Databaser på webben. Revision Johan Näsholm, johan@nasholm.com

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Databaser på webben. Revision 5 2000-12-04. Johan Näsholm, johan@nasholm.com"

Transkript

1 1 (8) Databaser på webben Revision Johan Näsholm, johan@nasholm.com Den senaste versionen av detta dokumentet finns på Syftet med denna skrift och den därtill hörande föreläsningen är att ge en kort introduktion till de tekniker som används för att koppla en databas till webben. Tanken är att den intresserade skall få en fingervisning om hur det går till och var man kan börja leta någonstans ifall man vill provköra på sin egen dator. I exemplet beskrivs programvara för Linux (inkluderat andra UNIX-dialekter) samt Windows. Efter en kort presentation av de ingående delarna skall vi ta en titt på något som heter PHP. Tekniken För att koppla en databas till webben behöver man följande (förutom en dator att köra det hela på) En databas En webbserver Ett scriptspråk med stöd för att prata med databasen Vi skall nu gå igenom de olika delarna och se vad dessa gör. Databasen Vad databasen har för funktion borde vara klart vid det här laget. Om vi gör en webbapplikation kan vi använda mysql som är en lättanvänd relationsdatabas. Detta är en svenskutvecklad databas som är helt gratis så länge som man inte säljer lösningar baserade på denna (då får man betala en licensavgift). Databasen finns för både Linux/UNIX/MacOS X och Windows. Källkoden är fri att ladda hem. Binärfiler (färdigkompilerade program) finns till de flesta plattformarna för de som inte vill kompilera själva. Webbservern Webbservern har normalt till uppgift att svara på HTTP-förfrågningar. Med tillägg till servern kan man få denna att exekvera programkod på en sida innan denna levereras till klienten (se nedan). Apache är en gratis webserver med öppen källkod. Apache finns till samma plattformar som mysql och är den vanligaste servern för detta ändamålet på Internet. Precis som med mysql finns binärer att hämta hem. Scriptspråket Den teknik jag skall beskriva här heter PHP som står för PHP: Hypertext Preprocessor (enligt manualen). Med PHP kan man skapa dynamiska HTML-sidor vilket är lite av en förutsättning eftersom innehållet i databasen förändras hela tiden. Ett serverscript fungerar som ett vanligt program. Det får sin indata från någonstans (t.ex. användaren) och producerar utdata. Skillnaden mellan ett serverscript och ett vanligt program är att serverscriptets utdata inte skrivs ut på skärmen direkt utan skickas till klienten. Oftast tolkar klienten den data den får som HTML-kod som skall ritas ut i klientens webbläsare men vi kan skicka vilken data som helst från ett serverscript. PHP har inbyggt stöd för att prata med ett flertal databaser, däribland mysql. Vi skall nu göra en djupdykning i PHP.

2 2 (8) Crash-course i PHP Vi börjar med att titta på hur det hela fungerar med ett exempel. Figuren nedan beskriver vad som händer när en klient skickar en begäran ( till servern. Webbläsare 1 Webbserver (Med PHP) 2 test.php PHP-tolk 1. Klienten (Netscape/Explorer/ ) skickar en HTTP-begäran 2. Webservern läser in den begärda filen (test.php) 3. En PHP-tolk får nu exekvera den kod som finns i filen. Eventuellt kommer mysql att blandas in ifall filen innehåller en SQL-fråga. Resultatet blir en HTML-fil 4. som returneras till servern 5. som i sin tur levererar den till klienten. Utseendet på en PHP-sida Ett dokument som innehåller PHP-kod som skall tolkas skall ha filändelsen.php. I filen kan man blanda både HTML och PHP. Hello World i PHP kan t.ex. se ut som: <? echo Hello World ;?> Innanför taggarna <? och?> skriver man PHP-koden. I exemplet ovan skrivs textsträngen Hello World ut i HTML-dokumentet. Den sida som klienten får kommer att med koden ovan att se ut så här: Hello World Klienten ser alltså inte att PHP har varit inblandat. Den vanliga HTML-kod som står utanför <??> kommer att skickas oförändrad till klienten. Det som echo skriver ut kan vara vanlig text som ovan, men också HTML-taggar. Vi skulle kunna skriva PHP-filen som echo "Hello World"; Vi skall nu titta på följande: Kort genomgång av HTML Formulär i HTML PHP & insättning i databas Sökning i databas samt utskrift i HTML-tabell Dynamiska formulär

3 3 (8) Kort genomgång av HTML Ett HTML-dokument består av ett antal styrkoder ( taggar ). De har det generella utseendet <NAMN> </NAMN>. <NAMN> talar om att all text härefter skall påverkas av taggen NAMN. Taggarna kan bestämma att texten skall vara fet, kursiv, mm. Taggen </NAMN> avslutar föregående starttagg. Ett HTML-dokument har följande struktur: <TITLE>Dokumenttitel</TITLE> Hello world! Denna HTML-kod skulle skapa sidan till höger. Formulär i HTML Ett HTML-formulär används när man vill att användaren skall mata in något (t.ex. sökningsfältet i AltaVista). Ett formulär består av ett antal inmatningsceller (kryssrutor, radioknappar, textfält, popupmenyer, ) samt en "submit"-knapp. När man klickar på denna knappen överförs informationen i formuläret till webbservern. HTML-koden för ett formulär kan se ut som följer <TITLE>Dokumenttitel</TITLE> <FORM action="addperson.php" method="post"> Skriv in ditt namn: <INPUT TYPE="text" NAME="name"> <P><INPUT TYPE="submit" NAME="Submit" VALUE="Lägg till"> </FORM> När man skapar ett formulär så får man ange vad som skall hända när användaren klickar på "submit"- knappen. I formuläret ovan kommer webbklienten att anropa PHP-sidan addperson.php. Informationen i formuläret kommer att föras över med metoden POST så vi kan läsa av denna i PHP-koden. Det finns en annan metod för att föra över informationen. Det heter GET och det är den som AltaVista använder (all information dyker upp i URL:en i fönstret). INPUT-taggen talar som att vi vill ha en inmatningscell. TYPE talar om vilken typ den skall ha. Ovan har vi som synes ett textfält, så TYPE är "text". På nästa sida finns exempel på andra typer.

4 4 (8) <TITLE>Dokumenttitel</TITLE> <FORM action="" method="post"> <P>text<BR> <INPUT TYPE="text" NAME="" VALUE="" SIZE=30> <P>password<BR> <INPUT TYPE="password" NAME="" VALUE="" SIZE=30> <P>textfield<BR> <TEXTAREA NAME="" ROWS=7 COLS=27></TEXTAREA> <P>radio<BR> <INPUT TYPE="radio" NAME="" VALUE="value">Med salami<br> <INPUT TYPE="radio" NAME="" VALUE="value">Utan salami <P>checkbox<BR> <INPUT TYPE="checkbox" NAME="" VALUE="value">Bananer<BR> <INPUT TYPE="checkbox" NAME="" VALUE="value">Äpplen <P>popup<BR> <SELECT NAME=""> <OPTION SELECTED>Ole <OPTION>Dole <OPTION>Doff </SELECT> <P><INPUT TYPE="submit" NAME="" VALUE="Lägg till"> <INPUT TYPE="reset" VALUE=" Nolla "> </FORM> Ett formulär kan skapas i en HTML-sida men vi kan naturligtvis skapa ett formulär dynamiskt ur en PHP-sida. I en webbshop kan det vara önskvärt att kunden kan få en meny över alla varukategorier vid sökning. Denna meny skulle vara resultatet av en fråga till databasen och en utskrift (i formulärform) av svaret.

5 5 (8) PHP & insättning i databas I exemplet använder vi en databas som innehåller en tabell med räknare. En räknare har ett namn och ett värde. Användaren har fyllt i ett räknarnamn och ett startvärde i ett formulär och vi vill nu skapa en ny räknare i databasen baserad på den information denne matade in. Formuläret ser ut som följer: <FORM action="addcounter.php" method="post"> <H3>Lägg till ny räknare</h3> Namn <INPUT TYPE="text" NAME="cname" VALUE="" SIZE=30> <P>Startvärde <INPUT TYPE="text" NAME="cval" VALUE="" SIZE=30> <P><INPUT TYPE="submit" NAME="Submit" VALUE=" OK "> <INPUT TYPE="reset" VALUE=" Rensa "> </FORM> Notera de namn vi gett de bägge textfälten, vi kommer snart tillbaka till dem. När användaren klickar på "OK" kommer sidan addcounter.php att anropas. Vi skall nu göra följande: Läs av formuläret Skapa koppling till databasen Skapa SQL-sträng för insättning Utför insättning Stäng databasen Filen "addcounter.php" har följande utseende. Du behöver inte förstå all PHP-kod, det räcker att du är med på vad de olika blocken nedan gör). <TITLE>Skapa ny räknare</title> Detta är vanlig HTML-kod. I ett PHP-dokument kan vi blanda friskt. <? Den här taggen talar om att PHP-koden börjar. echo "<H3>Lägger in räknaren $cname i databasen...</h3>"; $connid = mysql_pconnect ("localhost", "pelle", "sdk43kdo"); mysql_select_db("counterdb, $connid); $SQL = "INSERT INTO Counters VALUES ('$cname, $cval) ; mysql_query($sql, $connid); mysql_close($connid); Skriv ut en titel. Notera att vi kan skriva ut HTMLtaggar på detta sättet. $cname är en variabel som vi får från formuläret. På samma sätt har vi automatiskt en variabel $cval med värdet från formuläret. Alla variabelnamn inleds med dollartecken. Här skapar vi en förbindelse till databashanteraren. De tre parametrarna är namnet på datorn databasen körs på samt användarnamn och lösenord för att koppla upp oss. Variabeln $connid är en referens till vår databasanslutning. Välj databasen CounterDB. I mysql kan man hantera flera olika databaser med samma databashanterare. Skapa en INSERT-sats. $SQL är en textsträng (som kunde heta vad som helst). Om vi skrev "Kalle" och 42 i formuläret så blir strängen INSERT INTO Counters VALUES ('Kalle', 42) Utför SQL-strängen. Stäng förbindelsen.

6 6 (8)?> Här slutar PHP-koden. Och till sist har vi lite avslutande HTML-kod. Sökning i databas samt utskrift i HTML-tabell I detta exemplet skall vi söka upp alla räknare och deras värden samt skriva ut dessa i en HTML-tabell. Vi skall Skapa koppling till databasen Skapa SQL-sträng (SELECT * ) Utför SQL-sträng Skriv ut svar Stänga databasen I PHP ser detta ut så här <TITLE>Sökning i databasen</title> <H3>Nu söker vi upp alla räknare...</h3> Detta är vanlig HTML-kod. I ett PHP-dokument kan vi blanda friskt. <? Den här taggen talar om att PHP-koden börjar. $connid = mysql_pconnect ("localhost", "pelle", "sdk43kdo"); mysql_select_db("counterdb", $connid); Här skapar vi en förbindelse till databasen på samma sätt som tidigare. $SQL = "SELECT * FROM Counters" $queryid = mysql_query($sql, $connid); if (mysql_num_rows($queryid) > 0) { echo "Vi har följande räknare i databasen:"; echo "<TABLE>"; while ($row=mysql_fetch_array($queryid)) { Skapa en SELECT-sats. Skicka SQL-strängen till databasen. Variabeln $queryid är en referens till SQL-operationen. Vi behöver den för att gå igenom de rader vi får i svaret. Kolla ifall vi fick några rader i svaret. Först skriver vi ut lite vanlig HTML-kod som skapar en tabell. "Gå igenom alla rader i svaret" echo "<TR>"; Skriv ut en tagg som skapar en ny rad i tabellen echo "<TD>"; Skapa en ny kolumn i tabellen echo $row["name"]; Skriv ut namnet på den aktuella räknaren. Kom ihåg att "name" kommer ifrån tabellen Counters. echo "</TD>"; Avsluta kolumnen echo "<TD>"; Skapa en ny kolumn och skriv ut "val" echo $row["val"]; echo "</TD>"; Slut på kolumnen och raden echo "</TR>"; } Slut på while-slingan. Ansluta tabellen echo </TABLE> ; } Slut på if-satsen mysql_close($connid); Stäng databasen.?> Och till sist har vi lite avslutande HTML-kod.

7 7 (8) Resultatet kan te sig så här: <TITLE>Sökning i databasen</title> <H3>Nu söker vi upp alla räknare...</h3> <TABLE> <TR><TD>Kalle</TD><TD>42</TD></TR> <TR><TD>Pelle</TD><TD>36</TD></TR> <TR><TD>Nisse</TD><TD>36</TD></TR> </TABLE> Dynamiska formulär Dessa två exemplen kan man slå samman till en PHP-sida som skapar ett formulär med en meny innehållande alla räknare som finns i databasen. Formulärets "action" är PHP-sidan själv. När man klickar på "submit"-knappen så tas den valda räknaren bort ur databasen och sen skrivs formuläret ut igen. Detta kan vi genom att kolla ifall vi fick en räknare som parameter och i så fall ta bort den. Oavsett vilket så skapar vi ett formulär innehållande alla räknare. Detta skulle kunna se ut så här (vi kallar filen för "delete.php"): Detta är vanlig HTML-kod. <TITLE>Sökning i databasen</title> <H3>Lista alla räknare</h3> <? Den här taggen talar om att PHP-koden börjar. $connid = mysql_pconnect ("localhost", Koppla upp. "pelle", "sdk43kdo"); mysql_select_db("counterdb", $connid); if (is_set($meny)) { $SQL = "DELETE FROM Counters WHERE Name = '$meny'"; mysql_query($sql, $connid); } $SQL = "SELECT * FROM Counters"; $queryid = mysql_query($sql, $connid); if (mysql_num_rows($queryid) > 0) { echo "<FORM action='delete.php' method='post'>"; echo "<SELECT NAME='meny'>"; while ($row = mysql_fetch_array ($queryid)) { echo "<OPTION>"; echo $row["name"]; } echo "</SELECT>"; Kolla ifall användaren valde en räknare. Variabeln $meny förklaras nedan. Skapa en DELETE-sats. Utför SQL-satsen. Skapa en SELECT-sats. Kolla ifall vi fick några svar. Nu skapar vi ett formulär som postas till sidan delete.php (den här sidan). I formulären lägger vi en popup-meny med namnet meny. Detta gör att vi automatiskt får en variabel $meny när formuläret postas. Det är den variabeln som används ovan i DELETE-satsen. Gå igenom alla rader i svaret och skapa ett menyval per rad. Variabeln $meny kommer att sättas till namnet på den räknare användaren valde. Avsluta listan.

8 8 (8) echo "<INPUT TYPE='submit'>"; echo "</FORM>"; } Lägg in en submit-knapp i formuläret. Och avsluta formuläret samt HTML-sidan.?> Mer än bara databaser Med PHP kan du göra mycket mer än bara hantera databaser och HTML. Du kan använda PHP för att skapa bilder dynamiskt. Routes Country X Y Town Laos Houay Xai Laos Luang Prabang Laos Vang Vieng Laos Luang Nam Tha I exemplet ovan har vi klippt ut en liten del av en stor karta och lagt in en resväg som lagrats i databasen. PHP kan även hantera filer, strängar, objektorientering filöverföringar med FTP, trådar och synkronisering med mera. Man kan skapa PDF-dokument med PHP, man kan utföra avancerade beräkningar med PHP. Manualen på nästan sjuttio kapitel beskriver allt utförligt. Applikationer med PHP Vad kan man då göra med PHP? Svaret är att enbart fantasin sätter gränser. Med informationen ovan har du det mesta av den kunskap som behövs för att skapa en egen webbshop, ett diskussionsforum, ett dokumenthanteringssystem, en sajt med receptsamlingar. Eller en sajt till din spännande resa. På finns en resesajt jag gjorde till några kompisar för deras Asien-resa. Källkoden är fri och går att ladda hem. Till slut Förhoppningsvis har du nu fått ett hum om hur denna teknik fungerar. Mitt råd är att installera Apache med PHP och experimentera friskt. Hur installationen går till finns det inte plats till att beskriva här, men jag kan rekommendera sajterna nedan. Lycka till! Länkar Apache mysql PHP Allmänt om utveckling för webben (Hemsidan för PHP med källkod och binärer) (Zend är motorn i PHP, artiklar och exempelkod) (Artiklar, forum och exempelkod) ps.sklar.com (Mer exempelkod) hotwired.lycos.com/webmonkey/ Böcker Beginning PHP Programming, Wrox Author Team; ISBN: Professional PHP Programming, Chris Scollo; ISBN: MySQL and PHP from Scratch, Wade Maxfiled; ISBN: Detta är enbart ett axplock av de 15 böcker jag hittade på bol.se. Jag har inte läst någon av dem så jag kan inte ge några lästips.

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 1. Introduktion till webbprogrammering Webbprogrammering består av ett antal

Läs mer

Karlstads Universitet, Datavetenskap 1

Karlstads Universitet, Datavetenskap 1 DAV B04 - Databasteknik KaU - Datavetenskap - DAV B04 - MGö 229 PHP Hypertext Preprocessor Scriptspråk på serversidan Innebär att webbservern översätter php-scripten innan sidan skickas till webbläsaren,

Läs mer

Innehåll. MySQL Grundkurs

Innehåll. MySQL Grundkurs MySQL Grundkurs Copyright 2014 Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webbacademy.se Innehåll Introduktion till databaser Installera MySQL lokalt Webbserverprogrampaket (XAMPP) Introduktion till phpmyadmin

Läs mer

Avancerade Webbteknologier

Avancerade Webbteknologier Projektledning, Business Knowledge Användbarhet & Layout Avancerade Webbteknologier Lkti Lektion 1 Kommunikation Tobias Landén tobias.landen@chas.se Avancerade webbteknologier del 1 (4 KY poäng) Syfte

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL

Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL Lektion 5 HTML, CSS, PHP och MySQL I den här lektionen behandlas i huvudsak PHP för att läsa information från en databas, MySQL. Det förutsätts att tidigare lektioner är gjorda, eller att du har tillräckliga

Läs mer

Webbsidor och webbservrar

Webbsidor och webbservrar Webbsidor och webbservrar Server HTTP-protokollet Dokument (t.ex. HTML kod) Klient URL (t.ex. länk) Normal funktion hos webben: Användaren klickar på länk eller anger URL på annat sätt. Servern lokaliserar

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Introduktion HTML och PHP 732G16 Databaser design och programmering

Introduktion HTML och PHP 732G16 Databaser design och programmering Introduktion HTML och PHP 732G16 Databaser design och programmering 08-04-22 Ingrid Alin Nilsson 1 Presentationen tar upp Lite grundläggande om HTML Grunderna i PHP Styrstrukturer Funktioner Filhantering

Läs mer

Nya webbservern Dvwebb.mah.se

Nya webbservern Dvwebb.mah.se Nya webbservern Dvwebb.mah.se Bakgrund: BIT (Bibliotek och IT) beslutar att ta ner Novell systemet 28/3 som är en katalogtjänst som styr bland annat alla studenter s.k. hemkataloger på Malmö högskola såväl

Läs mer

Webbprogrammering. Introduktion till PHP. Christian Ohlsson

Webbprogrammering. Introduktion till PHP. Christian Ohlsson Webbprogrammering Introduktion till PHP 1 Hur fungerar PHP PHP betyder PHP Hypertext Processor Tillhandahåller server-side scripting Är ett interpreterande språk Du skriver ett antal uttryck Webbservern

Läs mer

TNMK30 Elektronisk publicering HT 2014 Laboration 5: PHP och MySQL

TNMK30 Elektronisk publicering HT 2014 Laboration 5: PHP och MySQL TNMK30 Elektronisk publicering HT 2014 Laboration 5: PHP och MySQL På webservern www.student.itn.liu.se finns stöd för PHP, och PHP har inbyggda funktioner för att kontakta och ställa SQL-frågor till en

Läs mer

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen

Programmeringteknik. Planering 2014-05-12 MÅL LABB: MOMENT LAB4 HTML - EXEMPEL HTML. Webbdelen MÅL Programmeringteknik Webbdelen Efter webbmomentet ska du: kunna använda ett tiotal kommandon i: HTML (göra webbsidor) CSS (webbsidans utseende) Javascript (programmering - klienten) PHP (programmering

Läs mer

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21

Programbeskrivning. Chaos på Web. Version 1.0 2005-09-21 2005-09-21 Programbeskrivning Chaos på Web Version 1.0 Chaos systems AB Tel. 08-410 415 00 e-post: info@chaos.se Solna strandväg 18, 6tr Fax. 08-29 06 66 http://www.chaos.se 171 54 SOLNA Reg. nr: 556476-6813

Läs mer

Olika slags datornätverk. Föreläsning 5 Internet ARPANET, 1971. Internet började med ARPANET

Olika slags datornätverk. Föreläsning 5 Internet ARPANET, 1971. Internet började med ARPANET Olika slags datornätverk Förberedelse inför laboration 4. Historik Protokoll, / Adressering, namnservrar WWW, HTML Föreläsning 5 Internet LAN Local Area Network student.lth.se (ganska stort LAN) MAN Metropolitan

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Innehåll. PHP Grundkurs. Introduktion till PHP. Kurslitteratur. Webbserver. Lite historik. PHP Grundkurs 1

Innehåll. PHP Grundkurs. Introduktion till PHP. Kurslitteratur. Webbserver. Lite historik. PHP Grundkurs 1 Innehåll PHP Grundkurs Copyright 2014 Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webbacademy.se Introduktion till PHP Webbserver och XAMPP Variabler Datatyper Operatorer $_GET och $_POST Skicka variabler

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport!

Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport! och databprogrammering Christilinda Göstson - PL/SQL, paket och ref cursor Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport! OBS! Denna labb redovis i labbrapport via mail

Läs mer

Webbservrar, severskript & webbproduktion

Webbservrar, severskript & webbproduktion Webbprogrammering Webbservrar, severskript & webbproduktion 1 Vad är en webbserver En webbserver är en tjänst som lyssnar på port 80. Den hanterar tillgång till filer och kataloger genom att kommunicera

Läs mer

Användarhandledning Version 1.2

Användarhandledning Version 1.2 Användarhandledning Version 1.2 Innehåll Bakgrund... 2 Börja programmera i Xtat... 3 Allmänna tips... 3 Grunderna... 3 Kommentarer i språket... 4 Variabler... 4 Matematik... 5 Arrayer... 5 på skärmen...

Läs mer

F8 Webbteknologier 1. Dynamiska webbsidor

F8 Webbteknologier 1. Dynamiska webbsidor Dynamiska webbsidor F8 Webbteknologier 1 EDA095 Roger Henriksson Datavetenskap Lunds universitet HTML är statisk. En sida får sitt utseende bestämt när en webbdesigner skapar den. Ofta vill man ha mera

Läs mer

F06 A table form Dagens agenda

F06 A table form Dagens agenda F06 A table form Dagens agenda Länkar Tabeller Formulär Hyperlänkar index.html feed/news.html klickbar text hippo.png about.html Relativ länk till webbsida via klickbar länk: klickbar

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er

Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er Labora&on 8 Formulär övningar/uppgi6er 1M321 Webbteknik 1, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1a. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns det en par dokument

Läs mer

Webbprogrammering - 725G54 PHP. Foreläsning II

Webbprogrammering - 725G54 PHP. Foreläsning II Webbprogrammering - 725G54 PHP Foreläsning II Agenda Serverskript PHP Validering av data med serverskript Säkerhet Lab 2. Live coding Serverskript Kör ett program på servern och resultatet skickas till

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Hemsideutveckling för Anjool AB

Hemsideutveckling för Anjool AB Beteckning: Akademin för teknik och miljö Hemsideutveckling för Anjool AB Christopher Gidlöf Maj 2012 Examensarbete 15hp B nivå Datavetenskap Internetteknologi Examinator: Carina Petterson Handledare:

Läs mer

Webbens grundbegrepp. Introduktion till programmering. Ytterligare exempel. Exempel på webbsida. Föreläsning 5

Webbens grundbegrepp. Introduktion till programmering. Ytterligare exempel. Exempel på webbsida. Föreläsning 5 Introduktion till programmering Föreläsning 5 Programmering av webbsidor. Webbens grundbegrepp HTML HTML (HyperText Markup Language) är det språk som används för att skriva webbsidor. HyperText: text med

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Introduktion till användning av linux-servern sledge och några övningsuppgifter

Introduktion till användning av linux-servern sledge och några övningsuppgifter Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier Monica Langerth Zetterman och Richard Walls IT-stöd i undervisningen, HT10 Introduktion till användning av linux-servern sledge och några

Läs mer

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 FactoryCast HMI Premium & Quantum PLC MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DATABASTJÄNSTEN...3 1.1 KONFIGURERING AV DATABASTJÄNST...3 2 KONFIGURERING MYSQL...6

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

Introduktion till PHP

Introduktion till PHP PHP - Grund Copyright 2016 Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Introduktion till PHP PHP = PHP: Hypertext Preprocessor PHP är ett programmeringsspråk. PHP är ett skriptspråk som körs

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

emopluppen Installationsmanual

emopluppen Installationsmanual emopluppen Installationsmanual Sammanfattning Den här manualen beskriver hur man installerar Emo-Pluppen. Innehållsförteckning 1 - Förberedelser... 1.1 - Operativsystem... 1.2 - PHP... 1. - Webbserver...

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

emopluppen Användning av "Ant" Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC)

emopluppen Användning av Ant Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) emopluppen Användning av "Ant" Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) Niklas Backlund Sammanfattning Det här dokumentet handlar om programmet Ant, som är en byggmiljö för programutvecklingsprojekt. Dess

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Elektronisk publicering TNMK30

Elektronisk publicering TNMK30 Elektronisk publicering TNMK30 Förra gången Färger CSS - layout och styling Lite repetition (X)HTML och SEO Att separera innehåll från presentation. CSS, layoutproblem med float och boxar CSS, layoutproblem

Läs mer

Denna laboration skapades för elever vid Roslagens Högskola men kan användas av vem som helst. Namnen på servrarna måste i så fall ändras.

Denna laboration skapades för elever vid Roslagens Högskola men kan användas av vem som helst. Namnen på servrarna måste i så fall ändras. Laboration 1, Databashantering med MySQL Av: Marcus Rejås I denna laboration skall du se till att du kommer åt databasmotorn och att det fungerar. Du kommer också att skapa en tabell

Läs mer

Widgetguiden Vad är Publits widgetshop?

Widgetguiden Vad är Publits widgetshop? Widgetguiden Den här guiden är till för dig som vill använda Publits widgetshop för att enkelt sälja böcker direkt på din egen hemsida, blog eller Facebook. Här går vi steg för steg igenom processen för

Läs mer

Hur formuläret är ifyllt

Hur formuläret är ifyllt Uppdatera i TD Hur formuläret är ifyllt Börja med att titta på hur din TDinformation ser ut för besökare. Det gör du antingen via länken som finns på er egen hemsida, eller på den interna lista som finns

Läs mer

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee

Webbprogrammering. Sahand Sadjadee Webbprogrammering Sahand Sadjadee Agenda Webb The World Wide Web (WWW) is a network of online content that is formatted in HTML and accessed via HTTP. The term refers to all the interlinked HTML pages

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

Introduktion till programmering

Introduktion till programmering Introduktion till programmering Föreläsning 5 Programmering av webbsidor. Webbens grundbegrepp HTML HTML (HyperText Markup Language) är det språk som används för att skriva webbsidor. HyperText: text med

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

Installation av VDI för PC TIPS! Skriv ej ut använd hellre ipad. Nya lathundar publiceras regelbundet Version 1.0

Installation av VDI för PC TIPS! Skriv ej ut använd hellre ipad. Nya lathundar publiceras regelbundet Version 1.0 Hitta vilken Datortyp du har Innan installationen kommer du få att välja vilken Datortyp din dator har. Det kan vara bra att ha kontrollerat det innan du börjar med installationen. Notera att du skall

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil.

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil. Lektion 7 Tabeller Under denna lektion kommer du att få lära dig hur man bygger upp tabeller med HTML och hur man styr layout och utseende på en webbsida som innehåller tabeller. Enkla tabeller Av tradition

Läs mer

HTML. Introduktion till HyperText Markup Language

HTML. Introduktion till HyperText Markup Language HTML Introduktion till HyperText Markup Language 1 Frågor innan vi börjar? 2 Dagens föreläsning Snabb introduktion till webben Varför använder vi HTML? Ett första HTML-dokument Metadata Teckenkodning Validera

Läs mer

WP-Edit. Robin Larsson Martin Davik. Examensarbete, grundnivå, 15 hp Datavetenskap Internetteknologprogrammet

WP-Edit. Robin Larsson Martin Davik. Examensarbete, grundnivå, 15 hp Datavetenskap Internetteknologprogrammet WP-Edit Robin Larsson Martin Davik 2014 Examensarbete, grundnivå, 15 hp Datavetenskap Internetteknologprogrammet Handledare: Anders Jackson Examinator: Carina Pettersson WP-Edit av Robin Larsson Martin

Läs mer

Labb LIVE. Exempelkod från föreläsningen. Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14

Labb LIVE. Exempelkod från föreläsningen. Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14 Labb LIVE Exempelkod från föreläsningen Plushögskolan Frågeutveckling inom MSSQL - SU14 Här kommer exempelkoden jag använde under föreläsningen Exemplen Constraints... 2 Transactions... 4 Views... 5 Functions...

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

AVCAD 4.0 för Windows

AVCAD 4.0 för Windows BILAGA A Installation och konfigurering av SQL-server. Applikationen kan antingen köras mot MS SQL-server eller MS Access. Koppling mot MS-ACCESS databas. MS Access installeras och konfigureras automatiskt

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix D Rev: 3 Author: Ingvar Falconer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 Installation Manual Product name: Tomas von Peltzer Date: 2014-10-22 Sign: Mattias

Läs mer

TDP013 Node.js, JSCoverage, Mocha. Marcus Bendtsen Institutionen för Datavetenskap

TDP013 Node.js, JSCoverage, Mocha. Marcus Bendtsen Institutionen för Datavetenskap TDP013 Node.js, JSCoverage, Mocha Marcus Bendtsen Institutionen för Datavetenskap Återblick - Progressive Enhancement HTML, CSS, JavaScript - Klienten Den statiska webben... Vi känner till HTML, CSS och

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Användarhandledning Plancenter Admin version 2011

Användarhandledning Plancenter Admin version 2011 Användarhandledning Plancenter Admin version 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog Plancenter 2.1 Plancenter Admin...

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

PHP-presentation Dataföreningens Open Source-nätverk

PHP-presentation Dataföreningens Open Source-nätverk PHP-presentation Dataföreningens Open Source-nätverk Netera AB Jimmy Furland jimmy@netera.se Björn Hansson hansson@netera.se Introduktion HTML-inbäddat webbprogrammeringsspråk Står för PHP Hypertext Preprocessor

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar Internetprogrammering 2I1049 Treskiktsarkitektur Klient-server med servlets

2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar Internetprogrammering 2I1049 Treskiktsarkitektur Klient-server med servlets 2I1070 Lektion 2 Servlets och databaskopplingar KTH-MI Peter Mozelius Internetprogrammering Tidigare på kursen 2I1049 har vi enbart sysslat med fristående program där allt körs på en och samma dator. I

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Innehåll MySQL Intro. Allmänt om Lagrade Procedurer Enkel utformning Skapa en lagrad procedur Använda parameter som indata

Innehåll MySQL Intro. Allmänt om Lagrade Procedurer Enkel utformning Skapa en lagrad procedur Använda parameter som indata Innehåll MySQL Intro Allmänt om Lagrade Procedurer Enkel utformning Skapa en lagrad procedur Använda parameter som indata 1 Lagrad procedur / Stored Procedure Lagrad procedur har många namn, förkortningen

Läs mer

Karlstads universitetsbibliotek

Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek 2015 Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Laboration 1: Arbeta med formulär och strängarhantering

Laboration 1: Arbeta med formulär och strängarhantering Laboration 1: Arbeta med formulär och strängarhantering From Webbapplikationer Contents 1 Läsanvisningar 2 DEL 1 2.1 Övning 1.1 2.1.1 Svara på följande frågor: 2.2 Övning 1.2 2.3 Övning 1.3 2.3.1 Svara

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript!

Läs mer

NU! NU! Bygg en webbplats NU! Bygg en webbplats. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB. Bygg en webbplats.

NU! NU! Bygg en webbplats NU! Bygg en webbplats. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB. Bygg en webbplats. web_omslag.qxp 2006-03-20 17:06 Sida 1 NU! CDn innehåller: Upptäck hur du: Använder "dra och släpp-metoden" för att lägga till text, bilder och andra objekt till en webbsida Skapar listrutor och dynamiska

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

729G28. Webbprogrammering och databaser. Introduktion till webbutveckling med PHP. Jakob Pogulis Institutionen för Datavetenskap (IDA)

729G28. Webbprogrammering och databaser. Introduktion till webbutveckling med PHP. Jakob Pogulis Institutionen för Datavetenskap (IDA) 729G28 Webbprogrammering och databaser Introduktion till webbutveckling med PHP Jakob Pogulis Institutionen för Datavetenskap (IDA) 729G28 Webbprogrammering och databaser Introduktion till webbutveckling

Läs mer

Om include-filer i PHP

Om include-filer i PHP Programmering för webben! 1 Om include-filer i PHP För att få bättre struktur och slippa skriva vanligt förekommande kod flera gånger använder man ofta include-filer i PHP. Här kommer en kort beskrivning

Läs mer

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 EndNote online T5 hösten 2014 Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 Idag går vi igenom: Skapa konto i EndNote online Hämta in referenser från PubMed och Cinahl Använda referenserna i Word

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Spara papper! Skriv inte ut sammanfattning utan ladda ner PDF!

Spara papper! Skriv inte ut sammanfattning utan ladda ner PDF! Denna beskrivning har gjorts på Windows 2000 Server (men bör fungera även på Windows XP Home Edition/Professional och Windows 2003 Server). Att installera Oracle 10g kräver ca. 2 GB hårddiskplats och ca.

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

CMS. - Content management system

CMS. - Content management system CMS - Content management system Agenda CMS Server, webbhotell och FTP Wordpress, ställ mycket frågor Om vi hinner - Snabb genomgång av CMS - uppgiften Nu & Då Sidor med bara HTML och CSS kräver manuell

Läs mer