Datum Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Dnr"

Transkript

1 Upphandlingsstrategiutskottet Lotta Ekwall-Möller Strategisk inköpare BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (8) Upphandlingsstrategiutskottet Upphandlingspolicy Ordförandens förslag Upphandlingsstrategiutskottet föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige antar ny upphandlingspolicy för och upphäver därmed den tidigare från Sammanfattning tar beslut om ny upphandlingspolicy. Syftet med policyn är att vara ett styrinstrument vid genomförande av upphandling och inköp. Policyn lyfter fram upphandling både som ett medel för att frigöra resurser och som ett medel för att främja en hållbar utveckling. Som en del av arbetet med framtagandet av policyn har denna skickats på remiss till Region Skånes nämnder. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Ny upphandlingspolicy Yttranden: Yttrande Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Yttrande Handikappberedningen Yttrande Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande Kollektivtrafiknämnden Yttrande Kulturnämnden Yttrande Personalnämnden Yttrande Regionala utvecklingsnämnden Yttrande Servicenämnden Yttrande Sjukvårdsnämnden Kryh Yttrande Sjukvårdsnämnden Sund C:\pactdok\Regionfullmäktige\ \Upphandlingspolicy\ USU2_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (8) Yttrande Sjukvårdsnämnden SUS Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Region Ska ne tar beslut om ny upphandlingspolicy. Syftet med policyn a r att vara ett styrinstrument vid genomfo rande av upphandling och inko p. Policyn lyfter fram upphandling ba de som ett medel fo r att frigo ra resurser och som ett medel fo r att fra mja en ha llbar utveckling. Dessutom ger policyn o vergripande ma lsa ttningar som ska beaktas vid genomfo randet av upphandlingar. Policyn a r bindande fo r samtliga fo rvaltningar inom regionen. Den ga ller ocksa fo r andra juridiska personer da r regionen har ett dominerande a garinflytande sa som regionens bolag. Upphandling a r en strategiskt viktig fra ga fo r Region Ska ne. Upphandling ska utga fra n va lfa rdens och medborgarnas behov och ma let a r att skapa goda affa rer. Goda affa rer va ger samman verksamhetens behov av kvalitet och service samt la g totalkostnad med miljo ma ssigt och socialt ha llbar utveckling na r upphandlingens art motiverar detta. Upphandlade varor och tja nster sta r fo r en stor del av regionens kostnader. Genom att anva nda sin ko pkraft och utveckla arbetet med upphandling kan regionen erbjuda bra va rd och service till sina medborgare och anva nda skattemedlen effektivt samtidigt som samha llsutvecklingen pa verkas positivt. Regionen anva nder upphandling fo r att verka fo r innovationer och uppna olika strategiska ma l i verksamheten. Arbetet har föregåtts av genomgång och analys av upphandlingspolicies från andra upphandlande myndigheter samt dialog med branschorganisationer, idéburen sektor, näringslivet, Regionens bolag, och Upphandlingsmyndigheten. Förslag till policyn har skickats på remiss till s samtliga nämnder. Offentlig upphandling ska genomföras med beaktande av de grundläggande principerna om likabehandling, icke-diskriminering, öppenhet, proportionalitet och ömsesidigt erkännande. Proportionalitetsprincipen innebär att upphandlande myndigheter inte får ställa större krav på leverantören eller leveransen än vad som behövs och vad som får anses vara ändamålsenligt för den aktuella upphandlingen. Kraven måste ha ett naturligt samband med och stå i proportion till det behov som ska täckas. Kravet ska vara lämpligt och vara en effektiv åtgärd för att uppnå det eftersträvade syftet. Kravet ska också vara nödvändigt för att det eftersträvade syftet ska uppnås. Kravet ska vara proportionerligt i förhållande till det eftersträvade syftet. Kraven ska även ha koppling till fullgörande av kontraktet med upphandlande myndigheter och vid upphandling av vara även kopplat till tillverkningen av den specifika vara som upphandlas. Av ovanstående följer att varje upphandling ska hanteras och kravställas utifrån dess specifika upphandlingsobjekt och dess särart

3 Datum (8) vilket uttrycks na r upphandlingens art motiverar det i upphandlingspolicyn. Framförda synpunkter Flera framförda synpunkter har lett till en utveckling av policyn. Upphandlingspolicyn omfattar numera även förfaranden enligt lagen om valfrihetssystem. ska i upphandlingar beakta behovet av insyn i och kontroll av leverantörers samt underleverantörers verksamhet. Regionens verksamheter ska delta aktivt i upphandlingsarbetet även vid avtalsuppföljning. Flera förtydliganden av policyn har genomförts såsom att upphandling i förekommande fall ska föregås av samråd med patient- och brukarorganisationer och inte endast med brukarorganisationer. Samarbete med idéburen sektor Synpunkt har framförts att närmare beskriva samarbete med den idéburna sektorn i upphandlingspolicyn. Det framgår av policyn att regionen strävar efter att tillvarata den idéburna sektorns engagemang i samhället. Regionen ska genom sin upphandling understödja uppfyllandet av Överenskommelsen om samverkan mellan och den idéburna sektorn i Skåne. Samverkan med den idéburna sektorn inom ramen för upphandling genomförs bland annat genom olika former av möten, anbudsskola och dialog kring s årliga upphandlingsplan. Samverkan utvecklas kontinuerligt och beskrivs lämpligen i andra dokument än upphandlingspolicyn. IOP - Idéburet offentligt partnerskap Förslag har framförts att upphandlingspolicyn även skulle omfatta IOP idéburet offentligt partnerskap. IOP är en samverkansform som vuxit fram mellan det offentliga och det civila samhället. IOP kan i vissa fall anses utgöra en samverkansform som ligger mellan upphandling och bidrag. I vissa fall kan IOP genomföras som ett undantag från upphandling och ska därför inte omfattas av upphandlingspolicyn. har ingått minst tio IOP och arbete pågår med att ingå ytterligare partnerskap. Samarbete med den idéburna sektorn i olika former av överenskommelser och partnerskap är en fråga som bedriver aktivt. Tillämpningsanvisningar roller, ansvar Flera nämnder ser behov av konkreta riktlinjer för att beskriva praktiska frågor samt roller och ansvar vid genomförande av upphandling och uppföljning av ingångna avtal. Upphandlingspolicyn är ett styrinstrument och av den framgår att det finns konkreta riktlinjer, så kallade tillämpningsanvisningar till policyn. Det åligger s tjänstemannaledning, ytterst regiondirektören att revidera och fastställa riktlinjer.

4 Datum (8) Dialogmöjligheter med marknadsaktörer Synpunkt har förts fram att dialogmöjligheter med marknadsaktörer är begränsade. Av upphandlingspolicyn framgår att har fokus på att öka dialogen med marknadsaktörer, en så kallad dialogbaserad upphandling. för dialog med marknadsaktörer i stor utsträckning. Dialog genomförs före, under och efter upphandling i såväl muntlig som skriftlig form, t.ex. extern remiss. Genom god dialog får kunskap om den relevanta marknaden och den vara eller tjänst som ska upphandlas och kan skapa en bra upphandling. Dialog stimulerar fler företag och organisationer att lämna anbud vilket ökar konkurrensen. Härutöver leder dialog till en ökad förståelse mellan inköpares och säljares roller och uppdrag vilket neutraliserar affärsförhållandena. Genom upphandlingspolicyn visar en ambition att ytterligare utöka dialogen. Avtal, avtalsförvaltning och sanktioner Synpunkter har inkommit avseende avtal och sanktioner. Förtydligande har gjorts avseende vikten av att såväl leverantörer som uppfyller innehållet i ingångna avtal. Härutöver bedöms inte behov av ytterligare förändringar föreligga eftersom det framgår av upphandlingspolicyn att s verksamheter är skyldiga att känna till och utnyttja de avtal som ingåtts. Samtliga avtalsparter ska känna till vikten av att avtal ska hållas och de risker som föreligger vid avsteg från gällande avtal. Vidare framgår att ingångna avtal ska följas upp av utsedd avtalsförvaltare. Vita jobb Synpunkt har inkommit att införa den så kallade vitajobbmodellen som innebär att fackförbund ska genomföra konkreta arbetsuppgifter avseende bland annat granskning av anbud och uppföljning av avtal. Det är viktigt för att göra affärer med seriösa företag och organisationer. Upphandlingspolicyn slår fast att regionen ska agera för sunda affärsrelationer och motverka korruption. Målet är att skapa goda affärer. Goda affärer väger samman verksamhetens behov av kvalitet och service samt låg totalkostnad med miljömässigt och socialt hållbar utveckling när upphandlingens art motiverar det. Regionen förväntar sig att dess leverantörer har ett affärsmässigt etiskt förhållningssätt där vinster från verksamheter baserade i Sverige också beskattas i Sverige. Detta avser särskilt upphandling av tjänster. Regionen ska ställa villkor enligt kollektivavtal när upphandlingens art motiverar det. Ingångna avtal ska följas upp och avtalsförvaltare ska utses när en upphandling är avslutad. Relevanta sanktioner vid brott mot avtal ska vidtas när så är lämpligt. Ingångna avtal följs upp utifrån ställda krav avseende bland annat kvalitet, miljö, finansiell stabilitet, att lagstadgade arbetsgivaravgifter betalas och leveransvillkor. Kontroll av underleverantör görs när så är relevant. Arbete pågår med utformning av ett arbetssätt för uppföljning av villkor enligt kollektivavtal utifrån s förutsättningar.

5 Datum (8) Konkurrens Synpunkt har framförts att förtydliga skrivning kring konkurrens. Behov av förändring bedöms inte föreligga eftersom upphandlingspolicyn betonar att upphandling ska genomföras i konkurrens och att de konkurrensmöjligheter som finns ska utnyttjas och stimuleras långsiktigt. Små och medelstora företag Synpunkt har framförts att förtydliga skrivning avseende små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingar. Behov av förändring bedöms inte föreligga eftersom upphandlingspolicyn framhåller att upphandlingar ska utformas så att såväl mindre som större företag har möjlighet att konkurrera om regionens uppdrag när upphandlingens art motiverar det. arbetar aktivt med att möjliggöra för såväl små och medelstora företag som idéburna organisationer att konkurrera om avtal. bjuder in till seminarier och så kallade anbudsskolor. Dessa evenemang är öppna för alla som önskar delta. Anbudsskolan innehåller bland annat information om offentlig upphandling och hur det går till att lämna anbud. Vid dialog inför konkret upphandling förs diskussion om möjligheter och hinder för potentiella anbudsgivare att lämna anbud. Upphandlingar delas upp i mindre områden vilket möjliggör för fler att lämna anbud. Det var några exempel på de aktiviteter som redan vidtas för att öka möjligheterna för små och medelstora företag samt idéburna organisationer att lämna anbud. Arbetet är under utveckling och behov av förtydligande av upphandlingspolicyn bedöms inte föreligga. Kollektivavtal Möjligheten att ställa krav på att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal samt att villkor enligt kollektivavtal ska gälla har lyfts. Att ställa krav i upphandling på att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal är inte möjligt. Ett sådant krav skulle strida mot lagen om offentlig upphandling. Sociala krav i enlighet med villkor som finns i kollektivavtal kan ställas. De grundläggande principerna som uttrycks i lagen om offentlig upphandling ska uppfyllas vid formulering av krav och kontraktsvillkor såsom likabehandling, icke-diskriminering, öppenhet, proportionalitet och ömsesidigt erkännande. Konkurrensverket gav Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet i uppdrag att utreda möjligheterna att ställa krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Rapport, Kollektivavtal och kollektivavtalsvillkor i upphandling, Andrea Sundstrand, Konkurrensverkets uppdragsforskning 2015:2. Av rapporten framgår att det inte är möjligt att ställa krav på att företagen ska ha kollektivavtal men att det däremot är möjligt att ställa krav på att företagen uppfyller vissa villkor i kollektivavtalen. Rapporten ha nvisar bland annat till SOU 2014:51, Nya regler om upphandling till sto d fo r detta. Rapporten ha nvisar bland annat till Kammarrätten i Stockholms avgörande Rapporten hänvisar vidare till att krav på kollektivavtalsanslutning skulle strida mot

6 Datum (8) proportionalitetsprincipen samt även principerna om icke-diskriminering och likabehandling. Rapporten nämner även att det skulle vara problematiskt med hänsyn till föreningsfriheten. Regeringen tillsatte i slutet av 2014 en utredning med uppdrag att analysera hur uttryckliga krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i kommande upphandlingslagar. Utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal som leds av Niklas Bruun har lämnat ett delbetänkande den 1 september 2015, SOU 2015:78 och ett slutbetänkande den 1 mars 2016, SOU 2016:15. Lagstiftningen avseende krav på villkor enligt kollektivavtal har vid dags dato inte införts i upphandlingslagarna. Det är viktigt för att göra affärer med seriösa företag och organisationer. Upphandlingspolicyn slår fast att regionen ska agera för sunda affärsrelationer och motverka korruption. Målet är att skapa goda affärer. Goda affärer väger samman verksamhetens behov av kvalitet och service samt låg totalkostnad med miljömässigt och socialt hållbar utveckling när upphandlingens art motiverar det. Regionen förväntar sig att dess leverantörer har ett affärsmässigt etiskt förhållningssätt där vinster från verksamheter baserade i Sverige också beskattas i Sverige. Detta avser särskilt upphandling av tjänster. Regionen ska ställa villkor enligt kollektivavtal när upphandlingens art motiverar det. Ingångna avtal ska följas upp och avtalsförvaltare ska utses när en upphandling är avslutad. Relevanta sanktioner vid brott mot avtal ska vidtas när så är lämpligt. Ingångna avtal följs upp utifrån ställda krav avseende bland annat kvalitet, miljö, finansiell stabilitet, att lagstadgade arbetsgivaravgifter betalas och leveransvillkor. Kontroll av underleverantör görs när så är relevant. Regionen ska verka för att de varor och tjänster som köps in är producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. Upphandlingspolicyn slår fast att ska ställa villkor enligt kollektivavtal när upphandlingens art motiverar det därför görs bedömning att behov av förändring av upphandlingspolicyn inte föreligger. I enlighet med SOU: 2015:78 använder vi nu begreppet villkor enligt kollektivavtal. Uppförandekod för leverantörer Regionfullmäktige har tidigare beslutat att uppförandekod för leverantörer ska gälla i alla upphandlingar av varor och tjänster vilket även bekräftas av upphandlingspolicyn. Uppförandekoden är gemensam för samtliga svenska regioner och landsting. Uppförandekoden ställer krav på att varor och tjänster som levereras till ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med: - FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna - ILO:s åtta kärnkonventioner nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och FN:s barnkonvention, artikel 32 - Det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet.

7 Datum (8) - Den arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön, och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet. - Den miljöskyddslagstiftning som gäller i tillverkningslandet. - FN:s deklaration mot korruption. Sedan 2010 samarbetar samtliga svenska regioner och landsting i ett nationellt arbete med hållbar upphandling. Många leverantörer levererar varor och tjänster till samtliga regioner och landsting. Samarbetet innebär bland annat att vi genomför nationella uppföljningar och revisioner av de krav som ställs i uppförandekoden. Genom samarbetet har vi möjlighet att genomföra fler uppföljningar. genomför för närvarande en uppföljning avseende patienttextilier. Synpunkt har förts fram avseende skatteparadisfri region. Konkurrensverket har slagit fast i beslut i dnr 72/2012 (samt uppföljning av ärendet under 2014) att krav på icke-koppling till skatteparadis utgo r en begränsning av friheten att tillhandahålla varor och tjänster. Synpunkt har förts fram avseende varor som produceras på ockuperad mark. Frågan är komplex och ansvaret ligger hos riksdag och regering. Region Skåne ska utreda möjligheten att inom ramen för arbetet med uppförandekoden se över förutsättningarna för sådant krav. Program för funktionshindrade Synpunkt har framförts avseende att det i upphandlingspolicyn skulle framgå att varor och tjänster ska ha universell utformning för att säkerställa att alla oavsett funktionsförmåga kan ta del av varorna och tjänsterna. Behov av förändring av upphandlingspolicyn har inte bedömts föreligga eftersom policyn hänvisar till funktionshinderspolitiskt program. Frågor avseende funktionshinder ska hanteras inom ramen för nämnda program. Jämställdhet Synpunkt har framförts avseende komplettering avseende skrivning om lagkrav avseende jämställdhetsplan. Upphandlingspolicyn hänvisar till s styrande dokument om jämställdhet. Arbete med att efterfråga jämställdhetsplan genom upphandling prövas för närvarande av Koncerninköp. Uppföljning Synpunkter har förts fram avseende uppföljning av upphandlingspolicyn. Ändring av policyn har inte bedömts behövas eftersom det framgår av upphandlingspolicyn att utvärdering ska göras årligen och presenteras för regionstyrelsen. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Beslutsförslaget anses inte ha några ekonomiska konsekvenser.

8 Datum (8) Juridisk bedömning Samråd har skett med regionjurist som inte har några invändningar mot förslaget. Miljökonsekvenser Upphandlingspolicyn hänvisar till att Regionens miljömål och miljöprogram särskilt ska beaktas vid upphandling. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan/MBL-förhandling slutförs på regional nivå. Uppföljning Utvärdering av policyn ska göras årligen och presenteras för regionstyrelsen. Amela Hodzic Ordförande Louise Strand Inköpsdirektör

Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande. PM om remissförfarande

Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande. PM om remissförfarande Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande Datum 2017-05-30 Diarienr 1503081 1 (5) PM om remissförfarande Upphandlingspolicy, dnr 1503081 Arbetet

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 16 18 Datum 2016-05-11 1 (7) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2016-05-11, kl 09.00-12.00 Plats: Krinova Incubator Science Park, Kristianstad Beslutande Amela Hodzic

Läs mer

Datum Samtliga närvarande ledamöter för sverigedemokraterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation.

Datum Samtliga närvarande ledamöter för sverigedemokraterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-02-08 1 (2) 25 Upphandlingspolicy Diarienummer 1503081 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige antar

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 17 21 Datum 2017-06-19 1 (4) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2017-06-19 kl. 09.00-10.30 Plats: Specialistmottagning urologisk öppenvård och dagkirurgi A. Zaborowski,

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar Upphandling Sveriges regioner och landsting ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy 1(5) Dnr: KS 2017/2955 Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29, 5 Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta. Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne

Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta. Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne Agenda Potential Dialog Arbetssätt Exempel Samarbete med idéburen sektor Potential med upphandling Sänka

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011:84 RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Inköpspolicy för Östhammars kommun

Inköpspolicy för Östhammars kommun Inköpspolicy för Östhammars kommun Antagen i kommunfullmäktige 2017-06-13, 68 osthammar.se Datum Dnr Sid 2017-06-13 KS-2017-6 1 (4) Inköpspolicy Tillämpning Denna policy gäller för alla inköp som görs

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen av kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen av kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-03 2011-08-17 1 (5) Innehåll SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING OCH SYFTE...2 2. INTERN HANDLÄGGNING...2 3. SAMORDNING...3 4. MILJÖHÄNSYN...3 5. ETISKA

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-03-10 LS-LED08-263 34 Riktlinjer till Landstinget Sörmlands upphandlingspolicy Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer föreliggande

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling24, Upphandla med miljökrav och sociala krav Stockholm 2015-12-01 professor Niklas Bruun 2014 års upphandlingsdirektiv År 2014 kom

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 32 36 Datum 2016-11-09 1 (4) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2016-11-09 kl 09.00-10.20 Plats: Rum Fryken, Dockplatsen, Malmö Beslutande Amela Hodzic (S), ordförande

Läs mer

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Sociala hänsyn kan handla om olika delar Arbetstagares rättigheter Lika möjligheter och rättigheter för kvinnor och män Tillgänglighet Rättvis

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Diarienr 2016/00929-KS nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 5 maj 2011 Reviderad av kommunfullmäktige 9 mars 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs och Camilla Molina, Utredningen om upphandling och villkor

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

POLICY. Datum

POLICY. Datum Kommunledningsförvaltningen POLICY 207-0-26 Godkänd KF 207-03-27, 22 (5) Inköps- och upphandlingspolicy Inledning Örkelljunga kommuns upphandlingspolicy utgör ett komplement till den lagstiftning som reglerar

Läs mer

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Etiska krav och rutiner för

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss Sida 1 (6) 2015-11-12 Handläggare Eva Brynk Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 03 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings-/utvecklingsstrateg Mobil: 0705-37 37 07 E-post: karin.wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-29 Dnr 1301358 1 (6) Habiliterings-

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande avseende elektronisk handel

Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande avseende elektronisk handel BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Åsa Hedin Karlsson 2017-05-30 Dnr: RS 2017-370 Regionstyrelsen Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Riktlinjer till Inköpspolicy

Riktlinjer till Inköpspolicy 1(6) Dokumentnamn: Riktlinjer till Inköpspolicy Version: 1.0 Dokumenttyp: Styrande Utfärdande förvaltning: VLS Sökord: Riktlinjer inköp Giltig fr.o.m. 2015-11-24 Utfärdande enhet: Inköp Målgrupp: Alla

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy)

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-14 Handläggare Anna Jarl Telefon: 08-508 28 179 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p 9 Remiss från Kommunstyrelsen Dnr

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-14 Dnr KK15/49 2/11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Övergripande förhållningssätt... 4 3.1 Koppling till

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Datum för beslut: 2017-06-12, 36 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Giltig till: 2020-12-31 Policy för upphandling

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Miljö och sociala krav i upphandling Peter Nohrstedt Hållbarhetschef SKL Kommentus Agenda Varför använda upphandling till att driva hållbarhetsfrågor? Vad säger nya lagen? UHMs

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Mie Claesson Magnell Verksamhetscontroller 040-675 36 13 mie.claessonmagnell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1400976 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2009-09-28 av Kommunfullmäktige 88 Senast reviderad 2014-02-27 av Kommunfullmäktige 5 Detta dokument gäller för

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Datum Protokoll från regionfullmäktiges sammanträde

Datum Protokoll från regionfullmäktiges sammanträde Regionfullmäktige PROTOKOLL 1 16 Datum 2018-02-27 1 (12) Protokoll från regionfullmäktiges sammanträde Tid: 2018-02-27 kl. 09.30-17:00 Plats: Sessionssalen, Rådhus Skåne, V Storgatan 12, Kristianstad 1

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Yvonne Sommerfeldt Biträdande Verksamhetschef Hjälpmedel 046-770941 Yvonne.Sommerfeldt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-28 Dnr 1202124 1 (5) Habiliterings- och

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Inköpspolicy för Höörs kommun

Inköpspolicy för Höörs kommun Inköpspolicy för Höörs kommun Vägledning till förtroendevalda och tjänstemän i upphandlingsfrågor samt riktlinjer vid direktupphandling KSF 2017/351 Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-12-04, 315 Innehållsförteckning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Mikael Reingsdahl 040-675 31 28 mikael.reingsdahl@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-18 Dnr 1503081 1 (2) Yttrande över utkast upphandlingspolicy 2015-10-07 Sammanfattning

Läs mer

Datum Dnr Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap"

Datum Dnr Revidering av Riktlinjer för leverantörers medverkan i Region Skånes krisberedskap Regionstyrelsen Eva Leth Strateg 0766-48 65 27 eva.leth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-08 Dnr 1400190 1 (8) Regionstyrelsen Revidering av "Riktlinjer för leverantörers medverkan i s krisberedskap"

Läs mer

Riktlinje för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets inköp

Riktlinje för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets inköp 1(7) Bakgrund Kommunalförbundet (nedan Myndigheten) är organiserad i form av ett kommunalförbund och har Landstinget Sörmland och länets nio kommuner (Eskilstuna, Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Vingåker,

Läs mer

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten Regionstyrelsen Tommy Aspegren Strateg 044-309 35 25 Tommy.Aspegren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1600552 1 (5) Regionstyrelsen Folkhälsoenkät 2017/2018 Ordförandens förslag Ordförande föreslår

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103, Dnr 2016/0075 KS.150 Reviderad av fullmäktige 2018-05-17, 67, Dnr

Läs mer

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Agenda LOU/LOV Lagen Upphandlingsformer Generell diskussion Hur ser det ut för lokala leverantörer idag Process Förfrågningsunderlag

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-12 Dnr 1601719 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Regionernas Europa och vad händer i regionfrågan i Norden? Kent Johansson

Regionernas Europa och vad händer i regionfrågan i Norden? Kent Johansson Regionernas Europa och vad händer i regionfrågan i Norden? Kent Johansson GRÄNSREGIONALA PROGRAM I de gränsregionala samarbetsprogrammen sker samarbetet mellan regioner som fysiskt gränsar till varandra.

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Sociala krav i upphandling för att främja sysselsättning

Sociala krav i upphandling för att främja sysselsättning Sociala krav i upphandling för att främja sysselsättning Socialt ansvarsfull offentlig upphandling 21 november 20162 Upphandlingsmyndigheten Mohamed Hama Ali Bolagsjurist Förvaltnings AB Framtiden Den

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern 1 Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 70 2 3 Inledning Älmhults kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper årligen varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer