Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012"

Transkript

1 Fokusgrupper Seniorer 1 (10) Fyra Fokusgrupper för seniorer i Dalby i maj 2012 Under maj 2012 genomfördes i Fokus Dalbys regi fyra fokusgrupper för seniorer i Dalby. Dessa minnesanteckningar är en sammanfattning av samtliga gruppers synpunkter. Deltagare: Per Brugge, Folke Ekberg, Lena Orrling, Kerstin Demerup, Rolf Holm, Helge Kullberg, Stig Brozén, Ingrid Lindegren, Ulf Brising, Sture och Evy Nilsson, Ingeborg (Bojan) Tapper, Knut Månsson, Christer Hjort, Margaretha Hallbergsson, Ann-Britt Sundström, Sören Näsman, Ulf Henriksson, Inga-Lill Nilsson, Bengt Kristensson och Lars Bergwall. Sagt om seniorboende Ett bra boende är för de flesta äldre, nära kommunikationer och butiker, handikappanpassat och med tillgång till gemensamt kök/matplats till rimligt pris. Gästrum ska finnas att tillgå. Man kan inte bo kvar i sitt hus hur länge som helst, man orkar inte med skötseln, underhållet och trädgården. Dalby Centrum Det finns ingenstans att bygga i centrum? Varför inte bygga på ovanpå affärscentrumet med en eller två våningar? I Lomma har man gjort så. Ungdomarnas kvällsbus i centrum skulle minska om där bodde folk. Kanske skulle affärslokalerna bli attraktivare att hyra också. Seniorbostäder måste ligga centralt. Påskagänget är alldeles för långt bort. Seniorboende bör ligga så nära centrum som möjligt gärna, nära kommunikationer med en lite grönplätt. Varför inte bygga på Allaktivitetshusets tomt? Idrottsplatsen Man skulle också kunna bygga på idrottsplatsen. Då får ju idrottsfolket en ny modern plan på annat ställe (Idrottsplatsen skulle kunna flyttas till nya skolan och inomhusbadet). Man skulle kunna behålla en mindre plan för skolans behov. Bygg seniorboende på träningsplanen vid idrottsplatsen. Alla kör ändå bil dit så planen kan ligga längre bort. Det skulle bli nära till centrum, service, sjukvård etc. Det är

2 Fokusgrupper Seniorer 2 (10) problem med idrottsföreningen vars utövare och besökare parkerar vilt på gatorna omkring idrottsplatsen. Flytta idrottsplatsen till stationsområdet så får vi en massa plats centralt att bygga på. Barnfamiljerna bor ändå inte kring idrottsplatsen, så barnen kan gärna ta sig till en annan plats i byn. Bensinmacken vid Veberödsvägen Kanske skulle man kunna omvandla bensinmacken vid Veberödsvägen/Pinnmöllevägen till bostadsområde. Dammängen Dammängen väster om Påskagänget vore perfekt att bebygga (anm. Tegelbruksparken). Där bör det byggas bebyggelse, inte höghus. Länsmansgården Länsmansgården är jättestor där finns mark att bygga på. Den är kulturskyddad invänder någon. Det är väl bara att ta bort det skyddet om man vill tycker förslagsställaren. Hällbodal Vad händer med vita villan (gamla ålderdomshemmet)? Den ägs av Riksbyggen. I det nya seniorboendet blir det lägenheter. För tre år sedan gjordes en intresseundersökning. Då fanns det 120 som var intresserade av seniorboende. Det nya projektet vid Hällestadsvägen är på gång är intressant. Man skulle valt bergvärme istället för gas på nya området. Det har bättre pris och större flexibilitet. Bonums visning av de nya planerna var dålig. Ännu finns inga priser angivna och inga som är sålda. Dom borde rivit vita villan också så hade det blivit fler hus. Det blir inga gemensamhetslokaler för det andra huset i vita villan enligt utsago. Inflyttning ska ske hösten Gamla kemtvätten Kvarteret Dammen (dammen vid Veberödsvägen, gamla kemtvätten) skulle också vara ett mycket bra område att bygga flerbostadshus på och riktigt centralt. Gärna 3-4 våningar i det läget, men man måste sanera marken först. Hyresrätt Det finns många som vill sälja sina hus och flytta till hyresrätt. Det är egentligen hyresrätter som saknas. Bara för att man lämnar sin villa måste kan ju inte bo med andra i samma ålder. I Dalby finns inga seniorboenden med hyresrätt utan bara bostadsrätter. Det är synd. Jag skulle gärna haft hyresrätt. Det finns inget äldreboende att få tag på. Det som finns är för dyrt. Det finns för få hyresrätter. Jodå svarar någon, det finns en hel del hyresrätter i Dalby och mer kommer till i Påskagänget och Stationsområdet. Det kostar mycket att bygga nytt, hyrorna blir dyra.

3 Fokusgrupper Seniorer 3 (10) Kommunen har planmonopol, men någon hävdar att kommunen inte har någon strategi för människor som behöver ändra sitt boende under årens lopp (göra boendekarriär). Kommunen tjänar på att vi pensionärer kan bo kvar hemma det är en ren affär för kommunen att bygga pensionärsbostäder. Den typ av hyresboende som finns vid Grenvägen gillas. (Det finns 50 personer i kö här). Det finns inga hyresrätter i Dalby (anm fanns 725 hyresrätter i Dalby störst procentuell andel av alla tätorterna utanför staden). Hygienutrymmen Det skulle funnits större utrymmen i de badrum som byggs så att man kunde bo kvar hemma även om man behöver viss hjälp i hemmet. Varför sätts inga bidéer in i dagens badrum? Eller varför görs inte plats så man kan sätta in en efteråt? Bidé borde finnas t ex för äldre med blöjor. Helautomatisk bidé med varmluft el liknande finns numera. På 70-talet hade alla hus bidé. Det finns andra lösningar också med en duschslang som kan användas i toaletten. Varför installeras inte bidé i äldreboenden? Hygienutrymmena är för små. Byggnadsnämnden borde inte godkänna bygglov för äldreboenden utan stora krav på utrymmen i hygienrum. Badrummen är mindre idag är igår. I Lund bygger man nu om äldreboenden för att få större hygienutrymmen. Man kan få ekonomisk hjälp till ombyggnad om man behöver handikappanpassa, men man ska ju inte behöva bygga om nya hus. Gemensamma funktioner Måste man ha tvättmaskin i varje badrum? Kan man inte ha en per våningsplan? Nej det blir bara bråk om tvättstugans skötsel. Det är bättre att var och en har sin. Gemensamma sociala utrymmen som vore önskvärda i seniorboende: snickarbod, systuga, gemensam matsal, plats för biljard, bridge, teater, diskussionsmöten, sjukgymnast. Det borde finnas gästrum som man skulle kunna låna/hyra. Det brukar det finnas. Det hade varit bra om det hade funnits ett hobbyutrymme i Dalby dit man kunde gå. Jag skulle kunna tänka mig att skänka mina verktyg dit. Generationsboende Vad sägs om generationsboende? Med exempel från Norge skisseras souterränghus med egen ingång från den låga nivån till egen lägenhet för hemmavarande barn eller gamla föräldrar. Nära, men ändå med eget boende. Kan ev hyras ut till annan om man så vill. Hade man byggt så i Dalby under de senaste 50 åren hade man haft många sådana bostäder idag. Det skulle ha passat i byn som ligger i en backe. Det skulle ha varit intressant om man kunde få fördelaktiga lån till den typen av byggande. Lund skulle kunna bli en föregångskommun det skulle ju främja både äldreboendet och studentboendet. Tryggheten skulle också bli bättre.

4 Fokusgrupper Seniorer 4 (10) Alla runt bordet tror inte på generationsboende. Man ska ha sitt eget liv. Men det kanske skulle kunna passa vissa. LKF LKFs område vid Länsmansvägen är dåligt utnyttjat. Varför inte bygga på en våning på de husen. LKFs hyreshus på Påskagänget tog snabbt slut trots att de är dyra, men trots att Dalbys pensionärer önskar hyresbostäder var det inte främst pensionärer som flyttade in där. Någon hade varit på visningen och konstaterade att det var låg standard i köken, (inte utdragbara lådor istället för skåp t ex). Människor som bott i villa har kanske högre krav? Övrigt kring boende Spårvagnen lär ju inte komma på ett tag och det är svårt att gå i kuperad terräng. Seniorboendet bör ligga så att man slipper backar. Påskagänget är för långt bort. Där finns ingen buss till centrum. Om man fixar det bra för seniorer i Dalby kanske t o m folk från Lund och Malmö skulle vilja flytta hit. Enplans radhus med lite täppa vore toppen. Som enastående (ensam) vill man inte bo kvar i ett stort hus med stor trädgård. En liten lägenhet gärna med markkontakt vore idealet, gärna i centralt läge. Flerplans radhus är också toppen. Det finns en stor vit villa i backen ner mot stationen med en jättestor tomt. Om den blir till salu skulle man kunna köpa in den för att bygga mer där. Det skulle också kunna gälla andra stora villatomter. Vi måste kanske riva en del villor för att få in fler bostäder centralt. Äldreboende/trygghetsboende är helt underdimensionerat i Dalby. Finns i staden. En avdelning kanske skulle kunna tillkomma på Björkbacken. En viss begreppsförvirring tycks råda vad är egentligen skillnaden mellan seniorboende, äldreboende, gruppboende m m Centrum För mig är centrum Trekanten med omgivningar. Jag ser gärna att det blir bilfritt där om det vore möjligt. Egentligen, sedan gammalt, är det Trekanten som är centrum, men numera är det affärscentrumet. Centrum är allt från kyrkan inkl Trekanten och t o m nya centrum. Centrum är lika med området mellan Hemköp och kyrkan Hällestadsvägen och Malmövägen. Kvarteret Gästis behöver utvecklas. Allaktiviteshusets tomt skulle kunna förtätas. Så knyter man ihop det gamla och det nya.

5 Fokusgrupper Seniorer 5 (10) Statens Fastighetsverks mark bortom Fossans kiosk skulle kunna bebyggas och bidra till ett utvecklat centrum. Man får inte flytta centrum. Centrum måste inte flyttas till stationen bara för att man bygger en livsmedelsbutik där. Möjligen kan man tänka sig en jourbutik eller liknande vid den planerade stationen. Gamla centrum måste vara kvar. Låt det gamla vara kvar, inget köpcentrum, då dör nuvarande centrum. Vi vill inte att centrum ska flyttas till stationsområdet. Behåll centrum i centrum. Flyttar man centrum till stationen blir det bara bostäder i det gula centrumet. Ingen vill ha sin verksamhet där i så fall. Ett bilfritt centrum vore döden för centrum. Man måste kunna ta sig fram med bil. De stora villorna längs Veberödsvägen kanske kunde användas både för verksamheter och för fler bostäder. Det är viktigt vilka butiker som finns i Centrum. I Dalby finns allt jag behöver i min vardag. Skor och kläder köper jag på annat håll. Underlaget för den sortens butiker är för litet. Centrum i Dalby är felplacerat. Det borde legat mellan Hällestadsvägen och Veberödsvägen ungefär där Siporexgatan etc finns. Vårdcentralen ingår också i centrum. Kommunen är dålig på att ordna lokaler/utrymme för småföretag. Ryktet säger att Netto vill bygga vid SAAB. Detta välkomnas. Det är viktigt att alla som bor i Dalby handlar i Dalby. Detta är enda sättet att få butikerna att bära sig och finnas kvar på orten. Utvecklade öppettider är viktigt för Dalby. Det är enda chansen för den som bor i Dalby men jobbar på annat håll att handla hemma. Ett samarbete mellan de lokala butikerna är väldigt positivt för orten. Det finns inte en enda offentlig toalett i centrala Dalby. När Allaktivitetshuset, biblioteket och träffpunkten har stängt finns inget. Kan man inte ha några andra matställen än pizzerior i Dalby? Det finns en risk för utkonkurrering av nuvarande centrum om stationsområdet skulle få butiker. Men risken är nog inte så stor. Det är mycket positivt för Dalby med alla dessa småbutiker kring Trekanten. Veberöd har en säkrare butikskultur. Köptroheten verkar större i Veberöd (längre till Malmö/Lund?). Vi behöver knyta ihop de två delarna av centrum. Allaktivitetshuset ligger i vägen. Det borde vara en aktivare byggnad.

6 Fokusgrupper Seniorer 6 (10) Bussarna borde flytta till Allégatan. Om man flyttade bussarna till Allégatan skulle Trekanten kunna göras mycket trevligare. Jag tror inte att Trekanten är tillräckligt stor för att man skulle kunna få en ordentlig park där, d v s det skulle inte hjälpa att stänga Tingsgatan (nuvarande busstationen) för trafik för att utöka parken. Om man flyttade bussarna (från Tingsgatan till t ex Allégatan) skulle det kanske kunna bli mindre störningar. Tänk om man kunde få en kugghjulsbana från stationen till centrum. Kulturkvadranten är mycket positivt initiativ. Dalby är helt dött efter 10 på kvällen. Man borde stänga Allégatan mellan Hällestadsvägen och Malmövägen. Det är trevligt med alla småbutikerna. Men det är problem med parkeringen. Affärscentrum (Dalby Centrum) Det gamla (gula) centrumet är tråkigt. Man kanske kunde bygga över torget/gården (med idéer från Gårdsåkra i Eslöv) för att det skulle bli ett fint klimat för växter m m. Det saknas grönska i centrumet idag. Affärscentrum är ett trevligt ställe. Hemköp är bra (och det är Konsum också). Men man går inte dit för att mysa utan för att handla. Det som finns är bra, men det är trist med de tomma lokalerna. Hyrorna är för dyra för butiksägarna i centrum. Därför finns det tomma lokaler. Hemköp borde inte konkurrera ut specialbutiker som t ex blomsteraffären, brödbutiken etc. Men någon replikerar att blomsteraffären får väl se till att konkurrera med det de är bäst på istället för att klaga. Det är nödvändigt att det finns lite liv i Centrum på kvällen, annars blir det bara bus och skadegörelse. Efter kl 19 är det bara två bankomater och Hemköp som gör att det vistats folk i Centrum. Bostäder ovanpå affärscentrum skulle göra det mindre attraktivt att förstöra och busa kvällstid/helger. Man borde inventera gallerior man känner till för att bygga upp en idékatalog för fastighetsägaren: något för barn; något för gamla; något för föreningarna; någonstans att äta; loppis En stor yta finns utanför Systemet och gamla SE-banken, den kanske man skulle kunna utnyttja bättre.

7 Fokusgrupper Seniorer 7 (10) Bygg om affärscentrum och bygg bostäder ovanpå. Det är ett utmärk sätt att få centrala bostäder. Jfr Staffanstorp. Centrum skulle bli livaktigare och det skulle bli tryggare på kvällen om det fanns folk som bodde kring butikerna. Trist att det är tomma lokaler. Hyrorna är alldeles för dyra. Hur kan fastighetsägaren ha råd att ha alla dessa tomma lokaler. Mötesplatser i Dalby Biblioteket Biblioteket är jättefint och samlingslokalen som finns där är bra, men stolarna är väldigt obekväma. Träffpunkten Träffpunkten är jätteviktigt för Dalbys pensionärer. Det fungerar som en social kontroll för ensamma människor. Den finns en oro kring att Träffpunkten ska läggas ner eller öppettiderna minskas. Hyran har man ju oavsett hur mycket det är öppet. Man tror inte att man kan lägga allt ansvar på pensionärerna själva. Det behövs personal. Vävsalen används mycket. Det finns inte politiska beslut än om hur det blir. Träffpunkten är bra. Protestlistor finns mot en ev aviserad nedläggning. Träffpunkten har i genomsnitt 44 besökare per dag. Man kan hyra Träffpunkten för privata tillställningar. Träffpunkten skulle kunna utnyttjas bättre istället för att stängas. Man borde ha en riktig genomgång med personalen på Träffpunkten om vad de ska göra en översyn av verksamheten helt enkelt. Träffpunkten kanske kunde kombineras med lunchservering (medveten om att dagens kök inte duger till detta). Vad ska man göra på lördagen och söndagen om man är helt ensam? Det finns många ensamma. Badet Tingshuset Max 75 personer får vistas där. Varför? Det är ju lätt att ta sig ut om det skulle börja brinna. Möblerna är väldigt dåliga. Tingshuset används, men inte så mycket. Det är mycket arbete med att bära möbler varje gång. Eginogården En bra lokal, men max 150 personer får vistas där. Allaktivitetshuset Allaktivitetshuset skulle kunna bli ett föreningshus. Utemiljön är mycket påver och cyklarna tar för mycket plats. Det finns alltid en oro för att det blir tillhåll för ungdomar så därför gör man inget. Gör lite planteringar, ta bort p-platserna och

8 Fokusgrupper Seniorer 8 (10) buskagen, så släpper man in ljus på gården. Det skulle göra det mindre intressant att hänga där och ställa till med ofog Vuxenskolan är en mötesplats. Skolans lokaler står tomma hela kvällarna. De kostar väldigt mycket att hyra. Aulan används väldigt lite lokalen är tråkig. Nyvångsskolans aula och matsal finns att hyra, men de är dyra. Det finns matlagningskurser i Dalby. Var håller de hus? Strädelängan. Jättefin men inte så stor och inte öppen för vem som helst att hyra- För att kunna hyra där måste man vara medlem. Önskemål Det saknas en lokal för personer som kan möbleras på olika sätt för olika syften. Den skulle vara välutrustad vad gäller AV-utrustning, hörselslinga, högtalaranläggning etc. Hellre en central lokal än att splittra på många. Nyvångsskolans aula är så tråkig. Det behövs en stor lokal för matsittning, biosittning eller annat som rymmer personer. Hyresmöjligheter kan komma i Allaktivitetshuset om Fritid Dalby flyttar ut? Distansarbetsplats önskas. Någon typ av kontorshotell där man kan blanda äldre och yngre. Där man kan ta emot kunder och ha tillgång till viss gemensam service. Man behöver inte ha ett eget rum som står tomt när man inte är där. Föreningsadministration/klubblokal med brevlåda med låsbart utrymme och arkivskåp kanske kunde samordnas med distansarbetsplats? Det gäller att inte kommunen blir hyresvärd för ett sådant kontorshotell, då blir det alldeles för dyrt, säger någon. Vita villan kanske skulle kunna göras till en sådan distansarbetsplats. Övrigt Så fort det ska sparas i kommunen drar man in på pensionärerna. Kommunen vill hälla över ansvaret för verksamheter på föreningarna så att kommunen ska komma billigare undan. Kanske har vi inte råd i fram tiden med att kommunen ska sköta allt? Medlemmar får nog räkna med att göra en del jobb själva. Vi saknar ett ställe dit man kan går och luncha för en rimlig peng. Förut åkte vissa till Södra Sandby (Fästan) för att äta. Man kunde göra en park omkring Möllan. Tanken på upprustning kring Möllan känns verkligen bra. Varför har kommunen valt att asfaltera vid Björkbacken istället för att bygga fler boulebanor som det var tänkt? Vi vill ha fler boulebanor.

9 Fokusgrupper Seniorer 9 (10) Smedjebacken skrev för fem år sedan till kommunen om trafiken på Hällestadsvägen, men man har inte fått svar. Man kan inte komma upp från gamla banvallen mot Hällestad vid nya bron vid Påskagänget. Där behövs en slänt så man kan komma upp med barnvagn eller rullstol. Det behöver rensas upp på Hällestadsspåret. Stor synd och skam att den gamla järnvägsbanan mot Hällestad inte är iordninggjord. Ravinen (nedanför vattentornet) borde rensas och göras i ordning. Där finns en trasig färist och gångvägen är alldeles geggig. Bron vid Björkbacken har ingen gångväg. Det borde den ha. Det måste till en bra pendlarparkering. Man måste inte sätta bilen i centrum om bara bussen stannar där parkeringen finns. Bussarna mot Lund har försämrats. Påskagänget saknar bussar helt m m. Byarådet arbetar med bussfrågan, den måste få en bra lösning. Man borde markera infarterna mot centrum med hjälp av trädalléer, då skulle infarterna bli tydligare. Här är väldigt mycket föreningar och annat som pågår och engagerar. Man skulle kunna mynta ett uttryck: Aktiva Dalby Nu finns en barnvagnsväg äntligen till Skrylle. Nu behövs bara en soffa också, så man kan vila på vägen. Synd att man nästan bara bygger tvåvåninghus på Påskagänget. Man borde bygga mer enplans. Etapp tre och fyra på Påskagänget kommer att få jobbigt att ta sig till centrum, det blir en väldigt stor nivåskillnad. Det saknas en gångbana längs Pinnmöllevägen, vid bron vid Björkbacken. Det är stora gäng av ungdomar som driver omkring runt skolan på fredaglördagkvällar. Var ska de ta vägen? Det är så dålig asfalt i Dalby, t ex Hällestadsvägen. På Hagalundsområdet har man inte gjort vid gång- och cykelvägarna sedan området byggdes. Jag vågar inte cykla längre p g a alla hål i asfalten. Boulebanan som gjordes, gjordes utan att man pratade med dem som spelar boule. Den är för liten och där är för mycket asfalt. Varför pratade inte kommunen med de som spelar boule? Förvaltningarna skulle ju kunna använda medborgarkontoret som kanal för att prata med folk.

10 Fokusgrupper Seniorer 10 (10) Silon på stationsområdet ska den rivas? Enligt uppgift anser stadsantikvarien att den kan rivas. Återvinningsstationen behöver ligga på ett bra ställe och bli lika bra som det som finns i staden. Kommunens tjänstemän och politiker måste inse att allmänheten inte ska betraktas som besvärlig. Vi är inte störande element. Vid tangenterna För Fokus Dalby/Annika André

Det här tycker vi i Veberöd, Vomb, Dörröd och Silvåkra är livskvalité, bra boendemiljö och service.

Det här tycker vi i Veberöd, Vomb, Dörröd och Silvåkra är livskvalité, bra boendemiljö och service. Vad är livskvalité, service och bra boendemiljö i Veberöd, Vomb, Dörröd och Silvåkra? VOMB Här ska in en bild från Veberöd med människor på /gärna unga t.ex från fritidsgården Service? Livskvalitet? Boendemiljö?

Läs mer

Vad är bäst för Dalby?

Vad är bäst för Dalby? 1 Arbetsbok 2 Lunds kommun - Fokus Dalby Vad är bäst för Dalby? Dalbyborna har lämnat synpunkter på framtiden! I Arbetsbok 1 har 102 personer svarat via hemsidan och 29 har valt att fylla i den tryckta

Läs mer

Centrumdialogen Brandbergen 2-5 april 2014. Sammanställning av inkomna synpunkter Anna Högberg och Johan Tirén 2014-05-13

Centrumdialogen Brandbergen 2-5 april 2014. Sammanställning av inkomna synpunkter Anna Högberg och Johan Tirén 2014-05-13 Centrumdialogen Brandbergen 2-5 april 2014 Sammanställning av inkomna synpunkter Anna Högberg och Johan Tirén 2014-05-13 Centrumdialogen Brandbergen 2-5 april 2014 Inledning Som en del av utvecklingen

Läs mer

Sammanställning av enkät

Sammanställning av enkät Bilaga 5 Sammanställning av enkät Trafikmiljö och Fisksätras framtid En del i arbetet med Fisksätradialogen 12 januari 1 mars 2010 Idéer om trafikmiljön och Fisksätras framtid För att kommunen ska få vägledning

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Utredning framtida äldreboenden Bilaga 1

Utredning framtida äldreboenden Bilaga 1 Dnr: KS 2010-69 Utredning framtida äldreboenden Bilaga 1 Innehållsförteckning 1. Utredningens inriktning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Mål... 4 1.3 Syfte... 4 1.4 Frågeställningar... 4 1.5 Kvalitet... 4 1.6

Läs mer

Bilden av Dorotea. Projekttyp: Lokal attitydundersökning Skapat av: Per Ekman, Tendensor. Datum: 31 januari 2011 Beskrivning: Slutrapport

Bilden av Dorotea. Projekttyp: Lokal attitydundersökning Skapat av: Per Ekman, Tendensor. Datum: 31 januari 2011 Beskrivning: Slutrapport Bilden av Dorotea Projekttyp: Lokal attitydundersökning Skapat av: Per Ekman, Tendensor Datum: 31 januari 2011 Beskrivning: Slutrapport Tendensor AB Gröndalsvägen 19b, 392 36 Kalmar Tel 0480-40 38 60 WWW

Läs mer

SENIORERNAS BOSTADSRAPPORT. Hur upplever seniorerna sitt boende i dag och i framtiden, vad säger politikerna och vad tycker SPF?

SENIORERNAS BOSTADSRAPPORT. Hur upplever seniorerna sitt boende i dag och i framtiden, vad säger politikerna och vad tycker SPF? SENIORERNAS BOSTADSRAPPORT Hur upplever seniorerna sitt boende i dag och i framtiden, vad säger politikerna och vad tycker SPF? SID 2 SENIORERNAS BOSTADSRAPPORT SENIORERNAS BOSTADSRAPPORT SID 3 INNEHÅLL

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Sveriges Lustgård och Vision 2025

Sveriges Lustgård och Vision 2025 Resultat av enkätundersökning Sveriges Lustgård och Vision 2025 November 2013 februari 2014 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 METOD... 2 MÅLPOPULATION... 2 STICKPROV... 2 UTVECKLING AV ENKÄT... 2 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

foto: mkb sabos bopris 2011 Tema: Boende för äldre Exempelsamling sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag

foto: mkb sabos bopris 2011 Tema: Boende för äldre Exempelsamling sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag foto: mkb sabos bopris 2011 Tema: Boende för äldre Exempelsamling sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag innehåll sabos bopris 3 vinnaren 4 5 hedersomnämnanden 6 10 övriga bidrag 11 19 Goda exempel

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

Kollektivtrafik Ang. kollektivtrafiken, kör en tur runt till kustbyarna, kan förhindra utflyttning, många äldre har inte körkort (P)

Kollektivtrafik Ang. kollektivtrafiken, kör en tur runt till kustbyarna, kan förhindra utflyttning, många äldre har inte körkort (P) Del 3: Kalixmedborgarnas synpunkter Kommentarerna är grupperade utifrån områden. För att kunna urskilja vilken grupp som kommenterat så är de kodade enligt nedan: Ö= Övriga (Arbetssökande, tjänstlediga/föräldraledig,

Läs mer

Bilden av Tierp (305) Upp till 35 år

Bilden av Tierp (305) Upp till 35 år Report Filter Filter Item Detail Criteria #1 Ålder equals "- 17" Criteria #2 Ålder equals "18-24" Criteria #3 Ålder equals "25-35" Categories All categories Creation Date Doesn't matter Date Edited Doesn't

Läs mer

Litenheten, närheten, lätt att komma i kontakt, omgivningarna. Naturen, fina anläggningar stolt! De som kommer hit är nöjda.

Litenheten, närheten, lätt att komma i kontakt, omgivningarna. Naturen, fina anläggningar stolt! De som kommer hit är nöjda. 1 (36) Sammanställning av enkätsvaren Färdplan Flen Flens kommun 2019 När Flens kommun är som bäst 1. Hur är det i Flens kommun när det är som bäst? Litenheten, närheten, lätt att komma i kontakt, omgivningarna.

Läs mer

Sammanfattning av tankar och idéer från boende på Albyberget

Sammanfattning av tankar och idéer från boende på Albyberget 2013-10-30 Sammanfattning av tankar och idéer från boende på Albyberget Under september och oktober träffade representanter från Mitt Alby boende på Albyberget på tjugo mindre möten i samlingslokalerna,

Läs mer

UTREDNING AV TRYGGHETSBOENDE I STRÄNGNÄS KOMMUN

UTREDNING AV TRYGGHETSBOENDE I STRÄNGNÄS KOMMUN RAPPORT UTREDNING AV TRYGGHETSBOENDE I STRÄNGNÄS KOMMUN 2014-03-14 Uppdrag: 252824, Fokusgrupper Trygghetsboende Titel på rapport: Datum: 2014-03-14 Medverkande Utredning av trygghetsboende i Strängnäs

Läs mer

Medborgarpanelen i Eskilstuna

Medborgarpanelen i Eskilstuna Rapport 1 Medborgarpanelen i Eskilstuna Om medborgarkontoren Kommunlogga Vi är nyfikna på dina synpunkter och idéer om Eskilstuna kommun Februari 2009 Sammanfattning Man kan konstatera att de som ingår

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Bilaga Tidig dialog. Sammanfattning från workshop den 17 dec 2012. Fokusområde 1: Framtida områden

Bilaga Tidig dialog. Sammanfattning från workshop den 17 dec 2012. Fokusområde 1: Framtida områden 1 Bilaga Tidig dialog Sammanfattning från workshop den 17 dec 2012 Fokusområde 1: Framtida områden Övergripande tankar Vad vill vi?: - Vad ska vara Flens profil och karaktär? - Vilken utveckling ska vi

Läs mer

»nu går vi hem« MÄSTAREN FRÅN ARLÖV. 200 kr. Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun Sveriges modernaste nät.

»nu går vi hem« MÄSTAREN FRÅN ARLÖV. 200 kr. Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun Sveriges modernaste nät. »nu går vi hem«en tidning utgiven av Burlövs Bostäder AB hösten 2011 Hitta rätt hus och vinn ett presentkort på 200 kr hos Coop MÄSTAREN FRÅN ARLÖV Sök lägenhet i nya Granliden Guldläge i Burlövs kommun

Läs mer

Möte med Välfärdsberedningen

Möte med Välfärdsberedningen ANTECKNINGAR 2014-02-26 1(2) Välfärdsberedningen Möte med Välfärdsberedningen Plats Mörbylånga, Kommunkontoret 2014-02-26, kl 13.00 15.20 Deltagare Inger Bergman (M), ordförande Eva Folkesdotter-Paradis

Läs mer

Medborgardialog Tingsryd 2015-05-06

Medborgardialog Tingsryd 2015-05-06 Medborgardialog Tingsryd 2015-05-06 Investeringar Gick man inte igenom skuldsättningsfrågan när man byggde Örnen och AMB? Det gjorde man inte. AMB var ett speciellt erbjudande som man inte kunde säga nej

Läs mer

Kommunfullmäktiges framtidsgrupper Trivsel, trygghet och bärkraft och Tillväxt och kompetens

Kommunfullmäktiges framtidsgrupper Trivsel, trygghet och bärkraft och Tillväxt och kompetens 2012 03 14 Kommunfullmäktiges framtidsgrupper Trivsel, trygghet och bärkraft och Tillväxt och kompetens Rapport nr 19 Hur ökar vi Arvikas attraktionskraft? Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö

Läs mer

o m r å d e s a n a l y s

o m r å d e s a n a l y s e n o m r å d e s a n a l y s 1 Denna rapport är framtagen av Emma Persson, Chalmers Arkitektur, på uppdrag av Uddevalla kommun. 2011 Vill du veta mer om hur du kan vara med och arbeta med frågor som berör

Läs mer

Levande stadskärnor. Kartläggning av hot och möjligheter

Levande stadskärnor. Kartläggning av hot och möjligheter Levande stadskärnor Kartläggning av hot och möjligheter Det är inte särsklit konstigt att en stor del av handeln idag etablerar sig utanför staden. De gamla stadskärnorna har varken plats för den nya handeln

Läs mer

Projektredovisning Framtidens boende för äldre. Therese Nilsson Socialförvaltningen Burlövs kommun

Projektredovisning Framtidens boende för äldre. Therese Nilsson Socialförvaltningen Burlövs kommun Projektredovisning Framtidens boende för äldre Therese Nilsson Socialförvaltningen Burlövs kommun Innehåll Förord... 1 Sammanfattning... 2 Bakgrund... 3 Den demografiska utvecklingen och dess konsekvenser...

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

Demokratitorg våren 2015

Demokratitorg våren 2015 Demokratitorg våren 2015 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2015 1 Inledning Demokratitorg är en metod som ger förutsättningar för möten

Läs mer