ACTH kl. 08 nivåer förhöjda 3. Antikroppar mot 21-hydroxylas 4. Synachtentest/stimulering Serumkortisol före och 30 min efter injektion ACTH. >550 utesluter kortisolbrist.

24 Medicinering. Vanligaste ersättningsdosen är: Hydrokortison mg / dag Florinef 0,1-0,025 /dag DHEA 5-25 mg / dag Det fi nns även andra kortisonpreparat Kortisonacetat 25 mg Prednisolon 5 mg Betametason 0,6 mg Dexametason 0,75 mg Metylprednisolon 4 mg Jämfört med 20 mg hydrokortison

25 Utdrag ur Läkartidningen nr Om patienten inte kan få i sig hydrokortisontabletterna, eller om upptaget i tarmen är nedsatt på grund av kräkning eller diarré, kan ett livshotande tillstånd snabbt uppstå vid en till synes banal magsjuka. Detsamma gäller vid allvarlig sjukdom såsom sepsis, större trauma etc. Patienter med primär binjurebarkssvikt är känsligare, då de saknar både kortisol och aldosteron. Dessa patienter måste därför snarast uppsöka sjukvården för att få NaCl-dropp och Solu-Cortef. Två aktuella studier av patienter med diagnostiserad binjurebarkssvikt visar en årlig incidens av akut Addisonkris på cirka 8 procent, och att cirka 40 procent hade haft minst en akut Addisonkris. I två stora svenska epidemiologiska studier påvisades en drygt dubblerad risk för död hos patienter med primär bi njurebarkssvikt och en sex gånger ökad risk för död i infektion. Detta kan till viss del ha orsakats av otillräcklig kortisol- och vätskeersättning i samband med infektion.

26 En kvinna dog av kräksjuka. Fick varken kortison eller dropp i ambulansen. Togs inte om hand på akutmottagningen på sjukhuset tillräckligt snabbt. Dog i ett behandlingsrum, där hon lämnats utan uppsikt och behandling. Detta trots att anhöriga påtalat vikten av att ge kortison snabbt. Dödsorsak, cirkulationsvikt med hjärtstopp. En vanlig dödsorsak vid Addisons sjukdom.

27 När det behövs hydrokortison I.V. och dropp med koksalt. Vid kräkning, trauma, diarré, brännskada, influensa, infektioner mm. Om man inte behandlar i tid kan dessa tillstånd leda till en Addisonkris. En obehandlad Addisonkris kan leda till döden. Vid Addisonkris: 100 mg Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning omedelbart utan att vänta på undersökning och provsvar.

28 Undersökningar och operation. Vissa undersökningar och ingrepp kan vara farliga för en Addisonsjuk om man inte tillför extra hydrokortison. Vid mindre ingrepp kan det räcka med att personen själv tar extra hydrokortisontabletter, men ibland behövs mer och då i form av Solu-Cortef I.V. alternativt I.M. Ibland behövs även dropp med koksaltlösning. Strax före operation, 100 mg Solucortef och dropp, under operation Solu-Cortef i droppet och 100 mg efter operationen.

29 Vår Addison-amulett! När man ser denna amulett, då vet man att personen kan behöva Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning. Snabbt. Det kan rädda liv!

30 Vårt Addison-kort!

31 Det nya nationella kortisolkortet.

32

33

34 Vårt mål. Att vi tillsammans kan öka den allmänna kunskapen om Addisons sjukdom. Vi har önskemål om att det skall stå, varning kortisonberoende, i våra journaler inkl. akutbehandling. Att vi får en ambulans prio 1 vid Addisonkris och att vi får Solu-Cortef och dropp redan i ambulansen. Att vi skall få rätt hjälp snabbt när vi söker akut. Att all akutpersonal känner till Addisons sjukdom. Att vi får SoluCortef 100 mg I.V. och dropp med koksaltlösning, NaCl, innan alla prover och frågor.

35 Tack för att ni tog er tid! För mer information:

Kortikosteroider och hypofyshormoner

Kortikosteroider och hypofyshormoner Endokrinologi 651 Kortikosteroider och hypofyshormoner Gudmundur Johannsson, Sektionen för endokrinologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Britt Edén Engström, Sektionen för endokrinologi, Akademiska

Läs mer

Kortikosteroider och hypofyshormoner

Kortikosteroider och hypofyshormoner Kortikosteroider och hypofyshormoner tommy olsson, norrlands universitetssjukhus, umeå stig valdemarsson, universitetssjukhuset i lund inledning Kortikosteroider används för substitution vid primär och

Läs mer

CAH VAD ÄR DET? Av Garry L Warne. Department of Endocrinology and Diabetes. Royal Children s Hospital Parkville, Victoria, Australien

CAH VAD ÄR DET? Av Garry L Warne. Department of Endocrinology and Diabetes. Royal Children s Hospital Parkville, Victoria, Australien CAH - vad är det? Proceeds from the sale of Your Child with Congenital Adrenal Hyperplasia will benefit CAH patients by being invested in the Royal Children s Hospital CAH Research Fund. First published

Läs mer

Jag tyckte att det fattades vissa alternativ på frågorna för på allihop fanns inte möjligheten att själv skriva ett svar.

Jag tyckte att det fattades vissa alternativ på frågorna för på allihop fanns inte möjligheten att själv skriva ett svar. Våren 2014 genomfördes på blogg.visit-stina.com en enkät som riktade sig till sköldkörtelpatienter. 144 personer svarade på enkäten och resultatet redovisas på blogg.visit-stina.com under rubriken Enkäter.

Läs mer

Att leva med pulmonell hypertension

Att leva med pulmonell hypertension Att leva med pulmonell hypertension Personliga berättelser Inledning Att få diagnosen pulmonell hypertension blir för många en chock och det är viktigt att få stöd och hjälp i ett tidigt skede. Tillgång

Läs mer

Hur Lelle fick Addisons sjukdom

Hur Lelle fick Addisons sjukdom Hur Lelle fick Addisons sjukdom MITT LIV FRAM TILL DIAGNOSEN... Jag: Döpt Elena, kallas Lelle av mina vänner Född: 1983 i Leksand, Dalarna Familj: Uppvuxen med pappa sedan två års ålder, mamma och halvsyster

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Jessica hade Kostmanns sjukdom

Jessica hade Kostmanns sjukdom Jessica hade Kostmanns sjukdom Text Jessica Eriksson Foto Fam Eriksson Jag föddes i oktober 1976, efter någon dag hemma fick jag bölder på kroppen och mina föräldrar tog mig till barnmottagningen. Efter

Läs mer

Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation

Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation Information till patienter och anhöriga om njurtransplantation och njur/bukspottkörteltransplantation Reviderad September 2009 Välkommen till Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Utarbetad i samarbete

Läs mer

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Information till dig som har en sjukdom i hjärtats kranskärl. Reviderad version mars 2001 A Socialstyrelsen klassificerar från och med år 2001 sin utgivning

Läs mer

Hjärntumör. Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408

Hjärntumör. Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408 Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408 På Ågrenska på lilla Amundön utanför Göteborg arrangeras varje år vistelser för familjer som har barn med sällsynta

Läs mer

Hjärntumör hos barn Nyhetsbrev 365

Hjärntumör hos barn Nyhetsbrev 365 Nyhetsbrev 365 Sedan 2006 arrangerar Barncancerfonden och Ågrenska vistelser för barn och ungdomar som drabbats av en cancersjukdom och deras familjer. Under en femdagars vistelse får familjerna kunskap

Läs mer

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning

Nationella programrådet Diabetes. Utbildningsverktyg. Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Nationella programrådet Diabetes Utbildningsverktyg Fakta för dig som deltar i en typ 2-diabetesutbildning Upplysningar om innehållet: Sophia Björk, sophia.bjork@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting,

Läs mer

Vilka vanligare biverkningar har medicinen?... 31 Annan viktig information... 31 Vincristin... 31 Beskrivning... 31

Vilka vanligare biverkningar har medicinen?... 31 Annan viktig information... 31 Vincristin... 31 Beskrivning... 31 Behandling av Akut lymfatisk leukemi... 5 Vad är akut lymfatisk leukemi?... 5 Hur uppkommer akut lymfatisk leukemi?... 6 Vilka riskgrupper finns i ALL2008?... 7 Den första riskindelningen... 7 Preliminär

Läs mer

Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd. Innehåll

Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd. Innehåll 2009-06-24 Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd Innehåll Så hanterar du värmeböljor. Bakgrund. Sjukdomstillstånd på grund av värme. Gör så här vid värme. Solsting. Värmesjuka. Värmeslag.

Läs mer

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad.

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Börja om på nytt Nellyan Leiva Thiers 25 år För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Den dagen då hennes

Läs mer

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal Behandling av psykossjukdom INNEHÅLL Psykos schizofreni 5 Vad ÄR EN PSYKOS? Vem drabbas och varför? Vad går

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Patientinformation inför överviktskirurgi

Patientinformation inför överviktskirurgi Nyköpings lasarett Patientinformation inför överviktskirurgi Överviktskirurgiska teamet Kliniken för kirurgi och urologi Nyköpings lasarett www.landstingetsormland.se framtagen av Per Lundquist och Maria

Läs mer

For healthcare professionals porphyria

For healthcare professionals porphyria For patients and families For healthcare professionals Drugs and porphyria About EPI For patients and families AKUT PORFYRI Information för personer med akut intermittent porfyri, porfyria variegata eller

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling. [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm]

Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling. [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm] Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm] Fosterutvecklingen Förlossningen Det nyfödda barnet Spädbarnsåldern Småbarnsåldern Puberteten

Läs mer

Hypofys. Hypotalamus. Sjukdomar i. Och. Vårdprogram Sydöstra Sjukvårdsregionen 2015-08-24. Jeanette Wahlberg Per Karlsson Bertil Ekman

Hypofys. Hypotalamus. Sjukdomar i. Och. Vårdprogram Sydöstra Sjukvårdsregionen 2015-08-24. Jeanette Wahlberg Per Karlsson Bertil Ekman Diarienr: HMC-2015-00206 1 Endokrinmedicin Neurokirurgiska kliniken Universitetssjukhuset 581 85 Linköping Sjukdomar i Hypofys Och Hypotalamus Vårdprogram Sydöstra Sjukvårdsregionen 2015-08-24 Jeanette

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se

SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-04-01 DIABETES Diabetes (Diabetes Mellitus där Mellitus betyder sockersöt/honungssöt ) är inte en utan flera olika sjukdomar med

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse

Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse ÅGRENSKAS FAMILJE- OCH VUXENVISTELSER Kunskap och kompetens om sällsynta diagnoser Ågrenska 2015 www.agrenska.se HJÄRNTUMÖR HOS BARN Ågrenska arrangerar

Läs mer

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Behandling med MabCampath En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Innehållsförteckning Sidan Inledning 3 KRONISK LYMFATISK LEUKEMI 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 BEHANDLING MED

Läs mer

Varför är axeln svullen? Ligger hon på den sidan så att ett generellt ödem fördelas dit? Lokal inflammation (borde ha ömhet/smärta i något läge)?

Varför är axeln svullen? Ligger hon på den sidan så att ett generellt ödem fördelas dit? Lokal inflammation (borde ha ömhet/smärta i något läge)? Bästa svar i skriftliga provet i specialistexamen i allmänmedicin 2005. De erfarna allmänläkare som granskat frågorna, två för varje uppgift, har valt ut det bästa svaret, eller ett av de bästa svaren,

Läs mer

Thyreoideaguiden (Sköldkörtelutredning)

Thyreoideaguiden (Sköldkörtelutredning) Thyreoideaguiden (Sköldkörtelutredning) Sammanställt av endokrinolog Martin Carlsson, klin kem/med klin Kalmar, reviderat 060925 av Pär Wanby, endokrinmottagningen. Våra lokala direktiv med mina synpunkter

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer