Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015"

Transkript

1 Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015

2 Innehåll. STUDENT Inledning 4 Nyköpings gymnasium 6 ETG 12 Framtidsgymnasiet 14 Nyköping Strand Utbildningscentrum 16 Ljud- och Bildskolan 18 Nyköpings Enskilda Gymnasium 20 Öknaskolan 22 Realgymnasiet 24 Studentveckan 28 Polis och ungdomsstödjare informerar 32 Kartor för färdväg mot torget 34 NERA - öronproppar 36 Kortegeregler 2015 samt karta 38 Det här är studenttidningen 2015 Tidningen som du nu håller i din hand är resultatet av ett samarbete mellan Gymnasiekåren, Nyköpings kommun, gymnasieskolorna i Nyköping samt Polisen. Tillsammans har vi sammanställt allt du behöver veta inför samt under studenten, men även lite annat som kan vara underhållande att läsa. Syftet med denna studenttidning är att du ska känna dig tryggare inför vad som komma skall, men även för att studentfirandet ska bli så skadefritt, minnesvärt, fantastiskt och lyckat som möjligt. Gymnasiekåren vill tacka alla som bidragit till skapandet utav denna studenttidning. Vi vill även tillägna ett extra stort tack till Eva Johansson, säkerhetssamordnare i Nyköpings kommun, som har samordnat detta arbete. melinda padron, ordförande gymnasiekåren Missa inte! Polisens information om regler för kortegen finns i slutet av tidningen, sid Layout: Kommunikationsavdelningen, Nyköpings kommun Omslagsfoto: Emil Karlsson Fröding Redaktör: Eva Johansson, Matilda Adelborg 2. 3.

3 Inledning. Den stora dagen börjar närma sig... Tänk att alla dessa skolår börjar gå mot sitt slut. Tänk att alla dessa år av längtan börjar gå mot sitt mål. Studenten närmar sig med stormsteg och vi kan inget annat göra än att njuta av den tid som är kvar. För innan vi vet ordet av är den stora dagen här, dagen som ska firas i allra högsta grad! Vi i gymnasiekåren är i full gång med planeringen av studentveckan och alla dess härligheter. Studentveckan kommer innehålla oförglömliga studentfester, en volleybollturnering, ett flottrace och givetvis en massa skratt och glädje du sent kommer glömma. Du finner mer information kring dessa evenemang i denna studenttidning, men även på vår Facebooksida. Missa inte viktigt information kring kortegen! Gymnasiekåren är en icke vinstgivande organisation som ansvarar för att skapa evenemang för gymnasieeleverna i Nyköping och Oxelösund. Vårt huvudsakliga mål är att skapa det bästa samt mest minnesvärda året för våra studenter, dels genom att arrangera härliga studentfester under året men även genom att organisera en lyckad studentvecka. Samtidigt som vi lägger stor vikt på studentåret anser vi också att det är viktigt att göra gymnasietiden roligare och bättre för eleverna i de andra årskurserna, som exempelvis med dodgeball-turneringen. Vi i gymnasiekåren har haft ett mycket underhållande och lärorikt studentår, men när man har roligt går tiden fort. Snart är det dags för oss sju medlemmar i styrelsen att lämna över till nästa års styrelse, men först ska vi arrangera en fantastisk studentvecka! Avslutningsvis hoppas vi att alla ni som läser detta är minst lika förväntansfulla som vi. Med en positiv inställning, tydlig säkerhet och ett glatt humör kan inte mycket gå fel. Låt oss göra denna sista tid till den bästa i våra liv. Länge leve studenten 2015! melinda padron, ordförande gymnasiekåren gustaf douhan, linn duan, tove sigfridsson, robert larsson, melinda padron, isabelle jonsson, erik hägglund 4. 5.

4 Nyköpings gymnasium, Skavsta. Har inte ångrat mig en sekund Fantastiska år på Flygteknik Jag tar snart studenten från fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil, och har inte ångrat mig en sekund sen jag började här! Vi har bra utrustning, lokaler och lärare. När jag började på programmet visste jag så gott som ingenting om bilar men redan efter halva trean har jag fått anställning på ett företag i Nyköping. Programmet har lärt mig väldigt mycket och jag har även fått en del häftiga upplevelser, till exempel som att praktisera i Tyskland i tre veckor på en BMW-verkstad. Jag skulle rekommendera programmet till de som ska söka till gymnasiet. daniel berg, FTpb12 För tre år sedan flyttade jag från Stockholm till Nyköping för att studera flygteknik. I början var jag förvirrad och skolan krävde mycket, men tack vare stödet från mina underbara klasskamrater och inspirerande lärare kom allt snabbt på plats. Som kvinna i ett sådan mansdominerad bransch har jag bemötts med stor respekt, vilket för mig är väldigt viktigt. Idag känner jag fortfarande likadant som i nionde klass; att det här är den enda skolan för mig. Det har varit den bästa tiden i mitt liv och med Flygteknik Technical Training i ryggen kan jag följa min dröm att bli helikopterpilot, med självförtroende. norea kolenda, FG12 Rektors inbjudan Vi vill välkomna alla studenter på Fordon och Flygteknik till avslutningsdagen som inleds med fotografering utanför Flygteknik på morgonen, enligt särskilt program, både för porträttbild och tillsammans med klassen. klockan 11:00 och sedan utspring till släkt och vänner i Flygtekniks lokaler klockan Abonnerad buss väntar efter detta klockan för transport in till Stadshusets trappa där alla studenter samlas klockan För fordonseleverna är det lunch och stipendieutdelning i matsalen på Skavsta klockan 11:00 och sedan transport med abonnerad buss klockan in till aulan på Gripenområdet för musikframträdande och traditionellt utspring på skolgården klockan För flygteknikeleverna är det lunch och stipendieutdelning i höghangaren på Skavsta Vi på Skavsta vill gratulera alla våra avgångselever och önska lycka till i framtiden! anna hedeklint, rektor lon mcdaniel, biträdande rektor Nyköpings gymnasium Flygteknik Technical Training och Fordon och Transport FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande

5 Nyköpings gymnasium, Tessin. Gemenskapen en stor trygghet Dessa tre år har varit som en känslomässig berg- och dalbana. Men något som varit en stor trygghet under denna tid, är den enorma gemenskapen som skolan har bidragit till. För trots att Nyköpings gymnasium är en skola med många elever, så har jag aldrig upplevt det som något negativt, utan istället tvärtom. Jag har lärt känna många nya människor under dessa år som jag alltid kommer hålla nära. Detta var just en av anledningarna till att jag valde att läsa på Tessin från första början. Jag gillar att träffa nya människor och det är verkligen något som jag har gjort under min tid här. Trots att det nu blir lite vemodigt att släppa den trygghet som skolan faktiskt utgör så känner jag mig mer än redo att lägga denna givande tid bakom mig och möta framtiden med allt vad den har att erbjuda. agnes jansén, SA12 Som en stor familj Det finns en otrolig värme bland musikesteterna som är oförklarlig. Man kan beskriva det som en stor familj där både elever och lärare ingår. Här har alla en plats och man förenas med varandra i de olika projekten och framförallt i musiken. Lärarnas kompetens inom både konsten och livet har utvecklat mig ofantligt som musiker men framförallt som människa. Det är ett sant privilegium att få berätta att man studerar under den, antagligen, bästa lärarkåren i Nyköpings historia. Det kan inte ha funnits en bättre plats att spendera mina tre gymnasieår på än musikestet och jag är otroligt stolt över att ha fått göra det. Här har jag aldrig någonsin känt mig vilsen eller ångrat att jag klev upp den där blåsiga höstdagen i november. anton håkansson, ESmu12 FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. Rektors inbjudan Vi välkomnar Er studenter vid Nyköpings gymnasium Tessin till en glädjens dag! Dagen kommer innehålla klassfotografering med möjlighet till individuell fotografering. Vi kommer äta studentlunch tillsammans och ha en gemensam avslutningsceremoni i aulan. Efter den kommer varje klass att samlas tillsammans med sina mentorer för ett sista avsked och betygsutdelning. Och ÄNTLIGEN blir kockan och det är dags för studenternas utspring! Släkt och vänner väntar på skolgården. På en given signal från musikkåren startar promenaden till stadshustrappan där vi beräknas vara kl Studentkortegen börjar rulla från Nicolaiskolans skolgård kl Den avslutas vid Tessinskolan ca: All personal på Tessin gratulerar studenterna och önskar dem lycka till i framtiden! Skolledningen Tessin per ivehammar marie palmgren daniel moberg 8. 9.

6 Nyköpings gymnasium, Gripen. I ryggsäcken från Gripen Anledningen till att jag valde teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium var att jag alltid velat gå teknikprogrammet. När jag fick veta att jag kunde kombinera det med sporten jag älskar genom att gå NIU så blev det ett ganska självklart val för mig. På teknikprogrammet har jag fått lära mig att designa produkter både för hand, på papper och med hjälp av en dator i ett program. Att jag har lärt mig detta kommer ge mig stora möjligheter att få ett jobb eller att kunna söka mig vidare till många utbildningar. Under det sista året har jag läst entreprenörskap där jag har fått vara med att starta och driva ett företag samt komma på en egen produkt och sedan utveckla den så den blir optimal. Under denna kurs har jag fått använda kunskaper som jag har lärt mig i tidigare kurser under min tid på gymnasiet. Med de kunskaper jag fått känner jag mig redo att ta steget ut i vuxenlivet. tomas törnblom, TE12 Natur på Gripen - en resa med möjligheter När jag satte mig i klassrummet på Gripen som 16-åring kunde jag aldrig föreställa mig att jag de kommande åren skulle stå på Kennedy Space Center i Washington för att visa upp vår film om hållbar utveckling; inte heller att jag skulle åka på Alfred Nobels forskarskola, göra mitt gymnasiearbete på KTH eller berätta om Nyköping som utbytesstudent i USA. Nyköpings Gymnasiums fantastiska lärare har gett mig alla dessa möjligheter, genom att engagera sig i varje elev och vara flexibla. Under dessa år har jag inte bara utvecklats rent studiemässigt utan också till en självständig individ, med egna idéer, projekt och visioner. Lite av en klyscha, men det är verkligen fantasin som sätter gränserna! Tack vare mitt utbytesår har jag också haft förmånen att lära känna två klasser på Gripen, och det är många härliga minnen från både Sävöresan första året, såväl som starka minnen från Polenresan till förintelsens platser i år. Jag känner att jag blivit väl förberedd för fortsatta studier samt livet efter gymnasiet, och planerar att studera vidare till civilingenjör vid KTH. Nu tackar jag för alla dessa år och avslutar med STUDENTEN 2015!! Linjen som gav mig en framtid Jag valde att gå bygg- och anläggningsprogrammet på Nyköpings gymnasium Gripen för att jag ville göra något annat än att bara sitta vid skolbänken. Därför var Gripen ett perfekt val för mig. Här får jag både teori, praktik och en möjlighet att få plugga vidare. Första året var spännande och lärorikt, då man fick pröva yrken som snickare, målare, plåtslagare, betongarbetare och murare. Det var riktigt kul och man fick lite insikt i yrkena. Då jag tyckte plåt var roligast så var det ett självklart val för mig. Andra och tredje året bestod av mer praktik och man fick komma ut på arbetsplatser och se hur allt faktiskt går till på byggen. Mina tre år på Gripen har varit spännande och lärorika. Gripen har verkligen hjälpt mig att ta steget ut i vuxenlivet, visat mig vägen till ett yrke som jag nu brinner för, som jag aldrig hade funnit om det inte var för Gripen. ulrika forsberg, BA12 jonathan rintala, NA11b, NA12 Rektors inbjudan Fotografering, både klassfoto och porträtt, sker på förmiddagen enligt särskilt schema. Lunchbuffé kommer att serveras innan det är dags för avslutning och stipendieutdelning kl 12:30. Därefter samlas klasserna med sina mentorer för betygsutdelning. 14:10 öppnas dörrarna och alla studenter släpps ut för att mötas av släkt och vänner. FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. På en given signal från Musikkåren startar promenaden mot Stadshuset dit vi beräknas anlända klockan 15:00. rektor björn löfstedt och all personal på Gripen vill gratulera studenterna och önska dem lycka till i framtiden!

7 ETG Elteknikbranschens Gymnasium. Rektors inbjudan Välkomna till studentdagen på ETG! Vi vill gratulera alla studenter och bjuder in till dagen som har följande program: Kl 09:00 Välkommen till studenten på ETG Kl 09:30 Studentfotografering på ETG Kl 10:40 Betygsutdelning Kl 11:10 Utdelning av yrkesbevis Kl 11:30 Jippo Kl 12:00 Studentlunch Kl 13:50 ca Utsläpp Kl 14:30 Marsch till torget Kl 15:00 Samling på torget Vänliga hälsningar göran svarén, rektor FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. Brev från årskurs 3 på ETG Elteknikbranschens gymnasium ETG ger dig stora möjligheter att skapa och bygga kontakter inom elinstallationsyrket. Detta kan vara bra för framtida jobb och anställningar. Det är alltid bra att få in en fot oavsett vad du kommer att jobba med i framtiden. Vi har lärt oss hur elektriker jobbar i olika miljöer. Första året hade vi endast en testvecka praktik. Andra året hade vi praktik 2 dagar/ veckan i 7 veckor under höstterminen. Därefter 3 dagar/vecka i 8 veckor under vårterminen. Tredje och sista året hade vi nästan lika många praktikdagar som i åk 2. Det är sköna lärare. Ingen är sträng, de skojar ofta vilket gör skoldagarna mycket roligare. De är glada och trevliga vilket höjer motivationen ett extra snäpp. Under dessa år har vi fått lära oss många olika uttryck. Allt från yrkesrelaterade uttryck till de man kan använda i andra olika sammanhang. Till exempel som en lärare nästan alltid brukar säga på min tid... På ETG har du stora möjlighet att få jobb tack vare (APL) praktiken vi har. Du kan vara på flera olika APL ställen och göra ett bra intryck, så fler företag kanske vill anställa dig när du tar studenten

8 Framtidsgymnasiet. Rektors inbjudan Vi börjar dagen med att alla studenter samlas utanför Gästabudssalen på Nyköpingshus fredagen 12 juni kl Gruppfotografering inleder programmet Kl i ordningen: 2012VVS 2012Kyl 2012DRI 2012Sve Därefter är det porträttfotografering Jag ska vara lärling Kl 12:30 äter elever tillsammans med skolans personal Kl 14:15 är det utspring till släkt och vänner Kl 14:45 är det samling för gemensam avmarsch till torget Vi hälsar alla hjärtligt välkomna! personalen på framtidsgymnasiet Jag har jobb direkt Min gymnasietid har varit jättebra. Jag har gått på en bra skola med många duktiga lärare. Det har varit en väldigt praktisk utbildning och mycket tid har varit mot yrket. Jag har valt att utbilda mig till kyl- och värmepumpsmontör. APL:en i åk 2 var jättebra, jag fick lära mig massor och kommer säkert lära mig mer på APL:en i åk 3 som jag valt att förlänga något. Jag har nämligen fått jobb på Klimatteknik och börjar med att göra 12 veckors APL där, för att dagen efter studenten påbörja min provanställning. Jag behöver inte göra någon lärlingstid så jag får bra betalt direkt, en telefon och en firmabil att glida runt i. Inom två år ska jag skriva certifieringsprovet så jag får mitt kylcertifikat, och det betalar företaget. Jag ska fortsätta bo hemma ett tag till för att spara pengar till en bostadsrätt. vktor jonsson, 2012kyl Hoppas på sommarjobb Gymnasietiden har varit skön eftersom jag fick välja en utbildning som passade mig. Jag har valt att utbilda mig till underhållsmekaniker. Kompisarna har varit en anledning till att jag trivts så bra, jag känner typ alla treor men också många ettor och tvåor. Jag har verkligen stortrivts i verkstaden och hade en superbra APL i tvåan på Oxelösunds Hamn AB där jag också fick sommarjobb. Sista tio veckorna innan studenten ska jag göra APL igen och då på samma företag. Jag hoppas att jag får sommarjobba där i år igen och att det sedan kan gå över till en vanlig anställning. Jag kan tänka mig att jobba där resten av livet, gubbarna är jättebra och jobbet är roligt. Jag trivs verkligen där och det är det viktigaste med ett jobb. Jag vill jobba så mycket som möjligt för det är inte bara ett jobb, det är mitt fritidsintresse också. När jag börjar tjäna pengar ska jag flytta hemifrån så fort som möjligt och stå på egna ben. jerry nilsson, 2012dri Gymnasietiden har varit bra, men lång. Det hade kunnat gå att korta ner gymnasiet något. Det som varit bra är det praktiska, det vill säga tiden i verkstaden där man läser mot yrket. Jag har redan klart med lärlingskontrakt på Stetab där jag redan nu jobbar extra. Jag ska vara lärling i ca två år för att sedan göra branschprovet för att bli en certifierad VVS:are. Efter det ska jag plugga vidare, förmodligen till civilingenjör men kanske VVS-ingenjör. På sikt kanske jag startar ett eget företag. Eftersom jag har en lärlingstid först så är jag inte fullbetald direkt, men när jag tjänar så mycket att jag har råd att flytta hemifrån så ska jag göra det. Mitt stora mål är att bli jätterik! andreas leberger, 2012VVS FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande

9 Nyköping Strand Utbildningscentrum. Rektors inbjudan Fotografering sker utanför skolan på morgonen enligt särskilt program, både för gruppbild för avgångsklasserna och porträttbild. Avslutningslunch och därefter traditionell avslutningsceremoni med musik, tal, betygs- och stipendieutdelning, startar kl 11:00. Utspring till släkt och vänner ca 14:00. Därefter, kl sker en gemensam kortege till Stadshustrappan. Samling på Stadshustrappan kl Studentkortegen börjar ca vi som arbetar på nyköping strand utbildnings centrum gratulerar alla våra avgångselever och önskar lycka till i framtiden! Sedd av alla lärare Mina tre år på den här skolan har varit lärorika. Jag känner att jag har blivit sedd utav alla lärare. De har hjälp mig mycket med mina studier, men mest av allt har mina mentorer haft stor betydelse för mig och hjälpt mig utvecklas både yrkes- och personlighetsmässigt. Under mina år här har jag fått möta verkligheten utanför skolan. Genom min APL, alla event och mässor som jag har fått chansen att ta del av. Idag känner jag att jag har fått den utbildning och utveckling jag behöver för att kunna gå ut i arbetslivet med säkerhet. emelie hovde, HT12 FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. Har fått göra det vi älskar Vi är tre tjejer som går linjen Estetisk inriktning Teater på NSU. Att välja vad man vill bli är svårt för alla i ung ålder. Vi tre gjorde våra val för att vi ville ha roligt på vägen mot en färdig utbildning. Den största överraskningen var att vi fick gå upp åtta trappor varje dag för att komma till lektionerna. Vi går i trean nu och vi har fortfarande inte vant oss vid trapporna. Trots att vi har gått igenom mycket så har vi fått våra stunder då vi fick göra det vi älskar, skriva manus och stå på scenen. Det vi har upptäckt och lärt oss av att gå här är att våga stå upp för sig själv och kunna samarbeta trots att man är olika. Vi har haft turen att få en lärdom för livet. Amanda Lindholm, Sandra Lagerstrand och Jacqueline Gitliz Schwab, åk

10 LBS Ljud- och Bildskolan. Rektors inbjudan LBS Nyköping välkomnar eleverna på student dagen den 12 juni! Vi samlas på skolan klockan 8.30 för att umgås med klasskamrater och mentor. Det blir fotografering enskilt och i grupp. Klockan serveras det en enklare lunch på skolan och sedan går vi till Nyköpings teater. Den gemensamma avslutningen börjar klockan på teatern med musik, framträdanden och betygs- och stipendieutdelning. Klockan släpps ni ut för traditionellt utspring och där möts ni av släkt och vänner. Vi går sedan gemensamt till Stora Torget. Där avslutas programmet med firandet på stadshustrappan klockan Vi på LBS vill gratulera alla våra avgångselever och önska ett stort lycka till i framtiden! henrik ericsson, rektor LBS Nyköping Kreativt och roligt De här tre åren på LBS har nog varit de roligaste jag har varit med om. Jag flyttade från Avesta till Nyköping och sökte till LBS. Jag fastnade för namnet Kreativa gymnasiet - det passade mig som är kreativ. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte till LBS och kom in på programmet! Men nu är de här tre åren snart slut. Det kommer göra ont i hjärtat att lämna alla underbara och roliga lärare. En del lärare bjuder mycket på sig själva och det har varit mycket skratt och skämt. Många av lärarna på LBS kommer få en plats i mitt hjärta. Jag har jobbat med foto själv sedan 2008 och jag har skaffat mig många kontakter som lett till många fotouppdrag. LBS har lärt mig en del om att ta bättre bilder i studion, hur man filmar med bra ljus och mycket annat som kan vara till nytta i framtiden. Nu fortsätter jag mina studier någon annanstans och hoppas att nästa skola är lika bra som LBS. Tack LBS. Tack alla underbara lärare och övrig personal för de här tre fantastiska åren! elin wåhlin jonsson, MEN12 Utan spelutveckling hade världen varit grå och trist FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. På LBS arbetar jag med det jag älskar Jag har sedan barnsben varit väldigt intresserad av spel och deras utveckling. Därför kändes LBS Nyköping som det absolut naturligaste och självklaraste valet då skolan ger mig möjlighet att jobba med det jag har passion för, med hjälp av både engagerade och duktiga lärare. Utöver detta har Ljud och Bildskolan även arrangerat spelutvecklingstävlingar där jag fått möjligheten att vara med och tävla mot elever från resten av landet. Med hjälp av de erfarenheter jag fått i skolan resulterade vårt bidrag år 2013 i att jag och min grupp vann två av de tre kategorierna och kom tvåa i den tredje kategorin. På LBS arbetar jag helt enkelt med det jag älskar. Innan jag sökte till Ljud och Bildskolan i Nyköping hade jag ingen som helst tidigare erfarenhet av varken spelutveckling eller speldesign, men eftersom större delen av mitt liv har handlat om förmedlandet av berättelser och spel så kändes det ändå som ett naturligt val. Under min tid på högstadiet fick jag höra att spelutveckling var ett slöseri med tid och det gjorde mig bara ännu mer motiverad till att arbeta med spel. Eftersom inställningen till skolan bara har sjunkit över årens gång så var jag tvungen att hitta något att utbilda mig till som jag verkligen kunde leva lyckligt med och jag tror att spelutveckling kommer kunna leda mig till den vardagsdrömmen. Det är onekligen ett tufft arbete men lägger man ner tid och engagemang i sitt lärande så kommer man överraskas av hur mycket kunskap man senare har med sig till arbetslivet. Ljud och Bildskolan är bra på att uppmärksamma alla elevers goda kvalitéer och att ge tid till fördjupning för de som eftersträvar en bredare kunskapsnivå. erik paldanius, SUN12 fredrik linde, SDEN

11 Nyköpings Enskilda Gymnasium. Gymnasietiden slutet på början Min gymnasietid har utan tvekan varit en fantastisk period och jag har ytterst många goda minnen, som jag kommer bära med mig i alla mina dagar. Samhällsprogrammet var helt rätt utbildning för mig och de frågeställningar vi jobbar med håller mig fängslad i skolan såväl som hemma. De tre år jag har gått på Nyköpings Enskilda Gymnasium har självfallet format den jag är idag; vilket förhoppningsvis varit till det bättre. Jag har gjort saker som jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle göra: träffat ett ofantligt antal nya och underbara vänner, agerat plagiatversion av Arne Weise på vår julavslutning, diskuterat straffrätt med professorer i Sverige och Storbritannien samt fått upp ögonen för hur jag vill spendera min tid i framtiden. Livet är sannerligen som en berg- och dalbana; ibland går det upp mot nya höjder, ibland går det spikrakt ner och har man tur så planar det ut så att det bara går att njuta av åkturen. Emellertid har skolan alltid funnits där, som ett skyddsnät att falla tillbaka på. Nu närmar sig slutet på början och vuxenlivet står för dörren nervös? Fullkomligt skräckslagen, att lämna den trygghet som funnits i skolan. Dock fylls jag samtidigt av eufori i och med möjligheten att få forma mitt fortsatta liv. Jag tänker inte neka att jag väldigt ofta (mer än förnuftigt) tänker på framtiden och glömmer bort nuet; likväl tror jag att när jag väl lämnat gymnasietiden så kommer jag att kolla tillbaka minst lika mycket på den, som jag har blickat mot framtiden. tony loord S3B On top of the world Tre oförglömliga år. Om jag hade vetat hur mycket skolarbete som väntade mig hade jag nog inte hamnat i klass N1B på Enskilda. Men här står jag ändå och ångrar mig inte en sekund. Gymnasietiden har fått mig att inse att världen är full av fantastiska människor som är lika knäppa som jag är, och som tycker lika mycket om att kramas. Jag har lärt mig att naturvetare inte bara har fruktansvärt torr humor och pluggar för mycket. De är också de underbaraste vänner man kan tänka sig. Till studenten får vi vara on top of the world en sista gång tillsammans! nelly wannberg, N3B Rektors inbjudan Så är det äntligen dags för våra ungdomar att ta studenten. Tack för tiden vi fått tillsammans med er. Gemensamma minnen, tre fantastiska år. Vi önskar er all lycka i framtiden! Vi kommer att åka med båten Saga Lejon och dela ut betyg, stipendier och äta lunch till havs. Eleverna samlas vid hamnen 9:45 Båten avgår från Nyköpings hamn 10:00 FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. Ankommer åter Nyköping 14:00 Promenad mot Stora Torget 14:40 Samling på Stadshusets trappa 15:00 Kortegen startar 15:45 Återigen tack för dessa år, elever och föräldrar! ann larsson, per skogqvist, joakim runds all personal

12 Öknaskolan. Rektors inbjudan Öknaskolans studenter firar som tidigare år sin studentavslutning både på Ökna och inne i Nyköping. Avslutningsdagen, som givetvis är utan alkohol som vilken annan skoldag som helst, börjar kl 10:00 ute på Öknaskolan. Om vädret inte ställer till det kommer vi att vara i parken på framsidan av slottet. Innan dess kommer det att vara klassvisa fotograferingar enligt ett särskilt schema. Från kl 11:00 bjuder vi föräldrar och an höriga på kaffe och tårta i äppelträdgården. Efter betygs- och stipendieutdelning i slottets blå salong springer studenterna ut till de väntande anhöriga kl 13:00. De som sedan önskar fortsätter avslutningen i Nyköping på egen hand. Grattis till alla studenter och lycka till i framtiden! rektor per fermvik med medarbetare FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande. Fartfylld tid på Ökna Min tid på Öknaskolan har varit fartfylld, lärorik och intressant, men mest av allt rolig. Detta har varit tiden då jag har växt både som jägare och person. De lärdomar och kunskaper som jag har fått kommer jag att bära med mig i all framtid. Mina studier efter studenten kommer att fortsätta att följa i jaktens och skogens spår. Tanken är att i första hand gå tekniskt-naturvetenskapligt basår och sedan plugga till jägmästare i Umeå. lovisa lagerström NB3JV Jag gillar variationen Det bästa med min lantbruksinriktning är variationen mellan teori och praktik. Nu när utbildningen börjar lida mot sitt slut inser jag hur mycket jag utvecklats och mognat. Jag har från första dagen på Ökna fått ta ansvar och livet på internat är både spännande och lärorikt. En del av utbildningen har varit i form av praktik på andra gårdar. Det är ett bra sätt att komma i kontakt med arbetslivet och se hur det går till i verkligheten. Efter studenten finns det goda möjligheter till jobb, själv ska jag jobba på en mjölkgård över sommaren och jag har god chans till fortsättning i höst. När jag ser tillbaka på mina tre år på Ökna tycker jag att utbildningen varit mitt livs bästa val. lovisa samuelsson LA

13 Realgymnasiet. En fantastisk resa Mina tre år Dessa tre år på Realgymnasiet har varit både tuffa, men också väldigt lärorika. Jag har inte bara utvecklat mina kunskaper, utan också mig själv. Utan lärarna jag har haft skulle jag aldrig tro lika mycket på mig själv som jag gör idag. Är så tacksam över allt stöd man har fått och att de fortfarande har pushat på en när det har varit tungt. Det varierade arbetet vi har jobbat med har ökat motivationen betydligt. Jag har gjort allt från att klättra i berg, paddlat kajak, köra fyrhjuling och att rida varje vecka. Vill tacka alla på Realgymnasiet för den här tiden! johanna järnhäll olsson, NB12 Tre tuffa och fantastiska år har nu passerat: skratt, glädje och tårar. På Real har jag testat saker för första gången som att klättra i berg, rida, köra traktor och fyrhjuling. Men höjdpunkten har varit att få göra det jag älskar på skoltid syssla med hund. Jag lämnar skolan med stolthet över att jag klarade det, lättnad över att jag vet vad jag vill i framtiden, uppskattning för alla fina vänner jag fått och med sorg för att jag lämnar skolan. Jag har kämpat för att komma dit jag är idag. Jag har mina lärare och fantastiska vänner jag fått på Real att tacka för allt stöd och för att de trodde på mig. Dessa tre år har gett mig kunskaper, minnen och vänner för livet. Rektors inbjudan Varmt välkomna alla studenter och vårdnadshavare till Realgymnasiets studentdag! Gemensam promenad från Lotsen till Stora torget via Å-promenaden. sandra winberg NB12 Programmet för studentdagen: Fotografering av Svenskt skolfoto kl 09:30 på skolan. Vid vackert väder kommer klassfotot istället att tas uppe vid klocktornet (vid torget) samma tid. Samling på Stadshustrappan kl 15:00 för studenter från alla skolor. Lunch på restaurang Lotsen (i hamnen) kl 12:00 och sedan utspring därifrån ca kl 14:15. Kortege från Nicolaiskolan kl 15:45. Vi hoppas på en toppendag med strålande sol och önskar våra studenter lycka till i framtiden! Ännu en gång varmt välkomna! cecilia gleisner, rektor Realgymnasiet FAKTA 12 juni är en vanlig skoldag att vara berusad eller att dricka alkohol är förbjudet. Påverkade elever kommer inte att få delta i skolans studentfirande

14 Till Studenten Till Studenten kommer många kommer många föräldrar att föräldrar att köpa skumpa.* köpa skumpa.* Till sina tonåringar. Till sina tonåringar. På tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol. På tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol. Folkhälsomyndigheten i samarbete med Nyköpings kommun, Länsstyrelsen, Systembolaget, Polismyndigheten och IOGT. Folkhälsomyndigheten i samarbete med Nyköpings kommun, Länsstyrelsen, Systembolaget, Polismyndigheten och IOGT. * Skolelevers drogvanor 2013, CAN (16 % av andraårseleverna på gymnasiet och 5 % av eleverna i nian anger att de får tag på alkohol från föräldrar med lov). 26. * Skolelevers drogvanor 2013, CAN (16 % av andraårseleverna på gymnasiet och % av eleverna i nian anger att de får tag på alkohol från föräldrar med lov).

15 Studentveckan. Studentveckan 4-14 juni 2015 Så var det då dags för den omtalade studentveckan. För fjärde året i rad har vi i Gymnasiekåren valt att arrangera denna spektakulära vecka som är fylld med härliga evenemang och aktiviteter för årets studenter. Det ska bli väldigt spännande att få vara med och upp leva denna vecka som vi förväntansfullt längtat efter hela året. Studentveckan 2015 går av stapeln den 4:e juni och avslutas den 14:e juni med studentbalen. För att delta i evenemangen och aktiviteterna krävs inget annat än att du är student. Det är gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 100 kr inträde i dörren. Försäljning av studentbanden kommer att påbörjas i slutet av maj. Se sidan 30 för mer information om studentbanden. 4/6 Den traditionella togafesten! Vira in dig i ett lakan och kom till Lotsen för att fira in starten av studentveckan Evenemanget varar från kl 22:00 till kl 02:00. Det är gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 100 kr inträde i dörren. 7/6 9/6 10/6 Dags för party och det årliga flottracet! På dagen kommer flottracet anordnas och som vanligt är det Nyköpingsån som gäller, start vid Qvarnenbron nedanför Mike s Bar och målgång i hamnen (Hamnvägen). Under kvällen är det dags för fest igen, temat kommer släppas på Gymnasiekårens Facebook. Evenemanget varar från kl till kl Det är gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 100 kr inträde i dörren. Volleybollturnering och skumparty! På dagen kommer det anordnas en volleybollturnering i hamnen, läs mer på sidan 31. Efter en härlig dag i hamnen är det dags för skumparty. Stora skummaskiner kommer göra att Lotsen dansgolv förvandlas till ett skumbad. Evenemanget varar från kl till kl Det är gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 100 kr inträde i dörren. Festandet fortsätter och härliga minnen byggs på! Temat kommer släppas på Gymnasiekårens Facebook! Evenemanget varar från kl 22:00 till kl 02:00. Det är gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 100 kr inträde i dörren. 12/6 14/6 Då var det äntligen dags för den efterlängtade STUDENTEN! På sid 6-25 hittar du information från just din skola om hur ditt studentfirande kommer att se ut. På sid hittar du regler för kortegen. När dagens festligheter är över och kvällen börjar närma sig är det dags att ladda om inför den sista studentfesten, denna gång även för studenternas släkt och vänner! Festen kommer hållas på Mike s Bar från kl 21:00 till kl 02:00. Återigen, gratis entré och särskild kö för dem med studentband, övriga utan studentband betalar 150 kr inträde i dörren. Efter förmodligen den bästa dagen i våra liv är det dags för ett vackert avslut på Öster Malma, vi talar givetvis om studentbalen. Tiderna som gäller denna kväll är ankomst till balen mellan kl 14:00 och kl 15:00. Därefter kommer ni kunna fotografera er och mingla lite fram till kl då alla ska vara på plats i matsalen. Studentbalen kostar 700 kr för den student som går på gymnasiet i Nyköpings kommun respektive 800kr för den student som kommer från en annan studentregion eller är ickestudent. Det kommer bjudas på trerätters middag, liveband, dans och mycket minnesvärd underhållning under kvällen. Balen slutar 01:

16 Studentveckan. Information om studentband Innan Studentveckan 2015 kommer vi i Gymnasiekåren att sälja Studentband. Detta är ett tygarmband som du har på dig hela veckan och som ger dig massor av förmåner: Du betalar inget inträde för någon av de 5 festerna under veckan. Du står i särskild kö till festerna vilket gör det både snabbare och smidigare att komma in. Du betalar ingen deltagaravgift för varken Flottrace eller Volleybollturneringen. Du får reducerade priser i baren under våra fester. Du får mängder med rabatter på olika ställen i stan för att kunna njuta av din vecka till fullo. Var köper jag bandet? Via Facebook kommer vi i Gymnasiekåren att meddela plats och dag då vi kommer att sälja studentband. Det är viktigt att du har med dig jämna pengar, GK-kortet och legitimation. Kan jag ta av mig bandet och sedan sätta på det? Bandet är personligt och går inte att ta av utan att det går sönder. Ett trasigt eller plomberat armband är ogiltigt. Vi ersätter inte trasiga eller borttappade band. Pris för studentbandet: 400 kr OBS! Inför Studentveckan 2015 säljs inga förköpsbiljetter till festerna. Om du inte bär ett Student band betalar du 100 kr i dörren. På studentkvällen betalar du 150 kr i dörren. 100 kr Togafest på onsdagen 50 kr Flottrace 100 kr Skumparty på söndagen 50 kr Volleyboll 100 kr Fest på tisdagen 100 kr Fest på onsdagen 150 kr Studentkvällen på fredagen Summa: 650 kr Flottrace 2015 söndag 7 juni Samla ihop några kompisar, bygg en flotte och ställ upp i studenternas blötaste och mest fartfyllda race i Nyköpingsån! Fina priser utlovas till snyggaste flotte och såklart även vinnande lag. Start: 14:00 vid Qvarnenbron nedanför Mike s Bar. Mål: Bron i hamnen (Hamnvägen). Regler: Alla deltagare måste bära flytväst och hjälm. Deltagarna ska ha byggt flotten själva. Deltagarna måste ta studenten Det är förbjudet att simma bakom sin flotte då det finns klämrisk. Inga motorer på flottarna, men paddlar är tillåtet. Alla deltagare ska vara på flotten vid målgång. Att sabotera för andra flottar är förbjudet, både innan och under färden. Ingen alkohol berusade personer kommer bli diskade. Volleyboll 2015 tisdag 9 juni Den ärofyllda volleybollturneringen går av stapeln den 9:e juni! Samling sker kl 12:00 vid volleybollplanen i hamnen och sen spelar vi tills vi är klara. Spelschema och regler går vi igenom på plats. Ett fint pris utlovas till det vinnande laget. Pga säkerhetsrisk är det inte tillåtet att ha varken nät eller någon form av tak på flottarna, då det finns risk för att fastna i nätet. Det är heller inte tillåtet att ha utstickande objekt som plankor, vassa kanter eller spikar från flotten, då även detta är en säkerhetsrisk. Tips på extra utrustning: skyddsglasögon, kläder som täcker armar och ben och även handskar. Gymnasiekåren förbehåller sig rätten att diska deltagare och flottar som inte följer reglerna. Anmälan sker genom ett PM till Gymnasiekårens Facebook senast den 25:e maj. Skriv namn på alla deltagare, vem som är lagkapten och om varje deltagare har ett studentband eller inte och även lagnamnet. Bär du ett studentband är denna aktivitet gratis, annars tillkommer en deltagaravgift på 50 kr/person. OBS! Ta hand om er flotte efter racet, vid kvarlämnad flotte bötfälls lagkaptenen. Mer info hittar du på Gymnasiekårens Facebook. Anmälan sker genom ett PM till Gymnasiekårens Facebook senast den 25:e maj. Skriv ner deltagare, om varje deltagare har studentband eller inte och såklart ett häftigt lagnamn. Minst 5 personer per lag. Bär du ett studentband är denna aktivitet gratis, annars tillkommer deltagaravgift på 50 kr per person. Mer info hittar du på Gymnasiekårens hemsida

17 Polis och ungdomsstödjare informerar. Grattis till studenten! Nu närmar sig den dagen som för många av er är slutet på år av scheman, plugg och läxor. Den 12 juni är årets studentdag i Nyköping För att den dagen ska bli så bra som möjligt vill vi i egenskap av ungdomsstödjare i kommunen skicka med er några ord på vägen: Sov ordentligt innan studentdagen, det är en lång dag med många intryck Ät en ordentlig frukost, den kommer att behövas Drick mycket vatten, det kan bli varmt Vi ungdomsstödjare kommer att jobba under studentdagen och du kommer att se oss med våra jackor och tröjor som är märkta med FÄLTARE eller UNGDOMSSTÖDJARE på ryggen. En del av vårt arbete är bland annat att stötta dem som druckit för mycket alkohol och behöver få komma hem. MEN låt oss tillsammans göra så att studentdagen 2015 blir en dag med positiva minnen och glada stunder. Vi som kommer att jobba på studentdagen är: ulas sen: angelica wallström, mathias kristoffersson: Hör gärna av er om ni har några funderingar. P.S. Till alla släktingar och vänner. Att hänga champagneflaskor runt halsen på studenter är ett langningsbrott D.S. Vi ungdomsstödjare gratulerar till studenten och önskar dig en rolig studentvecka! Viktig information från polisen Grattis till studenten! Äntligen är skolan slut och framtiden är här. Efter många stunder av slit och energi kan ni fira studenten! Hurra! Studentdagen är en dag som man minns hela sitt liv och vi är oerhört måna om att se till att ni får roliga och trevliga minnen att bära med er. Därför vill vi passa på att påminna om de viktiga saker ni behöver hålla reda på för att dagen ska bli så bra som möjligt. Alkoholförtäring I Nyköpings innerstad råder det alkoholförtäringsförbud, det innebär att INGEN oavsett ålder får dricka alkohol. Detta gäller även under studentdagen och det beviljas inga undantag. Böter skrivs till den som dricker inom de förbjudna områdena. På Nyköpings kommuns hemsida finns det lokala ordningsföreskrifter, där hela alkoholförtäringsförbudet finns att läsa. Langning av alkohol Ett langningsbrott begås när någon, oavsett vem det är, köper ut alkohol åt den som är under 20 år. All alkohol som ertappas på den som är under 20 år kommer att förverkas och brottsanmälan kommer att skrivas. Alkohollagen ger inte heller några undantag. Ett exempel från en tingsrättsdom är en mamma som gav sin dotter 25 cl vin och blev dömd till 5300 kronor i böter. En kille blev ertappad och dömd till 6800 kr i böter för att ha köpt 12 stycken 33 cl starköl till sin 18-åriga kompis. Kortegen Vi vill förhindra att olyckor sker under kortegen så läs noggrant om de regler som finns eftersom vi kommer att stoppa ekipage som inte följer reglerna. Vi vill att kortegen genomförs på ett tryggt och säkert sätt både för er studenter och för alla de tusentals människor som kommer att vilja se er på studentdagen. Stort grattis till er examensdag och hoppas att ni fyller den med roliga minnen! maria ulvenhag och frida isacson Poliser med särskilt kommunansvar i Nyköpings kommun

18 Färdväg mot Stora Torget från utspringet. Kartor. Färdväg mot Stora Torget från utspringet. Färdväg mot Stora Torget från utspringet. Färdväg mot Stora Torget från utspringet Fågelbovägen Fågelbovägen Västra Storgatan Västra Kvarngatan Stora Torget V Trädgårdsg Slottsgatan Framtidsgymnasiet Behmbrogatan Stora Torget Stora Torget Nico Västra Kvarngatan Slottsgatan Västra Kvarngatan Slottsgatan Nico Östra Storgatan Östra Storgatan Östra Trädgårdsgatan Östra Trädgårdsgatan Nyköpings gymnasium Tessin Nyköpings gymnasium Tessin Ringvägen Ringvägen Örnsköldsväg Örnsköldsväg Tessin Tessin Nyköping Strand Utbildningscentrum Nyköpings Enskilda Gymnasium Realgymnasiet Framtidsgymnasiet Stora Torget Stora Torget Nyköping Strand Utbildningscentrum Realgymnasiet Framtidsgymnasiet Nyköpings Enskilda Gymnasium Nyköpings Strand Utbildningscentrum/Hotell- och restaurangskolan Öknaskolan Real Gymnasiet Nyköpings Enskilda gymnasium FULLT Gripen Gripen ETG ETG Hemgårdsvägen Hemgårdsvägen Ljud- och bildskolan Västra Storgatan Västra Storgatan Västra Kvarngatan Västra Kvarngatan V Trädgårdsg V Trädgårdsg Uppmaning: lämna bilen hemma! Dagen för studentfirande är det väldigt trångt i centrala Nyköping och vid de större gymnasie skolorna. Det är ont om parkeringsplatser och det är gällande trafikregler som är aktuella även denna dag. Lämna gärna bilen hemma istället! Nyköpings gymnasium Gripen ETG-gymnasiet Ljud- Ljud- och och bildskolan Bildskolan

19 Tänk på hörseln. Ha öronproppar i kortegen du också! Kan man ha det? Ska man ha det? Ja, varför inte? Visst, du är 19 år, har tagit studenten, framtiden är din! Men, du ska använda öronen hela livet, så var rädd om dem. Tekniken för högtalaranläggningar har utvecklats så att det kan vara mycket höga ljudnivåer utan att musiken låter sprucken eller oren du märker alltså inte att volymen är skadlig. Här kommer några ord på vägen: Ljudnivån på studentflaket, vid rock galor och på nattklubbar är ofta så hög att risken är stor för att du ska få tillfälliga och permanenta hörselnedsättningar och/eller tinnitus. Hörseln har inget inbyggt skydd. Det är inte så att risken för hörselskador minskar om hörseln gradvis får vänja sig vid högre ljudnivåer under till exempel en konsert, en studentkortege eller vid bullerarbete. Akut hörselnedsättning vid bullerskada kan förbättras efter timmar, dagar och veckor. Man talar om tillfällig hörtröskeländring, men: Hörselskador byggs på. Efter varje gång du har utsatt dig för alldeles för höga volymer lagras skadan och kan bli en riktig hörselskada. Hörselskador leder nästan alltid till minskad tålighet mot höga ljud. Nera Installation, ett VVS-företag i Nyköping, bjuder på öronpropparna vid årets studentkortege. Alla studenter kommer att få öronproppar inför starten av kortegen. Tack Nera! Till dig som förälder eller anhörig Här kommer några ord på vägen inför årets studentfirande. Orden handlar om alkohol och kopplingen till säkerhet och trygghet. Inför studentfirandet 2012 gjordes en gemensam lyckad kraftsamling med striktare regler utifrån ett säkerhets- och trygghetsperspektiv. Nyköpings och Oxelösunds samtliga gymnasierektorer bestämde tillsammans med polisen och Nyköpings kommun att ett striktare reglemente kring kortegen skulle tas fram. Många har tackat oss för det. Vi hoppas nu att du också vill vara med och göra årets student lika bra! Den 12 juni är ingen dag som är undantagen från lagarna Till dig som ska ta studenten Det här har ju du koll på, men vi tänker påminna dig i alla fall: det är inte til låtet att vara full i skolan! Det är inte heller tillåtet att dricka alkohol (eller ta andra droger) i skolan, inte en vanlig dag och inte på studenten. Du får inte heller dricka alkohol utomhus i centrala Nyköping vilket gör att du inte får dricka alkohol under flottracet, på väg till Stadshustrappan eller i kortegen. Polisen kommer att genomföra kontroller och beslagta all alkohol och även skriva brottsanmälan till den som har köpt ut. Varför tjatar vi om det då? Jo, för att med alkohol ökar risken för olyckor. om du som förälder eller annan vuxen köper ut alkohol till en person under 20 år begår du ett langningsbrott. Berusade ungdomar släpps inte in i skolan, alkohol är inte tillåtet på skolan eller under promenaden till Stadshustrappan, inte heller under kortegen. Hårt? Jo, men anledningen är inte enbart rättslig, utan är till för att ungdomarna ska kunna fira under säkra och trygga förhållanden. Så, var med och bidra du också, till en säker och trygg student 2015 genom att inte köpa ut alkohol! Vi vill att du ska minnas ditt studentfirande med glädje och lycka. Inför studentfirandet för ett par år sedan, då de striktare reglerna kom till, var det en del människor som tyckte att vi var trista. Men, det var just inför studentfirandet. Efteråt tackade samma personer för festligheterna under dagen som var minst lika roliga som tidigare år, men betydligt nyktrare och därmed säkrare och tryggare. Kom ihåg att dagen är lång och att festen just har börjat. eva johansson Säkerhetssamordnare Nyköpings kommun

20 1. Fordonståget får bara bestå av ett dragfordon och ett till kopplat släpfordon med maxlängd av 24 meter. OBS! Vissa Kortegeregler gathörn kommer att bli Stora Torget Västra Kvarngatan Slottsgatan Nico Östra Storgatan Folkungavägen Östra Trädgårdsgatan 4. Säten bänkar eller motsvarande anordningar ska sitta fast. 5. Alla ekipage ska ha brandsläckare tillgänglig på flaket vilken flakvärden ansvarar för. Ekipage med bensindrivet Fågelbovägen Ringvägen Ringvägen 9. På varje flak ska det finnas en flakvärd som är minst 21 år. Flakvärden ska inte vara med och fira själv. Han/hon ska vara nykter och bära reflexväst. Östanvägen Örnsköldsväg Tessins väg Tessin svårpasserade med långa 10. Lista med dragfordons fordon. Sammankopplingen elverk ska ha brandsläckare av registreringsnummer samt förare måste vara tillförlitlig. Släp 1. Fordonståget får bara bestå av godkänd ett typ och monterad 4. Säten, på bänkar och eller flakvärd motsvarande ska fyllas anordningar ska sitta fast. lämnas till polis i samband med i och ordonet ska vara stabilt så det dragfordon och tillkopplat släpfordon en lättillgänglig med plats. inte finns risk för vältning. flakvärdsmötet kl vid maxlängd av 24 meter. 6. Om det inte finns fast monterad påstigningsanordning ska 2. På flak ska det finnas 5. Alla ekipage ska infarten ha brandsläckare till Nicolaiskolans skyddsräcke OBS! Vissa eller gathörn motsvarande kommer att bli svårpasserade skolgård. stege eller trappa medföras, tillgänglig som på flaket vilken flakvärden ansvarar med en höjd med av långa minst fordon. 110 cm. Sammankopplingen måste vara tillförlitlig. Släpfordonet påstigning. ska brandsläckare av kommer godkänd att typ inspekteras och monterad av polis kan fästas i flaket för. vid av Ekipage och med 11. bensindrivet Samtliga flak elverk och fordon ska ha Om något står längs väggarna så räknas 100 cm från detta. vara stabilt så det inte finns risk för vältning. innan avmarsch. Fordon som OBS! Inga rep eller liknande får 7. Föraren måste vara på en minst lättillgänglig plats. inte uppfyller krav eller inte har användas. Skyddsräcke om 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. För traktor 2. På flak ska det finnas skyddsräcke eller 6. Om det inte finns flakvärd fast kommer monterad inte påstigningsanordning B-körkort. ska stege eller trappa att få delta annat än täckta sidor används exempelvis motsvarande brädor med ska en avståndet höjd minst 110 cm. i den tillståndsgivna kortegen. med släp krävs dock Fordon där säkerheten äventyras mellan Om något dessa står vara längs max 20 väggarna cm. så räknas Passagerarna/flakvärden medföras ska som kan under fästas färden i flaket kommer vid av- att och cm från detta. OBS! Inga rep eller liknande 3. Flaket får inte ha farliga kunna kontakta föraren påstigning. direkt stoppas från vidare deltagande ojämnheter, får användas. utskjutande Skyddsräcke delar om annat genom än ett tillförlitligt kommunikationssystem brädor, ska ifall 7. någon- Föraren måste vara minst 21 år och ha i kortegen. eller täckta skarpa sidor kanter används, som kan exempelvis öka avståndet risken för mellan skador dessa på vara max ting 20 cm. händer. Om mobiltelefon körkort med rätt behörighet sedan två år. För passagerarna. används måste samtal traktor vara med släp krävs dock B-körkort. 3. Flaket får inte ha farliga ojämnheter, uppkopplat under hela färden. utskjutande delar eller skarpa kanter som kan 8. Passagerarna/flakvärden ska kunna öka risken för skador på passagerarna. kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefonen används måste samtal vara uppkopplat under hela färden. En walkie-talkie är att föredra. 9. På varje flak ska det finnas en flakvärd som är minst 23 år, kan vara en anhörig. Flakvärden ska inte vara med och fira själv. Flakvärden måste vara nykter och bära reflexväst och vara införstådd i reglerna kring kortegen. 10. För att ekipaget ska få starta krävs en besiktning på Nicolaiskolans gård kl 12:00 till 13:30. Både förare och flakvärd ska finnas på plats vid besiktningen. Besiktningen kommer utföras av polis innan avmarsch. Fordon som inte uppfyller krav eller som inte finns på plats vid utsatt tid kommer inte att få delta i den tillståndsgivna kortegen. Fordonen ska stå kvar på Nicolaiskolans gård efter besiktningen. Tillstånd söks 2015 av Gymnasiekåren. 11. Fordon där säkerheten äventyras under färden kommer att stoppas från vidare deltagande i kortegen. Det är inte tillåtet med pyroteknik eller rökmaskiner i kortegen. Plakat med sexistiska och kränkande budskap får heller inte förekomma. Besiktning av alla ekipage kl 12:00 13:30 vid Nicolaiskolans gård

Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015

Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015 Allt du behöver veta om vad som händer den 12 juni. Plus lite till. STUDENT 2015 Innehåll. STUDENT 2015. Inledning 4 Nyköpings gymnasium 6 ETG 12 Framtidsgymnasiet 14 Nyköping Strand Utbildningscentrum

Läs mer

Allt du behöver veta om vad som händer den 13 juni. Plus lite till. STUDENT 2014.

Allt du behöver veta om vad som händer den 13 juni. Plus lite till. STUDENT 2014. Allt du behöver veta om vad som händer den 13 juni. Plus lite till. STUDENT 2014. Innehåll. STUDENT 2014. Inledning 4 Nyköpings gymnasium 6 ETG 12 Framtidsgymnasiet 14 Nyköpings Strand Utbildningscentrum

Läs mer

STUDENT 2013. Allt du behöver veta om vad som händer den 14 juni. Plus lite till.

STUDENT 2013. Allt du behöver veta om vad som händer den 14 juni. Plus lite till. STUDENT 2013. Allt du behöver veta om vad som händer den 14 juni. Plus lite till. Innehåll. STUDENT 2013 Inledning sid 3 Nyköpings gymnasium sid 5 ETG sid 11 Framtidsgymnasiet sid 13 Nyköpings Strand Utbildningscentrum/

Läs mer

Kungshögaskolan Tider och program för läsårets sista veckor

Kungshögaskolan Tider och program för läsårets sista veckor Kungshögaskolan Tider och program för läsårets sista veckor 14/5 onsdag Preliminär anmälan till prövning av satt betyg E-B (prövning för högre betyg, kostnad 500kr. Anmälan på klasslista genom mentor.

Läs mer

Studenten 2015 Fria Läroverken i Norrköping

Studenten 2015 Fria Läroverken i Norrköping Studenten 2015 Fria Läroverken i Norrköping 1 Innehåll Information om skolavslutning, studentfotografering och examen... 3 1 Mösspåtagningsceremoni... 3 2 Avslutningsveckan, årskurs 3... 3 2.1 Framtidsplaner?...

Läs mer

STUDENTEN 4 JUNI 2015

STUDENTEN 4 JUNI 2015 N E T N E D TU S 4 JUNI 2015 Välkommen till studentavslutning Om en månad tar Du studenten. Dina år på Alströmergymnasiet lider mot sitt slut och nya äventyr väntar bakom hörnet. Lärare, personal och skolledning

Läs mer

Student 2014 på Österänggymnasiet

Student 2014 på Österänggymnasiet Student 2014 på Österänggymnasiet Fredagen den 13 juni 2014 är det äntligen din tur att ta studenten på Österänggymnasiet! Studentexamen är som alla säkert vet avskaffad sedan många år tillbaka. Det hindrar

Läs mer

STUDENT 2014 2014 INFORMATION. om Guteskolans studentfirande

STUDENT 2014 2014 INFORMATION. om Guteskolans studentfirande STUDENT 2014 2014 INFORMATION om Guteskolans studentfirande MÖSSPÅTAGNING 23 maj Frimis Visby www.frimis.se 18.00: Mösspåtagningsceremoni, stipendiumutdelning och underhållning. ca 22.00: Efterfest på

Läs mer

Student. Fredagen den 12 juni 2015

Student. Fredagen den 12 juni 2015 Student 2015 Fredagen den 12 juni 2015 Student 2015 på Wendesgymnasiet Fredagen den 12 juni 2015 är det äntligen din tur att ta studenten på Wendesgymnasiet! Studentexamen är som alla säkert vet avskaffad

Läs mer

STUDENTEN 2 JUNI 2017

STUDENTEN 2 JUNI 2017 STUDENTEN 2 JUNI 2017 Välkommen till studentavslutning Om en månad tar du studenten. Dina år på Alströmergymnasiet lider mot sitt slut och nya äventyr väntar bakom hörnet. Lärare, personal och skolledning

Läs mer

Student Sjung om studentens lyckliga dag

Student Sjung om studentens lyckliga dag Student 2017-06-16 Sjung om studentens lyckliga dag Studentdagen 16 juni 2017 Kl 7.00-9.45 Studenterna samlas traditionsenligt i Tivoliparken för studentfrukost. Arrangemang av Studentkommittén. Samtliga

Läs mer

Studentavslutning fredag 3 juni 2016 Åk 3 gymnasiet och åk 4 gymnasiesärskolan

Studentavslutning fredag 3 juni 2016 Åk 3 gymnasiet och åk 4 gymnasiesärskolan Avslutningsgruppen Fyrisskolan Antidroggruppen Fyrisskolan Studentavslutning fredag 3 juni 2016 Åk 3 gymnasiet och åk 4 gymnasiesärskolan Fyrisskolan önskar framföra ett stort grattis till alla er som

Läs mer

Ämne 2015-05-02. Polisen SKOLAVSLUTNING 2015. Trädgårdsföreningen

Ämne 2015-05-02. Polisen SKOLAVSLUTNING 2015. Trädgårdsföreningen Trädgårdsföreningen 1 Inom det rödprickade området i Trädgårdsföreningen är det ej tillåtet att dricka alkohol 2 Om ni efter balen ska gå s.k. rännstensgång genom city, ska detta anmälas till polisen.

Läs mer

STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR

STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR STUDENT 2013 2013-06-13 STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR Kära student! Än lever STUDENTEN! Torsdagen den 13 juni 2013 blir Du en i den långa raden - alltifrån 1600-talet - som lämnar gymnasiet i Kalmar för att

Läs mer

Söderportgymnasiet är en skola som vill vårda traditionerna. En av dessa är högtidliga avslutningar som firas på ett värdigt sätt.

Söderportgymnasiet är en skola som vill vårda traditionerna. En av dessa är högtidliga avslutningar som firas på ett värdigt sätt. Student 2016-06-10 Student 2016! Fredagen den 10 juni 2016 är det äntligen din tur att ta studenten på Söderportgymnasiet! Studentexamen är något som vi firar sedan många år tillbaka. Söderportgymnasiet

Läs mer

SKOLAVSLUTNING Information. Balen Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen Regler kring studentflaken Blanketter Kontaktuppgifter

SKOLAVSLUTNING Information. Balen Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen Regler kring studentflaken Blanketter Kontaktuppgifter Information Balen Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen Regler kring studentflaken Blanketter Kontaktuppgifter Om ni efter balen ska gå så kallad rännstensgång genom city, ska detta anmälas till polisen.

Läs mer

PROGRAM. Balen. Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen. Regler kring studentflaken. Blanketter. Kontaktuppgifter

PROGRAM. Balen. Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen. Regler kring studentflaken. Blanketter. Kontaktuppgifter PROGRAM Balen Morgonsamlingen i Trädgårdsföreningen Regler kring studentflaken Blanketter Kontaktuppgifter Om ni efter balen ska gå s.k. rännstensgång genom city, ska detta anmälas till polisen. ange var

Läs mer

Student 2015. Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter utspringet

Student 2015. Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter utspringet Student 2015 Program för studentdagen Klassrumsfördelning Utspringsordning Tider för fotografering Placering i restaurang Linden Placering i Brahesalen Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter

Läs mer

Infohäfte gällande studenten 2017 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté.

Infohäfte gällande studenten 2017 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté. Infohäfte gällande studenten 2017 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté. Student 2017! Fredagen den 16 juni 2017 är det äntligen din tur att ta studenten

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

Ämne Polisen SKOLAVSLUTNING Trädgårdsföreningen

Ämne Polisen SKOLAVSLUTNING Trädgårdsföreningen Trädgårdsföreningen 1 Program: Inledning Hans Salomonsson Baler, rännstensgång m.m. Peter Viveland, polis Kortegeväg, regler kortegevagnar Peter Viveland Champagnefrukosten Peter Viveland, Hans Salomonsson

Läs mer

STUDENT EKBACKESKOLAN 2011

STUDENT EKBACKESKOLAN 2011 STUDENT EKBACKESKOLAN 2011 Studentsången Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår. Inga stormar än i våra

Läs mer

Veckomeddelande v 20

Veckomeddelande v 20 Livet på De Geergymnasiet är spännande. Här kan du läsa om vad som händer just nu. Veckomeddelande v 20 2016-05-12 SCHEMABRYTANDE Ti 17/5 hel dag ES13a hel exkursionsdag i nk On 18/5 hel dag Koncentrationsdag

Läs mer

Veckomeddelande v 24 2015-06-04

Veckomeddelande v 24 2015-06-04 Livet på De Geergymnasiet är spännande. Här kan du läsa om vad som händer just nu. Veckomeddelande v 24 2015-06-04 SISTA SKOLVECKAN On 10/6 Hum-dag To 11/6 12.30 Avslutning GIP Lennings Fr 12/6 09.30 Avslutning

Läs mer

Student Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter utspringet

Student Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter utspringet Student 2016 Program för studentdagen Klassrumsfördelning Utspringsordning Tider för fotografering Placering i Brahesalen Plan över var på skolgården klassen ska samlas efter utspringet Regler kring studentflak

Läs mer

STUDENT Allt du behöver veta om vad som händer den 9 juni. Plus lite till.

STUDENT Allt du behöver veta om vad som händer den 9 juni. Plus lite till. STUDENT 2017 Allt du behöver veta om vad som händer den 9 juni. Plus lite till. Innehåll. STUDENT 2017. Inledning 4 Gymnasieskolor ETG 6 Framtidsgymnasiet 8 Ljud- och Bildskolan 10 Nyköpings Enskilda Gymnasium

Läs mer

Infohäfte gällande studenten 2015 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté

Infohäfte gällande studenten 2015 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté Student 2015-06-12 Infohäfte gällande studenten 2015 är utgiven i samarbete med Söderportgymnasiet och Söderportgymnasiets studentkommitté Student 2015! Fredagen den 12 juni 2015 är det äntligen din tur

Läs mer

OBS. Tänk på att alkoholhaltiga drycker inte får förekomma inom skolans område och skolans lokaler!

OBS. Tänk på att alkoholhaltiga drycker inte får förekomma inom skolans område och skolans lokaler! Student 2014-06-13 Student 2014 på Söderportgymnasiet Fredagen den 13 juni 2014 är det äntligen din tur att ta studenten på Söderportgymnasiet! Studentexamen är som alla säkert vet avskaffad sedan många

Läs mer

Studentveckan 2015 Osbecksgymnasiet. information till avgångsklasserna

Studentveckan 2015 Osbecksgymnasiet. information till avgångsklasserna Studentveckan 2015 Osbecksgymnasiet information till avgångsklasserna Klasskampen 4 2 Studentbalen 6 Innehåll Studentsången 4 Studentveckan 5 Vett och etikett 6 Klasskampen 7 Studentbalen 8 Balfotografering

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR

STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR STUDENT 2014 2014-06-13 STAGNELIUSSKOLAN I KALMAR Kära student! Än lever STUDENTEN! Fredagen den 13 juni 2014 blir Du en i den långa raden - alltifrån 1600-talet - som lämnar gymnasiet i Kalmar för att

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

2014-05-22. Skolavslutning 2014. Fria Läroverken i Linköping

2014-05-22. Skolavslutning 2014. Fria Läroverken i Linköping Skolavslutning 2014 Fria Läroverken i Linköping 1 Innehåll Information om skolavslutning, studentfotografering och examen 2014... 3 1 Mösspåtagningsceremoni... 4 2 Avslutningsveckan, årskurs 3... 4 2.1

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Student i Södertälje STUDENT I SÖDERTÄLJE

Student i Södertälje STUDENT I SÖDERTÄLJE Student i Södertälje För utgångselever som värderar en rolig och värdig studentfest, erbjuder vi att tillsammans med oss planera ett säkert flakåkande. Student i Södertälje Anledningarna till att Polisen

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 Varmt tack för ert stöd! Hej partner! Jag vill börja med att tacka för ett fint samarbete, härligt engagemang och generöst stöd utan er ingen läxhjälp! Vi har ökat antalet

Läs mer

PROGRAM FÖR AVSLUTNINGSDAGEN

PROGRAM FÖR AVSLUTNINGSDAGEN PROGRAM FÖR AVSLUTNINGSDAGEN Fredag den 13 juni 2014 08.10 Samling Västerviks Gymnasium, Östersjövägen Studentmingel på gymnasiets innergård, vi bjuder på cider, frukt, ost och kex. Fotografering sker

Läs mer

Studenterna samlas i klassrum tillsammans med sina mentorer. Studenterna bjuds på studentlunch tillsammans med sina mentorer.

Studenterna samlas i klassrum tillsammans med sina mentorer. Studenterna bjuds på studentlunch tillsammans med sina mentorer. Kära student! Än lever STUDENTEN! Torsdagen den 16 juni 2016 blir Du en i den långa raden - alltifrån 1600-talet - som lämnar gymnasiet i Kalmar för att gå ut i världen. Det blir en dag värd att minnas.

Läs mer

VECKOBLADET v. 23 juni 2013

VECKOBLADET v. 23 juni 2013 Sida 1 av 5 VECKOBLADET v. 23 juni 2013 Dag Detta händer Borta under veckan Måndag 3 Lars D, Tanja L Tisdag 4 Lars D Onsdag 5 Lars D Torsdag 6 Sveriges nationaldag Lars D Fredag 7 LOV Lars D Till alla

Läs mer

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol!

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men

Läs mer

Information inför Student 10 juni 2015 Tiden går snabbt, och snart är det dags att fira en efterlängtad student!

Information inför Student 10 juni 2015 Tiden går snabbt, och snart är det dags att fira en efterlängtad student! Till målsman och Student Information inför Student 10 juni 2015 Tiden går snabbt, och snart är det dags att fira en efterlängtad student! I detta brev finns information kring kommande studentaktiviteter,

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Student i Södertälje STUDENT I SÖDERTÄLJE

Student i Södertälje STUDENT I SÖDERTÄLJE Student i Södertälje För utgångselever som värderar en rolig och värdig studentfest, erbjuder vi att tillsammans med oss planera ett säkert flakåkande. Student i Södertälje Anledningarna till att Polisen

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Samverka för att motverka

Samverka för att motverka En inspirationsskrift från Skånesamverkan mot droger Samverka för att motverka - om samverkan kring ungdomar i samband med risktillfällen Risktillfällen är ett samlingsnamn för kvällar, helger och perioder

Läs mer

Avslutningsprogram. för Rodengymnasiet 2015

Avslutningsprogram. för Rodengymnasiet 2015 Avslutningsprogram för Rodengymnasiet 2015 Innehåll Lycka till! Studentsången 30/4 Mösspåtagning 8/6 Lommarrännet 10/6 Studentfotografering 10/6 Avslutningslunch 12/6 Studentdagen Vår förhoppning är att

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Bra att veta inför. Studenten. Fredag 5 juni 2015. 08:50 Fotografering 11:30 Studentlunch 14:00 Samling i klassrummen 14:30 Utspring

Bra att veta inför. Studenten. Fredag 5 juni 2015. 08:50 Fotografering 11:30 Studentlunch 14:00 Samling i klassrummen 14:30 Utspring Bra att veta inför Studenten Fredag 5 juni 2015 08:50 Fotografering 11:30 Studentlunch 14:00 Samling i klassrummen 14:30 Utspring PRAKTISKA ANVISNINGAR Värmdö gymnasiums studenter lämnar skolan fredagen

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2014 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: (N=547)

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

VECKOBLADET. Friluftsdag åk 2 (åk 3) tisdag 2 Juni 2014

VECKOBLADET. Friluftsdag åk 2 (åk 3) tisdag 2 Juni 2014 Sida 1 av 5 VECKOBLADET v. 23 juni 2015 Dag Detta händer Borta under veckan Måndag 1 Tisdag 2 Friluftsdag åk 2 (3) Onsdag 3 Personalkonferens Torsdag 4 Skolbio Fredag 5 Friluftsdag åk 2 (åk 3) tisdag 2

Läs mer

Välkommen till Uppsala!

Välkommen till Uppsala! Välkommen till Uppsala! Reccekommittén vill hjärtligen inte bara gratulera dig som blivit antagen till Sveriges bästa juristutbildning, utan även välkomna Dig till landets bästa studentstad. Innan du slängs

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Ev. specialkost i samband med studentlunchen ska anmälas snarast till Peter på Gästishallen.

Ev. specialkost i samband med studentlunchen ska anmälas snarast till Peter på Gästishallen. Sida 1 av 5 VECKOBLADET v. 23 juni 2014 Dag Detta händer Borta under veckan Måndag 2 Tisdag 3 Lunchkonsert Onsdag 4 Torsdag 5 Fredag 6 Sveriges nationaldag Den stora bokåterlämningen Nu är det åter dags

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Student 2015. Studenthäftet är här, nu är det bara att tuta och köra!

Student 2015. Studenthäftet är här, nu är det bara att tuta och köra! Student 2015 Studenthäftet är här, nu är det bara att tuta och köra Här finns all information som gäller just vår student. Vad som vi ska göra och vad som krävs av oss för att få dessa sista veckor på

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö!

Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö! Nollning för nya studenter inom Samhällsinstitutionen på Linnéuniversitetet i Växjö! SAMVETE utbildningsförening i Växjö bjuder in dig som kommit in på Europastudier, Internationella samhällsprogrammet,

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni

MARIA KLUBBNYTT STOR TURNERING I. PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! 11 15 juni MARIA 11 15 juni KLUBBNYTT STOR TURNERING I BILJARD PÅ MÅNDAG BARN MOT PERSONAL! Två riktiga biljardrävar Charlie och Casper! . aktiviteter pa MFK 11-15 juni LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

STUDENT Onsdag 25 maj kl Studentsångsträning B215. Tisdag 31 maj kl Studentsångsträning i B311

STUDENT Onsdag 25 maj kl Studentsångsträning B215. Tisdag 31 maj kl Studentsångsträning i B311 STUDENT 2016 Onsdag 25 maj kl. 09.30 Studentsångsträning B215 Tisdag 31 maj kl.15.00 Studentsångsträning i B311 Tisdag 3juni kl.10.30 Studentsångsträning i B311 Mösspåtagning 3 juni kl.12.00 Studentsång,

Läs mer