Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012"

Transkript

1 Fokusgrupper Seniorer 1 (10) Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012 Under maj 2012 genomfördes i Fokus Dalbys regi fyra fokusgrupper för seniorer i Dalby. Dessa minnesanteckningar är en sammanfattning av samtliga gruppers synpunkter. Deltagare: Per Brugge, Folke Ekberg, Lena Orrling, Kerstin Demerup, Rolf Holm, Helge Kullberg, Stig Brozén, Ingrid Lindegren, Ulf Brising, Sture och Evy Nilsson, Ingeborg (Bojan) Tapper, Knut Månsson, Christer Hjort, Margaretha Hallbergsson, Ann-Britt Sundström, Sören Näsman, Ulf Henriksson, Inga-Lill Nilsson, Bengt Kristensson och Lars Bergwall. Sagt om seniorboende Ett bra boende är för de flesta äldre, nära kommunikationer och butiker, handikappanpassat och med tillgång till gemensamt kök/matplats till rimligt pris. Gästrum ska finnas att tillgå. Man kan inte bo kvar i sitt hus hur länge som helst, man orkar inte med skötseln, underhållet och trädgården. Dalby Centrum Det finns ingenstans att bygga i centrum? Varför inte bygga på ovanpå affärscentrumet med en eller två våningar? I Lomma har man gjort så. Ungdomarnas kvällsbus i centrum skulle minska om där bodde folk. Kanske skulle affärslokalerna bli attraktivare att hyra också. Seniorbostäder måste ligga centralt. Påskagänget är alldeles för långt bort. Seniorboende bör ligga så nära centrum som möjligt gärna, nära kommunikationer med en lite grönplätt. Varför inte bygga på Allaktivitetshusets tomt? Idrottsplatsen Man skulle också kunna bygga på idrottsplatsen. Då får ju idrottsfolket en ny modern plan på annat ställe (Idrottsplatsen skulle kunna flyttas till nya skolan och inomhusbadet). Man skulle kunna behålla en mindre plan för skolans behov. Bygg seniorboende på träningsplanen vid idrottsplatsen. Alla kör ändå bil dit så planen kan ligga längre bort. Det skulle bli nära till centrum, service, sjukvård etc. Det är

2 Fokusgrupper Seniorer 2 (10) problem med idrottsföreningen vars utövare och besökare parkerar vilt på gatorna omkring idrottsplatsen. Flytta idrottsplatsen till stationsområdet så får vi en massa plats centralt att bygga på. Barnfamiljerna bor ändå inte kring idrottsplatsen, så barnen kan gärna ta sig till en annan plats i byn. Bensinmacken vid Veberödsvägen Kanske skulle man kunna omvandla bensinmacken vid Veberödsvägen/Pinnmöllevägen till bostadsområde. Dammängen Dammängen väster om Påskagänget vore perfekt att bebygga (anm. Tegelbruksparken). Där bör det byggas bebyggelse, inte höghus. Länsmansgården Länsmansgården är jättestor där finns mark att bygga på. Den är kulturskyddad invänder någon. Det är väl bara att ta bort det skyddet om man vill tycker förslagsställaren. Hällbodal Vad händer med vita villan (gamla ålderdomshemmet)? Den ägs av Riksbyggen. I det nya seniorboendet blir det lägenheter. För tre år sedan gjordes en intresseundersökning. Då fanns det 120 som var intresserade av seniorboende. Det nya projektet vid Hällestadsvägen är på gång är intressant. Man skulle valt bergvärme istället för gas på nya området. Det har bättre pris och större flexibilitet. Bonums visning av de nya planerna var dålig. Ännu finns inga priser angivna och inga som är sålda. Dom borde rivit vita villan också så hade det blivit fler hus. Det blir inga gemensamhetslokaler för det andra huset i vita villan enligt utsago. Inflyttning ska ske hösten Gamla kemtvätten Kvarteret Dammen (dammen vid Veberödsvägen, gamla kemtvätten) skulle också vara ett mycket bra område att bygga flerbostadshus på och riktigt centralt. Gärna 3-4 våningar i det läget, men man måste sanera marken först. Hyresrätt Det finns många som vill sälja sina hus och flytta till hyresrätt. Det är egentligen hyresrätter som saknas. Bara för att man lämnar sin villa måste kan ju inte bo med andra i samma ålder. I Dalby finns inga seniorboenden med hyresrätt utan bara bostadsrätter. Det är synd. Jag skulle gärna haft hyresrätt. Det finns inget äldreboende att få tag på. Det som finns är för dyrt. Det finns för få hyresrätter. Jodå svarar någon, det finns en hel del hyresrätter i Dalby och mer kommer till i Påskagänget och Stationsområdet. Det kostar mycket att bygga nytt, hyrorna blir dyra.

3 Fokusgrupper Seniorer 3 (10) Kommunen har planmonopol, men någon hävdar att kommunen inte har någon strategi för människor som behöver ändra sitt boende under årens lopp (göra boendekarriär). Kommunen tjänar på att vi pensionärer kan bo kvar hemma det är en ren affär för kommunen att bygga pensionärsbostäder. Den typ av hyresboende som finns vid Grenvägen gillas. (Det finns 50 personer i kö här). Det finns inga hyresrätter i Dalby (anm fanns 725 hyresrätter i Dalby störst procentuell andel av alla tätorterna utanför staden). Hygienutrymmen Det skulle funnits större utrymmen i de badrum som byggs så att man kunde bo kvar hemma även om man behöver viss hjälp i hemmet. Varför sätts inga bidéer in i dagens badrum? Eller varför görs inte plats så man kan sätta in en efteråt? Bidé borde finnas t ex för äldre med blöjor. Helautomatisk bidé med varmluft el liknande finns numera. På 70-talet hade alla hus bidé. Det finns andra lösningar också med en duschslang som kan användas i toaletten. Varför installeras inte bidé i äldreboenden? Hygienutrymmena är för små. Byggnadsnämnden borde inte godkänna bygglov för äldreboenden utan stora krav på utrymmen i hygienrum. Badrummen är mindre idag är igår. I Lund bygger man nu om äldreboenden för att få större hygienutrymmen. Man kan få ekonomisk hjälp till ombyggnad om man behöver handikappanpassa, men man ska ju inte behöva bygga om nya hus. Gemensamma funktioner Måste man ha tvättmaskin i varje badrum? Kan man inte ha en per våningsplan? Nej det blir bara bråk om tvättstugans skötsel. Det är bättre att var och en har sin. Gemensamma sociala utrymmen som vore önskvärda i seniorboende: snickarbod, systuga, gemensam matsal, plats för biljard, bridge, teater, diskussionsmöten, sjukgymnast. Det borde finnas gästrum som man skulle kunna låna/hyra. Det brukar det finnas. Det hade varit bra om det hade funnits ett hobbyutrymme i Dalby dit man kunde gå. Jag skulle kunna tänka mig att skänka mina verktyg dit. Generationsboende Vad sägs om generationsboende? Med exempel från Norge skisseras souterränghus med egen ingång från den låga nivån till egen lägenhet för hemmavarande barn eller gamla föräldrar. Nära, men ändå med eget boende. Kan ev hyras ut till annan om man så vill. Hade man byggt så i Dalby under de senaste 50 åren hade man haft många sådana bostäder idag. Det skulle ha passat i byn som ligger i en backe. Det skulle ha varit intressant om man kunde få fördelaktiga lån till den typen av byggande. Lund skulle kunna bli en föregångskommun det skulle ju främja både äldreboendet och studentboendet. Tryggheten skulle också bli bättre.

4 Fokusgrupper Seniorer 4 (10) Alla runt bordet tror inte på generationsboende. Man ska ha sitt eget liv. Men det kanske skulle kunna passa vissa. LKF LKFs område vid Länsmansvägen är dåligt utnyttjat. Varför inte bygga på en våning på de husen. LKFs hyreshus på Påskagänget tog snabbt slut trots att de är dyra, men trots att Dalbys pensionärer önskar hyresbostäder var det inte främst pensionärer som flyttade in där. Någon hade varit på visningen och konstaterade att det var låg standard i köken, (inte utdragbara lådor istället för skåp t ex). Människor som bott i villa har kanske högre krav? Övrigt kring boende Spårvagnen lär ju inte komma på ett tag och det är svårt att gå i kuperad terräng. Seniorboendet bör ligga så att man slipper backar. Påskagänget är för långt bort. Där finns ingen buss till centrum. Om man fixar det bra för seniorer i Dalby kanske t o m folk från Lund och Malmö skulle vilja flytta hit. Enplans radhus med lite täppa vore toppen. Som enastående (ensam) vill man inte bo kvar i ett stort hus med stor trädgård. En liten lägenhet gärna med markkontakt vore idealet, gärna i centralt läge. Flerplans radhus är också toppen. Det finns en stor vit villa i backen ner mot stationen med en jättestor tomt. Om den blir till salu skulle man kunna köpa in den för att bygga mer där. Det skulle också kunna gälla andra stora villatomter. Vi måste kanske riva en del villor för att få in fler bostäder centralt. Äldreboende/trygghetsboende är helt underdimensionerat i Dalby. Finns i staden. En avdelning kanske skulle kunna tillkomma på Björkbacken. En viss begreppsförvirring tycks råda vad är egentligen skillnaden mellan seniorboende, äldreboende, gruppboende m m Centrum För mig är centrum Trekanten med omgivningar. Jag ser gärna att det blir bilfritt där om det vore möjligt. Egentligen, sedan gammalt, är det Trekanten som är centrum, men numera är det affärscentrumet. Centrum är allt från kyrkan inkl Trekanten och t o m nya centrum. Centrum är lika med området mellan Hemköp och kyrkan Hällestadsvägen och Malmövägen. Kvarteret Gästis behöver utvecklas. Allaktiviteshusets tomt skulle kunna förtätas. Så knyter man ihop det gamla och det nya.

5 Fokusgrupper Seniorer 5 (10) Statens Fastighetsverks mark bortom Fossans kiosk skulle kunna bebyggas och bidra till ett utvecklat centrum. Man får inte flytta centrum. Centrum måste inte flyttas till stationen bara för att man bygger en livsmedelsbutik där. Möjligen kan man tänka sig en jourbutik eller liknande vid den planerade stationen. Gamla centrum måste vara kvar. Låt det gamla vara kvar, inget köpcentrum, då dör nuvarande centrum. Vi vill inte att centrum ska flyttas till stationsområdet. Behåll centrum i centrum. Flyttar man centrum till stationen blir det bara bostäder i det gula centrumet. Ingen vill ha sin verksamhet där i så fall. Ett bilfritt centrum vore döden för centrum. Man måste kunna ta sig fram med bil. De stora villorna längs Veberödsvägen kanske kunde användas både för verksamheter och för fler bostäder. Det är viktigt vilka butiker som finns i Centrum. I Dalby finns allt jag behöver i min vardag. Skor och kläder köper jag på annat håll. Underlaget för den sortens butiker är för litet. Centrum i Dalby är felplacerat. Det borde legat mellan Hällestadsvägen och Veberödsvägen ungefär där Siporexgatan etc finns. Vårdcentralen ingår också i centrum. Kommunen är dålig på att ordna lokaler/utrymme för småföretag. Ryktet säger att Netto vill bygga vid SAAB. Detta välkomnas. Det är viktigt att alla som bor i Dalby handlar i Dalby. Detta är enda sättet att få butikerna att bära sig och finnas kvar på orten. Utvecklade öppettider är viktigt för Dalby. Det är enda chansen för den som bor i Dalby men jobbar på annat håll att handla hemma. Ett samarbete mellan de lokala butikerna är väldigt positivt för orten. Det finns inte en enda offentlig toalett i centrala Dalby. När Allaktivitetshuset, biblioteket och träffpunkten har stängt finns inget. Kan man inte ha några andra matställen än pizzerior i Dalby? Det finns en risk för utkonkurrering av nuvarande centrum om stationsområdet skulle få butiker. Men risken är nog inte så stor. Det är mycket positivt för Dalby med alla dessa småbutiker kring Trekanten. Veberöd har en säkrare butikskultur. Köptroheten verkar större i Veberöd (längre till Malmö/Lund?). Vi behöver knyta ihop de två delarna av centrum. Allaktivitetshuset ligger i vägen. Det borde vara en aktivare byggnad.

6 Fokusgrupper Seniorer 6 (10) Bussarna borde flytta till Allégatan. Om man flyttade bussarna till Allégatan skulle Trekanten kunna göras mycket trevligare. Jag tror inte att Trekanten är tillräckligt stor för att man skulle kunna få en ordentlig park där, d v s det skulle inte hjälpa att stänga Tingsgatan (nuvarande busstationen) för trafik för att utöka parken. Om man flyttade bussarna (från Tingsgatan till t ex Allégatan) skulle det kanske kunna bli mindre störningar. Tänk om man kunde få en kugghjulsbana från stationen till centrum. Kulturkvadranten är mycket positivt initiativ. Dalby är helt dött efter 10 på kvällen. Man borde stänga Allégatan mellan Hällestadsvägen och Malmövägen. Det är trevligt med alla småbutikerna. Men det är problem med parkeringen. Affärscentrum (Dalby Centrum) Det gamla (gula) centrumet är tråkigt. Man kanske kunde bygga över torget/gården (med idéer från Gårdsåkra i Eslöv) för att det skulle bli ett fint klimat för växter m m. Det saknas grönska i centrumet idag. Affärscentrum är ett trevligt ställe. Hemköp är bra (och det är Konsum också). Men man går inte dit för att mysa utan för att handla. Det som finns är bra, men det är trist med de tomma lokalerna. Hyrorna är för dyra för butiksägarna i centrum. Därför finns det tomma lokaler. Hemköp borde inte konkurrera ut specialbutiker som t ex blomsteraffären, brödbutiken etc. Men någon replikerar att blomsteraffären får väl se till att konkurrera med det de är bäst på istället för att klaga. Det är nödvändigt att det finns lite liv i Centrum på kvällen, annars blir det bara bus och skadegörelse. Efter kl 19 är det bara två bankomater och Hemköp som gör att det vistats folk i Centrum. Bostäder ovanpå affärscentrum skulle göra det mindre attraktivt att förstöra och busa kvällstid/helger. Man borde inventera gallerior man känner till för att bygga upp en idékatalog för fastighetsägaren: något för barn; något för gamla; något för föreningarna; någonstans att äta; loppis En stor yta finns utanför Systemet och gamla SE-banken, den kanske man skulle kunna utnyttja bättre.

7 Fokusgrupper Seniorer 7 (10) Bygg om affärscentrum och bygg bostäder ovanpå. Det är ett utmärk sätt att få centrala bostäder. Jfr Staffanstorp. Centrum skulle bli livaktigare och det skulle bli tryggare på kvällen om det fanns folk som bodde kring butikerna. Trist att det är tomma lokaler. Hyrorna är alldeles för dyra. Hur kan fastighetsägaren ha råd att ha alla dessa tomma lokaler. Mötesplatser i Dalby Biblioteket Biblioteket är jättefint och samlingslokalen som finns där är bra, men stolarna är väldigt obekväma. Träffpunkten Träffpunkten är jätteviktigt för Dalbys pensionärer. Det fungerar som en social kontroll för ensamma människor. Den finns en oro kring att Träffpunkten ska läggas ner eller öppettiderna minskas. Hyran har man ju oavsett hur mycket det är öppet. Man tror inte att man kan lägga allt ansvar på pensionärerna själva. Det behövs personal. Vävsalen används mycket. Det finns inte politiska beslut än om hur det blir. Träffpunkten är bra. Protestlistor finns mot en ev aviserad nedläggning. Träffpunkten har i genomsnitt 44 besökare per dag. Man kan hyra Träffpunkten för privata tillställningar. Träffpunkten skulle kunna utnyttjas bättre istället för att stängas. Man borde ha en riktig genomgång med personalen på Träffpunkten om vad de ska göra en översyn av verksamheten helt enkelt. Träffpunkten kanske kunde kombineras med lunchservering (medveten om att dagens kök inte duger till detta). Vad ska man göra på lördagen och söndagen om man är helt ensam? Det finns många ensamma. Badet Tingshuset Max 75 personer får vistas där. Varför? Det är ju lätt att ta sig ut om det skulle börja brinna. Möblerna är väldigt dåliga. Tingshuset används, men inte så mycket. Det är mycket arbete med att bära möbler varje gång. Eginogården En bra lokal, men max 150 personer får vistas där. Allaktivitetshuset Allaktivitetshuset skulle kunna bli ett föreningshus. Utemiljön är mycket påver och cyklarna tar för mycket plats. Det finns alltid en oro för att det blir tillhåll för ungdomar så därför gör man inget. Gör lite planteringar, ta bort p-platserna och

8 Fokusgrupper Seniorer 8 (10) buskagen, så släpper man in ljus på gården. Det skulle göra det mindre intressant att hänga där och ställa till med ofog Vuxenskolan är en mötesplats. Skolans lokaler står tomma hela kvällarna. De kostar väldigt mycket att hyra. Aulan används väldigt lite lokalen är tråkig. Nyvångsskolans aula och matsal finns att hyra, men de är dyra. Det finns matlagningskurser i Dalby. Var håller de hus? Strädelängan. Jättefin men inte så stor och inte öppen för vem som helst att hyra- För att kunna hyra där måste man vara medlem. Önskemål Det saknas en lokal för personer som kan möbleras på olika sätt för olika syften. Den skulle vara välutrustad vad gäller AV-utrustning, hörselslinga, högtalaranläggning etc. Hellre en central lokal än att splittra på många. Nyvångsskolans aula är så tråkig. Det behövs en stor lokal för matsittning, biosittning eller annat som rymmer personer. Hyresmöjligheter kan komma i Allaktivitetshuset om Fritid Dalby flyttar ut? Distansarbetsplats önskas. Någon typ av kontorshotell där man kan blanda äldre och yngre. Där man kan ta emot kunder och ha tillgång till viss gemensam service. Man behöver inte ha ett eget rum som står tomt när man inte är där. Föreningsadministration/klubblokal med brevlåda med låsbart utrymme och arkivskåp kanske kunde samordnas med distansarbetsplats? Det gäller att inte kommunen blir hyresvärd för ett sådant kontorshotell, då blir det alldeles för dyrt, säger någon. Vita villan kanske skulle kunna göras till en sådan distansarbetsplats. Övrigt Så fort det ska sparas i kommunen drar man in på pensionärerna. Kommunen vill hälla över ansvaret för verksamheter på föreningarna så att kommunen ska komma billigare undan. Kanske har vi inte råd i fram tiden med att kommunen ska sköta allt? Medlemmar får nog räkna med att göra en del jobb själva. Vi saknar ett ställe dit man kan går och luncha för en rimlig peng. Förut åkte vissa till Södra Sandby (Fästan) för att äta. Man kunde göra en park omkring Möllan. Tanken på upprustning kring Möllan känns verkligen bra. Varför har kommunen valt att asfaltera vid Björkbacken istället för att bygga fler boulebanor som det var tänkt? Vi vill ha fler boulebanor.

9 Fokusgrupper Seniorer 9 (10) Smedjebacken skrev för fem år sedan till kommunen om trafiken på Hällestadsvägen, men man har inte fått svar. Man kan inte komma upp från gamla banvallen mot Hällestad vid nya bron vid Påskagänget. Där behövs en slänt så man kan komma upp med barnvagn eller rullstol. Det behöver rensas upp på Hällestadsspåret. Stor synd och skam att den gamla järnvägsbanan mot Hällestad inte är iordninggjord. Ravinen (nedanför vattentornet) borde rensas och göras i ordning. Där finns en trasig färist och gångvägen är alldeles geggig. Bron vid Björkbacken har ingen gångväg. Det borde den ha. Det måste till en bra pendlarparkering. Man måste inte sätta bilen i centrum om bara bussen stannar där parkeringen finns. Bussarna mot Lund har försämrats. Påskagänget saknar bussar helt m m. Byarådet arbetar med bussfrågan, den måste få en bra lösning. Man borde markera infarterna mot centrum med hjälp av trädalléer, då skulle infarterna bli tydligare. Här är väldigt mycket föreningar och annat som pågår och engagerar. Man skulle kunna mynta ett uttryck: Aktiva Dalby Nu finns en barnvagnsväg äntligen till Skrylle. Nu behövs bara en soffa också, så man kan vila på vägen. Synd att man nästan bara bygger tvåvåninghus på Påskagänget. Man borde bygga mer enplans. Etapp tre och fyra på Påskagänget kommer att få jobbigt att ta sig till centrum, det blir en väldigt stor nivåskillnad. Det saknas en gångbana längs Pinnmöllevägen, vid bron vid Björkbacken. Det är stora gäng av ungdomar som driver omkring runt skolan på fredaglördagkvällar. Var ska de ta vägen? Det är så dålig asfalt i Dalby, t ex Hällestadsvägen. På Hagalundsområdet har man inte gjort vid gång- och cykelvägarna sedan området byggdes. Jag vågar inte cykla längre p g a alla hål i asfalten. Boulebanan som gjordes, gjordes utan att man pratade med dem som spelar boule. Den är för liten och där är för mycket asfalt. Varför pratade inte kommunen med de som spelar boule? Förvaltningarna skulle ju kunna använda medborgarkontoret som kanal för att prata med folk.

10 Fokusgrupper Seniorer 10 (10) Silon på stationsområdet ska den rivas? Enligt uppgift anser stadsantikvarien att den kan rivas. Återvinningsstationen behöver ligga på ett bra ställe och bli lika bra som det som finns i staden. Kommunens tjänstemän och politiker måste inse att allmänheten inte ska betraktas som besvärlig. Vi är inte störande element. Vid tangenterna För Fokus Dalby/Annika André

Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro

Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro 2017-11-08 Den 8/11 hölls den femte medborgardialogen av fem för Lindesbergs kommuns nya översiktsplan. Detta är vad deltagarna i Fellingsbro

Läs mer

GJ: Mig veterligen finns inga sådana planer.

GJ: Mig veterligen finns inga sådana planer. Stadsbyggnadskontoret Minnesanteckningar 1 (8) Annika André 046-35 58 03 annika.andre@lund.se TÄTORTSPROGRAM FÖR SÖDRA SANDBY Minnesanteckningar skrevs vid ett öppet möte i Killebäckskolans matsal. Ca

Läs mer

Sammanställning av synpunkter inkomna vid vandring i Lenhovda 2013 04 02

Sammanställning av synpunkter inkomna vid vandring i Lenhovda 2013 04 02 2013-04-03 Synpunkter Lenhovda Sammanställning av synpunkter inkomna vid vandring i Lenhovda 2013 04 02 TILLGÄNGLIGHET Trottoarerna i centrum är inte tillgänglighetsanpassade vilket gör det svårt för äldre

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Evald Larsson. Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1

Evald Larsson. Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1 Denna Power Point kommer att bli åtkomlig på SPFs hemsida 1 Kvällens agenda Presentation av nya Parkgården /Power Point (PP) av Evald Larsson/ Kaffepaus PRO och SPF bjuder Öppna resonemang om nya Parkgården

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek

Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek Boendet i centrum! Perstorps Bostäder är Perstorps kommunala bostadsbolag. Vi äger och förvaltar bostäder på åtta olika områden i Perstorp, alla av varierande storlek och karaktär. I Perstorps Bostäders

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Vad får seniorboendet kosta?

Vad får seniorboendet kosta? Seniorvärldskonferensen 2015 Vad får seniorboendet kosta? 22 april 2015 Nils-Eric Öquist vd Bäckbacka Partners AB Frågan var alltså: vad får ett seniorboende kosta? Svar: det beror på vad erbjudandet innehåller

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober

Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober Sammanfattning dialogcafé Söderfors 18 oktober Cafédialogen besöktes av 11 personer, Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande representerades av fem politiker. Två tjänstemän från enheten för Processtöd

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre

Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre Integrerad bostadsplanering med fokus på äldre Bifrostområdet i Mölndal Lotta Malm Enhetschef Vård- och omsorgsförvaltningen Maria Sexton planarkitekt Stadsbyggnadskontoret Mölndal i korthet ~61 000 invånare

Läs mer

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum!

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Välkommen till kvarteret Lampan i Helsingborg. Perfekt läge i Olympiakvarteren. Välkommen hem till kvarteret Lampan! Tänk dig att cykla ner till

Läs mer

Trotsade kylan för att förbättra Påryd

Trotsade kylan för att förbättra Påryd Handläggare Datum Elisabeth Karlsson 2012-02-09 Trotsade kylan för att förbättra Påryd Måndagkvällen den 6 februari samlades 15 Pårydsbor utanför Ica för att visa kommunala tjänstemän vad som är bra och

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

Förslag från våra Dialog-Caféer

Förslag från våra Dialog-Caféer Förslag från våra Dialog-Caféer Siljansäs den 2 oktober Kommunens insatser (vård och omsorg) (12 röster) - Så länge man kan vill man bo kvar. Viktigt med fungerande hemtjänst. - Större valfrihet i äldreboende

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-08-29 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Skolan, Nissafors, kl 19.00-21.00 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

OP 2010. Röster från kvinnor 70 år och uppåt

OP 2010. Röster från kvinnor 70 år och uppåt OP 2010 Röster från kvinnor 70 år och uppåt 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Bilar som inte måste köra runt i stan, Storgatan har på helgerna och onsdagar racerbanan

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

Välkomna till Gullmarsgymnasiet.

Välkomna till Gullmarsgymnasiet. 2015-08-211 Sid 1/6 Välkomna till Gullmarsgymnasiet. Skolan har inget studentboende utan elever bor på två olika sätt. Skolan förmedlar kontakt mellan privata hyresvärdar samt Lysekilsbostäder. Elever

Läs mer

FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION

FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION Tisdagen 26 maj 2015 kl 17 19 hölls ett första möte med fokusgruppen för ungdomar. Gruppen hade satts ihop med hjälp av ungdomsgården Musteriet och bestod av sex ungdomar

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Kv. Gärdesängen. Dalby

Kv. Gärdesängen. Dalby Kv. Gärdesängen Dalby En ort på frammarsch Dalby ligger knappt en mil öster om Lund, och är ett samhälle med gamla anor. Sedan länge ligger här en av nordens äldsta stenkyrkor Dalby heligkorskyrka. Kyrkan,

Läs mer

Varför flytta till en trygghetsbostad

Varför flytta till en trygghetsbostad Varför flytta till en trygghetsbostad och vad bidrar till tryggheten? Lisbeth Lindahl Seminarium Trygghetsboende ett samarbete mellan kommun och fastighetsägare 7 maj 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande,

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande, Totalt genomfördes sex stycken workshops under perioden mars-maj 2105. Representanter från visionsgruppen träffade pensionärsorganisationer, handikapporganisationer, föreningsliv, företagare och elevråd

Läs mer

Dialogforum Alby- äldrefrågor

Dialogforum Alby- äldrefrågor MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Alby- äldrefrågor Dag och tid 17 oktober 2011 kl. 17-19 Plats Närvarande Ej närvarande Alby äng Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S), ordförande i dialogforum

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

Boendelista HT 2014. Vid frågor, kontakta: Maria Lundbom 0705 455688 Maria.lundbom@lysekil.se

Boendelista HT 2014. Vid frågor, kontakta: Maria Lundbom 0705 455688 Maria.lundbom@lysekil.se Boendelista HT 2014 Vid frågor, kontakta: Maria Lundbom 0705 455688 Maria.lundbom@lysekil.se Välkomna till Gullmarsgymnasiet. Skolan har inget studentboende utan elever bor på två olika sätt. Skolan förmedlar

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 4 000 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning.

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Stadsmiljöenkät 202 Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Om du råkar kryssa i fel ruta, stryk över och kryssa i rätt ruta. Frågorna i

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten.

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten. Elevråd 2016-12-13 Närvarande: Saga 1a, Agnes 1b, Isak 2a, Emelie 2b,Thea 3a, Therese 3b, Tyra 4a, Lowe 4b, Isabella 5a, Max 5b, Hampus 6, Alva 6, Cecilia Jones, Sofia Sundström. Vi börjar med att gå en

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 2006-10-03 1 (5) Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 Plats Närvarande Presidium: Bohus Servicehus Rolf Engström, ordförande Bengt Levin, 1:e vice ordförande Stina Kajsa Melin, 2:e vice ordförande

Läs mer

Seniorlägenheter i Forserum

Seniorlägenheter i Forserum Seniorlägenheter i Forserum Vad är en seniorlägenhet? En seniorlägenhet är i princip samma sak som ett vanligt boende. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon annan sorts hjälp ansöker du om

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Huset,

Läs mer

Släpvagnsparkering och ett möjligt stop för husbilar, kan anordnas i området.

Släpvagnsparkering och ett möjligt stop för husbilar, kan anordnas i området. Trygghetsboende, Täby. Arkitekter Engstrand och Speek AB Trygghetsboende, Täby. Arkitekter Engstrand och Speek AB 5 Området sydväst om stationsområdet fräschas upp och förses med nya bostäder och vägen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-11-28 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Skolan, Hillerstorp, kl 19.00-21.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

Jordskraporna kommer att bli mitten av torg och även utgöra centrumet för stadsparken. På skyskraporna så kan vi anlägga mindre grönområden.

Jordskraporna kommer att bli mitten av torg och även utgöra centrumet för stadsparken. På skyskraporna så kan vi anlägga mindre grönområden. Inledning För en hållbar utveckling behövs alternativa energikällor som aldrig tar slut. Vi behöver vettiga transportalternativ som inte släpper ut giftiga gaser och fortfarande kan vara effektivt och

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

G:\Politik\Kommunstyrelse\Kommunstyrelsen\2010\KS100315\test\ungdomsrådets _frågor_ordf.doc

G:\Politik\Kommunstyrelse\Kommunstyrelsen\2010\KS100315\test\ungdomsrådets _frågor_ordf.doc Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-01 Kommunstyrelsen Frågor från ungdomsrådet KS-2010/175 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att som sitt yttrande överlämna

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

ÖDEBORG DIALOGMÖTE BOENDE. Nedtecknat av Ann Palmnäs från lappar skrivna av Ödeborgsborna. Minus

ÖDEBORG DIALOGMÖTE BOENDE. Nedtecknat av Ann Palmnäs från lappar skrivna av Ödeborgsborna. Minus ÖDEBORG DIALOGMÖTE Nedtecknat av Ann Palmnäs från lappar skrivna av Ödeborgsborna BOENDE Antal Kommentarer, önskemål, förslag För lite bostäder, för få lägenheter, varför byggs inte nytt? Avsaknad av byggnation,

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Nyhetsbrev från Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Maj 2006 Lillsjöparken sluter sig som en grön ring kring Lillsjön i Ulvsunda. Den är en omistlig del i Lillsjöns rekreationsområde och måste bevaras för

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar

Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar Enkäten kommer att läsas maskinellt i en s.k. Skanner. Det är därför viktigt att tänka på följande när Du besvarar frågorna! Bästa sätt att markera -

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénum

lidingö Lokalfakta Dalénum lidingö Lokalfakta Dalénum Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1912-1970 Lediga lokaler: ca 100 m 2 till 8 500 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning.

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning. MEDBORGARDIALOG OM SÖDERBÄRKE CENTRUM Söderbärke Folkets hus 18:30-20:30 2015-09-28 Vid tisdagskvällens möte närvarade ca 75-80 personer. Närvarande politiker och tjänstemän från kommunen var: Fredrik

Läs mer

Bangatan 9F. Malmö, Innerstaden, Möllevången

Bangatan 9F. Malmö, Innerstaden, Möllevången Bangatan 9F Malmö, Innerstaden, Möllevången 1 Beskrivning Hyresinformation I hyran ingår värme, vatten och kabel-tv. Tv : ComHem. Bredband: förberedelse finns för ComHem & Lan via Bredbandsbolaget, eget

Läs mer

Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut.

Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut. Lista med hyresvärdar som anmält att de har rum/lägenhet att hyra ut. En del hyresvärdar har även stallplats att hyra ut. Uppgifterna är baserade på vad hyresvärden själv lämnat och Flyinge AB ansvarar

Läs mer

Lokal Utvecklings Plan (LUP)

Lokal Utvecklings Plan (LUP) Projekt LISA Leader Småland Sydost Lokal Utvecklings Plan (LUP) Lokal Utvecklingsgrupp: Lenhovda med omnejd Kommun: Uppvidinge Reviderad 2010-11-10 Bjud in till stormöte i byn/tätorten/socknen och börja

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt Lugnt och tryggt Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? WORKSHOP Elevråden i Lomma kommun 2009-04-15 Naturen och omgivningarna Trafik och kommunikationer

Läs mer

Linnégatan 71A. Malmö, Väster, Annetorp

Linnégatan 71A. Malmö, Väster, Annetorp Linnégatan 71A Malmö, Väster, Annetorp Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till stadens

Läs mer

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i kooperativ hyresrätt Vill du ha inflytande och gemenskap, bo tryggt i ett stabilt område, ha möjlighet att engagera dig utan att riskera din ekonomi?

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Lättläst handikapplan för Staffanstorps kommun 2

Lättläst handikapplan för Staffanstorps kommun 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDIKAPPLAN FÖR STAFFANSTORPS KOMMUN 3 FN:s standardregler 3 Staffanstorps Kommunstyrelsen 3 Kontrollera 4 MER KUNSKAP 5 VÅRD OCH BEHANDLING OLIKA SLAGS TRÄNING 7 STÖD OCH SERVICE

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Sammanfattat 16/10-2015 av planhandläggare Hanna Dahmberg Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Tack för det stora engagemang som visades vid medborgardialogen! Vi i arbetsgruppen fick med

Läs mer

Generellt om föreningen

Generellt om föreningen Generellt om föreningen När köpte föreningen huset? Brf Bornholm byggdes 1953 54 och har varit en bostadsrättförening från start. Vem var byggherren? HSB Fastighetsbeteckning Bornholm 8 Adresser Köpenhamnsvägen

Läs mer

Kv. Rundkyrkan. Södra Sandby. lkf.se/rundkyrkan

Kv. Rundkyrkan. Södra Sandby. lkf.se/rundkyrkan Kv. Rundkyrkan Södra Sandby lkf.se/rundkyrkan Södra Sandby Södra Sandby Lund = Kv. Rundkyrkan Knappt en mil öster om Lund, mitt i det natursköna skånska landskapet ligger Södra Sandby. Byn är anrik, och

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02

Resultat. Ungas boendesituation. Peab 2012-10-02 Resultat Ungas boendesituation Peab -- Genomförande Undersökningens målgrupp var unga i storstadsområden Ålder 5-8 år, jämn könsfördelning Resultatet vägt på kön och antal personer i målgruppen i respektive

Läs mer

Läkarvillan. 16 st. lägenheter i Hunnebostrand

Läkarvillan. 16 st. lägenheter i Hunnebostrand Läkarvillan 16 st. lägenheter i Hunnebostrand Sotenäsbostäders Trygghetsboende +70 i Hunnebostrand Om Sotenäsbostäder Sotenäsbostäder är ett av Sotenäs kommun helägt allmännyttigt bostadsbolag. Sotenäsbostäder

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

Har du planerat ditt seniorboende?

Har du planerat ditt seniorboende? Har du planerat ditt seniorboende? 1 2 Skaffa köplats i god tid Många äldre har svårt att hitta ny lägenhet. Det beror nästan alltid på för kort kötid. Genomsnittlig kötid för seniorboenden på Boplats

Läs mer

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN EN TRYGGARE BOENDEFORM FÖR ÄLDRE En lägenhet i ett trygghetsboende passar dig som känner att du vill ha ett bekvämt och mer tillgängligt boende. Bor du

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING och synpunkter från samtal och vandringar med boende, besökare i olika åldrar VISION Trygg omgivning, levande torg och välkomnande entréer För att uppnå märkbara förändringar

Läs mer

bekvämare K v K i l e n

bekvämare K v K i l e n K v K i l e n K v K i l e n Seniorbostäder i kvarteret Kilen Seniorbostäder i kvarteret Kilen S l o t t S g ata n 4 2 S l o t t S g ata n 4 2 Byt Byt till till något bekvämare Vi bygger moderna och bekväma

Läs mer

Januari 2009. Boföreningen Russinet i Lund, gården. Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare

Januari 2009. Boföreningen Russinet i Lund, gården. Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare Januari 2009 Boföreningen Russinet i Lund, gården Förteckning över boföreningar med SABO-företag som fastighetsägare Inledning Denna förteckning innehåller korta beskrivningar av de föreningar som finns

Läs mer

BUTIKER I GRENVERKET - S:T LARS

BUTIKER I GRENVERKET - S:T LARS BUTIKER I GRENVERKET - S:T LARS Beskrivning Moderna handels- och servicelokaler i entréplan vid nyutvecklad torgplats I entréplan finner du lättillgängliga välplanerade butiks-/servicelokaler. Vi har utarbetat

Läs mer

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden fyller 50 år. Några av de första som flyttade in i de nya radhusen på Snickarstigen var Britt Stadener, Kerstin och Lars-Göran Alfredson.

Läs mer