Presskit Hållbart liv hemma

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presskit Hållbart liv hemma"

Transkript

1 Presskit Hållbart liv hemma

2 Bakgrund Hållbart liv hemma är ett projekt där IKEA och Världsnaturfonden WWF följer nio hushåll i Kalmarområdet under fem månader. Projektet syftar till att inspirera andra att med enkla medel leva mer hållbart hemma. IKEA och WWF ska tillsammans med de nio hushållen undersöka hur man kan spara pengar och värna om miljön genom enkla förändringar i hemmet. Med hjälp av inredningslösningar, förändrat beteende och smarta knep ska hushållen tillsammans med IKEA och WWF undersöka hur de kan minska sin förbrukning av energi och vatten samt minska mängden avfall. Målsättningen med projektet är att IKEA och WWF ska lära sig mer om vad som motiverar människor att vilja förändra sin livsstil som ett bidrag till bättre miljö. Erfarenheterna ska användas i för att skapa mer hållarbara lösningar för livet hemma och framtida sortimentsutveckling hos IKEA. Sverige är ett pilotland i det globala samarbetet mellan IKEA och WWF. Ett liknande pilotprojekt genomförs samtidigt i Kina. Projektet i Kina fokuserar framförallt på medarbetare och deras insats för att främja och öka medvetenheten internt bland andra medarbetare och kunder. Målsättningen med projektet i Kina är att öka förståelsen och medvetenheten kring det ekologiska fotavtrycket. IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Ett steg på vägen är att bidra till att göra det enkelt att leva ett mer hållbart liv hemma. Det är bra både för människors ekonomi och för vår planet. IKEA och Världsnaturfonden WWF startar nu projektet Hållbart liv hemma som jag hoppas ska inspirera människor långt utanför Kalmar, säger Peter Agnefjäll, VD för IKEA i Sverige. Idag, är stora företag nyckelspelare i snabbt föränderliga mönster för konsumtion, efterfrågan och materialanvändning. Vi är övertygade om att samarbetsprojekt som Hållbart liv hemma hjälper oss att hitta lösningar som bidrar till att minska de ekologiska fotavtrycken. Kan vi skala upp projektet på global nivå, kan vi få riktigt goda resultat. Det ska därför bli mycket spännande att följa hur dessa nio familjer hittar fram till nya idéer som gör det enklare att leva hållbart hemma, säger Håkan Wirthén, Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF. IKEA och WWF i nära samarbete WWF och IKEA har ett strategiskt partnerskap inom tre fokusområden; Skog, Bomull och Klimat. Ecoration hemma är ett av flera projekt inom området Klimat. Se även gärna för mer information kring samarbetet. Kalmar kommun är med som rådgivande part och bidrar med all den erfarenhet som kommunen har av liknande hållbarhetsprojekt som t ex Klimatpiloterna samt expertkunskap inom energi och klimatfrågor på lokal nivå.

3 Att leva hållbart hemma Med start i februari ska de utvalda hushållen leva mer hållbart hemma. De ska själva vara aktiva och fundera ut egna lösningar som kan testas. IKEA har installerat inredningslösningar utifrån familjernas individuella utmaningar och de har fått tillgång till digitala mätverktyg som stäms av kontinuerligt och där förändringar registreras. Att leva hållbart hemma ska inte vara en svår utmaning, utan snarare något som vem som helst ska kunna klara av. Familjerna kompletterar varandra väl genom olika familje- och boendesituation, bakgrund och åldersspann. De har också kommit olika långt i sitt miljöarbete hemma. Familjernas resa i att leva mer hållbart kan följas på IKEA varuhuset i Kalmar. Här visas också ett urval av de lösningar som familjerna har använt sig av. Projektet som pågår i fem månader har tre olika teman; Tema kök: Laga, äta och förvara mat. Fokus på återvinning av hushålls- och matavfall: Fokus under första temat, som pågår från mitten av januari till slutet av februari, handlar om hur familjerna använder köket, d.v.s. diskar, lagar och förvarar mat samt hur de återvinner hushålls- och matavfall. Familjerna kommer att logga mängden hushålls- och matavfall under hela projektets gång. Rätt återvinningssystem och förutsättningar för att ta hand om avfallet är lika viktigt som förändrat beteende för minskad avfallsmängd. En del familjer kommer också att testa en kökskompost. Tema vardagsrum: Möblera med ljus och textil. Fokus på energibesparing: Andra temat drar i gång i slutet av februari där det ska undersökas vad hushållen kan göra för energibesparande åtgärder, framförallt med hjälp av effektivare LED-ljuskällor och med textilier för att minska drag samt hålla värme vid lägre inomhustemperatur. En minskad energiförbrukning handlar exempelvis om att stänga av all elektrisk apparatur som inte används. Familjerna kan följa sin energiförbrukning i realtid genom ett visualiseringsverktyg som installeras i alla hushåll. Dessutom tas ett bredare grepp på hela hushållets miljöpåverkan genom en mer avancerad klimatkalkylator som familjerna fyller i via webben. Tema Sovrum, badrum, tvättstuga: Sova, klädvård och personlig hygien. Fokus på vattenbesparing: I slutet av mars drar sista temat igång där fokus ligger på hur hushållen kan spara energi och vatten. Detta genom att t ex sova med rätt täcke, hitta lösningar för att vädra kläder och därmed tvätta mindre samt att lufttorka tvätten istället för att torktumla. Även vattenförbrukningen kan familjer följa via ett visualiseringsverktyg för realtidsmätning som installeras i deras hem.

4 Förväntningar Förväntningarna på projektet är att IKEA och WWF ska lära av hushållen; vad de hushållen har för ambitioner, behov, utmaningar och barriärer för att leva mer hållbart hemma. Med detta som utgångspunkt vill IKEA och WWF testa olika lösningar och metoder som kan underlätta och inspirera till beteendeförändringar för ett mer hållbart liv hemma. Under hela processen kommer IKEA och WWF att mäta och följa upp förändringarna. Familjerna sätter upp individuella mål inom de tre teman. Utöver detta installeras ett visualiseringsverktyg för realtidsmätning av energi- och vattenförbrukning. Dessutom fylls ett formulär för välbefinnande och lycka i, för att se hur projektet påverkar familjerna. Projektet och familjerna kan följas på Detta är en blogg som kontinuerligt rapporterar från projektet och där familjerna, IKEA och WWF kommer att vara aktiva skribenter. Projektet kommer även att kunna följas på WWFs website I förlängningen hoppas IKEA och WWF att kunna sprida goda exempel från projektet till och inspirera fler personer till att leva mer hållbart hemma. I Sverige men också till andra länder där IKEA verkar. Ett sätt att involvera barnen Genom WWF:s barnverksamhet kan även barnen engagera sig i familjens arbete gentemot ett mer hållbart liv hemma. Aktivitet har genomförts med barnen i familjerna för att förbereda och involvera dem i projektet i större utsträckning. Genom aktiviteten har vi fått reda på att alla barnen är väl medvetna om vad som drar el i hemmet och vill bidra till minskad miljöpåverkan genom att spela mindre dataspel, titta mindre på TV och släcka lampor som inte används. Barnen kan också mycket om återvinning men tycker att det tar för stort utrymme i hemmet och därför återvinner man inte så mycket som man borde. Barnen skrev under aktiviteten ner miljölöften till sig själva och föräldrarna. Under projektet kan tre barn (10 år) från familjerna sprida sina idéer och tankar kring hållbart liv hemma via WWF:s nya plattform för barn. Plattformen lanseras i april 2012.

5 Presentation av de nio hushållen De utvalda hushållen bor alla inom en radie av 3 mil från Kalmar. Några av familjerna bor i lägenhet, andra i hus några i mindre hushåll, andra i större. Hushåll 1. Ulrika Thell med familj Boendeform: Hus byggt Antal personer i hushållet: Två vuxna (30 och 33 år), ett barn (1 år), en hund. Antal rum: Sex rum och kök. Boendeyta: 190 m². Uppvärmning: Solceller/jordvärme. Energiförbrukning: Solfångare, jordvärme och FTXventilationssystem. Presentation av familjen: För snart fem år sedan byggde Ulrika Thell, 30, och Johan Sturesson, 33, sitt drömhus i byn Jämjö på Öland. Då installerade de jordvärme i marken och solfångare på taket. De hoppas bli självförsörjande med el, året runt, och kanske en dag bygga ett vindkraftverk på tomten. I huset bor också sonen Emil, 2, och den busiga hunden Eda. Johan jobbar som fartygsingenjör, Ulrika är föräldraledig från sitt arbete i butik. De trivs bäst i det ljusa köket och i det angränsande vardagsrummet med öppen planlösning. Vi köper lokalproducerat ox kött av Ulrikas bror. Då vet vi att djuret mått bra. Vi drömmer om att bygga ett vindkraftverk på gården och tänker på Emils framtid. Vi vill lämna en så bra värld efter oss som möjligt till vårt barn. Hushåll 2. Anders Adelgren med familj Boendeform: Bostadsrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 år). Antal rum: 1,5 rum. Boendeyta: 45 m2 Uppvärmning: Fjärrvärme. Presentation av familjen: Kan man få plats med musikstudio, syverkstad, kontorsdel och snickarhörna i en 1,5:a men ändå ha utrymme till att äta, sova och umgås med vänner? Det hoppas Anders Adelgren, 36, och Madelene Halling, 36, i centrala Kalmar. De bor tillsammans i Anders bostadsrätt sedan två år tillbaka men bygger också en sommarstuga vid havet.

6 Madelene jobbar som specialpedagog för barn mellan tre och sex år, Anders är projektsamordnare inom offentlig sektor och driver eget företag hemifrån.. Hon älskar att pyssla, sy, måla och göra om gamla möbler. Han programmerar musik i hallen. Vi vill lära oss att utnyttja varenda kvadratmeter på ett effektivare sätt. Det är en utmaning att bo två personer på så liten yta, säger de. Paret ser sig själva som miljömedvetna och Anders tycker att det är särskilt jobbigt att slänga mat. Hushåll 3. Helena Tinnert med familj Boendeform: Hus byggt Antal personer i hushållet: Två vuxna, tre barn (10, 7 och 4 år). Antal rum: Sex rum och kök, två badrum (ett med dusch, ett med badkar). Boendeyta: 155 m2 Uppvärmning: Värmepump. Helena och Pontus Tinnert bor med sina tre barn Elin, Hampus och Lucas i en villa med tillhörande gästhus och garage i Färjestaden på Öland. Helena är chef på ett konsultföretag i Kalmar medan Pontus arbetar som projektledare och pendlar till Oskarshamn. De är miljömedvetna och slänger till exempel källsorterade sopor på väg till jobbet varje morgon - men vill minska sin el- och vattenförbrukning. Familjen har bott i huset sedan 2001, men har också levt i Kina under ett år. Torktumlaren går dygnet runt och så är vi dåliga på att vara rädda om vattnet. Jag är en riktig tävlingsmänniska, att minska vår förbrukning via det här projektet triggar mig, säger Helena. Hushåll 4. Carl-Johan Löfgren Boendeform: Hus från år Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 32 år), tre barn (10, 5 och 2 år), en katt. Antal rum: Sex rum och kök, två badrum. Boendeyta: 140 m². Uppvärmning: Bergvärme, kamin. En alldeles vanlig lördagsmorgon går rökmaskinen med tillhörande discokula varm i vardagsrummet i familjen Löfgrens charmiga sekelskiftesvilla. Barnen Meja, Filippa och Ludwig dansar loss medan katten Zingo slött tittar på. Föräldrarna, Carl Johan, 32, och Jennie, 36, arbetar båda vid Kalmar Energi och försöker att cykla istället för att ta bilen till jobbet. De minsta barnen åker med till dagis i cykelkärran om inte regnet står som spön i backen.

7 Vi vill bli ännu bättre på att låta bilen stå. Jag planerar att börja storhandla med cykelkärran också. I den ryms mycket, säger Carl Johan. Han fortsätter, vi har ingen kompost för matrester så vi slänger mycket sådant i soporna. Vi skulle gärna ha en inomhus. Hushåll 5. Dagmar Gavlasova med familj Boendeform: Hus från år 1975, utbyggnad Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 40 år), tre barn (10, 4 och 1,5 år), katt, hamster och höns. Antal rum: Fem rum och kök. Boendeyta: 154 m². Uppvärmning: Vedpanna, solceller. Energiförbrukning: 12000kWh/år Vatten: 95 m3/år Avfall: 216 ton Dagmar Gavlasova flyttade till Öland från Tjeckien för att göra praktik under sin lantbruksutbildning år Där träffade hon sin blivande man Rickard. I dag har de tre barn - Astrid, 10, Robin, 4, och Haakon, 2. I den vita villan med garage, hönsgård och tillhörande lekplats nära havet har de bott i snart fem år. Förutom höns finns här också dvärghamstern Kim och den späda katten Vitnos. De vedeldar för att få värme i huset, odlar egna grönsaker och bönor under sommarhalvåret och källsorterar det mesta. Till barnen har de alltid använt tygblöjor ett självklart val ur miljösynpunkt. Annars skulle det bli jättemycket sopor, säger de. Hushåll 6. Michelle Leite Santana med familj Boendeform: Hyresrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 32 år). Antal rum: 4 rum och kök. Boendeyta: 85,3 m2 Uppvärmning: Fjärrvärme. Michelle Leite Santana och Fabio Kaczala flyttade till Kalmar för sex år sedan, då Fabio fick en tjänst som doktorand vid Linnéuniversitetet. Han är utbildad byggingenjör med miljöfokus medan Michelle arbetar som danslärare och programmerare för webb. Båda två är utbildade biologer och Michelle älskar att föra upp växter. Hon planerar att odla jordgubbar och kryddor via en vertikal anordning i lägenhetens fönster, så kallad window farming. De flyttade nyligen in i en fyra på markplan och har inte kommit i ordning ännu.

8 Vi hoppas få hjälp med lösningar för hemmet som är både miljövänliga och snygga. Jag är inte så bra på att inreda, säger Michelle. Hushåll 7. Emil Sandebäck med familj Boendeform: Bostadsrätt. Antal personer i hushållet: En vuxen (38 år), två barn (6 och 9 år), en katt. Antal rum: Fyra rum och kök. Boendeyta: 82 m². Uppvärmning: Fjärrvärme. I en röd radhuslänga bland lekparker och kolonilotter bor Emil Sandebäck med sina två söner, Joey och Jimmie, sedan ett och ett halvt år tillbaka. När de inte hejar på Zlatans Milan eller Liverpool FC framför tv:n i vardagsrummet kickar de boll tillsammans via tvspelet i ett av barnens rum. Familjen är, och har alltid varit, vegetarianer. Ett självklart val menar Emil som har starka rötter i punkmusikscenen. Med tanke på hur köttindustrin ser ut i dag så finns det inga andra alternativ. Det finns en politisk dimension men också en miljöaspekt i beslutet, säger han. Emil försöker sortera det mesta men erkänner också att han är lite lat. Nu vill han få hjälp att göra källsorteringen smidigare. Hushåll 8. Gunilla Slätis med familj Boendeform: Villa från år 1901, ombyggd i omgångar. Antal personer i hushållet: Två vuxna (63 och 58 år), två hundar, tre katter. Antal rum: Fem rum och kök, en toalett, ett badrum. Boendeyta: 115 m². Uppvärmning: Luftburen värme. Kamin. På Gunilla Slätis och Håkan Karlssons tomt kan besökare bli stående i timmar för att beundra prickiga fågelholkar, små gubbar och prismor i träden. Ju längre man tittar, desto fler charmiga saker och lekfulla detaljer upptäcker man. Om det nu inte räcker att beundra de intilliggande vackra ängarna i Ölvingstorp. Gunilla är sjukpensionär och har många spännande historier att berätta om sin bakgrund som journalist och sjöman. Håkan arbetar vid Kalmars flygplats.

9 Jag förväntar mig jättemycket av det här projektet. Det är ju när man träffar andra människor och diskuterar som man utvecklas och lär sig saker, säger Gunilla som ser fram emot att prata miljöfrågor med de andra familjerna och vänner. Hushåll 9. Therese Andersson med familj Boendeform: Hyresrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (23 år). Antal rum: Två rum och kök. Boendeyta: 79 m². Uppvärmning: Fjärrvärme. Den luftiga tvåan på Esplanaden mitt i Kalmar är studenterna Therese Andersson och Marcus Franssons första gemensamma boende. Innan de flyttade in i december bodde Marcus visserligen några månader i Thereses studentrum på 15 kvadratmeter, en yta mindre än deras nuvarande kök. Det gick förvånansvärt bra att bo så litet, men visst är det skönt nu. Nu slipper jag ha kläderna i en väska, säger Marcus. De är båda 23 år, har varit ihop sedan gymnasietiden i Borås och delar ett stort miljöintresse. De köper begagnade möbler och säljer av saker de inte använder på nätet. Just nu lever vi efter principen en in en ut. Kontaktpersoner: Ann-Sofie Gunnarsson, projektledare och ansvarig för projektet Hållbart liv hemma, ann-sofie.gunnarsson@ikea.com Eva Stål, Koordinator miljö och socialt ansvar, IKEA Sverige, eva.stal@ikea.com tel: Mariann Eriksson, marknadschef, WWF, Mariann.Eriksson@wwf.se, tel: Thore Berggren, Kalmar Kommun, thore.berggren@kalmar.se, tel: Mer information kring projektet och samarbetet hittar du här:

Stora förändringar med små medel

Stora förändringar med små medel 30 oktober 2012 Pressmaterial: Stora förändringar med små medel Innehåll: Slutsatser från projektet Ny undersökning om svenskarnas hållbara liv hemma Tänk om många kunde göra lite Kort om projektet Ecoration

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

minskad förbrukning av EL

minskad förbrukning av EL minskad förbrukning av EL MILJÖPLAN för Viggbygärdet 2011-2016 Täby 2011-09-20 minskad förbrukning av EL Viggbygärdet består av sex fastigheter och har en yta av xxx m². På området bor ca 650 personer

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

40 LÄGENHETER I ÖREBRO

40 LÄGENHETER I ÖREBRO KVARTERET Vetelängden Hållbart boende med skogen som trädgård 40 LÄGENHETER I ÖREBRO Hållbart boende med skogen som trädgård. Har du alltid drömt om att kunna odla grönsaker eller plocka blåbär direkt

Läs mer

Ett klimatsmart projekt

Ett klimatsmart projekt Ett klimatsmart projekt För att stoppa klimatförändringarna måste våra utsläpp av växthusgaser minska dramatiskt. Det krävs konstruktiva samarbeten för att ta oss från individuellt koldioxidsnåla produkter

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

minskad förbrukning av EL

minskad förbrukning av EL MILJÖPLAN för Viggbygärdet 2011-2016 Viggbygärdet består av sex fastigheter och har en yta av xxx m². På området bor ca 650 personer i sammanlagt 513 lägenheter. På Viggbygärdet är förbrukningen av el,

Läs mer

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1 4-1001 5-1001 4 rok, 106 kvm Hus 4, 5, våning 1 Lägenhet i markplan med fönster i tre väderstreck som ger utblickar mot gården och Drottninggatan Stor uteplats på 22 kvm i förlängning av vardagsrum Balkong

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Med kvadraten på rätt ställe

Med kvadraten på rätt ställe Högst upp i en ljus, modern tvårummare med balkong och utsikt mot Bällstaån i Sundbybergs Strand bor paret Ida Högberg och Michael Strix. Med kvadraten på rätt ställe 4 BOK_ModernaHem_2_2012-1.indb 4 vå

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB RENEWS HANDBOK Du som är leverantör och samarbetspartner är välkommen att leva upp till våra ambitioner att vi ska göra ett bra jobb tillsammans och se till att våra boende har det bra hos oss. RENEW SERVICE

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264 Adress/ort: Sjöbovägen 1 / Ingared Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission An#online#system#for#managing#Topics#and#Actions#and#basic# household#data#for#a#generic#ecoteam#program# Concept# GAPHouseholdprogramscollectbasichouseholddata,suchassizeofhousehold,typeof home,typeofheatingsystemetc,aswellasactionsintopicslikegarbage,water,energy

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision September 2019 Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision 2 Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser

Läs mer

Ett nytt bostadsområde med det lilla extra som gör boendet till ett nöje!

Ett nytt bostadsområde med det lilla extra som gör boendet till ett nöje! Södervallen - Ett nytt bostadsområde med det lilla extra som gör boendet till ett nöje! Södervallen på Trandared är AB Bostäders senaste nyproduktion. Här bygger vi 42 lägenheter i ett helt nytt bostadsområde

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

EkoVision Torsvik. Ett hållbart boende. Visionen är framtagen till utställingen Kretshopp, - utställning om en hållbar värld.

EkoVision Torsvik. Ett hållbart boende. Visionen är framtagen till utställingen Kretshopp, - utställning om en hållbar värld. EkoVision Torsvik Ett hållbart boende Visionen är framtagen till utställingen Kretshopp, - utställning om en hållbar värld. Utställningen är producerad av Technichus Härnösand EkoVision Torsvik Idéerna

Läs mer

Stocksundsskolans Fyror!

Stocksundsskolans Fyror! Stocksundsskolans Fyror! På Stocksundsskolan i Danderyd har vi under några veckor arbetat med Energijakten. Vi har pratat om hur viktigt det är att försöka dra ner på vår energianvändning både hemma och

Läs mer

kaxiga detaljer Micaela Nordberg Fredrik Hedén Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

kaxiga detaljer Micaela Nordberg Fredrik Hedén Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Exteriört har familjen målat huset i en vit bruten kulör. För ett modernt uttryck har man valt att ta in silver som accentfärg, på bland annat vindskivor och stuprör funkis med kaxiga detaljer Det var

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

Solrosen. Johannelund/Vällingby. Familjevänliga radhus i västerort

Solrosen. Johannelund/Vällingby. Familjevänliga radhus i västerort Solrosen Johannelund/Vällingby Familjevänliga radhus i västerort Familjen Dahlberg flyttade in i ett liknande radhus 2012 och trivs jättebra. Med några egna tillval som golvvärme både uppe och nere samt

Läs mer

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun Vårt Sollentuna 2040 Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun NU 2040 Bygga, bo Arbete, fritid Utbildning Människor,.och nöjen Kommunikation Kläder och mat Kristina Eriksson Miljöarbetet

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Presentation Inledning Framtidens transportmedel Tillgången till elektricitet Säkerhetsåtgärder Affärer Future sky

Presentation Inledning Framtidens transportmedel Tillgången till elektricitet Säkerhetsåtgärder Affärer Future sky Presentation Skala: 1:500 Inledning Vi har inte fokuserat så mycket på att framtiden ska vara superhäftig med flygande bilar och svävande hus. Istället lagt tid på att staden ska vara funktionell, miljövänlig

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

Tomten stod byggklar och Staffan

Tomten stod byggklar och Staffan Vardagsrummet påminner om en smarrig karamell. Taklampa från Herstal, soffkuddar, från Ikea och H & M Home. Stolarna har Emma ärvt av sin farmor och klätt om med tyg från 21:ans tyger i Vadstena. FÖRVANDLING

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt Modernt funktionellt Bertil och Ingrid hade bott i området i nästan tjugo år när granntomten blev till salu. På tomten stod en sommarstuga och paret bestämde sig snabbt för att ta tillfälle i akt och köpa

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

INRED SOM DU VILL LEVA

INRED SOM DU VILL LEVA Inter IKEA Systems B.V. 2008 IKEA Katalogtema 2009 INRED SOM DU VILL LEVA PE228269 IKEA.se katalog TEMA Ett hem som passar för vardagsliv PE228270 Välkommen till ett hem som är planerat för vardagsliv!

Läs mer

Boende höstterminen 2019

Boende höstterminen 2019 2019-05-03-03 Sid 1/6 Boende höstterminen 2019 Vid frågor, kontakta: Maria Lundbom 0705 455 688 Maria.lundbom@lysekil.se Gullmarsgymnasiet, Campus Väst Tel: 0523-61 35 00 receptionen.campusvast@lysekil.se

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

BRIGGEN 4. hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD. Briggen 4 lägenheter, Västra Hamnen, Malmö. T o r n a h e m

BRIGGEN 4. hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD. Briggen 4 lägenheter, Västra Hamnen, Malmö. T o r n a h e m BRIGGEN 4 hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD Västra Kanalgatan 1 211 41 Malmö telefon: 040-12 64 00 BESKRIVNING Fastighets AB Riggenhus bygger 37 lägenheter i det nya bostadsområdet Fullriggaren i Västra

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 I Ur och Skur förskolan ska sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten och kretsloppstänkandet hos barnen

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Välkommen hem till Gotö!

Välkommen hem till Gotö! Välkommen hem till Gotö! Byggt för var dag Bara minuters promenad från både skog och badplats bygger vi det nya bostadsområdet Gotö. Totalt handlar det om ungefär 100 hus, varav 20 under första etappen.

Läs mer

Trivselregler. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Trivselregler. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. Trivselregler Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I Brf Årstiden förutsätter vi att medlemmarna hjälper till

Läs mer

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum!

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Välkommen till kvarteret Lampan i Helsingborg. Perfekt läge i Olympiakvarteren. Välkommen hem till kvarteret Lampan! Tänk dig att cykla ner till

Läs mer

Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL. Brf Solslingan

Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL. Brf Solslingan Karlstad - Norra Stockfallet EGNA VAL Brf Solslingan Inredningsstilar Våra inredningsstilar är noga utvalda. I bilderna längre fram ser du exempel på våra stilar som du kan göra som egna val. Vårt grundutförande

Läs mer

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo!

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo! Ett smartare sätt att bo! Lättare att både städa och möblera Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig värme från fjärrvärme Mindre el mindre koldioxid En knapp stänger allt Påverka klimatet från soffan

Läs mer

52 3/2010 INTERIÖR TIMMERHUS

52 3/2010 INTERIÖR TIMMERHUS Det nya våningsplanet timras först upp under tak för att inte stockarna ska bli fuktiga av regn. Att stommen timras under tak är ett av kraven för att den ska räknas som q-märkt. 52 3/2010 Bygg ut uppåt

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck Resursanvändning Ekologiskt fotavtryck Ditt ekologiska fotavtryck = din påverkan på miljön Det finns 2 perspektiv då man mäter hur mycket enskilda personer eller länder påverkar miljön Produktionsperspektiv

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Egen villa till priset av en hyresrätt

Egen villa till priset av en hyresrätt v ä x j ö h o v s b a c k e Egen villa till priset av en hyresrätt Skapar livsrum! Skapar livsrum! Villalägenhet 74 Med husens sammanhängande vardagsrum och är utrymmena väl utnyttjade. Alla rum hänger

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Välkommen till Bostaden!

Välkommen till Bostaden! Välkommen till Bostaden! Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar; socialt, ekonomiskt och ekologiskt! Alla mål utifrån hållbarhetsperspektiven: Ekonomiskt Ekologiskt Socialt I vår affärsplan

Läs mer

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare Den funktionella staden Som en del av vår utställning den hållbara staden finns tre interaktiva skärmar, alla tre med samma innehåll. Skärmarna består av 7 faktafilmer och 6 interaktiva uppdrag. Punkterna

Läs mer

Stilrent BOSTADSHUS i 1½ plan med garage i lugnt område vid Snesgränd i Mariehamn

Stilrent BOSTADSHUS i 1½ plan med garage i lugnt område vid Snesgränd i Mariehamn Stilrent BOSTADSHUS i 1½ plan med garage i lugnt område vid Snesgränd i Mariehamn Presentation Vi erbjuder ett mycket stilrent bostadshus, Kastelli hus, i norra delen av Mariehamn på Snesgränd, vid återvändsgränd

Läs mer

Kampanjpresentation 100%

Kampanjpresentation 100% Kampanjpresentation 100% UNDER SKALET 100% förhandsinformation Ett samarbete mellan PIR, PellSam och Svensk solenergi. Kontaktpersoner: Svensk solenergi Lars Andrén 0705-35 85 80 PiR Tomas Isaksson 010-46

Läs mer

Framtidens boende är här. FlexRum FlexFörvaring FlexEl FlexLjus

Framtidens boende är här. FlexRum FlexFörvaring FlexEl FlexLjus Framtidens boende är här FlexRum FlexFörvaring FlexEl FlexLjus Vi vill förbättra livet hemma Under 2014 drog vi igång BoLabb ett utforskande program om framtidens boende. Bakgrunden till initiativet bottnar

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 13/11-2015 Fastighetsbeteckning: Katten 11 Adress/ort: Smålandsgatan 36, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28. Byvädersgatan 30 / Göteborg. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2016-10-04 Fastighetsbeteckning: Biskopsgården 112:28 Adress/ort: Byvädersgatan 30 / Göteborg Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser.

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att om man har max 3 km till jobbet ska man gå eller cykla för att bilar släpper ut mycket avgaser. Vi

Läs mer

1. Vad kan kommunen göra med

1. Vad kan kommunen göra med 1. Vad kan kommunen göra med Tydliga riktlinjer vid upphandling: Minska köttinköp Öka vegetariska livsmedel i skolor, äldrevård m.m. Välj vegetariskt vid konferenser Öka andelen ekologiskt Alternativ till

Läs mer

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor.

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. 78 ALLT I HEMMET Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. Det ljusa köket, Ikea Abstrakt, fanns redan då familjen flyttade in. Spis

Läs mer

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 525.000 Konstruerad (år) 2002 område (län) Lagos Tomtarea 320 Stad Meia Praia Konstruktion område 280 sida 3/5 En underbar och rymlig hörn villa på den breda stranden

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag i den värld vi lever med miljöförstöring, stress, konflikter

Läs mer

Bo på Alnarp - ett levande campus

Bo på Alnarp - ett levande campus Bo på Alnarp - ett levande campus Bostadsansvarig har hand om 220 boende inom Campus Alnarp samt i Lommas och Burlövs kommuner. Bostadskö Man kan ställa sig i bostadskö från den 15 april samma år som man

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Prästängsskolan Lund September 2017 - Maj 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 MAJ 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Grattis till er Grön Flagg-certifiering! Ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling

Läs mer

Så kan du minska dina ekologiska fotavtryck

Så kan du minska dina ekologiska fotavtryck Information till våra hyresgäster. Våren 2018 TEMA: VÅR MILJÖ Så kan du minska dina ekologiska fotavtryck Snöröjning Gör din felanmälan via telefon eller e-post Planeten jorden vårt gemensamma ansvar Allt

Läs mer

Äldre på bostadsmarknaden

Äldre på bostadsmarknaden Äldre på bostadsmarknaden Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

SÖndrum Halmstad. Parkvägen 4

SÖndrum Halmstad. Parkvägen 4 SÖndrum Halmstad Parkvägen 4 Stor och gedigen villa i Söndrum! I familjevänliga Söndrum hittar du denna rejäla och trevliga villa. Här kliver du rakt in i en villa med stor potential och härliga gemensamhetsutrymmen.

Läs mer

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4 ALLRUM PLA 2 Exteriör perspektiv VILLA SADELTAK AREA: 160m² RUM: 4 WC TT TV Jag kommer hem med matkassarna och ser mig omkring i området där vi bor. Här finns både nya och gamla byggnader. Vi ville att

Läs mer

Skräddarsydd nyfunkis

Skräddarsydd nyfunkis Skräddarsydd nyfunkis Familjen Engdahl hade tröttnat på att lappa och laga sin 1970-talsvilla. De ville bygga nytt men bara under förutsättning att de själva fick vara med och bestämma över husets planlösning,

Läs mer

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 750.000 Konstruerad (år) 1983 område (län) Tomtarea 2000 m² Stad Konstruktion område 437 m² sida 3/5 Precis ovanför den vackra Spa orten Caldas de har vi denna storslagna

Läs mer