Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012"

Transkript

1 Fokusgrupper Seniorer 1 (10) Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012 Under maj 2012 genomfördes i Fokus Dalbys regi fyra fokusgrupper för seniorer i Dalby. Dessa minnesanteckningar är en sammanfattning av samtliga gruppers synpunkter. Deltagare: Per Brugge, Folke Ekberg, Lena Orrling, Kerstin Demerup, Rolf Holm, Helge Kullberg, Stig Brozén, Ingrid Lindegren, Ulf Brising, Sture och Evy Nilsson, Ingeborg (Bojan) Tapper, Knut Månsson, Christer Hjort, Margaretha Hallbergsson, Ann-Britt Sundström, Sören Näsman, Ulf Henriksson, Inga-Lill Nilsson, Bengt Kristensson och Lars Bergwall. Sagt om seniorboende Ett bra boende är för de flesta äldre, nära kommunikationer och butiker, handikappanpassat och med tillgång till gemensamt kök/matplats till rimligt pris. Gästrum ska finnas att tillgå. Man kan inte bo kvar i sitt hus hur länge som helst, man orkar inte med skötseln, underhållet och trädgården. Dalby Centrum Det finns ingenstans att bygga i centrum? Varför inte bygga på ovanpå affärscentrumet med en eller två våningar? I Lomma har man gjort så. Ungdomarnas kvällsbus i centrum skulle minska om där bodde folk. Kanske skulle affärslokalerna bli attraktivare att hyra också. Seniorbostäder måste ligga centralt. Påskagänget är alldeles för långt bort. Seniorboende bör ligga så nära centrum som möjligt gärna, nära kommunikationer med en lite grönplätt. Varför inte bygga på Allaktivitetshusets tomt? Idrottsplatsen Man skulle också kunna bygga på idrottsplatsen. Då får ju idrottsfolket en ny modern plan på annat ställe (Idrottsplatsen skulle kunna flyttas till nya skolan och inomhusbadet). Man skulle kunna behålla en mindre plan för skolans behov. Bygg seniorboende på träningsplanen vid idrottsplatsen. Alla kör ändå bil dit så planen kan ligga längre bort. Det skulle bli nära till centrum, service, sjukvård etc. Det är

2 Fokusgrupper Seniorer 2 (10) problem med idrottsföreningen vars utövare och besökare parkerar vilt på gatorna omkring idrottsplatsen. Flytta idrottsplatsen till stationsområdet så får vi en massa plats centralt att bygga på. Barnfamiljerna bor ändå inte kring idrottsplatsen, så barnen kan gärna ta sig till en annan plats i byn. Bensinmacken vid Veberödsvägen Kanske skulle man kunna omvandla bensinmacken vid Veberödsvägen/Pinnmöllevägen till bostadsområde. Dammängen Dammängen väster om Påskagänget vore perfekt att bebygga (anm. Tegelbruksparken). Där bör det byggas bebyggelse, inte höghus. Länsmansgården Länsmansgården är jättestor där finns mark att bygga på. Den är kulturskyddad invänder någon. Det är väl bara att ta bort det skyddet om man vill tycker förslagsställaren. Hällbodal Vad händer med vita villan (gamla ålderdomshemmet)? Den ägs av Riksbyggen. I det nya seniorboendet blir det lägenheter. För tre år sedan gjordes en intresseundersökning. Då fanns det 120 som var intresserade av seniorboende. Det nya projektet vid Hällestadsvägen är på gång är intressant. Man skulle valt bergvärme istället för gas på nya området. Det har bättre pris och större flexibilitet. Bonums visning av de nya planerna var dålig. Ännu finns inga priser angivna och inga som är sålda. Dom borde rivit vita villan också så hade det blivit fler hus. Det blir inga gemensamhetslokaler för det andra huset i vita villan enligt utsago. Inflyttning ska ske hösten Gamla kemtvätten Kvarteret Dammen (dammen vid Veberödsvägen, gamla kemtvätten) skulle också vara ett mycket bra område att bygga flerbostadshus på och riktigt centralt. Gärna 3-4 våningar i det läget, men man måste sanera marken först. Hyresrätt Det finns många som vill sälja sina hus och flytta till hyresrätt. Det är egentligen hyresrätter som saknas. Bara för att man lämnar sin villa måste kan ju inte bo med andra i samma ålder. I Dalby finns inga seniorboenden med hyresrätt utan bara bostadsrätter. Det är synd. Jag skulle gärna haft hyresrätt. Det finns inget äldreboende att få tag på. Det som finns är för dyrt. Det finns för få hyresrätter. Jodå svarar någon, det finns en hel del hyresrätter i Dalby och mer kommer till i Påskagänget och Stationsområdet. Det kostar mycket att bygga nytt, hyrorna blir dyra.

3 Fokusgrupper Seniorer 3 (10) Kommunen har planmonopol, men någon hävdar att kommunen inte har någon strategi för människor som behöver ändra sitt boende under årens lopp (göra boendekarriär). Kommunen tjänar på att vi pensionärer kan bo kvar hemma det är en ren affär för kommunen att bygga pensionärsbostäder. Den typ av hyresboende som finns vid Grenvägen gillas. (Det finns 50 personer i kö här). Det finns inga hyresrätter i Dalby (anm fanns 725 hyresrätter i Dalby störst procentuell andel av alla tätorterna utanför staden). Hygienutrymmen Det skulle funnits större utrymmen i de badrum som byggs så att man kunde bo kvar hemma även om man behöver viss hjälp i hemmet. Varför sätts inga bidéer in i dagens badrum? Eller varför görs inte plats så man kan sätta in en efteråt? Bidé borde finnas t ex för äldre med blöjor. Helautomatisk bidé med varmluft el liknande finns numera. På 70-talet hade alla hus bidé. Det finns andra lösningar också med en duschslang som kan användas i toaletten. Varför installeras inte bidé i äldreboenden? Hygienutrymmena är för små. Byggnadsnämnden borde inte godkänna bygglov för äldreboenden utan stora krav på utrymmen i hygienrum. Badrummen är mindre idag är igår. I Lund bygger man nu om äldreboenden för att få större hygienutrymmen. Man kan få ekonomisk hjälp till ombyggnad om man behöver handikappanpassa, men man ska ju inte behöva bygga om nya hus. Gemensamma funktioner Måste man ha tvättmaskin i varje badrum? Kan man inte ha en per våningsplan? Nej det blir bara bråk om tvättstugans skötsel. Det är bättre att var och en har sin. Gemensamma sociala utrymmen som vore önskvärda i seniorboende: snickarbod, systuga, gemensam matsal, plats för biljard, bridge, teater, diskussionsmöten, sjukgymnast. Det borde finnas gästrum som man skulle kunna låna/hyra. Det brukar det finnas. Det hade varit bra om det hade funnits ett hobbyutrymme i Dalby dit man kunde gå. Jag skulle kunna tänka mig att skänka mina verktyg dit. Generationsboende Vad sägs om generationsboende? Med exempel från Norge skisseras souterränghus med egen ingång från den låga nivån till egen lägenhet för hemmavarande barn eller gamla föräldrar. Nära, men ändå med eget boende. Kan ev hyras ut till annan om man så vill. Hade man byggt så i Dalby under de senaste 50 åren hade man haft många sådana bostäder idag. Det skulle ha passat i byn som ligger i en backe. Det skulle ha varit intressant om man kunde få fördelaktiga lån till den typen av byggande. Lund skulle kunna bli en föregångskommun det skulle ju främja både äldreboendet och studentboendet. Tryggheten skulle också bli bättre.

4 Fokusgrupper Seniorer 4 (10) Alla runt bordet tror inte på generationsboende. Man ska ha sitt eget liv. Men det kanske skulle kunna passa vissa. LKF LKFs område vid Länsmansvägen är dåligt utnyttjat. Varför inte bygga på en våning på de husen. LKFs hyreshus på Påskagänget tog snabbt slut trots att de är dyra, men trots att Dalbys pensionärer önskar hyresbostäder var det inte främst pensionärer som flyttade in där. Någon hade varit på visningen och konstaterade att det var låg standard i köken, (inte utdragbara lådor istället för skåp t ex). Människor som bott i villa har kanske högre krav? Övrigt kring boende Spårvagnen lär ju inte komma på ett tag och det är svårt att gå i kuperad terräng. Seniorboendet bör ligga så att man slipper backar. Påskagänget är för långt bort. Där finns ingen buss till centrum. Om man fixar det bra för seniorer i Dalby kanske t o m folk från Lund och Malmö skulle vilja flytta hit. Enplans radhus med lite täppa vore toppen. Som enastående (ensam) vill man inte bo kvar i ett stort hus med stor trädgård. En liten lägenhet gärna med markkontakt vore idealet, gärna i centralt läge. Flerplans radhus är också toppen. Det finns en stor vit villa i backen ner mot stationen med en jättestor tomt. Om den blir till salu skulle man kunna köpa in den för att bygga mer där. Det skulle också kunna gälla andra stora villatomter. Vi måste kanske riva en del villor för att få in fler bostäder centralt. Äldreboende/trygghetsboende är helt underdimensionerat i Dalby. Finns i staden. En avdelning kanske skulle kunna tillkomma på Björkbacken. En viss begreppsförvirring tycks råda vad är egentligen skillnaden mellan seniorboende, äldreboende, gruppboende m m Centrum För mig är centrum Trekanten med omgivningar. Jag ser gärna att det blir bilfritt där om det vore möjligt. Egentligen, sedan gammalt, är det Trekanten som är centrum, men numera är det affärscentrumet. Centrum är allt från kyrkan inkl Trekanten och t o m nya centrum. Centrum är lika med området mellan Hemköp och kyrkan Hällestadsvägen och Malmövägen. Kvarteret Gästis behöver utvecklas. Allaktiviteshusets tomt skulle kunna förtätas. Så knyter man ihop det gamla och det nya.

5 Fokusgrupper Seniorer 5 (10) Statens Fastighetsverks mark bortom Fossans kiosk skulle kunna bebyggas och bidra till ett utvecklat centrum. Man får inte flytta centrum. Centrum måste inte flyttas till stationen bara för att man bygger en livsmedelsbutik där. Möjligen kan man tänka sig en jourbutik eller liknande vid den planerade stationen. Gamla centrum måste vara kvar. Låt det gamla vara kvar, inget köpcentrum, då dör nuvarande centrum. Vi vill inte att centrum ska flyttas till stationsområdet. Behåll centrum i centrum. Flyttar man centrum till stationen blir det bara bostäder i det gula centrumet. Ingen vill ha sin verksamhet där i så fall. Ett bilfritt centrum vore döden för centrum. Man måste kunna ta sig fram med bil. De stora villorna längs Veberödsvägen kanske kunde användas både för verksamheter och för fler bostäder. Det är viktigt vilka butiker som finns i Centrum. I Dalby finns allt jag behöver i min vardag. Skor och kläder köper jag på annat håll. Underlaget för den sortens butiker är för litet. Centrum i Dalby är felplacerat. Det borde legat mellan Hällestadsvägen och Veberödsvägen ungefär där Siporexgatan etc finns. Vårdcentralen ingår också i centrum. Kommunen är dålig på att ordna lokaler/utrymme för småföretag. Ryktet säger att Netto vill bygga vid SAAB. Detta välkomnas. Det är viktigt att alla som bor i Dalby handlar i Dalby. Detta är enda sättet att få butikerna att bära sig och finnas kvar på orten. Utvecklade öppettider är viktigt för Dalby. Det är enda chansen för den som bor i Dalby men jobbar på annat håll att handla hemma. Ett samarbete mellan de lokala butikerna är väldigt positivt för orten. Det finns inte en enda offentlig toalett i centrala Dalby. När Allaktivitetshuset, biblioteket och träffpunkten har stängt finns inget. Kan man inte ha några andra matställen än pizzerior i Dalby? Det finns en risk för utkonkurrering av nuvarande centrum om stationsområdet skulle få butiker. Men risken är nog inte så stor. Det är mycket positivt för Dalby med alla dessa småbutiker kring Trekanten. Veberöd har en säkrare butikskultur. Köptroheten verkar större i Veberöd (längre till Malmö/Lund?). Vi behöver knyta ihop de två delarna av centrum. Allaktivitetshuset ligger i vägen. Det borde vara en aktivare byggnad.

6 Fokusgrupper Seniorer 6 (10) Bussarna borde flytta till Allégatan. Om man flyttade bussarna till Allégatan skulle Trekanten kunna göras mycket trevligare. Jag tror inte att Trekanten är tillräckligt stor för att man skulle kunna få en ordentlig park där, d v s det skulle inte hjälpa att stänga Tingsgatan (nuvarande busstationen) för trafik för att utöka parken. Om man flyttade bussarna (från Tingsgatan till t ex Allégatan) skulle det kanske kunna bli mindre störningar. Tänk om man kunde få en kugghjulsbana från stationen till centrum. Kulturkvadranten är mycket positivt initiativ. Dalby är helt dött efter 10 på kvällen. Man borde stänga Allégatan mellan Hällestadsvägen och Malmövägen. Det är trevligt med alla småbutikerna. Men det är problem med parkeringen. Affärscentrum (Dalby Centrum) Det gamla (gula) centrumet är tråkigt. Man kanske kunde bygga över torget/gården (med idéer från Gårdsåkra i Eslöv) för att det skulle bli ett fint klimat för växter m m. Det saknas grönska i centrumet idag. Affärscentrum är ett trevligt ställe. Hemköp är bra (och det är Konsum också). Men man går inte dit för att mysa utan för att handla. Det som finns är bra, men det är trist med de tomma lokalerna. Hyrorna är för dyra för butiksägarna i centrum. Därför finns det tomma lokaler. Hemköp borde inte konkurrera ut specialbutiker som t ex blomsteraffären, brödbutiken etc. Men någon replikerar att blomsteraffären får väl se till att konkurrera med det de är bäst på istället för att klaga. Det är nödvändigt att det finns lite liv i Centrum på kvällen, annars blir det bara bus och skadegörelse. Efter kl 19 är det bara två bankomater och Hemköp som gör att det vistats folk i Centrum. Bostäder ovanpå affärscentrum skulle göra det mindre attraktivt att förstöra och busa kvällstid/helger. Man borde inventera gallerior man känner till för att bygga upp en idékatalog för fastighetsägaren: något för barn; något för gamla; något för föreningarna; någonstans att äta; loppis En stor yta finns utanför Systemet och gamla SE-banken, den kanske man skulle kunna utnyttja bättre.

7 Fokusgrupper Seniorer 7 (10) Bygg om affärscentrum och bygg bostäder ovanpå. Det är ett utmärk sätt att få centrala bostäder. Jfr Staffanstorp. Centrum skulle bli livaktigare och det skulle bli tryggare på kvällen om det fanns folk som bodde kring butikerna. Trist att det är tomma lokaler. Hyrorna är alldeles för dyra. Hur kan fastighetsägaren ha råd att ha alla dessa tomma lokaler. Mötesplatser i Dalby Biblioteket Biblioteket är jättefint och samlingslokalen som finns där är bra, men stolarna är väldigt obekväma. Träffpunkten Träffpunkten är jätteviktigt för Dalbys pensionärer. Det fungerar som en social kontroll för ensamma människor. Den finns en oro kring att Träffpunkten ska läggas ner eller öppettiderna minskas. Hyran har man ju oavsett hur mycket det är öppet. Man tror inte att man kan lägga allt ansvar på pensionärerna själva. Det behövs personal. Vävsalen används mycket. Det finns inte politiska beslut än om hur det blir. Träffpunkten är bra. Protestlistor finns mot en ev aviserad nedläggning. Träffpunkten har i genomsnitt 44 besökare per dag. Man kan hyra Träffpunkten för privata tillställningar. Träffpunkten skulle kunna utnyttjas bättre istället för att stängas. Man borde ha en riktig genomgång med personalen på Träffpunkten om vad de ska göra en översyn av verksamheten helt enkelt. Träffpunkten kanske kunde kombineras med lunchservering (medveten om att dagens kök inte duger till detta). Vad ska man göra på lördagen och söndagen om man är helt ensam? Det finns många ensamma. Badet Tingshuset Max 75 personer får vistas där. Varför? Det är ju lätt att ta sig ut om det skulle börja brinna. Möblerna är väldigt dåliga. Tingshuset används, men inte så mycket. Det är mycket arbete med att bära möbler varje gång. Eginogården En bra lokal, men max 150 personer får vistas där. Allaktivitetshuset Allaktivitetshuset skulle kunna bli ett föreningshus. Utemiljön är mycket påver och cyklarna tar för mycket plats. Det finns alltid en oro för att det blir tillhåll för ungdomar så därför gör man inget. Gör lite planteringar, ta bort p-platserna och

8 Fokusgrupper Seniorer 8 (10) buskagen, så släpper man in ljus på gården. Det skulle göra det mindre intressant att hänga där och ställa till med ofog Vuxenskolan är en mötesplats. Skolans lokaler står tomma hela kvällarna. De kostar väldigt mycket att hyra. Aulan används väldigt lite lokalen är tråkig. Nyvångsskolans aula och matsal finns att hyra, men de är dyra. Det finns matlagningskurser i Dalby. Var håller de hus? Strädelängan. Jättefin men inte så stor och inte öppen för vem som helst att hyra- För att kunna hyra där måste man vara medlem. Önskemål Det saknas en lokal för personer som kan möbleras på olika sätt för olika syften. Den skulle vara välutrustad vad gäller AV-utrustning, hörselslinga, högtalaranläggning etc. Hellre en central lokal än att splittra på många. Nyvångsskolans aula är så tråkig. Det behövs en stor lokal för matsittning, biosittning eller annat som rymmer personer. Hyresmöjligheter kan komma i Allaktivitetshuset om Fritid Dalby flyttar ut? Distansarbetsplats önskas. Någon typ av kontorshotell där man kan blanda äldre och yngre. Där man kan ta emot kunder och ha tillgång till viss gemensam service. Man behöver inte ha ett eget rum som står tomt när man inte är där. Föreningsadministration/klubblokal med brevlåda med låsbart utrymme och arkivskåp kanske kunde samordnas med distansarbetsplats? Det gäller att inte kommunen blir hyresvärd för ett sådant kontorshotell, då blir det alldeles för dyrt, säger någon. Vita villan kanske skulle kunna göras till en sådan distansarbetsplats. Övrigt Så fort det ska sparas i kommunen drar man in på pensionärerna. Kommunen vill hälla över ansvaret för verksamheter på föreningarna så att kommunen ska komma billigare undan. Kanske har vi inte råd i fram tiden med att kommunen ska sköta allt? Medlemmar får nog räkna med att göra en del jobb själva. Vi saknar ett ställe dit man kan går och luncha för en rimlig peng. Förut åkte vissa till Södra Sandby (Fästan) för att äta. Man kunde göra en park omkring Möllan. Tanken på upprustning kring Möllan känns verkligen bra. Varför har kommunen valt att asfaltera vid Björkbacken istället för att bygga fler boulebanor som det var tänkt? Vi vill ha fler boulebanor.

9 Fokusgrupper Seniorer 9 (10) Smedjebacken skrev för fem år sedan till kommunen om trafiken på Hällestadsvägen, men man har inte fått svar. Man kan inte komma upp från gamla banvallen mot Hällestad vid nya bron vid Påskagänget. Där behövs en slänt så man kan komma upp med barnvagn eller rullstol. Det behöver rensas upp på Hällestadsspåret. Stor synd och skam att den gamla järnvägsbanan mot Hällestad inte är iordninggjord. Ravinen (nedanför vattentornet) borde rensas och göras i ordning. Där finns en trasig färist och gångvägen är alldeles geggig. Bron vid Björkbacken har ingen gångväg. Det borde den ha. Det måste till en bra pendlarparkering. Man måste inte sätta bilen i centrum om bara bussen stannar där parkeringen finns. Bussarna mot Lund har försämrats. Påskagänget saknar bussar helt m m. Byarådet arbetar med bussfrågan, den måste få en bra lösning. Man borde markera infarterna mot centrum med hjälp av trädalléer, då skulle infarterna bli tydligare. Här är väldigt mycket föreningar och annat som pågår och engagerar. Man skulle kunna mynta ett uttryck: Aktiva Dalby Nu finns en barnvagnsväg äntligen till Skrylle. Nu behövs bara en soffa också, så man kan vila på vägen. Synd att man nästan bara bygger tvåvåninghus på Påskagänget. Man borde bygga mer enplans. Etapp tre och fyra på Påskagänget kommer att få jobbigt att ta sig till centrum, det blir en väldigt stor nivåskillnad. Det saknas en gångbana längs Pinnmöllevägen, vid bron vid Björkbacken. Det är stora gäng av ungdomar som driver omkring runt skolan på fredaglördagkvällar. Var ska de ta vägen? Det är så dålig asfalt i Dalby, t ex Hällestadsvägen. På Hagalundsområdet har man inte gjort vid gång- och cykelvägarna sedan området byggdes. Jag vågar inte cykla längre p g a alla hål i asfalten. Boulebanan som gjordes, gjordes utan att man pratade med dem som spelar boule. Den är för liten och där är för mycket asfalt. Varför pratade inte kommunen med de som spelar boule? Förvaltningarna skulle ju kunna använda medborgarkontoret som kanal för att prata med folk.

10 Fokusgrupper Seniorer 10 (10) Silon på stationsområdet ska den rivas? Enligt uppgift anser stadsantikvarien att den kan rivas. Återvinningsstationen behöver ligga på ett bra ställe och bli lika bra som det som finns i staden. Kommunens tjänstemän och politiker måste inse att allmänheten inte ska betraktas som besvärlig. Vi är inte störande element. Vid tangenterna För Fokus Dalby/Annika André

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek Boendet i centrum! Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek och karaktär. I Perstorps Bostäders

Läs mer

Evald Larsson. Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1

Evald Larsson. Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1 Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1 Kvällens agenda Presentation av nya Parkgården /Power Point (PP) av Evald Larsson/ Kaffepaus PRO och SPF bjuder Öppna resonemang om nya Parkgården

Läs mer

Förslag från våra Dialog-Caféer

Förslag från våra Dialog-Caféer Förslag från våra Dialog-Caféer Siljansäs den 2 oktober Kommunens insatser (vård och omsorg) (12 röster) - Så länge man kan vill man bo kvar. Viktigt med fungerande hemtjänst. - Större valfrihet i äldreboende

Läs mer

OP 2010. Röster från kvinnor 70 år och uppåt

OP 2010. Röster från kvinnor 70 år och uppåt OP 2010 Röster från kvinnor 70 år och uppåt 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Bilar som inte måste köra runt i stan, Storgatan har på helgerna och onsdagar racerbanan

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut.

Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut. Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut. Uppgifterna är baserade på vad hyresvärden själv lämnat och Flyinge AB ansvarar

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

bekvämare K v K i l e n

bekvämare K v K i l e n K v K i l e n K v K i l e n Seniorbostäder i kvarteret Kilen Seniorbostäder i kvarteret Kilen S l o t t S g ata n 4 2 S l o t t S g ata n 4 2 Byt Byt till till något bekvämare Vi bygger moderna och bekväma

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3 etapp 1 pråmgatan 3 Nya Finlandshusen 32 moderna bostäder nära centrum och mitt i naturen invid Tivoliparken och Helge å, i första hand avsedda för sökande över 60 år. Området nära till allt Att bo centralt

Läs mer

Har du planerat ditt seniorboende?

Har du planerat ditt seniorboende? Har du planerat ditt seniorboende? Seniorboende/ Trygghetsboende Skaffa köplats i god tid Många äldre har svårt att hitta ny lägenhet. Det beror nästan alltid på för kort kötid. Genomsnittlig kötid för

Läs mer

Har du planerat ditt seniorboende?

Har du planerat ditt seniorboende? Har du planerat ditt seniorboende? 1 2 Skaffa köplats i god tid Många äldre har svårt att hitta ny lägenhet. Det beror nästan alltid på för kort kötid. Genomsnittlig kötid för seniorboenden på Boplats

Läs mer

Släpvagnsparkering och ett möjligt stop för husbilar, kan anordnas i området.

Släpvagnsparkering och ett möjligt stop för husbilar, kan anordnas i området. Trygghetsboende, Täby. Arkitekter Engstrand och Speek AB Trygghetsboende, Täby. Arkitekter Engstrand och Speek AB 5 Området sydväst om stationsområdet fräschas upp och förses med nya bostäder och vägen

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

Attraktivt seniorliv. Kort sammanfattning: Seniorstrategi. Attraktivt Boende är A och O 2014-03-01 1( 5)

Attraktivt seniorliv. Kort sammanfattning: Seniorstrategi. Attraktivt Boende är A och O 2014-03-01 1( 5) 2014-03-01 1( 5) Attraktivt seniorliv På uppdrag av Moderata seniorer i Trelleborg har vi undersökt vad som utgör ett attraktivt liv för seniorer.. Ett gott seniorliv bygger på fyra hörnpelare. Attraktivt

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

Användning av mark- och vattenområden

Användning av mark- och vattenområden ANVÄNDNINGSKARTA Användning av mark- och vattenområden Här redovisas hur kommunen i stora drag anser att Åryds mark- och vattenområde ska användas samt riktlinjer för fortsatt planering, byggande och andra

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 8 500 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Majorna-Linné

Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2011-03-31 Diarienummer N135-0054/11 Utvecklingsavdelningen Ilona Stehn Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: fornamn.efternamn@majornalinne.goteborg.se Yttrande angående program för

Läs mer

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11 HÅLLBART? Frågan om stationsområdet i Höör handlar Frågan om tillgänglighet till platsen rör sig på flera nivåer. Det handlar både om hur man kommer till och från, men också om hur man kan röra sig på

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3 NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT Södertull, Södra Tullgatan 3 3 Nyrenoverat på Södertull I ett av Malmö Citys bästa lägen kan vi erbjuda effektiva och representativa kontorslokaler i ett klassiskt sextiotalshus

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02 Resultat Ungas boendesituation Peab -- Genomförande Undersökningens målgrupp var unga i storstadsområden Ålder 5-8 år, jämn könsfördelning Resultatet vägt på kön och antal personer i målgruppen i respektive

Läs mer

Januari 2009. Boföreningen Russinet i Lund, gården. Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare

Januari 2009. Boföreningen Russinet i Lund, gården. Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare Januari 2009 Boföreningen Russinet i Lund, gården Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare Inledning Denna förteckning innehåller korta beskrivningar av de föreningar som finns

Läs mer

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik februari 2014 In ledn in g Moderaterna har en vision som handlar om att utveckla

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Bo bra på äldre dar. En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende. Först några frågor om dig. Behöver du hjälp med att fylla i enkäten?

Bo bra på äldre dar. En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende. Först några frågor om dig. Behöver du hjälp med att fylla i enkäten? Bo bra på äldre dar En undersökning om ditt nuvarande och framtida boende Behöver du hjälp med att fylla i enkäten? Vi tycker att det är att många får möjlighet att delta, oavsett ålder och hälsotillstånd.

Läs mer

Enkät 1 -Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 -Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät -Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 2. Hassela 7,% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 47 67,4% 2. Man 23 32,86% Totalt 7,% Medelvärde,33

Läs mer

Seniorlägenheter i Forserum

Seniorlägenheter i Forserum Seniorlägenheter i Forserum Vad är en seniorlägenhet? En seniorlägenhet är i princip samma sak som ett vanligt boende. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon annan sorts hjälp ansöker du om

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING A11 Ateljé Y Radhus på Höjden URBAN COMPACT LIVING Radhus på Höjden Max Märkel 2012 Arkitektur Lunds Universitet A11 Ateljé Y kvarteret kråkelyckan

Läs mer

www.stockholmsvanstern.se

www.stockholmsvanstern.se www.stockholmsvanstern.se Det går att bygga ett Stockholm för alla. Ett Stockholm där det inte är tjockleken på plånboken som bestämmer vilken del av staden du kan bo i. Där innerstaden inte domineras

Läs mer

Dags att välja lägenhet

Dags att välja lägenhet Önneröd Dags att välja lägenhet För en tid sedan anmälde du ditt intresse till Härryda kommun för vårt nybyggnadsprojekt i Önneröd, Landvetter, där vi bygger 30 lägenheter enligt IKEA och Skanskas gemensamma

Läs mer

OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år

OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Enkla handikappanpassningar tillsammans med handikapporganisationer. Mer trivsamt centrum

Läs mer

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller.

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Upplev en fantastisk bokvalitet i en kulturskyddad park femton minuter från city. Nu öppnar sig en helt

Läs mer

Majavallen. Kalmar Lindsdal. Kom som du är. Lev som du vill.

Majavallen. Kalmar Lindsdal. Kom som du är. Lev som du vill. Majavallen Kalmar Lindsdal Kom som du är. Lev som du vill. Majavallen» Kul i stadens vimmel, men ännu skönare att komma hem igen « Det lätta livet i Lindsdal I Lindsdal får du vara precis den du är. Leva

Läs mer

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm

Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Välkommen till Krabbängsgården i Moholm Krabbängsgården är ett särskilt boende med 32 lägenheter. Vår målsättning är att alla som bor här skall få stöd och hjälp utifrån sina egna möjligheter och behov

Läs mer

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes www.satilabygg.se Arvet efter Albert i Högelid I början av 1900-talet började den företagsamme Albert Andersson tillverka olika typer av möbler. Då var efterfrågan på möbler stor i det expansiva Göteborg

Läs mer

Kommande bostadsprojekt.

Kommande bostadsprojekt. Kommande bostadsprojekt. K Malmbryggshagen tredje etappen 112 bostäder K Strandängen, Brandholmen 179 bostäder K Jakten, Brandholmen 130 bostäder K Västra Skeppsbron, Hamnen 200 bostäder K Linjalen, Fågelbo

Läs mer

Källbyängar. Inspiration. Nyabostäder. 80 lägenheter och 40 gathus i bostadsrättsform i södra Lund

Källbyängar. Inspiration. Nyabostäder. 80 lägenheter och 40 gathus i bostadsrättsform i södra Lund Källbyängar Inspiration 80 lägenheter och 40 gathus i bostadsrättsform i södra Lund Nyabostäder 2 RIKSBYGGEN INSPIRATION källbyängar Välkommen till ett strandnära boende i södra Lund Riksbyggen reserverar

Läs mer

Uppföljning. Tillfällig mötesplats på Norrby

Uppföljning. Tillfällig mötesplats på Norrby Uppföljning Tillfällig mötesplats på Norrby Stadsbyggnadsvision Norrby - en stadsdel med hållbarhetsfokus i centrala Borås Sammanfattning Under Kretsloppsveckans tisdag och torsdag genomförde projektledaren

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING och synpunkter från samtal och vandringar med boende, besökare i olika åldrar VISION Trygg omgivning, levande torg och välkomnande entréer För att uppnå märkbara förändringar

Läs mer

Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås. Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras.

Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås. Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras. Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras.se, 033 35 76 18 Central periferi bra läge men dåligt rykte - i fysisk,

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Avesta kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 00 Avesta kommun Våren 00 genomförde

Läs mer

Idrottsparken 51 lägenheter med inflyttning november 2015.

Idrottsparken 51 lägenheter med inflyttning november 2015. Idrottsparken lägenheter med inflyttning november 0. OM PROJEKTET Idrottparken är ett bostadskvarter centralt beläget i orrköping precis intill idrottsanläggningen ya Parken. Kvarteret består av st hyresrätter

Läs mer

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Ekerum Campingen ligger mycket attraktivt alldeles vid Kalmarsund endast en dryg mil från sommarmetropolen Borgholm med dess

Läs mer

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

1970 Kommunen upplät kårlokal hyresfritt i gamla Apotekshusets källare Brobackenlokalen (f.d. Röda huset, nu parkeringsplats).

1970 Kommunen upplät kårlokal hyresfritt i gamla Apotekshusets källare Brobackenlokalen (f.d. Röda huset, nu parkeringsplats). MÖTESPLATS KUPAN 1990 IDAG 1948 Fru Ellida Lagerman ville överlämna fastigheten Lilla Holmen, Lerum, till Överstyrelsen i Stockholm att användas som vilohem för sockersjuka. Överstyrelsen frågade Lerumskretsen

Läs mer

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU Malmö C Caroli City Drottningtorget Göteborg/ Stockholm Entré Lilla torg Stortorget Rörsjöparken Värnhemstorget Köpenhamn Gustav Adolfs torg St Pauli kyrka St Pauli kyrkogård Triangeln 954 GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN

Läs mer

Förslag nytt bo i Od/Alboga

Förslag nytt bo i Od/Alboga 15-05-28 Förslag nytt bo i Od/Alboga Framtaget utifrån resultat av idéträffar FÖRSLAG TILL NYTT BO I OD / ALBOGA Träffar - Förslag - Fortsättning 2 x idéträffar Under april och maj har två idéträffar

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Hagfors kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Hagfors kommun Våren 2013

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i kooperativ hyresrätt Vill du ha inflytande och gemenskap, bo tryggt i ett stabilt område, ha möjlighet att engagera dig utan att riskera din ekonomi?

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se

Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se Objektbeskrivning 2:a i centrala Alingsås Nolhagagatan 4c, Alingsås, Alingsås Boarea: 66 m 2 Avgift: 3 757 kr Pris: 1 210 000 kr Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se

Läs mer

Lindö Ängar 47 lägenheter med inflyttning oktober 2015.

Lindö Ängar 47 lägenheter med inflyttning oktober 2015. lägenheter med inflyttning oktober 01. OM PROJEKTET ligger i området Lindö i Norrköping, precis bredvid Hemköp. Totalt i området byggs tre punkthus där BRABOs hyresrätter kommer att ligga i ett av dem.

Läs mer

Amiralsgatan 17. Malmö 509 kvm

Amiralsgatan 17. Malmö 509 kvm Amiralsgatan 17 Malmö 509 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Prästgärdets Seniorboende

Prästgärdets Seniorboende Prästgärdets Seniorboende Sinnenas seniorboende Ta ett dopp i Ljustern på morgonen eller strosa bland blommorna på Prästgärdet. Småprata lite med grannarna och duka upp till surströmmingsskiva på den mysiga

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

VÄLKOMMEN till Brf SOLTORPET II

VÄLKOMMEN till Brf SOLTORPET II VÄLKOMMEN till Brf SOLTORPET II Telefon: 0725-425 339 Post till styrelsen i brevlåda 16D Hemsida: www.soltorpet2.se Detta informationsblad är avsett att tillhöra Din lägenhet. Det finns att ladda ner från

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande,

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande, Totalt genomfördes sex stycken workshops under perioden mars-maj 2105. Representanter från visionsgruppen träffade pensionärsorganisationer, handikapporganisationer, föreningsliv, företagare och elevråd

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rinnbovägen 31

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Rinnbovägen 31 Län Skåne Gatuadress Kommun Kävlinge Storlek 3 rum (2 sovrum) / 77,5 m² Område Rinnbo Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Området känns lugnt och tryggt. Det finns både grönområden med vackra promenadstråk

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

SKAPAR DEN RÄTTA KÄNSLAN

SKAPAR DEN RÄTTA KÄNSLAN SKAPAR DEN RÄTTA KÄNSLAN Det första intrycket det avgörande ögonblicket Alla får inte en andra chans. Nyckeln till lyckade affärer när bostaden säljs är att förmå visa den från sin allra bästa sida. Det

Läs mer

Nu bygger vi Mahoniahöjden det bästa av två världar

Nu bygger vi Mahoniahöjden det bästa av två världar A1 ÖC annonsbilaga Torsdag 20 mars 2014 Nu bygger vi Mahoniahöjden det bästa av två världar Vill du bo mitt i stan, men ändå lugnt? Välkommen till Brf Mahoniahöjden i Linköping. En utsikt utöver detvanliga

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Passar en till två elever. Två rum och kök, fullt möblerad, tv, dusch tillgång till tvättstuga. Balkong med utsikt.

Passar en till två elever. Två rum och kök, fullt möblerad, tv, dusch tillgång till tvättstuga. Balkong med utsikt. Boenden HT-11 Västra Kronbergsgatan 21 1 rum och kök, dusch och toalett. Marianne Sandling: 0523-13768 Stengatan 8 Passar en till två elever. Två rum och kök, fullt möblerad, tv, dusch tillgång till tvättstuga.

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Företagsmässan 2013. Så här tyckte Enköpingsborna. Enköpings kommun

Företagsmässan 2013. Så här tyckte Enköpingsborna. Enköpings kommun Företagsmässan 2013 Så här tyckte Enköpingsborna Enköpings kommun Det här tycker Enköpingsborna om kommunen och dess framtid Det här är en sammanställning av den interaktiva montern om framtidens Enköping

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Trygghetsvandring. i området kring Nybyholm och Vasastaden. 30 maj 2011. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet 2011-06-21

Trygghetsvandring. i området kring Nybyholm och Vasastaden. 30 maj 2011. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet 2011-06-21 i området kring Nybyholm och Vasastaden 30 maj 2011 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet 2011-06-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Vad är en trygghetsvandring? 6 2.1 Metod... 6 2.2 Trygghetsvandring kring

Läs mer

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Äldre Äldreomsorg Planera morgondagens bostäder för gårdagens ungdomar. Med både hjärta

Läs mer

Äldreboende, en själslig dödsdom

Äldreboende, en själslig dödsdom Källa: www.knut98.com När resurserna minskar krävs fantasi, inlevelse och prioritering. Hela syftet med äldrevård måste vara att skapa möjligheter till meningsfullt liv. Allt kan bli fel om vi glömmer

Läs mer

Kvarteret Provisorn 4

Kvarteret Provisorn 4 Din fastighet Kvarteret Provisorn 4 Beläget på: Tulegatan 4-8, Kungstensgatan 17, Rådmansgatan 32, Birger Jarlsgatan 57-63. Regler gällande sopor, el, vatten etc finns i Ert kontakt då olika regler gäller

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Stilfull tvåa med öppen spis och stor innergård i centrala Mariehamn

Stilfull tvåa med öppen spis och stor innergård i centrala Mariehamn Stilfull tvåa med öppen spis och stor innergård i centrala Mariehamn I detta fina hus från 1954 finner du denna lyxiga lägenhet om 61 m 2, två rum och kök. Lägenheten är stilfullt renoverad 2012, stenpelare

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV STEHAGSENKÄTEN 2013 2014

SAMMANSTÄLLNING AV STEHAGSENKÄTEN 2013 2014 Enkäten är en del i det byutvecklingsprojekt inom Leader MittSkåne som Stehag är med i under 2013/14. SAMMANSTÄLLNING AV STEHAGSENKÄTEN 2013 2014 I ungefär ett halvårs tid har det funnits möjlighet för

Läs mer