Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012"

Transkript

1 ANTAL SIDOR 1(8) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 24 september 2012 Närvarande: Tillfällig ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström Anna-Christina Rutqvist Marja Haapalainen (sekreterare) Maria Hedenström (avdelningschef Libris) Maria Kadesjö (sekreterare) Närvarande via Skype under fm. Jette Guldborg-Petersen Övriga närvarande från Kungliga biblioteket under punkt 4-7: Hilda Androls John Augustsson Martin Malmsten Johanna Olander Markus Sköld 1. Mötet öppnades Ordförande hälsade välkomna. 2. Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg till övrigt: Arbetsgrupp databrunn, information om inplanerat seminarium om metadata, information om SSBprojektet Bättre användarupplevelse, information från styrgruppen för Bibsam-konsortiet. 3. Minnesanteckningarna från föregående möte, den 28 maj 2012 Minnesanteckningarna lades till handlingarna utan anmärkningar.

2 ANTAL SIDOR 2(8) 4. Prioritering målgrupper - Johanna Olander Vi har tagit behovskartläggningen/målgruppsanalysen ett steg vidare och prioriterat målgrupperna de uppgiftsdrivna, de intressedrivna och lustläsarna mot tre framtida scenarios som varit föremål för diskussion - "Samlad ingång" (Libris som Discovery ), "Dataprovider" (Librisdata tillgängliggjort främst genom API: er) och "Tvärsnitt" (sökingång till delmängd av Librisdata). Tanken är att få en första bild av vilken satsning och målgrupp som borde prioriteras och i vilken ordning projekten borde utföras. Av analysen kan man se att de uppgiftsdrivna med sitt korta tidsperspektiv är den målgrupp som har störst nytta av den "Samlade ingången" (med premissen att det ingår e-material) eftersom de slipper gå till flera källor. Dataprovidersatsningen är beroende av att andra aktörer bygger tjänster på datat. Vad som också blev tydligt var att det i stort sett krävs samma projekt oavsett satsning, dvs. lika stora resurser för resp. satsning. Prioriteringen mot slutanvändarmålgrupperna talar för en samlad ingång som huvudspår och parallellt arbete med dataproviderspåret som i sin tur kan ge möjlighet för andra att utveckla tvärsnitt. Prioriteringen kommer även att testas mot bibliotekens behov. Grund för detta är befintligt material från t.ex. Front 2014 och rapport från SKL. Efter presentationen följde en diskussion. Det poängterades att det finns två olika underlag. Front 2014 är ett projekt där högskole- och universitetsbiblioteken tittar på vilka system de har idag och vilka behov som kommer. Projektet avslutas i mars 2012 med ett slutseminarium. SKL har tagit fram en rapport (Lokala utvecklingsbehov och nationella insatser Enkaẗ om kungliga bibliotekets framtida roll ) som lyfter folkbibliotekens behov men det kan komma behövs kompletteras med mer information. Det poängterades även att tillgänglighetsperspektivet måste beaktas vid utveckling av tjänster. Hur är något tillgängligt och vad innebär tillgänglighet? Prioritering av målgrupper kommer att ligga till grund för en stor del av Libris framtida satsningar och kommer att diskuteras vidare inom styrgruppen.

3 ANTAL SIDOR 3(8) 5. Katalogprojektet backend Katalogsystemet Voyager kommer att ersättas dels för att förbereda inför hantering av metadata för många fler materialtyper i framtiden som Voyager idag inte klarar av, dels för att hantera stora dataflöden som särskilt e-resurser medför. Den nya lösning som kallas LibrisXL baseras på tre underliggande komponenter: Lagring Index o En dokumentdatabas där dokument lagras i sin helhet och i originalformat. o Fulltextindexering av de dokument som lagras. Tripplestore o För att datat ska kunna representeras som Linked Data bearbetas lagrade dokument som RDF-"tripplar" i en s.k. tripplestore. Förutom detta kommer LibrisXL att hämta data från andra datakällor och baserat på vad som händer någon annanstans uppdatera sitt eget data. LibrisXL kommer att stödja ett mindre antal standardformat för inläsning i grundutförandet, med möjlighet att skriva plugins och konverterare för att utöka funktionaliteten. Detta kommer t.ex. universiteten själva att ha möjlighet att göra utifrån sina egna behov. LibrisXL kommer också i grundutförandet att erbjuda exporter i några grundläggande format och tekniker, t.ex. OAI-PMH, Atom, etc. Därtill kommer det att finnas API: er motsvarande den uppsättning som finns i dag, men med ambitionen att utöka dessa. 6. Arbetsgrupp för folkbibliotekens medlemskap i Libris - Hilda Androls Hilda Androls, ny projektledare på Libris, presenterade den arbetsgrupp för folkbibliotekens medlemskap i Libris som sammankallats på uppdrag av Nationella referensgruppen och styrgruppen. Deltagare:

4 ANTAL SIDOR 4(8) Harriet Lacksten, Internationella biblioteket Jonathan Pearman, Malmö stadsbibliotek Bodil Gustavsson, Stockholm universitetsbibliotek Charlotte Landgren, Norrköpings stadsbibliotek Lena Gråberg, Uddevalla stadsbibliotek Åsa Hansén, Karlstads stadsbibliotek Ylva Sommerland, Göteborg stadsbibliotek Gruppen ska ha sitt första möte den 5 oktober. 7. E-boksmaskin - John Augustsson John talade om nyttan med en nationell teknisk infrastruktur med uppgift att fungera både som ett slags federerat databassystem och repository/lagringsplats. Eller med andra ord, med uppgift att fungera både som sluss och behållare. John visade två skisser, en av hur det ser ut idag och en över hur det skulle kunna se ut imorgon. Dagsläget innehåller tre exempelförlag AB (som bara distribuerar via Elib), Ordfront (som bara distribuerar via Publit) och Novellix (som distribuerar via båda två). Därtill även engelska e-böcker som i förlagsledet exemplifieras av Random House och i distributörsledet av Baker & Taylor/OverDrive. Även ett par existerande ansatser ute i landet får vara med på ett hörn: hur man i Norrköping (i liten skala) agerar förlag, hur man i Stockholm tillgängliggör makarna Myrdals samlade produktion samt den puttrande idén om att digitalisera Déjà vu-titlar via en sorts dual licensing-modell. Man ser snabbt att den som väljer att köpa sina böcker hos Dito har det största antalet distributörers titlar att välja mellan, och att den genomsnittlige låntagaren utanför Stockholm har det minsta. I det framtida förslaget lägger man till ett steg mellan distributörer och (till en början folk-)bibliotek och mycket är därmed vunnet. Om man tänker sig att mellansteget dels kan slussa rätt bok till rätt låntagare (och rätt ersättning och låntagaridentitet till rätt distributör) samt dels även lagra fulltexter (vilket förstudien av databrunnen tar hänsyn till) är mycket vunnet: Då inträdesbarriären i distributörsledet sänks rejält kommer e- boksdistributionen gentemot folkbibliotek konkurrensutsättas. Det leder

5 ANTAL SIDOR 5(8) till att distributörerna kan konkurrera om ersättningsnivån gentemot förlag för att få förlagen att välja dem; samtidigt har slussen naturligtvis riggats att välja det allra billigaste alternativet för biblioteken vilket pressar priserna. På så sätt krymps vad distributören får behålla till den summa marknaden är beredd att betala för det värde distributörerna tillför kedjan. Detta samtidigt som den genomsnittlige låntagaren erbjuds ett större utbud. En annan konsekvens av att se till att biblioteken betalar så lite som möjligt är att upphovsrättsligt fria titlar blir gratis att låna ut, eller snarare gratis att sprida fritt. Fångar upp och gör lokala digitaliseringsinitiativ nationellt tillgängliga. Det leder i sin tur till att många kommunala plånböcker gemensamt kan bidra till att över tid öka utbudet av e-böcker för hela Sveriges låntagare. Déjà vu-titlar är en bra början, upphovsrättsligt fria en bra fortsättning men vad mer går att digitalisera? Här öppnas det upp för helt nya roliga initiativ och möjligen t o m affärsmodeller. KB får kontroll över den samlade låntagarstatistiken för e-böcker (och på sikt -resurser). Man skapar en grund för kommande satsningar: tidigare Kulda-resurser, OER, engelska e-böcker? Hur ska den federerade databasen presenteras för låntagaren? Ett nytt gränssnitt eller flera nya gränssnitt? Vilka behov har låntagarna? Det finns mycket att gå vidare med. Jag ser en del förslag i Digitala biblioteket-remissen som väldigt intressanta fas 2-grejer. Det skapas möjlighet för bibliotek att agera som förlag (givet att resurser och vilja finns). Vilka typer av material faller offer för krass marknadslogik idag? Den 5 oktober hålls en intern workshop kring nyttan med nationell e- boksinfrastruktur Libris Roadmap/VP I september publicerades en första version av Libris roadmap på Librisbloggen Roadmapen är tänkt att på ett överskådligt sätt kommunicera Libris planering för åren Dokumentet är ett levande dokument och uppdateras regelbundet.

6 ANTAL SIDOR 6(8) Styrgruppen föreslår att roadmapen konkretiseras till att även visualisera omfattningen av projekten och beroenden dem emellan. Styrgruppen vill gärna ställas inför mer konkreta frågeställningar för att kunna stödja prioriteringsarbete. Arbetet med länkserver är ett gott exempel på hur gruppen vill bli involverad. Styrgruppen efterfrågar i detta sammanhang även en konsekvensanalys för Voyagerutbytet. Libris förtydligade att Libris styrgrupp tillträdde i januari 2012 och att det som är planerat fram till 2014 sedan tidigare är hanterat och förankrat i tidigare Libris expertgrupp. Styrgruppen involveras nu i mer långsiktiga strategiska diskussioner som prioritering av målgrupper, innehåll i databrunn, bytet av Voyager mm. 9. Tid för fördjupad diskussion och frågor utifrån VP Sköts fram till nästa möte. 10. Saga Det finns inte något arbete inplanerat på Libris med ett nytt system för fjärrlån eller ett nationellt dokumenthanteringssystem. När SAGA-systemet läggs ned i december 2013 kommer det inte att finnas något ersättande system. Sagasystemet kan inte driftas av någon annan organisation på grund av systemets komplexitet. Saga används idag av elva bibliotek. Libris kommer ev. att inom ett antal år att se över Libris fjärrlånesystem och kan i och med detta ev. komplettera systemet med viss funktionalitet. En grupp ska sammankallas med uppgift att grovt beskriva vilken funktionalitet för dokumentleverans som har sin plats i ett nationellt fjärrlånesystem. Gruppen ska bestå av deltagare från universitets- och högskolebibliotek och specialbibliotek. Även bibliotek som inte använder Saga. Linda Lindström är sammankallande och kommer stämma av arbetet med styrgruppen och folkbiblioteksrepresentaterna i styrgruppen specifikt. 11. Övriga frågor: Länkserverupphandlingen Status för arbetet med upphandling av länkserver presenterades. Enligt tidsplanen kommer avrop att kunna påbörjas i januari 2013.

7 ANTAL SIDOR 7(8) WorldCat Kungliga biblioteket har en pågående diskussion med OCLC och Gunilla Herdenberg och Maria Hedenström träffade OCLC under IFLA i Helsingfors. OCLC är medvetna om KBs krav på att kunna sätta en CC0-licens på Librisdatat och diskussionen om ev. samarbeten fortsätter. Arbetsgrupp för innehåll/databrunn Styrgruppen beslutade att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att titta på frågan om innehåll i databrunn. Databrunnarna ska fyllas, men med vad och i vilken ordning? En grupp inom styrgruppen (Linda, Peter, Marja och Maria K) ska formulera ett utkast till uppdragsbeskrivning till nästa möte. Arbetsgruppen ska bestå av representanter från SUFH, SKL och specialbiblioteken. Resultatet från arbetsgruppen ska innehålla flera scenarios att ta ställning till och en konsekvensanalys för dessa. Vilket data och i vilken ordning? Hur organiseras arbetet? Vilken typ av innehåll? Allt internationellt? Svenskt material? Metadata? Fulltexter? Digitala objekt? Hur gör man med data som endast ska vara tillgängligt lokalt? Vilken mängd förväntar man sig? Rättigheter? Information från styrgruppen för Bibsam-konsortiet. När KB:s licenshandläggare förhandlar om licenser ska inte fulltexter vara del i förhandlingarna enligt styrgruppen för Bibsam-konsortiet då det kan medföra merkostnader. Frågan kommer att diskuteras vidare inom styrgruppen för Libris nationella infrastruktur då kontroll av innehåll är väsentligt och en förutsättning för att kunna bygga värdefulla tjänster. Planerat seminarium om metadata Expertgruppen för metadata planerar seminarium om länkad data. Mer information i november. SSB-projektet bättre användarupplevelse Hilda Androls informerade om att resultat från projektet Bättre användarupplevelser i bibliotekens digitala kanaler är ute på remissrunda. Delrapporterna kommer att skickas ut till styrgruppen. 12. Nästa möte

8 ANTAL SIDOR 8(8) Nästa möte - internat 5-6 november. 13. Ordförande avslutade mötet Morgan Palmqvist, ordförande Marja Haapalainen & Maria Kadesjö, sekreterare

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013

Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 25 april 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 4 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Ulrika Domellöf Mattsson Jette Guldborg Petersen Åsa Hansen Tommy Johansson Linda

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

LIBRIS - framtidsfrågor

LIBRIS - framtidsfrågor LIBRIS - framtidsfrågor SUHF 2012-10-26 Maria Hedenström 05/30/2012 Sidnummer 1 LIBRIS kort presentation Uppdrag Avdelning i KB Finansiering Personer och roller Inflytandestruktur: Styrgruppen för Libris

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014

Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 ANTAL SIDOR 1(7) Minnesanteckningar från mötet 5 september 2014 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Vice ordförande Ulrika Domellöf Mattsson Lisbeth Byström Jette Guldborg Petersen (via Skype) Linda

Läs mer

Nationell databrunn - möjligheter och behov

Nationell databrunn - möjligheter och behov Förstudie Enheten för LIBRISsystemen och databaslicenser 2010-02-08 Marja Haapalainen Christer Larsson Henrik Lindström Anders Söderbäck Nationell databrunn - möjligheter och behov Underhandsrapport Syfte

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Tisdag 6 november, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Ilona Johansson

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010

Vart är vi på väg? pt. 2. Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Vart är vi på väg? pt. 2 Anders Söderbäck, LIBRIS inspirationsdagar 2010 Samsök Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Utvärdering av Samsök 2009, Margareta Nelke Margareta Nelkes rekommendationer

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

PM - statusrapport e-böcker

PM - statusrapport e-böcker 2014-03-28 PM - statusrapport e-böcker Osäker på terminologi och begrepp? Läs gärna dokumentet Frågor och svar om e- böcker! Inledning E-böckerna är mycket populära, under 2013 ökade e-boksutlåningen vid

Läs mer

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening När kommer boomen? E-boksutredningen En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening Göran Konstenius Kungliga biblioteket Avd. för nationell samverkan Sidnummer 1 Varför en

Läs mer

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011

Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 ANTAL SIDOR 1(8) Expertgruppen för LIBRIS nationella system Onsdag den 23 mars, 2011 Närvarande: ordförande: Annika Annemark Anders Cato Daniel Forsman Martin Hafström Maria Hedenström Terje Höiseth Peter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar

Libris användargrupp katalogisering Webbmöte : Minnesanteckningar. 1. Föregående minnesanteckningar : Minnesanteckningar Närvarande Harriet Aagaard, KB/Libris (ordförande) Tuija Drake, Stockholms UB Christian Forsehag, Umeå UB Jan Gustafsson, Lunds Universitets Bibliotek Unn Hellsten, KB/Nationalbibliografin

Läs mer

Nationella referensgruppens möte

Nationella referensgruppens möte Nationella referensgruppens möte 20140226 Klemmingrummet, Kungl. biblioteket, Humlegården Närvaro: Gunilla Herdenberg, Riksbibliotekarie, KB (ordförande) Louise Andersson, Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07

Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 DATUM/DATE 2013-02-07 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-02-07 Närvarande: Mikael Arvidsson Bodil Gustavsson Linda Jerrewing Harriet Lacksten Charlotte Landgren

Läs mer

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 4 Strukturen 4 Vad är Nationella referensgruppen? 5 Vad är en styr- respektive

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Arbetsgrupp för innehåll i databrunnar - resultat 2013-04-24

Arbetsgrupp för innehåll i databrunnar - resultat 2013-04-24 Arbetsgrupp för innehåll i databrunnar - resultat 2013-04-24 Bakgrund Gruppen är tillsatt av styrgruppen för Libris nationella infrastruktur med representanter från specialbibliotek, SKL, SUHF. Charlotte

Läs mer

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur

3. Gunilla Herdenberg berättar om KB:s inflytandestruktur Minnesanteckningar Möte 1 Mötesdatum 2012-03-16 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-03-16 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl

Läs mer

Open APC Sweden. Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar

Open APC Sweden. Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar Open APC Sweden Nationell öppen databas över publicerings- kostnader för öppet tillgängliga artiklar En pilotstudie i samarbete mellan Kungliga biblioteket och svenska lärosäten Open APC Sweden Nationell

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Nationella referensgruppen 16 mars 2011

Nationella referensgruppen 16 mars 2011 ANTAL SIDOR 1(9) Nationella referensgruppen 16 mars 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Lisbeth Forslund, Gävle stadsbibliotek Jette Guldborg Petersen,

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

Nationella referensgruppen 24 april 2012

Nationella referensgruppen 24 april 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 24 april 2012 Närvarande: Stefan Bengtsson, Malmö högskola Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och

Läs mer

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012

KB på nytt uppdrag. Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Datum/Date Dnr/Ref.no 2012-10-19 239-KB 756-2012 KB på nytt uppdrag samordning och utveckling inom bibliotekssfären Välkommen till bibliotekschefsmöte 21-22 nov 2012 Möt Elsebeth Tank, som har en lång

Läs mer

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009

Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Sveriges universitets- och högskoleförbund Minnesanteckningar SUHF Forum för bibliotekschefer 2009-01-26 1 Minnesanteckningar från workshop med Forum för bibliotekschefer 26 januari 2009 Plats: Försvarshögskolan,

Läs mer

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet

2. Nomineringar till styrgrupp och arbetsgrupper i Open Access-programmet Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF Forum för bibliotekschefer Styrgruppen 2010-06-09 Plats: Södertörns högskolebibliotek Närvarande: Annika Annemark, Blekinge Tekniska högskola Karin Grönvall,

Läs mer

Nationella referensgruppen 15 februari 2012

Nationella referensgruppen 15 februari 2012 ANTAL SIDOR 1(8) Nationella referensgruppen 15 februari 2012 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-01-31 6.6-2018-70 Närvarande Libris användargrupp katalogisering, 2018-01-31 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket Jörgen

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept

Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept Att behandla sina bästa kunder som fiender är att skjuta sig själv i foten och rena motsatsen till ett framgångsrecept Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek

Läs mer

Aktuell statistik om E-böcker

Aktuell statistik om E-böcker Aktuell statistik om E-böcker sammanställd av Ulrika Facht, Nordicom Tabeller och figurer Sidan Figur 1 Bokläsning/boklyssning i befolkningen 9 79 år en genomsnittlig dag 211 (procent) 2 Tabell 1 Bokläsning/boklyssning

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen på KIB, Stockholm 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen 2008-02-13 på KIB, Stockholm Närvarande: Annika Annemark, BTH Christer Björklund, tf ordförande Annacarin Börjeson, Högskolan Väst Marie-Louise Fendin, Handelshögskolan

Läs mer

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11

BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 BIBLIOTEK I SAMHÄLLE, NR 1 2015 11 E-böcker och folkbibliotek Distribution, kommersialism och kontroll Svenska folkbibliotek har en svår situation när det gäller e-böcker. Biblioteken är en betydande distributör

Läs mer

Front 2014 ett taktfast projekt

Front 2014 ett taktfast projekt Front 2014 ett taktfast projekt [242] Ett projekt för att formulera en strategi för hur vi vill att vår informationsförsörjning och systeminfrastruktur ska fungera 2014 2015. [Daniel Forsman] [Whitecode]

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV 2013-09-03 (Dnr. ) 1 (av 5) Malmö högskola, Bibliotek och IT, Peter Nilsson, Administrativ assistent Minnesanteckningar Från möte BIT-råd BIT-råd 2013-09-03 Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Medlemsmöte 9 november

Medlemsmöte 9 november Medlemsmöte 9 november 1. Ordförande hälsar välkommen 2. Presentationsrunda 3. Ordförande presenterar dagens agenda DigiDel Nationell katalog Barn, bibliotek och IT Licensfrågan/KULDA Resurser kvalitetsutveckling/utvecklingsbidrag

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken.

Rationell kommunikations- och beslutsprocess för nationell katalogisering. Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. beslutsprocess för nationell katalogisering Processanalys och förslag till nytt avtal mellan KB och Librisbiblioteken. Delstudie 2 i Kungl bibliotekets katalogiseringsutredning 2006 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015

Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 Rutiner för samråd och styrning 2013-2015 KB och dess partners och nationella kompetenscentra i det nationella utvecklings- och samverkansuppdraget Bakgrund I mars 2012 tog Kungl biblioteket beslut om

Läs mer

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av,

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, 2011-05-13/PB Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, och sökning i, inskannade dokument Projektorganisation Projektarbetet har bedrivits med lokala arbetsgrupper i både Uppsala och i Umeå.

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 ANTAL SIDOR 1(10) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 10 februari 2010 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson,

Läs mer

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

2013-11-25 2013-11-26

2013-11-25 2013-11-26 DATUM/DATE 2013-11-25 2013-11-26 BETECKNING/REFERENCE Expertgruppen för metadata Minnesanteckningar från möte 2013-11-25 och 2013-11-26 Mötet hölls i Stockholm, i Kungl. bibl:s lokaler på Karlavägen och

Läs mer

Säg hej till din nya bibliotekarie:

Säg hej till din nya bibliotekarie: Säg hej till din nya bibliotekarie: Det pågår en tyst revolution på våra folkbibliotek. För inte länge sedan var biblioteken oberoende. Fria att välja ut, köpa in och rekommendera litteratur och fakta

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Förhinder: Margaretha Holstenson, Värmdö gymnasium Anna Kåring Wagman, Biblioteksföreningen KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 17 mars 2011 kl. 10.00-16.00 Plats: Arkitekturmuseets bibliotek i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 ANTAL SIDOR 1(9) Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Torsdag den 29 mars, 2012 Närvarande: ordförande: Madelein Enström Gunilla Eldebro (adjungerad) Anna Gustafsson Chen Tommy Johansson

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 ANTAL SIDOR 1(7) Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa

Läs mer

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan 2014 Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version 1.0 2014-04-14

Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version 1.0 2014-04-14 Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning Expertgruppen för metadata Version 1.0 2014-04-14 Innehåll Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning... 1 Från manuell kontroll till digitala flöden... 2

Läs mer

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes.

2. Dagordningen Dagordningen fastställdes. KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 16 september 2008 kl. 10.00-16.00 Plats: Karolinska universitetssjukhuset, Solna Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen,

Läs mer

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Minnesanteckningar Närvarande Sakkunniga: Pia Bodå, Uppsala UB Bodil Gustavsson, Stockholms UB Gunilla Thunarf Sundkvist, Högskolebiblioteket i Gävle

Läs mer

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34 Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler Slutrapport December 2012 Sida 0 av 34 Förord Stockholms stadsbibliotek (SSB) har under 2012, i samarbete med avdelningen för Libris på Kungliga

Läs mer

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009

Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Deweyprojektet Onsdag den 29 april, 2009 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa Holm Granath,

Läs mer

HS Pedagogiskt seminarium, 22 januari Jacob Andersson Jessica Lindholm Bibliotek och IT

HS Pedagogiskt seminarium, 22 januari Jacob Andersson Jessica Lindholm Bibliotek och IT HS Pedagogiskt seminarium, Jacob Andersson Jessica Lindholm Bibliotek och IT Innehåll 1. Vad är en OER? 2. Var hittar man en OER? Var kan man samla sina egna? 3. Projektrapport: Digitala lärresurser i

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-09-28 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-09-20 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN

BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN BIBLIOTEKEN OCH E-BOKEN TILL FÖRSVAR FÖR DET FRIA ORDET Vi tar för givet att man ska kunna låna böcker och andra medier på sitt bibliotek. Men i det självklara ryms också något större och viktigare; något

Läs mer

Fjärrlånestatistik ur LIBRIS

Fjärrlånestatistik ur LIBRIS Fjärrlånestatistik ur LIBRIS Britt Sagnert LIBRIS Nationella bibliotekssystem LIBRIS fjärrlånerutin en fjärrlånerutin i LIBRIS har funnits sedan slutet av 1988 LIBRIS fjärrlån introducerades för lånecentraler

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 ANTAL SIDOR 1(7) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2009 Närvarande, referensgruppen: Martin Bjersby, Lars Björnshauge, Eva Hesselgren Mortensen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla

Läs mer

Biblioteksstämman 2011

Biblioteksstämman 2011 Biblioteksstämman 2011 Inledning Gunnar & Gunilla Sidnummer 1 Biblioteken är en samhällsresurs Biblioteken är en viktig samhällsresurs och det finns stora utvecklingsmöjligheter för biblioteken i framtidens

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

KB, E-boken och den egna digitaliseringen.

KB, E-boken och den egna digitaliseringen. KB, E-boken och den egna digitaliseringen. E-boken en gräddtårta för biblioteken? Örebro 2013-09-04 Göran Konstenius Verksamhetsutredare Kungliga biblioteket Föredragets upplägg Från ABM-centrum till Digisam

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö

Projekt Ny bibliotekssystemmiljö [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Revisionsinformation Version Datum Kommentar [1] [150311] [Utkast 1 Peter N] [2] [150316] [Kompletteringar bibl samordningsmöte]

Läs mer

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Närvarande: Magdalena Svanberg, KB, Deweyprojektet, projektledare Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska Afrikainstitutets

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010

Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010 ANTAL SIDOR 1(6) Deweyprojektet Måndagen 15 februari, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen

Läs mer

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 alla medlemmar i styrelsen för FoU Välfärd! Årets första styrelsemöte blev inställt. Därför skickar jag ändå här

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna

Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Redovisning från de bibliometriska arbetsgrupperna Håkan Carlsson Göteborgs universitetsbibliotek Bibliometrigruppen Håkan Carlsson, GUB, sammankallande Per Ahlgren, SUB Peter Linde, BTHB Tore Lund, Chalmers

Läs mer

med att tillgängliggöra e-böcker via LIBRIS

med att tillgängliggöra e-böcker via LIBRIS Försöksverksamhet med att tillgängliggöra e-böcker via LIBRIS Slutrapport Kungl. biblioteket Gunnel Stjernvall Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Introduktion 3 Sammanfattning 4 Omvärldsanalys

Läs mer

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008

Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008 ANTAL SIDOR 1(11) Kungl. bibliotekets nationella referensgrupp 19 november 2008 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Inger Melin, Kerstin Norén,

Läs mer

LIBRIS. Den nationella biblioteksinfrastrukturen. Maria Hedenström, Avdelningen för Informationssystem

LIBRIS. Den nationella biblioteksinfrastrukturen. Maria Hedenström, Avdelningen för Informationssystem LIBRIS Den nationella biblioteksinfrastrukturen Maria Hedenström, Avdelningen för Informationssystem Sidnummer 1 Agenda Syfte och uppdrag Vad är Libris och vad är Libris XL? Hur arbetar vi med Libris?

Läs mer

Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi, Dnr 217/2018

Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi, Dnr 217/2018 Kulturförvaltningen Helsingborgs Bibliotek Josefin Andersson, Verksamhetsutvecklare Kulturnämnden Sammanträdesdatum 19 september 2019 Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Helene Stenman och Astrid Wolff Feychting. Rayeheh Hamedani

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub

Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub MINNESANTECKNINGAR: 2017-02-15 Dnr/Ref.no. 6.4-2016-337 Minnesanteckningar från möte i Gruppen för SwePub Datum och tid: onsdagen 15 februari 8:15-11:00 Plats: KB, Humlegården, Klemmingrummet, plan 6 Närvarande:

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13 Minnesanteckningar Möte 1 Göran Konstenius Avdelningen för nationell samverkan 010 +46 10 709 32 00 goran.konstenius@kb.se Mötesdatum 2013-02-13 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2013-02-13

Läs mer