s/y Najans seglats från Grossenbroden till sin nya hemhamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "s/y Najans seglats från Grossenbroden till sin nya hemhamn"

Transkript

1 s/y Najans seglats från Grossenbroden till sin nya hemhamn Captain Jan W Lindblad Efter att igen ha skumpat över Ålands hav väcktes åter drömmen om en större och tyngre långfärdsbåt. Väl inne i den skyddade hamnen vid Kobba Klintar var det dags att pusta ut och konstatera att nu eller aldrig gör vi slag i saken. Hemma i Sibbo började surffandet på nätet och avsikten var att hitta en Najad 360 från början av Det visade sig att det bästa urvalet fanns i Danmark och Tyskland. Vi hittade tre båtar som vi var intresserade av, men först måste vi sälja vår Targa 96:a. Inom 1-timme efter att den lagts in på e-satamas ringde den första köparen. Samma kväll var hon såld, och fortsätter seglatserna med Rauma som hemhamn. Det var dags att be om mera detaljerad information inklusive bilder på Najadbåtarna i Danmark och Tyskland. E-posten fylldes redan samma kväll av bilder och specifikationer på de tre båtarna, alla i fint skick och med gedigen utrustning. Vi var nu klara att ge offerter på två av dem, den ena i Damnark och den andra i Tyskland. Efter många telefonsamtal och blev det klart att vår dröm ligger och väntar på oss i Grossenbroden. Vi kom överens med säljaren att köpesumman flyttas till hans konto och att vi kommer ner och granskar båten. Ifall den är sådan som han låtit förstå så seglar vi den vidare till Köpenhamn redan följande dag. Ifall hon inte hade varit vad vi tänkt oss så skulle han returnera pengarna. Vi gjorde alltså ett stort beslut på basen av 8 bilder, båtspecifika-tioner och några telefonsamtal. Vi hade heller aldrig varit inne i en Najad 360 tidigare, i andra modeller nog. Fredag morgon den 20 augusti kl. 6 tog min fru Camilla och jag flyget ner till Hamburg. Ifall köpet blev av så var båten tom och vi hade därför en hel del utrustning med oss. Dessutom kan man ju inte ta med sig paukku - flytvästar eller nödraketer på flyget. Vi fortsatte från Hamburg med tåg upp till Heiligenhafen, där säljaren mötte oss. Spänningen var stor då vi vandrade ut längs en av de långa bryggorna i den stora marinan. i Grossenbroden. Då vi äntligen kommit in i båten tog det rätt länge före någondera av oss sade någonting. Båten var fin, faktiskt ännu bättre än vad vi någonsin kunnat föreställa oss. Efter papperskriget gick vi tillsammans igenom alla instrument etc. i vår nya båt. För detta skulle jag rekommendera att reservera mycket mera tid än vad vi hade. Vi skulle ännu proviantera och stuva alla saker. Det är även bra att kolla att gasflaskan är full, för flaskans anslutningar är inte lika som de vi är vana vid. Vi halade alla den tyska flaggan och gick sedan på middag på marinans restaurang, tillsammans med den tyska säljaren.

2 På lördag morgon hissades den finska flaggan på vår nya Najad 360 och seglatsen mot Köpenhamn och Helsingfors kunde börja. Himlen var grå och det duggade då vi sakta tog oss ut från marinan. Vinden var SW, så upp med seglen och riktning mot Møn runt Gedsers udde. Efter några timmar seglande tvärs över det livligt trafikerade faret mellan Tyskland och Rødby kunde vi se de nästan 100 vindkraftverk som var placerade i prydliga rader mitt ute till havs. Inte någon speciellt vacker syn men ström producerar de säkert. Seglatsen mot Møn fortsatte och vi lärde oss att använda radarn till att väja för de värsta regnskurarna intressant. Vattnena vid Danmark är ovanligt grunda och ekolodet visade inte en gång den dagen djupare än 25m, oftast pendlade den mellan 10 och 15m fast land inte syntes i horisonten. Strax innan mörkret lade sig körde vi in i Klintholm Hamn. En liten idyllisk och välskött by med all tänkbar service och en välförsedd butik endast 100m från hamnen. På söndag morgon hade vinden ökat till över 15m/s W så det skulle bli en fartfylld färd mot Köpenhamn. Med andra revet i och bara en tredjedel av genuan utrullad loggade vi 11kn till Møns Klint. Efter det blev det tuff slör med byar upp till19m/s, ända upp till Dragør hamn. Eftersom ekot envist höll sig mellan 10 och 15m så var även vågorna rätt korta och höga. Dragør valdes pga att hamnen ligger på endast 10 minuters taxiresa från Kastrups flygfält. Hamnen är stor och väl skyddad för alla vindar så vi kunde lugnt lämna vår Najad där för en vecka.tidigt följande morgon tog vi flyget till Helsingfors och hann ännu på jobb under måndagen. Veckan innan följande etapp fylldes med diverse förberedelser. Besättning, biljetter, sjökort, proviant, ruttplanering, reservplaner, hamn-beskrivningar, och många goda råd av personer som seglat i dessa vatten tidigare (ett sort tack till alla dem), något som ingen av oss hade gjort. Följande måndag kväll kl 20 träffade tre seglingsbitna killar (Göran Lindblad NJK, Heikki Hetemäki SuPS och undertecknad) på Helsingfors flygfält klara för en veckas seglats med Najaden. Samma kväll kl. 22 dansk tid tog vi en drink på s/y Najans akterdäck.

3 Tisdag morgon gick vi i regn till Dragørs supermarket och provianterade. Lärdomen var att plastkort inte är allmänna i Danmark, ännu! Trossarna lossades och siktet sattes på Falsterbo kanal. Det är mycket trafik i dessa farvatten så det lönar sig att korsa faren snabbt för att undvika onödiga kommentarer på VHF. Rutten via kanalen förkortar sträckan norrut med många Nm och man undviker det livliga faret till Nordsjön. Det fanns gått om vatten i kanalen fast vi vid starten blivit varnade att det kan vara lågt p.g.a. vindarna som flyttat på snad-bankarna. Efter Falsterbo kanal blev det slör norrut. Med vinden från SW betydde det en hel del rullande i lång hög sjö. Vinden ökade hela tiden och molnen blev mörkare och mörkare. Vi beslöt att segla in till Ystad istället för att gå över Hanö bukten under natten. Beslutet visade sig rätt, väl fast i pontonen brakade åskvädret och regnet lös. Dessutom visade vinden inga tecken på att avta utan fortsatte med en styrka på 17m/s hela natten. Hamnen i Ystad har fina vågbrytare men dyningarna kom ända in i gästhamnen och gjorde det ganska skumpigt. Följande dag var en kopia av natten så det var inte speciellt lockande att åka vidare. Vi beslöt att ligga över och istället starta tidigt följande morgon. Väderleks-prognoserna och de utmärkta svenska VHF väderleksraporterna lovade dessutom lite bättre väder för de följande dagarna. Onsdag morgon blev det väckning kl Seglen lyftes strax utanför Ystads hamn och färden mot Visby hade börjat. Färden över Hanöbukten gick fint i nästan soligt väder. Vi skymtade t.o.m. Bornholm i horisonten. Trots 11m/s SW gick s/y Najan lugnt eftersom vi nu hade över 50m vatten under kölen. Då det började skymma kunde vi urskilja Utklippan i horisonten, något som torde likna Utö i viss mån. Då mörkret lagt sig passerade vi Ölands södra udde. Vi hade beslutat ta den östra sidan för att i en bra SW få slöra upp längs Öland under nattens mörka timmar. Allt gick bra ända tills det på radarn började synas den ena lilla gröna pricken efter den andra. Va fan, undrade vi ända tills vi vågade åka närmare och såg att det var fiskenät vi väjde för. Följande timmar lärde vi oss sannerligen vilken nytta man har av en radar, speciellt då endast var tionde käpp hade ljusreflex. Vi var ju mitt ute på öppna havet så vi kunde inte riktigt vänta oss nät här. Lärdomen var att åka ännu längre österut trots mötande trafik fraktbåtarna har ändå ljus som man ser! Efter avklarad slalomåkning hade vi en skön nattsegling upp längs Ölands ostkust. Det blev t.o.m. par timmar sömn per man den natten. En av nattseglatsens höjdpunkter är säkerligen då man trött står vid rodret och ser de första ljusstålarna från den uppstigande solen ett fint pris för en tung nattseglats. Dagen såg ut att bli fin och vi fortsatte vaktsystemet så att alla kunde få sova lite till. Vinden ökade dock hela tiden fast Öland timme efter timme syntes i den västra horisonten.

4 Vid Ölands norra spets hade vinden svängt mot NW, vind-mätaren visade 14m/s och vågorna sköljde däcket hela tiden. Volvon gick igång för att vi skulle hinna till Visby före midnatt. Det blev tio långa timmar av segling med motor och hög sjö. Det blev inte mycket ätet den dagen, men vi hade bunkrat en hel del folköl som fick duga som näring. Närmare Gotland fick vi slutligen till stånd lite varm soppa, vilket kändes bra. Det första vi såg av Gotland var Stora Karlsö, som enligt Heikki är en helt otroligt fin plats, men tyvärr finns där inte plats för mer än ett par, tre båtar. Vi närmade oss Visby och ringde upp hamnkontoret för vi ville vara säkra på att kunna tanka bränsle. Hamnkaptenen meddelade vänligen ett nummer till bensinmacken och hamnens koder eftersom hamnen var stängd sen ett par veckor tillbaka. Bränslet blev det svårare med, eftersom det var fredag och även på Gotland hade de festfredag. Efter några telefonsamtal ordnade det sig också, träff vid macken kl Vi körde i mörkret rakt in i Visby hamn med hjälp av en utomordentlig GPS plotter och förtöjde vid bensinmacken. Hamnen i Visby var nästan öde, 4 andra båtar. Vi väntade alla på en ordentlig sömn i en lugn hamn, så det blev ingen krogrunda för oss denna gång. God pasta och ett par öl sedan godnatt. Den sömnen smakade bra! Göran måste följande morgon flyga hem på ett möte. Alltså blev resten av seglatsen en two man show. Tidtabellen började bli litet stram, så det var bara att åka iväg. Radarn kom i bra användning igen, eftersom dimman i Visby på morgonen var så tjock att inte ens postflyget kunde landa. I hamnen var tjockan så tät att vi med hjälp av radarn tog oss ut ur själva hamnen. Utanför vågbrytaren låg dessutom två stora kryssningsfartyg, som vi med ögonen såg först då vi körde mellan dem norrut mot Gotska Sandön. Följande gång såg vi en båt ett dygn senare vid Bengtskär.

5 Det blev mörkt samtidigt som vi rundade Gotska Sandön. Eftersom kursen nu var mot Porkkala betydde det plattläns, inte Najadens bravur utan spinnaker. Natten blev ganska lång med 1 timmes vakter. Med storen säkrad med preventer och genuan spirad gjorde vi stadigt 5,5 knop under natten. Inte en fläck på radarn, inte ens regn, trist och lite kallt. Morgonen ljusnade igen, inte sol men inte regn heller. Vinden höll sig stadigt vid SW men ökade hela. Vid middagstid hade den ökat till 15m/s och det blev dags att igen koppla fast livlinan och ta sig upp på däck för att rulla in genuan. Vinden hade samtidigt svängt mot W fast dyningarna fortfarande kom från SW. Det hårda vädret, stora dyningarna och den lilla besättningen gjorde inte beslutet att mellanlanda i Hangö svårt. Killarna på Östersjö Port gav exempel på god service och ordnade bastu åt oss kl. 23 det var skönt. Följande morgon åkte Heikki på jobb och Göran hoppade med för slutsträckan till Helsingfors. Från Hangö till Björkholmen blev det rena sommarseglatsen, i en för årstiden varm medvind. På Barösundsrakan såg vi bara några enstaka båtar och i Elisaari låg samtidigt 3 andra båtar, det var alltså gott om plats både i faret och i hamnarna. Slutspurten från Elisaari till Björkholmen avverkades på 6 timmar 30 minuter, vilket inte är alls illa för en tung långfärds båt som Najaden. En nöjd och belåten skeppare i Björkholmens brygga. Bakom över 700 Nm och många fina erfarenheter. Jan Lindblad s/y Najan Fakta Tidpunkt: och Rutt: Grossenbroden Klintholm Dragør (Köpenhamn) Ystad Visby Hangö Barörsund Björkholmen. Distanser: Grosssenbroden Dragør 134 Nm Dragør Visy 297 Nm Visby Hangö 208 Nm Hangö Björkholmen 72 Nm Totalt 711 Nm

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark

Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Lokes resa genom Europa Sommaren 2013 Sverige och Danmark Nu är det äntligen dags. Förra sommarens resa gick mer eller mindre förlorad på grund av diverse anledningar men nu är vi alla laddade för avfärd.

Läs mer

Utbyte med ungdomsorganisationer i Finska Karelen. Av Förbundet Skog och Ungdom med projektpengar från Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond

Utbyte med ungdomsorganisationer i Finska Karelen. Av Förbundet Skog och Ungdom med projektpengar från Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond Utbyte med ungdomsorganisationer i Finska Karelen Av Förbundet Skog och Ungdom med projektpengar från Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond Här kommer en rapport från vår studieresa vi gjorde med syfte

Läs mer

NECESSE 2/2017. Föreningen Navigator r.f.

NECESSE 2/2017. Föreningen Navigator r.f. NECESSE 2/2017 Föreningen Navigator r.f. Bästa Navigatorvän Ännu en fin och aktiv segelsäsong är igen tillryggalagd av den gamla damen, vår allas finaste s/y Navigator. Hon är upptagen på M-Yachts och

Läs mer

Tobago 2009-12-16 2010-01-05

Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Den 16 December glider vi sakta in i paradiset! Givetvis enligt skolboken, i gryningen med solen i ryggen om det oväntat skulle dyka upp ett rev! (Man o war bay är otroligt

Läs mer

Vänern Runt 1 eskadern 2012

Vänern Runt 1 eskadern 2012 Vänern Runt 1 eskadern 2012 8/7 Söndag Eskadern startar i Vänersborg, eftermiddags träff med lite att dricka och genomgång av vår förändrade färdplan, en del hamnar togs bort och nya lades till i strålande

Läs mer

Teneriffa Gomera 2009 10 16 2009 11 23

Teneriffa Gomera 2009 10 16 2009 11 23 Teneriffa Gomera 2009 10 16 2009 11 23 Våran plan är att få båten i ordning inför atlanten när vi ligger i Santa Cruzé på Teneriffa. Vi har en lista med lite saker som skall göras och köpas. Vi har även

Läs mer

Hallandsresan november

Hallandsresan november Hallandsresan 2013 8-10 november Tärnan on tour Halland 8-10 november 2013 Tärnan on tour Efter flera års uppehåll i flerdagsresandet kände vi, Karin Lindström och Susanne Stilling, att det vore kul att

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Väder: Soligt med växlande molnighet. Runt 15 grader med kraftig vind.

Väder: Soligt med växlande molnighet. Runt 15 grader med kraftig vind. Logg fra n A lva Datum: 26/4-2018 Elevloggare: Cornelia Hruby och Ebba Engström Personalloggare: Zainab Position: Förtöjda i Gosport Planerat datum för att segla vidare: 27/4-2018 Beräknad ankomst till

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010

Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Nätåkarresan till Skåne/Höganäs 2010 Vid höstmötet i november beslöts att bilda två grupper med skilda resmål. Den ena gruppen skulle under ledning av Kent att åka till Skåne. Slutmålet blev Höganäs och

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque Logg från Älva Datum: 28/4 Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren Personalloggare: Mona Position: Utanför Dunkerque Segelsättning: Motorgång Fart: 4 knop Kurs: 070 Beräknad ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Logg från Älva Datum: 140329 Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Position: Hamnen i Agadir Segelsättning: Inga segel alls. Fart: Inget här heller. Kurs: Mot stranden långt bort i fjärran.

Läs mer

Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012

Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012 Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012 2003 pratade Rickard och jag första gången om att segla Östersjömaran ihop som seglingen hette på den tiden. Vi hade båda 2 seglat samma båt som gastar till Lars-Erik

Läs mer

Piero packar. Bitte njuter i solen

Piero packar. Bitte njuter i solen Gräsöturen 2010 Vi skulle paddla 9 kajaker på en 4-dagarstur utanför norra Gräsö där massor med små öar gör skärgården omväxlande. Där är väldigt fint och lugnt, på turen skulle vi se endast c:a 5 båtar

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia

Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Resebrev Irland Arklow Spanien Ria de Cederia Arklow har vi glömt vid detta läge, där blev vi inblåsta i en massa dagar. Agneta mådde inte bra, så vi blev tvungna att besöka DOKTORN, SOM ORDINERADE NÅGOT

Läs mer

Den otroligt goda efterrätten vi fick till middag idag!!

Den otroligt goda efterrätten vi fick till middag idag!! Logg fra n A lva Datum: 26 Maj, Tisdag 2015 Elevloggare: Klara Personalloggare: Ingrid Position: Esbjerg, Danmark Segelsättning: Endast flaggan i topp Kurs: Mot nya äventyr Planerat datum för att segla

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic)

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Logg från Älva Datum: 4/2-17 Elevloggare: Linnea och Josefin Personalloggare: Linda Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Segelsättning: Bredfocken!!!!

Läs mer

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014.

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. 4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. Här följer en liten sammanställning om vad som kan hända under en 4,5 dagars vistelse som värd på lotsutkiken. Utfärd med båt vid 11-tiden på söndag. Hade tänkt

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Segling till Shetland 2015

Segling till Shetland 2015 Segling till Shetland 2015 Kryssarklubbens solister ordnade en eskadersegling 2015 till Shetland vilket passade mig bra. Jag har aldrig seglat eskader förut, men det lät trevligt. Vi skulle bli 4 båtar

Läs mer

Resebrev 1 2015. från Prima Donna

Resebrev 1 2015. från Prima Donna Resebrev 1 2015 från Prima Donna Marmaris den 28 maj Hej på Er Alla En ny segelsäsong i Medelhavet ligger framför oss. Vi kom hit den 21 april. Denna gång med flyg från Stockholm. Vi landade i Dalaman

Läs mer

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland Grimmen 2011 Vänorts besök och Judo tävling Tyskland 2-4 December 2011 Grimmen 2011, Sida!1 Nya vänner i Grimmen! Vänortsbesök Tidigt i våras damp det ner ett mail ifrån en Ralf Päplow ifrån Judoklubben

Läs mer

Logg fra n A lva. Datum: Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg. Personalloggare: Zainab Marrakchi

Logg fra n A lva. Datum: Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg. Personalloggare: Zainab Marrakchi Logg fra n A lva Datum: 2017-05-02 Elevloggare: Jakob Diamant & Fredrik Forsberg Personalloggare: Zainab Marrakchi Position: I Engelska Kanalen, norr om Cherbourg Segelsättning: Stagfock och fock Fart:

Läs mer

Att styra efter kompassen

Att styra efter kompassen Att styra efter kompassen Om du tittar på båtens kompass kan du se ett styrstreck. Ser du styrstrecket på er kompass? Svänger du med båten så snurrar skivan med de olika gradtalen, siffrorna, på kompassen.

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989

s/y Tapasya Drömseglatsen med startade på Kattisholmen 1989 Drömseglatsen med s/y Tapasya startade på Kattisholmen 1989 Efter att en tysk helikopter på danskt vatten beordrat den svenska segelbåten Tapasya att bistå en nödställd segelbåt strax intill den östtyska

Läs mer

Vikingen SOMMARPROGRAM

Vikingen SOMMARPROGRAM Vikingen SOMMARPROGRAM 2018 1 Vice kårchefen har ordet Hej scout och förälder! Ännu står snön i stora drivor utanför husen och snöbollarna flyger vilt i parkerna medan en del nöjer sig med att åka pulka.

Läs mer

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA

Till Arkösund juli 2015 med SOFIA Till Arkösund juli 2015 med SOFIA En sjöresa efter tjugo års väntan. Sommaren 1995 seglade jag, Sofia och ett par vänner till Arkösund. Nu skall jag och Maggie göra samma resa - äntligen. Och det kommer

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 Väderprognosen var verkligen illavarslande, med prognos om 50 mm regn en dag, 8-11 m/s en annan dag och allmänt blåsigt. Verkligheten blev en annan med

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

SXK Rikseskader till Tallinn 2014

SXK Rikseskader till Tallinn 2014 SXK Rikseskader till Tallinn 2014 "Sörmlands eskader, Sörmlands eskader, Sörmlands eskader. 111:an kallar " Så lät det varannan timme på VHF kanal 72 nästan varje dag under Juli när 9 båtar från Sörmlandskretsen

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Resebrev Portogal - Algarve kusten

Resebrev Portogal - Algarve kusten Resebrev Portogal - Algarve kusten Efter Sines den 2 okt så rundade vi hörnet på Portugals SW sida o kom till en mysig vik som vi fick ha för oss själva i 2 dygn, Praia Da Mareta Pegasus Här gjorde vi

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25

Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25 Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25 Vi tog upp kompassen och kompassens missvisning. Det är ju tyvärr så att magnetpolerna och nord och syd polen inte sitter helt ihop, utan den magnetiska

Läs mer

Resebrev från Prima Donna

Resebrev från Prima Donna Resebrev 1 2017 från Prima Donna Levkas den 21 maj Hej på Er Alla Vi är tillbaka till båten i Messolonghi. Efter en ovanligt snabb resa kom vi fram sent på eftermiddagen onsdagen den 26 april. Prima Donna

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Väder, vind och taktik Lite, lite prylar också. Svenska Kryssarklubben Stockholmskretsen

Väder, vind och taktik Lite, lite prylar också. Svenska Kryssarklubben Stockholmskretsen Väder, vind och taktik Lite, lite prylar också Arne Wallers Första 24-timmars hösten 1983, näst längsta plakettdistansen på 24-timmar Längsta distansen hösten 2012 43 seglingar, 24 och 48 timmar Seglar

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011.

Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Verksamhetsberättelse för VIF:s Friluftssektion år 2011. Styrelsen i VIF:s Friluftssektion har efter avslutat årsmöte 2011 konstituerat på följande vis. Ordf. Mikael Bernsten V. Ordf. Anders Abrahamsson

Läs mer

Seglingen seglar seglaren

Seglingen seglar seglaren Seglingen seglar seglaren St. Nassa skärgård, sundet mellan Bredskär och Gubben Jag vaknar tidigt, upptäcker att vinden har vänt på ost efter en vecka av sydvind, högtrycket har flyttat norröver. Kanske

Läs mer

Havsresan del 1 Hej mamma och pappa jag och Matilda råkande kliva ombord på en båt och den for i väg. Men ta det lugnt vi kommer hem om en vecka för v

Havsresan del 1 Hej mamma och pappa jag och Matilda råkande kliva ombord på en båt och den for i väg. Men ta det lugnt vi kommer hem om en vecka för v Av Julia Björklund Havsresan del 1 Hej mamma och pappa jag och Matilda råkande kliva ombord på en båt och den for i väg. Men ta det lugnt vi kommer hem om en vecka för vi ska bara till Irland och hem igen.

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna.

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Efter Egina stad så tar vi os söder ut på ön o kommer till Perdika, en mycket

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Resebrev nr 6, 2011, 5 juni 13 juni. Antons 60 års dag HURRA.

Resebrev nr 6, 2011, 5 juni 13 juni. Antons 60 års dag HURRA. Resebrev nr 6, 2011, 5 juni 13 juni. Antons 60 års dag HURRA. Från Itea och genom Korintkanalen och till ön Egina. Efter Galaxidi tog vi 1 timmes resa till staden Itea där vi skulle hämta upp Berit o Anton!

Läs mer

JNoM 2017 Pärnu Estland

JNoM 2017 Pärnu Estland JNoM 2017 Pärnu Estland Efter 2017 års rikskval gick Filippa Henriksson till JNoM i Pärnu Estland. Det är fem år sedan Estland arrangerade JNoM i Pärnu och då hade vi också två LBS seglare på plats Kristoffer

Läs mer

SHETLAND 2010. Eskadermöte #1 2010-03-30

SHETLAND 2010. Eskadermöte #1 2010-03-30 SHETLAND 2010 Eskadermöte #1 2010-03-30 Agenda Presentation Att segla eskader med oss Väderprognoser Planerna Korsa Nordsjön Segla vid Shetland Tidvatten Krav på deltagarna Bra att ha med sig Betalning

Läs mer

Hur vi hittar till bra sömn

Hur vi hittar till bra sömn Hur vi hittar till bra sömn Förenklat kan man säga att det finns tre viktiga saker att tänka på när vi har svårt att sova: 1. Bara sova i sängen och inte göra någonting annat till exempel, kolla datorn

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma Logg fra n A lva Datum: 3/3 Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon Personalloggare: Jan Position: Tazacorte, La Palma Beräknad ankomst till nästa hamn: 6/3 Planerat datum för att segla vidare: 5/3 Väder:

Läs mer

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting!

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! 20/7 2014 Vi åkte från Kuben kl. 01:00 söndag morgon. Busschauffören stannade i Västerås för att ta en bensträckare men

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 3/2-17. Personalloggare: Jungman Kerstin. Position: La Palma. Segelsättning: Nada. Fart: 0 knop.

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 3/2-17. Personalloggare: Jungman Kerstin. Position: La Palma. Segelsättning: Nada. Fart: 0 knop. Logg från Älva Datum: 3/2-17 Elevloggare: Oscar & Linnea Personalloggare: Jungman Kerstin Position: La Palma Segelsättning: Nada Fart: 0 knop Kurs: Ingen Beräknad ankomst till nästa hamn: Söndag morgon

Läs mer

Scandinavian training camp 21-28/4 2007.

Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Inspirerade av Christians historier var vi några som på bussen till Lidingöloppet bestämde oss för att också prova på att åka på träningsläger till Portugal. Här

Läs mer

Dacke & Blekingekretsarnas deltagande i rikseskadern till Århus

Dacke & Blekingekretsarnas deltagande i rikseskadern till Århus Mot Kerteminde Dacke & Blekingekretsarnas deltagande i rikseskadern till Århus Text och foto Iréne och Per-Åke på Linjett 35:an Fresia Fredag 1 juli (40 nm) SV-S 7-10 m/s Vi (Fresia) lämnade hemmahamnen

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon Logg fra n A lva Datum: 170517 Elevloggare: Anton & Simon Personalloggare: Kerstin M Position: Ramsgate Datum för att segla vidare: imorgon eller tidigt fredag morgon Datum för ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Många av de 45 glada deltagarna startade med lunch på Lundsbrunns GK på lördagen den 12 april. Roger vår chaufför packade bussen och visade upp stor skicklighet

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Minisemester i Hälsingland

Minisemester i Hälsingland Minisemester i Hälsingland 130605-130612 Onsdag kväll vid 23 tiden parkerar vi utanför Alftas camping vid Forsparken. Efter frukost morgonen därpå, på svenska flaggans dag parkerar vi bredvid övriga Kristinehamnare.

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli -

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - För sjunde året i rad förläggs sommarens äventyrssegling till den Grekland övärlden. Vi reser tillsammans mot blått vatten, ljumma

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr

Leif. Information, funderingar och planer hösten Nr Nr 2 2009 Information, funderingar och planer hösten 2009 Hösten får väl anses ha kommit och passerat, för de flesta innebär väl det avrustning och landtagning av båten. Vi kan minnas den sommar som gick,

Läs mer

3 företag som trappar upp under sommaren Senast uppdaterad

3 företag som trappar upp under sommaren Senast uppdaterad 3 företag som trappar upp under sommaren 2013-06-18 Senast uppdaterad 2013-06-18 Sommaren förknippas ofta med ledighet och vila men för många egenföretagare ser det annorlunda ut. Driftig.nu har varit

Läs mer

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg.

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Havsresan Oliver B Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Vi gick upp till kaptenen och frågade

Läs mer

Flod våg Art nr

Flod våg Art nr Anne Rooney av Anne Rooney Översättning Maria Holst 8 Kapitel 1 Långt där nere var vattnet mörkt och vilt. Danny svingade sig upp på räcket som löpte längs däcket. Skulle han dyka eller bara hoppa i?

Läs mer

basta svenska bat i search 22

basta svenska bat i search 22 Firefly basta svenska bat i X-games I den stundtals hårda vinden var det flera besättningar som broachade. Team Firefly med Johann Lindell vid rodret lyckades dock hålla sig undan från några sådana överraskningar.

Läs mer

Premiär turen och första testet

Premiär turen och första testet Premiär turen och första testet Hej, Äntligen har vi kommit i gång med säsongen. Vi körde en liten kort test på Sviesta banan i Linköping förra onsdagen, mest för att känna på bilen och se att allt var

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg.

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg. Mannheim 2017. Klockan 3:45 ringer klockan. Det är dags att gå upp, ta packning och bil till Frillesås för att åka till marknaden i Mannheim. Det är tionde gången som Kent Johansson med stab anordnar resan,

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen

Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen Svenska Kryssarklubben Bottenhavskretsen KUSTSTRÄCKANS STÖRSTA OCH MEST AKTIVA BÅTKLUBB BOTTENHAV V SKRETSEN Vi är en lokal krets inom Svenska Kryssarklubben. i gör skärgården mer tillgänglig. Vi placerar

Läs mer

Resa Tyskland Holland 2018

Resa Tyskland Holland 2018 Resa Tyskland Holland 2018 Då var det dags att åka på vår årliga tripp vi kom hemifrån sent på dagen så första stoppet blev i Skåne På platsen var det någon bil till, Vi handlade mat hos Christian på fiskboden

Läs mer

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015

Tidtabell. 5 januari - 29 mars 2015 Tidtabell 5 januari - 29 mars 2015 blekingeflyg blekingeflyg Tack alla som väljer att flyga med oss! Med pressade priser och bra avgångar till och från Stockholm fortsätter vi att jobba med vår målsättning

Läs mer

Strapatser man överlever... Andra dagen

Strapatser man överlever... Andra dagen Strapatser man överlever... Andra dagen av Leif Bength, Wildlife Photographer. 2010-12-13 http://www.wildlifephotographer.se/blog/2010/12/strapatser-man-overlever-andra-dagen/ Vaknar mitt i natten av att

Läs mer

SOMMARPROGRAM SJÖSCOUTKÅREN VIKINGARNA

SOMMARPROGRAM SJÖSCOUTKÅREN VIKINGARNA SOMMARPROGRAM 2015 SJÖSCOUTKÅREN VIKINGARNA Innehållsförteckning Kårchefens hälsning 4 Vikingarnas organisation 2015 5 Seglingssäsongens kalender 6 Segelsäsongsöppning (21 maj) 7 Seglingssäsongens seglatser

Läs mer

Dagbok. från. resan till Brno 2008

Dagbok. från. resan till Brno 2008 Dagbok från resan till Brno 2008 Vi som åkte var: Johanna Engström Nora Ericsson Olga Fürst Värild Linnéa Gahm Charlie Hillbom Linda Holmström Sofie Holmström Angelica Härnlöv Johanna Larsson Prinz Felicia

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer