Hallands Väderö söndagen den 3 maj 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hallands Väderö söndagen den 3 maj 2009"

Transkript

1 Hallands Väderö söndagen den 3 maj 2009 Slån står i full blom över hela ön. Skogsbrynen lyser i vitt. Även vildapeln börjar blomma......och är tio dagar senare i full blom. Kring Ulagapskärret täcker rödbläran marken...

2 ...och busk-stjärnbommorna avlöser vitsipporna......och vem kommer med spänstig stavgång i Sandhamn om inte Birgit Lindgren, född på ön som dotter till dåvarande skogvaktaren Nils Stefansson, i sällskap med dottern sin dotter Anna, som skådat fågel.

3 Hjördis och Harry Pettersson med dottern Ingela inväntar båtens avgång med glass vid kaféet. Familjen sköter om fyrbostäderna. På söndagar byter man hyresgäster och då kan det behövas lite extra insatser. Som ett led i 800-årsfirandet har fyrbostäderna öppet hus för allmänheten i samband med bytet av hyresgäster den 5 juli. Partaj på vid Sandhamn med eget mattält inte tillåtet, tältet alltså men nog ser det festligt ut. Aptit skaffade de inbjudna gästerna genom raska promenader till Kappelhamn och Fyren.

4 Den 28 april kom ett 80-tal får och 200 lamm till ön, där de skapar en pastoral vy men framför allt bidrar till att buskar och sly hålls i schack. Ett par tackor med lamm drar iväg i sakta mak från den svala skuggan under "Liggande linden". När fotot togs den 3 maj, hade djuren ännu inte vant sig vid turister. Denna lilla fårfamilj verkade dock inte besvärad, snarare nyfiken.

5 En gammal ek i Söndre Skog just när skogsbingeln efterträder vitsippsblommorna på marken.

6 Torsdagen den 14 maj Kyrkorådet sammanträdde på ön den 14 maj. Dagen var ovanligt blåsig och sval och vi fick söka lä bakomkaféet är vi också intog Gun-Britts goda mat.

7 Samma dag inspekterade personal från regionmuseet i Kristianstad Väderömuséet. Interiörbild från museet vill visa att trutar är vanliga på Väderön. Skrolla bilden upp och ner i datorn så kanske trutarna nickar med huvudet.

8 Den för Ön så klassiska triften eller strandnejlikan bildar en liten tuva utanför museet. I mitten av maj stod rönnen i blom...

9 ...och fågelbären satte frukt. En liten uppskrämd harpalt försökte gömma sig bland ormbunkar och stjärnbommor vid kaféet.

10 Fågelotta Kristi himmelsfärds dag den 21 maj med Lars Svensson Den 21 maj var det fågelexkursion på ön under ledning av Lars Svensson på bilden. Ett 50-tal morgonpigga lyssnade på fågelsång och "skådade" medan Lars talade om vilka fåglar vi hörde och/eller såg. Han berättade om deras kännetecken och beteenden. Vi vandrade genom Söndreskog och Ulagapskärret, spejade ut över kust och hav i väster och studerade fågellivet i Kungshamn. Efter en ny skogsvandring via Hälledammen kom vi ut på öppen mark med Oadammen med dess fågelliv innan det blev tid för kaffe vid Sandhamn. Lars hade gjort upp en artlista efter förexkursion. Av listans drygt 90 arter fick vi kontakt med över 50 inklusive fåglar, som syntes från båten såsom tobisgrissla, tordmule och häger. Lars lista har med lärkfalk. Lars påpekade vid hemfärden med Nanny att ett par lärkfalkar bör komma från norr endera dagen. Just då kom paret flygande mot ön från norr. Tala om tajming! Tre arter prickades in utanför den preliminära listan: Ormvråk, grönsångare och skärfläcka. Grönsångaren trivs i en sådan "pelarsal" som Öns bokskog erbjuder. Ett par av svartvita skärfläckan vadade omkring på sina långa ben i Kungshamns grunda vatten och svepte i sidled under vattnet med sin långa, uppåtböjda näbb för att söka mat. Artens latinska släktnamn Recurvirostra knyter an till den uppåtböjda näbben. I fälthandboken "Alla Europas fåglar i färg" eller "Färgfotoguiden över alla Europas fåglar" kan man läsa hur Lars Svensson och Håkan Delin beskriver de fåglar vi såg och hörde.

11 Lars tar täten med fågelkikaren (tuben) på stativ över axeln. På bilden närmar vi oss skogvaktarebostället där vi går på stigen längs med en tidigare inäga. Från höjden vid Hied ut över havet i väster skådar bl.a. Karin Falkmer, Lars S, "Mumrik" Ljungberg (protokollförare) och Magnus A.

12 Det minglande och vimlande folkhavet ringlar sig i terrängen som en Väderöorm. Den är på väg från utsiktspunkten till Kungshamn. Vid Kungshamn beundras den ovanliga men dessbättre lättigenkännliga skärfläckan.

13 Mellan Ingrid Hermerén vid (kikar)tuben och guiden Lars S. kastar en annan Lars sin Falkmer-blick ut över den grunda viken med det ståtliga namnet. Tillbaka vid Sandhamn och efter en kaffestund med sammanfattning avslutas utflykten. Magnus tackar Lars för utmärkt guidning med en kasse "druvdryck" och applåderar tillsammans med oss andra.

14 25 maj Några skolklasser väntar på att borda Nanny för hemresa klockan Samtidigt befinner sig en grupp experter från Miljöministriets by- och landskapsstyrelse i Kbh på ön för att fortbilda sig. Magnus Andrell får svara på närgångna frågor om hur man sköter ett naturreservat enligt Natura 2000 innan Väderguiderna tar besökarna på tur.

15 Den 26 maj, jubileumsåret, gick pastoratets vårutflykt till ön och sälarna Aina S. serverar kaféets utsökta morotskaka och Magnus A. kaffe vid ett av borden. Mannen i rosa keps är Leif Odung. Den 16 juli berättar han i Torekovs kyrka under rubriken "På med pilen Palle!", om några tillfällen då danskarna försökte ta tillbaka Hallands Väderö och resten av Skåneland. Efter kaffet berättade Magnus om 800-årsjubilet och drottning Dagmar. Öa-gäster i dubbel bemärkelse vid "kaptensbordet" (kaféet drivs avväderötrafiken). Kyrkoherde Fredrik i samspråk med ett svenskt par från ön Cypern. Ö-bor på ön med andra ord.

16 Fler kaffedrickare på kaféets veranda: Eva Jansson, Irene och Ebbe Ottosson. Aina S. håller upp ett fotografi framför deltagarna. De kan jämföra blickfånget över Sandhamn med bilden, som togs för 100 år sedan. Av två gamla fristående ekar och en nästan död lind till vänster på det gamla fotot återstår idag bara en av ekarna, dock förvånansvärt väl bibehållen.

17 - Jaså, men vad såg man då för 100 år sedan enligt fotot? - Jo, se själv: Fotot, troligen taget av Albert Ekman, finns i en artikel av Jan Lannér i boken "Kartlagt land" s 154. De åtta karlarna under eken var sannolikt på Ön för att plantera vitgran innanför Sandhamnsbukten. - Ja, men vi som inte var med, hur kan vi veta hur det ser ut där idag? - Jo, se själv: Foto John Henrysson. Mannen snett framför eken är ordföranden i Torekovs kyrkoråd, Magnus Andrell. - Den eken har ju inga blad. - Nej, men fotot är en från början av april, den första dagen med jubileumsguidningar på ön. Eken slår ut sent. Det är gott gry i gamlingen. Väl så stilig som för 100 år sedan även om den då kala toppspiran nu är helt borta. Vid den andra gamla ekens murkna stubbe, snett bakom till höger, växer nu två små rönnar.

18 En viktig del av utfärden var att åka på sälsafari. Den ägde rum på hemväg med Nanny. Redan efter kaffet förberedde vi oss genom att John Henrysson högt förhörde deltagarna om deras kunskaper om knubbsäl. Därigenom spreds denna samlade kunskap till alla. På färden söder om Ön fick vi uppleva vågor och "gung" i den sydliga blåsten. Några påpassliga sälar, som solade på norra spetsen av Orskär, kunde iaktta oss på nära håll och vice vers. Sälarna tyckte nog att vi såg lustiga ut där vi hängde över relingen, några av oss med olika mojänger framför ögonen kamera eller kikare. Kapten Bengt Kullenberg lät Nanny driva runt en stund och vände sedan "på en femöring" och förde skutan åter mot hemmahamnen. Vi var glada över att ha fått se sälar så nära inpå oss. En av de knubbsälar som fick se oss på nära håll. Pingstdagen den 31 maj besökte botanister från Halland "sin" Väderö. Huvudarrangör var Hallands Botaniska Förening, som bilades hösten Föreningens notis på hemsidan: Vårutflykt till Hallands Väderö Vi besöker Hallands Väderö och guidas av Johan Krook som inventerat ön åt Skånes Flora. Johan visar oss runt bland vårfloran i de många olika naturtyper som ryms på ön, och berättar även om öns historia och tidigare markanvändning. Här finns också ett mycket rikt fågelliv. I samarbete med Halmstads och Södra Hallands naturskyddsföreningar.

19 De första bilderna denna vår tagna norr om stigen mellan Sandhamn och Fyren. Fotografer köar vid den giftiga bolmörten, som trivs i tångvallen vid Lilla Sandhamn. Som syns på foto nedan har hästar nyligen varit på besök och lämnat spår och bidrag till plantans försörjning.

20 råfibblor Traditionell lunchpaus i gräset bland gråfibblor och trift vid Lilla Sandhamn. Gruppen passerar bronsåldersgraven på väg norrut mot Lilla Tånge.

21 Den gamla hamlade asken på diabasgången i Tångakärret. Späda blad på gren. I kärret under asken trivs vattenblink och ältranunkel.

22 Benved är en högvuxen buske, som man lätt blandar samman med ett par andra jämnstora buskar; brakved och getapel (vägtorn). Benveden trivs bäst bördig jord, som över diabasgången, där den blommar nu. Under hösten känns benveden lätt igen på sina korallröda frukter. Brakved och getapel har ärtstora, svarta bär. Frukterna på all tre är giftiga. I kärr och dammar trivs ängsull, här tillsamman med smörblommor...

23 ...och på lite torrare mark bland stenar trivs stenmåra med sina små vita blommor. Här har måran en gråfibbla som granne. Vid Oadammen avslutas exkursionen. Ordföranden i Hallands Botaniska Förening, Bruno Toftgård, tackar John Krook för guidningen med en T-shirt och ett penn-set i föreningens ljusgröna färg och med dess emblem. Nöjda deltagare applåderar. Tack till Johan och deltagarna också från oss markägare i......

Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring.

Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring. 1 Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring. Att "gå ner julmaten" på Hallands Väderö under annandagen är en tradition som allt fler deltar i. Trots mulet väder med

Läs mer

April 2009 på ön. Några händelser.

April 2009 på ön. Några händelser. 1 April 2009 på ön. Några händelser. Guidningar och exkursion på Hallands Väderö under april. Med anledning av 800-årsjubiléet satte Väderötafiken in tre gratisguidningar under tre på varandra följande

Läs mer

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag.

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. 1 Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. Blöta sopor var på väg mot landtransport......och i skogen lyste röda skogssniglar (Arion rufus) på marken. 2 I detta väder inledde

Läs mer

Modellen visar hur lera transporterades och lades i botten på groparna. Lera finns inte på ön utan fraktades dit ut.

Modellen visar hur lera transporterades och lades i botten på groparna. Lera finns inte på ön utan fraktades dit ut. 1 Den 13 juni fick ön besök av medlemmar i Kullens hembygdsförening och Gilleleje museiförening. Det var ett utmärkt tillfälle att påminna sig sägnen om Tora, Arild och Gille, som är gemensam för våra

Läs mer

Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer

Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer 1 Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer Stiftnämndens karta över Hallands Väderö kom ut 1965, samma år som naturparken från 1958 fick beteckningen naturreservat med anledning av en ny naturvårdslag.

Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer 1 Böcker om Hallands Väderö Läs mer Här följer en kort beskrivning av följande böcker om Hallands Väderö. Efter utgivningsåret uppges antal sidor och höjd x bredd i cm (avrundat). Johan Erikson: Hallands

Läs mer

Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson.

Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson. Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson. Berggrund Hallands Väderös berggrund består, liksom de skånska horstarnas, av ådergnejs och insprängda partier av gnejsgraniterna

Läs mer

Träd på Hallands Väderö

Träd på Hallands Väderö Träd på Hallands Väderö Skogen på Hallands Väderö är unik det avseendet att den har en lång kontinuitet. Det beror bl.a. på att kyrkan förvaltat ön i 800 år och att skogen därför inte skövlats helt ens

Läs mer

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer Böcker om Hallands Väderö Läs mer Här följer en kort beskrivning av ett antal böcker om Hallands Väderö. Efter utgivningsåret uppges antal sidor och höjd x bredd i cm. Johan Erikson: Hallands Väderö. 1906.

Läs mer

Septemberarbete på Hallands Väderö 2009

Septemberarbete på Hallands Väderö 2009 1 * HALLANDS VÄDERÖ * Septemberarbete på Hallands Väderö 2009 www.hallandsvadero.se En nyanskaffad hästräfsa är ombyggd för traktordragning. Den används för att räfsa ihop slagen vegetation, som betesdjuren

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde 12.1.1. (Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde Känslor. Det mesta handlar om känslor. Det som berör. Jag kan verifiera något på en sorts vetenskaplig grund och argumentera utifrån detta.

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Bara den som vandrar nära marken

Bara den som vandrar nära marken Lilla Birgittavandringen i Fresta Bara den som vandrar nära marken Foto:Magnus Aronsson/IKON I din hand så håller du i ett häfte som kan vara till en hjälp om du vill gå Lilla Birgittavandringen. En pilgrimsvandring

Läs mer

Artkunskap Träd i närområdet

Artkunskap Träd i närområdet Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Artkunskap Träd i närområdet åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Hitta blad Mål: Att börja ställa frågor om naturen. Material: Ett papper med bilder av olika sorters blad

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND Torsdag 21 juli 22.00 Naturum Getterön, Naturskyddsföreningen Varberg Fladdermuskväll i Fageråkra. Vid Stenbron över Viskan norr om Veddige. Helen Björklund

Läs mer

TRANOR. Gunvar till vänster och författaren till höger vid sina fina gömslen. 2014 Text och foto Bengt Eklöv Sida 1 av 6

TRANOR. Gunvar till vänster och författaren till höger vid sina fina gömslen. 2014 Text och foto Bengt Eklöv Sida 1 av 6 Det hela började med att jag på hemresor från tjänsteärenden i Malmö under min tid som datakonsult tog omvägen över Falköping och Bjurums kyrka för att i tidig gryning ta plats bland hundratals andra fågelskådare

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb

Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Program 2016 Tidskrift utgiven av: Jönköpings Fågelklubb Lyckås 15, 561 92 Huskvarna Hemsida: www.jonkopingsfagelklubb.se Styrelse i Jönköpings Fågelklubb Ordförande: Leif Jansson, tel. 070-625 80 43 e-post

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Synopsis till kortfilmen Offline

Synopsis till kortfilmen Offline SOTS Synopsis till kortfilmen Offline Simon Hjortfors Högskolan Väst 2012-HT Titel: Offline Syfte: Visa att man kan ändra sitt sätt att leva om man verkligen försöker. Budskap: Det är ingen fara att gå

Läs mer

Livslångt umgänge med ormar och grodor

Livslångt umgänge med ormar och grodor Livslångt umgänge med ormar och grodor Claes Andrén Foto J.Andersson Claes Andrén föreläste på Kajutan i Henån 6 november. Redan som liten var Claes stora intresse ormar och grodor och det är ett intresse

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Hallandsresan november

Hallandsresan november Hallandsresan 2013 8-10 november Tärnan on tour Halland 8-10 november 2013 Tärnan on tour Efter flera års uppehåll i flerdagsresandet kände vi, Karin Lindström och Susanne Stilling, att det vore kul att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Nr.3 Juli 2014. En vacker dag högst upp i huset på Solbacken, utsikt mot Lulsundsberget

Nr.3 Juli 2014. En vacker dag högst upp i huset på Solbacken, utsikt mot Lulsundsberget Nr.3 Juli 2014 En vacker dag högst upp i huset på Solbacken, utsikt mot Lulsundsberget Nu har redan maj och junimånad passerat och vi är mitt inne i den härliga sommaren. Vädret har varit varierande med

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5 PROGRAMMANUS PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA5 SKAPELSEMYTER OCH DÖDEN En berättelse från Ho-Chunk-folket (Winnebago, USA) Av: Tove Jonstoij I rollerna:,

Läs mer

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Nedbrytning Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Gråsuggeterrariet Mål: Få syn på enkla näringskedjor och kunna förklara biologiska

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack.

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack. Månadens språkövning handlar denna månad om att texter har olika syften och skrivs för olika ändamål. De kan berätta, beskriva, förklara, instruera, återberätta eller argumentera. Övningen är hämtad från

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Skogstomten Stures dagbok

Skogstomten Stures dagbok Skogstomten Stures dagbok Sara Kåll, 2013. Måndag Tidigt på morgonen var luften frisk. Solen tittade fram och i mina kinder kände jag, att temperaturen var ett par grader på minus. Idag har jag suttit

Läs mer

PROGRAM HÖST & VINTER 2019

PROGRAM HÖST & VINTER 2019 PROGRAM HÖST & VINTER 2019 Hösten är i antågande Foto A. Svensson Bäste naturvän! Sommaren går mot sitt slut och det är dags att presentera ett nytt program för hösten. De flesta av punkterna är säkert

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen INNEHÅLLSFÖRTECKNING ORDFÖRANDE HAR ORDET...3 GÄVLE FÅGELKLUBB...4 FÖRSÄLJNING AV KLUBBPRYLAR...4 STYRELSEN...5 HEMSIDA...5 ADRESSÄNDRINGAR...5 MEDLEMSKAP...5 GÄVLE FÅGELKLUBB ÅKER TILL FALSTERBO...6 HOLKPROJEKTET...7

Läs mer

UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR!

UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR! UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR! Dessa naturguidningar arrangeras av Norrköpings kommun under 2018. Packa matsäcken, klä dig efter väder och följ med ut på upptäcktsfärd!

Läs mer

Följ med på en tur till - FLAKASKÄR (Flaggskär)

Följ med på en tur till - FLAKASKÄR (Flaggskär) Följ med på en tur till - FLAKASKÄR (Flaggskär) Kåsarna innanför Holmen Foto: J-A Månsson BILDER UR BLEKINGE MUSEUMS BILDARKIV MED TILLSTÅND AV JONAS ECKERBOM Bildnummer: LUF 5944 2 Flaggskär/Flakskär

Läs mer

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till?

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till? Välkommen!...till En resa genom djurens fantastiska värld här på Göteborgs Naturhistoriska museum. Du kommer att få göra olika uppdrag under resans gång samtidigt som du kommer se stora delar av muséet.

Läs mer

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921.

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Skånes största träd SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Inte minst på stora träd. De är av skiftande kvalitet, tagna av olika fotografer under 100

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Verksamhetsrapport 1998/99

Verksamhetsrapport 1998/99 Verksamhetsrapport 1998/99 Innehåll: Årsmötet 1998 Sid 1 Årsmötesexkursion 1998 Sid 1 Septemberexkursion 1998 Sid 2 Julexkursion 1998 Sid 2 Påskexkursion 1999 Sid 2 Naturreservatet utvidgas /info om skötselplanen

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

SKOLAVSLUTNING VID NYKÖPINGSHUS Fredagen den 12 juni 2015 kl (Inmarschen börjar kl )

SKOLAVSLUTNING VID NYKÖPINGSHUS Fredagen den 12 juni 2015 kl (Inmarschen börjar kl ) SKOLAVSLUTNING VID NYKÖPINGSHUS Fredagen den 12 juni 2015 kl. 09.30 (Inmarschen börjar kl. 09.15) Program 1. Välkomstord Jens Back 2. Orkestern och unison sång Den blomstertid nu kommer 1:a versen (J.O.

Läs mer

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET 1(7) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,

Läs mer

Från himmelens topp till havets botten

Från himmelens topp till havets botten Martin Widmark Från himmelens topp till havets botten Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2006 Text: Martin Widmark Bild: Pietro Galeoto Grafisk form: Lennart Lindskog Illustrationer av Pietro

Läs mer

Östersjön - ett evolutionärt experiment

Östersjön - ett evolutionärt experiment Östersjön - ett evolutionärt experiment Matte/NO-biennette 26 januari 2013 Professor Lena Kautsky, även känd som Tant Tång Stockholms Universitets Östersjöcentrum Presentationens struktur Först om Varför

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN Vad är Hyssnaleden? Hyssnaleden är en cirka 40 km lång vandringsled. I den södra delen av Hyssnaleden finns sydsvensk bokskog och lövskogsnatur och ett odlingslandskap med stora

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg DRAKEN Av Cecilia Sjöberg 1 Drakägget Kapitel 1 Hej! Jag heter Stina jag är 9 år. Jag har en Mamma, Pappa och en storebror. Min mamma heter Alice, min Pappa heter Björn, och min storebror heter Erik. Jag

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Till min älskade Siri

Till min älskade Siri Till min älskade Siri Guldringen Luften var sval och klar. Solen hade stigit upp och värmde där den kom åt. I det stora trädet, utanför balkongen där de åt sin frukost, vajade bladen i den lätta brisen.

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors EXPEDITION OMGIVNINGSLÄRA Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors 1 INNEHÅLL Kapitel 2. VAD FINNS I NATUREN? Kapitel 1. HUR BÖRJAR RESAN? 1. Lär dig om omgivningen 8 2. Klassens regler 10 Experimentera

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

På uppdrag i spökhuset

På uppdrag i spökhuset Erik Magntorn På uppdrag i spökhuset ett sommaräventyr Illustrerad av Petter Lawenius Lindskog Förlag Denna bok tillägnas min pappa, Knut. En fantastisk berättare. E M Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

Hejsan. Nu slutar jag för denna gången, men på återhörande. Lasse

Hejsan. Nu slutar jag för denna gången, men på återhörande. Lasse Hejsan Tidigt i morse fick vi reda på att boj #8 hade en ytterst preliminär position. Den hade inte drivit ut ur fjorden utan borde befinna sig på en position rakt norrut från Ny Ålesund, i närheten av

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån 2 Bland de korallrev som omgav ön trivdes sjöhästarna som kunde skifta färg. Sjöhästarna visade öns fiskare goda fiskeställen

Läs mer

Mikael Mansén. Sofia

Mikael Mansén. Sofia Sofia Snålblåsten fick Sofia att krypa samman och dra filten tätare kring kroppen. Hon skulle ha tagit den som inte hade ludd. Laura hade berättat att den hon hade nu var den kallaste, hade varnat henne,

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET 1(6) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Symbolerna på Tomtberga askgravlund HANDBOK

Symbolerna på Tomtberga askgravlund HANDBOK Symbolerna på Tomtberga askgravlund HANDBOK TOMTBERGA ASKGRAVLUND Beställare christer pettersson Huddinge kyrkogårdsförvaltning Landskapsarkitektur monica sandberg Landskapsgruppen AB Skulpturer, smidesträd,

Läs mer

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND På våren är det dags att häcka! Våren och sommaren är bästa tiden att häcka. Varför? det finns mycket mat (t. ex.

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande.

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande. Tylöbäck, Halland. Ljusmålade landskap FOTO OCH TEXT: DAN GÖRANSSON Min fotografiska historia började för 30 år sedan med en systemkamera. Därefter gick jag över till mellanformat och sedan till storformat.

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Jag gick till dörren och såg ett brev. Jag var nyfiken och öppnade brevet, det stod på pappret:

Jag gick till dörren och såg ett brev. Jag var nyfiken och öppnade brevet, det stod på pappret: Kapitel 1- Hej Hej! Jag heter Markus och jag älskar lekar. Min skola heter Banens skola, den är orangemålad och jag är 10 år. Min kompis heter Anna. Hon är snäll, hon har brunt hår. Hon och jag brukar

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

METOD 1. Lennart Bosrup

METOD 1. Lennart Bosrup SJU SÄTT ATT ODLA EK Lennart Bosrup Text och foto När jag fick veta att Ekfrämjandet planerade att lägga en besökspunkt för exkursion 2014 i vår skog blev jag glatt överraskad och började genast fundera

Läs mer

På spaning efter trollsländor i Skarpnäs blivande naturreservat.

På spaning efter trollsländor i Skarpnäs blivande naturreservat. 3.6 2018 På spaning efter trollsländor i Skarpnäs blivande naturreservat. En varm och vindstilla junidag, perfekt för att få se trollsländor i full aktivitet. Vi började vid Svartpotten, där solen gassade

Läs mer

Katrineholms åtta ansvarsarter

Katrineholms åtta ansvarsarter Katrineholms åtta ansvarsarter En faktabroschyr om hotade och sällsynta växter och djur i Katrineholms kommun www.katrineholm.se/ansvarsarter Vår natur är värdefull och är också en källa till upplevelser

Läs mer

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Det gällde att stiga upp tidigt då bussen ankom 6.45 till Dalby, Genarp och Veberöd några minuter senare.. Färden gick

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Evolution 1 elevuppgift

Evolution 1 elevuppgift Evolution 1 elevuppgift Du ska med hjälp av de olika klimatrummen i Botaniska trädgårdens växthus, få lära dig mer om: Evolutionens mekanismer, till exempel naturligt urval och samevolution, samt deras

Läs mer

Hänt under hösten 2009

Hänt under hösten 2009 December 2009 Hänt under hösten 2009 Landskapsarkeologernas höstmöte ägde rum i Finnhamn, Stockholms skärgård, med härlig utsikt över klipphällar från trevligt och rofullt vandrarhem. Vid mötet avhandlades

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer

ORDKLASSER Hitta alla ord som hör till de ordklasser som du fått lära dig. Här kommer det att bli ett litet antal ord över.

ORDKLASSER Hitta alla ord som hör till de ordklasser som du fått lära dig. Här kommer det att bli ett litet antal ord över. OÖ vning 1 SATSDELAR Dela upp följande meningar i SUBJEKT, PREDIKAT, OBJEKT och ADVERBIAL. Inga ord får bli över, utan varje ord skall inkluderas i någon av dessa satsdelar. ORDKLASSER Hitta alla ord som

Läs mer