Kan part instämma skiljeman och få ett arvodesbeslut fattat av ett skiljedomsinstitut omprövat av allmän domstol?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kan part instämma skiljeman och få ett arvodesbeslut fattat av ett skiljedomsinstitut omprövat av allmän domstol?"

Transkript

1 SKILJEDOMSRÄTT 677 Kan part instämma skiljeman och få ett arvodesbeslut fattat av ett skiljedomsinstitut omprövat av allmän domstol? ULF FRANKE & MARIE ÖHRSTRÖM* 1. Bakgrund Skiljemålet mellan Soyak International Construction & Investment Inc. (Turkiet) och Hochtief AG (Tyskland) påkallades den 20 september 2000 i enlighet med 1999 års Regler för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Inför meddelande av skiljedomen fastställde Institutet skiljemännens arvode till: Werner Melis, ordförande Kaj Hobér, skiljeman Steffen Kraus, skiljeman euro euro euro Arvodet beräknades på målets omtvistade värde i enlighet med sedvanliga principer och praxis hos Institutet och fastställdes till medianen i det aktuella tabellspannet. Därtill kom ersättning för skiljenämndens utlägg under förfarandet. Institutets beslut togs in i skiljedomen som meddelades den 12 juni Enligt domen skulle arvodena, och övriga skiljedomskostnader, betalas av parterna med hälften vardera. Sedan domen meddelats betalades arvodena ut till skiljenämnden. 1.1 Stockholms tingsrätt Efter det att skiljedomen meddelats stämde Soyak bland andra Stockholms Handelskammare (dvs. Institutet) och skiljemännen. Soyak yrkade att skiljemännens arvode skulle nedsättas och euro och 50 cent utges till Soyak eftersom arvodet inte var skäligt. I första hand yrkades * Generalsekreterare respektive biträdande generalsekreterare för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

2 678 SKILJEDOMSRÄTT att skiljemännen skulle ersätta Soyak och i andra hand, för det fall förstahandsyrkandet skulle avvisas eller ogillas, att Institutet skulle ersätta Soyak. Institutet och skiljemännen yrkade att talan skulle avvisas eftersom 41 LSF endast var tillämplig i de fall då skiljemännen själva hade beslutat sitt arvode. I det aktuella fallet hade arvodet i stället slutligt bestämts av Institutet. I domen av den 18 februari 2005 tillät tingsrätten att talan mot skiljemännen angående nedsättning av deras arvode fick ske. En bokstavstolkning [av förarbetena] skulle medföra att talan inte fick föras. Lagtexten har emellertid inte angivit detta undantag, vilket borde ha varit fallet om det varit lagstiftarens utryckliga avsikt att undanta den nu förevarande situationen från rätten att få ersättningsfrågan prövad i domstol. Talan mot Institutet var utformad så att den förutsatte att arvodet till skiljemännen inte sattes ned, eller inte sattes ned i den utsträckning som Soyak yrkat. En förpliktelse för Institutet kunde då enligt tingsrätten inte uppstå innan frågan om nedsättning rättskraftigt avgjorts. Tingsrätten avvisade därför Soyaks talan mot Institutet. Detta beslut har inte överklagats och skall inte behandlas vidare. 1.2 Svea hovrätt Skiljemännen överklagade tingsrättens beslut i Svea hovrätt och yrkade att hovrätten skulle avvisa Soyaks talan. 1 I domen av den 25 september 2006 meddelade hovrätten att en part borde kunna få frågan om ersättningen till skiljemännen som kommit till direkt uttryck i domslutet prövad genom att föra talan mot skiljedomen enligt 41 LSF eftersom det innebär en betalningsförpliktelse för parterna. Som tingsrätten har konstaterat innehåller lagregeln inte någon inskränkning i rätten att begära domstolsprövning i fall som det aktuella där skiljemännens arvode har bestämts av någon annan instans än skiljemännen själva. Hovrätten avslog alltså skiljemännens överklagande. 1.3 Högsta domstolen Skiljemännen överklagade den 24 oktober 2006 hovrättens avgörande till Högsta domstolen. Prövningstillstånd beviljades den 10 december Skiljemännen yrkade att Högsta domstolen skulle ändra hovrättens beslut, och att domstolen skulle avvisa Soyaks talan. Soyak bestred ändring. Skiljemännen anförde som grund dels att 41 LSF inte var tillämplig, eftersom arvodesbeslutet fattats av någon annan än skiljemännen, dels att Institutets ersätt- 1 2 Mål nr Ö Mål nr Ö

3 SKILJEDOMSRÄTT 679 ningsbeslut var bindande för parterna och därför inte kunde omprövas av domstol på materiell grund. Enligt ett förordnande av den 10 december 2007 beredde Högsta domstolen, på hemställan av skiljemännen, Institutet tillfälle att avge yttrande i målet. Efter protest från Soyak återkallade Högsta domstolen den 23 januari 2008 sitt tidigare beslut med motiveringen att domstolen inte längre fann behov av ett yttrande. Yttrandet förelåg då klart och återges längre fram under avsnitt II. I domen säger Högsta domstolen att utgångspunkten är att beslut som en tredje man fattat rörande ett rättsförhållande med stöd av villkor i parternas avtal kan bli föremål för domstols prövning i enlighet med civilrättsliga regler. 3 Domstolen menar att förarbetsuttalandena 4 inte kan innebära att en part som är missnöjd med ersättningens storlek helt skulle vara förhindrad att få frågan prövad i domstol. Om uttalandena skulle tillämpas fullt ut skulle det enligt Högsta domstolen innebära att arvodesbeslut som tagits in i domen men som fattats av en annan instans än skiljemännen inte skulle kunna vinna rättskraft och därmed kunna prövas av domstol utan tidsbegränsning. Högsta domstolen anser att ett i skiljedomen intaget men av ett skiljedomsinstitut fattat arvodesbeslut inte kan vara verkställbart enligt 3 kap. 15 UB utan att parterna dessförinnan har kunnat överklaga beslutet inom viss frist. Dessutom hävdar domstolen att skiljemännen kan ha intresse av att skapa exigibilitet också när arvodesbeslutet fattas av ett institut, eftersom säkerheten som ställts kan visa sig otillräcklig. Domstolen slår således fast att förarbetsuttalandena inte hindrar att 41 LSF tolkas i enlighet med ordalydelsen, så att paragrafen [ ] gäller alla beslut om ersättning till skiljemännen som, i en eller annan form, har tagits in i skiljedomens domslut. En förutsättning är att detta återger hela ersättningsbeslutet eller att det i domslutet finns en tydlig hänvisning till det aktuella ersättningsbeslutet, varvid beloppen som sådana inte behöver ha tagits in i skiljedomen. Högsta domstolen avslog sålunda skiljemännens överklagande i beslut av den 3 december Den av Soyak väckta talan avvisades följaktligen inte. Högsta domstolen anförde slutligen att [a]v det förut anförda följer att [skiljemännens] invändning om att Soyak med bindande verkan har avstått från att få ersättningsbeslutet prövat av domstol inte är av beskaffenheten att prövas som en fråga om rättegångshinder utan utgör en del av saken som det ankommer på tingsrätten att ta ställning till. 3 4 Här hänvisar Högsta domstolen till NJA 2001 s Se prop. 1998/99:35 s. 169 och 241 samt SOU 1994:81 s. 301.

4 680 SKILJEDOMSRÄTT 1.4 Parallell klanderprocess Soyak har parallellt med ovannämnda arvodesmål drivit en klanderprocess där bolaget hävdar att skiljedomen ska upphävas på grund av att skiljemännen överskridit sitt uppdrag genom att underlåta att ange domskäl, eller lämnat ofullständiga eller motstridiga skäl. Käromålet lämnades utan bifall i Svea hovrätt i dom av den 16 oktober Hovrätten tillät att domen överklagades och idag ligger målet hos Högsta domstolen. 6 Målet synes vid utgången av 2008 ännu inte ha blivit föremål från någon åtgärd från domstolens sida. 2. Skiljedomsinstitutets yttrande Som nämnts ovan beredde Högsta domstolen den 10 december 2007 Institutet tillfälle att avge yttrande i målet. Den 23 januari 2008 ändrade sig Högsta domstolen med motiveringen att domstolen inte längre fann behov av ett yttrande. Yttrandet förelåg då klart och återges här i delar som kan vara av intresse för denna artikel. 2.1 Institutets beslut om ersättning till skiljemännen Beträffande fastställandet av skiljemäns ersättning har inga förändringar i materiellt hänseende gjorts i de nya Skiljedomsreglerna 7 utan sådana beslut fattas idag enligt samma principer som i 1999 års Regler. Nedanstående redogörelse tar sin utgångspunkt i 1999 års regler eftersom det var de som tillämpades i det aktuella målet. Institutet beslutar inledningsvis om ett så kallat förskottsbelopp baserat på tvisteföremålets värde inom ramen för de belopp som anges i Institutets arvodestabell. 8 Med tvisteföremålets värde avses det sammanlagda värdet av käromål, genkäromål och kvittningsyrkande. Om tvistebeloppet inte kan uppskattas, t.ex. när det är fråga om ett fastställelseyrkande utan anknytning till visst penningbelopp, bestämmer Institutet arvoden efter en bedömning av målets omfattning Mål nr T Mål nr T Nu gällande skiljedomsregler trädde i kraft den 1 januari För detaljerad information om hur skiljedomskostnaderna beslutas se Institutets Reglemente avseende Kostnader för Förfarandet (Bilaga III till 1999 års Regler).

5 SKILJEDOMSRÄTT 681 Beslut om förskottsbelopp fattas av styrelsen. Beloppet betalas som huvudregel av parterna med hälften vardera 9 och skall motsvara den beräknade summan av skiljedomskostnaderna. Dessa består av i) arvode till skiljenämnden, ii) administrativ avgift till Institutet, iii) skiljenämndens och Institutets omkostnader och iv) arvode och omkostnader för sakkunnig som utses av skiljenämnden. 10 Arvodet till skiljemännen bestäms som regel till medianvärdet i det aktuella tabellspannet. 11 Om särskilda omständigheter är förhanden, t.ex. komplicerade materiella eller processuella frågor, 12 kan Institutet besluta om ett högre värde. Om på motsvarande sätt omständigheter förekommer som bidrar till att målet kan komma att ta i anspråk mindre arbete än normalt kan Institutet besluta om ett lägre arvode än medianvärdet. Föreligger synnerliga skäl kan Institutet frångå de belopp som anges i tabellen. När förskottsbeloppet bestämts underrättas parterna härom och anmodas att inbetala hälften var till Institutet. Skiljemännen erhåller samtidigt en underrättelse där de preliminärt beräknade arvodesbeloppen specificeras. Efter det att parterna betalat in förskottsbeloppet på ett konto hos Institutet hänskjuts målet till skiljenämnden. 13 Förskottsbeloppet fungerar sålunda som en säkerhet för Institutets och skiljemännens arvoden och omkostnader. På begäran av skiljenämnden får Institutet besluta att ytterligare förskott skall betalas under förfarandet. 14 Det kan t.ex. bli aktuellt om det omtvistade värdet ändras 15 eller för det fall målet orsakar mer arbete för skiljemännen än vad som kunnat förutses inledningsvis. Såvida omtvistat värde minskar, eller målet innebär mindre arbete än vad som förutsågs, kan arvodena justeras ned. I god tid innan skiljenämnden meddelar dom skall nämnden inkomma med en begäran att Institutets styrelse skall slutligt fastställa kostnaderna för skiljeförfarandet. Skiljenämnden skall i den slutliga domen ange kostnaderna för förfarandet såsom de har fastställts av Institutet och för varje skiljeman specificera arvode och omkostnader. 9 Se 14 i 1999 års Regler. 10 Se 39 i 1999 års Regler. Arvode och eventuell ersättning för omkostnader till sakkunnig som utsetts av skiljenämnden beslutades slutligt av nämnden enligt 1999 års Regler (se 39, 2 st.). I 2007 års Regler beslutas även sådan ersättning av Institutet (jfr 43 i 2007 års Regler). 11 Arvodestabellen finns längst bak i 1999 års Regler. 12 T.ex. flera parter på någon sida, jurisdiktionsinvändning, ensam skiljeman, editionsföreläggande, omfattande bevisning, beräknad förhandlingstid, flera språk skall tillämpas i förfarandet eller begäran om säkerhetsåtgärd. 13 Se 15 i 1999 års Regler. 14 Se 14, 2 st., 3 men., i 1999 års Regler. 15 I käro- och svaromålen skall parterna framställa bestämda yrkanden. Inför Institutet är yrkandena endast av preliminär karaktär (se 5,10 och 21 i 1999 års Regler).

6 682 SKILJEDOMSRÄTT Såvida parterna inte bestämt annat beslutar skiljenämnden, på begäran av en part, om fördelningen av ansvaret mellan parterna för skiljedomskostnaderna med beaktande av målets utgång och övriga relevanta omständigheter. Parterna har emellertid ett solidariskt betalningsansvar i förhållande till nämnden och Institutet. 16 Efter att domen meddelats betalar Institutet ut arvode till skiljemännen, Institutets avgift samt ersättning för eventuella omkostnader från förskottsbeloppet. Om den part som ska ansvara för skiljedomskostnaderna inte har betalat in tillräckligt mycket i förskottsbelopp så att det täcker kostnaderna, 17 anmodas parten att betala in bristen till Institutet, som sedermera betalar ut summan till den andre parten. Syftet med kostnadsmodellen som Institutet, och flera andra skiljedomsinstitutioner 18 i världen, tillämpar är att ersättningen till skiljemännen skall vara förutsägbar samt att skiljemännens arvode skall beslutas av en oberoende tredje part. 19 Denna modell är mycket uppskattad och, enligt vad Institutet erfar, en viktig faktor när parter väljer institutionellt skiljeförfarande framför ad hoc förfarande. Institutet har tillämpat denna arvodesmodell sedan den 1 april 1999 och har en gedigen praxis på området. Alla kostnadsbeslut dokumenteras hos Institutet i ett särskilt arkiv i syfte att kunna ge vägledning för framtida beslut, framförallt när det gäller att frångå medianvärdet i det aktuella tabellspannet på grund av mer arbete än normalt samt vid beslut i mål som förliks och därför avslutas utan att sakfrågan prövas. 2.2 Överklagande av ersättning enligt 41 LSF Enligt 41 LSF gäller att [e]n part får hos tingsrätten föra talan mot skiljedomen om ersättning till skiljemännen. Föreskriften gör enligt sin ordalydelse inte skillnad på om skiljemännen själva bestämt ersättningen eller om en skiljedomsinstitution fastställt denna. Ändamålet med bestämmelsen är dock att en fullföljdsmöjlighet behövs med hänsyn till att skiljemännen i första fallet dömer i egen sak. Följaktligen finns uttalanden i förarbetena som säger att fullföljdsrätt inte föreligger ifråga om be- 16 Se 40 i 1999 års Regler. Detsamma gäller parternas rättegångskostnader (se 41 i 1999 års Regler). 17 Vilket är det vanliga eftersom parterna som huvudregel betalar förskottsbeloppet med hälften vardera. 18 Se fotnot På Institutets hemsida finns ytterligare information om hur arvodena fastställs och en kalkylator där man i förväg kan få en uppskattning av skiljedomskostnaderna. På hemsidan finns dessutom Institutets Riktlinjer för Skiljemän som i detalj redogör för hur beslut om arvoden fattas.

7 SKILJEDOMSRÄTT 683 slut om ersättning till skiljemännen som fattats av en skiljedomsinstitution. 20 När ersättningen på så sätt bestäms av en oberoende tredje part, utan eget intresse i saken, finns inget behov av överprövning. Detta har också varit utgångspunkten för Institutets verksamhet sedan den nya lagen om skiljeförfarande, liksom Institutets Skiljedomsregler, infördes år Är 41 LSF tvingande? De flesta av bestämmelserna i LSF är dispositiva och kan sättas åsido genom partsavtal. Detta gäller ofta även om det inte uttryckligen framgår av bestämmelserna. 21 En bedömning får som regel göras genom en tolkning utifrån syftet med reglerna. Det kan antas att 41 LSF är tvingande i den meningen att parts rätt att föra talan om ersättning till skiljemännen inte kan åsidosättas genom avtal i det fall skiljemännen själva fastställer ersättningen och sedermera genom domen förpliktar parterna att betala ersättningen. Men om skiljeavtalet innebär att beslutet om ersättningen till skiljemännen överlåts på tredje man, t.ex. Institutet, föreligger inga, av rättssäkerhetsskäl betingade, omständigheter att frånkänna partsavtalet giltighet. Om parterna velat bibehålla möjligheten att överklaga arvodena hade de enkelt kunnat avtala om ett ad hoc förfarande. Det kan i sammanhanget noteras att utländska parter har möjlighet att avtala bort rätten att klandra skiljedomen. 22 Mot den bakgrunden ter det sig rimligt att parterna också kan avtala bort rätten att överklaga arvodena. Det framstår också som rimligt att parter, som har rätt att låta ett skiljedomsinstitut fatta slutligt beslut om jäv för skiljeman (11 LSF), också har rätt att besluta om arvode till nämnden. 2.4 Finns möjlighet till domstolsprövning av Institutets ersättningsbeslut? I likhet med vad som gäller i fråga om andra situationer där parter genom avtal överlämnat avgörandet av en viss fråga till tredje man, bör det inte vara helt uteslutet att underkasta Institutets ersättningsbeslut domstolsprövning. Detta förutsätter dock naturligen att talan riktas mot Institutet. Det rör sig då inte om en talan enligt 41 LSF som syftar till en prövning av ersättningens skälighet, utan en prövning av huruvida ersättningsbeslutet står i uppenbar strid mot Skiljedomsreglerna eller på annat sätt är otillbörligt. Skulle en sådan prövning utfalla 20 Se SOU 1994:81 s. 301 samt prop. 1998/99:35 s. 169 och Se Lars Heuman, Skiljemannarätt, Norstedts Juridik, uppl. 1:1, s Se 51 1 st. LSF.

8 684 SKILJEDOMSRÄTT till partens fördel, kan Institutet bli skadeståndsskyldigt. 23 Däremot påverkas inte skiljedomen eller den däri intagna redovisningen av Institutets kostnadsbeslut. Av ovan anförda följer att inte ens en situation där det av Institutet fastställda ersättningsbeslutet skulle anses vara verkställbart, medför några betänkligheter ur rättssäkerhetssynpunkt. 2.5 Internationella aspekter Att skiljemännens arvoden vid institutionellt skiljeförfarande bestäms utifrån en tabell baserad på omtvistat värde är etablerad praxis inom internationell skiljemannarätt. 24 International Court of Arbitration vid Internationella Handelskammaren (ICC), som är den världsledande skiljedomsinstitutionen, beslutar ersättningen till skiljemännen på samma grunder som Institutet. 25 Förutsebarheten beträffande kostnaderna anses, som ovan nämnts, vara en av de främsta fördelarna med institutionellt skiljeförfarande jämfört med ad hoc förfarande enligt t.ex. LSF eller UNCITRAL:s 26 skiljedomsreglemente där arvode bestäms efter ett mer oklart skälighetsrekvisit. Institutet känner inte till några andra rättsordningar där det är möjligt att stämma skiljemännen och grunda talan på en skiljedomsinstitutions ersättningsbeslut. För det fall Högsta domstolen finner att Institutets arvodesbeslut kan överklagas av parterna enligt 41 LSF kommer detta att få negativa konsekvenser för Sverige som skiljemannaland. Sannolikt kommer utländska skiljemän att noggrant överväga huruvida de ska åta sig ett uppdrag som skiljeman i Sverige om de riskerar att bli stämda inför domstol till följd av ett arvodesbeslut som de själva inte deltagit i. Tidskrävande och kostsamma domstolsprocesser där skiljemännen kan tvingas redogöra för ett sekretessbelagt 27 skiljeförfarande, och privata överläggningar mellan skiljemännen, är främmande för utländska skiljemän (och, får man förmoda, svenska skiljemän). Risken är att internationellt etablerade skiljemän väljer bort svenska skiljeförfaranden, vilket i förlängningen innebär att parter kommer att förlägga skiljeförfaranden till andra länder än Sverige. 23 Skiljedomsreglerna innehåller bestämmelser om Institutets skadeståndsansvar (se 42 i 1999 års regler och 48 i 2007 års regler). 24 Se bl.a. International Court of Arbitration (ICC), Deutsche Institution für Schiedsgerichtsbarkeit (DIS), Swiss Rules of International Arbitration, World Intellectual Property Organization (WIPO), International Commercial Arbitration Court at the Chamber of Commerce and Industry of the Russian Federation (ICAC) och China International Economic and Trade Arbitration Commission (CIETAC). 25 Se Artikel 31 och Appendix III i ICC:s Skiljedomsregler. 26 United Nations Commission on International Trade Law. 27 Enligt Skiljedomsreglerna (46 i 2007 års regler samt 9 och 20 i 1999 års regler) skall såväl Institutet som skiljemännen iaktta sekretess avseende skiljeförfarandet.

9 SKILJEDOMSRÄTT 685 En ytterligare konsekvens, som framhållits av internationellt verksamma skiljemän, kan bli att obstruerande parter, i brist på underlag för klander- eller ogiltighetstalan, angriper arvodesbesluten för att bland annat genom förhör med skiljemännen få fram ytterligare material. I flera länder skulle en sådan talan också kunna innebära att verkställigheten av skiljedomen förhindrades eller försenades. 2.6 Slutsats Sammanfattningsvis anser Institutet att det inte går att överklaga Institutets beslut om skiljedomskostnaderna genom en talan riktad mot skiljemännen enligt 41 LSF. Detta gäller i såväl det aktuella målet Werner Melis m.fl../. Soyak som i övriga mål hos Institutet. 41 LSF tar endast sikte på beslut om ersättning till skiljemän som dessa själva har fattat. Detta syfte med bestämmelsen uttrycks tydligt i förarbetena. Genom att i skiljeavtalet hänvisa till Institutets Skiljedomsregler har parterna avtalat bort möjligheten att föra talan enligt 41 LSF. Detta ligger i linje med principen om partsautonomi. Det är Institutets erfarenhet att ovan anförda uppfattning delas av flertalet skiljemän såväl i Sverige som internationellt. 3. Kommentar till HD:s beslut Beslut och domar i skiljetvister blir idag snabbt kända bland affärsjurister i stora delar av världen, särskilt naturligtvis bland dem med inriktning mot internationella skiljeförfaranden. Det finns flera skäl till detta. Skiljeförfarandets ökande betydelse internationellt har lett till ett större intresse generellt för denna form av tvistlösning i olika länder. Särskilt intresse tillmäts domstolsbeslut och domar i skiljedomsärenden. Ett beslut eller en dom i ett land kan få betydelse för utgången i ett liknande mål i ett annat land. Det kan också få avgörande betydelse för om landet anses vara lämpligt som plats för internationella skiljeförfaranden. Domstolarna roll för ett effektivt skiljeförfarande är sedan länge erkänt. Ett viktigt syfte med UNCITRAL:s modellag om internationella kommersiella skiljeförfaranden, som tillkom 1985, var att begränsa domstolsingripanden i skiljeförfaranden. 28 Näringslivets parter förlägger inte sina tvister till länder där domstolarna anser sig behöriga att ta upp alla möjliga skiljedomsfrågor, där handläggningen uppfattas som långdragen eller där domar undanröjs eller vägras 28 Se särskilt art. 5.

10 686 SKILJEDOMSRÄTT verkställighet på tveksamma grunder. Man söker sig i stället till länder där man kan förvänta sig en effektiv och kompetent handläggning av skiljedomsfrågor i de allmänna domstolarna. I detta ligger inte bara snabbhet och hög kompetens utan också förståelse för de särskilda krav som internationella skiljeförfaranden ställer. Man talar om arbitration-friendly countries. Exempel på sådana länder är Schweiz och Frankrike. Det är länder som attraherar många internationella skiljeförfaranden. Dessa länder har försökt skapa en bra miljö för denna form av tvistlösning, bland annat genom internationellt konkurrenskraftig skiljedomslagstiftning och en snabb och kompetent handläggning i domstolarna av skiljedomsärenden. Man har medvetet strävat efter bli viktiga skiljedomsländer. Sverige räknades tidigare in i den gruppen men det är tveksamt om det gäller fortfarande. Den svenska domstolsprocessen är långsam. LSF innehåller, som man uppfattar det utomlands, national peculiarities. Vissa avgöranden i de svenska domstolarna anses ha indikerat en bristande förståelse för internationella skiljeförfaranden. En kommentar i Mealey s International Arbitration Report till Titanmålet 29 bar rubriken Are Foreign Parties Still Welcome in Stockholm?. Det nu aktuella beslutet torde inte förbättra Sveriges anseende som skiljedomsland. Pierre Karrer, 30 en av Skiljedomsinstitutets utländska styrelseledamöter, skrev följande i anledning av Högsta domstolens beslut: The Swedish Supreme Court s decision of December 2, 2008, puts us before a very serious problem. How can we persuade an arbitrator to sit in Sweden if it takes him or her enormous time longer than the arbitration and money more than his or her fee to learn what the Swedish courts and not just at the trial level, but at the intermediate appellate level and the top-level think is an appropriate fee less than at comparable seats, so that in effect, the arbitrator is not paid all. And how can we persuade other institutions, foremost the ICC, that Stockholm is a viable seat if that is the judicial environment? Stephen Bond, 31 General Editor för Stockholm International Arbitration Review (SIAR), uttrycker sig på liknande sätt: I would think that this could be a huge discouragement to arbitration in Sweden, first because it gives an excuse to parties to prolong the matter and second because non-swedish arbitrators may wonder if it is all worth while. Is it even the case that the arbitrators themselves had to have counsel to argue for them? Most arbitrators would want to avoid complete uncertainty about the fees and also the possibility having to go to court to defend the fees. 29 Svea hovrätts dom av den 28 februari 2005 (mål nr T ). 30 Pierre Karrer är hedersordförande i den schweiziska skiljedomsföreningen och vice ordförande i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. 31 Stephen Bond är tidigare generalsekreterare för Internationella Handelskammarens Skiljedomstol och senior counsel hos Covington & Burling i London.

11 SKILJEDOMSRÄTT 687 Det är typiska uttryck för utlandets syn på beslutet. Flera går i samma riktning. För de utländska skiljemännen är det två problem. Det ena är gemensamt med svenska skiljemän, nämligen risken att stämmas inför domstol för ett beslut man inte själv varit med om att fatta. För de utländska skiljemännen tillkommer att de måste processa i annat land än i hemlandet, vilket väsentligt ökar både kostnaderna och osäkerheten. Eftersom skiljemännen i egenskap av advokater, professorer m.fl., också påverkar utformningen av skiljeavtal och därmed också var skiljeförfaranden skall äga rum, innebär det att vi måste, om ingen lagändring görs, räkna med minskad benägenhet att förlägga skiljeförfaranden till Sverige. Frågan borde inte vara svår. Lika naturligt som att det finns en kontrollinstans när skiljemännen själva bestämt sina arvoden, lika onaturligt är det att skiljemännen skall kunna instämmas till domstol i anledning av vad någon annan, i detta fall Institutet, beslutat om arvodena i enlighet med en tabell i Skiljedomsreglerna. Detta var också lagstiftarens uttryckliga uppfattning. I prop. 1998/99:35 (Ny lag om skiljeförfarande) anfördes i den allmänna motiveringen följande (s. 169): Det bör avslutningsvis framhållas att de regler om rätten att föra talan mot en skiljedom angående ersättning till skiljemännen som regeringen nu föreslår endast tar sikte på beslut om ersättning till skiljemän som dessa själva har fattat. Har såsom är fallet i ett av Internationella Handelskammaren i Paris (ICC) administrerat skiljeförfarande ett beslut om ersättning till skiljemännen som har fattats av någon annan än skiljemännen tagits in i domen, omfattas detta beslut inte av de föreslagna reglerna. Detta behöver dock enligt regeringens mening inte uttryckligen framgå av lagtexten. (Kursiverat här.) I specialmotiveringen till 41 LSF sades följande (s. 241): Har såsom fallet är i ett av Internationella Handelskammaren i Paris (ICC) administrerat skiljeförfarandebeslut om ersättning till skiljemännen som har fattats av annan instans än skiljemännen tagits in i domen, omfattas detta beslut inte av reglerna i 41. (Kursiverat här.) Detta har man även tagit fasta på i doktrinen. I de flesta kommentarer till LSF uttalas med hänvisning till lagens förarbeten, att 41 inte omfattar fall, då ersättningen till skiljemännen bestämts av någon annan än skiljemännen. Så är t.ex. fallet med Cars, Lagen om skiljeförfarande (3 upplagan 2001, s. 198), Olsson Kvart, Lagen om skiljeförfarande, En kommentar (2000, s. 165 f.), och Madsen, Commercial Arbitration in Sweden (2 upplagan 2006, s. 265). Det är mot den bakgrunden inte förvånande att både utländska experter, som lärt sig förarbetenas betydelse för tolkningen av svensk lagstiftning, och svenska jurister utgått från vad som sägs i förarbetena, nämligen att om ersättning till skiljemännen har bestämts av annan instans än skiljemännen, omfattas detta beslut inte av reglerna i 41 LSF. Nu innebär naturligtvis inte HD:s beslut att Institutets arvodesbeslut nödvändigtvis kommer att ändras när det tas upp till materiell prövning av domstolarna. Tvärtom finns starkt stöd i både doktrin och praxis att så inte kommer att bli fal-

12 688 SKILJEDOMSRÄTT let. 32 Härför skulle krävas ett väsentligt fel i förfarandet vid bestämmandet av arvodena, något som inte ens påståtts i målet, än mindre skett. Det är dock tveksamt om detta kommer att lugna de utländska skiljemännen, som mer torde se på risken att bli instämda vid utländsk domstol än till den sannolika utgången materiellt. Avslutningsvis måste stark kritik också riktas mot den långsamma handläggningen. Ärendet, som bara avser en begränsad del av målet, inleddes i tingsrätten den 1 september Det har alltså tagit mer än fem år för domstolarna att komma fram till att arvodesfrågan skall prövas i sak. Enbart handläggningen i Högsta domstolen har tagit drygt två år. Det är en orimlig tid för en så begränsad fråga. Fortsätter det i samma takt kan man inte utesluta att detta relativt lilla mål inte kommer att vara slutligen avgjort förrän om flera år eftersom målet nu återförvisats till Stockholms tingsrätt för prövning i materiellt avseende. Den totala handläggningstiden kan alltså mycket väl komma att överstiga tio år. Samma orimliga tidsutdräkt synes gälla för den parallella klanderprocessen, som också inleddes Se NJA 2001 s. 511; jfr Lindskog, Skiljeförfarande En kommentar, 2005, s vid not 6.

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 mars 2009 T 4387-07 KLAGANDE Soyak International Construction & Investment Inc. Büyükdere Caddesi No. 38 Mecidiyeköy 802 90 Istanbul

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT Marie Öhrström STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT En handbok och regelkommentar för skiljeförfaranden Norstedts Juridik AB Innehåll Förord 7 Förkortningar 15 Inledning 17 DEL I. HANDBOK OM SKILJEFÖRFARANDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 1602 DOM 2009-05-18 Stockholm Mål nr Sid 1 (5) KÄRANDE Auto Connect Sweden AB i konkurs, 556631-3887 c/o Bratt Sedelvägen 13, 3 tr 129 32 Hägersten 2. Icuroventure Limited, 04344484

Läs mer

Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd

Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd givna den 1 oktober 1996, reviderade den 1 mars 2002, reviderade 27 september 2015 Kontakt: skiljedom@handelskammaren.com Regler för Sydsvenska

Läs mer

PROTOKOLL RÄTTEN tingsfiskalen Maria Wagermark, tillika protokollförare

PROTOKOLL RÄTTEN tingsfiskalen Maria Wagermark, tillika protokollförare STOCKHOLMS TINGSRÄTT Rotel 605 Avd 6 PROTOKOLL 2004-04-30 Stockholm Ärende nr Ä 860-04 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN tingsfiskalen Maria Wagermark, tillika protokollförare PARTER Sökande JSC

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 oktober 2017 T 3564-16 PARTER Klagande Scheme Ltd, 8082883 203 London Road Hadleigh Benfleet, Essex SS7 2 RD Storbritannien Ombud: CR

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 maj 2018 Ö 3626-17 PARTER Klagande Belaya Ptitsa - Kursk, 1154614000012 306800, Kursk Regionen Kommunen Gorshechenskiy Katyusin sad

Läs mer

Regler för Förenklat Skiljeförfarande

Regler för Förenklat Skiljeförfarande förenklat skiljeförfarande Regler för Förenklat Skiljeförfarande STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT MODELLKLAUSUL REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE Antagna av Stockholms Handelskammare och

Läs mer

Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljedomsregler

Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljedomsregler 1 Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljedomsregler Kontakt: skiljedom@handelskammaren.com Antagna och i kraft från och med den 18 mars 2016 Parter som i skiljeavtal hänvisar till Sydsvenska Industri-

Läs mer

FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE

FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE SVenSka regler För FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE 2010 EFFEKTIV TVISTLÖSNING OCH PROFESSIONELL HANDLÄGGNING AV INTERNATIONELLA SKILJEFÖRFARANDEN SEDAN 1917 MODELLKLAUSUL Tvister som uppstår i anledning av

Läs mer

Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd

Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd Regler för Sydsvenska Industri- och Handelskammarens skiljeråd givna den 1 oktober 1996, reviderade den 1 mars 2002 1 Sydsvenska Industri- och Handelskammarens Skiljeråd är ett organ inom Sydsvenska Industri-

Läs mer

Regler för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut

Regler för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut Regler för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut Box 16050, 103 21 Stockholm Besöksadress: Jakobs Torg 3 Tel: 08-555 100 50, fax: 08-566 316 50 E-mail:

Läs mer

Skiljedomsregler STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT

Skiljedomsregler STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT Skiljedomsregler STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES SKILJEDOMSINSTITUT MODELLKLAUSUL SKILJEDOMSREGLER Antagna av Stockholms Handelskammare och i kraft fr.o.m. 1 Januari 2007 Tvist i anledning av detta avtal skall

Läs mer

REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE

REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE 2010 REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE MODELLKLAUSUL Tvister som uppstår i anledning av detta avtal ska slutligt avgöras genom skiljedom enligt Regler för Förenklat Skiljeförfarande för Stockholms

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 april 2016 Ö 1429-15 KLAGANDE Elf Neftegaz S.A Ombud: Advokaterna KH, KL, CS och MR MOTPARTER 1. Interneft OOO 2. Regionen Saratov,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 12 november 2010 Ö 2301-09

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 12 november 2010 Ö 2301-09 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2010 Ö 2301-09 KLAGANDE RosInvestCo UK Ltd 6-8 Underwood Street N1 7JQ London Storbritannien Ombud: Advokaterna K H och N

Läs mer

SVenSka SKILJEDOMSREGLER EFFEKTIV TVISTLÖSNING OCH PROFESSIONELL HANDLÄGGNING AV INTERNATIONELLA SKILJEFÖRFARANDEN SEDAN 1917

SVenSka SKILJEDOMSREGLER EFFEKTIV TVISTLÖSNING OCH PROFESSIONELL HANDLÄGGNING AV INTERNATIONELLA SKILJEFÖRFARANDEN SEDAN 1917 SVenSka SKILJEDOMSREGLER 2010 EFFEKTIV TVISTLÖSNING OCH PROFESSIONELL HANDLÄGGNING AV INTERNATIONELLA SKILJEFÖRFARANDEN SEDAN 1917 MODELLKLAUSUL Tvister som uppstår i anledning av detta avtal ska slutligt

Läs mer

Regler för Stockholms Handelskammares Medlingsinstitut

Regler för Stockholms Handelskammares Medlingsinstitut Regler för Stockholms Handelskammares Medlingsinstitut Stockholms Handelskammares Medlingsinstitut Box 16050 103 21 Stockholm Besöksadress: Jakobs Torg 3 Tel: 08 555 100 50, Fax: 08 566 316 50, E-mail:arbitration@chamber.se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2011 Ö 5958-10 KLAGANDE A B Ombud: Advokat B H MOTPART J S Ombud: Advokat B S SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, 556016-9095 115 77 Stockholm

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, 556016-9095 115 77 Stockholm Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2010 T 156-09 KLAGANDE Korsnäs Aktiebolag, 556023-8338 801 81 Gävle Ombud: Advokaterna O N och O H MOTPART AB Fortum Värme samägt

Läs mer

Lag (1999:116) om skiljeförfarande [Fakta & Historik]

Lag (1999:116) om skiljeförfarande [Fakta & Historik] SFS 1999:116 Källa: Rixlex Utfärdad: 1999-03-04 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2000:622 Lag (1999:116) om skiljeförfarande [Fakta & Historik] Skiljeavtalet 1 Tvister i frågor som parterna kan träffa förlikning

Läs mer

Lag (1999:116) om skiljeförfarande

Lag (1999:116) om skiljeförfarande [Källa: Fulltext (Regeringskansliet) (hämtad: 2019-02-27)] Lag (1999:116) om skiljeförfarande t.o.m. SFS 2018:1954 Skiljeavtalet 1 Tvister i frågor som parterna kan träffa förlikning om får genom avtal

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2003 Ö 4190-03 KLAGANDE Hydraulkranar Sverige Aktiebolag, 556439-2172, Produktvägen 12 C, 246 43 LÖDDEKÖPINGE Ombud: jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2018 T 4684-17 PARTER Klagande 1. Frånvarande minoritetsaktieägare i VLT AB (publ), 556032-9467 Adress hos den gode mannen

Läs mer

Platsen för förfarandet Fakultetsnämnden är positiv till förslaget att byta ut begreppet platsen till sätet.

Platsen för förfarandet Fakultetsnämnden är positiv till förslaget att byta ut begreppet platsen till sätet. 1 (5) 2015-09-11 Dnr SU FV-1.1.3-2046-15 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Översyn av lagen om skiljeförfarande (SOU 2015:37) Allmänt Det är av yttersta vikt att lagtexten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 juni 2018 Ö 478-17 PARTER Klagande Adelina Gross AB, 556764-0858 Volframsgatan 14 213 64 Malmö Ombud: Advokat C-OW Motpart Promlinus

Läs mer

DOM 2013-09-05 Stockholm

DOM 2013-09-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 020108 DOM 2013-09-05 Stockholm Mål nr T 10060-10 KÄRANDE Ryska Federationen c/o Hans Excellens Utrikesministern 32/34 Smolenskaya Sennaya Pl 121200 Moscow G-200 Ryssland Ombud: Advokaterna

Läs mer

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLENS DOM BESLUT 2009:20 2008: Datum 2009-07-06 Dnr C 5/09 ÖVERKLAGAT BESLUT KLAGANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, beslut den 5 mars 2009 i mål nr T 822-08, se bilaga (ej bilagd här)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Göteborg Mål nr KLANDRAT AVGÖRANDE Skiljedom meddelad i Göteborg den 20 oktober 2003, se bilaga KÄRANDE Dentirol AB, 556541-1716 Box 24046 400 22 Göteborg Ombud Advokaten Mats Dahlgren Box 11017 404

Läs mer

2 Skiljeförfarande inleds genom att part ger in skrift (Påkallelse) till Handelskammarens Förtroenderåd ( Förtroenderådet ) med följande uppgifter:

2 Skiljeförfarande inleds genom att part ger in skrift (Påkallelse) till Handelskammarens Förtroenderåd ( Förtroenderådet ) med följande uppgifter: GÖTEBORGSKLAUSULERNA VÄSTSVENSKA HANDELSKAMMARENS FÖRTROENDERÅDSREGLER OM MEDLING OCH SKILJEFÖRFARANDE 1 Rekommenderad modellklausul: Tvister med anledning av detta avtal skall avgöras slutligt i enlighet

Läs mer

KLANDER AV SKILJEDOMAR I SVERIGE

KLANDER AV SKILJEDOMAR I SVERIGE KLANDER AV SKILJEDOMAR I SVERIGE Advokat Jonas Rosengren Nordisk maritim og offshore voldgift 9 december 2015 jonas.rosengren@vinge.se The information contained in this presentation is of a general nature

Läs mer

KLANDRAD SKILJEDOM Skiljedom medddelad i Stockholm den 26 oktober 2009 i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts skiljeförfarande F (143/2008)

KLANDRAD SKILJEDOM Skiljedom medddelad i Stockholm den 26 oktober 2009 i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts skiljeförfarande F (143/2008) SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr 2011-04-08 T 740-10 Rotel 020105 Stockholm Sid l (8) KLANDRAD SKILJEDOM Skiljedom medddelad i Stockholm den 26 oktober 2009 i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts skiljeförfarande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 mars 2016 T 3753-14 KLAGANDE 1. Concorp Holding B.V. de Waal 40 NL-5684 PH Best Nederländerna 2. Concorp Scandinavia AB i likvidation,

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 mars 2010 T 227-08 KLAGANDE ME Ombud: Advokaterna PB och KH MOTPART Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Ombud: Advokat AG SAKEN Fastställelsetalan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Entreprenadreparationer i Örebro Aktiebolag, Box Örebro

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Entreprenadreparationer i Örebro Aktiebolag, Box Örebro Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 juni 2010 Ö 1806-09 KLAGANDE Entreprenadreparationer i Örebro Aktiebolag, 556476-2424 Box 219 701 03 Örebro Ombud: Advokat AS MOTPART

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 020106 DOM 2017-03-09 Stockholm Mål nr T 1968-16 KÄRANDE City Säkerhet i Stockholm AB, 556747-2138 Svärdvägen 7 182 33 Danderyd Ombud: Advokaten Michael Berg Advokatfirman Inter i

Läs mer

Behöver Sverige en ny lag om skiljeförfarande?

Behöver Sverige en ny lag om skiljeförfarande? Behöver Sverige en ny lag om skiljeförfarande? Särskilt om klander av skiljedom och klander av ersättningsbeslut Filosofie magisteruppsats i affärsrätt Författare: Ann Jonason Handledare: Marie Larsson

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-11-19 Stockholm Mål nr F 5627-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-23 i mål nr F 1430-13, se bilaga A KLAGANDE G S MOTPART

Läs mer

Skiljeförfarande i Sverige 1

Skiljeförfarande i Sverige 1 Skiljeförfarande i Sverige 1 1 Allmänt om skiljeförfarande i Sverige Skiljeförfarandet har en lång tradition i Sverige och en stor andel av kommersiella tvister avgörs genom skiljeförfarande. I Sverige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 februari 2016 T 390-15 KLAGANDE SOI Intressenter i Sverige AB Ombud: Advokaterna ME och CN MOTPART Saltkråkan AB Ombud: Advokaterna OF

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juli 2017 Ö 4617-16 KLAGANDE 1. GM 2. MM Ombud för 1 och 2: Jur.kand. HK MOTPARTER 1. JF 2. AL Ombud för 1 och 2: Advokaterna JL och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 april 2005 Ö 3463-04 KLAGANDE YC Ombud: advokaten GR MOTPARTER 1. WS 2. KLS 3. KCS Ombud för samtliga: jur. kand. PH SAKEN Återförvisning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 juni 2015 Ö 904-15 KLAGANDE 1. PA 2. KS Ombud för 1 och 2: Advokat RD MOTPART Robusta Byggnads AB, 556575-2747 Flygfältsgatan 22 423

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 juni 2016 Ö 5616-15 KLAGANDE Tekniska Verken i Linköping AB (publ.), 556004-9727 Box 1500 581 15 Linköping Ombud: Advokat PS MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö 3105-15 KLAGANDE Société des Produits Nestlé S.A. Entre-deux-Villes CH-1800 Vevey Schweiz Ombud: Advokat ER, advokat

Läs mer

REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE

REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE 2017 REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJE- FÖRFARANDE MODELLKLAUSUL Tvister som uppstår i anledning av detta avtal ska slutligt avgöras genom skiljedom enligt Regler för Förenklat Skiljeförfarande för Stockholms

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 september 2006 Ö 808-04 KLAGANDE J D Stenqvist Aktiebolag, 556029-7862 Box 31 260 60 Kvidinge Ombud: Advokat TJ MOTPART RNC Ombud:

Läs mer

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 1 REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 2 Dessa medlingsregler är antagna av Styrelsen för Svensk Franchise den 21 september och träder i kraft den 9 oktober 2017. Inledning Svensk Franchise som medlemsorganisation

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2013 Ö 1738-12 KLAGANDE Liberala Tidningar i Mellansverige AB, 556729-0191 Box 3 721 03 Västerås Ombud: Advokat UB och jur.kand.

Läs mer

BESLUT 2001-09-07. SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike

BESLUT 2001-09-07. SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike SVEA HovRXTT Avd. 8 BESLUT 2001-09-07 Stockholm &) 29 Mål nr Ö 4645-99 Rotel 34 SÖKANDE Planavergne S.A., Fontanes, F-46230 LALBENQUE, Frankrike Ombud Advokaten Magnus G. Graner, Box 14240, 104 40 STOCKHOLM

Läs mer

Den 1 januari 2010 trädde Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts

Den 1 januari 2010 trädde Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts Vad är en interimistisk skiljeman Emergency Arbitrator? Marie Öhrström är biträdande jurist och Business Development Lawyer på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm. Hon har också arbetat som vice generalsekreterare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 8 april 2014 Ö 4885-12

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 8 april 2014 Ö 4885-12 Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2014 Ö 4885-12 KLAGANDE Celynx Energy Solutions GmbH Im Tiergarten 36 CH-8055 Zürich Schweiz Ombud: Advokat MA och jur.kand.

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 16 BESLUT 2006-09-25 Stockholm Mål nr Ö 1952-05 Rotel 1603 Sid l (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätt, beslut den 18 februari 2005 i mål nr, se bilaga A KLAGANDE 1. Hochtief

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 februari 2006 Ö 5178-04 KLAGANDE 1. BS 2. US Ombud för 1 och 2: advokaten BE MOTPART Länsförsäkringar Älvsborg, 562500-4337 Box 1107

Läs mer

Betydelsen av IBA:s riktlinjer vid obehörighetsprövning enligt lagen om skiljeförfarande

Betydelsen av IBA:s riktlinjer vid obehörighetsprövning enligt lagen om skiljeförfarande 942 SKILJEDOMSRÄTT Betydelsen av IBA:s riktlinjer vid obehörighetsprövning enligt lagen om skiljeförfarande HANS DAHLBERG KOLGA & ROBIN RYLANDER* 1. Inledning IBA:s riktlinjer om intressekonflikter 1 tjänar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12 KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Ombud: Advokat A A och advokat T J MOTPART Spago

Läs mer

En modernisering av lagen om skiljeförfarande

En modernisering av lagen om skiljeförfarande Justitieutskottets betänkande En modernisering av lagen om skiljeförfarande Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om skiljeförfarande och i utsökningsbalken.

Läs mer

SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Avdelning ^ T

SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Avdelning ^ T SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr 2013-04- ^ T 6198-12 Rotel 020108 Stockholm Sid l (7) KÄRANDE Independent Finans Aktiebolags konkursbo, 556117-6560 Adress hos ombuden Ombud: Advokaten Bill Kronqvist och jur.kand.

Läs mer

17 20 SKILJEDOMS- REGLER

17 20 SKILJEDOMS- REGLER 2017 SKILJEDOMS- REGLER MODELLKLAUSUL Tvister som uppstår i anledning av detta avtal ska slutligt avgöras genom skiljedom enligt Skiljedomsregler för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Rekommenderade

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 maj 2014 T 1039-13 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: Hovrättsassessor RJ MOTPART VT Ombud och biträde enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

Lag (SFS 1999:116) om skiljeförfarande

Lag (SFS 1999:116) om skiljeförfarande Lag (SFS 1999:116 om skiljeförfarande Skiljeavtalet 1 Tvister i frågor som parterna kan träffa förlikning om får genom avtal lämnas till avgörande av en eller flera skiljemän. Ett sådant avtal kan avse

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 4586-14 KLAGANDE Legislatio Juridik AB i likvidation i konkurs, 556836-1462 Likvidator: Advokat A F MOTPART N B Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2018 Ö 4962-17 PARTER Klagande U-KA Ombud: Advokat PB Motpart 1. Allmänna arvsfonden, 802004-9642 c/o Kammarkollegiet Box 2218

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2018 Ö 5510-17 PARTER Klagande JM Ombud: Advokaterna OH och AW Motpart Marginalen Bank Bankaktiebolag, 516406-0807 Box 26134

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 oktober 2017 Ö 1041-17 KLAGANDE KN SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om skuldsanering ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2008 B 4020-08 KLAGANDE 1. AC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JW 2. RG Ombud och offentlig försvarare: Advokat HG

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 juni 2010 Ö 4261-09 KLAGANDE AA Ombud: Jur.kand. FW MOTPART Goutera AB, 556605-4598 Vretvägen 13 142 43 Skogås Ombud: Advokat POJ SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 april 2011 Ö 3244-09 KLAGANDE ÅK SAKEN Klagan i hovrätt över domvilla m.m. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2009-06-12

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2008 T 3305-05 KLAGANDE MS Ombud: Advokat SF och jur.kand. MS MOTPART Bostadsrättsföreningen Sjökadetten, 716000-0803 c/o Bengt

Läs mer

VISSA RISKER OCH FÖRDELAR MED FÖRENKLADE SKILJEFÖRFARANDEN

VISSA RISKER OCH FÖRDELAR MED FÖRENKLADE SKILJEFÖRFARANDEN Detta är ett nyhetsbrev från Krzymowski Juristbyrå Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Maila till antonia@krzymowski.com VISSA RISKER OCH FÖRDELAR MED FÖRENKLADE SKILJEFÖRFARANDEN De förenklade skiljeförfarandena

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 juli 2015 Ö 5099-13 KLAGANDE Hallskär Stockholm AB, 556764-3589 Ombud: Advokat L B MOTPARTER 1. Stockholms Ridhus AB, 556753-1636 Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 januari 2004 T 4320-02 KLAGANDE 1. Hemiur Aktiebolag, 556480-2980, Rostvändaregatan 4, 791 72 FALUN 2. Rotunda Konsult Aktiebolag, 556315-1090,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2005 Ö 4803-03 KLAGANDE 1. GW Ombud: advokaten SE 2. IW MOTPART SW Ombud: advokaten AS SAKEN Rättegångshinder ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 december 2013 T 1831-12 KLAGANDE Fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv, 516401-8243 106 40 Stockholm Ombud: Advokaterna HF och GJ

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 3/18 Mål nr B 83/17

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 3/18 Mål nr B 83/17 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 3/18 Mål nr B 83/17 Bestämmelsen i 7 kap. 54 första stycket aktiebolagslagen om att en föreskrift om skiljeförfarande i en bolagsordning har samma verkan som ett skiljeavtal gäller

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Nordea Bank AB (publ.), ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts beslut i mål Ö

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Nordea Bank AB (publ.), ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätts beslut i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 juni 2017 Ö 1209-16 KLAGANDE Justitiekanslern MOTPART Nordea Bank AB (publ.), 516406-0120 Ombud: Advokaterna PD, UI och EM SAKEN Allmän

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut.

meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 maj 2003 T 285-02 KLAGANDE Riksskatteverket, 171 94 SOLNA MOTPARTER 1. L. O. Ombud: advokaten T. D. 2. T. O. Ombud: advokaten G. C. SAKEN

Läs mer

Centralhandelskammarens SKIL JEDOMSREGLER

Centralhandelskammarens SKIL JEDOMSREGLER Centralhandelskammarens SKIL JEDOMSREGLER Centralhandelskammarens SKIL JEDOMSREGLER INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL I INLEDANDE BESTÄMMELSER 5 1 SKILJEDOMSINSTITUTET 5 2 DEFINITIONER 5 3 TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Läs mer

Centralhandelskammarens Skiljedomsinstituts Regler för Förenklat Skiljeförfarande

Centralhandelskammarens Skiljedomsinstituts Regler för Förenklat Skiljeförfarande Centralhandelskammarens Skiljedomsinstituts Regler för Förenklat Skiljeförfarande CENTRALHANDELSKAMMARENS SKILJEDOMSINSTITUTS REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE Fastställda av Centralhandelskammarens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 april 2018 Ö 2583-17 PARTER Klagande 1. AK 2. BK Motpart LÅN Ombud: Advokat HB SAKEN Avvisning ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Nedre

Läs mer

Centralhandelskammarens REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE

Centralhandelskammarens REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE Centralhandelskammarens REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE Centralhandelskammarens REGLER FÖR FÖRENKLAT SKILJEFÖRFARANDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL I INLEDANDE BESTÄMMELSER 5 1 SKILJEDOMSINSTITUTET

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 maj 2003 Ö 2650-01 KLAGANDE 1. Ernst & Young Aktiebolag, 556053-5873, Box 3143, 103 62 STOCKHOLM 2. W.M. Ombud för 1 och 2: jur. kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 april 2012 Ö 5553-09 KLAGANDE Concorp Scandinavia AB, 556588-6990 Ombud: Advokat SB MOTPART Karelkamen Confectionary AB (tidigare Xcaret

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 juni 2013 Ö 2926-12 KLAGANDE EBN i Göteborg Aktiebolag, 556420-0680 Stålverksgatan 14 417 07 Göteborg Ombud: Advokat OW och advokat

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 mars 2013 Ö 203-12 KLAGANDE HA Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat OH MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2004 T 2679-02 KLAGANDE Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, 556253-3520, c/o konkursförvaltaren jur. kand. SO Ställföreträdare:

Läs mer

Mål om klander av skiljedom i hovrätterna

Mål om klander av skiljedom i hovrätterna Mål om klander av skiljedom i hovrätterna Av f.d. justitierådet Johan Munck och rådmannen Helga Hullmann 1 Skiljeförfarandeutredningen har gjort en undersökning för att kartlägga omfattningen och arten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 februari 2017 Ö 5688-15 KLAGANDE Alektum Group AB, 556331-1678 Box 11108 404 23 Göteborg Ombud: Advokat PH och jur.kand. HÅ-L MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T 3445-15 KLAGANDE YÜ Ombud: Advokat IA MOTPART Gripenhus i Sverige AB, 556854-4471 Ombud: Advokat RS SAKEN Pris för konsumenttjänst

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 T 2437-12 KLAGANDE Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ), 502017-3083 106 55 Stockholm Ombud: Försäkringsjurist B-GJ MOTPART

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer