INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION DIVISION KIRURGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION DIVISION KIRURGI"

Transkript

1 För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky HR-direktör Solveig Lampe Redovisningschef Susanne Gårdö Lönechef Josefin Zangerl Carlberg Verksamhetschef SR Anita Bereflod Hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Chefscontroller Malin Printz INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION DIVISION KIRURGI Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer genomfört en verifikationsgranskning för att bedöma tillförlitligheten och den interna kontrollen i den löpande redovisningen. Den översiktliga, analytiska granskningen har genomförts genom ett urval av verifikat bokförda under perioden januari-juli Granskningsanteckningar har lämnats för faktaavstämning och synpunkter har beaktats i rapporten. Vi har gjort ett antal kontoanalyser för att bland annat granska rutiner att ange syfte och deltagare, attest och kontraattest. Vi har också bedömt leverantörsfakturans formalia, avtalstrohet mot, av landstingets, ingångna avtal samt tillämpning av kontoplan. GRANSKNINGENS RESULTAT Granskningens resultat kan sammanfattas enligt nedan: Rutin Inte tillfredsställande Inte helt tillfredsställande Tillfredsställande God Syfte och deltagare Attest/kontraattest Leverantörsfakturans formalia Avtalstrohet gällande hyrpersonal, rese- och hyrbilskostnader Kontoplan Vi har valt att inte jämföra resultatet mot föregående år då hälso- och sjukvården från och med i år rapporterar på divisionsnivå. Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se SID 1(8)

2 Bedömningar och rekommendationer redovisas enligt nedan. Syfte och deltagare Granskningen visar att rutin för att ange syfte och deltagare bedöms som tillfredsställande och möjlig att förbättra. Det finns tydliga redovisningsrutiner och Samlad redovisning uppmanar i programmets kommentarsfält att uppgifter om syfte samt deltagare ska anges. Rekommendation: Att stärka rutinen för att ange syfte samt deltagare i inköpssystemet. Attest och kontraattest Granskningen visat att följsamhet till rutinen för attest och kontraattest bedöms som god. I det nya inköpssystemet har kontroll av kontraattest blivit tydligare och lättare att följa. Leverantörsfakturans formalia Leverantörsfakturans formalia bedöms som god men möjlig att förbättra. De vanligaste uppgifterna som saknas på leverantörsfakturan är referenskod (kostnad- och ansvarsställe) samt uppgift om säljarens registreringsnummer till moms. Rekommendation: Skapa rutin så att referenskod alltid lämnas till leverantörer samt se över så att befintliga leverantörer har rätt uppgifter för fakturering. Avtalstrohet Avtalstrohet mot ingångna avtal bedöms som god gällande konton för inhyrd personal, hyrbil- och resekostnader. En stor del av transaktionerna på kontona avser leverantörer som har avtal med Landstinget Sörmland. Tillämpning av kontoplan Vi bedömer att tillämpning av kontoplanen är tillfredställande och möjlig att förbättra. Konsekvent kontotillämpning är viktigt för jämförbarhet och ur uppföljningssynpunkt samt ger förutsättningar för förbättrad ekonomisk information. Rekommendation: Se över definitioner och komplettera anvisningar för tillämpning av kontoplanen. Detta gäller främst konton för intern och extern utbildning, konferenser, extern föredragshållare samt för arvode uppdragstagare. Övriga rekommendationer utifrån granskningens resultat: Att se över och implementera rutiner gällande månadskort till anställda. Det är viktigt att gemensamma rutiner upprättas för att säkerställer att det skattemässiga regelverket följs. SID 2(8)

3 Att landstinget säkerställer korrekt kontering av räntor för kundfordringar och leverantörsskulder. IAKTTAGELSER Granskning av rutiner För att kunna bedöma den interna kontrollen i löpande redovisning har vi granskat verifikat främst utifrån följande rutiner och anvisningar: Hälso- och sjukvårdens inköps- och beställningsrutiner och administrativa anvisningar, Redovisningsrutiner 1, landstingets anvisningar enligt Ekonomihandboken, Tillämpningsanvisningar till attestreglemente 2, landstingets kod- och kontoplan samt delegationsordning. Bedömning av avtalstrohet har skett mot avtalsdatabasen. Enligt anvisningarna ska fakturan bland annat innehålla uppgifter som syfte och deltagare samt om utgiften avser den som attesterar, ska kontraattest ske. Vi har noterat att anvisningar för representation har uppdaterats. Kontoanalyser och stickprov har gjorts på nedanstående konton. Kurs- och konferensavgift Kontot består av ca 480 verifikationer som uppgår till tkr, 48 transaktioner har granskats vilket motsvarar 31 procent av kostnaderna på kontot. Två transaktioner avser kostnader för it och logi dessa kostnader borde konteras på annat konto. En transaktion saknar information om vad fakturan avser samt att sju transaktioner saknar antingen referenskod eller så är fakturan utställd till klinikens adress och inte Samlad redovisning. Det är viktigt att konteringen följer samma principer inom landstinget för att kunna få jämförbar och rättvisande räkenskaper. För att säkerställa gemensam hantering av dessa kostnader bör det finnas dokumenterade anvisningar. Interna kurser Kontot består av tio verifikationer med ett värde om 111 tkr, två transaktioner har granskats om 7 tkr, 68 tkr avser utbildning från D-data. De två granskade transaktioner avser seminarier av externt bolag, kostnaderna borde konteras på annat konto som kurs- och konferensavgifter. Vi rekommenderar att förtydliga anvisningarna avseende externa och interna kurser, konferenskostnader samt informationsmöten för vilka kostnader som ska bokföras på respektive konto. Detta för att underlätta 1 Redovisningsrutiner, Ledningsinfo Hälso- och sjukvård nr Landstingsstyrelsen 134/2007 Tillämpningsanvisningar till attestreglemente SID 3(8)

4 kontering samt säkerställa korrekt hantering av avdragsgill moms vid representation. Extern föredragshållare Kontot består av nio verifikationer som uppgår till 140 tkr. Två transaktioner har granskats som motsvarar 37 procent av kostnaderna på kontot. En av de två granskade transaktionerna saknar information om föreläsningsämne samt till vilket tillfälle föreläsaren är inbjuden. Övriga kostnader utbildning Kontot består av åtta verifikationer, som uppgår till 25 tkr. En transaktion har granskats som motsvarar 52 procent av kostnaderna på kontot. Transaktionen som granskades avser kostnad för extern kurs, kostnaden borde konteras på konto som avser kurs- och konferensavgift. Uppvaktning personal Kontot består av 55 verifikationer som uppgår till 23 tkr, fem transaktioner har granskats som motsvarar 30 procent av kostnaderna på kontot. Två transaktioner saknar uppgifter om syfte och mottagare, vilket gör det svårt att bedöma om verksamheten följer de administrativa anvisningarna. Informationsmöten, personalfester Kontot består av 10 verifikationer som uppgår till 41 tkr, två transaktioner har granskats som motsvarar 51 procent av kostnaderna på kontot. De granskade fakturorna saknar registreringsnummer för moms. Övrig personalrepresentation och trivselåtgärder Kontot består av 198 verifikationer på tillsammans 461 tkr, 25 transaktioner har granskats som motsvarar 33 procent av kostnaderna på kontot. Enligt landstingets anvisningar är kontot avsett för trivselåtgärder av mindre värde såsom kaffe, bulle, frukt och förfriskningar. En transaktion attesteras av person som inte är anmäld som attestant till hälso- och sjukvårdens kodplan. Tre transaktioner avser uppvaktning av personal dessa kostnader borde konteras på konto som avser uppvaktning och gåvor till personal. SID 4(8)

5 Resekostnader, biljetter m.m. Kontot består av 817 verifikationer som uppgår till 786 tkr, 25 transaktioner har granskats som motsvarar 17 procent av kostnaderna på kontot. Tre leverantörsfakturor saknar referenskod. Sju transaktioner saknar syfte eller deltagare samt att tre transaktioner avser pendelkort till anställd. Vi noterade vid föregående års granskning att verksamheten köpt månadskort till anställda för tjänsteresor. Vi rekommenderade då att upprätta gemensamma rutiner för hantering av månadskorten som säkerställer att det skattemässiga regelverket följs. Enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningens svar skulle gemensamma rutiner för hantering av månadskorten upprättas. I årets granskning har vi inte funnit dessa rutiner. Under 2016 ändrades delegationer och rutiner kring beslut om konferensoch studieresor utanför Danmark, Finland och Norge. Landstingsdirektören har vidaredelegerat beslut om utlandsresor till hälso- och sjukvårdschef för personal inom hälso- och sjukvården efter godkännande av respektive divisionschef 3. Under granskningen har vi fått ta del av en sammanställning över godkända utlandresor, där klinik, namn, land, datum, diarienummer och godkännande finns angivet. Vi har gjort stickprov på sammanställningen och har inget att anmärka på. Hotell och logikostnader Kontot består av 421 verifikationer på tillsammans tkr, 25 transaktioner har granskats som motsvarar 20 procent av kostnaderna på kontot. Kostnader för sjukresor har bokförts på kontot, liksom tidigare år. Landstinget har ett eget konto för sjukresor vilket bör användas vid bokföring av dessa kostnader. Tre transaktioner saknar syfte och deltagarförteckning. Detta gör att vi inte kan bedöma om kontrattest av överordnad bör ske. Extern representation På kontot finns tre verifikationer som uppgår till 1 tkr, en transaktion har granskats utan anmärkning. Förtäring, konferenslokal vid möten/sammankomster Kontot består av 335 verifikationer som uppgår till 909 tkr (558 tkr avser interndebitering). 32 transaktioner av de externa leverantörsfakturorna har granskats, vilket motsvarar 86 procent av kostnaderna till extern leverantör. Tre av de 32 granskade transaktionerna avser kostnader för logi och borde konteras på konto som avser hotell- och logikostnader. Två leverantörsfakturor saknar referenskod. 3 Landstingsstyrelsen 7/16, Landstingsstyrelsens delegationsordning SID 5(8)

6 Arvode uppdragstagare Kontot består av 19 verifikationer på tillsammans 397 tkr, fyra transaktioner har granskats om 309 tkr vilket motsvarar 78 procent av kostnaderna på kontot. 14 verifikat (89 tkr) har hanterats via lön. De granskade transaktionerna avser ett bolag som anlitats för tjänstgöring på sjukhusens öron näsa halsmottagningar. Vad det är för kompetens som anlitats framgår inte. Detta gör att bedömning om kontotillämpning inte går att göra. Enligt definitionen för hälso- och sjukvården ska kontot belastas med kostnader för konsulter i sjukvårdsverksamhet som har annan kompetens än verksamheten normalt inte ska ha anställd Enligt L-Bas 2013 ska kostnader som avser landstingets personal och förtroendevalda redovisas här i kontoklass 4. Med landstingets personal menas både anställd och tidigare anställd (pensionerad) personal och uppdragstagare, som enligt lagstiftning om sociala avgifter likställs med anställda. Vidare i L-Bas avser kontoklass 43xx kostnadsersättning och naturaförmåner. Vi rekommenderar att landstinget ser över definitioner och harmoniserar kontotillämpning till L-Bas 2013 samt upprättar anvisningar för kontotillämpning. Inhyrd personal Enlig hälso- och sjukvårdens definition ska konton avseende inhyrd personal belastats med kostnader för inhyrd personal som verksamheten hyr in när brist råder av den kompetens som landstinget normalt skulle anställt. Kontot består av nio verifikationer som uppgår till 451 tkr. Två transaktioner har granskats som motsvarar 71 procent av kostnaderna på kontot. De två granskade leverantörsfakturorna avser en gynekolog och personal till kvinnokliniken. Konton finns för läkare respektive sjuksköterkor för särredovisning. Inhyrd personal, läkare Kontot består av 141 verifikationer som uppgår till tkr, 17 transaktioner har granskats som uppgår till 56 procent av kostnaderna på kontot. Det finns 18 leverantörer på kontot 16 av dessa leverantörer har avtal med landstinget. Inga anmärkningar har noterats på kontot. SID 6(8)

7 Inhyrd personal, sjuksköterskor Kontot består av 301 verifikationer som uppgår till tkr, 25 transaktioner har granskats som motsvarar 20 procent av kostnaderna på kontot. Åtta leverantörer finns på kontot en av de åtta leverantörerna har inte avtal med Landstinget Sörmland. Inga övriga noteringar. Konsultarvode Kontot består av 20 verifikationer som uppgår till 475 tkr, tre transaktioner har granskats som motsvarar 53 procent av kostnaderna. Enligt definitionen i L-Bas skall konsultarvoden för speciella konsultationer och utredningar över tekniska, administrativa, ekonomiska och skattefrågor m.m. redovisas på dessa konton. Enligt Hälso- och sjukvårdens egen definition ska kostnad för konsulter som ej rör sjukvårdsverksamhet kostnadsföras på detta konto exempel som nämns är kostnader för organisationsöversyn och föreläsare. En rekommendation är att se över de exempel på kostnader som hälso- och sjukvården tar upp då konto för extern föredragshållare finns i kontoplanen. De tre granskade transaktionerna saknar information om konsulttjänsterna, vilket gör att det inte går att bedöma om kontotillämpning skett enligt anvisningar. Extern handledning Kontot består av 31 verifikationer som uppgår till 352 tkr, tre transaktioner har granskats som motsvarar 27 procent av kostnaderna på kontot. Inget avvikande noterat. Övriga främmande tjänster Kontot består av 70 verifikationer som uppgår till 740 tkr, 279 tkr av de 740 tkr avser interndebitering som görs i det så kallade TM-systemet. Åtta transaktioner har granskats vilket motsvarar 46 procent av kostnaderna på kontot. Sex av de granskade transaktionerna avser rekryteringskostnader och köpt verksamhet dessa kostnaden hänför sig till annat konto. En av de granskade fakturorna saknar information om vad kostnaden avser. Övriga kostnader Kontot består av 30 verifikationer som uppgår till 80 tkr, 3 transaktioner har grankats som motsvarar 68 procent av kostnaderna på kontot, inget avvikande noterat. SID 7(8)

8

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky HR-direktör Solveig Lampe Redovisningschef Susanne Gårdö Lönechef Josefin Zangerl Carlberg Enhetschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING GRANSKNINGSRAPPORT För kännedom Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky HR-direktören Solveig Lampe Redovisningschef Susanne

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION DIVISION MEDICIN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2016 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION DIVISION MEDICIN För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky HR-direktör Solveig Lampe Redovisningschef Susanne Gårdö Lönechef Josefin Zangerl Carlberg Verksamhetschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Samlad Redovisning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef Åsa Hedin-Karlsson

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION KULTUR OCH UTBILDNING För kännedom Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Samlad redovisning Kultur- och utbildningsförvaltningen Förvaltningschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Samlad redovisning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE14 PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE14 PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden T.f. landstingsdirektör Helena Söderquist Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE80 LANDSTINGETS LEDNINGSSTAB

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE80 LANDSTINGETS LEDNINGSSTAB För kännedom Landstingsstyrelsen Finanschef Mats Widén Ekonom Susanne Gårdö Ekonom Barbro Stenlund Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Landstingets ledningsstab T.f. landstingsdirektör Helena

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE53 HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE53 HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL För kännedom Nämnden för Habilitering och hjälpmedel T.f. landstingsdirektör Helena Söderquist Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE22 KARSUDDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE22 KARSUDDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden T.f. landstingsdirektör Helena Söderquist Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad redovisning Maria Hultman Regionsjukhuset Karsudden (RSK) Förvaltningschef

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING AV LÖPANDE REDOVISNING LEVERANTÖRSREGISTER, OBETALDA KUNDFAKTUROR, OCH MANUELL UTBETALNINGSORDER

INTERN KONTROLLGRANSKNING AV LÖPANDE REDOVISNING LEVERANTÖRSREGISTER, OBETALDA KUNDFAKTUROR, OCH MANUELL UTBETALNINGSORDER För kännedom Landstingsstyrelsen Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Verksamhets- och Ledningsservice Helena Söderquist Redovisningschef Susanne Gårdö HR-direktör Kajsa Fisk Verksamhetschef SR Anita Bereflod

Läs mer

Uppföljande granskning av resefakturor

Uppföljande granskning av resefakturor Uppföljande granskning av resefakturor PM april 2015 April 2015 Ingrid Lindberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 19:2-2015 Innehåll SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 4 REVISIONSFRÅGOR... 4 AVGRÄNSNINGAR...

Läs mer

Lathund för kontering av kostnader avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten samt gåvor/uppvaktning

Lathund för kontering av kostnader avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten samt gåvor/uppvaktning Lathund för kontering av kostnader avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten samt gåvor/uppvaktning Den förändring som sker from 1 april 2013 innebär att det kan räcka med kommentarer i MIUNs

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018

21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018 PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0042 Ankomstdag 190227 DATUM DIARIENUMMER 2019-02-12 LS-LED18-3054-3 21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018 Diarienummer: LS-LED18-3054

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE10 LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE10 LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden T.f. landstingsdirektör Helena Söderquist Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och

Läs mer

Granskning av fakturahantering

Granskning av fakturahantering www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Revisionskonsult Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Granskning av fakturahantering Lessebo kommun April 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av representation, resor och konferenser

Granskning av representation, resor och konferenser Revisionsrapport Granskning av representation, resor och konferenser Halmstads kommun, samt de kommunala bolagen April 2009 Christel Eriksson Leif Johansson Margareta Bertin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar

Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar www.pwc.se Revisionsrapport Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm December 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner kring kurser och konferenser samt representation

Revisionsrapport Granskning av rutiner kring kurser och konferenser samt representation Revisorerna i Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport samt representation Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen hemställer

Läs mer

Uppföljande granskning av resefakturor

Uppföljande granskning av resefakturor Uppföljande granskning av resefakturor Rapport nr 05/2012 September 2012 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Uppföljande granskning av resefakturor... 3 Sammanfattning... 3

Läs mer

LS 93/07. Attestreglemente. Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1. Landstingsstyrelsen. Bakgrund

LS 93/07. Attestreglemente. Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1. Landstingsstyrelsen. Bakgrund Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1 LS 93/07 DATUM DIARIENR Susanne Gårdö 2007-06-18 LS-LED07-316 Landstingsstyrelsen Attestreglemente Bakgrund Landstingsfullmäktige har i 103/02 beslutat om regler

Läs mer

Rutinen fungerar enligt rutinbeskrivning. Rutinen fungerar men behöver utvecklas. Dokumenterad rutinbeskrivning saknas

Rutinen fungerar enligt rutinbeskrivning. Rutinen fungerar men behöver utvecklas. Dokumenterad rutinbeskrivning saknas 1(1) 2016-09-19 : Dröjsmålsränta mån januari-augusti uppgår till 61 tkr. Till detta tillkommer ränta debiterad på nästa faktura från leverantör som i vissa fall konteras tillsammans med den vanliga kostnaden.

Läs mer

Representation, gåvor och resor

Representation, gåvor och resor Revisionsrapport - på uppdrag av bolagets lekmannarevisorer Representation, gåvor och resor Nils Fredholm Kristina Lindhe 2013-02-26 Sölvesborgs Energi och Vatten AB Sölvesborgs Energi AB Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av löpande granskning avseende resor, representation mm. Miljönämnden Miljöförvaltningen

Uppföljning av löpande granskning avseende resor, representation mm. Miljönämnden Miljöförvaltningen Uppföljning av löpande granskning avseende resor, representation mm Miljönämnden Miljöförvaltningen Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida:

Läs mer

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen. 10 januari 2007 Bilaga till riktlinjer för resor, kurser, konferenser och representation Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Läs mer

Redovisning av utförd internkontroll 2013

Redovisning av utförd internkontroll 2013 Ärendenr HSN 2013/2 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 oktober 2013 Redovisning av utförd internkontroll 2013 Sammanfattning intern kontroll 2013 Kontrollplanen för 2013 är dels uppföljande utifrån

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Laholms kommun. Granskning av kostnader för Representation och resor.

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Laholms kommun. Granskning av kostnader för Representation och resor. Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2017 Laholms kommun Granskning av kostnader för Representation och resor. Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner www.pwc.se Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner kopplat till de finansiella rapporterna Charlotta Franklin Revisionskonsult

Läs mer

Granskning av intern kontroll i system och rutiner - leverantörsfakturor

Granskning av intern kontroll i system och rutiner - leverantörsfakturor www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i system och rutiner - leverantörsfakturor Elin Freeman Växjö kommun December 2018 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning...

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster. KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster KPMG AB 2012-09-19 Antal sidor: 11 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a

Läs mer

1. Sammanfattning sid 2. 2. Inledning/ utfört arbete sid 2. 2.1 Leverantörsfakturor sid 3. 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3

1. Sammanfattning sid 2. 2. Inledning/ utfört arbete sid 2. 2.1 Leverantörsfakturor sid 3. 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning sid 2 2. Inledning/ utfört arbete sid 2 2.1 Leverantörsfakturor sid 3 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3 2.3 Leverantörsfakturor som har

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 14 Kultur- och utvecklingsnämnden Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 14 Kultur- och utvecklingsnämnden Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 14 Kultur- och utvecklingsnämnden 2017-09-27 133 Dnr 2017-000154 Granskning av kostnader för representation och resor Kultur- och utvecklingsnämndens

Läs mer

Representation, gåvor och resor

Representation, gåvor och resor Revisionsrapport på uppdrag av bolagets lekmannarevisorer Representation, gåvor och resor Nils Fredholm Kristina Lindhe 2013-02-26 Sölvesborgshem AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4

Avesta kommun. Övergripande granskning - Representation. KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 Avesta kommun Övergripande granskning - Representation och Direktupphandling av konsulttjänster inom Gamla Byn AB KPMG AB 2012-11-05 Antal sidor: 4 2012 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Vallentuna kommun 2010-02-12 Jonas Eriksson Anders Petersson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor Avesta Kommun Rapport avseende granskning av hantering av moms Offentlig sektor KPMG AB 6 sidor Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Metod 2 5. Avgränsning 2 6. Genomförande 2 7. Avdrag

Läs mer

Bokföringsanvisningar Representationsriktlinjer dnr HS 2012/562-111

Bokföringsanvisningar Representationsriktlinjer dnr HS 2012/562-111 Bokföringsanvisningar Representationsriktlinjer dnr HS 2012/562-111 Högskolan i Skövdes verksamhet är till största delen skattefinansierad. Det innebär ett särskilt ansvar för alla anställda att medelsanvändning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av räkenskapsmaterial extern och intern representation. Gotlands kommun Ramona Numelin (1)

Revisionsrapport. Granskning av räkenskapsmaterial extern och intern representation. Gotlands kommun Ramona Numelin (1) Revisionsrapport Granskning av räkenskapsmaterial extern och intern representation Gotlands kommun 2009-12-04 Ramona Numelin (1) 1. Sammanfattning...3 2. Inledning och revisionsfråga...3 3. Avgränsning

Läs mer

Anvisningar för representation Eskilstuna kommun

Anvisningar för representation Eskilstuna kommun Anvisningar för representation Eskilstuna kommun Antagen av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013, 266 1 Innehåll Anvisningar för representation... 1 Eskilstuna kommun... 1 1. Inledning - Vad är representation?...

Läs mer

Revisionsrapport. Karlstads kommun. Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport. Karlstads kommun. Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport Granskning av leverantörsfakturor och förbrukningsinventarier inom vård- och omsorgsnämnden Peter Aschberg Stefan Fredriksson Karlstads kommun 1 Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av resor, representation och företagskort

Granskning av resor, representation och företagskort Lycksele kommunkoncern Granskning av resor, representation och företagskort KPMG AB Innehåll 1. Uppdrag 2 2. Bakgrund 2 3. Syfte och revisionsfrågor 2 4. Granskade bolag 3 5. Sammanfattning 4 6. Sammanställning

Läs mer

Attestreglemente för Tierps kommun

Attestreglemente för Tierps kommun Attestreglemente för Tierps kommun Dokumenttyp Regler/reglemente Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 115/2016 Dokumentansvarig Conny Rönnholm Diarienummer 2016:677 Gäller

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer genomfört en granskning av vilka riktlinjer och

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten

Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten Kontogrupp Konto Text Sid nr 18 1821 Inventarier årets anskaffning 3 18 1851 Datorer och utrustning årets anskaffning 3 47 4790 Term.glasögon o övriga

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

Revisionsrapport: Verifikationsgranskning. Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. För revisorerna i Jämtlands Gymnasieförbund

Revisionsrapport: Verifikationsgranskning. Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. För revisorerna i Jämtlands Gymnasieförbund Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns redovisade i sammanfattningen

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kollektivtrafiknämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar 1(2) 2013-03-15 LJ2013/426 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar Bakgrund Med början våren 2013 kommer successivt system med elektronisk

Läs mer

29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning av ny lagstiftning för ensamstående

29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning av ny lagstiftning för ensamstående Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-08-31 LS-LED16-1071-3 29/16 Uppdaterad rekommendation för assisterad befruktning med anledning

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Interna kontrollen. Primärvårdsnämnden i Falkenberg. Anita Andersson Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Falkenberg Anita Andersson Leif Johansson 2005-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Rapport 14 januari 2015 Landstinget i Kalmar Län Granskning av intern kontroll avseende vissa kostnadsslag Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...5 2.1. Uppdrag...5 2.2. Bakgrund...5 2.3. Syfte

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL I LANDSTINGETS GEMENSAMMA KUND- OCH LEVERANTÖRSPROCESSER

INTERN STYRNING OCH KONTROLL I LANDSTINGETS GEMENSAMMA KUND- OCH LEVERANTÖRSPROCESSER För kännedom Landstingsstyrelsen Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky IT-chef Ante Grubbström Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman T.f. Landstingsdirektör Helena Söderquist INTERN STYRNING OCH

Läs mer

Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008. Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008

Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008. Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008 Revisionsrapport 4 / 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2008 Lidingö Stad Granskning av intern kontroll 2008 Lidingö Stad Granskning av Intern kontroll 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...

Läs mer

Utbildnings- och utvecklingsfonder

Utbildnings- och utvecklingsfonder LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2008-08-18 Anna-Lena Wallin Rev/08054 Utbildnings- och utvecklingsfonder 2007 Rapport 2-08 Utbildnings- och utvecklingsfonder 2007 1. Inledning I revisorernas granskningsarbete

Läs mer

71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner

71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0005 Ankomstdag 2018-05-09 2018-04-24 LS-LED18-0634-3 71/18 Yttrande över revisorernas granskning av hantering av landstingets pensioner Diarienummer: LS-LED18-0634 Behandlat

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

Ekonomiadministrativa rutiner för anställda på Högskolan i Borås

Ekonomiadministrativa rutiner för anställda på Högskolan i Borås Ekonomiadministrativa rutiner för anställda på Högskolan i Borås Uppd 201508 Denna manual innehåller information om ekonomiadministrativa rutiner för anställda på Högskolan i Borås. Den beskriver vad man

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06

Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg 2004-10-06 REVISIONSRAPPORT Interna kontrollen Primärvårdsnämnden i Varberg Anita Andersson Leif Johansson 2004-10-06 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Bakgrund...3 1.3 Syfte och metod...3

Läs mer

Granskning av klassificering drift/investering

Granskning av klassificering drift/investering Revisionsrapport Granskning av klassificering drift/investering Botkyrka kommun 2010-05-31 Anders Petersson Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Bakgrund/syfte,

Läs mer

Granskning av intern och extern representation

Granskning av intern och extern representation www.pwc.se Revisionsrapport Anders Hägg Tilda Lindell Granskning av intern och extern representation Solna stad Granskning av intern och extern representation Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

Granskning av representation

Granskning av representation www.pwc.se Revisionsrapport Markus Zackrisson Cert. kommunal revisor Sofia Blixtberg Granskning av representation Mjölby kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Revisionsfråga

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson.

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av interna kontrollen. Handikappförvaltningen Anita Andersson. REVISIONSRAPPORT Granskning av interna kontrollen Handikappförvaltningen Landstinget Halland 2005-10-03 Anita Andersson Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 1. Uppdrag...3 2. Syfte

Läs mer

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015 www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner Revisorerna i Kmunstyrelsen För känned: Kmunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Granskning av verifikationer och utbetalningsrutiner Revisionen har via KPMG genfört en granskning av rutinerna för verifikationshantering

Läs mer

Verifikationsgranskning

Verifikationsgranskning Revisionsrapport Verifikationsgranskning Krokoms kommun 2009-12-17 Lisbet Östberg Revisionskonsult 17 december 2009 Uppdragsledare Revisionskonsult Erik Maj-Britt Åkerström Lisbet Östberg Uppdragsledare

Läs mer

Attestreglemente för Borgholms kommun

Attestreglemente för Borgholms kommun Attestreglemente för Borgholms kommun 1. Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Revisionsrapport. Intern kontroll. Representation Inköp elektroniska artiklar. Lidköpings kommun. Hans Axelsson Cert. kommunal revisor Februari 2013

Revisionsrapport. Intern kontroll. Representation Inköp elektroniska artiklar. Lidköpings kommun. Hans Axelsson Cert. kommunal revisor Februari 2013 Revisionsrapport Intern kontroll Representation Inköp elektroniska artiklar Lidköpings kommun Hans Axelsson Cert. kommunal revisor Uppdraget Vi har av revisorerna i Lidköpings kommun fått i uppdrag att

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning Bilaga till regler 2017-09-19 Uppdaterad 2017-07-01 DNR: MIUN 2016/878 Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning

Läs mer

Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum

Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum Granskning av glesbygdsmedicinskt centrum Rapport nr 11/2017 December 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 30:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning

Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning 2017-02-1621 DNR: MIUN 2016/848 Sammanfattning och förtydligande av regelverk avseende representation, kurser/konferens, arbetsmöten, resor samt gåvor/uppvaktning Publicerad: Beslutsfattare: Förvaltningschef

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster

Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster Revisionsrapport* Granskning av vissa kostnadsslag Inhyrd sjukvårdspersonal och externt köpta tjänster Norrbottens läns landsting Februari 2007 PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Carina Olausson,

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar.

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. 1. Regler för attest i Göteborgs Stad Reglerna för attest gäller för alla interna och externa ekonomiska händelser

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

System och rutiner 2009

System och rutiner 2009 Revisionsrapport System och rutiner 2009 Smedjebackens kommun April 2010 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Revisionsfråga...4 2.2 Metod och avgränsning...4 3 Leverantörsfakturahantering...6

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Granskning av resor, representation samt företagskort

Granskning av resor, representation samt företagskort Granskning av resor, representation samt företagskort Varbergs kommun Antal sidor 11 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning/bakgrund 2 2.1 Syfte och revisionsfrågor 2 2.2 Avgränsning 2 2.3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Räkenskapsmaterial vissa kostnadsslag. Norrbottens läns landsting. Oktober 2005

Revisionsrapport. Granskning av. Räkenskapsmaterial vissa kostnadsslag. Norrbottens läns landsting. Oktober 2005 Revisionsrapport Granskning av Räkenskapsmaterial vissa kostnadsslag Norrbottens läns landsting Oktober 2005 Namn Carina Olausson Certifierad kommunal revisor Hans Rinander Certifierad kommunal revisor

Läs mer

Läkemedelsfakturor intern kontroll

Läkemedelsfakturor intern kontroll 1 Revisorerna Johan Magnusson 2005-09-29 Rev/05045 Läkemedelsfakturor intern kontroll Rapport 4-05 2 Läkemedelsfakturor intern kontroll Bakgrund Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 9.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 424/2006/003 2007-01-01 Kf 2006-11-27 166 REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER Nr 9.1 Sid 2 (6) REGLEMENTE

Läs mer

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 8 januari 2015, 9 1 Attest 1.1 Omfattning Denna attestordning gäller för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets

Läs mer