Huvudgatan, Sveas väg, fick dock namn efter Svea Olofsson, som var 1: e kontorist på kommunalkontoret i Jönåker.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Huvudgatan, Sveas väg, fick dock namn efter Svea Olofsson, som var 1: e kontorist på kommunalkontoret i Jönåker."

Transkript

1 Sveas väg Det nya området med villabyggelsen i norra Bergshammar påbörjades en var att vatten och avloppsfrågan för den äldre bebyggelsen hade blivit akut. Vatten togs från en gemensam brunn, som låg ungefär där Sveas väg går idag och i höjd med skolan. Det värsta var dock att avloppsbrunnen låg mycket nära färskvattenbrunnen och dessutom uppströms. På kommunkontoret i Jönåker insåg man att något måste göras och då uppstod tanken att även upplåta mark för villabebyggelse. När vägarna sedan skulle namnges blev det kvinnonamn och enligt uppgift lär man haft roligt på kommunkontoret vid namnsättningen. Man tog nämligen många av namnen från kvinnor boende på trakten. Huvudgatan, Sveas väg, fick dock namn efter Svea Olofsson, som var 1: e kontorist på kommunalkontoret i Jönåker. Källa: Per-Henry Markström var kommuningenjör i Jönåkers kommun vid tidpunkten för exploateringen av villorna i Bergshammar. Markström har berättat om detta för Mats Hedblom i samband med en förfrågan från Bergshammars hembygdsförening. Annas väg et Annas väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Astrids väg et Astrids väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet.

2 Barbros väg et Barbros väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Brittas väg Äldre Bergshammarsbor misstänker att namnet anknyter till Britta Bernhoff som var mycket verksam i Bergshammars bygdegårdsförening Dagmars väg et Dagmars väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Doris väg Äldre Bergshammarsbor misstänker att namnet anknyter till Doris Holmats som var lärare i Svalstaskolan och bodde i Bergshammar. Ebbas väg et Ebbas väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet.

3 Elins väg et Elins väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Elnas väg Elnas väg Äldre Bergshammarsbor misstänker att namnet anknyter till Elna Karlsson, Ekåsen, Bergshammar. Elna Karlsson var mycket aktiv både i politiken och i föreningslivet. Evas väg et Annas väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Fannys väg et Fannys väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Fridas väg Fridas väg är en av huvudgatorna och den fanns lång tidigare och slutade då vid fastigheten Turedal, med nuvarande adress Fridas väg 4. Gatan saknade då namn. et bör komma av fastigheten Fri(d)sta med nuvarande adress Fridas väg 6.

4 Götas väg et Götas väg har inte någon känd anknytning. Tvärgator lades upp enligt alfabetet. Hilledalsvägen Hilledal avstyckat från Vreta 18 jan et kan komma från Svante Hagmans fru, "Hildina" och dalen (Kiladalen). (et Hilledal finns inte i äldre ortnamnsregister i Bergshammar) Källa: Per-Åke Hagman, son till Svante Hagman. Förfrågan av Mats Hedblom för Bergshammars hembygdsförening. Hagmans trädgård, Hilledal, Bergshammar Svante Hagman, född 1893 vid Minninge i Nicolai och son till en trädgårdsmästare, etablerade en handelsträdgård i Bergshammar på 1920-talet genom markköp från Vreta gård. Platsen för trädgården heter Hilledal.Trädgården utökades i slutet av 1940-talet genom köp av Ekeby gård. Tidigare hade Hagman ägt en av Blackstagårdarna som han blev tvungen att avyttra vid köpet av Ekeby. Detta berodde på att han var trädgårdsmästare och inte bonde. Vid Hilledal byggdes upp en odling i stor skala av rabarber på 45 tunnland. Rabarberna odlades mörkt i särkskilda rabarberkurar, som var 120 cm höga och täckta med halm. Kurarna byggdes upp på hösten och halmtäcktes varvid det gick åt ca traktorlass med halm, som man fick gratis från gårdarna i Bergshammar främst från Väderbrunn. Kurarna värmdes upp genom vattenburen vedeldning senare med olja. I januari började man skörda rabarbern, vilket pågick fram till våren. Det var ett mödosamt arbete med tanke på den låga takhöjden i kurarna. Vitsen med mörkerodling av rabarber var att minska oxalsyran i växten. Rabarbern sålde sedan över hela landet. Tekniken med att odla i rabarberkurar hade tidigare förekommit i mindre skala vid trädgårdar i Nyköping. Hagman byggde även upp en omfattande jordgubbsodling från slutet av 1940-talet. Odlingen var som mest på hela 80 tunnland och bevattnades med vatten från Kilaån, som rinner genom Ekeby marker. Jordgubbsodlingen gav sommarjobb åt många ungdomar och som mest kunde det vara upp till 300 jordgubbsplockare som arbetade på ackord. Odlingen kunde som toppnotering producera mellan liter på en dag men kunde ibland bara ge liter. Hagman startade även Blomsterimporten i Nyköping, ett grossistföretag som importerade blommor. Dessa såldes vidare till blomsteraffärer i Nyköping. Jordgubbsodlingen och rabarberodlingen upphörde i slutet av 1960 och början av 1970-talet.

5 Jagbacken belägen i kommundelen Bergshammar. et fastställdes i Byggnadsnämnden Jagbacke, jaktplats för Nyköpingshus. På häradskartan från 1897 så omnämns skogsområdet mellan Bergshammars Bygdegård och den enskilda vägen från länsväg 800 upp mot Vreta gård men namnet Kungsladugårdens jagbackar. Äldre Bergshammarsbor kallar området för Ekeby hage. Det finns fler områden i Bergshammar som varit jagbackar. Jagbackar är historiska En jagbacke är en gammal historisk företeelse. Jagbackar har funnits lite här och var i Sörmland och Uppland. Jagbackarna uppkom under sent 1500-tal och var då avsedda som jaktplats för hovet. Områdena var förvånansvärt små men troligen förhöll det sig så att jagbackarna var startplats för kungliga jakter. Om sedan villebråden förflyttade sig ut från området fortsatte troligen jakten ut på andra marker. Vem ville väl ta strid med en kung om jakträtten? På 1700 talet då jagbackarna slutade att användas som jaktplats fick kringboende nyttja området för bete och för att ta ut vindfällen allt nogsamt reglerat i de Konglige Placater, resolut förordning och påbud 1734:35 Kongl Maj:ts Allmenna Förordning om Skogarne i Riket Här var det ordning och reda redan på 1700-talet var jagbackarnas period slut. Riksdagen beslöt då att sälja samtliga jagbackar och nu mera finns endast ortnamnen kvar. Söker man på lantmäteriets ortnamnsregister finner vi 11 jagbackar i Sörmland. Källa: Gnesta kommuns hemsida.

6 Kyrkvägen. Kyrkvägen leder genom Bergshammars gamla kyrkby och är en del av den gamla vägen mellan Nyköping och Norrköping. Vägen ersattes i slutet av 1930-talet av den nya betongvägen som byggdes norr om Kyrkbyn och som i dag är cykelväg. Från kyrkbacken kan man se att vägen ändrats i sin sträckning minst 5 gånger och den har haft olika namn, Kungsvägen, Riksettan, E4. Vägen har nyttjats av många vägfarare. I gamla tider färdades hertig Karl på vägen till sitt slott Nyköpingshus. På 1970-talet gick Gustaf den VI Adolfs likfärd på vägen. Den äldsta vägen gick söder om kyrkogårdsmuren. Där fanns en bom som fälldes under gudstjänsttid. Nästa väg (nuvarande Kyrkvägen) går fortfarande genom Bergshammars gamla by. Den tredje vägen går norr om berget nedanför kyrkan och är idag cykelväg och övergår i lokalväg mot Nyköping. Den fjärde vägen är nuvarande länsväg 800 och den femte vägen är nuvarande motorvägen som dessutom är ombyggd från motortrafikled till motorväg. Lillys väg et måste ha uppkommit genom Lilly Hagman, gift med direktör Svante Hagman. Lillys väg och den östra delen av det nyare villaområdet i Bergshammar ligger på mark avstyckad från Ekeby. Under 1950-talet hade Svante Hagman omfattande jordgubbsodlingar på området. Nyköpingsvägen Nyköpingsvägen är en del av den gamla betongvägen som byggdes i etapper under 1930-talet och som tidigare haft namnet Riksettan. Pojkarnas väg Pojkarnas väg löper genom det senast exploaterade området på Bergshammars kyrkbys gamla mark. et är sannolikt tillkommet i i jämställdhetssyfte med tanke på alla kvinnonamn i området.

7 Solvägen et Solvägen kommer från fastigheten med nuvarande adress Solvägen 9 som också har namnet Solhem. Huset byggdes troligen 1931 och nuvarande Solvägen byggdes när fler villor tillkom söder om Solhem. Solstigen Solstigen är en tvärgata till Solvägen och har också sitt ursprung från fastigheten Solhem. Tallåsvägen Vid foten av Ekebybacken, norr om Lv 800 ligger några hus med fastighetsbeteckningen Tallåsen. Direktör Svante Hagman, Ekeby, hade på 1940-talet avsatt området med avsikten att uppföra arbetarbostäder. Han fick emellertid inte tillstånd att dra vatten och avlopp under dåvarande Riksettan. När nya vägen tillkom sålde Hagman området för villabebyggelse. Källa: Ragnar Berg, Tallåsvägen 6, Nyköping Tyras väg Hela sträckningen från Kyrkvägen hette från början Tyras väg men senare ändrades namnet till Flickornas väg och Tyras väg blev kvar som en tvärgata till Flickornas väg. Tyras väg kommer sannolikt av Tyra Hammarlöf. Familjen Hammarlöf äger Östergården och sålde mark till den västra delen av det nya villaområdet i Bergshammar.

8 Ollonvägen Ollonvägen kommer av de två soldattorpen som tillhört Bergshammars kyrkby. Övre Ollonstugan, Bredgården, Nr 99 Soldattorpet Övre Ollonstugan, låg längs den gamla huvudvägen västerut mot Norrköping vid gränsen mot Tuna.Torpet är rivet, men i Svalsta har man valt att kalla en gata för Ollonvägen invid den plats där torpet måste ha legat. Förste soldaten, Lars Hindrichson, Siste soldaten, Karl Gustav Stedt, Nedre Ollonstugan, Mellangården, Nr 102 Nedre Ollonstugan låg granne med Övre Ollonstugan. Huset är rivet. Förste soldaten, Lars Andersson, Siste soldaten, Alfred Wallin, Källa: Bergshammars hembygdsförenings skrift om indelningsverket i Bergshammar. Åttingevägen Åttinge kommer av komministerbostället i Bergshammar Åttinge komministerboställe, eller Prästbol, numera församlingshem i Bergshammar. Sockenkyrkan blev lagd mitt i bygdens största by och fick sitt namn av denna. Samtidigt togs av kyrkbyn en åttondel och gjordes till prästboställe i enlighet med Sörmlandslagens bestämmelse att så skulle ske. Därav fick gården sitt namn, Åttinge. Där bodde en kaplan, men när Gustav Vasa vid sin kyrkoreformation drog in kyrkans gods, följde även Åttinge i Bergshammar med. Genom ett donationsbrev från Karl XI år 1684 blev Åttinge dock på nytt prästboställe med en kaplan, som lydde under kyrkoherden i Tuna. Källa: Landsantikvarie Ivar Schnells skrift om Bergshammars socken.

Bergshammarsvisan, Sol över Bergshammar. skriven av målaren och konstsmeden Artur Olander.

Bergshammarsvisan, Sol över Bergshammar. skriven av målaren och konstsmeden Artur Olander. Bergshammarsvisan, Sol över Bergshammar. skriven av målaren och konstsmeden Artur Olander. Bild: Artur Olander sjunger till mandolin i Bergshammars Bygdegård. I mitten sitter Margit Jansson född Ålund.

Läs mer

Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet.

Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet. Grav 61 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, i nordöstra hörnet. Inskription : Ragnar Johansson 1887 1942 Makan Linnea 1891-1987 Anmärkningar: Från

Läs mer

Nr 43 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, mot väster, till vänster om gången upp mot kyrkan.

Nr 43 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, mot väster, till vänster om gången upp mot kyrkan. Nr 43 Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, mot väster, till vänster om gången upp mot kyrkan. Reinhold Anderssons familjegrav Hamra Reinhold 1884 1971 Maria 1886-1962 Baksida av stenen Evert

Läs mer

Grav 71 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på östra sidan.

Grav 71 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på östra sidan. Grav 71 Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på östra sidan. Inskription : Vilorum för makarna Hilda o Erik Andersson Kyrkskolan Erik Andersson var skolvaktmästare vid Bergshammars kyrkskola

Läs mer

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där,

Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården. uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren där, MARKLANDA NORRA BYS FASTIGHETER Av Gunnar Fröberg 2014 Solhaga trädgård Marklanda 1:68 Marken avstyckad från Solhaga Marklanda 1:54. Trädgården uppbyggdes med början när Solhagahuset var byggt 1938. Ägaren

Läs mer

Grav 51 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på norra sidan av kyrkan.

Grav 51 Södermanlands län, Bergshammars församling Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på norra sidan av kyrkan. Grav 51 Gravstenens placering: Äldre delen av kyrkogården, på norra sidan av kyrkan. Elin Andersson 1884 1846 Karl Andersson 1880-1950 18840224 Andersson f. Nilsson, Elin Johanna Ängsvillan Död 18/7 1946.

Läs mer

E.H.PETTERSSON SVANTORP FAMILJEGRAV

E.H.PETTERSSON SVANTORP FAMILJEGRAV 1. Län. Södermanland Församling. Bergshammar 21 2:1. Gravstenens placering. Norr om kyrkan mot häck 2:2. Storlek (höjd x bredd x djup). Höjd 49 cm, bredd 70 cm, djup 12 cm 2:3. Material. Grå-rosa-röd-svart

Läs mer

Soldattorp nr 59 under Slögestorp

Soldattorp nr 59 under Slögestorp torp nr 59 under Slögestorp torp nummer 59 - Mossestugan under Slögestorp: Kartposition N: 6410130 O: 1412550. torpet tillhörde kompani 1 - Livkompaniet vid Jönköpings Regemente. Gården Slögestorp var

Läs mer

Övre Tjärna - Storsvängen.

Övre Tjärna - Storsvängen. Övre Tjärna - Storsvängen. Tjärna skrives år 1359 aff Tiaernum, ij Tiaerno, af Tiaernae (Diplometarium Dalekarlicum 2, s.1 or.). År 1383 skrives namnet a Tiaernae och 1414 i Tiaerna. Ordet är en form av

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Handelsträdgården på Nösund

Handelsträdgården på Nösund Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap Årsskrift 2017 Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap ger varje år ut en liten skrift om ämnen som på olika sätt är

Läs mer

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby.

Dalby 11:5. Historia: Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Dalby 11:5 Dalby 11:5 finns ute på fäladsmarken öster om Dalby. Historia: Före de stora skiftena runt år 1810, låg gården Dalby 11 inne i Dalby by. Den fanns mitt inne i kvarteret, som begränsas av nuvarande

Läs mer

KORT HISTORIK OM GÅRDEN ÖSTERHAGEN I KVARSEBO SOCKEN

KORT HISTORIK OM GÅRDEN ÖSTERHAGEN I KVARSEBO SOCKEN KORT HISTORIK OM GÅRDEN ÖSTERHAGEN I KVARSEBO SOCKEN Jan Moberg Jan.moberg.nykoping@telia.com Bygden kring Österhagen är mycket gammal För över 10 000 år sedan kom de första invånarna till våra trakter.

Läs mer

Gunnars farfar Gustaf Tånnqvist föddes i Norrtorp Kronogård i Tånnö socken och har sin grav på Tånnö kyrkogård.

Gunnars farfar Gustaf Tånnqvist föddes i Norrtorp Kronogård i Tånnö socken och har sin grav på Tånnö kyrkogård. 10 Tånnö Gunnars farfar Gustaf Tånnqvist föddes i Norrtorp Kronogård i Tånnö socken och har sin grav på Tånnö kyrkogård. Både Tånnö och Torskinge ligger nu i Värnamo kommun. Tånnö kyrka - (från Tånnös

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Kyrkbyn Under medeltiden (1060-1520) fanns det en kyrkby i Västra Skrävlinge. Man kallade kyrkbyn för byhem eftersom alla gårdarna låg samlade runt kyrkan.

Läs mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping Norrköping Norrköping fick stadsrättigheter 1384 då människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid. Nu finns det 83 561 invånare, staden är 3 477,94 hektar stor och varje kvadratmeter rymmer

Läs mer

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Dahlgrens eller Govas grenadjärstorp under Dala Dala ryttartorp uppfördes vid indelningsverkets

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

NÄMNDEMANNEN AP. ANDERSSON FR. BLACKSTA HANS MAKA ANNA SOFIA. Sv. PsB 347, 2v

NÄMNDEMANNEN AP. ANDERSSON FR. BLACKSTA HANS MAKA ANNA SOFIA. Sv. PsB 347, 2v 1. Län. Södermanland Församling. Bergshammar 2:1 Gravstenens placering Direkt till vänster efter ingången på kyrkogården. 1 2:2. Storlek (höjd x bredd x djup. Höjd 71,5 cm, bredd 51-48 cm avsmalnande uppåt,

Läs mer

HISTORIK OCH UTBYGGNAD - ÅKER

HISTORIK OCH UTBYGGNAD - ÅKER HISTORIK OCH UTBYGGNAD - ÅKER Kortfattade beskrivning av historik och bebyggelseutveckling Planeringsunderlag till fördjupning av översiktsplanen för Åker Utställningshandling - SBN 20150225 Sid 2 Innehåll

Läs mer

Pag Nr Socken. Nikolai

Pag Nr Socken. Nikolai Gårdens, torpets namn. WIVESTA GÅRD Under Stjärnholm 1876-1880 1886 1890 1891-1895 UP 505 UP 506 - - Pag Nr. 343 355 337 Socken. Nikolai Län. D - län Härad. Jönåker Boendes namn Född årtal Socken. Plats

Läs mer

med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch)

med gårdsnamnet Mårs.(Mårsch) 1 Bensbyn no 4:9 Bomärke: med gårdsnamnet "Mårs".(Mårsch) Det här är en av gårdarna som finns med i 1645 års Jordabok, ett hus fanns i alla fall på samma tomt som det hus som finns där idag. Ägarna har

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

1848 kom Nils Petter Andersson, född 1818 i Vreta Kloster och hans hustru Carin Jonsdotter, född 1821 i Vånga, hit.

1848 kom Nils Petter Andersson, född 1818 i Vreta Kloster och hans hustru Carin Jonsdotter, född 1821 i Vånga, hit. KILINGE 2:1 Vid storskiftet 1818 ägdes Kilinge 2:1 av Bergsmannen Anders Månsson. Han var född 1785 i Trälsätter och gift med Kjerstin Olofsdotter, född 1778 i Käslinge. De flyttade till Trälsätter 1830.

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Trombäljen. Vår Bygd 1891. Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Trombäljen Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Trombäljen, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Huset i Hagen f.d. "Rotostugan",

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild

Bilder Tjärtakan. Vår Bygd Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild Vår Bygd 1891 Bilder Tjärtakan Scrolla eller ta neråtpil för att komma till nästa bild För att läsa om de olika gårdarna i Tjärtakan, ur boken Vår Bygd 1891, kan du klicka här. Mannen i mitten längst fram

Läs mer

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-09-07 Diarienummer 0246/15 Göteborgs stadsmuseum Mats Sjölin Telefon: 031-36 836 47 E-post: mats.sjolin@kultur.goteborg.se Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd,

Läs mer

Stormbäcken genom tiderna

Stormbäcken genom tiderna Stormbäcken genom tiderna 2015-02-06 Vad vet vi om platsen i forntiden De första invånarna i trakten var säljägare som bosatte sig här för längre eller kortare tider på de högsta delarna av Kolmården i

Läs mer

Namnsättning av gator, parker, torg och kvarter i Stationsstaden

Namnsättning av gator, parker, torg och kvarter i Stationsstaden Tjänsteskrivelse 1(2) 2016-05-25 Dnr: MN 2016/48 Miljö- och byggnadsnämnden Namnsättning av gator, parker, torg och kvarter i Stationsstaden Förslag till beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar Miljö-

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden KILINGE 1:3 Kilinge efter nybyggnaden 1908-1910. Hit kom Anders Olsson, född 1795 i Boberg och hustrun Johanna Nilsdotter, född 1799 i Restad, från Boberg 1824. De fick 2 barn Maja Lena född 1822 och Olof

Läs mer

En studie runt de gamla landsvägarna från Nyköping mot Bergshammar och södra S:t Nicolai socknar!

En studie runt de gamla landsvägarna från Nyköping mot Bergshammar och södra S:t Nicolai socknar! En studie runt de gamla landsvägarna från Nyköping mot Bergshammar och södra S:t Nicolai socknar! Mats Hedblom Dokumentet är under pågående omarbetning, synpunkter om felaktigheter och förslag till ändringar

Läs mer

Hedkarlsbo, (Sandvreten)

Hedkarlsbo, (Sandvreten) Hedkarlsbo 1. Torpgrund. Nybyggare Lars Larsson Hedberg f 1830 och Lena f Olsdotter f 1834, dom hade fem barn, Viktor var yngst, blev indelt soldat i Buckarby, med namnet Norgren. Lars mor bodde också

Läs mer

Natur och kulturstig Livered

Natur och kulturstig Livered Natur och kulturstig Livered Genom den här kyrkporten anlände en gång folket från Livereds gamla by till sin kyrka. I dag finns inte mycket kvar av byn. Området där liveredsborna levde och arbetade är

Läs mer

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare.

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. 1 Eriksdal, Kasen Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10 Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. Min morfar, Erik Gustaf Eriksson, finns med i husförhörslängden

Läs mer

Johan Peter Andersson - Färjkarlens son

Johan Peter Andersson - Färjkarlens son Johan Peter Andersson - Färjkarlens son I en gammal chiffonier i Valla mellangård fanns ett antal dokument från tiden 1870 till 1927. Dokumenten är en kvarleva efter Erik August Eriksson som var född i

Läs mer

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga.

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga. Nystrand 2. Stuga bebodd av arb. Lars Petter Berggren f 1861 och Brita Olsdotter f 1853, dom flyttade till Öster Färnebo 1900. Dom hade en son och en dotter. 1901 byggdes stugan om, arb. Johan Larsson

Läs mer

Ärende angående byggnadsminnesförklaring enligt Kulturmiljölagen av ladugården på Överjärva gård, Solna.

Ärende angående byggnadsminnesförklaring enligt Kulturmiljölagen av ladugården på Överjärva gård, Solna. Ärende angående byggnadsminnesförklaring enligt Kulturmiljölagen av ladugården på Överjärva gård, Solna. Ärendet initierat av Emmelie Folkesson, tel: 070 359 19 69. Härmed väcks fråga om byggnadsminnesförklaring

Läs mer

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet.

NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. 1(6) NÅGOT OM SADELMAKARETORPET, TORP UNDER HÅLLINGSTORP I VIST SOCKEN Även benämnt Sadelmakarhemmet, Salmakarhemmet. LÄGE Koordinater: (RT90) S/N 6462879 V/Ö 1498219 För Whbf 2014-10-17/ HH Utsnitt ur

Läs mer

Från Sturarna t o m Gustav Wasa.

Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Kalmarunionen 1398 1522. Drottning Margareta hade lyckats via sin son att skapa en union mellan Sverige, Danmark och Norge. Denna union och den svenska kampen emot den

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Historik kring Vagnmakaren, f.d. Knudshusen i Lilla Råby

Historik kring Vagnmakaren, f.d. Knudshusen i Lilla Råby Historik kring Vagnmakaren, f.d. Knudshusen i Lilla Råby Runt Lund löpte under medeltiden en stadsvall krönt med spetsade pålar, vars sista delar revs på 1700-talet. En liten avhyvlad rest finns vid och

Läs mer

Broarna. kommun. i Essunga. över Nossan

Broarna. kommun. i Essunga. över Nossan Broarna över Nossan i Essunga kommun Broarna i Essunga kommun Nossan är en å, som rinner igenom hela Essunga kommun. Namnet Nossan kommer från isländskans hnoss, som betyder smycke. Nossan är ett av de

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

Erik Martin Douhan

Erik Martin Douhan Erik Martin 1866-05-21 1918-09-05 Brita Cajsa Andersdotter 1827-1833 Jan 1813-1876 Maria Kristina Hermansson 1861-1924 Erik Martin 1866-1918 Nils Herman 1885-1965 Maria Katarina 1889-1918 Erik Johan 1890-1961

Läs mer

Svege Bengtsa. Torp nr 305. Foto från Foto från tidigt 1900 tal.

Svege Bengtsa. Torp nr 305. Foto från Foto från tidigt 1900 tal. Svege Bengtsa. Torp nr 305 Foto från 2010. Foto från tidigt 1900 tal. 1 Torpet Svege Bengtsa var från början en backstuga utan namn som har tillhört Håkankila Skattegård. Torpets historia börjar egentligen

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området.

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området. Dianatemplet vid Stavsjön Information Leif Almberg och Tommy Almberg Stavsjö Vandrarhem STF vandrarhem@stavsjo.se 011-39 33 84 Rolf Hallström rolfhallstrom@yahoo.se 070-741 08 40 Helena Nilsson palstorpshage@telia.com

Läs mer

Nu har vi kommit ned till Åkerögränd. Här låg Örby Hembageri i den här lokalen på 1950-talet.

Nu har vi kommit ned till Åkerögränd. Här låg Örby Hembageri i den här lokalen på 1950-talet. Nu har vi kommit ned till Åkerögränd. Här låg Örby Hembageri i den här lokalen på 1950-talet. Nästa affär var Johanssons färghandel. Senare flyttade han in jämte järnhandeln innan de båda butikerna till

Läs mer

Väghållningsstenar i Upplands-Bro

Väghållningsstenar i Upplands-Bro Väghållningsstenar i Upplands-Bro Förr hade jordägarna inom socknen ansvaret för vägunderhållet. Med väghållningsstenar vid vägkanten markerade man vilken gård som ansvarade för en viss sträcka. Vägsträckans

Läs mer

Kapitel - 12 Soldattorpet Bostället inom Hällekils rotel

Kapitel - 12 Soldattorpet Bostället inom Hällekils rotel Kapitel - 12 Soldattorpet Bostället inom Hällekils rotel Statens Indelningsverk beslutade år 1686 att varje hemman av viss omfattning skulle tillhandahålla bostad och ett jordbruk för en soldats försörjning.

Läs mer

Föreningen har åter medverkat vid arkivets dag i Lövhagens skola med visning av Bygdeband och hjälp med släktforskning.

Föreningen har åter medverkat vid arkivets dag i Lövhagens skola med visning av Bygdeband och hjälp med släktforskning. 2010-12-08 53 personer bänkade sig i församlingshemmet för årets julgröt, skinka m.m. och Ulla Hedbloms goda hembakade limpor. Efter kaffet och pepparkakor sjöngs Bergshammarsvisan. Mats Hedblom hade en

Läs mer

HISTORISK STADSBILDSÖVERSIKT 1. Älvmynningens bosättningar i forntiden 3. Förstäder, hamnar, manufakturer från tullen till Klippan Det fiskrika området kring Göta Älvs mynning har varit attraktivt för

Läs mer

Vassvägen 2. Vassvägen 2A byggt 1957 Ägare 2019: Per Blänning med fru Vassvägen 2A

Vassvägen 2. Vassvägen 2A byggt 1957 Ägare 2019: Per Blänning med fru Vassvägen 2A Äldre bilder på hus vid Vassvägen och Stierncronas väg samt bilder från 2010-talet. De flesta av de äldre bilderna finns i villaföreningens arkiv. Stierncronas väg Vassvägen 14 10 8 6 4 2 Vassvägen Vassvägen

Läs mer

Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1

Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1 1 Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1 Laga skifte infördes i Sverige 1827 med förordning om hur uppdelning av jorden skulle ske. Redan då frågade lantmätaren Sennebybönderna, om man ville

Läs mer

Åke Gösta Fredricsson ( )

Åke Gösta Fredricsson ( ) Åke Gösta Fredricsson (1877-1950) Åke Gösta Fredricsson Åke Gösta Fredricsson föddes 1877 på Grillby gård och dog i Enköping 1950, 73 år gammal. Åkes far hette Gottfrid Fredricssons och var Jan Fredrics

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Karlshöjdbrons Historia

Karlshöjdbrons Historia Karlshöjdbrons Historia Förlösa Hembygdsförening Kjell Juneberg har gjort denna sammanställning 2015, över byggnationen av bro och väg vid Karlshöjd åren 1942 1944 År 1940 påbörjades två stora torrläggningsföretag

Läs mer

DALGRENS Lilla Tullen FoF

DALGRENS Lilla Tullen FoF DALGRENS Lilla Tullen FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Lilla Dahlgrens (Tullen) backstuga under Moboda 1785 byggde ryttaren Per Brunberg från Skränudden en

Läs mer

Över Aspa/Aspa gård/aspa Rusthåll.

Över Aspa/Aspa gård/aspa Rusthåll. Över Aspa/Aspa gård/aspa Rusthåll. (Rusthåll är ett hemman inom Indelningsverket som underhöll en ryttare med häst) Enligt bygdeforskaren Bianchini skall Aspa en gång ha tillhört Ludgonäs men köpts loss

Läs mer

J A Lundins morfars släkt

J A Lundins morfars släkt 84 RALLATORP J A Lundins morfars släkt Skylten utanför Rallatorps gård i Forshem 84 RALLATORP... 1 Anor till Stina Johansdotter... 2 Olof Göransson... 3 Johannes Olofsson... 3 Lars Olofsson... 4 Rallatorp

Läs mer

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF

NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF NYNÄS Backstuga under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Nyanäs under Moboda Torpet låg på Norra Mobodas mark, längst bort i norra delen av Moboda, på

Läs mer

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER 1920-TALET Eskil Tåg-2009 I mitten av 1920 talet åkte Tora

Läs mer

Brannudden torp nr 51

Brannudden torp nr 51 Brannudden torp nr 51 Torp under Hammarby 1821-1825 Drang Pehr Grail Maja Cajsa Ersdotter Peter Pehrsson f 1795.07 05 ikila f 1796.04.21 ibettna f 1801.07.18 i Bjorkvik drunkn i Bysjon 11/11924 standigt

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Torpinventering i Stora Åby socken Nr. 238 i inventeringen.

Torpinventering i Stora Åby socken Nr. 238 i inventeringen. Sid 1 av 6 Torpinventering i Stora Åby socken Nr. 238 i inventeringen. Torpets namn: Skräddaretorpet eller Skogen Tillhört gården: Järnstads Carlsgård Torpets art: Jordtorp Siste brukare av torpet: Torparen

Läs mer

Jönåker. Genline. Nikolai. D - län. Härad. Div. Län. Rulle,- Kort

Jönåker. Genline. Nikolai. D - län. Härad. Div. Län. Rulle,- Kort Gårdens, torpets namn. Brannäs. ½ mantal frälse under Stjärnholm. 1883 - Självständig egendom 1810 83 Under Stjärnholm 1753-1810 Genline Pag Nr. Socken. Nikolai Län. D - län Härad. Jönåker. Div. Ägare

Läs mer

Lötkärr, torp under Vendelsö

Lötkärr, torp under Vendelsö Lötkärr, torp under Vendelsö Haningegillets Henry Hall skrev 1983 denna korta artikel om torpet Lötkärr under Vendelsö Gård. Den ingick som en del i hans bok som utkom detta år, Vendelsö, säteriet som

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

I(d)sta by. Från 1600-till 1900-tal Storskifte och laga skifte m.m. Sammanställt av Ingmar Hedblom Version

I(d)sta by. Från 1600-till 1900-tal Storskifte och laga skifte m.m. Sammanställt av Ingmar Hedblom Version I(d)sta by Från 1600-till 1900-tal Storskifte och laga skifte m.m. Sammanställt av Ingmar Hedblom Version 2019-03-17 Bakgrund och kontaktuppgifter En dokumentation över mina studier av historiska lantmäterikartor,

Läs mer

Lötänsen torp under Arnö fideikommis Nikolai socken Södermanlands län.

Lötänsen torp under Arnö fideikommis Nikolai socken Södermanlands län. Lötänsen torp under Arnö fideikommis Södermanlands län. Från dia.? vl t'.ur\t i u, Lötängen omnämnes redan i husfiirhörslängder frän 1734. Till torpet hörde 7 tunnland åker, och man hade 3 kor och en häst,

Läs mer

Anders Herman och Klara Josefina Alm

Anders Herman och Klara Josefina Alm Sid 1 av 5 Torpinventering i Stora Åby socken Nr. 84 i inventeringen. Torpets namn: Torp på Bro ägor Tillhört gården: Bro. Torpets art: Backstuga. Siste brukare av torpet: Före detta grenadjären Anders

Läs mer

Förslag till vägsträckningar och vägnamn i Rö socken

Förslag till vägsträckningar och vägnamn i Rö socken Rö virtuella hembygdsförening 2011-02-02 Sid 1 av 10 Förslag till vägsträckningar och vägnamn i Rö socken Nedanstående förteckning upptar samtliga förslag som kommit till vår kännedom till dags dato. Grundförslagen

Läs mer

HAGHULT OCH TORPET NÄSET

HAGHULT OCH TORPET NÄSET Haghult ligger till vänster om vägen från Femsjö till Hallaböke ungefär en kilometer in i skogen. Det finns två gårdar i Haghult. Haghult var i många stycken inte annorlunda än andra byar i Femsjö. I den

Läs mer

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd.

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. 122 Hånö säteri, Nyköpings kommun växthuset sett från sydväst. Hånö hånö säteri 1:14, bälinge socken, nyköpings kommun. Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. Miljö

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

Märlax användning i historisk tid

Märlax användning i historisk tid Ulrika Rosendahl, Lovisa stads museum 27.5.2019 Märlax användning i historisk tid Enligt tidiga kartor har området öster om Lovisaviken, numera Märlax stadsdel, främst varit ett obebyggt skogsområde under

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

Namnsättning inom södra Fyrklövern

Namnsättning inom södra Fyrklövern Tjänsteutlåtande Planarkitekt 2017-04-11 Marie Halldin 08-590 974 56 Dnr: marie.halldin@upplandsvasby.se KS/2015:259 32934 Namnsättning inom södra Fyrklövern Förslag till beslut Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Helgeberg. RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland. Dnr

Helgeberg. RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland. Dnr uv öst rapport 2008:43 arkeologisk utredning Helgeberg RAÄ 82, plats med tradition Del av Såpkullen 1:1, 1:2 Norrköpings stad och kommun Östergötland Dnr 421-855-2008 Annika Helander uv öst rapport 2008:43

Läs mer

Kungshögen - Stockholms enda storhög

Kungshögen - Stockholms enda storhög Kungshögen - Stockholms enda storhög Med en diameter på 25 meter och en höjd av närmare tre meter är den unik i Stockholms stad. I storhögar begravdes personer med hög status, samt dyrbara föremål, vilket

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Fornleden genom Fryksdalen

Fornleden genom Fryksdalen 1 2 Fornleden genom Fryksdalen I denna bildberättelse får vi följa två unga damers vandring genom Fryksdalen på en uråldrig färdled. Vi är en liten grupp som sedan en tid arbetar med ett projekt kring

Läs mer

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013

KÅRAHULT Klass 2-3. Kårahult 2013 KÅRAHULT Klass 2-3 Lyckebyån som resurs: En av många platser längs denna sträcka av Lyckebyån som utnyttjat vattenkraften under lång tid. Bevarade dammanläggningar, murade dammvallar, kanaler och åfåror.

Läs mer

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård.

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Trädplan Kyrkogårdens träd - historik Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Skånska rekognosceringskartan från

Läs mer

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF

ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF ULFSMOEN Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Ulfsmoen under Ulfsnäs Torpet låg vid Haboarpsviken 200 meter in på Ulfsnäs mark. Torpet benämns

Läs mer

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet.

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Det lilla lantbruket Håga 57, Nödesta 1:69, låg bakom billadan, Wellgards. Det såldes av Fredrique Upmark på Hammar år 1910 till Reinhold

Läs mer

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2

En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 En historia kring Wittmannsdorfs karta, del 2 Gustav Vasa införde att Sverige och kronan skulle bli arvsrike och gå vidare till sina fyra söner, Erik, Johan, Gustav och Karl i födelseordning. Erik, den

Läs mer

Om Anders Gustaf bodde i Krabbsjön under hela sin uppväxttid vet jag inte då husförhörslängd 1852-1862 inte undersökts

Om Anders Gustaf bodde i Krabbsjön under hela sin uppväxttid vet jag inte då husförhörslängd 1852-1862 inte undersökts Släktforskning Anna Lisas föräldrar, syskon och deras ättlingar Fadern Göras Anders Gustaf Andersson Födelsebok 1833 Grangärde Anders Gustaf f: 18/12 döpt: 19/12 Föräldrar: Faddrar: Anders Olsson och hustru

Läs mer

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Ragnar Alvfors: Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Erik Gustaf föddes 1853 i en av gårdarna Baggetorp i Mellösa. Han gifte sig 1876 med Fredrica Wilhelmina Persdotter född 1856 vid Skogstorp

Läs mer

Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda

Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda 1600-talets landsväg slingrade sig längs nuvarande Enköpingsvägen. En första delsträcka rätades när järnvägen anlades under 1870-talet och återstoden

Läs mer