UTVECKLINGSPROGRAM FÖR SIMLÅNGSDALEN FRAMTID SIMLÅNGSDALEN - HELA LIVET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVECKLINGSPROGRAM FÖR SIMLÅNGSDALEN FRAMTID SIMLÅNGSDALEN - HELA LIVET"

Transkript

1 UTVECKLINGSPROGRAM FÖR SIMLÅNGSDALEN FRAMTID SIMLÅNGSDALEN - HELA LIVET Antaget av Kommunstyrelsen den 7 juni 2016

2 FÖRORD Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Simlångsdalen. Programmet har kommit till genom dialog med de boende i Simlångsdalen, lokala näringslivet, politiker och tjänstemän. Utvecklingsprogrammet får tyngd genom det gränsöverskridande samarbetet där olika expertis, kunskap, erfarenheter och intressen vägts in och på lång sikt bidrar det till en hållbar utveckling i Simlångsdalen. Det finns flera syften med att ta fram utvecklingsprogram. Forma en gemensam framtidsbild för Simlångsdalen. Ett sätt för kommunen att lyssna in sina invånare. Skapa underlag för politikerna när de fattar beslut i frågor som rör Simlångsdalens framtid. Samordna insatser och åtgärder oberoende av aktör. Utveckla möjligheter för Simlångsdalen att växa av egen kraft. Vi är övertygade om att nya samarbetsformer mellan invånarna i Simlångsdalen, kommunen, föreningslivet, näringslivet och andra aktörer kommer att ge resultat och tillsammans kan vi närma oss den gemensamma framtidsbilden för Simlångsdalen. Henrik Oretorp Ordförande i Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsutskott Göran Johansson Ordförande i Simlångsdalens samhällsförening

3 ATT ARBETA MED UTVECKLINGSPROGRAM Utvecklingsprogram är ett arbetssätt för att underlätta och organisera samarbete inom kommunen och med andra aktörer. Samhällsföreningen har en viktig uppgift att fylla, tillsammans med ortens invånare, förankra och driva arbetet framåt mot framtidsbilden för Simlångsdalen. Halmstads kommun arbetar med inkludering och integration och allas rätt till samhällets service. Utvecklingsprogrammet bygger på demokrati och delaktighet på lika villkor, när det gäller mångfald och jämlikhet ur både sociala och ekonomiska perspektiv. Utvecklingsprogrammet omfattar Simlångsdalen som serviceort och dess invånare om inget annat anges. VAD ANVÄNDS UTVECKLINGS PROGRAMMET TILL? Utvecklingsprogrammet är ett styrdokument som innehåller: Framtidsbild, Simlångsdalen 2035 er (vad vill vi uppnå) er (hur ska vi uppnå ambitionerna) Idélista (underlag för planeringsdirektiv) Åtgärdslista (vad ska åtgärdas, av vem det ska åtgärdas och när ska det åtgärdas/slutföras) Lista på genomförda åtgärder erna och strategierna är allmänt hållna eftersom de ska visa riktningen mot framtidsbilden. Åtgärdslistan däremot, är av mer konkret karaktär, och innehåller åtgärder/aktiviteter som går i linje med strategierna och ambitionerna i syfte att nå framtidsbilden. Utvecklingsprogrammet ses över en gång per mandatperiod men listorna stäms av enligt en utarbetad modell, se figur. Uppdatering av idélistan Förslag till verksamhetsberedning Dialogmöte med allmänheten Uppdatering av åtgärdslista Figur 1 Årscykeln för utvecklingsprogram Arbetet med utvecklingsprogrammet följer en årsbaserad cykel som innehåller tre styrgruppsmöten med avstämningar och förslag till verksamhetsberedningen (budgetarbetet) samt ett dialogmöte med allmänheten. Styrgruppen består av politikerna i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och företrädare för samhällsföreningen i Simlångsdalen.

4 FRAMTIDSBILD 2035 Framtidsbilden är formulerad tillsammans med invånarna i Simlångsdalen och lyfter blicken framåt i tiden och beskriver viljeinriktningen för Simlångsdalens utveckling. Simlångsdalen är en välkomnande bygd för såväl boende som turister, med liv och rörelse där folk använder och utvecklar bygdens föreningar och företag. Vi har ett starkt varumärke och marknadsför Simlångsdalen i och utanför Halmstad. I Simlångsdalen tar vi till vara på naturen som en tillgång och utvecklar turismen kring vad bygden har att erbjuda. Vi har ett välskött och varierat område för vandring och rekreation samt en kombination av vildmark och service. Ett naturum är byggt. Det finns ett stort och varierat utbud av olika fiskevatten i Fylleån och Simlången. Det finns minst en framstående och betydande besöksattraktion. Sammantaget genererar bygdens utveckling arbetstillfällen, framför allt för ortens ungdomar. Den offentliga servicen är anpassad efter de boendes behov avseende bland annat förskola, skola, vårdinrättningar och allmänna kommunikationer. Det finns goda förutsättningar för en aktiv fritid för alla åldrar som ger möjlighet till många aktiviteter inom både idrott och kultur. Bygdens kultur och historia värnas och avspeglas i utvecklingen av det moderna samhället, där kulturen är en viktig del av vardagslivet. Simlångsdalen har fokus på ekologisk och närproducerad mat och graden av självförsörjning avseende energi är hög. Samarbeten och forskning med framstående aktörer inom dessa områden genomsyrar bygden på olika sätt.

5 Foto: Vinnalt foto Halmstad Thomas Johansson

6 Foto: Patrik Ljungman MÅLOMRÅDEN HÅLLBAR BEBYGGELSE Utvecklingsprogrammet utgår ifrån fem utvecklingsområden; Hållbar bebyggelse, Attraktiv vardagsmiljö, Kommunikation och transport, Natur och miljö samt Identitet och marknadsföring, som var och ett inleds med en sammanfattning och fortsätter med utvecklingsprogrammets ambitioner som följs av förslag på strategier hur ambitionerna ska uppnås. Hållbar bebyggelse, både ur sociala, kulturella och miljömässiga aspekter är ett krav vid såväl nyproduktion som vid användning, förvaltning och omvandling av befintlig bebyggelse. Dialog ska föras med civilsamhället för att säkerställa att utbyggnad eller ombyggnad sker i enlighet med de boendes behov och önskemål och i linje med övriga riktlinjer och handlingsprogram inom kommunen (till exempel översiktsplanen).

7 CENTRUMUTVECKLING Inflyttningen till orten ska öka, och år 2035 har orten 1000 invånare. I utveckling -och planeringsförutsättningarna av tätorten vägs målet 1000 invånare år 2035 in. Väl utbyggd kollektivtrafik ska öka attraktionskraften för att flytta till Simlångsdalen. Det ska finnas en central mötesplats, dit spontana möten men också organiserade aktiviteter kan lokaliseras. Utveckla en central mötesplats i dialog med de boende på orten. Biblioteket och dess verksamhet utgör en viktig resurs i frågan. Det ska finnas ett definierat centrum med värdeskapande funktioner, i såväl privat som offentlig regi. Arbeta kontinuerligt med näringslivs- och affärsstrategier för att få fler nyetableringar i byn. Långsiktigt hållbart tänkande vid nylokalisering eller utveckling av verksamhetslokaler, fritidslokaler, anläggningar och andra verksamheter. Tillföra eller utveckla befintliga, verksamhetslokaler och fritidsanläggningar samt lokaler för kulturlivet som motsvarar behoven. BOSTÄDER Det finns ett varierat utbud av bostäder. Tillföra nya eller utveckla befintliga bostäder som startar flyttkedjor på bostadsmarknaden som ger goda möjligheter till såväl kvarboende för äldre som för ungdomar att få sin första bostad. Bostadsutbudet matchar efterfrågan från invånarna samt möjliggör inflyttning för andra intressenter att flytta hit. Möjliggöra nybyggnationer genom detaljplanering och uppvaktning av exploatörer. Boendeformer är utformade efter nuvarande och framtida behov i både privat och offentlig regi. Det finns tillgång till boenden särskilt anpassade för äldre på orten.

8 Foto: Vinnalt foto Halmstad Thomas Johansson

9 ATTRAKTIV VARDAGSMILJÖ Den bebyggda miljön utgår ifrån och stöder människans behov, ger skönhetsupplevelser och trevnad samt har ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur. Sociala värden som god livskvalitet, hälsa och inkludering tas också med i begreppet vardagsmiljö där den upplevda tryggheten spelar en central roll. BRA START OCH SKOLA Förskola och skola har gott anseende, och är därför förstahandsalternativ för barn inom det egna upptagningsområdet. Skolan profilerar/utmärker sig på sådant sätt att intresset för att välja den lokala skolan är självklart. Skolan har utbildade pedagoger och ändamålsenliga lokaler, anpassade till bygdens befolkningsmängd. Skolan har ett bra samarbete med andra skolor och verksamheter och kan erbjuda ett brett utbud av ämnen och aktiviteter för eleverna. Det finns goda möjligheter till fysiska aktiviteter både individuellt och inom organiserade former både inomoch utomhus. Det finns en behovsanpassad idrotts- och aktivitetsanläggning som kan utnyttjas av såväl skolan som alla byns invånare, samt motionsytor utomhus i anslutning till idrottsoch aktivitetshallen. Det finns ett eller flera aktivitetsområden som erbjuder aktiviteter för olika åldrar som främjar umgänge över generationsgränserna. Tillgodose behovet av lek -och aktivitetsytor för de yngre, som är inbjudande mötesplatser även för ungdomar, unga vuxna och vuxna.

10 ARBETE OCH NÄRINGSLIV Det ska finnas sommarjobb eller chans till ett första arbetstillfälle för ungdomar. Goda kontakter med näringslivet och utbildningsinstanser som är inriktade på ungdomars väg in på arbetsmarknaden ska öppna upp för ungdomar att få en första anställning. Näringslivet kompletterar och utvecklar sina verksamheter, var för sig och tillsammans. Bygga upp ett företagsnätverk som kan utvecklas till företagshotell. Arbetstillfällena ökar och näringslivet utvecklas. PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE Den offentliga servicen i Simlångsdalen utvecklas och anpassas efter invånarnas behov. Gynnsamma förutsättningar som till exempel goda kommunikationsmöjligheter gör det intressant för företag och annan näringsverksamhet att etablera sig på orten. Genom dialog med berörda instanser och boende säkerställs att efterfrågan styr utbudet av offentlig service. Simlångsdalen och sambandet till Halmstad är planerat utifrån ett sammanhållet och hållbart perspektiv på sociala, ekonomiska samt miljö- och hälsorelaterade frågor. Bandet mellan Simlångsdalen och Halmstad, genom stråket Fylleåns dalgång, är tydligt och ger boende i Simlångsdalen tillgång till stadens serviceutbud. HÄLSA OCH LIVSKVALITET Alla ortens invånare ska ha goda levnadsvillkor. Genom dialog planeras hälsofrämjande insatser som stärker både den psykiska och fysiska hälsan. Det finns ett rikt och mångfasetterat föreningsliv som ger alla möjlighet till en aktiv fritid Föreningar och andra aktörer ska ges goda förutsättningar att bedriva sina verksamheter eftersom de skapar ett stor mervärde på orten.

11 KOMMUNIKATION OCH TRANSPORT Kollektivtrafiksystem är miljöanpassade, energieffektiva och tillgängliga och det finns attraktiva, säkra och effektiva gång- och cykelvägar. Bil ska föras fram tryggt och säkert i samspel med övriga trafikanter. TRANSPORT OCH VÄGAR Det ska vara enkelt och säkert att välja kollektivtrafik. Se över de boendes behov av kollektivtrafik och hållplatsernas placering (i samarbete med Region Halland.) Biltrafik ska ske säkert, tänk oskyddade trafikanters villkor, miljövänligt och i samspel med övriga trafikanter. Kommunen, Trafikverket och övriga berörda aktörer ska föra dialog om lämpliga åtgärder för att biltrafik i och genom byn ska ske på ett säkert och miljövänligt sätt. Arbetstillfällena ökar och näringslivet utvecklas. Det känns tryggt och säkert för alla, oavsett ålder, att välja cykel inom byn och genom byn. Det finns säkra gång- och cykelbanor i byn och genom byn. Foto: Patrik Ljungman

12 NATUR OCH MILJÖ Det finns natur- och grönområden och grönstråk i närhet till bebyggelsen med god kvalitet och tillgänglighet. Miljö -och energiinfrastrukturen är anpassad till människors behov, för att minska resurs och energianvändning samt klimatpåverkan, samtidigt som hänsyn är tagen till natur- och kulturmiljö, estetik, hälsa och säkerhet. NATUR Naturintresset, förståelsen och samspelet med naturen runt omkring främjas. Utveckla ett attraktivt besöksmål som erbjuder spännande, tankeväckande och underhållande naturupplevelser. Det finns ett stort utbud av naturupplevelser med hög tillgänglighet. Naturupplevelser och andra naturnära attraktioner ska kontinuerligt underhållas och vara lättillgängliga för alla. MILJÖ Användningen av energi, mark, vatten och andra naturresurser sker på ett effektivt, resursbesparande och miljöanpassat sätt för att på sikt minska och att främst förnybara energikällor används. Skapa förutsättningar för när- och ekologiskt producerad mat samt lokal energiproduktion som kommer invånarna till nytta. Den som vill kan odla egna livsmedel för självhushållning. Se på olika modeller för så kallade tillsammansodlingar. Avfallshanteringen är effektiv för samhället, enkel att använda för konsumenterna och mängden avfall förebyggs i så hög grad som möjligt, samt att avfallets påverkan på och risker för hälsa och miljö minimeras. Återvinningscentralen (ÅVC) och återvinningsstationen i Simlångsdalen finns kvar och utvecklas i takt med de utmaningar samhället ställs inför.

13 Foto: Patrik Ljungman

14 Foto: Patrik Ljungman

15 IDENTITET OCH MARKNADSFÖRING Det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas. TURISM OCH KULTUR Simlångsdalen har en stark identitet och kopplingar som är kända även utanför orten. Kartlägga och bevara kulturella och historiska platser, byggnader, sägner och liknande värden och koppla till aktiviteter i nutid. Kartläggningen används sedan som underlag för framtida exponering och utveckling av exempelvis kulturhistoriskt värdefulla miljöer, byggnader och aktiviteter. Simlångsdalen har minst en stor åretruntbesöksattraktion som sätter orten på kartan något att minnas/komma hit för, med tema inspirerat av naturen och landskapet runt omkring. Inlandsturismen ökar och skapar högre grad av sysselsättning. Fler aktörer tar ett gemensamt grepp för att utveckla och samarbeta kring aktiviteter och marknadsföring som ökar utbudet av aktiviteter riktade till turister. Goda kontakter med näringslivet och utbildningsinstanser som är inriktade på ungdomars väg in på arbetsmarknaden ska öppna upp för ungdomar att få en första anställning. (Arbete och näringsliv)

16 SIMLÅNGSDALEN Halmstads kommun box 153, Halmstad telefon: e-post: Halmstads kommun augusti 2016 Tryck: KBMEDIA

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE Antaget av kommunstyrelsen den 15 november 2016 FÖRORD Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Trönninge.

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR VALLÅS FRAMTID VALLÅS Antaget av Kommunstyrelsen

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR VALLÅS FRAMTID VALLÅS Antaget av Kommunstyrelsen UTVECKLINGSPROGRAM FÖR VALLÅS FRAMTID VALLÅS 2035 Antaget av Kommunstyrelsen 2016-01-19 4 FRAMTIDSBILD VALLÅS 2035 Vallås är det gröna bostadsområdet där park, natur och grönytor står i fokus. Centrum

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) (Ej beslutade åtgärder, 3-i-topp-lista, prioriteringar från höstmötet i Simlångsdalen den 21 november 2017. Övriga idéer är inte rangordnade.) Natur och miljö

Läs mer

Framtid Kvibille. Samrådsversion

Framtid Kvibille. Samrådsversion Framtid Kvibille Samrådsversion 1 Förord Utvecklingsprogrammet Framtid Kvibille är ett samverkansprojekt mellan Halmstads kommun och invånarna, verksamma och på andra sätt berörda i Kvibille. Kommunen

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

FRAMTID GETINGE BÄSTA LÄGET

FRAMTID GETINGE BÄSTA LÄGET Antaget av kommunstyrelsen 2013-09-03, KS 231 UTVECKLINGSPROGRAM FRAMTID GETINGE BÄSTA LÄGET MÖTESPLATSER, SKOLA OCH FRITID BOENDE OCH KOMMUNIKATIONER INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING NÄRINGSLIV OCH ARBETE

Läs mer

FRAMTID OSKARSTRÖM BÄSTA LIVSPLATSEN

FRAMTID OSKARSTRÖM BÄSTA LIVSPLATSEN Antaget av kommunstyrelsen 2013-02-26, KS 59 UTVECKLINGSPROGRAM FRAMTID OSKARSTRÖM BÄSTA LIVSPLATSEN NÄRINGSLIV BOENDE UPPVÄXT IDENTITET ARBETSGRUPP Mattias Bjellvi, Samhällsbyggnadskontoret, projektledare

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 6 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 7 6 Parken Zoo

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Projektbeskrivning. Framtid Kvibille

Projektbeskrivning. Framtid Kvibille Projektbeskrivning Framtid Kvibille Samhällsbyggnadskontoret Januari 2018 UPPDRAG/BESLUT Kommunstyrelsen har fattat beslut om att utvecklingsprogram för Kvibille ska upprättas genom att anslå medel i planeringsdirektiv

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6 Destination

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Kulturnämndens handlingar

Kulturnämndens handlingar Kulturnämndens handlingar 2016-04-27 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kulturnämnden 2016-04-14 1(2) Box 316 301 08 Halmstad Tfn: 035 13 70 04 E-post: kulturnamnden@halmstad.se OBS! kl.10.00-12.00 Möte med

Läs mer

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vision... 5 3. Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4. Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5. Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6. Destination Eskilstuna AB... 9 7. Eskilstuna

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2016

Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2016 HALMSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2016 KS 2015-XX-XX XX KS 2015-XX-XX XX Version 0,1 1. Kommunstyrelsens mål Kapitlet har utgångspunkt i de mål som beslutats i Planeringsdirektiv med budget

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Framtid Getinge. - Bästa läget. Antaget av kommunstyrelsen den 3 september 2019

Framtid Getinge. - Bästa läget. Antaget av kommunstyrelsen den 3 september 2019 Framtid Getinge - Bästa läget 1 Antaget av kommunstyrelsen den 3 september 2019 Förord Framtid Getinge- centrumutvecklingsprogram, startades som ett EU-projekt, 2013 Sociala aspekter och medborgardialog

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige STRATEGISKT PROGRAM Gäller från och med budgetåret 2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 PÅ VÄG MOT 2030 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Det strategiska programmet

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

STRategi. Program. plan policy

STRategi. Program. plan policy STRategi Program plan policy riktlinjer regler HANDLINGSPROGRAM 2015-2018 UTVECKLING & FÖRNYELSE inledning Höganäs kommun har idag ordning och reda i finanserna, alla investeringar betalas kontant samtidigt

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING 1(6) BEHOVSBEDÖMNING 2016-10-17 Dnr 2016/00215 DETALJPLAN FÖR DEL AV BULSJÖ 3:82 i Österbymo tätort, Ydre kommun Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2019-2022 Ett jämlikt Klippans kommun Människans frihet socialdemokraternas viktigaste mål. Alla människor ska vara fria att utvecklas som individer.

Läs mer

Program för utomhuslek i

Program för utomhuslek i 1(5) Program för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Program Alla nämnder, bolag, kommunalförbund

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Programförklaring Majoritet Mölndal. Förord

Programförklaring Majoritet Mölndal. Förord Programförklaring Majoritet Mölndal Mölndal 2014-12-08 Förord Mölndal ska styras med tydliga mål. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är tillsammans den styrande majoriteten

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Grönstrukturplan Färjestaden

Grönstrukturplan Färjestaden 1 (9) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning uttrycker tydliga principiella

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Ansvarig: Miljö- och byggchefen Antagandedatum: 2018-05-28 Börjar gälla: 2018-06-01 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogrammet är författat

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Program Policy Handlingsplan Riktlinje Program för social hållbarhet Antaget av kommunfullmäktige 6 september 2018 DNR: 2016/01180 Program Policy Handlingsplan Riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Vision för Sunne kommun Antagen av kommunfullmäktige , 51

Vision för Sunne kommun Antagen av kommunfullmäktige , 51 ) Datum Sida 2014-05-13 1 (5) Vision för Sunne kommun 2014-2025 Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 51 Visionen för Sunnes kommunstrategi är framarbetad i bred dialog med kommunens invånare. Syftet

Läs mer

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan Sammanställning Ängelholms kommun har en översiktsplan från 2004. Kommunfullmäktige har tagit beslut att en ny översiktsplan ska tas fram. Den nya översiktsplanen ska utgöra ett strategiskt dokument, en

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer