Lägesbeskrivning Kompetensutveckling i sex och samlevnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesbeskrivning Kompetensutveckling i sex och samlevnad"

Transkript

1 Lägesbeskrivning Kompetensutveckling i sex och samlevnad 1. Kalendarium V 12 Fredag V12 inlämning av kartläggningen av respektive enhet. Svaren mailar du till Johan Sjöholm. Frågorna hittar du på hemsidan w.w.w.blanck.se Se även bifogat exempel! Du fyller för den enhet du representerar. V 14 Utskick av kartläggning V 16 Tisdag 17 april april Diskussion kring kartläggning, specificera våra behov, vad vill vi egentligen? Hur ska vi utveckla vårt gränsöverskridande arbete? V 18 Onsdag 2 maj Möte med Per Blanck Vid mötet måndag V 11 beslöts att följande ska ingå i refernsgruppen:! Bleket kurator, skolsköterska och lärarepresentat! Häggvall kurator, skolsköterska och lärarepresentat! Mellanstadiet skolsköterska! Fritid Ulrik/Helena! UCT kurator, skolsköterska och lärarepresentat! Sociala Stefan Kristiansson! Representant Ungdomsmottagning Under mötet framkom även att:! Kompetensutvecklingen ska leda till vägledning för att utveckla den röda tråden i kommunen.! Det finns ett behov av en gemensam handlingsplan. Det ska inte bero på vilken lärare eller skola eleven man hamnar vid, utan det ska finnas en gemensam strategi!! Finns det möjlighet för lärarfortbildning Våga bryta mönstret! i samarbete med regionen. Johan undersöker möjligheterna till samarbete.

2 2. Kartläggning de olika aktörerna Ungdomsmottagning Tjörns kommun Introduktion Mycket kort beskrivet så är sex och samlevnadsundervisning när eleven får kunskap om kroppen och sexualitetens utveckling från barn till vuxen. Att få kunskap och förståelse om hur våra relationer till föräldrar, kamrater, en partner m fl. Information om preventivmedel och std. Att få diskutera värderingar och reflektera för att förhoppningsvis kunna göra mer medvetna val. Ungdomsmottagningen deltar i skolans sex och samlevnadsarbete i högstadiet och på den lokala gymnasieskolan. Vi skulle gärna vilja komma in i t ex år 6 för att presentera verksamheten. Ett sätt att visa eleverna vägen, en förberedelse inför högstadietiden. Samarbete med lokala högstadieskolan Nedan följer kortare redovisning hur vi arbete med de olika åldersgrupperna. Åk 7: 60 min per klass Målsättning! Att presentera ungdomsmottagningen och de olika yrkesgrupperna som finns där.! Att möta och bekräfta ungdomarna i deras utveckling, socialt, fysiskt och psykiskt Metod Värderingsövningar som handlar om tonårstiden med, heta stolen och oavslutade meningar, som metod. Eleverna delas därefter in i fyra grupper där pojkar och flickor är var för sig. Grupperna får själva beskriva vad som händer i kroppen och huvudet på en tonårig kille respektive tjej. Grupperna redovisar sina bilder för klassen, vi fyller på med fakta och diskuterar det som kommit fram.

3 Åk 8: en förmiddag eller eftermiddag Målsättning! Vi vill bereda möjlighet för ungdomarna att diskutera attityder till kärlek, sexualitet, självkänsla, grupptryck, alkohol, droger, första samlaget och abort. Vi vill förmedla kunskap kring dessa teman samt om sexuellt överförbara sjukdomar, HIV och preventivmedel. Metod Klassen delas även här i fyra grupper med pojkar och flickor för sig. Grupperna arbetar med associationer kring ovan nämnda teman. Därefter delas klassen i två grupper, flickor och pojkar för sig. Med utgångspunkt från det som eleverna associerat kring, diskuteras, kärlek, sexualitet ur ett manligt och kvinnligt perspektiv samt preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar och abort. Gruppdiskussionen sker tillsammans med barnmorska och fältsekreterare och varvas med fakta. Kurator och sjuksköterska gör på motsvarande sätt med alkohol och andra droger, självförtroende, grupptryck och första samlaget. även detta ur ett manligt och kvinnligt perspektiv.diskussioner, fakta och värderingsövningar varvas. Tjej- och killgrupp på högstadiet Alla elever i åk 8 får vi fyra tillfällen pröva på hur det kan gå till i en samtalsgrupp. Skolans kurator, fritidsledare, fältsekreterare och personal från ungdomsmottagningen har varit gruppledare. Samtalen har bl. a berört att vara kille/tjej, vänskap, sexualitet och alkohol. Samtal varvat med övningar. Grupperna har varit uppskattade av eleverna. Samtalsgruppen är ett litet sammanhang där man kan beröra mer intima frågor. Eleverna har här lättare att ta upp personliga synpunkter och reflektioner. Flera av ungdomarna som vi träffat på detta sätt har kort tid efter samtalsgruppen sökt upp mottagningen för att få en egen kontakt. Åk 9 Temadag Utformas i samarbete med skolan. Fördjupning av något tema. Vi är dock tveksamma till om denna arbetsform är bra.tema dagen är späckad med information till eleverna från flera olika aktörer. tid för reflektion och bearbetning är mycket begränsad. Önskvärt vore med en tema vecka där elevernas egna arbete med temat sex och samlevnad fick ta plats.

4 Samarbete med den lokala gymnasieskolan Åk 1 höstterminen Presentation av UM för de nya eleverna. Tidigare år har UM tillsammans med elevvården och fältsekr. visat teater och arbetat i grupper om samlevnad. Åk 1 vårterminen Erbjuds eleverna ett besök på UM med smågruppsdiskussioner. Tema manligt - kvinnligt, alkohol och kroppen, sexualitet, STD. Samarbete med elevvården och fältsekr. Andra ämnen som vi skulle vilja ta upp är våldtäkt, pornografi, ofrivilligt föräldraskap. Vårt arbetssätt innebär att vi med hjälp av olika metoder vill fånga upp ungdomarnas tankar och åsikter om det aktuella temat för att tillsammans arbeta vidare med fakta värderingsövningar, dialog och reflektion med både risk och främjandeperspektiv. Omfattningen av Ungdomsmottagningens arbete i skolan är sammantaget 32 arbetsdagar à 8 tim på ett läsår. I den tiden ingår förberedelse och genomförande. Insatserna görs oftast av 2-3 personal från UM. Elevvården i skolan har i tagit hand om samordningen av sex och samlevnadsarbetet i skolan. Um:s personal har bistått. Det har ibland varit mycket tidskrävande att få ihop en planering som fungerar för alla inblandade. finns något exempel på skolor som schemalagt sex och samlevnadsarbetet? Skulle i så fall vara mycket intressant att få ta del av andras positiva erfarenheter. Det finns ej några uttalade gemensamma mål med sex och samlevnadsarbetet. För UM:s del är det målen för verksamheten som styr. Vi måldiskussion utifrån sex och samlevnadsarbetet. Att också få möjlighet att presentera de olika delarna för varandra. För att få ihop hur helheten ser ut och därefter kunna gå igenom vad vi vill utveckla tillsammans. Arbetsmaterial vi på UM använder är Steget, Grus och glitter, Röda tråden, Hakuna matata, Risken finns, Jämos handbok mot könsmobbning, Hurdå, då?, Pedagoger som vågar, Kärlek känns förstår du..., Ungdomar och sexualitet en kunskapsöversikt, Lagom tunga ska han ha när vi kysser varandra, Du har huvudrollen i ditt liv, Föräldrar som frågar, Rötter och vingar, Leva ihop. Filmer: Sexuella trakasserier, Sex en bruksanvisning. Fältsekreteraren inom Tjörns kommun Fältsekreteraren arbetar företrädesvis med killgrupper/klasser. Arbetet bedrivs i samarbete med Bleketskolan, Häggvallskolan, UCT samt Ungdomsmottagningen. Metoden som används är anpassad till killars behov och sätt att fungera. Den syftar till att ge killar större självkänsla, ökat själförtroende och därigenom mod och kraft att föra fram sina egna åsikter. Metoden kombineras med pojkars behov av rörelse och aktiviteter med träning i att uttrycka känslor, tankar och värderingar för att öka förmågan att ta ställning och uttrycka sin åsikt i olika frågor där alkohol- och droganvändning är en kraftig del.

5 Att förändra attityder och förhållningsätt tar tid. Vill man uppnå en process som följer olika faser så är förslaget att gruppen av killar/tjejer består av 8-15 individer i ungefär samma ålder som träffas cirka 1-2 timmar, en gång i veckan, under en termin. Fortsätter man som idag med hela klasser som träffas vid fyra tillfällen så faller processen och därmed möjligheterna att på ett realisiskt sätt förändra attityder och förhållningssätt. Arbetets form och innehåll tangerar att bli ren information. Gemensam utbildning är därför viktig, för att skapa den röda tråden och finna arbetssätt där inte själva processen faller. UCT gymnasieskolan Tjörns kommun Den kommunala gymnasieskolan består av följande program sjöfart, turist, FFG och IV. Antalet elever vid skolan är ca 250 elever. Vid skolan finns ett speciellt Hälsolag bestående av idrottsläraren, kuratorn och skolsköterskan. Deras uppgift är att driva frågor som ex. berör sex och samlevnad. Hälsolaget menar att SANT- problematiken ska ses som en yttring av en destruktiv livsstil hos eleverna, därför är det viktigt att inte endast öka kunskap om "farligheten" utan även andra former av insatser. Ett centralt begrepp är skolans arbete med värdegrunder. Med värdegrunder avser skolan ge förutsättningar till livslång hälsa och utvecklande av en trygg identitet, främja elevernas förståelse för andra människor och kulturer, samt att skolans ska präglas av ett demokratiskt klimat. Läraren är viktig i skolans arbete med SANT och behöver därför stärkas detta arbete. Hälsolaget försöker i största möjliga utsträckning var en resurs som lärarna kan utnyttja i sin ordinarie undervisning. Vid skolan sker ett nära samarbete med ungdomsmottagningen (se avsnittet om ungdomsmottagningen). Vidare belyser lärarna sex och samlevnad i sina egna ämne enligt läroplanen. Ambitionen är att utveckla och integrera hälsoundervisningen. Under föregående terminen gjordes en enklare sammanställning kring vad som görs i de olika ämnena. Hälsolaget har genomfört fokusgrupper, där eleverna fått beskriva sina egna önskemål på hälsoundervisning. Under läsåret har även viss fortbildning kring mentorskapets genomförts. Mentorskapet som skolan anser vara ett viktigt fundament i det hälsofrämjande arbetet. Vid skolan finns många fina tankar att utveckla arbetet med sex och samlevnad. En genomgående erfarenhet bland de tillfrågade är tidsbristen. En tanke med den stundande kompetensutveckling är att ge utrymme för diskussion hur vi kan samla och använda resurserna på bästa möjliga sätt. Bleket Högstadieskola Tjörns kommun Bleket arbetar utifrån ett brett perspektiv. Från traditionell klassrumsundervisning i biologin till killgrupper, bal och lägerskola. Sex och samlevnads undervisningen dyker främst upp i biologin, idrotten samt mentorskapstimmen. Vidare sker samarbete med ungdomsmottagningen, men även att skolans sjuksystersyster och kurator går ut och informerar ute i klasserna. Perspektiven utgår både från vuxnas och barnens egna tankar och frågeställningar.

6 De teman som genomförts är följande: 1. Kill och tjej grupper i sjuan och åttan 2. Lägerskola 3 dagar i åttan 3. Balen med dansträning innan Tidsmässigt handlar detta om ca 1-2 dagar per år som avsetts för olika teman inom sex och samlevnad. Undervisningen tar både sitt utgångspunkt utifrån ett risk samt ett främjande perspektiv. Tyngdpunkten ligger på reflektion och samtal. Det finns skrivna planer vid skolan men de måste revideras. Skolans samordnare utgörs av matte/ no läraren. Rektorn och övrig skolledning tycker att arbetet med sex och samlevnad har hög prioritet, så förutsättningarna för utvecklingsarbete är goda. Skolans representanter anser att ett viktigt syfte med kompetensutvecklingen är att ge tid och utrymme för arbete med dessa frågor, men också att frächa upp utbildningsmaterialet och finna lite nya idéer. Häggvallskolan högstadieskola Tjörns kommun Lärarna vid skolan tar upp sex och samlevnad i sin egna ämne enligt läroplanen. I starten av varje läsår planeras upplägget av SANT- undervisningen i samverkan med ungdomsmottagningen, skolhälsovården, lärare, fritidspersonal och skolledning. Programmet ser ut ungefär på följande sätt:! Temat för årskurs sju är att lära känna sina nya klasskamrater och sin nya skola. I början av läsåret har man därför alltid en lära varann dag. Denna dag sker i samarbete med fritids. Vidare presenterare sig skolhälsovården i de olika klasserna.! Temat för årskurs åtta är tjej- och killgrupper. Fyra gånger per termin träffas de olika grupperna. Arbetet görs i samarbete med kommunens fältsekreterare, ungdomsmottagningen och fritidspersonalen. Utvärderingen har varit väldigt positiv och det finns ett uttryckt behov bland eleverna att träffas flera gånger och utveckla arbetet med tjej och killgrupper.! Temat för årskurs nio är tema dagar/veckor i livskunskap. Tidigare har dessa dagar berört olika inslag av missbruk samt sex och samlevnad. Eftersom arbetsbelastningen bland lärarpersonal och skolpersonal varit så ansträngande, blir det ingen temavecka under pågående läsår, däremot har man beställt teaterpjäs som behandlar droger.! Utöver detta bjuder man årligen in externa föreläsare, pjäser etc. som behandlar tonåringars funderingar kring sex och samlevnad. Det sker också en ständig dialog med eleverna där de framföra sina tankar om SANT-programet. Vid skolan finns flera intresserade lärare som verkligen vill utveckla arbetet med sex och samlevnad, dock är tiden en städnig bristvara. Vidare sker redan nu ett välutvecklat arbete med skolans fritidsverksamhet. En tanke med den stundande fortbildningsinsatsen är att denna bör fokusera sig vid att stärka lärarens arbete med sex/ samlevnad och att resurspersonalen i större utsträckning kan bli hjälp till självhjälp för övrig skolpersonal. Avslutningsvis ser man mycket positiv på den stundande kompetensutvecklingen, som man menar är ett bra tillfällen att börja bygga broar och utnyttja de befintliga resurserna effektivare.

7 Långeskärr, Kålleskär, Myggenäs 1-6 skolor inom Tjörns kommun Den grundläggande tanken med sex och samlevnadsundervisningen är att det ska finnas plats för reflektion och samtal. Ambitionen är också att eleverna i sitt möte med skolan ska möta frågorna i olika sammanhang. Programmet ser ut ungefär på följande sätt:! År0-3 år. Redan under elevens första år i skolan berörs tema som behandlar samlevnad (ex familjekonstellationer, konfliktlösning, hur ett barn blir till, tycka om, du duger).! År 4-6. Utöver ovan nämnda teman har kuratorn och skolsköterskan under mellanstadiet även tjej och killgrupper. Bland flickorna diskuterar man tankar om kvinnlighet i samband med första menstruationen. I samband med dessa träffar försöker man även ge kunskap och förutsättningar för en positiv attityd till sin kroppsfunktioner och att bli kvinna. Ex på teman kan vara skönhetsideal, kost och träning.! Enligt läroplanen sker även enskilda hälsosamtal i 4:an och 6:an Bland personalen vid kommunens 1-6 skolor finns ett uttryckt behov av att samverka med framförallt högstadiet för att finna en röd tråd i arbetet med sex och samlevnad.

En röd tråd, sex och samlevnad - Tjörn Under arbete År 0-3

En röd tråd, sex och samlevnad - Tjörn Under arbete År 0-3 År 0-3 Kommentarer ommentarer, komplettering Innehåll Familjen Konfliktlösning Kroppen Vem är jag Skillnad killar och tjejer (lika olika) Kompissamtal Tjejgrupp Killgrupp Metoder? Kompissamtal Litteratur

Läs mer

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd År 0-3? familjen, konfliktlösning hur ett barn blir till lekdagar kompisdagar övernattningsresa år 3 reviderad version 2002-03-19 Sida - 1 År 4-6 Kill och tjejgrupper - inom klassen 1:a mens - puberteten,

Läs mer

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd

Arbetsmaterial Vänersborg röd tråd År 0-3? familjen, konfliktlösning hur ett barn blir till lekdagar kompisdagar övernattningsresa år 3 Att diskutera mera: Under den här rubriken har jag, funderat och diskuterat med samlevnadsgruppen några

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling n Återkoppling 2017-11-29 Dnr 400-2016:11445 Strängnäs kommun Kommun@strartgnas.se Rektor Bolennart Johannesson Bolenrtart.Johannesson@strangnas.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp.

Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp. Sex och samlevnads undervisning. Tjörns gymnasieskola åk 3 Killgrupp. Vi hade två grupper med ca 8-9 killar i varje grupp. Vi träffades två tillfällen per grupp. Första lektionstillfället 1. Vi gjorde

Läs mer

Från Eva Annerås OH-bilder:

Från Eva Annerås OH-bilder: Från Eva Annerås OH-bilder: Innebörden i begrepp som identitet, sexualitet, kärlek och jämställdhet växlar över tid medan behovet av att få reflektera är tidlöst Teman: Kärlek, förälskelse, svartsjuka

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Nävertorp grundsärskola i Katrineholms kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Nävertorp grundsärskola i Katrineholms kommun rn a Återkoppling 2017-11-16 Dnr 400-2016:11445 Katrineholms kommun kommunen@katrineholm.se Rektor Eva Landelius eva.landelius@katrineholm.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen Ii r% j Nu, Återkoppling 201 7-1 1-24 Dnr 400-2016:11445 Falu Frigymnasium AB info@falufri.se Rektor maria.pettersson@falufri.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Lerums gymnasium i Lerums kommun.

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Lerums gymnasium i Lerums kommun. rn jp Återkoppling 2018-01-11 Dnr 400-2016:11445 Lerums kommun kommun@lerum.se Rektor Joakim Ryttsen joakim.ryttsen@lerum.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun Återkoppling 2017-12-11 Dnr 400-2016:11445 Göteborgs kommun info@educ.goteborg.se Rektor Ylva Holmen ylva.holmen@ml.goteborg.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Bredängsskolan. Återkoppling.

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Bredängsskolan. Återkoppling. n Återkoppling 2017-11-27 Dnr 400-2016:11445 Stockholm kommun kommunstyrelsen@stockholm.se Bredängsskolan terhi.bisander@stockholm.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ellen Key-skolan i Spånga.

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ellen Key-skolan i Spånga. Återkoppling 2017-11-24 Dnr 400-2016:11445 Stiftelsen Ellen Key-skolan info@eks.se Rektor Christian Gullfeldt rektor@eks.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Järna Naturbruksgymnasium i Södertälje kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Järna Naturbruksgymnasium i Södertälje kommun n Återkoppling 2017-11-30 Dnr 400-2016:11445 Nibblestiftelsen NIBBLE 30, 153 91 Järna Rektor John Gerhard rektor@jarnanaturbruksgymnasium.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. v Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Entréskolan i Enköpings kommun.

Återkoppling. v Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Entréskolan i Enköpings kommun. ,n v Återkoppling 2017-12-21 Dnr 400-2016:11445 AmiSgo AB info@entreskolan.se Rektor Heidi Jansson heidi.jansson@entreskolan.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun n Återkoppling 2017-12-15 Dnr 400-2016:11445 Jönköpings komm-un kontaktcenter@jonkoping.se Rektor Gunilla Crona gunilla.crona@jonkoping.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Sjulnässkolan i Piteå kommun.

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Sjulnässkolan i Piteå kommun. r Återkoppling 2017-11-16 Dnr 400-2016:11445 Piteå kommun bu-namnd@pitea.se Rektor Niclas Lyckander niclas.lyckander@pitea.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på

Läs mer

Lust till förbättring

Lust till förbättring Lust till förbättring Ett förbättringsarbete på Furulidskolan 2012-05-16 Aneby Kommun 1 Lust till förbättring på Furulidskolan Team: Furulidskolan, Aneby Kommun Kristina Björklund, lärare Ma/No Lilian

Läs mer

Sex och samlevnad i en modern skola

Sex och samlevnad i en modern skola Processbeskrivning Sex och samlevnad i en modern skola Januari 2004 Per Blanck och Eva Annerås Sex och samlevnad i en modern skola processbeskrivning Inledning Detta är en kortfattad redogörelse för arbetsprocessen

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

e"n Återkoppling Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Fridegårdsgymnasiets gymnasiesärskola i Håbo kommun

en Återkoppling Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Fridegårdsgymnasiets gymnasiesärskola i Håbo kommun e"n Återkoppling 2017-11-24 Dnr 400-2016:11445 Håbo kommun barn.utbildningehabo.se Rektor Catharina Wakim catharina.wakimghabo.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Återkoppling. %gr l Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Montessoriskolan Globen i Alingsås kommun.

Återkoppling. %gr l Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Montessoriskolan Globen i Alingsås kommun. w en %gr l Återkoppling 2017-12-15 Dnr 400-2016:11445 Montessoriskolan Globen AB mariasandhu@me.com Rektor Paulina Filipovic paulina.filipovic@globen.nu Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och

Läs mer

Handlingsplan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Utvärdering av läsåret 2017/2018 Vi samarbetade med fältassistenter. De har varit på skolan och träffat lärarna samt eleverna år 7-9.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-01-10 SID 1/8 Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan 2013/2014 SID 2/8 Vision: Vår vision är: Medvetna individer som vågar möta världen. Våra elever

Läs mer

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar I Västerskolans Elevhälsa finns flera professioner, yrkeskategorier. De är alla en viktig del i arbetet runt eleverna på skolan. Den specifika

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2016-2017 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Ett urval ur ämnesplaner för grundskolans tidigare år NO åk 1-3: Människans kroppsdelar, deras namn och funktion

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Söderbaumska skolan. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Söderbaumska skolan. Återkoppling Återkoppling 2017-11-23 Dnr 400-2016:11445 Söderbaumska skolan i Faluns kommun soderbaumska.skolan@pysslingen.se Rektor Maria Hag maria.hag@pysslingen.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex-

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Gotlands kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn i Högbyskolan i Gotlands kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Kronbergsskolans rektorsområde

Kronbergsskolans rektorsområde Kronbergsskolans rektorsområde Boviks skola Lilla Kronbergsskolan Kronbergsskolan Arbetsplan Organisation Miljö och hälsa Skolans inriktning Profil Värdegrund Demokrati Livslångt lärande ORGANISATION Inom

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna.

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Tommy Eriksson Undervisningsråd, Skolverket Sex och samlevnad varför?

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING. Sussi & Pelle. S amarbete mellan U ngdomsmottagningen och S kolan i S amlevnadsundervisning I ntegrerar

PROJEKTBESKRIVNING. Sussi & Pelle. S amarbete mellan U ngdomsmottagningen och S kolan i S amlevnadsundervisning I ntegrerar PROJEKTBESKRIVNING Sussi & Pelle S amarbete mellan U ngdomsmottagningen och S kolan i S amlevnadsundervisning I ntegrerar P raktisk E rfarenhet och ger L ärande för L ivet för våra E lever Ett pilotprojekt

Läs mer

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass RFSU Katrineholms kolinformatör kommer gärna till er grundskola, gymnasieskola eller annan verksamhet för ungdomar och håller i ett 90-minuterspass kring

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Återkoppling. %., Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Bäckagårdsskolan i Örnsköldsvik.

Återkoppling. %., Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Bäckagårdsskolan i Örnsköldsvik. II en l %., Återkoppling 2017-11-16 Dnr 400-2016:11445 Impius Vård och Utbildning AB kristian@impius.se, ewa@impius.se Rektor Eric Mattsson eric.mattsson@impius.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10

Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 09/10 Utvärdering/sammanställning av UM Lönnens utåtriktade arbete läsåret 9/ Grundskolor Ungdomsmottagningen Lönnen gör inför varje ny termin ett utskick till 19 grundskolor där vi erbjuder deras elever (i

Läs mer

Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009.

Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009. Rapportdel 3. Material som används av skolor i sex och samlevnadsundervisning Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009. Inledning Sexualitet och samlevnad

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Nyköpings grundsärskola i Nyköpings kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Nyköpings grundsärskola i Nyköpings kommun en Återkoppling 2017-12-15 Dnr 400-2016:11445 Nyköpings kommun regbu@nykoping.se Rektor Anci Stierna anci.stierna@nykoping.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 Reviderad augusti 2014 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision 2. Till dig som elev 3. Till dig som vårdnadshavare 4. Till dig som personal

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

AKTIVITETSPLAN 2012/2013

AKTIVITETSPLAN 2012/2013 AKTIVITETSPLAN 2012/2013 AKTIVITET Fadderverksamhet Storsamlingar Eq-övningar Idrottsdagar, friluftsdagar Kompissamtal Elevens val Elevråd Vad? Varför? Hur? När? Vem? Uppföljning? För att inge trygghet

Läs mer

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen #SEX I SKOLAN En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen KNOW IT OWN IT! Rätten till bra sex- och samlevnadsundervisning! Vad är en rektorshearing? Syftet med rektorshearingen är i första

Läs mer

Föräldramöten Daltorpsskolan och Dalsjöskolan, vårterminen 1999

Föräldramöten Daltorpsskolan och Dalsjöskolan, vårterminen 1999 Sammanställning av utvärderingar från Föräldramöten och, vårterminen 1999 Inledning På uppdrag av hälso- och sjukvårdens folkhälsoenhet i Borås, har nio föräldramöten genomförts på försök under vårterminen

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal

Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal 2015 Revideras i december 2015 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026 183055 Sofiagatan 6 rektor: Elisabet Enmark elisabet.enmark@geflemontessori.se

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016 Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016 Lapplands Gymnasium Hjalmar Lundbohmsskolan Enhet1, Enhet2, Enhet3 och Enhet4 http://www.kommun.kiruna.se/barn-ochutbildning/ Gymnasieskola

Läs mer

Visättraskolan informerar December 2015

Visättraskolan informerar December 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer

Sex- och samlevnadsundervisningen

Sex- och samlevnadsundervisningen Sex- och samlevnadsundervisningen En ny tid med många perspektiv! Agneta Nilsson, undervisningsråd agneta.nilsson@skolverket.se Handledningar är en spegling av sin tid 1994 en ny läroplan, nu målorienterad

Läs mer

Gärdesskolorna. Gärdesskolan / Hjorthagens skola / Olaus Petri-skolan

Gärdesskolorna. Gärdesskolan / Hjorthagens skola / Olaus Petri-skolan Sid 1 (8) Gärdesskolorna Gärdesskolan / Hjorthagens skola / Olaus Petri-skolan VI LÄGGER GRUNDEN FÖR DET LIVSLÅNGA LÄRANDET! Gärdesskolorna är tre välorganiserade skolor inom samma resultatenhet med cirka

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Likabehandlingsplan för 2016

Likabehandlingsplan för 2016 Likabehandlingsplan för 2016 Alla skolor i Sverige måste ha en likabehandlingsplan. En plan där man beskriver hur man ska se till att eleverna på en skola verkligen blir lika behandlade. Abarahamsbergsskolans

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Thomasgymnasiet. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Thomasgymnasiet. Återkoppling r Återkoppling 2017-11-27 Dnr 400-2016:11445 Strängnäs kommun kommun@strangnas.se Rektor Anna Zachrisson anna.zachrisson@strangnas.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan Läsåret Barn- och utbildningsnämnden Barn-och utbildnings förvaltningen Djurgårdsskolan Datum 1 (6) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan Läsåret 2014-2015 Mål Främja alla barns/elevers

Läs mer

» Hälso- och livsstilsfrågor ska uppmärksammas.

» Hälso- och livsstilsfrågor ska uppmärksammas. Hälso- och livsstilsfrågor ska uppmärksammas. 2.2 Kunskaper har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället. 2.8 Rektorns ansvar integrera ämnesövergripande

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001.

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Kontaktpersoner Ann Kullander och Peter Karlsson

Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Kontaktpersoner Ann Kullander och Peter Karlsson Arbetsplats/Projektdeltagare: Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Kontaktpersoner Ann Kullander och Peter Karlsson Val av frågeställning/medborgarprocess Blir pojkar gynnade i kommunens arbete för att

Läs mer

Dokumentation Sex och samlevnadskurs Vänersborg, på Bohus-Malmön

Dokumentation Sex och samlevnadskurs Vänersborg, på Bohus-Malmön Dokumentation Sex och samlevnadskurs Vänersborg, på Bohus-Malmön oktober 2001 Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/2019. JENSEN grundskola Västerås

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/2019. JENSEN grundskola Västerås JENSEN grundskolas Likabehandlingsplan 2018/2019 1(7) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/2019 JENSEN grundskola Västerås JENSEN grundskolas Likabehandlingsplan 2018/2019 2(7) Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Projektbeskrivning - Säkrare Sex

Projektbeskrivning - Säkrare Sex ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST ANSÖKAN SID 1 (6) 2009-10-07 Projektbeskrivning - Säkrare Sex 2010-2012 Bakgrund Klamydia och andra könssjukdomar är ett stort problem bland ungdomar. Det har

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Hälsö skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Hälsö skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Hälsö skola 2016-2017 1 Begreppet Hälsö skola omfattar alla verksamheter, dvs. fritidshem, förskoleklass Planen grundar sig på: Skollagen (2010:800),

Läs mer

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA SEX PÅ KARTAN Handtecknad upplysningsfilm som bygger på ungdomars frågor. Nio års undervisning på en halvtimme, sa en lärare om filmen.

Läs mer

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och Elevhälsoplan för Pysslingen Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Version: 2017-10-12 11:27:15 Resultat av föregående års utvärdering Klassarbete -återkoppling till dessa. För att

Läs mer

Enkätfrågor 30 mars 2012. Till elever, lärare och medarbetare på Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan.

Enkätfrågor 30 mars 2012. Till elever, lärare och medarbetare på Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan. Linnéskolan, Alingsås Enkätfrågor 30 mars 2012 Till elever, lärare och medarbetare på Linnéskolan och Fritidshemmet Linnéan. Välkommen att vara med och utforma de enkäter vi kommer att använda i vår. Lämna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Rektorn har ordet. Åvestadalskolan

Rektorn har ordet. Åvestadalskolan Välkommen Rektorn har ordet Jag heter Anna Ericson och är tillförordnad rektor på Åvestadalskolan. Tidigare har jag arbetat som lärare och utvecklingsledare på skolan. För mig är det viktigt att alla ungdomar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan [Skriv text] Barn- och utbildningsnämnden Barn-och utbildnings förvaltningen Djurgårdsskolan Datum 17-08-11 1 (6) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Djurgårdsskolan Läsåret 2017-2018 Mål

Läs mer

Realgymnasiet i Nyköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet i Nyköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 9 Realgymnasiet i Nyköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektor i samråd med personal och

Läs mer

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 9 Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektor i samråd med Personal och

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma.

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma. Grundsyn/definition Fritidsgården skall vara en plats för trygga möten i en drogfri miljö mellan i första hand unga människor oavsett ålder, kön, funktionshinder, livsstil, etnisk bakgrund, politisk eller

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 12/13 Vision Alla på Min Skola, såväl elever som personal ska känna att det är meningsfullt, stimulerande och tryggt att studera eller att arbeta

Läs mer

Lärarhandledning 4. Sex och samlevnad

Lärarhandledning 4. Sex och samlevnad Lärarhandledning 4. Sex och samlevnad Snacka om sex Om programserien Kroppar, känslor och relationer står i fokus när programledarna Clara Henry och Daniel Riley lär oss att snacka om sex. Personliga samtal

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

Drogpolitisk handlingsplan 2018

Drogpolitisk handlingsplan 2018 Drogpolitisk handlingsplan 2018 Inledning Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad samordnar arbetet med att ta fram en kommungemensam drogpolitisk handlingsplan. I planen specificeras insatser

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Saltåskolans gymnasiesärskola i Södertälje kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Saltåskolans gymnasiesärskola i Södertälje kommun n Återkoppling 2017-12-06 Dnr 400-2016:11445 Föreningen Saltå by kajsa@saltaby.se Rektor Ingalill Blomqvist ingalill@saltaby.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Paula Caleca Costa Hallberg. Skolverket

Paula Caleca Costa Hallberg. Skolverket Paula Caleca Costa Hallberg paula.hallberg@skolverket.se Skolverket Utvecklingsavdelningen Enheten för kvalitetsutveckling 1 Regeringsuppdraget Tre nivåer Skollagen SFS 2010:800 Stödmaterial 2 Regeringsuppdrag

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Klämmaskolan ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Klämmaskolans huvudsakliga uppgift är att ta emot och pedagogiskt arbeta med elever i stort behov av fler vuxna omkring

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Rev. 2010-01-08 Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn skall få det de behöver för att

Läs mer

Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan

Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan 2010 Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan Beslutade av barn- och utbildningsnämnden 2006-05-24 med årlig revidering Reviderat av barn- och utbildningsnämnden den 20 juni 2010 Framtagna

Läs mer