Skoklosters slott från 1650-talet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skoklosters slott från 1650-talet"

Transkript

1 Skoklosters slott från 1650-talet

2 Skoklosters slott I januari 1654 påbörjades det som skulle bli Sveriges största privata bygge någonsin. En av utmaningarna i bygget var bristen på manlig arbetskraft som orsakades av krigen som pågått i flera decennier. Arbetet drog ut på tiden. Först 1668, 14 år efter byggstarten hölls taklagsfesten, och inredningsarbetena kunde komma igång.

3 Skoklosters slott Skoklosters slott byggdes som privatbostad och var ett av flera slottsbyggen kring Mälaren vid den här tiden. Sveriges nyvunna ställning som stormakt i Europa var pådrivande i detta. Slottet är unikt på många sätt. Bland annat genom sina rika samlingar av böcker, vapen, textilier, verktyg och måleri. Förvärven har gjorts genom arv, köp och till viss del som krigsbyte. På 1600-talet fascinerades man av världen och universum, vilket blir tydligt på flera sätt i slottet. Högst upp på vart och ett av slottets åttkantiga torn placerades en symbol för universum Armillarsfären.

4 Carl Gustaf Wrangel Byggherren, Carl Gustaf Wrangel deltog aktivt i planeringen och genomförandet av bygget. Han gjorde en snabb militär karriär och deltog troligen i slaget vid Lützen som 19-åring. Senare utnämndes han till generalguvernör i svenska Pommern och så småningom till riksamiral. Det var i representationssyfte som han skaffade sig en ståndsmässig omgivning. Inte mindre än elva slott och stadspalats införskaffades genom nybyggnation eller inköp.

5 Anna Margareta von Haugwitz År 1640 gifte sig Carl Gustaf Wrangel med Anna Margareta von Haugwitz från Tyskland. Tillsammans fick de elva barn. Endast tre döttrar överlevde föräldrarna. Den äldsta dottern, Margareta Juliana gifte sig senare med Nils Brahe och ärvde Skokloster instiftade hon slottet med samlingar som fideikommiss och uppfyllde därmed sin fars önskan att Skoklosters slott skulle stå som ett minnesmärke för eftervärlden.

6 Slottets olika rum Kungssalen är det största inredda rummet i slottet. Väggarna pryds med porträtt av svenska regenter. Det unika stucktaket färdigställdes I varje hörn av taket avbildas var och en av de då kända världsdelarna: Amerika, Asien, Afrika och Europa. Glaskronan är en av Europas äldsta bevarade, tillverkad i Stockholm.

7 Grevens sängkammare Sängkammaren är inredd med kostbara tapeter och rika stuckaturer. Den öppna spisen är imponerande vacker att se på, men gav allt för lite värme i Nordens kalla klimat. Därför har rummet även försetts med en biläggarugn, föregångare till kakelugnen. Himmelssängen är klädd med rött sidentyg och påsydda silverpaljetter. De vävda tapeterna är tillverkade i Gouda, Nederländerna på 1630-talet.

8 Den ofullbordade salen Bankettsalen med sina 325 kvadratmeters golvyta och elva meters takhöjd skulle bli en magnifik final i detta stormaktstidens slott. Efter Carl Gustav Wrangels död 1676, gick kraften ur bygget. Slottets stolta bankettsal är idag en frusen arbetsplats från talet. Istället utgör den en källa till kunskap om 1600-talets byggnadsteknik.

9 Gyllenläder Tapeterna i läder, som smyckar åtta av slottets rum härstammar från 1600-talet. Nederländerna, där tapeterna är tillverkade var ett betydande centrum för gyllenläder vid denna tid. Oftast användes kalvskinn som skars till i rutor. Därefter försilvrades ytan eller belades med tennfolie för att sedan pressas med ett reliefmönster. Slutligen målades tapeterna med olika starka färger.

10 Slottets korridorer Omgång kallas de korridorer som omgärdar slottets innergård och från vilka man når de flesta rum och salar. I omgången en trappa upp hänger tjugo officersporträtt och ordspråk från tiden. Ett av ordspråken lyder: Den som planterar det han ej får skörda, är en efterverldens man. Wrangel själv besökte Skoklosters slott endast vid enstaka, kortare perioder och fick aldrig se det fullbordat.

11 Rustkammaren I Rustkammaren finns mer än föremål, alla samlade av Carl Gustaf Wrangel. På senvåren 1670 hängde Wrangels rustmästare, Sven Larsson upp bössor, pistoler och värjor. Han lägger också ut konstfulla lås och en rad etnografiska rariteter. Den väldiga rust- och konstkammaren är idag den enda i världen som har bevarats i sin ursprungliga 1600-talsmiljö.

12 Biblioteket År 1665 lät Carl Gustaf Wrangel frakta det mesta av sitt bokbestånd från sina gods i Pommern. En stor del av böckerna hade inhandlats från bokhandlare ute i Europa. Cirka titlar finns nu inrymda i sju rum på den översta våningen. Där ingår även adelsbiblioteken Brahe från Visingsborg och Rydboholm, Bielke från Salsta och Scheffers från Stora Ek i Västergötland. Titlarna är från tiden , och spänner över en mängd ämnesområden. Dåtidens bildningsideal ställde krav på bred kunskap och allsidighet.

13 Linne och textiler Ett stort och välfyllt linneförråd ingick som en självklarhet i slott från stormaktstiden. I samlingen på Skokloster finns linne från Carl Gustaf Wrangels tid och fram till 1900-talets början. Här förvaras damastservetter, dukar, handdukar, lakan och örngott med krusade band från alla ägarfamiljerna.

14 Giuseppe Arcimboldo Vertumnus är den habsburgska kejsaren Rudolf II skildrad 1591 i gestalt av guden Vertumnus. Tavlan är en av världens mest kända och originalet finns i en monter skänkt av vår vänförening och placerad i rummet Allmänningen. Bibliotekarien är en lekfull framställning av en bildad historiker i tjänst hos Kejsaren. Originalet hänger i Biblioteket.

15 Skoklosters Slotts Vänner Föreningen Skoklosters Slotts Vänner Bildades 1998 med syftet "att stimulera, fördjupa och bredda den nationella och internationella kunskapen om och intresset för Skoklosters slott. Idag har föreningen cirka 375 medlemmar, bland dem några av Sveriges främsta slottskännare.

16 Skoklosters Slotts Vänner Föreningens stöd till slottet Fram till idag har föreningen skänkt drygt kronor till slottet. Bidragen går till synliga förbättringar för slottet. Till exempel är det vänföreningen som ligger bakom säkerhetsskåpet för Vertumnus och som har bidragit till de tidstypiska dräkter som bärs av slottets guider.

17 Skoklosters Slotts Vänner Föreningens stipendium Föreningen delar årligen ut ett stipendium till personer som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser för slottet. Prissumman är idag kronor.

18 Skoklosters Slotts Vänner Föreningens projekt Föreningens största projekt är att medverka till att slottet får en skattkammare där de värdefullaste föremålen ur samlingarna kan visas på ett säkert sätt. Övriga projekt spänner över flera områden: Resegruppen avlastar styrelsen i att planera och genomföra vänföreningens resor. Trädgårdsgruppen arbetar med att återskapa en trädgårdsanläggning. Seniorgruppen skapar lockande utflyktsprogram för grupper.

19 Skoklosters Slotts Vänner Föreningens program Som medlem i föreningen är du välkommen till flera fasta programpunkter under året. Årsmöte, som regel i Stockholm eller Uppsala, eftersom slottet är för kallt i början av året. En resa på våren till svenska slott och herresäten. Vernissage av årets utställning på slottet. En sommarfest i slottsmiljö. En veckas höstresa till stormaktstidens Europa. Spännande kulturhistoriska upplevelser.

20 Skoklosters Slotts Vänner Medlemskap Såväl företag som privatpersoner är välkomna som medlemmar i föreningen. Familjemedlem: Enskild medlem: Studerande medlem: 450 kr / år 300 kr / år 150 kr / år Företagsmedlem: kr / år

21 Skoklosters Slotts Vänner Förmåner Privatperson: Fri entré till slottet. 10% reducerat biljettpris för en gäst. 20% rabatt i museibutiken. Fri entré och audioguide till Livrustkammaren. Fri entré till ordinarie visning på Hallwylska museet. Som företagsmedlem har du dessutom tillgång till: Gratis gruppvisning för upp till 25 personer. Möjlighet att använda bottenvåningen till företagsmöten. Tillgång till slottets 1600-talskök.

restaurering 1970-talet Åren 1968 78 genomfördes under Ove Hidemarks ledning en restaurering av Skoklosters slott på uppdrag av Byggnadsstyrelsen.

restaurering 1970-talet Åren 1968 78 genomfördes under Ove Hidemarks ledning en restaurering av Skoklosters slott på uppdrag av Byggnadsstyrelsen. restaurering 1970-talet Skoklosters slott T. v. Norra längans fönsteröppningar med dekorativt måleri. Från början var det meningen att fasaderna skulle putsas varför det nya teglets avvikande färg och

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008

Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008 Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008 Stiftelsen Nordiska museet är nationellt museum för kulturhistoria med uppgift att fördjupa perspektivet på samhällsutvecklingen. Museets utställningar, slott

Läs mer

VÄSTMANLANDS KULTURMILJÖFÖRENING. gemensamma krafter skall rädda kulturmiljöer till kommande generationer

VÄSTMANLANDS KULTURMILJÖFÖRENING. gemensamma krafter skall rädda kulturmiljöer till kommande generationer VÄSTMANLANDS KULTURMILJÖFÖRENING gemensamma krafter skall rädda kulturmiljöer till kommande generationer Västmanlands Kulturmiljöförening Västmanlands Kulturmiljöförening är en ideell förening med syfte

Läs mer

fusk bygge text Lena Olofsson foto Melker Dahlstrand och Mattias Hallgren

fusk bygge text Lena Olofsson foto Melker Dahlstrand och Mattias Hallgren Fixar fusk bygge Hösten 1668 stod hela Skoklosters slott under tak och hantverkarna firade taklagsöl. Våren 2014 började takpannorna plockas ner över nordöstra hörnet och restaureringen av taket kunde

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Vi är Statens historiska museer

Vi är Statens historiska museer Vi är Statens historiska museer INRIKTNINGSPLAN Vi befinner oss i en tid av ökad polarisering i samhället där begrepp som alternativa fakta och åsiktskorridorer har vuxit fram. Förtroendet för sam hällets

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Studiebesök på Riddarhuset 21 november 2018

Studiebesök på Riddarhuset 21 november 2018 Studiebesök på Riddarhuset 21 november 2018 Vi var en stor grupp, sammanlagt 46 personer, som samlades i Riddarhusets magnifika trapphall denna lite kulna novemberdag. Det var roligt att se att det var

Läs mer

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta Historien om Svarthjärta & Guldhjärta År 1291, när Sverige fortfarande var ett helt nytt land, föddes en pojke i Stockholm. Pojken växte upp under tuffa tider och fick kämpa hårt för brödfödan. Detta till

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

PIKs program våren 2011

PIKs program våren 2011 PIKs program våren 2011 Här kommer ännu ett späckat vårprogram. Hoppas att det är någon aktivitet som passar just dig. Förra året hade vi över 800 deltagare i olika evenemang, kurser och festligheter.

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Protestskynke av en julduk. Foto: Ramón Maldonado, 2008, SSM.

Protestskynke av en julduk. Foto: Ramón Maldonado, 2008, SSM. visa rött! Protestskynke av en julduk. Foto: Ramón Maldonado, 2008, SSM. Odenplan rödfärgades. Hundratals röda tyger vajade från fönstren och tävlade med höstlöven i de stora trädkronorna på torget. Från

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

9. September 2014 Fristad

9. September 2014 Fristad 9. September 2014 Fristad Nu är September månad slut. Det har hänt massor på Fristad. Östgötadagarna, salen är stänkmålad. Skåpet så gott som klart och framförallt har vi börjat med kuskrummet. Kuskrummet

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2013 2013-06-04 14 25 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Torpa Stenhus Medeltidsdagar

Torpa Stenhus Medeltidsdagar Torpa Stenhus Medeltidsdagar Program & aktiviteter 2018 Fredagen den 20 juli 12.00 Slottet öppnar - Besök ett av landets bäst bevarade herresäte från 1500-talet! 13.00 Marknaden öppnar med fullt utbud

Läs mer

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider!

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! PROGRAM VÅREN 2019 VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! Från och med 1 januari 2019 har Flygvapenmuseum kvällsöppet på torsdagar. JANUARI-MAJ Måndagar stängt Tisdag-söndag 11:00-17:00 Torsdag kvällsöppet

Läs mer

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554).

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Allmänna bestämmelser om samråd m.m. 1 [5581] Innan länsstyrelsen fattar beslut

Läs mer

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Temat för den här handledningen är bostäder. Syftet är att ge en inblick i hur vi har bott i Sverige förr. Syftet är också att

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

BUDKAFLE. 2011 Nr: 1 KALLELSE TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE MÅNDAGEN 28 MARS KL 19.00 I FÖRENINGARNAS HUS VID CENTRUMRONDELLEN

BUDKAFLE. 2011 Nr: 1 KALLELSE TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE MÅNDAGEN 28 MARS KL 19.00 I FÖRENINGARNAS HUS VID CENTRUMRONDELLEN 2011 Nr: 1 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR- OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året. Ring 0171/51441 för bokning Ordförande har ordet Sidan 2

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Salsta slott ligger i Vattholmaåns dalgång,

Salsta slott ligger i Vattholmaåns dalgång, 14 Ett upplandsslott från stormaktstiden 15 I rummen på Salsta har tiden stannat. Slottet, som uppfördes av en av den svenska stormaktstidens mäktigaste och mest inflytelserika adelsmän, står sedan många

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i kulturmiljöförordningen (1988:1188); SFS 2017:561 Utkom från trycket den 26 juni 2017 utfärdad den 8 juni 2017. Regeringen föreskriver i fråga om kulturmiljöförordningen

Läs mer

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 En resumé från utflykten till Vadstena den 12 september med Logen Bråviken Med en lite tveksam sol samlades 17 vasamedlemmar vid Svartåns rastplats strax norr om Mjölby där vi

Läs mer

THE CASTLE SLOTTSBACKEN 8 LETAR DU EFTER EN UNIK LOKAL FÖR ATT ARRANGERA EVENEMANG ELLER KONFERENSER? HYR ETT SLOTT I GAMLA STAN!

THE CASTLE SLOTTSBACKEN 8 LETAR DU EFTER EN UNIK LOKAL FÖR ATT ARRANGERA EVENEMANG ELLER KONFERENSER? HYR ETT SLOTT I GAMLA STAN! THE CASTLE SLOTTSBACKEN 8 LETAR DU EFTER EN UNIK LOKAL FÖR ATT ARRANGERA EVENEMANG ELLER KONFERENSER? HYR ETT SLOTT I GAMLA STAN! Välkommen till The Castle Slottet på Slottsbacken 8 i Gamla Stan. Här ligger

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

Yttrande över Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om kulturföremål

Yttrande över Riksantikvarieämbetets rapport Översyn av regelverket om kulturföremål Yttrande 1 (5) Er beteckning Dnr Ku2015/02403/K Samhällsbyggnadsenheten Kulturmiljö Benjamin Grahn Danielson Direkt 010-2250227 benjamin.grahn.danielson@lansstyrelsen.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009!

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! 14, 15, 16 maj 2009 Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! Företagare i branschen har försäljning av garn, vävstolar, vävredskap m m i Holma-Helsinglands fabrikslokaler i Sörforsa. Textila utställningar,

Läs mer

5. Maj 2014 Fristad. Nr 15 äldsta tapeten på övervåningen, sitter på gråmålad papp.

5. Maj 2014 Fristad. Nr 15 äldsta tapeten på övervåningen, sitter på gråmålad papp. 5. Maj 2014 Fristad Nu har vi haft härliga vårmånader. Ibland har det varit ljuvligt skönt och soligt och ibland kyla o regn. Några köldnätter förstörde lite av magnoliablomningen, men i stort sett har

Läs mer

Prislista 2016. Barnkalas 6. Visningar & vandringar 8. Konferens & möten 11. Byggnadsvård 13

Prislista 2016. Barnkalas 6. Visningar & vandringar 8. Konferens & möten 11. Byggnadsvård 13 Prislista 2016 Barnkalas 6 Visningar & vandringar 8 Konferens & möten 11 Byggnadsvård 13 1 Gotlands Museum är Gotlands regionala museum. Museet ägs och drivs av föreningen Gotlands Fornvänner. Museet omfattar

Läs mer

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Gotlands Museum prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Religiösa byggnader i Malmö

Religiösa byggnader i Malmö Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Religiösa byggnader i Malmö Västra Skrävlinge kyrka Övningar för elever Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman i samarbete med Västra Skrävlinge kyrka

Läs mer

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om vikingarna. I boken får vi veta hur det var att vara en viking. Vi får svar på en del frågor, till exempel: Vad hade kvinnorna för arbetsuppgifter?

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

HALLWYLSKA USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET. Resultatsammanställning av publikundersökning under vecka

HALLWYLSKA USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET. Resultatsammanställning av publikundersökning under vecka USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET FRIENTRÉ-REFORMEN PÅ VISSA STATLIGA MUSEER HALLWYLSKA Resultatsammanställning av publikundersökning under vecka 14 2005 2 Publikundersökningar Frientréreformen som

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 3/2015 2015-11-10 27 39 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 10 november 2015 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande:

Läs mer

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019

Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet maj 2019 Resa till Visingsö, Sofiero och Birgit Nilssonmuseet 24 26 maj 2019 Vi var 47 stycken från både vår förening och föreningen i Fruängen-Liljeholmen. Väderutsikterna var inte de bästa inför denna resa, men

Läs mer

185 meter historia. en utställning om de la gardieska arkivet

185 meter historia. en utställning om de la gardieska arkivet 185 meter historia en utställning om de la gardieska arkivet Samlaren och hans samling Jacob Gustaf Pontusson De la Gardie (1768-1842) var hans namn: greve, politiker och generalmajor, ett av tidens tunga

Läs mer

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss.

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss. KUNG FÖR EN DAG! Att få åka till Stockholm genom att kliva på bussen vid gamla järnvägsstationen, träffa massor av glada och trevliga pensionärer och ägna dagen åt att vandra genom vårt Kungliga slott

Läs mer

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Malmöhus slott Plats: Malmöhusvägen Byggnadsår: äldsta byggnaden från 1434 Byggherre: Eric av Pommern Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Myntergården Malmöhus slott

Läs mer

Hur formas ett land, en stad och dess invånare?

Hur formas ett land, en stad och dess invånare? Hur formas ett land, en stad och dess invånare? I Sverige har vi världens äldsta befolkningsstatistik. Redan år 1749 började Tabellverket göra sammanställningar av befolkningen i hela landet och föra statistik

Läs mer

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram 3 sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram Den 31 augusti 1916 invigdes Jönköpings stadsbibliotek och den 1 september öppnades dörrarna

Läs mer

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv De första kyrkorna som byggdes när kristendomen infördes var små träkyrkor. Under 1100- och 1200-talen ersattes de i många fall av stenkyrkor efter kontinetalt mönster. Ofta byggdes de i närheten av de

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 15, 25 april 2010

Nyheter från Radiomuseet Nr 15, 25 april 2010 Nyheter från Radiomuseet Nr 15, 25 april 2010 1 Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat att de inte vill ha nyhetsbrevet. Meddela

Läs mer

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna)

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) VVS K/F KÖK DM ENTRÉ UTEPLATS 8m 2 Lägenhet 1 - Claudelinska salen Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) Husets finaste rum, den Claudelinska

Läs mer

Program. juli december 2014. Ystads Fornminnesförening. Klostret i Ystad. och. med trädgårdsgruppen Sub Rosa

Program. juli december 2014. Ystads Fornminnesförening. Klostret i Ystad. och. med trädgårdsgruppen Sub Rosa Program juli december 2014 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad Programverksamhet på Klostret juli december 2014 Lördagen den 16 augusti kl. 10.30 samåker vi i egna

Läs mer

SPF VÄSTRA KINDs Hemliga resa

SPF VÄSTRA KINDs Hemliga resa SPF VÄSTRA KINDs Hemliga resa 30.5.2018 Vi förväntansfulla pensionärer i en fullsatt buss från Länghem åkte mot okända mål. Resan var arrangerad av Britt-Marie Pettersson och Johnny Pettersson från resegruppen.

Läs mer

Spionutställning

Spionutställning 2011-05-29 Spionutställning Ta del av en spännande och intressant miniutställning om spioneri och underrättelsetjänst under det kalla kriget dagar (1945 1991). Det är föreningen Sveriges öga och öra som

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017 Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 6/2017 2017-12-04 66-77 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017 Närvarande: Ledamöter: Pekka Olson (ordförande), Karin

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. VMT visar Textil Bild. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. VMT visar Textil Bild. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR Till deltagarna i utställningen VMT visar TEXTIL BILD i Vänersborg och Trollhättan. Utställningsperioden börjar i Museihallen, Vänersborg 20 feb. - 20 mars och flyttas därefter

Läs mer

KULTURRÅDET RAPPORT Dnr KUR 2005/2081 Sten Månsson Besöksutfall t. o. m. mars 2005 vid statliga museer omfattade av frientréreformen

KULTURRÅDET RAPPORT Dnr KUR 2005/2081 Sten Månsson Besöksutfall t. o. m. mars 2005 vid statliga museer omfattade av frientréreformen KULTURRÅDET RAPPORT Dnr KUR 2005/2081 Sten Månsson 2005-04-22 Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Besöksutfall t. o. m. mars 2005 vid statliga museer omfattade av frientréreformen I Kulturrådets

Läs mer

Amanda Sidwall ( )

Amanda Sidwall ( ) Amanda Sidwall (1844-1892) Utbildning 1860-1865 Slöjdföreningens skola 1870-1871 Slöjdföreningens skola, (parallellstudier med Konstakademin) 1864-1871 Konstakademin 1874-1877 Academie Julian, lärare Tony

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Örebro Slott. Örebro läns museum Rapport 2008:7. Örebro stad, Örebro kommun, Örebro län

Örebro Slott. Örebro läns museum Rapport 2008:7. Örebro stad, Örebro kommun, Örebro län Örebro Slott Örebro stad, Örebro kommun, Örebro län Antikvarisk rådgivning och dokumentation i samband med renoveringsarbeten, Örebro Slott, Sydvästra tornet år 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport

Läs mer

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM

KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM KONSTKLUBBEN I HANINGE KOMMUN VÅRPROGRAM Läs mer och bli medlem på haninge.se/konstklubben Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening, vars syfte är att främja intresse för, och kunskap om,

Läs mer

NORDAMERIKASURSPRUNGSFOLK USA:SKULTUROCHHISTORIA

NORDAMERIKASURSPRUNGSFOLK USA:SKULTUROCHHISTORIA NORDAMERIKASURSPRUNGSFOLK USA:SKULTUROCHHISTORIA Vad tänker du på när du hör ordet indian? Många av oss har vuxit upp med bilder av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen i serietidningar, tecknade

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen.

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. text Tomas Eriksson foto Urban Jörén Hela sommaren pågår aktiviteter som lockar allt från leksugna barn

Läs mer

Första mötet Kabinettskåp

Första mötet Kabinettskåp Första mötet Kabinettskåp Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Konstdragningar, vinstutlämning, öppettider

Konstdragningar, vinstutlämning, öppettider 2018 Våren Program Årsmöte Välkommen på årsmöte till Linköpings slott fredag den 23 mars kl 18.00. Vi samlas högst upp i stora salen på slottet och får en introduktion av slottet och dess historia samt

Läs mer

Resan till Västmanland V. 7 juni 2010

Resan till Västmanland V. 7 juni 2010 Resan till Västmanland V 4-74 7 juni 2010 Landskapsvapen Västmanland Area: 8 363 km 2 ( Drygt ¼ av Smålands area) Folkmängd: ca 260 000 inv.( 31 inv./km 2 ) Strömsholms barockslott Strömsholms barockslott

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM möten som berör och berikar 2 Alla tiders dagens kultur blir Erfarenheten kring vad det är att leva är nödvändig. Den hjälper oss att tolka historien och reflektera över nuet. Livets

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni DRÄNGSERED Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni Vi var 73 personer som träffades utanför LV6, tidigare I16. Gullbrandstorp Motionsgrupp var värdar och vi besökte Garnisons och Luftvärnsmuseet.

Läs mer

Cliff House. Längst ut på en klippa, med en milsvid. utsikt över Atlanten, ligger ett hem som. får oss att tappa andan.

Cliff House. Längst ut på en klippa, med en milsvid. utsikt över Atlanten, ligger ett hem som. får oss att tappa andan. VÅRT VÄRLDSOMSPÄNNANDE SÖKANDE EFTER INSPIRERANDE ARKITEKTUR HAR DEN HÄR GÅNGEN FÖRT OSS TILL DET VÄSTLIGASTE LANDET PÅ AFRIKAS FASTLAND, NÄRMARE BESTÄMT TILL SENEGAL. DÄR HAR VI HITTAT ETT HUS MED ETT

Läs mer

i Paradiset sommar UPPLEV SOMMAR I PARADISET TEXT INGELA ROSSING FOTO PAULINA WESTERLIND

i Paradiset sommar UPPLEV SOMMAR I PARADISET TEXT INGELA ROSSING FOTO PAULINA WESTERLIND UPPLEV SOMMAR I PARADISET Thorskogs slott är slående vackert, och miljön lockar så väl celebriteter som TV- och filmteam. sommar i Paradiset Genom århundraden har passionerade entreprenörer skapat Thorskog.

Läs mer

Pressmeddelande: Priserna för Årets Nybyggare i Gävleborg går till Salar Saidi i Sandviken och Mira Jonsson i Hudiksvall

Pressmeddelande: Priserna för Årets Nybyggare i Gävleborg går till Salar Saidi i Sandviken och Mira Jonsson i Hudiksvall Pressmeddelande: Priserna för Årets Nybyggare i Gävleborg går till Salar Saidi i Sandviken och Mira Jonsson i Hudiksvall SEBs representanter, Salar Saidi, Årets Nybyggare, Mira Jonsson, Årets Pionjär,

Läs mer

SANKT ANNA SKOLA HISTORIK

SANKT ANNA SKOLA HISTORIK SANKT ANNA SKOLA HISTORIK Sankt Anna skola byggdes 1902 och kallades då för Kyrkskolan. Innan dess bedrevs undervisningen i den intilliggande Sockenstugan. År 1843 beslutade Skällvik och Sankt Anna Capell

Läs mer

Prislista 2015. Gotlands Museum

Prislista 2015. Gotlands Museum Prislista 2015 Gotlands Museum Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Gotlands Konstmuseum Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Kombibiljett -

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är det spännande slutet på serien Svarta skogens hemlighet. Soli och Lucy är i feernas rike. Soli ska försöka hämta

Läs mer

Spelare som byggt i Blockingsås gillar ofta att utnyttja taken. Här ett hus med en stor takterrass och en bred trappa ner i byggnaden.

Spelare som byggt i Blockingsås gillar ofta att utnyttja taken. Här ett hus med en stor takterrass och en bred trappa ner i byggnaden. Spelare som byggt i Blockingsås gillar ofta att utnyttja taken. Här ett hus med en stor takterrass och en bred trappa ner i byggnaden. Även på ytan oansenliga byggnader kan vara intressanta inuti. Många

Läs mer

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige?

Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Kunskapsinventering: Del 7, Mellan vilka år ägde vasatiden rum? Del 8, När startar stormaktstiden? Del 9, När börjar stormaktens fall? Del 10, När ägde upplysningens tid rum i Sverige? Del 11, När sker

Läs mer

1. Januari 2015 Fristad

1. Januari 2015 Fristad 1. Januari 2015 Fristad Nytt år. Ny energi. Nu ska projekt Fristad gamla gästgiveri bli fullkomnat. Arbetet med kuskrummet fortsätter. Gästkammaren ska målas färdigt. Det sista på Salen ska göras. Färger

Läs mer

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik HÖST PROGRAM 2018 Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening vars syfte är att främja intresset för och kunskap om konst. Tillsammans besöker vi utställningar med guidade visningar, hälsar

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. 5 Bildmakare. textilkonstnär katrin bawah UTSTÄLLNINGAR UTSTÄLLNINGAR De deltagande konstnärerna bildar gruppen 5 Bildmakars, och presenterar sig själva som följer: Vi är 5 bildmakars, som bor i Lerumsområdet och har känt varandra en längre tid.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

NUMEROLOGISKT NYHETSBREV Nr 6, juni 2014 Juni är en energi 4månad i ett energi 7år.

NUMEROLOGISKT NYHETSBREV Nr 6, juni 2014 Juni är en energi 4månad i ett energi 7år. NUMEROLOGISKT NYHETSBREV Nr 6, juni 2014 Juni är en energi 4månad i ett energi 7år. 4an möter 7an? Får vi se en andlig ordning nu i juni när Hej! Varmt välkomna till juni månads Numerologiska nyhetsbrev

Läs mer

VÄLKOMMEN DU OCKSÅ ATT VARA MED!!!

VÄLKOMMEN DU OCKSÅ ATT VARA MED!!! VÅREN 2019 8 jan. POLEN start studiecirkel kl. 18.00 Polen är ett land med en lång historia. Sverige och Polen hade åren 1592-1599 Sigismund III som gemensam kung. Polen förlorade dock sin självständighet

Läs mer

PRISLISTA Gotlands Museum

PRISLISTA Gotlands Museum 2017 PRISLISTA Gotlands Museum 1 Gotlands Museum är Gotlands regionala museum. Museet ägs och drivs av föreningen Gotlands Fornvänner. Museet omfattar olika besöksplatser: - Gotlands Fornsal - Svahnströmska

Läs mer

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby Gutehövdingens gård länsresidenset i visby Landshövdingen på Gotland styr sitt län från ett anspråkslöst 1700-talshus vars inredning nyligen ställts i ordning av Fastighetsverket. Residenset ligger i Visbys

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Eskilstuna C Lärarhandledning för högstadiet och gymnasiet. Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Även om ni går själva i utställningarna på Eskilstuna Stadsmuseum så är det viktigt

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer