1(6) Tekniska förvaltningens förslag till åtgärder med anledning av trafikutredningen för Visby innerstad 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(6) Tekniska förvaltningens förslag till åtgärder med anledning av trafikutredningen för Visby innerstad 2005"

Transkript

1 1(6) Tekniska förvaltningen Tekniska förvaltningens förslag till åtgärder med anledning av trafikutredningen för Visby innerstad 2005 Uppdraget Kommunfullmäktige beslutade att som svar på en motion angående Minskad biltrafik i och kring innerstaden ge tekniska nämnden i uppdrag att utarbeta en ny trafikledsplan/samhällsplan för Visby. Hansestaden Visby är sedan 1995 upptagen på UNESCO:s världsarvslista. I rapporten Världsarvet Hansestaden Visby inför 2000-talet finns ett handlingsprogram med åtgärdsförslag som ska säkerställa världsarvet. För trafiken är det övergripande målet att Förbättra trafikmiljön i Hansestaden Visby grundat på de oskyddade trafikanternas villkor genom bland annat minskad biltrafik så att hänsyn även tas till kulturmiljön.. Detta övergripande mål är nedbrutet i delmål för att finna trafiklösningar som: grundas på kulturmiljöns och de oskyddade trafikanternas villkor, tillgodoser dagens anspråk på trafiksäkerhet, trygghet, låga bullernivåer och god luftkvalitet, sätter barnens, de äldres och de funktionshindrades behov i centrum, prioriterar gång- och cykeltrafikanternas behov av trivsel, tillgänglighet och framkomlighet i det offentliga rummet, ger ökad andel kollektivtrafikresande, föregås av information, delaktighet och medinflytande för alla berörda parter, förutsätter god tillgänglighet till välbelägna parkeringsplatser, förutsätter tillgänglighet för försörjning och besökare. Varje ort har en unik historia och kunskap om denna är en viktig utgångspunkt vid all fysisk planering. Gatu- och bebyggelsestruktur liksom enskilda byggnader, platser, parker och grönstråk bidrar i hög grad till en orts karaktär och identitet och är viktiga beståndsdelar för ortens attraktivitet. Begreppen karaktär och identitet används ofta synonymt. Karaktär kan sägas vara en beskrivning av hur det ser ut medan begreppet identitet har en djupare innebörd som ligger närmare människan och inkluderar flera ej synliga delar. En orts karaktär kan innefatta mer än bara de rent fysiska förhållandena. Den består även av egenskaper/aspekter som skapar minnen och känslor. De känslomässiga aspekterna är till vissa delar individuella men det finns vissa aspekter som är mer allmängiltiga och som delas av många invånare. Det kan exempelvis vara uttryck och upplevelser inom konst, litteratur, poesi och musik. Att känna till, ta tillvara och utveckla ortens karaktär är viktigt för att skapa en god bebyggd miljö och möjliggöra en positiv utveckling, dvs ett attraktivt och hållbart samhälle. (Ur TRAST, kapitel 1, Stadens karaktär)

2 2(6) Problemet Visby innerstads gator har aldrig varit planerade för biltrafik. Men trafiken finns där, och även om trafikmängderna varit högre än vad de är idag skapar de problem i form av trängsel, buller och osäkerhet. Samtidigt är en viss trafik nödvändig, som varutransporter till restauranger och butiker. Trafikutredningen för Visby innerstad är ett försök att klargöra behoven och situationen för de olika trafikantgrupperna i Visby innerstad och ge exempel på åtgärder som kan genomföras för att åstadkomma förbättringar. Utredningen är gjord av SWECO VBB på uppdrag av Gotlands kommun. Trafikmiljön i Visby innerstad har länge diskuterats. I innerstadsutredningen från 1974 står att läsa att fotgängare känner sig otrygga på de smala gatorna, att de upplever miljön som otrivsam och att gående och cyklister bör ges företräde i trafiken. Kommunfullmäktige beslutade 10 februari 1997 att bifalla två motioner om att Visby innerstad skulle vara bilfri året om och att handlingsplanen för Visby innerstad skulle ses över i syfte att minska trafiken innanför murarna. Motionerna överlämnades till det pågående arbetet med översyn av handlingsplan för Visby innerstad, där ett av målen skall vara att minska biltrafiken. Tekniska förvaltningen har med stöd av SWECO VBB:s utredning, genomförda samråd, möten med olika föreningar, inkomna skrivelser och mejl (bifogas) utformat ett förslag till åtgärder för att förbättra trafikmiljön i Visby innerstad enligt de intentioner som redovisats ovan.

3 3(6) Tekniska förvaltningens förslag till åtgärder: Gågata Wallérs plats, Södra Kyrkogatan från Wallérs plats till Stora Torget, Hästgatan från Wallérs plats och fram till Stettinergränd blir permanent gågata. Särskilda regler för trafik på gågata: Vissa fordon får köras på en gågata: A På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för: 1. Varuleveranser till eller från butik eller motsvarande vid gågatan 2. Transport av gods eller boende till eller från adress vid gågatan 3. Transport av gäst till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan 4. Transport av sjuk eller rörelsehindrad person till eller från adress vid gågatan B Cyklar Vid trafikering av gågata gäller: A inte högre hastighet än gångfart B väjningsplikt mot gående C förbud att parkera fordon D funktionshindrad med särskilt parkeringstillstånd får parkera på gågata dock max. 3 timmar Gårdsgata Hästgatan från Donnersplats till Stettinergränd och från Knägränd till Österport, Stettinergränd, Hamburgergränd, Bremergränd från S:t Hansgatan till Stettinergränd, Schweitzergränd, Klosterbrunnsgatan, S:t Persgränd, Österväg från Österport fram till den befintliga gågatan, Södra Kyrkogatan från St:Drottensgatan fram till Domkyrkan, S:t Hansgatan från S:t Hansplan till S:ta Katarinagatan och S:ta Katarinagatan till Stora Torget blir permanent gårdsgata. Vid trafikering av gårdsgata gäller: 1. Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart. 2. Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. 3. Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.

4 4(6) Gator som dubbelriktas Odalgatan, S:ta Gertrudsgränd. Smedjegatan, Specksrum, Rostockergränd, S:t Drottensgatan, Skolgatan, Västra Kyrkogatan, Norra Kyrkogatan, Slottsbacken, Mellangatan från Slottsbacken till Residensgränd, S:t Hansgatan mellan Slottsbacken och Hästgatan, Hästgatan från Wallérs plats till Mellangatan. Förbud mot motorfordonstrafik För att kraftigt minska genomfartstrafiken och motverka ökad trafik pga. dubbelriktning av Smedjegatan införs motorfordons förbud på Specksrum mellan S:t Hansgatan och Vattugränd. Donnersplats, porten mot Donnersgatan stängs för motorfordon. Enkelriktning För att motverka en ökad trafikbelastning pga. dubbelriktning på delar av S:t Hansgatan enkelriktas Visborgsgatan från Skansporten till Artilleribacken så att fordon inte får föras norrut på nämnda sträcka. Väjningsplikt Alla väjningsplikter tittas på och de som inte måste vara kvar av uppenbara skäl tas bort. Hastighetsdämpande åtgärder Befintliga bulor på Södra Murgatan och Norra Kyrkogatan tas bort. Där det visar sig att hastighetsdämpande åtgärder krävs genomförs dessa med hjälp av blomurnor, pollare, sidoförskjutningar och dylikt som passar in i miljön.

5 5(6) Parkeringsförbudszon Befintlig parkeringsförbudszon för innerstaden utökas till att gälla dygnet runt alla dagar. Parkering blir då tillåten endast på markerade platser. Antalet markerade platser utökas. Det finns platser där kantstens parkering kan tillåtas tex. på västra sidan av Visborgsgatan mellan Artilleribacken och Kommendantsbacken. Det finns även platser där parkering kan tillåtas mellan till med parkeringsförbud övrig tid (exempelvis på någon sida av Nygatan). Konsekvenser Hastigheterna i innerstaden bedöms minska tack vare dubbelriktningen av vissa gator och borttagning av en del väjningsplikter. Lägre hastigheter innebär i sin tur lägre bullernivåer. Borttagningen av enkelriktningar medför också att trafiken i innerstaden kommer att omfördelas något, med ökad trafik på några gator och minskad på andra. Det totala trafikarbetet kommer att minska, då söktrafiken minskar och det ges möjlighet till mer gena rörelsemönster. Dubbelriktning föreslås i de flesta fall på sträckor där det inte är så stor gångtrafik. Genomfartstrafiken från Norderport till hamnen kommer att kraftigt minska när motorfordonstrafik förbjuds på Specksrum mellan S:t Hansgatan och Vattugränd. Trafiken i Norderport bedöms minska med ca 25 %, Skansporten bedöms minska med ca: 30% och Söderport får en trolig ökning av trafiken med ca 15%. Den förväntade ökningen i Söderport utgör inget problem eftersom trafiken tillföljd av införda åtgärder har minskat med 36 % från 1993 till Den totala veckomedeldygnstrafiken i portarna bedöms minska med ca: fordon. Dessa fordon kommer istället att belasta Kung Magnus väg, Peder Hardings väg, Brömsebroväg, Solbergaleden, Söderväg, Gutevägen och Visbyleden/Färjeleden. En minskning av biltrafiken kan möjliggöra ett bättre nyttjande av kollektivtrafikens servicelinje i innerstaden och kanske även möjliggöra en ökad turtäthet. En förlängning av gågatan från Adelsgatan över Wallérs plats och ner till Stora Torget kommer att knyta samman Södertorg och Stora Torget på ett naturligt sätt. Gårdsgata på S:t Hansgatan från Hästgatan och fram till Stora Torget innebär att de som har målpunkt Stora Torget kan köra där utan att behöva ta omvägen via Wallérs plats eller Stettinergränd. Införande av gårdsgata/gågata på sträckan Donnersplats till Östertorg innebär att trafiken på hela sträckan skall ske på de gåendes villkor. Åtgärderna innebär att antalet skyltar minskas vilket har stor betydelse för estetiken i den känsliga stadsmiljön. Tillgången till parkeringsplatser kommer att minska vid införande av parkeringsförbudszon som gäller dygnet runt. Med nuvarande

6 6(6) parkeringsreglering är det möjligt att parkera bilen vardagar, lördag, söndag och dag före helgdag längs med alla de gatusträckor där det inte är reglerat med parkeringsförbud. Detta skapar ofta framkomlighetsproblem. Med parkeringsförbudzon hela dygnet och parkering endast tillåten på skyltade platser minskar parkeringsmöjligheten på vissa gatusträckor. Fördelen är att tillgången och efterfrågan till parkeringsplatser kan styras bättre med parkeringsförbudzon. I samband med införande av en förbudzon kan gatusträckor lämpliga för parkering skyltas med parkering tillåten mellan exempelvis Innerstaden blir mer inbjudande med positiv skyltning (blå p-skyltar) än med förbudsskyltar. Bilförbud Bilförbudet föreslås gälla under samma period som 2005 (lördag vecka 17 t.o.m. vecka 32) och med samma restriktioner som tidigare år. Genomförande Alla åtgärder utom ändring av parkeringsförbudszonen bör införas i samband med att bilförbudet 2006 träder i kraft. Parkeringsförbudszonen kan införas under hösten Omfattande trafikräkningar bör genomföras innan och efter att regleringarna införts. En utvärdering av åtgärderna bör genomföras efter ett år. I samband med ändringen av befintliga lokala trafikföreskrifter med anledning av ovan angivna förslag bör även övriga lokala trafikföreskrifter gällande innerstaden skrivas om enligt trafikförfattningen.

7

8

Dokumentinformation. Titel Trafikutredning Visby innerstad. Datum Upphovsrätt kartor Stadsarkitektkontoret, Gotlands kommun

Dokumentinformation. Titel Trafikutredning Visby innerstad. Datum Upphovsrätt kartor Stadsarkitektkontoret, Gotlands kommun Februari 2005 Dokumentinformation Titel Trafikutredning Visby innerstad Datum 2005-02-28 Upphovsrätt kartor Stadsarkitektkontoret, Gotlands kommun Beställare Gotlands kommun Uppdragsledare: Lennart Klintblom

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning Trafik och parkering i Visby innerstad Resultat av en enkätundersökning JANUARI Bakgrund I samband med Region Gotlands arbete med att ta fram en ny parkeringsstrategi för hela Gotland inbjöds Visby Innerstadsförening

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-02-28 53 KS 339/17 Svar på motion (M) om att säkra offentliga utemiljöer i Mölndals stad Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum 1 (5) 2017-03-23 Samhällsbyggnadskontoret Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum Vad är ett gångfartsområde? En väg eller ett område som enligt lokala trafikföreskrifter ska vara gångfartsområde

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Ändrad trafikföring i Götgatsbacken - genomförandebeslut

Ändrad trafikföring i Götgatsbacken - genomförandebeslut GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-12-09 Handläggare: Kristofer Tengliden Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 50826374 kristofer.tengliden@gfk.stockholm.se 2003-11-20 Till Gatu-

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Tekniska nämnden i Gotlands kommun Handläggare Lennart Klintbom Trafikingenjör Under sommaren

Läs mer

Vallgatan - uppföljning 1 Vallgatan Uppföljande studie Rapport nr 4:2002 Trafikkontoret 2 Vallgatan - uppföljning Vallgatan - uppföljning 3 Förord SWECO VBB har på uppdrag av Trafikkontoret gjort en uppföljande

Läs mer

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KS 19 19 JUNI 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2013-05-13 Diarienummer KSN-2012-1215 Kommunstyrelsen Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister Förslag

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Svar på motion om översyn av övergångsställen

Svar på motion om översyn av övergångsställen 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 46 Svar på motion om översyn av övergångsställen Dnr 2016-000048 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

Läs mer

KF SEPT Nr 181. Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KSN

KF SEPT Nr 181. Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KSN KF 181 30 SEPT 2013 Nr 181. Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KSN-2012-1215 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Sommargågator, sommartorg och pop up-parker Levande Stockholm

Sommargågator, sommartorg och pop up-parker Levande Stockholm Sida 1 (5) 2017-05-19 Sommargågator, sommartorg och pop up-parker 2017 - Levande Stockholm Bakgrund Trafiknämnden har gett trafikkontoret uppdrag att under sommarsäsongen 2017 inrätta sommargågator, sommartorg,

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2016-10-03 Dnr 258-2551-2016 1(4) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Jens Bäckström Barlingbo Prästgården 143 621 78 Visby Trafikverket Region Stockholm

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö.

som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö. 2011 10 20 Dp 5157 UTSTÄLLNINGSHANDLING BESKRIVNING som tillhör detaljplan för HOLMASTIGEN genom HOLMA i Hyllie i Malmö. HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M)

Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Dnr Sida 1 (5) 2017-02-04 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Cykling mot enkelriktning. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl. (M) Förslag till beslut Trafiknämnden

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken.

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Bilaga 1 till TN 2011 03 Parkeringsavgift Förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning. Zon

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Kommunstyrelsen 2017-06-19 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad och miljö KSKF/2016:613 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Förslag

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure.

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla Roger Johansson SWECO Infrastructure Shared space tredje generationen Möjlighet Attraktiva stadsrum för alla Harmoni mellan människors förmåga,

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas:

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas: Stockholm 2012-09-25 City i Samverkan Korgmakargatan 2 111 22 Stockholm Stockholms stad Trafik- och renhållningsnämnden 105 35 Stockholm Synpunkter på förslag till parkeringsplan Remissversion augusti

Läs mer

Vi hoppas att ni tar er tid och går igenom det här och att vi sedan förhoppningsvis kan utgå från det vi nu kommit fram till.

Vi hoppas att ni tar er tid och går igenom det här och att vi sedan förhoppningsvis kan utgå från det vi nu kommit fram till. Lars-Åke Carlsson Fre 2017-05-19, 10:51 Ang Killingens regler.docx Hej Killingar Bifogar två dokument som handlar om ett ämne som varit på tapeten förr. På stämman sist framfördes emellertid önskemål om

Läs mer

Ombyggnation av gågatudelen på Nybrogatan på Östermalm. Genomförandebeslut

Ombyggnation av gågatudelen på Nybrogatan på Östermalm. Genomförandebeslut Gunilla Brogren Trafikplanering 08-508 262 61 gunilla.brogren@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-05-15 Ombyggnation av gågatudelen på Nybrogatan på Östermalm. Genomförandebeslut

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

Sammanställning synpunkter i enkät trafik/parkering 2017

Sammanställning synpunkter i enkät trafik/parkering 2017 1 (18) Sammanställning synpunkter i enkät trafik/parkering 2017 1. En ambition har varit att minska trafiken i innerstaden under sommaren. Hur anser du att det ska arbetas framöver? Område 1: Bör var bilfritt,

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Återremiss

Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Återremiss Stig Gustavsson Trafikplanering 08-508 262 12 stig.gustavsson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-12-16 Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Återremiss Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

Nr Beskriv vilken åtgärd som ska vidtas. Vidtas ingen åtgärd ska detta motiveras. Ansvarig förvaltning/ avdelning/ namn

Nr Beskriv vilken åtgärd som ska vidtas. Vidtas ingen åtgärd ska detta motiveras. Ansvarig förvaltning/ avdelning/ namn Gångstråket används frekvent av fotgängare mellan parkeringsplatsen och centrumhandeln. Rådhuset har flera gången fått fönstren krossade.gångstråket upplevs som mörkt och otryggt. Platsen nyttjas som toalett.

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR 1 Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Svar på skrivelse från Mikael Söderlund m.fl.(m), Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), Anders Broberg (kd).

Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Svar på skrivelse från Mikael Söderlund m.fl.(m), Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), Anders Broberg (kd). Stig Gustavsson Trafikplanering 08-508 262 12 stig.gustavsson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-05-20 Tydligare trafikreglering i Gamla stan. Svar på skrivelse från Mikael Söderlund

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2 (5) Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan

Trafikutredning i samband med Detaljplanearbete för Björkfors 1:673 Hemavan UPPDRAG Trafikutredning Hemavan UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Johanna Söderholm, Tyréns UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Trafikplanering Sweco Stina Åslund, Landskap Tyréns Björn Andersson, Gatuprojektering

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun augusti 2018 Nyhetsbrev nummer 16 TINGVALLAGATAN AVSTÄNGD Sedan våren har Tingvallagatan byggts om mellan Östra Torggatan och Södra Kyrkogatan.

Läs mer

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613)

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2018-10-09 Dnr 258-2248-2018 1(4) Lena Norén Enheten för samordning och stöd 010-223 92 72 Per-Erik Ericksson Klinte Lilla Snögrinda 511 623 76 Klintehamn Trafikverket Region

Läs mer

Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning RAPPORT HALMSTAD KOMMUN Trafikutredning kv Svartmunken, Karl XI m.fl UPPDRAGSNUMMER 2337006000 2014-10-20 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2017-03-17 1(4) Dnr 258-695 till 698-2017 Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Ringmurens Cykelklubb c/o Anders Selin Vall Skogs 104 621 93 Visby Trafikverket

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ~ Gata/parks lokaler Nolängsgatan 15, kl Ofi _~ t v11 _

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ~ Gata/parks lokaler Nolängsgatan 15, kl Ofi _~ t v11 _ D 2019-04-~ Sidan I ( 16) Plats och tid Gata/parks lokaler Nolängsgatan 15, kl. 13.15-16.00 Beslutande Ledamöter Lars Glad (M), ordförande Anette Klang (M) Kjell Olsson (Kd) Kjell-Arne Green (S) Christina

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun september 2018 Nyhetsbrev nummer 18 ÖSTRA KANALGATAN STÄNGS AV FÖR STENLÄGGNING Omkring 550 m2 smågatsten ska läggas på Östra Kanalgatan som

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen den 3 mars 2010, 53. Dnr: 160/10-352 REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN Trafiksäkerhet - farthinder Båstads kommun arbetar ständigt med att

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2014-09-30 Dnr TN 2013/65 Dnr KS 2013/7 Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Bakgrund I motion till kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN RAPPORT ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN 2019-05-29 UPPDRAG 291525, Hastighetsplan Vindeln Titel på rapport: Översyn av lokala trafikföreskrifter i Vindeln Status: Slutrapport Datum: 2019-05-29

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata

Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata Parkeringsstudie Drottninggatan -konsekvenser av gårdsgata Meddelande 7:2003 Trafikkontoret Trafikplanering/Parkering På uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs Stad har denna rapport utarbetats av FB Engineering

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer