Säkrade hjälpmedel på väg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Säkrade hjälpmedel på väg"

Transkript

1 Säkrade hjälpmedel på väg - ett projekt för att säkra hjälpmedel under färd inom den särskilda kollektivtrafiken Linköpings kommun linkoping.se

2 Linköpings kommun har varit projektägare samt huvudfinansiär för projektet. Occas AB genom Jennie Eriksson har anlitats som projektledare. Slutrapporten har författats av Jennie Eriksson, Occas AB. Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter, slutsatser och arbetsmetoder i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet Trafikverkets ståndpunkter, slutsatser och arbetsmetoder inom rapportens ämnesområde.

3 Sammanfattning Målet med Säkrade hjälpmedel på väg- ett projekt för att säkra hjälpmedel under färd inom den särskilda kollektivtrafiken, är att få en övergripande bild om hur säkert/ icke säkert kunder med hjälpmedel så som rullstolar och elrullstolar färdas i den särskilda kollektivtrafiken. Projektets syfte är att kartlägga till vilken grad hjälpmedlen inom den särskilda kollektivtrafiken är utrustade med nödvändiga transportfästen eller uppmärkning av fästpunkter för att säkert kunna fästas och transporteras i specialfordon. Kartläggningen skedde genom besiktning av hjälpmedel. De hjälpmedel som saknar transportfästen eller inte hade dessa uppmärkta utrustas med detta inom projektet i den mån leverantören av hjälpmedlet godkänner det. För att uppnå syfte och mål gjordes ett urval av de kunder i Linköpings kommuns färdtjänst som reser med rullstol eller elrullstol för att delta i besiktningen av just deras hjälpmedel. Besiktningen genomfördes av Hjälpmedelscentrum i Östergötland. Resultatet visar att 15 % av de besiktigade hjälpmedlen saknade både transportfäste och uppmärkning om var på hjälpmedlet fordonets fästanordning ska fästas för säker fastspänning. Det visade sig också att 12 % av de besiktigade hjälpmedlen, enligt leverantören av hjälpmedlen, kan användas som säte i ett fordon men att rekommendationen är att ryggstödet är en viss höjd. Inget av de 12 % av dessa modeller vi besiktigade nådde den rekommenderade höjden. Resultatet av projektet visar att 82 av 113 hjälpmedel var utrustade på rätt sätt för att kunna transporteras säkert. Det finns dock mycket som kan förbättras vad gäller säkerheten vid transporter med hjälpmedel. Arbetet för Linköpings kommun kommer fortsätta för att uppnå kommunens mål med att alla kunder i den särskilda kollektivtrafiken ska uppleva sin resa som trygg och säker.

4 1. Inledning Trafiksäkerhetsnytta Bakgrund Syfte och mål Metod och material Resultatredovisning Transportfästen Leverantörsetikett Nackstöd Kommunetikett Slutsatser Spridning och återföring av resultatet Kontaktuppgifter Bilagor: Bilaga 1: Besiktningsprotokoll Bilaga 2: Kommunetiketter

5 1. Inledning Ett tryggare Linköping- resor i den särskilda kollektivtrafiken ska upplevas som trygga och säkra. 1 I arbetet med att uppnå ovanstående mål startade Linköpings kommun i januari 2012 projektet; Säkrade hjälpmedel på väg ett projekt för att säkra hjälpmedel under färd inom den särskilda kollektivtrafiken. Inom den särskilda kollektivtrafiken i Linköpings kommun finns det cirka 5800 färdtjänstkunder, av dessa är cirka 1000 kunder legitimerade för att få ta med sig rullstol eller elrullstol. Varje dag genomförs ungefär 1350 resor inom den särskilda kollektivtrafiken 2. Det finns ingen tvingande standard, på nationell eller internationell nivå, som reglerar att hjälpmedel ska utrustas med transportfästen för att de på ett säkert och korrekt sätt kan fästas fast i fordon. De standarder som finns är endast rekommenderande. Det innebär att det i dagsläget kan vara många kunder som inte åker säkert. Säkrade hjälpmedel på väg- ett projekt för att säkra hjälpmedel under förd inom den särskilda kollektivtrafiken, ska ge en fingervisning om hur stort problemet är inom Linköpings kommun och förhoppningen är att med hjälp av resultatet kunna arbeta fram nya rutiner och arbetssätt, så att hjälpmedel i den särskilda kollektivtrafiken kan transporteras säkrare i framtiden. 1 Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsplan 2012, s Gäller samtliga resor, så som skolresor, omsorgsresor, sjukresor och färdtjänstresor. 2 Gäller samtliga resor, så som skolresor, omsorgsresor, sjukresor och färdtjänstresor.

6 2. Trafiksäkerhetsnytta För Linköpings kommuns del kommer resultatet ge en fingervisning om hur omfattande problemet är inom kommunen. Projektet är tänkt vara en start på ett fortsatt omfattande arbete där målet på lång sikt är att det i största möjliga mån inte ska förekomma hjälpmedel utan korrekt utrustning för säker fastsättning i transporter i den särskilda kollektivtrafiken i kommunen. Med hjälp av det register som skapas, inom projektets ramar, är förhoppningen att det ska implementeras i den dagliga verksamheten för särskild kollektivtrafik. Kontrollen på vilka hjälpmedel som finns legitimerade för den särskilda kollektivtrafiken kan på så sätt förbättras. Arbetsrutinen för hur ett hjälpmedel och dess utrustning i framtiden legitimeras för transport i särskild kollektivtrafik kan inkludera en kontroll gentemot registret med redan besiktigade hjälpmedelsmodeller. I de fall där hjälpmedlet inte finns registrerat i kommunens register bör det besiktigas innan legitimeringen. Linköpings kommun torde inte vara ensamma om att hjälpmedel inte kan fastsättas under transport i den särskilda kollektivtrafiken på ett säkert sätt. Liknande problem torde finnas hos fler trafikhuvudmän eller regionala kollektivtrafikmyndigheter. Genom projektet Säkrade hjälpmedel på väg- ett projekt för att säkra hjälpmedel under förd inom den särskilda kollektivtrafiken kan även dessa hjälpas. Resultatet som nås i Linköpings kommun kan även vara applicerbart hos dem. Arbetsrutinen och metoden som arbetas fram i projektet ska utformas på ett sådant sätt att övriga ansvariga för särskild kollektivtrafik med enkla medel kan anamma den i sin verksamhet och göra liknande säkerhets- och kvalitetsbesiktningar.

7 3. Bakgrund Det absolut säkraste sättet att transporteras i ett fordon är i fordonets säte. Samtidigt finns inte möjligheten för överflyttning från ett hjälpmedel till ett säte för alla. Därför är det viktigt att arbetet med att öka säkerheten för de kunder som sitter kvar i sitt hjälpmedel och/ eller de kunder som åker med de fordon där även hjälpmedel transporteras i. Det finns en mängd olika märken och modeller av både rullstolar och elrullstolar framtagna för att kunna tillgodose användarens behov. Ett stort behov som de flesta rullstolsburna, precis som andra, idag har är att kunna transportera sig, till arbete, fritidsaktiviteter och så vidare. Ett problem är att när arbetet med att ytterligare säkra transporter för icke rullstolsburna personer har utvecklats och förbättrats så har liknande arbete för rullstolsburna inte utvecklats i samma takt. Det finns idag långa kravspecifikationer som används vid upphandling av så kallade specialfordon som används för att transportera kunder med hjälpmedel inom den särskilda kollektivtrafiken. Fordonet ska vara utrustat med bälten för de som sitter i sitt hjälpmedel och golvskenor samt fasthållningsanordningar som håller rullstolen på plats. Kravet på att hjälpmedlet ska vara konstruerat för att klara transporter är inte lika detaljerad. Behovet att kunna transportera sig säkert med sitt hjälpmedel i fordon är alltså inte tillfredsställt. Innan projektet påbörjades upplevde Linköpings kommun, bland annat genom sina transportörer och HSO i Linköping (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) att transporter av kunder med rullstol eller elrullstol i specialfordon var problematisk på grund av orsaken beskrivet ovan. Är inte hjälpmedlet utrustat med transportfästen eller uppmärkning av fästpunkter som fordonets fästanordningar kan fästas i är risken att hjälpmedlet fästs på ett icke korrekt sätt. En icke korrekt fastsättning kan vid en incident generera i stora skador på hjälpmedlet, kunden, andra medresenärer samt övriga trafikanter. Samtidigt är föraren av fordonet ansvarig för allt och alla som transporteras i fordonet. Föraren blir alltså den part som ställs som ansvarig vid en incident med personskador och skador på hjälpmedlet, trots att han eller hon utfört det uppdrag som tilldelats. På eller i ett fordon får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras på sådant sätt att fara kan uppstå. 3 Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan 1. utgöra fara för person, 2. orsaka skador på egendom ( ) Lasten skall vara fastgjord om det krävs med hänsyn till lastutrymmets eller lastens beskaffenhet. 4 Med förarens ansvar för lasten kopplat till deras arbetssituation som bakgrund beslutades att en kartläggning av hjälpmedlen i Linköpings kommuns färdtjänst skulle genomföras. Projektet begränsas till att endast kartlägga rullstolar och elrullstolar, i rapporten benämns dessa som hjälpmedel. 3 Trafikförodning (1998:1276) 1Kap Trafikförodning (1998:1276) 1Kap. 80.

8 4. Syfte och mål Som tidigare nämnts är det övergripande målet för den särskilda kollektivtrafiken i Linköpings kommun att alla kunder ska uppleva sin resa som trygg och säker. Målet med Säkrade hjälpmedel på väg- ett projekt för att säkra hjälpmedel under färd inom den särskilda kollektivtrafiken, är att få en övergripande bild om hur säkert/ icke säkert hjälpmedel så som rullstolar och elrullstolar färdas i den särskilda kollektivtrafiken. Projektets syfte var att kartlägga till vilken grad hjälpmedlen inom den särskilda kollektivtrafiken var utrustade med nödvändiga transportfästen eller uppmärkning av fästpunkter för att säkert kunna transporteras i specialfordon. De hjälpmedel som saknar transportfästen eller inte hade dessa uppmärkta utrustas med detta i den mån leverantören av hjälpmedlet godkänner det.

9 5. Metod och material I Linköpings kommun finns det idag cirka 1000 kunder som är i behov av att ta med sig sin rullstol eller elrullstol i den särskilda kollektivtrafiken. Många av kunderna måste använda sitt hjälpmedel som säte i fordonet, det vill säga sitta kvar i det under färden. Andra kunder har hjälpmedel som de kan flytta över ifrån. I kategorin som kan flytta över till ett vanligt säte i fordonet kan både ha hjälpmedel som kan fällas ihop, och alltså fraktas säkert i ett bagageutrymme, eller ha hjälpmedel som inte går att fälla ihop och alltså har samma behov av säker fastspänning som om det satt en kund i hjälpmedlet. Hjälpmedel måste kunna fästas på ett säkert sätt för att inte riskera att orsaka skada vid en eventuell incident. För att uppnå mål och syfte med projektet, att kartlägga hur dessa hjälpmedel kan fästas i fordonet valde Linköpings kommun att besiktiga ett urval på 100 kunder av de totalt 1000 kunder som reser med sitt hjälpmedel. Urvalet gjordes på en sammanställning av alla genomförda resor under De 100 kunder som åkt flest resor till antalet valdes ut. Urvalet fick sedan genomgå granskning av behörig personal på kommunen för att se så det stämde överens med aktuella legitimeringar för färdtjänsten. Alla kommunens färdtjänstkunder, cirka 5800, fick kännedom om projektet genom ett informationsblad. De 100 kunder som valdes ut att delta fick sedan mer detaljerad information genom ett andra utskick. I det andra utskicket informerades kunderna om att Linköpings kommun, tillsammans med Hjälpmedelscentrum i Östergötland gärna ville besiktiga deras hjälpmedel, att någon skulle kontakta dem för tidsbokning och att deltagandet var frivilligt. Besiktningen och tidsbokningen hanterade Hjälpmedelscentrum i Östergötland. För varje hjälpmedel de besiktigade fyllde de i ett besiktningsprotokoll, framtaget för projektet, Under besiktningen undersöktes och dokumenterades hjälpmedlets modell, förekomsten av transportfästen och/ eller leverantörsetiketter samt skicket på dessa. Det dokumenterades även om transportfästen och/ eller leverantörsetiketter monterades på hjälpmedlet. Hjälpmedelscentrum i Östergötland undersökte även ytterligare delar av hjälpmedlet i samband med projektets besiktning, vilket också dokumenterades på samma protokoll 5 Ett sammanställt resultat av besiktningarna visas i kap 6, Resultatredovisning. För att projektet skulle komma förarna av den särskilda kollektivtrafiken till gagn tog Linköping kommun fram två olika kommunetiketter som skulle hjälpa föraren att veta om hjälpmedlet var avsett som säte i ett fordon eller inte, se bilaga 2. Kommunetikett 1 betyder att leverantören anser att hjälpmedlet inte är avsett för att sitta kvar i under färd. Kommunetikett 2 betyder att leverantören konstruerat hjälpmedlet så att det kan användas som ett säte i ett fordon. Kommunetiketten sattes på hjälpmedlet efter genomförd besiktning och placerades baktill på hjälpmedlet i samråd med företrädare för förarna. 5 Besiktningsprotokollet i sin helhet finns i bilaga 1

10 6. Resultatredovisning Tanken var att 100 kunders hjälpmedel skulle besiktigas inom projektets ramar. Tyvärr tillstötte problem med tidsplaneringen för besiktningen samt tidsbokningen. Många av de som tillfrågades ville inte delta eller hoppade av precis innan besiktningen skulle genomföras. När antalet kunder uppnådde 91 beslutades det därför att stoppa besiktningarna. Vi anser dock att resultatet som visas nedan fortfarande kan ses som en anvisning av hur hjälpmedel är utrustade i Linköpings kommun och även andra kommuner. Totalt besiktigades 91 kunders hjälpmedel. Dessa kunder har tillsammans 113 hjälpmedel. 71 av kunderna har ett hjälpmedel, 18 kunder har två hjälpmedel och 2 personer har tre hjälpmedel. 72,5 % av de besiktigade hjälpmedlen var manuella rullstolar och 27,5 % var elrullstolar Antal kunder Kunder, hjälpmedel Totalt antal hjälpmedel Figur 1. Antalet kunder, deras hjälpmedel samt typ av hjälpmedel. Antal rullstolar Antal elrullstolar Serie Av de 82 rullstolarna som besiktigades återfanns tolv olika modeller, av de 31 elrullstolarna återfanns även där tolv modeller. Alla modeller var krocktestade och godkända enligt ISO 7176/19. Tre av hjälpmedlen dömdes ut av Hjälpmedelscentrum i Östergötland och kunden fick nytt hjälpmedel. Orsaken berodde ej på bristfällig säkerhet kopplat till detta projekt utan på grund av hjälpmedlets ålder och slitage. Alla hjälpmedel var på något sett distribuerade av Hjälpmedelcentrum i Östergötland, antingen genom förskrivning eller egenköpt av kund. Totalt besiktigades det hjälpmedel av 24 olika modeller. Tolv olika rullstolsmodeller och lika många modeller av elrullstolar. Viktigt att observera är att det inte är 24 olika märken på hjälpmedlen utan olika modeller av samma märke kan förekomma.

11 6.1 Transportfästen I figur 2 visas hur många av de besiktigade hjälpmedlen som var utrsutade med transportfästen. 81 av de besiktigade 113 hjälpmedlen hade transportfästen, av dessa hade 70 hjälpmedel transportfästen fram respektive 77 hade transportfästen bak. 58 % av hjälpmedlen var utrustade med transportfästen både fram och bak. Samtliga elrullstolar hade transportfästen medan endast 44 % av rullstolarna hade transportfästen. Av rullstolarna som hade transportfästen hade 33 % på både framtill och baktill. I besiktningsprotokollet noterades vilket skick transportfästena hade. Betyget sattes på en skala mellan 1 och 5 där 1 betydde dåligt skick och 5 mycket bra skick. I figur 3 visas resultatet. Av alla transportfästen som fanns monterade fram var 91,5 % i mycket bra skick. Samma betyg för transportfästen bak var 90 %. Inget transportfäste fick betyg lägre än 3. Tre hjälpmedel fick transportfästen monterade eller utbytta framtill och fem fick transportfästen monterade eller utbytta baktill 6, detta visas i figur Har transporfästen Figur2. Antal transportfästen. TransporFästen Har inga transporfästen Fram Bak Båda Rullstol Elrullstol Totalt Skick Fram Bak Figur 3. Skick på transportfästen Monterat/bytt Framtill Baktill Båda Inga Figur 4. Antalet transportfästen som är monterade eller bytts ut. 6.2 Leverantörsetikett Av de besiktigade hjälpmedlen hade 65 % två eller fler leverantörsetiketter som visar var föraren ska fästa fordonets fästanordning, 35 % hade inga leverantörsetiketter. Av de hjälpmedel som var utrustade med etiketter hade 81 % leverantörsetiketter både fram och bak. Det var endast tre elrullstolar som inte hade någon etikett, 25 av 28 av elrullstolarna hade etikett både fram och bak. 6 Hjälpmedel som fått transportfästen eller uppmärkning framtill har även fått detta åtgärdat baktill.

12 Rullstolarna var i lägre omfattning utrustade med etiketter både fram och bak, 76 % Detta visas i figur 5. Skicket på leverantörsetiketterna uppnådde inte samma goda resultat som transportfästena, se figur 6, 68,5 % av etiketterna framtill fick betyg 5 vilket är samma som resultat för etiketterna baktill. Spridningen på betygsskalan var även mer utspritt än för transportfästena. Fler hjälpmedel har även fått etiketter vid besiktningen än transportfästen. 21 hjälpmedel fick nya eller utbytta etiketter framtill och 17 hjälpmedel fick nya eller utbytta etiketter baktill, se figur Har leverantörsegke h Figur 5. Förekomsten av leverantörsetikett. Skick på leverantörsetikett LeverantörseJkeK Har inga leverantörsegke her Fram Bak Båda Rullstol Elrullstol Totalt Skick Fram Bak Figur 6. Skick på leverantörsetikett. Märkt/bytt Framtill Baktill Båda Inga Figur 7. Antalet hjälpmedel där leverentörsetikett satts på eller bytts ut. 6.3 Nackstöd På vissa modeller av hjälpmedel krävs att det finns nackstöd från leverantören. Av de hjälpmedel som besiktigades krävdes nackstöd på 14 hjälpmedel. Alla de hjälpmedel där det krävdes nackstöd var också utrustade med det, på ytterligare 21 hjälpmedel fanns nackstöd monterat. Viktigt att notera är att frågan om nackstöd tillkom då besiktningarna var påbörjade, därför uppnår inte det totala antalet i figur 8 till 113 som är det totala antalet besiktigade hjälpmedel.

13 Figur 8. Krav på nackstöd Nackstöd Krav på nackstöd enligt gllverkaren Besikggade hjälpmedel som hade nackstöd Ja Nej Totalt Kommunetikett Som beskrivits i kap 5, Metod, lät kommunen ta fram kommunetiketter som skulle monteras på de besiktigade hjälpmedlen. I figur 9 visas resultatet av fördelningen av kommunetiketterna. Kommunetiketten som visar att kund, enligt leverantören, kan sitta kvar i hjälpmedlet under färd återfinns på 92 hjälpmedel. På sju av hjälpmedlen sattes kommunetiketten som visar att kunden inte ska sitta kvar i det under färd men att hjälpmedlet på ett säkert sätt kan fästas. Det var 14 hjälpmedel som inte fick någon märkning alls, detta beror på att leverantören av modellen anser att det är säkert att sitta kvar om hjälpmedlet har en viss höjd i ryggstödet. Tyvärr tillverkas denna modell ej med tillräckligt högt ryggstöd. Detta är ett problem som vidare kommer att diskuteras i kap Kunden får siha kvar i hjälpmedlet KommuneJkeK Kunden ska flyha över gll eh säte i fordonet Ingen märkning Antal

14 7. Slutsatser Projektets tanke var att besiktiga en del av alla hjälpmedel för att sen applicera resultatet på det totala antalet förekommande hjälpmedel inom färdtjänsten i Linköpings kommun. Det innebär de cirka 1000 kunder med hjälpmedel har cirka 1242 hjälpmedel tillsammans. 32 hjälpmedel var inte utrustade med transportfästen, vilket är 28 %. Det innebär att cirka 348 hjälpmedel inte har något transportfäste. En förklaring till att nästan en tredjedel inte är utrustade med transportfästen kan vara att hjälpmedlets ram är tillräckligt hållbar och att fordonets fästen är tänkt att fästas där. Det skulle kunna ses som en rimlig förklaring om alla de hjälpmedel som inte har transportfästen istället har leverantörsetiketter som visar var fordonets fästanordning ska fästas. Det är dock så att resultatet av besiktningen visar att 17 av de besiktigade hjälpmedlen varken hade transportfästen eller leverantörsetiketter. 17 hjälpmedel av urvalet representerar cirka 186 hjälpmedel av det totala antalet. 186 hjälpmedel som alltså inte har något transportfäste eller märke var fordonets fästanordning ska fästas och som kanske därför inte fästs på ett lämpligt sätt och därför kan orsaka stor skada vid incident. Resultatet må vara bättre än vad som kunde väntas men det är ändå 186 hjälpmedel som inte transporteras på ett säkert sätt och det räcker med att en av dessa hjälpmedel är med i en incident för att något allvarligt skulle kunna hända. Skicket på de leverantörsetiketter och transportfästen som redan satt på hjälpmedlen innan besiktningen var bättre än förväntat. Endast en leverantörsetikett fick betyg 1 vilket är det sämsta betyget. I övrigt fick majoriteten av leverantörsetiketterna betyg 5 vilket är högsta betyg. Det lägsta betyget för transportfästenas skick var 3, majoriteten fick betyg 5. Leverantörsetiketten som fick betyg 1 byttes ut i samband med besiktningen. Det förekom inget hjälpmedel som kunden på egen hand införskaffat utan inblandning av Hjälpmedelscentrum i Östergötland. Det kan därför med glädje konstateras att det endast förekom krocktestade stolar i projektet, då Hjälpmedelcentrum i Östergötland kräver att alla deras stolar är krocktestade. Tyvärr det finns en rimlig risk att detta inte går att återspegla på det totala antalet, förmodligen finns det någon eller några hjälpmedel som leverantören inte låtit krocktesta och därför är direkt olämplig att använda som sits eller transportera inne i ett fordon. En icke krocktestad stol är farlig att använda inne i fordon, inte bara för kunden själv utan även för övriga resenärer och förare. Det blev en stor spridning av olika modeller i urvalet vilket bör ses som positivt. Det går dock inte att urskilja att någon modell skulle vara sämre utrustad med transportfästen eller leverantörsetiketter. De hjälpmedel som blivit kompletterade med transportfästen och eller leverantörsetiketter i samband med besiktningen går inte att härleda till någon speciell modell eller märke. På grund av detta finns det i dagsläget ingen möjlighet att veta om en modell alltid/ aldrig är i behov av kompletteringar i framtiden för att på ett säkert sätt kunna transporteras i fordon. Förhoppningen av att kunna skapa ett register över detta är alltså inte möjligt. Under projektets och besiktningens gång har det upptäckts att det förekommer modeller av hjälpmedel som i sig är säkra att transportera i fordon men att de är direkt olämpliga, trots transportfästen och leverantörsetiketter, att använda som säte inne i ett fordon på grund av sitt låga ryggstöd. Under besiktningen framkom 14 stycken av den sortens hjälpmedel. Under besiktningen framkom även det att en del kunder av egen kraft kan flytta över till ett säte i fordonet andra inte kan det. Att det besiktigades 14 hjälpmedel med låg rygg av totalt 113 besiktigade hjälpmedel

15 innebär troligtvis tyvärr att denna typ av hjälpmedel är relativt vanligt förekommande i färdtjänsten. Att det även förekommer kunder som har en sådan typ av hjälpmedel och inte har möjligheten att flytta över till ett säte torde även det kunna återspeglas. Då transportfästen och uppmärkning på dessa hjälpmedel inte hjälper och för att inte begränsa de kunder som inte kan flytta över till ett säte på egen hand krävs alltså andra åtgärder. Ett sätt att få bukt med säkerhetsproblematiken kring dessa hjälpmedel, för att kunden ska kunna transporteras säkert och för att förarens arbetssituation ska förbättras, krävs förmodligen att kravspecifikationen för hur fordon i den särskilda kollektivtrafiken är utformade förändras. Ett arbete som inte kan ske över en dag eller en vecka utan som det måste arbetas med inför, och kombineras med framtidens upphandlingar av transportörer. Någon lösning finns alltså inte inom Linköpings kommun idag. Det finns dock olika lösningar nationellt, bland annat utfällbara extra ryggstöd som är monterade i fordonet och som används som komplement till hjälpmedlets ryggstöd. Trots att inte projektet kunnat generera något register för hjälpmedel som är/ inte är utrustade med korrekt fästanordning som hoppats på så har projektet ändå ökat förståelsen för hur viktigt det är med säkerheten kring hjälpmedel i fordon, hos såväl personal på Linköpings kommun som kunder. Informationsspridning till kunden genom den personal som handlägger och legitimerar är viktig för kunden ska bli uppmärksam på sin situation och hur denne använder sig av sitt hjälpmedel i ett fordon.

16 8. Spridning och återföring av resultatet I och med att ansvarsfördelningen gällande hjälpmedel i särskild kollektivtrafik hamnar lite mellan stolarna så hoppas vi som genomfört projektet att projektet och resultatet i sig uppmärksammas hos andra trafikhuvudmän, handläggare och kunder men också att det uppmärksammas bland de som förskriver hjälpmedel idag. Genom att påvisa problematiken hoppas vi att åtgärder vidtas för att alla som berörs ska kunna känna sig säkrare. Kunden med eller i hjälpmedlet, övriga passagerare och föraren som varje dag genomför resor med kunder och hjälpmedel på uppdrag från uppdragsgivaren. Före projektet startades träffades en grupp personer som på ett eller annat sätt arbetar med eller för tillgänglighet, funktionsnedsättningar och hjälpmedel. Denna grupp består av bland annat HSO, företrädare för förskrivarna i Landstinget i Östergötland, Hjälpmedelcentrum i Östergötland, företrädare för transportörerna för färdtjänsten i Linköpings kommun, företrädare för beställningscentralen för färdtjänsten i Linköpings kommun, företrädare från Norrköpings kommun. På mötena diskuterades bland annat problematiken med att transportera hjälpmedel i färdtjänstfordon och idén att genomföra ett projekt föddes här. Genom den breda kompetensen och företrädare från många olika organisationer, alla på något sätt inblandade i det som projektet riktar sig till, har bidragit till en öppen dialog om problematiken. Förhoppningen är att den här gruppen fortsätter att träffas och fortsätter dialogen och att glappen mellan stolarna där ansvaret för kunder med hjälpmedel hamnar minskar. Alla parter kan på sina håll och bland sina kontaktnät sprida kunskapen och belysa problematiken på bredare front. Under projektet har det även informerats om projektet på en träff som Trafikverket RTAF- råd anordnade. Information har även spridits bland kommunens olika förvaltningar och grupper. Ansvariga för projektet fortsätter informationsspridningen genom det dagliga arbetet som genomförs.

17 9. Kontaktuppgifter Ansvarig för projektet: Charlotta Holmgren T F Gruppchef Färdtjänst Linköpings kommun Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Drottninggatan Linköping Telefon Charlotta.holmgren@linkoping.se

18 Bilaga 1. Besiktningsprotokoll Färdtjänstprojektet Utvärderingsprotokoll Individnr: Produktnamn Serviceordernr Rullstol Elrullstol Framkörning Planerat datum Bomkörning Planerat datum Bomkörning Transportfäst./Märkning Finns Transportfästen Skick 1 (dåligt)-5(utmärkt) Monterat/bytt Fram Bak Fram Bak Fram Bak Fram Bak Fram Bak Finns Leverantörs Etikett Skick 1 (dåligt)-5(utmärkt) Märkt / bytt Fram Bak Ja Ja Ja Märkt kommunetikett Med brukare i Hopfälld Allmänkontroll Skick 1-5 Åtgärd Orsak Chassi 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Körhandtag/bygel 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Klädslar 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Rygg 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Sits 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Armstöd 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Sidoskydd 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Benstöd 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Drivhjul 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Drivhjulsfäste 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Bromsar 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Länkhjul/Gafflar 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Tippskydd 1 (dåligt)-5(utmärkt) Åtgärdat Uppkomst i färdtjänst Åtgärder på produkt Ingen åtgärd Produktbyte Onormalt slitage Uppkomst i färdtjänst Orsak: Datum Signatur Efter utfört arbete ska blanketten lämnas till Jakob Övriga kommentarer lämnas på baksidan.

19 Bilaga 2. Kommunetiketter!!!!!!!!!!Kommunetikett!1!! Kommunetikett!2!

Information till dig som får låna en elrullstol Utprovningsdatum: Modell/Fabrikat: Inventarienummer: Serienummer:

Information till dig som får låna en elrullstol  Utprovningsdatum: Modell/Fabrikat: Inventarienummer: Serienummer: Information till dig som får låna en elrullstol ( Denna information ges ut av kommunerna i Kalmar län och är ett komplement till tillverkarens bruksanvisning) Utprovningsdatum: Modell/Fabrikat: Inventarienummer:

Läs mer

SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA

SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA Information till förskrivare om elrullstolar, scootrar och drivaggregat. Hjälpmedelcenter 2017-12-15 Version 6 Förklaring till texten i denna folder: Leverantörens krav

Läs mer

Göteborgs Stad. Resevillkor för riksfärdtjänstresor

Göteborgs Stad. Resevillkor för riksfärdtjänstresor Göteborgs Stad Resevillkor för riksfärdtjänstresor 151203 Resevillkor för riksfärdtjänstresor Dessa resevillkor är en del i Göteborg Stad Färdtjänstens arbete för trygga och säkra resor. De innehåller

Läs mer

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

Slutrapport 2004-04-26

Slutrapport 2004-04-26 Slutrapport 2004-04-26 Vägverket Skyltfonden 781 87 BORLÄNGE Utveckling av godkänd/krocktestad bilstol med inbyggt sittsystem till barn/ungdomar med svåra sittproblem Sammanfattning Projektet syftade till

Läs mer

SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA

SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA SÄKER RESA MED FÄRDTJÄNST/SJUKRESA Information till förskrivare om manuella rullstolar Hjälpmedelcenter 2017-12-06 Version 6 Förklaring till texten i denna folder: Leverantörens krav på utrustning, innebär

Läs mer

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se Färdtjänst Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se INNEHÅLL Välkommen som resenär 3 Färdtjänstfordon 4 Detta kan ingå i ditt beslut 5 Beställa resa 6 Resor utanför Norrköping 7 Färdtjänst

Läs mer

Resevillkor riksfärdtjänstresor

Resevillkor riksfärdtjänstresor Trafikkontoret Serviceresor 2019-01-01 Resevillkor för riksfärdtjänstresor Dessa resevillkor är en del i Göteborg Stad arbete för trygga och säkra resor. De är sammanställda för att det ska bli tydligt

Läs mer

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon:

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon: Att låna elrullstol Elrullstolen gör att du kan röra dig friare men att köra en elrullstol är också förenat med ansvar och vissa risker. Du måste kunna köra elrullstolen utan att utsätta dig själv eller

Läs mer

Säkerhet i fordon. Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008.

Säkerhet i fordon. Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008. Säkerhet i fordon Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008. Rullstolen som ett passagerarsäte i bil Rullstolsanvändare rekommenderas att flytta över till fordonets säte och använda

Läs mer

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 Innehåll sida Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6 Beställa resa 7 Resor utanför Norrköping

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun Riktlinjer för färdtjänst Enköpings kommun LAGEN OM FÄRDTJÄNST De grundläggande förutsättningarna för tillstånd anges i Lag om färdtjänst (SFS 1997:736). Färdtjänst är till för dem som på grund av funktionshinder

Läs mer

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 norrkoping.se Innehåll sida Välkommen som resenär Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6

Läs mer

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att resa med egen bil, med buss eller tåg kan du ansöka om att få resa med färdtjänst.

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att resa med egen bil, med buss eller tåg kan du ansöka om att få resa med färdtjänst. Vad är färdtjänst? Alla kan inte resa med länets bussar och tåg. Om du har en funktionsnedsättning kan det till exempel vara svårt att gå på en buss med trappor eller att köra in med rullstol på ett tåg.

Läs mer

Lorem ipsum. Färdtjänst. nec commodo dolor. Mauris med funktionshinder

Lorem ipsum. Färdtjänst. nec commodo dolor. Mauris med funktionshinder Lorem ipsum Färdtjänst Donec Särskilt in anordnad vehicula purus transport för dig Mauris med funktionshinder nec commodo dolor Vad är färdtjänst? Färdtjänst är särskilt anordnade transporter för personer

Läs mer

Transportera rullstolen i ett fordon när brukaren sitter i den. Tillägg för Bruksanvisning 1544602 / 2010-11 / SV

Transportera rullstolen i ett fordon när brukaren sitter i den. Tillägg för Bruksanvisning 1544602 / 2010-11 / SV Transportera rullstolen i ett fordon när brukaren sitter i den Tillägg för Bruksanvisning 1544602 / 2010-11 / SV Transportera rullstolen i ett fordon när brukaren sitter i den Även när küschall K-Series-rullstolen

Läs mer

Resevillkor riksfärdtjänstresor

Resevillkor riksfärdtjänstresor Trafikkontoret Sektor färdtjänst 2017-04-18 Resevillkor för riksfärdtjänstresor Dessa resevillkor är en del i Göteborg Stad färdtjänstens arbete för trygga och säkra resor. De är sammanställda för att

Läs mer

Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik

Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik INNEHÅLL Box 12236 S:t Göransgatan 63, 1 tr. 102 26 Stockholm tfn: 08-598 998 00 fax: 08-598 998 05 www.ipsos.se 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Resevillkor färdtjänstresor

Resevillkor färdtjänstresor Trafikkontoret Sektor färdtjänst 2017-04-18 Resevillkor för färdtjänstresor Dessa resevillkor är en del i Göteborg Stad färdtjänstens arbete för trygga och säkra resor. De är sammanställda för att det

Läs mer

INFORMATION när Du får låna elrullstol

INFORMATION när Du får låna elrullstol Hjälpmedelscentrum 2015 Signalistgatan 2 721 31 Västerås INFORMATION när Du får låna elrullstol Förvaring Förvaring ska ske så att inte obehöriga kan få tillgång till hjälpmedlet. Elrullstol ska förvaras

Läs mer

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 2012-05-30 1(6 Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN Sid 1(5) TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR FÄRDTJÄNST I GÄVLEBORGS LÄN GILTIGA FRÅN 2019-06-01 INLEDNING Färdtjänst beviljas med stöd av lagen om färdtjänst (SFS 1997:736) och gällande tillämpningsanvisningar.

Läs mer

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Vad är särskilt anpassad kollektivtrafik (färdtjänst)? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för kommunal färdtjänst i Umeå kommun Diarienr: TN-2012/01295

Generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för kommunal färdtjänst i Umeå kommun Diarienr: TN-2012/01295 2012-11-07 Tekniska Nämnden 1 av 6 Generella föreskrifter och villkor (riktlinjer) för kommunal färdtjänst i Umeå kommun Diarienr: TN-2012/01295 - komplement till Lag om färdtjänst (1997:736) som stöd

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Tillämpningsanvisningar för färdtjänst Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Ansvarig för att dokumentet är aktuellt och att aktuell version publiceras på intranätet

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Vägledning vid förskrivning av elrullstolar

Vägledning vid förskrivning av elrullstolar Vägledning vid förskrivning av elrullstolar Förskrivaren ska välja hjälpmedel ur det återlämnade sortimentet och därefter nya produkter ur det upphandlade sortimentet. Undantag får endast ske när det finns

Läs mer

Resevillkor för sjukresor

Resevillkor för sjukresor 2019-06-01 Resevillkor för sjukresor Dessa resevillkor är en del av Västtrafik AB arbete för trygga och säkra resor. De är sammanställda för att det ska bli tydligt för både dig som reser och för oss som

Läs mer

Vägledning vid förskrivning av manuella rullstolar

Vägledning vid förskrivning av manuella rullstolar Vägledning Vägledning vid förskrivning av manuella rullstolar Förskrivaren ska välja hjälpmedel ur det återlämnade sortimentet och därefter nya produkter ur det upphandlade sortimentet. Undantag får endast

Läs mer

Instruktion. Användning av personlyftar och lyftselar i Norrköpings kommun. Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet

Instruktion. Användning av personlyftar och lyftselar i Norrköpings kommun. Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet Instruktion Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet Godkänd och fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Personlyftar Lyftselar Diarienummer: VON F2017/00305 003 Giltig fr.o.m.

Läs mer

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst TN 2013-9 Regler för länsfärdtjänst i Östergötland samt till myndigheten överlämnad inomkommunal färdtjänst 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Generella bestämmelser för färdtjänst... 3 1.1 FÄRDTJÄNST... 3 1.2

Läs mer

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Innehållsförteckning Vad står i beslutet? 3 Var och när får jag åka, vad gäller vid resa? 3 Medresenär, ledsagare 4 Beställning av resa 5 Resegaranti

Läs mer

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2013-11- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN "ld'. Revisionen 2013-11-13 Samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Rapport från kommunrevisorerna avseende

Läs mer

Kollektivtrafik för alla

Kollektivtrafik för alla Färdtjänst Kollektivtrafik för alla Färdtjänst är till för att alla ska ha möjlighet att åka kollektivt, även den som har en funktionsnedsättning. När du reser med färdtjänst får du därför räkna med att

Läs mer

Så här beställer du från Etac:

Så här beställer du från Etac: Så här beställer du från Etac: Kontakta vår kundservice per telefon eller e-post. Alternativt kan du skicka beställningen direkt till vår postadress. Vid produktfrågor kan du vända dig till kundservice

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010

Tillämpningsanvisningar för färdtjänst. Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Tillämpningsanvisningar för färdtjänst Antagna av kommunfullmäktige den 22 februari 2010, 5 Gäller fr.o.m 1 april 2010 Ansvarig för att dokumentet är aktuellt och att aktuell version publiceras på intranätet

Läs mer

Projektet utgår från den idéskiss och ansökan som ligger till grund för projektbidraget. I den anges att projektet syftar till att skapa

Projektet utgår från den idéskiss och ansökan som ligger till grund för projektbidraget. I den anges att projektet syftar till att skapa Projektets utgångspunkt och målsättningar Projektet utgår från den idéskiss och ansökan som ligger till grund för projektbidraget. I den anges att projektet syftar till att skapa Effektivare och tydligare

Läs mer

Ansökan om färdtjänst

Ansökan om färdtjänst Ansökan skickas till Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Färdtjänst Box 143 841 22 Ånge Ansökan om färdtjänst Det är viktigt att du besvarar alla frågor och fyller i hela blanketten. Den kan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST INLEDNING Färdtjänst är ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken i länet och är till för personer med varaktig funktionsnedsättning. Alla kommuner i Värmland, förutom

Läs mer

MEDICINTEKNISK HANDBOK CHECKLISTOR, EGENKONTROLL

MEDICINTEKNISK HANDBOK CHECKLISTOR, EGENKONTROLL MEDICINTEKNISK HANDBOK II CHECKLISTOR, EGENKONTROLL INNEHÅLLSFÖRTECKNING DUSCHVAGN... 3 RULLSTOL... 4 BETASTÖD... 5 FÖRHÖJNINGSKLOTSAR... 6 MOBIL LYFT... 7 LYFTSELE OCH LYFTBAND... 8 SÄNGAR... 9 MOBIL

Läs mer

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare.

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. 2012-01-20 1 (5) BILAGA 4 DEFINITIONER TJÄNSTER Utprovning Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. Anpassning

Läs mer

medemagruppen Förskrivarinformation Jazzy 1103 P9-0200-T ver. 2.0.0 - Februari 2011

medemagruppen Förskrivarinformation Jazzy 1103 P9-0200-T ver. 2.0.0 - Februari 2011 medemagruppen P9-0200-T ver. 2.0.0 - Februari 2011 SE Förskrivarinformation Jazzy 1103 Här hittar du Minicrosser i Sverige Minicrosser AB Bultgatan 28 S-442 40 Kungälv Telefon: +46 303 245 200 Fax: +46

Läs mer

Avtalsinfo: Länsupphandling manuella rullstolar

Avtalsinfo: Länsupphandling manuella rullstolar Avtalsinfo: Länsupphandling manuella rullstolar Avtal har tecknats med nedanstående firmor: Transportrullstolar: Invacare - Spirea Allroundrullstolar: Etac - Cross 5 Allroundrullstolar XL: Etac - cross

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST?

LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? FÄRDTJÄNSTOMRÅDE NÄR KAN JAG ÅKA FÄRDTJÄNST? Färdtjänst VAD ÄR FÄRDTJÄNST OCH VEM HAR RÄTT TILL FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transportform, som efter behovsprövning är tillgänglig för personer som på grund av funktionshinder

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun 1(6) Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun Antagna av kommunfullmäktige 2012-06-20, 74, att gälla från 2012-07-01. Enligt lagen om färdtjänst (1997:736) och riksfärdtjänst (1997:735)

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2009/2008 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2009/2008 års siffror) REDOVISNING 1(8) 2010-10-05 KTN-93/2009 009 Handläggare, titel, telefon Birgit Wadstein, verksamhetschef 011-15 77 62, 0730-20 19 62 Kvalitetsredovisning 2010 för färdtjänst och skolskjuts En kvalitetsredovisning

Läs mer

Undervisningen i ämnet persontransporter ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet persontransporter ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PERSONTRANSPORTER Ämnet persontransporter behandlar yrkesmässiga vägtransporter med fordon som används för persontransporter. Det omfattar dels förarutbildning på fordon för persontransporter, dels säkerhet

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för dig med en funktionsnedsättning.

Läs mer

Kortfattad bruksanvisning Svenska

Kortfattad bruksanvisning Svenska Kortfattad bruksanvisning Svenska HD Balance Komfortrullstol Denna bruksanvisning är ett komplement till den fullständiga bruksanvisningen. Läs alltid den fullständiga versionen innan rullstolen tas i

Läs mer

FÖRÄLDRAHJÄLPMEDEL SORTIMENTSÖVERSIKT /6

FÖRÄLDRAHJÄLPMEDEL SORTIMENTSÖVERSIKT /6 FÖRÄLDRAHJÄLPMEDEL SORTIMENTSÖVERSIKT 170227 1/6 GRUPPINDELNINGEN NEDAN ÄR UTIFRÅN AKTIVITETSOMRÅDE. 1 FÖRFLYTTNING Mål: Hjälpmedel som möjliggör förflyttning av barnet mellan olika platser, inom och utomhus.

Läs mer

Våld i nära relation Norrbottens läns landsting

Våld i nära relation Norrbottens läns landsting Bilaga 2 Våld i nära relation Norrbottens läns landsting Undersökningsperiod: 2015-11-11 -> 2015-11-30 Antal svar: 875 Svarsfrekvens: 43.1% (875/2032) Om oss och granskningen Landstingsrevisionen PwC Våld

Läs mer

Panther Brukarmanual. R822006 03-07-10 Etac AB, Box 203, SE-334 24 Anderstorp Tel. +46/371-58 73 00, Fax. +46/371-58 73 90 www.etac.

Panther Brukarmanual. R822006 03-07-10 Etac AB, Box 203, SE-334 24 Anderstorp Tel. +46/371-58 73 00, Fax. +46/371-58 73 90 www.etac. Panther rukarmanual R822006 03-07-10 tac, ox 203, S-334 24 nderstorp Tel. +46/371-58 73 00, Fax. +46/371-58 73 90 www.etac.com UNRHÅLL Klädseln på Panther är avtagbar och kan tvättas i 40 o. et är viktigt

Läs mer

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA)

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA) Ansvarig namn Marita Nyström Dokumentnamn Rutin hjälpmedelshantering Lindgården (Vardaga) Upprättad av Marita Nyström Reviderad: Berörda verksamheter Hälso- och sjukvård Fastställd datum 180831 Diarienummer

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun 2009-06-24 1(7) Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-29, 110 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna

Läs mer

Ansökan om riksfärdtjänst

Ansökan om riksfärdtjänst Sid 1 (4) Ansökan om riksfärdtjänst 792 80 Mora 0250-260 00, stadsbygg@mora.se Sökande Utdelningsadress Postnummer Personnummer Postort E-postadress Studentkort CSN-kort SFS-kort Tidsbegränsat tillstånd

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland Direktupphandling SÄKO 2015 Dnr: 14/00379 Bilaga 2 Fordonsspecifikation

Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland Direktupphandling SÄKO 2015 Dnr: 14/00379 Bilaga 2 Fordonsspecifikation Fordonspecifikation De fordon som är godkända för trafik under 2014 i nuvarande avtal Upphandling SÄKO 2007 Dnr: LT 200708-001 och Upphandling SÄKO 2007 Dnr: LT 200712-001 är också godkända för trafik

Läs mer

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa och regler för färdtjänst i Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2010-01-13, 5, 2015-10-14 137 Gäller från 2016-01-01 Vad är färdtjänst och vem har rätt till färdtjänst?

Läs mer

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, ,

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, , Brukarmanual art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2017-03 Avsett ändamål Panthera är en rullstol för dig som behöver en lättkörd vardagsrullstol som du kan sitta bra och sittriktigt i. Den är konstruerad så

Läs mer

Ansökan om färdtjänst

Ansökan om färdtjänst Plats för datumstämpel då ansökan inkommit till kommunen: Ansökan om färdtjänst Har du frågor? Färdtjänstverksamheten Tel direkt 0304-33 41 38 Tel växel 0304-33 40 00 E-post: fardtjanst@orust.se Ansökan

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2014 Söderhamns kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning från Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats 7 maj 2013, kl 13.00 15.00 Plats: Hjälpmedelskonsulenterna, Köpmangatan 37, Luleå. HSO, Doris Lehto Hjärnkraft, Gerd Rönnqvist DHR, Sune

Läs mer

Rutin för skötsel av basutrustning och personliga hjälpmedel

Rutin för skötsel av basutrustning och personliga hjälpmedel Skötselanvisning av basutrustning och personliga hjälpmedel Till personal Författare: Brittmari Hansson Fastställd av: Marie Palmgren, Sirpa Huisman Utgåva nr: 1 Granskad av: Ann-Marie Thordeman, Therese

Läs mer

Arbetsmiljön för förare av specialfordon vid samhällsbetalda resor

Arbetsmiljön för förare av specialfordon vid samhällsbetalda resor -projekt Arbetsmiljön för förare av specialfordon vid samhällsbetalda resor En kartläggning och analys av specialfordonförares arbetsmiljö Innehåll: Sammanfattning 2 Bagrund 3 Förutsättningar 4 Syftet

Läs mer

Rullstolar i kollektivtrafiken Individ- och samhällsperspektiv

Rullstolar i kollektivtrafiken Individ- och samhällsperspektiv Rapport Rullstolar i kollektivtrafiken Individ- och samhällsperspektiv 2007-12-05 Framtagen av Västra Götalandsregionen, avdelningen funktionshinder och delaktighet i samarbete med Område Hjälpmedel (Regionservice)

Läs mer

Välkommen. Utbildning om nya förskrivningsprocessen

Välkommen. Utbildning om nya förskrivningsprocessen 1 Välkommen Utbildning om nya förskrivningsprocessen Styrande dokument 2 3 Viktigare författningar Hälso- och sjukvårdslagen Patientsäkerhetslagen Lagen om medicintekniska produkter Lagen om offentlig

Läs mer

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG 2006-11-24 Definitioner av bussar enligt EU-direktiv 20 01/85/EG Klassificering av busstyper används i olika sammanhang för att kort beskriva fordonen. I bussdirektivet

Läs mer

VTI natat. T Vä -00/1 Pai/(- 'Insgitutet. Hållfasthet hos begagnade bilbarnstolar tillverkade av EPS. Projektnamn: \ Uppdragsgivare: TF

VTI natat. T Vä -00/1 Pai/(- 'Insgitutet. Hållfasthet hos begagnade bilbarnstolar tillverkade av EPS. Projektnamn: \ Uppdragsgivare: TF VTI natat TF 56-05 1992 Titel: Hållfasthet hos begagnade bilbarnstolar tillverkade av EPS Författare: Thomas Turbell Avdelning: Projektnummer: Projektnamn: \ Uppdragsgivare: Distribution: TF 56457-5 Livslângd

Läs mer

VÄLKOMMEN! BEHÖRIG BESTÄLLARE av specialanpassningar

VÄLKOMMEN! BEHÖRIG BESTÄLLARE av specialanpassningar VÄLKOMMEN! BEHÖRIG BESTÄLLARE av specialanpassningar Vad är en medicinteknisk produkt? Medicinteknisk produkt Påvisa, förebygga, övervaka, behandla eller lindra sjukdom Påvisa, övervaka, behandla, lindra

Läs mer

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun

OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland Direktupphandling SÄKO 2015 Dnr:14/00379 OBJEKTBESKRIVNING Primärområde Örnsköldsviks kommun Avser: Färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, kommunresor/ kommuntransporter

Läs mer

Azalea -familjen. En stor familj

Azalea -familjen. En stor familj Azalea -familjen En stor familj Invacare Rea komfortrullstolar erbjuder brukarna individuella lösningar och ett komfortabelt sittande, med ett stort urval av modeller, tillbehör och kompatibilitet inom

Läs mer

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 1 Socialförvaltningen Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 2 1. Vem har rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt,

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Onsdag 9 oktober 2013, kl. 13-15 Hjälpmedelskonsulentverksamheten, Köpmangatan 37, Luleå SPF, Gunilla Bergstedt SPRF, Eivor Öhman SKPF, Majvor

Läs mer

Azalea -familjen. En stor familj

Azalea -familjen. En stor familj -familjen + Kroppslängdskompensation + Viktförskjutning = En stor familj Invacare Rea komfortrullstolar erbjuder brukarna individuella lösningar och ett komfortabelt sittande, med ett stort urval av modeller,

Läs mer

Focus. Kombinerar positionering och lättkördhet

Focus. Kombinerar positionering och lättkördhet KOMPATIBEL Kombinerar positionering och lättkördhet är en allroundrullstol anpassad för brukare som behöver stöd vid sittande och samtidigt en lättkörd och lätt justerbar rullstol. Den fasta sitsplattan

Läs mer

Årsrapport 2013 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik

Årsrapport 2013 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik Årsrapport 2013 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik INNEHÅLL Box 12236 S:t Göransgatan 63, 1 tr. 102 26 Stockholm tfn: 08-598 998 00 fax: 08-598 998 05 www.ipsos.se 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Skyddsutrustning i taxi

Skyddsutrustning i taxi Skyddsutrustning i taxi En undersökning om förekomsten av skyddsutrustning för barn i taxibilar Lasse Holm ÅR 2001 Notat 5 Förord Det bör vara en självklarhet att alla, även de allra minsta, ska kunna

Läs mer

1. Rutin för utprovning av hjälpmedel

1. Rutin för utprovning av hjälpmedel - 1 1. Rutin för utprovning av hjälpmedel Patient som kan gå självständigt med eller utan hjälpmedel får inte någon rullstol förskriven av kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast för att klara förflyttning

Läs mer

Brukarmanual. Next och Next Comfort, svensk 74682D 09-08-24

Brukarmanual. Next och Next Comfort, svensk 74682D 09-08-24 Brukarmanual Next och Next Comfort, svensk 74682D 09-08-24 Next, Next Comfort Innehåll Sidan Hantering... 3-5 Sittkomfort... 6-7 Överflyttning... 8 Körteknik... 9-10 Biltransport... 11 Felsökningsschema...

Läs mer

FÄRDTJÄNST i Borås Stad

FÄRDTJÄNST i Borås Stad FÄRDTJÄNST i Borås Stad BESTÄLLNING OCH AVBESTÄLLNING AV RESOR Ring beställningscentralen på telefon: 033-35 50 50 Vardagar: Helger: 06.00-23.00 07.00-23.00 Vid problem med en befintlig beställning utanför

Läs mer

Riktlinjer för Medicintekniska Produkter

Riktlinjer för Medicintekniska Produkter RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinje för Medicintekniska Produkter Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 140122 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun Färdtjänst En del av kollektivtrafiken Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun 2 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Färdtjänstresan är en resa

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson ABT-Boende Dnr:15EV460 Göran Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Göran Olsson Sammanfattning Sammanfattning Projektet har syftat till att kartlägga ellagstiftningens efterlevnad vid ABT-boenden, gällande

Läs mer

Brukarmanual. Brukarmanual. Fastramstolar, svensk 74155E

Brukarmanual. Brukarmanual. Fastramstolar, svensk 74155E Brukarmanual Brukarmanual Fastramstolar, svensk 74155E 13-08-15 Innehåll Sidan Förklaring av symboler Biltransport... 2 Hantering... 3 Sittkomfort... 4-5 Lyft inte stolen i armstöden. Överflyttning...

Läs mer

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver.

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver. REDOVISNING 1(12) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2015 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Vad är kommunal färdtjänst?

Vad är kommunal färdtjänst? Socialförvaltningens ledningssystem Dokumenttyp: Riktlinje s. 1 av 5 Titel: Generella föreskrifter och villkor för kommunal färdtjänst i Östhammars kommun Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum:

Läs mer

Färdtjänsten i Norrköping

Färdtjänsten i Norrköping Färdtjänsten i Norrköping Orsaker till minskade resor Mirza Topic & Armin Spreco Norrköping, januari 2010 Sammanfattning Resorna inom färdtjänsten har minskat under flera år och det finns behov av att

Läs mer

Lyftar och lyftselar

Lyftar och lyftselar Hjälpmedelscentrum utbildar Lyftar och lyftselar Kursansvariga hjälpmedelskonsulenter Helena Lagerbäck, telefon: 021 17 44 63 e post: helena.lagerback@ltv.se Eva Scharin, telefon: 021 17 58 57 e post:

Läs mer

Tematisk granskning Leverantörer av upphandlade arbetsmarknadstjänster - deras arbetsgivarkontakter

Tematisk granskning Leverantörer av upphandlade arbetsmarknadstjänster - deras arbetsgivarkontakter Tematisk granskning Leverantörer av upphandlade arbetsmarknadstjänster - deras arbetsgivarkontakter Af 00009_2.0_(2017-10-11, AF5000) Arbetsförmedlingen Författare: Marina Hultkvist och Pär Eriksson Datum:

Läs mer

Rullstol Kudu med vårdarbroms

Rullstol Kudu med vårdarbroms Version 2018-08-17 Rullstol Kudu med vårdarbroms Beställningsstöd Beställningsstödet används som hjälp vid beställning och ska inte skickas in. Kudu med vårdarbroms är i standardutförande utrustad enligt

Läs mer

INFORMATION TILL BRUKAREN VID UTLÄMNING AV ELRULLSTOL

INFORMATION TILL BRUKAREN VID UTLÄMNING AV ELRULLSTOL INFORMATION 1 (4) INFORMATION TILL BRUKAREN VID UTLÄMNING AV ELRULLSTOL LÅNTAGARE Låntagare INFORMATION OM ELRULLSTOLEN Modell av elrullstol Artikelnummer Registreringsnummer Serienummer Anskaffningsår

Läs mer

UPPDATERAD Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2013-04-01 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för färdtjänstlegitimeringen i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst och riksfärdtjänst

Läs mer