SKOLSTANOTISER. Nummer 3 läsåret 2013/2014 (februari)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLSTANOTISER. Nummer 3 läsåret 2013/2014 (februari)"

Transkript

1 SKOLSTANOTISER Rektors ruta Hej! Nummer 3 läsåret 2013/2014 (februari) Skolsta Årets första månad har passerat i raketfart, trots mycket gråväder. Vintern glimmade till lite förra veckan och det blev full fart på Robbans härliga skridskobana och i pulkabacken. Vi får hoppas att vi får en vintersväng till - gärna till sportlovet! Vi har haft en bra start på När jag går mina dagliga rundor i skolan, kan jag inte annat än att glädjas över det lugn och den arbetsglädje som råder. Härlig är också den förstklassiga miljön, såväl inomhus som utomhus. Vilken skola vi har! Vi är priviligerade! Vi är inne i en period med utvecklingssamtal. Vi hoppas att ni upplever dem berikande och meningsfulla, både för era barn och er själva. Repetitionerna till Skolstashowen är i full gång. Kom och njut av våra frimodiga, talangfulla barn och engagerade vuxna på genrepet onsdag 12/2 kl.18.30! Minnesanteckningar från bussmötet, som hölls 16/1, har gått ut till er. På mötet kunde vi konstatera att det i stort sett fungerar bra på bussarna. Det finns dock fortfarande en del att göra när det handlar om att sitta still, prata i vanlig samtalston och att ha bältet på. Den 4 och 6 mars kommer därför busschaufförerna att besöka varje klass och diskutera detta med barnen. Påminn gärna hemma också! Det fungerar allt smidigare med lämning och hämtning från Åbyvägen. Stort tack för det! Jag hoppas att alla noterat att det är parkeringsförbud på vändplanen - oerhört viktigt att beakta, speciellt då bussarna kommer på morgonen och eftermiddagen. Parkeringsförbud gäller också vid kökets lastkaj. Parkerar gör du på de icke-reserverade parkeringsplatserna på stora parkeringen. Det går också att ställa bilen vid pumphuset. Nya ansikten på skolan/ personalförändringar: Personalen har förstärkts med Ahmed, som under några månader främst stöttar Robban i hans arbete, förstärker rastvakten och fritids. Fr.o.m. nästa vecka och terminen ut, finns också Henrik på plats. Han kommer främst att knytas till klass 1 samt Tallens fritids F-1. Tobias Fransson slutar på skolan, för att börja ett nytt arbete i sin hemort Hallstahammar. Hans sista arbetsdag hos oss blir den 11/4. Slut på föräldraledigheten är det för vår matte- och idrottslärare Michael Torstensson, som kommer tillbaka efter sportlovet. Det innebär att all idrott åk 2-6 återgår till Micke, och

2 att de som vikarierat på idrotten lägger den tiden i sina respektive klasser. Mickes resterande timmar läggs i klass 6. Vi kommer att prova ett nytt, förhoppningsvis effektivt och enkelt, sätt att kommunicera med er vårdnadshavare. Genom systemet Mobilskola kommer vi att via dator kunna skicka sms till era mobiler. Vi provar på försök i klass 1, klass 5 och på fritids Lönnen (4-6), under en månad och kommer sedan att ta ställning till (tillsammans med er föräldrar) om detta har varit bra. Om så, går vi in i detta för hela skolan. Berörda klasser/ grupper kommer att få mer information av era klasslärare samt fritidssamordnare. Vårens föräldramöte hålls tisdag 1 april kl Särskild inbjudan kommer! Hoppas få se er alla där! Datum för möten med Föräldraforum för samråd är 25/2 och 7/5. Ta kontakt med era föräldrarådsrepresentanter, med mig eller den pedagogiska ledningsgruppen, om det är något ni vill att vi ska lyfta. Ett gott samarbete med er föräldrar är ovärderligt! Om du funderar över något fråga och gör det direkt! Då undviker vi onödiga missförstånd och löser eventuella problem i ett tidigt skede! Vi är här för er och era barn! Vecka 8 är det sportlov. Fritids är öppet! Glöm inte att ditt barn ska vara på fritids under lovet och avanmäl om förändring. anmäla om det blir Allt gott önskar jag er! Rektor Maria

3 Rapport från a-lag förskoleklass-1, Tallen En liten rapport från Tallen Förskoleklassen: Vi började terminen med att repetera de geometriska formerna. Sedan har vi fortsatt med att träna på antal och hur många det är. Vi har också börjat känna oss för vad orden dubbelt och hälften betyder. Vi har börjat introducera Praxisalfabetet. Det betyder att man presenterar en bokstav tillsammans med en bild och ett ljud för att barnen lättare ska komma ihåg hur bokstaven låter. Vi har tittat på bokstäverna o och s. Våra småfåglar i Tallens trädgård har vi bjudit på talgbollar som vi gjorde själva. Vi har också målat och gjort fina fåglar. På musiken hos Eva har vi ukuleleskola då vi spelar och sjunger. Varje torsdagsmorgon är det idrott med Annso, en gång hann vi att åka skridskor innan isen plötsligt försvann. Den fria leken är populär, då är det full aktivitet med att bygga, spela spel och rita och måla mm. En populär aktivitet både under fria leken och på fritidstid är att låna våra små CD- spelare och lyssna på musik. Varannan torsdag fortsätter vi på fritids att gå upp till Trestensbacken för att leka och äta mellis. Andra aktiviteter på fritids är som vanligt djungelbanan och att rita och måla, sy, spela spel och pyssla.

4 Rapport från a-lag 2-3, Lärken När vi inte går till skogen på onsdagar har vi mysmellis vilket är mycket populärt. 3:orna ska få börja träna på symaskin. Efterlysning: - Schampo och tvålflaskor tomma - Inredningskataloger - Överblivna tapetrullar Den gemensamma grillningen Lärken och Lönnen var jättelyckad. Grillad korv till mellis = mums! Åk 2 arbetar med tid, årstider, jorden, månen och solen. I skogen lär vi oss om allemansrätten. Simningen går bra, vi övar och övar. Lotta berömmer oss hela tiden. Åk 3 arbetar med rymnden, läser faktatexter och pratar om planeterna och sjunger om dem gör vi också. Vi har även haft besök av VAFAB, det var roligt och intressant.

5 Rapport från A-lag 4-6 I arbetslag 4-6 har det skett en del personalförändringar. Camilla Helmersson har slutat på skolan för att förverkliga drömmen om att utbilda sig till läkare. Camilla Rooney har tagit över som klasslärare i klass 4B. Gun-Britt Linge har lämnat a-laget och arbetar nu i klass 3 tillsammans med Birgitta. Alla årskurser deltar i bokprojektet Ung Berättare. Samtliga elever skriver just nu på sin egen bok som ska skickas till tryckeriet vecka 11. Det är en härlig blandning av faktaböcker, skönlitterära böcker, dagböcker mm. Den 25 april kommer en bokmässa att äga rum på företagsmässan inne i Enköping. Där får alla elever möjligheten att visa upp sina böcker. I årskurs 4 har vi arbetat med medeltiden i historia. Under arbetets gång hade vi en heldag i Uppsala där vi besökte Upplandsmuseet och domkyrkan. På Upplandsmuseet fick vi veta mycket om staden Uppsala under medeltiden och i domkyrkan fick vi lyssna till spännande berättelser om medeltida kungar och helgon som finns representerade i kyrkan. Arbetet avslutades med ett skriftligt prov där barnen fick visa deras kunskaper. Vi har även haft ett uppskattat besök av Kaj från VAFAB. Kaj lärde oss en hel del om återvinning och om biogas och han var mäkta imponerad över barnens miljömedvetenhet! Femmorna arbetar med Vasa-tiden i historia. De kommer att redovisa sina kunskaper på olika sätt. Några ska göra en teater men även kommer det tillverkas film, Powerpoint-presentation, och berättelser. Några elever har även valt att göra ett skriftligt prov. I matte arbetar femmorna med de fyra räknesätten och de förbereder sig för Skolverkets PRIM-test. Sexorna har gjort nationella prov i svenska. Proven i engelska, matte och So/No kommer att göras fram till maj. Men det är inte bara prov som gäller för våra sexor. I mars åker hela klassen till London, något som de ser mycket fram emot. Förberedelser inför resan pågår för fullt! Det var lite av vad som händer och kommer att hända i vårt a-lag!

6 Uppmaning till er föräldrar! Märk upp era barns kläder! Vi har mycket kvarglömda omärkta kläder som ligger kvar lite här och där på skolan. Från och med onsdag 12 feb till och med tisdag 18 feb finns alla kvarglömda omärkta kläder upplagda i biblioteket på skolan. Därefter packas de ihop i plastsäckar. Ta en titt där är ni snälla!

7 Välkomna till Skolstashowen! Den äger i år rum onsdagen den 12/2 kl i matsalen/musiksalen. Vi bjuder på ca 20 framträdanden, med medverkande barn från årskurs 2-6 och komp av husbandet. Årskurs fem säljer fika i pausen.

8 Skolsta förskola Vi på ädelstenarna håller just nu på att avsluta vårt fantastiska rymdprojekt med att skapa våra egna astronauter. Något som också genomsyrar verksamheten just nu är trygghet. Vi är med varandra, både i små grupper och i stor grupp. Tillsammans leker vi, upptäcker vi, skapar och sjunger vi. Vi har roligt tillsammans. Tufflornas dagar innehåller mycket roligt. Vi har ett gediget veckoschema med många roliga aktiviteter såsom dans, musik, skapande och rörelseglädje. Vi har även börjat med en gemensam storsamling på fredagar som uppskattas mycket av Tufflorna. Där lär vi oss nya sånger och danser tillsammans med barnen på Ask och Frode. Ofta spelas det både gitarr och ukulele.

9 Våra 4-åringar, Rubinerna, har de senaste veckorna själva skapat sagor med vårt tema rymden. De har ritat och berättat hur de vill att berättelsen ska vara. Några har hunnit med att berätta den med hjälp av deras egna flanobilder. De har även börjat med att besöka 5-åringarnas hemvist Frode för att lära känna den miljön och få leka med deras material, det är roligt! Diamanterna håller på med vårt Tema närmiljön. Vi har varit och besökt återvinningsstationen bakom macken. Har även hälsat på i macken och gjort en intervju med Micke och Tony som jobbade den dagen. Höjdpunkten med det besöket var att alla fick en varsin mandarin när vi gick därifrån. Barnen berättade för alla att det var HELT GRATIS. Robban berättade för oss om Klangens stuga och vi fick gå in i den. Barnen kunde inte riktigt förstå bristen av lampor, tv, telefon, kylskåp och att de bara bodde i 2 rum. Vi har gjort apelsin & citronmarmelad. Den här veckan ska vi göra vårt egna smör.

10 ÖVRIG INFORMATION:

11

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

Bra att veta: Kontakter: Om Ni behöver nå mig: Ring expeditionen: 016-710 72 00 skicka e-post: gunilla.karlbom@esilstuna.se

Bra att veta: Kontakter: Om Ni behöver nå mig: Ring expeditionen: 016-710 72 00 skicka e-post: gunilla.karlbom@esilstuna.se Bra att veta: Skoldagen börjar alltid kl.08.15. Inneskor ska alla ha i skolan. Hej! Den här kontaktboken är till för information och kommunikation mellan Er föräldrar och oss lärare. Här kommer det att

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8 Veckobrev för Opalen 1 v 6-8!!! 12 februari 2015 Hej alla barn och föräldrar!!!! Äntligen har det kommit snö och det är underbart att se vilken aktivitet det blir ute på än gång. Eleverna leker, bygger

Läs mer

Kontakter: Bra att veta: Om Ni behöver nå oss: Skoldagen Inneskor Fruktstund På skolan: Mugg E-post: Idrott

Kontakter: Bra att veta: Om Ni behöver nå oss: Skoldagen Inneskor Fruktstund På skolan: Mugg E-post: Idrott Denna kontaktbok är till för information och kommunikation mellan Er föräldrar och oss lärare. Här kommer det att finnas info. om vad vi gör och kommer att göra i tvåan. Här finns schema, klasslista, kontaktinfo

Läs mer

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP Maria Jönsson Åsa Jönsson Kicki Wemmenborn Bakgrund Vi jobbar på Helgedalskolan i Kristianstad. Helgedalskolan är en 0-5-skola med ca 280 elever.

Läs mer

Hej Båtens föräldrar!

Hej Båtens föräldrar! Information från förskolan Båten november 2013 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Claes Olsson, Ordförande Hasse Lundell, Ekonomiansvarig Birgitta Olsson, Arbetande styrelseledamot

Läs mer

Julshow 2013 alla 3-6

Julshow 2013 alla 3-6 2013 / 2014 Spela i band åk 4-6 Om du redan spelar något instrument och kan det lite så är det här valet för dig. Tillsammans med Lasse väljer du och resten av bandet ut vilka låtar ni vill spela. Replokalen

Läs mer

Verksamhetsplanering höstterminen-2014

Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Inledning I juni hade vi en utvärderingsdag där vi utvärderade terminen som varit. Nu har vi uppdaterat verksamhetsplaneringen för ht- 2014 och gjort ändringar utifrån

Läs mer

STENMOSKOLAN 2010-2011

STENMOSKOLAN 2010-2011 STENMOSKOLAN 2010-2011 PRESENTATION AV STENMOSKOLAN Stenmoskolan hör till Fullersta rektorsområde och är en av fyra skolbyggnader i rektorsområdet. På Stenmo finns ca 200 elever, organiserade i två förskoleklasser

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning F-övre, Fåglarna, Glumslövs skola

Verksamhetsbeskrivning F-övre, Fåglarna, Glumslövs skola Verksamhetsbeskrivning F-övre, Fåglarna, Glumslövs skola Antal barn: 26 + 25 =51 Läsåret 2011/2012 I arbetslaget ingår: Robert Andrijevski, grundskollärare 1-7,sv/ hi (100%) Jeanette Jönsson, grundskollärare

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

RÄVNYTT v 22. Veckans dilemmafråga: Varför vill man göra det som är farligt?

RÄVNYTT v 22. Veckans dilemmafråga: Varför vill man göra det som är farligt? RÄVNYTT v 22 Kalender v 22 Måndag 25 maj Kyckling- och pastasallad med Rhode Islandsås och mjukt bröd. Salladsbuffé. Dagen soppa. Tisdag 26 maj Krämig tomatsås med pasta. Salladsbuffé. Dagens soppa. Pedagogisk

Läs mer

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 2. Verksamhet/förskola: Fyrklöverns Montessoriförskola Ättekulla Ansvarig skolchef/rektor: Stellan Hagström 3. Organisation och förutsättningar Förskolan hyr

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Kvalitetsrapport läsår 2012/2013. I Ur och Skur Vattendroppens

Kvalitetsrapport läsår 2012/2013. I Ur och Skur Vattendroppens Kvalitetsrapport läsår 2012/2013 I Ur och Skur Vattendroppens Sammanfattning Det har varit ett spännande år med duktiga kollegor, vi har vilket har märkts på både barn och föräldrar. Vi hade en tredagarsinskolning

Läs mer

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig UTVÄRDERING VT-10 PLANERING HT-10 Gullvivans förskola Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig Trygghet för barn och föräldrar Lpfö-98 Arbetslaget skall ansvara för att varje barn tillsammans

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson. Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001. Hammars skola barnskola 1

Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson. Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001. Hammars skola barnskola 1 Kristianstads kommun ITIS-rapport Hösten 2001 Carin Wändal Anita Jakobsson Susanne Andersson Hammars skola barnskola 1 Handledare: Elisabeth Banemark Sammanfattning Den här rapporten handlar om vårt arbete

Läs mer

En rolig dag. Det här gör vi om, sa alla som för första gången provat på att åka skidor i Vedbobacken. Läs om Johannas initiativ på sidan 6.

En rolig dag. Det här gör vi om, sa alla som för första gången provat på att åka skidor i Vedbobacken. Läs om Johannas initiativ på sidan 6. TEMA: FRAMTIDSTRO 1 OMRÅDES FRÅN VÄSTERÅS STAD I DETTA NUMMER LEDAREN 2 UPPSNAPPAT 3 PROFILEN 4 AKTUELLT 5 REPORTAGET 6 INTERVJUN 7 PLATSEN 8 BLANDAT 10 PÅ GÅNG 12 Petter fångade elevernas intresse BLANDAT

Läs mer

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Nacka kommuns vision för förskola, fritids och skola Välkommen till oss! Sigfridsborgs skola med förskolor

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer