Presskit Hållbart liv hemma

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presskit Hållbart liv hemma"

Transkript

1 Presskit Hållbart liv hemma

2 Bakgrund Hållbart liv hemma är ett projekt där IKEA och Världsnaturfonden WWF följer nio hushåll i Kalmarområdet under fem månader. Projektet syftar till att inspirera andra att med enkla medel leva mer hållbart hemma. IKEA och WWF ska tillsammans med de nio hushållen undersöka hur man kan spara pengar och värna om miljön genom enkla förändringar i hemmet. Med hjälp av inredningslösningar, förändrat beteende och smarta knep ska hushållen tillsammans med IKEA och WWF undersöka hur de kan minska sin förbrukning av energi och vatten samt minska mängden avfall. Målsättningen med projektet är att IKEA och WWF ska lära sig mer om vad som motiverar människor att vilja förändra sin livsstil som ett bidrag till bättre miljö. Erfarenheterna ska användas i för att skapa mer hållarbara lösningar för livet hemma och framtida sortimentsutveckling hos IKEA. Sverige är ett pilotland i det globala samarbetet mellan IKEA och WWF. Ett liknande pilotprojekt genomförs samtidigt i Kina. Projektet i Kina fokuserar framförallt på medarbetare och deras insats för att främja och öka medvetenheten internt bland andra medarbetare och kunder. Målsättningen med projektet i Kina är att öka förståelsen och medvetenheten kring det ekologiska fotavtrycket. IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Ett steg på vägen är att bidra till att göra det enkelt att leva ett mer hållbart liv hemma. Det är bra både för människors ekonomi och för vår planet. IKEA och Världsnaturfonden WWF startar nu projektet Hållbart liv hemma som jag hoppas ska inspirera människor långt utanför Kalmar, säger Peter Agnefjäll, VD för IKEA i Sverige. Idag, är stora företag nyckelspelare i snabbt föränderliga mönster för konsumtion, efterfrågan och materialanvändning. Vi är övertygade om att samarbetsprojekt som Hållbart liv hemma hjälper oss att hitta lösningar som bidrar till att minska de ekologiska fotavtrycken. Kan vi skala upp projektet på global nivå, kan vi få riktigt goda resultat. Det ska därför bli mycket spännande att följa hur dessa nio familjer hittar fram till nya idéer som gör det enklare att leva hållbart hemma, säger Håkan Wirthén, Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF. IKEA och WWF i nära samarbete WWF och IKEA har ett strategiskt partnerskap inom tre fokusområden; Skog, Bomull och Klimat. Ecoration hemma är ett av flera projekt inom området Klimat. Se även gärna för mer information kring samarbetet. Kalmar kommun är med som rådgivande part och bidrar med all den erfarenhet som kommunen har av liknande hållbarhetsprojekt som t ex Klimatpiloterna samt expertkunskap inom energi och klimatfrågor på lokal nivå.

3 Att leva hållbart hemma Med start i februari ska de utvalda hushållen leva mer hållbart hemma. De ska själva vara aktiva och fundera ut egna lösningar som kan testas. IKEA har installerat inredningslösningar utifrån familjernas individuella utmaningar och de har fått tillgång till digitala mätverktyg som stäms av kontinuerligt och där förändringar registreras. Att leva hållbart hemma ska inte vara en svår utmaning, utan snarare något som vem som helst ska kunna klara av. Familjerna kompletterar varandra väl genom olika familje- och boendesituation, bakgrund och åldersspann. De har också kommit olika långt i sitt miljöarbete hemma. Familjernas resa i att leva mer hållbart kan följas på IKEA varuhuset i Kalmar. Här visas också ett urval av de lösningar som familjerna har använt sig av. Projektet som pågår i fem månader har tre olika teman; Tema kök: Laga, äta och förvara mat. Fokus på återvinning av hushålls- och matavfall: Fokus under första temat, som pågår från mitten av januari till slutet av februari, handlar om hur familjerna använder köket, d.v.s. diskar, lagar och förvarar mat samt hur de återvinner hushålls- och matavfall. Familjerna kommer att logga mängden hushålls- och matavfall under hela projektets gång. Rätt återvinningssystem och förutsättningar för att ta hand om avfallet är lika viktigt som förändrat beteende för minskad avfallsmängd. En del familjer kommer också att testa en kökskompost. Tema vardagsrum: Möblera med ljus och textil. Fokus på energibesparing: Andra temat drar i gång i slutet av februari där det ska undersökas vad hushållen kan göra för energibesparande åtgärder, framförallt med hjälp av effektivare LED-ljuskällor och med textilier för att minska drag samt hålla värme vid lägre inomhustemperatur. En minskad energiförbrukning handlar exempelvis om att stänga av all elektrisk apparatur som inte används. Familjerna kan följa sin energiförbrukning i realtid genom ett visualiseringsverktyg som installeras i alla hushåll. Dessutom tas ett bredare grepp på hela hushållets miljöpåverkan genom en mer avancerad klimatkalkylator som familjerna fyller i via webben. Tema Sovrum, badrum, tvättstuga: Sova, klädvård och personlig hygien. Fokus på vattenbesparing: I slutet av mars drar sista temat igång där fokus ligger på hur hushållen kan spara energi och vatten. Detta genom att t ex sova med rätt täcke, hitta lösningar för att vädra kläder och därmed tvätta mindre samt att lufttorka tvätten istället för att torktumla. Även vattenförbrukningen kan familjer följa via ett visualiseringsverktyg för realtidsmätning som installeras i deras hem.

4 Förväntningar Förväntningarna på projektet är att IKEA och WWF ska lära av hushållen; vad de hushållen har för ambitioner, behov, utmaningar och barriärer för att leva mer hållbart hemma. Med detta som utgångspunkt vill IKEA och WWF testa olika lösningar och metoder som kan underlätta och inspirera till beteendeförändringar för ett mer hållbart liv hemma. Under hela processen kommer IKEA och WWF att mäta och följa upp förändringarna. Familjerna sätter upp individuella mål inom de tre teman. Utöver detta installeras ett visualiseringsverktyg för realtidsmätning av energi- och vattenförbrukning. Dessutom fylls ett formulär för välbefinnande och lycka i, för att se hur projektet påverkar familjerna. Projektet och familjerna kan följas på Detta är en blogg som kontinuerligt rapporterar från projektet och där familjerna, IKEA och WWF kommer att vara aktiva skribenter. Projektet kommer även att kunna följas på WWFs website I förlängningen hoppas IKEA och WWF att kunna sprida goda exempel från projektet till och inspirera fler personer till att leva mer hållbart hemma. I Sverige men också till andra länder där IKEA verkar. Ett sätt att involvera barnen Genom WWF:s barnverksamhet kan även barnen engagera sig i familjens arbete gentemot ett mer hållbart liv hemma. Aktivitet har genomförts med barnen i familjerna för att förbereda och involvera dem i projektet i större utsträckning. Genom aktiviteten har vi fått reda på att alla barnen är väl medvetna om vad som drar el i hemmet och vill bidra till minskad miljöpåverkan genom att spela mindre dataspel, titta mindre på TV och släcka lampor som inte används. Barnen kan också mycket om återvinning men tycker att det tar för stort utrymme i hemmet och därför återvinner man inte så mycket som man borde. Barnen skrev under aktiviteten ner miljölöften till sig själva och föräldrarna. Under projektet kan tre barn (10 år) från familjerna sprida sina idéer och tankar kring hållbart liv hemma via WWF:s nya plattform för barn. Plattformen lanseras i april 2012.

5 Presentation av de nio hushållen De utvalda hushållen bor alla inom en radie av 3 mil från Kalmar. Några av familjerna bor i lägenhet, andra i hus några i mindre hushåll, andra i större. Hushåll 1. Ulrika Thell med familj Boendeform: Hus byggt Antal personer i hushållet: Två vuxna (30 och 33 år), ett barn (1 år), en hund. Antal rum: Sex rum och kök. Boendeyta: 190 m². Uppvärmning: Solceller/jordvärme. Energiförbrukning: Solfångare, jordvärme och FTXventilationssystem. Presentation av familjen: För snart fem år sedan byggde Ulrika Thell, 30, och Johan Sturesson, 33, sitt drömhus i byn Jämjö på Öland. Då installerade de jordvärme i marken och solfångare på taket. De hoppas bli självförsörjande med el, året runt, och kanske en dag bygga ett vindkraftverk på tomten. I huset bor också sonen Emil, 2, och den busiga hunden Eda. Johan jobbar som fartygsingenjör, Ulrika är föräldraledig från sitt arbete i butik. De trivs bäst i det ljusa köket och i det angränsande vardagsrummet med öppen planlösning. Vi köper lokalproducerat ox kött av Ulrikas bror. Då vet vi att djuret mått bra. Vi drömmer om att bygga ett vindkraftverk på gården och tänker på Emils framtid. Vi vill lämna en så bra värld efter oss som möjligt till vårt barn. Hushåll 2. Anders Adelgren med familj Boendeform: Bostadsrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 år). Antal rum: 1,5 rum. Boendeyta: 45 m2 Uppvärmning: Fjärrvärme. Presentation av familjen: Kan man få plats med musikstudio, syverkstad, kontorsdel och snickarhörna i en 1,5:a men ändå ha utrymme till att äta, sova och umgås med vänner? Det hoppas Anders Adelgren, 36, och Madelene Halling, 36, i centrala Kalmar. De bor tillsammans i Anders bostadsrätt sedan två år tillbaka men bygger också en sommarstuga vid havet.

6 Madelene jobbar som specialpedagog för barn mellan tre och sex år, Anders är projektsamordnare inom offentlig sektor och driver eget företag hemifrån.. Hon älskar att pyssla, sy, måla och göra om gamla möbler. Han programmerar musik i hallen. Vi vill lära oss att utnyttja varenda kvadratmeter på ett effektivare sätt. Det är en utmaning att bo två personer på så liten yta, säger de. Paret ser sig själva som miljömedvetna och Anders tycker att det är särskilt jobbigt att slänga mat. Hushåll 3. Helena Tinnert med familj Boendeform: Hus byggt Antal personer i hushållet: Två vuxna, tre barn (10, 7 och 4 år). Antal rum: Sex rum och kök, två badrum (ett med dusch, ett med badkar). Boendeyta: 155 m2 Uppvärmning: Värmepump. Helena och Pontus Tinnert bor med sina tre barn Elin, Hampus och Lucas i en villa med tillhörande gästhus och garage i Färjestaden på Öland. Helena är chef på ett konsultföretag i Kalmar medan Pontus arbetar som projektledare och pendlar till Oskarshamn. De är miljömedvetna och slänger till exempel källsorterade sopor på väg till jobbet varje morgon - men vill minska sin el- och vattenförbrukning. Familjen har bott i huset sedan 2001, men har också levt i Kina under ett år. Torktumlaren går dygnet runt och så är vi dåliga på att vara rädda om vattnet. Jag är en riktig tävlingsmänniska, att minska vår förbrukning via det här projektet triggar mig, säger Helena. Hushåll 4. Carl-Johan Löfgren Boendeform: Hus från år Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 32 år), tre barn (10, 5 och 2 år), en katt. Antal rum: Sex rum och kök, två badrum. Boendeyta: 140 m². Uppvärmning: Bergvärme, kamin. En alldeles vanlig lördagsmorgon går rökmaskinen med tillhörande discokula varm i vardagsrummet i familjen Löfgrens charmiga sekelskiftesvilla. Barnen Meja, Filippa och Ludwig dansar loss medan katten Zingo slött tittar på. Föräldrarna, Carl Johan, 32, och Jennie, 36, arbetar båda vid Kalmar Energi och försöker att cykla istället för att ta bilen till jobbet. De minsta barnen åker med till dagis i cykelkärran om inte regnet står som spön i backen.

7 Vi vill bli ännu bättre på att låta bilen stå. Jag planerar att börja storhandla med cykelkärran också. I den ryms mycket, säger Carl Johan. Han fortsätter, vi har ingen kompost för matrester så vi slänger mycket sådant i soporna. Vi skulle gärna ha en inomhus. Hushåll 5. Dagmar Gavlasova med familj Boendeform: Hus från år 1975, utbyggnad Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 40 år), tre barn (10, 4 och 1,5 år), katt, hamster och höns. Antal rum: Fem rum och kök. Boendeyta: 154 m². Uppvärmning: Vedpanna, solceller. Energiförbrukning: 12000kWh/år Vatten: 95 m3/år Avfall: 216 ton Dagmar Gavlasova flyttade till Öland från Tjeckien för att göra praktik under sin lantbruksutbildning år Där träffade hon sin blivande man Rickard. I dag har de tre barn - Astrid, 10, Robin, 4, och Haakon, 2. I den vita villan med garage, hönsgård och tillhörande lekplats nära havet har de bott i snart fem år. Förutom höns finns här också dvärghamstern Kim och den späda katten Vitnos. De vedeldar för att få värme i huset, odlar egna grönsaker och bönor under sommarhalvåret och källsorterar det mesta. Till barnen har de alltid använt tygblöjor ett självklart val ur miljösynpunkt. Annars skulle det bli jättemycket sopor, säger de. Hushåll 6. Michelle Leite Santana med familj Boendeform: Hyresrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (36 och 32 år). Antal rum: 4 rum och kök. Boendeyta: 85,3 m2 Uppvärmning: Fjärrvärme. Michelle Leite Santana och Fabio Kaczala flyttade till Kalmar för sex år sedan, då Fabio fick en tjänst som doktorand vid Linnéuniversitetet. Han är utbildad byggingenjör med miljöfokus medan Michelle arbetar som danslärare och programmerare för webb. Båda två är utbildade biologer och Michelle älskar att föra upp växter. Hon planerar att odla jordgubbar och kryddor via en vertikal anordning i lägenhetens fönster, så kallad window farming. De flyttade nyligen in i en fyra på markplan och har inte kommit i ordning ännu.

8 Vi hoppas få hjälp med lösningar för hemmet som är både miljövänliga och snygga. Jag är inte så bra på att inreda, säger Michelle. Hushåll 7. Emil Sandebäck med familj Boendeform: Bostadsrätt. Antal personer i hushållet: En vuxen (38 år), två barn (6 och 9 år), en katt. Antal rum: Fyra rum och kök. Boendeyta: 82 m². Uppvärmning: Fjärrvärme. I en röd radhuslänga bland lekparker och kolonilotter bor Emil Sandebäck med sina två söner, Joey och Jimmie, sedan ett och ett halvt år tillbaka. När de inte hejar på Zlatans Milan eller Liverpool FC framför tv:n i vardagsrummet kickar de boll tillsammans via tvspelet i ett av barnens rum. Familjen är, och har alltid varit, vegetarianer. Ett självklart val menar Emil som har starka rötter i punkmusikscenen. Med tanke på hur köttindustrin ser ut i dag så finns det inga andra alternativ. Det finns en politisk dimension men också en miljöaspekt i beslutet, säger han. Emil försöker sortera det mesta men erkänner också att han är lite lat. Nu vill han få hjälp att göra källsorteringen smidigare. Hushåll 8. Gunilla Slätis med familj Boendeform: Villa från år 1901, ombyggd i omgångar. Antal personer i hushållet: Två vuxna (63 och 58 år), två hundar, tre katter. Antal rum: Fem rum och kök, en toalett, ett badrum. Boendeyta: 115 m². Uppvärmning: Luftburen värme. Kamin. På Gunilla Slätis och Håkan Karlssons tomt kan besökare bli stående i timmar för att beundra prickiga fågelholkar, små gubbar och prismor i träden. Ju längre man tittar, desto fler charmiga saker och lekfulla detaljer upptäcker man. Om det nu inte räcker att beundra de intilliggande vackra ängarna i Ölvingstorp. Gunilla är sjukpensionär och har många spännande historier att berätta om sin bakgrund som journalist och sjöman. Håkan arbetar vid Kalmars flygplats.

9 Jag förväntar mig jättemycket av det här projektet. Det är ju när man träffar andra människor och diskuterar som man utvecklas och lär sig saker, säger Gunilla som ser fram emot att prata miljöfrågor med de andra familjerna och vänner. Hushåll 9. Therese Andersson med familj Boendeform: Hyresrätt. Antal personer i hushållet: Två vuxna (23 år). Antal rum: Två rum och kök. Boendeyta: 79 m². Uppvärmning: Fjärrvärme. Den luftiga tvåan på Esplanaden mitt i Kalmar är studenterna Therese Andersson och Marcus Franssons första gemensamma boende. Innan de flyttade in i december bodde Marcus visserligen några månader i Thereses studentrum på 15 kvadratmeter, en yta mindre än deras nuvarande kök. Det gick förvånansvärt bra att bo så litet, men visst är det skönt nu. Nu slipper jag ha kläderna i en väska, säger Marcus. De är båda 23 år, har varit ihop sedan gymnasietiden i Borås och delar ett stort miljöintresse. De köper begagnade möbler och säljer av saker de inte använder på nätet. Just nu lever vi efter principen en in en ut. Kontaktpersoner: Ann-Sofie Gunnarsson, projektledare och ansvarig för projektet Hållbart liv hemma, Eva Stål, Koordinator miljö och socialt ansvar, IKEA Sverige, tel: Mariann Eriksson, marknadschef, WWF, tel: Thore Berggren, Kalmar Kommun, tel: Mer information kring projektet och samarbetet hittar du här:

vardag KLIMAT KlimatVardag 2010 RESULTATREDOVISNING

vardag KLIMAT KlimatVardag 2010 RESULTATREDOVISNING vardag KLIMAT KlimatVardag 2010 RESULTATREDOVISNING Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Klimatproblemen är ett globalt problem med lokala lösningar. Det är allas ansvar att hjälpa till samhälle,

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

!"#$%!""#$&'(#!"#$%&'()%$(*'%%+),-+.")/%$#"..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'.

!#$%!#$&'(#!#$%&'()%$(*'%%+),-+.)/%$#..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'. !"#$%!""#$&'(#!"#$%&'()%$(*'%%+),-+.")/%$#"..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'. Innehåll 8 Familjen Lindell 13 Beräkning av CO2 Vad krävs egentligen för att sänka individens CO2-utsläpp och leva klimatneutralt?

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma NY BOSTAD-NYA VANOR En interaktiv utbildning hemma 2 01. INLEDNING...4 02. BAKGRUND...4 03. UTBILDNINGENS UPPLÄGG...5 04. PROCESS ÖVERSIKT...6 05. INTRODUKTIONSFILMEN...8 06. IKONERNA............................................................................................................10

Läs mer

Hej! Läckert läge lockar på Öbacka TÄVLING. Läs om Bostadens. på sidan 2

Hej! Läckert läge lockar på Öbacka TÄVLING. Läs om Bostadens. på sidan 2 Hej! från Bostaden september 2009 Läckert läge lockar på Öbacka Läs om Bostadens TÄVLING på sidan 2 Ny webbplats 3 Nya Öbacka 4 Rakel inreder med magkänsla 6 Utblick: Det gröna folkhemmet 8 På Öbacka återvinns

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

01-2014. Sveriges grönaste lägenheter. Välkommen till Vitsippan TAPETSERA SOM ETT PROFFS. Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten

01-2014. Sveriges grönaste lägenheter. Välkommen till Vitsippan TAPETSERA SOM ETT PROFFS. Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten TAPETSERA SOM ETT PROFFS SIDAN 7 # 01-2014 NYHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR KOPPARSTADENS HYRESGÄSTER Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten SIDAN 3 Välkommen till Vitsippan SOCKOR OCH SPA I SVÄRDSJÖ SIDAN 5

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

I din miljö. Full koll i Storskogen. En tidning att spara från Förvaltaren 2010. Elräkningen ingen överraskning

I din miljö. Full koll i Storskogen. En tidning att spara från Förvaltaren 2010. Elräkningen ingen överraskning I din miljö En tidning att spara från Förvaltaren 2010 Förvaltaren är certifierat enligt miljöstandarden ISO 14001 Elräkningen ingen överraskning Full koll i Storskogen Fantastiskt! Karin Jansson i Storskogen

Läs mer

»nu går vi hem« MÄSTAREN FRÅN ARLÖV. 200 kr. Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun Sveriges modernaste nät.

»nu går vi hem« MÄSTAREN FRÅN ARLÖV. 200 kr. Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun Sveriges modernaste nät. »nu går vi hem«en tidning utgiven av Burlövs Bostäder AB hösten 2011 Hitta rätt hus och vinn ett presentkort på 200 kr hos Coop MÄSTAREN FRÅN ARLÖV Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun

Läs mer

Värmesystem i vardagen

Värmesystem i vardagen flexibla värmesystem Tillverkare & Rådgivare 3 Värmesystem i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem Värmesystemen i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem

Läs mer

här&där 3.12 > Poppis med loppis > Hönan ska bli en svan

här&där 3.12 > Poppis med loppis > Hönan ska bli en svan här&där 3.12 Ett inspirerande bostadsmagasin för dig som bor hos Lulebo och alla andra Luleåbor. november 2012 Bytte villan mot cityliv Patrik Andersson flyttade med sambon Pirjo Tervonen och döttrarna

Läs mer

1 Inledning 3. 1.1 Bakgrund 3 1.2 Målgrupp 3 1.3 Problemformulering 4 1.4 Avgränsningar 4. 2 Metod 5

1 Inledning 3. 1.1 Bakgrund 3 1.2 Målgrupp 3 1.3 Problemformulering 4 1.4 Avgränsningar 4. 2 Metod 5 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Målgrupp 3 1.3 Problemformulering 4 1.4 Avgränsningar 4 2 Metod 5 2.1 Omvärldsanalys 5 2.2 Intervjuer 5 2.3 Enkät 5 2.4 Workshop 5 2.5 Think aloud

Läs mer

Fyndar synkat på loppis. Samlar på designklassiker. emot konstens alla regler

Fyndar synkat på loppis. Samlar på designklassiker. emot konstens alla regler VÄSTERVIK NR 12 EN INSPIRATIONSTIDNING OM BO & BYGG MISSA INTE BoDagen Västervik 25/4 Utställare på Stora Torget Massor av villavisningar av mäklare LÄS MER PÅ SID 3 Ulf och Anette bygger emot konstens

Läs mer

ELSKOLAN VI FIXAR VATTEN- KRAFTVERK. VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID

ELSKOLAN VI FIXAR VATTEN- KRAFTVERK. VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID nr 1 2011 LÄR DIG MER OM EL - NU STARTAR VI ELSKOLAN VI FIXAR FREDAGSMYSET SÅ KOLLAR DU DIN ELFÖRBRUKNING I REALTID VI VISAR PÅ ÅRETS BoDagar DJÄRV ALINGSÅSBO STARTADE EGET VATTEN- KRAFTVERK PÅ GÅRDEN

Läs mer

01-2013. Tyskorna tog bilen. Rätt vid renovering SIDAN 11. Fota som

01-2013. Tyskorna tog bilen. Rätt vid renovering SIDAN 11. Fota som Tyskorna tog bilen # 01-2013 Utbytesstudenterna Jenny Pleuger och Kim Heitmann i Bojsenburg har höga förväntningar inför sin tid i Falun. SIDAN 10 Nyheter och möjligheter för Kopparstadens hyresgäster

Läs mer

Slutrapport Hållbara familjer i Gävle 2008-2009

Slutrapport Hållbara familjer i Gävle 2008-2009 Slutrapport Hållbara familjer i Gävle 2008-2009 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Resultat...4 Medverkande familjer totalt barn och vuxna...4 Uppdelning områden...4 Resor...4 Energi...4 Återvinning...4

Läs mer

ARANÄS ÅRSREDOVISNING 2014

ARANÄS ÅRSREDOVISNING 2014 ARANÄS ÅRSREDOVISNING 2014 3 ARANÄS ÅRSREDOVISNING 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING KORTFAKTA ANTAL ANSTÄLLDA MEDELÅLDER, ÅR INNEHÅLL 47 49 ANTAL KVINNOR ANTAL MÄN ÅRET I KORTHET KORTFAKTA

Läs mer

Välkommen till Kundservice!

Välkommen till Kundservice! NR 1 DECEMBER 2013 Välkommen till Kundservice! VD har ordet Nybos organisation Möt våra förvaltare Så ska vi bli ännu bättre! På gång Satsning på utemiljö - och mera Använd hemsidan! VD har ordet: Kundfokus

Läs mer

BÄTTRE BOSTAD. BRa BoSTad. - DÅ, nu OcH. STRaTEgiER FöR din BoSTadSkaRRiÄR. FRåga. STadSmiSSionEn gör Skillnad

BÄTTRE BOSTAD. BRa BoSTad. - DÅ, nu OcH. STRaTEgiER FöR din BoSTadSkaRRiÄR. FRåga. STadSmiSSionEn gör Skillnad BÄTTRE BOSTAD En T i Dning Om vägen T ill En lyck AD BOSTADSAffär STRaTEgiER FöR din BoSTadSkaRRiÄR FRåga mäklaren gör att Stadsmissionen kan bjuda på 23 600 varma måltider. STadSmiSSionEn gör Skillnad

Läs mer

Energikonferens Katrineholm. 3 4 juni 2010

Energikonferens Katrineholm. 3 4 juni 2010 Energikonferens Katrineholm 3 4 juni 2010 Ledare 2 3 Även kommuner kan gå före Omställningen skapar möjligheter Leader Gränslandet är en ideell organisation som under programperioden 2007 2013 arbetar

Läs mer

»nu går vi hem« En levande gård. tjejerna håller själva ordning. Ida-Maria bor i Arlöv pluggar i Köpenhamn

»nu går vi hem« En levande gård. tjejerna håller själva ordning. Ida-Maria bor i Arlöv pluggar i Köpenhamn »nu går vi hem«en tidning utgiven av Burlövs Bostäder AB sommaren 2008 Ida-Maria bor i Arlöv pluggar i Köpenhamn Årets Burlövsfestival större, bättre, roligare Gourmaden dukar upp Svenshögs egen krog En

Läs mer

Gräv. Minimera vårt avfall. Och ut i arbetslivet. där du står. Välkommen in i butiken. Att bo för sig själv fast tillsammans!

Gräv. Minimera vårt avfall. Och ut i arbetslivet. där du står. Välkommen in i butiken. Att bo för sig själv fast tillsammans! Framtidenkoncernens Hållbarhetsrapport 2014 Gräv där du står Hur utvecklar man ett bostadsområde? Man pratar ihop sig Välkommen in i butiken Och ut i arbetslivet Minimera vårt avfall Att bo för sig själv

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus.

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011 Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus 10 11 Nu tar hon över möt Lotta Brändström, ny VD Sid 6 7 Här byggs landets största vindkraftverk

Läs mer

»Hemkänsla« Hela Arlöv ser Svalan byta ansikte. Roland räddad av sin hemförsäkring SID. 12-13. Burlövsfestivalen hela programmet SID.

»Hemkänsla« Hela Arlöv ser Svalan byta ansikte. Roland räddad av sin hemförsäkring SID. 12-13. Burlövsfestivalen hela programmet SID. »Hemkänsla«En tidning utgiven av Burlövs Bostäder AB sommaren 2007 Roland räddad av sin hemförsäkring SID. 12-13 Burlövsfestivalen hela programmet SID. 8-9 Hela Arlöv ser Svalan byta ansikte SID. 6-7 Vinsten

Läs mer