Renovering och tillbyggnad med ROT-avdrag. Skicka en blankett till kunden så han kan begära skattelättnad själv, precis som förr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Renovering och tillbyggnad med ROT-avdrag. Skicka en blankett till kunden så han kan begära skattelättnad själv, precis som förr."

Transkript

1 Renovering och tillbyggnad med ROT-avdrag Skicka en blankett till kunden så han kan begära skattelättnad själv, precis som förr.

2 En presentation av Plåtslageriernas Riksförbunds ROT-enkät Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) är en av de aktörer som verkat för ett införande av stimulanser för renovering och tillbyggnad (ROT). PLR har också varit aktiv i utformningen av regelverket för ROT-avdraget genom remissförfarande och direkta kontakter med beslutsfattare. Vissa av våra påpekanden som exempelvis möjligheten att få ett intyg om hittills utnyttjad skattereduktion fick genomslag, medan andra påpekanden som exempelvis ökad administrativ börda och risk för försämrad produktivitet och arbetsmiljö förbisågs. PLR har genomfört en undersökning om hur ROT-avdraget påverkat och uppfattas av PLR:s medlemsföretag. Undersökningen pågick mellan och och har besvarats av 28 % av medlemsföretagen. Man kan på goda grunder säga att PLR:s medlemmar gynnats av ROT-avdraget. Av de företag som utför arbeten där avdraget är möjligt har andelen utförda jobb och förfrågningar ökat sedan avdraget infördes. ROT-avdragsjobb är en liten del av verksamheten och de flesta anger att volymen understeg 25 % av verksamheten Endast 11 % av företagen angav att volymen översteg 25 %. Men det framkommer även att volymen ökat sedan avdraget infördes. Svaren visar också att det finns ett utbrett missnöje med regelverket och önskemål om förändringar i ROT-avdraget. Framförallt på den administrativa sidan, men det gäller även vilka jobb som bör omfattas av avdraget. De flesta som svarat anser sig tillräckligt kunniga om ROT-avdraget och de flesta utför även arbeten som berättigar till avdrag. Hela 87 % av de svarande anger att de utför arbeten där ROT-avdrag är aktuellt. Med stöd av undersökningen ger PLR följande förslag till förbättringar: Inför finansieringsformer som gagnar upprustning av flerfamiljsbostäder och premiera energieffektiviserande åtgärder. Utvärdera ROT-avdragets omfattning avseende arbetets utförande. Regelförenkla ROT-avdraget.

3 Ökad efterfrågan Ett av regeringens skäl att införa ROT-avdraget var att ge En skattelättnad för att öka arbetsutbudet. Våra dagliga kontakter med medlemsföretag och kunder till dem samt enkätsvaren visar tydligt att det målet uppnåtts. Graf 1: Har er andel ROT-arbeten och/eller förfrågningar om ROT-arbeten åt privatkunder förändrats under 2009 jämfört med föregående år? Urval: Utför ROT-arbeten åt privatkunder. Har ROT-avdraget påverkat efterfrågan på ROT-tjänster? 2. Ökat mycket; 38% 3. Minskat något; 2% 4. Vet ej; 9% 1. Ökat något; 51% Men om ökningen av arbetsutbudet var ett av skälen till återinförandet av ROT-avdrag finns ett mycket större utrymme för ökning av arbetsutbudet på arbeten som i dag inte omfattas av avdraget. Graf 2: Hur stor andel ROT-arbeten utför ert företag där ROT-avdraget inte är aktuellt? Det vill säga ROT-arbeten på flerfamiljsbostäder, offentliga byggnader mm. Urval: Alla Andel ROT-arbeten som inte ingår i ROT-avdraget Vet ej 18% Mindre än 25 % 22% Mer än 50 % 44% % 18% En mycket större del av företagens verksamhet är alltså ROT-arbeten som i dag inte omfattas av avdraget. Det finns en stor potential att öka arbetsutbudet genom att i någon mån införliva även dessa arbeten i en ROT-konstruktion. Man bör även överväga alternativa och förmånliga finansieringsformer som ganar energieffektivisering och välfärdsbyggande.

4 Krångliga regler Av de svarande som inte utför arbeten som omfattas av ROT-avdraget anger 36 % att det är regelverket som är orsaken till att de avstår från dessa arbeten. Regelverket får även stark kritik från dem som utför arbeten med ROT-avdrag och det är framförallt fakturamodellen som ogillas. Fakturamodellen innebär att företagen har ett behov att kontrollera de uppgifter om fastighetsbeteckning, ägande och tidigare utnyttjat ROT-avdrag som kunderna lämnar. Felaktigheter i dessa uppgifter kan leda till försenad eller utebliven utbetalning från Skatteverket. Graf 3: Är du positiv eller negativ till införandet av den nya så kallade fakturamodellen, d v s att köparen får skatteavdraget direkt och att säljaren får ansöka om pengar hos Skatteverket? Urval: Utför ROT-arbeten åt privatkunder Är du positiv eller negativ till fakturamodellen? Neutral 17% Positiv 12% Mycket positiv 5% Negativ 30% Mycket negativ 35% Ingen åsikt, Vet ej 1% Av samtliga svaranden är alltså majoriteten negativt inställda till fakturamodellen. Endast ett fåtal är i någon mån positiva till fakturamodellen. Framförallt riktas kritik mot att fakturamodellen ökar administrationen i stor utsträckning. Röster ur enkäten ger en tydlig bild: - ROT-administrationen på mindre arbeten kostar för mycket att hantera. - Liksom många andra tycker vi rot avdraget är bra. Men inte att hantverkaren skall hålla reda på husägarens avdrag. Fakturamodellen medför både osäkerhet och mycket administrationsarbete. - Skicka en blankett till kunden så han kan begära skattelättnad själv, precis som förr. - Jag har redan fått två nekade avdrag. En p.g.a. sålt hus Kunden betalade efter försäljning av fastigheten. Ett är nekat av hittills okänd anledning - utredning

5 Vi lät våra företag ta ställning till ett antal påståenden om fakturamodellen. Graf 4: Vilket eller vilka av följande påståenden om fakturamodellen anser ni stämmer in? Urval: Alla. Andel svarande som instämmer i påståendet Den är lätthanterlig 8% Den är svårhanterlig 24% Den ökar vår administrativa börda i stor utsträckning 55% Den ökar inte vår administrativa börda i stor utsträckning Den ökade efterfrågan rättfärdigar det administrativa arbetet 12% 12% Den ökade efterfrågan rättfärdigar inte det administrativa arbetet 28% Den avskräcker oss inte att åta oss ROTarbeten 48% Den avskräcker oss att åta oss ROT-arbeten 21% Vi har tvingats höja vårt timpris på arbete för att kompensera de administrativa kostnaderna Vårt timpris har inte påverkats med anledning av fakturamodellen Fakturamodellen gör att vi på vissa arbeten nekar ROT-avdrag eller avböjer vissa arbeten helt Fakturamodellen påverkar inte vilka jobb vi åtar oss och erbjuder ROT-avdrag på 18% 25% 35% 42% Grafen visar en bild av företagens syn på fakturamodellen. Den är administrativt krävande men inte i den grad att man helt avböjer att åta sig ROT-arbeten. Knappt en tredjedel av de svarande säger att den ökade efterfrågan inte rättfärdigar den ökade administrationen men att man trots det utför arbetena. Knappt 20 % säger att de har höjt timpriset på grund av fakturamodellen och en fjärdedel nekar avdrag på- eller avböjer vissa arbeten helt på grund av fakturamodellen.

6 Nödvändiga förändringar Vi frågade medlemsföretagen vilken av några föreslagna förändringar som kändes mest angelägen för dem. Graf 5: Vilken är den mest angelägna förändringen i ROT-avdraget? Urval: Utför ROTarbeten åt privatkunder. Vad behöver förändras? Utöka ROTavdraget att även omfatta tillverkningen på den egna verkstaden 24% Vet ej / inget av det angivna 10% Inga förändringar behövs 2% Avskaffa fakturamodellen 40% Utöka ROTavdraget att även gälla flerfamiljsbostäder 24% Fakturamodellen - Förundrad över varför inte kunden kan söka ROT-bidrag direkt från skattemyndigheten och de betalar kunden efter arbetsdagar, så vi kan få bort det nuvarande triangeldramat. Det skulle minska pappersarbetet för alla parter. Självklart är det ett starkt önskemål att förändra eller helt avskaffa fakturamodellen. Företagen upplever en stor börda i insamlandet och kontrollerandet av de uppgifter Skatteverket kräver för utbetalning. Det är viktigt att komma ihåg att hela fakturamodellen och det resonemang som fördes i propositionen 2008/09:77, rörande risker för företagen i samband med fakturamodellen då endast gällde hushållsarbete. Så kallade RUT-tjänster som sannolikt oftast är av lägre värde och därmed risk - än de ROT-arbeten som nu tillämpar samma regelsystem. Administrationen av RUT-avdraget kräver inte heller lika mycket uppgiftsinsamlande av företagen som ROT-avdraget kräver. Vart tog visionen om regelförenklingar vägen? Regeringen har fastställt ett mål för regelförenklingsarbete för att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med minst 25 procent till hösten Syftet är att skapa en märkbar förändring i företagens vardag. Med fakturamodellen är det tyvärr tvärt om. Entreprenören har fått en ökad administration, ett ökat risktagande och minskad likviditet. Fakturamodellen är så illa utformad att vissa entreprenörer i dagsläget drar sig från att åta sig ROT-arbeten.

7 ROT-avdragets omfattning ROT-arbeten på flerfamiljsbostäder, offentliga byggnader mm. - Helt klart skall fakturamodellen avskaffas. Det är tillsammans med att det införs på flerbostadshus dom 2 viktigaste förändringarna. Som tidigare framkommit i graf 2 utför företagen omfattande renoverings- och tillbyggnadsarbeten på fastigheter där ROT-avdraget inte kan tillämpas. Men för många av dessa fastigheter som är i behov av åtgärder saknas i dag kapital för upprustning. Ett utmärkt sätt att stimulera även dessa fastighetsägare till exempelvis energibesparande åtgärder vore att införa alternativa och förmånliga finansieringsformer som ganar energieffektivisering och välfärdsbyggande. Av rekordårens bostäder ( ) på totalt ca 1,4 miljoner lägenheter bedöms att mindre än 20 procent av dessa har genomgått renoveringar. Mer än en miljon bostäder är i behov av såväl teknisk upprustning som åtgärder för att energieffektivisera. Det krävs investeringar på över 300 miljarder kronor för att klara den modernisering som behövs för att bostäderna ska motsvara dagens och morgondagens miljömål. Tillverkning på den egna verkstaden - Tillverkning på verkstad, det är nog så att myndigheterna inte vet vad ett plåtslageri är/gör. Vi utför byggtjänster även på verkstaden! Undersökningen visar att vissa företag nu återgår till användandet av fältverkstäder på grund av reglerna om vilka arbeten som omfattas av avdraget. Cirka 10 % av dem som utför arbeten där ROT-avdraget gäller säger att de tillverkar mindre på verkstaden och mer hos kunden på grund av reglerna för avdraget. Det finns ekonomiska incitament i ROT-avdraget som kan leda till ur arbetsmiljösynpunkt sämre arbetsmetoder. Arbetena skall vara utförda i eller i nära anslutning till bostaden för att ROT-avdraget skall gälla. För de branscher som har tillverkande enheter innebär det att hantverksmässiga arbeten som i dag utförs av egen personal i egna verkstäder med moderna och säkra maskiner kan komma att ersättas av arbeten utförda på köparens tomt i så kallade fältverkstäder. Det vill säga att en större del av tillverkningen sker med provisoriska metoder. För köparen är det trots sämre effektivitet (högre tidsåtgång), och ibland även sämre kvalité, ekonomiskt mycket fördelaktigare.

8 Svartarbeten - Innan var det kunden som ville ha det svart, nu uppfattar jag det som att många småföretag vill ha det svart för att slippa allt krångel med fakturamodellen Ett av de primära målen med ROT-avdraget var enligt regeringen att minska svartarbetet. Graf 6: Tror ni att ROT-avdraget minskar förekomsten av svartarbetet i branschen? Urval: Alla. Minskar svartarbetena? 3. Vet ej 22% 2. Nej 20% 1. Ja 58% De flesta tror alltså att den önskade effekten på svartarbeten uppnåtts. Men ROT-avdraget har öppnat för nya typer av fusk som bland annat bluffakturor. Värt att notera är att frågan ovan ställdes innan de skriverier som förekommit bland annat i SvD om fusk med ROT-avdrag. Stockholm Gitte Leger VD PLÅTSLAGERIERNAS RIKSFÖRBUND Handläggare: Hans Eriksson / hans.eriksson@plr.se

Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre.

Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre. Rädda ROT! - Så får vi HUS-avdraget att fungera bättre. Rädda ROT-avdraget! Sammanfattning För att möta lågkonjunkturen har Regeringen återinfört ROT-avdraget, omdöpt till HUS-avdrag (vi kallar det ROT-avdrag

Läs mer

ROT-avdraget skapar fler vita jobb

ROT-avdraget skapar fler vita jobb VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE ROT-avdraget skapar fler vita jobb En studie kring inställningen till ROT-avdraget hos 2 447 företag inom byggbranschen December 2011 BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Inledning

Läs mer

Ros och Ris om ROT-avdraget. En studie av inställningen till ROT-avdraget hos 1 857 företag inom byggbranschen

Ros och Ris om ROT-avdraget. En studie av inställningen till ROT-avdraget hos 1 857 företag inom byggbranschen Ros och Ris om ROT-avdraget En studie av inställningen till ROT-avdraget hos 1 857 företag inom byggbranschen Det har gått ett år sedan regeringen beslutade att införa ett höjt och permanent ROT-avdrag.

Läs mer

Pia Blank Thörnroos Datum Dnr 2009-06-18 131 429651-09/1152. Beträffande borrningstjänster i samband med ROT-avdrag

Pia Blank Thörnroos Datum Dnr 2009-06-18 131 429651-09/1152. Beträffande borrningstjänster i samband med ROT-avdrag *Skatteverket 1(2) Pia Blank Thörnroos Datum Dnr 2009-06-18 131 429651-09/1152 Johan Barth GEOTEC Box 174 243 23 Höör Beträffande borrningstjänster i samband med ROT-avdrag Den 8 december 2008 utvidgades

Läs mer

Yttrande över promemorian Förändringar av husavdraget

Yttrande över promemorian Förändringar av husavdraget Regelrådet är ett oberoende särskilt beslutsorgan utsett av regeringen. Rådets uppgift består av att bedöma konsekvensutredningars kvalitet med hänsyn till de effekter författningsförslaget kan få för

Läs mer

Männens jobb sätts före kvinnornas

Männens jobb sätts före kvinnornas Männens jobb sätts före kvinnornas - En granskning av Socialdemokraternas förslag om försämrat RUT-avdrag Mars 2014 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Innehåll 1. Inledning... 3 2. HUS-avdragen...

Läs mer

1 Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 1(5) /111. Pia Blank Thörnroos

1 Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 1(5) /111. Pia Blank Thörnroos KONSEKVENSUTREDNING 1(5) Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om begäran om utbetalning för hushållsarbete enligt lag (2009:194) om förfarandet vid skattereduktion Skatteverkets

Läs mer

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag 2019-02-15 Rnr 4.19 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag Förslagen i sammandrag I promemorian föreslås att taket för rutavdraget för skattskyldiga som

Läs mer

Glädjande nyheter angående ROT-avdraget.

Glädjande nyheter angående ROT-avdraget. 2009-06-18 1 (2) Glädjande nyheter angående ROT-avdraget. Ni är många entreprenör som dagligen får samtal från konsumenter som undrar om ROT-avdraget. Vad gäller? Frågorna är berättigade, eftersom skatteverket

Läs mer

ROT och RUT ger jobb

ROT och RUT ger jobb Januari 2010 ROT och RUT ger jobb Innehåll Bakgrund... 3 Vart fjärde byggföretag tackar ROT för jobben... 3 7 300 nya RUT-jobb... 5 Skatteverkets utbetalningar minst 12 000 nya jobb... 5 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar

Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar 1 (6) Handläggare Datum PS 2014-01-13 Bostadsbeskattningskommittén - en sammanfattning och kommentar Bostadsbeskattningskommittén har nu lämnat sitt betänkande (SOU 2014:1). Bostadsbeskattningskommittén

Läs mer

Två år med ROT och RUT

Två år med ROT och RUT Augusti 2010 Två år med ROT och RUT Innehåll Sammanfattning... 3 Fler jobb och företag med ROT och RUT... 4 Minst 18 000 nya jobb... 4 Nya jobb per län... 6 Minskat svartarbete... 9 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

Information om ROT-avdraget

Information om ROT-avdraget Information om ROT-avdraget Elinstallationsarbete 50% billigare för konsumenter 1. Bakgrund Nytt ROT-avdrag infördes den 8 december 2008, vilket innebär att du nu kan få skattereduktion för arbetskostnader.

Läs mer

Innehållsförteckning... 1 Introduktion... 2 Om undersökningen... 3 Bakgrundsfrågor... 4 Frågor om ROT-avdrag... 6

Innehållsförteckning... 1 Introduktion... 2 Om undersökningen... 3 Bakgrundsfrågor... 4 Frågor om ROT-avdrag... 6 Innehållsförteckning... 1 Introduktion... 2 Om undersökningen... 3 Bakgrundsfrågor... 4 Frågor om ROT-avdrag... 6 Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att

Läs mer

Ad Manus. Manual för fakturering med ROT-avdrag.

Ad Manus. Manual för fakturering med ROT-avdrag. Ad Manus Manual för fakturering med ROT-avdrag. Upprättad den 14 September 2009 Vid halvårsskiftet infördes den nya fakturamodellen som innebär att skattereduktionen för hushållsnära tjänster och arbete

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund. Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI

Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund. Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI Rutavdraget som verktyg för arbetsmarknadsintegration för kvinnor med flyktingbakgrund Johanna Rickne Stockholms Universitet/SOFI Stora skillnader i ekonomisk integration Integrationen på den svenska arbetsmarknaden

Läs mer

Ansökan - Skattereduktion för byggnadsarbeten (ROT)

Ansökan - Skattereduktion för byggnadsarbeten (ROT) Ansökan - Skattereduktion för byggnadsarbeten (ROT) 1 Ankomststämpel Ärendenummer (fylls i av myndigheten) Siffror inom ring hänvisar till upplysningar på sidorna 7, 8 och 9 i broschyren. Om ansökan gäller

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Stockholm 2013-09-10 Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Det finns idag möjligheter för bostadsrättsföreningar att utnyttja ROT-avdraget som bostadsrättsinnehavarna har rätt till avseende

Läs mer

Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror

Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror Mars 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Myndighetsranking 2010

Myndighetsranking 2010 Myndighetsranking 2010 Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag Rapport från Företagarna december 2010 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Så gjordes undersökningen...

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 2018-01-08 Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 1 Inledning Under januari 2014 sände överförmyndarförvaltningen ut en enkät till samtliga ställföreträdare, det vill säga

Läs mer

Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer

Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer Viktigt för uppdraget har varit att samråda med berörda intressenter och aktörer för att få ta del av deras synpunkter, kunskaper och erfarenheter.

Läs mer

Finansdepartementet. Höjt tak för rutavdrag

Finansdepartementet. Höjt tak för rutavdrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/00124/S1 Höjt tak för rutavdrag Januari 2019 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Villaägaren. MarkCheck ROT avdraget. December 2009

Villaägaren. MarkCheck ROT avdraget. December 2009 MarkCheck ROT avdraget December 2009 Syfte och metod Medlemstidningen Villaägaren har givit Mistat AB i uppdrag att genomföra en undersökning bland landets hantverkare. Syftet med undersökningen är att

Läs mer

RUT och ROT 2010 Succén fortsätter

RUT och ROT 2010 Succén fortsätter RUT och ROT 2010 Succén fortsätter Rapport från Företagarna januari 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Snabb ökning av användningen av RUT och ROT... 2 Minst 24 000 nya jobb... 3 Flest nya jobb

Läs mer

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014 Swedfund Kännedomsmätning nov 2014 141217 SWEDFUND Uppföljning ursprungsmätning 141219 Innehåll Om undersökningen Resultat från uppföljningsmätningen Jobb och tillväxt Fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer

Läs mer

Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen

Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen Från och med den 1 juli 2009 har man rätt till skattereduktion för hushålls arbete ( f.d. hushållsnära tjänster ) och ROT-arbete ( de ROT-tjänster som

Läs mer

Haverdal. personliga hus anpassade efter era drömmar

Haverdal. personliga hus anpassade efter era drömmar Haverdal personliga hus anpassade efter era drömmar Välkommen hem till ditt nya hus Rörvikshus är en mindre och personligare hustillverkare mitt i Småland. Där möbelriket möter trähusriket har vi i 50

Läs mer

eworkbarometern VÅREN 2013

eworkbarometern VÅREN 2013 eworkbarometern VÅREN 2013 Innehåll Om eworkbarometern Bakgrund Kontakt Rörlighet på konsultmarknaden tema för vårens eworkbarometer 2013 Resultat från vårens undersökning Arvode Efterfrågan och konkurrens

Läs mer

Hur uppfattas LOV? En undersökning av svenska kommuners och företags syn på Lagen om valfrihet (LOV)

Hur uppfattas LOV? En undersökning av svenska kommuners och företags syn på Lagen om valfrihet (LOV) Hur uppfattas LOV? En undersökning av svenska kommuners och företags syn på Lagen om valfrihet (LOV) Augusti 2009 Innehållförteckning 1. Sammanfattning av resultaten 2. Inledning 2.1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget!

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen har sedan början av nittiotalet haft en turbulent tid. Från 1991 till 1998 krympte branschen med ca 30

Läs mer

HEM-avdraget har stor potential hos äldre

HEM-avdraget har stor potential hos äldre Rapport från Almega maj 2017 HEM-avdraget har stor potential hos äldre - 8 av 10 positiva till utvidgat RUT- och ROT-avdrag för tjänster Äldre positiva till HEM-avdraget Sedan RUT- och ROT-avdragen infördes

Läs mer

MYNDIGHETSRANKING 2012/2013. Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag

MYNDIGHETSRANKING 2012/2013. Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag MYNDIGHETSRANKING 2012/2013 Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag Rapport Mars 2013 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Så gjordes undersökningen... 4 Vilka myndigheter

Läs mer

SLÄTTSJÖN I VRIGSTAD. Bygg ett personligt hus anpassat efter era drömmar!

SLÄTTSJÖN I VRIGSTAD. Bygg ett personligt hus anpassat efter era drömmar! SLÄTTSJÖN I VRIGSTAD Bygg ett personligt hus anpassat efter era drömmar! Vackra tomter med drömläge vid Slättsjön Ta chansen och förverkliga er dröm. Bygg nytt med drömläge vid Slättsjön där man kan njuta

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Instruktionsdokument Husarbete (hushålls- och ROT-arbete)

Instruktionsdokument Husarbete (hushålls- och ROT-arbete) Allmänt gällande Husarbete Instruktionsdokument Den 1 juli 2009 införs avdrag för husarbete, ett nytt system för skattereduktion på arbetskostnader för hushålls- och ROT-arbete. För mer detaljerad beskrivning

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Höjt tak för rutavdrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Magdalena Andersson Ingrid Björnsson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Lägesrapport Nyproduktion 2015

Lägesrapport Nyproduktion 2015 Lägesrapport Nyproduktion 2015 Varje år frågar vi landets studentbostadsföretag om hur deras nyproduktion ser ut, både vad som har och kommer att byggas och hur de ser på förutsättningarna för nyproduktion.

Läs mer

En ny egnahemsrörelse

En ny egnahemsrörelse Enskild motion C Motion till riksdagen 2018/19:2528 av Mikael Larsson och Anders Åkesson (båda C) En ny egnahemsrörelse Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

VD har ordet; Sommar, sol och semester! NEWS

VD har ordet; Sommar, sol och semester! NEWS PROCLIENT NEWS I ÅRGÅNG 4 1 NEWS VD har ordet; Sommar, sol och semester! Efter en ovanligt lång vinter kom så äntligen våren och sommaren. Även om det den senaste tiden regnat lite mer än vad jag personligen

Läs mer

NCC Så vill storstadsborna lösa bostadsbristen

NCC Så vill storstadsborna lösa bostadsbristen NCC Så vill storstadsborna lösa bostadsbristen Om undersökningen United Minds har på uppdrag av NCC genomfört en kvantitativ undersökning bland 1020 svenskar. 1020 intervjuer genomfördes under perioden

Läs mer

Offert Radonsanering. Offert gällande radonsanering i fastighet. Bergagatan 32, Norrköping. Bergagatan Norrköping

Offert Radonsanering. Offert gällande radonsanering i fastighet. Bergagatan 32, Norrköping. Bergagatan Norrköping 1 Offert Radonsanering Offert gällande radonsanering i fastighet. Bergagatan 32 603 75 Norrköping Fastighetsbeteckning: Jorden 1 2 Björn Lundqvist Bergagatan 32 603 75 Norrköping 2019-09-16 AK Offert gällande

Läs mer

ROT + RUT = HUSAVDRAG

ROT + RUT = HUSAVDRAG Naturligtvis finns det en smart lösning för detta i Hogias ekonomisystem! Våra konkurrenter berättar gärna att deras system stödjer husavdraget. Vi på Hogia förstod inte meningen med att tala om det för

Läs mer

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet)

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Det innebär att

Läs mer

e-kommunikation i byggbranschen

e-kommunikation i byggbranschen Nuläge: e kom inom bygg e-kommunikation i byggbranschen Sammanställning av enkätsvar Rapport från BEAst Bilaga till förstudien PEPPOL för effektivare e- kommunikation April BEAst AB, april www.beast.se

Läs mer

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun. 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun. 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun 1(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Bakgrund Arvidsjaurs miljö- och

Läs mer

Förändringar av husavdraget

Förändringar av husavdraget Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förändringar av husavdraget Mars 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagförslag... 4 1.1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...

Läs mer

Linneas tandvårdsbesök!

Linneas tandvårdsbesök! Linneas tandvårdsbesök! Ett förbättringsarbete inom Linnea-6 projektet RoseMarie Hansen Leg. Tandhygienist, sjukhustandvården Växjö Johanna Syrén Leg. Tandhygienist, folktandvården Tingsryd 1. Bakgrund

Läs mer

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X).

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Bilaga 1 Enkät Frågeformulär Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Typ av hinder 1 Hinder för energieffektiviseringar Studier genomförda av forskare identifierar vanligtvis energieffektiviseringsmöjligheter

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Detta är den andra tillväxtrapporten som Famna

Läs mer

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Göteborg Stad Trafikkontoret 30 jan 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Deltagare...

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Förbättringar av husavdragets fakturamodell

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Förbättringar av husavdragets fakturamodell Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förbättringar av husavdragets fakturamodell December 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagförslag... 4 1.1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen

Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen Skattereduktion för husarbete genom fakturamodellen Från och med den 1 juli 2009 har man rätt till skattereduktion för hushålls arbete ( f.d. hushållsnära tjänster ) och ROT-arbete ( de ROT-tjänster som

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni En särskild utredare ska utreda utvidgningar av rutavdraget.

Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni En särskild utredare ska utreda utvidgningar av rutavdraget. Dir. 2019:26 Kommittédirektiv Utvidgningar av rutavdraget Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda utvidgningar av rutavdraget. Utredaren ska bl.a.

Läs mer

Innehåll. eworkbarometern HÖSTEN 2013. Om eworkbarometern 3

Innehåll. eworkbarometern HÖSTEN 2013. Om eworkbarometern 3 eworkbarometern HÖSTEN 2013 Innehåll Om eworkbarometern 3 Stigande optimism på konsultmarknaden tema för höstens eworkbarometer 2013 4 Resultat från höstens undersökning 6 Arvode 7 Efterfrågan och konkurrens

Läs mer

Yttrande över Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror (promemoria)

Yttrande över Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Renoverings- och energieffektiviseringsstöd (REN)

Renoverings- och energieffektiviseringsstöd (REN) Renovering och energieffektivisering och renovering av flerbostadshus i områden med socioekonomiska utmaningar, 800 miljoner 2016 Därefter 1 miljard om året. SYFTE Tillhandahålla hyresbostäder med rabatterad

Läs mer

Bättre företagsklimat och fler vill växa

Bättre företagsklimat och fler vill växa 2010-09-17 NyföretagarCentrums och SEB:s Företagskompass, nummer 2 Bättre företagsklimat och fler vill växa men politikernas syn på företagande skiljer sig från företagarnas I den andra upplagan av NyföretagarCentrums

Läs mer

Småföretagen spår ljusa tider

Småföretagen spår ljusa tider Småföretagen spår ljusa tider Undersökning om konjunkturs- och arbetsmarknadstrender bland 2000 små och medelstora företag Innehåller siffror för Örebro 2010-10-06 Innehåll Syfte och metod... 3 Sammanfattning

Läs mer

Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder

Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU32 Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om att reglerna om

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING 2012

BRUKARUNDERSÖKNING 2012 BRUKARUNDERSÖKNING 2012 SOCIAL- OCH ARBETSMARKNAD Innehåll Brukarundersökning 2012... 3 Bemötande och tillgänglighet... 3 Resultat handläggare AME... 4 Resultat tabell... 4 Resultat Handledare AME... 6

Läs mer

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 207 11 Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 11.1 Inledning Riksskatteverket, RSV, har sedan mitten av 1980-talet genomfört stora enkätundersökningar riktade till allmänheten om deras inställning

Läs mer

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Om rapporten Denna rapport bygger på resultaten från två separata undersökningar om attityder till fysisk och elektronisk kommunikation. I PostNords

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Nu börjar hetaste gör-det-självsäsongen för Sveriges villaägare: Här är renoveringstoppen!

PRESSMEDDELANDE. Nu börjar hetaste gör-det-självsäsongen för Sveriges villaägare: Här är renoveringstoppen! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 16 april 2013 Nu börjar hetaste

Läs mer

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013 FIKA FINANSIERINGS-, INVESTERINGS- OCH KONJUNKTURANALYSEN En sammanställning av hur svenska Mid Cap-bolag uppfattar konjunktur-, investeringsoch finansieringsläget 24 juni 2013 Syfte Syftet med FIKA är

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Kundernas framtida behov av trycksaker och attityder till tryckeribranschen

Kundernas framtida behov av trycksaker och attityder till tryckeribranschen Kundernas framtida behov av trycksaker och attityder till tryckeribranschen Dagens agenda Kontext: Medieinvesteringarnas utveckling Om studien Prognos: Förväntad tillväxt för trycksaker Marknadschefens

Läs mer

Allmn. miljöspark. Allmn. miljöspark. Yttre miljö. 2014: Allmännyttans energisparkampanj. Vet Du om att VSBo deltar? 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1

Allmn. miljöspark. Allmn. miljöspark. Yttre miljö. 2014: Allmännyttans energisparkampanj. Vet Du om att VSBo deltar? 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 214: Allmännyttans energisparkampanj Vet Du om att VSBo deltar?,8,7,6,5,4,3,2,1 Allmn. miljöspark. % Ja % Nej Hur fick Du reda på det? 6 Allmn. miljöspark. 5 4 3 2 1 Utskick VSBo % Hemsida % Annat % Ej

Läs mer

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009.

Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Enkät om jour och arbetsförhållanden för läkare i Primärvården Sydvästra Skåne hösten 2009. Innehåll: Bakgrund: Sammanfattning av enkätresultat: Metod: Resultat: Diskussion och slutsatser: Sida: 2 2 3

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Skatteverket Att: Pia Blank Thörnroos

Skatteverket Att: Pia Blank Thörnroos Bollebygd 16 Juni 2015 Skatteverket Att: Pia Blank Thörnroos Förfrågan till Skatteverket om termografering är berättigat till ROT-avdrag Resume: Sveriges termograförers branschföreningf anser att termografering

Läs mer

Småföretagen spår ljusa tider

Småföretagen spår ljusa tider Småföretagen spår ljusa tider Undersökning om konjunkturs- och arbetsmarknadstrender bland 2000 små och medelstora företag Innehåller siffror för Luleå 2010-12-08 1 Innehåll Syfte och metod... 3 Sammanfattning

Läs mer

Förklara följande begrepp: inbetalning, intäkt, inkomst, utbetalning, kostnad och utgift.

Förklara följande begrepp: inbetalning, intäkt, inkomst, utbetalning, kostnad och utgift. Uppgift/Fråga: 1 (6 poäng) Förklara följande begrepp: inbetalning, intäkt, inkomst, utbetalning, kostnad och utgift. Uppgift/Fråga: 2 (6 poäng) Här följer några blandade påståenden. I. En av nackdelarna

Läs mer

Vilken ort? Medlemmar i föreningen

Vilken ort? Medlemmar i föreningen Kursutvärdering Kompetenta Anordnare - omgång 3 De flesta deltagarna kommer från Blekinge och från Värmland. Diagram (n=45) Vilken ort? 2 6 7 6 Blekinge Umeå Vara Värmland Västerås Det är i huvudsak större

Läs mer

Kompletteringar av RUT-avdraget

Kompletteringar av RUT-avdraget Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Kompletteringar av RUT-avdraget December 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...

Läs mer

Skattereduktion för husarbete som utförs och betalas från och med den 1 juli 2009

Skattereduktion för husarbete som utförs och betalas från och med den 1 juli 2009 SKV 322 utgåva 7 Skattereduktion för husarbete som utförs och betalas från och med den 1 juli 2009 Från och med den 1 juli 2009 får privatpersoner som anlitar någon som utför husarbete skattereduktion

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:5

Policy Brief Nummer 2013:5 Policy Brief Nummer 2013:5 Varför välja mjölkrobot? en analys av ett investeringsbeslut Användningen av ny teknik gör produktionen effektivare och ökar tillväxttakten i ekonomin. Det är därför viktigt

Läs mer

Förändringar av husavdraget. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förändringar av husavdraget. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förändringar av husavdraget Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 maj 2015 Magdalena Andersson Peter Ljungqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten från byggbranschens arbetsgivar- och fackförbund BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen

Läs mer

Jämförande rapport Brukarundersökning 2010

Jämförande rapport Brukarundersökning 2010 Jämförande rapport Brukarundersökning 2010 Borås stad Eskilstuna kommun Jönköpings kommun Karlstads kommun Linköpings kommun Norrköpings kommun Västerås stad Örebro kommun Inledning Detta är en jämförande

Läs mer

En skattereform för hyresrätten

En skattereform för hyresrätten 1 (6) En skattereform för hyresrätten Sammanfattning Hyresgästföreningen utvecklar i denna promemoria förslag på en skattereform för hyresrätten. Med denna reform skulle de ekonomiska villkoren för hyresrätten

Läs mer

Verksamhets- och branschrelaterade risker

Verksamhets- och branschrelaterade risker Riskfaktorer En investering i värdepapper är förenad med risk. Inför ett eventuellt investeringsbeslut är det viktigt att noggrant analysera de riskfaktorer som bedöms vara av betydelse för Bolagets och

Läs mer

Radonenkät ENKÄTEN SKA BESVARAS SENAST 12 SEPTEMBER 2007

Radonenkät ENKÄTEN SKA BESVARAS SENAST 12 SEPTEMBER 2007 Radonenkät Vägledningen Miljösamverkan Västra Götaland publicerade i september 2005 Radon - vägledning för kommunernas arbete. I det följande benämns den vägledningen. Vägledningen finns på www.miljosamverkan.se/radon

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av en fastighet har

Läs mer

BYGGBRANSCHEN I SAMVERKAN UTVÄRDERING AV ÅTGÄRDER MOT SVARTARBETE - KONSUMENTMARKNAD

BYGGBRANSCHEN I SAMVERKAN UTVÄRDERING AV ÅTGÄRDER MOT SVARTARBETE - KONSUMENTMARKNAD BYGGBRANSCHEN I SAMVERKAN UTVÄRDERING AV ÅTGÄRDER MOT SVARTARBETE - KONSUMENTMARKNAD MAJ 2006 2 INNEHÅLL Sammanfattande slutsatser...3 1. Effekter hos villaägare av utökat ROT-avdrag...5 2. Hushållens

Läs mer

HUSHÅLLS- BAROMETERN. våren 2004

HUSHÅLLS- BAROMETERN. våren 2004 HUSHÅLLS- BAROMETERN våren 2004 Rapport Hushållsbarometern våren 2004 Institutet för Privatekonomi Erika Pahne Maj 2004 Institutet för Privatekonomi 2 Föreningssparbankens HUSHÅLLSBAROMETER Inledning 4

Läs mer

ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL

ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL SAMMANFATTNING ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL Mars 3 EIO SAMMANFATTNING AV KONJUNKTURRAPPORT Mars 3 Tuffare marknad för elteknikföretagen 3 och Med viss fördröjning fick oron i omvärlden och en allt svagare

Läs mer

Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728)

Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728) Finansdepartementet Fi2015/1728 Datum 2015-05-04 Vår referens Almgwn Förändringar av husavdraget (Dnr Fi2015/1728) Almega som beretts tillfälle att yttra sig över Förändringar i husavdraget vill med anledning

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Detaljerad innehållsförteckning

Detaljerad innehållsförteckning Detaljerad innehållsförteckning DETAILED TABLE OF CONTENTS 1 Skatter i ett ekonomiskt och historiskt perspektiv 17 1.1 Skattesystemets huvuduppgifter...17 1.1.1 Finansieringen av offentliga utgifter...17

Läs mer

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen i samverkan ska brett och aktivt delta i samhällsdebatten mot svartarbete. Vårt mål är en utbredd

Läs mer

2013-11-05 Dnr 2013:1530

2013-11-05 Dnr 2013:1530 2013-11-05 Dnr 2013:1530 Rapport från utredningstjänsten TYPFALL BARNFAMILJ En barnfamilj som bor i Gävle med 2 barn, och där hon tjänar 35 000 i månaden och han tjänar 24 500, på vilket sätt skulle deras

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

Granskning av fastighetsmäklare

Granskning av fastighetsmäklare Granskning av fastighetsmäklare Björn Nordlund Villaägarnas Riksförbund 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning och slutsatser... 3 3. Syfte... 5 4. Metod... 5 5. Avgränsningar och urval... 5 6. Resultat...

Läs mer

ROT Reparation/underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad. Skatteverket

ROT Reparation/underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad. Skatteverket ROT Reparation/underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad Skatteverket Skattereduktion för hushållsarbete utvidgas ROT faller in under de regler som gäller för hushållsavdrag. Allt kallas tillsammans numer för

Läs mer