VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄRDEGRUND. Stockholm Top Gymnastics. Värdegrunden bygger på ledorden:"

Transkript

1 Medlemmarna i skall känna till och följa gällande värdegrund. Värdegrunden bygger på ledorden: Glädje och utveckling Spännande och motiverande, vill bli bättre, glädjas av varandras framgång, ta tillvara på varandras kompetens Öppenhet och omtänksamhet Lyhörd, uppmärksam, förändringsbenägen, tydlig kommunikation, motiverande klimat Trygg miljö Ömsesidig respekt och tillit Ledare Ledrae Förälder Gymnast Arbetet med värdegrunden syftar till att stärka samhörigheten i föreningen. Vår värdegrund omfattar trivselregler, uppförandekoder och handlingsplan. Trivselreglerna ska följas av alla och är till för att främja en god miljö. Värdegrunden skall alltid prägla våra handlingar, vi förebygger hellre än åtgärdar. Alla uppdrag i föreningen ska skötas med en positiv attityd. Målet med STGs värdegrund är att alla gymnaster, anställda, ledare, domare, föräldrar och styrelsen ska följa STGs värdegrund samt att övriga medlemmar ska känna till värdegrunden.

2 Trivselregler Jag behandlar alla andra som jag själv vill bli behandlad Jag följer alltid STGs värdegrund Jag följer alltid de regler som gäller i den lokal/anläggning/verksamhet där jag vistas Jag använder ett vårdat språk och tänker på hur jag uttrycker mig inför andra Jag tar hänsyn till alla människor i min omgivning Vi värnar alltid om barnens bästa Jag säger till den som bryter mot reglerna eller meddelar föreningschefen/styrelsen Jag uppträder alltid föredömligt för att värna om Stockholm Top Gymnastics anseende

3 Ledarpolicy Vi sätter barnens bästa främst i alla lägen och följer barnkonventionen Göra barn delaktiga i beslut som rör deras träning och tävling. Glädje och Utveckling Genom att skapa aktiviteter som stärker samverkan och ger förutsättningar för gymnasten att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar. Öppenhet och Omtänksamhet Tydliggöra riktlinjer och roller, öppen dialog/konstruktiv feedback genom att ha uppstartsmöten för gymnasterna och föräldramöten Trygg Miljö Genomförs genom rätt kompetens. Ledarna deltar aktivt i och bidrar till sin egen utveckling. Tävlingsledarpolicy Alla tävlingsgrupper ska ha minst ett föräldramöte/termin Alla tävlingsgymnaster ska ha minst ett utvecklingssamtal/år Huvudansvarig ledare ska i god tid presentera en terminsplanering med tävlingar, läger m,m till föreningschefen Alla tävlingsledare ska efterleva och skriva under STGs värdegrunder och tävlingshandbok Alla tävlingsledare ska känna till vad STG har för medicinsksupport i klubben Hålla god kontakt med föräldragruppen/grupperna till de barn/ungdomar jag tränar Man ska alltid vara en vuxen förbild för gymnasterna.

4 Föräldrapolicy är en ideell organisation och föreningens motto är: träna, tävla, trivas. Som förälder till barn som idrottar i föreningen har man ett ansvar att stötta, hjälpa till och verka för att verksamheten fungerar och utvecklas i enlighet med föreningens värdegrund. Detta gäller alltid men blir extra viktigt vid arrangemang såsom tävlingar, läger och andra evenemang när verksamheten kräver extra resurser. Forskning visar att barn mår bättre av att man som förälder är engagerad i barnets idrottande. Engagemanget ska dock vara sunt och kopplat till glädje och utveckling, snarare än resultat och placeringar. Man visar sitt barn lika mycket uppskattning oavsett hur det går. Barn utvecklas olika fort och genom uppmuntran och stöd behåller vi fler, trygga och framgångsrika gymnaster. För att skapa en bra träningsmiljö för våra barn hämtar och lämnar man i möjligaste mån utanför hallen. Naturligtvis får man gärna titta på när ens barn tränar då och då men alltid i samråd med ansvarig tränare och vid eventuella öppna träningar. Man betalar alltid medlems- och träningsavgifter i tid så att ens barn är skadeförsäkrat på gymnastiken, för allas skull. Det är viktigt att meddela kansliet om kontaktuppgifter ändras under terminens gång. Vid träning och tävling sker instruktioner enbart mellan gymnast och tränare. För ens barns skull är det viktigt att vi har tydliga roller och att man känner till vilket uppdrag som man fått tilldelat. Frågor angående träning diskuterar man alltid i första hand med ansvarig tränare, vilket i största möjliga mån sker utanför träningstid. Frågor om verksamheten, övergripande föreningsfrågor diskuterar man med föreningschefen. Det ska finnas ömsesidig respekt och tillit mellan tränare, gymnast och förälder.

5 För föreningens bästa: Känna till och följa föreningens värdegrund och policys Hjälpa till kring verksamheten när det behövs t.ex. vid uppvisningar, tävlingar och läger. Vara positiv och berätta när saker är bra och ta upp funderingar och reda ut eventuella frågetecken direkt med berörd person. Gymnaster, föräldrar och tränare får inte skriva eller yttra några ogynnsamma, personliga eller respektlösa kommentarer om gymnaster, tränare, föreningen eller någon annan gymnastikförening på offentliga nätverk såsom facebook, twitter mm. Vi ska alltid vara bra förebilder och vara goda supporters och heja fram våra gymnaster och glädjas åt alla barns prestationer. För barnets bästa: Stötta och uppmuntra mitt barn till träning och tävling det ska vara kul för barnet! Att ge sitt barn rätt förutsättningar för att kunna träna bra och orka med träningen genom att se till att ens barn har sovit ordentligt innan träning och tävling samt se till att ens barn äter ordentligt. När gymnasternas föräldrar känner varandra skapar det en tryggare miljö för barnen och man glädjes åt alla barns framgångar.

6 Kränkande särbehandling Mobbing, sexuella trakasserier, övergrepp och andra kränkningar Övergrepp och trakasserier i alla dess former är oacceptabelt och oförenligt med klubbens värderingar. Precis som Riksidrottsförbundet skriver i sin policy anser vi att alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Vår målsättning är att förhindra att någon form av kränkningar sker samt arbetar aktivt på att ta fram tydliga riktlinjer och mål för att uppnå detta. Policyn är till för att skapa en trygg miljö och för att se till att övergrepp inte förekommer inom STG. Policyn omfattar alla föreningsmedlemmars och anställdas agerande vid förekomst av kränkande handlingar såsom mobbing, sexuella trakasserier, övergrepp eller andra kränkande handlingar mot aktiva i klubben. Tillsammans ska alla medlemmar verka för att skapa en öppen och trygg miljö där kränkningar inte förekommer. Målet är att alla medlemmar känner förtroende för styrelse, anställd och ledare och törs berätta om eventuella trakasserier, kränkningar eller andra problem. Styrelse, anställda, ledare och föräldrar i STG har ett gemensamt ansvar för att uppmärksamma eventuella förekomster av mobbing och kränkningar samt att säkra att åtgärder vidtas. Vad gör vi för att motverka att det händer? Barn och ungdomar ska i möjligaste mån ledas av fler än en tränare/ledare. Detta eftersom det delade ledarskapet stärker skyddet mot våra barn och ungdomar genom större insyn i gruppens verksamhet. Ingen ledare i förtroendeposition tillåts att ha ett förhållande eller kommunicera direkt med en individuell gymnast under 18 år genom text, chatrum, sociala nätverk (inklusive Facebook, Twitter och Instagram) eller via e-post. All kommunikation från ledare i förtroendeposition till gymnaster under 18 år får endast ske genom föräldrar eller e-postgrupp. Vår målsättning är att alla barn och ungdomar i STG ska introduceras och utbildas när det gäller klubbens värdegrund och policy. Syftet är att informera, förebygga och förhindra att kränkningar och övergrepp förekommer inom klubben. Bättre insyn i träningsgrupperna och skapa en öppenhet som leder till en tryggare miljö. Alla anmälda händelser tas på allvar och undersöks direkt. Bedöms händelsen vara av brottslig karaktär görs en polisanmälan.

7 Tobakspolicy Gällande: Alla former av tobak. Def: Cigaretter, piptobak, snus och snustobak innehåller tobak Mål: Alla aktiva, anställda, styrelsen, ledare och övriga medlemmar ska ha kännedom om STGs tobakspolicy Jag bidrar till att skapa en tobaksfri miljö där ingen utsätts för passiv rökning eller nikotin i andra former. Syfte: Att skydda alla som inte röker mot det obehag och de hälsorisker som den passiva rökningen medför Att jag bidrar till att skapa en rökfri miljö i STG Regler: Jag röker endast på lämpliga, särskilt anvisade platser utomhus. Inte i anslutning till entréer, luftintag eller öppna fönster. Jag röker aldrig nära aktiva gymnaster i STG Vi hjälps åt till en tobaksfri miljö i STG

8 Alkohol och drogpolicy Alkohol Droger Alkohol som hanteras på ett icke avsett vis. Policyn gäller för samtliga medlemmar, anställda, aktiva, värdar, domare, ledare, styrelsen och föräldrar Syftet med policyn är att skapa gemensamt förhållningssätt för att motverka användande av alkohol och andra droger. Samhällets lagar och regler för alkohol och droger ska efterföljas. Regler: Jag får inte vara alkohol/drog påverkad i verksamheten under träning/tävling/arrangemang såsom uppvisningar eller liknande arrangemang eller arbetstid. Vid misstanke om påverkan stängs jag av från all verksamhet i STG under utredning. Om jag misstänker att alkohol och/eller droger förekommer har jag skyldighet att rapportera detta till föreningschef eller styrelse. Vid så som arrangemang som personalfest, konferenser och representation gäller måttlighet och en absolut åldersgräns på 18år För intag av alkoholhaltiga drycker. Ansvar: Styrelsen och anställda ansvarar för att alkohol och drogpolicyn är känd och tillämpas. Ansvaret för att följa föreningens drogpolicy vilar på alla medlemmar och främst anställda, ledare och styrelse. Vi uppmanar till agerande. Ett passivt förhållningssätt är lika med ett tyst medgivande. Om man har problem, våga be om hjälp!

9 Doping Riktlinjer för Klädsel Trafikregler/resor med STG till läger och tävlingar Utbildning Domare Kommer att uppdateras och läggas upp inom kort

Stockholm Top Gymnastics

Stockholm Top Gymnastics Augusti 2016 Stockholm Top Gymnastics VÄRDEGRUND All gymnastikverksamhet för barn och ungdomar ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv och följa FN:s barnkonvention. Ett barnrättsperspektiv innebär

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Stockholm Top Gymnastics. Uppförandekod

Stockholm Top Gymnastics. Uppförandekod Stockholm Top Gymnastics Uppförandekod All gymnastikverksamhet för barn och ungdomar ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv och ska följa FNs barnkonvention. Ett barnrättsperspektiv innebär att,

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB Verksamheten skall kännetecknas av sportslighet, social fostran, sund och balanserad ekonomi, utbildade ledare samt en stark föreningskänsla med stort engagemang och

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och

IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och respekt för varandra. IFK Lidingö Friidrotts policy avseende

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening.

Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Föreningspolicy för ledare, aktiva, barn, ungdomar & föräldrar i vår förening. Framarbetad Hösten 2008 i samarbete med Redigerad November 2010 Sida 2 av 8 Innehållsförteckning 4 Så här vill vi att våra

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid.

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid. Malmö 2016 Innehåll 1. Syfte sid. 3 2. Definitoner sid. 4 2.1 Mobbning sid. 4 2.2 Kränkning sid. 4 2.3 Diskriminering sid. 5 3. Förebyggande arbete sid. 5 3.1 Ledare sid. 5 3.2 Aktiva sid. 5 3.3 Föräldrar

Läs mer

Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör

Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör 2011-02-13 Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör Innehåll Inledning...3 Drogpolicy...4 Riktlinjer gällande tobak...4 Riktlinjer gällande alkohol...5 Riktlinjer gällande narkotika...6 Riktlinjer gällande

Läs mer

Drogpolicy. Formtoppen

Drogpolicy. Formtoppen 2015-02-06 Drogpolicy Formtoppen Höllviken och Skanör Innehåll Inledning... 3 Drogpolicy... 4 Riktlinjer gällande tobak... 4 Riktlinjer gällande alkohol... 5 Riktlinjer gällande narkotika... 6 Riktlinjer

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

NACKA HUNDUNGDOM. och poli

NACKA HUNDUNGDOM. och poli NACKA HUNDUNGDOM Värdeg rund och poli c y Nacka Hundungdom 2013 Vår vision är att: Nacka Hundungdom ska erbjuda trygg och meningsfull verksamhet för ungdomar och sträva efter att vara en förebild för andra

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

SKELLEFTEÅ IBK. Värdegrund

SKELLEFTEÅ IBK. Värdegrund Värdegrund 2016-11-17 SKELLEFTEÅ IBK Föreningens värdegrund. Riktlinjer för aktiva i ungdomslagen, ledare inom föreningen och föräldrar. Trafiksäkerhets- drogoch alkohols-, utbildnings- och profilpolicy.

Läs mer

Trygg Idrott. Carina Bäck

Trygg Idrott. Carina Bäck Trygg Idrott Carina Bäck Utvecklingsresor - tillsammans mot 2025 Fem prioriterade utvecklingsresor En ny syn på träning och tävling Inkluderande idrott för alla Jämställd för en framgångsrik idrott Den

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT

ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT Detta dokument har utarbetas i samråd och i samarbete mellan Roma IF styrelse och sektionsstyrelserna. Det är samtliga styrelsers ansvar inom Roma IF att detta efterlevs och

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

ALKOHOL- och DROGPOLICY för. HYLTE VOLLEY Bollklubb

ALKOHOL- och DROGPOLICY för. HYLTE VOLLEY Bollklubb ALKOHOL- och DROGPOLICY för HYLTE VOLLEY Bollklubb ALKOHOL- och DROGPOLICY för HYLTE VOLLEY Bollklubb Hylte Volleyboll klubb har ett starkt varumärke både lokalt och regionalt. Klubben verkar för att sätta

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut

Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER. samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut Simklubben Elfsborgs policy gällande DROGER samt riktlinjer för att motverka, minska och senarelägga ungdomars alkoholdebut 1 Denna drogpolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

Varför en drogpolicy?

Varför en drogpolicy? Förord till handlingsplan/drogpolicy för föreningar på Norra Hisingen. Varför en drogpolicy? Att vara med i en idrottsförening är mer än att bara träna och tävla. Här får ungdomarna en trygg och social

Läs mer

ANT-policy för KFUM Central Basket

ANT-policy för KFUM Central Basket ANT-policy för KFUM Central Basket KFUM-KFUK Central basket har som mission att verka för sportsliga framgångar inom ungdoms- och seniorbasket i centrala Stockholm, baserat på proffsig basketverksamhet

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Verksamhetspolicies. Allmänt Våra policies ska fungera som ett stöd och vägledning för verksamhetens utövare, målsmän och ledare.

Verksamhetspolicies. Allmänt Våra policies ska fungera som ett stöd och vägledning för verksamhetens utövare, målsmän och ledare. Verksamhetspolicies Allmänt Våra policies ska fungera som ett stöd och vägledning för verksamhetens utövare, målsmän och ledare. Dessa ska hållas levande och ändras efter verksamhetens förutsättningar,

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande ÖVRIGA STÄLLNINGSTAGANDEN

Simklubben Elfsborgs policy gällande ÖVRIGA STÄLLNINGSTAGANDEN Simklubben Elfsborgs policy gällande ÖVRIGA STÄLLNINGSTAGANDEN som miljöarbete, säkerhet i utemiljö, sexuella trakasserier, diskriminering pga sexuell läggning, mobbing och jämställdhet. 1 Denna policy

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling D-skolan Oxelösunds kommun Datum 2015-12-02 Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vår värdegrund Vi verkar

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Policys och riktlinjer

Policys och riktlinjer Policys och riktlinjer Föreningen Skövde Konståkningsklubb - Policys & Riktlinjer antagna vid styrelsemöte den 2011-07-05. Gällande från 2011-08-01 och tillsvidare. Innehållsförteckning Policys och riktlinjer...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT

ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT ROMA IF GEMENSAMMA DOKUMENT Detta dokument har utarbetats i samråd och i samarbete mellan Roma IF styrelse och sektionsstyrelserna. Det är samtliga styrelsers ansvar inom Roma IF att detta efterlevs och

Läs mer

Lagföräldramöte ÖHK

Lagföräldramöte ÖHK Lagföräldramöte ÖHK 2018-02-28 Agenda Status FBC Vinga Peter & Yanick Status respektive lag - bordet runt - alla Feedback från lagen till styrelsen & frågor alla Sammanfattning Info & policy arbete - Yanick

Läs mer

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högåsens förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Högåsens förskola består av tre avdelningar, alla med

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling D-skolan Oxelösunds kommun Datum 2016-11-02 Vår värdegrund Vi verkar för att ett tryggt klimat och en god stämning råder mellan

Läs mer

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell grund. Vi arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. Det är viktigt att vi hjälper våra barn och

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

HARGS BK DEN BLÅ RAMEN. Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28

HARGS BK DEN BLÅ RAMEN. Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28 HARGS BK DEN BLÅ RAMEN Policy, Regler och Rekommendationer 2012-02-28 INNEHÅLL Gemensam grund Övergripande policy Fair Play inom Hargs BK Alkohol, tobak och droger Trafiksäkerhetspolicy Nollvisionen HARGS

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

Policydokument för Nyhammars IF

Policydokument för Nyhammars IF NYHAMMARS IDROTTSFÖRENING Policydokument för Nyhammars IF Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Nyhammars IF. Det skall diskuteras och förankras med aktiva, tränare, styrelse och kansli.

Läs mer

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan.

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan. Hammersguiden VÄLKOMMEN TILL HALMSTAD HAMMERS I den här guiden har vi samlat information om Halmstad Hammers som förening våra övergripande målsättningar, förhållningssätt, riktlinjer och principer för

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap Policydokument Styrelsen Njurunda Simsällskap 2016-03-21 1 Allmänt 1.1 Njurunda Simsällskap (NSS) skall verka för att främja simning i enlighet med Riksidrottsförbundets och Svenska Simförbundets intentioner

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder...

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder... Förskolan Smultronställets Trygghetsplan 2015 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning.4 Lagarna 4-5 Definitioner - Vad betyder orden...6 Kartläggning 7 Kön..8 Etnisk tillhörighet 9 Religion eller annan

Läs mer

Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb

Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb www.ovikshotokan.se sida 1(7) Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb DROGPOLICY www.ovikshotokan.se sida 2(7) DROGPOLICY för medlemmar inom Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb. Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

Riktlinjer för träning och tävling

Riktlinjer för träning och tävling Gymnastikförbundet Riktlinjer för träning och tävling - 2019 - Fastställda 2019-02-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Svensk Gymnastiks Värdegrund... 4 Svensk Gymnastiks uppförandekod... 4 Barngymnastik...

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) Övergripande vision/policy Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan skall

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro och ett

Läs mer

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan Förskolan Fantasi Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för förskolan fantasi. Verksamheten ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Alla på Förskolan Fantasi är skyldiga

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Detta är en information till dig som har ditt barn på Smultronets förskola. På vår förskola tillämpas skollagen och diskrimineringslagen, så att

Läs mer

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Version 2013 Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Gemenskap Trygghet Respekt Utveckling Verksamhetsidé I vår förening får Alla vara med, pojkar, flickor, unga och gamla! Det ska vara kul att idrotta och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skårtorps förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Om Ange förskolans/familjedaghemmets namn Skårtorps

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjö s mål och värderingar Bredden ger spetsen BARNIDROTT OCH ELITIDROTT i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår

Läs mer

Enebybergsgymnasterna Vill

Enebybergsgymnasterna Vill Enebybergsgymnasterna Vill Riktlinjer samt handlingsplaner 2016-2017 www.enebybergsgymnasterna.nu Facebook: Enebybergsgymnasterna 1(7) reviderad 2016-09-03 EG = Engagemang och Glädje! Genom vårt motto

Läs mer

MÅL- OCH POLICY- DOKUMENT 2018/19

MÅL- OCH POLICY- DOKUMENT 2018/19 MÅL- OCH POLICY- DOKUMENT 2018/19 Övergripande målsättning Långskatans IF skall sträva efter att ge barnen en meningsfull sysselsättning som förhoppningsvis ger ett bestående intresse för idrottslig aktivitet

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad Drogpolicy Antagen vid Styrelsemöte: 2012-03-13 Reviderad: Thomas Lundblad Inledning/Allmänt Visby AIK är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran.

Läs mer

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp 2018-09-26 Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp Ludvika Hockey 1 Bakgrund. Styrelsen för Ludvika Hockey har beslutat om värdegrunder

Läs mer