1 Granhag, P A och Christianson, S Å, Handbok i rättspsykologi, s 409ff. 2 A a s 411f.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Granhag, P A och Christianson, S Å, Handbok i rättspsykologi, s 409ff. 2 A a s 411f."

Transkript

1 Tingsrätten Åtalspunkt 1 Som bevisning i tingsrätten (TR) finns framförallt dokumenterade skador samt vittnesmål. Det avgörande för frågan om brott är begånget är b.la. under vilka förhållanden dessa skador uppkommit. Som bevis i den delen finns enbart vittnesmål från olika personer. Det är svårt att utläsa hur domstolen har utfört sin bevisvärdering. TR har inte värderat de olika vittnesmålen var för sig utan har sammanfört flera personer och anfört vad dessa har berättat om den aktuella händelsen på ett sammantaget sätt. För att Lars ska ha haft rätt att använda våld måste det ha uppstått en situation där han tillåts använda våld. I den delen konstaterar TR att Antonius har slagit Lars i ansiktet utan förvarning och grundar sin dom enbart på Connys och Lars uppgifter. TR gör inte någon separat värdering av uppgifterna som lämnas utan det upplevs som att enbart det faktum att Conny och Lars är vakter samt två till antalet blir helt avgörande för att anse att deras uppgifter är tillförlitliga. Det finns en risk att domstolen förväntar sig att det måste ha gått till som vakterna beskriver det för att man på ett rationellt sätt kan förklara varför Lars i ett senare skede använde mycket våld mot Antonius. En sådan förklaring kan sägas passa in i den berättelse som växer fram av händelsen. 1 Att lägga vakternas beskrivning till grund för bedömningen kan vara ett utslag av en erfarenhetssats som inte har grund i forskningen dvs. att vakter skulle vara bättre vittnen än lekmän. 2 Dessutom är de arbetskollegor och står därav i ett beroendeförhållande till varandra och det förefaller troligt att de har pratat med varandra om händelsen. Därav borde inte endast det faktum att de båda lämnar samma berättelse vara helt avgörande för bedömningen. TR hade således behövt göra en mer ingående värdering av vittnesmålen. Att lägga vakternas bedömning till grund för bedömningen ger ett intryck av att TR uppställer en omvänd bevisbörda där Antonius måste bevisa sin oskuld. Vad gäller åtalet mot Lars konstaterar TR att fyra vittnen har berättat om den aktuella händelsen på ett trovärdigt sätt. Det kan ifrågasättas vad domstolen menat med trovärdigt. TR ska nämligen bedöma om de åberopade uppgifterna är tillförlitliga. Visserligen kan TR använda ordet trovärdig som en synonym till tillförlitlig. Ordet trovärdig kan dock uppfattas som vad som är värt att tro på dvs. att det utgör ett klart subjektivt moment. Domstolen kan ha lagt vikt vid icke verbalt beteende som t.ex. hur vittnena har uppträtt vid TR. Forskning visar att det är mycket vanskligt att förlita sig på människors kroppsspråk för att bestämma 1 Granhag, P A och Christianson, S Å, Handbok i rättspsykologi, s 409ff. 2 A a s 411f.

2 om någon ljuger eller talar sanning. 3 Dessutom kan någon/flera av vittnena ha en falsk minnesbild av det inträffade. På så vis ljuger de inte utan tror att de berättar sanningen och torde uppträda på samma sätt som om de talat sanning. TR menar att vittnena på nära håll har observerat händelsen och att det inte finns anledning att befara att de skulle ha misstagit sig samt att det inte finns skäl att misstänka att de medvetet skulle lämna oriktiga uppgifter. Är då vittnenas uppgifter tillförlitliga? 4 TR bortser från att Emelie och framförallt Ismine står i en nära relation till Antonius. Även de två övriga verkar känna Antonius flickvän. Det faktum att de inte är oberoende till Antonius borde skapa tvivel om de medvetet kan ha lämnat felaktiga uppgifter och således medföra ett lägre bevisvärde av deras utsagor men tingsrätten redovisar inte något övervägande av detta i domskälen. Vidare borde TR ha beaktat det faktum att vittnena med största sannolikhet har pratat med varandra om det inträffade, i ännu högre grad med tanke på att de känner varandra. På så vis kan de ha påverkat varandras minnesbilder av det inträffade. Vi förlorar mycket detaljinformation relativt snart efter en händelse. 5 Dessutom sker det en viss förändring av våra minnen från olika händelser och erfarenheter över tid. Våra minnen är under konstant påverkan från både interna (självgenererande) och externa (utifrån kommande) källor. Vittnenas minnen kan påverkas och förändras genom omedveten överföring från skeenden som föregår eller följer på att händelsen har inträffat (interferens). 6 I och med att det sannolikt var en stressfylld och känsloladdad händelse finns det anledning att utgå från att vittnena borde ha en god minnesbild av de centrala delarna i händelseförloppet och lite sämre minne för de perifera delarna. 7 Om vittnena pratat med varandra om händelsen kan deras ursprungliga minnesbild påverkas och de kan rapportera en falsk minnesbild. Forskning visar att vittnens samtal med varandra ansikte mot ansikte är den starkaste sociala påverkansfaktorn av alla under lagringsfasen. 8 Dessutom kan det förhålla sig så att någon/flera av vittnena inte hade en tydlig minnesbild av händelsen vid inkodningen men med tiden fyllt i luckorna med hjälp av samtal med varandra och/eller med hjälp av olika 3 A a s 380f. 4 Felaktiga domar, s 473ff. 5 Granhag, s A a s Emotional Stress and Eyewitness Memory: A Critical Review samt Granhag, s Granhag, s 347.

3 scheman. 9 Domstolen utgår således från en empirisk tveksam regel när utgångspunkten är att om flera säger samma sak är det mer tillförlitligt. 10 TR bortser från psykologiska faktorer när man konstaterar att det inte finns anledning att befara att vittnena skulle ha misstagit sig i sina iakttagelser. Att de inte behöver ha misstagit sig vid iakttagelsen innebär inte per automatik att de inte kan återge det iakttagna på ett felaktigt sätt p.g.a. kognitiva och sociala faktorer som påverkar människans minne. Om den kognitiva intervjutekniken användes med vittnena, Lars och Antonius hade man kunnat använda sig av Statement Validity Assessment (SVA) eller Reality monotoring (RM) för att avgöra utsagornas sanningsenlighet. Dessa metoder är påbjudna av Högsta Domstolen och ska följas. 11 Visserligen tar dessa metoder inte hänsyn till individuella skillnader i t.ex. verbal förmåga men forskningen visar att man kan särskilja sanna och fabricerade utsagor som ligger en bra bit över slumpnivån. 12 RM har den fördelen att den syftar till att kunna särskilja det vi minns av verkliga händelser och föreställda. På så vis skulle man kunna öka möjligheten att upptäcka om dessa vittnen har återberättat sådant de inte själva har sett. I och med att domen grundas på de sammantagna vittnesuppgifterna så redovisar TR inte en enskild bedömning av varje bevis. Här hade tema- eller värdemetoden kunnat vara värdefulla. Dessa metoder understryker nämligen betydelsen av att de olika bevis som finns i ett visst mål struktureras och systematiseras och kan därmed bidra till att domare skärper sin analys. 13 T.ex. görs ingen enskild värdering av samtliga bevis för att avgöra när Antonius var oskadliggjord och om våldet fortgick därefter. Det är åklagaren som har bevisbördan och om dessa fyra vittnens utsagor läggs till grund för bedömningen i målet förefaller det som att domstolen vänder på bevisbördan. Då måste Lars bevisa att det inte gått till som vittnena hävdar. När domstolen utgår från vittnenas utsagor finns en stor risk att TR bygger upp en berättelse kring dessa utsagor. Istället för att granska varje bevisfaktum för sig utgår domstolen från att vittnesmålen i sin helhet bevisar hela förloppet. Man delar således inte upp förloppet i olika delar där varje del måste vara uppfylld för att det ska anses vara ställt utom rimligt tvivel att åklagarens gärningsbeskrivning är bevisad. Enligt min mening kan TR ha drabbats av konfirmeringsbias. Med tanke på att åklagaren presenterar gärningsbeskrivningen med sina bevis först har dessa fått större genomslagskraft 9 A a s 127 och s A a s A a s A a s 387 samt Vrij, Aldert, Detecting Lies and Deceit, s 201ff. 13 Granhag, s 408.

4 p.g.a. primacy effekten. 14 Domstolen bortser nämligen från Lars och Connys uppgifter som går helt emot den bild som TR har skapat av händelsen när man valde att lägga vittnesmålen till grund för bedömningen. Ett sådant sätt att arbeta kan strida mot objektivitetsprincipen och oskuldspresumtionen. Det är TR som har ett ansvar för att utredningen i ett brottmål blir fullständig. Därav kan man ifrågasätta om domstolen skulle ogillat åtalet p.g.a. att det inte framlagts en tillräckligt bra utredning där alternativa förklaringar kunnat avfärdas. Det finns möjligtvis inte tillräckligt goda grunder för en slutsats med så stort mått av säkerhet som uttrycks i ställt utom rimligt tvivel eftersom åklagaren enbart har fokuserat på vittnen som inte kan sägas vara oberoende och att utredningen således är för ensidig. Att den är ensidig kan förklaras av att polis/åklagare kan vara drabbade av konfirmeringsbias. Även om underlaget anses robust kan det ifrågasättas om det kan anses ställt bortom rimligt tvivel att det gått till som åklagaren har gjort gällande. Den alternativa förklaring som Lars anger dvs. att han upphörde med våldet när Antonius var oskadliggjord kan eventuellt inte anses helt orimlig. Domstolen har ett krav i 1:9 Regeringsformen på att iaktta saklighet och opartiskhet i sitt dömande. När det gäller brottmål är detta okomplicerat eftersom man kan falla tillbaka på att åklagaren har bevisbördan. Det betyder att sådant som är osäkert inte behöver avgöras utan ska räknas den tilltalade till godo. Åtalet angående olaga hot är osäkert eftersom ord står mot ord. Domstolen utgår från oskuldspresumtionen och faller tillbaka på bevisbördan, dvs. att det inte kan anses bevisat att Lars gjort sig skyldig till olaga hot. Det kan antas att domstolen i denna del har beaktat att Ismine är Antonius flickvän och att hennes utsaga således inte tillmäts ett högt bevisvärde. Åtalspunkt 2 I förhöret den 5 augusti, i journalanteckningarna och från besöket på vårdcentralen finns nedtecknat det Sabina har angett och som ligger till grund för åklagarens gärningsbeskrivning. Polisen borde använt en bandspelare för att fånga upp det Sabina sa med egna ord. Eftersom människan har ett begränsat medvetet uppmärksamhetsutrymme, dvs. korttidsminne, kan vi inte hålla så mycket information samtidigt i vårt medvetande. 15 Utan bandspelare finns risken att polismannen tolkar och översätter det som nedtecknas och det är inte bra ur rättsäkerhetssynpunkt. Dessutom saknas det säkerligen uppgifter om det ställts några ledande frågor till Sabina när hon blev förhörd och då är det svårt att i efterhand avgöra om Sabinas 14 A a s A a s 263.

5 uppgifter bygger på information som funnits i frågorna eller på den faktiska händelsen. Det anförda torde minska bevisvärdet för åklagarens gärningsbeskrivning men tingsrätten redovisar inget om detta i sina domskäl. TR redogör för flera omständigheter som stärker hypotesen att det gått till som åklagaren gör gällande. Därefter konstateras enbart att det inte kan anses ställt bortom rimligt tvivel att det gått till på sätt som påstås i gärningsbeskrivningen. TR anför således inget skäl till varför gärningsbeskrivningen inte kan anses uppfylld. Det är anmärkningsvärt eftersom en friande förklaring måste vara prövbar, rationell och konkret för att den ska kunna uppamma ett rimligt tvivel. Det eventuella tvivlet ska också kunna återfinnas i processmaterialet. Om en alternativ förklaring inte kan finnas i processmaterialet saknas förutsättningar att bedöma friande alternativ. 16 Om TR fann utredningen för smal eller för dålig skulle man ha ogillat åtalet på den grunden att utredningen brister. Domen kan sägas ge uttryck för att det ställs högre krav på polis och åklagare att göra en fullständigare utredning än vad man gjort i detta fall. Utredningen ska från rättssäkerhetssynpunkt vara så gott som heltäckande och avse alla omständigheter som kan vara av betydelse för bedömningen av den misstänktes skuld. Polisen och åklagaren kan ha varit drabbade av konfirmeringsbias eftersom de kan ha utgått från att Sabinas uppgifter i kombination med dokumentationen var tillräckligt för en framtida fällande dom. Det är viktigt att polis och åklagare håller isär personlig övertygelse om skuld och vad som kan bevisas 17 I detta fall har man inte gjort någon ytterligare utredning och därför kan inte alternativa förklaringar uteslutas när Sabina väljer att inte vilja vidgå tidigare lämnade uppgifter. Om sådana alternativa förklaringar p.g.a. konfirmeringsbias inte utreds ordentligt under förundersökningen kan de inte heller falsifieras under en rättegång. Man kan dock ifrågasätta om inte TR hade gjort en annan bedömning om Sabina vidhållit sina tidigare lämnade uppgifter. Polisen hade kunnat utföra en kognitiv intervju med såväl Sabina som Lars den 5 augusti. Då hade intervjuerna kunnat analyseras med hjälp av SVA och RM. På så vis hade man skapat ett bättre underlag för bedömningen om deras lämnade uppgifter var sanningsenliga eller inte. Då hade man haft mer utredning att grunda åtalet på och inte varit lika beroende av de nedtecknade uppgifterna. För att avgöra om Lars ljuger eller inte hade man även kunnat använda bevisen dvs. de dokumenterade skadorna strategiskt under förhöret A a s A a s A a s 317.

6 Hovrätten I hovrätten (HovR) kompletterades processmaterialet med två nya vittnen. De verkar vara två oberoende vittnen, vilka givetvis borde ha tagits upp även av TR. Med tanke på glömskekurvan och de olika påverkansfaktorer som inverkar på minnet är det svårt att avgöra om deras vittnesmål härstammar från deras egna ursprungliga minnesbilder eller om olika yttre och inre faktorer påverkat minnesbilderna. 19 Därav torde deras vittnesmål bedömas med försiktighet. HovR gör en annan bevisvärdering och uppställer ett högre beviskrav än TR. HovR redovisar ingen heltäckande bevisvärdering i sina domskäl utan det upplevs som att man faller tillbaka på bevisbördan. Domstolen utgår från oskuldspresumtionen och det tydliggörs att det är åklagaren som har bevisbördan eftersom domstolen gör en mer kritisk granskning av åklagarens bevisning än TR. Av domskälen framgår att domstolen inte kan utesluta alternativa förklaringar till åklagarens gärningsbeskrivning och därför är det inte visat att det gått till på sätt som åklagaren beskrivit. I detta avseende kan anföras att polis och åklagare kan ha varit drabbade av konfirmeringsbias under utredningen eftersom man enbart verkar ha fokuserat på vittnen som bekräftar gärningsbeskrivningen. Kriteriet utom rimligt tvivel uppfylls endast om samtliga rimliga alternativa förklaringar till bevisen med säkerhet kan avfärdas. I detta fall kan det ifrågasättas om alla alternativa förklaringar kan anses utredda. Om sådana alternativa förklaringar p.g.a. konfirmeringsbias inte utreds ordentligt under förundersökningen kan de inte heller falsifieras under en rättegång. Slutligen ska påpekas att HovR uppmärksammar de psykologiska faktorer som kan ha påverkat vittnenas minnesbilder av det inträffade och att man därför får bedöma deras berättelser med försiktighet. (Jämför resonemang under TR). Avslutande synpunkter Enligt min mening är det tydligt att värderingen av bevisningen gällande misshandeln i såväl TR som HovR är systematiskt relaterat till den dom som framkommer. Därigenom kan man urskilja hur bevisens värde bestäms i ljuset av berättelsen. Svensk rätt bygger på fri bevisprövning och fri bevisföring och det kan ifrågasättas om det uppfyller rättssäkerhetskraven. Det skapas ett stort utrymme att värdera samma bevisning på olika sätt och det gynnar inte rättssäkerheten. Enligt min mening torde det svåraste vara att avgöra när alternativa förklaringar kan uteslutas. I de flesta fall kan man uppställa alternativa förklaringar 19 A a s 95.

7 men svårigheten är att avgöra när dessa alternativa förklaringar kan anses ge upphov till ett rimligt tvivel. Som t.ex. kan anföras att HovR menar att det inte med säkerhet går att fastslå att Antonius har varit oskadliggjord innan hans båda armar var belagda med handfängsel (även fast han låg på marken med två vakter över sig) och att det inte är visat att det våld Lars dessförinnan utövat varit oproportionerligt. Eventuellt uppställer HovR ett orimligt högt beviskrav. HovR anför alternativa förklaringar men frågan är om de ger upphov till ett rimligt tvivel av åklagarens gärningsbeskrivning. Enligt min mening kan det ifrågasättas om bevisvärderingen möjligen blivit för fri och fått påtagliga inslag av godtycke.

Inledning Tingsrättens(TR) domskäl

Inledning Tingsrättens(TR) domskäl Inledning Enligt 30:5 rättegångsbalken skall en brottmålsdom ange domskälen med uppgift om vad som är bevisat i målet. Någon närmare lagprecisering om bevisvärdering finns dock inte. Det kan inledningsvis

Läs mer

Sedan Socialstyrelsen ombetts yttra sig i målet, får jag såsom ombud för Styrelsen anföra följande.

Sedan Socialstyrelsen ombetts yttra sig i målet, får jag såsom ombud för Styrelsen anföra följande. ADVOKATFIRMAN BERTIL SÖDERMARK AB Advokat BERTIL SÖDERMARK STRANDVÄGEN 1 BOX 14055 SE-104 40 STOCKHOLM TELEFON: 08-670 57 50 TELEFAX: 08-663 67 20 Till Regeringsrätten Målnr 5189--5190-2003, rotel 25 Sedan

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler i brottmål (SOU 2017:98)

Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler i brottmål (SOU 2017:98) Justitieombudsmannen Cecilia Renfors YTTRANDE Datum 2018-03-22 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 148-2017 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler

Läs mer

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A

DOM 2009-07-29 Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A Rotel 11 Göteborg Mål nr Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Halmstads tingsrätts dom den 27 maj 2009 i mål nr B 2835-08, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Motpart (Åklagare) Vice chefsåklagaren Aleksander

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

RH./. riksåklagaren ang. tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning

RH./. riksåklagaren ang. tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2012-10-08 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-04-16 Ö 1126-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM RH./. riksåklagaren

Läs mer

Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol. Muntligt och direkt inför rätten. Undantag från muntligt och direkt inför rätten

Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol. Muntligt och direkt inför rätten. Undantag från muntligt och direkt inför rätten Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol Internationella Brottsofferdagen 2009 Fil dr. Sara Landström Göteborgs Universitet Muntligt och direkt inför rätten Muntlighetsprincipen Allt processmaterial

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 B 1013-09 KLAGANDE K.M-S. Ombud och offentlig försvarare: Advokat B.M. MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Aktbilaga 26 Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juli 2009 Ö 5345-08 SÖKANDE AH Ombud: Advokat ED MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE

Läs mer

ADVOKAT KARL HENRIK ÖSTBERG

ADVOKAT KARL HENRIK ÖSTBERG Malmö den 15 januari 2017 Hovrätten över Skåne och Blekinge Box 846 201 80 Malmö Advokat Karl Henrik Östberg Aktiebolag 556979-1980 Post- och besöksadress Regementsgatan 14, 211 42 Malmö 076-0066110 040-123

Läs mer

Redovisningskonsulters främjande av bokföringsbrott en HD-dom i juni 2008. Promemoria

Redovisningskonsulters främjande av bokföringsbrott en HD-dom i juni 2008. Promemoria Redovisningskonsulters främjande av bokföringsbrott en HD-dom i juni 2008 Promemoria RättsPM 2008:9 Brottmålsavdelningen Ekobrottsmyndigheten September 2008 Innehållsförteckning HD:s dom den 11 juni 2008

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 juli 2007 B 259-07 KLAGANDE MH Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. AG

Läs mer

Juridiska Nämnden Dnr 10/2009 JurN i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar. Fråga om försök till fusk vid tävlingsspel

Juridiska Nämnden Dnr 10/2009 JurN i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar. Fråga om försök till fusk vid tävlingsspel Juridiska Nämnden Dnr 10/2009 JurN 10-14 BESLUT 2009-09-11 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar ANMÄLARE Ulf L, tävlingsledare ANMÄLD Pontus B-K, medlem i Sjögärde GK SAKEN Fråga

Läs mer

V./. Riksåklagaren angående våldtäkt

V./. Riksåklagaren angående våldtäkt Svarsskrivelse Sida 1 (7) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 4699-07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM V./. Riksåklagaren angående våldtäkt Högsta domstolen har förelagt mig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 B 1867-09 KLAGANDE YA Ombud och offentlig försvarare: Advokat PL MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2019 Ö 4417-17 PARTER Sökande MS Ombud och offentlig försvarare: Advokat AR Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 26 oktober 2011 i överklagade ärenden enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (8/2011 JurN 8-14 och 9/2011 JurN 9-14) KLAGANDE John

Läs mer

Minne, trauma och trovärdighet

Minne, trauma och trovärdighet Minne, trauma och trovärdighet Barnahusdagen 19 oktober 2017 Emelie Ernberg emelie.ernberg@psy.gu.se @emelieernberg Upplägg Kort om minnet Barns minne och utsaga Minne och utsaga i olika åldrar Minne för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 april 2017 B 4648-16 KLAGANDE MH Ombud och offentlig försvarare: Advokat UB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott

HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott YTTRANDE Sida 1 (8) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2012-07-05 B 6000-11 Rotel 11 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM HV m.fl../. riksåklagaren ang. grovt bokföringsbrott m.m.

Läs mer

Påföljdsbestämning vid oklar ålder

Påföljdsbestämning vid oklar ålder RÄTTSFALL [53] Påföljdsbestämning vid oklar ålder 1. Inledning I de flesta rättsliga situationer är en persons ålder klarlagd. Om en person är född utomlands kan det dock uppkomma frågetecken kring åldern.

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PH. Ombud och målsägandebiträde: Advokat MR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PH. Ombud och målsägandebiträde: Advokat MR Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 december 2010 B 2937-10 KLAGANDE SP Ombud och offentlig försvarare: Advokat PH MOTPARTER 1. TP Ombud och målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

EA./. riksåklagaren ang. anstiftan av mord m.m.

EA./. riksåklagaren ang. anstiftan av mord m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2015-05-08 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2015-04-24 B 1791-15 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM EA./. riksåklagaren ang. anstiftan av mord m.m.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 april 2017 B 4663-16 KLAGANDE NN Ombud och offentlig försvarare: Advokat JL MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretess

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 5. DOM meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 5. DOM meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 15280-17 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad CARL Erik Tullgren, 19860426-4013 Sekretess, se Partsbilaga sekretess Offentlig försvarare: Advokat Staffan Bergqvist Advokatgruppen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 4 februari 2011 SÖKANDE 1. AA 2. BB Ombud för båda: Advokat Anders Frigell Advokatfirman Lindahl Box 1203 751 42 Uppsala SAKEN Resning

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 mars 2010 Ö 3554-08 KLAGANDE BI MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGADE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 april 2019 B 5577-18 PARTER Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Motpart AH Offentlig försvarare: Advokat LG SAKEN Skyddande

Läs mer

DOM Malmö

DOM Malmö 1 HOVRÄTTEN ÖVER SKÅNE OCH BLEKINGE Rotel 13 DOM 2016-04-14 Malmö Mål nr T 1157-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hässleholms tingsrätts dom 2015-04-08 i mål T 1370-13, se bilaga A KLAGANDE POLOP Aktiebolag, 556382-8283

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-06-11 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. En modernare rättegång II Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Överklagad dom Svea hovrätts, avd. 1, dom den 16 augusti 2011 i mål B 5575-11

Överklagad dom Svea hovrätts, avd. 1, dom den 16 augusti 2011 i mål B 5575-11 ÖVERKLAGANDE Sida 1 (6) Överåklagare Nils Rekke Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Klagande Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM Motpart HG Överklagad dom Svea hovrätts,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 juni 2019 B 381-19 PARTER Klagande 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. JM Ombud och målsägandebiträde: Advokat L-ÅC Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Utbildning av poliser som ska utreda barn som varit utsatta för brott

Utbildning av poliser som ska utreda barn som varit utsatta för brott Symposium Barnskyddsrådet i Uppsala län Utbildning av poliser som ska utreda barn som varit utsatta för brott Erik Norrman, lärare i juridik, Polishögskolan Tisdagen den 22 september 2015 1 Brott mot barn

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

Bevisvärdering. Introduktion

Bevisvärdering. Introduktion Bevisvärdering Introduktion Kursens upplägg Undervisning: Övning 8/11: bayesianska nätverk www.agenarisk.com Övning 21/11: case (OJ Simpson) Litteratur Kompendier (1 + 2) Examination Uppsats analys av

Läs mer

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen. 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Sjätte avdelningen Om rättegången i Högsta domstolen 54 kap. Om rätten att överklaga en hovrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har

Läs mer

Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning. objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45)

Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning. objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45) 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Ju2011/4074/Å Remissvar avseende slutbetänkandet Förundersökning objektivitet, beslag dokumentation m.m. (SOU 2011:45) Hovrätten

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 1 DOM meddelad i Stockholm Mål nr: B

STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 1 DOM meddelad i Stockholm Mål nr: B STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 1 DOM 2016-02-10 meddelad i Stockholm Mål nr: B 11863-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Xxxx Xxxxx, mand 40 år Medborgare i Pakistan Ombud: Advokat Magnus Ljungstedt

Läs mer

BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN

BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN Barn som utsatts för våld inom familjen Kartläggning av brottmålsavgöranden från tingsrätt. Malou Andersson och Anna Kaldal Juridiska institutionen, Stockholms

Läs mer

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS

Förhörs och Intervjumetodik. Chris Hellstrand, Krkom PHS Förhörs och Intervjumetodik Chris Hellstrand, Krkom PHS Vad är ett polisiärt förhör? Informationsinhämtning Objektivitets och hänsynsprincip samt proportionalitetsprinciper. Information vad förhöret handlar

Läs mer

SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN:

SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN: SEXUELLA ÖVERGREPP MOT FÖRSKOLEBARN: BARNS RÄTT ATT KOMMA TILL UTTRYCK I RÄTTSLIGA SAMMANHANG Emelie Ernberg Doktorand, Göteborgs universitet emelie.ernberg@psy.gu.se Sexuella övergrepp mot förskolebarn:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 november 2017 B 279-17 PARTER Klagande MNZ Offentlig försvarare: Advokat HG Ombud och offentlig försvarare genom substitution: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 maj 2013 B 238-12 KLAGANDE IS Ombud och offentlig försvarare: Advokat C-GS MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Mariestads

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 4 juli 2006 B 4823-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART IJ SAKEN Bilbältesförseelse ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

Bevisvärdering. Juridiska institutionen Höstterminen Examensarbete i straffrätt 30 högskolepoäng. i mål om brott mot barn

Bevisvärdering. Juridiska institutionen Höstterminen Examensarbete i straffrätt 30 högskolepoäng. i mål om brott mot barn Juridiska institutionen Höstterminen 2015 Examensarbete i straffrätt 30 högskolepoäng Bevisvärdering i mål om brott mot barn Författare: Filippa Henkow Handledare: Universitetslektor Lena Holmqvist 2 Förord

Läs mer

Anmälan mot två åklagare för brister vid handläggningen av resnings-ansökningar gällande Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick)

Anmälan mot två åklagare för brister vid handläggningen av resnings-ansökningar gällande Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) Beslutsdatum: 2012 05 07 Diarienummer: 4356 2011 Justitieombudsmannen Hans Gunnar Axberger Anmälan mot två åklagare för brister vid handläggningen av resnings ansökningar gällande Sture Bergwall (tidigare

Läs mer

Bevisvärdering av sociala medier

Bevisvärdering av sociala medier ÖREBRO UNIVERSITET Institution för juridik, psykologi och socialt arbete Juristprogrammet Emilia Björksved Bevisvärdering av sociala medier - Facebook Självständigt juridiskt arbete, 15 hp VT 2013 Handledare

Läs mer

8 Rättsintygets roll i rättsprocessen

8 Rättsintygets roll i rättsprocessen 8 Rättsintygets roll i rättsprocessen Rättsintyget syftar i första hand till att användas som underlag av rättsväsendets myndigheter inom ramen för brottsutredningar. I en brottsutredning kan intyget få

Läs mer

Lektion 2. Metoder för mediepåverkan

Lektion 2. Metoder för mediepåverkan Lärandemål: En förutsättning för att kunna tolka medieinnehåll av olika slag är kritiskt tänkande; något som med hjälp av olika metoder för mediepåverkan ibland dessvärre försöker motverkas. För att kritiskt

Läs mer

2013-01-03 meddelad i Varberg

2013-01-03 meddelad i Varberg Mål nr meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Assistentåklagare Jon Lindahl Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Tilltalad Gylnara Shabanova, 720690-1147 Sjödalsvägen 17 516

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 18 november 2015 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Hanna Söderberg Wallin Advokatbyrå AB Norra Skeppsbron 7 b 803 10

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 december 2016 Ö 5257-15 SÖKANDE KL Ombud och offentlig försvarare: Advokat TM MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-05 Närvarande: F.d. justitierådet Ella Nyström samt justitieråden Erik Nymansson och Thomas Bull Polisens tillgång till underrättelser från Försvarets

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

Alternativa hypoteser i brottmål

Alternativa hypoteser i brottmål Juridiska institutionen Höstterminen 2016 Examensarbete i processrätt 30 högskolepoäng Alternativa hypoteser i brottmål En jämförelse mellan mord- och misshandelsmål Författare: Erik Kvarnerup Handledare:

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

Stockholm den 13 mars 2018 R-2018/0002. Till Justitiedepartementet. Ju2017/09591/Å

Stockholm den 13 mars 2018 R-2018/0002. Till Justitiedepartementet. Ju2017/09591/Å R-2018/0002 Stockholm den 13 mars 2018 Till Justitiedepartementet Ju2017/09591/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 december 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Tidiga

Läs mer

AE spelade tillsammans med FM, StjPGC, och AEl, StenGK. På grund av regnoväder kunde endast en av två planerade 18-hålsronder genomföras.

AE spelade tillsammans med FM, StjPGC, och AEl, StenGK. På grund av regnoväder kunde endast en av två planerade 18-hålsronder genomföras. 14 Juridiska Nämnden Dnr 12/2009 JurN 12- BESLUT 2009-11-03 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar ANMÄLARE KHE ANMÄLD AE SAKEN Fråga om försök till fusk vid tävlingsspel Bakgrund och

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Rotel 23 DOM 2011-12-21 Göteborg Mål nr B 3835-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göteborgs tingsrätts dom den 30 augusti 2011 i mål nr B 10414-11, bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagaren

Läs mer

Domstolarnas bedömning av beviskrav i våldtäktsmål

Domstolarnas bedömning av beviskrav i våldtäktsmål Örebro Universitet Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Juristprogrammet termin 9 Examensarbete med praktik 30 p 2012-10-29 Domstolarnas bedömning av beviskrav i våldtäktsmål Emmelie

Läs mer

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1 (7) 2014-03-06 Dnr SU FV-1.1.3-0386-14 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1. Inledning Europeiska

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 maj 2019 T 3536-18 PARTER Klagande Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik, 556013-0683 Lindhagensgatan 100 105 73 Stockholm Ombud: Advokat

Läs mer

DOM 2010-12-01 Stockholm

DOM 2010-12-01 Stockholm 1 Avdelning 6 Rotel 0613 Stockholm Mål nr ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 2 juni 2010 i mål nr B 203-10, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagare Leif

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 november 2018 Ö 5446-17 PARTER Klagande NB Ombud: MB Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättningsyrkande ÖVERKLAGAT

Läs mer

Interna utredningar. Höör 25 maj 2015 Förebyggande arbete Upptäckt av interna brott Polisanmälan och rättsprocessen Intern utredning.

Interna utredningar. Höör 25 maj 2015 Förebyggande arbete Upptäckt av interna brott Polisanmälan och rättsprocessen Intern utredning. Interna utredningar Höör 25 maj 2015 Förebyggande arbete Upptäckt av interna brott Polisanmälan och rättsprocessen Intern utredning INTERN UTREDNING Anledningar: Insamla fakta till eventuell polisanmälan

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE KIA Motors Sweden AB, Kanalvägen Upplands Väsby. Ombud: Advokat JT och jur.kand.

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE KIA Motors Sweden AB, Kanalvägen Upplands Väsby. Ombud: Advokat JT och jur.kand. Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 juli 2010 Ö 3756-09 KLAGANDE KIA Motors Sweden AB, 556618-8545 Kanalvägen 12 194 61 Upplands Väsby Ombud: Advokat JT och jur.kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 januari 2013 B 380-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART S B Ombud och offentlig försvarare: Advokat R B SAKEN

Läs mer

Svåra Samtal DISPOSITION. Bakgrund & Intervjuteknik. Workshop Svåra Samtal Pennskaftets Årliga Konferens Världskulturmuséet 5 mars 2008

Svåra Samtal DISPOSITION. Bakgrund & Intervjuteknik. Workshop Svåra Samtal Pennskaftets Årliga Konferens Världskulturmuséet 5 mars 2008 Pennskaftskonferens 2008 Världskulturmuseet 5 mars Svåra Samtal Anneli Larsson Lecturer, The Swedish National Police Academy Affiliated Researcher, University of Cambridge E-mail: 1 DISPOSITION 13.00 13.45

Läs mer

Anmälan mot Skatteverket och tjänstemännen Sten Mittermeier, Urban Persson och Karin Hammar Janetzky

Anmälan mot Skatteverket och tjänstemännen Sten Mittermeier, Urban Persson och Karin Hammar Janetzky Justitieombudsmannen Box 16327 103 26 STOCKHOLM 2017-08-04 Anmälan mot Skatteverket och tjänstemännen Sten Mittermeier, Urban Persson och Karin Hammar Janetzky Som ombud för Robert Friman & Co AB (Robert

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2009 B 2214-08 KLAGANDE PS Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Våldsamt

Läs mer

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål.

Advokatsamfundet avstyrker förslaget att införa förenklad delgivning i brottmål. R 6168/2000 2000-05-02 Till Statsrådet och chefen för Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 februari 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över Domstolsverkets promemoria

Läs mer

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-06-18 Dnr 16-2013 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat

Läs mer

STAYAC finns inte längre!

STAYAC finns inte längre! STAYAC finns inte längre! Bilaga 4 SLLs/HSFs/BDOs hanterande av STAYAC-ärendet är att se som en summarisk process av Kafka-modell med för brott anklagad (STAYAC/Stefan Blomberg) och med HSFs företrädande

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Antagen av Svensk Försäkrings styrelse den 30 maj 2012 Bakgrund Försäkringsidén bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan försäkringstagaren och

Läs mer

H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m.

H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 2649-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM H./. Riksåklagaren m.fl. angående försök till dråp m.m. Högsta domstolen

Läs mer

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande.

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2018-06-28 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2018-06-13 B 5434-17 R 14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CE m.fl../. riksåklagaren ang. människosmuggling

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND

SVERIGES ADVOKATSAMFUND SVERIGES ADVOKATSAMFUND Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Stockholm den l september 2008 Yttrande i mål B 3009-087 Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd och forordnat att Sveriges advokatsamfund

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det!

Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det! Lyssna på vad jag säger! - inte hur jag säger det! Barns vittnesmål och trovärdighet Sara Landström, Docent Psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet CLIP www.psy.gu.se/clip 1 Barnet i rättsprocessen

Läs mer

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl för prövningstillstånd.

Ert datum. Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom och anser att det inte föreligger skäl för prövningstillstånd. Svarsskrivelse Sida 1 (10) Datum Rättsavdelningen 2011-02-01 ÅM 2011/0347 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2011-01-17 B 6/2011 Rotel 23 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm NS./. riksåklagaren

Läs mer

NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m.

NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 4421-07 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM NA./. Riksåklagaren m.fl. ang. dråp m.m. Högsta domstolen har förelagt

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet

Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet REMISSYTTRANDE 2015-08-26 Institutet för Juridik och Internet Box 586 114 79 Stockholm info@juridikinstitutet.se Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet Sammanfattning Institutet för Juridik

Läs mer

Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender

Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2009 Vänner & Fiender Er klass besökte psykologiska institutionen under Vetenskapsfestivalen. Där fick ni lära er en del om gruppsykologi och socialpsykologi.

Läs mer

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP MÅL - Du kommer få en inblick i de lagar och regler som vår demokrati vilar på. - Du kommer efter arbetsområdet ha insikt i hur Sveriges rättsväsende fungerar. LAGAR OCH REGLER

Läs mer

Målsäganden En effektivare inledning av processen

Målsäganden En effektivare inledning av processen förfarande som genom en domstolsprocess. Är det fråga om en domstolsprocess ska vissa minimikrav uppfyllas. Med andra ord bör man inte acceptera en urvattnad domstolsprocess. Det är alltså viktigt alltid

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

Rättsavdelningen SR 18/2019

Rättsavdelningen SR 18/2019 1 (8) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 18/2019 Rättsligt ställningstagande angående sannolik identitet i asylärenden 1. Syfte Kan en asylsökande göra sin identitet sannolik genom sina muntliga uppgifter?

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 oktober 2014 Ö 4417-12 KLAGANDE RG Ombud: Jur.kand. FE MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Ansökan i hovrätt om resning

Läs mer

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å

Stockholm den [ ] januari 2017 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/09303/Å ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09303/Å Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2012-11-26 B 4840-12 Rotel 29. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2012-11-26 B 4840-12 Rotel 29. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (10) Datum Rättsavdelningen 2012-12-07 ÅM 2012/8081 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2012-11-26 B 4840-12 Rotel 29 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm PH./.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 november 2018 Ö 5233-18 PARTER Klagande Sekretess CA Adress hos ombudet Ombud: Advokat KS Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer