Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Datum: Detaljnummer:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Datum: Detaljnummer:"

Transkript

1 Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Har vi sett till att detaljerna själva visar hur de skall monteras, att formen är tydlig och att de bara går att montera rätt? Har vi standardiserat detaljerna för att minska variansen? Har vi maximerat symmetrin hos detaljerna? Det underlättar hanteringen. Om en detalj är asymmetrisk, har vi sett till att det är tydligt? Har vi eliminerat detaljer som kan trassla in sig i varandra, t.ex. flera lösa kablar bredvid varandra? Har vi färgkodat detaljer för att särskilja dem från andra detaljer med liknande storlek? Har vi konstruerat detaljerna så att de inte kan fastna i varandra eller kilas in i varandra? Har vi försett asymmetriska detaljer med orienteringsytor som visar eller styr hur de skall vridas/placeras? Har vi sett till att monteringen av detaljerna går lätt, t.ex. med fasade ytor och tillräckligt spel mellan detaljerna? Har vi försett detaljerna med ytor som underlättar hanteringen? Finns det verkligen en tydlig specifikation som talar om vad detaljen skall ha för funktion och uppfylla för krav? Finns det kopierad geometri (Top-Down)? Har vi tagit reda på vilka detaljer som verkligen behövs? Måste t.ex. detaljen verkligen vara en egen detalj eller kan dess funktion tas upp av andra detaljer ikring? Minimera antalet detaljer! Har vi planerat detaljens form och funktion på papper? Eller finns det annat underlag för hur den bör göras? Har vi analyserat miljöaspekterna? (DFE) Har vi analyserat tillverkningsaspekterna? (DFM)

2 Checklista 2 för detaljer Projektnamn: Utgår vi från lämpliga mallar (templates) när vi skapar nya detaljer. I mallarna finns det färdiga parametrar, plan och eventuella mätningar som är användbara. Har vi sett till att detaljen hänger ihop ordentligt om några av dess huvudmått förändras? Se t.ex. till att ett hål som skall sitta i ena änden av en stång sitter fast mot just den änden. I så fall följer hålet med när stångens längd ändrar sig. Om förändringar gjorts uppfyller detaljen då fortfarande kraven i vår CDS? Även i vår modulspecifikation och/eller PDS? Var skall modellen passa ihop med andra detaljer? Där behöver vi vara extra noggranna i konstruktionsarbetet. Är de andra detaljerna färdiga? Kan man titta på dem för att få vägledning om hur den här detaljen görs på bästa sätt? Vilka toleranser, passningar och vilken ytfinhet behövs i detaljen för att den skall fungera enligt specifikationen och tillsammans med de andra detaljerna? Är de verkligen optimerade så att funktionen uppfylls till lägsta möjliga kostnad (vilket betyder att toleranserna är så grova som möjligt)? Skall detaljen användas för FEM-beräkningar? Då är det viktigt att det går att förenkla den på ett bra sätt, t.ex. släcka ned radier och onödiga features med Suppress och kanske komprimera modellen till ett skal. Detta måste planeras redan från början! Allt som skall släckas ned bör vara egna features. Man kan rentav överväga att vänta med att skapa vissa features (oviktiga rundningar, hål etc.) tills detaljen är analyserad och optimerad i ett FEM-program. I många fall är det ännu bättre att bygga en enkel analysmodell separat som analyseras och optimeras och bildar underlag för den riktiga CAD-modellen. Finns det ett enklare sätt att skapa geometrin? Kanske med färre features? Kan vi använda kopierad geometri från andra detaljer för att få detaljerna att passa ihop med dem? Det ger en flexibel konstruktion men ger externa referenser. Skall detaljen användas i andra projekt? I så fall är det klokt att inte ha några referenser (enligt föregående punkt) till andra detaljer i konstruktionen utan göra denna detalj helt fristående! Använder vi rätt verktyg för den här detaljtypen? Exempelvis plåtar, balkar, rör, slangar har egna moduler som är helt överlägsna att arbeta i. Använder vi dem? Har vi analyserat detaljen med ModelCHECK?

3 Checklista för montage Projektnamn: Datum: Montagenummer: Har vi ägnat tillräcklig uppmärksamhet åt de ställen där moduler eller detaljer skall sitta ihop? Är toleranserna bestämda för dessa ställen? Har vi minimerat antalet detaljer? Har vi modulariserat konstruktionen i delmontage. Sker monteringen i öppna, lättåtkomliga och rymliga utrymmen i montaget? Är detaljerna standardisera för att minska variansen? Är detaljer som är snarlika märkta med olika färg? Har vi sett till att monteringen går lätt, t.ex. med fasade ytor och tillräckligt spel mellan detaljerna? Har vi geometri som styr detaljen till rätt plats? Monteras nya detaljer in ovanifrån i ett montage? Monteras detaljerna in från samma riktning, eller så få riktningar som möjligt? Har vi eliminerat fästelement (skruvar och muttrar etc.)? Är eventuella fästelement tillräckligt långt från hindrande geometri? Har detaljerna ytor som underlättar hanteringen? Utgår vi från en lämplig mall för montagen? På det sättet kan parametrar och annat som behövs erhållas på kort tid. Har vi bestämt oss för Bottom-Up-metoden eller Top-Down-metoden? Använder vi Interface-funktionen när det är möjligt? Den spar mycket tid! Behöver vi ett rörligt montage? Hur skall vi i så fall hantera detta? Har vi kontrollerat passningarna/spelen med mätningar? Är massan kontrollerad för montaget? Har alla komponenter rätt densitet? Har alla detaljer ett specificerat material? Har alla detaljer ett unikt detaljnummer? Finns sådant som färg och smörjmedel specificerat? Detta görs som Bulk Items. Har vi sparat de snitt som kommer att behövas på ritning? Skall montaget presenteras med fotorealistiska bilder? Behövs det sprängskisser? Har vi i så fall ordnat Explode-vyer? Är montaget kontrollerat för eventuella krockar med Global Interference-analysen eller motsvarande? Är montaget kontrollerat med hjälp av Model Check?

4 Checklista, detaljritningar Projektnamn: Har ritningen en lämplig skala? Sträva efter skala 1:1. Om det inte är möjligt med den skalan, välj då närmaste mindre skala som passar, t.ex. 1:2, 1:5, 1:10, 1:20 o.s.v. Har ritningen en bra och beskrivande huvudvy, med så få skymda konturer som möjligt? Har ritningen bra vyer, så att man ser allt väsentligt på detaljen? Finns det några inre håligheter så att en snittvy är berättigad? Är det plottrigt på något ställe så att en detaljvy (förstoring) behövs? Finns alla viktiga mått med? Följer måttsättningen den standard som gäller för faser, rundningar och kilspår? Finns det dubbelmåttsättning någonstans? Följer måttsättningen regeln? Är måttsättningen prydlig, utan måttlinjer som korsar varandra i onödan? Finns det tillräckligt med plats mellan vyerna så att ritningen upplevs som luftig? Finns det centrumlinjer till alla runda former, utom till rundningar av hörn? OBS! Även om ett runt föremål visas från sidan, så att det ser fyrkantigt ut, skall det ha en centrumlinje. Är de viktiga toleranserna med? Är den generella toleransen specificerad? Skall skarpa kanter brytas? Skriv gärna ut det på ritningen i så fall. Är all övrig information i huvudfältet ifylld korrekt? Det görs via modellens parametrar eller genom att dubbelklicka i huvudfältet. Om det blir plottrigt trots alla ansträngningar, välj då en större ritblankett!

5 Checklista för sammanställningsritningar Projektnamn: Datum: Montagenummer: Har ritningen en lämplig och tillåten skala? (1:1; 1:2; 1:5; 1:10 o.s.v.) Kan man, från de vyer som finns, förstå exakt hur konstruktionen skall monteras? Om inte, prova då att göra sprängskisser, kanske flera sådana, som visar olika stadier av monteringen. Skulle en snittvy visa detaljernas inbördes lägen bättre? Är stycklistan komplett? Det är parametrarna för respektive detalj som skall vara rätt ifyllda. Om det inte går att ändra parametrarna i en detalj, t.ex. för att den är importeras och skrivskyddad, kan texten skrivas in manuellt i stycklistan. Är hänvisningarna till ritningsnummer/artikelnummer i stycklistan aktuella? Hänvisar de till godkända ritningar? Kan man se alla detaljer i vyerna så att ballongerna kan peka på dem? Om en detalj bara syns med skymda konturer måste man tänka om. Gör t.ex. en snittvy så att detaljen framträder bättre. Är ballongerna tydligt utlagda? Kan det bli missförstånd om vad de pekar på? Pekar de på kanterna eller på ytorna? Ligger ballongerna tillräckligt långt från konturerna och varandra? Finns det ballonger som korsar varandra? Finns alla markeringar av hur monteringen skall göras med? Exempel: Står det vilka ytor som skall limmas? Är svetsbeteckningar med? Om det blir plottrigt trots alla ansträngningar, välj en större ritblankett! Vill monterings- eller underhållspersonalen ha sprängskisser för att bättre förstå hur och i vilken ordning monteringen skall ske? Gör sådana. Behöver sprängskisserna kompletteras med en liten film (animering gjord i Pro/ENGINEER) som visar monteringen på en skärm?

lättläst Ritteknik Stig Andersson

lättläst Ritteknik Stig Andersson lättläst Ritteknik Stig Andersson 1 2 Innehåll Att rita och skissa 4 Vyer 6 Linjer 9 Måttsättning 11 Formsymboler 14 Toleranser 15 Skalor 16 Delförstoringar 17 Snitt- och materialmarkering 18 Huvudfält

Läs mer

Tentamen CAD och Ritteknik, 5 timmar

Tentamen CAD och Ritteknik, 5 timmar Tentamen CD och Ritteknik, 5 timmar Datum: Måndag den 17 augusti 2009 Tid: 10:00-15:00 Plats: 6k1101 (Ångströmlaboratoriet) Poängfördelning och betygssättning: Betygssättning CD Betygssättning Ritteknik

Läs mer

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT Ritteknik 3 Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar 1 Utskrifter Direkt från SolidWorks till skrivare: - Fungerar oftast. Observera att man manuellt måste välja rätt pappersformat i inställningarna

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

Tentamen CAD och Ritteknik (Del A), 3 timmar

Tentamen CAD och Ritteknik (Del A), 3 timmar Tentamen CAD och Ritteknik (Del A), timmar Datum: Måndag den 7 december 007 Tid: 09:00:00 Del A (Ritteknik och CAD) :00:00 Lunchrast :005:00 Del B (CAD) Poängfördelning och betygssättning del A och B tillsammans:

Läs mer

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. KMT005 / MTA101 - Ritteknik och CAD. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m.

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. KMT005 / MTA101 - Ritteknik och CAD. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. KMT005 / MTA101 - Ritteknik och CAD Ritteknik 1 Introduktion till ritningar Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. 1 Kursmaterial 2 Kursboken Övningskompendier Ritteknik 1: innehåll 3 Ritningen

Läs mer

Projektuppgift 2 Välj en av uppgifterna

Projektuppgift 2 Välj en av uppgifterna Projektuppgift 2 Välj en av uppgifterna Allmänt Studenten ska individuellt ta fram ett komplett ritningsunderlag för en produkt. Måttsättning och toleranssättning av alla delar måste tänkas igenom för

Läs mer

Innehåll. Förord 10 1 Inledning 12

Innehåll. Förord 10 1 Inledning 12 Innehåll Förord 10 1 Inledning 12 Computer Aided Design 13 Kort historik 13 CAD som ingenjörsverktyg 14 Att lära sig ett CAD-system 14 Språkliga spörsmål 15 En översikt 16 Kapitel 2 - CAD & Produktutveckling

Läs mer

Innehåll. Förord 10 1 Inledning 12

Innehåll. Förord 10 1 Inledning 12 Innehåll Förord 10 1 Inledning 12 Computer Aided Design 13 Kort historik 13 CAD som ingenjörsverktyg 14 Att lära sig ett CAD-system 14 Språkliga spörsmål 15 En översikt 16 Kapitel 2 - CAD & Produktutveckling

Läs mer

Projektuppgift 1 - Grill

Projektuppgift 1 - Grill Projektuppgift Grill llmänt Det första projektet är enskilt och går ut på att ta fram ett komplett ritningsunderlag för en grill. Måttsättning och toleranssättning av alla delar måste tänkas igenom för

Läs mer

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 7b IKOT 2011 Grupp B5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

Röd. Namn :... Klass:... Datum:... Skala 1:1. Ritning vy framifrån (huvudvy) Ritnings vy från vänster, vy höger och övre vyn är ofullständiga.

Röd. Namn :... Klass:... Datum:... Skala 1:1. Ritning vy framifrån (huvudvy) Ritnings vy från vänster, vy höger och övre vyn är ofullständiga. Namn :... Klass:... Datum:... Ritning vy framifrån (huvudvy) Ritnings vy från vänster, vy höger och övre vyn är 1) Skriv namn under respektive vy. 2) Komplettera de olika vyerna med de linjer som saknas

Läs mer

Lär dig först ritteknik genom att göra var sin ritning över en valfri klots. Se bifogade sidor om ritteknik.

Lär dig först ritteknik genom att göra var sin ritning över en valfri klots. Se bifogade sidor om ritteknik. HÄLLEBERGSSKOLAN Björne Torstenson Centralt innehåll: UPPGIFT ATTEFALLSHUS Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.

Läs mer

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. MTA101 - Ritteknik och CAD - HT

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. MTA101 - Ritteknik och CAD - HT MTA101 - Ritteknik och CAD - HT16 Ritteknik 1 Introduktion till ritningar Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. 1 Kursmaterial 2 Kursboken Övningskompendier Ritteknik 1: innehåll 3 Ritningen

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX SADELTAKSTOMME

MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX SADELTAKSTOMME MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX SADELTAKSTOMME MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX SADELTAK- STOMME Detta är en generell monteringsanvisning för sadeltakstomme. Vissa punkter kommer inte utföras beroende på om

Läs mer

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. KTM005/MTA101 CAD och Ritteknik VT16. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m.

Ritteknik 1. Introduktion till ritningar. KTM005/MTA101 CAD och Ritteknik VT16. Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. KTM005/MTA101 CAD och Ritteknik VT16 Ritteknik 1 Introduktion till ritningar Ritningens funktion, text, linjer, skalor, vyer m.m. 1 Kursmaterial Kursboken Övningskompendier 2 Ritteknik 1: innehåll Ritningen

Läs mer

DFA2 Design For Assembly

DFA2 Design For Assembly DFA2 Design For Assembly Ämne DFA2 är till för att finna monteringssvårigheterna på produkter som monteras automatiskt. Då produkten är utformad att monteras automatiskt bidrar det till att den blir enkel

Läs mer

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen Övning Skapa ritningen I en tidigare övning modellerade du delen visad till höger kallad Bottom Saddle, med utgångspunkt från en ritning att titta på. Låt oss nu gå andra hållet och göra själva ritningen

Läs mer

HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt.

HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt. Bygg en löpsimulator HJÄLTERUMMET Ett rum där allt är möjligt. presenterar. Löptrumma. Fondvägg. Doftaggregat. Stomme. Stomme Stomdel (plywood, 8 mm) Förbered materialet Förbered delarna till stommen efter

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26

Innehåll. 1 Inledning 9. 4 Måttsättning 36. 2 Ritpapper Äganderätt Terminologi - Standard 1665. 3 Vyer 26 Innehåll 1 Inledning 9 4 Standard 9 Textstandard 9 Skalor 9 Vyer måttsättning - toleranser 9 1.1 Översikt 10 GPS 10 Standard 10 Textning 10 Linjetyper 11 Vyer 11 Snitt 12 Måttsättning 12 Skalor 12 Förenklat

Läs mer

Hemtentamen Ritteknik

Hemtentamen Ritteknik Namn:................................. Personnummer:......................... Hemtentamen Ritteknik Inlämning: 27/8 klockan 23:59 (innan midnatt) Hjälpmedel: Teknisk ritning, Karl Björks formelsamling,

Läs mer

Monteringstips Vertigo Glasräcken

Monteringstips Vertigo Glasräcken Monteringstips Vertigo Glasräcken Monteringstips för Vertigo glasräcken. Vi har sammanställt lite viktiga tips för att underlätta montaget av ditt nya räcke. För montering av utanpåliggande stolpar börjar

Läs mer

UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering.

UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering. UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering. En presentation och beskrivning av UNIKONSOL-systemet. Unikonsol-systemet är en markeringstyp speciellt framtagen för att användas där markering

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

REDSKAPSHUS. Användarmanual och monteringsinstruktioner. Best.nr. HN8922. Mått: H. 182 x B. 237 x D. 131 cm.

REDSKAPSHUS. Användarmanual och monteringsinstruktioner. Best.nr. HN8922. Mått: H. 182 x B. 237 x D. 131 cm. REDSKAPSHUS Best.nr. HN8922 Användarmanual och monteringsinstruktioner Mått: H. 182 x B. 237 x D. 131 cm. OBS: Man ska vara minst två för att montera skjulet och man får beräkna en arbetstid till detta

Läs mer

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN Byggsats Elektromekanik/Mekatronik L08-1 MODERN ELMILJÖ För att få en överblick av hur den här byggsatsen skall göras och till vad den skall användas, finns på www.modernelmiljo.se en film som kort beskriver

Läs mer

MONTERINGSBESKRIVNING 2013

MONTERINGSBESKRIVNING 2013 MONTERINGSBESKRIVNING 2013 Miami COVER III 13-2 Miami Cover III består av en armerad PVC-väv med kederlist som löper i skenor på poolens sidor. Covern rullas upp på ett staiv i poolens ena kortsida. Längst

Läs mer

Hemtentamen Ritteknik

Hemtentamen Ritteknik Namn:................................. Personnummer:......................... Hemtentamen Ritteknik Inlämning: /4 klockan 7:00 Hjälpmedel: Teknisk ritning, Karl Björks formelsamling, räknedosa, passare,

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd.

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. 02 / 04 / 2012 2/12 Innehåll 6.1 Referenser...

Läs mer

Lastrumsgaller, stål

Lastrumsgaller, stål Anvisningsnr Version Art. nr. 31339704 1.1 31339699 Lastrumsgaller, stål Sida 1 / 16 Specialverktyg 951 2782 NITMUTTERVERKTYG Verktygsnummer:951 2782 Verktygsbeskrivning:NITMUTTERVERKTYG Verktygstavlor:08

Läs mer

TENTAMEN RITTEKNIK OCH CAD

TENTAMEN RITTEKNIK OCH CAD 1(10) TENTAMEN RTTEKNK OCH CAD Kurskod: Tentamenskod: Datum: Skrivtid: Hjälpmedel: Lärare: KMTOOS (7,5 hp) TENl {3 hp) 12-06-12 14.30-18.30 Material på web och server samt böcker i ämnet Lars Bark Tel:

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

Bygg din egen GPS antenn

Bygg din egen GPS antenn Bygg din egen GPS antenn 2 Vi har under två år använt extern antenn till GPSmottagare, en Garmin 152. Fördelen med extern eller yttre antenn är att den kan placeras där mottagningen blir bäst. Den som

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

SYSTEM 10H MONTERINGSANVISNING SKÄRMVÄGGAR. produktma ab

SYSTEM 10H MONTERINGSANVISNING SKÄRMVÄGGAR. produktma ab SYSTEM 10H MONTERINGSANVISNING SKÄRMVÄGGAR produktma ab 2 Monteringsanvisning Skärmväggar 1. 2. Profiler, beslag och detaljer 1. Vägganslutning 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2. Överliggare 3. Golvpelare 4. Hörnprofil

Läs mer

Grundritning Torpargrund

Grundritning Torpargrund Grundritning Torpargrund Ritningsnummer Grundritning... 2 Startfil för Grundritning... 3 Inställning för Grundritning... 4 Rita rektangulär torpargrund baserad på två punkter... 6 Fri Yttermur/Hjärtmur...

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX PULPETSTOMME

MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX PULPETSTOMME MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX PULPETSTOMME MONTERINGSANVISNING FÖR SOLUX PULPETSTOMME Detta är en generell monteringsanvisning för pulpetstomme. Vissa punkter kommer inte utföras beroende på om du har

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Saab 9-3 4D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3 4D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Bakre spoiler MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Läs mer

Del B: CAD. Betygssättning Betyg 3: 25 Betyg 4: 32 Betyg 5: 38 Max: 40 (med bonus 46)

Del B: CAD. Betygssättning Betyg 3: 25 Betyg 4: 32 Betyg 5: 38 Max: 40 (med bonus 46) Del B: CAD Datum: Torsdag den 5 mars 007 Tid: :00-7:00 Betygssättning Betyg : 5 Betyg 4: Betyg 5: 8 Max: 40 (med bonus 46) Hjälpmedel Du får använda dig av allt kursmaterial förutom inlämningsuppgifter,

Läs mer

Montagevägledning SWG 120

Montagevägledning SWG 120 Montagevägledning SWG 120 Maj 2012 1 Kontrollera att höjden och bredden för väggen överensstämmer med ritningen. 2 Kontrollera att väggarna, golvet och taket är i våg. 01 02 Justering om golvet ej är plant.

Läs mer

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap 1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap De här anvisningarna gäller för installation av KOMPAN FREEGAME-redskap. VIKTIGT! Läs de här anvisningarna före installationen. Utöver dessa allmänna anvisningar

Läs mer

Ritteknik 4. Dimensionstoleranser och passningar. KMT005 / MTA101 Ritteknik och CAD

Ritteknik 4. Dimensionstoleranser och passningar. KMT005 / MTA101 Ritteknik och CAD Ritteknik 4 Dimensionstoleranser och passningar 1 Innehåll Måttoleranser Passningar ISO-toleranser Kapitel 11 12, Ritteknik 2000 2 Behov av toleranser För att få produkten att fungera på rätt sätt. T.ex:

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner Grupp C5 7.1 Systemarkitektur 7.1.1 Träddiagram Träddiagrammet visar gränssnitt för de olika modulerna i produkten SCREEDRY, se figur 1. Figur 1. Träddiagram över SCREEDRY 7.1.2 Modulfunktioner Nedan beskrivs

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Datum: 2010-04-15 Rev: 0 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Inledning Montagearbetet kan indelas i nedanstående punkter vilka kommer att behandlas i arbetsbeskrivningen var för

Läs mer

Montage av ACSS duschpaneler

Montage av ACSS duschpaneler Montage av ACSS duschpaneler Avser ny infästning som börjat levereras 2015 Modeller: ACSS Duschpanel 120, 121, 200, 201, 220, 221, 300, 320, 321 1 Förberedelser Anslutning av vatten ovanifrån: Dra 15 mm

Läs mer

Monteringsinstruktion

Monteringsinstruktion Rektangulära ventilationskanaler Monteringsinstruktion www.profiduct.se Innehåll A. Skarvning av kanaler eller apparater klara för PG-skarvning med gejdskena (PG-list). B. Skarvning av kanaler med lösa

Läs mer

Bygginstruktion Bygg en dubbelgrind med stolpar

Bygginstruktion Bygg en dubbelgrind med stolpar Bygginstruktion Bygg en dubbelgrind med stolpar En vacker dubbelgrind som dessutom är lätt att bygga låter väl perfekt? Det tuffaste momentet är faktiskt att få plintarna på plats, men särskilt svårt är

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet. Lärare/examinator: Lars Bark Tel: , Besöker skrivsalen: Ja

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet. Lärare/examinator: Lars Bark Tel: , Besöker skrivsalen: Ja TENTAMEN CAD Kurskod: KPP024 (7,5 hp) (samt för KN0240) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 10-01-13 Tid: 08.30 13.30 Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Lärare/examinator: Lars Bark

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet TENTAMEN CAD Kurskod: KPP024 och PPU102 (7,5 hp) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 14-01-15 Tid: 08.30 13.30 Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Lärare/examinator: Lars Bark Tel:

Läs mer

UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering.

UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering. UNIKONSOL- patenterad lösning för instrumentetablering. En presentation och beskrivning av UNIKONSOL-systemet. Unikonsol-systemet är en markeringstyp speciellt framtagen för att användas där markering

Läs mer

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex Rum 81, med Synlig hängränna.

Läs mer

HIDE A HOSE. Sid.1. Installation Guide

HIDE A HOSE. Sid.1. Installation Guide HIDE A HOSE Sid.1 Installation Guide Sid.2 Denna installationsguide rekommenderas att följas vid installationen och utföras av montörer som har vana av centraldammsugaranläggningar. Endast av oss rekommenderade

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION Birsta SafeEnd P2 Datum: 2015-10-04 Rev: 0 Inledning / data Birsta SafeEnd är en patenterad energiupptagande vägräckesände som även fungerar som förankring till

Läs mer

PRIMO PRIMOFRONT. 1 Primo. Monteringsinstruktion 2015-08-12. 1.1 Att tänka på. 1.2 Beskrivning av ingående komponenter

PRIMO PRIMOFRONT. 1 Primo. Monteringsinstruktion 2015-08-12. 1.1 Att tänka på. 1.2 Beskrivning av ingående komponenter Monteringsinstruktion 2015-08-12 1 Primo 1.1 Att tänka på Alla rör levereras i exakta längder enligt ritning, utom rör mot hörn som måste kapas. Slangarna i ventilpaketen är markerade med blått (kyla)

Läs mer

Installation instructions, accessories. Drag, delbart. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 24

Installation instructions, accessories. Drag, delbart. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 24 Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31359565 Version 1.0 Art. nr. 31359557 Drag, delbart Volvo Car Corporation Drag, delbart- 31359565 - V1.0 Sida 1 / 24 Utrustning A0000162 IMG-239664

Läs mer

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem Dimensionsområde PN Temperaturområde Material Rörsystem 40-315 Polyeten PE 80 Takbrunn 50 Fullflöde UV Rostfritt stål Användningsområde Ett komplett system för invändig avledning av regnvatten från tak

Läs mer

C O N S T R U C T I O N MMM MONTERINGS MANUAL. Version MMM 1.1 MMM STANDARD COMPATIBLE. page 1. love connecting

C O N S T R U C T I O N MMM MONTERINGS MANUAL. Version MMM 1.1 MMM STANDARD COMPATIBLE. page 1. love connecting REINFORCED HUMIDITY C O N S T R U C T I O N TEMPERATURE STANDARD MMM COMPATIBLE MMM MONTERINGS MANUAL Version MMM 1.1 page 1 love connecting Hej! Vi är mycket glada att du valt att bygga en M-Play modul.

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

EdmoLift, din kompletta legoleverantör

EdmoLift, din kompletta legoleverantör Laserskärning Bockning Svetsning Ytbehandling Montering EdmoLift, din kompletta legoleverantör EdmoLift är en komplett legoleverantör med toppmodern maskinpark, vår personal har lång erfarenhet av legoarbeten

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med valmat tak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med valmat tak Rev.nr 150730 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar.

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar. SWT-ANVISNINGAR V2.2 INLEDNING SWT-systemet består av både stålpelare och stålbalkar för fasader och byggnaders inre och dess system är avsett för att bära vertikala laster. Systemets komponenter kan delas

Läs mer

Made in Sweden MONTERINGSANVISNING. Solfångare på bentrianglar

Made in Sweden MONTERINGSANVISNING. Solfångare på bentrianglar MONTERINGSANVISNING Allmänt Bentrianglarna monteras i första hand på platta tak eller på marken med syftet att få en mer fördelaktig vinkel på solfångaren mot solen. Aquasol levererar tre modeller av benställningar,

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

Montageinstruktion för W-profil EU2 / EU Utgåva 1

Montageinstruktion för W-profil EU2 / EU Utgåva 1 Montageinstruktion för W-profil EU2 / EU4 Information till ansvarig innan montage Avrop av material Platschef ropar av respektive räckessträcka med längd samt längder på eventuella ingående radier. För

Läs mer

Sleipner AB. CE Alla Steering Power produkter är producerade i enlighet med CE direktiv 94/25/EC (direktiv för fritidsbåtar) 16 juni, 1994, En 30592

Sleipner AB. CE Alla Steering Power produkter är producerade i enlighet med CE direktiv 94/25/EC (direktiv för fritidsbåtar) 16 juni, 1994, En 30592 Innehåll FÖRBEREDELSER:... 3 DIMENSIONER RATTPUMP 26/35/44 CCM... 4 INSTALLATION AV RATTPUMP... 5 Rattpump med fläns.... 5 Rattpump utan fläns... 6 Rattpump med tilt... 7 Installation av styrcylinder....

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet TENTAMEN CAD Kurskod: MTA200 och MTA201 (7,5 hp) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 2016-08-17 Tid: 08.30 13.30 Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Examinator: Lars Bark Besöker

Läs mer

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel + Följande utrustning Stagkäppar Till utmärkning av stängsellinjen Murarsnöre Till utmärkning av stängsellinjen Spett För att undersöka

Läs mer

3D-modellering. och. ritningsframställning

3D-modellering. och. ritningsframställning SolidWorks 2010 Övningsuppgift 1 3D-modellering och ritningsframställning Platta med hål Lektionen skänkt av F:a CADedu 070-394 55 99 Platta med hål Varning: Denna första övning kommer att bli ganska jobbig

Läs mer

Anvisning för stomresning Garden

Anvisning för stomresning Garden Anvisning för stomresning Garden 2sr_GardenRO_se_v2013-1 Introduktion Folkpool Garden kan monteras helt ovanmark, delvis nedgrävd eller nedgrävd. Poolstommen består av färdigreglade plywoodskivor ( här

Läs mer

ATA-ReBloc Skyddsbarriär

ATA-ReBloc Skyddsbarriär ATA-ReBloc Skyddsbarriär 57500000600 Viktig information Se till att du noga läst igenom och förstått det som står i instruktionsboken innan du tar produkten i bruk! Säkerhetsåtgärder och varningar återfinns

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak

MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak MONTERINGSANVISNING Icopal Akvaden Luft- och ångspärr i flacka yttertak AKVADEN BYGGFOLIE BUTYLTAPE UNIVERSAL FT Innehåll Användningsområde 3 Speciella byggnader 3 Akvaden luft- och ångspärr i flacka tak

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Kapitel 6 Måttsättning... 3

Kapitel 6 Måttsättning... 3 1 Innehåll Sida Kapitel 6 Måttsättning... 3 Måttsätt utvändig vägg... 3 Inställning av måttsättning... 7 Ändra inställning på textstil...10 Flytta och ändra måttsättningstext...15 Två-punkts måttsättning...18

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet. Lärare/examinator: Lars Bark Tel: , Besöker skrivsalen: Ja

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet. Lärare/examinator: Lars Bark Tel: , Besöker skrivsalen: Ja TENTAMEN CAD Kurskod: KPP024 (7,5 hp) (samt för KN0240) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 09-01-07 Tid: 08.30 13.30 Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Lärare/examinator: Lars Bark

Läs mer

DAFA AirStop System när tätt är tätt

DAFA AirStop System när tätt är tätt DAFA AirStop System när tätt är tätt Så erhåller du DAFA:s funktions- och produktgaranti Nr 1 2017 för ett hållbart bygge DAFA:s funktions- och produktgaranti ökar tryggheten DAFA erbjuder en mycket attraktiv

Läs mer

Modell Ferric fyrkantiga stålstolpar ovanpå montage. Du har nu fått en CAD 3D av oss för att säkerhetsställa måtten inför tillverkning av ett räcke.

Modell Ferric fyrkantiga stålstolpar ovanpå montage. Du har nu fått en CAD 3D av oss för att säkerhetsställa måtten inför tillverkning av ett räcke. Hur mäter jag? Modell Ferric fyrkantiga stålstolpar ovanpå montage Du har nu fått en CAD 3D av oss för att säkerhetsställa måtten inför tillverkning av ett räcke. Oavsett om du i första skedet har angett

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet Kurskod: MTA201 (7,5 hp) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 2016-06-04 Tid: 09.00 14.00 TENTAMEN CAD Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Examinator: Lars Bark. Tel: 021 10 16 98

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft.

Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft. Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft. 1. Ta fram 2st 45x220mm reglar och lägg dem förskjutna bredvid varandra enligt (bild 1). Längden ska bli totalt 6000mm eftersom längden på stugan är totalt

Läs mer

Monteringsanvisning. Veranda med pulpettak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång

Monteringsanvisning. Veranda med pulpettak. Rev.nr 150730. För montering av plåttak behövs även: Plåtsax Falstång Monteringsanvisning Veranda med pulpettak Rev.nr 150730 Borrmaskin/ Vinkelhake Skruvdragare+ Såg Torx & Kryssbits Skiftnyckel Vattenpass Hammare Trälim för utomhusbruk Tumstock För montering av plåttak

Läs mer

MBB. - När prestanda är avgörande...

MBB. - När prestanda är avgörande... lindab comfort MBB - När prestanda är avgörande... MBB - När prestanda är avgörande I och med lanseringen av marknadens första riktiga donlåda för korrekt injustering, MBB så sätter vi en ny standard för

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer.

Längd i mm. Sockeln visas från ovansidan och de 6 fästpunkterna som gjuts fast. I vågrätt och rätt vinkel. Det är viktigt att måtten stämmer. Sida 1/14 Placera paviljongen på ett solig plats där den också skyddas så bra som möjligt mot vinden. Genom kraftig vind, stäng alla fönster och dörrar. Vid kraftigt snöfall, ta bort snö från taket på

Läs mer

Monteringsanvisning TLE och TLD dörrar

Monteringsanvisning TLE och TLD dörrar Monteringsanvisning TLE och TLD dörrar KONTROLLERA FÖRST LEVERANSEN! I denna leverans ingår: Dörrblad och karm enligt följesedel. Plastlock/träplugg Ø14 mm. Ev. beställda monterade karmhylsor. Ev. beställd

Läs mer

Montageinstruktion för Kolsva EUK2 och EUK utgåva 2

Montageinstruktion för Kolsva EUK2 och EUK utgåva 2 Montageinstruktion för Kolsva EUK2 och EUK4 2010-03-22 utgåva 2 Information till ansvarig innan montage Avrop av material Platschef ropar av respektive räckessträcka med längd samt längder på eventuella

Läs mer

Avvikelser gällande nationella normer, riktlinjer osv. kan förekomma.

Avvikelser gällande nationella normer, riktlinjer osv. kan förekomma. MONTERINGS INSTRUKTIONER FASAD Inledning Detta montage handbok fungerar som ett bra underlag på byggarbetsplatsen eller på kontoret. Handboken innehåller grundläggande beskrivningar om hur montage av Clix

Läs mer

Grundritning Platta på mark

Grundritning Platta på mark Grundritning Platta på mark Inställning för grund i vån. 1 av projektet... 2 Ritningsnummer Grundritning... 4 Startfil för Grundritning... 4 Inställning för Grundritning... 5 Grundritning för golvvärme

Läs mer

Grindsystem. Komplett. Monteringsanvisning. GSK Standard. 20120912 4 Grindsystem Komplett. Art.nr. Appl. År. Stl. Dat. ACCESSA AB. Telefon.

Grindsystem. Komplett. Monteringsanvisning. GSK Standard. 20120912 4 Grindsystem Komplett. Art.nr. Appl. År. Stl. Dat. ACCESSA AB. Telefon. Art.nr. Appl. År. Dat. Ver. Artikel 20120912 4 Grindsystem Komplett - 1:5 Stl. Mod. Sid. Grindsystem Komplett ACCESSA AB Box 100 781 22 Borlänge Telefon 0243-213000 Telefax 0243-213010 E-post info@.se

Läs mer

Tempo 22 mm och 25 mm

Tempo 22 mm och 25 mm Tempo 22 mm och 25 mm Monteringsanvisning för Byggelit Tempo värmegolvsystem TEMPO ett komplett golvsystem för vattenburen värme Förberedelser Tack för att du valt Byggelit Tempo värmegolvsystem! Innan

Läs mer

Platåkonsol 2420, 2425, 2426

Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Platåkonsol 2420, 2425, 2426 2420_001 BRUKSANVISNING Innehåll Platåkonsol 2420, 2425, 2426 Innehåll ALLMÄNT...3 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användning...4

Läs mer

Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING

Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING REDIVIVA TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING 2 (6) Rediviva Monteringsanvisning 1. Innan den första takplåten läggs, montera takfotsbeslag. Takfotsbeslag monteras rakt

Läs mer

Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion

Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion Ingående delar Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion Jigg för borrslipning Med Tormeks patenterade slipjigg för borrar, DBS-22 slipar du dina borrar med högsta precision. Den

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer