Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden"

Transkript

1 Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden Jag och min vän Linn kommer från den relativt minimala staden Kramfors med sina 34 pizzerior och 32 frisörsalonger. Ärligt talat vet jag det exakta antalet, men en sak är säkert och det är att Kramfors inte är känt för att ha många pizzerior eller frisörsalonger. Utan Kramfors Kommun innefattar ett världsarv vid namn Höga Kusten, World Heritage The High Coast. Detta är Kramfors kommuns största turistattraktion. Jag började fundera på sannolikheten att jag faktiskt levt mitt liv i Kramfors som fullständigt hemmablind. Linn och jag kom fram till att vi faktiskt inte visste vad som gör Höga Kusten så speciellt. Varför är detta en turistattraktion? Denna fråga var startskottet för vår planering av Vandra längs med Höga Kustenleden, en ca 13 mil lång led som sträcker sig längs världsarvet med 13 etapper. Ingen av oss har någonsin gjort en liknande vandring, dessutom hade träden redan börjat fälla sina löv och vi hade ingen lust att plumsa i högsnö. Vi bestämde oss därför för att gå en lång promenad från Högakustenbron till Skuleberget, lite mer än hälften av hela leden. En promenad på cirka sju-åtta mil. Detta var ett beslut vi aldrig ångrar. Utsikt Valkallen (etapp 2) Jag talar i både mina och Linns vägnar då vi verkligen rekommenderar ett par dagars vandring på Höga Kustenleden mellan Högakustenbron och Skuleberget i Ångermanland. Ta chansen att uppleva världsarvet Höga Kusten, du kommer inte att ångra dig!

2 Vi började vår vandring vid Hotell Höga Kusten. Under den första kilometern, med utsikt över Ångermanälven, vandrade vi under en av Europas längsta hängbroar: Högakustenbron. Redan under första dagen upplevde vi fantastiska vyer och natursköna urskogar. Trots att det var sen höst så rann svetten under ifall det skulle regna - jackorna. Ingen av oss har en speciellt väluppfostrad kondition, men bortsett från lite stön och svordomar så gick det galant. Dessutom fanns det ingen som förbjöd oss från att ta en kort paus för att vila ryggarna och njuta av naturen. All vardagsbrådska var som bortblåst. Det kändes som att vi hade all tid i världen då vi njöt av vår första måltid på Kulberget, en norsk fisksoppa. Vår första övernattningsanhalt var en solcellsförsörjd timmerstuga på toppen av Valkallen i byn Lövvik. Låt mig också nämna att stugan ligger 250 meter över havet och att man då kan blicka ut över ett 360-gradigt perspektiv över Höga Kustens landskap. Fantastiskt. Efter vi enkelt gjort upp en brasa i kaminen och serverat oss själva en god middag kunde vi glädja oss åt en välbehövd sömn efter en lång dags vandring men oerhört många intryck. Stuga, Valkallen (etapp 2) När vi vaknade och skulle påbörja vår vandring såg vi: 1. Den underbara utsikten i morgonsolen 2. Att det regnat 3. Att vattenpölarna frusit Med hopp om att varken kyla eller väta skulle besvära vår vandring så gick vi vidare. Vi kom fram till ett litet kalhygge där våra vägvisare (röda prickar på träd samt blåa skyltar) var som bortblåsta. Detta var en smula problematiskt då vår karta just på den biten var aningen oläslig.

3 Som tur var kunde vi med hjälp av bäckar och kullar koordinera oss till rätt spår, visserligen stal detta sökande lite av vår beräknade vandringstid men som jag nämnde innan: All vardagsbrådska var som bortblåst. Grönviksfjärden (etapp 2) Temperaturen höjdes fram emot lunchtid då vi nådde Grönviksfjärden och vinden var knappt märkbar. Vattnet låg nästan spegelblankt bärandes på berg, skog och en mindre svanfamilj. Min uppmärksamhet låg till hundra procent på vyerna, jag var inte uppmärksam på var jag satte mina fötter. Detta ledde till att jag klev i en väldig hög av exkrementer som, om jag minns mina lågstadiestudier rätt, måste ha kommit ifrån en älg.

4 Asfaltsväg Terrängerna kunde variera enormt. Ena sekunden var vi bergsklättrare andra sekunden galopperade vi längs asfaltsvägar. Vägvisare Under vandringens gång passerade mycket varierande samtalsämnen, detta för att skingra våra tankar ifrån våra mer och mer påtagliga pinor. Samtalsämnena varierade mellan allt från varför himlen inte är grön till varför fransmän pratar franska. Det som framför allt skingrade våra tankar var världsarvet som vi nu var en del av. Vi hade med oss några broschyrer som vi hittat på Höga Kusten hotellet och vi blev häpnade av den information som vi faktiskt inte hade någon aning om. Jag läste högt medan vi promenerade:

5 Den 29 november 2000 tog Världsarvskommittén beslutet att föra in Höga Kusten på världsarvslistan. Världsarvskommittén är organiserad under UNESCO och är en del av Förenta Nationerna. Syftet med listan är att visa på och skydda världsunika natur- och kulturvärden, för att kommande generationer ska ha tillgång till dem. Idag finns, över hela världen, över 700 platser på listan. Den, geologiskt sett, snabba landhöjningen efter den senaste inlandsisen är orsaken till att Höga Kusten blivit utsett till ett världsarv. När den senaste inlandsisen var som tjockast, ca 3 kilometer, låg dess centrum vid Höga Kusten. Isen var ofantligt tung och tryckte ner jordskorpan. När isen började smälta för ungefär år sedan, började landet höja sig igen. Där jordskorpan var som mest nertryckt, där är den totala landhöjningen störst. Ingen annanstans i världen är den totala landhöjningen så stor som här i Höga Kusten-området. Som mest var jordskorpan 800 meter lägre än i dag. Sedan isen smält och havet började bearbeta landskapet, har landhöjningen varit 286 meter och höjningen fortsätter. Just nu stiger marken med 8 millimeter per år.

6 Lappudden (etapp 5) Lappudden är ett uppskattat etappmål som ligger i underbara Nordingrå. Området kring Nordingrå består av extraordinär naturmiljö med dess höga berg, fina vattendrag och urskogar. Vid Lappudden finns stugor och rum att hyra, kafé sommartid med lättare mat, konferenslokal, festlokal, badplats, grillplats, tältplatser mot avgift, båtar, kajaker, kanoter, cyklar, vildmarksbad, bastu och en grillkåta. Lappudden är stängt under vintertid men naturen där omkring är minst lika vacker när den är snötäckt!

7 (etapp 5) Våra trötta fötter och sinnen började bli ett problem då alla samtalsämnen tagit slut, därför började vi sjunga för full hals. Sångerna bestod mest av gamla Disneysånger och schlagers. Var det något rovdjur i närheten innan vi började sjunga så var det med all säkerhet flera mil ifrån oss då vi påbörjade vår sång. - Karaoke är förfärligt underskattat, sa Linn och jag höll med henne. Skogen vi vandrade genom mellan Lappudden och Ullånger (etapp 5) var spektakulär. Träden var flera tusen meter höga (ögonmått) och skogen med dess färger såg ut som en sekvens från en dinosauriefilm i HD, helt orörd och jättegrön.

8 Erikskojan (etapp 5) Erikskojan, några kilometer söder om Ullånger, var ett ställe som inte bidrog till att lugna våra sinnen och kroppar. Minusgraderna trängde sig på och den lilla ved som fanns förberedd i stugan var nästan rinnande blöt. Efter mycket arbete lyckades vi tillsammans starta en brasa, den lyckan går inte att beskriva med mänskliga ord.

9 Trots en kall natt kände vi båda för att gå raskt till Ullånger, det var trots allt inte särskilt långt. I Ullånger träffade vi en trevlig och pratglad gammal man som visste allt om Högakustenleden och hur man lackar gräsklippare. Tänk att det finns människor för alla möjliga sysslor. Han tipsade oss om bra stugor för övernattning några kilometer norrut längs leden, Mäjabodarna. Det råkade vara vår lunchanhalt och visst var det bra övernattningsstugor alltid, om de hade varit öppna. Vi fortsatte norrut då snön började falla, innan vi visste ordet av så var marken helt vit. Men konstigt nog tycktes det vara varmare än innan snövädret, vilket helt klart var en fördel. - Vi kommer kunna berätta för folk att vi gick Högakustenleden på vintern! sa jag exalterat. - Vänta bara, snön smälter bort om några timmar, svarade Linn bittert. Det gjorde den inte. Utan vi plumsade vidare i snön mot Skoved, där det skulle finnas en fantastisk avstickare. Vi bestämde oss för att gömma ryggsäckarna ett tag för att kunna gå fortare och därmed hinna med denna fantastiska avstickare. När vi kom till utsiktsplatsen märkte vi att ordet fantastiskt inte var nog för att beskriva platsen där vi befann oss! Föberget, Skoved (etapp 6) Det fanns inte tid för särkilt långvarig njutning för vi visste att vandrarhemmet i Skoved inte var öppet för övernattning. Vi lunkade därför nedför berget med den energi vi fått av diverse chokladkakor och nötter. På kartan såg vi att det fanns en liten möjlighet att nå fram till destination Skuleberget innan det blivit alltför mörkt. Vi la band på de sista mentala och fysiska krafterna och började vandra de sista sex kilometrarna mot destinationen. Möjligtvis var det tanken på en varm dusch och mjuka sängar som fick oss att kämpa den sista biten, eller var det helt enkelt tanken på att kunna få uttrycka mission completed.

10 ICA Docksta (etapp 6) De resterande hjärncellerna kände igen Dockstas ICA-skylt. Vi kunde alltså köpa någon enkel energikälla som skulle hjälpa oss fram den sista biten. Vi såg säkerligen ut som två zombies när vi spatserade igenom den mysiga byn Docksta, men det enda jag kunde tänka på var tre kilometer kvar, två kilometer kvar. Vyn över Dockstafjärden var vacker, jag brukar ofta se den som hastigast då jag färdas i något form av fordon på E4an och inte hinner uppskatta vyn över huvudtaget. För övrig, för er som undrar, så blev Skuleberget naturreservat 1969 och syns på flera av de första kartorna över Skandinavien. Dessa kartor är flera hundra år gamla, det finns uppgifter om att Carl von Linné skrev om sina upplevelser vid Skuleberget under en av hans resor år Bergets höjd är drygt 290 meter över havet. Både Linna och jag har besökt Skulebergets grotta som finns på bergets östra brant, en grotta som sägs har varit ett tillhåll för Skulerövarna. Man tror att grottan urholkades av is och vatten under och efter istiden, vilket låter rimligt, men tanken att rövarna själva tillverkat grottan är tämligen spännande och dramatisk, därför väljer jag att tro på det sistnämnda.

11 Det började bli mörkt när vi närmade oss Skuleberget, som tur var hade vi våra välanvända pannlampor som kunde lysa upp vår översnöade stig. Vi startade telefonerna och ringde efter en trevlig själ som kunde hämta upp oss. Till vår förtvivlan hade naturum Höga Kusten stängt för dagen. Därför lade vi oss på de snöiga väskorna, drack den sista äppeljuicen, åt den sista ölkorven och inväntade vår hemfärd. Vi kände trötthet, smärta men framförallt stolthet över att operationen var slutförd!

12 Föberget, Skoved (etapp 6) Ingen av oss har gjort en liknande vandring tidigare. Vi kände att vi efter motionsträning och andra förberedelser var förberedda på vad vi skulle ge oss ut på. Det var en utmaning, jag skulle rekommendera att du är lite mer tränad, alternativt envis och att du går leden en aning tidigare på året, kanske under högsommaren. Kyla och trötthet var trots allt en bidragande faktor till att göra denna vandring till en av de mäktigaste upplevelser jag upplevt och jag är säker på att min vän instämmer med mig. Det var verkligen skönt för omväxlingens skull, att göra något annat än att sitta vid skolbänken. Naturen kring oss är fantastiskt vacker och ingenting är det andra likt. Under dessa dagar lärde jag mig att uppskatta naturen och hur vacker den verkligen är, även naturen jag ser varje dag kring lilla Kramfors. Höga Kusten kommer vara det första jag rekommenderar när människor söker efter äventyr och vackra resemål. Jag har varit på Kinesiska muren, jag har vandrat i Sydostasiatiska regnskogar, jag har backpackat i norra Europa men med risk att låta hemmakär så väljer jag nu Höga Kusten framför allt.

13 Vare sig man kommer söderifrån eller norrifrån så är det möjligt att ta sig till Hornöberget med buss. Det är också möjligt att åka till Skuleberget med buss. Regionala busslinjer finns på Tåg kan tas till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Tåglinjerna hittas som vanligt på

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Höga Kusten WORLD HERITAGE

Höga Kusten WORLD HERITAGE VÄRLDSARV Höga Kusten WORLD HERITAGE Högakustenbron. januari Sund, Nordingrå. februari Skagsudde. mars Fågelskäret, Nordingrå. april Häggvik, Nordingrå. maj Trysunda. juni Rotsidan, Nordingrå. juli Högakustenbron.

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Vandra i Sverige. Häggvik Höga Kustenleden, 4 nätter Hornöberget Ullånger, 4 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Häggvik Höga Kustenleden, 4 nätter Hornöberget Ullånger, 4 vandringsdagar Höga Kustenleden, Hornöberget Ullånger och Härnösand, 4 nätter 1(5) Vandra i Sverige Häggvik Höga Kustenleden, 4 nätter Hornöberget Ullånger, 4 vandringsdagar Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Vandra i Sverige. Höga Kustenleden och Skuleskogen, 5 nätter Hornöberget Ullånger, Skuleskogen, 4 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Höga Kustenleden och Skuleskogen, 5 nätter Hornöberget Ullånger, Skuleskogen, 4 vandringsdagar Höga Kustenleden och Skuleskogen, 5 nätter 1(5) Vandra i Sverige Höga Kustenleden och Skuleskogen, 5 nätter Hornöberget Ullånger, Skuleskogen, 4 vandringsdagar Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

FK Stigens fjälltur påsk 2013

FK Stigens fjälltur påsk 2013 FK Stigens fjälltur påsk 2013 Efter en utsökt lunch på Grövelsjöns Fjällstation startade turen den 1:a april med 3 km uppförsbacke. Med stighudar gick det utmärkt, och efter en knapp timme var det dags

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten!

Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten! Vandring vid Höga Kusten Nu arrangerar Ung Diabetes en vandring till de vackra topparna vid Höga Kusten Är du en Äntligen friluftsmänniska får du chansen som gillar Nu att vandra? arrangerar Vill du Ung

Läs mer

Till vägs ände, Norge. 21-30/7 2010

Till vägs ände, Norge. 21-30/7 2010 Till vägs ände, Norge. 21-30/7 2010 Dag 1: Så är det då dags. Marcus och jag är först på plats, en dag innan till och med. Allt för att kunna tvätta underkläder. Vi har redan varit ute och kört motorcykel

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen.

Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen. Njut av stillheten, naturen och den rena luften i svenska fjällen. folk o folk har de senaste veckorna skrivit om olika klimatsmarta semestertips. Nu har turen kommit till vandringsleder i fjällen, som

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

En smakrik upplevelse på Höga kusten med Club Eriks

En smakrik upplevelse på Höga kusten med Club Eriks Club Eriks noga utvalda upplevelser En smakrik upplevelse på Höga kusten med Club Eriks Höga kusten i Ångermanland Höga Kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Piero packar. Bitte njuter i solen

Piero packar. Bitte njuter i solen Gräsöturen 2010 Vi skulle paddla 9 kajaker på en 4-dagarstur utanför norra Gräsö där massor med små öar gör skärgården omväxlande. Där är väldigt fint och lugnt, på turen skulle vi se endast c:a 5 båtar

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Årets vandring gällde Njoatsosvágge. Därför bestämde jag mig för en färdväg från norr till söder nästan längs natioanlparkens gräns till Padjelanta. Färdvägen ledde

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur Resor Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur [ISLAND : LANDMANNALAUGAR] Vandring i ett sagolikt landskap Den isländska naturen är så dramatisk och vacker att den nästan känns overklig. Landmannalaugar,

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET

VERKAVIKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Valborgsångtexter LÄNGTAN TILL LANDET 1(7) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015

YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015 Välkommen till... YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015 Jag, EVITA, har haft yogakurser på detta underbara ställe i flera år och står som arrangör för denna vecka. Om du vill uppleva en

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

Högholmen. Standardrapport

Högholmen. Standardrapport Högholmen Standardrapport 1 18,9% 7 2 37,8% 14 3 0% 0 4 32,4% 12 5 0% 0 6 eller fler 10,8% 4 1 2 3 4 5 6 eller fler Svarande Inget svar 0-17 år 28,6% 57,1% 0% 7,1% 7,1% 0% 14 23 18-35 år 33,3% 66,7% 0%

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Podd 5: Viktiga platser

Podd 5: Viktiga platser 1 Podd 5: Viktiga platser Marknaden Al Hamidiyah souq - Hej! Jag heter Sana. Jag kommer ifrån Syrien. Jag ska berätta om en viktig plats i Syrien. Det finns olika vackra platser, men jag ska berätta om

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

Min andra vandring genom Sarek, del 1

Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra ensamvandring skulle egentligen leda från öst till väst genom Sarek: från Saltoluokta längs Pietsaure, över Guhkesvákkjåhkå, Skarja, Guophervágge till Padjelantaleden

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Resebrev Portogal - Algarve kusten

Resebrev Portogal - Algarve kusten Resebrev Portogal - Algarve kusten Efter Sines den 2 okt så rundade vi hörnet på Portugals SW sida o kom till en mysig vik som vi fick ha för oss själva i 2 dygn, Praia Da Mareta Pegasus Här gjorde vi

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej alla loggläsare! Datum: 1 februari. Elevloggare: Elin J. Personalloggare: Linda

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej alla loggläsare! Datum: 1 februari. Elevloggare: Elin J. Personalloggare: Linda Logg fra n A lva Datum: 1 februari Elevloggare: Elin J Personalloggare: Linda Position: Förtöjda i Puerto Restinga, El Hierro Planerat datum för att segla vidare: I morgon eftermiddag Beräknad ankomst

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1 I gränslandet mellan det vilda och det tämjda ligger vår plats. I gränslandet mellan naturens frihet och hemmets trygghet. Som om de alltid hade legat där mellan träden. Små tidlösa plattformar för livet.

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

Se upp för havets kvinnor

Se upp för havets kvinnor HAENYO Se upp för havets kvinnor Utanför den sydkoreanska kusten ligger ön Jeju, känd för sin speciella matkultur. Vi tog oss dit för att uppleva dess unika gastronomi och passade på att träffa de kvinnliga

Läs mer