Offentlig upphandling och villkor enligt kollektivavtal en uppdatering om det pågående lagstiftningsarbetet 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Offentlig upphandling och villkor enligt kollektivavtal en uppdatering om det pågående lagstiftningsarbetet 1"

Transkript

1 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 7 Offentlig upphandling och villkor enligt kollektivavtal en uppdatering om det pågående lagstiftningsarbetet 1 av Kristian Pedersen & Erik Olsson Den proposition som lämnades till riksdagen den 23 juni 2016 innebär att de nya upphandlingslagarna ska träda i kraft den 1 januari I nuläget är det dock osäkert om det finns en riksdagsmajoritet för propositionen. Detta då regeringen, när det gäller frågan om villkor i enlighet med kollektivavtal, valt att lämna ett förslag som går längre än upphandlingsdirektiven och oppositionen motsatt sig detta förslag. I denna artikel redogör advokaterna Kristian Pedersen och Erik Olsson 2, för rättsutvecklingen på området, skillnaderna i de politiska partiernas förslag om villkor enligt kollektivavtal och senaste nytt i lagstiftningsarbetet. 1. Inledning De senaste åren har det politiska intresset för att använda offentlig upphandling som ett verktyg för andra ändamål än rena inköp till offentlig sektor ökat. Från att ursprungligen ha varit en form av 1 Arbetet med att införliva 2014 års upphandlingsdirektiv i svensk rätt är försenat. Direktivens bestämmelser skulle, med några få undantag, ha varit genomförda i medlemsstaternas rättsordningar senast den 18 april 2016, men det svenska lagstiftningsarbetet har av olika anledningar blivit försenat. 2 Advokatfirman Kahn Pedersen,

2 8 NY JURIDIK 4:16 frihandelslagstiftning, med syftet att underlätta gränsöverskridande handel på EU:s inre marknad även för offentliga kontrakt, har upphandlingslagstiftningen även kommit att inrymma andra syften. Till följd av utvecklingen i EU-domstolens rättspraxis innehöll redan 2004 års upphandlingsdirektiv 3 uttryckliga bestämmelser om främst miljöhänsyn, men även sociala hänsyn, och i 2014 års upphandlingsdirektiv 4 har unionslagstiftaren valt att lägga ytterligare fokus på framförallt sociala hänsyn. Exempel på andra områden som har fått ökat fokus i de nya upphandlingsdirektiven är innovation och små och medelstora företags möjligheter att delta i offentliga upphandlingar. Parallellt med utvecklingen på EU-nivå har offentlig upphandling även i de enskilda medlemsstaterna kommit att ses som ett verktyg för annat än enbart offentliga inköp, och detta har kanske blivit särskilt tydligt med den nuvarande socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen, som på flera områden lagt fram eller planerar att lägga fram olika lagförslag, vilka kanske bäst kan beskrivas som sociala hänsyn. Ett exempel på detta är regeringens arbete med att säkerställa att upphandlande myndigheter och enheter ställer krav på att leverantörer som utför uppdrag åt offentlig sektor tillämpar kollektivavtal eller villkor i enlighet med kollektivavtal i förhållande till sina anställda. I denna artikel redogör vi inledningsvis översiktligt för möjligheterna att ta sociala hänsyn vid offentlig upphandling enligt såväl gällande rätt som 2014 års upphandlingsdirektiv. Vi analyserar därefter lagförslaget, i den del som avser krav relaterade till kollektivavtal, i regeringens proposition 2015/16:195 och bakgrunden till detta förslag. Slutligen redogör vi för nuläget i lagstiftningsarbetet, oppositionspartiernas motioner och för skiljelinjerna mellan de olika partierna, för att 3 Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/17/EG av den 31 mars 2004 om samordning av förfarandena vid upphandling på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (försörjningsdirektivet) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/18/EG av den 31 mars 2004 om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling av byggentreprenader, varor och tjänster. 4 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU av den 26 februari 2014 om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG.

3 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 9 därefter lämna vår prognos för hur det kommer att gå i den pågående riksdagsbehandlingen av propositionen. För att förenkla framställningen kommer vi endast att behandla upphandlingslagstiftningen för den klassiska sektorn, dvs. bestämmelserna i direktiv 2004/18/EG, lagen (2007:1091) om offentlig upphandling ( LOU ), direktiv 2014/24/EU och förslaget till ny lag om offentlig upphandling ( NLOU ) såsom det framgår av propositionen. Vi bedömer dock att artikeln i allt väsentligt även är relevant för försörjningssektorerna. 2. Gällande rätt 2.1 Direktiv 2004/18/EG Redan av skäl 1 i ingressen till direktiv 2004/18/EG framgår att upphandlande myndigheter, mot bakgrund av EU-domstolens rättspraxis, bland annat har möjlighet att använda miljöhänsyn och sociala hänsyn som tilldelningskriterier, förutsatt att dessa kriterier är kopplade till kontraktsföremålet, att de inte ger den upphandlande myndigheten obegränsad valfrihet samt att de uttryckligen anges och överensstämmer med unionsrättens grundläggande rättsprinciper. 5 Därutöver klargörs i artikel 26 i direktivet att upphandlande myndigheter får ställa särskilda krav på hur kontraktet ska fullgöras (s.k. fullgörande- eller utförandevillkor), under förutsättning att kraven är förenliga med gemenskapsrätten och anges i annonsen om upphandlingen eller i förfrågningsunderlaget samt att dessa krav bland annat får omfatta sociala hänsyn och miljöhänsyn. 2.2 LOU Av 1 kap. 9 a LOU framgår att upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar detta. Bestämmelsen är en bör-regel, dvs. ett målsättningsstadgande som inte är bindande för upphandlande myndigheter. Istället är avsikten med bestämmelsen att uppmärksamma upphandlande myndigheter på att det är möjligt att beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn. Det finns därför inte någon möjlighet att med stöd av bestämmelsen kräva av upphandlande myndigheter att de ska 5 De förutsättningar som direktivet anger för tilldelningskriterierna är hämtade från EU-domstolens dom i mål C-513/99 Concordia Bus, EU:C:2002:495.

4 10 NY JURIDIK 4:16 ställa miljökrav eller sociala krav, eller att framgångsrikt ansöka om överprövning av en upphandling för att sådana krav inte har ställts. 6 I 6 kap. 13 LOU finns en bestämmelse som motsvarar artikel 26 i direktivet, och som anger att en upphandlande myndighet får ställa särskilda sociala, miljömässiga och andra villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras samt att dessa villkor i så fall ska anges i annonsen om upphandlingen eller i förfrågningsunderlaget. 2.3 EU-kommissionens handledning Utöver de bestämmelser som nämnts i de två närmast föregående avsnitten innehåller varken direktiv 2004/18/EG eller LOU några ytterligare bestämmelser om sociala hänsyn. Detta innebär dock inte att sociala hänsyn inte är tillåtna även i andra avseenden än som tilldelningskriterier eller fullgörandevillkor, utan även annan användning av sociala hänsyn kan vara tillåten. EU-kommissionen publicerade år 2010 en handledning för socialt ansvarsfull upphandling. 7 I handledningen definierade kommissionen socialt ansvarsfull upphandling som [ ] upphandlingsaktiviteter som tar hänsyn till en eller flera av följande sociala aspekter: sysselsättningsmöjligheter, anständigt arbete, överensstämmelse med sociala rättigheter och arbetstagares rättigheter, social integration (inbegripet personer med funktionshinder), lika möjligheter, utformning som ger tillgänglighet åt alla, beaktande av hållbarhetskriterier, frågor om etisk handel och ett bredare frivilligt iakttagande av företagens sociala ansvar (CSR), samtidigt som principerna i EUF-fördraget och upphandlingsdirektiven efterlevs. Handledningen omfattade således ett mycket stort antal olika typer av sociala hänsyn, som upphandlande myndigheter kan ta, under förutsättning att det sker i förenlighet med unionsrätten. Enligt handledningen finns det fyra grundläggande sätt att arbeta med sociala hänsyn under en upphandling. Det första är att inkludera sociala krav i kontraktet och/eller i de tekniska specifikationerna. Det andra är att utesluta anbudsgivare ur en upphandling, om de tidigare 6 Prop. 2009/10:180 s Socialt ansvarsfull upphandling En handledning till sociala hänsyn i offentlig upphandling SEK(2010) 1258 slutlig. För en närmare redogörelse för denna handledning se Pedersen, Upphandlingskrönika socialt ansvarsfull upphandling, Europarättslig tidskrift 2011, s. 171.

5 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 11 gjort sig skyldiga till vissa typer av förseelser, såsom att de inte levt upp till vissa standarder för socialt uppträdande. Det tredje är att inkludera sociala hänsyn i tilldelningskriterierna i upphandlingen. Det fjärde är att uppställa sociala fullgörandevillkor i kontraktet. 2.4 Rättspraxis EU-domstolen har hittills endast vid ett tillfälle haft anledning att uttala sig om sociala hänsyn i offentlig upphandling i målet Max Havelaar. 8 Målet gällde en upphandling i vilken den upphandlande myndigheten, regionen Noord Holland, hade ställt ett antal sociala krav i en upphandling av leverans och drift av kaffeautomater, inklusive kaffe med flera ingredienser. Regionen hade, bland annat i tilldelningskriterierna, hänvisat till det sociala märket Max Havelaar. EU-domstolen uttalade inledningsvis att det, i princip, inte finns några hinder för att använda ett kriterium som innebär att en vara ska komma från rättvis handel. Därefter fann domstolen dock att regionen i flera avseenden brutit mot direktiv 2004/18/EG, bland annat genom att vid utvärderingen av anbuden premiera produkter märkta med Max Havelaar, istället för att utgå från de krav som ska vara uppfyllda för att erhålla sådan märkning, och genom att de övriga kriterierna om hållbara inköp och företagens sociala ansvar samt skyldigheten att bidra till att göra kaffemarknaden mer hållbar och till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt ansvarsfull kaffeproduktion inte uttrycktes klart, precist och otvetydigt, på ett sådant sätt att det var möjligt för alla rimligt informerade och normalt omsorgsfulla anbudsgivare att fullt ut veta vilka kriterier som de aktuella kraven omfattade. 9 EU-domstolen invände således främst mot hur de sociala kraven och kriterierna utformats i upphandlingen, men inte mot företeelsen som sådan, dvs. krav och kriterier som avser sociala hänsyn, såsom rättvis handel års upphandlingsdirektiv I direktiv 2014/24/EU läggs ett påtagligt utökat fokus på sociala hänsyn jämfört med 2004 års direktiv. Bland annat anges i skäl 37 i direktivets 8 Se EU-domstolens dom i mål C-368/10 kommissionen mot Nederländerna (Max Havelaar), EU:C:2012: A. dom, pp. 97 och 110.

6 12 NY JURIDIK 4:16 ingress, som ett slags övergripande målsättningsstadgande, att [i] syfte att på ett lämpligt sätt integrera miljö-, social- och arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingsförfaranden är det av särskild vikt att medlemsstater och upphandlande myndigheter vidtar relevanta åtgärder för att säkerställa efterlevnaden av de miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som är tillämpliga på den ort där byggentreprenaden utförs eller tjänsterna tillhandahålls och som följer av lagar, författningar, dekret och beslut både på nationell nivå och unionsnivå, samt av kollektivavtal, förutsatt att dessa bestämmelser och deras tillämpning överensstämmer med unionsrätten. Detta mer målsättningsbetonade uttalande konkretiseras sedan i ett antal av direktivets artiklar. Bland annat anges i artikel 18.2, som handlar om principer för upphandling, att medlemsstaterna ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att ekonomiska aktörer vid fullgörande av offentliga kontrakt iakttar tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i unionsrätten, nationell rätt, kollektivavtal eller i internationella miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser som anges i bilaga X till direktivet. 10 Av artikel 20 framgår att medlemsstaterna, under vissa förutsättningar, får reservera deltagandet i offentliga upphandlingsförfaranden för skyddade verkstäder och leverantörer vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller missgynnade personer, eller föreskriva att kontrakten ska fullgöras inom ramen för program för skyddad anställning. Av artikel 43 framgår att upphandlande myndigheter i vissa fall får ställa krav på miljömärkning eller social märkning som bevismedel för att byggentreprenaderna, varorna eller tjänsterna motsvarar de egenskaper som krävs i en upphandling. I artikel 67 klargörs att tilldelningskriterierna även får innefatta sociala aspekter, och i artikel 70 anges att en upphandlande myndighet får ställa särskilda krav på hur kontraktet ska fullgöras, under förutsättning att kraven är kopplade till kontraktsföremålet och anges i anbudsinfordran eller upphandlingsdokumenten samt att kraven bland annat kan omfatta miljörelaterade, sociala eller sysselsättningsrelaterade hänsyn. 10 I bilagan finns ILO:s s.k. kärnkonventioner förtecknade, tillsammans med ett antal internationella konventioner på miljöområdet.

7 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 13 Sammantaget innebär dessa bestämmelser att möjligheterna att ta sociala hänsyn inte bara förtydligas i förhållande till gällande lagstiftning, utan att även att dessa möjligheter utökas. Samtidigt kvarstår vissa oklarheter och tolkningsfrågor som kan komma att vålla problem i den praktiska tillämpningen, exempelvis beträffande vilka nationella miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter som fastställts i nationell rätt, nationella kollektivavtal m.m. som är förenliga respektive oförenliga med unionsrätten. 4. SOU 2015:78 Den 22 december 2014 tillsatte regeringen en särskild utredning för att utreda hur uttryckliga krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i de kommande upphandlingslagarna. Till särskild utredare förordnades professor Niklas Bruun som presenterade resultatet av sin utredning den 1 september I utredningen föreslogs att det skulle bli obligatoriskt för upphandlande myndigheter att ställa särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor, vad avser lön, semester och arbetstid, i de fall det är behövligt med hänsyn till den bransch som upphandlingen avser och övriga omständigheter som kan medföra risk för oskäliga arbetsvillkor. Enligt förslaget skulle Upphandlingsmyndigheten ha att bedöma när det ska vara obligatoriskt för de upphandlande myndigheterna att ställa särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor samt att bestämma villkoren för lön, semester och arbetstid i dessa fall. Upphandlingsmyndigheten skulle alltså ansvara för att identifiera de branscher där det kan anses finnas en risk för oskäliga arbetsvillkor och för dessa branscher, efter samråd med arbetsmarknadens parter och utifrån gällande kollektivavtal, fastställa en miniminivå vad avser lön, semester och arbetstid. Dessutom föreslogs att upphandlande myndigheter själva kunde besluta att också ställa krav vad avser ytterligare arbetsrättsliga kontraktsvillkor, såsom annan ledighet än semester, försäkringar och tjänstepension. Dessa senare villkor bedömdes dock inte kunna ställas på sådana leverantörer som utför arbete i en upphandling med hjälp av utstationerad arbetskraft enligt lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare.

8 14 NY JURIDIK 4:16 5. Proposition 2015/16:195 Niklas Bruuns förslag blev, då förlaget gick ut på remiss, föremål för en hel del kritik bland annat vad avser det förhållande att Upphandlingsmyndigheten fick en form av föreskrivanderätt vad avser vilka branscher som ska anses drabbade av en särskild risk för oskäliga arbetsvillkor och vad avser de minimivillkor som då ska gälla i dessa branscher. I den proposition som regeringen presenterade den 28 juni 2016 har därför Upphandlingsmyndighetens roll som föreskrivande myndighet tagits bort. Istället ska varje upphandlande myndighet själv göra bedömningen av när det kan anses behövligt att ställa upp särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor, vad avser lön, semester och arbetstid. Behövlighetsbedömningen är emellertid objektiv i den bemärkelsen att en myndighet som felaktigt bedömt det som obehövligt att uppställa sådana villkor kan komma att få sitt beslut överprövat och undanröjt inom ramen för en upphandlingsprocess. I propositionen ges myndigheten därutöver, precis som i utredningen, en möjlighet att även ställa krav på andra arbetsrättsliga villkor såsom villkor avseende försäkringar, tjänstepension och annan ledighet än semester. Nivåerna på de villkor som ställs upp ska anges enligt de lägsta nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen och myndigheten ska, när det är behövligt, ge berörda arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer tillfälle att yttra sig över villkoren. I de fall arbetet inte utförs enligt svensk arbetsrätt ska myndigheten istället kräva att leverantören ska fullgöra kontraktet enligt angivna villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. På motsvarande sätt som i utredningen ska en leverantör som omfattas av lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare anses uppfylla villkoren om den iakttar den lagens bestämmelser. 6. Oppositionens motioner 6.1 Alliansens motion Alliansens partier har, med anledning av regeringens proposition, inkommit med en gemensam motion. 11 I motionen föreslår Alliansen 11 Motion 2016/17:68 med anledning av prop. 2015/16:195 Nytt regelverk om upphandling.

9 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 15 att riksdagen ska besluta att avslå propositionens förslag i de delar som avser en skyldighet för upphandlande myndigheter att ställa särskilda arbetsrättsliga villkor. I motiveringen till förslaget anger i och för sig Alliansen bland annat att dess uppfattning är att upphandlande myndigheter bör föregå med gott exempel när det kommer till att ta socialt ansvar och visa miljöhänsyn. Sammantaget ser Alliansen övervägande positivt på det nya EU-direktivet, men man beklagar att regeringen i de delar där den väljer att bygga på den svenska lagstiftningen ytterligare landar i ett lagförslag som, enligt Alliansen, i flera avseenden går emot EU-direktivets syften. I motiveringen anförs också att Alliansen anser det rimligt att, i samband med offentlig upphandling, vid behov ställa sociala krav gällande den så kallade hårda kärnan, alltså det som rör arbetstid, lön och semester. Krav på skäliga arbetsvillkor för de som utför offentligt upphandlade tjänster handlar om att säkerställa att skattemedel används på ett ansvarsfullt sätt. Det handlar om ett ansvarstagande gentemot löntagare och alla de företag som agerar seriöst. Vidare anför Alliansen att regeringens förslag om villkor enligt kollektivavtal är så utformat att det inte kan ligga till grund för lagstiftning, eftersom regeringsförslaget innehåller en rad inbyggda problem som kommer att leda till tillämpningssvårigheter och oönskade konsekvenser. Som exempel på detta nämns att förslaget innebär att företag som inte är kollektivavtalsanslutna kan komma att missgynnas då de kan behöva erbjuda sina anställda bättre villkor än vad som följer av kollektivavtal, där möjlighet finns att avtala bort vissa förmåner, och att sådana krav kommer att slå hårt mot små företag då sex av tio företag med färre än 50 anställda saknar kollektivavtal. En annan konflikt uppstår, enligt Alliansen, i att företag kan komma att missgynnas beroende på vilket kollektivavtal de tillämpar. Detta då förslaget slår fast att det räcker att tillämpa ett alternativt centralt kollektivavtal till det av den upphandlande myndigheten särskilt utvalda avtalet, även i de fall då det alternativa kollektivavtalet innebär mindre fördelaktiga arbetsvillkor. Ytterligare en svårighet med regeringens förslag är att konflikt uppstår gällande tolkningsföreträdet av kollektivavtalen, då de upphandlande myndigheterna själva ska tolka avtalens innehåll och flera olika domstolar kan komma att pröva eventuella tvister.

10 16 NY JURIDIK 4:16 Alliansen anser också att konsekvenserna för den svenska partsmodellen där de avtalsslutande parterna i första hand tolkar avtalen inte är tillräckligt utredda. Problem uppstår även, enligt motionen, i jämförelsen av olika kollektivavtal, då dessa inte alltid är offentliga. Allianspartierna motsätter sig därutöver helt förslaget som ger upphandlande myndigheter rätt att ställa arbetsrättsliga krav utöver den hårda kärnan, gällande exempelvis försäkringar, tjänstepension och annan ledighet än semester. Detta riskerar att missgynna svenska företag då EU-direktiv slår fast att utstationerad arbetskraft endast behöver leva upp till de krav som omfattas av utstationeringslagen, vilka utgörs av den hårda kärnan. Svenska företag skulle dock enligt detta förslag kunna komma att behöva leva upp till högre krav, baserat på det av den upphandlande myndigheten särskilt utpekade kollektivavtalet. Mot denna bakgrund anser Alliansen att riksdagen bör avslå lagförslaget i de delar som avser en skyldighet för upphandlande myndigheter att ställa särskilda arbetsrättsliga villkor. När det gäller övriga delar av lagförslaget föreslår Allianspartierna dock att riksdagen ska bifalla förslaget. 6.2 Sverigedemokraternas motion Även Sverigedemokraterna ( SD ) har, med anledning av regeringens proposition, inkommit med en motion. 12 I motionen föreslår SD att riksdagen ska besluta att avslå propositionen i dess helhet. 13 I motiveringen anges att lagförslaget innebär dels en ökad kostnad för medborgarna eftersom upphandlingen kommer att präglas av lägre konkurrens och därmed högre pris, dels en kraftig försämring för framförallt de många mindre företagen som av praktiska skäl inte kommer att leva upp till kravbilden. Vidare framhålls att det inte finns något bevis på att företag som saknar kollektivavtal skulle erbjuda sämre villkor än kollektivavtalsanslutna företag. Vidare anser SD att det blir problematiskt om politiker eller tjänstemän ska bestämma vilket av Sveriges 700 olika kollektivavtal som ska vara normerande, även om SD i och för sig anser att det är 12 Motion 2016/17:30 med anledning av prop. 2015/16:195 Nytt regelverk om upphandling. 13 Därutöver lämnas i motionen ytterligare ett antal förslag som inte har direkt relevans för frågan om krav i enlighet med kollektivavtal och som därför inte behandlas i denna artikel.

11 OFFENTLIG UPPHANDLING OCH VILLKOR ENLIGT KOLLEKTIVAVTAL 17 fullt rimligt att ställa krav som motsvarar svensk lagstiftning och krav inom ILO:s så kallade hårda kärna. Det är dock, enligt SD, olämpligt att ställa krav som sträcker sig bortom befintlig lagstiftning. SD anser det vidare vara fullständigt oacceptabelt att de nya kraven enbart kan ställas på företag med inhemsk arbetskraft. Villkor av det slag som föreslås i propositionen kan enligt befintlig rätt inte omfatta utstationerad arbetskraft utan enbart sådana krav som ställs inom ramen för ILO:s hårda kärna. I klartext innebär detta, enligt SD, att vanliga svenska företag med vanliga löntagare, vare sig de är inrikes eller utrikes födda, får en omedelbar konkurrensnackdel gentemot företag som sysselsätter utstationerad arbetskraft. 7. Det fortsatta lagstiftningsarbetet en prognos Som framgått ovan har samtliga partier som inte ingår i regeringen, utom Vänsterpartiet, yrkat avslag på hela propositionen eller på de delar av propositionen som avser en skyldighet för upphandlande myndigheter att ställa särskilda arbetsrättsliga villkor. Det ser därför ut att finnas en riksdagsmajoritet mot propositionens förslag om skyldighet att ställa krav i enlighet med kollektivavtal. Beredning i finansutskottet ägde rum den 13 oktober Den 21 oktober bjöds civilminister Ardalan Shekarabi in till finansutskottet för att närmare förklara innehållet i propositionen i hopp om att få majoritetens stöd för förslaget. Beredningen i utskottet är nu planerad att avslutas den 17 november varefter beslut i riksdagens kammare är tänkt att fattas den 30 november. Vid voteringen i riksdagen kommer det att gå till så att de två motionerna först ställs mot varandra. Eftersom SD:s motion har svagare stöd i riksdagen än Alliansens motion är det sannolikt att det blir Alliansens motion som kommer att ställas mot propositionen. Om SD då, vilket förnärvarande förefaller sannolikt, röstar för Alliansens motion kommer denna att gå igenom. Resultatet blir då att propositionen antas med undantag för de delar som avser särskilda krav på kollektivavtalsliknande villkor och som redogjorts för ovan. 8. Avslutande kommentarer De nya upphandlingsdirektiven tydliggör att syftet med en unionsrättslig reglering av offentlig upphandling är mer än att bara säkerställa fri

12 18 NY JURIDIK 4:16 rörlighet av varor och tjänster i Europa. Unionslagstiftaren vill att vi ska använda det offentligas köpkraft för att genomdriva andra politiska mål såsom en ökad sysselsättning, ett bättre småföretagarklimat, en ökad innovationskraft och en större social välfärd. Detta är nog en bra sak. Med tanke på hur mycket pengar som omsätts i offentlig upphandling i Europa så vore det rakt oklokt att inte försöka använda denna köpkraft för att uppnå de mål som unionen har ställt upp för sig själv. Samtidigt kan konstateras att denna typ av politiska ambitioner också för med sig en ökad politisk debatt om hur dessa mål ska uppnås. I Sverige har detta bland annat tagit sig uttryck genom den diskussion om krav på kollektivavtal i offentlig upphandling som vi redogjort för ovan. Det är anmärkningsvärt i sig att stora delar av denna diskussion inte bara förts i fackpress för offentliga upphandlare utan även på ledarsidorna i de stora dagstidningarna. Det finns numera ett brett politiskt intresse för offentlig upphandling på ett sätt som man som fackman knappast hade kunnat föreställa sig för bara något år sedan. Vi vet inte idag huruvida det kommer införas en skyldighet för upphandlande myndigheter att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling. Som det ser ut i skrivande stund finns det mycket som talar för att regeringen inte får majoritet för sina förslag och att dess initiativ vad avser kollektivavtal därför utmönstras ur den kommande lagstiftningen. Detta spelar egentligen mindre roll. Det finns inget hinder mot att enskilda myndigheter själva tar initiativ till att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling och det är tydligt utifrån den debatt som förevarit de senaste åren att det finns en stor politisk vilja till sådana initiativ. Denna vilja kanske inte räcker till för en majoritet i riksdagen men det kan konstateras att en sådan majoritet mycket väl kan finnas i olika kommunfullmäktige runt om i landet. Oavsett hur det går i riksdagen den 30 november kan vi således förvänta oss att krav på kollektivavtalsliknande villkor kommer bli allt vanligare i offentlig upphandling de kommande åren.

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan

Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv. Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Sociala hänsyn enligt EU:s nya upphandlingsdirektiv Sjuhärads samordningsförbund 2014-04-29 Mathias Sylwan Regeringen: Jag vill i detta sammanhang betona vikten av att miljöhänsyn vägs in i all offentlig

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING

UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Upphandlingskrönika socialt ansvarsfull offentlig upphandling UPPHANDLINGSKRÖNIKA SOCIALT ANSVARSFULL OFFENTLIG UPPHANDLING Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i en tidigare krönika behandlat det som

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn i de nya upphandlingsdirektiven Möjligheterna att ta miljö-,

Läs mer

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi

Sociala krav vid offentliga upphandlingar. April 2013 Ardalan Shekarabi Sociala krav vid offentliga upphandlingar April 2013 Ardalan Shekarabi Offentliga marknaden Upphandlas för 480-580 miljarder kr per år. Hela offentliga marknaden är värd 820 miljarder, ¼ av BNP. Offentliga

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) 2015-09-30 1 (5) FÖRSLAG YTTRANDE KFKS 2015/638-109 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Sammanfattning Nacka kommun

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling24, Upphandla med miljökrav och sociala krav Stockholm 2015-12-01 professor Niklas Bruun 2014 års upphandlingsdirektiv År 2014 kom

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-1088 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Föredragande

Läs mer

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs och Camilla Molina, Utredningen om upphandling och villkor

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal 1 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal Särskilda arbetsrättsliga villkor Charlotta Frenander 3 Arbetsrättsliga villkor Vad säger upphandlingsdirektiven, propositionen och vad ligger till

Läs mer

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Bakgrund Ett samlat upphandlingsstöd på Konkurrensverket 2014 Miljöstyrningsrådet Kammarkollegiet

Läs mer

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat sätt. Är det tillåtet att gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens om miljökrav och sociala krav Stockholm

Läs mer

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Nytt regelverk om upphandling

Nytt regelverk om upphandling Arbetsmarknadsutskottets yttrande 2016/17:AU2y Nytt regelverk om upphandling Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. arbetsmarknadsutskottet möjlighet att yttra sig över proposition 2015/16:195

Läs mer

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Kristine Datum 2016-05-04 Diarienummer KSN-2016-0573 Kommunstyrelsen Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling

Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Nytt EU-direktiv om offentlig upphandling Fairtrade Sveriges analys av hur direktivet påverker målsättingen att öka andelen rättvist handlade varor inom kommunen Mars 2014 Inledning Europaparlamentet röstade

Läs mer

Socialt ansvarsfull upphandling

Socialt ansvarsfull upphandling Socialt ansvarsfull upphandling LOU EU- direktiv LUF Principer för offentlig upphandling Upphandlande myndigheter bör beakta miljöhänsyn och social hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art

Läs mer

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Gemensamt för Göteborg, Malmö och Stockholm är att städerna var för sig har tagit beslut att i samband med upphandling

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens i Göteborg om Upphandling 2.0 Göteborg den

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling

SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling YTTRANDE 2014-09-29 Dnr 4.1.1-2014/01312-2 Socialdepartementet SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Nya regler för upphandling Sammanfattning I delar av den nya upphandlingslagstiftningen finns en rad otydligheter,

Läs mer

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik 2017-06-30 1 (8) CIRKULÄR 17:38 Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik Cirkulärnr: 17:38 Diarienr: 17/03586 Handläggare: Magnus Ljung Avdelning: Juridik Datum: 2017-06-30 Mottagare: Upphandling,

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Yttrande Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Bakgrund Svenska ILO-kommittén har genom remiss den 7 september 2015 (Fi2015/4196) ombetts att yttra sig över delbetänkandet Upphandling

Läs mer

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Den inre marknaden och arbetskraftens rörlighet Miljökrav och sociala krav (Artikel 18.2 OU) Artikel 18

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Finansutskottets betänkande Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens lagförslag med den ändringen att det bör framgå av ikraftträdandebestämmelserna i de

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor. Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor. Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Ny lagstiftning från den 1 juni 2017. MÅL Anställda som utför arbete för det

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Etiska krav i offentlig upphandling. Mathias Sylwan Fairtrade city En möjlighet för din kommun Vänersborg 10 oktober 2013

Etiska krav i offentlig upphandling. Mathias Sylwan Fairtrade city En möjlighet för din kommun Vänersborg 10 oktober 2013 Etiska krav i offentlig upphandling Mathias Sylwan Fairtrade city En möjlighet för din kommun Vänersborg 10 oktober 2013 Etiska krav i offentlig upphandling (forts.) Sveriges Kommuner och Landsting, PM

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling

Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling Upphandlingsjuridik i praktiken Göteborg den 28 september 2016 Robert Moldén, EU-advokat och partner Christian Martinsson, Advokat Den EU-rättsliga

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian Pedersen Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna 2016 nr 4 SÄRTRYCK UR UPPHANDLINGSRÄTTSLIG TIDSKRIFT Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian

Läs mer

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund Nya upphandlingslagar Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund 2 Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar 1 [11] Tillämpningsanvisningar Särskilda kontraktsvillkor med arbetsrättsliga villkor vid upphandling av städtjänster A. Inledning Upphandlingsmyndigheten har tagit fram särskilda kontraktsvillkor för

Läs mer

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad 2016-04-12 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Bakgrund Ett samlat upphandlingsstöd på Konkurrensverket 2014 Miljöstyrningsrådet Kammarkollegiet

Läs mer

Nytt regelverk om upphandling

Nytt regelverk om upphandling Trafikutskottets yttrande Nytt regelverk om upphandling Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 15 september 2016 att ge konstitutionsutskottet, skatteutskottet, justitieutskottet, utrikesutskottet,

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Oskar Taxén, jurist, Kommunal Upphandlingsreglernas syfte Upphandlingsreglernas syfte Offentlig upphandling av

Läs mer

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Kommittédirektiv Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Dir. 2014:162 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera hur uttryckliga krav

Läs mer

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare HSN 2008-11-18 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-10-xx HSN 0802-0240 Handläggare: Peter Ölund Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd

Läs mer

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 maj 2016 Ardalan Shekarabi Rikard Jermsten (Finansdepartementet)

Läs mer

Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang

Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang Kaisa Adlercreutz, Advokat/Partner Johan Lidén, Advokat Amir Daneshpip, Jurist 5 november 2015 Bakgrund och problembeskrivning

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Yttrande Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Bakgrund Svenska ILO-kommittén har genom remiss den 26 februari 2016 (Fi2016/00530/UR) ombetts att yttra sig

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 1(11) Beredningsdatum 2015-10-23 Finansdepartementet Sofia Råsmar Stockholm +46 (0)72 527 31 20 Sverige sofia.rasmar@tco.se Upphandling och villkor enligt kollektivavtal SOU 2015:78 (Utredningen) Utredningens

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Socialt ansvarstagande i byggsektorn

Socialt ansvarstagande i byggsektorn Socialt ansvarstagande i byggsektorn Utmaningar Livskvalitet: Förbättringar för missgynnade grupper. Social rättvisa: Motverka konflikter och instabilitet. Inkludering: Ekonomisk, social och politisk.

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter. HBV 28 maj 2015

Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter. HBV 28 maj 2015 Social upphandling ett strategiskt verktyg med nya affärsmöjligeter HBV 28 maj 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå Den EU-rättsliga ramen 1 - Fri rörlighet och den inre marknaden Grundläggande

Läs mer

Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE

Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE Innehåll INLEDNING... 4 Om tillämpningsstödet...4 Om arbetsrättsliga villkor i upphandlingsreglerna...4

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna; SFS 2017:348 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den 4 maj 2017. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(3)

Stockholms läns landsting 1(3) Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-10-19 LS 2016-0939 Landstingsstyrelsen Yttrande över slutbetänkandet Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling -

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet PM Arbetsrättsliga villkor i upphandling Mathias Sylvan December 2017 1 Uppdraget Upphandlingsdialog Dalarna har gett undertecknad i uppdrag att utreda hur upp-handlande myndigheter på bästa sätt kan uppfylla

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Delbetänkande av Utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal Stockholm 2015 SOU 2015:78 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm Idéburet offentlig partnerskap vad, Hållbar upphandling Stockholm 2017-02-09 Idéburet offentligt partnerskap vilka möjligheter erbjuder EUI-rätten? Rapport Forum juli 2016 Med idéburna organisationer avses

Läs mer

Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78).

Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Datum Vår referens 2015-11-02 SHM Fi 2015/4196 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 STOCKHOLM Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Almega har beretts

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN

FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN FEM TIPS HUR DU UPPHANDLAR AFFÄRSMÄSSIGT MED DE NYA DIREKTIVEN Upphandlingsdagarna 29-30 januari 2014 AGENDA Nyheter i korthet Fem tips om hur du upphandlar affärsmässigt med de nya direktiven Utmaningar

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-10-23 Ert dnr: Fi2015/4196 Arbetsgivarpolitiska avdelningen Sophie Thörne Anna Svanestrand Avdelningen för juridik Germund Persson Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter?

Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur kan offentlig upphandling främja hållbara transporter? Hur tar vi oss igenom regelverket? Seminarium 23 januari 2013 Advokat Kaisa Adlercreutz och jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Riktlinjer för hållbar upphandling

Riktlinjer för hållbar upphandling Bilaga 1 till Riktlinjerna för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Riktlinjer för hållbar upphandling 1. Bakgrund om socialt ansvarsfull och miljöanpassad offentlig upphandling... 2 2. Upphandlingsreglernas

Läs mer

Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling

Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling 2018-01-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1106 Kommunstyrelsen Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling Förslag till beslut Kommunstyrelsen fastställer

Läs mer

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind

Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör. Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Så påverkar de nya EU-direktiven dig som är leverantör Stockholm den 8 oktober 2015 Advokat Jimmy Carnelind Nya EU-direktiv och implementering Europarlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26

Läs mer

Direktupphandling. Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18. Sammanfattning

Direktupphandling. Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18. Sammanfattning Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU18 Direktupphandling Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:133 Direktupphandling. I propositionen lämnas förslag till ändringar

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i tidigare upphandlingskrönikor, senast i det föregående numret av ERT, behandlat en del av de ändringar i de svenska upphandlingslagarna

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor?

Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Rapport av Mathias Sylvan Augusti 2018 1 2 - Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Uppdraget Undertecknad har

Läs mer

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m.

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. 1 (4) Datum 2011-03-21 Identitet TN 1103-056 Trafiknämnden Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. Bakgrund Landstingsstyrelsens förvaltning har

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V)

Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V) PM 2014:73 RI (Dnr 125-393/2013) Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt 2017-03-16 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-06-09 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn

Läs mer

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Väsentliga ändringar av kontrakt Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur kand Amir Daneshpip 28 september 2016 Nuvarande ordning Inga regler som explicit tar sikte på ändringar

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingens möjligheter Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingsmyndigheten erbjuder Helpdesk Nyhetsbrev Konferenser & seminarier Matnyttig webbplats med: Nyheter Vägledningar Kriteriebibliotek

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Upphandling från statliga

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET

Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET Hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling RIKTLINJER FRÅN KONKURRENSVERKET 1 2 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, ekonomienheten Peter Johansson, 0531-52 60 31 peter.johansson@bengtsfors.se POLICY Antagen av KF 1(5) KSN 2016-000915 94/2017 Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors v:\klk\gemensam\tjänsteskrivelser\2017\ekonomichef\upphandlingspolicy.docx

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund

Viktiga nyheter i upphandlingslagarna. Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Viktiga nyheter i upphandlingslagarna Upphandling 24 Göteborg 2 mars 2017 chefsjurist Anders Asplund Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Expertyttrande med anledning av Konkurrensverkets beslut angående krav på kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling

Expertyttrande med anledning av Konkurrensverkets beslut angående krav på kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling Expertyttrande med anledning av Konkurrensverkets beslut 2010-04-15 angående krav på kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling Bakgrund Konkurrensverket har i ett beslut den 15 april 2010

Läs mer

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014 Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling Anna Lipkin 18 september 2014 Ett samlat upphandlingsstöd 2014 1 januari Tillhandahålla metod- och kompetensstöd för innovationsupphandling (tidigare Vinnova).

Läs mer

Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014

Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014 Offentlig upphandling med sociala hänsyn Borås 6 oktober 2014 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå Den EU-rättsliga ramen Fri rörlighet och den inre marknaden Grundläggande principer om: (1) likabehandling

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer