Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden"

Transkript

1 Operation: Vandra längs med Höga Kustenleden Jag och min vän Linn kommer från den relativt minimala staden Kramfors med sina 34 pizzerior och 32 frisörsalonger. Ärligt talat vet jag det exakta antalet, men en sak är säkert och det är att Kramfors inte är känt för att ha många pizzerior eller frisörsalonger. Utan Kramfors Kommun innefattar ett världsarv vid namn Höga Kusten, World Heritage The High Coast. Detta är Kramfors kommuns största turistattraktion. Jag började fundera på sannolikheten att jag faktiskt levt mitt liv i Kramfors som fullständigt hemmablind. Linn och jag kom fram till att vi faktiskt inte visste vad som gör Höga Kusten så speciellt. Varför är detta en turistattraktion? Denna fråga var startskottet för vår planering av Vandra längs med Höga Kustenleden, en ca 13 mil lång led som sträcker sig längs världsarvet med 13 etapper. Ingen av oss har någonsin gjort en liknande vandring, dessutom hade träden redan börjat fälla sina löv och vi hade ingen lust att plumsa i högsnö. Vi bestämde oss därför för att gå en lång promenad från Högakustenbron till Skuleberget, lite mer än hälften av hela leden. En promenad på cirka sju-åtta mil. Detta var ett beslut vi aldrig ångrar. Utsikt Valkallen (etapp 2) Jag talar i både mina och Linns vägnar då vi verkligen rekommenderar ett par dagars vandring på Höga Kustenleden mellan Högakustenbron och Skuleberget i Ångermanland. Ta chansen att uppleva världsarvet Höga Kusten, du kommer inte att ångra dig!

2 Vi började vår vandring vid Hotell Höga Kusten. Under den första kilometern, med utsikt över Ångermanälven, vandrade vi under en av Europas längsta hängbroar: Högakustenbron. Redan under första dagen upplevde vi fantastiska vyer och natursköna urskogar. Trots att det var sen höst så rann svetten under ifall det skulle regna - jackorna. Ingen av oss har en speciellt väluppfostrad kondition, men bortsett från lite stön och svordomar så gick det galant. Dessutom fanns det ingen som förbjöd oss från att ta en kort paus för att vila ryggarna och njuta av naturen. All vardagsbrådska var som bortblåst. Det kändes som att vi hade all tid i världen då vi njöt av vår första måltid på Kulberget, en norsk fisksoppa. Vår första övernattningsanhalt var en solcellsförsörjd timmerstuga på toppen av Valkallen i byn Lövvik. Låt mig också nämna att stugan ligger 250 meter över havet och att man då kan blicka ut över ett 360-gradigt perspektiv över Höga Kustens landskap. Fantastiskt. Efter vi enkelt gjort upp en brasa i kaminen och serverat oss själva en god middag kunde vi glädja oss åt en välbehövd sömn efter en lång dags vandring men oerhört många intryck. Stuga, Valkallen (etapp 2) När vi vaknade och skulle påbörja vår vandring såg vi: 1. Den underbara utsikten i morgonsolen 2. Att det regnat 3. Att vattenpölarna frusit Med hopp om att varken kyla eller väta skulle besvära vår vandring så gick vi vidare. Vi kom fram till ett litet kalhygge där våra vägvisare (röda prickar på träd samt blåa skyltar) var som bortblåsta. Detta var en smula problematiskt då vår karta just på den biten var aningen oläslig.

3 Som tur var kunde vi med hjälp av bäckar och kullar koordinera oss till rätt spår, visserligen stal detta sökande lite av vår beräknade vandringstid men som jag nämnde innan: All vardagsbrådska var som bortblåst. Grönviksfjärden (etapp 2) Temperaturen höjdes fram emot lunchtid då vi nådde Grönviksfjärden och vinden var knappt märkbar. Vattnet låg nästan spegelblankt bärandes på berg, skog och en mindre svanfamilj. Min uppmärksamhet låg till hundra procent på vyerna, jag var inte uppmärksam på var jag satte mina fötter. Detta ledde till att jag klev i en väldig hög av exkrementer som, om jag minns mina lågstadiestudier rätt, måste ha kommit ifrån en älg.

4 Asfaltsväg Terrängerna kunde variera enormt. Ena sekunden var vi bergsklättrare andra sekunden galopperade vi längs asfaltsvägar. Vägvisare Under vandringens gång passerade mycket varierande samtalsämnen, detta för att skingra våra tankar ifrån våra mer och mer påtagliga pinor. Samtalsämnena varierade mellan allt från varför himlen inte är grön till varför fransmän pratar franska. Det som framför allt skingrade våra tankar var världsarvet som vi nu var en del av. Vi hade med oss några broschyrer som vi hittat på Höga Kusten hotellet och vi blev häpnade av den information som vi faktiskt inte hade någon aning om. Jag läste högt medan vi promenerade:

5 Den 29 november 2000 tog Världsarvskommittén beslutet att föra in Höga Kusten på världsarvslistan. Världsarvskommittén är organiserad under UNESCO och är en del av Förenta Nationerna. Syftet med listan är att visa på och skydda världsunika natur- och kulturvärden, för att kommande generationer ska ha tillgång till dem. Idag finns, över hela världen, över 700 platser på listan. Den, geologiskt sett, snabba landhöjningen efter den senaste inlandsisen är orsaken till att Höga Kusten blivit utsett till ett världsarv. När den senaste inlandsisen var som tjockast, ca 3 kilometer, låg dess centrum vid Höga Kusten. Isen var ofantligt tung och tryckte ner jordskorpan. När isen började smälta för ungefär år sedan, började landet höja sig igen. Där jordskorpan var som mest nertryckt, där är den totala landhöjningen störst. Ingen annanstans i världen är den totala landhöjningen så stor som här i Höga Kusten-området. Som mest var jordskorpan 800 meter lägre än i dag. Sedan isen smält och havet började bearbeta landskapet, har landhöjningen varit 286 meter och höjningen fortsätter. Just nu stiger marken med 8 millimeter per år.

6 Lappudden (etapp 5) Lappudden är ett uppskattat etappmål som ligger i underbara Nordingrå. Området kring Nordingrå består av extraordinär naturmiljö med dess höga berg, fina vattendrag och urskogar. Vid Lappudden finns stugor och rum att hyra, kafé sommartid med lättare mat, konferenslokal, festlokal, badplats, grillplats, tältplatser mot avgift, båtar, kajaker, kanoter, cyklar, vildmarksbad, bastu och en grillkåta. Lappudden är stängt under vintertid men naturen där omkring är minst lika vacker när den är snötäckt!

7 (etapp 5) Våra trötta fötter och sinnen började bli ett problem då alla samtalsämnen tagit slut, därför började vi sjunga för full hals. Sångerna bestod mest av gamla Disneysånger och schlagers. Var det något rovdjur i närheten innan vi började sjunga så var det med all säkerhet flera mil ifrån oss då vi påbörjade vår sång. - Karaoke är förfärligt underskattat, sa Linn och jag höll med henne. Skogen vi vandrade genom mellan Lappudden och Ullånger (etapp 5) var spektakulär. Träden var flera tusen meter höga (ögonmått) och skogen med dess färger såg ut som en sekvens från en dinosauriefilm i HD, helt orörd och jättegrön.

8 Erikskojan (etapp 5) Erikskojan, några kilometer söder om Ullånger, var ett ställe som inte bidrog till att lugna våra sinnen och kroppar. Minusgraderna trängde sig på och den lilla ved som fanns förberedd i stugan var nästan rinnande blöt. Efter mycket arbete lyckades vi tillsammans starta en brasa, den lyckan går inte att beskriva med mänskliga ord.

9 Trots en kall natt kände vi båda för att gå raskt till Ullånger, det var trots allt inte särskilt långt. I Ullånger träffade vi en trevlig och pratglad gammal man som visste allt om Högakustenleden och hur man lackar gräsklippare. Tänk att det finns människor för alla möjliga sysslor. Han tipsade oss om bra stugor för övernattning några kilometer norrut längs leden, Mäjabodarna. Det råkade vara vår lunchanhalt och visst var det bra övernattningsstugor alltid, om de hade varit öppna. Vi fortsatte norrut då snön började falla, innan vi visste ordet av så var marken helt vit. Men konstigt nog tycktes det vara varmare än innan snövädret, vilket helt klart var en fördel. - Vi kommer kunna berätta för folk att vi gick Högakustenleden på vintern! sa jag exalterat. - Vänta bara, snön smälter bort om några timmar, svarade Linn bittert. Det gjorde den inte. Utan vi plumsade vidare i snön mot Skoved, där det skulle finnas en fantastisk avstickare. Vi bestämde oss för att gömma ryggsäckarna ett tag för att kunna gå fortare och därmed hinna med denna fantastiska avstickare. När vi kom till utsiktsplatsen märkte vi att ordet fantastiskt inte var nog för att beskriva platsen där vi befann oss! Föberget, Skoved (etapp 6) Det fanns inte tid för särkilt långvarig njutning för vi visste att vandrarhemmet i Skoved inte var öppet för övernattning. Vi lunkade därför nedför berget med den energi vi fått av diverse chokladkakor och nötter. På kartan såg vi att det fanns en liten möjlighet att nå fram till destination Skuleberget innan det blivit alltför mörkt. Vi la band på de sista mentala och fysiska krafterna och började vandra de sista sex kilometrarna mot destinationen. Möjligtvis var det tanken på en varm dusch och mjuka sängar som fick oss att kämpa den sista biten, eller var det helt enkelt tanken på att kunna få uttrycka mission completed.

10 ICA Docksta (etapp 6) De resterande hjärncellerna kände igen Dockstas ICA-skylt. Vi kunde alltså köpa någon enkel energikälla som skulle hjälpa oss fram den sista biten. Vi såg säkerligen ut som två zombies när vi spatserade igenom den mysiga byn Docksta, men det enda jag kunde tänka på var tre kilometer kvar, två kilometer kvar. Vyn över Dockstafjärden var vacker, jag brukar ofta se den som hastigast då jag färdas i något form av fordon på E4an och inte hinner uppskatta vyn över huvudtaget. För övrig, för er som undrar, så blev Skuleberget naturreservat 1969 och syns på flera av de första kartorna över Skandinavien. Dessa kartor är flera hundra år gamla, det finns uppgifter om att Carl von Linné skrev om sina upplevelser vid Skuleberget under en av hans resor år Bergets höjd är drygt 290 meter över havet. Både Linna och jag har besökt Skulebergets grotta som finns på bergets östra brant, en grotta som sägs har varit ett tillhåll för Skulerövarna. Man tror att grottan urholkades av is och vatten under och efter istiden, vilket låter rimligt, men tanken att rövarna själva tillverkat grottan är tämligen spännande och dramatisk, därför väljer jag att tro på det sistnämnda.

11 Det började bli mörkt när vi närmade oss Skuleberget, som tur var hade vi våra välanvända pannlampor som kunde lysa upp vår översnöade stig. Vi startade telefonerna och ringde efter en trevlig själ som kunde hämta upp oss. Till vår förtvivlan hade naturum Höga Kusten stängt för dagen. Därför lade vi oss på de snöiga väskorna, drack den sista äppeljuicen, åt den sista ölkorven och inväntade vår hemfärd. Vi kände trötthet, smärta men framförallt stolthet över att operationen var slutförd!

12 Föberget, Skoved (etapp 6) Ingen av oss har gjort en liknande vandring tidigare. Vi kände att vi efter motionsträning och andra förberedelser var förberedda på vad vi skulle ge oss ut på. Det var en utmaning, jag skulle rekommendera att du är lite mer tränad, alternativt envis och att du går leden en aning tidigare på året, kanske under högsommaren. Kyla och trötthet var trots allt en bidragande faktor till att göra denna vandring till en av de mäktigaste upplevelser jag upplevt och jag är säker på att min vän instämmer med mig. Det var verkligen skönt för omväxlingens skull, att göra något annat än att sitta vid skolbänken. Naturen kring oss är fantastiskt vacker och ingenting är det andra likt. Under dessa dagar lärde jag mig att uppskatta naturen och hur vacker den verkligen är, även naturen jag ser varje dag kring lilla Kramfors. Höga Kusten kommer vara det första jag rekommenderar när människor söker efter äventyr och vackra resemål. Jag har varit på Kinesiska muren, jag har vandrat i Sydostasiatiska regnskogar, jag har backpackat i norra Europa men med risk att låta hemmakär så väljer jag nu Höga Kusten framför allt.

13 Vare sig man kommer söderifrån eller norrifrån så är det möjligt att ta sig till Hornöberget med buss. Det är också möjligt att åka till Skuleberget med buss. Regionala busslinjer finns på Tåg kan tas till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Tåglinjerna hittas som vanligt på

EXPEDITION TREKKING KILIMANJ ARO

EXPEDITION TREKKING KILIMANJ ARO EXPEDITION TREKKING KILIMANJ ARO EXPEDITION TREKKING KILIMANJARO EXPEDITION TREKKING KILIMANJARO Här ligger Kilimanjaro. Här ligger Serengeti. Här ligger Ngorongoro. Platser som på ett eller annat sätt

Läs mer

POLARDISTANS. Lite bakgrund

POLARDISTANS. Lite bakgrund POLARDISTANS Jag skall här försöka beskriva långdistanstävlingen POLARDISTANS och varför jag tycker att den är så värdefull för oss som har grönlandshundar. Lite bakgrund Det förekom under ganska många

Läs mer

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten Resedagbok Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014 Machame Route, Whiskey rutten Nu är 6 månaders fysisk och mental förberedelse till ända och det är dags för en ny utmaning. Jag ska ta mig

Läs mer

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 I somras var jag och Lina på långritt på Island. Vi red en tur som heter Kjölur och går från norra Island, strax nedanför Saudarkrokur ner mellan glaciärerna ner till

Läs mer

Ensamvandring mot Kebne juli 2011

Ensamvandring mot Kebne juli 2011 Ensamvandring mot Kebne juli 2011 Söndag 3/7 2011 Nu lastas bagaget in i flygplanet en ryggsäck slängs nonchalant på backen. Hur gör man med min? Det gick bra! Då så! Då slipper jag gå utan packning. Gasen

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Kanadafärden. 135 mil med träkanot i fri natur

Kanadafärden. 135 mil med träkanot i fri natur EXPEDITIONSRAPPORT KANADAFÄRDEN 2010 Kanadafärden 135 mil med träkanot i fri natur Alma Bågefalk, David Engström, Maria Ferm, Tomas Johansson, Josef Kjellqvist, Tobias Lundgren, Frida Söderlind 2 EXPEDITIONSRAPPORT

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

ACONCAGUA Av Ronnie Kilman

ACONCAGUA Av Ronnie Kilman ACONCAGUA Av Ronnie Kilman Onsdag 9 december 1998 Tog taxi från Slipgatan på söder klockan halvfem på morgonen, kände mig lite trött i huvudet efter att ha delat en Spansk rödvinsflaska Faustino I, en

Läs mer

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Den här sagan är skriven för alla barn som har en stark rädsla för något; en så kallad fobi. Vår förhoppning är att barnen och deras

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

upptäckarscouter 10-12 år

upptäckarscouter 10-12 år m a r g o r p s n i term upptäckarscouter 10-12 år Välkommen till en ny termin! Snart är det en ny termin och dags för mängder av barn och unga att ha roligt tillsammans, få möjlighet att utvecklas och

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

spårarscouter 8-10 år

spårarscouter 8-10 år m a r g o r p s n i term spårarscouter 8-10 år Välkommen till en ny termin! Dags för en ny termin och många förväntansfulla scouter och ledare. I det här terminsprogrammet hittar du tips och inspiration

Läs mer

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

www.nordient.se/namdar

www.nordient.se/namdar Sasan är född 1963 i Teheran och kom till Sverige 1985 som kvotflykting*. Han anlände till Västerås på hösten och möttes där av personal från Hallstahammar flyktingförläggning. Han stannade på flyktingförläggningen

Läs mer

Nattpesten ett huvudtema

Nattpesten ett huvudtema Nattpesten ett huvudtema www.farmengames.com Betraktande tittade A ut över territoriet och fylldes av allt annat än medömkan. En stank låg över området även om det säkerligen bara var inbillning. Man menade

Läs mer

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00 V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin Sju gånger sju V.2(51) V.3(51) Innehållsförteckning 1. Äventyret börjar... 4 2. Den halsbrytande färden.... 10 3. Övergivna i öknen... 15 4. Med naturens magi... 23

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Att välja eller icke välja vad leder till lycka? Heidi Schmidt NV10e 21/12-2012

Att välja eller icke välja vad leder till lycka? Heidi Schmidt NV10e 21/12-2012 Att välja eller icke välja vad leder till lycka? Heidi Schmidt NV10e 21/12-2012 Det är svensklektion i klassen NV10e på Danderyds Gymnasium. Istället för att vara i vårt vanliga klassrum har vi blivit

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Sagan om. av Niclas Danielsson. e-mail: lobatjevskij@hotmail.com

Sagan om. av Niclas Danielsson. e-mail: lobatjevskij@hotmail.com Sagan om Takéa av Niclas Danielsson e-mail: lobatjevskij@hotmail.com 17th March 2004 . Inledning Dit där Gudens namn var ristat kommo de äldre för sin sista andakt, innan avgrundens sista skalv lät kännas

Läs mer

Sagan om Noihvo. av Clas Olson. Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar

Sagan om Noihvo. av Clas Olson. Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar Sagan om Noihvo av Clas Olson Prolog: Förluster! Bok I: Systrar! Bok II: Vänner! Bok III: Fiender! Epilog: Vandringar Denna bok är Clas Olson 2009 (clas.olson@stylized-lotus.com). Ingen del av boken får

Läs mer

En resa till Syd Amerika

En resa till Syd Amerika En resa till Syd Amerika Söndag 16/6 Nu skulle jag till slut åka. Det blev en sen lördagskväll då jag skulle ta farväl av ett antal kamrater och när jag till slut kom hem blev det även ett antal telefonsamtal.

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer