I detta kapitel ingår fyra avsnitt, som beskriver arbetet med att skriva ett gruppkontrakt. De fyra avsnitten är:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I detta kapitel ingår fyra avsnitt, som beskriver arbetet med att skriva ett gruppkontrakt. De fyra avsnitten är:"

Transkript

1 1 2 Gruppkontrakt I detta kapitel ingår fyra avsnitt, som beskriver arbetet med att skriva ett gruppkontrakt. De fyra avsnitten är: Arbetsmoment i en projektgrupp för att skapa ett gruppkontrakt Exempel på gruppkontrakt Uppföljning av gruppkontrakt för projektgrupp Uppföljning av den individuella arbetsinsatsen 2.1 Arbetsmoment i en projektgrupp för att skapa ett gruppkontrakt Detta avsnitt är baserat på Rune Olssons erfarenheter av att skapa ett gruppkontrakt, se Olsson (1998). Målet med arbetsmomenten är att diskutera hur ni bör samarbeta och kommunicera i er projektgrupp. Följande arbetsmoment kan ingå i detta arbete: Presentation av projektmedarbetare Fritidsaktiviteter Målsättning Arbetsformer Normer i projektgruppen Brott mot reglerna i gruppkontraktet Tidigare erfarenheter Allmänna förutsättningar Övrig diskussionspunkt Skriva ett gruppkontrakt. Detta gruppkontrakt bör vara klart och underskrivit av alla projektmedarbetare under första kursveckan Diskutera dessa arbetsmoment i er projektgrupp. Presentation av projektmedarbetare Presentera er för varandra i er projektgrupp, genom att berätta om er bakgrund. Sedan kan ni redogöra för varandra om förväntningar, behov och önskningar inför det kommande gemensamma projektarbetet. Ett sätt att bygga upp en arbetsgemenskap i projektgruppen är att man har ett antal ofullständiga meningar, vilka man var och en enskilt besvarar. Sedan går man igenom, i turordning vad man har skrivit i projektgruppen. En god regel är att efterföljande person väntar lika länge som föregående har talat. På så sätt garanteras alla tid att både lyssna på vad andra har sagt och tänka igenom vad man själv ska säga. Ta en mening i taget och gå runt. Sedan börjar ni med nästa mening osv., så att man får höra allas avslut på samma mening direkt efter varandra. Turas om att börja. 1 "Första gången jag startar ett nytt projektarbete så känner jag..." 2 "Jag trivs i en projektgrupp när..." 3 "Jag är ofta en människa som..." 4 "Jag tror jag klarar av... " 5 "När jag tänker på det vi ska göra i projektet så känner jag.. "

2 2 6 "När saker och ting inte går som jag trott så... " 7 "Om att planera tycker jag..." Fritidsaktiviteter För att klargöra eventuella konkurrerande aktiviteter ska ni berätta för varandra om vilka andra aktiviteter och åtaganden som händer samtidigt. Dessa bör senare synas i er projektplan. Vad händer parallellt med projektet? (Ex: andra kurser, andra uppgifter, fritidsaktiviteter, familj, ishockey-vm ) Vilka andra händelser påverkar projektet? Hur påverkar de? Vilka är mest hjälpande? Vilka är mest hindrande? Anteckna vad ni har berättat för varandra. Målsättning I detta arbetsmoment redovisar var och en i projektgruppen vilka förväntningar samt ambitionsnivå som man har. Besvara, var och en i projektgruppen nedanstående frågor. Vad har jag för vision avseende projektet? Vad vill jag lära mig i projektet? Vilka förväntningar har jag på projektet? Vilken är min ambitionsnivå? Anteckna vad ni har berättat för varandra. Arbetsformer Kom överens om regler för möten och arbetet i stort i er projektgrupp. Ni skall alltid ha en i projektgruppen som agerar som projektledare och någon annan som är projektsekreterare. Växla med att vara projektledare och projektsekreterare så att alla får träna på rollerna under de olika faserna i projektet. Alla roller finns beskrivna i projektplanen. Diskutera igenom nedanstående frågor: Hur ska samordning och rapportering ske inom projektgruppen? Rapportering och diskussion av arbetsmoment, beslut vid mötet, vad och vem utför arbetsuppgifter tills nästa tillfälle m.m. Hur göra med ogiltig frånvaro? Extra uppgift? Hur ska ni gör ifall ni är oeniga? Alla måste vara överens om hur beslut ska fattas: projektledaren ensam, majoritet, samförstånd eller enhälligt? Anteckna vad ni har diskuterat.

3 3 Normer i projektgruppen Med normer i projektgruppen menar man spelregler för hur man uppträder mot varandra i projektgruppen. Det är viktigt att kunna skilja på sak och person, när man diskuterar och värderar det arbete som man utför i projektgruppen. Personangrepp är inte tillåtna i projektgruppen. Ofta diskuterar man inte dessa normer spontant. Alla antar att de alltid finns. Missförstånd och konflikter kan undvikas om man diskuterar normerna mer öppet i projektgruppen på ett tidigt stadium, innan man har ett gruppkontrakt. Vilka normer vill ni ha i er projektgrupp? Diskutera följande frågor samt anteckna de svar som ni kommer fram till. Exempel på vanligt förekommande normer i en projektgrupp: Den som tiger, samtycker Det är tillåtet att öppet värdera varandras åsikter som rör projektet Så fort någon känner sig osäker på vad någon annan menar i projektgruppen ska man säga till Att inte ställa krav på den arbetsinsats som en projektmedarbetare i projektgruppen utför, visar på dåligt engagemang och dålig ambition Man ska inte förtala en projektmedarbetare i projektgruppen Man behöver inte ha kravet att alla ska göra samma arbetsinsats i projektgruppen Det kan finnas några i projektgruppen som är mer intresserade av ämnet än andra i projektgruppen som kanske bara vill ha godkänt Var ärliga mot varandra och tillåt olika arbetsinsats Brott mot reglerna i gruppkontraktet Var och en berättar om hur man vill bli påmind om de överenskomna reglerna vid misstanke om regelbrott. Ett sätt är att var och en inför de andra i projektgruppen beskriver hur man vill bli påmind om att man har brutit mot någon regel i gruppkontraktet. Det här underlättar för de andra i projektgruppen att under det kommande arbetet såväl ge som att ta kritik. Var och en i projektgruppen ska utföra sin del av projektarbetet. Tillåt aldrig att en projektmedarbetare i er projektgrupp missbrukar ert förtroende utan kräv en förklaring och tillåt inte en upprepning av försummelsen. Anteckna vad ni har diskuterat.

4 4 Tidigare erfarenheter Vilka är våra kunskaper och erfarenheter inom området? Alla bör berätta vad de kan bidra med. Anteckna vad ni har kommit fram till. Allmänna förutsättningar Vilka lokaler disponerar vi? Utrustning? Hur mycket tid disponerar var och en för arbetet? Anteckna vad ni har kommit fram till. Om ni har behov av grupprum, meddela kursansvarig, i god tid, så bokar kursansvarig grupprum åt er projektgrupp. Övrig diskussionspunkt Det kan finnas övriga punkter som eventuellt också behöver diskuteras, dessa punkter tas upp under denna punkt. Någon av projektmedarbetarna kanske t.ex. har ett dolt handikapp, som man känner behov av att informera de övriga projektmedarbetarna om, på ett tidigt stadium. Skriva ett gruppkontrakt Utforma ett gruppkontrakt för er projektgrupp, exempel på gruppkontrakt finns under avsnitt 2.2. Gruppkontraktet är endast till för projektmedarbetarna i er projektgrupp, och bör vara klart och underskrivit av alla projektmedarbetare i er projektgrupp under inledningen av denna kurs. Senast i slutet av första veckan av kursen bör detta dokument vara klart. 2.2 Exempel på gruppkontrakt Gruppkontraktet nedan och på följande sidor är exempel på ett gruppkontrakt som en projektgrupp skrev under VT 2003 i kursen Systemutvecklingsprojekt, HIIA64. En anonymisering och mindre förändringar har utförts av gruppkontrakten. Ett gruppkontrakt kan innehålla olika saker och utformas mer eller mindre formellt. Vid behov kan projektgruppen revidera innehållet i detta dokument.

5 5 Gruppkontrakt för grupp X med avseende på kursen HIIA64, Systemutvecklingsprojekt Projektgruppen består av följande personer: () () Tidsrelaterade riktlinjer Arbetet med projektet skall så långt som möjligt bedrivas dagtid under veckans fem arbetsdagar. Under dessa dagar vill vi försöka att ha ett strukturerat arbete mellan kl. 08 och 17. En akademisk kvart använder vi oss av här, arbetet skall alltså vara igång på morgonen. Om det blir aktuellt att arbete med projektet andra tider, till exempel under helger, så går detta givetvis bra. De strikta kraven på närvaro kan här sidosättas till viss del. Om man av någon anledning blir sen till någon inplanerad träff skall man i så god tid som möjligt meddela detta till för fasen ansvarig projektledare. Detta är viktigare att tala om att man blir sen, inte varför man blir sen! Vid upprepade förseningar från en och samma projektgruppsmedlem skall problemet tas upp till diskussion med samtliga gruppmedlemmar. Vi ser det som självklart att vi då kommer fram till en lösning på problemet. Vad gäller diverse pauser under arbetets gång litar vi på att den enskilda gruppmedlemmen klarar av att sköta detta på ett snyggt sätt. Det är bättre att ta pauser och jobba effektivt än att sitta och vara ineffektiv. Vi bör dock till viss mån se till så att vi tar gemensamma pauser. Detta för att till exempel skapa en bättre social situation i gruppen, även utanför det rena arbetet. Luncher bör tas mellan 12 och 13. Skulle detta av någon anledning inte passa någon gruppmedlem vid något tillfälle bör gruppens medlemmar inte motsätta sig detta om giltiga skäl finns. Mötesdiskussioner Om oenighet skulle infinna sig inför något beslut i projektgruppen skall detta så fort som möjligt lösas genom konstruktiv diskussion mellan gruppens medlemmar. Det är här viktigt att alla gruppens medlemmars åsikter kommer fram. Om någon/några i gruppen är något tystare än övriga är det gruppens övriga medlemmars plikt att även fråga efter dennes åsikter. Om detta mot förmodan inte skulle leda fram till en lösning på problemet skall ett majoritetsbeslut bestämma utgången.

6 6 Medlem/medlemmar frånvarande från möte har rätt att efteråt framföra sin åsikt om fattade beslut. Personen/personerna bör dock inte räkna med allt för stor talan i mindre frågor där beslut redan fattats. Större beslut bör vi försöka fatta då alla är närvarande. Det är vid möten mycket viktigt att varje gruppmedlem redovisar vad man har gjort sedan förra mötet. Har det som skulle göras gjorts? Om nej, varför? Har det gått bra? Om nej, varför? Arbetet skall genomföras i projektform. Detta innebär att gruppmedlemmarna har olika roller och olika delar som skall utföras. Detta innebär dock inte att det är något enskilt arbete som skall utföras. Alla skall vara delaktiga i allt. Dock bör man ha i åtanke att allt arbete rent praktiskt inte kan göras av alla samtidigt. Målsättning Vi anser att vi skall lägga målsättningen högt. VG på det arbete som gruppen utför är något vi skall sträva efter. Kritik och problem Skulle några problem uppkomma under arbetet skall dessa tas upp så fort som möjligt. Om man har kritik mot en enskild persons arbete skall man i första hand ta detta med denna person själv. Om dessa inblandade personer anser att hela gruppen skall ta del av problemet så är det upp till de inblandade att bestämma på vilket sätt detta skall gå till. All kritik måste givetvis vara konstruktiv! Ej konstruktiv kritik gör mer skada än nytta. Det är vidare mycket viktigt att skilja på person och sak. Detta är oerhört viktigt att ha i åtanke både då man ger kritik och när man får ta emot. Om några oväntade problem skulle uppkomma under arbetets gång skall dessa tas upp så fort som möjligt. Hela gruppen bör medverka vid lösningen av dessa problem. En öppen dialog bör genomsyra projektgruppens arbete! Vi vill genom en enkel underskrift medge vårt samtycke till ovanstående formuleringar. () () Linköping Version 1.0

7 7 2.3 Uppföljning av gruppkontrakt för projektgrupp En uppföljning av gruppkontraktet skall utföras inför varje inlämningstillfälle dvs. milstolpe i ert projekt. Uppföljning genomförs genom att de regler och normer som ni har sammanställt i ert kontrakt diskuteras. Ni kan t.ex. diskutera: Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Hur kan vi förbättra arbetet inför kommande faser i systemutvecklingsprojektet? En skriftlig sammanställning av er uppföljning lämnas in vid varje milstolpe av systemutvecklingsprojektet. Nedan och på följande sida redovisas två exempel på uppföljning av gruppkontrakt. Det första exemplet, gruppkontraktet behöver inte revideras Den första fasen av systemutvecklingsprojektet har löpt på utan några större problem. Gruppen innehåller många viljestarka individer med bred kompetens vilket har lett till otaliga kreativa diskussioner. Gruppkontraktet förespråkar en öppen och rak konversation i gruppen vilket har efterlevts med gott resultat. Tidspassningen har fungerat bra. Samtliga gruppmedlemmar har utnyttjat den akademiska kvarten till fullo. Gruppkontraktets klausul om tidspassning behöver inte revideras. Gruppen anser att kontraktet fungerar bra och inga ändringar är nödvändiga. Det andra exemplet, gruppkontraktet behöver revideras Grupp X:s gruppkontrakt har fungerat tillräckligt bra för att kunna slutföra fas1. Detta har dock ej skett utan vissa svårigheter. Efter att ha diskuterat arbetet i fasen så kom gruppen fram till att det som vållat störst problem är följande: Kommunikationen har varit bristande. I och med att kommunikationen inte har fungerat så har arbetet blivit lidande. För att åtgärda detta har gruppen ändrat i kontraktet så att en konstant avrapportering numera ska ske till projektledaren. Likaså har arbetet lidit på grund av att vissa arbetsuppgifter är svårare eller mindre attraktiva. Trots överenskommelse innan att dessa skulle delas av gruppen så har det inte framkommit att uppgifterna varit av den karaktären. Detta har lett till förseningar i arbetet. Detta problem ska också omhändertas av den genomförande kontraktsändringen. Likaså har sjukdom lett till kommunikationsproblem. Detta har också lett till komplikationer i arbetets framskridande.

8 8 I stort kan man säga att de förseningar projektet lidit av har framkommit på grund av problem med kommunikationen. Gruppen har diskuterat problemet och ändrat i kontraktet för att kunna slippa dessa problem under nästa fas. 2.4 Uppföljning av den individuella arbetsinsatsen En uppföljning av den individuella arbetsinsatsen skall utföras inför varje inlämningstillfälle dvs. milstolpe i ert projekt. Uppföljningen genomförs genom att nedanstående frågor besvaras individuellt. Självärderingen utförd den: Grupp: Stämmer bra Stämmer inte Jag deltar aktivt i arbetet Jag är väl förberedd inför våra projektmöten Jag håller mig till projektgruppens gruppkontrakt Att formulera problem och ställa bra frågor är min starka sida Att sammanfatta och skriva ned vad vi kommit fram till är min starka sida Att ge återkoppling till andra, positiv och negativ, är min starka sida Att se till att projektgruppen kommer vidare och inte fastnar är min starka sida Att..(fyll i själv).. Att..(fyll i själv)..

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema.

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. PIE. IEI. Linköpings universitet. 1 Artikel A1 i serien Att komma igång och bli klar i tid Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. ALLMÄN BESKRIVNING Tänka-fasen

Läs mer

Att skapa bra stämning i ett arbetslag.

Att skapa bra stämning i ett arbetslag. PULS, Rune Olsson AB www.pulsro.se sid 1 Att skapa bra stämning i ett arbetslag. Ett arbetsschema för en Kick-off. 1 Under en kick-off går arbetsgruppen igenom hela arbetsförloppet så att alla blir klara

Läs mer

Att arbeta tillsammans Grupparbete, projekt och allt sånt

Att arbeta tillsammans Grupparbete, projekt och allt sånt Översikt Att arbeta tillsammans Grupparbete, projekt och allt sånt Vad är en grupp? Hur utvecklas en grupp? Vad är ett projekt? Hur funkar projektet i den här kursen? Föreläsning 4 i perspektivkurserna

Läs mer

Att skapa bra stämning i en projektgrupp eller ett arbetslag.

Att skapa bra stämning i en projektgrupp eller ett arbetslag. PULS, Rune Olsson AB www.pulsro.se sid 1 Att skapa bra stämning i en projektgrupp eller ett arbetslag. Inledning: Ett arbetsschema för en Kick-off. Vi känner alla regeln: Tänk efter - före. Här ger vi

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) AM/AKU Olle Wessberg. 2 Frågor med instruktioner

STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) AM/AKU Olle Wessberg. 2 Frågor med instruktioner STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) INSTRUKTION FÖR AD-HOC MODUL OM ARBETSFORMER OCH ARBETSTIDER Tillägg till AKU i april rotationsgrupp 5-7, maj rotationsgrupp 5-7 samt juni rotationsgrupp 6-7. 1 Inledning

Läs mer

TANA81: Matematikprojekt

TANA81: Matematikprojekt TANA81: Matematikprojekt Period: VT1 och VT2 2015 Kursansvarig: Fredrik Berntsson (fredrik.berntsson@liu.se) Kurshemsida: http://courses.mai.liu.se/gu/tana81/ Typeset by FoilTEX 1 TANA81 Scenario Inför

Läs mer

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1 Sida 1 Om grunder för PPS Nöjd kund och nytta för alla är utgångspunkten för PPS. Grundläggande synsätt är positiv människosyn, åtagande, nytta och samförstånd. PPS utgår ifrån att varje människa är en

Läs mer

Projektplan, teaterqlan

Projektplan, teaterqlan Projektplan, teaterqlan 1.1 Projektbenämning TeaterQlan 1.2 Projektgrupp Malimo Productions har tre medarbetare. Det är Mario Frost, Linnéa Forsberg och Mona Wallin Utefter kvalifikationer och personliga

Läs mer

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1 Kommunikation Sida 1 Kommunikation uppstår i alla relationer och möten människor emellan. Kommunikation betyder överföring av budskap. En fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för framgång

Läs mer

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg Efterstudie Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET Grupp 1, 2006/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Simon Danielsson Kvalitetsansvarig

Läs mer

Min syn på ledarskap i PUprocessen

Min syn på ledarskap i PUprocessen Min syn på ledarskap i PUprocessen KPP306 Produkt och processutveckling 2012-04-10 Innehåll Inledning... 2 Definitioner av ledarskap... 3 Ledarens roll i ett projekt... 3 Olika typer av ledarskap... 4

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Kursutvärdering P O Ågren per-olof.agren@umu.se Vårterminen 2017 Sid 1 (13) Sammanställning av kursutvärdering Examensarbete i informatik, 15 hp, VT 2017 Kursansvarig: Per-Olof Ågren Samlad bedömning 1

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff Riktlinjer för arbetsplatsträffar Arbetsplatsträffen ska möjliggöra för samtliga medarbetare att aktivt delta i och ta ansvar för utveckling, planering och uppföljning samt ständig förbättring av den egna

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN043 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil IKOT-Projekt Kontaktdon till elbil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande av

Läs mer

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Namn Datum och tid Syftet med samtalet är att genom dialog se vilket behov av utveckling den enskilda medarbetaren har men också att

Läs mer

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2010-08-11 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal.

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna

Läs mer

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Projektarbete Anvisningar, tips och mallar Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Henrik Andersson, Martina Johansson, Göran Johannesson, Björn Bergfeldt, Per-Erik Eriksson, Franz Kreutzkopf,

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera Utvecklingssamtal vid Umeå universitet En beskrivning av dess steg (Manual) Organisera Förbereda Genomföra och dokumentera Uppföljning av utvecklingsplan Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 10 Innehåll Syfte... 3 Bakgrund och definitioner... 3 Skollag (2010:800)... 3 Skolförordning... 3 Diskrimineringslag (2008:567)... 3 Främjande

Läs mer

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1 (7) Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Unicon 2011 Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2 (7) Innehåll: 1. PROJEKTLEDNING... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2.

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Studiehandledning till PBL på IT för användare

Studiehandledning till PBL på IT för användare ÖREBRO UNIVERSITET ESI-Informatik Anders Avdic, Ulrika Sandberg, Magnus Österman, Jenny Lagsten 2003-08-25; 2004-03-30; 2004-08-25; 2005-01-17, 2005-08-24, 2006-01-16 Studiehandledning till PBL på IT för

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN043 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Krav på en projektplan Beskriver

Läs mer

Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare. Framgångsfaktorer

Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare. Framgångsfaktorer Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare Utvecklingssamtal under forskarutbildningen är en speciellt strukturerad form av feedback mellan doktorand, handledare och

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Var står vi nu som grupp?

Var står vi nu som grupp? CHECKLISTA: Var står vi nu som grupp? INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN Syfte: Att diagnostisera gruppens utvecklingsbehov. Tid: cirka 1 timme Det här behöver ni: Checklista: Var står vi nu som grupp? Pennor

Läs mer

Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1

Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1 1 Upptrappning och våldsutveckling enligt Pat Patfoort, PP 1 Den belgiska konfliktlösaren Pat Patfoort säger att roten till våld ligger i maktobalans (eller med mitt uttryck maktparadigmet, www.tradet.org):

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen 1 (7) Sida Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen VIKTIGA FAKTORER VID SAMVERKAN MELLAN BESTÄLLARE OCH ENTREPRENÖRER SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur Ett material

Läs mer

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Beskriver hur projektet ska utföras

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN INLEDNING Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol- eller drogmissbruk hos en medarbetare skapar

Läs mer

PM för arbetsgrupper. Till dig som är med i någon av SDUF:s arbetsgrupper

PM för arbetsgrupper. Till dig som är med i någon av SDUF:s arbetsgrupper 1 2015 PM för arbetsgrupper Till dig som är med i någon av SDUF:s arbetsgrupper Hej! Denna broschyr är skriven för dig, som skall arbeta i någon av SDUF:s arbetsgrupper. Du är förtroendevald av SDUF:s

Läs mer

Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs

Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs Tekniska högskolan vid Linköpings universitet 2015-01-19 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Projekt, Innovationer och Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs Välkomna

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE237 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN045 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Infomet / Datateknik KursPM

Infomet / Datateknik KursPM Kurs HF1005 Informationsteknik och ingenjörsmetodik 6hp, HT 2013 Infomet / KursPM Utdrag ur kursplanen Fullständig kursplan finns på http://www.kth.se/student/kurser/kurs/hf1005 Mål Kursens övergripande

Läs mer

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter

Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 Resultatrapporter Botkyrka kommun medarbetarundersökning 2015 rapporter Innehåll: rapport Redovisning per frågeområde och delfråga HME Hållbart medarbetarengagemang 1 (14) Medarbetarundersökning 2015 Botkyrka kommun rapport

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Underlag vid medarbetarsamtal

Underlag vid medarbetarsamtal Datum Dnr 1(5) 2015-01-21 Underlag vid medarbetarsamtal Mallar inför och under medarbetarsamtal Enheten för personal och kompetens 2015-01-21 Postadress: Besöksadress: Telefon: 08-519 540 00 Box 50007

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Vad vi snackar om. Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. Grundläggande ombudsutbildning September 2010

Vad vi snackar om. Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. Grundläggande ombudsutbildning September 2010 1 Vad vi snackar om Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. 2 Mina medlemmar Lista medlemmarna och fundera på nedanstående: Hur bra kontakt har du med personen? Är detta en person

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Guide till projektarbetet

Guide till projektarbetet Guide till projektarbetet 10 Guide till projektarbete, 100p Projektarbete 2010/2011 2010 Ett projektarbete är en obligatorisk kurs i gymnasieskolan. Kursen är på 100 poäng, vilket skall motsvaras av 100

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar. ska må bra och trivas tillsammans: Vår överenskommelse för att alla. Vi i VÅR KLASS. må bra tillsammans, både när vi

Dialogduk utskriftsanvisningar. ska må bra och trivas tillsammans: Vår överenskommelse för att alla. Vi i VÅR KLASS. må bra tillsammans, både när vi Datum och underskrifter Folkhälsans dialogduk för klasser erbjuder ett sätt att jobba tillsammans kring klassens trivsel, både när eleverna ses i skolan och via skärm. Genom att satsa på god trivsel i

Läs mer

Vi i VÅR KLASS a till! y L a på tt tänk iktigt a gduk? ad är en dialo gduk lassens dialo ör k uktioner f nstr DIALOGDUK

Vi i VÅR KLASS a till! y L a på tt tänk iktigt a gduk? ad är en dialo gduk lassens dialo ör k uktioner f nstr DIALOGDUK DIALOGDUK VAR KLASS 3 1 4 2 Datum och underskrifter 3 1 4 2 3 1 4 2 Instruktioner för klassens dialogduk Vad är en dialogduk? Folkhälsans dialogduk för klasser erbjuder ett sätt att jobba tillsammans kring

Läs mer

Resultat- och utvecklingssamtal

Resultat- och utvecklingssamtal Resultat- och utvecklingssamtal Hultsfreds kommun Utvecklingskontoret 2013 Jämställdhet och tolerans Stolthet foto:bildarkivet.se- Amanda Sveed Resultat- och utvecklingssamtal RUS En guide till dig som

Läs mer

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll Äldreomsorg Enköpings kommun

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll Äldreomsorg Enköpings kommun Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll Äldreomsorg Enköpings kommun Namn Datum och tid Syftet med samtalet är att genom dialog se vilket behov av utveckling den enskilda medarbetaren har men också att utveckla

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på:

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på: Bättre möten Elevrådets möten är en naturlig plats för medlemmarna att träffas. Om mötestekniken blir lika naturlig kommer ni att bli effektivare, mer inkluderande och dessutom ha ännu roligare! I det

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen är ett av flera arbetssätt för att främja brukares

Läs mer

Webbtjänster Termin: 20172

Webbtjänster Termin: 20172 Kursrapport Kursens namn: Webbtjänster Termin: 7 Ladokkod: Kursansvarig: DA59A Johan Holmberg Antal registrerade studenter: Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 8 Svarsfrekvens:,%

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen Stockholm 31 januari 2014 FoU Välfärd KF Skåne 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Gruppdynamik enligt Firo

Gruppdynamik enligt Firo www.byggledarskap.se Gruppdynamik enligt Firo 1(7) Gruppdynamik enligt Firo På varje arbetsplats finns det flera olika grupperingar. Som ledare behöver man förstå hur grupper generellt fungerar och utvecklas.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Antagen av styrelsen för Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening den 8 november 2012

LIKABEHANDLINGSPLAN Antagen av styrelsen för Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening den 8 november 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN Antagen av styrelsen för Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening den 8 november 2012 1. Syfte och vision Syftet med denna likabehandlingsplan är att främja de studerandes lika rättigheter

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Årsplanering för Projektarbete 100 poäng, läsåret 2005/06 s.2 PA 1201 Projektarbete, 100 poäng s.3 Projektarbetets syfte s.3 Projektarbetets karaktär s.3 Lokal kursplan för Donnergymnasiet,

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Vi har ett nytt läsår framför oss. Alla har förväntningar

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6DI020 / 6DI021 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Utfärdad av: Dokumentnamn: LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Den individuella lönesättningen sker i samtal mellan chef och medarbetare. Den individuella lönen medarbetarens förmåga att uppfylla

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Våra prioriterade mål för Prästavångsskolan

Läs mer

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Institutionen för geografi och ekonomisk historia Kursutvärdering Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Termin: vår 2016 Kursansvarig lärare: Olof Olsson Våra kursutvärderingar

Läs mer

Gruppövning undersöka organisatorisk och social arbetsmiljö

Gruppövning undersöka organisatorisk och social arbetsmiljö Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning HR Handledning Sida 1 (5) Gruppövning undersöka organisatorisk och social arbetsmiljö Till dig som chef: För att åtgärda risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN REVIDERAD AUGUSTI 2012 STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION Innehållsförteckning OM UTVECKLINGSSAMTALET OCH DEN SKRIFTLIGA INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN 2

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Patientsäkerhetskonferensen 2016-09-21, seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Deltagarnas mentometersvar på frågan: Vad tar du med dig härifrån? Det här ska jag testa o Det här

Läs mer

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd. Examination av examensarbeten. Sammanfattning av seminariet

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska råd. Examination av examensarbeten. Sammanfattning av seminariet Examination av examensarbeten Sammanfattning av seminariet 2012-03-23 Examensarbeten är en viktig del av utbildningen och ger studenter möjlighet att visa självständighet, tillämpa sina förvärvade kunskaper

Läs mer

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet?

Fokus framåt! Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling av mål och budskap: Vad betyder långsiktig hållbarhet i vår verksamhet? Förmedling mål och budskap: Hur vet vi om vi lyckas med vårt uppdrag? Återkoppling: Hur vill jag ha återkoppling om jag

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Medarbetarsamtal och lönesamtal

Medarbetarsamtal och lönesamtal 2010-12-28 Medarbetarsamtal och lönesamtal Här finns mallar som kan användas som underlag för medarbetarsamtal och lönesamtal. Lönesamtal inom Teknikförvaltningen Varför? Syftet med samtalet är att arbetsgivaren

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan Kinnarpsskolan 2015-09- 16 Kunskap för framtiden Livsstil Engagemang Kompetens Skolans trygghetsgrupp - Tommy Forsberg, rektor - Göran Fagerblom, kurator

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008 Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 27 & vt 28 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av kursen Fördjupad farmakoterapi, 7,5 hp. Kursen ingår som en valbar kurs

Läs mer

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid 2010-08-09 Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid CSC-skolan (och Nada på SU) består av en allmän text

Läs mer

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Syfte Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan organisationens/enhetens mål och medarbetarens

Läs mer

Stressbarometern 2013

Stressbarometern 2013 Stressbarometern 2013 1,2 miljoner löntagare och 15 förbund i samverkan Stressbarometern 2013 Konflikter: 21 Trygghet: 21 Personligt stöd: 22 Förutsättningar: 31 Arbetsbelastning: 33 Uppskattning: 35 Kontroll:

Läs mer

Lärcenter. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen

Lärcenter. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärcenter Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen Upprättad 180529 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Kursrapporter vid Malmö högskola

Kursrapporter vid Malmö högskola Kursrapporter vid Malmö högskola Bakgrundsinformation Kursens namn: Barndom och lärande: Naturvetenskap och teknik Termin: T4, vt 2017 Ladokkod: FO206A Kursansvarig: Karin Nilsson och Mats Olsson Antal

Läs mer